Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Αποκλεισμένο το κέντρο της Θεσσαλονίκης


Υπομονή ένα Σαββατοκύριακο είναι, θα περάσει. Η τροχαία ανακοίνωσε ...τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν από αύριο, και το κέντρο της πόλης... θα μοιάζει αποκλεισμένη περιοχή.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της τροχαίας αναφέρει ότι στο πλαίσιο έναρξης και λειτουργίας της 76ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, των παράλληλων εκδηλώσεων – ομιλιών και των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων -πορειών στο κέντρο της πόλης θα ισχύσουν οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις :

Το Σάββατο (10-09-2011), από ώρα 12.00΄ και μέχρι την ολοκλήρωση των διαφόρων εκδηλώσεων, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ, στις οδούς Λ.Στρατού (από Καυτατζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.), Γ΄ Σεπτεμβρίου (από Μ. Ανδρόνικου μέχρι Εγνατία),Β. Όλγας (από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος), Β. Γεωργίου (από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου), Λ. Νίκης (από 26ης Οκτωβρίου μέχρι Πλ. Λευκού Πύργου), Κ.Καραμανλή (από Κατσιμίδη μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου), Εγνατία (από Λαγκαδά μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου) και Εθνικής Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου).
- Επιπλέον:
α. Από την 24.00΄ ώρα της Παρασκευής (09-09-2011) μέχρι και την 14.00΄ ώρα της Κυριακής (11-09-2011) δεν θα επιτρέπεται η στάση-στάθμευση όλων των οχημάτων, στις οδούς Λ.Στρατού (από Καυταντζόγλου μέχρι Πλατεία ΧΑΝΘ), Ν. Γερμανού (από Πλ. Λευκού Πύργου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.), Γ΄ Σεπτεμβρίου (από Μ. Ανδρόνικου μέχρι Αγ. Δημητρίου), Αγ. Δημητρίου (από Πλατεία Ευαγγελίστριας μέχρι Γ’ Σεπτεμβρίου), Εθνικής Αμύνης (από Αγ. Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου), Τσιμισκή (από Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ. μέχρι Εθνικής Αμύνης), Εγνατία (από Πλατεία Συντριβανίου μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου), Γ. Λαμπράκη (από Εγνατία μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου), Αρμενοπούλου (από Μελενίκου μέχρι Εθνικής Αμύνης), Ν. Ζέρβα (από Β. Γεωργίου μέχρι Λ.Στρατού), Γκύζη (από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι Β.Γεωργίου), Μ.Αλεξάνδρου (από Πλ. Ηλεκτρικής μέχρι Αγ. Τριάδος), Μ. Ανδρόνικου (από Πλ. Ηλεκτρικής μέχρι Πλ. ΧΑΝΘ), Αγίας Τριάδος (από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι Βασ.Γεωργίου) και στις λοιπές ανώνυμες οδούς περιμετρικά του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς».
β. Από την 05.00΄ ώρα της Παρασκευής (09-09-2011) μέχρι και την 14.00΄ ώρα της Κυριακής (11-09-2011) δεν θα επιτρέπεται η στάση-στάθμευση όλων των οχημάτων στις οδούς Αγγελάκη (σε όλο το μήκος της) και στην Ανώνυμη Οδό έναντι του Γ΄Σ.Σ. (από Λ.Στρατού μέχρι Βασ.Γεωργίου).
γ. Από την 17.00΄ ώρα της Παρασκευής (09-09-2011) μέχρι την 23.00΄ ώρα του Σαββάτου (10-09-2011) δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση στην οδό Κατσιμίδη (από Κ.Καραμανλή μέχρι Αλ.Παπαναστασίου).
- Παρακαλούνται οι κύριοι οδηγοί να απομακρύνουν τα οχήματά τους από τους παραπάνω αναφερομένους δρόμους.
- Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων δηλαδή από ώρα 12.00΄ του Σαββάτου και μέχρι και το πέρας των εκδηλώσεων, από Ανατολικά προς Δυτικά μέσω των οδών Κατσιμίδη – Περιφερειακής οδού – Αγ. Δημητρίου (όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν) – Κασσάνδρου και από Δυτικά προς Ανατολικά μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου – Αγ. Δημητρίου και Περιφερειακής οδού καθώς και από τη Λ. Νίκης, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν.
-Για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή των κάθε είδους εκδηλώσεων και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων, θα υπάρχει έντονη παρουσία ρυθμιστών τροχονόμων της Υπηρεσίας μας.»

Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Αποκλεισμένο το κέντρο της Θεσσαλονίκης http://24wro.blogspot.com/2011/09/blog-post_2140.html#ixzz1XQrwTP4v
Καταθέσεις προθεσμίας με επιτόκιο ως 10%. Τι προσφέρει η κάθε τράπεζα
Εξακολουθούν την ανοδική τους πορεία τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας με τις αποδόσεις τους να διαμορφώνονται στο 5%, ενώ οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκιο ακόμα και 10%.
Από τον Ιούνιο τα επιτόκια των καταθέσεων προθεσμίας, στις περισσότερες τράπεζες έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 0,5 της μονάδας και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος ο μέσος όρος διαμορφώνεται στα επίπεδα του 4,5% -5%.
Οι καταθέσεις εξακολουθούν να αποτελούν τη σίγουρη πηγή άντλησης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες και αυτός είναι ο λόγος που τα επιτόκια τους διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις στους καταθέτες.
Μάλιστα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από το Σεπτέμβριο αύξησε στο 7,5% το επιτόκιο της 15μηνης προθεσμιακής κατάθεσης «Ανεβαίνω Extra», για ποσά κατάθεσης από 40.000 ευρώ, στην οποία το επιτόκιο ξεκινά από το 4% και σταδιακά αυξάνεται στο 7,5%, με την ετησιοποιημένη απόδοση στο 5,18%. Επίσης το επιτόκιο στην 6μηνη κατάθεση προθεσμίας την «Ανεβαίνω Extra» ξεκινά από το 4% και αυξάνεται στο 7% (ετήσια απόδοση 5,08%).
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, διαθέτει κατάθεση 16μηνης διάρκειας στην οποία το οποίο κορυφώνεται στο 6,3% (ξεκινά από το 4,2%) για ποσά από 20.000 ευρώ (απόδοση 5,21%). Στο ΤΠΔ το επιτόκιο στην τρίμηνη κατάθεση προθεσμίας και για ποσά από 5.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 4,5% και στο 4,7% στην 12μηνη διάρκεια.
Η Εθνική Τράπεζα στην 18μηνη κατάθεση «Δώρο Εθνικής» για τις μηνιαίες περιόδους που συμπληρώνονται τον Αύγουστο, το Δεκέμβριο και τον Απρίλιο (συνολικά 4 μηνιαίες καταβολές), η απόδοση του προϊόντος είναι 5,80%.
Η Eurobank, διαθέτει τη νέα προθεσμιακή κατάθεση Step Up 18μηνης διάρκειας, το επιτόκιο της οποίας αυξάνεται κάθε εξάμηνο και διαμορφώνεται σε ετησιοποιημένη βάση στο 4,60% Το επιτόκιο το πρώτο εξάμηνο είναι 4,4%, το δεύτερο 4,60% και τρίτο 4,8%.
Η Alpha Bank στην κατάθεση Alpha Μηνιαία Πρόοδος 12μηνης διάρκειας αύξησε το το εισαγωγικό επιτόκιο στο 3,10% και καταλήγει στο 4,25%. και στην 18μηνη προθεσμίας Gold το επιτόκιο ξεκινά από το 3,9% και φτάνει στο 5,1%.
Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει επιτόκιο 4,4% στους λογαριασμούς που ανοίγονται μέσω του winbankdirect. Και στην κατάθεση προθεσμίας 3ετούς διάρκειας Με το Παραπάνω το επιτόκιο είναι 3%, τον 1ο χρόνο, 4% τον δεύτερο και 5% τον τρίτο.
Η Τράπεζα Κύπρου στον λογαριασμό Plus προσφέρει επιτόκιο 2,3% το πρώτο τρίμηνο και 4,5% το δεύτερο τρίμηνο. Επίσης στο λογαριασμό REFLEX διάρκειας 12 μηνών, το επιτόκιο αυξάνει κατά 0,25 κάθε τρίμηνο και κλιμακώνεται από το 3,25% στο 4% το τελευταίο τρίμηνο.
Η Millennium στην 10μηνη κατάθεση προθεσμίας προσφέρει επιτόκιο 10% τον τελευταίο μήνα.
Η ΑΤΕBank, στην κατάθεση «ΑΤΕ Διπλασιάζω», έχει εισαγωγικό επιτόκιο 2,15% που διπλασιάζεται στο 4,3%.
Η Marfin Egnatia Bank στην 12μηνη κατάθεση προθεσμίας προσφέρει επιτόκιο ως 4,10%.
Η Εμπορική Τράπεζα προσφέρει επιτόκιο ως 6% στην προθεσμιακή κατάθεση Υπερέχω.
Η Attica Bank προσφέρει επιτόκιο προθεσμίας 4,6%, η Ελληνική Τράπεζα επιτόκιο 4,7%, η FBBank στην 18μηνη κατάθεση 6X3 το επιτόκιο ξεκινά από το 4,5% και αυξάνεται στο 6% το τελευταίο τρίμηνο.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Σενάρια για μείωση ΦΠΑ στο 20%
Φρένο στις προσδοκίες δραστικών μειώσεων στους συντελεστές ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2012 βάζει η αδυναμία να εισπραχθούν τα φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.
Ετσι, το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο σε συνεννόηση με την τρόικα, προβλέπει σημαντική μείωση μόνο για τον υψηλό συντελεστή από το 23% στο 20% και στην καλύτερη περίπτωση ελάχιστη μείωση ή παραμονή στα υφιστάμενα επίπεδα του συντελεστή 13%. Αυτό σημαίνει ότι οι σαρωτικές ανατιμήσεις που επιβλήθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου με τη μετάταξη του κλάδου εστίασης στο 23% ήρθαν για να μείνουν αφού ακόμα και μετά την ενδεχόμενη μείωση του συντελεστή στο 20%, η επιβάρυνση των τιμών σε σύγκριση με τον προηγούμενο συντελεστή 13% θα είναι παραπάνω από αισθητή στους καταναλωτές.
Στο υπουργείο Οικονομικών μέτρησαν και ξαναμέτρησαν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις ενδεχόμενης μείωσης των συντελεστών από 23% σε 20% και από 13% σε 10%. Διαπιστώθηκε ότι το μέτρο θα προκαλούσε απώλεια εσόδων της τάξεως του 1,8 δισ. ευρώ, ποσό που δεν μπορεί να αντέξει ο προϋπολογισμός, ενώ κρίθηκε ότι είναι δύσκολο να βρεθούν και μέτρα τόσο μεγάλου ισοδύναμου αποτελέσματος. Στη συνέχεια, άρχισαν οι προτάσεις... εκπτώσεων. Η επικρατέστερη αφορά μείωση του υψηλού συντελεστή στο 20% και ο συντελεστής 13% να παραμείνει ως έχει ή, εναλλακτικά, να μειωθεί οριακά στο 12% καθώς 70% των εσόδων από ΦΠΑ προέρχoνται από τον χαμηλό συντελεστή, στον οποίο υπάγονται τα τρόφιμα. Με τον τρόπο αυτό οι απώλειες εσόδων που θα πρέπει να αναπληρωθούν περιορίζονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Η εναλλακτική πρόταση για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ μεταξύ 15% και 18% απορρίφθηκε, καθώς θα σήμαινε σαρωτικές ανατιμήσεις στη βασική καταναλωτική δαπάνη όλων των νοικοκυριών, τα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ.
Στο τραπέζι του διαλόγου έχει τεθεί και πρόταση, η υιοθέτηση της οποίας θα προκαλέσει νέες επιβαρύνσεις στον τουρισμό, κυρίως στα νησιά «πολυτελείας» όπως για παράδειγμα η Μύκονος, η Ρόδος και η Σαντορίνη.
Σύμφωνα με το ένα σκέλος αυτής της πρότασης, στον μειωμένο συντελεστή 6,5% (ο οποίος διαμορφώνεται στο 50% του χαμηλού συντελεστή σήμερα 13% και, άρα, αν υποχωρήσει στο 12% θα διαμορφωθεί στο 6%) θα παραμείνουν μόνο τα φάρμακα και τα λοιπά αγαθά, μεταξύ των οποίων και η διαμονή σε ξενοδοχεία, θα πάνε στον χαμηλό συντελεστή 13%.
Αν εφαρμοστεί αυτό θα σημάνει ότι ένα πακέτο επτά διανυκτερεύσεων αξίας 800 ευρώ που σήμερα επιβαρύνεται με συντελεστή 6,5% θα αυξηθεί στα 848 ευρώ, ενώ αν στο πακέτο περιλαμβάνεται και διατροφή τα πράγματα περιπλέκονται αφού 5% - 30% της ενιαίας τιμής (ανάλογα αν περιλαμβάνει πρωινό, ένα γεύμα ή all inclusive) θα επιβαρύνεται με τον υψηλό συντελεστή.
Το δεύτερο σκέλος της πρότασης αφορά τα επονομαζόμενα νησιά «πολυτελείας». Στο τραπέζι του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού έχει τεθεί πρόταση, η οποία προβλέπει το τέλος της διακριτικής φορολογικής μεταχείρισης με ΦΠΑ μειωμένο κατά 30% προκειμένου για τα «πλούσια» νησιά του Αιγαίου, όπου οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ δείχνουν κάθε χρόνο ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών που έχουν εισηγηθεί το σχετικό μέτρο στον υπουργό Ευάγγ. Βενιζέλο, θεωρούν ότι είναι άδικο να υπάρχει η ίδια φορολογική μεταχείριση για νησιά όπως η Σύμη και η Ικαρία με τη Μύκονο, την Πάρο, τη Ρόδο ή τη Σαντορίνη τα οποία χαρακτηρίζονται ως νησιά «πολυτελείας».
ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΣ ΦΠΑ. Σήμερα, για τα νησιά του Αιγαίου - πλην Κρήτης - οι συντελεστές μειώνονται 30%, δηλαδή ο κανονικός γίνεται 16% (από 23%), ο µειωµένος 9% (από 13%) και ο υπερµειωµένος 5% (από 6,5%). Από τον μειωμένο κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά εξαιρούνται τα τσιγάρα και τα αυτοκίνητα, ενώ ο μειωμένος φόρος αγγίζει όλα τα άλλα αγαθά και τις υπηρεσίες. Αν η πρόταση περάσει, αυτό σημαίνει ότι ένα γεύμα τεσσάρων ατόμων αξίας 80 ευρώ που σήμερα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 16% στη Σαντορίνη, θα φτάσει τα 86,4 ευρώ με ΦΠΑ 23% ή τα 82,4 ευρώ με ΦΠΑ 20%.
Το καλό νέο στο μέτωπο του ΦΠΑ έρχεται για τον κλάδο των ακινήτων, όπου σε συνεννόηση με την ΕΕ εξετάζεται η κατάργηση του ΦΠΑ 23% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Αυτόματη προσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες
Πλήρη ανατροπή του υφιστάµενου συστήµατος αντικειµενικών αξιών ακινήτων αναµένεται να επιφέρει το νέο σχέδιο που επεξεργάζονται οι αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονοµικών µε στόχο, όπως λένε αρµοδίως, οι τιµές ζώνης να είναι σχεδόν ταυτόσηµες µε αυτές της αγοράς και να αναπροσαρµόζονται ανά τακτά χρονικά διαστήµατα, ώστε να µην παρουσιάζουν τις σηµερινές σηµαντικές αποκλίσεις. Το σχέδιο αυτό αναµένεται να περιληφθεί στο νέο φορολογικό νοµοσχέδιο και θα προβλέπει µεταξύ άλλων τη δηµιουργία µιας ενιαίας τράπεζας τιµών και ταυτόχρονα την κατάργηση των αρµόδιων επιτροπών που συστήνονται σε κάθε νοµό υπό την οµπρέλα της Εφορίας κάθε φορά που είναι να αναπροσαρµοστούν οι αντικειµενικές αξίες.
Η νέα αυτή «τράπεζα τιµών» σε πρώτη φάση θα βασιστεί σε στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ανά τακτά χρονικά διαστήµατα δηµοσιεύει τις µεταβολές που παρουσιάζουν οι τιµές των ακινήτων, αλλά και άλλοι φορείς της αγοράς, όπως είναι τα επιµελητήρια, η οµοσπονδία των κατασκευαστών, των µεσιτών κτλ. Στο υπουργείο Οικονοµικών θα συσταθεί µια νέα υπηρεσία η οποία θα αναλάβει να συγκεντρώσει και να καταγράψει τις πραγµατικές τιµές της αγοράς (κατοικιών και επαγγελµατικών ακινήτων), ενώ αρχική βάση δεδοµένων θα αποτελέσει το πλήθος των στοιχείων που διαθέτει αυτή τη στιγµή η Τράπεζα της Ελλάδος.
Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρει αρµόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονοµικών, «οι αντικειµενικές αξίες των ακινήτων δεν θα είναι αντικείµενο δηµοσιονοµικής εκµετάλλευσης και το ύψος τους δεν θα εξαρτάται από το αν πάνε καλά ή όχι τα δηµόσια έσοδα, ώστε όταν υπάρχει ανάγκη είσπραξης εσόδων να αποφασίζεται η αύξησή τους».
Κοντά στις πραγατικές τιμές
Οι νέες αντικειµενικές αξίες θα διαµορφώνονται ετησίως ή και δύο φορές τον χρόνο, ανάλογα µε τη «χρηµατιστηριακή» µεταβολή των τιµών, όπως αυτές θα καταγράφονται από τη νέα υπηρεσία του υπουργείου Οικονοµικών, την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλους «πιστοποιηµένους» φορείς. Από τη στιγµή που θα καταρτιστεί πλήρως η νέα ολοκληρωµένη βάση δεδοµένων µε τις πραγµατικές τιµές της αγοράς για κατοικίες, καταστήµατα, γραφεία, οικόπεδα κτλ., το υπουργείο Οικονοµικών θα δέχεται τις εν λόγω τιµές µειωµένες σε ένα ποσοστό 10%-15% για την πραγµατοποίηση µεταβιβάσεων, γονικών παροχών, κληρονοµιών κτλ.
Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο θα υλοποιηθεί υπό την καθοδήγηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών κ. Π. Οικονόµου σε συνεργασία µε τον γενικό γραµµατέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεµάτων κ. Ι. Καπελέρη που µέχρι στιγµής έχει αναλάβει τον συντονισµό των υφιστάµενων επιτροπών του υπουργείου Οικονοµικών για την καταγραφή των τιµών ζώνης ανά περιοχή σε ολόκληρη την επικράτεια στο πλαίσιο της αναπροσαρµογής των αντικειµενικών αξιών το 2012.
Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό του υπουργείου Οικονοµικών για το 2011 δεν υπάρχει πρόβλεψη για καµία µεταβολή στις αντικειµενικές αξίες, ενώ δεδοµένη θα πρέπει να θεωρείται η αναπροσαρµογή των τιµών µέσα στο πρώτο τρίµηνο του 2012. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Καραγεώργη Σερβίας θα επιδιώξουν οι νέες τιµές ζώνης να καθοριστούν µε πιλότο τη βάση δεδοµένων της Τράπεζας της Ελλάδος. Αν για λόγους καθαρά τεχνικούς δεν προλάβει η νέα υπηρεσία του υπουργείου Οικονοµικών να καθορίσει τις νέες τιµές µε βάση τα πραγµατικά στοιχεία της αγοράς, θα χρησιµοποιηθούν για τελευταία φορά τα στοιχεία των αρµόδιων επιτροπών που έχουν ήδη συσταθεί για την κατάρτιση των νέων πινάκων µε τις τιµές ζώνης σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι νέες τιµές πάντως θα διαµορφώνονται σύµφωνα µε τον αρµόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονοµικών µε βάση την προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά ακινήτων και τις µεταβιβάσεις που πραγµατοποιούνται.
Σε περίπτωση πάντως που οι τιµές στις οποίες θα πραγµατοποιούνται οι µεταβιβάσεις των ακινήτων είναι οι αγοραίες, όπως καταγράφονται από την αγορά µειωµένες κατά 10%, είναι σχεδόν βέβαιο πως ορισµένοι φορολογούµενοι θα επιβαρυνθούν πολύ περισσότερο σε σύγκριση µε ό,τι ισχύει σήµερα. Από την άλλη, σε περιοχές όπου παρατηρείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια σηµαντική µείωση τιµών η φορολογική ωφέλεια θα είναι αντίστοιχη, αφού οι τιµές ζώνης όπως έχουν διαµορφωθεί από τον Μάρτιο του 2007 κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από τις πραγµατικές.
Υπέρογκη η φορολογία
Ωστόσο, παράγοντες της κτηµαταγοράς επισηµαίνουν ότι αν ο νέος τρόπος υπολογισµού της φορολογίας των ακινήτων βασιστεί σε στοιχεία αγοραπωλησιών παρελθόντων ετών και όχι στα σηµερινά δεδοµένα, το σύστηµα κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, καθώς οι φορολογικές επιβαρύνσεις θα είναι υπέρογκες. Οι ίδιοι επισηµαίνουν ότι στην περίπτωση των επαγγελµατικών ακινήτων η Εφορία θα πρέπει να λάβει υπόψη τα πολλά «λουκέτα» που έχουν προκύψει τα τελευταία δύο χρόνια, την ουσιαστική κατάργηση του «αέρα» και τη σηµαντική µείωση των ενοικίων που συµπαρασύρει τις τιµές πώλησης.
Αποκλίσεις τιμών
Σηµαντικές διαφορές µεταξύ αντικειµενικών και αγοραίων τιµών πώλησης κατοικιών προκύπτουν µε βάση τα στοιχεία µεσιτικών γραφείων. Μάλιστα σε ορισµένες περιπτώσεις οι τιµές της αγοράς είναι διπλάσιες από αυτές που έχει καθορίσει η Εφορία. Από την άλλη υπάρχουν περιοχές όπου οι πραγµατικές τιµές είναι πολύ κοντά σεαυτές της Εφορίας. Αξιοσηµείωτο είναι το γεγονός ότι οι µεγαλύτερες διαφορές εντοπίζονται στις λεγόµενες «φθηνές» περιοχές, ενώ στις ακριβές οι τιµές της Εφορίας µε τις αντικειµενικές σχεδόν ταυτίζονται. Μάλιστα µετά την τελευταία αύξηση των αντικειµενικών τιµών στο Ψυχικό παράγοντες της αγοράς ακινήτων επισηµαίνουν ότι πλέον οι τιµές της Εφορίας ξεπερνούν αυτές της αγοράς.
Τελευταία φορά που αναπροσαρµόστηκαν-αυξήθηκαν οι αντικειµενικές των ακινήτων ήταν τον Μάρτιο του 2007 και από τότε δεν έχει υπάρξει καµία αλλαγή πλην της περιοχής του Ψυχικού λόγω προσφυγής. Ωστόσο, σε 25 νοµούς της χώρας καθορίστηκαν για πρώτη φορά σε περίπου 4.500 περιοχές νέες τιµές ζώνης σε επίπεδα αισθητά χαµηλότερα των πραγµατικών. Εκτιµάται ότι σε αυτές τις περιοχές, λόγω του ότι δεν έχει περάσει ούτε ένα έτος από τη θέσπισή τους, δεν θα υπάρξουν σηµαντικές αλλαγές.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Οι 13 αλλαγές στη φορολογία
Ο λες οι αλλαγές στο «μέτωπο» της φορολογίας επανεξετάζονται από μηδενική βάση ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το νέο «μοντέλο» για τους συντελεστές ΦΠΑ και το σύστημα είσπραξης και απόδοσης του φόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο σενάριο που επεξεργάζεται το Οικονομικό Επιτελείο για τους συντελεστές ΦΠΑ που θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2012 προβλέπει:
1 Να μειωθεί μόνο ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 20% που θα φέρει μειώσεις τιμών σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών όπως εστίαση, καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, οινοπνευματώδη ποτά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, ακίνητα, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.ά.
2 Να παραμείνει στο 13% ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ ή στην καλύτερη περίπτωση να μειωθεί κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Στο ΦΠΑ 13% υπάγονται τα τρόφιμα, τα τιμολόγια (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο), τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και άλλα αγαθά και υπηρεσίες.
3 Να διατηρηθεί ο υπερμειωμένος συντελεστής 6,5% που εφαρμόζεται στη διαμονή στα ξενοδοχεία και καταλύματα, τα φάρμακα, τις εφημερίδες, τα θέατρα και τα βιβλία.
4 Να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά. Σήμερα, για τα νησιά του Αιγαίου ?πλην Κρήτης? οι συντελεστές μειώνονται κατά 30%, δηλαδή ο κανονικός γίνεται 16% (από 23%), ο μειωμένος 9% (από 13%) και ο υπερ?ειω?ένος 5% (από 6,5%).
