Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ανοίγει το μέτωπο της φοροδιαφυγής

Το μέτωπο της φοροδιαφυγής άνοιξε, σε συστηματική πλέον βάση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει τα χαρτιά του για επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα - σε μεταγενέστερο χρόνο - των πιο άδικων και αναποτελεσματικών φορολογικών μέτρων, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Ακίνητα: Ενα φόρο το μήνα θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες

Τουλάχιστον ένα φόρο κάθε μήνα θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες; ακινήτων έως το τέλος του έτους .
Μέχρι την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου όσοι έλαβαν στο τέλος Δεκεμβρίου ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010 θα πρέπει να πληρώσουν στην εφορία τους τις δυο δόσεις του φόρου (την πρώτη και την δεύτερη) ενώ η τρίτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

ΔΕΗ: Οικιακό Τιμολόγιο- Ενημέρωση και υποβολή αιτήσεων

Μετά την υπογραφή και δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το νέο διευρυμένο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ΔΕΗ υπενθυμίζει ότι παρέχει έως 42% μειωμένο τιμολόγιο σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με διευρυμένα κοινωνικά κριτήρια σε άτομα με χαμηλό εισόδημα, τρίτεκνους, μακροχρόνια άνεργους, άτομα με αναπηρία και σε άτομα που χρειάζονται κατ΄οίκον μηχανική υποστήριξη.

Εγκαταλείπεται η έννοια της «αρμόδιας» ΔΟΥ για τους πολίτες με το νέο TAXIS

 Θέμα χρόνου είναι να εγκαταλειφθεί η έννοια της «αρμόδιας ΔΟΥ» ώστε οι φορολογούμενοι να μπορούν να εξυπηρετούνται σε οποιαδήποτε ΔΟΥ με το νέο TAXIS.
Έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ενημερώνει ότι εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται το σύστημα ΤΑΧΙS, που λειτουργεί σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας. Ήδη, το νέο σύστημα τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία πιλοτικά στη ΔΟΥ Κορίνθου, με στόχο την ένταξη σε αυτό όλων των ΔΟΥ της Επικράτειας στο αμέσως επόμενο διάστημα. «Το νέο ΤΑΧΙS λειτουργεί με καινούργια κεντρικοποιημένη αρχιτεκτονική και φιλοσοφία.

Με ξεχωριστή κλίμακα θα υπολογιστεί ο νέος φόρος στα αγροτεμάχια

Με ξεχωριστή κλίμακα θα υπολογιστεί ο νέος φόρος στα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως, από τη φορολόγηση των οποίων το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα περίπου 650 εκατ. ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο ο φόρος θα υπολογίζεται με ξεχωριστή κλίμακα που θα περιλαμβάνει ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο και συντελεστές φόρου παρόμοιους ή ίδιους με αυτούς που θα ισχύουν για τα αστικά ακίνητα (κατοικίες, επαγγελματική στέγη, οικόπεδα εντός σχεδίου).

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Υπ. Οικ.: Οδηγίες για τα χειρισμό υποθέσεων φορολογουμένων με εμβάσματα στο εξωτερικό στους οποίους έχει αποσταλεί πρόσκληση


Οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο οι φορολογούμενοι, που έχουν αποστείλει χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού, μπορούν να δικαιολογήσουν τις διαφορές που έχουν εντοπισθεί μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων τους και των καταθέσεών τους στην αλλοδαπή, απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις ΔΟΥ και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΘΕΜΑ: «Παροχή οδηγιών για τα χειρισμό υποθέσεων φορολογουμένων με εμβάσματα στο εξωτερικό στους οποίους έχει αποσταλεί πρόσκληση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.»

ΠΟΛ.1010/25.1.2013- Παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011 στα εισοδήματα από μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις και λοιπές παροχές που θα καταβληθούν στους δικαιούχους από 1-1-2013 και μετά με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα μισθωτών - συνταξιούχων όπως αυτή προβλέπεται στις διατάξεις του ν.4110/2013 (ΦΕΚ Α' 17/23.1.2013) που ψηφίστηκε στη Βουλή

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 
ΤΜΗΜΑ Α'

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 
Τ.Κ. : 101 84
Πληροφορίες : Δ. Παπαγιάννης
Τηλέφωνο : 210 3375315-7 
FAX : 210 3375001

ΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΟΛ 1010

ΘΕΜΑ: Παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011 στα εισοδήματα από μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις και λοιπές παροχές που θα καταβληθούν στους δικαιούχους από 1-1-2013 και μετά με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα μισθωτών - συνταξιούχων όπως αυτή προβλέπεται στις διατάξεις του ν.4110/2013 (ΦΕΚ Α' 17/23.1.2013) που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Πρώτη σύνταξη ίση με μισό μισθό

Μισό μισθό θα παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απονομής της κανονικής τους σύνταξης.
Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα αναρτηθεί την ερχόμενη Δευτέρα για δημόσια διαβούλευση προβλέπεται η καθιέρωση του θεσμού της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο.

Ποιοι μισθοί και ποιες συντάξεις μειώνονται με την παρακράτηση φόρου – Πίνακες και παραδείγματα

Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές πάνω από 20.000 ευρώ θα υποστούν πρώτοι την «κρυάδα» των φοροανατροπών που έφερε ο νέος φορολογικός νόμος. Με τις αποδοχές του Ιανουαρίου θα διαπιστώσουν σημαντικές μειώσεις καθώς η μηνιαία παρακράτηση φόρου θα υπολογιστεί με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα.

Task Force: «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί έφεραν αυτό το φορολογικό»

Δυσαρεστημένη φαίνεται πως είναι η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (Task Force) για το περιεχόμενο του «μίνι» φορολογικού νομοσχεδίου που ψηφίσθηκε στις αρχές Ιανουαρίου από τη Βουλή.

Στοιχεία - σοκ για τον διαλυμένο φορολογικό μηχανισμό

Υπό διάλυση βρίσκεται ο φορολογικός μηχανισμός της χώρας, όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 2012. Φορολογούμενοι δεν θέλουν ή δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους τους, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες δεν υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να κάνουν ελέγχους ή όταν το πράττουν δεν εισπράττουν φόρους. Το αποτέλεσμα είναι πέρυσι τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων σε εφορίες και τελωνεία να φτάσουν τα 13,178 δισ. ευρώ, με τους πολίτες να αδυνατούν να τακτοποιήσουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2012 οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο άγγιξαν τα 56,6 δισ. ευρώ.

Πόσα χρήματα θα πληρώνετε για ηλεκτρικό ρεύμα μετά τις αυξήσεις – Οδηγίες της ΡΑΕ προς καταναλωτές για έλεγχο των λογαριασμών

Πίνακας Ελέγχου ΡΑΕΈναν πίνακα – μπούσουλα για τους καταναλωτές με το πως διαμορφώνονται οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος μετά τα νέα τιμολόγια τη ΔΕΗ, δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου η απογραφή στον ΟΑΕΕ

Έως τις 15 Φεβρουαρίου έχουν τη δυνατότητα να απογραφούν οι συνταξιούχοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών που δεν απογράφηκαν μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, οπότε έληξε η σχετική προθεσμία.

Γρηγορότερα η επιστροφή ΦΠΑ σε συνεπείς επιχειρηματίες

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο ελέγχου και επιστροφών του ΦΠΑ, προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε ο υφυπουργός βασικός στόχος είναι να πιστώνεται γρηγορότερα το ΦΠΑ στους συνεπείς επιχειρηματίες, αλλά και να ελέγχονται, από τις φορολογικές αρχές, όσοι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. “Πρόθεσή μας είναι να αξιολογείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο τρόπος επιστροφής”, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην εκδήλωση, με θέμα: “Προκλήσεις για την οικονομία και την ανάπτυξη το 2013”, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

ΕΚΠΟΙΖΩ: Oι τράπεζες παρακρατούν, μισθοδοσίες, συντάξεις και άλλα επιδόματα

Επιστολή έστειλε στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) σχετικά με καταγγελίες καταναλωτών που διαπίστωσαν ότι οι τράπεζες είχαν παρακρατήσει μέρος ή ολόκληρη τη μισθοδοσία τους, τη σύνταξή τους ή ακόμα και το επίδομα ΟΑΕΔ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επίδομα 360 ευρώ για 20.000 άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες

Επίδομα ανεργίας 360 ευρώ για διάστημα από 3 έως 9 μήνες θα λάβουν από το Μάρτιο οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους από την 1/1/2012 και μετά, με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και πληρωμής εισφορών 3 χρόνια και με εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ (κατ' έτος) το 2011 και 2012.

Οι 13 λόγοι που κρατούν στα ύψη τις τιμές των προϊόντων

Δεκατρείς λόγους για τους οποίους δεν μειώνονται οι τιμές των προϊόντων, διαπιστώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ οι 13 σημαντικότεροι λόγοι που δεν «πέφτουν» οι τιμές στην ελληνική αγορά, παρά την κρίση, είναι οι εξής:

Έλληνες γίνονται Βούλγαροι για να μην πληρώσουν φόρους!

Γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ζουν σε ελληνικά χώματα αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να βγάλουν Βουλγάρικες ταυτότητες και πινακίδες προκειμένου να γλιτώσουν κάποια από τα πολλά χαράτσια που επιβάλει η κυβέρνηση!

ΟΑΕΔ: Ηλεκτρονικά η χορήγηση βεβαιώσεων ανεργίας

Βεβαίωση ανεργίας από την ηλεκτρονική πύλη του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), θα μπορούν να λαμβάνουν στο εξής οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού άνεργοι, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να προσέλθουν στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.
Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι, ανάλογα εάν είναι δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας ή όχι λαμβάνουν τον αντίστοιχο τύπο βεβαίωσης.