Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Θεσσαλονίκη: 24€ για υποβολή φορολογικής δήλωσης από τους ειδικούς. Σε ηλεκτρονική ή χειρόγραφη μορφή από το λογιστικό γραφείο «Λογιστική εξέλιξη». Με

20 μετοχές που υπόσχονται αποδόσεις εν μέσω κρίσης
Με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει στο «μάτι του κυκλώνα» απόρροια της ύφεσης στην Ελλάδα αλλά και της μεγάλης πτώσης στην αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων, οι μετοχές που θα μπορούσαν να προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις -κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις- δεν ξεπερνούν τις... 20.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις μετοχές εταιρειών που εμπλέκονται στα σενάρια αποκρατικοποιήσεων, καθώς και σε τίτλους εγχώριων ομίλων οι οποίοι είτε χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, είτε είναι ηγέτες στους κλάδους όπου δραστηριοποιούνται, είτε φροντίζουν «παραδοσιακά» να ανταμείβουν τους μετόχους τους ανεξάρτητα από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Οι 10 μετοχές που «παίζουν» στα σενάρια των αποκρατικοποιήσεων
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που θα είναι αρκετά επιθετικό με σκοπό έσοδα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εμπλεκόμενες μετοχές σε σενάρια αποκρατικοποιήσεων έχουν υπεραποδώσει σε σχέση με το Γενικό Δείκτη από το ξεκίνημα του 2011.
Συγκεκριμένα, στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, και ενώ ο Γενικός Δείκτης εμφάνιζε άνοδο 8,6%, τα «χαρτιά» με κρατικές συμμετοχές παρουσίαζαν πολύ καλύτερη εικόνα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στον 20άρη, ο ΟΤΕ έκλεισε το τρίμηνο με άνοδο 28,5%, τα Ελληνικά Πετρέλαια με 25,8%, ο ΟΠΑΠ με 16,8%, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 15% και η ΔΕΗ με 14,2%, ενώ στη μεσαία κεφαλαιοποίηση εντυπωσιακές ήταν οι αποδόσεις για τα δύο λιμάνια (ΟΛΘ 52% και ΟΛΠ 26,5%) ακολουθούμενα από τις κρατικές εταιρείες ύδρευσης (ΕΥΑΘ 23,1% και ΕΥΔΑΠ 14,9%).
Ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο, η προσοχή όλων εστιάζεται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα και κατά δεύτερο λόγο στην T-Bank και την Τράπεζα Αττικής.
Ειδικότερα για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Euroxx το θεωρεί ως το πλέον ελκυστικό στόχο εξαγοράς μεταξύ των κρατικών τραπεζών δεδομένης της ισχυρής κεφαλαιακής του βάσης και της ποιότητας των παγίων, καθώς και της υψηλής ρευστότητας που διαθέτει. Η χρηματιστηριακή, η οποία αυξάνει την τιμή-στόχο στα 3,60 ευρώ από 3,30 ευρώ προηγουμένως, σημειώνει πως το αρνητικό περιβάλλον στην Ελλάδα επηρεάζει, όπως είναι φυσικό, και τα μεγέθη του Τ.Τ., ωστόσο στέκεται στην ισχυρή παραγωγή των εσόδων, στην υγιή ανάπτυξη των χορηγήσεων και στα σχέδια της διοίκησης για σημαντικό περιορισμό του λειτουργικού κόστους. Από την πλευρά της η Εθνική Χρηματιστηριακή βάζει τον πήχυ στα 3,30 ευρώ.
Αγροτική Τράπεζα
Αναφορικά με την Αγροτική Τράπεζα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,26 δισ. ευρώ, για την οποία παραμένει άγνωστο πως θα συμπεριφερθούν ιδιώτες επενδυτές και ελληνικό Δημόσιο. Οι τιμές-στόχοι για τη μετοχή παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα με τη Deutsche Bank να βάζει τον πήχυ στο 0,30 ευρώ, την UBS στο 0,50 ευρώ και την Euroxx στο 0,57 ευρώ.
Για τον ΟΤΕ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει εντός του 2011 σε διάθεση ποσοστού 10% , το πιθανότερο μέσω συμφωνίας με τη Deutsche Telekom (με άσκηση του δικαιώματος πώλησης που διαθέτει το ελληνικό Δημόσιο). Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στην εταιρεία, η Morgan Stanley εκτιμά ότι δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές στα φετινά μεγέθη του Οργανισμού, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της διοίκησης του ομίλου για περιορισμό του λειτουργικού κόστους (μέσω της μείωσης προσωπικού), αλλά και η μειωμένη φορολογία θα στηρίξουν τη μετοχή για την οποία δίνει τιμή-στόχο τα 12,50 ευρώ.
Αντιδράσεις
Για τη ΔΕΗ τα πράγματα είναι πιο... πολύπλοκα καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους εργαζομένους της επιχείρησης, στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στο ενδεχόμενο μείωσης της συμμετοχής του Δημοσίου κάτω από το 51%. Για την ώρα, δρομολογούνται οι διαδικασίες ουσιαστικής απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ από το 2012 θα πέσει στο... τραπέζι των διαπραγματεύσεων το σχέδιο της κυβέρνησης για πώληση ποσοστού της τάξης του 17% της επιχείρησης. Στα της εταιρείας, η HSBC επισημαίνει την αβεβαιότητα που υπάρχει στο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς, γεγονός στο οποίο αποδίδει και το σημαντικό discount με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή έναντι των ανταγωνιστών της. Για το λόγο αυτό η χρηματιστηριακή βάζει τον πήχυ στα 12,8 ευρώ, ενώ χαμηλότερη είναι και η τιμή-στόχος (11,8 ευρώ) από την Proton η οποία ανησυχεί για το πώς η εταιρεία θα μπορέσει να αυξήσει τα τιμολόγια του ρεύματος ώστε να εξισορροπήσει τον περιορισμό των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από το 2013 και ύστερα.
Σχετικά με τις εξελίξεις στον ΟΠΑΠ η κυβέρνηση προτίθεται να πωλήσει όλη τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου (34%) το 2012, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το τελικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, πιθανόν μετά το Πάσχα, για την αγορά των τυχερών παιχνιδιών. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Οργανισμός θα αναλάβει για μία μεταβατική περίοδο 2-3 ετών τη λειτουργία του βιντεολόττο στα πρακτορεία του, εξέλιξη η οποία αναμένεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη στον ΟΠΑΠ, ο οποίος παράλληλα θα μπορεί να προωθεί καλύτερα στους νέους πελάτες του και τα άλλα παιχνίδια του. Εφόσον προκριθεί αυτό το σενάριο, η Alpha Finance εκτιμά ότι η «δίκαιη τιμή» για τον ΟΠΑΠ είναι τα 19 ευρώ με τη μέση ετήσια αύξηση των εσόδων της επιχείρησης να διαμορφώνεται πλέον στο 4,1% για την περίοδο 2010-2020. Σε αντίθετη περίπτωση, ο πήχυς κατεβαίνει προς τα επίπεδα στα 16,1 ευρώ ή ακόμη και στα 12.
Υδρευση
Στον κλάδο της Υδρευσης, για τον οποίο εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον τόσο από ξένους ομίλους του κλάδου όσο και από επενδυτικά funds, υπάρχει εισήγηση για συμβάσεις παραχώρησης σε ορισμένα χρονικά διαστήματα (π.χ. 10-20 χρόνια). Αναφορικά με τις εισηγμένες του κλάδου, η EFG Equities σημειώνει ότι για την ΕΥΔΑΠ υπάρχει «κρυμμένη αξία» η οποία προέρχεται από την «ανάρρωση» του κόστους της Ψυτάλλειας, την ενοποίηση των δήμων σε άμεσα δίκτυα προμήθειας νερού και από την αύξηση των τιμολογίων. Ο συνδυασμός των παραγόντων αυτών θεωρείται ικανός να προσελκύσει αρκετούς επενδυτές ενώ για τη μετοχή διατηρεί την τιμή-στόχο στα επίπεδα των 7,40 ευρώ.
Αναφορικά με την ΕΥΑΘ, η χρηματιστηριακή σημειώνει τη θετική επίδραση που έχει για την εταιρεία η συμφωνία με το Δημόσιο και η ενοποίηση των επιπλέον δήμων στο δίκτυό της. Παράλληλα ανεβάζει τον πήχυ στα 4,85 ευρώ από 4,60 ευρώ προηγουμένως.
Λιμάνια
Τέλος στα λιμάνια και πιο συγκεκριμένα στον ΟΛΠ το ζητούμενο για τη φετινή χρονιά είναι η πορεία του εγχώριου φορτίου -η πτώση του οποίου είναι δεδομένη και το 2011- και πως το διεθνές transit φορτίο θα αντισταθμίσει τις εγχώριες απώλειες. Κρίσιμος παραμένει και ο ρόλος της αυτόνομης λειτουργίας της προβλήτας Ι υπό την πίεση του ανταγωνισμού και της κρίσης, με τη διοίκηση να επικεντρώνει τις προσπάθειές της στους τομείς της κρουαζιέρας και του αυτοκινήτου προκειμένου να καταφέρει να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα έσοδα της εταιρείας. Η τιμή-στόχος από την Alpha Finance που παρακολουθεί τη μετοχή ορίζεται στα 23,5 ευρώ, δίνοντας δηλαδή σημαντικά περιθώρια ανόδου σε σχέση με την τρέχουσα αποτίμηση στο ταμπλό. Αναφορικά με τον ΟΛΘ, η απόφαση της κυβέρνησης για μειώσεις μισθών σε μέρος του προσωπικού αναμένεται να αποτυπωθεί με νέα αύξηση των μεγεθών στη φετινή χρήση.
10 επενδυτικές ευκαιρίες πλην... «κρατικόχαρτων»
Coca-Cola 3E
Ισχυρό brand, υγιή θεμελιώδη
Η Coca-Cola 3E παραμένει μία από τις σταθερές επιλογές των περισσότερων θεσμικών χαρτοφυλακίων καθώς ανεξάρτητα από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η εταιρεία έχει συνηθίσει τους μετόχους της σε ανοδική πορεία του τίτλου στο ταμπλό και σε γενναιόδωρες κινήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται είτε με διανομή υψηλού μερίσματος, είτε με επιστροφή κεφαλαίου.
Η ATE Securities υπογραμμίζει τα ισχυρά θεμελιώδη της εταιρείας, τα υγιή χρηματοοικονομικά της και το πασίγνωστο brand της, ενώ δίνει τιμή-στόχο τα 22,80 ευρώ. Από την πλευρά της η Goldman Sachs βάζει τον πήχυ στα 23,20 ευρώ, σημειώνοντας πάντως την αρνητική επίδραση που αναμένεται να έχουν στα φετινά μεγέθη της εισηγμένης οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών. Ο οίκος ωστόσο θεωρεί πως δεν θα επηρεάσουν τις πωλήσεις αλλά θα επιφέρουν αύξηση του κόστους και μείωση των EBIT κατά 7% το 2011 και κατά 9% το 2012.
Motor Oil
Ισχυρό management, γενναιόδωρο μέρισμα
Οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς αλλά κυρίως η ολοκλήρωση των μεγάλων επενδύσεων που υλοποιούσε ο όμιλος τα προηγούμενα χρόνια αναμένεται να αρχίσουν να αποτυπώνονται στους ισολογισμούς των επόμενων ετών. Η Euroxx ανεβάζει τον πήχυ για τη μετοχή στα 12,50 ευρώ από 10,30 ευρώ προηγουμένως, με τη χρηματιστηριακή να αναμένει για τη φετινή χρήση καθαρά κέρδη της τάξης των 129 εκατ. ευρώ ή 117 εκατ. ευρώ χωρίς την επίδραση των αποθεμάτων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμη ότι η εταιρεία διαθέτει ένα ισχυρότατο management, ενώ παράλληλα «φημίζεται» για την υψηλή μερισματική της πολιτική, γεγονός το οποίο μετράει πάντα στην επενδυτική πολιτική των μεγάλων funds.
Μέτκα
Υψηλό ανεκτέλεστο έργων εκτός Ελλάδας
Μία από τις ελάχιστες ευχάριστες εκπλήξεις της προηγούμενης χρονιάς, η Μέτκα, παραμένει μεταξύ των κορυφαίων επιλογών των περισσότερων οίκων, λόγω της έντονης δραστηριότητας του ομίλου εκτός Ελλάδας και του υψηλού ανεκτέλεστου έργων που φθάνει τα 2,2 δισ. ευρώ όπως σημειώνει η National Securities η οποία δίνει τιμή-στόχο τα 14,70 ευρώ. Η χρηματιστηριακή αναμένει για την περίοδο 2010-2013 μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των αναπροσαρμοσμένων καθαρών κερδών ανά μετοχή της τάξης του 7%. Μοναδική «ένσταση» για μερίδα αναλυτών παραμένει το γεγονός ότι η μετοχή είχε υπεραποδώσει το προηγούμενο διάστημα έναντι της αγοράς, γεγονός που περιορίζει κάπως τα περιθώρια περαιτέρω σημαντικής ανόδου.
Frigoglass
Ευοίωνες προβλέψεις για Ψύξη και Γυαλί
Αναφορικά με μία ακόμη ευχάριστη έκπληξη της περασμένης χρονιάς, όχι μόνο σε εταιρικό αλλά και σε χρηματιστηριακό επίπεδο, τη Frigoglass, η Marfin Analysis ανεβάζει τον πήχυ για τη μετοχή στα 14,80 ευρώ από 12,80 ευρώ πριν, αναβάθμιση η οποία αποδίδεται στις υψηλότερες προβλέψεις για τα τμήματα ψύξης και γυαλιού αλλά και τη χαμηλότερη φορολογία. Για τη φετινή χρήση η χρηματιστηριακή αναμένει καθαρά κέρδη ύψους 32,6 εκατ. ευρώ, EBITDA 90,5 εκατ. και τζίρο της τάξης των 539 εκατ. ευρώ.
ΕΧΑΕ
Εν αναμονή των νέων ΑΜΚ
Μία ακόμη δύσκολη χρονιά αναμένεται για τον όμιλο λόγω του περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος στο Χ.Α., ωστόσο οι αναμενόμενες νέες μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε συνδυασμό με την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να λειτουργήσουν προς όφελος της εισηγμένης. Η Euroxx ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 6,70 ευρώ από 6 ευρώ προηγουμένως αναμένοντας αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας από το επόμενο έτος, ενώ για φέτος αναμένει καθαρή κερδοφορία 24,8 εκατ. ευρώ (+16,9% από το 2010), EBITDA 37,9 εκατ. και έσοδα 62,9 εκατ. ευρώ.
Folli Follie
Ανάπτυξη μέσω... Κίνας
Η ολοένα αυξανόμενη έκθεση του ομίλου στην Κίνα η οποία θεωρείται ως η πλέον αναπτυσσόμενη αγορά στον κλάδο των ειδών πολυτελείας στον κόσμο εκτιμά η EFG Equities ότι θα στηρίξει την ανάπτυξη του ομίλου τα επόμενα χρόνια και δίνει τιμή-στόχο για τη μετοχή τα 16 ευρώ. Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ομίλου σχεδιάζει το άνοιγμα 50 νέων καταστημάτων στην Κίνα μέχρι το 2012. Η χρηματιστηριακή βέβαια δεν παραγνωρίζει και τη σημασία που έχει ο τομέας των ταξιδιών για τον όμιλο, δεδομένων των ευνοϊκών προοπτικών που υπάρχουν για τη φετινή χρονιά στον ελληνικό τουρισμό.
Τέρνα Ενεργειακή
Ποντάρει στις ΗΠΑ
Σύσταση αγοράς διατηρεί για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής η Marfin Analysis η οποία βάζει τον πήχυ στα επίπεδα των 4,60 ευρώ, περιμένοντας σημαντικές εξελίξεις από τις δραστηριότητες του ομίλου στο εξωτερικό (κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες) αλλά και επιτάχυνση κάποιων εγχώριων projects.
Στον ενεργειακό κλάδο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, πλην από την πώληση του 30% της ΔΕΠΑ και η διάθεση ενός επιπλέον ποσοστού από το 35% που διαθέτει το ελληνικό δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια. Για τη μετοχή της τελευταίας η Alpha Finance δίνει τιμή-στόχο τα 8,3 ευρώ, ενώ οι αναλυτές περιμένουν σημαντική ενίσχυση των μεγεθών της εταιρείας, εφόσον η διοίκηση του ομίλου καταφέρει τελικά, όπως επιδιώκει, να περιορίσει σημαντικά το εργασιακό κόστος.
ΔΕΠΑ και ΕΛ.ΠΕ.
Κατασκευές
Αντιστάθμιση από διεθνή projects και επέκταση δραστηριοτήτων
Στον κατασκευαστικό κλάδο οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στους κορυφαίους εισηγμένους ομίλους οι οποίοι προσπαθούν με κινήσεις εκτός Ελλάδας, αλλά και με επέκταση των δραστηριοτήτων τους, να αντισταθμίσουν τις σημαντικές απώλειες από την καθίζηση της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας και το «πάγωμα» των μεγάλων έργων υποδομής στη χώρα. Αναφορικά με την Ελλάκτωρ, εξαιτίας του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα η Euroxx βάζει τον πήχυ για τη μετοχή στα επίπεδα των 6 ευρώ, όπως άλλωστε και η Citigroup (η οποία διατηρεί τη σύσταση αγοράς), ενώ η Marfin Analysis δίνει τιμή-στόχο τα 5,30 ευρώ, ως αποτέλεσμα της απουσίας νέων projects, του «παγώματος» των έργων που σχετίζονται με τις παραχωρήσεις και της συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους. Για τον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα η Εθνική Χρηματιστηριακή αναμένει ανάκαμψη του τζίρου φέτος μέσω της ανάπτυξης των projects σε Ρόδο και Μεγαλόπολη, ενώ αναμένεται παράλληλα αύξηση της ισχύος των ΑΠΕ και περαιτέρω συνεισφορά της Ηρων ΙΙ στα EBITDA της εισηγμένης. Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή-στόχο των 5,50 ευρώ.
Μετοχές
Τέλος για την J&P Αβαξ, η Proton δίνει σημαντικά περιθώρια ανόδου στη μετοχή (βάζοντας τον πήχυ στα 4,20 ευρώ) λόγω της αποτίμησης των έργων παραχώρησης, σημειώνοντας ωστόσο τον υψηλό δανεισμό σε μία περίοδο περιορισμένων χρηματοδοτήσεων και καθυστερήσεων στα νέα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα. Για το 2011 αναμένει έσοδα 741,5 εκατ., EBITDA 53,5 εκατ. και καθαρά κέρδη της τάξης των 9,4 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες - Ξεπούλημα σε κινητή και ακίνητη περιουσία
Εκτός από το κράτος που σχεδιάζει την αξιοποίηση της περιουσίας του με όποιον τρόπο μπορεί, τώρα και πολλά ελληνικά νοικοκυριά αναγκάζονται λόγω κρίσης να πουλάνε τα... ασημικά τους. Πάρκινγκ που δεν χρησιμοποιούν, αποθήκες που δεν χρειάζονται ή ακόμη και υπόγεια και πιλοτές που μετατράπηκαν σε γκαρσονιέρες έχουν βγει στο σφυρί τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν στην «Οικονομία» κτηματομεσίτες, μεσοαστικές οικογένειες που αγόρασαν πριν από μερικά χρόνια μεγάλες μεζονέτες με δύο και τρία πάρκινγκ και άλλους χώρους βγάζουν στο σφυρί ό,τι δεν χρειάζονται από αυτά.
Απευθύνονται κυρίως στους ιδιοκτήτες μεζονετών στο ίδιο συγκρότημα και πουλάνε σε τιμές γύρω στις 40 και 50 χιλιάδες ευρώ.
Ωστόσο, το «μεγάλο παζάρι» για θέσεις πάρκινγκ και άλλους χώρους γίνεται σε πιο φτωχές περιοχές της Αθήνας εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης των ιδιοκτητών. Εκεί οι τιμές ξεκινούν από 10.000 ευρώ.
Παράλληλα οι ιδιοκτήτες ισόγειων καταστημάτων που έχουν να δουν χρόνια επιχειρηματία να ενοικιάζει τον χώρο τους κάνουν αλλαγή χρήσης. Τα μετατρέπουν κυρίως σε πάρκινγκ ή αποθηκευτικούς χώρους και τα βγάζουν στο σφυρί. Είτε τα πουλάνε από 20 έως 50 χιλιάδες ευρώ είτε τα μισθώνουν όσο όσο, αρκεί να έχουν κάποιο σταθερό εισόδημα.
Σε περιοχές του Παγκρατίου, του Βύρωνα, του Γκύζη, των Αμπελοκήπων έχουν γίνει πολλές αλλαγές χρήσης ισόγειων χώρων, κυρίως σε δρόμους που μέσα σε λίγους μήνες έχασαν κάθε εμπορική δραστηριότητα.
Επιτόκια
Τσουνάμι αυξήσεων
Ενώπιον ενός νέου επιτοκιακού σοκ βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν δανειστεί από τις τράπεζες, καθώς η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25%, ενώ συνεχίζεται η κούρσα του επιτοκίου euribor.
Σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες
Στα δυτικά προάστια το μεγάλο παζάρι
Η απόγνωση είναι μεγαλύτερη για ορισμένους ιδιοκτήτες στα δυτικά προάστια όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη επίδραση της κρίσης στην κτηματαγορά. Σε περιοχές όπως Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα, Νίκαια, Κερατσίνι, Κορυδαλλός κ.λπ. χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις δανείων που πήραν για σπίτια που πριν μερικά χρόνια κόστιζαν πάνω από 2.000 ευρώ/τ.μ.
Σήμερα, λοιπόν, στρέφονται σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων τους έναντι πολύ χαμηλότερων τιμών απ' ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Στην πρώτη γραμμή είναι τα πάρκινγκ που συνόδευαν κάθε διαμέρισμα κατά την αγοραπωλησία. «Κρυφές» συμφωνίες με γείτονες που δεν έχουν χώρους στάθμευσης ή ακόμη και πωλήσεις σε συνιδιοκτήτες ακινήτων στην ίδια πολυκατοικία είναι καθημερινό φαινόμενο, λένε μεσίτες που γνωρίζουν την αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στις αγγελίες εφημερίδων υπάρχουν πάνω από 60.000 προσφορές για πώληση θέσεων στάθμευσης.
«Η πώληση πάρκινγκ ήταν από παλιά συνηθισμένη πρακτική στην κτηματαγορά. Αυτό που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες όμως είναι να πωλούνται όσο όσο πάρκινγκ από οικογένειες που έχουν άμεση ανάγκη χρημάτων. Κι αφού δεν μπορούν να πουλήσουν όλο το διαμέρισμα μαζί με τον χώρο στάθμευσης, προσφέρουν ό,τι μπορούν αρκεί να ξοφλήσουν μέρος από τα χρέη τους. Γι' αυτό και πάρκινγκ πωλούνται από 10 χιλ. ευρώ, ανάλογα με την περιοχή και την ανάγκη του ιδιοκτήτη», τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» κτηματομεσίτης που δραστηριοποιείται στη δυτική Αττική κι έχει γίνει μεσολαβητής τέτοιων πράξεων.
Και φυσικά δεν είναι μόνο πάρκινγκ. Εχουν κλειστεί συμφωνίες για αποθήκες εντός μιας πολυκατοικίας μεταξύ συνιδιοκτητών ή ακόμη και για μικρές γκαρσονιέρες που έχουν «τακτοποιηθεί» και μπορούν να μεταβιβαστούν.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Τι αλλαζει - ΕΚΑΣ µε εισοδηµατικά κριτήρια
Με το νοµοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας (για την αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ), το οποίο θα κατατεθεί καιθα ψηφιστεί µετά τοΠάσχα, προβλέπονται µεταξύ άλλων:
n Ο συνυπολογισµός όλων των εισοδηµάτων (εκτός κοινωνικών επιδοµάτων) στα κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ. Αντιµετωπίζεται έτσι ένα πρόβληµα καταστρατήγησης του αρχικού νόµου και δικαιότερης κατανοµής των πόρων για την ενίσχυση χαµηλοσυνταξιούχων που έχουν µεγαλύτερη ανάγκη.
n Κάλυψη ανέργων και άλλων ευπαθών οµάδων για ιατροφαρµακευτική περίθαλψη. Καλύπτονται για ιατροφαρµακευτική και νοσοκοµειακή περίθαλψη για το 2011 οι άνεργοι, καθώς καιοι εργαζόµενοι που συµπλήρωσαν το2010 τουλάχιστον 50 ένσηµα.
n Προστασία από απόλυση λόγω µητρότητας: διευρύνεται ο χρόνος προστασίας από 12 σε 18 µήνεςαπό τον τοκετό για τις µητέρες, έτσι ώστε να µην απολύονται µετά την εξάµηνη άδειαπου λαµβάνουν. Παράλληλα προβλέπεται η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές υγείας και για την περίοδο των 6 µηνών της ειδικής άδειας µητρότητας.
n Συνταξιοδότηση γονέων αναπήρων παιδιών. Προβλέπεται η ίδια δυνατότητα συνταξιοδότησης και για τους άνδρες µε 25ετία, εναλλακτικά µε τη γυναίκα, όταν είναι γονείς αναπήρων παιδιών.
Αυστηροποιούνται όµως οι προϋποθέσεις και για τους δύο, έτσι ώστε να µην καταστρατηγείται το ισχύον καθεστώς. n Σύνταξη διαζευγµένων: βελτιώνονται οι διατάξεις για τη σύνταξη των διαζευγµένων, έτσι ώστε το ποσόν τηςσύνταξης για τον/τη διαζευγµένο/η ναείναι ανάλογο και µε τα χρόνιατης συµβίωσης µε τον/την πρώην σύζυγο.
n Προσωρινή σύνταξη: Προβλέπεται η υποχρέωση των Ταµείων Κύριας Ασφάλισης και του ∆ηµοσίου να καταβάλλουν προσωρινή σύνταξη, τουλάχιστον 80% αυτής που προκύπτει απότα στοιχεία του ασφαλισµένου. Ηπροσωρινή σύνταξη καταβάλλεται το αργότερο σε ενάµιση µήνα, εφόσον ο εργαζόµενος έχει ασφαλιστεί σε ένα Ταµείο και το αργότερο σε 2½ µήνες, εφόσον υπάρχειδιαδοχική ασφάλιση.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Παρελθόν τα επιδόματα και οι φοροαπαλλαγές
Με επτά «καυτά» μέτρα, που προβλέπουν ψαλίδισμα κοινωνικών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών, περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιχορηγήσεις και παροχές, καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων και οργανισμών και αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση στοχεύει στην εξοικονόμηση ενός σημαντικού κομματιού από την πίτα των 26 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
Φέτος, πέραν των 14,3 δισ. ευρώ που προβλέπει ήδη ο προϋπολογισμός, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 23 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν την επόμενη τετραετία. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο πρόγραμμα δεν γίνεται καμία αναφορά σε μέτρα που περιέχονται στο μνημόνιο και αφορούν στο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, στις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων με την αύξηση των αντικειμενικών τιμών, την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης μεταξύ του πετρελαίου, τις μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ και την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα.
Oι στόχοι
Ωστόσο τίθενται φιλόδοξοι στόχοι για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής, καθώς από τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις αναμένονται έσοδα 7 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2015, ενώ από την περικοπή των λειτουργικών και αμυντικών δαπανών του Δημοσίου εξοικονόμηση πόρων ύψους 3,7 δισ. €.
Ειδικότερα, από την πάταξη της φοροδιαφυγής αναμένονται έσοδα 3,5 δισ. ευρώ), με την εφαρμογή επιχειρησιακού σχεδίου, περισσότερων και στοχευμένων ελέγχων, αποκάλυψη φορολογικών παραβάσεων φυσικών προσώπων με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία, αποτελεσματικότερη είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και προστίμων, αύξηση εσόδων από κεφάλαια διαφυγόντα στο εξωτερικό, αποτελεσματικότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και αποδοτικότερη καταπολέμηση λαθρεμπορίου
Επιπλέον έσοδα 3,5 δισ. ευρώ προβλέπονται από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, με δίκαιες και αποτελεσματικές ρυθμίσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, δραστική μείωση του ποσοστού ανασφάλιστης εργασίας από το 26% στο 12%, νέο πλαίσιο λειτουργίας της Επιθεώρησης Εργασίας, με αυστηρότερους ελέγχους, κίνητρα για τη συμμόρφωση με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις και κοινούς εισπρακτικούς μηχανισμούς στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα.Αν και τα επιμέρους μέτρα και οι ρυθμίσεις του νέου πακέτου της δημοσιονομικής προσαρμογής θα εξειδικευτούν σταδιακά μετά το Πάσχα, το περίγραμμα του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2012-2015 σηματοδοτεί ανατροπές στους ακόλουθους τομείς:
1. Κοινωνικά επιδόματα
Με βάση τη φορολογική δήλωση πλέον όλες οι κοινωνικές παροχές
Σχεδιάζονται περικοπές στα επιδόματα πολυτέκνων και ανέργων, στις επιδοτήσεις επιτοκίων, στο επίδομα για ενοίκιο και φοιτητές, καθώς και σε άλλα βοηθήματα. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, τα πάσης φύσεως επιδόματα, εισοδηματικές ενισχύσεις και παροχές σε είδος και χρήμα θα χορηγούνται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν εισόδημα από όλες τις πηγές πάνω από ένα ορισμένο όριο ή διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία ή άλλα περιουσιακά στοιχεία δεν θα δικαιούνται κανενός είδους κοινωνική παροχή, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειακών επιδομάτων ή του επιδόματος ανεργίας. Επισημαίνεται ότι ήδη στον νέο προϋπολογισμό προβλέπεται η περικοπή κατά 150 εκατ. ευρώ του κονδυλίου για τα πολυτεκνικά επιδόματα, που ανέρχεται συνολικά σε 800 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η σχετική δαπάνη θα μειωθεί κατά 19%, ποσοστό που αν αναχθεί στον αριθμό των σημερινών δικαιούχων (434.000) προκύπτει ότι περίπου 82.000 οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα. Την ίδια ώρα στο μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για περικοπή 500 εκατ. ευρώ στο επίδομα ανεργίας, που θα χορηγείται μόνο στους ανέργους που στερούνται τα ελάχιστα μέσα διαβίωσης.
2. Φοροαπαλλαγές
Ανατροπές για 400.000 πολίτες
Θα υπάρξει ψαλίδισμα ή και κατάργηση των φοροαπαλλαγών για μισθωτούς και επιτηδευματίες με βάση το εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος έχει εισόδημα ή περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισμένο ύψος θα χάνει μέρος ή και ολόκληρη την απαλλαγή για τόκους στεγαστικών δανείων, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ασφάλιστρα, δίδακτρα, ενοίκια και άλλες δαπάνες. Στη ζώνη υψηλού κινδύνου βρίσκονται περίπου 400.000 φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ. Επίσης θα καταργηθούν δεκάδες απαλλαγές, εξαιρέσεις, καθώς και μειωμένοι συντελεστές που ισχύουν σήμερα στη φορολογία κεφαλαίου, στον ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενώ θα επανεξετασθούν από μηδενική βάση οι φόροι υπέρ τρίτων. Με τις ανατροπές στις φοροαπαλλαγές και στους φόρους υπέρ τρίτων το Δημόσιο στοχεύει να εξοικονομήσει 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
Στο στόχαστρο μπαίνουν πάνω από 1.000 φοροαπαλλαγές, με το κόστος που ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:
- Οι δαπάνες για ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κατοικιών, ιατρικά έξοδα, δίδακτρα, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.
