Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Από 1.1.2014 οι συναλλαγές στην Γ.Γ.Δ.Ε. - Συνέντευξη με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κο Θεοχάρη




Παραθέτουμε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Γ.Γ.Δ.Ε. κ. Χ. Θεοχάρης.

- TAXHEAVEN:
 Κ. Γενικέ, μπορείτε επιγραμματικά να μας αναφέρετε τις νέες υπηρεσίες που θα μπουν σε λειτουργία  στην Γ.Γ.. το προσεχές διάστημα (π.χ. κατάθεση συμφωνητικών, κ.λπ.); Μπορείτε επίσης να μας αναφέρετε ποιες εφαρμογές βρίσκονται στο σχεδιασμό έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επίσκεψη των πολιτών στις Δ.Ο.Υ. τώρα μάλιστα που πολλές από αυτές έχουν συγχωνευθεί ή καταργηθεί;

"Ανοίγει" σήμερα το Taxisnet για τα τέλη κυκλοφορίας


Σήμερα "ανοίγει" το Taxisnet η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2014. Σχεδόν ταυτόχρονα, αναμένεται ότι θα είναι διαθέσιμη και η ενημέρωση για το φόρο πολυτελείας, για όσους φορολογούμενους διαθέτουν ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών.

Ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζέψετε σε 50 ημέρες για να γλιτώσετε φόρους


Αντιμέτωποι και φέτος με το χαρτοβασίλειο των αποδείξεων είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, καθώς θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους και με μέγιστο απαιτούμενο όριο τα 10.500 ευρώ.
Αν συλλέξουν περισσότερες αποδείξεις από τις απαιτούμενες, δεν έχουν το παραμικρό κέρδος. Αν λείπουν όμως αποδείξεις, απειλούνται με ποινή φόρου 22% επί της διαφοράς.

Τροπολογία: Με φτηνό ΦΠΑ και οι delivery καφέδες για... πενήντα μέρες!

Με ΦΠΑ 13% και όχι 23% θα πληρώνουν τουλάχιστον για τις επόμενες 50 ημέρες (!) τον καφέ, το τσάι και την πορτοκαλάδα τους όσοι παραγγέλλνουν από επιχειρήσεις εστίασης, ανεξάρτητα αν κάνουν την παραγγελία επιτόπια ή τηλεφωνικά.

Τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προβλέπει την υπαγωγή στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ του έτοιμου καφέ, των σοκολατούχων ροφημάτων και των έτοιμων αφεψημάτων (τσάι, χαμομήλι, κλπ.), στην περίπτωση που παρασκευάζονται από επιχειρήσεις εστίασης, κατόπιν συγκεκριμένης παραγγελίας του πελάτη. Με τη διάταξη αυτή ο μειωμένος συντελεστής θα εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση κατανάλωσης των ανωτέρω ποτών, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για επιτόπια ή όχι κατανάλωση.

Ανοίγει ο «Προμηθέας»

Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα Παρασκευή, από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων, μέσω του οποίου εισάγονται για πρώτη φορά ψηφιακές διαδικασίες για το σύνολο ενός δημόσιου διαγωνισμού.
Το εθνικό σύστημα ηλεκτρονικών συμβάσεων θα λειτουργεί στην ιστοσελίδαwww.promitheus.gov.gr και αφορά το σύνολο των διαδικασιών που ακολουθούνται για ένα δημόσιο διαγωνισμό (π.χ. ηλεκτρονική δημοσίευση, ηλεκτρονική υποβολή προσφοράς, ηλεκτρονική αξιολόγηση).

"Δακτύλιος" με απαγόρευση χρήσης για τζάκια και ξυλόσομπες

Την απαγόρευση της χρήσης στους πολίτες να καίνε τζάκια και ξυλόσομπες, ανά περιοχές και χρονικά διαστήματα, όπου θα σημειώνονται επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με υψηλές τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων ετοιμάζεται να επιβάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος στα ελληνικά νοικοκυριά.
Η νέα ρύθμιση που προωθείται -πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας-, περιλαμβάνεται σε πακέτο μέτρων που ετοίμασε το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης.

Ξεμπλοκάρουν τα επενδυτικά σχέδια για φωτοβολταϊκά μέχρι 100 κιλοβάτ

«Ξεμπλοκάρει» από σήμερα η οριστική επίλυση των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί ως προς την υπαγωγή, την ολοκλήρωση και την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας των επενδυτικών σχεδίων παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια έως και 100 KWp.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης 41766 (που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 15.10.2013) και την έναρξη λειτουργίας της αντίστοιχης εφαρμογής του πληροφορικού συστήματος, η διαδικασία που έχει επιλεγεί συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας απλουστεύοντας τις σχετικές διαδικασίες και δίνοντας έμφαση στην ανάγκη της ταχείας έκδοσης των απαραίτητων αποφάσεων της διοίκησης.

Στοιχεία έκπληξη κόντρα στο δογματισμό της τρόικας

Η τρόικα μπορεί να δογματίζει και να επιμένει ανοήτως στη συζήτηση περί δημοσιονομικού κενού και νέων μέτρων, αλλά οι ελληνικές  δημοσιονομικές εξελίξεις προδίδουν εδώ και πολλούς μήνες τις εμμονές των εμπειρογνωμόνων της.
Την Τρίτη ο κ. Τόμσεν και η παρέα του θα νοιώσουν αμήχανα, καθώς θα βρεθούν μπροστά σε μια δημοσιονομική πραγματικότητα που τους ξεπερνάει. 

Ξεκινούν τους ελέγχους οι «εφοριακοί - ράμπο»

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να «βγουν» στους δρόμους οι ελεγκτές της νέας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι οποίοι, διαφοροποιούμενοι από το ΣΔΟΕ που θέτει στο στόχαστρο ευρύτερα την καταστολή του οικονομικού εγκλήματος, θα πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους ειδικά για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας. Αυτό τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο του 5ου Thessaloniki Forum, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. «'Αμεσα στήνουμε τη μεθοδολογία [για τη λειτουργία της νέας υπηρεσίας], η οποία θα στελεχώνεται από τελωνειακούς και εφοριακούς υπαλλήλους, ώστε οι έλεγχοι να ξεκινήσουν στις επόμενες ημέρες», σημείωσε. 

Εκτός ΙΚΑ όσες επιχειρήσεις δεν ρυθμίζουν τις οφειλές εντός 10 ημερών

«Εκτός ΙΚΑ» τίθενται τα επόμενα 24ωρα-καθώς δεν θα μπορούν να υποβάλουν Ανακεφαλαιωτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για την ασφάλιση του προσωπικού τους- όσες επιχειρήσεις έχουν οφειλές και δεν τις ρυθμίζουν εντός δέκα ημερών από την παραλαβή των ηλεκτρονικών ειδοποιήσεων (e-mail ή και sms) που αρχίζει να αποστέλλει το Ταμείο.
Τη «φραγή» στην ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων των ασυνεπών εργοδοτών, τη διεκδίκηση των απλήρωτων εισφορών (1 δισ. φέτος και 5-6 δισ. ευρώ, από προηγούμενα έτη) και τον αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό έλεγχο, σε μηνιαία βάση, των υποβαλλόμενων ΑΠΔ και των ποσών που αντιστοιχούν στις δηλώσεις των επιχειρήσεων, ανακοίνωσαν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος.