Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Με τόκο θα εξοφλεί το Δημόσιο τα χρέη του προς τους ιδιώτες

Δύο μήνες για τα χρέη των ιδιωτών προς ιδιώτες και κατά κανόνα ένας μήνας για το Δημόσιο είναι τα ανώτατα νόμιμα περιθώρια εξόφλησης των λογαριασμών για αγορές αγαθών ή υπηρεσιών, σύμφωνα με Οδηγία της ΕΕ που αποκτά νομική ισχύ από το ερχόμενο Σάββατο, 16 Μαρτίου. Η Οδηγία ορίζει ότι μετά την παρέλευση αυτών των χρονικών ορίων θα επιβάλλονται αυτομάτως τόκοι υπερημερίας και πρόστιμα στο Δημόσιο ή στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν εξοφλούν τις οφειλές τους προς άλλες επιχειρήσεις. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι, όπως ανακοίνωσε χθες, να προστατεύσει με την εν λόγω Οδηγία κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που κατά τεκμήριο αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στη διεκδίκηση του δικαιώματός τους για ταχεία πληρωμή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο συνολικός όγκος των καθυστερούμενων πληρωμών στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει ποσό της τάξεως των 300 δισ. ευρώ, το οποίο, όταν εφαρμοστεί η κοινοτική Οδηγία, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί κατά 60%. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις εξόφλησης λογαριασμών, δηλαδή πάνω από έξι μήνες κατά μέσο όρο, εντοπίζονται, σύμφωνα με την Επιτροπή, στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Προς το παρόν η Ελλάδα είναι μεταξύ των κρατών που δεν αναμένεται να έχουν ενσωματώσει την εν λόγω Οδηγία στα εθνικά τους Δίκαια έως το ερχόμενο Σάββατο. Αυτό όμως σημαίνει ότι από το ερχόμενο Σάββατο η μεν Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιούται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας ζητώντας του να την υποχρεώσει να εφαρμόσει την κοινοτική νομοθεσία, οι δε πολίτες δικαιούνται να προσφύγουν στην ελληνική Δικαιοσύνη διεκδικώντας τα εκ της κοινοτικής νομοθεσίας απορρέοντα δικαιώματά τους.

Αποσύρει διάταξη που «χάριζε» 80% των προστίμων

Όπισθεν ολοταχώς αναγκάζεται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών, αποσύροντας άρον άρον διάταξη που κρίθηκε «χαριστική» από την τρόικα καθώς προέβλεπε διαγραφή του 80% των προσαυξήσεων σε όσους φορολογουμένους - αφού πληροφορηθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου - προβούν σε τροποποιητική ή συμπληρωματική δήλωση και καταβάλλουν τους οφειλόμενους φόρους.

Στουρνάρας: Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από μία συμφωνία

«Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από μία συμφωνία σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Ταμεία και Εφορίες», υπογράμμισε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη μαραθώνια (διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες) σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Λουκέτο για πάνω από 55 χιλ. μικρομεσαίους το α' εξάμηνο του 2013

Στο πρώτο εξάμηνο του 2013 εκτιμάται ότι θα κλείσουν 55.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα χαθούν 69.000 θέσεις εργασίας, αν και παρατηρείται επιβράδυνση των λουκέτων και της απώλειας θέσεων εργασίας σε σχέση με το 2012.

Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Μάιο

Ακόμα δύο αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ και μία αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ, όπως έχει μετονομαστεί το τέλος υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αναμένονται τους επόμενους μήνες, τον Μάιο και τον Ιούλιο.