- Το πρόσθετο αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων, μειώσεις φόρου λόγω τέκνων και παραμεθορίου κοστίζουν 1,37 δισ. ευρώ.
- Οι μειώσεις φόρου, εκπτώσεις δαπανών και φορολογικές απαλλαγές για τα κέρδη των νομικών προσώπων (ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠ) έχουν κόστος 275,53 εκατ. ευρώ.
- Οι φοροαπαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων ανέρχονται σε 1,44 δισ. ευρώ.
- Οι απαλλαγές για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ.
- Οι απαλλαγές για τον ΦΠΑ κοστίζουν 506 εκατ. ευρώ.
3. Συντάξεις
Στο στόχαστρο οι επικουρικές
Θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις σε εκείνα τα Ταμεία που με βάση τις αναλογιστικές μελέτες θα βρεθούν στο «κόκκινο». Το σενάριο προβλέπει την καθιέρωση ανώτατου πλαφόν στην αναλογία του ποσού της επικουρικής με την κύρια, μέτρο που αναμένεται να εφαρμοστεί σταδιακά από το επόμενο έτος. Το υπουργείο Εργασίας έχει αποκλείσει αναδρομικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, διαβεβαιώνοντας ότι το μέτρο θα ισχύσει για τους νέους συνταξιούχους. Επισημαίνεται ότι το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής προβλέπει εξοικονόμηση πόρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ από τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα και στις επικουρικές συντάξεις την περίοδο 2011-2015.
4. Συγχωνεύσεις φορέων
Εκατοντάδες λουκέτα
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα μπει λουκέτο και θα υπάρξουν συγχωνεύσεις εκατοντάδων φορέων, οργανισμών και υπηρεσιών του Δημοσίου, με μετάταξη του προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου και απόλυση των συμβασιούχων. Το προσωπικό που θα μεταταγεί θα αμείβεται με τις αποδοχές του νέου φορέα. Το πρόγραμμα προβλέπει την επαναξιολόγηση του αντικειμένου και των δαπανών όλων των φορέων που επιχορηγούνται από το Δημόσιο, καταργήσεις και συγχωνεύσεις Εφοριών και τελωνείων και μείωση αριθμού αστυνομικών τμημάτων.
5. Μισθοί
Μαχαίρι σε «ρετιρέ» και υπερωρίες
Με την καθιέρωση του νέου μισθολογίου θα υπάρξει μείωση ή και κατάργηση κλαδικών και ειδικών επιδομάτων, αλλά και ενσωμάτωση των επιδομάτων των Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινών διακοπών στον βασικό μισθό. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι υπάλληλοι που σε σχέση με τους συναδέλφους τους έχουν υψηλότερες αποδοχές (π.χ. υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών). Ταυτόχρονα θα μειωθούν οι αμοιβές για υπερωρίες και έκτακτες αποζημιώσεις που κοστίζουν στον προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ, θα περιοριστούν οι προσλήψεις με την εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις και θα απολύεται κάθε χρόνο τουλάχιστον το 10% των συμβασιούχων. Από τα παραπάνω μέτρα το Δημόσιο θα εξοικονομήσει 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
6. Υγεία - Περίθαλψη
«Φάρμακο» για 2,7 δισ.
Οι δαπάνες για Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα περικοπούν κυρίως μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, της λίστας φαρμάκων, της μείωσης της συμμετοχής του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων στην κάλυψη του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ θα υπάρξουν και αυξήσεις στα νοσήλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο γίνεται λόγος μεταξύ άλλων και για μείωση κόστους ανά περιστατικό, επανατιμολόγηση ιατρικών πράξεων, καλύτερο έλεγχο φαρμακευτικής δαπάνης ασφαλιστικών ταμείων και επέκταση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να περικόψει κατά 2,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 το συνολικό κονδύλι για την Υγεία και την περίθαλψη.
7. ΔΕΚΟ
Αυξήσεις & μειώσεις
Σχεδιάζονται νέες περικοπές στις μισθολογικές και λειτουργικές δαπάνες, καθώς και αύξηση των τιμολογίων. Ειδικότερα θα καταργηθούν σε όλες τις ΔΕΚΟ οι υφιστάμενοι κανονισμοί προσωπικού και θα εφαρμοσθεί το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι αμοιβές θα συρρικνωθούν περαιτέρω μέσω του ενιαίου μισθολογίου και ΔΕΚΟ. Παράλληλα θα μηδενισθούν σταδιακά οι επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα αυξηθούν τα τιμολόγια (εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, κ.ά.).
ΠΗΓΗ: Έθνος
Οι επτά ύποπτοι για νέα παγκόσμια οικονομική κρίση
Μια ιδιότυπη «μαύρη λίστα» με τις χώρες που ενδέχεται να προκαλέσουν νέα παγκόσμια οικονομική κρίση αποφάσισε να δημιουργήσει η G20, όπως τουλάχιστον αποφασίστηκε στην εαρινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών.
Βάσει της συμφωνίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εξετάζει τα επίπεδα των χρεών επτά κρατών, τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους και στα εμπορικά τους ισοζύγια, ώστε να κρίνει εάν οι πολιτικές τους θέτουν την παγκόσμια οικονομία σε κίνδυνο.
Ωστόσο η συμφωνία δεν προβλέπεται να είναι δεσμευτική και η κάθε χώρα δεν θα είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τις όποιες προτάσεις της γίνονται.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε τη συμφωνία «τεράστια πρόοδο» στην προσπάθεια να υπάρξει πιο ισόρροπη παγκόσμια ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι οι επτά μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα τεθούν αυτόματα στην διαδικασία του ελέγχου.
«Το δίκτυ είναι λίγο πιο σφιχτό για εκείνες τις χώρες που θεωρείται ότι έχουν μεγάλη συστημική σημασία» είπε.
Στον κατάλογο των χωρών που θα ελέγχονται από το Ταμείο περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, που έχουν μεγάλο εξωτερικό χρέος, και η Κίνα, βασική εξαγωγική χώρα.