Από το μειωμένο κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά εξαιρούνται σήμερα τα τσιγάρα και τα αυτοκίνητα ενώ ο μειωμένος φόρος αγγίζει όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες. Στο υπουργείο Οικονομικών αφού μέτρησαν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που είχε μια ενδεχόμενη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες διαπίστωσαν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγούσε σε απώλεια εσόδων της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ, ποσό που δεν μπορεί να αντέξει ο Προϋπολογισμός ενώ κρίθηκε ότι είναι δύσκολο να βρεθούν και μέτρα τόσο μεγάλου ισοδύναμου αποτελέσματος. Η πρόταση που «έπεσε» στο τραπέζι των συζητήσεων να διατηρηθεί στο 13% ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ από τον οποίο προέρχεται το 70% των εσόδων, περιορίζει τις απώλειες εσόδων που θα πρέπει να αναπληρωθούν σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το εναλλακτικό σχέδιο για εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% απορρίφθηκε καθώς θα σήμαινε σαρωτικές ανατιμήσεις στα τρόφιμα τινάζοντας στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Διασύνδεση
Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ αναμένεται να συνοδευτούν με την online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την απόδοση του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου συνεχίζει να βλέπει τους φορείς στα πλαίσια του διαλόγου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με όλες τις προτάσεις να εξετάζονται. Συγκεκριμένα στο υπουργείο συζητούν:
5 Μείωση ή και κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στις νεόδμητες κατοικίες. Για τις λοιπές νεόδμητες οικοδομές εξετάζεται πρόταση να υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ καθώς και να αντικατασταθεί ο ΦΠΑ στις περιπτώσεις αντιπαροχής από τέλος χαρτοσήμου.
6 Επαναφορά του χαρτοσήμου στα μισθώματα κατοικιών το οποίο είχε καταργηθεί από το 2008. Το μέτρο αυτό εξετάζεται να συνοδευτεί με την επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% στα εισοδήματα από ακίνητα τα οποία σε ετήσια βάση δεν υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ.
7 Μείωση των συντελεστών φόρων μεταβίβασης ακινήτων (8% για αξία ως 20.000 ευρώ και 10% για το μέρος της αξίας άνω των 20.000 ευρώ) και την εφαρμογή κλίμακας.
8 Παρακράτηση φόρου με συντελεστή 2% στα τιμολόγια πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών για τα οποία δεν προβλέπεται παρακράτηση από τις διατάξεις που ισχύουν σήμερα.
9 Νέο δεύτερο «ψαλίδισμα» των φορολογικών εκπτώσεων για μεσαία εισοδήματα και πλήρη κατάργησή τους για τα υψηλά, μέτρο που θα συνδυασθεί με αλλαγές στους συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό επανεξετάζονται οι εκπτώσεις δαπανών για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, οι τόκοι, στεγαστικών δανείων, τα ασφάλιστρα, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι φοροαπαλλαγές για τις γονικές παροχές και κληρονομιές ακινήτων, οι εκπτώσεις δαπανών για επιχειρήσεις καθώς και στο ΦΠΑ. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι το «ψαλίδισμα» θα αρχίσει από ένα ορισμένο ύψος εισοδήματος και πάνω με το πήχυ να τοποθετείται στα 30.000 ευρώ και θα κλιμακώνεται μέχρι την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ. Με βάση το ισχύον καθεστώς από το φόρο εκπίπτει το 20% των παραπάνω δαπανών και το ποσοστό περιορίζεται στο 10% για το υπερβάλλον τμήμα εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.
10 Νέου τύπου κριτήρια για τον έλεγχο και έμμεσο προσδιορισμό των εισοδημάτων περίπου 1 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Τα εισοδήματα θα προσδιορίζονται με ένα ειδικό αλγόριθμο και μέσω συνδυαστικών κριτηρίων όπως το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, η περιοχή της επαγγελματικής εγκατάστασης και τα τετραγωνικά αυτής, οι αμοιβές του προσωπικού και ο αριθμός τους.
11 Διορθωτικές κινήσεις στα τέλη κυκλοφορίας και κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα ακριβά αυτοκίνητα και στα σκάφη, τα κοσ?ή?ατα κ.λπ.
12 Όλες οι συναλλαγές ιδιωτών με επιχειρήσεις εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 500 ευρώ θα πρέπει να εξοφλούνται μέσω τραπεζών (με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες) καθώς το ήδη υπάρχον όριο είναι 1.500 ευρώ το οποίο ειδικά για το 2011 αυξήθηκε στα 3.000 ευρώ και θεωρείται πολύ μεγάλο.
13 Όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 1.000 ευρώ θα πρέπει να εξοφλούνται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών καθώς το ήδη υπάρχον όριο των 3.000 ευρώ επίσης θεωρείται πολύ μεγάλο.
Τα σενάρια για τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ
1. Μείωση μόνο του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 20%. Θα μειωθούν προϊόντα και υπηρεσίες όπως εστίαση, καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, οινοπνευματώδη ποτά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, ακίνητα, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.ά.
2. Διατήρηση στο 13% του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον οποίο υπάγονται τρόφιμα, τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς.
3. Διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% που εφαρμόζεται στη διαμονή στα ξενοδοχεία και καταλύματα, τα φάρμακα, τις εφημερίδες, τα θέατρα και τα βιβλία.
4. Κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά. Σήμερα, για τα νησιά του Αιγαίου -πλην Κρήτης- οι συντελεστές μειώνονται κατά 30%, δηλαδή ο κανονικός γίνεται 16% (από 23%), ο μειωμένος 9% (από 13%) και ο υπερ?ειω?ένος 5% (από 6,5%).
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Μαύρα σενάρια για τα εισοδήματα των μισθωτών
Έκρηξη της ανεργίας με ποσοστά που «επιστρέφουν» στο 1960 (με τους ανέργους να ξεπερνούν το 1 εκατ. άτομα), μείωση εισοδημάτων των μισθωτών έως και 40% και η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού να γυρίζει πριν από το 1993 είναι οι βασικές επισημάνσεις στη νέα έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία.
Τα εργατικά συνδικάτα ετοιμάζουν το καθιερωμένο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη (Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, άγαλμα Βενιζέλου στις 6 μ.μ.) επισημαίνοντας ότι το Μνημόνιο και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας αλλά και το λεγόμενο «σύμφωνο για το ευρώ» αποτελούν την πλέον καταστροφική συνταγή για τους εργαζόμενους και τις κοινωνίες και την πλέον αδιέξοδη πολιτική για την οικονομία και την έξοδο από την ύφεση, την κρίση, τα ελλείμματα και το χρέος για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.
Στη νέα ετήσια Έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας για την πορεία της απασχόλησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν - και με τις επίσημες στατιστικές μετρήσεις - το ένα εκατομμύριο οι άνεργοι το 2012, θυμίζοντας την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα τη δεκαετία του '60. Το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2011 και ιδιαίτερα μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου (οπότε θα αρχίσουν σταδιακά να σταματούν τη λειτουργία τους χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις) ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί και η επίσημη στατιστική ανεργία θα αγγίξει το 17%-18% (έως 900.000 άτομα) και η πραγματική το 22%-23% (έως 1.150.000 άτομα).
Παράλληλα υπολογίζεται ότι η εκτίναξη του αριθμού των ανέργων πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα, πέρα από το πρόβλημα της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, θα απομειώσει και τα έσοδα από φόρους και εισφορές σε μια περίοδο που λαμβάνονται μέτρα και επιβάλλονται εισφορές για την αύξησή τους, λόγω των αντίστοιχων περιορισμών στα δημοσιονομικά.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία θα διπλασιαστεί σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από την περίοδο της ύφεσης (όταν οι άνεργοι ήταν κάτω από 500.000) και θα φτάσει τα 5 δισ. ευρώ (από 2,5 δισ. ευρώ), αν υπολογιστεί ότι ο μέσος όρος των καταβαλλόμενων εισφορών είναι περί τα 5.000 ευρώ τον χρόνο. Επίσης γίνονται και οι παρακάτω διαπιστώσεις:
n Υστερα από τις οριζόντιες περικοπές, την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού (δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας), την επιβολή πρόσθετων, αναδρομικών, κρατήσεων και εισφορών, οι απώλειες των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων αγγίζουν πια το 40%. Στον ιδιωτικό τομέα οι περισσότεροι εργοδότες προχώρησαν σε ψαλίδισμα μισθών έως και 50% και σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
n Η μαύρη τρύπα στο Ταμείο Πρόνοιας αγγίζει τα 1,7 δισ. ευρώ. Περισσότεροι από 50.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου βρίσκονται σε αναμονή, πάνω από 2,5 χρόνια, για την καταβολή του εφάπαξ! Τα οικονομικά προβλήματα επεκτείνονται και στα άλλα δύο ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων. Στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) το έλλειμμα είναι 240 εκατ. ευρώ, ενώ οργανικό έλλειμμα παρουσιάζει και το ΤΕΑΔΥ.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Στο στόχαστρο 900.000 οφειλέτες του Δημοσίου
Στο κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλετών έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος. Ήδη, τον προηγούμενο μήνα τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν πάνω από 3% (οι τελικές προβλέψεις αναφέρουν αύξηση 5,1%) γεγονός που οφείλεται και στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 100 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 30 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν.
Τα ποσά καταβλήθηκαν από περίπου 6.000 οφειλέτες οι οποίοι έσπευσαν στην εφορία τον Αύγουστο μετά τις απειλές για κατασχέσεις αλλά και την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας που προβλέπεται από το νόμο για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ.
Ένα ακόμη μέτρο που εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα λειτουργήσει θετικά στην είσπραξη χρεών και στη συμμόρφωση των οφειλετών είναι η επικείμενη δημοσιοποίηση ονομάτων φυσικών και νομικών προσώπων. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημοσιοποιήσει έως το τέλος αυτής της εβδομάδας τα ονόματα όσων οφείλουν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ ή συνολικά 37 δισ. ευρώ για χρονική περίοδο άνω του ενός έτους.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το τετράμηνο Μαΐου - Αυγούστου έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση για τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών 13.000 με 14.000 οφειλέτες του Δημοσίου.
Πάντως, ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία των εσόδων μέχρι το τέλος του χρόνου λόγω της αποστολής των εκκαθαριστικών σημειωμάτων εισφορών και τέλους επιτηδεύματος.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έβαλε μπροστά τις μηχανές για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που θα σταλούν σε όλους όσοι δήλωσαν εφέτος εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή διατηρούν επιχείρηση ή και διαθέτουν επιβατικά αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σκάφη αναψυχής άνω των 6 μέτρων, πισίνες κτλ.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες φορολογίες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα όπως είναι για παράδειγμα το ΕΤΑΚ του 2009 και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και του 2011, στη ΓΓΠΣ κάνουν προσπάθεια να σταλούν τα εν λόγω εκκαθαριστικά μέχρι το τέλος του έτους. Πρόσθετα έσοδα αναμένονται το τελευταίο τετράμηνο και από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%.
Μέχρι το τέλος του έτους στα Δημόσια ταμεία θα πρέπει να έχουν εισρεύσει 23,2 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα που εμφανίζουν τα έσοδα το Οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου και να κλείσει ο εφετινός προϋπολογισμός χωρίς πρόσθετα ελλείμματα.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Τρόικα: Απολύσεις στο Δημόσιο ή τέρμα τα δάνεια
Με το τελεσίγραφο της τρόικας “απολύσεις στον δημόσιο τομέα ή τέρμα η χρηματοδότηση” είναι αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση.
Η θέση των δανειστών μας είναι πλέον ξεκάθαρη . Ή προχωράτε σε πρόγραμμα απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή η αξιολόγηση των κλιμακίων της τρόικας δεν θα είναι θετική για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Κι αυτό καθώς διαπίστωσαν αφενός πως οι διαρθρωτικές αλλαγές (ιδιωτικοποιήσεις, ενιαίο μισθολόγιο , άνοιγμα επαγγελμάτων) καρκινοβατούν και αφετέρου ότι ο θεσμός της μισθωτής εφεδρείας υλοποιείται με ρυθμό χελώνας και όπως τον έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση δεν θα φέρει άμεσα δημοσιονομικά αποτελέσματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο “κλοιός” σφίγγει για τους δημοσίους υπαλλήλους καθώς και ο ΟΑΣΑ σε έκθεση που ετοιμάζει για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτείνει άρση της μονιμότητας τουλάχιστον για τους νεοπροσληφθέντες στο Δημόσιο.
Το βέβαιο είναι πως μέσα στο επόμενο 10ήμερο και μέχρι να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα θα ενταθούν οι πιέσεις και σε πολιτικό επίπεδο.
Μία πρώτη “γεύση” θα πάρει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Ζανιάς πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Πιο αναλυτικά η τρόικα ζητά επιτακτικά την άμεση περιστολή του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και επειδή η κυβέρνηση δε έχει κάνει αποφασιστικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση επανέφερε το ζήτημα των απολύσεων.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας μιλώντας για το θέμα
στο “Mega” τόνισε “δεν είναι πρώτη επιλογή μία πολιτική απολύσεων”.
Στη συνέχεια όμως και αναφερόμενος στο ζήτημα της μισθωτής εφεδρείας στον στενό πυρήνα του Δημοσίου προανήγγειλε κι εκεί συγχωνεύσεις – αναδιαρθρώσεις γενικών διευθύνσεων , διευθύνσεων και τμημάτων.
“Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων. Κάποιοι οι οποίοι έχουν την κάλυψη και κάποιοι οι οποίοι είναι απολύτως εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της απόλυσης” πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Αυτό που προτείνει η τρόικα είναι να προχωρήσουν αποχωρήσεις υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου έως ότου τεθεί σε πλήρη λειτουργία (σε ολόκληρο το Δημόσιο) και φέρει αποτελέσματα η μισθωτή εφεδρεία.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Δεν είναι μόνο τα εξαιρετικά στενά χρονικά περιθώρια κατά την διάρκεια των οποίων θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις μείζονος σημασίας αλλά και η “απογοήτευση” των δανειστών μας για τις μέχρι στιγμής επιδόσεις του κυβερνητικού έργου.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν πάντως πως θα προχωρήσει άμεσα τόσο η υλοποίηση του ενιαίου μισθολογίου στην πιο σκληρή εκδοχή του (όπως το είχαν ετοιμάσει οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Ραγκούσης) όσο και το πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας.
Σε δύο τομείς εστίασαν την έντονη κριτική τους οι επικεφαλής της τρόικας.
Ο πρώτος σχετίζεται με το μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών και ο δεύτερος με την προετοιμασία του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2012.
Και στα δύο αυτά μέτωπα έμειναν έκπληκτοι από την αναποτελεσματικότητα του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης γενικότερα.
Διαφώνησαν βέβαια και με την απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο αλλά το σημαντικότερο γι΄ αυτούς ήταν πως δεν υπήρξε πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων απ΄ τις αρχές Ιουνίου όταν και ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση του 2011 από την τρόικα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Συμψηφίζονται επιστροφές φόρου με την έκτακτη εισφορά
Το υπουργείο Οικονομικών για να τονώσει τα ασθενικά δημόσια έσοδα θα προχωρήσει σε συμψηφισμό των ποσών που αντιστοιχούν στις έκτακτες εισφορές (εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά σε Ι.Χ) ύψους από 1.500 ευρώ και πάνω με τις επιστροφές φόρου για όσες βέβαια δηλώσεις εισοδήματος δεν έχουν ακόμη εκκαθαριστεί.
Έτσι οι φορολογούμενοι που αναμένουν πιστωτικό εκκαθαριστικό δεν θα έχουν το δικαίωμα να αποπληρώσουν τις εισφορές σε δόσεις των 300 ευρώ τον μήνα καθώς με τον συμψηφισμό θα καλύπτονται εφάπαξ οι εισφορές.
Στην παρούσα φάση μένει να εκκαθαριστούν πάνω από 1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις εκ των οποίων περίπου 400.000 εκτιμάται ότι θα είναι πιστωτικές.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Κλειστές οι εφορίες Δευτέρα και Τρίτη

