Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Τέλος η έκπτωση στο φυσικό αέριο
Καταργείται από 1ης Οκτωβρίου η έκπτωση 18 % στην τιμή του φυσικού αερίου, σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
Η τιμή του αερίου από την επόμενη χειμερινή περίοδο, σύμφωνα με τη νέα τιμολογιακή πολιτική που ανακοίνωσε η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής, θα καθορίζεται με βάση το κόστος αγοράς του καυσίμου από τη ΔΕΠΑ, συν τους φόρους και το περιθώριο κέρδους.
Με τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών, και με την αύξηση της φορολογίας τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και στο φυσικό αέριο από τον προσεχή Οκτώβριο η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής οδηγεί σε αύξηση της τιμής καταναλωτή κατά 5 %.
Ειδικότερα, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου σήμερα είναι 59 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με το νέο σύστημα τιμολόγησης, αν εφαρμοζόταν σήμερα, και με την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από τον προσεχή Οκτώβριο, το φυσικό αέριο θα κόστιζε 62,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Όμως η τιμή που θα διαμορφωθεί τον Οκτώβριο θα εξαρτηθεί από τη διακύμανση των τιμών του πετρελαίου στη διεθνή αγορά μέχρι τότε, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου παρακολουθεί τις διακυμάνσεις της διεθνούς τιμής του πετρελαίου με καθυστέρηση τριών μηνών.
Παρουσιάζοντας τη νέα τιμολογιακή πολιτική ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ κ. Χ. Μπαλάσκας ανέφερε ότι αν εφαρμοζόταν τον νέο σύστημα την περασμένη χειμερινή περίοδο, η τιμή του φυσικού αερίου θα ήταν φθηνότερη μεταξύ 9% και 28% σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου. Η μέση εξοικονόμηση για τον καταναλωτή θα ήταν 16%, έναντι 18% που προβλέπει το ισχύον σύστημα τιμολόγησης.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι αν δεν άλλαζε η τιμολογιακή πολιτική, και διατηρείτο η σταθερή έκπτωση 18% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου θα επιβαρύνονταν με μεγάλες αυξήσεις την επόμενη διετία, καθώς το μεσοπρόθεσμο προβλέπει σταδιακή αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, από 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο εφέτος σε 330 ευρώ το 2013.
Για τους επαγγελματίες οι αυξήσεις θα ήταν μεγαλύτερες (της τάξης του 58%) και θα ίσχυαν άμεσα, από το φετινό Οκτώβριο, καθώς ο νόμος προβλέπει εξίσωση των φόρων στα ντήζελ κίνησης και θέρμανσης για επαγγελματική χρήση από το φετινό χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες για τη θέρμανση των χώρων της επιχείρησης θα αγοράζουν πετρέλαιο σε τιμή κοντά στο 1,3 ευρώ ανά λίτρο.
Η ΕΠΑ δεν εξέτασε το ενδεχόμενο να διατηρήσει την ισχύουσα τιμολογιακή φόρμουλα και, εφόσον αυξάνεται λόγω φορολογίας η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, να αυξηθεί ανάλογα το ποσοστό έκπτωσης για τους καταναλωτές αερίου.
Σημειώνεται ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική στην Αττική εφαρμόζεται ήδη στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία από τις αντίστοιχες ΕΠΑ, ήδη από την έναρξη λειτουργίας τους. Η τιμή του φυσικού αερίου στην Αττική την περασμένη χειμερινή περίοδο (από το Νοέμβριο του 2010 ως το Μάιο του 2011) αυξήθηκε κατά 32 % (από 0,04677 σε 0,061936 ευρώ ανά κιλοβατώρα), ακολουθώντας τις αυξήσεις του πετρελαίου θέρμανσης. Η τιμή σήμερα είναι 0,05878 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ ανέφερε ότι και στον τομέα του αερίου παρατηρείται αύξηση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών καθώς οι καταναλωτές λόγω κρίσης δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα έξοδα. Ο ίδιος ανήγγειλε ότι η εταιρία θα παρουσιάσει τις προσεχείς εβδομάδες νέα κίνητρα χρηματοδότησης για την εγκατάσταση φυσικού αερίου. Επίσης, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εφαρμογής κοινωνικού τιμολογίου και στο φυσικό αέριο, ανάλογα με αυτό που ισχύει για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για το ηλεκτρικό.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Από 3 Οκτωβρίου διαθέσιμη η φοροκάρτα
forokartaΣτις 3 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διάθεση της φοροκάρτας σε όλους τους φορολογούμενους, από 27 τράπεζες και δύο εταιρείες, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.
Πρόκειται για την ειδική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιουν οι φορολογούμενοι στις αγορές τους, προκειμένου να καταγράφονται σε αυτήν τα ποσά των δαπανών τους, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία συλλογής των αποδείξεων, που απαιτούνται για το χτίσιμο του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος.
Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, ορίζονται 27 τραπεζικά ιδρύματα και δύο εταιρείες, στις οποίες θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για να πάρουν τη φοροκάρτα τους.
Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που έχει ήδη δημοσιευθεί και αφορά τη χρήση της φοροκάρτας, προβλέπονται τα ακόλουθα:
- Η χρήση της είναι καθαρά προαιρετική.
- ο χρήστης της είναι υποχρεωμένος να δηλώσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών τον αριθμό της κάρτας μέσω του διαδικτύου ή με τη χρήση μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS).
- σε κάθε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου μπορούν να συνδεθούν έως και τρεις κάρτες προκειμένου να χρησιμοποιείται από τα μέλη της ίδιας οικογένειας
- για τη χρήση της φοροκάρτας απαιτείται η επιχείρηση να διαθέτει τερματικό Point of Sales (POS), δηλαδή τα γνωστά μηχανάκια χρέωσης των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
- Η συναλλαγή μέσω του POS αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών η οποία καταχωρεί στη συνέχεια τα βασικά στοιχεία απόδειξης (ΑΦΜ επιχείρησης, ημερομηνία και ποσό στην προσωπική μερίδα αποδείξεων φορολογουμένου).
Οι τράπεζες απο τις οποιες οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν τη φοροκάρτα είναι οι εξής: Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Αγροτική, TBANK, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Γενική, Marfin, Attica Bank, Emporiki, Millenium, Τράπεζα Κύπρου, Proton, Probank, FBB, Ελληνική, Πανελλήνια, Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και οι δύο εταιρείες είναι οι: Hellas Pay Υπηρεσίες Πληρωμών Α.Ε., Ν. Πετρακόπουλος ΑΕΒΕ.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές στο Δημόσιο. Ποιοι απειλούνται με φυλακή
xreh«Περάστε να εξοφλήσετε τα χρέη σας», λέει η εφορία σε 900.000 οφειλέτες του Δημοσίου, λίγες ημέρες πριν ενεργοποιηθούν τα αυστηρά μέτρα που προβλέπουν Αυτόφωρο και φυλάκιση για όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ.
Ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Γ. Καπελέρης έδωσε εντολή στους εφόρους να ειδοποιήσουν άμεσα κατά προτίμηση τηλεφωνικά ή με όποιο άλλο πρόσφορο τρόπο τους οφειλέτες για τις δυνατότητες που τους προσφέρει η νέα βελτιωμένη ρύθμιση εξόφλησης των χρεών προς το Δημόσιο.
Νέα ευκαιρία
Οι οφειλέτες έχουν νέα ευκαιρία να υπαχθούν στη ρύθμιση χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν το σύνολο των δόσεων από τον Οκτώβριο του 2010. Θα καταβάλουν μια μόνο δόση με την υποβολή της αίτησης και το υπόλοιπο ποσό της οφειλής μπορούν να το εξοφλήσουν μέχρι και σε 36 μηνιαίες δόσεις και με εκπτώσεις στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής έως και 90%.
Όσοι δεν σπεύσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση, από τη Δευτέρα 1η Αυγούστου θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη διαδικασία του Αυτόφωρου και ποινές φυλάκισης που ξεκινούν από 6 μήνες και μπορεί να φθάσουν και πάνω από 3 χρόνια.
Βελτίωση όρων
Το υπουργείο Οικονομικών για να διευκολύνει τους οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους που βεβαιώθηκαν μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2010 βελτίωσε τους όρους της αρχικής ρύθμισης. Συγκεκριμένα:
1. Παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση με την καταβολή μίας μόνο δόσης, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στα προγράμματα δόσεων λαμβανομένων υπόψη και των ελαχίστων ποσών μηνιαίων δόσεων. Όσο οι οφειλέτες καθυστερούν να υπαχθούν στη ρύθμιση τόσο θα μειώνονται και οι μηνιαίες δόσεις.
Για παράδειγμα, όσοι υποβάλουν αίτηση ρύθμισης μέχρι 29 Ιουλίου θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους:
Μέχρι και σε 3 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 500 ευρώ.
Μέχρι και σε 15 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 500 ευρώ.
Μέχρι και σε 27 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 70% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 1.000 ευρώ.
Μέχρι και σε 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 1.000 ευρώ.
Οι οφειλέτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση μέχρι 31 Αυγούστου μπορούν να επιλέξουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους:
Μέχρι και σε 2 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 500 ευρώ.
Μέχρι και σε 14 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 500 ευρώ.
Μέχρι και σε 26 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 70% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 1.000 ευρώ.
Μέχρι και σε 35 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 1.000 ευρώ.
2. Θα εξακολουθήσει να παρέχεται η δυνατότητα στον οφειλέτη, ο οποίος για οποιοδήποτε λόγο χάσει τη ρύθμιση, να επανενταχθεί για το εναπομείναν ποσό στα προγράμματα αυτής.
3. Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο, εφόσον είναι ενήμερος και σε τυχόν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Οι ποινές για τους οφειλέτες
Oι ποινές που αντιμετωπίζουν από 1η Aυγούστου όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ:
Φυλάκιση έως 1 έτος για οφειλές από 5.001 έως 10.000 ευρώ.
Φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών για οφειλές από 10.001 έως 50.000 ευρώ.
Φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους για χρέη από 50.001 έως 150.000 ευρώ.
Φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών για οφειλές από 150.001 και άνω.
Oι οφειλέτες και πόσα χρωστούν
Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο: 41,1 δισ. ευρώ.
Aριθμός οφειλετών: 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
892.000 οφειλέτες χρωστούν συνολικά 4,1 δισ. ευρώ.
716.000 οφειλέτες χρωστούν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ.
14.700 έχουν οφειλές άνω των 150.000 ευρώ και συνολικά χρωστούν στο Δημόσιο 37 δισ. ευρώ.
Aπό τους 14.700 μεγαλο-οφειλέτες 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και 8.200 νομικά πρόσωπα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ποιες φορολογικές δηλώσεις ελέγχονται
Διασταυρώσεις σε 2,75 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet από 4.183.758 φυσικά πρόσωπα (υπόχρεοι και σύζυγοι) ξεκινά η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία και δαπάνες. Στόχος να εντοπιστούν όσοι έκρυψαν δαπάνες (π.χ. δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων) για να αποφύγουν τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και όσοι εμφάνισαν υψηλά ποσά με αποδείξεις χωρίς να διαθέτουν τα σχετικά «χαρτάκια» για να περιορίσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση ή να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη επιστροφή φόρου.
Οπως ανακοίνωσε η ΓΓΠΣ από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο του 2011 υποβλήθηκαν μέσω του συστήματος Taxisnet 2,75 εκατομμύρια δηλώσεις φόρου εισοδήματος που απαρτίζονταν από 5,13 εκατομμύρια έντυπα δηλώσεων (Ε1, Ε2, Ε3), 183% περισσότερα από το 2010. Αναλυτικά το 2011 υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά:
2,75 εκατ. έντυπα Ε1 (144% περισσότερα από το 2010),
1,48 εκατ. έντυπα Ε2 (205% περισσότερα από το 2010)
901.000 έντυπα Ε3 (392% περισσότερα από το 2010).
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Δυνατότητα παράτασης της ενημέρωσης και εκτύπωσης των λογιστικών βιβλίων.

Thursday July 28, 2011 11:00 AM


Χρήστος  Γεωρ. Κρίγκας
Λογιστής – Φοροτεχνικός

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μιου Πειραιά
Λογιστής - Φοροτεχνικός


Ο ν. 3842/2010 με τίτλο «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις», επέφερε πολλές και σημαντικές αλλαγές σε όλα τα αντικείμενα του φορολογικού μας συστήματος (φορολογία εισοδήματος, Κ.Β.Σ., φορολογία κεφαλαίου, κ.λπ.).  Παρά το γεγονός ότι από την ημερομηνία ψήφισής του (23.4.2010) έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, κάποιες διατάξεις του δεν έχουν αποσαφηνιστεί (δικαιολογημένα) από τους συναδέλφους. Αυτό συνέβη αφενός μεν γιατί το ανωτέρω νομοθέτημα επέφερε πλήθος ριζικών αλλαγών, αφετέρου δε, γιατί η ενημέρωση από το Υ.Ο. με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους  καθυστέρησε υπερβολικά σε κάποιες περιπτώσεις. Να τονίσουμε εδώ ότι για πολλά σημεία του νόμου δεν αρκούσε μόνο η ερμηνευτική εγκύκλιος του Υ.Ο. αλλά χρειαζόταν επιπλέον διευκρινίσεις γραπτές και προφορικές. Επίσης, συνέβη και το εξής παράδοξο, κάποιες διατάξεις του ν. 3842/2010 δεν εφαρμόστηκαν καν, μιας και ο επόμενος νόμος (3943/2011), καθιέρωσε νέες διατάξεις που είχαν αναδρομική εφαρμογή.

Μέσα  σ΄αυτή την περίοδο των καταιγιστικών αλλαγών οι συνάδελφοι είχαν να αντιμετωπίσουν από τη μια την τρέχουσα εργασία τους και απ’ την άλλη προσπαθούσαν να ενημερωθούν για τις συνεχόμενες μεταβολές.

Μια από τις σημαντικές αλλαγές θεσπίστηκε με την παράγραφο 24 του άρθρου 19 του ν. 3842/2010.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 17 του Π.Δ. 186/1992, έτσι όπως αυτή τροποποιήθηκε με την παράγραφο 24 του άρθρου 19 του νόμου 3842/2010, παρατείνεται με γνωστοποίηση στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ της έδρας, για μια φορά εντός της διαχειριστικής περιόδου η προθεσμία ενημέρωσης των βιβλίων (Α΄, Β΄ και Γ΄ κατηγορίας, του βιβλίου αποθήκης καθώς και  της προθεσμίας ενημέρωσης των βιβλίων της έδρας με τα δεδομένα των βιβλίων υποκαταστήματος όταν γι΄ αυτό τηρούνται βιβλία, εκτός των πρόσθετων βιβλίων των παρ. 1,5 του άρθρου 10) μέχρι 50 ημέρες και όχι πέραν της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης ή του χρόνου κλεισίματος του ισολογισμού. Η εφάπαξ παράταση ενημέρωσης των βιβλίων με γνωστοποίηση μέχρι 50 ημέρες, αφορά κάθε βιβλίο για το οποίο γνωστοποιείται παράταση.
   
Πέραν της ανωτέρω δυνατότητας, η προθεσμία ενημέρωσης των βιβλίων μπορεί να παραταθεί εντός της ίδιας διαχειριστικής περιόδου και πέραν των 50 ημερών, με έγκριση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ..

Σημειώνεται ότι η γνωστοποίηση και η υποβολή αίτησης για χορήγηση έγκρισης παράτασης ενημέρωσης, πρέπει να υποβάλλονται μέχρι και την επόμενη ημέρα  που λήγει η προθεσμία  ενημέρωσης των βιβλίων για τα οποία  ζητείται η παράταση. Στη γνωστοποίηση ή στην αίτηση έγκρισης πρέπει να αναφέρεται ρητά το χρονικό διάστημα για το οποίο  ζητείται η παράταση. 

Σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 8 του Π.Δ. 186/1992 οι παραπάνω διατάξεις που αφορούν την ενημέρωση των βιβλίων έχουν εφαρμογή και για την ισόχρονη παράταση της προθεσμίας  εκτύπωσης των βιβλίων ή της εγγραφής σε θεωρημένο οπτικό δίσκο.
 
Η δυνατότητα παράτασης στην ενημέρωση και εκτύπωση των λογιστικών βιβλίων δεν συνεπάγεται και παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ή καταστάσεων (π.χ. δήλωση Φ.Π.Α., λοιποί παρακρατούμενοι φόροι, κ.λπ.), όμως έχει άμεση σχέση με τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης κατά τη διάρκεια του έτους,  αλλά και με το φόρτο εργασίας του λογιστή της επιχείρησης.

Αν αναλογιστούμε πως διανύουμε μια δύσκολη χρονιά τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για εμάς τους λογιστές-φοροτεχνικούς, η χρήση των ανωτέρω διατάξεων ίσως διευκολύνει το έργο μας, κυρίως τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες που η ανάγκη για ξεκούραση είναι επιτακτική, μιας και από Σεπτέμβριο ο όγκος δουλειάς είναι και πάλι αυξημένος με την υποβολή όλων των φορολογικών καταστάσεων της χρήσης του 2010.

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Φόρος 10%-15% σε καταθέσεις του εξωτερικού
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει οι μεγαλοκαταθέτες που έσπευσαν να βγάλουν τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό.
Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει την επιβολή φόρου από 10% ως 15% σε όσους έβγαλαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και έχει ήδη ξεκινήσει τη συλλογή των σχετικών πληροφοριών από τις τράπεζες μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο αναζητά στοιχεία για όσους έβγαλαν καταθέσεις άνω των 150.000 στο εξωτερικό από το 2009 και μετά.
Από τις αρχές του έτους έως σήμερα εκτιμάται πως έχουν σημειωθεί εκροές καταθέσεων από την Ελλάδα στο εξωτερικό συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του 2010 το αντίστοιχο ποσό αγγίζει τα 47 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ήδη εντοπίσει 72.000 καταθέτες σε 42 χώρες του εξωτερικού.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πώς θα κλείσετε τους λογαριασμούς σας με την Εφορία
Νέα ευκαιρία δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις προκειμένου να κλείσουν όλες τις φορολογικές εκκρεμότητες της δεκαετίας 2000-2009. Την ίδια στιγμή προσφέρει ευκολίες πληρωμής για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών στο Δημόσιο που έχουν εκτοξευθεί στα 41 δισ. ευρώ και οι οφειλέτες στους 900.000, ενώ αγώνα δρόμου δίνουν και τα ασφαλιστικά ταμεία που κυνηγούν περίπου 250.000 εργοδότες για την καταβολή εισφορών τις οποίες δεν έχουν αποδώσει τα προηγούμενα χρόνια. Ο στόχος είναι να στηριχθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού και των Ταμείων ως το τέλος του χρόνου και να ανατραπεί η αρνητική πορεία του πρώτου εξαμήνου που οδήγησε και στην ανάγκη νέου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
1 Η νέα περαίωσηθα συνδυαστεί με έλεγχο από την πλευρά των εφοριακών προκειμένου να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ανταποκριθούν στη νέα πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών για το κλείσιμο των ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων της περιόδου 2000-2009. Το ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι επιτηδευματίες ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων είναι ίδιο με αυτό που ίσχυε στην προηγούμενη ρύθμιση. Εξάλλου, για πρώτη φορά θα μπορούν να κλείσουν φορολογικές εκκρεμότητες του παρελθόντος και όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Επίσης, θα μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και όσοι για κάποιο λόγο, ενώ είχαν ενταχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση, έχασαν κάποιες από τις δόσεις και ταυτόχρονα τη δυνατότητα να «κλείσουν» τα έτη που συνεχίζουν να παραμένουν ανέλεγκτα.
2 Ως το τέλος Αυγούστουτο υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει να στέλνει τα εκκαθαριστικά σημειώματα της νέας περαίωσης, ενώ οι φορολογούμενοι μπορούν αυτοβούλως να προσέρχονται στις εφορίες για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση. Οσον αφορά τους οφειλέτες, το κίνητρο για τη ρύθμιση είναι διπλό: εκτός από την έκπτωση στις προσαυξήσεις και τις πολλές δόσεις που προσφέρονται, όσοι πληρώσουν θα γλιτώσουν το Αυτόφωρο καθώς πλέον η διαδικασία αυτή ισχύει για χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Οι επιτηδευματίες θα έχουν την ευκαιρία να κλείσουν χωρίς έλεγχο τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 2000-2009 με την πληρωμή πρόσθετων φόρων που θα κυμαίνονται κατ΄ ελάχιστον από 300 ως 1.000 ευρώ για κάθε ανέλεγκτη χρήση.
3 Οι επιχειρηματίεςθα έχουν επίσης την ευκαιρία να τακτοποιήσουν με δόσεις και χωρίς πρόστιμα τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ εφόσον απασχολούν προσωπικό και τις εισφορές στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) εφόσον είναι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι ή ελεύθεροι επαγγελματίες.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Από Δευτέρα αυτόφωρο για τους οφειλέτες
Στις ΔΟΥ έφτασαν οι οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ενημερωθούν άμεσα οι οφειλέτες του Δημοσίου, με χρέη άνω των 5.000 ευρώ, για τις νέες διατάξεις
Με ταχείς ρυθμούς προωθείται η νέα πολιτική είσπραξης των οφειλών προς το Δημόσιο, προκειμένου να κλείσουν οι τρύπες στα δημόσια ταμεία.
Την Δευτέρα εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών η εγκύκλιος με τις οδηγίες προς τις ΔΟΥ, προκειμένου να ειδοποιήσουν άμεσα, με ειδοποιητήρια, τηλεφωνικά ή άλλον τρόπo, τους οφειλέτες του Δημοσίου προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.
Την επόμενη Δευτέρα 1η Αυγούστου τίθεται σε ισχύ ο νέος νόμος που προβλέπει αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ.
Ετσι, τις αμέσως επόμενες ημέρες (25-29 Ιουλίου) το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τα δικαστικά τμήμα των ΔΟΥ να ενημερώσουν όσουν έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο έως 30 Σεπτεμβρίου 2010, για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να μην υποστούν τις αυστηρές ποινές. Η νέα ρύθμιση προβλέπει διακανονισμό μέχρι και σε 36 δόσεις.
Τι προβλέπει η νομοθεσία
Το νέο πλαίσιο χαρακτηρίζει διαρκές το αδίκημα της μη εξυπηρέτησης οφειλών προς το Δημόσιο για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, έτσι, είναι δυνατό να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία κατά του οφειλέτη:
για συνολικές οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και ως 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, μέχρι την 31/03/2011
για συνολικές οφειλές άνω των 10.000 ευρώ, για τις οποίες στις 31/03/2011 δεν είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες
Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ έχει κάνει σαφές ότι θα αναθέσει σε ιδιωτικές ελεγκτικές και νομικές εταιρίες τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών. Οι έλεγχοι αυτοί θα ξεκινήσουν αρχικά από τους 10.000 μεγαλοφειλέτες
ΠΗΓΗ: Έθνος
Ποιοι θα κάνουν τον νέο αυτοέλεγχο ΦΠΑ
Φέτος για να θεωρηθεί έγκυρος ο νέος αυτοέλεγχος, οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να υποβάλουν και το ειδικό σημείωμα αυτοελέγχου ΦΠΑ στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του αυτοελέγχου είναι μεγαλύτερα από αυτά που καταχωρίσθηκαν στα βιβλία
Νέα παράταση μέχρι την Παρασκευή 29 Ιουλίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των ειδικών σημειωμάτων αυτοελέγχου ΦΠΑ ανεξαρτήτως ΑΦΜ.
Φέτος, για να θεωρηθεί έγκυρος ο νέος αυτοέλεγχος, οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να υποβάλουν και το ειδικό σημείωμα αυτοελέγχου ΦΠΑ στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του αυτοελέγχου είναι μεγαλύτερα από αυτά που καταχωρίσθηκαν στα βιβλία.
Το ειδικό σημείωμα υποβάλλεται ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του ΦΠΑ με τον αυτοέλεγχο, δηλαδή αν αυτό είναι χρεωστικό, πιστωτικό ή μηδενικό.
Σημειώνεται ότι στον αυτοέλεγχο υπάγονται επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 300.000 ευρώ και ελεύθεροι επαγγελματίες μέχρι 150.000 ευρώ.
Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
Για να υπαχθεί κάποιος στη διαδικασία του αυτοελέγχου πρέπει να υποβάλει και το "Ειδικό σημείωμα αυτοελέγχου ΦΠΑ". Στο σημείωμα αυτό περιλαμβάνονται οι τυχόν διαφορές ΦΠΑ που προκύπτουν με βάση τα προσδιορισθέντα ακαθάριστα έσοδα. Τα έσοδα αυτά κατανέμονται κατά συντελεστή ΦΠΑ, σε υποκείμενες και απαλλασσόμενες με ή χωρίς δικαίωμα έκπτωσης. Η κατανομή γίνεται με βάση τα πραγματικά έσοδα των βιβλίων.
Αν υπάρχει μετακύλιση ΦΠΑ, γίνεται αναπροσαρμογή και καταλογίζεται ο ΦΠΑ με προσαύξηση 40%. Γίνεται ο υπολογισμός και υποβάλλεται το ειδικό σημείωμα αυτοελέγχου ΦΠΑ.
Οταν σε μία χρήση έχει μεταφερθεί πιστωτικό (αρνητικό) υπόλοιπο ΦΠΑ από προηγούμενη ανέλεγκτη χρήση, το μεταφερόμενο αυτό πιστωτικό υπόλοιπο δεν υπολογίζεται κατά την εκκαθάριση του τυχόν οφειλόμενου ΦΠΑ που γίνεται με το ειδικό σημείωμα αυτοελέγχου. Το πιστωτικό αυτό θα διακανονιστεί κατά το κλείσιμο της προηγούμενης ανέλεγκτης χρήσης από την οποία έχει μεταφερθεί.
Για όσους περαίωσαν τη χρήση του 2009, πληρώνοντας τον φόρο που ανέγραφαν τα ειδικά εκκαθαριστικά σημειώματα, αλλά είχαν σε εκκρεμότητα πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ μεγαλύτερο των 5.000 ευρώ, θεωρείται ότι η χρήση του 2009 παραμένει "ανέλεγκτη" και ότι σε περίπτωση υποβολής ειδικού σημειώματος αυτοελέγχου ΦΠΑ για τη χρήση του 2010 θα πρέπει να καταβάλουν μαζί με τον ΦΠΑ αυτοελέγχου και ένα επιπλέον ποσό ίσο με το πιστωτικό υπόλοιπο του 2009.
Το ειδικό σημείωμα αυτοελέγχου ΦΠΑ υποβάλλεται στην αρμόδια εφορία σε τρία αντίτυπα.
Ο οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται εφάπαξ, εφόσον είναι μικρότερος ή ίσος των 300 ευρώ. Εάν είναι μεγαλύτερος, δύναται να καταβληθεί μέχρι και σε 6 μηνιαίες δόσεις.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Ο πληθυσμός όλων των δήμων της Ελλάδας
Φθίνουσα πορεία ακολουθεί ο πληθυσμός της Ελλάδας. Από το 2001 μέχρι και φέτος οι κάτοικοι μειώθηκαν κατά 146.407 άτομα.
Όπως προέκυψε από την απογραφή του πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή το διάστημα 10 έως 24 Μαΐου 2011 ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10.787.690 άτομα εκ των οποίων 5.303.690 άνδρες (το 49,2% του συνόλου) και 5.484.000 (50,8%).
Στην απογραφή του 2001 ο πληθυσμός της χώρας (μόνιμοι κάτοικοι) είχε καταμετρηθεί σε 10.934.097 άτομα.
Από την φετινή απογραφή προέκυψε πως το ένα τρίτο του πληθυσμού (ή 3.812.230 άτομα) διαμένει στην Περιφέρεια Αττικής.
Σε επίπεδο δήμων πολυπληθέστερος είναι ο Δήμος Αθηναίων με 655.780 μόνιμους κατοίκους. Στον αντίποδα στον Δήμο Γαύδου απεγράφησαν 150 άτομα .
Οι δήμοι με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα (μόνιμοι κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) είναι οι Δήμοι Καλλιθέας (21.067,6) και Ν. Σμύρνης (20.740,6) και με την μικρότερη οι δήμοι Πρεσπών (3,05) και Ζαγορίου (3,78).
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία (τα τελικά θα είναι έτοιμα εντός του 2012) που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή:
Οι μόνιμοι κάτοικοι ανέρχονται σε 10.787.690.
Στην Αττική έχει συγκεντρωθεί το 35,34% του πληθυσμού της χώρας. Οι μόνιμοι κάτοικοι του λεκανοπεδίου ανέρχονται σε 3.812.330 άτομα εκ των οποίων 1.842.680 ή ποσοστό 48,3% είναι άνδρες και 1.969.650 ή ποσοστό 51,7% είναι γυναίκες.
Ο μεγαλύτερο Δήμος στην Αττική είναι ο Δήμος Αθηναίων με 655.780 μόνιμους κατοίκους και ακολουθούν ο Δήμος Περιστερίου με 138.920, ο Δήμος Αχαρνών με 107.500 κατοίκους, ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι.Ρέντη με 105.230 κατοίκους και ο Δήμος Καλλιθέας με 100.050 κατοίκους.
Στην Κεντρική Μακεδονία κατοικεί μόνιμα το 17,38% του πληθυσμού της χώρας ή συνολικά 1.874.590 άτομα. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν 322.240 μόνιμοι κάτοικοι.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατοικεί το 5,62% του πληθυσμού ή 606.170 κάτοικοι.
Στη Δυτική Μακεδονία καταγράφηκαν 282.120 μόνιμοι κάτοικοι ή το 2,62% της χώρας με την Κοζάνη να μετράει 70.420 κατοίκους.
Στην Ηπειρο ζει το 3,12% του συνολικού πληθυσμού της χώρας ή 336.650 άτομα. Στον μεγαλύτερο Δήμο των Ιωαννίνων μετρήθηκαν 111.740 μόνιμοι κάτοικοι.
Το 6,31% του πληθυσμού ή 680.190 άτομα κατοικούν μόνιμα στη Δυτική Ελλάδα. Στην Πάτρα μένουν 214.580 κάτοικοι.
Στη Στερεά Ελλάδα καταγράφηκαν 546.870 μόνιμοι κάτοικοι ή το 5,07% του συνολικού πληθυσμού της χώρας με την Χαλκίδα να έχει 102.420 μόνιμους κατοίκους.
Στην Κρήτη έχει συγκεντρωθεί το 5,76% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Οι μόνιμοι κάτοικοι της Κρήτης ανέρχονται σε 621.304 εκ των οποίων οι 304.270 είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Ηρακλείου.
Σε 730.730 μετρήθηκαν οι μόνιμοι κάτοικοι στη Θεσσαλία εκ των οποίων οι 163.380 μένουν στη Λάρισα.
Το 5,39% του συνολικού πληθυσμού της χώρας ή 581.980 άτομα κατοικούν μόνιμα στην Πελοπόννησο. Στην Καλαμάτα μετρήθηκαν 70.130 άτομα.
Δείτε αναλυτικά τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής 2011.pdf
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Μειωμένα πάγια 15% για άνεργους, συνταξιούχους
cosmoteΜειωμένα πάγια σε άνεργους και συνταξιούχους, με έκπτωση 15%, προσφέρει η Cosmote στα προγράμματά της για έναν ολόκληρο χρόνο. Η προσφορά αφορά ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και συνταξιούχους άνω των 65 ετών και εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία του ΟΑΕΔ για παροχή ειδικών τιμών στους κατόχους κάρτας ανεργίας.
Οσοι από τους νέους ή και τους υφιστάμενους συνδρομητές συμβολαίου Cosmote ανήκουν σε αυτές τις ομάδες και θέλουν να επωφεληθούν από την προσφορά, πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά το αργότερο μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου σε ένα από τα καταστήματα Cosmote, Γερμανός, OTEshops καθώς και στο εμπορικό δίκτυο αντιπροσώπων της εταιρείας ανά την Ελλάδα. Οι υφιστάμενοι συνδρομητές μπορούν εναλλακτικά να καλούν την εξυπηρέτηση πελατών Cosmote, στο 13838.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Ευκαιρία να κλείσουν οι «ανοιχτοί λογαριασμοί» με την εφορία
Η νέα ρύθμιση του υπ. Οικονομικών αφορά όσους δεν έχουν υποβάλει αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και λοιπών φόρων και τελών (πλην ΦΜΑΠ), καθώς και τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις
Άλλη μία ευκαιρία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2011 έχουν όλοι οι φορολογούμενοι για να κλείσουν τους "ανοιχτούς λογαριασμούς" με την εφορία.
Η νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών αφορά όσους δεν έχουν υποβάλει αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και λοιπών φόρων και τελών (πλην ΦΜΑΠ), καθώς και τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις.
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα μπορούν να καταθέσουν αρχικές ή τροποποιητικές εκπρόθεσμες δηλώσεις, χωρίς επιβαρύνσεις με πρόσθετους φόρους ή πρόστιμα, ή με μειωμένες επιβαρύνσεις από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα. Τροπολογία που προστέθηκε στο πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οι επιτηδευματίες που δεν έχουν υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών.
Ειδικότερα:
1. Φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπόχρεοι καταβολής φόρου εισοδήματος αλλά δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση για την καταβολή ή μη φόρων, τελών ή εισφορών υπέρ του Δημοσίου μπορούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα που απέκτησαν μέχρι και το οικονομικό έτος 2010, χωρίς την επιβολή πρόσθετου φόρου ή προστίμου.
2. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων με απαλλαγή από τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα ή με σημαντική μείωση στους πρόσθετους φόρους και στα πρόστιμα για φορολογικές υποχρεώσεις για τις οποίες η προθεσμία υποβολής των σχετικών δηλώσεων έχει λήξει μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.
Η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων με απαλλαγή από το σύνολο ή από σημαντικό μέρος των πρόσθετων φόρων και των προστίμων παρέχεται για τις παρακάτω φορολογίες:
ΦΠΑ, όπου δίνεται η δυνατότητα να υποβληθούν αρχικές ή τροποποιητικές, περιοδικές, έκτακτες ή εκκαθαριστικές δηλώσεις και δηλώσεις αποθεμάτων, ανεξαρτήτως εάν προκύπτει ή όχι ποσό φόρου για καταβολή.
Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών και ισοζύγια του άρθρου 20 του ΚΒΣ.
Αυτοτελή φορολογία εισοδημάτων.
Φόρο υπεραξίας από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων.
Φόρο κύκλου εργασιών, φόρο ασφαλίστρων, τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και τέλος καρτοκινητής τηλεφωνίας.
Τέλη χαρτοσήμου, εκτός από τις συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή.
Φόρους που παρακρατούνται ή προκαταβάλλονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από τις κάθε είδους αμοιβές, αποδοχές και αποζημιώσεις.
Φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων και ειδικό φόρο τραπεζικών εργασιών.
Φόρους στην απόκτηση και την κατοχή ακινήτων, δηλαδή φόρο μεταβίβασης ακινήτων, φόρο αυτομάτου υπερτιμήματος, τέλος συναλλαγής ακινήτων, φόρο κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών ή προικών, ειδικό φόρο επί των ακινήτων, ενιαίο τέλος ακινήτων (ΕΤΑΚ) νομικών προσώπων. Δίνεται η δυνατότητα να υποβληθούν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις.
Οποιονδήποτε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων.
Εάν καταβληθεί σε δόσεις
Πρόσθετος φόρος 3% και 10%
Πρόσθετος φόρος 10% υπολογίζεται για τις συγκεκριμένες δηλώσεις εφόσον η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009 και 3% για τις περιπτώσεις που η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2010 και η προθεσμία υποβολής της δήλωσης έχει λήξει μέχρι και τις 14/7/2011, εφόσον ο φόρος καταβληθεί σε δόσεις. Στην περίπτωση που ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ δεν υπολογίζεται πρόσθετος φόρος. Εάν δεν προκύπτει φόρος για καταβολή δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο.
Η πληρωμή του φόρου γίνεται ως εξής:
1. Ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται ολόκληρος, με την υποβολή της δήλωσης προκειμένου για τα νομικά πρόσωπα και μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση, προκειμένου για τα φυσικά πρόσωπα.
2. Ο συνολικός φόρος που οφείλεται για άλλες δηλώσεις (ΦΠΑ, τέλη κλπ.) πρέπει να καταβάλλεται είτε εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης είτε σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη ταυτόχρονα με την υποβολή κάθε δήλωσης. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 300 ευρώ.
ΠΗΓΗ:Έθνος
Ασφαλείς οι τράπεζες και οι καταθέσεις
Πλήρως διασφαλισμένο είναι το τραπεζικό σύστημα μετά την χθεσινή συμφωνία των Βρυξελλών ξεκαθάρισαν τόσο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
“Δίνεται ένα μήνυμα υποστήριξης στον τραπεζικό κλάδο με εξασφάλιση της χρηματοδότησης του” είπε ο πρωθυπουργός .
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς και διευκρίνισε πως θα παρέχεται απρόσκοπτα ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την συνεργασία και την εγγύηση του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF)
Στην Αθήνα οι Έλληνες τραπεζίτες διαβεβαίωναν πως οι καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς και ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό. Συμπλήρωναν δε, ότι καθώς δημιουργείται ένα πλέγμα ασφαλείας για την ελληνική οικονομία, θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Ας σημειωθεί ότι χθες στις Βρυξέλλες μετέβησαν τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος όσο και ο κ. Βασίλης Ράπανος ως επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, οι οποίοι προσεκλήθησαν από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Και θα πρέπει να επισημανθεί ότι τη Σύνοδο Κορυφής παρακολούθησε και ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, κ. Ζόζεφ Ακερμαν.
Όπως σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη, οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών δείχνουν ότι το ευρώ δεν κινδυνεύει. Και απαντούν σε σειρά ερωτήσεων για την επόμενη μέρα των ελληνικών τραπεζών:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;
Όχι απαντούν οι Ελληνες τραπεζίτες και η Τράπεζα της Ελλάδος. Την ίδια διαβεβαίωση δίνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μάλιστα όπως αναφέρουν επικεφαλής τραπεζών, με τη λύση που δόθηκε «θωρακίζεται» η χώρα και δημιουργείται μηχανισμός ασφάλειας για τις τράπεζες και κατ΄ επέκταση για τις καταθέσεις των Ελλήνων. Επιπλέον πολιτικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι Ευρώπη δείχνει πλέον την πρόθεση της να ισχυροποιήσει το ευρώ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι ασφαλείς οι οι ελληνικές τράπεζες;
Απάντηση: Απολύτως, δημιουργείται ένα πλέγμα προστασίας όχι μόνο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά γενικότερα για τις τράπεζες της ευρωζώνης.
Παράλληλα θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο απομείωσης της αξίας των ομολόγων τους , αφού δημιουργείται ένα πιο σταθερό περιβάλλον για τη χώρα και θα μπορούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας οι ελληνικές τράπεζες;
Απάντηση: Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν με τις ίδιες ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης όπως αυτή αποτυπώθηκε στα τελευταία stress test. Τραπεζικοί και οικονομικοί κύκλοι την υπολογίζουν στα 7 με 10δισ ευρώ. Με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας για τις ίδιες και τους καταθέτες τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα γίνει με τη ρευστότητα των τραπεζών;
Απάντηση: Δεν θα πληγεί η ρευστότητα τραπεζών. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ Τρισέ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα με την εγγύηση του EFSF (ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης).
Η ενεργοποίηση του EFSF αποτελεί εγγύηση για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Παράλληλα το EFSF, θα μπορεί να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και να τα αγοράζει σε τρέχουσες τιμές (ότι έκανε δηλαδή μέχρι τώρα η ΕΚΤ).
Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF, γίνεται προς τρεις βασικές κατευθύνσεις, και θα του επιτρέπεται στο εξής: Να επεμβαίνει προληπτικά, χρηματοδοτώντας τις χώρες που βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να αυξάνεται επικίνδυνα. Πριν δηλαδή αυτές βρεθούν εκτός αγορών. Να χρηματοδοτεί την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν είναι ενταγμένες σε πρόγραμμα στήριξης. Να επεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων «σε εξαιρετικές περιπτώσεις» με βάση ανάλυση της ΕΚΤ και με ομόφωνη απόφαση από τα μέλη του EFSF.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Για πόσο χρόνο θα μείνει η χώρα σε καθεστώς «selective default»;
Απάντηση: Αρχικά οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να βαθμολογήσουν την Ελλάδα στην κλίμακα «selective default, στην οποία θα παραμείνει για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων και στη συνέχεια οι τρεις αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Στην περίπτωση της Ουρουγουάης η χώρα είχε παραμείνει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας 2 βδομάδες.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Προς μείωση συντελεστών ΦΠΑ
Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου στο πλαίσιο των προσπαθειών για αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας. Στο ιδανικό σενάριο, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, ο συντελεστής ΦΠΑ 23% θα μειωθεί στο 20% και ο συντελεστής 13% στο 10% ενώ δεν θα υλοποιηθεί η πρόβλεψη για μετάταξη των υπηρεσιών εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ) από το 13% στο 23%. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του παραπάνω σεναρίου είναι το ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή οι όποιες αλλαγές στους συντελεστές να αντισταθμίζονται από έσοδα τα οποία θα μπορούσαν να προέλθουν από άλλες παρεμβάσεις. Ετσι, μόνο και μόνο για να μην υλοποιηθεί η πρόβλεψη μετάταξης των υπηρεσιών εστίασης από το 13% στο 23%, η οποία έχει ψηφιστεί με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και προβλέπεται να υλοποιηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει μέτρα απόδοσης 300 εκατ. ευρώ για φέτος και 700 εκατ. για το 2012, όσο ακριβώς δηλαδή προβλέπεται ότι θα αποδώσει η μετάταξη.
Κερδισμένοι και χαμένοι. Από τις προθέσεις της κυβέρνησης, πάντως, στον βαθμό που τελικά υλοποιηθεί η πρόταση Οικονόμου, προκύπτουν μεγάλοι χαμένοι αλλά και μεγάλοι κερδισμένοι. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται κλάδοι και όσοι κάνουν χρήση προϊόντων και υπηρεσιών που σήμερα υπάγονται στον συντελεστή 6,5%, ο ο οποίος σχεδιάζεται να καταργηθεί. Στον συντελεστή αυτόν υπάγονται, μεταξύ άλλων, φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, περιοδικά, βιβλία και θέατρα. Κατάργηση του μειωμένου συντελεστή θα σημάνει αυτόματα επιβάρυνση των τιμών στα συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες.
Από την άλλη, κερδισμένοι θα είναι σε κάθε περίπτωση οι κλάδοι αλλά και όσοι κάνουν χρήση προϊόντων και υπηρεσιών που υπάγονται στον συντελεστή 23%, αφού σε κάθε περίπτωση οι επιβαρύνσεις θα μειωθούν. Πρόκειται για προϊόντα όπως ρούχα και παπούτσια, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οικοδομικά υλικά και ακίνητα.
Μετατάξεις προϊόντων. Οι παρεμβάσεις στο ύψος των συντελεστών αναμένεται να συνοδευτούν και από εσωτερικές μετακινήσεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον έναν συντελεστή στον άλλον, γι' αυτό άλλωστε είναι πρόωρο να γίνει λόγος για τυχόν συνολική ωφέλεια προϊόντων και υπηρεσιών που υπάγονται στον συντελεστή 13%.
Πρόκειται πάντως για εισηγήσεις που θα αρχίσουν να αποκρυσταλλώνονται τον Σεπτέμβριο καθώς η κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου αναμένεται τον Οκτώβριο.
Για τα τέλη των Ι.Χ. Ανοιχτός εμφανίστηκε ο κ. Οικονόμου και στο ενδεχόμενο καθιέρωσης οικογενειακών κριτηρίων αλλά και κριτηρίων παλαιότητας για τον προσδιορισμό των τελών των Ι.Χ., όπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» την περασμένη Δευτέρα.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις επιβολής φόρου στις τράπεζες, είπε ότι «ο φόρος είναι κυρίαρχο δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να τον επιβάλει ακόμα και αύριο το πρωί», χωρίς να αναφέρει αν υπάρχει τέτοια πρόθεση.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα