Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Kλειδώνουν" φόροι και παροχές
Με την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται από χθες για να παρευρεθεί στις σημερινές συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, θα "κλειδώσουν" οι αποφάσεις για φόρους και παροχές εν όψει της Διεθνούς Eκθεσης Θεσσαλονίκης και της τελικής κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2011.
Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο έως το τέλος Σεπτεμβρίου μαζί με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Οι βασικές κατευθύνσεις θα παρουσιαστούν στην τρόικα, που φτάνει στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα για την ενδιάμεση αξιολόγηση της εφαρμογής του μνημονίου. Εως το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση αναμένεται να καταλήξει στις τελικές αποφάσεις που αφορούν τα εξής:
1 Εξίσωση φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης σε αντιστάθμισμα του "παγώματος" της μαζικής μετάταξης προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (από 11% στο 23%). Στο επιτελείο του Γ. Παπακωνσταντίνου εξετάζουν όλα τα σενάρια, ώστε να περιοριστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η επιβάρυνση στα νοικοκυριά, όποια και αν είναι τελικά η απόφαση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σχέδιο εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που θα αυξήσει έως και 50% την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, θα συνοδευτεί από:
Από 15 Οκτωβρίου
Τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης με εισοδηματικά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια. Στόχος είναι η πρώτη δόση να χορηγηθεί από τις 15 Οκτωβρίου, που ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.
Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, από 412 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 390 ευρώ.
Την αύξηση της σταθερής έκπτωσης 20% της τιμής φυσικού αερίου σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο 30%-40%. Δεν αποκλείεται να επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.
Πάντως το υπουργείο Οικονομικών, αναγνωρίζοντας ότι η κατάργηση του φτηνού πετρελαίου θέρμανσης προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις και επιβαρύνει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, εξετάζει και εναλλακτικά σενάρια, όπως την αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ από 11% στο 13% και τη διατήρηση του υψηλού ΦΠΑ στο 23% ή την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15%-18%.
2 Το νέο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, που το πιθανότερο είναι να περιλαμβάνει διορθωτικές κινήσεις:
Στη φορολογία των επιχειρήσεων με στόχο την προέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη της απασχόλησης.
Στο μέτρο των αποδείξεων.
Στα τέλη κυκλοφορίας.
Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν το ενδεχόμενο νέων ρυθμίσεων για την είσπραξη του ΦΠΑ που δεν αποδίδουν οι επιχειρήσεις, καθώς και για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Ποιοι Οργανισμοί του Δημοσίου καταργούνται
Το πρώτο νομοσχέδιο με το οποίο γίνεται πράξη η κατάργηση οργανισμών και επιχειρήσεων του Δημοσίου, κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση. Σύμφωνα με αυτό προβλέπεται η κατάργηση 20 οργανισμών και επιχειρήσεων, ενώ υπάρχουν και συγχωνεύσεις οργανισμών. Επίσης, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους, προβλέπεται η απόλυση των εργαζομένων της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι στους άλλους οργανισμούς που καταργούνται, θα απορροφηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Όπως τονίζεται στο εισηγητικό σημείωμα, με το νομοσχέδιο γίνεται προσπάθεια για ορθολογική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα με σκοπό τον περιορισμό του εύρους του, ώστε να διοικείται αποτελεσματικότερα και αποδοτικότερα και να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός με τα έξοδα λειτουργίας υπηρεσιών και φορέων που δεν εξυπηρετούν πλέον το δημόσιο συμφέρον ενόψει της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται σε συνδυασμό με την υλοποίηση και του προγράμματος σταθερότητας.
Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις επιχειρείται, κατά περίπτωση, η κατάργηση ή συγχώνευση, ή η λύση και εκκαθάριση συγκεκριμένων υπηρεσιών και φορέων, σύμφωνα με σχετική απόφαση της «Διυπουργικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τη σύσταση, κατάργηση, αναδιάρθρωση και μετατροπή υπηρεσιών, συμβουλίων, επιτροπών και φορέων του δημόσιου τομέα».
Η Επιτροπή προχώρησε στη λήψη αποφάσεων επειδή διαπίστωσε, ανάλογα με την περίπτωση, είτε μερική επικάλυψη αρμοδιοτήτων με άλλους φορείς ή υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, είτε πλήρη αδράνεια ή μερική λειτουργία τους που δεν ανταποκρίνεται στους σκοπούς της ίδρυσής τους, είτε εκπλήρωση της αποστολής τους, είτε είδος δραστηριοτήτων που δεν δικαιολογεί τη νομική μορφή με την οποία λειτουργούν.Ειδικότερα καταργούνται από τη δημοσίευση του νόμου, ανά υπουργείο, ως εξής:
Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
1. Μουσείο και Βιβλιοθήκη του Εθνικού Τυπογραφείου, ΝΠΙΔ (καταργείται ως νομικό πρόσωπο και λειτουργεί στο εξής ως υπηρεσιακή μονάδα του Εθνικού Τυπογραφείου επιπέδου τμήματος).
2. Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (Ι.ΜΕ.ΠΟ.) ΝΠΙΔ (καταργείται ως νομικό πρόσωπο και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται και ασκούνται από τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής).
Υπουργείο Οικονομικών.
3. Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (Ε.ΤΑ.Κ.Σ.) ΝΠΔΔ (καταργείται).
4. Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (Ε.Τ.Α.Ε.Α.), ΝΠΔΔ (καταργείται από 1η Ιανουαρίου 2011, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του που αναφέρεται στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2010).
Υπουργείο Παιδείας
5. Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών (Ε.Α.Γ.Ε.), ΝΠΔΔ (καταργείται).
6. Ιόνιος Ακαδημία, ΝΠΔΔ (καταργείται)
Υπουργείο Υποδομών,  Μεταφορών και Δικτύων
7. Διεθνής Ικάριος Αεραθλητική Ακαδημία, ΝΠΙΔ (καταργείται).
8. Ένωση για την Αντισεισμική Προστασία των Κρατών-Μελών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου (Ε.ΑΣ.Π.-Ο.Σ.Ε.Π.), ΝΠΙΔ (καταργείται και οι αρμοδιότητες μεταφέρονται και ασκούνται από το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών Ι.Τ.Σ.Α.Κ.)
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
9. Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας (Ε.Κ.Ε.Υ.), ΝΠΔΔ (καταργείται)
10. Ινστιτούτο Έρευνας και Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας (Ι.Ε.Ε.Π.Υ.Υ.), αυτοτελής οργανική μονάδα (καταργείται).
11. Κέντρο Κληρονομικών Νόσων Αίματος, (Κ.Κ.Ν.Α.), ΝΠΙΔ (καταργείται και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται και ασκούνται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, Ε.ΚΕ.Α.), ΝΠΔΔ.
12. Ινστιτούτο Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας (Ι.Κ.Δ.Ε.), ΝΠΙΔ (καταργείται και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται και ασκούνται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.), ΝΠΔΔ.
13. Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.ΠΑ. ΑμεΑ), ΝΠΙΔ (καταργείται και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται και ασκούνται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), ΝΠΔΔ.
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
14. Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης (51 υπηρεσιακές μονάδες), (καταργούνται) 15. Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας ΝΠΙΔ (καταργείται και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται και ασκούνται από τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ.)
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
15. Επιστημονικό και Ερευνητικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας (Ε.Ε.ΚΕ.Π.Π.), ΝΠΙΔ, (καταργείται).
Ποιες επιχειρήσεις εκκαθαρίζονται και ποιες συγχωνεύονται
Χαρακτηριστική περίπτωση η Εταιρεία Διαχείρισης Τεχνολογικού Πάρκου Αττικής «Λεύκιππος», η οποία δεν λειτούργησε ποτέ
Με το άρθρο 2 επίσης ορίζεται ότι λύονται και τίθενται σε εκκαθάριση ορισμένες ανώνυμες εταιρείες, η λειτουργία των οποίων έπαυσε να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Οι τιθέμενες σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης ανώνυμες εταιρείες είναι:
1. Η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ Α.Ε.), εποπτευόμενη από τον υπουργό Περιβάλλοντος.
2. Το Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου ΑΕ (ΙΧ.ΘΥ.Κ.Α.), εποπτευόμενη από τον υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
3. Το Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε., εποπτευόμενη από τον υπουργό Εργασίας.
4. Η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. εποπτευόμενη από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όσον αφορά στην Εταιρεία Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τεχνολογικού Πάρκου Αττικής «Λεύκιππος», η οποία εποπτεύεται από τον υπουργό Οικονομίας, καταργούνται οι διατάξεις με τις οποίες συνεστήθη. Σημειώνεται ότι η εταιρεία αυτή δεν έχει ουσιαστικά λειτουργήσει ποτέ.
Το τακτικό προσωπικό των υπό λύση και εκκαθάριση εταιρειών, μετά από αίτηση στην οποία εκφράζει την προτίμησή του μεταφέρεται με την ίδια σχέση εργασίας και αξιοποιείται σε άλλους φορείς και υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα.
Αντίθετα σε ό,τι αφορά την ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. το προσωπικό της οποίας προσελήφθη τελευταίο στην εν λόγω εταιρεία με βάση την από 4 Αυγούστου 2009 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταγγέλλονται οι συμβάσεις εργασίας του.
Επίσης συγχωνεύονται:
Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (Ι.Κ.Π.Α.) με το ν.π.δ.δ. Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) και η Σχολή Επιμόρφωσης Υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών (Σ.Ε.Υ.Υ.Ο.) με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.), λόγω συνάφειας του αντικειμένου τους.
Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το ν.π.ι.δ. Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα υπηρετεί στο εξής το σκοπό του Μουσείου.
Οι ανώνυμες εταιρείες «Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας» (ΕΛΚΑ), «Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης» (ΕΛΚΕΑ), «ΚΕΚ ΕΛΚΕΔΕ ΕΠΕ» και «Κέντρο Ελληνικής Γούνας» συγχωνεύονται μέσω απορρόφησης στο «ΕΛΚΕΔΕ Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Α.Ε.» και η Εταιρεία Διανομής Αερίου (Ε.Δ.Α. Α.Ε.) και η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, (ΔΕΠΑ Α.Ε.) συγχωνεύονται με απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη.
Καταργείται το Δ.Σ. του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε. (ΟΠΕΠ Α.Ε.) και τη διοίκησή του ασκεί το Δ.Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ποινική δίωξη σε βάρος του Π. Ψωμιάδη
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία στην υπηρεσία άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σε βάρος του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη. Πρόκειται για την υπόθεση των απευθείας αναθέσεων που υπογράφονταν από τον κ. Ψωμιάδη για τη μεταφορά των μαθητών στο νομό Θεσσαλονίκης.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Τρεις εναλλακτικές λύσεις για τον ΦΠΑ
Τη γενική αύξηση του χαμηλού συντελεστή στο 13%, τη δημιουργία ενιαίου φόρου για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και την εξίσωση της φορολόγησης των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Το (δημόσιο) ταμείο είναι μείον, ομολόγησε χθες από τις Βρυξέλλες, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Εco/Fin, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , ο οποίος, προδιέγραψε τους τρόπους αύξησης των εσόδων που μελετά η κυβέρνηση εν όψει της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, ο διπλασιασμός του ΦΠΑ- από το 11% στο 23%- στο 30% των προϊόντων για τα οποία ισχύει σήμερα ο χαμηλός ΦΠΑ, δεν είναι η μόνη οδός. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι εξετάζονται άλλες τρεις επιλογές, οι οποίες είναι οι εξής:
* η γενική αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ στο 13%, * η δημιουργία ενιαίου ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες και * η εξίσωση της φορολόγησης των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης.Ο υπουργός Οικονομίας ξεκαθάρισε πως παρά το γεγονός ότι η προοπτική αύξησης του ΦΠΑ από το 11% στο 23% για το 30% των προϊόντων που έχουν χαμηλό ΦΠΑ υιοθετείται από το μνημόνιο, η τρόικα έχει αποδεχθεί τη δυνατότητα εφαρμογής εναλλακτικών λύσεων. «Η κυβέρνηση εξετάζει την κάθε λύση με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική δικαιοσύνη και σύντομα θα λάβουμε την τελική μας απόφαση» είπε ο υπουργός Οικονομικών, αφήνοντας ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι η εξίσωση της φορολόγησης των πετρελαίων φαίνεται να είναι προς το παρόν η ενδεδειγμένη εναλλακτική λύση. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, «το να μπει κανείς στη λογική ενός συστήματος το οποίο εξισώνει τους φόρους, χτυπάει το λαθρεμπόριο που υπάρχει λόγω των διαφορετικών φορολογικών συντελεστών, και ταυτόχρονα αποζημιώνει τις κοινωνικές ομάδες που θίγονται από μια παρόμοια αύξηση του φόρου είναι μια κατεύθυνση την οποία κοιτάζουμε με μεγάλη προσοχή και μεγάλη σοβαρότητα».
Κατά τα άλλα, το Συμβούλιο ενέκρινε χθες και τυπικά (και χωρίς συ ζήτηση) τη δεύτερη δόση των δανείων των χωρών του ευρώ προς την Ελλάδα (ύψους 6,5 δισ. ευρώ), η οποία μαζί με τη συμβολή του ΔΝΤ θα ανέλθει σε 9 δισ. ευρώ και θα είναι εκταμιεύσιμη την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού χαιρέτισε τις πρόσφατες θετικές δηλώσεις διεθνών παραγόντων, ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής είναι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως π.χ. το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, καθώς επίσης και η σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα.
Τo Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ αποφάσισε εξάλλου χθες ότι από το 2011 τα κράτη-μέλη το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους θα θέτουν υπό την κρίση της ΕΕ τα σχέδια των κρατικών προϋπολογισμών του ερχόμενου έτους και στη συνέχεια, εφόσον τα σχέδια αυτά υιοθετούνται, θα τίθενται προς έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια. Από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση αυτή.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Φορολίφτινγκ στο πετρέλαιο
Λίφτινγκ στο μέτρο της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ώστε να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά και το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Το σχέδιο άμβλυνσης επιπτώσεων και εντυπώσεων εκτείνεται σε τρία μέτωπα και προβλέπει παράλληλη μείωση του υψηλού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στα ασθενέστερα εισοδηματικά κλιμάκια, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται αν είναι δυνατόν ακόμα και στις 15 Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, εφόσον δοθεί το πράσινο φως από την τρόικα για την προώθηση της εξίσωσης των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης εναλλακτικά της νέας αύξησης του ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης από τα 412 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 390 ευρώ. Ετσι η εξίσωση θα οδηγήσει τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 21 στα 390 και όχι στα 412 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. «Οι επιβαρύνσεις παραμένουν τεράστιες. Η μείωση του υψηλού φόρου δεν θα κάνει παρά μια... τρύπα στο νερό» σχολιάζουν παράγοντες των βενζινοπωλών, που διευκρινίζουν ότι πρακτικά αντί ο φόρος να αυξηθεί από τα 0,21 λεπτά το λίτρο στα 41,2 λεπτά, θα αυξηθεί στα 39 λεπτά. Αυτό σημαίνει- όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές- ότι η τιμή στην αντλία απλώς θα αυξηθεί κατά 2 λεπτά λιγότερο. Στο μεταξύ όμως η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα έχει εκτοξευθεί από τα 52 λεπτά το λίτρο που είχε διαμορφωθεί τον περυσινό Οκτώβριο στα 1,27 λεπτά το λίτρο (σήμερα η τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι στα 1,29 ευρώ), οδηγώντας σε επιβαρύνσεις της τάξεως των 750 ευρώ ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 1.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης τη σεζόν.
Το δεύτερο μέτρο που εξετάζεται αφορά παράλληλη παρέμβαση μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου. Σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Αττική διαμορφώνονται σε επίπεδο χαμηλότερο κατά 20% των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης. Η πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι αφορά διεύρυνση της αύξησης της έκπτωσης στο 40%.
Επίδομα θέρμανσης
Το τρίτο μέτρο δεν είναι άλλο από τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στις ασθενέστερες εισοδηματικά ομάδες του πληθυσμού, που χαρακτηρίζεται από κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «αναπόσπαστο» τυχόν εξίσωσης των φόρων. Η χορήγηση του επιδόματος συναντά πρακτικές δυσκολίες στον καθορισμό του δίκαιου ύψους τους σε συνάρτηση με εισοδηματικά κριτήρια, γεωγραφικούς παράγοντες ή ακόμα και ζητήματα ενεργειακής ταυτότητας των κτιρίων. Για παράδειγμα, άλλη είναι η επιβάρυνση ενός νοικοκυριού που κατοικεί σε ένα νεόδμητο ακίνητο στο Νευροκόπι και άλλη ενός νοικοκυριού στην ίδια περιοχή αλλά με κατοικία 40ετίας...
Παρ΄ ότι η εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα κόψει τον ομφάλιο λώρο με τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο που εκτιμάται ότι στερεί έσοδα 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο και άρα θα λύσει τον γρίφο εξεύρεσης 1 δισ. ευρώ πρόσθετων εσόδων το 2011 που επιτάσσει το Μνημόνιο, οι αποφάσεις δεν είναι ακόμα οριστικές, αν και η ζυγαριά γέρνει προς αυτή την κατεύθυνση. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια της τελευταίας σύσκεψης που έγινε το περασμένο Σάββατο ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες να μελετήσουν δύο ακόμα εναλλακτικές προτάσεις εξεύρεσης ενός δισ. ευρώ: αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% στο 13% χωρίς να μεταβάλλεται ο ανώτατος συντελεστής 23% ή καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 17%- 18%. Κι όλα αυτά για να μην αναγκαστεί να εφαρμόσει την πρόβλεψη του Μνημονίου για έσοδα 1 δισ. ευρώ από μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.
Οι τελικές αποφάσεις δεν θα ληφθούν πριν από την έλευση του κλιμακίου της τρόικας στις 13 Σεπτεμβρίου και θα περιληφθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το αργότερο έως τον Οκτώβριο στη Βουλή.
Μαύρες λίστες επιχειρήσεων για φοροδιαφυγή, πλαστά και ληξιπρόθεσμα
ΤΡΕΙΣ ΜΑΥΡΕΣ λίστες με επιχειρήσεις που διέπραξαν μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, εμπλέκονται σε υποθέσεις πλαστών και εικονικών στοιχείων ή ήρθαν αντιμέτωπες με κατασχέσεις των καταθέσεών τους ως έσχατη λύση είσπραξης των οφειλών τους στο Δημόσιο καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών. Οι λίστες άρχισαν ήδη να συμπληρώνονται από την αρμόδια διεύθυνση ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών, καθώς εξετάζεται η επανενεργοποίηση διάταξης νόμου του 1995, σύμφωνα με την οποία πίνακες παραβατών της φορολογικής νομοθεσίας συνοδεύουν τον προϋπολογισμό κάθε έτους με την κατάθεσή του στη Βουλή. Η σχετική διάταξη παρέμενε ανενεργή τα τελευταία χρόνια, με τις λίστες φοροφυγάδων και τη δημόσια διαπόμπευση να έχουν εγκαταλειφθεί τόσο για λόγους πολιτικού κόστους, όσο και εξαιτίας προβλημάτων έναντι της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Τώρα, υπό την πίεση της κοινωνίας για απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης- ιδίως μετά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί- αλλά και την απαίτηση της τρόικας για απτά αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει στη δημοσιότητα μαζί με τον προϋπολογισμό μαύρες λίστες επιχειρήσεων που εντοπίστηκαν να φοροδιαφεύγουν. Η απόφαση δεν είναι ακόμα οριστική, αλλά η γενική διεύθυνση φορολογικών ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει με ειδική εγκύκλιο από Εφορίες και ελεγκτικά κέντρα να συμπληρώσουν και να αποστείλουν ηλεκτρονικά τις σχετικές λίστες.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Στη μαύρη τρύπα της κρίσης οι ρυθμίσεις των χρεών
Την κορυφή του παγόβουνου του τραπεζικού δανεισμού προς τους ιδιώτες, επιχειρηματίες και νοικοκυριά, αποκαλύπτουν οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις οποίες προχωρούν τα πιστωτικά ιδρύματα σε εφαρμογή του σχετικού νόμου που ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά και οι αντίστοιχες ρυθμίσεις οφειλών τις οποίες ανακοίνωσαν οι ίδιες.
Ο υπερχρεωμένος ιδιωτικός τομέας, βαλλόμενος από τα άγρια μέτρα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και τα οποία συρρίκνωσαν σημαντικά το οικογενειακό εισόδημα, καθώς και το κλείσιμο της στρόφιγγας των τραπεζικών δανείων τα οποία και αποτελούσαν τον αιμοδότη της κατανάλωσης, αδυνατεί πλέον να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και γυρνάει την πλάτη ακόμη και στις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 8 στις 10 επιχειρήσεις αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες και αποφεύγουν ακόμη και το να ζητήσουν παράταση των δανείων, ενώ περισσότερα από 300 χιλιάδες νοικοκυριά έχουν κηρύξει «στάση πληρωμών», δημιουργώντας ακόμη περισσότερα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, φέτος τα «κόκκινα» δάνεια αναμένεται να αγγίξουν τα 30 δισ. στο σύνολο των περίπου 223 δισ. ευρώ που είναι οι οφειλές από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Ευνοϊκές ρυθμίσεις
Ξεχωριστή παράμετρο αποτελούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, για τους οποίους όλες οι τράπεζες προσφέρουν ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των χρεών τους, οι οποίοι όμως έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τα κυβερνητικά μέτρα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες διαμόρφωσαν προγράμματα αναδιάρθρωσης δανείων που έχουν χορηγήσει σε δημοσίους υπαλλήλους, με αντικειμενικό στόχο την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και την ουσιαστική μείωση της μηνιαίας δόσης.
Ομως αυτές οι γενναιόδωρες προσφορές για ρύθμιση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων κρύβουν πίσω τους την αγωνία των τραπεζών.
Μια αγωνία που προκύπτει από το «ψαλίδισμα» των αποδοχών που έχουν υποστεί δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι η οποία και ξεπερνά το 15% και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας νέας «τοξικής» απειλής για τις τράπεζες. Ιδιαίτερα από το γεγονός ότι πολλά από τα δάνεια αυτά έχουν τιτλοποιηθεί με συμβάσεις που υποχρεώνουν τις ίδιες τις τράπεζες να καλύπτουν τα «κόκκινα» δάνεια από τα δικά τους κεφάλαια.
Απλήρωτες δόσεις
Οι επιχειρήσεις αποτελούν την άλλη διάσταση του προβλήματος, καθώς ο μειωμένος τζίρος και τα κέρδη που έχουν κατά τη διάρκεια του 2010 αποτρέπουν ή οδηγούν πολλές εταιρείες στο να αποφεύγουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.
Οπως μας είπε χαρακτηριστικά διευθυντής μεγάλης τράπεζας, «8 στα 10 ειδοποιητήρια που στέλνουμε στους πελάτες μας για να έλθουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, δεν βρίσκουν ανταπόκριση.
Οι επιχειρήσεις μοιάζουν να έχουν αφεθεί στο έλεος της κρίσης και δεν επιδιώκουν ούτε καν επαναδιαπραγμάτευση του δανείου τους».
Στόχος των τραπεζών πλέον είναι να δανειοδοτήσουν εκείνους τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν αποδείξει σε βάθος χρόνου ότι είναι καλοπληρωτές, κάτι που όπως προκύπτει από τις σχετικές έρευνες σήμερα αφορά ελάχιστους δανειολήπτες.
Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ
30.000 θα πάνε σε δίκη τις τράπεζες
Ενεργοποιείται από την 1η Σεπτεμβρίου το σκέλος του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ενώ από τις αρχές του 2011 θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων για τη ρύθμιση των οφειλών. Οι φάσεις της ρύθμισης:
Φάση 1: Με τους πιστωτές, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αναλαμβάνει μεταξύ άλλων: ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Επιτροπή Φιλικού Διακα?νονισμού, δικηγόρος ή άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.ά.
Φάση 2: Αίτηση στο Ειρηνοδικείο που θα περιλαμβάνει την κατάσταση της περιουσίας, την κατάσταση με τις απαιτήσεις των πιστωτών κ.ά.
Φάση 3: Ο συμβιβασμός ενώπιον του δικαστηρίου είναι δυνατόν να επιτευχθεί ακόμη κι αν συμφωνούν μόνο πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το 51% των οφειλών.
Δικαστική ρύθμιση
Σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός, το Δικαστήριο, προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών.
Το ύψος των μηνιαίων καταβολών καθορίζεται από το δικαστήριο.
Στις 300.000 υπολογίζονται οι δανειολήπτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Oμως, η υποχρέωση ρευστοποίησης της κινητής ή της ακίνητης περιουσίας τους προκειμένου να επέλθει η απαλλαγή από τα χρέη, αποτελεί αντικίνητρο για τη συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών να καταφύγουν στις ρυθμίσεις του νόμου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο αρχικό στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού αναμένεται να κατατεθούν περίπου 100.000 αιτήσεις, αλλά -όπως σημειώνουν- ο τελικός αριθμός αυτών που θα προσφύγουν στο δικαστήριο, αποδεχόμενοι τη ρευστοποίηση της περιουσίας τους, δεν θα ξεπεράσει τις 20.000 έως τις 30.000.
Αυτά τα «αγκαθια»που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες ευθύνονται για τη μη ανακοπή της έκρηξης των επισφαλειών που το τέταρτο τρίμηνο του 2010 εκτιμάται σε επίπεδα άνω του 10% έως και 12%, ενώ στα ίδια επίπεδα εκτιμώνται και το 2001. Το ποσοστό των καθυστερήσεων, που διαμορφώθηκε τον Μάρτιο του 2010 στο 8,2% για το σύνολο των δανείων, ανεβάζει μέχρι στιγμής το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 20 δισ. ευρώ, παρά τις γενναίες ρυθμίσεις οφειλών ύψους 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες το 2009, ενώ οι συσσωρευμένες προβλέψεις ανήλθαν στα 9 δισ. από 6,6 δισ. ευρώ το 2008.
ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Δάνεια μόνο με...ακίνητη εγγύηση
οι τράπεζες δίνουν δάνεια πλέον με το σταγονόμετρο καθώς έχουν επιβάλει νέα αυστηρά κριτήρια που αποκλείουν από τη χρηματοδότηση την πλειοψηφία των δανειοληπτών, ενώ ακόμα και όταν δανείζουν το κάνουν με φειδώ και για πολύ μικρότερα ποσά από τα αιτούμενα.
Η απότομη προσγείωση του ρυθμού χορήγησης των νέων δανείων, αποτυπώνεται στον Ιούλιο όπου ο ρυθμός αύξησης κινείται στο 2% από 15,9% που ήταν έναν χρόνο πριν. Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι ο φόβος των αυξημένων επισφαλειών που προβλέπουν για τους επόμενους μήνες τις έχει αναγκάσει να κόβουν τις αιτήσεις για τα νέα δάνεια, βάζοντας πολύ πιο αυστηρά κριτήρια.
Πλέον, δάνεια παίρνουν όσοι βάζουν ως εγγύηση κάποιο ακίνητο, ακόμα και αν πρόκειται για μικρό καταναλωτικό δάνειο καθώς οι τράπεζες βαθμολογούν πολύ πιο αυστηρά τους υποψήφιους πελάτες τους, τόσο με βάση τα στοιχεία που παίρνουν από τη «λευκή λίστα του Τειρεσία» όσο και με βάση τα δικά τους συστήματα (ηλικία, επαγγελματική κατάσταση, εισόδημα).
Επιβράδυνση
Γι΄ αυτό και ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα σημείωσε περαιτέρω επιβράδυνση τον Ιούλιο σε 2,0%, από 2,4% τον Ιούνιο του 2010 και 4,2% τον Δεκέμβριο του 2009. Ειδικότερα, επιβράδυνση παρουσίασε ο ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και προς τους ιδιώτες ενώ σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε η πιστωτική επέκταση προς τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η χρηματοδότηση προς τις εγχώριες επιχειρήσεις παρουσίασε τον Ιούλιο του 2010 θετική καθαρή ροή 161 εκατ. ευρώ (Ιούλιος 2009: 464 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης παρουσίασε επιβράδυνση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Η καθαρή ροή των δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική 55 εκατ. ευρώ. Αρνητική κατά 258 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Ιούλιο του 2010.
Αναλυτικότερα, η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ήταν θετική 21 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2010. Στα καταναλωτικά δάνεια η καθαρή ροή ήταν αρνητική 279 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Φωτοβολταϊκά: Εγγυημένα κέρδη για 25 χρόνια
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες νοικοκυριά προκειμένου να εγκαταστήσουν στα σπίτια τους μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα, κάτι που αποτυπώνεται και από τη ζήτηση δανείων στις τράπεζες.
Και πώς να μη συμβαίνει αυτό, όταν η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος εγγυάται στους μικρούς «παραγωγούς» ηλιακής ενέργειας ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό από τη ΔΕΗ για τα επόμενα 25 χρόνια.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, οι ιδιώτες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα με ισχύ έως 10ΚW στη στέγη του σπιτιού τους έχουν τη δυνατότητα να πωλούν την παραγόμενη ενέργεια στη ΔΕΗ προς 0,55 ευρώ ανά κιλοβατώρα (Kwh) για τις συμβάσεις που θα υπογραφούν με τη ΔΕΗ μέχρι και το 2011. Τα οφέλη είναι προφανή με δεδομένο ότι για καταναλώσεις τετραμήνου κάτω των 2.000 kwh η ΔΕΗ χρεώνει την κιλοβατώρα από 0,08761 μέχρι 0,13705 ευρώ, για καταναλώσεις από 2.001 μέχρι 3.000kwh χρεώνει με 0,08925 μέχρι 0,18674 ευρώ και με 0,08981 μέχρι 0,18971 για καταναλώσεις πάνω από 3.000 kwh.
Εάν αναλογιστεί κανείς πως ένα φωτοβολταϊκό σύστημα με ισχύ 10KW παράγει κατά μέσο όρο ενέργεια ίση με 13.600 Κwh ετησίως, τότε το ετήσιο έσοδο από την πώληση της ενέργειας στη ΔΕΗ είναι 0,55 ευρώ x 13.600Kwh = 7.480 ευρώ.
Οποιοσδήποτε ιδιώτης (ή μικρή επιχείρηση) μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα σπίτι του, αρκεί να έχει στην κυριότητά του το ακίνητο που θα εγκατασταθεί το σύστημα και να διαθέτει μετρητή της ΔΕΗ στο όνομα του. Κατά μέσο όρο, για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα έως 10ΚW το συνολικό κόστος κυμαίνεται από 40.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ. Το σύστημα αποφέρει στην 25ετία έως και 187.500 ευρώ (7.500 ευρώ ενδεικτικό εγγυημένο ετήσιο έσοδο x 25 έτη).