Thursday September 08, 2011 10:30 AM

Διαμαρτύρονται οι εφοριακοί για τις περικοπές
Μετά από συνεδρίαση της Εκτελεστικής της ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ και ύστερα από τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους στον κλάδο, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η απεργία που είχε ανασταλεί.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινάνε από την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την εισήγηση που διατυπώνεται, θα πραγματοποιηθεί σαρανταοκτάωρη απεργία για την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη 12-13/9/2011.

Υπάρχουν προτάσεις, οι κινητοποιήσεις να συνεχιστούν με επαναλαμβανόμενες απεργίες ή απεργία διαρκείας. Οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών αντιδρούν στην υπαναχώρηση και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης στο θέμα της διατήρησης της «προσωπικής διαφοράς» στις αποδοχές τους.




Πηγή: Newsbeast.gr

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Η αποκωδικοποίηση του Φ.Π.Α. δύο ταχυτήτων

• Τι πρέπει να ξέρουμε για να ελέγχουμε το σωστό φ.π.α. στη καθημερινή εστίαση και στα ψώνια μας.

• Μια άλλη πρακτική ανάγνωση του νόμου και των εγκυκλίων, αν συναντήσατε «γρίφους», ή «παγίδες»

Άρθρο του φοροτεχνικού Γιώργου Δ. Χριστόπουλου, εκπροσώπου τύπου της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και της Ε.Φ.Ε.Ε.Α.

(Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 04-09-2011)

Παρά την θύελλα αντιδράσεων από τους φορείς της αγοράς των κλάδων εστίασης, με κυρίαρχο επιχείρημα την περαιτέρω μείωση του τζίρου τους, με συνέπειες αβέβαιης απόδοσης στα  προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα, πλην όμως βέβαιου αντίκτυπου στην επιδεινούμενη συνεχώς απασχόληση, η αύξηση του φ.π.α. από 13% στο 23%, στην εστίαση και σε άλλα είδη διατροφής, έκανε πρεμιέρα στις ταμειακές μηχανές, και φυσικά στη τσέπη μας, την Πέμπτη, 1-9-2011.

Η κυβέρνηση - δια στόματος του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Παντελή Οικονόμου - προτίθεται να επανεξετάσει το ζήτημα, στα πλαίσια της διαμόρφωσης του νέου φορολογικού συστήματος, που βρίσκεται σε διαβούλευση και θα ψηφισθεί τον επόμενο μήνα. Ωστόσο οι επαγγελματίες αναζητούν από τους λογιστές και φοροτεχνικούς τους, τη σωστή εφαρμογή των διατάξεων που παρουσιάζουν ιδιομορφίες, ενώ «γρίφους» συναντούν οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά, στην αγωνία τους να προστατεύσουν την τσέπη τους, φοβούμενοι ότι θα δουν τις τιμές να σκαρφαλώνουν στα είδη αυτά, πολύ περισσότερο από το 10%, που είναι διαφορά στο φ.π.α. από 13% στο 23%.

Στο σημερινό μας σημείωμα σας δίνουμε ένα «μπούσουλα», που θα σας βοηθήσει στο ξεμπέρδεμα του κουβαριού, με μια άλλη κατάταξη και ερμηνεία της Υπ. Απόφασης 1170/5-8-2011 και της ερμηνευτικής 1182/26-8-2011.

Α. ΠΟΙΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 23%.

1) οι χυμοί φρούτων και λαχανικών που περιλαμβάνονται στη Δ.Κ. 2009.(δείτε πως έχει η διατύπωση της δασμ. Κλάσης 2009: «χυμοί φρούτων ή λαχανικών που δεν έχουν υποστεί ζύμωση, χωρίς προσθήκη αλκοόλης, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών»

2) τα έτοιμα ροφήματα και παρόμοια είδη του Κεφαλαίου 21 του Δασμολογίου, όπως είναι ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα κλπ.

3) τα αεριούχα νερά (προσοχη:φυσικά ή τεχνητά). Πρόκειται για τα αεριούχα νερά που περιέχουν ανθρακικό οξύ (CO2).

4) τα νερά (μεταλλικά και τα αεριούχα)  με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα και άλλα μη αλκοολούχα ποτά της Δ.Κ. 2202. .(δείτε και εδώ πως έχει η διατύπωση της δασμ. Κλάσης 2202 «νερά μεταλλικά φυσικά ή τεχνητά και αεριούχα με ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά ή αρωματισμένα». Πρόκειται δηλαδή για τα αναψυκτικά εν γένει.

Προσοχή: Η μετάταξη από 13% στο 23%, στα παραπάνω, ισχύει για πωλήσεις χονδρικά και λιανικά και από όλα τα σημεία. (super market, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κλπ.)

5) η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων.

Δηλαδή γενικά οι υπηρεσίες εστίασης, που περιλαμβάνουν: την παράδοση παρασκευασμένων εδεσμάτων, πρόχειρων ή μη γευμάτων ή γενικότερα φαγητών τα οποία ως έτοιμα μπορούν να καταναλωθούν άμεσα, χωρίς να χρειάζεται στη συνέχεια επεξεργασία από τον αγοραστή. Με την λέξη παράδοση, ο νόμος περιλαμβάνει:

• είτε την παράδοση για επιτόπια κατανάλωση,
• είτε την παράδοση σε «πακέτο», με παραλαβή από τον ίδιο τον πελάτη, ή με αποστολή στο σπίτι, ή στο χώρο εργασίας, κ.λπ.

Όπως διευκρινίζεται στην Υπ. Απόφαση, πρόκειται για φαγητά που παρασκευάζονται με βρασμό, ψήσιμο, τηγάνισμα, ζέσταμα ή άλλο τρόπο, πχ ανάμειξη υλικών.

Γενικός κανόνας: ο κανονικός συντελεστής (23%) εφαρμόζεται σε όλα τα αγαθά που περιέχονται στο πακέτο.

Έτσι τα γλυκά που παραδίδονται από ζαχαροπλαστεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις, για κατανάλωση εκτός των καταστημάτων αυτών, εξακολουθούν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13% (βλ. πιο κάτω, κατηγορία Β΄ με 13%). Όταν όμως αυτά  σερβίρονται ή περιλαμβάνονται στα πακέτα έτοιμων φαγητών προς άμεση κατανάλωση, που παραδίδονται από εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, οβελιστήρια, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, ταχυφαγεία, καφετέριες και συναφή καταστήματα, θα έχουν φ.π.α. 23%, όλα τα αγαθά που περιέχονται στο πακέτο, ακόμα και το εμφιαλωμένο (επιτραπέζιο- μη αεριούχο) νερό!

6) Σημαντικές διευκρινήσεις:

α) ως συναφείς επιχειρήσεις και για τα είδη που πωλούν από 1-9-2011 με φ.π.α. 23%, θεωρούνται και:

• οι κινητές καντίνες,
• τα κυλικεία σε γήπεδα ή άλλους αθλητικούς χώρους. Προσοχή: εξαιρούνται κυλικεία που λειτουργούν μέσα σε σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κλινικές,  γηροκομεία, άσυλα κλπ. (βλ. σχετικά πιο κάτω στη Β΄ κατηγορία, με 13%, περίπτωση β΄ )
• τα μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων,
• οι επιχειρήσεις τροφοδοσίας (catering), για τις οποίες βλ πιο κάτω, περίπτωση ε΄.
• οι επιχειρήσεις παρασκευής και διανομής πίτσας, κινέζικων γευμάτων, γευμάτων δίαιτας ή υγιεινής διατροφής,
• τα γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης για επιτόπια κατανάλωση, όπως λουκουμάδες, μπουγάτσα και κάθε είδους πίττες, παγωτά, κλπ.
• τα σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά (βλ. σχ. και πιο κάτω κατηγορία Γ΄).
• οι επιχειρήσεις που πωλούν σάντουιτς, τυρόπιτες, σαλάτες και λοιπά  παρόμοια πρόχειρα γεύματα ή σνακς.

