Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απλοποίηση σύστασης εταιρειών.

Ένα σημαντικό βήμα ώστε στο τέλος του Σεπτεμβρίου να παραδοθεί στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας ένα σύστημα το οποίο θα λειτουργεί, θα παρέχει υπηρεσίες και θα αποτελέσει την αρχιτεκτονική του νέου συστήματος για την απλούστευση όλων των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, χαρακτήρισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη το νομοσχέδιο για την απλοποίηση διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων του.
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απλοποίηση σύστασης εταιρειών.

Ένα σημαντικό βήμα ώστε στο τέλος του Σεπτεμβρίου να παραδοθεί στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας ένα σύστημα το οποίο θα λειτουργεί, θα παρέχει υπηρεσίες και θα αποτελέσει την αρχιτεκτονική του νέου συστήματος για την απλούστευση όλων των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, χαρακτήρισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη το νομοσχέδιο για την απλοποίηση διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων του.

Έτσι, η υπουργός έδωσε παράταση ενός μήνα για την εφαρμογή των διατάξεων του νομοθετήματος αποδεχόμενη σχετική πρόταση βουλευτών. Η αρχική ρύθμιση προέβλεπε την ενεργοποίηση των διατάξεων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) για την απλούστευση των διαδικασιών της σύστασης εταιριών εντός τριμήνου από την ψήφιση του νόμου. Με την εκ μέρους της υπουργού παράταση, η έναρξη λειτουργίας του θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ επί της αρχής και σε ορισμένα άρθρα του, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι προωθεί τον ανταγωνισμό, την διαφάνεια στην αγορά και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ενώ επιχειρεί πλήγμα στην ακρίβεια. Κάνοντας ειδική μνεία σε διατάξεις του σχεδίου νόμου τόνισε ότι παρέχεται προστασία του καταναλωτή (άρθρο 16) προβλέπεται πάγωμα των διδάκτρων και η καταγγελία μισθώσεων (άρθρο 17).

 «Ελπίζω ότι το Φθινόπωρο θα κάνουμε έναν απολογισμό των θετικών διατάξεων για όλες τις ρυθμίσεις που προβλέπουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Πηγή Express

Τροπολογία για φάρμακο
Η υπουργός Οικονομίας, υπεραμύνθηκε εξάλλου της πολιτικής φαρμάκου της κυβέρνησης και έκανε λόγο για συντονισμένη συνεργασία από τα τρία συναρμόδια τονίζοντας ότι για πρώτη φορά έγινε κοινή σύσκεψη όλων των υπουργών (Οικονομίας, Υγείας και Εργασίας) με όλους τους φορείς της αγοράς για τον λόγο ότι η πολιτική φαρμάκου είναι σύνθετη πολιτική. Όπως είπε χρειάζεται στενή συνεργασία ενώ έχει τρεις πυλώνες:

    - Τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων μέσω της εφαρμογής του Παρατηρητηρίου Τιμών, «που είναι μια πολύ μεγάλη τομή όσο αφορά στην διαφάνεια και στην θέσπιση πολύ χαμηλών τιμών»

    - Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση «που κι αυτή γίνεται πράξη», και

    - Την εφαρμογή της λίστας, «που και θα εξοικονομήσει δαπάνες και θα δώσει κίνητρα για την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας»

    Προηγήθηκε αντιπαράθεση για την πολιτική της κυβέρνησης στο φάρμακο με αιχμή την συζήτηση και ψήφιση (από την κυβερνητική πλειοψηφία) τροπολογίας που προβλέπει την έκδοση ΠΔ για την μείωση των τιμών των φαρμάκων, την οποία καταψήφισαν όλα τα κόμματα.

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι παρά τις καλές προθέσεις της υπουργού η ρύθμιση δεν διασφαλίζει την διαφάνεια, ενώ η κ. Κατσέλη έθεσε το ερώτημα «γιατί υπάρχουν τόσες αντιδράσεις σε μία ρύθμιση που το μόνο που κάνει είναι να μειώνει τις τιμές των φαρμάκων;».

    Ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς είπε ότι επιβαρύνθηκε η φαρμακευτική δαπάνη το πρώτο τετράμηνο του 2010 κατά 200 εκ. ευρώ «εξανεμίστηκε δηλαδή το ένα τρίτο της περικοπής μισθών και συντάξεων εξαιτίας της αδυναμίας τιμολόγησης των φαρμάκων εκ μέρους της κ. Κατσέλη της αδυναμίας εφαρμογής της λίστας από την υπουργό Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου και λόγω του μη ελέγχου της συνταγογράφησης από τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο».

    «Παραλάβατε δαπάνη 2 δισ. και τη φτάσατε 6 δισ. ευρώ. Χρειάζεται αιδώς» ανέφερε η κ. Κατσέλη και πρόσθεσε ότι «Στόχοι μας και των τριών υπουργείων είναι η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και η διαφάνεια, η μείωση των τιμών για κάθε πολίτη που αγοράζει φάρμακα και η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας κάτω από συνθήκες διαφάνειας αποτελεί έναν κλάδο με πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, αλλά χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα είναι ξεκάθαρο διαφανές και θα στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα κι όχι τις παρασιτικές λειτουργίες».

    Επί της ουσίας της ρύθμισης για την μείωση των τιμών των φαρμάκων, σημειώνεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο πρόκειται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, καθορίζει τη μεθοδολογία για το νέο τρόπο υπολογισμού της τιμής του φαρμάκου ο οποίος θα ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε βρίσκεται σε ισχύ αγορανομική διάταξη η οποία προβλέπει την οριζόντια μείωση της τιμής των φαρμάκων έως και 30%. Όπως τόνισε η κ. Κατσέλη λόγω της εφαρμογής της αγορανομικής διάταξης, η οποία ισχύει από τις 30 Απριλίου, υπήρξε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 30% στην Αθήνα και κατά 19% στη Θεσσαλονίκη.

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

NEO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΕΝΤΕΛΟΣ ΔΩΡΕΑΝ....



http://apodeixeis.webnetsoft.gr/
Κόβονται οι επιστροφές ΦΠΑ
Οι επιχειρήσεις που ήλπιζαν ότι θα αρχίσουν να εισπράττουν από τις αρχές Ιουνίου τις επιστροφές ΦΠΑ που δικαιούνται θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον έως τις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών επεκτείνεται το πάγωμα των επιστροφών που αρχικά έληγε χθες. Το πάγωμα των επιστροφών ΦΠΑ εντάσσεται στις προσπάθειες ελέγχου της εξέλιξης των εσόδων μέσω των μειωμένων επιστροφών. Ενδεικτικό είναι πως τα έσοδα προ επιστροφών φόρων στο πρώτο τετράμηνο του έτους εμφανίζουν υστέρηση 796 εκατ. ευρώ αλλά αν υπολογιστούν οι μειωμένες κατά 26,7% επιστροφές φόρου, η υστέρηση περιορίζεται σε 243 εκατ. ευρώ.
Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών παρατείνει τις προθεσμίες για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών (με διαγραφή του 80% των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης και 60% αν πληρωθούν τα μισά και τα υπόλοιπα μπουν σε δόσεις) και υποβολής δηλώσεων παρελθόντων ετών χωρίς πρόστιμα έως το τέλος Ιουνίου.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Σε ισχύ οι νέες μειώσεις στο Δημόσιο
Σε ισχύ τέθηκε από Τρίτη, 1η Ιουνίου, η νέα δόση των περικοπών στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι νέες μειώσεις επιδομάτων αλλά και το «ψαλίδισμα» των δώρων αφορούν 900.000 περίπου εργαζόμενους σε υπουργεία, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Υπολογίζεται πως για το τρέχον έτος οι απώλειες ξεκινούν από το 4,5% και φθάνουν έως και το 14% ποσοστά που... μεταφράζονται σε μείωση αποδοχών από 627 ευρώ για πρωτοδιόριστους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης έως και 14.000 ευρώ τον χρόνο για υψηλόβαθμους δικαστικούς. Δηλαδή σε ορισμένες περιπτώσεις χάνονται πάνω από δύο μισθοί ετησίως.
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης απέστειλε σε όλα τα υπουργεία και τους δημόσιους φορείς εγκύκλιο όπου παρέχονται διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού των νέων περικοπών οι οποίες αποφασίσθηκαν στις 2 Μαΐου.
Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από την εγκύκλιο, η μείωση του επιδόματος άδειας στα 250 ευρώ και του Δώρου των Χριστουγέννων στα 500 ευρώ, σε συνδυασμό με τις περικοπές ειδικών και κλαδικών επιδομάτων κατά 12% από την 1η Ιανουαρίου 2010 και επιπλέον κατά 8% από την 1η Ιουνίου θα έχουν ως αποτέλεσμα να περιορισθούν οι ετήσιες αποδοχές των 700.000 υπαλλήλων του δημοσίου τομέα κατά 4,5% έως 11% (απώλειες από 627 έως 5.700 ευρώ).
Όμως για τους δικαστικούς λειτουργούς οι περικοπές των ετησίων αποδοχών θα φθάσουν ακόμη και το 14% ή τα 14.000 ευρώ, καθώς γι αυτούς η συνολική μείωση του επιδόματος για την ταχεία διεκπεραίωση υποθέσεων υπερβαίνει το 25%.
Για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ οι μειώσεις των συνολικών αποδοχών θα φθάσουν το 10%. (7% τον Ιανουάριο και 3% από Ιούνιο).
Ειδικότερα από χθες ισχύουν οι ακόλουθες ρυθμίσεις της εισοδηματικής πολιτικής:
Περικόπτονται κατά 8% τα πάσης φύσεως επιδόματα και οι πάσης φύσεως αποζημιώσεις των λειτουργών και των υπαλλήλων του Δημοσίου (που απασχολούνται με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου), καθώς και των εργαζομένων στους ΟΤΑ και τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων της Βουλής.
Από τη νέα περικοπή εξαιρούνται: τα οικογενειακά επιδόματα,
το κίνητρο απόδοσης, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, οι εφημερίες των ιατρών του ΕΣΥ, το ειδικό επίδομα ραδιενέργειας που λαμβάνει το προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας το επίδομα ειδικής απασχόλησης (170 ευρώ) που λαμβάνουν ορισμένοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, τα επιδόματα ειδικών συνθηκών εργασίας και επικίνδυνης εργασίας, το καταδυτικό και το επίδομα κινδύνου που καταβάλλονται στους στρατιωτικούς, τα επιδόματα αναπηρίας και τα προνοιακά επιδόματα.
Τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας καθορίζονται από 1-6-2010 ως εξής: Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων σε 500 ευρώ. Το επίδομα εορτών Πάσχα και αδείας σε 250 ευρώ το καθένα.
Όσοι λαμβάνουν μεικτές αποδοχές άνω των 3.000 ευρώ δεν θα πάρουν καθόλου δώρα.
Μειώνονται κατά 3% οι συνολικές μηνιαίες αποδοχές που καταβάλλονται στους υπαλλήλους των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, όπου το κράτος κατέχει πάνω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου (δηλαδή σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΟΣΕ κ.λπ.), καθώς επίσης και στους υπαλλήλους των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου τα οποία επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η μείωση αυτή αφορά συνολικά 200.000 περίπου εργαζόμενους.
Κατά 3% περικόπτονται επίσης οι αποδοχές, τα επιδόματα και οι αποζημιώσεις των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, των διοικητών, των υποδιοικητών, των προέδρων, των αντιπροέδρων και των μελών των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και των προαναφερόμενων ΝΠΙΔ.
Οι περικοπές αποζημιώσεων κατά 8% εφαρμόζονται και για τα έξοδα παράστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Βουλής, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, των Υπουργών και των Υφυπουργών, αλλά και στις αμοιβές των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των υπουργείων.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Έκτακτη εισφορά 1% για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ
Έκτακτη εισφορά θα πληρώσουν φέτος στην εφορία οι φορολογούμενοι που το 2009 απέκτησαν εισοδήματα 100.000 ευρώ και άνω. Η έκτακτη εισφορά ανέρχεται σε 1% επί του καθαρού εισοδήματος. Η εισφορά επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα του φυσικού προσώπου, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του οικον. έτους 2010, όταν αυτό είναι ( 100.000) ευρώ και άνω. Για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται το καθαρό εισόδημα, από όλες τις κατηγορίες (ακίνητα, μισθωτές υπηρεσίες, εμπορικές επιχειρήσεις, κινητές αξίες, ελευθέρια επαγγέλματα, γεωργικές επιχειρήσεις), όπως αυτό προκύπτει από την εφαρμογή των διατάξεων του ΚΦΕ (π.χ. για το εισόδημα από ακίνητα, όπως προκύπτει μετά την αφαίρεση των ποσών που αναφέρονται στο άρθρο 23) και αν το προκύπτον άθροισμα (συνολικό καθαρό ποσό) ανέρχεται σε (100.000) ευρώ και άνω, τότε επιβάλλεται η εισφορά. Σημειώνεται ότι η εισφορά επιβάλλεται σε ολόκληρο το ποσό του καθαρού εισοδήματος χωρίς καμιά άλλη μείωση.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΙΧ: Τα δύο σχέδια για τα Τέλη κυκλοφορίας
