Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ε.ΦΟ.Β.Ε. - Παράταση προθεσμίας υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Α.Ε. και Ε.Π.Ε.

Η Ένωση ΦΟροτεχνών Βορείου Ελλάδος σας ενημερώνει:
Η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Α.Ε. και Ε.Π.Ε. (του άρθ . 101 του Ν. 2238/1994), που η καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους είναι η 31η Μαΐου 2013, παρατείνεται μέχρι την 1 Ιουλίου 2013.

ΕΠΑ Θεσσαλονίκης: Νέο πρόγραμμα μηνιαίας χρέωσης από 70 ευρώ για κατανάλωση έως και τα 1.000 κ.μ.

Σταθερή μηνιαία χρέωση που ξεκινά από 70 ευρώ μπορούν να πληρώνουν τα νοικοκυριά που έχουν ετήσια κατανάλωση έως 1.000 κ.μ. στους λογαριασμούς φυσικού αερίου. Η νέα τιμολογιακή πολιτική εφαρμόζεται λόγω της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των διακοπών συνδέσεων. Σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδα Μπακούρα, διευθυντή Εμπορικών Δραστηριοτήτων ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ΑΕ: «Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το φυσικό αέριο και την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης αντικατοπτρίζεται και στη συνεχιζόμενη αύξηση των πελατών και για το 2013 καθώς ήδη το α'Α τετράμηνο του 2013 ενεργοποιήθηκαν 2.735 νέοι καταναλωτές ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ενεργών πελατών σε 155.830 πελάτες και τη διείσδυση του φυσικού αερίου στο 45,6% επί του συνολικού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης».

Κίνδυνος λουκέτων σε υγιείς επιχειρήσεις

Η τάση εξισορρόπησης που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, καθώς ελλοχεύουν σημαντικές αβεβαιότητες, που μπορούν να απειλήσουν την προοπτική ανάκαμψης το 2014, όπως ο κίνδυνος νέων «λουκέτων» σε υγιείς, κατά βάση, επιχειρήσεις, οι οποίες «στραγγαλίζονται» λόγω έλλειψης ρευστότητας και της παρατεταμένης, βαθιάς, ύφεσης που αναμένεται στο 4,6% φέτος. Αυτό υποστηρίζει η Τράπεζα της Ελλάδας, προβλέποντας έναρξη της ανάκαμψης, υπό έξι προϋποθέσεις, από το 2014, περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στο 28% και έναρξη αποκλιμάκωσης από το 2015, ενώ συστήνει στις επιχειρήσεις να στραφούν σε νέες μορφές δανεισμού, όπως τα εταιρικά ομόλογα.

Και ιδιωτική ασφάλιση λόγω... χαμηλών συντάξεων

«Σήμα» για τη «στροφή» από τις δημόσιες (και ολοένα χαμηλότερες) συντάξεις στις επαγγελματικές και τις ιδιωτικές -κατά τα πρότυπα άλλων χωρών από τη Χιλή έως τη Γερμανία- δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμώντας ότι η μειωμένη, μετά τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, «γενναιοδωρία» του πρώτου πυλώνα -δηλ. των εγγυημένων από το κράτος συντάξεων- «δημιουργεί προϋποθέσεις για την ενίσχυση της μέχρι σήμερα περιορισμένης ζήτησης ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων». Σε αυτή την κατεύθυνση η ΤτΕ συνιστά να βρεθεί, με βάση τη διεθνή εμπειρία και την ελληνική πραγματικότητα, ένα «μείγμα» φορολογικών κινήτρων ή και επιδοτήσεων που θα στηρίξει την ανάπτυξη τόσο των επαγγελματικών όσο και των ιδιωτικών συντάξεων (του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης, αντίστοιχα).

Δεν θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια που καλλιεργούνται

Κοινή πρόταση για απαλλαγή από το φόρο ακινήτων των αγροτεμαχίων που χρησιμοποιούνται για αγροτική εκμετάλλευση από τους κατ' επάγγελμα αγρότες, κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη διακομματική επιτροπή κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών.
Αν περάσει τελικά αυτή η πρόταση δημιουργείται ένα κενό εσόδων και θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι για την κάλυψή του.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

10 παγίδες στο ραντεβού με την Εφορία

Δέκα SOS-κωδικοί, που τυχόν λάθη στη συμπλήρωσή τους θα κοστίσουν στους φορολογούμενους σε χρήμα και χρόνο, προκύπτουν από το βιβλιαράκι οδηγιών του υπουργείου Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από περίπου 6 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα.
Πρόκειται για κωδικούς που αφορούν ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές του 2012, αφορολόγητες δαπάνες, συμψηφισμούς και εκπτώσεις φόρων καθώς και απαλλαγές από το τέλος επιτηδεύματος και για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωσή τους. Για παράδειγμα η μη συμπλήρωση των σχετικών πεδίων για μισθωτούς με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες άνω των 62 ετών θα έχει σαν αποτέλεσμα οι μεν πρώτοι να χάσουν την έκπτωση των 150 ευρώ στο τέλος επιτηδεύματος και οι δεύτεροι να επιβαρυνθούν άδικα με το ποσό των 650 ευρώ. Επίσης αν δεν αναγραφεί σε ξεχωριστό πεδίο το ποσό της ειδικής εισφοράς που είχε παρακρατηθεί πέρυσι, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πληρωμής της εισφοράς για δεύτερη φορά.
Ημιυπαίθριοι

Αναδρομικά το ΕΚΑΣ έξι μηνών στους χαμηλοσυνταξιούχους

Αναδρομικά ΕΚΑΣ έξι μηνών (από την 1η Ιανουαρίου έως και τον Ιούνιο) θα καταβάλλουν τα Ταμεία από αύριο, μαζί με τη σύνταξη του Ιουνίου, σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους συμπλήρωσαν την 1/1/2013 το 60ό έτος, πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια (που θα ελεγχθούν) και το δικαιούνται για... τελευταία χρονιά φέτος, αφού από την 1/1/2014 θα χορηγείται, με βάση μνημονιακό νόμο, μόνο σε όσους θα έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος (εξαιρούνται τα παιδιά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα).

Τα 20 επαγγέλματα που υπόσχονται απασχόληση

Οι επαγγελματίες πωλητές, τα υψηλόβαθμα στελέχη και οι τεχνικοί είναι πρώτοι στη λίστα με τα επαγγέλματα που ζητούν, αλλά, δυσκολεύονται να βρουν (παρά την... υψηλή ανεργία και κυρίως λόγω έλλειψης εμπειρίας) οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ενώ στα επαγγέλματα με «μέλλον» και καλές αποδοχές στην παγκόσμια αγορά στα επόμενα 20 χρόνια περιλαμβάνονται ειδικότητες που θα έχουν σχέση με την υγεία και τη μνήμη των ηλικιωμένων, οι ψηφιακοί αρχιτέκτονες και οι χειριστές χαμένων δεδομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Παγίδα για το απλήρωτο χαράτσι

«Μπλόκο» στήνει το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν το «χαράτσι» για το 2011 και το 2012 μέσω των αριθμών παροχής ρεύματος, τους οποίους θα πρέπει να συμπληρώσουν υποχρεωτικά για όλες τις κατοικίες στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης, μιλώντας χθες στο MEGA, ανέφερε πως τα στοιχεία που έλαβε το υπουργείο από τη ΔΕΗ, για όσους δεν είχαν πληρώσει το έκτακτο τέλος το 2011, δείχνουν ότι το 40% των περιπτώσεων δεν αφορούσε τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων που είναι και οι υπόχρεοι καταβολής του τέλους.

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Οδηγός Λογιστή - Οικονομικό Έτος 2013

Παρακάτω θα βρείτε τα links με τις σημαντικότερες πληροφορίες - ενημερώσεις σχετικά με όλες τις υποχρεώσεις φυσικών και νομικών προσώπων 2013.
Το άρθρο θα ενημερώνεται διαρκώς με χρήσιμες πληροφορίες, εργαλεία, καθώς και τις όποιες αλλαγές σχετικά με τις ημερομηνίες υποβολής.

Οικονομικό Έτος 2013
Φορολογική Κλίμακα & Διευκρινίσεις
Συντελεστές Φορολογίας Εισοδήματος
Συντελεστές Παρακράτησης Φόρου






Κατηγορίες
Φορολογία εισοδήματος
ΙΚΑ - Εργατικά
ΦΠΑ - ΚΦΑΣ και άλλα









Πηγή: Econ ενημερωτική

Όλα τα μυστικά και τα SOS για να συμπληρώσετε σωστά την ηλεκτρονική φορολογική δήλωση – 52 ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους από το ΥπΟικ

Την ηλεκτρονική οδό θα πρέπει να ακολουθήσουν υποχρεωτικά φέτος περίπου 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι για να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση. Η «πύλη» άνοιξε την Παρασκευή, ωστόσο οι φορολογούμενοι αναμένουν τις αναλυτικές οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών για την συμπλήρωση των δηλώσεων, οι οποίες ενδεχομένως να εκδοθούν σήμερα.
Όσοι θα υποβάλλουν για πρώτη φορά ηλεκτρονική δήλωση, όπως οι συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ που μέχρι πέρυσι υπέβαλαν χειρόγραφες δηλώσεις αλλά και οι νέοι που έχουν συμπληρώσει το 18έτος της ηλικίας τους και δεν είναι προστατευόμενα μέλη, απαιτείται να διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Για το λόγο αυτό θα πρέπει πρώτα να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση και μετά να προμηθευτούν από το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. τον κλειδάριθμο.
Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις πολιτών που αφορούν την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης παρέχει το υπουργείο Οικονομικών

Αναλυτικές οδηγίες για τη φορολογική δήλωση – «Το βιβλιαράκι» του ΥπΟικ

Αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης περιλαμβάνει το «βιβλιαράκι» της εφορίας που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων.
Στον πρόλογο του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη εφιστάται η προσοχή των φορολογούμενων στα παρακάτω σημεία για τον τρόπου θα συμπληρώσουν τις δηλώσεις τους.
Ειδικότερα τα σημεία αυτά:

Δέκα βήματα για να υποβάλετε τη φορολογική δήλωση ηλεκτρονικά

Την ηλεκτρονική οδό θα πρέπει να ακολουθήσουν υποχρεωτικά φέτος περίπου 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι για να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση. Η «πύλη» άνοιξε την Παρασκευή, ωστόσο οι φορολογούμενοι αναμένουν τις αναλυτικές οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών για τη συμπλήρωση των δηλώσεων, οι οποίες ενδεχομένως να εκδοθούν σήμερα.

Πότε υποβάλλονται χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις

“Παράθυρο” για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων σε έντυπη μορφή σε “εξαιρετικές περιπτώσεις” και μόνο μετά από έγκριση του εφόρου ανοίγει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.
Η απόφαση αυτή αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.
Κι αυτό καθώς η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου θα ταλαιπωρήσει συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα έως 12.000 ευρώ οι οποίοι μέχρι πέρυσι είχαν μάθει να τις συμπληρώνουν σε έντυπη μορφή και να τις καταθέτουν αυτοπροσώπως ή να τις αποστέλλουν ταχυδρομικά στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Στην παγίδα των τεκμηρίων εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι

Τα τεκμήρια διαβίωσης απειλούν και φέτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους,
Με την εκκαθάριση των δηλώσεων είναι πιθανό το ενδεχόμενο να φορολογηθούν όχι με βάση τα πραγματικά εισοδήματά τους αλλά για μεγαλύτερα εισοδήματα που θα προκύψουν με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης.

Τέλος στα χειρόγραφα παράβολα - Έρχονται τα ηλεκτρονικά

Τέλος στα κλασσικά χειρόγραφα παράβολα που πρέπει να προμηθευτούν οι πολίτες για μία σειρά διαδικασιών βάζει το υπουργείο Οικονομικών καθώς καθιερώνει πλέον το ηλεκτρονικό παράβολο.
Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιδιώκει όλες οι συναλλαγές με την εφορία να γίνεται από απόσταση και οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες να επικεντρωθούν στον έλεγχο που τόσο υστερεί τα τελευταία χρόνια με άμεσο αντίκτυπο στα έσοδα του κράτους.
Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες είσπραξης - επιστροφής για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού παράβολου.
Ειδικότερα, αποφασίζεται η καθιέρωση διαδικασίας είσπραξης και επιστροφής του ηλεκτρονικού παραβόλου, το οποίο θα αντικαταστήσει την έντυπη μορφή παραβόλου και των σχετικών οίκοθεν αποδεικτικών είσπραξης

Ένταξη χωρίς παράβολα για όσους ρύθμισαν ήδη αυθαίρετα ή ημιυπαίθριους

Όσοι πολίτες έκαναν χρήση των διατάξεων των προηγούμενων νόμων, τόσο του 4014 για τα αυθαίρετα, όσο και του 3843 για τους ημιυπαίθριους, θα μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου, μόλις ψηφισθεί, χωρίς επιπλέον παράβολα και συνυπολογισμό των ποσών που έχουν καταβάλει, είτε είναι σε καθεστώς δόσεων, είτε έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες.
Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός αναπληρωτής Σταύρος Καλαφάτης σε ό,τι αφορά το νέο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, το οποίο πρόκειται να έρθει τον Ιούνιο στη βουλή.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ” Ε.ΦΟ.Β.Ε. - Παράταση προθεσμίας υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε5) Ο.Ε., Ε.Ε., ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΦΑΝΩΝ ή ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Η Ένωση ΦΟροτεχνών Βορείου Ελλάδος σας ενημερώνει:
Η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε5) των Ο.Ε., Ε.Ε., ΑΣΤΙΚΩΝ, ΑΦΑΝΩΝ ή ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΩΝ, που η καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους είναι η 31η Μαΐου 2013,παρατείνεται μέχρι τις 17 Ιουνίου 2013.

Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. - Βεβαιώσεις αποδοχών των συνταξιούχων για την φορολογική δήλωση του οικ. έτους 2013

Σας ενημερώνουμε ότι οι βεβαιώσεις Αποδοχών των Συνταξιούχων  για την Υποβολή της Φορολογικής Δήλωσης  του Οικονομικού έτους 2013 (εισοδήματα 1/1/2012-31/12/2012), θα αποσταλλούν ταχυδρομικώς έως 31/5/2013.

http://taxheaven.gr

Και τα παράβολα θα εκδίδονται πλέον ηλεκτρονικά μέσω ΓΓΠΣ - Όροι και διαδικασία είσπραξης – επιστροφής για το e-Παράβολο

Στη δημοσιότητα δόθηκε η Απόφαση του υπουργού Οικονομικών για την καθιέρωση διαδικασίας είσπραξης και επιστροφής του ηλεκτρονικού παραβόλου




Ο Ο.Α.Ε.Ε. περιμένει εγκύκλιο από το Υπ.Οικ. για να εκδόσει τις βεβαιώσεις των συνταξιούχων

Ενημέρωση ΟΑΕΕ σχετικά με τις βεβαιώσεις αποδοχών έτους 2012 για τους συνταξιούχους του ταμείου

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ενημερώνει τους συνταξιούχους του σχετικά με τις βεβαιώσεις αποδοχών έτους 2012, τα εξής:

1.οι ως άνω βεβαιώσεις θα αποσταλούν ταχυδρομικά,

2.η αποστολή θα γίνει αμέσως μετά την αναμενόμενη έκδοση της σχετικής εγκυκλίου του Υπ. Οικονομικών, περί του τύπου και του
περιεχομένου των βεβαιώσεων αυτών,

3.οι βεβαιώσεις, παραλλήλως μπορούν να ζητούνται και από τα Περιφερειακά Τμήματα του ΟΑΕΕ, μετά φυσικά την παραλαβή της εγκυκλίου του Υπ. Οικονομικών.


http://taxheaven.gr

Τέλος οι συντάξεις τον Ιούνιο για 96.333 συνταξιούχους χωρίς Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ.


Σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση με θέμα το συν­τονισμό των ταμείων για την πληρωμή των συντάξεων στους 96.333

Σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση με θέμα το συν­τονισμό των ταμείων για την πληρωμή των συντάξεων στους 96.333 συνταξιού­χους που ανεστάλη η καταβολή της σύνταξής στον τραπεζικό τους λογαριασμό και θα πληρωθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι αλλαγές στο φετινό Ε9 - Ποιές είναι οι νέες υποχρεώσεις - Τι πρέπει να προσέξουν τα νομικά πρόσωπα

Ποιες θα είναι οι αλλαγές φέτος στην συμπλήρωση του Ε9.


Όσοι υποχρεούνται σε δήλωση είτε γιατί είχαν μεταβολές στα ακίνητά τους είτε γιατί είναι νομικά πρόσωπα, θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό ή τους αριθμούς παροχής Δ.Ε.Η.

Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλουν δήλωση Ε9 για τις μεταβολές που είχαν το έτος 2012 θα πρέπει να συμπληρώσουν και τον αριθμό παροχής της Δ.Ε.Η. για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που θα δηλώσουν.

Ο κος Θεοχάρης απαντάει για τόκους, παράταση στις δηλώσεις και βεβαιώσεις συντάξεων μέσω Κ.Ε.Π.

Προανήγγειλε την ενεργοποίηση των ΚΕΠ για να βοηθηθούν οι συνταξιούχοι
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, μέσα από την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» απαντά σε όλες τις ερωτήσεις για το πώς θα υποβάλλουν οι πολίτες τις φορολογικές δηλώσεις.