Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Απεργούν οι εφοριακοί

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν σήμερα οι εφοριακοί σε όλη τη χώρα.
Η ΠΟΕ ΔΟΥ προαναγγέλλει την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων με αιτήματα που, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, είναι η καταδίκη της άδικης φορολογικής πολιτικής, με τη συνεχή επιβολή νέων «χαρατσιών», η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών στις εφορίες, η διασφάλιση του συνόλου των οργανικών θέσεων του κλάδου και η μισθολογική αποκατάσταση όσων πέτυχαν στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα είναι κλειστές οι εφορίες, τα ΣΔΟΕ, οι κτηματικές και οι κεντρικές υπηρεσίες.

Συμψηφισμός ΦΠΑ ιδιωτών-Δημοσίου

Νέα ρύθμιση που θα επιτρέπει τον συμψηφισμό των ποσών ΦΠΑ που χρωστούν οι επιχειρήσεις προς το Δημόσιο με το ΦΠΑ που τους οφείλει ολόκληρος ο δημόσιος τομέας δηλαδή υπουργεία, νοσοκομεία, τοπική αυτοδιοίκηση, ΔΕΚΟ κ.λπ., προωθεί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Την ίδια ώρα με διαδικασίες - εξπρές θα επιστρέφουν οι εφορίες το ΦΠΑ στους δικαιούχους και κυρίως ποσά έως 5.000 ευρώ, για τα οποία δεν απαιτείται προηγουμένως έλεγχος. Για τις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ τα ποσά θα έχουν επιστραφεί στους δικαιούχους το αργότερο έως τις 13 Μαΐου, ενώ για ποσά άνω των 5.000 ευρώ θα πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος.

Δυνατότητα πώλησης ακινήτων για να πληρωθούν χρέη στην εφορία

Τη δυνατότητα σε οφειλέτες του Δημοσίου να πωλήσουν το ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους προκειμένου να πληρώσουν μέρος της οφειλής τους στην εφορία δίνει με απόφασή του ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης καθώς θα εκδίδεται βεβαίωσης οφειλής σε περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτου.

Επιστροφή εξπρές ΦΠΑ έως 5.000 ευρώ

Διευκρινίσεις και οδηγίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής Φ.Π.Α. και κυρίως ποσών έως 5.000 ευρώ για τα οποία δεν είναι απαραίτητο να προηγηθεί έλεγχος, δίνει το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιό του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Στην εγκύκλιο για τη «Διεκπεραίωση εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής Φ.Π.Α.» τονίζεται ότι τα ποσά αυτά θα πρέπει να έχουν επιστραφεί στους δικαιούχους το αργότερο έως τις 13 Μαΐου, ενώ για ποσά άνω των 5.000 ευρώ θα πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος.
Για να δείτε το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου, πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:
1082 - Διεκπεραίωση εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής Φ.Π.Α
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Ε9: Ηλεκτρονικά όλες οι εκτάσεις εκτός σχεδίου, αγροτεμάχια, βοσκοτόπια

Νέα ταλαιπωρία περιμένει εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν από το υπουργείο Οικονομικών να υποβάλουν, μέχρι το τέλος Ιουνίου, εκ νέου το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν αναλυτικά στοιχεία για τις εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Τα νέα φορολογικά έντυπα για το 2013

Έντυπα Εισοδήματος
pdfΈντυπο Ε1 - Δήλωση φορολογίας εισοδήματος
pdfΈντυπο Ε2 - Αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακινήτων
pdfΈντυπο Ε3  - Μηχανογραφικό δελτίο οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών
pdfΈντυπο Ε5 - Δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε.Π.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., Αστικών, Αφανών ή Συμμετοχικών Εταιριών, Κοινωνιών Αστικού Δικαίου και Κοινοπραξιών
pdfΈντυπο Φ01.010 - Δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα ΠΛΗΝ τραπεζών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων
pdfΈντυπο Φ01.012 - Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Οικονομικού έτους 2013 (για νομικά πρόσωπα ΜΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα)
pdfΈντυπο Φ01.020 - Δήλωση Φόρου Υπεραξίας (Ν.2065/1992)
pdfΈντυπο Φ01.021 - Αναλυτική Κατάσταση των κτιρίων, η αξία των οποίων υπόκειται σε αναπροσαρμογή
pdfΈντυπο Φ01.022 - Αναλυτική Κατάσταση των γηπέδων, η αξία των οποίων υπόκειται σε αναπροσαρμογή