Στην ίδια λίστα θα βρίσκονται ακόμα η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Ινδία.
Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να καθοριστεί το πότε και υπό ποιους όρους μια χώρα μπορεί να περιορίζει τις εισροές κεφαλαίων.
Το ζήτημα θεωρείται κρίσιμο για τις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες επιρρίπτουν την ευθύνη στα σχεδόν μηδενικά επιτόκια των ΗΠΑ για το ότι οι επενδυτές αναζητούν «ευκαιρίες» σε αυτές και προκαλούν πληθωρισμό.
Στην επόμενη σύνοδο της G20 στο Παρίσι σε δύο μήνες, αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν οι όροι σχετικά με την διαδικασία της παρακολούθησης.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Ποιες φοροαπαλλαγές και κοινωνικές παροχές κόβονται
Στην κατάργηση φοροαπαλλαγών, την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την παροχή κοινωνικών επιδομάτων, τη δημιουργία ενός φορέα που θα έχει την αποκλειστική διαχείριση όλων των κοινωνικών παροχών και την επαναξιολόγηση όλων των απαλλαγών σε έμμεσους και άμεσους φόρους προχωράει η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει την περίοδο 2011-2015 περισσότερα από 11,5 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα αυτά είναι βέβαιο ότι θα πλήξουν χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι σήμερα απολαμβάνουν φόρο - εκπτώσεις και κοινωνικές παροχές οι οποίες οδηγούν είτε σε άμεση αύξηση του εισοδήματός τους είτε σε μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.
Όπως αναφέρεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο έως το 2015 από τη μείωση των δαπανών ασφαλιστικών ταμείων και τον εξορθολογισμό - κατάργηση κοινωνικών δαπανών θα προκύψει όφελος για τα δημόσια οικονομικά 2,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2015.
Ειδικότερα, στο σχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπεται η μείωση ελλειμμάτων επικουρικών ταμείων και διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, ο εξορθολογισμός κοινωνικών επιδομάτων και εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, η καθιέρωση ενιαίου φορέα παροχής κοινωνικών παροχών και στόχευση προνοιακών επιδομάτων.
Για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει στην εφαρμογή των εξής μέτρων για την εξασφάλιση 3,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2015:
• Επιχειρησιακό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
• Μεγαλύτερος αριθμός και περισσότερο στοχευμένοι τακτικοί και προσωρινοί έλεγχοι
• Βελτίωση της ποιότητας των ελέγχων στις μεσαίες – μεγάλες επιχειρήσεις
• Αποκάλυψη φορολογικών παραβάσεων φυσικών προσώπων με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία
• Αποτελεσματικότερη είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και προστίμων
• Αύξηση εσόδων από κεφάλαια διαφυγόντα στο εξωτερικό
• Αποτελεσματικότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας
• Αποδοτικότερη καταπολέμηση λαθρεμπορίου
Όμως το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά άλλα 2 δι. ευρώ από τη μείωση – κατάργηση φοροαπαλλαγών που σήμερα απολαμβάνουν εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Ειδικότερα αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων να εφαρμοστούν τα εξής:
- Κατάργηση φορολογικών εκπτώσεων χωρίς κοινωνικό ή αναπτυξιακό όφελος.
- Επαναξιολόγηση όλων των απαλλαγών σε έμμεσους και άμεσους φόρους.
- Εφαρμογή κοινωνικών κριτηρίων στο ύψος των απαλλαγών και εκπτώσεων.
- Επανεξέταση των φόρων υπέρ τρίτων
Εξάλλου, σημαντική αύξηση εσόδων κατά 3,5 δισ. ευρώ από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και την καταπολέμηση εισφοροδιαφυγής προσδοκά η κυβέρνηση μέσω των εξής μέτρων:
• Αποτελεσματικές ρυθμίσεις στις ασφαλιστικές εισφορές
• Μείωση δραστικά του ποσοστού ανασφάλιστης εργασίας από το 26% στο 12%
• Νέο πλαίσιο λειτουργίας της Επιθεώρησης Εργασίας, αυστηρότεροι έλεγχοι
• Κίνητρα για την συμμόρφωση με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις
• Κοινοί εισπρακτικοί μηχανισμοί στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό σύστημα
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Ρεκόρ µε 750.000 ανέργους
Το ένα ρεκόρ µετά το άλλο σπάει η ανεργία στη χώρα µας αφού ξεπέρασαν τις 750.000 οι άνεργοι τον πρώτο µήνα του έτους, ενώ στους νεοεισερχόµενους στην αγορά εργασίας πάνω από ένας στους τρεις δεν βρίσκει δουλειά. Η ανεργία µαστίζει τους νέους καθώς στις ηλικίες 15-24 ετών το ποσοστό ανεργίας ανήλθε τον Ιανουάριο φέτος σε 37% (από 30,4% τον Ιανουάριο 2010). Σύµφωνα µε την έρευνα της Ελληνικής Στα τιστικής Αρχής, τον περασµένο Ιανουάριο η ανεργία σκαρφάλωσε στο επίπεδο - ρεκόρ 15,1%. Σε σχέση µε πριν από έναν χρόνο, οι αριθµοί απεικονίζουν σαφώς τη δραµατική επιδείνωση της αγοράς εργασίας.
Οι µεταβολές από τον Ιανουάριο του 2010 είναι οι εξής:
n Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 33,4%, στους 756.795 από 567.132 n Οι απασχολούµενοι µειώθηκαν κατά 4%, στους 4.267.584 από 4.445.743 n Οι οικονοµικά ανενεργοί αυξήθηκαν κατά 0,6%, στους 4.302.315 από 4.276.258 n Σε επίπεδο περιφερειών τα µεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται σε ∆υτική Μακεδονία (22,7%), Νότιο Αιγαίο (20,2%) και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (19,3%). Αντίθετα, µικρότερο πρόβληµα εµφανίζουν το Βόρειο Αιγαίο (7,1%), η Πελοπόννησος (10,3%) και η ∆υτική Ελλάδα (11,7%).
n Η ανδρική ανεργία παραµένει πολύ χαµηλότερη της γυναικείας, στο 12,4% έναντι του 18,8%.
n Οι πρωτοεισερχόµενοι στην αγορά εργασίας αντιµετωπίζουν εντονότερα το φάσµα της ανεργίας, όπως δείχνει το 37% για τις ηλικίες 15-24 ετών.
n Πολύ µεγαλύτερο από τον µέσο όρο είναι το πρόβληµα και για τις ηλικίες 25-34 ετών, όπου η ανεργία φτάνει το 21,13%.
Σύµφωνα µε την εκτίµηση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ η ανεργία θα φτάσει 20%-22% το 2012 µε 1,2 εκατοµµύριο ανέργους. Ο επιστηµονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ Α∆Ε∆Υ Σάββας Ροµπόλης εκτιµά πως η επίσηµη ανεργία έφτασε το 2010 στο 15%, ποσοστό που µεταφράζεται σε 730.000 ανέργους ενώ εκτιµάται ότι θα αυξηθεί το 2012 στο 20%22% ξεπερνώντας έτσι τους 1.200.000 ανέργους. Τα νούµερα µοιάζουν λιγότερο τροµακτικά καθώς σε αυτά τα ποσοστά δεν περιλαµβάνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας που παρουσιάζουν τεράστια αύξηση.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Άνοιξε ο δρόμος μονιμοποίησης για χιλιάδες συμβασιούχους
Δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συμβασιούχοι του ΟΠΑΠ παρά τις αντίθετες εισηγήσεις και εισαγγελικές προτάσεις, σε χθεσινή «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση του ανωτάτου δικαστηρίου.
Ετσι παραμένουν «ζωντανές» οι ελπίδες μονιμοποίησης για χιλιάδες συμβασιούχους που εργάζονταν πριν από το 2001 και διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους (χωρίς να αποκλείεται και περαιτέρω επέκτασή της μέχρι το 2004) ενώ οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις ήταν απολύτως αρνητικές και προεξοφλούσαν το οριστικό τέλος των σχετικών διεκδικήσεων.
Προοπτική
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου άφησε χθες ανοικτή την προοπτική μονιμοποίησης των παλαιότερων συμβασιούχων, επιτρέποντας να γίνουν δεκτές αγωγές που εκκρεμούσαν πριν από τη συνταγματική απαγόρευση μονιμοποίησης, η οποία θεσπίστηκε με την αναθεώρηση του Συντάγματος τον Απρίλιο του 2001. Ανοικτό παραμένει να κριθεί στο άμεσο μέλλον και η τύχη συμβασιούχων επόμενης «γενιάς» μέχρι το 2004, όταν εκδόθηκε το διάταγμα Παυλόπουλου (164/04) αφού κρίθηκε (από ΣτΕ και Αρειο Πάγο) ότι είναι συνταγματικά ανεκτό και μπορούσε να οδηγήσει σε μία τελευταία φάση μονιμοποιήσεων από την πολιτεία. Υπήρξαν μάλιστα δικαστές που υποστήριξαν στη χθεσινή Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ακόμα πιο «προχωρημένες» απόψεις, δηλαδή ότι η συνταγματική απαγόρευση μονιμοποιήσεων απευθύνεται στην κυβέρνηση και τη Βουλή για να μην ψηφίζει πλέον νόμους μαζικών μονιμοποιήσεων, αλλά η απαγόρευση δεν εμποδίζει τα δικαστήρια να κρίνουν ελεύθερα σε ποιες περιπτώσεις υποκρύπτεται η κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών και να διατάζουν τη μονιμοποίηση διά της δικαστικής οδού, για να αποφεύγονται οι καταστρατηγήσεις εργασιακών δικαιωμάτων. Αν η άποψη αυτή υιοθετηθεί στο άμεσο μέλλον (εκκρεμούν και άλλες νεότερες αγωγές) θα μπορούσε να οδηγήσει σε δικαίωση ακόμα και συμβασιούχων νεότερης γενιάς. Οι πληροφορίες για τη δικαστική δικαίωση συμβασιούχων καθαριστριών του ΟΠΑΠ προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού στους χιλιάδες συμβασιούχους που συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τον Αρειο Πάγο, κάποιοι άνοιξαν μέχρι και σαμπάνιες, ενώ ακολούθησαν έξαλλοι πανηγυρισμοί.
Στροφή
Η απόφαση του Αρείου Πάγου (με ψήφους 26-19) ξεπέρασε ουσιαστικά αγκυλώσεις της περιβόητης «τηλεφωνικής διάσκεψης» του 2007 που είχε βάλει «ταφόπλακα» στις ελπίδες των συμβασιούχων με στροφή 180 μοιρών μέσα σε λίγους μήνες. Παράλληλα η πλειοψηφία δεν υιοθέτησε την εισήγηση του αρεοπαγίτη Αν. Δουλγεράκη και την πρόταση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντε που ζήτησαν την απόρριψη της αγωγής των συμβασιούχων θεωρώντας ότι μετά το Σύνταγμα του 2001 είναι αδύνατη οποιαδήποτε μονιμοποίηση, ακόμα και αν στην πραγματικότητα καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δικαιώνοντας συμβασιούχους του ΟΠΑΠ, έβαλε «φρένο» και στο απίστευτο καθεστώς των εργαζομένων επί χρόνια με χιλιάδες συμβάσεις διάρκειας μιας μόνο ημέρας, που ανανεώνονταν διαρκώς.
«Το κράτος έχει συγκεκριμένες λειτουργίες και εννοείται ότι θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. «Όμως όλες τις αποφάσεις και τη συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει να τη δούμε με τη σοβαρότητα που ενέχει το περιεχόμενο μιας δικαστικής απόφασης, να μην κάνουμε γενικεύσεις που πολλές φορές δημιουργούν και άλλες εντυπώσεις σε όσους ενδιαφέρονται», συμπλήρωσε. Για δικαίωση των συμβασιούχων και ιστορική απόφαση, έκανε λόγο η ΓΣΕΕ, ενώ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρου, τόνισε ότι «η εξέλιξη στον Άρειο Πάγο δημιουργεί μια νέα φάση που δεν επιτρέπει σε κανέναν και πρώτα απ' όλα στην κυβέρνηση να μην αναζητήσει άμεση πολιτική λύση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση «πιάνει» πολλούς από τους συμβασιούχους του δήμου Αθηναίων που έχουν καταλάβει επί ημέρες το δημαρχείο. Σε συνεδρίασή τους τόνισαν ότι σήμερα θα αποφασίσουν, μάλλον να αποχωρήσουν, καθώς θεωρούν ότι δικαιώθηκαν.
ΠΗΓΗ: Ημερησία