Απόσβεση
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η απόσβεση της επένδυσης θα γίνει μέσα σε 6-7 χρόνια, ωστόσο οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να υπολογίζουν απόσβεση - σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- γύρω στα 12-15 χρόνια.Θα πρέπει δηλαδή να συνυπολογίσουμε ότι μέσα στα επόμενα 25 χρόνια η «ψαλίδα» της τιμής που πουλάει η ΔΕΗ στα νοικοκυριά θα μικραίνει διαρκώς σε σχέση με την εγγυημένη τιμή αγοράς των 55 λεπτών/kWh (και των ακόμη χαμηλότερων τιμών -κατά 5% ετησίως- που προβλέπονται για εκείνους που θα ξεκινήσουν την επένδυση από το 2012 μέχρι το 2019).
Παράλληλα, η εμπειρία από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες στις πολυκατοικίες δείχνει ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα απαιτούνται χρήματα για τις επισκευές στις ταράτσες λόγω των διαρροών, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο σοβαρότερων ζημιών στα πάνελ, σε κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο εξοπλισμός καλύπτεται με εγγύηση 10 ετών περίπου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δύσκολα κάποιος επενδυτής μπορεί να βγει χαμένος από την εγκατάσταση ενός μικρού φωτοβολταϊκού συστήματος, αντίθετα προβλέπονται σημαντικά κέρδη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
7 βήματα
Από τη μελέτη στις... εισπράξεις
1. Εκπονείται μονογραμμικό ηλεκτρολογικό σχέδιο, συμπληρώνονται τα τεχνικά φυλλάδια και εκπονείται η τεχνική μελέτη, με κόστος 500 μέχρι 1.000 ευρώ ανάλογα την εταιρεία.
2. Κατατίθεται η αίτηση για προσφορά σύνδεσης στη ΔΕΗ -η απάντηση πρέπει να δωθεί εντός 20 ημερών.
3. Σειρά παίρνει η έγκριση -θα πρέπει να γίνεται σε 5 μέρες- εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία.
4. Εξασφαλιζεται η χρηματοδότηση της επένδυσης.
5. Ακολουθεί η συμπλήρωση της αίτησης σύμβασης σύνδεσης στο δίκτυο της ΔΕΗ και η υλοποίηση των έργων σύνδεσης εντός 20 ημερών. Το κόστος για τα έργα (την εγκατάσταση νέου ρολογιού με διπλό μετρητή ουσιαστικά) κυμαίνεται από 300 μέχρι 500 ευρώ.
6. Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση εξοπλισμού από την τεχνική εταιρεία. Το κόστος ανά KW φτάνει στις 5.000 ευρώ το πολύ.
7. Υπογράφεται η σύμβαση πώλησης με την ΔΕΗ εμπορία και ενεργοποιείται η σύνδεση από την υπηρεσία δικτύου της ΔΕΗ, το πολύ σε 10 ημέρες.
Μάκης Αποστόλου
mapostolou@pegasus.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Αγρότες
Ολοι θέλουν να... σπείρουν «πράσινη» ενέργεια
Ξεπερνούν ήδη τα 1.400 MW οι νέες αιτήσεις για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων που έχουν υποβληθεί στη ΔΕΗ το τελευταίο δίμηνο μετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ από την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων από επαγγελματίες αγρότες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας, συνολικής ισχύος έως 100 kW η κάθε αίτηση.
Οι αιτήσεις των αγροτών θα εξεταστούν κατά σειρά χρόνου υποβολής, ωστόσο η διοίκηση της ΔΕΗ επισημαίνει πως οι αιτήσεις δεν είναι δυνατόν να εγκριθούν στο σύνολό τους, δεδομένης της πεπερασμένης δυνατότητας του δικτύου.
Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ έχει υποδεχθεί αιτήσεις 1.000 MW για εγκαταστάσεις 100 kW-500 kW και 400 MW για σταθμούς μέχρι 100 kW. Επίσης προσθέτει ότι:
Εχουν εκδοθεί με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο άδειες παραγωγής για φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος περί τα 700 MW.
Εχουν υποβληθεί στη ΔΕΗ αιτήματα σύνδεσης με απόφαση εξαίρεσης από τη ΡΑΕ (βάσει του Ν. 3468/2006) και για σταθμούς που απαλλάσσονται αυτής συνολικής ισχύος περί τα 300 MW (χωρίς να εξαντλούν το σύνολο των εξαιρέσεων που έχει χορηγήσει η ΡΑΕ).
Οι εκκρεμούσες στη ΡΑΕ αιτήσεις για έκδοση αδειών παραγωγής και αποφάσεων εξαίρεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος μέχρι 1 MW, που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του νέου νόμου (3851/2010) και ήδη διαβιβάστηκαν στη ΔΕΗ ως Διαχειριστή του Δικτύου, αντιπροσωπεύουν συνολική ισχύ περί τα 200 MW.
Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί ισχύος άνω του 1 MW που έχουν συμπεριληφθεί στον ειδικό κατάλογο της ΡΑΕ, βάσει του άρθρου 15 του Ν. 3851/2010, αντιπροσωπεύουν συνολική ισχύ περί τα 870 MW.
Δάνεια με διαδικασίες εξπρές και επιτόκιο από 4%
Ορισμένες τράπεζες χρηματοδοτούν το 100% της επένδυ­σης, ενώ η διάρκεια αποπληρω­μής φτά­- νει τα 25 χρόνια
Με φωτοβολταϊκά δάνεια σε αγρότες και ιδιοκτήτες κατοικιών αντικαταστάθηκαν τα? στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, καθώς 1 στις 2 αιτήσεις για χρηματοδότηση που υποβάλλεται στις τράπεζες αφορά δανειοδότηση για το νέο επενδυτικό προϊόν.
Το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον επενδυτών και απλών ιδιωτών για τον χώρο των φωτοβολταϊκών δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τον χρηματοπιστωτικό τομέα που έχει διαμορφώσει εξειδικευμένα προϊόντα, τα λεγόμενα «πράσινα δάνεια», τα οποία είναι και τα μοναδικά που φέρνουν πελάτες σήμερα στα γκισέ των τραπεζών.
Οι τράπεζες έχουν σχεδιάσει και προωθήσει στην αγορά τα νέου τύπου δάνεια, τα «πράσινα δάνεια», σε ευρώ ή ελβετικό φράγκο, με επιτόκιο στα επίπεδα του 8-9%, κυμαινόμενο ή σταθερό. Ορισμένες τράπεζες χρηματοδοτούν έως και το 100% της επένδυσης, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής φτάνει έως 25 χρόνια. Μάλιστα, οι τράπεζες εφαρμόζουν και σε αυτά τα δάνεια την πρακτική των εγγυήσεων προκειμένου το επιτόκιο να μειωθεί ακόμη περισσότερο, με εξασφάλιση μετρητών ή άυλων τίτλων ή με προσημείωση ακινήτου, με αποτέλεσμα το επιτόκιο να πέφτει ακόμη και στο 4%.
Επιπλέον, παρέχεται πρόγραμμα ασφάλισης με πλήρη κάλυψη για υλικές ζημιές που θα υποστούν οι φωτοβολταικές εγκαταστάσεις από πολλαπλούς κινδύνους (όπως σεισμός, πλημμύρα, θύελλα, καταιγίδα, χαλάζι, χιόνι, παγετός κ.ά.).
Η Εθνική, η Πειραιώς, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Alpha, η Eurobank, η Τράπεζα Κύπρου, η Emporiki, η Αγροτική, η Marfin Egnatia προσφέρουν οικολογικά δάνεια, με επιτόκια που ξεκινούν από το 4% (όταν χορηγούνται με τις προϋποθέσεις των στεγαστικών), τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση των κτιρίων και στην εγκατάσταση ενεργειακών συστημάτων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ή ακόμη και την παραγωγή ενέργειας.
3 μονάδες φθηνότερο
Συγκεκριμένα, η Eurobank χορηγεί το Πράσινο Δάνειο Κατοικίας, για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων στις στέγες ή τις ταράτσες των σπιτιών. Η Εθνική Τράπεζα προφέρει το «Πράσινο Δάνειο» και το «Ενεργειακή Εθνοστέγη» με επιτόκια που ξεκινούν από τα επίπεδα του 4% (όταν πρόκειται για επισκευαστικό δάνειο καθώς χορηγείται με όρους στεγαστικού), και κατά 3 μονάδες μειωμένο σε σχέση με το καταναλωτικό δάνειο της ΕΤΕ.
Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει το καταναλωτικό δάνειο «Green» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, με κυμαινόμενο επιτόκιο 8,20%, το ίδιο δάνειο προσφέρεται και ως επισκευαστικό (με ή χωρίς εξασφαλίσεις) με επιτόκιο βασισμένο στο euribor μήνα + περιθώριο.
Η Εμπορική χορηγεί το δάνειο home ecoλογικό με επιτόκιο 7%. Επίσης η Alpha Bank προωθεί το Alpha Δάνειο Φυσικού Αερίου και Λοιπών Εργασιών με επιτόκιο 9,75%.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσφέρει το δάνειο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων «ηλιακή ταράτσα»και η Marfin Egnatia Bank το «Marfin sun στο σπίτι σου».
Η Τράπεζα Κύπρου χορηγεί επίσης δάνειο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έως 10kw σε ταράτσες με το βασικό επιτόκιο στεγαστικών + περιθώριο. Η διάρκεια του δανείου είναι 20 χρόνια, ο δανειολήπτης έχει την δυνατότητα τους 3 πρώτους μήνες να εξοφλεί μόνο τους τόκους, ενώ το ποσό καλύπτει το 100% της επένδυσης.
Ανάλογο δάνειο έχει λανσάρει και η Αγροτική με κυμαινόμενο επιτόκιο 5,45% (με εμπράγματες εξασφαλίσεις) και 7,65% (χωρίς εξασφαλίσεις).
ΠΗΓΗ: Έθνος
Φωτοβολταϊκά: Όσα πρέπει να ξέρουμε για μικρές εγκαταστάσεις
Αιτήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη ΔΕΗ μπορούν να κάνουν επαγγελματίες αγρότες σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους για πάρκα ισχύος ως 100 KW. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις έδρες των αρμοδίων Περιοχών ΔΕΗ από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους αγρότες και μόνον μία αίτηση ανά αγρότη γίνεται δεκτή.
Εκτός από την επίδειξη της ταυτότητάς τους, χρειάζεται να έχουν συμπληρώσει το ειδικό έντυπο της αίτησης και τον πλήρη φάκελλο και να πληρώσουν 300 ευρώ για σταθμούς ισχύος ως και 20 ΚW ή 500 ευρώ για σταθμούς ισχύος από 20 KW ως 100 kW.
Κατηγορίες
Oσον αφορά τις άλλες κατηγορίες πολιτών και επαγγελματιών που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στις στέγες ή σε οικόπεδα η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τις αιτήσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος ως 20 kW που έχουν κατατεθεί μετά τις 18 Φεβρουαρίου 2010 και παρεμένουν μέχρι σήμερα σε εκκρεμότητα με προτεραιότητα στις περιπτώσεις των μεμονωμένων σταθμών.
Oσον αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες κτηρίων, με πρόσφατη εγκύκλιό του το υπουργείο Περιβάλλοντος διευκρίνισε ότι για την τοποθέτηση συστημάτων ισχύος ως 100 kW δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, ούτε έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακος. Τα φωτοβολταϊκά εκτός από τις στέγες μπορούν να τοποθετηθούν σε στέγαστρα βεραντών, σε προσόψεις και σκίαστρα.
Ο ενδιαφερόμενος, σε συνεργασία με τον επιβλέποντα μηχανικό του έργου, υποβάλει αίτηση στη ΔΕΗ ως Διαχειριστή του Δικτύου ή σε άλλον προμηθευτή που ηλεκτροδοτεί το κτήριο και ξεκινά η διαδικασία.
Ειδικοί όροι προβλέπονται για εγκαταστάσεις σε παραδοσιακούς οικισμούς, διατηρητέα κτήρια κ.λπ.
Ακάλυπτος
Επίσης, επιτρέπεται η εγκατάσταση Φ/Β στον ακάλυπτο χώρο οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου και εντός οικισμών, καθώς και σε γήπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές, χωρίς να χρειάζεται τα γήπεδα αυτά να είναι άρτια και οικοδομήσιμα.
Για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ανεξαρτήτως ισχύος (άνω των 100 kW) σε γήπεδα δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία.
Οικισμοί
Σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά τμήματα πόλεων και διατηρητέα κτήρια η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών επιτρέπεται μετά από έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
Η έγκριση χορηγείται ύστερα από γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου ως προς την ένταξή τους στο χώρο.
Στις περιπτώσεις που απαιτείται έγκριση απο τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού υποβάλλεται σκαρίφημα του χώρου τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών στοιχείων και φωτογραφική τεκμηρίωση.
Στις πολυκατοικίες για την εγκατάσταση σε κοινόχρηστη ταράτσα προαπαιτείται συμφωνία των ιδιοκτητών.
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών χρηματοδοτείται από τις τράπεζες, πολλές από τις οποίες έχουν παρουσιάσει ειδικά «πακέτα», τα οποία εκτός από το δάνειο αναλαμβάνουν ακόμα και την τοποθέτηση των συστημάτων.
Στα περισσότερα από τα προγράμματα αυτά η αποπληρωμή του δανείου γίνεται μέσω της εγγυημένης τιμής που εισπράττει ο ιδιοκτήτης από το σύστημα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Απαλλάσσονται τα επιδόματα επικίνδυνης εργασίας
Τροπολογία των υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας κατατέθηκε στη Βουλή, για την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος κατά ποσοστό 65% όλων των ειδικών επιδομάτων επικίνδυνης εργασίας.
Πρόκειται για τα ειδικά επιδόματα, όπως πτητικό, καταδυτικό, ναρκαλιείας, αλεξιπτωτιστών, δυτών κλπ καθώς και η ειδική αποζημίωση των ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ, που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με αεροπορικά μέσα για παροχή Πρώτων Βοηθειών σε άτομα που ασθενούν.
Η απαλλαγή τους από το φόρο εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2010.
Την σχετική τροπολογία - προσθήκη κατέθεσαν οι υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλος στο νομοσχέδιο για την «Υπηρεσιακή εξέλιξη και Ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων - Θέματα διοίκησης των Ε.Δ., στρατολογίας και συναφείς διατάξεις», το οποίο εισήχθη προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Ξεκίνησε e-καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων
periousiologioΣτην ηλεκτρονική καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακίνητων, όλων των Ελλήνων προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει αναθέσει τον ρόλο του «Μεγάλου Αδελφού» στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που διαθέτει το σύστημα Τaxis. Στόχος είναι στις αρχές του 2011 να έχει ολοκληρωθεί το Περιουσιολόγιο των Ελλήνων στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχείαεκτός από τις καταθέσεις- ανά φορολογούμενο, έτσι ώστε να είναι εφικτοί οι έλεγχοι του «πόθεν έσχες» και των πραγματικών εισοδημάτων.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ήδη έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή τής εντός σχεδίου ακίνητης περιουσίας όλων των πολιτών, επιχείρηση που στηρίχθηκε στις δηλώσεις Ε9 και στα στοιχεία του Κτηματολογίου (όπου έχει αναπτυχθεί), ενώ σε επόμενη φάση θα ολοκληρωθεί το Περιουσιολόγιο με τα εκτός σχεδίου ακίνητα και αγροτεμάχια.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία αντλεί καθημερινά στοιχεία από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τα αυτοκίνητα, τις μοτοσικλέτες και άλλα οχήματα που ανήκουν (έχουν αποκτήσει στο παρελθόν ή αγοράζουν) και τα καταχωρίζει στο περιουσιολόγιο που αφορά 7.000.000 φορολογουμένους και εταιρείες. Οι φάκελοι θα συμπληρωθούν από στοιχεία για μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων εξωτερικού, εμβάσματα με ποσά από και προς το εξωτερικό, ενώ για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει με ακρίβεια δεκαδικού τα στοιχεία όλων των δανείων που έχουν λάβει οι φορολογούμενοι, καθώς και τους επιχειρηματικούς λογαριασμούς.
«Αγκάθι» αποτελεί η συγκρότηση του περιουσιολογίου με τα σκάφη αναψυχής, καθώς πολλά εμφανίζονται ως επαγγελματικά ενώ στην πραγματικότητα προορίζονται για ιδιωτική χρήση. Ηδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσω του γενικού γραμματέα κ. Διομ. Σπινέλλη, έχει απευθύνει ερώτημα στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για να πληροφορηθεί ποια στοιχεία των πολιτών να γνωστοποιήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα στο σύστημα ΤΑΧΙS ώστε να καταρτιστεί το περιουσιολόγιο. Τα μόνα δεδομένα που δεν πρόκειται να ζητηθούν από το υπουργείο Οικονομικών αφορούν καταθέσεις, τοποθετήσεις σε ομόλογα του Δημοσίου και αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού.
Ολα αυτά συλλέγονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προετοιμάζει την αλλαγή του «πόθεν έσχες» σύμφωνα με το οποίο, όπως έγραψε «Το Βήμα της Κυριακής», οι πολίτες θα πρέπει οι ίδιοι να αποδεικνύουν σε κάθε έλεγχο με τι κεφάλαια απέκτησαν τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν.
Ερωτηματικό ωστόσο παραμένει αν τελικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα αποδεχθεί πρόταση που του έχει κατατεθεί να υποβάλουν όλοι οι Ελληνες για τέταρτη φορά μέσα στα τρία τελευταία χρόνια ένα νέο επανασχεδιασμένο έντυπο Ε9 που θα περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να καταρτιστεί πλήρως και χωρίς προβλήματα το περιουσιολόγιο ακινήτων που βρίσκονται εντός και εκτός σχεδίου πόλεως.
Πάντως προς το παρόν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι τα στοιχεία που είχαμε υποβάλει τα προηγούμενα χρόνια μέσω του Ε9 είναι αυτά που περιελήφθησαν στο υφιστάμενο περιουσιολόγιο για τα εντός σχεδίου ακίνητα και μέσω αυτού στέλνει η ΓΓΠΣ τα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΤΑΚ, έκτακτης εισφοράς ακινήτων και Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Κατά συνέπεια, δεν είναι απαραίτητο να κληθούν οι πολίτες να υποβάλουν από μηδενική βάση το έντυπο Ε9. Για το 2011 θα υποβάλουν νέο έντυπο Ε9 μόνο όσοι εμφανίσουν εντός του τρέχοντος έτους μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Ολονύκτιο θρίλερ με σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση
Iσχυρό σχήμα με τρεις υπερυπουργούς, που αναλαμβάνουν την οικονομία, την ανάπτυξη και το κράτος, και άλλα τρία στελέχη σε ειδικές αποστολές, στην υγεία, τις ξένες επενδύσεις και το κόμμα, δημιούργησε ο Γ. Παπανδρέου με το δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
O πρωθυπουργός προχώρησε αργά τη νύχτα στις σαρωτικές αλλαγές τόσο στη δομή όσο και στα πρόσωπα της κυβέρνησής του, σε μία προσπάθεια να προωθήσει πιο συντεταγμένα και πιο αποτελεσματικά το στόχο της ανάκαμψης της οικονομίας, της ανάπτυξης και της αναμόρφωσης του κράτους.
Yπό το δόγμα «ρόλοι σε όλους και όλοι συνυπεύθυνοι για την πορεία της χώρας» ο πρωθυπουργός άλλαξε πρόσωπα και σύστημα διακυβέρνησης, καλώντας «ενισχύσεις», επιστρατεύοντας έμπειρα στελέχη και δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα κυβερνητικά σχήματα της τελευταίας δεκαετίας.
Πλήθος αναπληρωτών και ακόμη μεγαλύτερος αριθμός υφυπουργών προστέθηκαν στην κυβέρνηση, από την οποία η μόνη ηχηρή αποχώρηση από υπουργικό θώκο ήταν αυτή της K. Mπατζελή.
H ισχυρή τρόικα
Oι Γ. Pαγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου και M. Xρυσοχοΐδης συγκροτούν πλέον την κορυφαία υπουργική τρόικα και τη δύναμη κρούσης της κυβέρνησης.
O μεν πρώτος καλείται να φέρει σε πέρας το στοίχημα της αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης και του πολιτικού συστήματος, ενώ επιφορτίζεται με το γενικό συντονισμό της κυβερνητικής προσπάθειας, αλλά και την επικοινωνιακή στρατηγική.
O δεύτερος παραμένει στο τιμόνι της οικονομίας, έχοντας πλέον στο πλευρό του τον έμπειρο M. Xρυσοχοΐδη, που επιστρατεύθηκε για να προωθήσει τα ζητήματα της ανάπτυξης. Mαζί του ως υφυπουργούς θα έχει τους Nτίνο Pόβλια και Παναγιώτη Pήγα.
Eιδικές αποστολές
Mετά την «καυτή πατάτα» του ασφαλιστικού ο A. Λοβέρδος αναλαμβάνει τώρα δύσκολη αποστολή στον τομέα της υγείας. Xαώδη ελλείμματα, κακή ποιότητα υπηρεσιών, εκτεταμένη διαφθορά και πανάκριβη ιδιωτική υγεία είναι μερικά από τα κακώς κείμενα που καλείται να αλλάξει. Tην προσέλκυση των ξένων επενδύσεων αναλαμβάνει ο X. Παμπούκης, σ’ ένα ρόλο για τον οποίο ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ως υπουργός Eπικρατείας. O Mιχάλης Kαρχιμάκης -με τη μετακίνηση του Σωκ. Ξυνίδη στην κυβέρνηση- αναλαμβάνει τη θέση του γραμματέα του ΠAΣOK, με πρώτη δύσκολη αποστολή τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Πλήρωσε το «όχι»
H K. Mπατζελή βρέθηκε εκτός κυβέρνησης εξαιτίας της άρνησής της να κατέλθει ως υποψήφια στην Περιφέρεια Στερεάς Eλλάδας και την ηγεσία του υπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης αναλαμβάνει ο K. Σκανδαλίδης, με υφυπουργούς τη M. Aποστολάκη, που επιστρέφει στην κυβέρνηση, και τον Γ. Kουτσούκο.<>
O Γ. Παπανδρέου προχώρησε στην επανασύσταση του υπουργείου Nαυτιλίας και ικανοποιώντας το επίμονο αίτημα των παραγόντων της «ελληνικής βαριάς βιομηχανίας» ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο στο βουλευτή B. Πειραιά Γ. Διαμαντίδη και στην υφυπουργό Eλ. Tσουρή.
Aμετακίνητος έμεινε στο υπουργείο Πολιτισμού ο Π. Γερουλάνος, που ενισχύεται στο έργο του από τον έμπειρο Tηλέμαχο Xυτήρη, ο οποίος αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός, και το νυν υφυπουργό Γ. Nικητιάδη.
H Λούκα Kατσέλη από το υπουργείο Oικονομίας -όπου υπήρξαν πολλά παράπονα για την πολιτική που προώθησε- δέχθηκε και μετακινείται στο υπουργείο Eργασίας. O μέχρι σήμερα υφυπουργός Γ. Kουτρουμάνης αναβαθμίζεται σε αναπληρωτή και το σχήμα συμπληρώνει ο Kεγκέρογλου και η A. Nταλάρα.
Tο εκρηκτικό χαρτοφυλάκιο της Προστασίας του Πολίτη ανατέθηκε στον Xρ. Παπουτσή, ο οποίος θα αντικατασταθεί στη θέση του γραμματέα της K.O. και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠAΣOK από τον M. Παπαϊωάννου. Θέση υφυπουργού στην Kατεχάκη καταλαμβάνει ο M. Όθωνας.
Πλήρης αναβάθμιση για τον Δ. Δρούτσα, που γίνεται υπουργός Eξωτερικών με αναπληρώτρια τη Mαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και υφυπουργούς τους Σπ. Kουβέλη και Δ. Δόλλη.
H Άννα Διαμαντοπούλου διατηρεί το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας και αποκτά αναπληρώτρια υπουργό την Φ. Γεννηματά, διατηρώντας και ως υφυπουργό την E. Xριστοφιλοπούλου.
Δίδυμο και μάλιστα αδιατάρακτο στο υπουργείο Eθνικής Άμυνας ο Eυάγγ. Bενιζέλος και ο Π. Mπεγλίτης. Στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης παρέμεινε ο X. Kαστανίδης και στην ηγεσία του υπουργείου Yποδομών, Mεταφορών και Δικτύων ο Δημήτρης Pέππας και η Tίνα Mπιρμπίλη στο υπουργείο Περιβάλλοντος με αναπληρωτή υπουργό το N. Σηφουνάκη.
Tέλος, αμετακίνητος ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος από τη θέση του αντιπροέδρου θα διατηρήσει την ευθύνη για την παρακολούθηση του Προγράμματος Σταθερότητας.
H νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου
Πρωθυπουργός: Γιώργος Παπανδρέου
Aντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Θεόδωρος Πάγκαλος
Yπουργείο Εσωτερικών
Yπουργός: Γ. Pαγκούσης
Yφυπουργός: Γ. Nτόλιος, Yφυπουργός: Θ. Tζάκρη
Yπουργείο Eξωτερικών
Yπουργός: Δ. Δρούτσας
Aναπληρώτρια υπουργός: Mαρ. Ξενογιαννακοπούλου (ευρωπαϊκά θέματα)
Yφυπουργός: Σπ. Kουβέλης
Yφυπουργός: Δ. Δόλλης (απόδημος ελληνισμός)
Yπουργείο Eθνικής Άμυνας
Yπουργός: Eυάγγ. Bενιζέλος
Aναπληρωτής υπουργός: Π. Mπεγλίτης
Yπουργείο Oικονομικών
Yπουργός: Γ. Παπακωνσταντίνου
Yφυπουργός: Φ. Σαχινίδης
Yφυπουργός: Δ. Kουσελάς
Yπουργείο Oικονομίας - Περιφερειακής Aνάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Yπουργός: M. Xρυσοχοΐδης
Aναπληρωτής υπουργός: Σωκρ. Ξυνίδης (με αρμοδιότητα την ανάπτυξη στη B. Eλλάδα)
Yφυπουργός: Π. Pήγας
Yφυπουργός: Nτ . Pόβλιας
Yπουργείο Yποδομών, Mεταφορών και Δικτύων
Yπουργός: Δ. Pέππας
Yφυπουργός: Γ. Mαγκριώτης, Yφυπουργός: Σπ. Bούγιας
Yπουργείο Yγείας και Kοινωνικής Aλληλεγγύης
Yπουργός: Aνδρ. Λοβέρδος
Yφυπουργός: M. Tιμοσίδης
Yφυπουργός: Xρ. Aηδόνης
Yπουργείο Θαλασσίων Yποθέσεων, Νήσων και Αλιείας
Yπουργός: Γ. Διαμαντίδης
Yφυπουργός: Eλ Tσουρή
Yπουργείο Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης
Yπουργός: Λ. Kατσέλη
Aναπληρωτής υπουργός: Γ. Kουτρουμάνης
Yφυπουργός: B. Kεγκέρογλου
Yφυπουργός: Aν. Nταλάρα
Yπουργείο Παιδείας, Δια Bίου Mάθησης και Θρησκευμάτων
Yπουργός: Άννα Διαμαντοπούλου
Aναπληρώτρια υπουργός: Φ. Γεννηματά
Yφυπουργός: Γ. Πανάρετος
Yφυπουργός: Eύη Xριστοφιλοπούλου
Yπουργείο Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής
Yπουργός: T. Mπιρμπίλη
Aναπληρωτής υπουργός: N. Σηφουνάκης
Yφυπουργός: Γ. Mανιάτης
Yφυπουργός: Θ. Mωραΐτης
Yπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Yπουργός: Xρ. Παπουτσής
Yφυπουργός: M. Όθωνας
Yπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων
Yπουργός: Xαρ. Kαστανίδης
Yπουργείο Πολιτισμού και Tουρισμού
Yπουργός: Π. Γερουλάνος
Aναπληρωτής υπουργός: Tηλ. Xυτήρης (αρμόδιος για MME)
Yφυπουργός: Γ. Nικητιάδης (αρμόδιος για θέματα τουρισμού)
Yπουργείο Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων
Yπουργός: K. Σκανδαλίδης
Yφυπουργός: M. Aποστολάκη
Yφυπουργός: Γ. Kουτσούκος
Yπουργός Eπικρατείας αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις: Xάρης Παμπούκης
Yφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Γιώργος Πεταλωτής
ΠΗΓΗ: Ημερησία
ε δόσεις το επίδομα θέρμανσης
Με επίδομα θέρμανσης που θα χορηγηθεί σε δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται από τις 15 Οκτωβρίου, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά και με μεγαλύτερο μπόνους για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο θα επιχειρήσει το υπουργείο Οικονομικών να περιορίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλεί το σχέδιο εξίσωσης των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.
Μετά την απόφαση να «παγώσουν» οι μαζικές μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό συντελεστή 23%, στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να καταλήγουν στο μέτρο της κατάργησης του φθηνού πετρελαίου θέρμανσης, καθώς όπως λένε θα εξασφαλίσει τα πρόσθετα έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ που προβλέπονται για το 2011 στο Μνημόνιο.
Στο υπουργείο αναγνωρίζουν ότι μια τέτοια απόφαση θα πλήξει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και μάλιστα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, όπου αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση εισοδημάτων. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, το μέτρο αυτό είναι λιγότερο επώδυνο από μια μαζική μετάταξη του ΦΠΑ που θα επιβαρύνει αδιακρίτως όλα τα νοικοκυριά.
Το θέμα εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο υπουργείο Οικονομικών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε το πακέτο των κοινωνικών αντίβαρων που θα συνοδεύσει το σχέδιο της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση για να περιορίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλεί η κατάργηση του φθηνού πετρελαίου θέρμανσης εξετάζει:
Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης από 412 ευρώ το χιλιόλιτρο που είναι σήμερα στα 390 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η μείωση του φόρου εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση της λιανικής τιμής πώλησής του κατά 5-6 λεπτά το λίτρο.
Βέβαια, με την εξίσωση των φόρων το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου που ξεκινά η διάθεσή του θα πωλείται στην ίδια τιμή με το πετρέλαιο κίνησης, επιβαρύνοντας σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Υπολογίζεται ότι οι καταναλωτές, με εξαίρεση τα φτωχά νοικοκυριά που θα λάβουν το ειδικό επίδομα, θα πληρώνουν το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβότερα μέχρι και 50%.
Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Το επίδομα εξετάζεται να καταβληθεί με κοινωνικά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια σε δύο ή τρεις δόσεις. Η πρώτη δόση θα χορηγηθεί με την πρώτη αγορά πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου και η δεύτερη μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, καθώς και όσοι είναι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι θα λάβουν μέχρι το τέλος του έτους το επίδομα θέρμανσης. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί για τις ευπαθείς ομάδες, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους, τα άτομα με αναπηρία κ.λπ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες αποφασίστηκε να εξεταστούν από μηδενική βάση οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και τα εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία αυτό χορηγείται. Επίσης συζητήθηκε να υπάρξει αποτελεσματική διασταύρωση φορολογικών στοιχείων, ώστε να λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης όσοι πραγματικά το δικαιούνται και όχι μόνο με βάση τις φορολογικές δηλώσεις.
Μεγαλύτερη έκπτωση για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Η σταθερή έκπτωση 20% της τιμής του φυσικού αερίου σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εξετάζεται να αυξηθεί στο 30% ή ακόμη και 40%.
ΠΗΓΗ: Έθνος

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΦΠΑ: 65.000 επιχειρήσεις στο στόχαστρο 200 "ράμπο"
Ειδικό σώμα 200 φορο-ελεγκτών συγκροτεί άμεσα το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την είσπραξη του ΦΠΑ και φόρου μισθωτών υπηρεσιών από 65.000 επιχειρήσεις οι οποίες εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλλει στην εφορία περιοδικές δηλώσεις για την απόδοση των φόρων αυτών στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με το φθινοπωρινό σχέδιο δράσης του ΣΔΟΕ, οι 200 φορο-ελεγκτές θα εφορμούν σε όλη τη χώρα και θα διενεργούν προληπτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις οι οποίες επιλέγουν να μην αποδίδουν στο κράτος το ΦΠΑ ή το ΦΜΥ, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας. Παράλληλα, όμως, θα δοθεί στους ελεγχόμενους επιχειρηματίες η ευκαιρία να ενταχθούν σε ευνοϊκή ρύθμιση.
Πιο συγκεκριμένα, η ειδική ομάδα κρούσης του ΣΔΟΕ, των εφοριών και των Ελεγκτικών Κέντρων θα επισκέπτεται για προσωρινό έλεγχο τις επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ ή ΦΜΥ ή δεν έχουν πληρώσει τους φόρους. Θα ενημερώνουν τον επιχειρηματία για το ύψος της οφειλής του και θα τον καλούν να περάσει από το ταμείο της εφορίας για να τακτοποιήσει την οφειλή. Όσοι δηλώνουν αδυναμία άμεσης πληρωμής του ΦΠΑ ή του ΦΜΥ που οφείλουν στο Δημόσιο θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν μέρος της οφειλή και το υπόλοιπο ποσό να το καταβάλλουν σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις. Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση χρωστά ΦΠΑ 100.000 ευρώ και αδυνατεί να τον καταβάλλει, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει, θα κληθεί να πληρώσει αρχικά ένα μικρό ποσό 10.000 - 20.000 ευρώ και για την υπόλοιπη οφειλή θα γίνεται διακανονισμός ώστε να την εξοφλήσει μέσα σε ένα έτος.
Κάθε εβδομάδα οι ελεγκτές θα δίνουν αναφορά στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρη, για τα αποτελέσματα των ελέγχων αλλά και για τις επιχειρήσεις που συμμορφώθηκαν. Οι επιχειρήσεις που δε θα συμμορφωθούν και δε θα ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση τμηματικής καταβολής του οφειλόμενου ΦΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον τακτικό φορολογικό έλεγχο και με τσουχτερά πρόστιμα και προσαυξήσεις φόρων.
Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι η κίνηση αυτή θα συμβάλλει αποφασιστικά στην απόδοση του ΦΠΑ, δίνοντας αφενός μια «τονωτική» ένεση στα δημόσια έσοδα, που και στο οκτάμηνο κινούνται κάτω από τους στόχους, αφετέρου δε θα αυξήσει τα βεβαιωθέντα έσοδα από τη στιγμή που οι υπόχρεοι ενταχθούν στην ανωτέρω ευνοϊκή ρύθμιση. Στη μάχη των εσόδων «ρίχνονται» και οι μετατάξεις 400 υπαλλήλων από τις εφορίες στο ΣΔΟΕ και αντίστροφα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ώρα μηδέν για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Χρηματοπιστωτική κρίση στη χώρα που έκλεισε τη στρόφιγγα των δανείων από τις τράπεζες και τα σκληρά μέτρα λιτότητας που συρρίκνωσαν δραματικά τον τζίρο στην αγορά, έχουν φέρει σε απόγνωση τη μικρομεσαία επιχείρηση. Ο «θάνατος του εμποράκου» φαίνεται να επιταχύνεται από τις ραγδαίες αυτές εξελίξεις που πλήττουν, βέβαια, το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου αλλά χτυπούν περισσότερο τη μικρομεσαία τάξη επιχειρηματιών που δεν μπορούν να αντέξουν τον αυξημένο ανταγωνισμό για μία πίτα όλο και μικρότερη.
Το σκηνικό στην πραγματική οικονομία της χώρας έχει πάρει ήδη διαστάσεις δραματικές, με τα λουκέτα να διαδέχονται το ένα το άλλο και πολλά πρώην «αφεντικά» να αλλάζουν κοινωνική τάξη. Από επιχειρηματίες γίνονται μισθωτοί ή άνεργοι προκαλώντας, εκτός των άλλων, μεγάλες ανατροπές στην ίδια τη δομή της ελληνικής οικονομίας.
Ηδη η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, όπως αποκαλούν χρόνια τώρα οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 96% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων, άρχισε να ραγίζει.
Το ανησυχητικό είναι ότι οι μικρές αυτές επιχειρήσεις απασχολούν πολύ περισσότερο προσωπικό (58% του συνόλου στη χώρα) απ΄ ό,τι η αντίστοιχη μέση ευρωπαϊκή (30%) και, επομένως, το πλήγμα από τα απανωτά λουκέτα για την απασχόληση και την οικονομία στην Ελλάδα είναι ισχυρότερο από όσο αλλού.
«Από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 υπολογίζουμε ότι έχουν κλείσει 25.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με τους ανθρώπους αυτούς να έχουν γίνει είτε υπάλληλοι είτε άνεργοι», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος, Δημήτρης Ασημακόπουλος, θεωρώντας βέβαιο ότι, αργά ή γρήγορα, θα πυροδοτηθούν σοβαρές κοινωνικές εντάσεις.
«Ενας εργοδότης που βάζει λουκέτο στο κατάστημά του βρίσκεται σε χειρότερη θέση από ό,τι ένας εργαζόμενος, γιατί είναι ένας άνθρωπος με πολλά χρέη και κανένα επίδομα ανεργίας. Αρα, η θέση του είναι εξαιρετικά πιο δύσκολη και ουδείς έχει σκεφτεί να προβλεφθεί και γι΄ αυτούς τους ανθρώπους ένα δίχτυ ασφάλειας. Ευτυχώς που στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο πέρασε τελικά η πρότασή μας να καθιερωθεί υγειονομική περίθαλψη για δύο χρόνια σε εργοδότες των οποίων η επιχείρηση έκλεισε. Θα πρέπει, όμως, να δημιουργηθεί και ένας ειδικός λογαριασμός για το επίδομα», λέει χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι με βάση στοιχεία της Εurostat και εκτιμήσεις, το 2008 στην Ελλάδα είχαμε 846.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, από βιοτεχνίες μέχρι εμπορικές (σήμερα εκτιμώνται κοντά στις 800.000) που έδιναν δουλειά σε σχεδόν 2 εκατ. εργαζόμενους αλλά που συνεχώς βαίνουν μειούμενες.
«Αναγκαστική κίνηση η μείωση του προσωπικού»
Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι πρωτοφανές. Δεν μπαίνει άνθρωπος στο κατάστημα, γεγονός που αναγκάζει τον επιχειρηματία του κλάδου να προβεί σε αναγκαστικές κινήσεις μείωσης του προσωπικού, προκειμένου να μπορέσει να κρατηθεί στην αγορά, αφού τα έσοδα δεν επαρκούν για να καλύψουν τα έξοδα. Τον Ιούλιο οι πωλήσεις μας ήταν μειωμένες κατά 64% έναντι του ίδιου μήνα πέρσι, και τον Αύγουστο κατά 74%. Το κράτος αντί να εισπράττει, χάνει έσοδα αφού όσο πέφτουν οι πωλήσεις μας άλλο τόσο πέφτει ο τζίρος σε ανταλλακτικά, συνεργεία, κ.ο.κ.
Ως λύση εγώ βλέπω ότι από τη στιγμή που μια αντιπροσωπεία ούτως ή άλλως σήμερα προχωρεί σε εκπτωτικές πολιτικές, θα μπορούσε να έρθει σε συνεννόηση με την Πολιτεία προκειμένου η τελευταία να διαθέσει τα εν λόγω ποσά σε όσους αποσύρουν τα αυτοκίνητά τους. Τα προς απόσυρση αυτοκίνητα υπάρχουν: Επειδή τα υψηλά τέλη καθιστούν ασύμφορη τη κυκλοφορία τους, έχουν κατατεθεί στις εφορίες περί τις 280.000 πινακίδες παλαιών οχημάτων.
Πρέπει παράλληλα να αρχίσουν να εκταμιεύουν δάνεια και οι τράπεζες. Διαφορετικά τα λουκέτα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Μέχρι σήμερα έχουν κλείσει 2.000 επιχειρήσεις στον κλάδο του αυτοκινήτου, και μαζί μ΄ αυτούς έχουν βγει στην ανεργία χιλιάδες υπάλληλοι», λέει ο Αντώνης Λαμπρινούδης, επίσημος έμπορος της Ηyundai.
«Τρώμε από το λίπος μας»
«Σήμερα οι παραγωγικές επιχειρήσεις τρώνε από το λίπος τους, όσες δεν έχουν είναι καταδικασμένες. Το πρόβλημα για μια επιχείρηση δεν είναι μόνο να πουλήσει αλλά να μπορεί να εισπράττει πίσω τα ποσά. Και στην τωρινή συγκυρία έχουν τριπλασιαστεί οι καθυστερήσεις πληρωμών μέσα σε έναν χρόνο. Εκεί όπου πέρσι είχαμε για παράδειγμα δύο πελάτες σε καθυστέρηση, φέτος έχουμε έξι. Αρα εκτός από μια μείωση πωλήσεων της τάξης του 15% σε σχέση με πέρσι, επιβαρυνόμαστε και με τον κίνδυνο να μην εισπράξουμε τον ΦΠΑ, τον οποίο όμως αποδίδουμε κανονικά. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, έχουμε αναγκαστεί να κόψουμε κάποιους από τους πελάτες μας, δηλαδή καταστήματα λιανικής.
Κάνουμε επίσης μια στροφή για να τοποθετηθούμε σε ξένες αγορές, στην Ευρώπη και στην Ασία. Και αν δεν είχαμε ένα προϊόν, που ας το πούμε έχει σταθερή προστιθέμενη αξία, και είναι επώνυμο, δεν θα είχαμε παραμείνει στον χώρο. Αν πάντως δεν βρεθεί ένας τρόπος να μειωθεί το κόστος εργασίας, που σε μια δεκαετία αυξήθηκε κατά 76%, τα προβλήματα θα είναι ακόμη μεγαλύτερα.
Συμφωνώ με την τοποθέτηση που έχει κάνει ο υπουργός Εργασίας για μείωση των εισφορών προς το ΙΚΑ», λέει ο κ. Λάζαρος Δραγογιάννης, που έχει την βιομηχανία πλεκτών Ιστός ΑΒΕΕ.
«Με ένστικτο αυτοσυντήρησης κι όχι με τους κανόνες του εμπορίου»
«Το ανδρικό ρούχο έχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς ο άνδρας είναι το τελευταίο μέλος της οικογένειας που θα νοιαστεί να αγοράσει ρούχα σε περίοδο κρίσης. Εχουμε μείωση πάνω από 10% σε επίπεδο τζίρου σε σχέση με πέρσι, και χονδρικά κατά 20% από τα επίπεδα του 2008. Κάπως μάς βοήθησαν οι θερινές εκπτώσεις, αλλά οι ημέρες που προηγήθηκαν ήταν εντελώς νεκρές. Επιχειρούμε να παντρέψουμε, αφενός το γεγονός ότι πρέπει να ρίξουμε τις τιμές μας και, αφετέρου, την αυξημένη φορολογία λόγω ΦΠΑ.
Διαχειριζόμαστε δηλαδή απλά μια κατάσταση με ένστικτο αυτοσυντήρησης κι όχι με κανόνες εμπορίου.
Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, μικρότερες παραγγελίες κατά 25% για το επόμενο καλοκαίρι. Σκεφτείτε ότι φέτος είχαμε για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια κλείσιμο καταστημάτων από τους εμπόρους, με αφορμή την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Σε κάθε περίπτωση, για εμάς η μείωση του προσωπικού αποτελεί κόκκινη γραμμή, γιατί θεωρούμε ότι χωρίς εργαζόμενους δεν θα έχουμε και καταναλωτές», λέει ο Παύλος Πολιτάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος ένδυσης στον Πειραιά.
«Θηλιά» η έλλειψη ρευστότητας
Με την οικονομική ύφεση και τα αλλεπάλληλα μέτρα αντιμετώπισης των δημοσιονομικών αδιεξόδων της χώρας να έχουν ρίξει κατακόρυφα την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών η ελληνική επιχείρηση και ιδιαίτερα η μικρή ψάχνει με το κιάλι για να βρει πελάτες. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο δραματικό για τη μικρομεσαία επιχείρηση η οποία έχει σχεδόν αποκλειστεί από τον τραπεζικό δανεισμό καθώς οι τράπεζες αποφεύγουν να ρισκάρουν το ενδεχόμενο και νέων επισφαλειών.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών που έγινε σε δείγμα 523 επιχειρήσεων, το 86% από αυτές δήλωσε ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, το 89% ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση, το 93% ότι έχουν πτώση κύκλου εργασιών και το 91% ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή οφειλών πελατών τους προς την επιχείρησή τους. Στηριζόμενος στα ευρήματα της έρευνας αυτής αλλά και στις καθημερινές επαφές του με εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι «για τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων της χώρας δεν φταίει μόνον η οικονομική ύφεση που πλήττει την αγορά αλλά και η αδυναμία των επιχειρήσεων να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες, καθώς και να επωφεληθούν από τα κοινοτικά προγράμματα». Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «επειδή το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι αποκλεισμένο από τις διεθνείς αγορές χρήματος αδυνατεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στις ιδιωτικές επιχειρήσεις». Βεβαίως σε περιόδους ακραίων οικονομικών φαινομένων υποφέρουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις, από τις οποίες ουκ ολίγες αντιμετωπίζονται επίσης με δυσπιστία από το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλης ελληνικής αλυσίδας που δραστηριοποιείται στον χώρο των καλλυντικών και η οποία παρά τον σχεδόν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό της πήρε αρνητική απάντηση στο αίτημά της να της χορηγηθεί δάνειο για κεφάλαια κίνησης.
ΑΡΘΡΑ
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΔΑ , Του ΔΙΟΝΥΣΗ ΧΙΟΝΗ
Στα υπόλοιπα 26 κράτη- μέλη της Ε.Ε. υπάρχει μια σωρεία μέτρων υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων χρήσιμων για κάθε μικρή επιχείρηση, όχι όμως και σε μάς. Αυτά αφορούν, εκτός των άλλων, ακόμη και τους τρόπους διαδοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τους πατεράδες στα παιδιά τους ή μια επιθετική πολιτική εξωστρέφειας με έξυπνα και όχι απαραίτητα δαπανηρά μέτρα, όπως προκύπτει από μελέτη της Ε.Ε. του 2004. Τέτοιες λύσεις απουσιάζουν από τη δική μας πολιτική υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που επικεντρώνει την προσοχή της σε παραδοσιακές ενισχύσεις, αλλά όχι στην κοινωνία της γνώσης.
Πάρτε για παράδειγμα την Ιρλανδία: Επιχορηγεί το μίσθωμα κατά την έναρξη επιλεγμένων δραστηριοτήτων ανά περιοχή και ανά δραστηριότητα, κατά 100% τον πρώτο χρόνο, 60% τον δεύτερο, και κατά 20%-25% τον τρίτο, τέταρτο και πέμπτο. Υπάρχει μια προϋπόθεση: η υποστήριξη της εθνοτικής γλώσσας, π.χ. της ιρλανδικής, στον εργασιακό χώρο.
Άλλα μέτρα σε ευρωπαϊκές χώρες είναι η ενίσχυση της υπεργολαβίας ανάμεσα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις κρατικές προμήθειες, προγράμματα ενίσχυσης για πρόσληψη εμπειρογνωμόνων για ανάπτυξη εξαγωγών, η δημιουργία μιας δεξαμενής με ένα σύνολο εμπειρογνωμόνων σε ειδικά θέματα (δικηγόρων, λογιστών, συμβούλων επιχειρήσεων) που ψάχνουν για διαδόχους σε οικογενειακές επιχειρήσεις, εκτός των μελών της οικογένειας, κ.ο.κ.
Επίσης, σημαντικά είναι και τα φορολογικά κίνητρα μαζί με ειδικά προγράμματα για συνέχιση της οικογενειακής εταιρείας που ισχύουν σε αρκετές χώρες. Στην Αυστρία παρέχεται προετοιμασία για διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ στη Γαλλία έχει δημιουργηθεί ένας θεσμός, ένα είδος Λέσχης με μέλη όλους τους ενδιαφερόμενους, πρώην ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και μελλοντικούς αγοραστές.
Τέλος, υπάρχουν προγράμματα με σκοπό τη δημιουργία “γεφυρών επικοινωνίας” μεταξύ των μεγάλων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι μεγάλες επιχειρήσεις δίνουν λοιπόν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληροφορίες και τεχνικές για να υπερνικήσουν οι δεύτερες τα ζητήματα ανάπτυξής τους.
Ο κ. Δημήτρης Μάρδας είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, πρώην γενικός γραμματέας Εμπορίου (ΥΠΑΝ) κατά το 2000-2002
Οι συγχωνεύσεις θα σώσουν τις πολύ μικρές επιχειρήσεις
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, αποτελεί τον βασικό πυλώνα της ανάπτυξης της σύγχρονης οικονομίας. Η παραπάνω έκφραση αποτελεί μια κοινοτυπία γιατί το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει, σχετίζεται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας επιχείρησης που της επιτρέπουν να επιβιώσει σε μια εποχή έντονης ύφεσης.
Η αποτύπωση του χάρτη των ελληνικών επιχειρήσεων και τα στοιχεία της Εurostat δίνουν την απάντηση και είναι ενδεικτικά για το μέλλον και τις κατευθύνσεις των πολιτικών για τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα στην ελληνική οικονομία οι πολύ μικρές (αριθμός απασχολουμένων 0-9) αποτελούν το 96,5% των επιχειρήσεων. Οι μικρές επιχειρήσεις (αριθμός απασχολουμένων 10-49) αποτελούν το 3% ενώ στην Ε.Ε. το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 7%. Επίσης, οι μεγάλες επιχειρήσεις αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό μόνο 0,1% ενώ συμβάλλουν στην προστιθέμενη αξία του κλάδου μόνο κατά 27% και στην απασχόληση μόνο κατά 13%.
Οι αριθμοί λοιπόν και η συγκυρία υποδεικνύουν και την κατεύθυνση των πολιτικών αλλά και των επιχειρηματικών κινήσεων. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση σημαντικός αριθμός των πολύ μικρών επιχειρήσεων απειλείται. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ρευστότητας, της μείωσης της ζήτησης αλλά και του ανταγωνισμού θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις να μετατραπούν σε μικρές μέσω συγχωνεύσεων ή εξαγορών. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν και να είναι βιώσιμες αλλά και να εφαρμόσουν σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές.
Ο κ. Διονύσης Χιόνης είναι καθηγητής Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Διορθώστε έγκαιρα τα στοιχεία για το ΕΤΑΚ
Το υπουργείο Οικονομικών, με απόφασή του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, αποσαφηνίζει το καθεστώς που θα ισχύσει για τυχόν διορθώσεις στοιχείων σε ακίνητα που έχουν δηλωθεί προκειμένου να επιβληθεί το τέλος ακίνητης περιουσίας.
Οι φορολογούμενοι που έχουν κάνει λάθη ή παραλείψεις θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις το πολύ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της καταβολής μήνα, σε σχέση με το εκκαθαριστικό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και Έκτακτης Εισφοράς του 2009, προκειμένου να μην υπάρχουν κυρώσεις.
Ειδικά για την πρώτη εκκαθάριση ΕΤΑΚ και έκτακτης εισφοράς έτους 2009 της 22ας Ιουνίου 2010, οι διορθώσεις πραγματοποιούνται μέχρι 30/9/2010, όπως διευκρινίζει η απόφαση.
ΠΗΓΗ: Έθνος