Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

«Πόθεν έσχες» για μετοχές, ομόλογα, repos και για σύσταση εταιρειών


Μετά την επαναφορά του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση ή ανέγερση ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2013, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την επιβολή «πόθεν έσχες» και για την αγορά μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων καθώς και για τα κεφάλαια που διαθέτει κάθε φορολογούμενος για να συστήσει οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση ή να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο οποιασδήποτε εταιρείας.


Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την επέκταση του «πόθεν έσχες» σε όλες τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2013, ώστε να καταστεί δυνατός ο πλήρης έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης όλων των φορολογουμένων με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δικαιολογούν τις δαπάνες με βάση τα εισοδήματά τους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρους επί τεκμαρτών εισοδημάτων που θα προσδιορίζονται με βάση τις δαπάνες αυτές καθώς και με βάση τυχόν άλλες δαπάνες τους για απόκτηση ακινήτων, αποπληρωμή δανείων κ.λπ. Επιπλέον, στην περίπτωση που η εφορία θα διαπιστώνει ότι οι δαπάνες αυτές δεν δικαιολογούνται με βάση τα εισοδήματα που έχει αποκτήσει με νόμιμο τρόπο ο φορολογούμενος, θα έχει τη δυνατότητα να τον ελέγξει εξονυχιστικά για να εντοπίσει εάν απέκρυψε απλώς εισοδήματα ή εάν απέκτησε έσοδα από παράνομες δραστηριότητες.

Από το 2013 θα καθιερωθεί, για όλους τους φορολογούμενους, η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (δηλώσεων «πόθεν έσχες»). Στόχος είναι να δημιουργηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών μια νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, που θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για τις περιουσίες και τις αποταμιεύσεις όλων των Ελλήνων. Περίπου 8,4 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά τις μεταβολές πουν επήλθαν το 2012 στην ακίνητη περιουσία τους, αλλά και τις αποταμιεύσεις τους και τις συμμετοχές τους σε παντός είδους επιχειρήσεις.



Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr