Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Δεύτερη στην Ευρώπη σε ακριβά καύσιμα η Ελλάδα - Δείτε τη σχετική λίστα
Δεύτερη σε όλη την Ευρώπη έρχεται η Ελλάδα στην τιμή της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή ανά λίτρο μετά την Ολλανδία.
Σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα τιμών της ΕΛΠΑ, η μέση τιμή και για τα δύο καύσιμα παρέμεινε στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα, δηλαδή 1,593 ευρώ/λίτρο για την αμόλυβδη και 1,391 για το ντίζελ.
Με βάση τις τιμοληψίες, οι υψηλότερες τιμές σημειώθηκαν στις εξής χώρες:
- Ολλανδία (1,657 ευρώ το λίτρο), Ελλάδα (1,593 ευρώ), Βέλγιο (1,559 ευρώ), Πορτογαλία (1,511 ευρώ), Φινλανδία (1,489 ευρώ), Γαλλία (1,483 ευρώ), Ιταλία (1,472 ευρώ) και Γερμανία (1,476 ευρώ).
Οι χαμηλότερες τιμές σημειώθηκαν σε Λευκορωσία (0,783 ευρώ), Κόσοβο (1,10 ευρώ), Λουξεμβούργο (1,253 ευρώ), Ισπανία (1,28 ευρώ), Αυστρία (1,296 ευρώ) και Εσθονία με 1,217 ευρώ το λίτρο.
Οι υψηλότερες τιμές στο ντίζελ σημειώθηκαν σε Ιρλανδία (1,399 ευρώ), Ελλάδα (1,391 ευρώ), Βέλγιο (1,386 ευρώ), Πορτογαλία (1,369 ευρώ), Γερμανία (1,354 ευρώ), Ιταλία (1,357 ευρώ), Γαλλία (1,323 ευρώ), ενώ οι χαμηλότερες σε Λευκορωσία (0,624 ευρώ), Ανδόρα (1,032 ευρώ) και Λουξεμβούργο με 1,148 ευρώ το λίτρο.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Ιδρύεται η Οικονομική Αστυνομία
Ιδρύεται, μετά από τη δημοσίευση του σχετικού προεδρικού διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η Οικονομική Αστυνομία. Στο πλαίσιο του ιδίου διατάγματος αναβαθμίζεται και αναδιοργανώνεται η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Οι δύο υπηρεσίες θα έχουν πανελλαδική εμβέλεια και θα υπάγονται απευθείας στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
ΠΗΓΗ: Έθνος
Δυνατότητα συμψηφισμού και ΦΠΑ σε δόσεις
Φορο-διευκολύνσεις φέρνει στις επιχειρήσεις το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού απαιτήσεων των επιχειρήσεων ή των φυσικών προσώπων με αυτές του Δημοσίου και καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις.
Ειδικότερα:
1. Μπορούν να συμψηφιστούν απαιτήσεις που αφορούν επιστροφές ή οφειλές ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, επιδοτήσεις του ΠΔΕ, γεωργικές επιδοτήσεις, αμοιβές για παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο, αγορές υλικών, αναλώσιμων και προμηθειών του Δημοσίου. Δηλαδή, στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση ανέλαβε την παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο και το κόστος του Δημοσίου ανέρχεται στα 50.000 ευρώ μπορεί να συμψηφιστεί, για παράδειγμα, με οφειλή 10.000 ευρώ ΦΠΑ της επιχείρησης προς το Δημόσιο.
2. Για να γίνει ο συμψηφισμός θα πρέπει να είναι βέβαιη και εκκαθαρισμένη η χρηματική απαίτηση του οφειλέτη κατά του Δημοσίου, η οποία θα αποδεικνύεται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή δημόσιο έγγραφο.
3. Ο συμψηφισμός προτείνεται με δήλωση του οφειλέτη που υποβάλλεται στη ΔΟΥ, η οποία είναι αρμόδια για την είσπραξη του χρέους. Ο συμψηφισμός μπορεί να ενεργείται και αυτεπάγγελτα, με πράξη του προϊσταμένου της ίδιας υπηρεσίας, εφόσον από τα υπάρχοντα στοιχεία αποδεικνύεται η απαίτηση του οφειλέτη. Απαίτηση του Δημοσίου παραγεγραμμένη αντιτάσσεται σε συμψηφισμό για μια τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής.
4. Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με πληρωμή του 40% κατά την υποβολή της περιοδικής δήλωσης και του υπόλοιπου 60% σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις με προσαύξηση 2% αντί 1% αρχικά και ελάχιστο ποσό 300 ευρώ ανά δόση.
5. Παρέχεται το δικαίωμα καταβολής του ΦΠΑ σε 6 δόσεις, στις περιπτώσεις ποσών που επέρχεται διοικητική επίλυση της διαφοράς είτε αφορά προσωρινή είτε οριστική πράξη ή σε περίπτωση δικαστικού συμβιβασμού που αφορά οριστική πράξη προσδιορισμού του φόρου.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Στις χρεωστικές κάρτες στρέφονται οι καταναλωτές
Γυρίζουν την πλάτη στις πιστωτικές κάρτες οι πελάτες των τραπεζών, ενώ παράλληλα εµπιστεύονται ολοένα και περισσότερο τις χρεωστικές αντί για µετρητά.
Σύµφωνα µε τους τραπεζίτες, το τελευταίο διάστηµα οι καταναλωτές τείνουν να συναλλάσσονται µε βάση τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα, όπου οι χρεωστικές κάρτες είναι σαφώς πιο διαδεδοµένες.
Ενδεικτικό της κατάστασης - σε απόλυτους αριθµούς - είναι ότι ενώ πέρυσι ο τζίρος στο πλαστικό χρήµα έπεσε περίπου 25%, η αξία των αγορών που πραγµατοποιήθηκαν µε χρεωστικές κάρτες αυξήθηκε κατά 16%.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, οι χρεωστικές κάρτες έχουν µέλλον, καθώς οι καταναλωτές δεν έχουν κατανοήσει ακόµη τις δυνατότητές τους. Οπως αναφέρει σε µελέτη της η MasterCard, το 70% των Ελλήνων τονίζουν ότι δεν γνωρίζουν ικανοποιητικά ή και καθόλου τις δυνατότητες συναλλαγών που έχουν µε τη χρεωστική τους κάρτα, όπως είναι οι αγορές στα εµπορικά καταστήµατα. Αυτό σηµαίνει ότι µε την κατάλληλη καµπάνια ενηµέρωσης, οι συναλλαγές αυτού του τύπου µπορούν κάλλιστα να εκτιναχθούν.
Οι τραπεζίτες δικαιολογούν τη µεταβολή των συναλλακτικών συνηθειών, τονίζοντας πως αφενός οι τράπεζες έχουν µειώσει σηµαντικά τα πιστωτικά όρια στις κάρτες και αφετέρου οι καταναλωτές δεν θέλουν να επιβαρυνθούν µε επιπλέον δανεισµό, ειδικά µε τα σηµερινά τσουχτερά επιτόκια του πλαστικού χρήµατος.
ΣΥΜΦΩΝΑ µε ταστοιχεία που έδωσεστηδηµοσιότηταη Visa Europe, το2010 η καταναλωτική δαπάνη µέσω χρεωστικών καρτών στα σηµεία πώλησης ανήλθε στα 835 εκατ. ευρώ (αύξηση 16%) και ο συνολικός αριθµός χρεωστικών καρτών αυξήθηκε στα 5,6 εκατ.κάρτες (αύξηση 9%). Επίσης ο αριθµός των συναλλαγών κινήθηκεανοδικά (12,5%) στα 84 εκατ., µε τη δαπάνη ανά χρεωστική κάρτα στα σηµεία πώλησης να διαµορφώνεται στα 160 ευρώ (αύξηση 9%).
Οι πιστωτικές κάρτες βαίνουνσυνεχώς µειούµενες καθώς ο συνολι κός αριθµός τους περιορίστηκε στα 3 εκατ., εµφανίζοντας µείωση 15% σε σχέση µε το 2009 καιµε πτώση κατά 10% της καταναλωτικής δαπάνης στα σηµεία πώλησης, που διαµορφώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ.
ΤΗΝ Ι∆ΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, δύο ακόµη παράγοντες λειτουργούν υπέρ των χρεωστικών καρτών: ο πρώτος είναι ότι οι τράπεζες αυτή τη στιγµή αναβαθµίζουν µαζικά τις απλές κάρτες αναλήψεων από ταΑΤΜ σε χρεωστικές, γεγονός που πολλαπλασιάζει τη χρήση τους. Και ο δεύτερος είναι ότι - σύµφωνα µε όσα προβλέπει το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο -από ένα ποσό και πάνω όλες οισυναλλαγές θα πρέπει να γίνονται µε χρεωστικές κάρτες.
Ακόµα καιµε αυτάτα δεδοµένα, υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης της χρήσης των χρεωστικών καρτών στην Ελλάδα, καθώς µέχρι στιγµής τουλάχιστον αξιοποιούνται κατά κανόνα µόνο για την ανάληψη µετρητών. Ενδεικτικό είναι ότι σήµερα σε ποσοστό 98% οι χρεωστικές χρησιµοποιούνται αποκλειστικά και µόνο γιααναλήψεις µετρητών από τα ΑΤΜ.

ΠΗΓΗ: Τα Νέα
ΙΧ: Μεγάλες προσφορές ως 5.700 ευρώ
Η απόσυρση μπορεί να επέστρεψε ωστόσο οι περισσότεροι εισαγωγείς έχουν επιδοθεί σε ένα απίστευτο μπαράζ προσφορών ώστε να αυξήσουν σημαντικά τις πωλήσεις τους και να καλύψουν τις απώλειες των προηγούμενων 2 ετών. Μάλιστα κάποιες εισαγωγικές προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω και προσφέρουν το όφελος της απόσυρσης ακόμη και αν ο υποψήφιος αγοραστής δεν έχει παλιό ΙΧ να αποσύρει ενώ αν διαθέτει όφελός του διπλασιάζεται!
Ειδικότερα το όφελος για κάποιον που θα επιλέξει την Alfa Romeo Mito κυμαίνεται μεταξύ 800 έως 2.450 ευρώ ενώ στην Giulietta το όφελος ξεκινά από 200 ευρώ και ανέρχεται μέχρι τα 1500 ευρώ.
Στην Audi το όφελος για το Α3 1.2Τ 105ps Limited κυμαίνεται στα 1.000 ευρώ ενώ δωρεάν διατίθεται το μεταλλικό χρώμα. Οσοι πάντως επιλέξουν το Audi Q5 2.0T 180ps Limited το όφελος ξεπερνά τις 9.000 ευρώ και παρέχεται δωρεάν το μεταλλικό χρώμα
Όφελη προβλέπονται για τα BMW Σειρά 1, Σειρά 3, BMW X1 και ΜΙΝΙ συνδυαστικά με το πρόγραμμα απόσυρσης. Συγκεκριμένα, το MINI One ξεκινά από 13.700 ευρώ, η BMW Σειρά 1 από 17.900 ευρώ, η BMW Σειρά 3 από 22.900 ευρώ και η BMW Χ1 από 23.900 ευρώ.
Η Chevellas διπλασιάζει το ποσό που προσφέρει το κράτος σε όσους έχουν αυτοκίνητο για απόσυρση. Όσοι δεν έχουν να αποσύρουν κάποιο παλιό μοντέλο, προσφέρει ως έκπτωση το ποσό εκείνο που θα είχαν ως όφελος σε περίπτωση κανονικής απόσυρσης. Επιπλέον για τα Lacetti, Epica και Captiva απόκτηση σε 42 άτοκες δόσεις με προκαταβολή 50%.
Η Citroen μέσω του Green Bonus (επιπλέον του προγράμματος απόσυρσης) προσφέρεται έκπτωση από 700 έως και 3.000 ευρώ.
Στη Fiat οι υποψήφιοι αγοραστές θα αποκτήσουν φθηνότερα τα μοντέλα της ιταλικής εταιρείας από 900 έως και 1.900 ευρώ.
Η Ford επιπλέον του προγράμματος απόσυρσης προσφέρεται στο Fiesta όφελος έως 1.400 ευρώ, στο Focus 4.200 ευρώ και για το Mondeo στην έκδοση Connect πλούσιο εξοπλισμό σε πιο ανταγωνιστική τιμή.
Η Dacia για τα μοντέλα της MCV και Stepway προσφέρει έκπτωση  900 ευρώ.
Η Daihatsu στα μοντέλα της προσφέρει επιπλέον εκπτώσεις οι οποίες κυμαίνονται από 1.085 έως 3.380 ευρώ.
Η Honda επιπλέον του όφελους απόσυρσης προσφέρει εκπτώσεις στα μοντέλα της από 960 έως και 2.800 ευρώ.
Η Hyundai στα μοντέλα της προσφέρει επιπλέον εκπτώσεις από 850 έως 2.350 ευρώ.
Τα μοντέλα της ΚIA διατίθενται με επιπλέον εκπτώσεις που κυμαίνονται από 1.100 έως και 4.000 ευρώ.
Στη Lancia οι επιπέον εκπτώσεις ξεκινούν από τα 600 ευρώ και μπορεί να ανέλθουν έως και 3.700 ευρώ.
Στη Mazda οι επιπέον προσφορές ανέρχονται από 1.000 έως και 4.640 ευρώ.
Η Mitsubishi στα μοντέλα της προσφέρει επιπλέον όφελος από 1.000 έως 3.000 ευρώ.
Η Nissan με τη «χρυσή επιταγή» προσφέρει όφελος σε όποιον αγοραστή δεν έχει αυτοκίνητο προς απόσυρση ενώ το οικονομικό όφελος ξεκινά από 900 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει τις 5.700 ευρώ.
Στην Peugeot παρέχονται εκπτώσεις ίσες με το όφελος της κρατικής απόσυρσης και επιπλέον παρέχονται δωρεάν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2011.
Για αγορές με απόσυρση στα παραπάνω οφέλη προστίθεται και το αντίστοιχο ποσό που ορίζεται από το πρόγραμμα της απόσυρσης.
Στη Renault οι προσφορές κυμαίνονται από 900 έως 4.000 ευρώ!
Στη Skoda οι προσφορές ξεκινούν από 1.200 και φθάνουν έως και τις 3.800 ευρώ.
Η Suzuki σε όλα τα μοντέλα προσφέρει μείωση 50% του τέλους ταξινόμησης για αγορά χωρίς απόσυρση (όφελος από 291-3.952 ευρώ).
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ποιες ανατροπές έρχονται στο Δημόσιο από το ενιαίο μισθολόγιο
Τη ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις μετακινήσεις στο Δημόσιο θα φέρει η οριστικοποίηση του ενιαίου μισθολογίου το καλοκαίρι, με στόχο να αναπτυχθεί η κινητικότητα των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα.
Οι μισθολογικές διαφορές που υφίστανται σήμερα μεταξύ υπαλλήλων που εργάζονται σε διαφορετικά υπουργεία, αλλά έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία αποτελούν τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα για τη μετακίνηση και την καλύτερη αξιοποίηση των υπαλλήλων του Δημοσίου. Η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις μετατάξεις, τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις στο Δημόσιο θα ξεκινήσει αφού ολοκληρωθεί το ενιαίο μισθολόγιο.
Παράλληλα, μετά τη λειτουργική αξιολόγηση του Δημοσίου, που έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις (αξιολόγηση από τις 16 ομάδες καταγραφής που έχουν οριστεί ανά υπουργείο και κατόπιν από τον ΟΟΣΑ), θα διαμορφωθούν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και θα περιγραφούν οι θέσεις εργασίας, καθώς και τα προσόντα που απαιτούνται για την κατάληψη θέσεων προϊσταμένων, τα οποία θα είναι κοινά για όλο τον δημόσιο τομέα. Υπολογίζεται ότι η μείωση που θα επέλθει στις οργανικές θέσεις και κυρίως στις θέσεις προϊσταμένων κατά 30% θα επιφέρει σαρωτικές μετακινήσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων στο τέλος του χρόνου.
«Κλειδί» για τις επερχόμενες σαρωτικές μετατάξεις θα αποτελέσουν οι περιγραφές των θέσεων εργασίας. Ηδη έχει ξεκινήσει η ποιοτική απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού από ομάδες καταγραφής, με επικεφαλής τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων. Στο τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή που θα περιλαμβάνει τις οργανικές θέσεις των οργανισμών, την απογραφή του υπάρχοντος προσωπικού και των πραγματικών αναγκών σε υπαλλήλους, καθώς και τις προβλεπόμενες αποχωρήσεις σε βάθος τριετίας.
Με την ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδίου «Καλλικράτης στο κράτος» στο τέλος του χρόνου, το πλεονάζον προσωπικό θα μετακινηθεί σε αντίστοιχες θέσεις άλλων υπουργείων ή οργανισμών, όπου έχει διαπιστωθεί έλλειψη προσωπικού. Οι μετακινήσεις αρχικά θα έχουν εθελοντικό χαρακτήρα και κατόπιν υποχρεωτικό, ενώ θα πραγματοποιηθούν εντός των γεωγραφικών ορίων των πόλεων ή των νομών που απασχολούνται οι εργαζόμενοι για να μη διαταραχτεί η οικογενειακή και προσωπική τους ζωή.
Το υπ. Εσωτερικών εξετάζει την πιθανότητα να μετεξελιχθούν οι Ομάδες Διοίκησης Εργου σε διυπουργικές «ομάδες κρούσης», οι οποίες θα αποτελούνται από στελέχη με εξειδικευμένη μόρφωση και θα μπορούν να μετακινηθούν σε όλα τα υπουργεία, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να φέρουν σε πέρας ειδικά έργα. Η ανάπτυξη της κινητικότητας στο Δημόσιο αναμένεται να επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των προσλήψεων. Θα επιφέρει, δε, σημαντικές επιπτώσεις και στις διαδικασίες προσλήψεων. Οι διαγωνισμοί του μόνιμου προσωπικού θα γίνονται μία φορά τον χρόνο ή τη διετία από το ΑΣΕΠ.
ΝΕΑ ΕΝΝΟΙΑ
«Κρατικός υπάλληλος»
Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η εισαγωγή της έννοιας του «κρατικού υπαλλήλου», που ουσιαστικά θα σπάει τον δεσμό που «ταυτίζει» τον υπάλληλο με το υπουργείο στο οποίο προσλαμβάνεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνεται η δυνατότητα ανά πενταετία στον κρατικό υπάλληλο να μετακινείται -εάν υπάρχουν ανάγκες- σε αντίστοιχη θέση άλλου υπουργείου ή οργανισμού, καταθέτοντας αίτηση σε προκηρύξεις θέσεων που θα δημοσιεύονται για όλο το Δημόσιο.
Αντίστοιχα με την άρση των οικονομικών ανισοτήτων και τη θέσπιση ενιαίου βαθμολογίου, θα μπορούν να γίνονται εσωτερικές προκηρύξεις για τις θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών, ακόμα και προϊσταμένων, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν υπάλληλοι που κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα από όλο το φάσμα των δημοσίων υπηρεσιών.
Εκτιμήσεις για αποχώρηση 100.000 υπαλλήλων
Τα κίνητρα και τα εμπόδια για τις μετατάξεις
«Ενας υπάλληλος γνωρίζοντας ότι θα λάβει τις ίδιες αποδοχές και θα διατηρήσει τον βαθμό του εάν μετακινηθεί σε αντίστοιχη θέση άλλης υπηρεσίας, θα είναι πιο δεκτικός στην προοπτική μίας μετακίνησης ανά πενταετία, που θα βελτιώσει τη θέση του και θα ανανεώσει την καριέρα του», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.
Η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου αναμένεται όμως να οδηγήσει σε αποχώρηση χιλιάδες εργαζομένους που βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης, διαθέτουν πλούσια εμπειρία και απασχολούνται σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, όπως στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, που θα δουν να μειώνονται οι αποδοχές τους έως και 40%. Τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται συνολικά να αποχωρήσουν περίπου 100.000 υπάλληλοι, γεγονός που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία υπηρεσιών αιχμής.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα δοθούν οικονομικά κίνητρα για την πραγματοποίηση των μετατάξεων στο εσωτερικό του δημόσιου τομέα, όπως ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Για παράδειγμα, στη Γερμανία, για τους υπαλλήλους που θέλουν να μετακινηθούν, προβλέπονται φορολογικές απαλλαγές. Στη χώρα μας, ο Κώδικας των Δημοσίων Υπαλλήλων προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις μεταθέσεις προσωπικού σε παραμεθόριες περιοχές, καθώς και για αποσπάσεις που αφορούν συνυπηρέτηση δύο συζύγων, όταν ο ένας μετατίθεται σε άλλη υπηρεσία. Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι δύσκολη έως και αδύνατη η μετακίνηση του υπαλλήλου εντός των ορίων του νομού της παραμεθορίου περιοχής αν δημιουργηθούν ανάγκες σε άλλες υπηρεσίες. Ο καθορισμός των κοινωνικών κριτηρίων για την πραγματοποίηση μετάταξης δεν είναι γενικός και επαφίεται κυρίως στα υπηρεσιακά συμβούλια των οργανισμών.
Η μεταφορά των κονδυλίων για τη μισθοδοσία ενός μετατασσόμενου υπαλλήλου αποτελεί χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία που μπορεί να πάρει και αρκετούς μήνες μέχρι να υλοποιηθεί.
Επίσης, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ μονίμων υπαλλήλων και εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, στο επίπεδο της εξέλιξης, των μισθών και των ωραρίων εργασίας, όπως παρατηρείται σε υπηρεσίες των ΟΤΑ μετά τις μετατάξεις του «Καλλικράτη». Στην κυβέρνηση θα επιδιώξουν να αμβλύνουν και αυτές τις ανισσότητες με την ψήφιση του Ενιαίου Μισθολογίου.
Τι προβλέπεται για τις αποδοχές
Εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου και στις 52 ΔΕΚΟ
Στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολόγιου και στις 52 ΔΕΚΟ, όπου το κράτος έχει την πλειοψηφία των μετοχών και οι εργαζόμενοι αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό (δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης). Υπολογίζεται ότι αν εφαρμοστεί το Μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ, οι 23.580 εργαζόμενοι των οργανισμών θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται προοπτικά έως και 15% κατά μέσον όρο. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο μέσος μισθός στις ΔΕΚΟ είναι διπλάσιος (99,1%) του ιδιωτικού τομέα και αυξημένος κατά 44,1% έναντι του Δημοσίου. Τον υψηλότερο μέσο μισθό (56.554 ευρώ) εμφανίζουν οι ΗΣΑΠ και τον χαμηλότερο (28.609 ευρώ) το ΤΕΟ.
Περίπου 15.000 εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ -σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών- λαμβάνουν μεικτές αποδοχές πάνω από 1.800 ευρώ μηνιαίως, χωρίς να υπολογίζονται οι υπερωρίες, η υπερεργασία και τα επιδόματα που αφορούν οδοιπορικά. Η ένταξή τους στο Ενιαίο Μισθολόγιο θα επιφέρει μειώσεις στις αποδοχές τους, αφού θα εξισωθούν με τους συναδέλφους τους στον δημόσιο τομέα. Η εισαγωγή του Ενιαίου Μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ αναμένεται να επιφέρει εξοικονόμηση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.
Μέχρι την ψήφιση όμως του νέου Μισθολογίου μπαίνει μαχαίρι στις επιπλέον αμοιβές των μετατασσομένων. Μέχρι πρόσφατα οι μετατασσόμενοι από τον ΟΣΕ, για παράδειγμα, διατηρούσαν ως προσωπική διαφορά τα επιπλέον χρήματα που λάμβαναν στον μισθό τους από την προηγούμενη εργασία τους. Με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών επιβλήθηκε σε όλους τους μετατασσόμενους να λαμβάνουν μόνο τις αποδοχές που προβλέπει η νέα θέση τους. Αρκετοί πρώην υπάλληλοι του ΟΣΕ αλλά και υπάλληλοι που μετατάχθηκαν λόγω «Καλλικράτη» πιθανόν να δουν μείωση στις αποδοχές τους, εάν στις προηγούμενες θέσεις τους είχαν υψηλότερες αμοιβές.
«ΨΑΛΙΔΙ» ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ 40.000 ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Καθιέρωση επιδόματος παραγωγικότητας
Κυβέρνηση και ΑΔΕΔΥ συμφωνούν ότι η βάση για τη δημιουργία του ενιαίου πλαισίου διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο είναι η δημιουργία του Ενιαίου Μισθολογίου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και η μελέτη που θα περιγράφει την αποτύπωση των μισθών και των επιδομάτων, βάσει της οποίας θα διαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, βασική αρχή του νέου μισθολογίου θα είναι να λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα, θέση, χρόνια προϋπηρεσίας και τομέα ευθύνης σε όλα τα υπουργεία. Eτσι αναμένονται μειώσεις στους μισθούς 40.000 υπαλλήλων με υψηλά επιδόματα από 500 έως και 1.300 ευρώ που θα κυμαίνονται μεταξύ 20% και 40%. Αντίστοιχα οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι των υπόλοιπων υπουργείων που διαθέτουν τα ίδια προσόντα θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται από 10-20%. Σήμερα όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα επιθυμούσαν να εργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών όπου οι εργαζόμενοί του απολαμβάνουν επιδόματα που μερικές φορές ξεπερνούν και τα 1.000 ευρώ.
Ετσι ένας οικονομολόγος δεν θα επιδιώξει να μετακινηθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που μπορεί να υπάρχουν κενές θέσεις, αφού οι αποδοχές είναι χαμηλότερες από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι και 800 ευρώ. Με το νέο μισθολόγιο, θα ενσωματωθούν τα κοινά επιδόματα στον βασικό μισθό και θα διατηρηθούν το επίδομα θέσης, το οικογενειακό, το επίδομα ειδικών συνθηκών. Αναμένεται να καθιερωθεί επίδομα παραγωγικότητας το οποίο θα δίνεται εάν ο εργαζόμενος πετυχαίνει συγκεκριμένους στόχους μηνιαίως.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Φόροι: Ηλεκτρονικό φακέλωμα για 1 εκατ. επιχειρήσεις και επαγγελματίες
Έρχεται ηλεκτρονικό φακέλωμα για περισσότερες από 1 εκατ.  επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο  δικηγόροι , μηχανικοί συμβολαιογράφοι , υποθηκοφύλακες , επιμελητήρια θα στέλνουν στο υπουργείο Οικονομικών  αναλυτικά στοιχεία για τις συναλλαγές τους.
Παράλληλα όλοι οι λιανοπωλητές οφείλουν να υποβάλλουν τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδουν  στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Επιπρόσθετα με άλλη διάταξη το ΙΚΑ  θα πρέπει  να υποβάλει στο υπουργείο στοιχεία για τις αποπερατωθείσες οικοδομές.
Με τις ρυθμίσεις αυτές  το υπουργείο θα έχει πλήρη πρόσβαση  σε πλήθος οικονομικών στοιχείων γεγονός που θα του επιτρέπει να προχωρά σε εκτεταμένες διασταυρώσεις.
Πιο αναλυτικά στο νομοσχέδιο εμπεριέχονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις:
-       Οι δικηγόροι αλλά και οι δικηγορικοί σύλλογοι  υποχρεούνται να  υποβάλλουν μέχρι την 20η ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, αναλυτική κατάσταση των έγγραφων συμφωνιών που έχουν συνάψει με τους εντολείς τους, κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο. Στην αναλυτική κατάσταση πρέπει να αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, ο Α.Φ.Μ. του κάθε εντολέα, το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας και  η συμφωνηθείσα αμοιβή. Την ευθύνη για την  υποβολή αυτή, προκειμένου για τους δικηγορικούς συλλόγους, φέρει ο πρόεδρος του κάθε συλλόγου.
-        Καθιερώνεται η υποχρέωση για τους μηχανικούς όπως και για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στη Γ.Γ.Π.Σ. μέχρι την 20η ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους κατάσταση με στοιχεία των έγγραφων συμβάσεων (είδος παρεχόμενης υπηρεσίας, συμφωνηθείσα αμοιβή κλπ.) που έχουν συνάψει οι μηχανικοί με τους αντισυμβαλλομένους τους μέσα στην προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, προκειμένου για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο στο πλαίσιο των σχετικών διασταυρώσεων.
-       -ΙΚΑ υποχρεούται να ενημερώνει τη Γ.Γ.Π.Σ. μέσα στο μήνα Φεβρουάριο κάθε έτους, για τις οικοδομές που δηλώθηκαν ως αποπερατωθείσες κατά το προηγούμενο έτος.
-       -Οι  επιτηδευματίες που εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών με χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών, υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται σε βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ
-       -Καθίσταται πλέον υποχρεωτική η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων και δικτυακών υποδομών, από όλα τα νομικά πρόσωπα (Α.Ε, Ε.Π.Ε, Δημοτικές και Κοινοτικές Επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Συνεταιρισμοί, Αλλοδαπές επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα).
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Νέο φορολογικό - Μηνιαίες πλέον η δηλώσεις ΦΜΥ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 άτομα προσωπικό

Tuesday February 22, 2011 01:00 AM



Από 1η Μαίου 2011 αλλάζει ο τρόπος υποβολής των Περιοδικών δηλώσεων Φ.Μ.Υ. για τις επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 50 άτομα προσωπικό. Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 άτομα προσωπικό υποχρεούνται να  υποβάλουν Μηνιαία και όχι διμηνιαία δήλωση . Η υποχρέωση αυτή υπήρχε μόνο για τις επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 500 άτομα.
Σχετικό άρθρο Και αιτιολογική του νέου νομοσχεδίου.
Αρθρο 20
1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 59 του Κ.Φ.Ε., αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Ειδικώς, υποχρεούται σε απόδοση των ποσών που παρακρατήθηκαν κατά τη διάρκεια κάθε μήνα, μέχρι την εικοστή μέρα του επόμενου από τη παρακράτηση μήνα:
α) ο υπόχρεος παρακράτησης φόρου που απασχολούσε κατά μέσο όρο κατά την προηγούμενη χρήση, περισσότερα από πενήντα πρόσωπα, και β) τα ασφαλιστικά ταμεία για την καταβολή των συντάξεων.
Για την υποβολή της δήλωσης έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.».
2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται για παρακρατήσεις φόρου που διενεργούνται από την 1η Μαΐου 2011 και εφεξής.

Αιτιολογική έκθεση επί του Άρθρου 20

Με τις προτεινόμενες διατάξεις των παρ. 1 και 2 τροποποιείται η παράγραφος 2 του άρθρου 59 του Κ.Φ.Ε., ούτως ώστε να υπάρχει υποχρέωση σε απόδοση των ποσών που παρακρατήθηκαν κατά τη διάρκεια κάθε μήνα, μέχρι την 20η μέρα του επόμενου από τη παρακράτηση μήνα για:
α) τον υπόχρεο παρακράτησης φόρου που απασχολούσε κατά μέσο όρο κατά την προηγούμενη χρήση, περισσότερα από 50 πρόσωπα, και β) τα ασφαλιστικά ταμεία για την καταβολή των συντάξεων.
Για την υποβολή της δήλωσης έχουν εφαρμογή τα αναγραφόμενα στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

Με τις τροποποιούμενες διατάξεις σκοπείται η ευχερέστερη καταβολή των αποδιδόμενων ποσών παρακρατούμενου φόρου και για τους υπόχρεους που απασχολούν ή καταβάλλουν συντάξεις σε περισσότερα από 50 πρόσωπα.
Με την παρ. 3 του άρθρου αυτού, γίνεται ρύθμιση για λόγους νομοτεχνικής τακτοποίησης.

Νέο Φορολογικό - Ηλεκτρονικό φακέλωμα για δικηγόρους - μηχανικούς - επιμελητήρια, - συμβολαιογράφους - και όσους εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης

Tuesday February 22, 2011 01:15 AM



Ηλεκτρονικό φακέλωμα για δικηγόρους - μηχανικούς  - επιμελητήρια, -  συμβολαιογράφους - και όσους εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης

Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δικηγόροι , μηχανικοί, συμβολαιογράφοι , υποθηκοφύλακες , επιμελητήρια και όσοι εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης, θα στέλνουν στο υπουργείο Οικονομικών αναλυτικά στοιχεία για τις συναλλαγές τους.
Οι Σχετικές διατάξεις του νέου φορολογικού
Αρθρο 20 Παρ. 7 του νέου νομοσχεδίου
7. ..........................
στ. Μέχρι την 20η ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους ο δικηγόρος υποχρεούται να υποβάλλει, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας κατάσταση των έγγραφων συμφωνιών που έχει συνάψει με τους εντολείς του, κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο στην οποία αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, το Α.Φ.Μ. κάθε εντολέα του, το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας και η συμφωνηθείσα αμοιβή.
ζ. Οι δικηγορικοί σύλλογοι υποχρεούνται να υποβάλλουν μέχρι την 20η ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, κατάσταση των έγγραφων συμφωνιών που έχουν συνάψει οι δικηγόροι με τους εντολείς του, κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο στην οποία αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, το Α.Φ.Μ. κάθε εντολέα του, το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας και η συμφωνηθείσα αμοιβή. Την ευθύνη για την υποβολή αυτή φέρει ο πρόεδρος του οικείου δικηγορικού συλλόγου. η. Η ισχύς των διατάξεων των περιπτώσεων α έως ζ έχουν εφαρμογή από 1.7.2011.
θ. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, καθορίζεται ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής των καταστάσεων, το περιεχόμενο αυτών, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής.

8. ...................
ζ) Μέχρι την 20η ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους ο μηχανικός υποχρεούται να υποβάλλει, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.), κατάσταση με τις έγγραφες συμφωνίες που έχει συνάψει με τους αντισυμβαλλομένους του μέσα στην προηγούμενη διαχειριστική περίοδο και στην οποία αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, το Α.Φ.Μ. του κάθε συμβαλλόμενου, το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας και η συμφωνηθείσα αμοιβή.
η) Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος υποχρεούται να υποβάλλει μέχρι την 20η ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών
Συστημάτων (Γ. Γ. Π. Σ.), κατάσταση των έγγραφων συμφωνιών που έχουν συνάψει οι μηχανικοί με τους αντισυμβαλλομένους τους μέσα στην προηγούμενη διαχειριστική περίοδο και στην οποία αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, το Α.Φ.Μ. του κάθε αντισυμβαλλόμενου, το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας και η συμφωνηθείσα αμοιβή. Την ευθύνη για την υποβολή αυτή φέρει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
θ) Η ισχύς των διατάξεων των περιπτώσεων α έως η έχουν εφαρμογή από 1.7.2011.
ι) Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, καθορίζεται ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής των καταστάσεων, το περιεχόμενο αυτών καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων αυτής της παραγράφου.

Αρθρο 21 παρ. 9  του νέου νομοσχεδίου .
9. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 82 του Κ.Φ.Ε. μετά τις λέξεις: «πιστωτικά ιδρύματα» προστίθενται οι λέξεις: «οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες, τα επιμελητήρια, οι συμβολαιογράφοι, οι υποθηκοφύλακες, οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων».
Η νέα παράγραφος 2 του άρθρου 82 του ΚΦΕ διαμορφώνεται ώς εξής
Τα Υπουργεία, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, οι δικαστικές αρχές, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, οι δημόσιες υπηρεσίες ή αρχές, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί και λοιποί φορείς του Δημοσίου, οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας, οι τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα,οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες, τα επιμελητήρια, οι συμβολαιογράφοι, οι υποθηκοφύλακες, οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις αυτών, οι ενώσεις προσώπων, καθώς και κάθε άλλος φορέας ή επαγγελματική οργάνωση, υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Οικονομικών κάθε στοιχείο και πληροφορία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος, όπως αμοιβές, αποζημιώσεις, οικονομικές ενισχύσεις, επιδοτήσεις, απαιτήσεις από δικαστικές διεκδικήσεις, στοιχεία για την παροχή αδειών άσκησης επαγγέλματος, πληροφορίες για κατοχή ακινήτων, αυτοκινήτων, αεροσκαφών, πλοίων ή σκαφών αναψυχής και λοιπών περιουσιακών στοιχείων

Αρθρο 26 παρ. 9  του νέου νομοσχεδίου .
9. Στο άρθρο 1 του ν. 1809/1988 (Α' 222) προστίθεται παράγραφος 8 ως εξής:
«8. Οι επιτηδευματίες που εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών με χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών, υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται, σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ορίζονται: α) η έκταση εφαρμογής και οι ειδικότερες υποχρεώσεις των επιτηδευματιών, β) η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές διαβίβασης των δεδομένων, γ) τα εν γένει οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ασφάλεια της επεξεργασίας των δεδομένων, δ) η διαδικασία και τα αρμόδια όργανα για την επιβολή του προστίμου και τον τρόπο βεβαίωσης και είσπραξής καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Σε όσους παραβαίνουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις της παραγράφου αυτής και της κανονιστικής απόφασης που εκδίδεται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών διοικητικό πρόστιμο ύψους από διακόσια μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ ανάλογα με τη συχνότητα και τη βαρύτητα της παράβασης.»

-----

Αιτιολογική έκθεση άρθρου 20
Με τις διατάξεις της παρ. 8 και στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των μηχανικών και της κατάργησης των ελαχίστων αμοιβών τους, προβλέπεται και για τα ιδιωτικά έργα, ότι ο τεκμαρτός προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματος των μηχανικών που δεν τηρούν βιβλία θα γίνεται με εφαρμογή συντελεστή επί της συμβατικής αμοιβής. Με τις διατάξεις αυτές γίνεται επίσης νομοτεχνική τακτοποίηση των διατάξεων που προέβλεπαν αυτοτελή φόρο με συντελεστή 15% επί τεκμαρτού εισοδήματος (ακαθάριστο ποσό της νόμιμης ελάχιστης αμοιβής μηχανικών) για τις περιπτώσεις όπου μηχανικοί αναλαμβάνουν μελέτες-επιβλέψεις και είτε ασχολούνται ατομικώς με την ανέγερση οικοδομών προς πώληση, είτε είναι μέλη επιχείρησης, είτε υπάλληλοι επιχείρησης, καθόσον στις περιπτώσεις αυτές οι μηχανικοί δεν συνάπτουν έγγραφες συμβάσεις. Με τις διατάξεις αυτές προβλέπεται ακόμα για μηχανικούς που αναλαμβάνουν μελέτες-επιβλέψεις ή διενεργούν πραγματογνωμοσύνες να αποδίδουν προκαταβλητέο φόρο με συντελεστή 4% ή 10% επί της συμβατικής αμοιβής. Περαιτέρω, με τις ίδιες διατάξεις εισάγεται η υποχρέωση για τους μηχανικούς όπως και για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στη Γ. Γ. Π. Σ. μέχρι την 20η ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους κατάσταση με στοιχεία των έγγραφων συμβάσεων (είδος παρεχόμενης υπηρεσίας, συμφωνηθείσα αμοιβή κλπ.) που έχουν συνάψει οι μηχανικοί με τους αντισυμβαλλομένους τους μέσα στην προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, προκειμένου για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο στο πλαίσιο των σχετικών διασταυρώσεων. Τέλος, με τις διατάξεις αυτές παρέχεται και η σχετική εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να ρυθμίζει με αποφάσεις που εκδίδει κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών.
Με τις προτεινόμενες διατάξεις των παρ. 4 και 5 καθίσταται πλέον υποχρεωτική η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων και δικτυακών υποδομών, από όλα τα νομικά πρόσωπα του άρθρου 101 του Κ.Φ.Ε. (Α.Ε, Ε.Π.Ε, Δημοτικές και Κοινοτικές Επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Συνεταιρισμοί, Αλλοδαπές επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα) στο πλαίσιο καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και απλούστευσης της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Με τις ίδιες διατάξεις τροποποιείται η παράγραφος 3 του άρθρου 107 του Κ.Φ.Ε για νομοτεχνικούς λόγους, λόγω των τροποποιήσεων που επήλθαν με το ν. 3842/2010 στις διατάξεις του άρθρου 61 του Κ.Φ.Ε.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση της παρ. 6 προβλέπεται ότι, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο των δηλώσεων οποιουδήποτε φορολογικού αντικειμένου πχ., δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων, παρακρατούμενων φόρων, Φ.ΠΑ, κλπ., οι διαδικασίες, οι λεπτομέρειες και ότι άλλο απαιτείται καθώς και η εκάστοτε υποχρεωτική υποβολή τους και η πληρωμή του φόρου, όταν προκύπτει και κατά περίπτωση, με την χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων και δικτυακών υποδομών. Οι διατάξεις αυτές έχουν εφαρμογή για δηλώσεις που υποβάλλονται από 1.1.2011 και μετά.
Αιτιολογική έκθεση άρθρου 21
Με τις διατάξεις της παρ. 9 επεκτείνεται και σε άλλα νομικά πρόσωπα και επαγγελματίες η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής στοιχείων και πληροφοριών οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος στο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να διευκολύνεται η διασταύρωση όποιων στοιχείων απαιτείται για φορολογικούς σκοπούς.
Αιτιολογική έκθεση άρθρου 26
Με τις διατάξεις της παρ. 9 καθορίζεται ότι οι επιτηδευματίες που εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών με χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών, υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν η έκταση εφαρμογής, ειδικότερες υποχρεώσεις των επιτηδευματιών, η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές διαβίβασης των δεδομένων, τα εν γένει οργανωτικά και τεχνικά μέτρα που απαιτούνται καθώς και τη διαδικασία και τα αρμόδια όργανα για την επιβολή του προστίμου και τον τρόπο βεβαίωσης και είσπραξής του. Επίσης ορίζεται και η έκδοση κανονιστικής απόφασης για την επιβολή διοικητικού προστίμου από 1000 έως 5.000 ευρώ στους παραβάτες των παραπάνω υποχρεώσεων.

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Η εφορία χτυπάει την πόρτα σε 600.000 φορολογουμένους
Κλήσεις για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο μέσω των νέων εντύπων των φορολογικών δηλώσεων αποστέλλει το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 600.000 φορολογουμένους, απειλώντας τους με αυτόφωρο, κατασχέσεις ακινήτων, καταθέσεων, εισοδημάτων και με ποινικές διώξεις.
Σε μια προσπάθεια να αντλήσει ζεστό χρήμα από τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο ύψους 32 δισ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών, για πρώτη φορά φέτος, μαζί με τα έντυπα των δηλώσεων θα αποστείλει στους οφειλέτες ειδικό σημείωμα με το ποσό της οφειλής με το οποίο θα τους καλεί να προσέλθουν άμεσα στην εφορία για να τακτοποιήσουν την οφειλή τους. Σε διαφορετική περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών θα κινεί εναντίον τους τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για την αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών. Υπολογίζεται ότι 590.000 δηλώσεις θα έχουν τη συγκεκριμένη ειδοποίηση.
Αυτόφωρο
Το οπλοστάσιο του υπουργείου για το κυνηγητό των οφειλετών εμπλουτίζεται με τις διατάξεις του νέου φορολογικού που προβλέπει ότι σε περιπτώσεις που η καθυστέρηση στην καταβολή των χρεών ξεπερνά τους τέσσερις μήνες το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να κινήσει τη διαδικασία του αυτοφώρου εναντίον του οφειλέτη και μάλιστα για χρονικό διάστημα 20 μηνών από την τέλεση του αδικήματος. Επίσης μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, οι οφειλέτες κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων, καθώς και μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων, εφόσον το ποσό αυτών αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι πάνω από 1.000 ευρώ.
«Πράσινο φως»
Την ίδια ώρα το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε το «πράσινο φως» για την επιβολή αυστηρών φορολογικών προστίμων και δήμευση περιουσιακών στοιχείων για περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγές φορολογουμένων και επιχειρήσεων που επιδίωκαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικό όχι μόνο το σύστημα επιβολής προστίμων για εικονικά τιμολόγια, αλλά και κάθε περιοριστικό μέτρο της πολιτείας προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα εισπράξει τα οφειλόμενα. Το δικαστήριο αναγνώρισε τη δυνατότητα του νομοθέτη να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα και αναδρομικά για τους φοροφυγάδες, για όσους εκδίδουν ή χρησιμοποιούν εικονικά ή πλαστά τιμολόγια, δεν αποδίδουν ΦΠΑ, κλπ. Σε τέτοιες περιπτώσεις κρίνεται συνταγματικά ανεκτή η άρση του τραπεζικού απορρήτου, η δέσμευση θυρίδων κ.λπ.
Συμβούλιο της επικράτειας
Διπλό χαστούκι σε φοροφυγάδες
«Ναι» στην επιβολή φορολογικών προστίμων με αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού λέει η Δικαιοσύνη, δίνοντας αποφασιστικά κτυπήματα στη φοροδιαφυγή, αφού παράλληλα επιτρέπει και θεωρεί συνταγματικά ανεκτά το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων, τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών κλπ., προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο.
Το ΣτΕ έκρινε ότι η θέσπιση ενός αντικειμενικού συστήματος επιβολής προστίμων (στο διπλάσιο της αξίας κάθε παράβασης) αποτελεί πρόσφορο και κατάλληλο μέτρο για την τιμωρία της λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, ενώ μειώνονται ή αποφεύγονται συμπτώματα διαφθοράς των φορολογικών οργάνων, καθώς οι πολίτες, οι οποίοι γνωρίζουν εκ των προτέρων το ακριβές ύψος του προστίμου για κάθε παράβαση.
Σε άλλη υπόθεση ανατρέποντας απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, έκρινε σύμφωνες με το Σύνταγμα ρυθμίσεις που σε περιπτώσεις φορολογικών παραβάσεων άνω των 150.000 ευρώ επιτρέπουν το «πάγωμα» της ακίνητης περιουσίας, άρση τραπεζικού απορρήτου, θυρίδων, κλπ. με δέσμευση του περιεχομένου τους, καθώς αποσκοπούν στη διατήρηση των περιουσιακών στοιχείων ώστε να μπορέσει να εισπράξει το Δημόσιο.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Tι δουλειές ανοίγουν στην Ελλάδα της κρίσης
Ασφάλειες, μεσιτικές, λογιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, καφέ, καφενεία, κυλικεία, ψησταριές και κομμωτήρια αλλά και πράσινη ενέργεια πρωταγωνιστούν στις επιλογές εκατοντάδων επαγγελματιών, οι οποίοι αποφάσισαν κατά την περυσινή χρονιά να στήσουν τη δική τους, μικρή ή μεγαλύτερη, επιχείρηση.
Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων επιμελητηρίων της χώρας, για ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους και αναζητούν καταφύγιο στη δική τους επαγγελματική δραστηριότητα. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς είναι πρώην συμβασιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι απασχολούνταν σε προγράμματα stage που δεν ανανεώθηκαν, ενώ αρκετοί ήταν μέχρι πρότινος εργαζόμενοι σε συναφείς εταιρείες. Εχοντας χάσει την εργασία τους διοχετεύουν την εργασιακή τους εμπειρία στη δική τους αλλά μικρότερου μεγέθους δουλειά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις καθώς η ανεργία έχει εκτοξευτεί στο 13,9%.
Αλλωστε, το 73% των νέων επιχειρήσεων είναι ατομικές ενώ μεγάλου μεγέθους (ανώνυμες εταιρείες) είναι μόλις 1.511. Μεγάλη κινητικότητα επιδεικνύει πάντως και ο κλάδος της πράσινης ενέργειας, κυρίως λόγω της δυναμικής ανάπτυξης που υπόσχεται αλλά και της αύξησης στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες είναι οι επαγγελματίες που επέλεξαν να στραφούν στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο παρά τη βουτιά πωλήσεων και τα ολοένα αυξανόμενα λουκέτα σε εμπορικά καταστήματα.
Με μικρό κεφάλαιο και χαμηλό κόστος
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιούνται πολλές από τις 62.781 εταιρείες που άρχισαν να λειτουργούν το 2010 αφορούν σε δραστηριότητες που απαιτούν μικρό κεφάλαιο εκκίνησης ενώ χαμηλό είναι και το κόστος της λειτουργίας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κορυφή της λίστας με τους επαγγελματίες που γράφτηκαν πέρυσι στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ)- το οποίο συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό νέων εγγραφών φτάνοντας συνολικά τις 8.108 ανάμεσα σε 59 επιμελητήρια- βρίσκονται οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι. Οι «νέοι» επαγγελματίες του κλάδου- δόκιμοι και μη- ανήλθαν πέρυσι σε 1.466, ενώ στις επόμενες θέσεις κατατάχθηκαν οι έμποροι (355), οι ιδιοκτήτες περιπτέρων (334), οι μεσίτες (305), οι ιδιοκτήτες ψιλικών και οι σύμβουλοι, ενώ οι ιδιοκτήτες ψησταριάς, αναψυκτηρίων, εστιατορίων, καφέ και κυλικείων ήταν 1.309. «Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για επαγγέλματα, τα οποία δεν χρειάζονται αρχικό κεφάλαιο», δηλώνει ο Ηλίας Χατζηβασίλογλου, πρόεδρος του ΕΕΑ. «Αντίθετα, ορισμένες κατηγορίες, όπως είναι οι νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις περιπτέρων, μειώθηκαν αισθητά την περασμένη χρονιά εξαιτίας των φορολογικών επιβαρύνσεων που αποθάρρυναν τη δραστηριότητα αυτή».
Προσπαθούν να βρουν διέξοδο στην ανεργία
Ασφαλιστικοί σύμβουλοι, μεσίτες και υπηρεσίες εισπράξεων οφειλών συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσων αποφάσισαν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση στη συμπρωτεύουσα με βάση τις εγγραφές στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ). Στην κατηγορία αυτή δημιουργήθηκαν 1.100 νέες επιχειρήσεις, ενώ πιο δημοφιλείς- με μικρή διαφορά- αναδείχτηκαν τα ψιλικά, τα πρατήρια ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας και το υπαίθριο εμπόριο συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον 1.241 «νέων» επιχειρηματιών. Ακολούθησαν καφενεία, αναψυκτήρια, καφέ, καντίνες, όπου ιδρύθηκαν 717 νέες επιχειρήσεις. «Παρατηρούμε ότι οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις αφορούν στην παροχή υπηρεσιών με χαμηλό κόστος λειτουργίας», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Κώστας Ποσειδώνος, επιστημονικός σύμβουλος του ΕΕΘ. «Εξάλλου, αρκετοί από τους ανθρώπους που εγγράφονται στο Επιμελητήριο είναι πρώην εργαζόμενοι σε συναφείς επιχειρήσεις που έχασαν τη δουλειά τους και γίνονται επαγγελματίες αλλά και πρώην σταζιέρ του Δημοσίου. Προσπαθούν να βρουν διέξοδο στην ανεργία». Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του ΕΕΘ, πάνω από 50% των νεοεγγραφόμενων επαγγελματιών την περασμένη χρονιά ανήκουν στις δύο αυτές κατηγορίες. Συνολικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 2.871 ήταν οι νέες εταιρείες σε ασφάλειες, μεσιτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες εισπράξεων, ενώ άνοιξαν 2.229 ζαχαροπλαστεία, πρατήρια άρτου, ψιλικά, περίπτερα, εμπόριο (υπαίθριο και μη). Οσον αφορά στις νέες ψησταριές, καφέ, καντίνες κ.λπ. δημιουργήθηκαν 2.026, σύμφωνα με τα στοιχεία ΕΕΑ και ΕΕΘ.
Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Ποσειδώνος, ο ρυθμός δημιουργίας νέων επιχειρήσεων φαίνεται ότι επιβραδύνεται, καθώς στο ΕΕΘ τον Ιανουάριο οι εγγραφές ήταν λιγότερες σε αριθμό από τις διαγραφές. Πρόκειται για τάση που έχει ήδη καταγραφεί σε ορισμένα επιμελητήρια της χώρας, μικρότερων κυρίως αστικών κέντρων και περιοχών, όπου οι διαγραφές υπερείχαν πέρυσι των νέων εγγραφών ως αποτέλεσμα της συρρικνούμενης οικο νομικής δραστηριότητας. Πάντως, συνολικά οι διαγραφές που καταγράφηκαν στα 59 επιμελητήρια της χώρας ήταν 56.037. Αυτό σημαίνει ότι άνοιξαν 6.744 περισσότερες επιχειρήσεις από όσες έκλεισαν.
Στην ενέργεια και τις φθηνές υπηρεσίες
Αλλά και ο χώρος της ενέργειας, ο οποίος αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω λόγω της ανάπτυξης πράσινων μορφών ενέργειας και της απελευθέρωσης της αγοράς, προσελκύει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον. «Ο κλάδος της ενέργειας και κυρίως της πράσινης ενέργειας παρουσιάζει έντονη κινητικότητα», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Πράγματι, 316 εταιρείες παραγωγής και διανομής ενέργειας, οι περισσότερες με αντικείμενο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, ιδρύθηκαν κατά την περυσινή χρονιά.
Τα στοιχεία του ΕΒΕΑ δείχνουν έντονη ζήτηση και για επαγγέλματα στον χώρο των υπηρεσιών που στήνονται χωρίς ιδιαίτερο κόστος (μεσίτες, εμπορικοί εκπρόσωποι, σύμβουλοι επιχειρήσεων).
Πάντως, παρά τα λουκέτα και τη βουτιά στις πωλήσεις στην ελληνική αγορά, αρκετοί «νέοι» επιχειρηματίες (περίπου 1.000 νέες λιανεμπορικές επιχειρήσεις έχουν καταχωρηθεί στο ΕΒΕΑ) στρέφονται προς τη δραστηριότητα αυτή, όπως και προς το χονδρεμπόριο (περίπου 900 νέες επιχειρήσεις).
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Αφορολόγητη η πρώτη κατοικία ως 300.000 ευρώ - Τί ισχύει για αγορά, γονική παροχή, κληρονομιά
Μόνο η πρώτη κατοικία απαλλάσσεται από την υψηλή φορολογία των μετεβιβάσεων των ακινήτων. Μάλιστα η κυβέρνηση «πάγωσε» για δύο χρόνια το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας προκειμένου να ελαφρύνει τα νέα ζευγάρια, τα νοικοκυριά και τα παιδιά τους να αγοράσουν ιδιόκτητη κατοικία μέσα στις συνθήκες της κρίσης αλλά και για να αναθερμανθεί η κτηματαγορά.
Σε κάθε περίπτωση η πρώτη κατοικία προστατεύεται μέσα σε συγκεκριμένα όρια που καθορίζει το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές.
Με το άρθρο 1 του Ν. 1078/1980 θεσπίστηκε για πρώτη φορά η απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης όταν αγοράζεται πρώτη κατοικία. Με τον ίδιο νόμο καταργήθηκε το τεκμήριο αγοράς ακινήτων και ανέγερσης οικοδομών οποιουδήποτε εμβαδού. Ο σκοπός της ρύθμισης αυτής ήταν διττός: η τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και ακόμη η διευκόλυνση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας χωρίς την καταβολή φόρου ή την καταβολή μειωμένου φόρου. Η ρύθμιση αυτή είχε τότε ευμενείς συνέπειες στην οικονομία. Μεταγενέστερα το τεκμήριο αγοράς ακινήτων και ανέγερσης οικοδομών επαναφέρθηκε με ορισμένες εξαιρέσεις.
Απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιών παρασχέθηκε με το άρθρο 17 του 1591/1986 όταν αποκτάται πρώτη κατοικία αιτία θανάτου. Σήμερα η απαλλαγή προβλέπεται από το άρθρο 26 του Ν. 2961/2001, με τον οποίο κωδικοποιήθηκαν οι διατάξεις για τη φορολογία κληρονομιών- δωρεών- γονικών παροχών. Απαλλαγή εξάλλου προβλέπεται και στην περίπτωση που αποκτάται πρώτη κατοικία με γονική παροχή. Οι διατάξεις για την απαλλαγή από τον φόρο όταν αποκτάται πρώτη κατοικία τροποποιήθηκαν πρόσφατα με τον Ν. 3842/2010. Ολες οι μεταβολές που έγιναν ισχύουν από 23.4.2010.
ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ
Oθεσμός της γονικής παροχής θεσπίστηκε με τον Ν. 1329/1983 σε αντικατάσταση του θεσμού της προίκας, ο οποίος καταργήθηκε με τον ίδιο νόμο. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1509 του Αστικού Κώδικα, το οποίο τέθηκε σε ισχύ με το πρώτο άρθρο του προαναφερθέντος νόμου, «η παροχή περιουσίας στο τέκνο από οποιονδήποτε γονέα του, είτε για τη δημιουργία ή τη διατήρηση οικονομικής ή οικογενειακής αυτοτέλειας είτε για την έναρξη ή την εξακολούθηση επαγγέλματος, αποτελεί δωρεά μόνο ως προς το ποσό που υπερβαίνει το μέτρο που επιβάλλουν οι περιστάσεις». Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι η γονική παροχή είναι παροχή περιουσίας από τους γονείς στα παιδιά και αυτή η παροχή έχει ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση. Με το άρθρο 23 του Ν. 1828/1989 διευρύνθηκε η φορολογική απαλλαγή όταν με τη γονική παροχή αποκτάται πρώτη κατοικία. Με την κωδικοποίηση των διατάξεων για τη φορολογία κληρονομιών, που έγινε με τον Ν. 2961/2001, οι διατάξεις για τη φορολογία των γονικών παροχών συμπεριελήφθησαν στον κώδικα αυτόν. Οι διατάξεις αυτές τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν μεταγενέστερα, ενώ με τον Ν. 3842/2010 έγιναν νέες μεταβολές οι οποίες ισχύουν.
Για την απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης στην περίπτωση που μεταβιβάζεται κατοικία ή οικόπεδο με γονική παροχή θα πρέπει να μεταβιβάζεται στο ανήλικο ή ενήλικο παιδί η πλήρης κυριότητα της οικίας ή του διαμερίσματος ή του οικοπέδου και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου ή μόνο η ψιλή κυριότητα ή μόνο η επικαρπία. Αν οι γονείς είναι συγκύριοι εξ αδιαιρέτου σε κατοικία ή διαμέρισμα ή σε οικόπεδο οικοδομήσιμο, θα πρέπει με το ίδιο συμβόλαιο να μεταβιβάζεται και από τους δύο γονείς η πλήρης κυριότητα. Προϋπόθεση για την απαλλαγή είναι το ανήλικο ή ενήλικο παιδί να μην έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή ιδανικό μερίδιο κατοικίας που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδομήσιμο ή σε ιδανικό μερίδιο οικοπέδου στα οποία αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος το οποίο πληροί τις στεγαστικές ανάγκες και βρίσκεται σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.
Οι στεγαστικές ανάγκες θεωρείται ότι καλύπτονται αν το συνολικό εμβαδόν των ανωτέρω ακινήτων (και των λοιπών αντίστοιχων κληρονομιαίων ακινήτων) είναι 70 τ.μ. προσαυξανόμενα κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του δικαιούχου.
ΠΟΤΕ ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
Η οικία, το διαμέρισμα ή το οικόπεδο για το οποίο αναγνωρίζεται απαλλαγή από τον φόρο λόγω γονικής παροχής πρέπει να παραμείνει στην κυριότητα του δικαιούχου για μία τουλάχιστον πενταετία από την απόκτησή του. Αν η οικία, το διαμέρισμα ή το οικόπεδο μεταβιβασθεί σε τρίτον προτού περάσουν πέντε χρόνια από την απόκτησή τους με γονική παροχή, το πρόσωπο στο οποίο τα ακίνητα αυτά μεταβιβάστηκαν με γονική παροχή έχει υποχρέωση πριν από τη μεταβίβαση να υποβάλει στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ δήλωση και να καταβάλει εφάπαξ ολόκληρο τον φόρο που αναλογεί στην αξία του ακινήτου κατά τον χρόνο μεταβίβασης του ακινήτου σε τρίτον.
Πριν από την πάροδο πενταετίας από την κτήση του ακινήτου με γονική παροχή απαγορεύεται να συνταχθεί συμβολαιογραφικό έγγραφο που να μεταβιβάζει την κυριότητά του ή να μεταβιβάζει εμπράγματο δικαίωμα, πλην υποθήκης, στην οικία, στο διαμέρισμα ή στο οικόπεδο, αν δεν προσαρτηθεί στο συμβόλαιο βεβαίωση του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ από την οποία να προκύπτει ότι υποβλήθηκε φορολογική δήλωση και καταβλήθηκε ολόκληρο το ποσό του φόρου που αναλογεί στην αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.
Δεν ανακύπτει υποχρέωση υποβολής τέτοιας δήλωσης στην περίπτωση που πριν από την πάροδο πενταετίας λάβει χώρα σύμβαση ανταλλαγής, εφόσον τα ανταλλασσόμενα ακίνητα είναι από εκείνα για τα οποία η φορολογική νομοθεσία παρέχει απαλλαγή, και οι δικαιούχοι κύριοι αυτών είναι αδέλφια και έχουν τύχει απαλλαγής από τον φόρο λόγω γονικής παροχής.
Τα αφορολόγητα ποσά και οι δικαιούχοι
Η απαλλαγή παρέχεται για αξία κατοικία έως 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και έως 250.000 ευρώ για έγγαμο, η οποία προσαυξάνεται κατά 25.000
ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα. Επίσης, χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας έως 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και έως 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο κληρονόμο, προσαυξανόμενη κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.
Το αίτημα για απαλλαγή από τον φόρο της πρώτης κατοικίας λόγω γονικής παροχής πρέπει να περιέχεται στην εμπρόθεσμη δήλωση της γονικής παροχής και να δηλώνεται ρητά ότι το ακίνητο δεν θα μεταβιβασθεί πριν από την πάροδο πενταετίας. Αν το αίτημα για απαλλαγή από τον φόρο λόγω γονικής παροχής υποβληθεί με εκπρόθεσμη δήλωση δεν παρέχεται απαλλαγή.
Η γονική παροχή μπορεί να γίνει από τους γονείς προς οποιοδήποτε παιδί, ανήλικο ή ενήλικο, έγγαμο ή άγαμο, ανεξάρτητα αν αυτό έχει περιουσία με τους περιορισμούς που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Η γονική παροχή πρώτης κατοικίας μπορεί να γίνει στο γνήσιο παιδί, στο υιοθετημένο, καθώς και στο εκτός γάμου παιδί, αρκεί αυτό να έχει αναγνωριστεί. Ακόμη, γονική παροχή μπορεί να γίνει και στο παιδί που αποκτήθηκε από γονείς που συμβιούν με βάση το σύμφωνο συμβίωσης του Ν. 3719/2008.
Απαλλαγή από τον φόρο παρέχεται και στην περίπτωση που ο δικαιούχος της γονικής παροχής, το τέκνο δηλαδή, είναι συγκύριος με τον πατέρα ή τη μητέρα του σε διαμέρισμα, οικία ή οικόπεδο και ο γονέας τού μεταβιβάζει το υπόλοιπο ποσοστό ώστε το παιδί να αποκτήσει την πλήρη κυριότητα, καθώς και στην περίπτωση που το παιδί έχει την ψιλή κυριότητα και ο γονέας τού μεταβιβάζει την επικαρπία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, αν η γονική παροχή πρώτης κατοικίας (οικία, διαμέρισμα ή οικόπεδο) γίνει σε πρόσωπο που κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.000 κατοίκους, ο φόρος που προκύπτει μειώνεται κατά 40%.
Πρόστιμα, πρόσθετοι φόροι
Αν παρασχέθηκε απαλλαγή από τον φόρο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με γονική παροχή χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, επιβάλλονται σε βάρος του προσώπου στο οποίο έγινε η γονική παροχή, εκτός από τον φόρο που αναλογεί στην αξία του ακινήτου κατά τον χρόνο διαπίστωσης της παράβασης, και οι πρόσθετοι φόροι που προβλέπονται από τον Ν. 2523/1997.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Τα επαγγέλματα με τις καλύτερες προοπτικές για το 2011
Φυσιοθεραπευτές, μεταφραστές, τεχνικοί Η/Υ, ακόμη και προπονητές περιλαμβάνονται στη λίστα του αμερικανικού περιοδικού Businessweek με τα δέκα επαγγέλματα που εμφανίζουν τις καλύτερες προοπτικές για το 2011. Σε μια περίοδο που η ανεργία εξακολουθεί να καλπάζει ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού και η παγκόσμια οικονομία πασχίζει να επανέλθει σταθερά σε τροχιά ανάκαμψης υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι δεν έχουν . πεθάνει όλες οι ελπίδες για τους εργαζομένους. Σύμφωνα με ανάλυση του Businessweek, στις Ηνωμένες Πολιτείες και όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας, σημαντική αύξηση αναμένεται να σημειώσει φέτος η ζήτηση φυσιοθεραπευτών καθώς οι baby boomers μεγαλώνουν και όλες οι ηλικίες αναγνωρίζουν τα σωματικά και ψυχικά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με το θεραπευτικό μασάζ.
Οι δουλειές των προπονητών αναμένεται επίσης να ... ανοίξουν, καθώς οι τυπικοί εργοδότες, όπως είναι τα πανεπιστήμια, οι εταιρείες, οι επαγγελματικές και ερασιτεχνικές αθλητικές ομάδες εμπλουτίζουν με καινούρια άτομα το προπονητικό δυναμικό τους, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Ακολουθεί το επάγγελμα του διερμηνέα/μεταφραστή, αφού πλέον οι απαιτούμενες διεπαφές και επιχειρηματικές συναλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς τη χρήση υπηρεσιών εξειδικευμένης διερμηνείας και μετάφρασης. Οι μεταφραστές μπορούν να εργασθούν από το σπίτι τους και για λογαριασμό εταιρειών παροχής υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο.
Καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος εισέρχεται στην εποχή των τηλεδιασκέψεων και η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, οι τεχνικοί υπολογιστών είναι ήδη δυσεύρετοι σε πολλούς οργανισμούς. Το αμερικανικό Γραφείο Στατιστικής της Εργασίας αναμένει ο κλάδος αυτός να μεγαλώσει κατά 78.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2018.
Έπεται το επάγγελμα του διοργανωτή συνεδρίων. Οι επαγγελματίες αυτοί αναλαμβάνουν την οργάνωση εκπαιδευτικών και επιχειρηματικών συνεδριών αλλά και εκδηλώσεις αναψυχής, και είναι υπεύθυνοι για τη μεγάλη εισροή τουριστικού και συνεδριακού χρήματος στις πόλεις και τις περιοχές που το έχουν ανάγκη.
Σύμφωνα με την αμερικανική Ένωση Στενογράφων Εθνικών Δικαστηρίων, περισσότεροι από το 70% των στενογράφων εργάζονται έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων. Πολλοί στενογράφοι δικών εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Το επάγγελμα απαιτεί εξαιρετική ακουστική ικανότητα, ταχύτατα δάχτυλα και (υποθέτουμε εδώ) την ικανότητα να μένει κανείς ανέκφραστος.
Η δημοσιογραφία  δεν είναι πια το επάγγελμα που ήταν κάποτε, αλλά οι δημόσιες σχέσεις τα πάνε περίφημα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Όλα τα είδη επιχειρήσεων κατανοούν ότι η ικανότητα ενός επαγγελματία στελέχους δημοσίων σχέσεων να προκαλεί την προσοχή των μέσων μπορεί να τις φτιάξει ή να τις συνθλίψει.
Οι διαμεσολαβητές είναι ειδικοί στην Εναλλακτική Επίλυση Διαφορών. Μερικοί κερδίζουν περισσότερα από 100.000 δολάρια ετησίως. Η αμερικανική στατιστική υπηρεσία προβλέπει ότι ο κλάδος της διαμεσολάβησης θα γνωρίσει ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με το μέσο όρο όλων των άλλων επαγγελμάτων έως το 2018.
Επιπλέον, με το YouTube να φιλοξενεί σήμερα περισσότερες αναζητήσεις ανά ημέρα από οποιονδήποτε άλλο δικτυακό τόπο πλην της Google (GOOG), η ανάγκη για υπεύθυνους μοντάζ φιλμ και βίντεο είναι ξεκάθαρη.
Τέλος, στα επαγγέλματα του μέλλοντος συγκαταλέγονται οι χρηματοοικονομικοί αναλυτές. Όλοι οι οργανισμοί -κυβερνητικές υπηρεσίες, κερδοσκοπικές και μη επιχειρήσεις- έχουν ανάγκη από έξυπνη χρηματοοικονομική ανάλυση που θα καθοδηγήσει τη λήψη των αποφάσεων της διοίκησης.
Τα καλύτερα επαγγέλματα στις ΗΠΑ
1. Φυσιοθεραπευτής-χειρομαλάκτης
Μέσο Εισόδημα: 39.780 δολάρια
2. Αθλητικός προπονητής
Μέσο Εισόδημα: 44.020 δολάρια
3. Διερμηνέας / Μεταφραστής
Μέσο Εισόδημα: 45.700 δολάρια
4. Τεχνικός Υπολογιστών
Μέσο Εισόδημα: 47.360 δολάρια
5. Διοργανωτής Συνεδρίων
Μέσο Εισόδημα: 48.060 δολάρια
6. Στενογράφος
Μέσο Εισόδημα: 52.460 δολάρια
7. Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων
Μέσο Εισόδημα: 59.370 δολάρια
8. Διαμεσολαβητής
Μέσο εισόδημα: 63.250 δολάρια
9. Υπεύθυνος μοντάζ ταινιών και βίντεο
Μέσο εισόδημα: 63.680 δολάρια
10. Χρηματοοικονομικός αναλυτής
Μέσο εισόδημα: 85.240 δολάρια
Σημείωση: Τα ποσά των εισοδημάτων έχουν ληφθεί από την πλεόν πρόσφατη (2009) έκθεση για την απασχόληση του Bureau of Labor Statistics (BLS). Άλλα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από τη BLS, την Manpower Inc και το Γραφείο Εργασίας της Πολιτείας της Καλιφόρνια. Τα επαγγέλματα κατατάσσονται σύμφωνα με μέσα εισοδήματα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Τα επαγγέλματα με τις καλύτερες προοπτικές για το 2011
Φυσιοθεραπευτές, μεταφραστές, τεχνικοί Η/Υ, ακόμη και προπονητές περιλαμβάνονται στη λίστα του αμερικανικού περιοδικού Businessweek με τα δέκα επαγγέλματα που εμφανίζουν τις καλύτερες προοπτικές για το 2011. Σε μια περίοδο που η ανεργία εξακολουθεί να καλπάζει ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού και η παγκόσμια οικονομία πασχίζει να επανέλθει σταθερά σε τροχιά ανάκαμψης υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι δεν έχουν . πεθάνει όλες οι ελπίδες για τους εργαζομένους. Σύμφωνα με ανάλυση του Businessweek, στις Ηνωμένες Πολιτείες και όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας, σημαντική αύξηση αναμένεται να σημειώσει φέτος η ζήτηση φυσιοθεραπευτών καθώς οι baby boomers μεγαλώνουν και όλες οι ηλικίες αναγνωρίζουν τα σωματικά και ψυχικά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με το θεραπευτικό μασάζ.
Οι δουλειές των προπονητών αναμένεται επίσης να ... ανοίξουν, καθώς οι τυπικοί εργοδότες, όπως είναι τα πανεπιστήμια, οι εταιρείες, οι επαγγελματικές και ερασιτεχνικές αθλητικές ομάδες εμπλουτίζουν με καινούρια άτομα το προπονητικό δυναμικό τους, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Ακολουθεί το επάγγελμα του διερμηνέα/μεταφραστή, αφού πλέον οι απαιτούμενες διεπαφές και επιχειρηματικές συναλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς τη χρήση υπηρεσιών εξειδικευμένης διερμηνείας και μετάφρασης. Οι μεταφραστές μπορούν να εργασθούν από το σπίτι τους και για λογαριασμό εταιρειών παροχής υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο.
Καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος εισέρχεται στην εποχή των τηλεδιασκέψεων και η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, οι τεχνικοί υπολογιστών είναι ήδη δυσεύρετοι σε πολλούς οργανισμούς. Το αμερικανικό Γραφείο Στατιστικής της Εργασίας αναμένει ο κλάδος αυτός να μεγαλώσει κατά 78.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2018.
Έπεται το επάγγελμα του διοργανωτή συνεδρίων. Οι επαγγελματίες αυτοί αναλαμβάνουν την οργάνωση εκπαιδευτικών και επιχειρηματικών συνεδριών αλλά και εκδηλώσεις αναψυχής, και είναι υπεύθυνοι για τη μεγάλη εισροή τουριστικού και συνεδριακού χρήματος στις πόλεις και τις περιοχές που το έχουν ανάγκη.
Σύμφωνα με την αμερικανική Ένωση Στενογράφων Εθνικών Δικαστηρίων, περισσότεροι από το 70% των στενογράφων εργάζονται έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων. Πολλοί στενογράφοι δικών εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Το επάγγελμα απαιτεί εξαιρετική ακουστική ικανότητα, ταχύτατα δάχτυλα και (υποθέτουμε εδώ) την ικανότητα να μένει κανείς ανέκφραστος.
Η δημοσιογραφία  δεν είναι πια το επάγγελμα που ήταν κάποτε, αλλά οι δημόσιες σχέσεις τα πάνε περίφημα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Όλα τα είδη επιχειρήσεων κατανοούν ότι η ικανότητα ενός επαγγελματία στελέχους δημοσίων σχέσεων να προκαλεί την προσοχή των μέσων μπορεί να τις φτιάξει ή να τις συνθλίψει.
Οι διαμεσολαβητές είναι ειδικοί στην Εναλλακτική Επίλυση Διαφορών. Μερικοί κερδίζουν περισσότερα από 100.000 δολάρια ετησίως. Η αμερικανική στατιστική υπηρεσία προβλέπει ότι ο κλάδος της διαμεσολάβησης θα γνωρίσει ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με το μέσο όρο όλων των άλλων επαγγελμάτων έως το 2018.
Επιπλέον, με το YouTube να φιλοξενεί σήμερα περισσότερες αναζητήσεις ανά ημέρα από οποιονδήποτε άλλο δικτυακό τόπο πλην της Google (GOOG), η ανάγκη για υπεύθυνους μοντάζ φιλμ και βίντεο είναι ξεκάθαρη.
Τέλος, στα επαγγέλματα του μέλλοντος συγκαταλέγονται οι χρηματοοικονομικοί αναλυτές. Όλοι οι οργανισμοί -κυβερνητικές υπηρεσίες, κερδοσκοπικές και μη επιχειρήσεις- έχουν ανάγκη από έξυπνη χρηματοοικονομική ανάλυση που θα καθοδηγήσει τη λήψη των αποφάσεων της διοίκησης.
Τα καλύτερα επαγγέλματα στις ΗΠΑ
1. Φυσιοθεραπευτής-χειρομαλάκτης
Μέσο Εισόδημα: 39.780 δολάρια
2. Αθλητικός προπονητής
Μέσο Εισόδημα: 44.020 δολάρια
3. Διερμηνέας / Μεταφραστής
Μέσο Εισόδημα: 45.700 δολάρια
4. Τεχνικός Υπολογιστών
Μέσο Εισόδημα: 47.360 δολάρια
5. Διοργανωτής Συνεδρίων
Μέσο Εισόδημα: 48.060 δολάρια
6. Στενογράφος
Μέσο Εισόδημα: 52.460 δολάρια
7. Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων
Μέσο Εισόδημα: 59.370 δολάρια
8. Διαμεσολαβητής
Μέσο εισόδημα: 63.250 δολάρια
9. Υπεύθυνος μοντάζ ταινιών και βίντεο
Μέσο εισόδημα: 63.680 δολάρια
10. Χρηματοοικονομικός αναλυτής
Μέσο εισόδημα: 85.240 δολάρια
Σημείωση: Τα ποσά των εισοδημάτων έχουν ληφθεί από την πλεόν πρόσφατη (2009) έκθεση για την απασχόληση του Bureau of Labor Statistics (BLS). Άλλα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από τη BLS, την Manpower Inc και το Γραφείο Εργασίας της Πολιτείας της Καλιφόρνια. Τα επαγγέλματα κατατάσσονται σύμφωνα με μέσα εισοδήματα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Φως, νερό, τηλέφωνο με δόσεις...
Καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς των νοικοκυριών τους, συρρέουν καθημερινά στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να επιτύχουν διακανονισμό της πληρωμής των οφειλών, σχηματίζοντας μεγάλες ουρές.
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την τσέπη των Ελλήνων, σε βαθμό που πολλοί δυσκολεύονται να φανούν συνεπείς ακόμα και στις πλέον βασικές τους υποχρεώσεις. Η «άτυπη» αυτή διαδικασία του διακανονισμού των οφειλών ίσχυε ανέκαθεν στις εν λόγω υπηρεσίες, ωστόσο ο αριθμός των πολιτών, που καταφεύγουν σ’ αυτήν έχει αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, αφού όλο και περισσότεροι «δεν έχουν να πληρώσουν», όπως λένε, ενώ η τάση είναι συνεχώς αυξητική, δεδομένων και των νέων «καυτών» τιμολογίων των επιχειρήσεων κοινής οφέλειας.
Στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, στο κέντρο της Αθήνας, περιμένουν υπομονετικά άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, προκειμένου να διευκολυνθούν για την αποπληρωμή των λογαριασμών τους. Συνταξιούχοι, μισθωτοί, άνεργοι, φοιτητές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ακόμα και επιχειρηματίες κάνουν πρόχειρους υπολογισμούς για την αποπληρωμή των δόσεων.
«Χρωστάω 350 ευρώ. Δεν κατάφερα να πληρώσω τους δύο τελευταίους λογαριασμούς. Ο διακανονισμός που έκανα είναι για τρεις μήνες. Θα πληρώσω τον πρώτο μήνα 120 ευρώ, τον δεύτερο 100 και τον τρίτο 130 ευρώ», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Χριστίνα, συνταξιούχος εκπαιδευτικός.
«Η ΔΕΗ είναι μία επιχείρηση εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να πάρει με κάποιον τρόπο τα λεφτά της. Δεν τη συμφέρει να μην διευκολύνει τους πελάτες της, από την στιγμή που δεν έχουν να πληρώσουν άμεσα, γιατί πολύ απλά, εάν τους κόψει το ρεύμα, θα τους χάσει από πελάτες και τότε δεν θα εισπράξει τίποτα, αφού η νομική διεκδίκηση των ποσών θα της κοστίσει πολλά περισσότερα», αναφέρει ο κ. Χρήστος, επιχειρηματίας.
Σημειώνεται ότι διακανονισμός αποπληρωμής, σε περίπτωση που η ΔΕΗ κόψει την παροχή λόγω οφειλών, δεν γίνεται, παρά μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις. Ο Δημήτρης είναι λογιστής σε ιδιωτική εταιρεία. Σε ένα από τα γραφεία της εταιρείας, το ρεύμα «κόπηκε». «Δεν μας κάνουν διακανονισμό. Ζητούν όλο το ποσό για να συνεχίσουν την παροχή. Καλό θα ήταν να είχαμε κάνει τον διακανονισμό πριν φτάσουμε σε σημείο να το “κόψουν”. Τώρα απλά πρέπει να συγκεντρώσουμε το ποσό και να ξεχρεώσουμε», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στελέχη της ΔΕΗ αποκαλύπτουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που παρά τον διακανονισμό με την εταιρεία, αδυνατούν να ξεχρεώσουν. Πάρα πολλοί καταναλωτές «αυτοπαγιδεύονται», επισημαίνουν, προσδοκώντας ότι στο μέλλον θα συγκεντρώσουν τα χρήματα. Δεν τα καταφέρνουν, οι λογαριασμοί τρέχουν, με αποτέλεσμα να διογκώνεται το χρέος τους και να φτάνουν σε σημείο να μην έχουν ρεύμα.
Καλό θα ήταν, σύμφωνα πάντα με τα στελέχη της ΔΕΗ, ο καταναλωτής να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του, όσο δύσκολο και αν είναι γι αυτόν, γιατί στο τέλος, σε πολλές περιπτώσεις, ο διακανονισμός, αντί να τους εξυπηρετεί, τους δημιουργεί ακόμα σοβαρότερα προβλήματα. Σημειώνουν, δε, ότι η ΔΕΗ πάντα στεκόταν και θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του καταναλωτή, ιδιαίτερα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία.
ΑΠΕ
ΠΗΓΗ: Ημερησία
«Αν αποτύχει η Ελλάδα, κινδυνεύει το ευρώ»
Με κεντρικό θέμα «Η πολιτική οικονομία στην Ευρωζώνη», τρεις καθηγητές -ο Β. Ράπανος, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας (η ομιλία του στη σελ. 45), ο Γ. Στουρνάρας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθώς και ο Γκ. Χαρδούβελης, οικονομικός σύμβουλος της Eurobank- σε ημερίδα που οργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής ανέλυσαν τα αίτια της κρίσης και τις επιπτώσεις της, αναζητώντας παράλληλα τις ενδεχόμενες διεξόδους στα δύσκαμπτα γρανάζια της Ευρωζώνης.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Είναι προφανές, είπε, ότι χρειάζεται μία νέα προσέγγιση, ενώ για τη χώρα μας ανέδειξε σημαντικές και ανεκμετάλλευτες πηγές ανάπτυξης και άλλους τρόπους μείωσης του ελλείμματος. Ο «μήνας του μέλιτος» -όπου οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανακύκλωναν τα πλεονάσματα των τρεχουσών συναλλαγών των ώριμων οικονομιών του ευρωπαϊκού βορρά προς τις λιγότερο ώριμες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου, χρηματοδοτώντας τα ελλείμματα των τρεχουσών συναλλαγών τους με επιτόκια που δεν απειλούσαν με «έκρηξη» το ποσοστό του καθαρού εξωτερικού χρέους ως προς το ΑΕΠ- τελείωσε, είπε ο Γ. Στουρνάρας.
Αποτυχία
Επίσης, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σύστημα εποπτείας και ελέγχου της Ευρωζώνης απέτυχε να εντοπίσει έγκαιρα το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ελλάδας». Και κατέληξε ότι «εάν αποτύχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με ένα ρεαλιστικό αλλά και ευέλικτο τρόπο, και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το μέλλον του ευρώ θα μπορούσε να είναι γεμάτο δυσάρεστες εκπλήξεις». Η Ελλάδα χάνει μια δεκαετία ανάπτυξης λόγω της δικής της κρίσης και βρίσκεται στο ξεκίνημα αναδιάρθρωσης της οικονομίας καθώς και αλλαγής κουλτούρας, τόνισε ο κ. Χαρδούβελης, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι αλλά ελέγξιμοι, ενώ η κατανομή του εισοδήματος θα αποτελέσει σημείο αιχμής τα επόμενα χρόνια.
Επιλογή
Το σύνολο των χωρών-μελών της Ευρωζώνης έχουν αντιληφθεί ότι η διάλυσή της δεν αποτελεί επιλογή, επισήμανε ο κ. Χαρδούβελης στην ομιλία του, καθώς δημιουργούνται τεράστια κόστη για το εξωτερικό εμπόριο, τη χρηματοδότηση, την πολιτική προοπτική και την ευημερία ολόκληρης της ηπείρου. Η Ευρωζώνη, στο συνολικό σχέδιο που επεξεργάζεται, τόνισε ο κ. Χαρδούβελης, περιλαμβάνει την ενδυνάμωση της εποπτείας του χρηματοοικονομικού τομέα και της διαδικασίας ενοποίησης με την εναρμόνιση των εθνικών πολιτικών στα πεδία της δημοσιονομικής πολικής και των πολιτικών επαύξησης της ανταγωνιστικότητας, ως απαραίτητων συμπληρωμάτων της κοινής νομισματικής πολιτικής. Αυτά ωφελούν την Ελλάδα, αφού επιβάλλει μακροπρόθεσμη πειθαρχία.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Τόκοι από την πρώτη μέρα στις οφειλές Δημοσίου προς ιδιώτες
Κονδύλια σαφώς μεγαλύτερα σε σύγκριση με το παρελθόν, καθώς θα είναι ιδιαίτερα «διογκωμένα» με τόκους αρκετών ετών, θα μπορέσουν να εισπράξουν πολίτες και επιχειρήσεις στις αντιδικίες τους με το Δημόσιο, ύστερα από εξαιρετικά σημαντική απόφαση που εξέδωσε χθες το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ). Η απόφαση του ΑΕΔ αναμένεται να λειτουργήσει ως «βραδυφλεγής βόμβα» για το Δημόσιο, καθώς όσοι κερδίζουν δίκες εναντίον του για αποδοχές (μισθούς, επιδόματα, συντάξεις), αποζημιώσεις, διαφόρων ειδών διεκδικήσεις από συμβάσεις κ.λπ., μπορούν να εισπράττουν τόκους από την πρώτη ημέρα που επέδωσαν στο Δημόσιο τη σχετική αγωγή τους, έστω και αν αυτή ζητούσε απλά την αναγνώριση της οφειλής (αναγνωριστική αγωγή).
Εκκρεμούν
Σύμφωνα με δικαστικούς και άλλους νομικούς κύκλους, εκκρεμούν δεκάδες χιλιάδες αναγνωριστικές αγωγές, πολλές από τις οποίες έχουν κερδίσει πολίτες και επιχειρήσεις σε πρώτο ή και δεύτερο δικαστικό βαθμό. Γι΄ αυτές θα κληθεί τώρα το Δημόσιο να καταβάλει τόκους αναδρομικά για πολλά χρόνια από τότε που επιδόθηκε η αγωγή και με δεδομένη τη μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων και την αδιαφορία του Δημοσίου να «τρέξει» τις σχετικές δίκες.
Μέχρι τώρα τα αστικά δικαστήρια απέρριπταν τέτοιου είδους διεκδικήσεις (δέχονταν τόκους μόνο σε καταψηφιστικές αγωγές, που συχνά αποφεύγονταν γιατί είναι πιο ακριβές ή μετατρέπονται συνήθως σε αναγνωριστικές, που έχουν λιγότερα έξοδα), καθώς ο Αρειος Πάγος αρνιόταν να αναγνωρίσει τόκους σε αναγνωριστικές αγωγές. Ομως, πέρσι, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προκάλεσε το πρώτο μεγάλο νομικό ρήγμα, κρίνοντας (833/10) ότι ανεξάρτητα από το είδος της αγωγής (καταψηφιστικής ή αναγνωριστικής) το Δημόσιο πρέπει να πληρώνει πάντα τόκους, που «τρέχουν» από την επίδοση της αγωγής.
Λόγω της σύγκρουσης των Ολομελειών του Αρείου Πάγου (10/08) και ΣτΕ, το ζήτημα παραπέμφθηκε στο ΑΕΔ που με την 7/11 απόφαση άναψε οριστικά το «πράσινο φως» για αναδρομικούς τόκους σε όλες τις υποθέσεις.
Ο «πονοκέφαλος» για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα είναι τεράστιος, καθώς υπάρχει σωρεία αγωγών που εκκρεμούν από την περασμένη δεκαετία ή και του 1990. Ωστόσο το ΑΕΔ (με ψήφους 7-6) ανέτρεψε τα δεδομένα «πριμοδοτώντας» όλες τις αγωγές με τόκους, που στην καλύτερη περίπτωση θα επιβαρύνουν τις επιδικασμένες οφειλές του Δημοσίου με ποσοστό 6% ετησίως.
Επιτόκιο
Ομως το επιτόκιο αυτό (που θα είναι πολύ μεγαλύτερο, όπως έχει γίνει ήδη δεκτό από τη νομολογία του ΣτΕ και του Ευρωδικαστηρίου σε υποθέσεις παλαιότερες όταν τα επιτόκια (δικαιοπρακτικά, εξωτραπεζικά) «έτρεχαν» σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς (πλησιάζοντας και το 34%). Στην κρίσιμη υπόθεση που ανατρέπει τα δεδομένα για το Δημόσιο, κτηνοτρόφος από την Εύβοια υπέβαλε πριν από πολλά χρόνια αγωγή διεκδικώντας από το Δημόσιο συνολική αποζημίωση ύψους 170.215 ευρώ, για ζημιά μεγάλη που υπέστη από παράνομες πράξεις και παραλείψεις της πυροσβεστικής και του δασαρχείου, εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε το καλοκαίρι του 1998 στο νησί. Το Δ. Πρωτοδικείο τον δικαίωσε κρίνοντας ότι το Δημόσιο του οφείλει συνολικά 160.686 ευρώ, ενώ το Δ. Εφετείο μείωσε το ποσό σε 125.686 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Εως και 20 χρόνια φυλάκιση για φοροδιαφυγή - τα μέτρα του φορολογικού που εγκρίθκαν από το υπουργικό

Friday February 18, 2011 12:45 AM


Ενημερωτικό Σημείωμα για τα βασικά σημεία του Σχεδίου Νόμου

«Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών»

17/2/2011

1. Εισαγωγή

Το νέο σχέδιο νόμου για τη φορολογία εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Το 2010 μπήκαν τα θεμέλια για ένα σύγχρονο πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα. Απλοποιήθηκε το πλαίσιο φορολόγησης των εισοδημάτων, καθιερώθηκε προοδευτικότερη φορολόγηση των εισοδημάτων και των περιουσιών, μπήκαν σε εφαρμογή νέες διαδικασίες διασταυρώσεων και ελέγχου, αναδιοργανώθηκε το Σ.Δ.Ο.Ε. και πολλαπλασιάστηκαν τα ηλεκτρονικά συστήματα και ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Το 2011 είναι το έτος της πλήρους υλοποίησης του νέου θεσμικού πλαισίου και της αναδιοργάνωσης του φορολογικού, ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, ενώ τίθεται σε εφαρμογή ένα νέο πλαίσιο για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου αποσκοπεί στη συμπλήρωση του νομικού πλαισίου και κατά συνέπεια στη θωράκιση του συστήματος με όσα νομικά εργαλεία απαιτούνται για την αποτελεσματική διενέργεια και έκβαση των φορολογικών ελέγχων, αλλά και τη συνολική λειτουργία του συστήματος.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει:
•    Δράσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
•    Αναδιοργάνωση του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού
•    Βελτίωση του πλαισίου φορολόγησης και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα αυστηρό, δίκαιο και αξιόπιστο φορολογικό σύστημα, με στόχο και την βελτίωση των αποτελεσμάτων για την αναπτυξιακή διαδικασία. Ένα σύστημα φορολόγησης που θα επιβραβεύει και θα ενθαρρύνει τη συμμόρφωση, ενώ θα προστατεύει τον συνεπή φορολογούμενο και το δημόσιο συμφέρον αποτρέποντας την φοροδιαφυγή.

2. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Το σχέδιο νόμου προτείνει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο θεσμών που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά και ενισχυτικά στην προσπάθεια για την σύλληψη και αποτελεσματική τιμωρία της φοροδιαφυγής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής. Θεσπίζεται τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής, το οποίο θα περιέχει συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους. Το πρώτο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τέλος Μαρτίου 2011. Το Πρόγραμμα θα εγκρίνεται με απόφαση της αρμόδιας Κυβερνητικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής, την οποία θα απαρτίζουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Προστασίας του Πολίτη και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος. Θεσπίζεται ο θεσμός του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ο οποίος είναι ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός και έχει κατά προτεραιότητα αρμοδιότητα σε ολόκληρη τη χώρα να διενεργεί προανακριτικές πράξεις, καθώς και να εποπτεύει, να συντονίζει και να καθοδηγεί τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων από τους γενικούς ή ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους (υπαλλήλους ΣΔΟΕ, τελωνείων και φοροελεγκτικών υπηρεσιών). Ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος θα συντονίζει και θα κατευθύνει τα στάδια της προδικασίας, δηλαδή της ουσιαστικής έρευνας των οικονομικών εγκλημάτων από όλες τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές, έτσι ώστε οι φάκελοι της δικογραφίας που παραλαμβάνουν οι «Οικονομικοί Εισαγγελείς» των κατά τόπους Εισαγγελιών να είναι πλήρεις.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου τα ποινικά αδικήματα της φοροδιαφυγής να τιμωρούνται άμεσα και αποτελεσματικά έτσι ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Ειδικότερα:

•    Θεσπίζονται ως διαρκή και επομένως, ως συνεχή αυτόφωρα, τα αδικήματα
-    της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, με χρόνο τέλεσης του αδικήματος το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των τεσσάρων μηνών μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής. Η πράξη στην περίπτωση αυτή μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται στο Δημόσιο εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό,
-    της φοροδιαφυγής με την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος και
-    της φοροδιαφυγής για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση Φ.Π.Α και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών, με χρόνο τέλεσης αυτών το χρονικό διάστημα από την ημέρα  κατά την οποία για πρώτη φορά όφειλε να ενεργήσει ο υπαίτιος μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής.

•    Αυξάνονται οι πλημμεληματικές ποινές της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

•    Αυξάνονται οι κακουργηματικές ποινές που σχετίζονται με φοροδιαφυγή (πλην των ληξιπροθέσμων) από κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, σε κάθειρξη μέχρι είκοσι έτη.

•    Η ποινική δίωξη δεν αρχίζει για καμία από τις περιπτώσεις των αδικημάτων αυτών, αν αυτός κατά του οποίου πρόκειται να ασκηθεί η ποινική δίωξη έχει βέβαιη και εκκαθαρισμένη απαίτηση, κατά του Δημοσίου, ποσού ίσου ή μεγαλύτερου από αυτό για το οποίο διώκεται.

•    Στα πλημμελήματα της φοροδιαφυγής, προβλέπεται, ότι δεν χωράει μετατροπή ή αναστολή εκτέλεσης της ποινής σε περίπτωση δεύτερης και κάθε περαιτέρω υποτροπής στα πλημμελήματα αυτά. Η μετατροπή της ποινής, στην περίπτωση αυτή, προβλέπεται να γίνεται με ελάχιστο ποσό ανά ημέρα εξαγοράς τα 20 ευρώ, αντί των 3 ευρώ που ισχύει σήμερα, ανώτατο δε ποσό εξαγοράς ορίζονται τα 100 ευρώ. 

•    Τέλος, προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, προκειμένου για υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών.  

Αύξηση του ποσοστού προβεβαίωσης από 25% στο 50%. Όταν δεν επιτευχθεί διοικητική επίλυση της διαφοράς και ασκείται προσφυγή στα δικαστήρια για φορολογικές διαφορές αυξάνεται το ποσοστό προβεβαίωσης από 25% στο 50% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιουμένων με αυτόν φόρων και τελών. Στα πρόστιμα παραμένει στο 25% αφού υπάρχει βασική διάταξη για συμβιβασμό στο 1/3.

Κάρτα αποδείξεων. Για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων ως προς την καταγραφή του ποσού των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να συγκεντρωθούν, καθορίζεται εναλλακτικό σύστημα καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών μέσω μαγνητικής κάρτας που είναι ανώνυμη και προαιρετική. Όσοι εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών με χρήση ταμειακών μηχανών, υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται σε βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ.

3. Αναδιάρθρωση των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών

Επιλογή, στελέχωση και αξιολόγηση των κρίσιμων για την είσπραξη των εσόδων οργανικών μονάδων του Υπουργείου Οικονομικών. Στόχος των διατάξεων αυτών είναι να επιλεγεί με ουσιαστική και αποτελεσματική διαδικασία επιλογής το κατάλληλο για την είσπραξη των εσόδων του κράτους προσωπικό, το οποίο θα στελεχώσει τις κρίσιμες οργανικές μονάδες του Υπουργείου Οικονομικών, και θα υπόκειται σε διαρκή έλεγχο και παρακολούθηση για την επίτευξη μετρήσιμων ποσοτικών και ποιοτικών στόχων. Για τον σκοπό αυτό:

•    Τα κριτήρια και η επιλογή γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγεί σε μεγάλης έκτασης ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού των ελεγκτών.

•    Οι υποψήφιοι υποβάλλουν Ειδική Αναλυτική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες).

•    Τα στελέχη αξιολογούνται ανά 8μηνο, οι Προϊστάμενοι Δ/νσεων, Υποδιευθύνσεων και Τμημάτων ανά 12μηνο ή 18μηνο.

•    Κατά τη διάρκεια της θητεία τους υπάγονται σε ειδικό πειθαρχικό συμβούλιο.

Σύσταση «Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων» στο Υπουργείο Οικονομικών. Αποστολή της είναι η συλλογή, επεξεργασία, αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων, που αφορούν στην εμπλοκή υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων από αυτό Νομικών Προσώπων, στη διαφθορά, διαπλοκή και άλλα σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα και εγκλήματα (καταχρήσεις, εκβιασμούς, παθητικές ή ενεργητικές δωροδοκίες, περιπτώσεις κακοδιοίκησης, κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπαλλήλων κ.λ.π.), καθώς και την εξιχνίαση και δίωξη αυτών, σε συνεργασία με τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Η Υπηρεσία θα μπορεί να προβαίνει και στον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων.

Ενίσχυση της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της άμεσης φορολογίας. Συνιστάται στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Οικονομικών, «Τμήμα Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας στον τομέα της άμεσης φορολογίας». Αντικείμενο του τμήματος αυτού είναι:

•    Ανταλλαγή πληροφοριών και ενίσχυση της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής στο πλαίσιο εφαρμογής διεθνών συμβάσεων.

•    Διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών με σκοπό τη σύναψη ή αναθεώρηση διεθνών συμφωνιών.

•    Συνεργασία με την Γ.Γ.Π.Σ, την Γενική Διεύθυνση Ελέγχων, το Σ.Δ.Ο.Ε. και κάθε αρμόδια φορολογική ή ελεγκτική υπηρεσία ή αρχή με σκοπό την άμεση προώθηση και αξιοποίηση των πληροφοριών που προέρχονται από το εξωτερικό (κυβερνητικές πηγές, πιστωτικά ιδρύματα και άλλες πηγές).

•    Εισήγηση και μέριμνα για την εναρμόνιση του εσωτερικού δικαίου με το παράγωγο κοινοτικό δίκαιο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του τμήματος.

Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος – Οργανωτικές διατάξεις. Με το σχέδιο νόμου επιδιώκεται η αξιοποίηση από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) της εμπειρίας αξιόλογων υπηρεσιακά και ηθικά στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών. Για το λόγο αυτό γίνονται οι αναγκαίες μεταβολές στα κριτήρια επιλογής των υπαλλήλων του Σ.Δ.Ο.Ε., καταργώντας την ποσόστωση 20%-30% για τη στελέχωση του Σ.Δ.Ο.Ε. από νεοδιόριστους στο σύνολο του υπηρετούντων του. Οι υπάλληλοι που τοποθετούνται, μετατίθενται η αποσπώνται στις Υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, προέρχονται από τους κλάδους Εφοριακών και Τελωνειακών ή από αυτούς που υπηρετούν σε θέσεις Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης Εσόδων του Κράτους και έχουν πραγματική υπηρεσία στους κλάδους των οργανικών θέσεων που καλύπτουν μέχρι είκοσι έτη. Εφόσον πρόκειται για νεοδιόριστους υπαλλήλους αμέσως μετά την τοποθέτησή τους θα ακολουθούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα τουλάχιστον δύο μηνών. Για την επιλογή των στελεχών του ΣΔΟΕ και από τα στοιχεία που προκύπτουν από το προσωπικό μητρώο και τους πειθαρχικούς φακέλους θα εκτιμώνται κυρίως χαρακτηριστικά όπως:

•    Το ήθος και η προσήλωση στο υπηρεσιακών καθήκον.
•    Η επαγγελματική επάρκεια και η υπηρεσιακή κατάρτιση στα αντικείμενα αρμοδιότητας του ΣΔΟΕ.
•    Η ικανότητα συνεργασίας και επίδειξης ομαδικού πνεύματος.
•    Η δυνατότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών και ο επαγγελματικός ζήλος.

Βελτίωση αποτελεσματικότητας συστήματος ελέγχων. Τροποποιούνται οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και κώδικα ΦΠΑ προκειμένου οι έλεγχοι να γίνονται κατά κύριο λόγο από το γραφείο και κατ’ εξαίρεση στην έδρα της επιχείρησης με βάση κριτήρια ελέγχου και με στόχο την επιτάχυνση των ελέγχων. Ειδικότερα, ο έλεγχος από το γραφείο, διατάσσεται από τον προϊστάμενο της ελεγκτικής υπηρεσίας στην οποία υπάγονται για τον μερικό προσδιορισμό τους εισοδήματός τους και για ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα θέματα ή φορολογικά αντικείμενα και διενεργείται στο κατάστημα της ελεγκτικής υπηρεσίας με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και ορίζονται ρητώς. Με αυτό τον τρόπο ελέγχου επιδιώκεται:

•    Η εξοικονόμηση του παραγωγικού χρόνου των φορολογικών οργάνων συνεπεία της μη μετάβασής τους στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις των ελεγχόμενων επιτηδευματιών, ώστε ο εξοικονομούμενος παραγωγικός χρόνος να διατίθεται για τη διενέργεια περισσότερων και αποδοτικότερων ελέγχων.

•    Ο περιορισμός της ενόχλησης των επιτηδευματιών και η ελαχιστοποίηση της επαφής των ελεγκτικών αρχών με τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις.

•    Η χρήση σύγχρονων συστημάτων συγκέντρωσης και επεξεργασίας φορολογικής πληροφορίας κατά τον έλεγχο όπως το σύστημα Elenxis.

Άρση φορολογικού απορρήτου και δημοσιοποίηση οφειλετών και παραβατών. Για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης έναντι των συνεπών φορολογουμένων, αλλά και για λόγους φορολογικής συμμόρφωσης ορίζεται η υποχρέωση της Φορολογικής Διοίκησης να δημοσιοποιεί τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ σε διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των ληξιπρόθεσμων που υπερβαίνει το διάστημα του ενός έτους. Η γενική αυτή πρόβλεψη δεν εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις:

•    όταν ο οφειλέτης έχει μπει σε ρύθμιση δηλ. έχει χορηγηθεί διευκόλυνση για τμηματικές καταβολές του χρέους του και υπό την προϋπόθεση ότι είναι συνεπής με τους όρους της ρύθμισης που έχει υπαχθεί και

•    όταν υπάρχει δικαστική απόφαση για την αναστολή της καταβολής των οφειλών. 
Προβλέπεται επίσης η δημοσιοποίηση των στοιχείων και στις περιπτώσεις που υπάρχουν σοβαρές παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, που συνίστανται σε φοροδιαφυγή μέσω της απόκρυψης φορολογητέας ύλης, όπως η έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων ή η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση ή στην εσφαλμένη καταχώρηση στα βιβλία αγορών ή εξόδων (π.χ..ανύπαρκτες αγορές ή  έξοδα).

Διαδικασία διακρίσεως των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε ανεπίδεκτες είσπραξης και μη. Θεσμοθετούνται κανόνες σύμφωνα με τους οποίους θα γίνεται διάκριση των ληξιπροθέσμων χρεών σε «εισπράξιμα» και «μη εισπράξιμα» με βάση συγκεκριμένα, διαφανή και ορθολογικά κριτήρια έτσι ώστε να είναι ευχερής και ο έλεγχος των δημοσίων υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον είσπραξής τους και η άντληση συμπερασμάτων από την κεντρική φορολογική διοίκηση σχετικά με τα αίτια της μη είσπραξης.

Η ένταξη των ληξιπροθέσμων στην κατηγορία των μη εισπράξιμων διενεργείται με απόφαση Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετά από γνωμοδότηση συλλογικού οργάνου από υπηρεσιακούς παράγοντες και έκθεση της αρμόδια ς υπηρεσίας Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αφού παρέλθουν τριάντα ημέρες από την δημοσιοποίηση του καταλόγου εντάξεως των χρεών στην κατηγορία των «μη εισπράξιμων» στο διαδίκτυο. Σε κάθε περίπτωση, τα ανεπίδεκτα είσπραξης δεν θα διαγράφονται. Στο τέλος κάθε έτους οι αποφάσεις του Ειδικού κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενσωματώνονται σε έκθεση που υποβάλλεται στην Βουλή.

Ως ανεπίδεκτες είσπραξης χαρακτηρίζονται εκείνες οι οφειλές για τις οποίες έχουν εξαντληθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες εντοπισμού πηγών αποπληρωμής και αναγκαστικής είσπραξης.

4. Διαιτητική επίλυση φορολογικών διαφορών

Ιδρύεται ειδικό Σώμα Φορολογικών Διαιτητών (Σ.Φ.Δ.) ως ανεξάρτητη αρχή με έδρα την Αθήνα. Έργο του Σ.Φ.Δ. είναι η διαιτητική επίλυση των φορολογικών διαφορών, εφόσον το αντικείμενό τους υπερβαίνει το ποσό των εκατό πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ. Φορολογικοί Διαιτητές διορίζονται πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και επαγγελματικής επάρκειας.

Το Φορολογικό Διαιτητικό Δικαστήριο αναλαμβάνει το έργο του ύστερα από αίτηση του φορολογουμένου, η οποία υποβάλλεται στο Σ.Φ.Δ. μέσα στην προθεσμία άσκησης της προσφυγής στο διοικητικό δικαστήριο και πρέπει να περιέχει όλα τα κατά τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας στοιχεία του δικογράφου της προσφυγής.
Η διαφορά επιλύεται από τρεις διαιτητές. Τον πρόεδρο των διαιτητών και τους διαιτητές ορίζει ο Πρόεδρος του Σ.Φ.Δ. ανά δικάσιμο κατ’ αλφαβητική σειρά του επωνύμου τους. Η δικάσιμος για τη διαιτητική επίλυση της διαφοράς δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από δύο (2) μήνες από την περιέλευση της θετικής δήλωσης του Δημοσίου για τη διαιτητική επίλυση της διαφοράς.
Οι απόψεις της διοικητικής αρχής υποβάλλονται στο Σ.Φ.Δ. μέσα σε προθεσμία ενός μήνα από την υποβολή της θετικής δήλωσης. Η διαιτητική απόφαση εκδίδεται μέσα σε τρεις μήνες από τη συζήτηση της υπόθεσης.
Αν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, παύει αυτοδίκαια η εξουσία των διαιτητών για επίλυση της διαφοράς και αναβιώνει η προθεσμία για τη υποβολή αίτησης διοικητικής επίλυσης της διαφοράς και την άσκηση προσφυγής, εκτός αν οι διάδικοι συμφωνήσουν ρητά για την παράταση της προθεσμίας για ορισμένο χρονικό διάστημα. Το Φορολογικό Διαιτητικό Δικαστήριο έχει τις αρμοδιότητες της φορολογικής ή τελωνειακής αρχής σχετικά με τη διοικητική επίλυση της διαφοράς. Για τη διαιτητική επίλυση των φορολογικών διαφορών εφαρμόζονται οι διατάξεις της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας και του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, όπως ισχύουν κάθε φορά. Αν η αίτηση διαιτητικής επίλυσης της διαφοράς γίνει συνολικά ή εν μέρει δεκτή, η υπόθεση διαβιβάζεται στο διοικητικό δικαστήριο για να προβεί στην ακύρωση ή τροποποίηση της προσβαλλόμενης πράξης.

5. Βελτίωση του πλαισίου φορολόγησης και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας

Στο προτεινόμενο φορολογικό νομοσχέδιο εντάσσονται και μια σειρά διατάξεις που στοχεύουν στη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου φορολόγησης, στη διόρθωση στρεβλώσεων που παρατηρήθηκαν από συγκεκριμένες διατάξεις και στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

•    Φορολογική Κατοικία. Θεσπίζονται διατάξεις για  τον ορισμό της φορολογικής κατοικίας στην οποία φορολογείται το παγκόσμιο εισόδημα και λαμβάνονται υπόψη οδηγίες του ΟΟΣΑ. Σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά του υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα (περισσότερες από 183 μέρες τον χρόνο). Σε φόρο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του ή της συνήθους διαμονής του.

•    Φορολογία νομικών προσώπων (ΑΕ, ΕΠΕ) και μερισμάτων. Από τις χρήσεις που αρχίζουν από 1/1/2011 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από 24% σε 20% και εφαρμόζεται για το σύνολο των κερδών. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται παρακράτηση φόρου με 25%. Τα μερίσματα εντάσσονται στην φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, (20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% παρακράτηση στα μερίσματα) για την πλειοψηφία των μετόχων. Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα προβλέπεται δικαίωμα επιστροφής του παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων.

•    Συμψηφισμός απαιτήσεων. Δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο με βέβαιες και εκκαθαρισμένες χρηματικές απαιτήσεις κατά του Δημοσίου. Οι απαιτήσεις αποδεικνύονται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή επίσημο δημόσιο έγγραφο.

•    Εισαγωγή μερισμάτων από το εξωτερικό. Θεσπίζεται διάταξη για μη φορολογία κατά την εισαγωγή μερισμάτων από χώρες της ΕΕ εφόσον δεν διανέμονται τα εισαγόμενα μερίσματα για αναπτυξιακούς λόγους. Εννοείται ότι όποτε διανεμηθούν θα παρακρατηθεί ο φόρος που αναλογεί στα μερίσματα.

•    Κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α. Ο συντελεστής αυξάνεται από 1,5‰ σε 2‰ για πωλήσεις μετοχών που πραγματοποιούνται είτε στο ΧΑ είτε σε αλλοδαπά χρηματιστήρια από την 1/1/2011 και μετά, ενώ ρητά προβλέπεται ότι για μετοχές που αποκτώνται από 1/1/2012 και μετά δεν επιβάλλεται φόρος συναλλαγών αλλά έχουν εφαρμογή οι διατάξεις. για τη φορολόγηση της υπεραξίας.

•    Αναγνώριση πρόσθετου ποσού για δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας. Παρατείνεται για 4 έτη, μέχρι 31/12/2014 το δικαίωμα έκπτωσης για επιπλέον ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) των δαπανών έρευνας και τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκαν στη χρήση.

•    Χρόνος φορολογίας ΦΠΑ στις οικοδομές εάν δεν πωληθούν τα διαμερίσματα ή καταστήματα. Με την προτεινόμενη διάταξη εξακολουθεί να θεωρείται ως νεόδμητο το ακίνητο μέχρι την συμπλήρωση τριετίας από την αποπεράτωση της οικοδομής.

•    Δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ των εμπορευματικών κέντρων. Δίνεται δυνατότητα επιλογής φορολόγησης στην εκμετάλλευση εμπορευματικών κέντρων. Με την επιλογή φορολόγησης παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που επιβαρύνει την κατασκευή και τη συντήρηση των εμπορευματικών κέντρων.

•    Υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολή του οφειλόμενου φόρου σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Παρέχεται η δυνατότητα παραλαβής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ χωρίς την καταβολή όλου του οφειλόμενου ποσού. Συγκεκριμένα όταν υποβάλλεται η δήλωση θα καταβάλλεται το λιγότερο σαράντα τοις εκατό (40%) του συνολικά οφειλόμενου ποσού. Το υπόλοιπο 60% του μη καταβληθέντος υπολοίπου, το οποίο λόγω της καθυστερημένης είσπραξής του προσαυξάνεται κατά ποσοστό δύο τοις εκατό (2%), θα καταβάλλεται σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις. Η δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 Ευρώ.

•    Βεβαίωση οφειλόμενου ΦΠΑ μετά από έλεγχο και δυνατότητα καταβολής σε 6 δόσεις. Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε 6 δόσεις στις περιπτώσεις ποσών που βεβαιώνονται ύστερα από διοικητική επίλυση της διαφοράς ή με βάση πράξη, η οποία οριστικοποιήθηκε λόγω μη άσκησης προσφυγής και αφορούν οριστική πράξη προσδιορισμού του φόρου ή σε περίπτωση κατάργησης φορολογικής δίκης.

•    Μη απώλεια δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων. Προβλέπεται ότι οι αγρότες που είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων να έχουν δικαίωμα επιστροφής με τους κατ’ αποκοπή συντελεστές ΦΠΑ, παρότι υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων.

Ξαφνικές αλλαγές για τα κλειστά επαγγέλματα

Friday February 18, 2011 07:00 AM


Ξαφνικές αλλαγές για τα κλειστά επαγγέλματα

Η έντονη πίεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ αλλά και η δριμεία κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποχρέωσαν χθες στη Βουλή την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με οριακές αλλαγές της ύστατης ώρας τις νομοθετικές αστοχίες, ώστε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, οδηγήθηκε δύο φορές στην τροποποίηση της διάταξης (άρθρο 6 παρ 1) που επέτρεπε αρχικά την ίδρυση παραρτημάτων δικηγορικών εταιρειών σε όλη την Ελλάδα, προτού καταλήξει στην τελική διατύπωση, σύμφωνα με την οποία, παραρτήματα δικηγορικών εταιρειών θα μπορούν να ιδρύονται μόνον από μέλη του ιδίου δικηγορικού συλλόγου με εξαίρεση την Αθήνα και τον Πειραιά. Το θέμα τέθηκε εξαρχής από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Χ. Πρωτόπαπα, ο οποίος δήλωσε ότι η διάταξη δεν καλύπτει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Αμέσως, με τη θέση του έσπευσε να συνταχθεί και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος είχε προειδοποιήσει μάλιστα ότι αν ο υφυπουργός δεν προχωρούσε σε αυτή την τροποποίηση θα ζητούσε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η ρύθμιση
Ωστόσο, από το ΚΚΕ ο Σ. Χαλβατζής υποστήριξε ότι η τελική ρύθμιση δεν λύνει το πρόβλημα αφού το νομοσχέδιο «ανοίγει το δρόμο στις εταιρείες της αλλοδαπής να έρχονται και να αναπτύσσουν τέτοιες δραστηριότητες στην Ελλάδα».

Συνοψίζοντας τη συζήτηση ο κ. Σαχινίδης ανέφερε ότι με αυτό προωθούνται για πρώτη φορά πολύ σημαντικές ρυθμίσεις οι οποίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Και στηλίτευσε σύσσωμη την αντιπολίτευση που καταψήφισε το νομοσχέδιο πως αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή στη χώρα, ενώ ειδικά για την αξιωματική αντιπολίτευση, επισήμανε ότι αν και πρόκειται για νεοφιλελεύθερο κόμμα που έχει ταχθεί στο παρελθόν υπέρ του ανοίγματος των επαγγελμάτων, καταψήφισε το νομοσχέδιο επικαλούμενη άσφαιρες προφάσεις.

Πηγή Ημερησία