Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Φόρος 20% στα εισοδήματα από ενοίκια

Φόρο 20% στα έσοδα από ενοίκια σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, ένα μέτρο που αναμένεται να πλήξει περί τους ένα εκατ. ιδιοκτήτες.
Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με τον “Τύπο της Κυριακής” σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι με εισοδήματα που προέρχονται αποκλειστικά απόακίνητα, θα χάσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα!
Θύματα μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι όσοι φορολογούμενοι αποκτούνεισοδήματα από 1.000 έως 35.000 ευρώ το χρόνο προερχόμενα απόεκμισθώσεις ακινήτων, δηλαδή περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες. Τη ρύθμιση αυτή είχε εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με σχετικές εκθέσεις που είχαν υποβάλει τα τεχνικά κλιμάκια του διεθνούς οργανισμού τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2011.

Η κυβέρνηση θα ορίζει το ύψος του κατώτατου μισθού

«Παγώνουν» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 τα όρια των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στα σημερινά επίπεδα και με νόμο ο οποίος θα ψηφιστεί το αργότερο έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2013 θα καθορίζονται στο εξής -και για όλα τα επόμενα χρόνια- από το κράτος, με βάση «Μηχανισμό», ο οποίος θα νομοθετηθεί και ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Το χρονοδιάγραμμα της νομοθετικής παρέμβασης στα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτσης σε συνέχεια της συνάντησης που είχε, για το ίδιο θέμα το Σάββατο, με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Έρχεται η απελευθέρωση της αγοράς με τη νέα υγειονομική διάταξη

Τα κρεοπωλεία θα μπορούν να πωλούν και τυριά, τα καφεκοπτεία θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν και ξηρούς καρπούς και τα σούπερ μάρκετ νομιμοποιούνται να συσκευάζουν κρεατικά, αλλαντικά και τυροκομικά.
Τις αλλαγές αυτές, που σηματοδοτούν την απελευθέρωση της αγοράς, όπως κι εκείνες που αίρουν διοικητικά εμπόδια, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση των εξαγωγέων να δηλώνουν στην αστυνομία τα είδη που δεν πούλησαν στο εξωτερικό, φέρνουν η νέα υγειονομική διάταξη του υπουργείου Υγείας και οι Κανόνες Διακίνησης Εμπορίας και Παροχής Υπηρεσιών που αντικαθιστούν τις μεταπολεμικές αγορανομικές διατάξεις.

Νέα απογραφή και σαρωτική διασταύρωση αμοιβών στο Δημόσιο

Η κυβέρνηση προχωρά στη διασταύρωση των στοιχείων των φυσικών προσώπων που αμείβονται από το Δημόσιο, προκειμένου να εντοπιστούν ενδεχομένως αυτοί που αποφεύγουν να δηλώσουν τα εισοδήματά τους, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Έρχεται ο Φόρος Ακινήτων του 2010


Με δύο χρόνια καθυστέρηση το υπουργείο Οικονομικών έβαλε μπροστά τις «μηχανές» και δρομολογεί την είσπραξη των φόρων ακινήτων των προηγούμενων ετών όπως είναι ο  Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και του 2011. Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται η ΔΕΗ να στείλει τους λογαριασμούς με τη δεύτερη δόση του χαρατσιού.

Υπεύθυνη δήλωση κάθε χρόνο θα καταθέτουν οι λογιστές - φοροτεχνικοί στο ΟΕΕ για την άσκηση του επαγγέλματός τους.


Υπεύθυνη δήλωση θα καταθέτους οι λογιστές - φοροτεχνικοί στο ΟΕΕ  για την άσκηση του επαγγέλματός τους.