Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

«Μετρητά» τέλος για την καταβολή υποχρεώσεων στις Εφορίες

«Μετρητά τέλος» για την καταβολή των υποχρεώσεων στις Εφορίες, που πλέον θα γίνεται αποκλειστικά με επιταγές και πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και τούτο μόνον στις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η εξόφληση τους σε τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ.

Εντός Οκτωβρίου τέλη κυκλοφορίας 2014 και φόρος πολυτελείας - Παραδείγματα

Από τα μέσα Οκτωβρίου θα μπορούν οι κάτοχοι αυτοκινήτων να εκτυπώνουν από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2014, προκειμένου να τα εξοφλήσουν στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ. Παράλληλα, όσοι κατέχουν οχήματα μεγάλου κυβισμού (άνω των 1.929 κ. εκ.), θα μπορούν να εκτυπώσουν και το ειδοποιητήριο για τον φόρο πολυτελείας- καθώς υπάρχει πιθανότητα να μην αποσταλούν τα σχετικά ειδοποιητήρια από το υπουργείο Οικονομικών- και να εξοφλήσουν τον φόρο μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου η εκτύπωση των εκκαθαριστικών ΦΑΠ 2013

Στο τέλος του μήνα και αφού ολοκληρωθεί η υποβολή των Ε9 για όσους φορολογούμενους είχαν μεταβολές σε οικόπεδα ή κτίσματα το 2012 θα ξεκινήσει η εκτύπωση των εκκαθαριστικών ΦΑΠ 2013. Συνολικά αναμένεται να σταλούν περίπου 500.000 ειδοποιητήρια, από τα οποία θα εισπραχθούν 550 εκατ. ευρώ.

Ο φόβος των... ποινών αυξάνει τις θέσεις εργασίας

Η... απειλή της επιβολής των νέων υψηλών προστίμων για την αδήλωτη εργασία αυξάνει τις προσλήψεις που δηλώνουν οι εργοδότες στο σύστημα «Εργάνη».
Αυτό προκύπτει από τα τοιχεία για το ισοζύγιο της απασχόλησης του μηνός Σεπτεμβρίου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας. Eως τις 16 Σεπτεμβρίου η «καθαρή» δημιουργία θέσεων εργασίας έφτασε τις 17.858, καθώς, από την 1η Σεπτεμβρίου έως και χθες, αναγγέλθηκαν 72.309 προσλήψεις και 54.451 απολύσεις, ενώ στο διήμερο 15 και 16 Σεπτεμβρίου (τις πρώτες ημέρες που άρχισαν να ισχύουν τα νέα πρόστιμα) οι επιπλέον θέσεις εργασίας ήταν 5.702 (1.811 την Κυριακή και 3.891 τη Δευτέρα).

Κερδισμένοι και χαμένοι από τον φόρο ακινήτων - Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Χωρίς αφορολόγητο όριο, με ελάχιστες απαλλαγές και με το κύριο βάρος της φορολογίας να πέφτει σε όσους έχουν εκτός από κατοικία και οικόπεδο ή αγρoτεμάχιο μεσαίας ή χαμηλής αντικειμενικής αξίας, «κλειδώνει» εντός της εβδομάδας το νέο σύστημα φορολογίας όλων των ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014 και θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ.
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τους συντελεστές και τα ποσά του ενιαίου φόρου ο λογαριασμός για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων περιλαμβάνει ελαφρύνσεις αλλά και επιβαρύνσεις σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.

Πρόταση για το επίδομα θέρμανσης

Πρόταση για τη δραστική απλοποίηση του επιδόματος θέρμανσης, με καταβολή του αποκλειστικά σε όσους αγοράζουν πετρέλαιο για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας και έχουν εισόδημα ως 80.000 ευρώ ετησίως κατέθεσε χθες στον δημόσιο διάλογο ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) και τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του μέτρου της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ΕΦΚ, στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Υπ. Οικονομικών - Οδηγίες για να γλιτώσετε την ταλαιπωρία από τις δηλώσεις ακινήτων

Νέες διευκρινίσεις εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται σχετικά με την παράταση της προθεσμίας υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9).
Όπως ανακοινώθηκε:
- Μεταβολές ακινήτων έτους 2013, που υποχρεούται το φυσικό πρόσωπο να αναγράψει στον Πίνακα 1 (Στοιχεία οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμού και κτισμάτων εντός & εκτός σχεδίου) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), πραγματοποιούνται μέχρι την 20ή Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 23:59:59.

Στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ ο κατάλογος των δικαιούχων του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ τα μητρώα των 110.000 δικαιούχων του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού 2013-2014. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν τους πίνακες στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, στην ενότητα «e-υπηρεσίες - Κοινωνικός Τουρισμός». Στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχουν τα μητρώα των παρόχων (ξενοδόχοι κ.λπ.), όπως και οι πίνακες των Αποκλειομένων Δικαιούχων - Ωφελουμένων και Παρόχων. Σε ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΑΕΔ επισημαίνεται ότι η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού και ενεργοποιείται με την εμφάνιση των δικαιούχων - ωφελουμένων στα καταλύματα των παρόχων.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Φόρος από 1,5 ευρώ έως 47,25 ευρώ το στρέμμα

Φόρο σε όλα τα αγροτεμάχια και λοιπές εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο βάζει η κυβέρνηση από το 2014 με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Ο φόρος για τα αγροτεμάχια στα οποία δεν υπάρχει κατοικία θα ξεκινά από 1,5 ευρώ το στρέμμα και θα φθάνει τα 47,25 ευρώ το στρέμμα. Υψηλότερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχιο στο οποίο βρίσκεται κατοικία η οποία είναι μοναδική για την οικογένεια και η επιφάνειά της υπερβαίνει τα 150 τ.μ. ή είναι εξοχική ανεξαρτήτως επιφάνειας. Στις περιπτώσεις αυτές ο φόρος θα ξεκινά από 7,5 ευρώ το στρέμμα και θα φθάνει μέχρι και τα 236,25 ευρώ το στρέμμα.

Το Ε9 «βραχυκύκλωσε» το Taxisnet


Η ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 «βραχυκύκλωσε» το Taxisnet. Το σύστημα «κολλάει» διαρκώς, προκαλώντας προβλήματα και μεγάλη ταλαιπωρία σε φορολογούμενους και λογιστές - φοροτεχνικούς. Εκτός από την εφαρμογή του Ε9, οι φορολογούμενοι δεν μπορούσαν χθες να στείλουν ούτε τις περιοδικές δηλώσεις του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι λογιστές είναι ότι το σύστημα δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στην εφαρμογή του Ε9. Οι φοροτεχνικοί παραπονούνται ότι είναι υποχρεωμένοι να «μπαίνουν» πολλές φορές στην ηλεκτρονική εφαρμογή για να διορθώσουν το ίδιο ακίνητο, αφού το σύστημα τους «πετάει» έξω κατά τη διάρκεια της διόρθωσης, χωρίς μάλιστα να αποθηκεύει τα στοιχεία που έχουν διορθωθεί μέχρι τότε.

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Η μέτρηση και η καταγραφή της ανεργίας – Πώς προκύπτουν οι διαφορές μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και ΟΑΕΔ

Περισσότερους άνεργους «μετρά», πάντοτε, η ΕΛΣΤΑΤ με τις δειγματοληπτικές έρευνες που πραγματοποιεί κάθε μήνα σε σύγκριση με τον ΟΑΕΔ, ο οποίος καταγράφει -εγγράφοντας στις λίστες ανεργίας- μόνο όσους δικαιούνται να δηλωθούν ως «άνεργοι» και να αποκτήσουν την κάρτα ανεργίας. Σε αντίθετη με την ΕΛΣΤΑΤ που θεωρεί ως άνεργους άτομα που δεν είχαν εργασία, ήταν διαθέσιμα και αναζητούσαν ενεργά μια απασχόληση (έστω και για μία ημέρα), ο ΟΑΕΔ εγγράφει ως «άνεργους» μισθωτούς που απολύονται (εξαιρούνται ασφαλισμένοι κάποιων ταμείων όπως του Τύπου), ελεύθερους επαγγελματίες που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα, απασφαλίζονται από τον ΟΑΕΕ και έχουν χαμηλό εισόδημα (αναμένεται απόφαση για τους όρους εγγραφής, αντίστοιχα, και επιστημόνων, γιατρών, μηχανικών δικηγόρων) και τους απόφοιτους σχολών και πανεπιστημίων ως «νεοεισερχόμενους άνεργους» μέσα σε τρεις μήνες από τη λήψη του τίτλου σπουδών τους.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Πρόστιμα έως 16.000 ευρώ για τη «μαύρη» εργασία

Με χρηματικά πρόστιμα που μπορεί να φτάνουν έως και τα 16.000 ευρώ, ποινικές διώξεις και «λουκέτα» θα βρίσκονται αντιμέτωποι, από τις 15 Σεπτεμβρίου, όσοι εργοδότες εντοπιστούν να απασχολούν αδήλωτο, παράνομο και ανασφάλιστο εργαζόμενο.

Μαζί με τα τέλη των Ι.Χ. και ο φόρος πολυτελείας

Μεγάλα ποσά φόρου θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, αφού μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2014 θα κληθούν να πληρώσουν και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Αυτό σημαίνει, ότι όσοι διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητο από 1.929 και μέχρι 4.700 κυβικά εκατοστά θα πρέπει να καταβάλουν στο τελευταίο δίμηνο του έτους φόρους που θα κυμαίνονται από 947 έως 5.140 ευρώ καθώς θα φορολογηθούν διπλά, με τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Από τον φόρο δεν γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων που τα πούλησαν εντός του 2013 ή κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας στα τέλη του περασμένου έτους, αφού το μέτρο ισχύει αναδρομικά από τη χρήση του 2012.

Ευκαιρία! Ασφάλιση στον ΟΑΕΕ με 100 ευρώ

Χαμηλό ασφάλιστρο που σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμαίνεται στα 90 με 100 ευρώ το μήνα εξετάζει να καθιερώσει ο ΟΑΕΕ για να φέρει πίσω στην ασφάλισή του τους δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι λόγω των πληθυσμιακών, εισοδηματικών και ασφαλιστικών κριτηρίων που έχουν νομοθετηθεί, χρησιμοποιούν για την ασφάλισή τους τον ΟΓΑ ή και το ΙΚΑ, ακόμη και με ένα ένσημο το μήνα.

Ένωση ΦΟροτεχνών Βορείου Ελλάδος – Παράταση υποβολής Ε9

Η Ε.ΦΟ.Β.Ε. σας ενημερώνει ότι παρατείνεται η υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9.
Οι νέες ημερομηνίες θα είναι:
  • Πίνακας 1 (Κτίσματα και Οικόπεδα) – μέχρι 20 Σεπτεμβρίου 2013
  • Πίνακς 2 (Αγροτεμάχια) – μέχρι 14 Οκτωβρίου 2013
Σε αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης από το Υπουργείο Οικονομικών.