Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Χαμηλότερα ασφάλιστρα και ζημιές

Όπως προκύπτει από τη Στατιστική Επετηρίδα Ασφάλισης Αυτοκινήτου, που δημοσιοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το μέσο καθαρό εγγραμμένο ασφάλιστρο αυτοκινήτου μειώθηκε πέρυσι κατά 4,62% σε σχέση με το 2011, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στον αυξημένο ανταγωνισμό με βάση την τιμή του ασφαλίστρου.

Ποιοι δικαιούνται επίδομα 75 ευρώ έως 360 ευρώ

Επίδομα κατά της φτώχειας από 75 ευρώ έως 360 ευρώ το μήνα, εισηγείται στο υπουργείο Εργασίας η Παγκόσμια Τράπεζα, στην οποία της ανατέθηκε (από το υπουργείο) η μελέτη και η επεξεργασία των κριτηρίων που θα ισχύσουν για την εφαρμογή του εγγυημένου εισοδήματος, αρχικά σε περιορισμένο αριθμό δικαιούχων (πιλοτικά) από το 2014, και σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις από το 2015.
Κριτήρια

Πώς να πληρώσετε το φόρο σε μέχρι και 12 άτοκες δόσεις

Την εξόφληση του φόρου εισοδήματος του 2013 σε δόσεις μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 μέσω πιστωτικών καρτών παρέχει στους ενδιαφερόμενους η υπηρεσία άτοκων δόσεων.
Την δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου σε δόσεις παρέχουν μέχρι στιγμής 4 τράπεζες: Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, η Alpha Bank, η Eurobank και η Attica Bank. Οι πελάτες της Εθνικής και της Citi βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων των διοικήσεων των δύο τραπεζών σχετικά με το αν θα παράσχουν φέτος τη σχετική υπηρεσία.

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Παράταση για όλες τις δηλώσεις εώς την 30η Αυγούστου - Άνοιγμα υποβολής όλων των δηλώσεων φόρου εισοδήματος μέχρι 30 Αυγούστου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013

Δελτίο Τύπου

Άνοιγμα υποβολής όλων των δηλώσεων φόρου εισοδήματος μέχρι 30 Αυγούστου

Στα 10.550 ευρώ το πρόστιμο για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 19 Αυγούστου 2013

Με αφορμή την παρουσίαση της υπουργικής απόφασης που περιέχει το νέο τρόπο επιβολής και το ύψος των προστίμων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

Επιμένουν να παρανομούν και να... ξεσφραγίζουν καταστήματα στη Χαλκιδική - Επτά νέες συλλήψεις


Θεσσαλονίκη, 16 Αυγούστου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεχίζονται οι αστυνομικοί έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιχειρήσεις στη Χαλκιδική

Συμμετείχαν αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής

Συνελήφθησαν συνολικά επτά (7) άτομα για διάφορα αδικήματα της ποινικής και υγειονομικής νομοθεσίας, καθώς και του Κ.Ο.Κ., ενώ κατά τη διάρκεια των ελέγχων βεβαιώθηκαν επιπλέον πενήντα δύο (52) παραβάσεις

ΙΚΑ: Μείωση εργοδοτικών εισφορών – μπόνους στους συνεπείς εργοδότες


ΙΚΑ: Μείωση εργοδοτικών εισφορών – μπόνους στους συνεπείς εργοδότες

Μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών στις επιχειρήσεις που καταβάλλουν με συνέπεια τις ασφαλιστικές εισφορές ή έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις που τηρούν προαναγγέλλει ο διοικητής του ΙΚΑ.

Γ. Μαυραγάνης: Πρωταρχική η δημιουργία περιουσιολογίου - Με το περιουσιολόγιο μπορεί να καταργηθούν τα τεκμήρια


Πρωταρχικό στόχο χαρακτηρίζει τη δημιουργία του περιουσιολογίου ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, σημειώνει πως με την ολοκλήρωση και αξιοποίηση του περιουσιολογίου, μπορεί να εξεταστεί η κατάργηση των τεκμηρίων, εφόσον θα υπάρχει πλήρης και ολοκληρωμένη εικόνα των φορολογουμένων.

Παραιτήθηκε όπως αναμενόταν από το ΤΑΙΠΕΔ ο Στέλιος Σταυρίδης


Την παραίτησή του από την θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, υπέβαλε ο Στέλιος Σταυρίδης. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ζήτησε σήμερα την παραίτηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ. «Ευχαριστώ θερμότατα την υπέροχη ομάδα του ΤΑΙΠΕΔ για την εξαιρετική και εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε και εύχομαι από καρδιάς η κυβέρνηση, με την οποία επίσης συνεργάστηκα άψογα, να προχωρήσει δυναμικά και με επιτυχία το πάρα πολύ δύσκολο, αλλά εθνικά αναγκαίο έργο των αποκρατικοποιήσεων» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Σταυρίδης.

Τρόπος αναγραφής αυθαίρετων κτισμάτων, τακτοποιούμενων χώρων και κλειστών ημιυπαίθριων χώρων στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων




1. Αυθαίρετα κτίσματα τα οποία δεν έχουν τακτοποιηθεί με κάποιο νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Τα κτίσματα αυτά αναγράφονται στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους.
Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος.
Στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων αναγράφονται από το επόμενο έτος, του έτους που απεκτήθησαν ή κατασκευάσθηκαν.

Άλλωστε στην ΠΟΛ.1047/10.3.2005 Απόφαση Υπουργού Οικονομικών ρητά ορίζεται ότι σε περίπτωση που τα τετραγωνικά μέτρα κτίσματος υπερβαίνουν αυτά που αναγράφονται στο συμβόλαιο ή την οικοδομική άδεια, ο υπόχρεος, για τις ανάγκες συμπλήρωσης του εντύπου, πρέπει να αναγράψει το πραγματικό γεγονός και όχι ό,τι αναφέρεται στον τίτλο κτήσης ή την οικοδομική άδεια.
Επιπλέον, στην ίδια Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι σε περίπτωση δήλωσης αυθαίρετων κτισμάτων ή κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, πρέπει να αναγράφεται η μικτή επιφάνεια αυτών (κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα κ.λπ.).

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Η μείωση ΦΠΑ δεν πέρασε στις τιμές


Μόνο το 15% των επιχειρήσεων εστίασης έχουν ανταποκριθεί έως τώρα στις εκκλήσεις να περάσουν τον μειωμένο ΦΠΑ στις τιμές.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, περίπου 13.000 από τις 90.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο έχουν ρίξει τις τιμές.





http://taxheaven.gr

Αλλάζουν όλα στις ΔΟΥ από 15 Σεπτεμβρίου


Ανακατατάξεις, αλλαγές και συγχωνεύσεις τμημάτων και διευθύνσεων επέρχονται από 15 Σεπτεμβρίου σε όλες τις ΔΟΥ της Ελλάδας  σύμφωνα με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κου χάρη Θεοχάρη.


Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο από το φορολογικό αρχείο του κόμβου


http://taxheaven.gr

Γ. Στουρνάρας: τέλος το πάρτι της φοροδιαφυγής!


Ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα προς τους επίδοξους φοροφυγάδες, ειδικά τους καταστηματάρχες, στέλνει ο υπουργός Οικονομικών, υιοθετώντας ουσιαστικά μια γραμμή "μηδενικής ανοχής". Όπως δηλώνει σε συνεντευξή του προς το Έθνος της Κυριακής, ο Γιάννης Στουρνάρας προτίθεται να κλείσει όλα τα παραθυράκια των νόμων που επιτρέπουν στους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες να διαφεύγουν, προτιμώντας συχνά - όπως σημειώνει χαρακτηριστικά - να πληρώνουν τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται για φοροδιαφυγή παρά να κλείνουν τα μαγαζιά τους.

Οχι και από Στουρνάρα στην παράταση των δηλώσεων - Ολόκληρη η συνεντευξη στο MEGA

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στην εκπομπή «Πρωινό Mega» και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ράνια Τζίμα
Σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και ενδεχόμενες προσδοκίες για μία αμερικανική στήριξη για αλλαγή του «μίγματος» με περισσότερα αναπτυξιακά μέτρα και λιγότερα μέτρα λιτότητας

Ειδική απογραφή των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις, από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Νοεμβρίου

Σε δίμηνη απογραφή όσων απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα -με πλήρη στοιχεία καθώς και με τους όρους αμοιβής και εργασίας τους- προχωρεί το υπουργείο Εργασίας από τις 15 Σεπτεμβρίου, με στόχο να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό αρχείο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο, σε πραγματικό χρόνο, της αδήλωτης εργασίας και των καταστρατηγήσεων στην αγορά εργασίας.

Λουκέτο 1 μήνα σε καταστήματα για σοβαρές παραβάσεις

Λουκέτο ενός μήνα θα βάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στα καταστήματα όταν διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις, καθώς και όταν παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με αφορμή τα κρούσματα βίας και απειλών από ιδιοκτήτες καταστημάτων που αντέδρασαν στον έλεγχο του ΣΔΟΕ. Σε πρώτη φάση λουκέτο εντός μήνα, για το λόγο αυτό, θα μπει σε 26 καταστήματα.

Προς μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ή να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης που λαμβάνουν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη. Χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη σημείωσε πως το θέμα εξετάζεται σε σχέση με τα ποσά που μπορούν να διατεθούν, προσθέτοντας πως το προηγούμενο έτος πολλοί ήταν εκείνοι που δεν έκαναν χρήση του δικαιώματός τους να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το ζήτημα θα εξεταστεί εκ νέου κατά τη διάρκεια της επόμενης αξιολόγησης από την τρόικα τον Σεπτέμβριο.

Πώς να συμπληρώσετε το Ε9 μετά την τακτοποίηση ημιυπαίθριων - αυθαιρέτων - τακτοποιούμενων χώρων.

Δείτο στον κόμβο μας ένα χρηστικό άρθρο της κας Αννας Κόλια Τμηματάρχη Τμήματος Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας της
Διεύθυνσης Φορολογίας κεφαλαίου, σχετικά με το πως θα αναγραφούν στο Ε9 όλες οι αλλαγές που έχουν επέλθει στα ακίνητα σε όσους φορολογούμενους έχουν ενταχθεί στους νόμους περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, ημιυπαιθρίων  κλπ.

Δείτε το σχετικό άρθρο από το φορολογικό αρχείο του κόμβου


http://taxheaven.gr

Θεοχάρης: Καλύτερα να κλείσει μια επιχείρηση που δημιουργεί ελλείμματα - Τι ανέφερε για δηλώσεις και Εκκαθαριστικά ΦΑΠ


Θεοχάρης: Καλύτερα να κλείσει μια επιχείρηση που δημιουργεί ελλείμματα

Καλύτερα να κλείσουν επιχειρήσεις που οφείλουν και δημιουργούν ελλείμματα, παρά να παραμείνουν ανοιχτές και να συνεχίσουν να παράγουν ελλείμματα στο κράτος, στα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζομένους τους δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γγ. Εσόδων.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα περί υπερφορολόγησης, ο Χάρης Θεοχάρης επισήμανε πως το πόσο από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων από το εισόδημα θα είναι εφέτος 4 δισ. ευρώ λιγότερα συγκριτικά με πέρυσι.(Από 7,5 σε 3,5)

Ενημέρωση για τις εκκαθαρίσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων - Δε θα δοθεί παράταση πέραν της 30-8


Ενημέρωση για τις εκκαθαρίσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

Υπουργείο Οικονομικών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Παρασκευή, 16.8. 2013


Δελτίο Τύπου

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει πως οι εκκαθαρίσεις ΦΕΦΠ της 5ης, 6ης και 7ης αποστολής έχουν ολοκληρωθεί και ξεκίνησε η εκτύπωση για την ταχυδρομική αποστολή των εκκαθαριστικών.

Ρύθμιση χρεών χωρίς φορολογική ενημερότητα

Αίρεται η προϋπόθεση της υποχρεωτικής φορολογικής ενημερότητας από 1-1-2013 των οφειλετών για να υπαχθούν στην ρύθμιση «νέας αρχής» των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, μετά από τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

Ποιοι δικαιούνται να κάνουν επιδοτούμενες διακοπές

Σήμερα ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα «Επιδότηση Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2013-2014».
Το πρόγραμμα αφορά 110.000 άτομα, στην επιδότηση διακοπών διάρκειας έως 6 ημέρες (από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις) που μπορούν να πραγματοποιηθούν από τις 16 Σεπτεμβρίου έως την 31η Ιουλίου 2014 σε τουριστικά καταλύματα που έχουν συμπεριληφθεί στο Μητρώο Παρόχων του ΟΑΕΔ.