Αλαλούμ έχει προκληθεί στην αγορά αυτοκινήτου, στις εταιρείες πετρελαιοειδών, μεταφορικές, επαγγελματίες, στους δήμους αλλά και στους καταναλωτές από τις δημοσιεύσεις που κάνουν λόγο για κατάργηση των Τελών Κυκλοφορίας το 2011 και αντικατάστασή τους με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια πολύ μεγάλη ανατροπή που στόχο έχει την αύξηση εσόδων στα κρατικά ταμεία κατά περίπου 3,2 δισ. , σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς των κυβερνητικών στελεχών?
Από την άλλη μεριά, η δημοσιοποίηση της κατάργησης των Τελών Κυκλοφορίας και η αντικατάστασή τους με ειδικό φόρο στα καύσιμα αναμένεται να μειώσει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση από τους καταναλωτές, θα αποτελέσει ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα στην αγορά αυτοκινήτου αλλά και στις εταιρείες πετρελαιοειδών, ενώ, από την άλλη μεριά, οι δήμοι δεν θα έχουν πλέον ένα σημαντικό έσοδο που προέρχονταν από τα Τέλη Κυκλοφορίας και υπολογίζεται στο 50% των εσόδων από τα Τέλη!
Υπολογισμός
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή που ασχολείται με τα Τέλη Κυκλοφορίας των οχημάτων για το 2010 είχε προτείνει ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο υπολογισμού και όπως είχαμε αναφέρει και στο παρελθόν στην «Η» το ύψος των Τελών θα επέστρεφε στα επίπεδα του 2009 για τα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως τις 31/12/2010, ενώ για όσα ταξινομηθούν από την 1/1/2011 τα Τέλη θα υπολογίζονται με βάση τους ρύπους.
Αν τελικά απορριφθεί η πρόταση της Επιτροπής για τα Τέλη του 2011 και ακολουθηθεί η πρόταση κατάργησής τους με παράλληλη αντικατάστασή τους με ειδικό φόρο στα καύσιμα, τότε όλοι οι κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να τα κυκλοφορούν ελάχιστα, καθώς η τιμή της αμόλυβδης αναμένεται να αγγίξει τα 2 ευρώ ανά λίτρο?
Αν πάλι υιοθετηθεί τελικά η πρόταση που αφορά στην επαναφορά των Τελών του 2009 για τα οχήματα με 1η άδεια κυκλοφορίας έως 31/12/2010 τότε το ύψος τους θα είναι αυξημένο κατά 10% σε σχέση με εκείνα του 2009, ενώ σε εκείνα που έχουν κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν κατά 20%. Για τα ΙΧ που θα κυκλοφορήσουν μετά την 1/1/2011 το ύψος των Τελών θα υπολογίζεται από τις εκπομπές ρύπων.
Το πρόσφατο σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας αλλάζει ριζικά και πάλι το τοπίο και αν υλοποιηθεί, τότε το κόστος χρήσης των οχημάτων θα είναι δυσβάσταχτο για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Ειδικός φόρος
Αν, λοιπόν, καταργηθούν τα Τέλη και αντικατασταθούν από τον ειδικό φόρο στα καύσιμα τότε ένας κάτοχος ΙΧ 1.600 κ.εκ. που διανύει περίπου 15.000 χλμ. ετησίως και πλήρωσε για τα Τέλη του 2010 το ποσό των 184 ευρώ, γλιτώνει τα 184 ευρώ που θα κατέβαλε για το 2011 και θα καταβάλει επιπλέον από 270 έως και 810 ευρώ ετησίως μέσω του ειδικού φόρου στα καύσιμα ανάλογα με το ύψος της τελικής τιμής διάθεσης της αμόλυβδης.
Αν αφαιρεθεί και το ύψος των Τελών του 2010 τότε η «καθαρή» επιβάρυνση κυμαίνεται από 86 (1,6 ευρώ/ ανά λίτρο) έως και 626 ευρώ (2 ευρώ/λίτρο)! Αν για ένα ΙΧ με κινητήρα 1.100 κ.εκ. το ετήσιο κόστος χρήσης ενός μικρού αυτοκινήτου πόλης αυξάνεται από 150 έως και 450 ευρώ, ενώ αν αφαιρεθεί το ύψος των Τελών του 2010 (94 ευρώ) τότε η «καθαρή» επιβάρυνση κυμαίνεται από 56 (1,6 ευρώ/ ανά λίτρο) έως και 356 ευρώ(2 ευρώ/ ανά λίτρο)!
Ανάμεικτα είναι τα αποτελέσματα από την πιθανή κατάργηση των Τελών Κυκλοφορίας για οχήματα με κινητήρες 2 λίτρων. Ειδικότερα τα Τέλη του 2010 κυμαίνονταν στα 578 ευρώ και αν καταργηθούν όσοι δεν τα κυκλοφορούν ιδιαίτερα αναμένεται να είναι κερδισμένοι.
Τέλη δύο ταχυτήτων ανάλογα με την 1η άδεια κυκλοφορίας
Τέλη Κυκλοφορίας δύο ταχυτήτων σε όλα τα αυτοκίνητα θα ισχύσουν για το 2011, αν τελικά υιοθετηθεί η πρόταση της Επιτροπής τα οποία θα είναι διαφορετικά στα ΙΧ με 1η άδεια Κυκλοφορίας από την 1/1/2011 από εκείνα που έχουν ταξινομηθεί παλαιότερα. Όπως είχε αποκαλύψει η «Η» στις 18/2/2010 η πρώτη κατηγορία που αφορά στα οχήματα που έχουν ή πρόκειται να αποκτήσουν άδεια πριν τις 31/12/2010 τα Τέλη Κυκλοφορίας θα είναι ανάλογα των Τελών που υπήρχαν το 2009 προσαυξημένα κατά 10% και οι ιδιοκτήτες τους θα καταβάλουν από 20 έως 638 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό του κινητήρα.
Ωστόσο οι ιδιοκτήτες των ΙΧ που έχουν 1η άδεια Κυκλοφορίας πριν το 1990 είναι πολύ πιθανό να επιβαρυνθούν με ένα μικρό ποσό που όμως σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ!
Τέλος οι κάτοχοι των οχημάτων με κινητήρες άνω των 1.928 κ.εκ. δεν θα καταβάλουν την ετήσια εισφορά, η οποία κυμαίνεται από 150 έως και 650 ευρώ, καθώς καταργείται, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο τα Τέλη των εν λόγω οχημάτων να αυξηθούν 20% αντί 10%.
ΠΗΓΗ: Ημερησί
Αποδείξεις: Φυλακή, λουκέτα και επιτόπου πρόστιμα από 1 Ιουνίου
Επιβολή επί τόπου νέων αυξημένων προστίμων, «λουκέτο» μέχρι και 6 μήνες, ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 μηνών, αλλά και απώλεια του αφορολογήτου ορίου αντιμετωπίζουν από σήμερα όσοι συλλαμβάνονται να μην κόβουν αποδείξεις ή να εκδίδουν ανακριβή στοιχεία. Το ΣΔΟΕ κλιμακώνει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ενισχύοντας το «οπλοστάσιό» του με αυστηρότερες ποινές για όσους εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν.
Πιο αναλυτικά, από σήμερα ενεργοποιούνται τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος:
1. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και των εφοριών θα επιβάλουν επί τόπου πρόστιμα σε επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν κόβουν τιμολόγια και αποδείξεις για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με τους πελάτες τους. Συγκεκριμένα, για παραβάσεις που αφορούν στη μη επίδειξη πρόσθετων βιβλίων, στη μη καταχώριση πελατών στα πρόσθετα βιβλία, στη μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, στη μη έκδοση τιμολογίων ή δελτίων αποστολής και στη μη έκδοση φορτωτικής, θα συντάσσεται επί τόπου έκθεση ελέγχου και θα εκδίδεται άμεσα απόφαση επιβολής προστίμου, η οποία θα επιδίδεται στον ελεγχόμενο.
Αν αυτός αρνηθεί να παραλάβει τις πράξεις, τότε οι εκθέσεις και οι αποφάσεις επιβολής προστίμου θα θυροκολλούνται στην επαγγελματική εγκατάσταση του ελεγχόμενου. Με τη νέα αυτή διαδικασία δεν θα υπάρχει πλέον υποχρέωση του ΣΔΟΕ να αποστείλει την έκθεση ελέγχου στην αρμόδια εφορία ούτε η υποχρέωση της εφορίας να καλέσει για ακρόαση το φορολογούμενο και μετά να του αποστείλει την απόφαση επιβολής των προστίμων.
2. Τα πρόστιμο για κάθε απόδειξη ή τιμολόγιο αξίας μέχρι 1.200 ευρώ που δεν έκοψε ο επιτηδευματίας αυξάνεται κατά 36%. Συγκεκριμένα, το πρόστιμο που θα επιβάλλεται για κάθε μία απόδειξη ή για κάθε ένα τιμολόγιο αξίας μέχρι 1.200 ευρώ που δεν εκδόθηκε αυξάνεται:
Σε 400 ευρώ από 293 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία α’ κατηγορίας.
Σε 800 ευρώ από 586 00 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία β’ κατηγορίας.
Σε 1.200 ευρώ από 880 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία γ΄ κατηγορίας.
3. Σε περίπτωση διοικητικού συμβιβασμού με την εφορία τα νέα αυξημένα πρόστιμα που προβλέπονται για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων θα περιορίζονται στο 1/2, αντί στο 1/3 που ίσχυε, και υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλονται εφάπαξ ή ότι θα καταβάλλεται ως προκαταβολή το 30% του συνολικού ποσού των προστίμων, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ. Αν δεν έχει επιτευχθεί διοικητική επίλυση της διαφοράς και ασκήθηκε από τον φορολογούμενο εμπρόθεσμη προσφυγή, βεβαιώνεται αμέσως από τον προϊστάμενο της εφορίας ποσοστό 25% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιουμένων με αυτόν φόρων και τελών και όχι το 10%, που βεβαιωνόταν με το προηγούμενο καθεστώς.
4. Όσοι συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια φορολογικού ελέγχου να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις ή τιμολόγια ή να έχουν εκδώσει ανακριβείς αποδείξεις ή τιμολόγια για τρεις διαφορετικές συναλλαγές, καθώς και όσοι εντοπίζουν από διαφορετικούς ελέγχους να μην εκδίδουν φορολογικά στοιχεία κατ’ εξακολούθηση, κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 2 μηνών και με αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους για χρονικό διάστημα από 3 έως και 30 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής κινδυνεύουν με αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους μέχρι και για 6 μήνες.
5. Χάνουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και επιβαρύνονται με επιπλέον φόρο εισοδήματος μέχρι 2.160 ευρώ, οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εντοπίζονται από την εφορία να μην έχουν κόψει έστω και μία απόδειξη πολύ μικρής αξίας, να μην έχουν καταχωρίσει στα βιβλία τους φορολογικά στοιχεία που έχουν εκδώσει ή έχουν λάβει, να χρησιμοποιούν πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία ή να έχουν καταχωρίσει ανύπαρκτες δαπάνες.
Ένα βήμα
Με τα μέτρα αυτά, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών γίνεται ένα ακόμη βήμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση των μηχανισμών επιβολής της φορολογικής νομοθεσίας και τον περιορισμό του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ παράβασης και επιβολής κυρώσεων, που έχει αναγνωριστεί ως ένας καθοριστικός παράγοντας διευκόλυνσης και επέκτασης του φαινομένου της φοροδιαφυγής στη χώρα μας.
Άμεση θυροκόλληση
Αν ο παραβάτης αρνηθεί να παραλάβει τις πράξεις, τότε οι εκθέσεις και οι αποφάσεις επιβολής προστίμου θα θυροκολλούνται στην επαγγελματική εγκατάσταση του ελεγχόμενου.
Χωρίς ακρόαση
Δεν υπάρχει πλέον υποχρέωση του ΣΔΟΕ να αποστείλει την έκθεση ελέγχου στην αρμόδια εφορία ούτε η υποχρέωση της εφορίας να καλέσει για ακρόαση το φορολογούμενο και μετά να του αποστείλει την απόφαση επιβολής των προστίμων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Οι 7 έλεγχοι - SOS που θα κάνει το ΔΝΤ τον Ιούνιο
Τρέχουν και δεν φτάνουν στην κυβέρνηση για να κλείσουν τις εκκρεμότητες (διαρθρωτικές παρεμβάσεις), να συγκρατήσουν τις δαπάνες νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα εν όψει της άφιξης και εγκατάστασης στην Αθήνα πολυμελούς κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τα στελέχη του ΔΝΤ αναμένονται έως τις 15 Ιουνίου και μαζί με τους εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ και της ΕΕ θα τσεκάρουν τόσο την πορεία του προϋπολογισμού όσο και την υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο, προκειμένου να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, η οποία θα χορηγηθεί στα τέλη Αυγούστου.
Έτσι μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να έχουν προχωρήσει οι ακόλουθες επτά μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιέχονται στο μνημόνιο:
Ψήφιση νόμου για τη μηνιαία δημοσίευση από το Γενικό Λογιστήριο μηνιαίων στοιχείων σε ταμειακή βάση.
Σύσταση ανεξάρτητου Χρηματοπιστωτικού Ταμείου Σταθερότητας, για να διαφυλαχθεί η ευρωστία του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Εποπτεία τραπεζών
Έναρξη εφαρμογής εντατικοποιημένης εποπτείας των τραπεζών, μεταξύ άλλων με συχνή υποβολή εκθέσεων βάσει αυστηρότερων προθεσμιών και τριμηνιαίων ελέγχων φερεγγυότητας σε ακραίες συνθήκες (stress tests).
Επανεξέταση του πτωχευτικού νόμου στον ιδιωτικό τομέα για να διασφαλιστεί η συμβατότητα με τις παρατηρήσεις της ΕΚΤ.
Έγκριση νομοθεσίας για τη δημοσίευση στο Διαδίκτυο όλων των αποφάσεων, οι οποίες αφορούν αναλήψεις υποχρεώσεων για κονδύλια της κυβέρνησης.
Ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης για τον σιδηροδρομικό τομέα με χρονοδιάγραμμα μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης γης και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Λήψη μέτρων για την επίτευξη ετήσιου στόχου υποβολής 10 μεγάλων έργων στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΔΝΤ - «Θέλει» να γίνει το υπουργείο Οικονομικών... «υπέρ-υπουργείο»
Πρόταση για να μετατραπεί το υπουργείο Οικονομικών σε «υπέρ- υπουργείο» θα υποβάλει το ΔΝΤ. Όπως αποκάλυψε το «Έθνος της Κυριακής», το Ταμείο σε έκθεσή του αναφέρει πως το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να ελέγχει τα πάντα, δηλαδή τόσο τις δαπάνες της κεντρικής όσο και της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία).