Συνωστισμός για χρυσές λίρες, μετά το κυπριακό κούρεμα. Τις αγοράζουν και φθαρμένες

Συνωστισμός στην Τράπεζα της Ελλάδος για αγορά χρυσών λιρών, καθώς όλο και περισσότεροι Ελληνες αναζητούν καταφύγιο στη σιγουριά του χρυσού, μετά το μπαράζ ανακοινώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους για «κούρεμα» σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Τα παραδοσιακά λοιπόν νομίσματα δεν μοιάζουν ασφαλή και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις αυξάνεται το ενδιαφέρον για αγορά χρυσού.

Συνωστισμός για χρυσές λίρες, μετά το κυπριακό κούρεμα. Τις αγοράζουν και φθαρμένες

Συνωστισμός στην Τράπεζα της Ελλάδος για αγορά χρυσών λιρών, καθώς όλο και περισσότεροι Ελληνες αναζητούν καταφύγιο στη σιγουριά του χρυσού, μετά το μπαράζ ανακοινώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους για «κούρεμα» σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Τα παραδοσιακά λοιπόν νομίσματα δεν μοιάζουν ασφαλή και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις αυξάνεται το ενδιαφέρον για αγορά χρυσού.

Με συμμετοχή καταθετών οι διασώσεις τραπεζών


«Ο τρόπος που διασώθηκαν οι τράπεζες της Κύπρου θα αποτελέσει το μοντέλο του μέλλοντος για ανάλογες περιπτώσεις», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή και των μεγαλοκαταθετών στις διασώσεις τραπεζών. «Το μοντέλο της συμμετοχής των μετόχων, πιστωτών και μη εγγυημένων τοποθετήσεων (δηλαδή των καταθετών με ποσά άνω των 100.000 ευρώ) πρέπει να είναι η συνήθης πρακτική στην περίπτωση που ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εμφανίζει προβλήματα» δηλώνει και προσθέτει ότι, σε διαφορετική περίπτωση, εγείρεται θέμα ηθικής, όταν μια τράπεζα επιδίδεται σε επικίνδυνες πρακτικές με μεγάλα κέρδη, αλλά αναθέτουμε στο δημόσιο τις ζημιές, αν υπάρξει αποτυχία.

Οι νέες αλλαγές σε ασφαλιστικά εργασιακά από το μνημόνιο

Μείωση - εξπρές στα επίπεδα του ΙΚΑ των ασφαλίστρων και των συντάξεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, περαιτέρω μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ από το 2014 έως το 2016 και κατάργηση των κοινωνικών πόρων, με νόμο από τον ερχόμενο Νοέμβριο, επιβάλλει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
Το σχέδιο που έστειλε η τρόικα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας -και το οποίο αποκαλύπτει η «Η»- προβλέπει ένα πλήρως δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τις νέες παρεμβάσεις σε τρεις φάσεις ως εξής:

Έκτακτη εισφορά και στα οικιακά φωτοβολταϊκά;


Στην επιβολή έκτακτης εισφοράς και στα φωτοβολταϊκά στις στέγες προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας για μηδενισμό του ελλείμματος της αγοράς ηλεκτρισμού το 2014.

Πίσω από τη διάλυση του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού κρύβονται οργανωμένα συμφέροντα ολιγάριθμων ξένων και ντόπιων εταιρειών


Ανακοίνωση ΟΕΕ.


 Οι απόψεις του ΟΕΕ έχουν γνωστοποιηθεί σε επαναλαμβανόμενες έγγραφες επικοινωνίες με την Πολιτεία και με κάθε αρμόδιο κρατικό λειτουργό.Οι θέσεις μας είναι και παραμένουν σταθερές και τεκμηριωμένες .

 Γίνεται με σαφήνεια, διάκριση ανάμεσα στην επιστήμη και στην πρακτική εμπειρία. Δηλαδή μεταξύ του απλογραφικού και στο διπλογραφικού συστήματος. Στο απλογραφικό εμπίπτουν οι επαγγελματίες Λογιστές Φοροτεχνικοί χωρίς πτυχίο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ. Στο διπλογραφικό οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ.