Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Στοιχεία σοκ για τη λευκή απεργία των εφοριακών
Σχεδόν μηδενικό έργο παρουσιάζουν οι 34 μεγαλύτερες εφορίες που εισπράττουν περίπου το 70% των συνολικών φορολογικών εσόδων. Από τις 34 ΔΟΥ στις 31 κάθε υπάλληλος πραγματοποίησε κάτω από έναν έλεγχο τον περασμένο Ιούνιο. Στις υπόλοιπες 3 εφορίες οι έλεγχοι φθάνουν μέχρι το 1,27 ανά υπάλληλο (ΔOY Χαλκίδας). Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος έχει ήδη «ξηλώσει» τους έφορους που δεν έπιασαν τους εισπρακτικούς στόχους και σύντομα με απόφασή του αναμένεται να τοποθετηθούν οι νέοι προϊστάμενοι στους οποίους θα τεθούν ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι και θα αξιολογούνται για τις επιδόσεις τους κάθε τρίμηνο.
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών και έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο είναι αποκαλυπτικά καθώς δείχνουν ότι:
Δώδεκα μεγάλες ΔΟΥ δεν κατάφεραν τον Ιούνιο να ελέγξουν ούτε καν μια υπόθεση με την πρώτη θέση να κατέχει η ΔΟΥ Ψυχικού.
Με μηδενικούς ρυθμούς κινείται η διαδικασία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών μέσω κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων καθώς οι 33 από τις 34 μεγάλες εφορίες της χώρας παρουσιάζουν απόδοση κάτω του 1% και μόλις σε μια εφορία, στη Β΄ Θεσσαλονίκη, έχουν γίνει κατασχέσεις στο 4% των ληξιπρόθεσμων οφειλετών.
Οι φορολογούμενοι αρνούνται να συμμορφωθούν στις οχλήσεις των εφοριών για υποβολή δηλώσεων και απόδοση φόρων. Τα μεγαλύτερα ποσοστά μη συμμόρφωσης καταγράφονται στις εφορίες που υπάγονται οι μεγάλες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης το ποσοστό μη συμμόρφωσης φθάνει το 19,16%, στη ΦΑΕΕ Αθηνών το 13,45%, στη ΦΑΕ Πειραιά το 12,53% και στη ΦΑΒΕ Αθηνών το 11,19%. Οι επιχειρηματίες λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν προσέρχονται στις εφορίες για να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους.
Στα συρτάρια των εφοριών βρίσκονται χωρίς να έχουν ελεγχθεί 358.503 φάκελοι υποθέσεων φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από τις 511.325 υποθέσεις φορο-παραβάσεων που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις και ελέγχους και εστάλησαν για έλεγχο στις ΔΟΥ όλης της χώρας μέχρι και χθες έκλεισαν οι 152.822 δηλαδή, τρεις στις δέκα (ποσοστό 30%). Από τις υποθέσεις που έκλεισαν βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 460,45 εκατ. ευρώ ή 3.012 ευρώ κατά μέσο όρο. Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις να έχουν «ξεχάσει» να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ, φορολογίας εισοδήματος ή συγκεντρωτικές καταστάσεις, να έχουν κρύψει από την εφορία εισοδήματα (από ενοίκια, επιχειρηματική αμοιβή), να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ταυτόχρονα ακίνητα μεγάλης αξίας, να μην έχουν δηλώσει ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν.
Τη βάση «πέρασαν» μόλις 24 ΔΟΥ οι οποίες μπόρεσαν από την αρχή του έτους μέχρι και χθες να κλείσουν άνω του 50% των φορουποθέσεων που τους ανατέθηκαν. Οι 264 εφορίες έλεγξαν λιγότερες από τις μισές υποθέσεις με 43 ΔΟΥ να έχουν κλείσει μόλις το 20% των φορο-υποθέσεων.
Οι περισσότερες ανέλεγκτες υποθέσεις φορο-παραβάσεων εντοπίζονται στη ΔΟΥ Χαλκίδας (5.580 υποθέσεις) και ακολουθούν η ΔΟΥ Ρόδου με 5.577 ανέλεγκτες υποθέσεις και η Α΄ Ηρακλείου με 5.563 υποθέσεις.
Γ. Παπανδρέου: «Δημοσιοποιήστε τα ονόματα»
Εντολή να προχωρήσει άμεσα η δημοσιοποίηση των ονομάτων φορο-παραβατών και μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου, αλλά και η κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων για τους φορολογούμενους που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» έδωσε ο πρωθυπουργός. Zήτησε να ενεργοποιηθεί ο νόμος που προβλέπει τη δημοσιοποίηση ονομάτων και να ξεπεραστούν τα εμπόδια με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Tο θέμα εξετάσθηκε χθες σε σύσκεψη με τους υπουργούς Oικονομικών Eυάγγ. Bενιζέλο, Προστασίας του Πολίτη, Xρ. Παπουτσή, Δικαιοσύνης, M. Παπαϊωάννου, τον Γ.Γ. του υπουργείου Oικονομικών, Γ. Kαπελέρη και τον επικεφαλής του ΣΔOE, κ. I. Διώτη.
ΠΗΓΗ: Ημερησία