Τώρα όσον αφορά τη... μόνιμη εγκατάσταση των ελεγκτών του ΔΝΤ στην Αθήνα, οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως σε πρώτη φάση θα έρθουν 50 στελέχη, τα οποία θα έχουν ως βάση τους ή το υπουργείο Οικονομικών ή την Τράπεζα της Ελλάδος.
Θα ρίξουν ιδιαίτερο βάρος στον έλεγχο των δαπανών σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς εκτιμούν πως η διόγκωσή τους οδήγησε σε εκτροχιασμό των ελλειμμάτων.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Παράταση μέχρι 30 Ιουνίου για καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών
Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου η προθεσμία για την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών και την υποβολή δηλώσεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η προθεσμία έληγε 31 Μαΐου.
Όπως ανακοινώθηκε, το δικαίωμα για την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών με έκπτωση 80% επί των προστίμων και προσαυξήσεων και για την υποβολή αρχικών και συμπληρωματικών δηλώσεων για εισοδήματα έως το 2009 χωρίς την καταβολή πρόσθετου φόρου ή προστίμου έχει δοθεί με τις διατάξεις των άρθρων 66 και 84 του νόμου 3842/2010 «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις».
Επισημαίνεται δε ότι "σχετική ρύθμιση θα συμπεριληφθεί σε νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών τις προσεχείς μέρες".
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Κόκκινος συναγερμός για τα έσοδα
Ο... εντονότερος πονοκέφαλος του οικονομικού επιτελείου από το μέτωπο των εσόδων προέρχεται από τις εισπράξεις του ΦΠΑ, οι οποίες στο πρώτο τετράμηνο του έτους αυξήθηκαν μόλις κατά 0,3%, ενώ ο ετήσιος στόχος με τα πρόσφατα μέτρα (διπλή αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ) διαμορφώνεται στο 14,5%. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους το Δημόσιο να εισπράξει το ποσό των 13 δισ. ευρώ ή 1,6 δισ. ευρώ το μήνα, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο λόγω της σημαντικής μείωσης της κατανάλωσης.
Εκτός από την ύφεση, στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν ότι και το «κίνημα των αποδείξεων», το οποίο στις αρχές του έτους βρισκόταν στην πρώτη γραμμή, αρχίζει να φθίνει. Κι αυτό γιατί όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα έχουν ήδη συλλέξει από τις αρχές του έτους τις αποδείξεις που απαιτούνται για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου, οπότε δεν αντιμετωπίζουν με τον ίδιο ζήλο τη συλλογή τους.
Από τον Ιούνιο τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα αρχίσει να βγάζει χρήματα από τα ταμεία του, τουλάχιστον 480 εκατ. ευρώ κάθε μήνα μέχρι το τέλος του έτους, για να επιστρέψει στις επιχειρήσεις το ΦΠΑ που έχει παρακρατήσει από την αρχή του έτους. Μάλιστα, οι αγρότες θα εισπράξουν αυξημένες επιστροφές λόγω της αύξησης του συντελεστή από το 7% στο 11%.
Αρνητικά είναι και τα μηνύματα που φθάνουν στο υπουργείο Οικονομικών από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν αυτόν τον μήνα οι μεγάλες επιχειρήσεις (Α.Ε., ΕΠΕ, τράπεζες), καθώς δείχνουν ότι ο φόρος νομικών προσώπων είναι μειωμένος τουλάχιστον 20% σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, όπως σημειώνει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, οι απώλειες από το φόρο αυτό δεν αποκλείεται να φθάσουν το 1 δισ. ευρώ.
Ρυθμίσεις - έσοδα
Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν ενίσχυση των εσόδων από:
1. Τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους έχουν εκκρεμότητες με την εφορία. Σήμερα λήγει κανονικά η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ από όσους είχαν «ξεχάσει» να τις υποβάλλουν ή είχαν υποβάλλει ανακριβείς δηλώσεις. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί ολιγοήμερη παράταση.
2. Την εφαρμογή των αυστηρότερων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής που ισχύουν από αύριο 1η Ιουνίου (λουκέτα και ποινή φυλάκισης για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις, επιτόπου πρόστιμα κ.λπ.).
3. Τη νέα αύξηση από την 1η Ιουλίου των συντελεστών ΦΠΑ και την επέκταση του φόρου σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κ.λπ. από την ίδια ημερομηνία.
4. Την είσπραξη του ΕΤΑΚ και του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα έσοδα πάνω από 1,2 δισ. ευρώ. Σε εκκρεμότητα είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2008 και του 2009, κάτι που σημαίνει ότι θα καθυστερήσει και η είσπραξη του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας, αλλά και της σχετικής έκτακτης εισφοράς που φτάνει στα 680 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό μέχρι και σήμερα υπάρχουν 15.000 φορολογούμενοι στους οποίους δεν έχουν ακόμη σταλεί εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΤΑΚ για το έτος 2008. Αυτό, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, οφείλεται στους εξής λόγους:
Για 1.286 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν μεν οριστικοποιηθεί τα εκκαθαριστικά αλλά θεωρήθηκαν «προβληματικά» και δεν απεστάλησαν, καθώς προέκυψαν πολύ υψηλά ποσά ΕΤΑΚ που θεωρήθηκαν αδύνατο να δικαιολογηθούν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έλειπαν σημαντικά στοιχεία για τον ορθό υπολογισμό της αξίας των οικοπέδων, όπως ο Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ).
Σε περίπου 5.000 ιδιοκτήτες εστάλησαν ειδοποιητήρια για να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, αλλά αυτοί, για διάφορους λόγους, δεν τα παρέλαβαν.
Περίπου 5.000 ιδιοκτήτες για τους οποίους πραγματοποιήθηκε κανονικά η εκκαθάριση διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι είχαν αποβιώσει.
Για τους υπόλοιπους περίπου 3.700 διαπιστώθηκαν ακραίες τιμές μεγεθών από την εισαγωγή των στοιχείων, ενώ ορισμένοι ήταν προστατευόμενα μέλη που είχαν δηλωθεί ήδη από τους υπόχρεους.
Για όσους από τους παραπάνω φορολογούμενους υπάρχει υποχρέωση καταβολής ΕΤΑΚ για το έτος 2008 θα πρέπει να υποβάλλουν ξανά το έντυπο Ε9 έτους 2008 έως και την 15η Ιουνίου 2010, προκειμένου να δηλώσουν από την αρχή σωστά την ακίνητη περιουσία τους. Για όσους απεβίωσαν υποχρέωση υποβολής εντύπων Ε9 έχουν οι κληρονόμοι.
Η υστέρηση των εσόδων σε αριθμούς
1,6 δισ. ευρώ τον μήνα πρέπει να μπουν στα Ταμεία των Εφοριών από την είσπραξη του ΦΠΑ για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί.
