Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

«Πόθεν έσχες» για μετοχές, ομόλογα, repos και για σύσταση εταιρειών


Μετά την επαναφορά του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση ή ανέγερση ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2013, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την επιβολή «πόθεν έσχες» και για την αγορά μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων καθώς και για τα κεφάλαια που διαθέτει κάθε φορολογούμενος για να συστήσει οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση ή να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο οποιασδήποτε εταιρείας.

Δεκαπλασιάζεται το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας

Δεκαπλάσιο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το γνωστό ΤΑΠ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και αποδίδεται στα ταμείατων δήμων, καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Οπως τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει μεγάλη αύξηση του ΤΑΠ για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική ακεραιότητα των δήμων που είναι υπερχρεωμένοι. Το Τέλος είναι σήμερα 0,25-0,35 τοις χιλίοις και μπορεί να φτάσει με τις αυξήσεις το 3 τοις χιλίοις. Η πρόβλεψη αυτή, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ αναφέρεται στο νέο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη ώστε να πάψουν να βρίσκονται οι δήμοι στο «κόκκινο». Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ «για μια κατοικία ή οποιοδήποτε ακίνητο αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, το ΤΑΠ που σήμερα είναι 50-75 ευρώ θα αυξηθεί στα 600 ευρώ ετησίως, δηλαδή πάνω από ένα μηνιαίο μίσθωμα
Σημειώνουμε ότι το ποσοστό αυτό θα είναι επιπρόσθετο στον επίσης υπερπολλαπλάσιο προοδευτικό φορολογικό συντελεστή του νέου ΦΑΠ και στην καταληστευτική "αυτοτελή" φορολόγηση των μισθωμάτων από το πρώτο ευρώ, που θα συμπεριληφθούν στο επερχόμενο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Πάμε δηλαδή για σαρωτική δήμευση της ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα της ξενοίκιαστης, και εξόντωση των ιδιοκτητών της, που θα τη ζήλευαν ακόμη και οι εμπνευστές του διαβόητου "Βαρλίκ Βεργκισί», καταλήγει η ανακοίνωση.

2 .237 ευρώ η μέση απώλεια για κάθε νοικοκυριό

Το πολυνομοσχέδιο πλήττει όλες τις κοινωνικές ομάδες καθώς καταργεί ακόμα και τα ειδικά επιδόματα ανεργίας σε επιχειρήσεις που έβαλαν ή θα βάλουν λουκέτο. Η κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων και άλλων παροχών θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια τουλάχιστον 150 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο για τρίτεκνους και πολύτεκνους.
Πάνω από δύο μηνιάτικα ή 2.237 ευρώ κατά μέσον όρο αφαιρεί από το εισόδημα κάθε νοικοκυριού το πολυνομοσχέδιο με τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και την αύξηση της φορολογίας με τον συνολικό λογαριασμό να φθάνει τα 8,950 δισ. ευρώ.

Στο κυνήγι των αποδείξεων για έκπτωση φόρου

Αποδείξεις θα πρέπει να συνεχίσουν να μαζεύουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Όχι όμως για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, αλλά για να εξασφαλίσουν τη σταθερή έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ που θα προβλέπει η νέα φορολογική κλίμακα και το νέο σύστημα φορολόγησης των μισθωτών και συνταξιούχων που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Το μέτρο των αποδείξεων δεν θα αλλάξει. Οι φορολογούμενοι, δηλαδή, θα εξακολουθούν να ζητούν και να συλλέγουν αποδείξεις, η συνολική αξία των οποίων θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος τους (πραγματικού ή τεκμαρτού) για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ που θα προβλέπεται με τη νέα φορολογική κλίμακα.

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Πως θα μπουν σε διαθεσιμότητα οι δημόσιοι υπάλληλοι - Ποιοι εξαιρούνται

Να καθησυχάσει τους υπαλλήλους οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για μία ακόμη φορά, κάνοντας γνωστό ότι δεν θα απολυθούν, αλλά, θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Όπως αναφέρεται σε σημείωμα του υπουργείου, «η ένταξη των υπαλλήλων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης των θέσεών τους, στο Πρόγραμμα Κινητικότητας έχει σκοπό τη μετακίνησή τους, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτά κενά στη διοίκηση, ιδίως στην εξυπηρέτηση των πολιτών, και να αξιοποιηθεί καλύτερα το διοικητικό προσωπικό».
Στο πρόγραμμα, το οποίο ξεκινά άμεσα, εντάσσονται μόνο όσοι προσελήφθησαν χωρίς διαγωνιστική ή άλλη διαδικασία επιλογής, ενώ, σημειώνεται ότι η διαδικασία ξεκινά με υπαλλήλους που δεν έχουν αξιολογηθεί ατομικά και, επιπροσθέτως, τονίζεται ότι «δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση η νομιμότητα των προσλήψεων αυτών – οι υπάλληλοι δεν στοχοποιούνται».
Αφορά μόνο υπαλλήλους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στον κλάδο διοικητικού. Συγκεκριμένα αφορά:

Απλήρωτα 3 δισ. κάθε μήνα λόγω αδυναμίας τακτοποίησης των φορολογουμένων

Χρέη που υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ αφήνουν απλήρωτα πλέον κάθε μήνα οι φορολογούμενοι ενώ την ίδια ώρα μια στις πέντε επιχειρήσεις δεν υποβάλλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό να αποδώσει στο Δημόσιο το φόρο.

Ποιους εγκλωβίζει η αύξηση των ορίων ηλικίας

Βίαιη «εκτίναξη» των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο έτη σε όλες τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων επιφέρει το πακέτο των μέτρων της κυβέρνησης άμεσα από 1ης Ιανουαρίου 2013.
Ουσιαστικά με τον συνδυασμό δύο διατάξεων του νομοσχεδίου που θα φέρει στη Βουλή «εγκλωβίζει» - τουλάχιστον για δύο έτη - τους ασφαλισμένους που δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ως το τέλος του 2012.
Οι δύο ρυθμίσεις είναι: Πρώτον, η αύξηση του ορίου κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67) αλλά και η αντίστοιχη αύξηση των ενδιάμεσων ορίων συνταξιοδότησης. Δεύτερον, η άμεση ισχύς από 1.1.2013 των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας - έτη ασφάλισης), οι οποίες προβλεπόταν να διαμορφωθούν σταδιακά την 1-1-2015, σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη (3863/2010).

Τα γνωστά και άγνωστα χαράτσια που επιβάλλει το Μνημόνιο

Σε βαριά ατμόσφαιρα και με την ένταση στο κατακόρυφο η επόμενη μέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου φέρνει μια νέα δυσκολότερη καθημερινότητα, που κρύβει πολλαπλές εκπλήξεις. Εξαιτίας του κατεπείγοντος χαρακτήρα που δόθηκε στη διαδικασία είναι αρκετά αυτά που ξέρουμε αλλά και τα άγνωστα σημεία του πολυνομοσχεδίου. Εσχάτως, απρόβλεπτη θρυαλλίδα αποτέλεσε και η διάταξη με την οποία οι υπάλληλοι της Βουλής θα υπόκεινταν στις ίδιες μισθολογικές μειώσεις με το υπόλοιπο σώμα των δημοσίων υπαλλήλων. Την ίδια ώρα, νοικοκυριά και αγορά στενάζουν ενώ την αδυναμία των φορολογούμενων να τακτοποιήσουν τις όποιες οφειλές τους και προς την εφορία αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο, οφειλές συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, ενώ ήδη από τον Αύγουστο είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα άλλα 2,98 δισ. ευρώ χρεών.

Δεν πληρώνουν το επίδομα θέρμανσης

«Μπλοκάρουν» την έναρξη της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά... τεχνικά προβλήματα.
Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση ενώ αναζητείται λύση σε δυο σοβαρά προβλήματα που αφορούν:

Πάρτι φοροδιαφυγής από τις off shore εταιρείες

Πάρτι φοροδιαφυγής έκαναν οι οφσορ εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αφού απέφευγαν να κάνουν φορολογικές δηλώσεις.
Στις 21.065 ανέρχονται οι αλλοδαπές εταιρείες, σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται στο TAXIS. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ.Μαυραγάνη, από αυτές οι 16.580 είναι ενεργές και μόνο λίγες εκατοντάδες έκαναν δηλώσεις για τα ακίνητα που κατέχουν.