β) Συμπεριλαμβάνονται στο 23% και τα αρτοποιεία, καθώς και τα ζαχαροπλαστεία, όταν πωλούν αντίστοιχα είδη (σάντουιτς, τυρόπιτες, σαλάτες και λοιπά  παρόμοια πρόχειρα γεύματα ή σνακς). Για το ψωμί και τα γλυκά, από τα καταστήματα αυτά, βλ. πιο κάτω, στην κατηγορία Β΄, με 13%, περιπτώσεις γ΄και δ΄.

γ) Οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα, υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%). Προσοχή: οι υπηρεσίες μόνο διαμονής, φορολογούνται, από 01.01.2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%).

δ) στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, (χωρίς τελικά την διάκριση μεταξύ Ελλήνων και ξένων πελατών), υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός - ο νόμος κάνει δεκτό - η διάκριση, κατά συντελεστή φόρου, από 1-9-2011, να γίνεται ως εξής:

1. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον συντελεστή ΦΠΑ (23%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

2. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον συντελεστή ΦΠΑ (23%), ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

3. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.α.): 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον συντελεστή ΦΠΑ (23%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.

ε) Η τροφοδοσία (catering) (όταν δεν γίνεται απλή παράδοση φαγητού), ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα προσφερόμενα είδη δεν καταναλώνονται άμεσα από τον πελάτη εντός των εγκαταστάσεων τους, αλλά σε χώρο και χρόνο που προσδιορίζονται από τον πελάτη, αποτελεί παροχή υπηρεσίας εστίασης και υπαγεται στον κανονικό συντελεστή 23%.
στ) τα σάντουιτς (είτε ωμά, είτε ψημένα) υπάγονται στον κανονικό συντελεστή φ.π.α. 23%. Προσοχή: με την τοποθέτηση τους σε πλαστική ή άλλη συσκευασία, σύμφωνα με τη διάταξη δεν θεωρούνται τυποποιημένα και συνεπώς υπάγονται στο 23%.

Β. ΣΤΟΝ ΧΑΜΗΛΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 13%.

Στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% θα αναζητήσετε τα κάτωθι προϊόντα:

α) Τα μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά.

Προσοχή: για αποφυγή παρερμηνειών, και διάκριση από τα αεριούχα νερά (φυσικά ή τεχνητά), καθώς και τα αναψυκτικά, και τα οποία, όπως  είδαμε παραπάνω υπάγονται στο 23%, εδώ με 13%, ο νόμος εννοεί τα μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, ούτε αρωματισμένα. Συνεπώς το κανονικό (επιτραπέζιο) εμφιαλωμένο νερό εξακολουθεί να είναι με 13%. για πωλήσεις χονδρικά και λιανικά και από όλα τα σημεία. (super market, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κλπ.). Ενώ όπως είδαμε παραπάνω στο γενικό κανόνα, όταν σερβίρεται και περιλαμβάνεται στο πακέτο με τα άλλα φαγητά, ποτά, γλυκά, κ.λ.π., εμπίπτει στις υπηρεσίες εστίασης με 23%.

β) Τα κυλικεία που λειτουργούν μέσα σε σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κλινικές, γηροκομεία, άσυλα κλπ. εξαιρούνται και συνεπώς δεν υπάγονται στο 23%, αλλά συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13%, για τις παραδόσεις έτοιμων εδεσμάτων, γευμάτων και φαγητών γενικά.

γ) Το ψωμί (η παράδοση) και τα άλλα αρτοσκευάσματα όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής, συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή (13%).

δ) Τα γλυκά από ζαχαροπλαστεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις, τα οποία δεν καταναλώνονται επί τόπου, αλλά παραλαμβάνονται για κατανάλωση εκτός των καταστημάτων αυτών, εξακολουθούν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13%. Όταν όμως αυτά περιλαμβάνονται σε πακέτα έτοιμων φαγητών προς άμεση κατανάλωση, έχουν 23%.(σχ. βλ. και πιο πάνω στην κατηγορία Α, στην παράγραφο γενικός κανόνας).

ε) Τα τυποποιημένα είδη διατροφής εξακολουθούν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13%, παρότι είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση.

Τυποποιημένα θεωρούνται τα είδη διατροφής, τα οποία:

• παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και
• διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα, (όπως κονσέρβες, αλλαντικά, αλίπαστα, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες, ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, ρώσικη, κλπ.),
• ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες. (όπως αλλαντικά, αλίπαστα, τυριά, ελιές, τουρσί και λοιπά παρόμοια).

Προσοχή: για τα σάντουιτς βλ. πιο πάνω Α΄ κατηγορία, περίπτωση στ΄).

στ) Τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθώς και τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης, συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή (13%).

Γ) Όταν η επιχείρηση εμπορεύεται διαφορετικά είδη αγαθών ή παρέχει διαφορετικά είδη υπηρεσιών (παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ, κ.λ.π.):

Στις περιπτώσεις αυτές, ο νόμος τις υποχρεώνει να εφαρμόζουν τον κατά περίπτωση συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος ισχύει για κάθε συγκεκριμένο αγαθό ή κάθε συγκεκριμένη υπηρεσία.

Παραδείγματα:

(α) παντοπωλείο και ταβέρνα μαζί (μία ενιαία επιχείρηση):Για τα τρόφιμα και τυποποιημένα είδη διατροφής εφαρμόζει το μειωμένο συντελεστή 13%, ενώ για την ταβέρνα τον κανονικό συντελεστή 23%.

(β) σούπερ μάρκετ που παραδίδουν και έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά:

Για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον ανάλογο συντελεστή. Ειδικά όμως για τα τυποποιημένα είδη διατροφής εφαρμόζει τον μειωμένο 13%, ενώ για την παράδοση έτοιμων γευμάτων τον κανονικό συντελεστή (23%). 

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Εστιάτορες: Δεν πληρώνω- Δεν πληρώνω το ΦΠΑ
Με στάση πληρωμών προς το Δημόσιο προειδοποιούν οι 121.500 επιχειρήσεις εστίασης, καφέ, μικρά μπαρ και αναψυκτήρια αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το συντελεστή του ΦΠΑ από το 13 στο 23%.
Με ψήφισμα που εξέδωσε η γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) προτείνεται στα μέλη της να μην καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του δημοσίου και μάλιστα να μην εισπράττουν για λογαριασμό του κράτους το ΦΠΑ. Απόφαση η οποία θα υλοποιείται μέχρι το υπουργείο Οικονομικών να άρει το μέτρο της αύξησης του συντελεστή.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γ. Τσάκος μιλώντας στην «Ημερησία» τονίζει ότι "προχωρούμε σε στάση πληρωμών. Δε θα εισπράττουμε το ΦΠΑ" λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: "Τις τρεις προηγούμενες αυξήσεις μπορέσαμε και τις απορροφήσαμε. Τώρα πως θα το κάνουμε αυτό, αφού η αύξηση είναι 44%;" διερωτάται.
Στο ερώτημα με ποιον τρόπο αυτό θα γίνει ο κ. Τσάκος σημειώνει ότι "αναζητούμε τρόπους. Μία λύση είναι", εξηγεί, "να μειώσουμε την τιμή του γεύματος, του καφέ, του ποτού, ανάλογα, με το είδος της επιχείρησης, σε τέτοιο ποσοστό ώστε με την επιβολή του νέου ΦΠΑ να μην αλλάξουν οι τελικές τιμές. Δηλαδή, ο καταναλωτής να πληρώνει όσο πλήρωνε και το κράτος βέβαια να μην εισπράξει τα αναμενόμενα έσοδα".
Βέβαια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ, "θα υπάρξουν και κάποιοι που δε θα μπορέσουν να κάνουν αυτή τη μείωση. Επιχειρήσεις, για παράδειγμα, που βρίσκονται σε κατεξοχήν τουριστικά μέρη. Ωστόσο, πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα στην κυβέρνηση".
Πάντως, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κ. Τσάκου, τα έσοδα του κράτους θα είναι ούτως ή άλλως μειωμένα: "Οι πωλήσεις μας έχουν πέσει 50% σε σχέση με πέρυσι. Οι φορολογούμενοι αναμένουν τις επόμενες μέρες νέες έκτακτες εισφορές και συνεπώς θα προχωρήσουν σε νέες περικοπές δαπανών και δη στις υπηρεσίες εστίασης".
Ο ίδιος βλέπει "βροχή" λουκέτων μετά και από αυτό το μέτρο: "Ο κλάδος μας έχει δεχτεί καίριο πλήγμα. Είμαστε 121.500 επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές είναι 400.000. Θα κλείσουν εκατοντάδες καταστήματα οδηγώντας την ανεργία σε νέα υψηλά επίπεδα και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα του δημοσίου των ασφαλιστικών ταμείων κλπ."
Ο κ. Τσάκος υπογραμμίζει ότι "σε περιόδους ύφεσης, όπως τώρα, τα ενδεικνυόμενα μέτρα είναι αναπτυξιακά και όχι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ύφεση".
Εξάλλου, η ΠΟΕΣΕ προχωρά και σε αποφάσεις για κλείσιμο των καταστημάτων της. Μάλιστα αν λάβει σχετική απόφαση ο Σύλλογος της Θεσσαλονίκης, τότε εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, μπαρ και αναψυκτήρια της συμπρωτεύουσας δε θα λειτουργήσουν τις μέρες της ΔΕΘ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πληρώστε ή... διαπόμπευση!
Ένα... κλικ πριν από τη δημοσιοποίηση προσωπικών τους στοιχείων στο Διαδίκτυο βρίσκονται περισσότεροι από 15.000 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ετοιμάζεται έως τις 15 Σεπτεμβρίου να αναρτήσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr τις περιβόητες μαύρες λίστες, βγάζοντας στη φόρα από τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και το ονοματεπώνυμο του φορολογουμένου έως και τα ονόματα πατέρα και μητέρας όπως και το ποσό της οφειλής.
Ηδη η σχετική απόφαση υπεγράφη από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο, δρομολογώντας τις εξελίξεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα απορεί γιατί δεν υπάρχουν εισροές εσόδων από τη δεξαμενή των 41 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ πιέζει ασφυκτικά.
Σε αυτό το φόντο και ενώ ήδη έχουν αποσταλεί σημειώματα στους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη - δίνεται προθεσμία δεκαπέντε ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της ειδοποίησης - για να υπαχθούν σε ρύθμιση υπό την απειλή κατασχέσεων ή ακόμα και Αυτοφώρου (για όσους έχουν χρέη άνω των 150.000 ευρώ), το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιεί και το όπλο της διαπόμπευσης.
Στην απόφαση Βενιζέλου περιγράφονται αναλυτικά η διαδικασία και όλα τα στοιχεία που θα δημοσιοποιούνται και ορίζεται ότι η μαύρη λίστα θα ανανεώνεται ανά τρίμηνο. Για να βγει κάποιος από τον κατάλογο που θα φέρει τον τίτλο «Δημοσιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο βάσει των διατάξεων του άρθρου 9 Ν. 3943/2011 (ΦΕΚ 66 Α)», πρέπει να ρυθμίσει ή να ξεπληρώσει τις οφειλές του - από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους δεν γλιτώνουν ούτε οι πεθαμένοι! Το όνομα θα δημοσιοποιείται, αλλά θα υπάρχει και η ένδειξη «κληρονόμοι» οι οποίοι θα είναι υπόχρεοι για την εξόφληση της οφειλής. Από τη λίστα θα γλιτώσουν μόνο όσοι έχουν αναστολή πληρωμής με βάση απόφαση δικαστηρίου ή όσοι έχουν μπει σε ρύθμιση.
Αναλυτικά, από την απόφαση Βενιζέλου προκύπτουν:
Ποιοι θα μπουν στη λίστα
Οσοι έχουν ληξιπρόθεσμες βασικές οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ, βεβαιωμένες, ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, των οποίων η καταβολή καθυστερεί για διάστημα μεγαλύτερο του έτους.
< Ποια στοιχεία
θα δημοσιοποιούνται
Για φυσικά πρόσωπα θα καταγράφονται στον διαδικτυακό κατάλογο ΑΦΜ, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, βασική οφειλή (ΔΟΥ/ΤΕΛΩΝΕΙΑ), συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις. Για τα νομικά πρόσωπα ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή (ΔΟΥ/ΤΕΛΩΝΕΙΑ), συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.
Ανήλικοι και πεθαμένοι
Ειδικά για τους ανηλίκους αναγράφονται μόνο τα αρχικά του επωνύμου, του ονόματος, του ονόματος του πατέρα, του ονόματος της μητέρας, η βασική οφειλή (ΔΟΥ/ΤΕΛΩΝΕΙΑ), τα συνεισπραττόμενα, το σύνολο του οφειλόμενου ποσού, καθώς και η ένδειξη «ανήλικος» στις παρατηρήσεις. Για τους ανηλίκους δεν θα αναγράφεται ο ΑΦΜ. Στις περιπτώσεις οφειλετών που έχουν αποβιώσει, τα στοιχεία του οφειλέτη παρατίθενται κανονικά, αλλά προστίθεται η ένδειξη «κληρονόμοι» πριν από το ονοματεπώνυμο των αποβιωσάντων.
ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ
Από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους γλιτώνουν μόνο όσοι έχουν οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, για όσο διαρκεί η ρύθμιση και εφόσον είναι συνεπείς στην εξόφληση των δόσεών τους, και όσοι έχουν οφειλές για την καταβολή των οποίων έχει διαταχθεί αναστολή με δικαστική απόφαση.
Η φορολίστα θα επικαιροποιείται στο σύνολό της κάθε τρίμηνο. Αρση ή διόρθωση δημοσιοποίησης πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος του οφειλέτη, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας για την παρακολούθηση τμήματος ή όλης της δημοσιοποιημένης οφειλής, αν εξοφλήσει ή μπει σε ρύθμιση ή αν εν τω μεταξύ προκύψει δικαστική απόφαση αναστολής πληρωμής.
Η πρώτη μαύρη λίστα θα αφορά τις επιχειρήσεις και θα ακολουθήσει αυτή των φυσικών προσώπων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμπεριληφθούν στις μαύρες λίστες ξεπερνούν τις 15.000.
Παράλληλα με τις λίστες το υπουργείο Οικονομικών εντός των ημερών αναμένεται να κάνει πράξη και τα πρώτα αυτόφωρα για χρέη προς το Δημόσιο ενώ αναμένεται και νέος κύκλος λουκέτων για ένα μήνα σε όσες επιχειρήσεις χρωστούν περισσότερα από 30.000 ευρώ. Ολα τα μέτρα επιστρατεύονται προκειμένου να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία του Δημοσίου μετά τις αστοχίες του προϋπολογισμού και τις πιέσεις της τρόικας.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Θεσσαλονίκη: Νέα ταυτότητα για την τόνωση του τουρισμού της
ThessalonikiΣε «αναζήτηση» ταυτότητας βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με στόχο την ενίσχυση της κίνησης στην πόλη και την επανατοποθέτησή της στον τουριστικό χάρτη. Η μελέτη για το branding της πόλης που έχει ανατεθεί από τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης (ΟΤΠΜΘ), σε κοινοπραξία διαφημιστικών εταιριών, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Η μελέτη προγραμματίζεται να παρουσιαστεί στη διεθνή τουριστική έκθεση World Travel Market στο Λονδίνο, αλλά και στην έκθεση Philoxenia που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Α. Θωμόπουλος. Ο ίδιος τονίζει ότι η κίνηση αποτελεί μια συνήθη πρακτική για εταιρίες αλλά και προορισμούς, αφού με το branding ουσιαστικά «παντρεύεις χαρακτηριστικά που έχεις και στοιχεία που ζητά η αγορά».
Σημαντική παράμετρος ωστόσο στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στη Θεσσαλονίκη αποτελούν οι συζητήσεις που γίνονται τους τελευταίους μήνες από τις αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους (LCC) Ryanair και Wizz Air με κυβερνητικά στελέχη και τουριστικούς παράγοντες, για τη δημιουργία βάσης για τα αεροπλάνα τους (hub) στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Οι δύο εταιρίες κάνουν λόγο για 800.000 περίπου αεροπορικές θέσεις επιπλέον, με προϋπόθεση τη μείωση του κόστους αεροδρομίου, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α. Ανδρεάδης. Οι δύο LCC έχουν ήδη στείλει σχετική πρόταση στον ΣΕΤΕ, την οποία ο Σύνδεσμος έχει προωθήσει στο αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών για αξιολόγηση. Η Ryanair ήδη πραγματοποιεί πτήσεις από επτά προορισμούς στην πόλη, ενώ από την 1η Νοεμβρίου θα προσθέσει και όγδοο στο δίκτυο των δρομολογίων της, σημειώνει ο γενικός διευθυντής του ΟΤΠΜΘ κ. Ν. Σαπουντζής, αναφέροντας ότι η τριετής συμφωνία για τη διατήρηση των χειμερινών πτήσεων της εταιρίας προβλέπει την καταβολή από τον Οργανισμό 350.000 ευρώ ετησίως.
Η πόλη είχε ανάγκη να αναγνωριστεί «από ένα δικό της σήμα», αναφέρει ο κ. Σαπουντζής και σημειώνει ότι η ανάθεση της μελέτης branding έγινε τον Ιούλιο και στο πλαίσιο της έρευνας θα γίνουν συνεντεύξεις και θα απαντηθούν ερωτηματολόγια από φορείς της πόλης, αλλά και από πολίτες. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης εφέτος, σύμφωνα με τον κ. Θωμόπουλο τα ξενοδοχεία παρουσίασαν αύξηση στις πληρότητες της τάξης του 5%-6%, ωστόσο «οι τιμές είναι πολύ πεσμένες». Αναφέρει επίσης την εμφανή άνοδο σε επισκέπτες από το Ισραήλ, ενώ σχολιάζοντας τα μεγέθη των αφίξεων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» που στο επτάμηνο παρουσιάζουν αύξηση 11,77% σε σύγκριση με πέρυσι, υπογραμμίζει ότι η αύξηση δεν αντιστοιχεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες το αεροδρόμιο ουσιαστικά εξυπηρετεί τη Χαλκιδική και την Πιερία. Παράλληλα επισημαίνει την αναγνωρισιμότητα της Θεσσαλονίκης ως συνεδριακός και εκθεσιακός προορισμός και την ανάγκη δημιουργίας ενός συνεδριακού κέντρου διεθνών προδιαγραφών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει το μέγεθος της ακαδημαϊκής κοινότητας με τα τέσσερα πανεπιστήμια της πόλης.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Τσουχτερά τα νέα πρόστιμα του Κ.Ο.Κ
Στα ύψη από σήμερα τα νέα πρόστιμα του της τροχαίας για τους ασυνείδητους οδηγούς, σύμφωνα με το νέο Κ.Ο.Κ
Η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη πλέον θα τιμωρείται με 1050 ευρώ, ενώ μέχρι πέρυσι το πρόστιμο έφτανε τα 700. Εκτός αυτού, η παραβίαση του STOP θα στοιχίζει 900 ευρώ.
Η κακή συνήθεια ορισμένων οδηγών να παρκάρουν σε ράμπες και πεζοδρόμια, θα τιμωρείται με πρόστιμα ύψους 325 και 120 ευρώ, ενώ παλαιότερα το ύψος των προστίμων ανερχόταν στα 150 και 80 ευρώ αντίστοιχα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Με μισθό 750 ευρώ όσοι προσλαμβάνονται στο Δημόσιο
Αποδοχές των 750 ευρώ το μήνα φέρνει για τους νεο-προσλαμβανόμενους στο Δημόσιο το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο. Κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι νεο-προσλαμβανό­μενοι δημόσιοι υπάλληλοι να αμείβονται με βάση την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.
Όπως δήλωσε χθες ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτης «για τους νεο-προσλαμβα­νό­μενους το νέο μισθολόγιο προβλέπει πρόσληψη με αντιστοίχηση αμοιβών με τον ιδιωτικό τομέα ανάλογα με τα προσόντα που διαθέτουν. Δηλαδή, νεο-προσ­λαμ­βα­νό­μενος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα προσλαμβάνεται με βάση τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που δίνει σε νεο-προσλαμβα­νόμενο υπάλληλο ο ιδιωτικός τομέας».
Με τον τρόπο αυτό όμως διαμορφώνεται ένα μισθολόγιο δύο ταχυτήτων αφού ο δημόσιος υπάλληλος που προσελήφθη τον Ιούνιο μπορεί να έχει ακόμα και διπλάσιες αποδοχές σε σχέση με έναν άλλο με τα ίδια προσόντα που θα προσληφθεί σε αντίστοιχη θέση μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.
Λεπτομέρειες
Το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμο­λόγιο είναι σχεδόν έτοιμο με τις τελευταίες λεπτομέρειες να «κλειδώνουν» στις συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Πλασκοβίτη:
Δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση αμοιβής μεταξύ υπουργείων και υπηρεσιών.
Βασικό στοιχείο του ενιαίου μισθολογίου είναι η καθιέρωση της «προσωπικής διαφοράς» που επιτρέπει στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους να διατηρήσουν τις αμοιβές τους. Με την καθιέρωση της προσωπικής διαφοράς θα «διασωθεί» μεγάλο μέρος των επιδομάτων που σήμερα απολαμβάνουν αλλά όμως για τα πολύ μεγάλα επιδόματα θα τεθεί πλαφόν που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί.
Η «προσωπική διαφορά» θα λειτουργεί ως εξής: Δημόσιος υπάλληλος ο οποίος λαμβάνει σήμερα μηνιαίες τακτικές αποδοχές ύψους 2.000 ευρώ. Με το νέο μισθολόγιο έστω ότι θα προκύπτει βασικός μισθός (μαζί με οικογενειακό επίδομα και επίδομα θέσης ευθύνης που διατηρούνται) 1.600 ευρώ. Η προσωπική διαφορά θα είναι 400 ευρώ και σε κάθε μελλοντική αύξηση αποδοχών θα μειώνεται ισόποσα. Για παράδειγμα όταν ο βασικός μισθός γίνει 1.700 ευρώ η προσωπική διαφορά θα γίνει 300 ευρώ, μέχρι να εξαλειφθεί. Όπως είπε ο κ. Πλασκοβίτης για τους υπαλλήλους με μικρά επιδόματα η προσωπική διαφορά θα μπορεί να εξαλειφθεί σε μια 5ετία ενώ για τους δημοσίους υπαλλήλους με μεγαλύτερα επιδόματα θα εξαλειφθεί σε περισσότερα χρόνια.
Οι ωριμάσεις θα δίνονται ανά δύο χρόνια στους χαμηλόβαθμους και ανά τρία χρόνια στη συνέχεια. Τα μισθολογικά κλιμάκια δεν θα εξελίσσονται μέχρι το τέλος του εργασιακού βίου, παρά μόνο στους καταληκτικούς βαθμούς και επιπλέον «εάν δεν προάγεσαι δεν θα παίρνεις ωριμάσεις» όπως είπε ο κ. Πλασκοβίτης εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί κίνητρο για την αύξηση της παραγωγικότητας.
Η εξοικονόμηση δαπανών από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα προέλθει από τη μη καταβολή προσωπικής διαφοράς στους νεο-προσλαμβανό­μενους, λόγω του κύματος συνταξιοδότησης που ήδη καταγράφεται και της επιβολής πλαφόν στο ύψος της προσωπικής διαφοράς.
Το ενιαίο μισθολόγιο θα επεκταθεί στη συνέχεια με υπουργικές αποφάσεις και αποφάσεις των διοικήσεων και στις ΔΕΚΟ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
ΙΧ: Αλλάζει η φορολογία - Καταργείται ο φόρος Πολυτελείας
ix_3Ριζικά αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου το φθινόπωρο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της “ΗτΣ”, καθώς στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να παρουσιάσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το τελικό σχέδιο που πρόκειται να εφαρμόσουν στον τρόπο υπολογισμού των Τελών Ταξινόμησης Τέλη Ταξινόμησης αλλά και τις αλλαγές ή ακόμη και την κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας τα οποία βέβαια θα είναι συμβατά με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Η αρχή έγινε στα μέσα Ιουλίου όταν τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέμεναν από την κυβέρνηση την αιτιολογημένη άποψη για το θέμα της φορολόγησης των αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Ωστόσο τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν απέστειλαν απολύτως τίποτα και ο αρμόδιος Επίτροπος επικοινώνησε με το Ελληνα εκπρόσωπο στην ΕΕ ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει μια συνολική λύση για το θέμα φορολόγησης των ΙΧ στην Ελλάδα.
Το νέο σύστημα
Το νέο σύστημα που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ωστόσο σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες για τα Τέλη Ταξινόμησης εξετάζεται ο τρόπος υπολογισμού τους να γίνεται βάσει των εκπομπών CO2 ή βάσει της λιανικής αξίας κάθε μοντέλου ώστε το σύστημα να είναι πιο ξεκάθαρο και δίκαιο ενώ από την άλλη μεριά θα σταματήσει και στο “παιχνίδι” κάποιων εισαγωγικών να αλλάζουν όποτε θέλουν τις εργοστασιακές αξίες των μοντέλων τους.
Παράλληλα εξετάζεται και μία ακόμη πρόταση στην οποία ωστόσο αντιδρούν έντονα κάποια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που αφορά σε πλήρη κατάργηση των Τελών Ταξινόμησης!
Πάντως οι επικρατέστερες προτάσεις είναι τα Τέλη να υπολογίζονται βάσει των εκπομπών ρύπων είτε βάσει της λιανικής αξίας των μοντέλων.
Ωστόσο αν τελικά αποφασιστεί τα Τέλη Ταξινόμησης να υπολογίζονται βάσει των εκπομπών ρύπων τότε οι εισαγωγές μεταχειρισμένων ΙΧ θα “παγώσουν” για τουλάχιστον 2 χρόνια ώστε να δημιουργηθεί ο ανάλογος στόλος στο εξωτερικό από μεταχειρισμένα ΙΧ που πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro5 και να μπορούν να εισαχθούν με ευνοϊκούς όρους.
Παράλληλα η εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro4 θα είναι ασύμφορη και σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ενάντια στο κοινοτικό δίκαιο με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε και πάλι στο Δικαστήριο της ΕΕ...
Άλλωστε είναι γνωστό πως κάθε φορά που αλλάζει η Κοινοτική Οδηγία που αφορά στις εκπομπές ρύπων αφορά αποκλειστικά και μόνο τα καινούρια αυτοκίνητα ενώ τα μεταχειρισμένα διακινούνται ελεύθερα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση (επιβαρυμένα Τέλη Ταξινόμησης) και το μοναδικό κόστος αφορά στην αλλαγή των πινακίδων κυκλοφορίας από το ένα κράτος μέλος στο άλλο που έχει εισαχθεί.
Φόρος Πολυτελείας
Ο Φόρος Πολυτελείας αποτέλεσε το “κερασάκι” στην τούρτα για την καθίζηση της αγοράς αυτοκινήτου καθώς από την μία μεριά ευνοήθηκαν τα μέγιστα κάποιες εισαγωγικές που αναπροσάρμοσαν τις εργοστασιακές του αξίες έτσι ώστε να γλιτώνουν το φόρο ενώ από την άλλη κάποιες άλλες είδαν τις πωλήσεις των μοντέλων τους να μηδενίζονται. Ωστόσο η επιβολή του Φόρου Πολυτελείας και στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα έκανε απαγορευτική την ταξινόμησή τους στη χώρα μας καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις η αξία τους ξεπερνούσε ακόμη και εκείνη των αντίστοιχων καινούριων μοντέλων!
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναδιαμόρφωση του Φόρου Πολυτελείας ώστε να καταβάλλεται μόνο στα πραγματικά ακριβά αυτοκίνητα και να υπολογίζεται βάσει της αξίας λιανικής του κάθε μοντέλου ενώ στελέχη της αγοράς ασκούν πιέσεις ώστε να καταργηθεί εντελώς ο παράλογος φόρος που έχει μηδενίσει τις πωλήσεις σε μια κατηγορία οχημάτων ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τα κρατικά έσοδα.
Τεκμήρια
Η αύξηση των τεκμηρίων στα αυτοκίνητα σίγουρα έχει προβληματίσει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ωστόσο η φοροδιαφυγή των προηγούμενων ετών με κάποιο τρόπο πρέπει να σταματήσει. Όμως σύμφωνα με το ρητό “μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά” η αύξηση των τεκμηρίων αναμένεται να “κάψει” πολλούς ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν μείνει άνεργοι ή έχουν υποστεί πολύ μεγάλες μειώσεις στα ετήσια εισοδήματά τους. Αλλωστε αν κάποιος είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει κάποιο ΙΧ πριν από δύο χρόνια και στη συνέχεια έμεινε άνεργος το μόνο που χρειάζεται να καταβάλλει αν το κυκλοφορεί ελάχιστα είναι τα Τέλη και την ασφάλεια τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ αν πρόκειται για όχημα με κινητήρα 2.000 κ.εκ.
Απαρχαιωμένο σύστημα
Το σύστημα φορολόγησης των αυτοκινήτων στην Ελλάδα, όπως και στη Δανία, θεωρείται απαρχαιωμένο και άδικο ενώ οι πρόσφατοι επιπλέον φόροι που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια έχουν κυριολεκτικά προκαλέσει κατάρρευση των πωλήσεων στα καινούρια ΙΧ όπως επίσης και στα δημοσιονομικά έσοδα της χώρας τα οποία υπολογίζεται πως για το 2011 θα ανέλθουν σε μόλις 200 εκατ. από 1,5 δισ. ευρώ που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Πέραν των παραπάνω οι πολλαπλοί φόροι έχουν μπερδέψει τους καταναλωτές και συνεπώς μια εκλογίκευση και απλοποίηση του συστήματος θα βελτίωνε την αγορά αυξάνοντας τις πωλήσεις και βέβαια τα δημοσιονομικά έσοδα. Παράλληλα το κράτος θα εξοικονομούσε και πόρους καθώς η απλοποίηση του συστήματος θα επέτρεπε το κλείσιμο αρκετών τελωνείων.
Αθέμιτος ανταγωνισμός
Ένα ακόμη πολύ σοβαρό θέμα που προκύπτει από το απαρχαιωμένο σύστημα της φορολόγησης αυτοκινήτων στην Ελλάδα έχει να κάνει με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλούν κάποιες εισαγωγικές εταιρείες σε βάρος των υπολοίπων. Ειδικότερα επειδή ο Φόρος Πολυτελείας αλλά και τα Τέλη Ταξινόμησης υπολογίζονται βάσει της εργοστασιακής αξίας των αυτοκινήτων κάποιες εισαγωγικές μπορούν να αναπροσαρμόζουν τις εν λόγω αξίες όπως εκείνες επιθυμούν με αποτέλεσμα να γλιτώνουν χιλιάδες ευρώ κατά τον εκτελωνισμό του κάθε μοντέλου τους , αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους τους στο μέγιστο ενώ από την άλλη μεριά κάποια ανταγωνιστικά μοντέλα να είναι πολύ ακριβότερα και τελικά να μην τα επιλέγουν οι καταναλωτές. Από την άλλη μεριά το κράτος χάνει χάνει εκατομμύρια ευρώ σε μια στιγμή που η χώρα προσπαθεί να ανακάμψει από τα συνεχή “χτυπήματα” των κερδοσκόπων...
Το μεγάλο ξεκαθάρισμα
Οι επόμενοι τέσσερις μήνες θα είναι καθοριστικοί για πολλούς εισαγωγείς αλλά και εμπόρους αυτοκινήτων καθώς αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα θα έχουμε νέο γύρο λουκέτων ενώ τα “κανόνια” που θα σκάσουν θα είναι πολύ ηχηρά!
Άλλωστε χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και το γεγονός πως το 70% των επιχειρηματιών του κλάδου που έχει λάβει χρηματοδότηση μέσω ΤΕΜΠΕ αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να πετύχουν επέκταση των κρατικών εγγυήσεων για ακόμη ένα χρόνο ώστε να σωθούν.
Πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε πως το 2010 οι εισαγωγικές εταιρείες αυτοκινήτων στο σύνολό τους κατέγραψαν ζημιές ύψους 155 εκατ. ευρώ ενώ για φέτος οι απώλειες να είναι πολύ υψηλότερες!
Παράλληλα οι απολύσεις των εργαζομένων στο κλάδο έχει πάρει μορφές χιονοστιβάδας και σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην “ΗτΣ” στελέχη της αγοράς περίπου 1.000 εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους κάθε μήνα στην αγορά αυτοκινήτου οι οποίοι εγγράφονται στο Ταμείο Ανεργίας επιβαρύνοντας το κράτος ενώ από την άλλη μεριά τα δημοσιονομικά έσοδα μειώνονται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της απώλειας των εργοδοτικών εισφορών, της φορολόγησής τους, κ.ά.
Φορολόγηση ΙΧ στην ΕΕ
Χώρα ΦΠΑ Υπολογισμός Τελών Ταξινόμησης βάσει:
Αυστρία 20% Κατανάλωσης καυσίμου
Βέλγιο 21% Κυβισμού, εκπομπών CO2
Βουλγαρία 20 -
Κύπρος 15 Κυβισμός, εκπομπών CO2
Τσεχία 20 -
Γερμανία 19 -
Δανία 25 105% έως 79.000 δανικές κορώνες
180% από 79.001 και άνω
Εσθονία 20 -
Ισπανία 18 Εκπομπών CO2
Φινλανδία 23 Τιμή, εκπομπών CO2
Γαλλία 19,6 εκπομπών CO2
Από 200 έως 2.600 ευρώ
Ελλάδα 23 Κυβισμός, εκπομπών CO2,
Φόρος Πολυτελείας
Ουγγαρία 25 Κυβισμό, εκπομπών CO2
Ιρλανδία 21 Εκπομπών CO2
Ιταλία 20 Ιπποδύναμης, βάρους, θέσεων
Λιθουανία 21 LTL 50
Λουξεμβούργο 15 -
Λάτβια 21 Εκπομπών CO2
Μάλτα 18 Τιμής, εκπομπών CO2, Μήκος
Ολλανδία 19 Τιμής, εκπομπών CO2
Πολωνία 23 Κυβισμού
Πορτογαλία 23 Κυβισμού, εκπομπών CO2
Ρουμανία 24 Κυβισμού, εκπομπών CO2
Σουηδία 25 -
Σλοβενία 20 Τιμής, εκπομπών CO2
Σλοβακία 19 -
Μεγάλη Βρετανία 20 -
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Φοροέλεγχος σε αποδείξεις
apodeixeis_3Στο στόχαστρο των ελέγχων της Εφορίας κινδυνεύουν να βρεθούν όσοι υπέβαλαν φουσκωμένες αποδείξεις με τις φορολογικές τους δηλώσεις ή έχουν αυξημένες επιστροφές φόρου. Έπειτα από σχετική εντολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γ. Καπελέρη, σε κάθε Εφορία συγκροτούνται τριμελείς επιτροπές προκειμένου να διενεργήσουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στους φακέλους των αποδείξεων. Κριτήριο για την επιλογή των ελέγχων θα αποτελέσει η αναλογία του ποσού των αποδείξεων σε σχέση με το ποσό του εισοδήματος που έχει δηλωθεί και το ύψος των επιστροφών φόρου λόγω αποδείξεων. Ετσι, όσοι υπέβαλαν δυσανάλογα πολλές αποδείξεις έναντι των εισοδημάτων τους ή έχουν λαμβάνειν μεγάλες επιστροφές φόρου θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή των δειγματοληπτικών ελέγχων. Ένδειξη πιθανής φοροδιαφυγής που ενεργοποιεί τον έλεγχο θεωρείται για παράδειγμα αν φορολογούμενος που έχει δηλώσει εισόδημα 20.000 ευρώ έχει υποβάλει αποδείξεις 15.000 ευρώ, ενώ υποψίες φοροδιαφυγής θα κινήσει και φορολογούμενος ο οποίος μέχρι πέρυσι κατέβαλλε πρόσθετους φόρους και φέτος δικαιούται μεγάλη επιστροφή, παρότι στην τελευταία κατηγορία ανήκουν πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν κάνει τίποτα παράτυπο, απλώς δήλωσαν τις αποδείξεις που είχαν στα χέρια τους. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, ουδείς μπορεί να τους καταλογίσει οτιδήποτε.
Οι έλεγχοι στο χαρτομάνι των αποδείξεων επιστρατεύονται σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι επιστροφές φόρου και μετά τις διαπιστώσεις ότι το μέτρο κόστισε ακριβά στον προϋπολογισμό, όπως επιβεβαιώνουν άλλωστε τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των φοροδηλώσεων. Σε σύνολο 4.043.300 δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα, 1.529.408 είναι πιστωτικές (37,83%) και 1.703.112 (42,12%) είναι μηδενικές. Με λίγα λόγια, οκτώ στους δέκα φορολογούμενους είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρο είτε έχουν επιστροφές φόρου οι οποίες αθροιστικά φτάνουν τα 1,312 δισ. ευρώ. Επιπλέον φόρος προκύπτει μόνο για 810.780 φορολογουμένους, ή δύο στους δέκα που καλούνται να πληρώσουν 2,253 δισ. ευρώ.
Η εικόνα δεν αναμένεται να αλλάξει από τους ελέγχους καθώς, όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, το δείγμα εκ των πραγμάτων - λόγω της χαρτούρας - θα είναι μικρό, από 50 έως 300 φάκελοι αποδείξεων ανάλογα με το πλήθος των δηλώσεων που παραλαμβάνει κάθε Εφορία.
Αν στο πρώτο δείγμα που θα επιλεγεί βρεθούν σοβαρές αποκλίσεις, θα ελεγχθεί και δεύτερο. Αν όχι, όλοι οι φάκελοι θα παραδοθούν για ανακύκλωση στους δήμους. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο, «το δείγμα των φακέλων με αποδείξεις που θα επιλεγεί θα ελεγχθεί και εφόσον παρουσιαστούν σημαντικές αποκλίσεις από τα αναγραφόμενα στους φακέλους αυτούς των ποσών των αποδείξεων, θα επιλεγεί και δεύτερο δείγμα για έλεγχο.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Σκέψεις για κατάργηση του ΦΠΑ 23% στα νεόδμητα
Σε μία προσπάθεια να τονώσει την κτηματαγορά που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, με χιλιάδες ακίνητα να παραμένουν απούλητα, το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νόμου εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης του ΦΠΑ 23% στα νεόδμητα ακίνητα.
Σημειώνεται ότι όσα ακίνητα έχουν οικοδομική άδεια από το 2006 και μετά υπόκεινται σε ΦΠΑ 23%, ενώ φόρος μεταβίβασης ισχύει μόνο για τα ακίνητα με άδεια πριν από το 2006.
Ο φόρος μεταβίβασης είναι 8% για αντικειμενική αξία έως 20.000 ευρώ και 10% για το τμήμα επάνω από τα 20.000 ευρώ.
Δύο είναι τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει το υπουργείο, στην περίπτωση που θα αποφασισθεί η κατάργηση του ΦΠΑ 23%.
* Η επιβολή φόρου υπεραξίας στον πωλητή και τέλος συναλλαγής (έως 3%) που θα επιβαρύνει τον αγοραστή.
* Η επιβολή φόρου μεταβίβασης (από 8% έως 12% ανάλογα με το πότε εκδόθηκε η άδεια) για αγορά ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ και 15% για τα ακίνητα άνω των 300.000.
Ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται για τους φόρους μεταβίβασης είναι η μείωσή τους, με χαμηλούς συντελεστές για τα «φθηνά» και υψηλότερους για τα «ακριβά» ακίνητα και διαφοροποίηση ανάλογα με το είδος της χρήσης, δηλαδή αν πρόκειται για κατοικία ή επαγγελματικό ακίνητο.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Αλαλούμ με το κλείσιμο των φορολογικών εκκρεμοτήτων
Ασφυκτική πίεση ασκεί η εφορία σε φορολογούμενους, επιχειρήσεις και φοροτεχνικούς προκειμένου μέσα σε ένα μήνα να έχουν κλείσει όλες τις φορολογικές εκκρεμότητες του παρελθόντος και συγκεκριμένα να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων για να γλυτώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Ωστόσο το κατ΄ επείγον της διαδικασίας, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, θα φέρει αλαλούμ στις εφορίες και στα λογιστικά γραφεία καθώς δεν είναι δυνατόν μέσα σε ένα μήνα - το Σεπτέμβριο - να υποβληθούν χωρίς ταλαιπωρία και το βασικότερο χωρίς λάθη τα εξής έντυπα της εφορίας: Δηλώσεις στοιχείων Ακινήτων (Ε9), συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών, οριστικές δηλώσεις για τις αμοιβές ελεύθερων επαγγελματιών και εμπορικών επιχειρήσεων, καταστάσεις φορολογικής αναμόρφωσης και μία σειρά άλλα έντυπα.
Είναι προφανές ότι με βάση αυτά τα δεδομένα και με το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να ανατρέξουν πολλά χρόνια πίσω για να βρουν τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για εισοδήματα και δαπάνες παρελθουσών χρήσεων δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος που έχει βάλει το υπουργείο Οικονομικών για είσπραξη εσόδων από τη συγκεκριμένη διαδικασία αν δεν δοθεί παράταση στην καταληκτική προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών όσοι υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2011 δεν θα έχουν καμία προσαύξηση φόρου και δεν θα πληρώσουν κανένα πρόστιμα. Ωστόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά φορολογικές δηλώσεις για εισοδήματα μέχρι και το 2009 (οικονομικό έτος 2010).
Από τη δυνατότητα εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις εξαιρούνται όσοι δεν είχαν υποβάλει τα προηγούμενα χρόνια δήλωση στοιχείων ακινήτων (το γνωστό Ε9) και υποθέσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Επίσης, η εφορία δεν θα δεχθεί δηλώσεις επαγγελματιών ή επιχειρήσεων που να δηλώνουν ζημιά.
Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών προσδοκούν αφενός να κλείσει με τη διαδικασία αυτή μεγάλος αριθμός φορολογικών υποθέσεων και αφετέρου να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Όμως, η δυσμενής οικονομική συγκυρία δεν βοηθά τους φορολογούμενους στο να πληρώσουν φόρους αυτήν τη χρονική περίοδο τη στιγμή μάλιστα που δεν ανταποκρίθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στις φορολογικές του υποχρεώσεις όταν στην ελληνική οικονομία επικρατούσαν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και μεγάλες κερδοφορίες
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Σε ποια προϊόντα αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 23%
Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκονται αγορά και καταναλωτές αφού από σήμερα εφαρμόζεται ο αυξημένος ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες εστίασης και σε ορισμένα αγαθά.
Το μέτρο προκαλεί έντονες αντιδράσεις με ορισμένους επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης να απειλούν ακόμη και με «στάση πληρωμών» προς το Δημόσιο ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος αφήνει παράθυρο για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ με την προϋπόθεση εφαρμογής ενός νέου μηχανισμού είσπραξης και απόδειξης του φόρου.

Η εφαρμογή των τριών συντελεστών ΦΠΑ 6,5%, 13% και 23% κατά περίπτωση μπλοκάρει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές που θα «ψάχνονται» για το ΦΠΑ με τον οποίο θα επιβαρύνεται το τρόφιμο ή το ρόφημα που καταναλώνουν. H έξοδος σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες είναι ακριβότερη από σήμερα ενώ από τις επιβαρύνσεις δεν εξαιρούνται delivery αλλά και αναψυκτικά, χυμοί και ροφήματα, ακόμα κι αν πωλούνται από σούπερ μάρκετ.

«Είμαι έτοιμος να συζητήσω και θα συζητήσω δραστικές μειώσεις του συντελεστή εάν συμφωνήσουμε σε απλούς πρακτικούς μηχανισμούς είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ», υπογράμμισε ο υπουργός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι «αν κάθε ταμειακή μηχανή είναι συνδεδεμένη αυτόματα ηλεκτρονικά μέσω κινητού τηλεφώνου με το ΚΕΠΥΟ, εάν ο πολίτης είναι συνειδητός καταναλωτής και ζητάει όταν παίρνει ένα προϊόν αξίας 2 ευρώ, 5 ευρώ, 10 ευρώ στην εστίαση ζητάει απόδειξη, τότε θα χτυπήσουμε ένα μέρος της κολοσσιαίας παραοικονομίας και φοροδιαφυγής στο χώρο της εστίασης». Ο Ευάγγ. Βενιζέλος τόνισε ότι στο πλαίσιο του νέου φορολογικού θα γίνει συζήτηση για νέα απλά μέτρα είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ, και όταν αυτά αποφασιστούν, τότε θα γίνει συζήτηση για χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Υψηλός ΦΠΑ
Με ΦΠΑ 23% επιβαρύνονται από σήμερα:

1. Τρόφιμα έτοιμα για φαγητό σε εστιατόρια, ταβέρνες, σουπερμάρκετ.

2. Χυμοί φρούτων και λαχανικών, ροφήματα, αναψυκτικά, αεριούχα νερά φυσικά ή τεχνητά ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησής τους.

3. Οι υπηρεσίες εστίασης σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, αναψυκτήρια, σνακ μπαρ γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης catering (εφόσον δεν πρόκειται για απλή παράδοση φαγητού).

4. Τα φαγητά σε πακέτο, αλλά και φαγητά που διατίθενται από καντίνες, κυλικεία σε γήπεδα, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, πιτσαρίες, κινέζικα, γεύματα διαίτης ή υγιεινής διατροφής, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά και οι επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακ.

5. Κατανάλωση γλυκών σε ζαχαροπλαστεία. Τα γλυκά που πωλούνται για κατανάλωση εκτός καταστήματος, παραμένουν στον συντελεστή 13%.

6. Οι υπηρεσίες εστίασης στα ξενοδοχεία, ενώ στα πακέτα διαμονής και διατροφής ισχύουν τα εξής:

Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται σε ΦΠΑ 23% και το υπόλοιπο 95% της τιμής σε 6,5%.

Διαμονή με πρωινό και γεύμα: 15% της συνολικής τιμής σε 23% και το υπόλοιπο 85% της τιμής σε 6,5%.

Αll inclusive: 30% συνολικής τιμής σε 23% και το υπόλοιπο 70% της τιμής υπάγεται σε ΦΠΑ 6,5%.

Εστιάτορες
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γ. Τσάκος, μιλώντας στην «Η», τονίζει ότι «προχωρούμε σε στάση πληρωμών. Δεν θα εισπράττουμε το ΦΠΑ» και συνεχίζει: «Τις τρεις προηγούμενες αυξήσεις μπορέσαμε και τις απορροφήσαμε. Τώρα πώς θα το κάνουμε αυτό, αφού η αύξηση είναι 44%;». Στο ερώτημα με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό, ο κ. Τσάκος σημειώνει ότι «Μία λύση είναι να μειώσουμε την τιμή του γεύματος, του καφέ, του ποτού, ανάλογα, με το είδος της επιχείρησης, σε τέτοιο ποσοστό ώστε με την επιβολή του νέου ΦΠΑ να μην αλλάξουν οι τελικές τιμές.

Δηλαδή, ο καταναλωτής να πληρώνει όσο πλήρωνε και το κράτος βέβαια να μην εισπράξει τα αναμενόμενα έσοδα». Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) Η. Καλιώρας είναι αντίθετος με τη στάση πληρωμών και δηλώνει στην «Η»: «Διαχωρίζουμε πλήρως τη θέση μας από την Ομοσπονδία για το ζήτημα των φορολογικών υποχρεώσεων. Εμείς θα συνεχίσουμε να τις πληρώνουμε και θα στραφούμε στο ΣτΕ, όπου θα επιχειρήσουμε εκεί να ανατρέψουμε την απόφαση της κυβέρνησης για την αύξηση του ΦΠΑ».

Ελεγχος στις αποδείξεις
Δειγματοληπτικούς ελέγχους στους φακέλους των αποδείξεων. Στο στόχαστρο βρίσκονται όσοι υπέβαλαν «φουσκωμένες» αποδείξεις ή αποδείξεις που δεν αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου όπως λογαριασμοί ΟΤΕ, κινητών τηλεφώνων κ.ά.

Το δείγμα ελέγχων θα προσδιοριστεί ως εξής:

-50 φάκελοι αποδείξεων για τις εφορίες που παραλαμβάνουν μέχρι 10.000 φορολογικές δηλώσεις.
-100 φάκελοι για τις εφορίες που δέχονται μέχρι 20.000 δηλώσεις.
-200 φάκελοι για όσες ΔΟΥ παραλαμβάνουν έως 30.000 δηλώσεις.
-300 φάκελοι αποδείξεων για τις ΔΟΥ που παραλαμβάνουν πάνω από 30.000 δηλώσεις.



1/09/2011
Πηγή: www.imerisia.gr