480 εκατ. ευρώ θα χρειάζεται το Δημόσιο κάθε μήνα έως το τέλος του έτους για την επιστροφή ΦΠΑ που έχει παρακρατηθεί στις επιχειρήσεις. Δεδομένου μάλιστα ότι ο συντελεστής αυξήθηκε στο 11% από το 7%, οι επιστροφές αυτές αναμένονται αυξημένες.
20% θα είναι μειωμένα τα έσοδα από τον φόρο νομικών προσώπων σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις.
Στον «αέρα» έσοδα 1,2 δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Εκκρεμούν 15.000 ΕΤΑΚ του 2008.
Για το ΕΤΑΚ του 2009 η ΓΓΠΣ έχει επεξεργαστεί 939.000 έντυπα Ε9.
Με τα ΕΤΑΚ του 2009 η έκτακτη εισφορά στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων.
Αναμένεται η επιβολή του νέου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
Εισπράξεις ΦΠΑ
+0,3% αύξηση εσόδων πρώτο τετράμηνο έναντι
+14,5% του ετήσιου στόχου, (με τη διπλή αύξηση των συντελεστών)
5,9 δισ. εισπράχθηκαν στο πρώτο τετράμηνο
13 δισ. θα πρέπει να εισπραχθούν μέχρι τέλος του 2010
50 ελεγκτές του ΔΝΤ στην Αθήνα
Στόχος ο έλεγχος των υπουργών για την αυστηρή εφαρμογή του μνημονίου
Περισσότερα από 50 στελέχη του ΔΝΤ εγκαθίστανται το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα για να εποπτεύουν τους Έλληνες υπουργούς στην τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας. Τα στελέχη του ΔΝΤ που ασχολούνται με τη χώρα μας σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, θα ξεκινήσουν μια μεγάλη προσπάθεια για να ελέγξουν τις δαπάνες και να μειώσουν το έλλειμμα.
Στην Αθήνα θα βρεθεί η ομάδα που διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Πολ Τόμσεν για να συγγράψει την «ενδιάμεση έκθεση». Ταυτόχρονα θα έρθουν τα στελέχη που προσφέρουν τεχνική βοήθεια και η ομάδα των αξιωματούχων που ασχολούνται με τις ελληνικές τράπεζες και το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Το Ταμείο σχεδιάζει σε συνεργασία με τον κ. Παπακωνσταντίνου τριετή προϋπολογισμό, ενώ ο επικεφαλής του «Ελληνικού Προγράμματος» θα επιδιώξει να βελτιώσει τον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού και θα εισηγηθεί τρόπους μείωσης των δαπανών. Ο επικεφαλής θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Ανάμεσα στους πολλούς υποψηφίους ξεχωρίζει ο Δανός Μπομπ Τράα, ο οποίος γνωρίζει την ελληνική οικονομία και πραγματικότητα. Στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι οι μεγαλύτερες ελληνικές πληγές είναι ο νοσοκομειακός και ο ασφαλιστικός τομέας.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Τριπλό καπέλο στους ιδιοκτήτες ακινήτων
Τρεις φορές ακόμα θα... χτυπήσει φέτος η καμπάνα της Εφορίας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αφού μετά το ΕΤΑΚ 2008, αρχίζει εντός Ιουνίου η αποστολή των πρώτων εκκαθαριστικών για το ΕΤΑΚ 2009 και την έκτακτη εισφορά και έπεται η πληρωμή του Φόρου Κατοχής Ακίνητης Περιουσίας για το 2010.
O συνολικός λογαριασμός για τους φορολογούμενους φτάνει τα 1,860 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 180 εκατ. ευρώ αφορούν την έκτακτη εισφορά και 680 εκατ. ευρώ τον νέο ΦΜΑΠ.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ολοκλήρωσε την πρώτη εκκαθάριση 939.000 δηλώσεων ΕΤΑΚ 2009 και αρχίζει εντός Ιουνίου την αποστολή σημειωμάτων ενώ δύο χρόνια μετά την επιβολή του τέλους από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχει ξεμπερδέψει ακόμα με την εκκαθάριση του ΕΤΑΚ 2008. Έτσι, 15.000 φορολογούμενοι καλούνται για μία ακόμη φορά να υποβάλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 για το έτος 2008, έως τις 15 Ιουνίου. Πρόκειται για 1.286 φορολογούμενους για τους οποίους η ΓΓΠΣ έχει οριστικοποιήσει μεν τα ειδοποιητήρια αλλά αυτά κρίθηκαν «προβληματικά» καθώς εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλές τιμές ΕΤΑΚ και έτσι δεν εστάλησαν τα εκκαθαριστικά, 5.000 φορολογούμενους για τους οποίους εστάλησαν εκκαθαριστικά αλλά δεν... παρελήφθησαν, 5.000 εκκαθαριστικά τα οποία επέστρεψαν με την ένδειξη «πεθαμένος» και 3.714 δηλώσεις οι οποίες είτε εμφανίζουν ακραίες τιμές είτε έχουν λάθη που αφορούν κυρίως την εκκαθάριση ακινήτων προστατευομένων μελών που έχουν «μπερδευτεί» με τους υπόχρεους. Για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους θα επιχειρηθεί νέα εκκαθάριση, μετά την εκ νέου υποβολή του εντύπου Ε9.
Έρχεται ο ΦΜΑΠ
Το ΕΤΑΚ πληρώνεται για τελευταία φορά φέτος, αφού πρόσφατα η κυβέρνηση αντικατέστησε το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων με τον Φόρο Κατοχής Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Παράλληλα όμως επέβαλε και την έκτακτη εισφορά σε ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 400.000 ευρώ, γεγονός που μαζί με τις καθυστερήσεις είσπραξης του ΕΤΑΚ 2008 σημαίνει πως κάποιοι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για τα ακίνητά τους έως και τέσσερις φορές μέσα σε έναν χρόνο. Μετά την πληρωμή του ΕΤΑΚ 2008, σειρά παίρνει το ΕΤΑΚ 2009 που θα πληρωθεί μαζί με την έκτακτη εισφορά και θα ακολουθήσει η πληρωμή του νέου Φόρου Κατοχής.
Τα ραβασάκια
Το ΕΤΑΚ για το 2009 υπολογίζεται με συντελεστή 0,1% και με αφορολόγητο 100.000 ευρώ για τον άγαμο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο που προσαυξάνεται κατά 30.000 ευρώ για όσους έχουν από τρία παιδιά και πάνω. Τα ραβασάκια ΕΤΑΚ 2009 που αρχίζει να αποστέλλει η ΓΓΠΣ θα συνοδεύονται και από την έκτακτη εισφορά η οποία αφορά περισσότερους από 70.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, «η έκτακτη εισφορά βεβαιώνεται και καταβάλλεται μαζί με το ενιαίο τέλος ακινήτων φυσικών προσώπων του έτους 2009». Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται σε φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 400.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και όχι σε οικογενειακό επίπεδο.
Αν για παράδειγμα ένας εκ των συζύγων έχει ακίνητη περιουσία 350.000 ευρώ και ο άλλος 250.000 ευρώ, κανένας εκ των δύο δεν θα πληρώσει εισφορά. Καμία επίπτωση στην έκτακτη εισφορά δεν έχει ο αριθμός των παιδιών. Για την έκτακτη εισφορά, το «αφορολόγητο» φτάνει στα 400.000 ευρώ και από το όριο αυτό και πάνω επιβάλλεται φόρος με συντελεστές από 0,1% έως και 0,9%. Στη συνέχεια ακολουθεί ο Φόρος Κατοχής Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστές από 0,1% έως και 1% κλιμακωτά, με αφορολόγητο όριο 400.000 ευρώ. Ειδικά για την τριετία 2010-2012 καθιερώθηκε και συντελεστής 2% για ακίνητη περιουσία άνω των 5 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Συμβουλές στο παρά πέντε για το ραντεβού με την Εφορία
Μάχη με τον χρόνο άρχισαν να δίνουν εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων. Έπειτα από διαδοχικές παρατάσεις, οι καταληκτικές προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2009 τρέχουν από τις 20 Μαΐου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου, και η τελευταία προθεσμία λήγει στις 18 Ιουνίου. Υπάρχει, βέβαια, και η επιλογή της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης, με χρονικό περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου ανεξαρτήτως ΑΦΜ. Η ροή των φορολογικών δηλώσεων δείχνει- όπως λένε εφοριακοί- ότι ακόμη μία χρονιά οι φορολογούμενοι αφήνουν τις προθεσμίες να τρέχουν και με τη σειρά τους... τρέχουν την τελευταία ώρα να προλάβουν για να αποφύγουν το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής που συνεπάγεται επιβαρύνσεις φόρου 1,5% επί του οφειλομένου για κάθε μήνα καθυστέρησης. Για τους φορολογουμένους της... τελευταίας στιγμής, το «Χρήμα» δημοσιεύει σήμερα έναν φορολογικό οδηγό με τις παγίδες αλλά και τα «τρικ» της δήλωσης που οδηγούν σε μικρότερο φόρο.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη δήλωση
1. Φορολογική δήλωση υποβάλλουν όσοι έχουν ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα πάνω από 3.000 ευρώ. Ειδικά όσοι αποκτούν αποκλειστικά εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες μέχρι 6.000 ευρώ δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση.
2. Αν είστε παντρεμένοι, γράψτε υποχρεωτικά και τα στοιχεία της συζύγου, ανεξάρτητα από το αν έχει εισοδήματα ή περιουσία, με την οποία υποβάλλετε κοινή δήλωση.
3. Όταν η δήλωση υποβάλλεται από εκπρόσωπο, αναγράφονται και τα δικά του στοιχεία.
4. Αν η σύζυγος δεν έχει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου αφήστε κενό το σχετικό τετραγωνίδιο (μη γράψετε αριθμό ταυτότητας).
5. Χωρισμένοι, άγαμοι, χήροι δεν σημειώνουν την ένδειξη έγγαμος.
6. Διαζευγμένοι υποβάλλουν ξεχωριστές δηλώσεις.
7. Με χωριστή δήλωση δηλώνονται από τους κληρονόμους τα εισοδήματα που απέκτησε ο αποβιώσας ή η αποβιώσασα μέχρι την ημερομηνία θανάτου.
8. Αν είστε νέος φορολογούμενος και υποβάλλετε για πρώτη φορά φορολογική δήλωση σημειώστε «Χ» στη λέξη «ΝΑΙ» στους κωδικούς 327-328 του πίνακα 2 του Ε1.
9. Αν μεταβλήθηκε η περιουσιακή σας κατάσταση ή άλλα στοιχεία του εντύπου Ε9 μην ξεχάσετε στον πίνακα 2 του εντύπου Ε1 να σημειώσετε «Χ» στη σχετική ένδειξη του κωδικού 617.
10. Προαιρετική η αναγραφή του αριθμού του κινητού τηλεφώνου.
11. Οι κωδικοί 305-306 που αφορούν το ΕΚΑΣ μεταφέρθηκαν από την πρώτη σελίδα και πήγαν στην τρίτη σελίδα στον πίνακα 6 της δήλωσης. Το ΕΚΑΣ είναι αφορολόγητο.
12. Οι φορολογούμενοι που πήραν το 2009 στεγαστικό δάνειο θα έχουν φέτος την ευκαιρία να μειώσουν τον φόρο με το παλαιό, ευνοϊκότερο καθεστώς. Ως έκπτωση αναγνωρίζεται το 40% των τόκων, ακόμη και αν το δάνειο αφορά απόκτηση δευτερεύουσας κατοικίας ή εξοχικού ή επαγγελματικής στέγης. Το ποσοστό μείωσης του φόρου υπολογίζεται στους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου ή του συνόλου των δανείων και των δύο συζύγων ώς 350.000 ευρώ. Εξαιρούνται τα νέα δάνεια για αποπληρωμή παλιών. Ομως από τις δηλώσεις του 2011 η έκπτωση περιορίζεται στο 20% για δάνειο μέχρι 200.000 ευρώ και αγορά πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ.
13. Στις φετινές δηλώσεις, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να προσκομίσουν αποδείξεις από κομμωτήρια, δεξιώσεις, ταβέρνες, εστιατόρια, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, σχολές χορού, γυμναστήρια, ωδεία κ.λπ. για να έχουν έκπτωση φόρου. Οι φορολογούμενοι μπορούν να προσκομίσουν αποδείξεις συνολικής αξίας έως 20.000 ευρώ για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα έως και κατά 8.000 ευρώ (σ.σ.: το 40% επί του ποσού των αποδείξεων που έχει συγκεντρωθεί). Από τις δηλώσεις του επόμενου έτους, η έκπτωση αυτή χάνεται αφού οι αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών θα αξιοποιηθούν μόνο για την εξασφάλιση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ.
14. Μεγαλύτερη έκπτωση φόρου θα έχουν όσοι προσκομίσουν αποδείξεις από γιατρούς και δικηγόρους. Φέτος τα έξοδα σε γιατρούς και δικηγόρους αφαιρούνται εξ ολοκλήρου από το φορολογητέο εισόδημα. Για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2011 η έκπτωση για δικηγόρους «ψαλιδίζεται».
15. Στις βεβαιώσεις των ασφαλιστικών ταμείων εάν δεν διαχωρίζονται οι δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε δαπάνες που καταβλήθηκαν για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις σε γιατρούς- φυσικά πρόσωπα και σε δαπάνες που καταβλήθηκαν για νοσηλεία και για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρικά κέντρα και εφόσον δεν υπάρχουν τα φωτοαντίγραφα, οι φορολογούμενοι θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα διαχωρίζουν το μη καλυπτόμενο από το Ταμείο ποσό σε νοσοκομειακά έξοδα και ιατρικά έξοδα σε γιατρούς- φυσικά πρόσωπα. Τα έξοδα για την αγορά φαρμάκων δεν περιλαμβάνονται στις ιατρικές δαπάνες.
16. Το Ε9 θα υποβληθεί στην περίπτωση που το 2009 άλλαξε η περιουσιακή (αγορά ή πώληση ή μεταβίβασης ακινήτου) ή η οικογενειακή κατάσταση (γάμος, διαζύγιο, ενηλικίωση παιδιού ή θάνατος). Για όσους υποβάλλουν ηλεκτρονικά το Ε9 η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου.
17. Η δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων περιορίζεται με την προσκόμιση στοιχείων από πώληση άλλου περιουσιακού στοιχείου ή λήψη δωρεάς ή γονικής παροχής ή κερδών λαχείων ή υπόλοιπα εισοδημάτων προηγούμενων ετών.
18. Οι μισθωτοί που έχουν εισόδημα και από ελευθέριο επάγγελμα πρέπει να γνωρίζουν ότι το δεύτερο εισόδημά τους υπολογίζεται λογιστικά, δηλαδή έσοδα μείον δαπάνες και συμπληρώνεται το έντυπο Ε3. Έχουν τη δυνατότητα αυτορρύθμισης για τη χρήση του 2009 προκειμένου να αποφύγουν μελλοντικό έλεγχο.
19. Όσοι έχουν ακίνητα, ακόμα κι αν είναι ανήλικα παιδιά, πρέπει να έχουν δικό τους ΑΦΜ.
20. Κάθε δαπάνη πρέπει να συνοδεύεται από το αντίστοιχο δικαιολογητικό. Επισυνάψτε τα δικαιολογητικά αγοράς όπως τιμολόγια για αγορά αυτοκινήτου, φωτοαντίγραφο συμβολαίου αγοράς ακινήτου κ.λπ.
Οι προθεσμίες για μισθωτούς- συνταξιούχους

Λήγοντας ΑΦΜ
Προθεσμία
1
20 Μαΐου
2
25 Μαΐου
3
27 Μαΐου
4
31 Μαΐου
5
2 Ιουνίου
6
4 Ιουνίου
7
8 Ιουνίου
8
10 Ιουνίου
9
14 Ιουνίου
10-20-30-40-50
16 Ιουνίου
60-70-80-90-00
(και όσοι δεν έχουν ΑΦΜ)
18 Ιουνίου

Οι δαπάνες που μειώνουν τον φόρο
1.
Για δεξιώσεις γάμων, βαφτίσεων, παροχή υπηρεσιών επισκευής κλιματισμού και εξαερισμού, διαιτολόγους, διατροφολόγους, σχολές πολεμικών τεχνών, σχολές χορού και ρυθμικής, ομοιοπαθητικούς ιατρούς, ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, ελαιοχρωματιστές και γενικά επαγγέλματα που αφορούν επισκευή και συντήρηση κατοικιών, λογοθεραπευτές, μεσίτες ακινήτων, ωδεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, κομμωτήρια, μασάζ.
ΕΚΠΤΩΣΗ
Δαπάνη έως €20.000, από την οποία το 40% αφαιρούνταν από το εισόδημα με αποτέλεσμα το μέγιστο ποσό έκπτωσης από το εισόδημα να είναι €8.000 και το μέγιστο ποσό έκπτωσης από τον φόρο €3.200.
2. Δωρεές προς αθλητικά σωματεία
ΕΚΠΤΩΣΗ
Εκπίπτουν από το εισόδημα, με παρακράτηση φόρου μόνο 10% για ποσά άνω των €2.950. 3. 3. Ασφάλιστρα
ΕΚΠΤΩΣΗ
Από το εισόδημα εκπίπτει ποσό έως €1.200 ανά νοικοκυριό (μέγιστη έκπτωση φόρου €480 με την ισχύουσα κλίμακα)
4. Δωρεές χρηματικών ποσών σε Δημόσιο, ΟΤΑ, ιερούς ναούς και χορηγίες σε πολιτιστικά νομικά πρόσωπα
ΕΚΠΤΩΣΗ
Έκπτωση από το εισόδημα
5. Τόκοι στεγαστικών δανείων
ΕΚΠΤΩΣΗ
Δάνεια έως 31/12/1999: έκπτωση τόκων 100% από το εισόδημα Δάνεια από 1/1/2000 έως 31/12/2002: έκπτωση τόκων 100% από το εισόδημα για ακίνητα έως 120 τ.μ.
Δάνεια από 1/1/2003 έως 31/12/2008: έκπτωση 20% από τον φόρο για ακίνητα έως 120 τ.μ. και για ποσό δανείου έως €200.000.
Διατηρούνται οι εκπτώσεις έως
το 2002 ως έχουν και για τα νέα δάνεια αφαιρείται 20% των τόκων από τον φόρο.
Για στεγαστικά δάνεια που συνήφθησαν
από 1/1/2009 διπλασιάστηκε από 20% σε 40% το ποσοστό των δεδουλευμένων τόκων, το οποίο αφαιρείται από τον φόρο εισοδήματος.
Το μέτρο αφορά όλες τις κατοικίες
(α΄, β΄ και εξοχική κατοικία) με επιφάνεια μέχρι 200 τ.μ. και στεγαστικό δάνειο έως €350.000. Ισχύει για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από 1/1/2009 και το τέλος του 2010 και για όλη τη διάρκειά τους
6. Εγκατάσταση φυσικού αερίου ή αγορά ηλιακών συλλεκτών
ΕΚΠΤΩΣΗ
Εκπίπτει από το εισόδημα το 20% της δαπάνης έως το ποσό των €700 (μέγιστη έκπτωση φόρου €280)
7. Παροχή νομικών συμβουλών από δικηγόρους εκτός των παραστάσεών τους σε συμβόλαια ΕΚΠΤΩΣΗ
Εκπτωση 100% από εισόδημα
8. Εξοδα γιατρών
ΕΚΠΤΩΣΗ
Εκπτωση 100% από εισόδημα
9. Ενοίκια κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν
ΕΚΠΤΩΣΗ
20% της δαπάνης αφαιρείται από τον φόρο έως το ποσό των €1.200
10. Φροντιστήρια
ΕΚΠΤΩΣΗ
20% της δαπάνης αφαιρείται από τον φόρο έως το ποσό των €1.200
Προσοχή στα τεκμήρια διαβίωσης και στο πόθεν έσχες
Ήδη μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τα τεκμήρια όπως τα γνωρίζαμε μέχρι πρότινος, καθώς οι φετινές δηλώσεις είναι οι τελευταίες που υποβάλλονται με βάση τα παλιά, ηπιότερα τεκμήρια. Έτσι, για τελευταία χρονιά, τα τεκμήρια αφορούν μόνο όσους:
- Κατοικούν σε κύρια κατοικία πάνω από 200 τ.μ. η οποία είναι ιδιόκτητη ή μισθωμένη.
- Διαθέτουν δευτερεύουσα ή μισθωμένη κατοικία πάνω από 150 τ.μ.
- Έχουν αυτοκίνητο, η εργοστασιακή αξία του οποίου υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ.
- Είναι ιδιοκτήτες σκάφους αναψυχής με προσωπικό ή μήκους άνω των 10 μέτρων.
- Διαθέτουν αεροσκάφος ή ελικόπτερο.
- Έχουν στην κατοικία τους ή το εξοχικό τους εσωτερική ή εξωτερική πισίνα.
Το τεκμήριο που «καίει»
Όπως αναφέρεται και στα SΟS της δήλωσης, από τα τεκμήρια διαβίωσης αυτό που «καίει» τους φορολογουμένους είναι το τεκμήριο κατοικίας, καθώς μεγάλος αριθμός φορολογουμένων πέφτει κάθε χρόνο στην παγίδα του. Στην περίπτωση αυτή, τεκμήριο αποτελεί- και μάλιστα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 2- το ετήσιο τεκμαρτό ή καταβαλλόμενο μίσθωμα για ιδιοκατοικούμενη ή μισθωμένη κύρια κατοικία άνω των 200 τ.μ. Βάση για το τεκμαρτό μίσθωμα της ιδιοκατοικούμενης κύριας κατοικίας άνω των 200 τ.μ. αποτελούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Ποιοι ελέγχονται με πόθεν έσχες
Σε έλεγχο του πόθεν έσχες υπάγονται όσοι:
- Αγοράζουν ακίνητα εκτός από πρώτη κατοικία μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα.
- Ανεγείρουν οικοδομές εκτός από πρώτη κατοικία μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα.
- Κατασκευάζουν πισίνες.
- Αγοράζουν αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, σκάφη, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεξάρτητα από κυβισμό. Εξαιρούνται τα ειδικά διασκευασμένα για αναπήρους.
- Αγοράζουν κινητά πράγματα αξίας άνω των 5.000 ευρώ.
- Κάνουν δωρεές, γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών άνω των 300 ευρώ με εξαίρεση αυτές προς το Δημόσιο.
- Χορηγούν δάνεια σε ιδιώτες. Εξοφλούν δάνεια ή πιστώσεις.
Πώς να αποφύγετε τα συνηθέστερα λάθη στη συμπλήρωση του Ε1
Αν έχετε χωρίσει, διαγράψτε τον ΑΦΜ της πρώην συζύγου. Είναι ένα από τα συνηθέστερα λάθη στο οποίο υπέπεσαν πέρυσι 8.926 φορολογούμενοι που ενώ ήταν σε διάσταση με τη σύζυγό τους και άρα υπέβαλαν χωριστές δηλώσεις, άφησαν τον ΑΦΜ στον πρώτο πρώτο πίνακα της δήλωσης.
Μπέρδεμα ο δήμος. Επίσης στον πίνακα 1 ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει τον δήμο όπου είναι εγγεγραμμένος στις 31-12-2009, δηλαδή στον δήμο από τον οποίο παίρνει πιστοποιητικά και όχι τον δήμο κατοικίας.
Προσοχή στα τεκμήρια. Κλασικό λάθος στον πίνακα 5 όπου δηλώνονται οι τεκμαρτές δαπάνες, η ελλιπής δήλωση στοιχείων σχετικά με την επιφάνεια κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας. Πέρυσι 10.732 φορολογούμενοι συμπλήρωσαν από ποσοστά συνιδιοκτησίας έως μήνες χρήσης δευτερεύουσας κατοικίας αλλά ξέχασαν να βάλουν το βασικότερο: τα τετραγωνικά. Αποτελεί κλασική περίπτωση για να δεχθείτε κλήση από την Εφορία για διορθώσεις.
Ο πιο... καλός πίνακας. Είναι ο πίνακας 7 όπου δηλώνονται τα ποσά των δαπανών που αφαιρούνται από το εισόδημα ή από τον φόρο. Τα μάτια τους 14 θα πρέπει να έχουν οι φορολογούμενοι ιδίως κατά τη συμπλήρωση της ένδειξης 9 που αφορά τους τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας ή για δάνεια που έχουν συναφθεί από 1-1-2009 για απόκτηση και άλλων κατοικιών. Για συμβάσεις στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί από 1-1-2003 και μετά, υπάρχει ανώτατο όριο δανείου ή συνόλου δανείων 200.000 ευρώ, ενώ για συμβάσεις στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί από 1-1-2009 υπάρχει ανώτατο όριο 350.000 και για τους δύο συζύγους, μέχρι το ύψος του οποίου λαμβάνονται υπόψη για μείωση του φόρου.
Για τον λόγο αυτό, πρέπει να συμπληρώνονται για τα δάνεια αυτά και οι κωδικοί 069-070 και 029-030 αντίστοιχα για το συνολικό ποσό των δανείων που έχει λάβει ο κάθε σύζυγος για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας. 16.768 φορολογούμενοι ενώ συμπλήρωσαν τους κωδικούς 055 και 056 με τα ποσά των τόκων για συμβάσεις δανείων που συνάφθηκαν μετά την 1-1-2003, δεν συμπλήρωσαν τους κωδικούς 069-070 με τα συνολικά ποσά των δανείων και μετά έτρεχαν για διορθώσεις.
Άλλο ο φόρος που παρακρατήθηκε, άλλο ο φόρος που αναλογεί. Ο φόρος που παρακρατήθηκε μπαίνει στους κωδικούς 313-314 και ο φόρος που αναλογεί στους κωδικούς 315-316. Πέρυσι 10.654 φορολογούμενοι μπερδεύτηκαν και δήλωσαν τον φόρο που αναλογεί στον κωδικό 917 που αφορά τα ειδικώς φορολογούμενα εισοδήματα για... βουλευτές. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στο γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5%.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα