Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Νέα παράταση για τις δηλώσεις Ελ. επαγγελματιών

Thursday June 16, 2011 12:00 AM



Νέα παράταση για τις δηλώσεις Ελ. επαγγελματιών
Παράταση έως τις 30 Ιουνίου, για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Η αρχική προθεσμία έληγε στις 15 Ιουνίου. 
Πηγή Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Πριμ για νέους επιχειρηματίες
neanikh_epixeirhmatikothtaΠρόγραµµα για την τόνωση της νεανικής επιχειρηµατικότητας, 150 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά τη χρηµατοδότηση µικρών και πολύ µικρών επιχειρήσεων, θα ανακοινώσει τις επόµενες ηµέρες το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Πρόκειται για πρόβλεψη του νέου Επενδυτικού Νόµου, η οποία απευθύνεται σε νέους 20–40 ετών και θα καλύπτει τις βασικές ανάγκες για τα πρώτα 5 έτη λειτουργίας της επιχείρησής τους. Η υποβολή των αιτήσεων θα αρχίσει την 1η Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου.
Το ύψος των ενισχύσεων του Ειδικού Καθεστώτος Ενισχύσεων της Επιχειρηµατικότητας των Νέων δεν θα µπορεί να υπερβαίνει το 100% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης στο βάθος της πενταετίας για έναν νέο επιχειρηµατία που θα ενταχθεί στο πρόγραµµα, µπορεί να φτάσει το ένα εκατοµµύριο ευρώ σε περίπτωση που γίνεται χρήση χρηµατοδοτικής µίσθωσης. Σε περίπτωση µη χρήσης χρηµατοδοτικής µίσθωσης, θα µπορεί να φτάσει σε 500.000 ευρώ. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραµµα είναι οι επιχειρήσεις να είναι µικρές ή πολύ µικρές, να έχουν συσταθεί εντός του 2011 και να µην έχουν µέτοχους µε ποσοστό άνω του 20% πρόσωπα που συµµετείχαν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν το προηγούµενο δωδεκάµηνο.
Τα είδη των προβλεπόµενων ενισχύσεων αφορούν την επιχορήγηση που συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το ∆ηµόσιο χρηµατικού ποσού για την κάλυψη τµήµατος των ενισχυµένων δαπανών για την ίδρυση, οργάνωση καιλειτουργία της επιχείρησης –και προσδιορίζεται ως ποσοστό αυτών –και την ενίσχυση χρηµατοδοτικήςµίσθωσης που συνίσταταιστην κάλυψη από το ∆ηµόσιο τµήµατος των καταβαλλόµενων δόσεων χρηµατοδοτικής µίσθωσης για εγκαταστάσεις και εξοπλισµό παραγωγής.
Οι ενισχύσεις θα δίνονται συνολικά κατά τα πρώτα πέντε έτη µετάτην ίδρυση της επιχείρησης, υπό τον όρο ότι το ποσό που θα καταβάλλεται κάθε χρόνο δεν θα µπορεί να υπερβαίνει το 33% του συνόλου της χορηγούµενης ενίσχυσης.
Η συγκεκριµένη δράση είναι η µοναδική που περιλαµβάνεται στον Επενδυτικό Νόµο και προσφέρει ενίσχυση σε δαπάνες που αφορούν τη σύσταση και τη λειτουργία της επιχείρησης, όπως:
Αµοιβές για νοµικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης. Παροχή συµβουλών που έχουν άµεση σχέση µε τη δηµιουργία της επιχείρησης.
Τόκοι εξωτερικής χρηµατοδότησης (τραπεζικός δανεισµός).
Μίσθωση κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισµού.
∆απάνες για ενέργεια,ύδρευση και θέρµανση.
∆ιοικητικές επιβαρύνσεις και φόροι, εκτός του ΦΠΑ και των εταιρικών φόρων.
Χρηµατοδοτική µίσθωση (leasing) κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισµού παραγωγής.
∆απάνες για τη µισθοδοσία, στις οποίες περιλαµβάνονται καιοι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
οι ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ θα µπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για την υπαγωγή των επενδυτικών τους σχεδίων στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών του ΥΠΑΑ για επιχειρήσεις που ιδρύονται και λειτουργούν σε όλη την Επικράτεια, και στη Θεσσαλονίκη για τις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Κεντρικής και ∆υτικής Μακεδονίας.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Πώς θα περικοπούν οι συντάξεις
Από τον Σεπτέµβριο θα τεθούν σε εφαρµογή τα µέτρα-φωτιά για µισθούς, συντάξεις και επιδόµατα, µε την εκτίµηση ότι µισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν απώλειες στο εισόδηµά τους – µεσοσταθµικά – έως και 25%. Το υπουργείο Εργασίας αρχίζει διασταύρωση και έλεγχο όλων των συνταξιοδοτικών παροχών µε στόχο την εξοικονόµηση 841 εκατ. ευρώ καθώς και την εντατικοποίηση των ελέγχων για τον περιορισµό της ανασφάλιστης εργασίας, από το 25% στο 16%.
Αναλυτικά τα νέα µέτρα είναι τα ακόλουθα:
Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ. Συγκεκριµένα, η εισφορά θα κλιµακώνεται από 6% έως 14% (σήµερα είναι από 4% έως 10%).
Επιβολή µίας επιπλέον εισφοράς στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700
ευρώ για όσους αποχώρησαν µε προγράµµατα εθελουσίας εξόδου και είναι κάτω των 60 ετών. Η εισφορά θα είναι κλιµακούµενη 6%, 8% και 10%. Από τη ρύθµιση αυτή θα εξαιρεθούν µητέρες ανηλίκων αλλά και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν υποχρεωτικά µε νόµο. Αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τοµέα. Η εισφορά αυξάνεται από το 4% στο 5%, µε την επιβάρυνση να είναι 0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόµενους. Επίσης προβλέπεται επιβολή εισφοράς – για πρώτη φορά – υπέρ ανεργίας στον δηµόσιο τοµέα (3%).
Στο ∆ηµόσιο υπολογίζεται ότι το σύνολο των 770.000 υπαλλήλων θα δει τον µισθό του να µειώνεται κατά 40 ευρώ τον µήνα κατά µέσο όρο.
Αύξηση των εισφορών σε τρία ταµεία κύριας ασφάλισης (στον ΟΓΑ, στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ), µε στόχο έσοδα 885 εκατοµµυρίων ευρώ. Στον ΟΑΕΕ αναµένεται να επιβληθεί ειδική εισφορά µε βάση τον τζίρο (από το 2012 ή το 2013).
Επιβολή ειδικής εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Η εισφορά αυτή θα κυµαίνεται από 3% έως 10% και θα κλιµακώνεται ανά 50 ευρώ. ∆ηλαδή θα είναι 3% για ποσά από 300 έως 350 ευρώ, 4% για ποσά από 350 έως 400 ευρώ και ούτω καθεξής. Επίσης προβλέπεται και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων σε όσα Ταµεία έχουν οικονοµικά προβλήµατα. Η µείωση των συντάξεων εκτιµάται πως θα είναι 20%, µε τις αλλαγές να αγγίζουν και τους νυν συνταξιούχους. Τα πρώτα µέτρα θα «τρέξουν» τον Σεπτέµβριο και οι περικοπές θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2012.
Μείωση του εφάπαξ στα ελλειµµατικά Ταµεία. Η µείωση σε πρώτη φάση αναµένεται να είναι της τάξης του 10% και δεν αποκλείεται να υπάρξει δεύτερη και τρίτη δόση περικοπών (το 2012 και το 2013). Οι µειώσεις θα ξεκινήσουν από το Ταµείο Πρόνοιας ∆ηµοσίων Υπαλλήλων, όπου αυτή τη στιγµή εκκρεµούν 40.000 αιτήσεις. Σηµειώνεται πως µε «κούρεµα» 10% στο εφάπαξ οι δηµόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν κατά µέσο όρο 4.500 ευρώ και οι εργαζόµενοι στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα από 3.500 έως 8.500 ευρώ.
Επιβολή αυστηρών κριτηρίων για τη χορήγηση των επιδοµάτων µε στόχο την εξοικονόµηση 661 εκατοµµυρίων ευρώ. Το µέτρο θα αφορά παροχές από τα ασφαλιστικά ταµεία (π.χ. ΕΚΑΣ, πολυτεκνικά επιδόµατα) αλλά και από τους οργανισµούς (Εργατική Κατοικία, Εργατική Εστία). Για το επίδοµα ανεργίας, όσον αφορά την καταβολή του, εφεξής θα λαµβάνονται υπόψη: η διάρκεια της απασχόλησης πριν από την καταβολή του επιδόµατος και το κατά πόσο είναι η πρώτη φορά που ο εργαζόµενος ζητά το επίδοµα αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ).
Από κόσκινο οι αναπηρικές
Ο ΑΥΣΤΗΡΟΣ έλεγχος όλων των αναπηρικών συντάξεων µε στόχο το ποσοστό τουςνα περιοριστεί από το14% στο 10% µέχρι το 2015, είναι ένααπό τα µέτραπου προβλέπειτο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα γιατην οικονοµία. Η επανεξέταση των συντάξεων,όπως διευκρινίζεται, δεν θααφορά τις µόνιµες συντάξειςαλλά αυτές για τις οποίεςγίνεται επαναξιολόγηση ανά τακτά χρονικά διαστήµατα.
Στόχος τουµέτρου είναιη εξοικονόµηση 625 εκατοµµυρίων ευρώ. Επίσης, το ποσοστό αναπηρίας µε βάση το νέο σύστηµα θα καθορίζεται πλέον από ειδικό κέντρο πιστοποίησης (ΚΕΠΑ). Με βάσητα στοιχεία αυτά θα δηµιουργηθεί Εθνικό Μητρώο Αναπήρων, όπου θακαταγράφονταιόλοι οι δικαιούχοι των παροχών.
Τέλος, θα γίνουν αυστηροί έλεγχοι για το πλαφόν στις κύριες συντάξεις, το οποίο είναι 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ και 2.775 ευρώ στα ειδικά Ταµεία.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Τα 7 παράθυρα για τους φοροφυγάδες
Ο συνταξιούχος το 2011 και το 2012 καλείται να υποστεί μείωση στη σύνταξη (την κύρια και την επικουρική) και να πληρώσει έκτακτη εισφορά για το πενιχρό εισόδημά του.
Ο δημόσιος υπάλληλος, εκτός από την εισφορά, θα χάσει ένα επίδομα και θα κληθεί να συμβάλει (με μια μείωση στο εισόδημά του) για την καταπολέμηση της ανεργίας. Το ίδιο θα υποστεί και ο ιδιωτικός υπάλληλος. Κι ο φοροφυγάς; Αυτός πώς θα συνδράμει; Εσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής στο μεσοπρόθεσμο δεν έχουν προϋπολογιστεί ούτε για φέτος, ούτε για του χρόνου. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι η τρόικα δεν άφησε την κυβέρνηση να ενσωματώσει περισσότερα έσοδα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αμφισβητώντας την ικανότητα των ελεγκτικών μηχανισμών να χτυπήσουν την παρανομία.
Ετσι, μεσούσης της μεγαλύτερης φορολογικής λαίλαπας που έχει υποστεί ο τόπος, το υπουργικό συμβούλιο της χώρας έστειλε στη Βουλή ένα κείμενο το οποίο προβλέπει ότι για το 2011 και για το 2012 τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής θα είναι... μηδενικά.
«Δεν μας άφησαν να ενσωματώσουμε στο μεσοπρόθεσμο έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής που να υπερβαίνουν το 1,5% του ΑΕΠ» παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος μόλις πριν από λίγες εβδομάδες είχε ανεβάσει τον πήχη των εσόδων από τον περιορισμό της παρανομίας στα 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2011-2013.
Ο κατάλογος με την «κουτσουρεμένη» λίστα των προτεινόμενων παρεμβάσεων για την περίοδο 2012-2015 προβλέπει ότι :
*Τα μέτρα για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης δεν θα αποδώσουν τίποτα εισπρακτικά το 2011 και στο 2012.
*Για την περίοδο 2013, 2014 και 2015 προβλέπονται έσοδα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προέλθουν:
*940 εκατομμύρια ευρώ από τον ΦΠΑ.
*970 εκατομμύρια ευρώ από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
*900 εκατομμύρια ευρώ από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.
*285 εκατομμύρια ευρώ από τους άλλους φόρους.
Ανακοινώνοντας τις πτυχές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών επιδίωξε να προβάλει το έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Τόνισε το γεγονός ότι έχουν εισπραχτεί περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Χαρακτήρισε θετική την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης, ενώ υποστήριξε ότι το μέτρο των αποδείξεων έχει συνεισφέρει κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ στα δημόσια έσοδα ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι επιστροφές φόρου (σ.σ.: άγνωστο πώς προκύπτει ο υπολογισμός δεδομένου ότι μέχρι τώρα έχουν εκκαθαριστεί μόλις 1,4 εκατομμύρια δηλώσεις επί συνόλου 5,5 εκατομμυρίων ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί καν η διαδικασία υποβολής).
Μάλιστα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να «παγώσει» η εισφορά αλληλεγγύης (θα επιβληθεί για όλη την περίοδο του προγράμματος, δηλαδή μέχρι και το 2014) σε περίπτωση που υπάρξουν έσοδα από τη φοροδιαφυγή.
Ανοιχτά μέτωπα
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση... εύχεται να περιορίσει τη φοροδιαφυγή για να μην μετατρέψει την έκτακτη εισφορά σε τακτική, προκύπτει ότι μια σειρά από «παράθυρα» φοροδιαφυγής παραμένουν ορθάνοικτα:
1 Η μη εξίσωση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα με τις πραγματικές επιτρέπει το «ξέπλυμα» χρήματος μέσω της κτηματαγοράς.
2 Στην οικοδομή δεν εκδίδονται τιμολόγια και παραστατικά, καθώς το ελάχιστο κόστος κατασκευής οικοδομής που προσδιορίζει η εφορία δεν αντιστοιχεί ούτε στο ένα τρίτο του πραγματικού κόστους.
3 Το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ετοιμάζεται να αυξήσει τον φόρο κατοχής ακινήτων, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το οποίο δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υποστηρίξει ούτε καν την πληρωμή του ΦΜΑΠ του 2010 και του ΕΤΑΚ του 2009.
4 Η επιταγή του προηγούμενου φορολογικού νόμου για πραγματοποίηση μέσω τραπεζικού συστήματος των συναλλαγών αξίας άνω των 1.500 ευρώ στην πράξη δεν εφαρμόζεται. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν κανέναν λόγο να δυσαρεστήσουν τους πελάτες τους καθώς ακόμη και αν συλληφθούν να παραβιάζουν τον νόμο τα πρόστιμα που θα τους επιβληθούν είναι ελάχιστα.
5 Για τα τεκμήρια διαβίωσης, δεν έχει στηθεί ακόμη ο απαραίτητος ηλεκτρονικός μηχανισμός ελέγχου. Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αυξήσει τα τεκμήρια αλλά δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος στέλνει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο και ποιος όχι, ποιος έχει αποκρύψει το σκάφος αναψυχής και ποιος την πισίνα. Σχετικές προβλέψεις του περυσινού φορολογικού νόμου που θα υποχρέωνε τις επιχειρήσεις να αποστέλλουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών έχουν παραμείνει στα χαρτιά.
6 Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, το μέτρο των αποδείξεων ενέχει κινδύνους για τα φορολογικά έσοδα καθώς δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ελέγχου της φορολογικής συμμόρφωσης. Το μέτρο της φοροκάρτας, που υποτίθεται ότι θα έλυνε τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή καθώς ανακύπτουν συνεχώς νέα προβλήματα.
7 Το ΥΠΟΙΚ δεν έχει βρει τρόπο να περιορίσει την «επαγγελματική φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή». Από δηλώσεις έμπειρων στελεχών στην «Οικονομία» προκύπτει δυσκολία εντοπισμού των εικονικών τιμολογίων, αδυναμία ελέγχου των εταιρειών real estate μέσω των οποίων φοροαποφεύγουν οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, ακόμη και ελέγχου του συστήματος εκτόξευσης των τιμών των προϊόντων από τη στιγμή που θα φύγουν από τον γεωργό μέχρι τη στιγμή που θα φτάσουν στο ράφι
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία
Πώς θα γίνουν οι απομακρύνσεις των δημοσίων υπαλλήλων
Απολύσεις, μειώσεις σε μισθούς με έκτακτες εισφορές και περικοπές επιδομάτων καθώς και κατάργηση δημόσιων οργανισμών προκαλεί στο δημόσιο τομέα το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χτες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μείωση του δημόσιου τομέα με δεκάδες καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών και υπηρεσιών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν και «απομακρύνσεις» προσωπικού, όπως είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις απολύσεις.
Το πλεονάζον προσωπικό των υπό συγχώνευση και κατάργηση οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα (νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου), θα περάσει αρχικά από την αξιολόγηση του ΑΣΕΠ προκειμένου να κριθεί η ικανότητά του να επαναπροσληφθεί σε υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΑΣΕΠ θα εξετάζει τα προσόντα του υποψηφίου σε σχέση με τις απαιτήσεις της θέση που θέλει να μεταταγεί, τον υπηρεσιακό του φάκελο (πειθαρχικά αδικήματα, συμπεριφορά υπαλλήλου κτλ.) καθώς και κοινωνικά κριτήρια.
Οσοι δεν κρίνονται ικανοί να μεταταγούν στο δημόσιο θα έχουν δύο επιλογές:
- Να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους και να τεθούν σε καθεστώς «μισθωτής εφεδρείας» λαμβάνοντας μεσοσταθμικά το 60% των αποδοχών τους για 3-5 χρόνια
- Να απομακρυνθούν οριστικά από την εργασία τους, δηλαδή να απολυθούν.
Μετά την αύξηση της αναλογίας προσλήψεων έναντι αποχωρήσεων σε «1:10» για το 2011 περιορίζονται σημαντικά έως και μηδενίζονται οι κενές θέσεις στο δημόσιο που μπορούν να υποδεχτούν μετατασσόμενους ή νεοπροσληφθέντες. Έτσι ένας μεγάλος αριθμός των υπαλλήλων αορίστου χρόνου των υπό συγχώνευση και κατάργηση οργανισμών θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της απόλυσης. Ιδίως στις περιπτώσεις που θα υπάρχει κατάργηση των οργανικών θέσεων που υπηρετούσαν με τους νέους οργανισμούς που θα διαμορφωθούν στους φορείς.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Χοντρό ψαλίδι σε συντάξεις - επιδόματα και νέες εισφορές
Καταιγίδα μέτρων που προκαλούν μειώσεις στις συντάξεις, στα εφάπαξ βοηθήματα, στα κοινωνικά επιδόματα, στο ΕΚΑΣ, αλλά και στα επιδόματα ανεργίας, περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας, που αφορά το υπουργείο Εργασίας.
Οι περικοπές δαπανών από περικοπές στους φορείς κοινωνικής πολιτικής (ασφαλιστικά ταμεία, Εργατική Κατοικία, Εστία και ΟΑΕΔ) θα φθάσουν έως το 2015 τα 4,483 δισ. ευρώ και η αύξηση των εσόδων θα αγγίξουν τα 3,065 δισ. ευρώ.
Η εξειδίκευση των μέτρων που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνει τα εξης:
· Μείωση δαπανών
1. Εξορθολογισμός επιδομάτων και περικοπή δικαιούχων παροχών Εργατικής Εστίας, Εργατικής Κατοικίας, ΟΑΕΔ και άλλων κοινωνικών παροχών. Η μείωση της δαπάνης θα φθάσει τα 661 εκατ. ευρώ. Θα επέλθουν αλλαγές στο χρόνο επιδότησης της ανεργίας των εποχιακώς απασχολουμένων που εργάζονται μερικούς μήνες το χρόνο και τους υπόλοιπους επιδοτούνται. Τίθενται εισοδηματικοί περιορισμοί για τους δικαιούχους επιδομάτων, όπως το ΕΚΑΣ, αλλά και των παροχών των Οργανισμών Εργατική Κατοικία και Εστία.
2. Διασταύρωση και έλεγχος των στοιχείων των συνταξιοδοτικών παροχών και επιδομάτων. Η μείωση της δαπάνης φθάνει τα 841 εκατ. ευρώ. Θα ελεγχθούν όλες οι παροχές προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι περιπτώσεις που δίδονται σε μη δικαιούχους.
3. Μείωση του εφάπαξ βοηθήματος το οποίο θα αντιστοιχεί στις εισφορές που καταβάλλονται. Εξοικονόμηση 250 εκατ. ευρώ. Η αρχή θα γίνει από το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των υπαλλήλων της ΔΕΗ. Η μείωση ενδέχεται να φθάσει το 10%,, ενώ θα αφορά και όσους έχουν υποβάλλει την αίτηση και καθυστερεί η απόδοση του εφάπαξ λόγω έλλειψης χρημάτων. Αλλαγές θα υπάρξουν στον υπολογισμό του εφάπαξ σε όσα ταμεία αντιμετωπίζουν αναλογιστικό έλλειμμα.
4. Μείωση των επικουρικών συντάξεων. Εξοικονόμηση 860 εκατ. ευρώ. Από το 2012 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, ειδικά, στα ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Ταυτοχρόνως αναμένεται να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για την επικούρηση.
5. Επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (ΛΑΦΚΑ) στις συντάξεις. Αυξάνεται - πιθανότατα από την 1η Σεπτεμβρίου - η ειδική εισφορά που ήδη καταβάλλουν οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ. Σήμερα οι συνταξιούχοι με υψηλότερη των 1.700 ευρώ σύνταξη καταβάλουν εισφορά από 4% έως 10%. Με τη νέα ρύθμιση η εισφορά κλιμακώνεται από 6% έως 14%. Επίσης επιβάλλεται ειδική εισφορά στους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών. Η εισφορά - κατά μέσο όρο - θα φθάσει το 8% και θα αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν κάνοντας χρήση προγράμματα εθελούσιας εξόδου. Δεν θα θιγούν οι συντάξεις μητέρων ανηλίκων, αποστράτων, καθώς και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν υποχρεωτικά με νόμο.
Καθιερώνεται ΛΑΦΚΑ στις επικουρικές συντάξεις. Θα αφορά τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισφορά θα κυμαίνεται από 3% έως 10% αναλόγως με το ύψος της παρεχόμενης σύνταξης.
6. Μείωση κατά 6% της συνταξιοδοτικής δαπάνης του ΝΑΤ (ναυτικοί). Εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ.
7. Αυστηρός έλεγχος και περιορισμός αναπηρικών συντάξεων. Εξοικονόμηση 625 εκατ. ευρώ. Σταδιακά θα γίνει επανέλεγχος σε όλες τις αναπηρικές συντάξεις. Σήμερα οι αναπηρικές αντιπροσωπεύουν το 13,8% του συνόλου των συντάξεων και στόχος είναι να φθάσουν στο 10% το 2015 και στο 8% το 2020.
8. Μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις του ΟΓΑ με την επιβολή αυστηρών κριτηρίων για τους αλλοδαπούς που διαμένουν εκτός της χώρας. Εξοικονόμηση 210 εκατ. ευρώ.
9. Εξορθολογισμός και αξιολόγηση κοινωνικών προγραμμάτων. Εξοικονόμηση 760 εκατ ευρώ.
· Αύξηση εσόδων
1. Επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης υπέρ των ανέργων στους δημοσίους υπαλλήλους. Εσοδα ύψους 455 εκατ. ευρώ.
2. Αντίστοιχη εισφορά και στους ελεύθερους επαγγελματίες, έδοσα 100 εκατ. ευρώ.
3. Αύξηση της εισφοράς υπέρ των ανέργων (ΟΑΕΔ) στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον έσοδα 305 εκατ. ευρώ. Σήμερα εισφορά (εργοδότη και εργαζόμενου) είναι 4% και θα διαμορφωθεί στο 5%.
4. Καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, από το 25% στο 16% και αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγή. Αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων ύψους 1,320 δισ. ευρώ.
5. Αύξηση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία ΟΓΑ, ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ. Επιπλέον έσοδα ύψους 885 εκ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Μόνιμη... έκτακτη εισφορά και ειδικά επαγγελματικά τεκμήρια
xrhma_3Επιβολή μόνιμης εισφοράς σε περισσότερους από 3.000.000 φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, καθιέρωση ειδικών «επαγγελματικών τεκμηρίων» για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυστηρότερα τεκμήρια διαβίωσης, μείωση του αφορολόγητου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ και αυστηροποίηση του μέτρου των αποδείξεων, είναι τα νέα μέτρα στα οποία φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση.
Μετά τις έντονες διαφωνίες και αντιρρήσεις από υπουργούς και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος το αφορολόγητο όριο εισοδήματος διατηρείται στις 12.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση εγκαταλείπει το σχέδιο της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και αναβάλλει την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και τους χυμούς.
H νέα εισήγηση
Ολα τα μέτρα θα «κλειδώσουν» στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αμέσως μετά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο θα κατατεθεί στη Βουλή. Οι εφαρμοστικοί νόμοι του Μεσοπρόθεσμου που θα εξειδικεύουν τα πρόσθετα μέτρα του 2011 θα κατατεθούν στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, ενώ τα μέτρα που θα αφορούν στην τετραετία 2012-2015 θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο το Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των νέων μέτρων που συζητείται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο περιέχει:
1. Την επιβολή εισφοράς σε περισσότερους από 3.000.000 φορολογούμενους με εισοδήματα (πραγματικά ή τεκμαρτά) άνω των 12.000 ευρώ, για να εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ. Η εισφορά δεν θα είναι «έκτακτη» αλλά θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, καθώς θα επιβάλλεται κάθε χρόνο -αρχής γενομένης από φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισφορά δεν θα υπολογίζεται μόνο με έναν συντελεστή 3% αλλά βάσει κλίμακας με συντελεστές 2% και 4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
2. Την καθιέρωση νέων ειδικών «επαγγελματικών τεκμηρίων» με βάση τα οποία θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο όριο εισοδήματος για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες.
Στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν να εισαχθούν κριτήρια όπως για παράδειγμα το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, η περιοχή στην οποία ασκείται το επάγγελμα, το ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης, τα ελάχιστα όρια αμοιβών των υπάλληλων που απασχολούνται στην επιχείρηση ή το γραφείο του ελεύθερου επαγγελματία κ.λπ.
Με βάση τα κριτήρια θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο εισόδημα βάσει του οποίου θα θεωρείται ως βιώσιμη η άσκηση του επαγγέλματος. Το εισόδημα που θα προκύπτει με βάση τα «επαγγελματικά τεκμήρια» θα συγκρίνεται τόσο με το δηλούμενο εισόδημα όσο και με το εισόδημα που προσδιορίζεται με τα τεκμήρια διαβίωσης. Οποιο από τα τρία ποσά εισοδήματος είναι το μεγαλύτερο θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.
3. Τη σημαντική αύξηση των «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης», δηλαδή των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη και πισίνες.
4. Τη μείωση του αφορολογήτου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ για κάθε άτομο κι όχι στις 100.000 ευρώ, όπως πρότεινε στο Υπουργικό της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
5. Την αυστηροποίηση του μέτρου των αποδείξεων. Φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) άνω των 6.000 ευρώ, για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος. Αποδείξεις από επαγγελματικούς κλάδους με ροπή στη φοροδιαφυγή (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, συνεργεία αυτοκινήτων κ.λπ.) θα μετράνε διπλά για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου.
Τα μέτρα που θα κλειδώσουν
Στο τραπεζι
1. Mόνιμη εισφορά σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
2. «Eπαγγελματικά τεκμήρια» για ελεύθερους επαγγελματίες.
3. Aυστηρότερα τεκμήρια διαβίωσης.
4. Mείωση του αφορολογήτου ορίου του Φόρου Aκίνητης Περιουσίας από τα 400.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ.
5. Aυστηροποίηση του μέτρου των αποδείξεων.
Aναβάλλεται
H εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
H επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και χυμούς.
H αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Aποφασίστηκε
Aναστολή του «πόθεν έσχες» για όλες τις κατοικίες μέχρι και το 2013.
Xορήγηση πρόσθετων κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Έκτακτες εισφορές, φόροι σε κάρτες και τραπεζικές συναλλαγές
papakwnstantinouΤετραπλό «χτύπημα» στην ακίνητη περιουσία ετοιμάζει η κυβέρνηση με την επιβολή ενός νέου τέλους που θα επιβληθεί στα ακίνητα και εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών πιθανόν της ΔΕΗ, τη μείωση του αφορολογήτου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες και την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους έχοντες ακίνητα μεγάλης αξίας. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν
Εισφορά αλληλεγγύης.
Θα επιβληθεί από φέτος (εισοδήματα 2010) και θα είναι μόνιμη τουλάχιστον μέχρι και το 2015 με συντελεστές που θα κλιμακώνονται από 1% έως 3% ή 4%. Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν κάθε χρόνο και μέχρι το 2015 για τα εισοδήματά τους ειδική εισφορά και φόρο εισοδήματος. Το όριο εισοδήματος πάνω από οποίο θα επιβληθεί ο «κεφαλικός φόρος» θα προσδιοριστεί με τον εφαρμοστικό νόμο. Το βασικό «σενάριο» που εξετάζεται αυτή τη στιγμή προβλέπει ότι το αφορολόγητο όριο της εισφοράς θα διαμορφωθεί μεταξύ 8.000 και 12.000 ευρώ. Πάνω από το όριο αυτό και μέχρι τις 20.000 ευρώ η εισφορά θα επιβάλλεται με συντελεστή 1%, από τις 20.000 μέχρι τις 40.000 ευρώ θα επιβάλλεται με συντελεστή 2% και πάνω από τις 40.000 ευρώ με συντελεστή 3%. Εξετάζεται να εξαιρεθούν από την επιβολή της εισφοράς οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η εισφορά αλληλεγγύης ενδεχομένως να σταματήσει να εφαρμόζεται νωρίτερα από το 2015 εάν καταστεί δυνατή η είσπραξη σημαντικά αυξημένων εσόδων από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τα έσοδα αυτά υπερβούν τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.
Τετραπλό φορο-χτύπημα στα ακίνητα
Σε κλοιό νέων φοροεπιβαρύνσεων βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακίνητων. Το φορολογικό «χτύπημα» στα ακίνητα θα είναι τετραπλό αφού δρομολογείται:
1. Η επιβολή ενός νέου ειδικού τέλους 0,1%-0,2% στα ακίνητα με τιμή ζώνης που θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ/τμ. Η επιβολή και η είσπραξή του θα γίνεται μέσω των λογαριασμών κάποιας ΔΕΚΟ, πιθανότατα από τη ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αναγράφεται η τιμή ζώνης και η επιφάνεια του ακινήτου.
2. Η μείωση του αφορολογήτου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Το αφορολόγητο από τις 400.000 ευρώ που ισχύει σήμερα σε ατομικό επίπεδο εξετάζεται να περιοριστεί στις 200.000ευρώ, ενώ δεν έχει εγκαταλειφθεί και το «σενάριο» να μειωθεί σε ακόμη πιο χαμηλό επίπεδο, δηλαδή στις 100.000 ευρώ. Το εύρος της μείωσης του αφορολογήτου ορίου του ΦΑΠ θα εξαρτηθεί από το νέο τέλος στα ακίνητα.
3. Επιβολή έκτακτης εισφοράς στους κατόχους ακινήτων μεγάλης αξίας ενδεχομένως άνω των 400.000 ευρώ. Η έκτακτη εισφορά θα ισχύσει μόνο για φέτος.
4. Αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες (ιδοκατοικούμενες, μισθωμένες, δωρεάν παραχωρούμενες) που θα υποχρεώσει πολλούς φορολογούμενους να εμφανίζουν στην Εφορία αυξημένα εισοδήματα για να αποφύγουν την «παγίδα» των τεκμηρίων.
Αντικειμενικές αξίες – πόθεν έσχες
«Παγώνει» μέχρι το τέλος του 2011 η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που είχε προγραμματιστεί για το φθινόπωρο ενώ δεν μειώνεται το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας που ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Παράλληλα αναστέλλεται η εφαρμογή του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας (πρώτη, δευτερεύουσα ή εξοχική) μέχρι και το 2013.
Έκτακτες εισφορές
Νέα έκτακτη εισφορά θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη αναψυχής και πισίνες. . Σύμφωνα με πληροφορίες για τα αυτοκίνητα η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί σε αυτοκίνητα 2.000 κ.ε. και θα ξεκινάει από τα 150 ευρώ και θα φθάνει τα 650 ευρώ για Ι.Χ. άνω των 5.000 ευρώ. Για τις πισίνες προτείνεται η έκτακτη εισφορά 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για πισίνες που έχουν δηλωθεί και 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για αδήλωτες πισίνες που θα δηλωθούν με την επιβολή υψηλών προστίμων. Κατά μέσο όρο η επιβάρυνση για τις πισίνες θα ανέρχεται σε 1.500 ευρώ. Για τα σκάφη αναψυχής η εισφορά θα διαμορφώνεται ανάλογα με το είδος και το μήκος του σκάφους. Από τις έκτακτες εισφορές αναμένονται φέτος πρόσθετα έσοδα 100 εκατ. ευρώ φέτος
Αύξηση ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα είδη
Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% «μετακομίζουν» από την 1η Σεπτεμβρίου οι υπηρεσίες εστίασης, δηλαδή όλα τα σερβιριζόμενα είδη σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία delivery με αποτέλεσμα να ανατιμηθούν κατά 9%. Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει πάντως προβληματισμός για την επίπτωση του μέτρου αυτού στην εμπορία πολλών προϊόντων που πωλούνται έτοιμα όχι μόνο σε καταστήματα μαζικής εστίασης αλλά και σε άλλους χώρους, όπως περίπτερα, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ κ.λπ.
Φόρος στα αναψυκτικά
Επανεξετάζεται το μέτρο της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα εμφιαλωμένα νερά στο πλαίσιο της μετάταξης των σερβιριζόμενων αγαθών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23%. Υπάρχει πιθανότητα να αποφασιστεί, ειδικά για τα μη αλκοολούχα ποτά η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% ανεξαρτήτως του εάν σερβίρονται ή όχι από καταστήματα μαζικής εστίασης.
Πετρέλαιο θέρμανσης – φυσικό αέριο
Παραμένει ενεργό το ενδεχόμενο εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Όπως δήλωσε ο υπουργός «στις προθέσεις μας είναι να αναστείλουμε το μέτρο αλλά αν εφαρμοστεί να ληφθεί ειδική μέριμνα για χαμηλά εισοδήματα και κατοίκους ορεινών περιοχών. Αν τελικώς εγκαταλειφθεί το μέτρο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άλλο μέτρο ισοδύναμης απόδοσης. Δεδομένη θεωρείται η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.
Μείωση φορολογικών συντελεστών ΦΠΑ και επιχειρήσεων
Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και την εφαρμογή ρυθμίσεων που θα προβλέπουν μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων. Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «θα έχουμε λιγότερους και χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ». Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2012 να μειωθούν οι δυο βασικοί συντελεστές ΦΠΑ από το 23% και το 13% στο 20% ή 21% και στο 10% ή στο 11%, και ταυτόχρονα να καταργηθεί ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 6,5%.
Φόρος σε τραπεζικές συναλλαγές
Θα επιβληθεί φόρος σε ορισμένες χρηματοοικονομικές και τραπεζικές συναλλαγές. Στόχος είναι να εισπραχθούν σημαντικά έσοδα χωρίς ωστόσο να επηρεαστούν αρνητικά οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές ούτε να δημιουργηθούν προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα. Η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο υπουργός, εξετάζει το θέμα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε, πάντως, ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής του φόρου και στις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες.
Αύξηση τεκμηρίων – ειδικά τεκμήρια για επαγγελματίες
Τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες και αεροσκάφη «θα αυξηθούν σημαντικά για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή» και να «πιάσουν» κυρίως όσους δηλώνουν πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα αλλά και να μην επιβαρύνουν όσους είναι «συνεπείς και έχουν περιουσία» όπως υποστήριξε ο υπουργός. Πρόσθεσε δε, ότι στόχος των τεκμηρίων «δεν είναι να «πιαστούν» όσοι έχουν βίλες 500 τ.μ. και σκάφη 34 μέτρων, διότι αυτούς μπορούμε να τους πιάσουμε αλλιώς». Επίσης θα καθιερωθούν «επαγγελματικά τεκμήρια» για 800.000 μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που θα προσδιορίζουν ένα ελάχιστο ύψος εισοδήματος.
Τέλη κυκλοφορίας
Τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων και λοιπόν οχημάτων του 2012 θα αυξηθούν μεσοσταθμικά κατά 10%.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών δημοσίων λειτουργών, νέοι φόροι σε ακίνητα και αυτοκίνητα
Δυσάρεστες εκπλήξεις έκρυβε η εξειδίκευση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής από τον υπουργό Οικονομικών.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μίλησε ξεκάθαρα για κλείσιμο “εξπρές” φορέων του Δημοσίου , απολύσεις υπαλλήλων χρησιμοποιώντας τον όρο “απομακρύνσεις” , προανήγγειλε αυστηρό πόθεν έσχες για Έλληνες καταθέτες του εξωτερικού που δεν θα επαναπατρίσουν τα κεφάλαια τους άνοιγμα λογαριασμών κρατικών λειτουργών τα τελευταία 20 χρόνια και έδωσε διευκρινήσεις για τη νέα καταιγίδα φόρων:
-Θεσμοθετείται νέο τέλος για ακίνητα άνω των 100.000 ευρώ που πιάνει όλους τους μικροιδιοκτήτες και θα πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ . Αποτελεί την τρίτη επιβάρυνση στην ακίνητη περιουσία για το τρέχον έτος μαζί με την μείωση του αφορολόγητου και την έκτακτη εισφορά .
-Διπλό είναι το χαράτσι στα αυτοκίνητα με αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10% και έκτακτη εισφορά για τα Ι.Χ υψηλού κυβισμού. Το όριο για την εισφορά δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθεί μεταξύ 2.500 και 3.000 κυβικών. Επίσης έρχονται έκτακτες εισφορές για σκάφη αναψυχής και πισίνες.
-Μόνιμη ....έκτακτη εισφορά για δηλωθέντα εισοδήματα πάνω από 8.000 ή 10.000 ευρώ και με κλιμακούμενες συντελεστές από 1% έως και 4%. Αναζητείται φόρμουλα για να εξαιρεθούν οι άνεργοι που πέρυσι είχαν εισοδήματα και οι συνταξιούχοι. Οι έκτακτες εισφορές δεν τελειώνουν εδώ καθώς υπάρχει η εισφορά 3% υπέρ ανεργίας στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων και η εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ.
-Επιβολή φόρου σε τραπεζικές συναλλαγές ακόμη και στις πιστωτικές κάρτες παρεμβάσεις που εξετάζονται από κοινού με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
-Αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης που θα φθάσει μέχρι και στον διπλασιασμό τους με παράλληλη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών.
-Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο από τον Ιούλιο και στα αναψυκτικά από 1ης Σεπτεμβρίου.
-Ανοιχτό άφησε ο υπουργός το ενδεχόμενο εξίσωσης του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης τονίζοντας πως στις προθέσεις μας είναι να την αναστείλουμε αλλά αν εφαρμοστεί θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τα χαμηλά εισοδήματα και τους κατοίκους ορεινών περιοχών
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πώς θα επιβληθεί ο φόρος αλληλεγγύης 1-4% σε όλα τα εισοδήματα
Στην επιβολή φόρου αλληλεγγύης που θα κυμαίνεται από 1-4% και θα επιβληθεί σε όλα τα εισοδήματα κατέληξε η κυβέρνηση μετά την "αντίσταση" υπουργών και βουλευτών στη μείωση του αφορολογήτου ορίου παρ' ότι είναι το υψηλότερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και ανέρχεται στο 50% του μέσου εισοδήματος.
Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος καλείται να σηκώσει το βάρος της υποστήριξης των μέτρων στις κρίσιμες συνεδριάσεις του κοινοβουλίου που θα ακολουθήσει, η λύση που επιλέχθηκε, δηλαδή η επιβολή "εισφοράς αλληλεγγύης" θα ισχύσει μέχρι και το 2015.
Μισθωτοί του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και έμποροι θα κληθούν να καταβάλουν ποσοστό 1%-3% ή 4% των συνολικών ετησίων εσόδων τους.
Παράλληλα θα υπάρξει μεγάλη αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης για όλους τους φορολογούμενους αλλά ειδικά για επαγγελματίες.
Ο υπουργός παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα, είπε ότι θα υπάρξει έλεγχος "πόθεν έσχες" για κρατικούς λειτουργούς και πολιτικούς, οι οποίοι άσκησαν δημόσια εξουσία, αλλά και όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό.
Ερωτηθείς εάν εφέτος θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα, πέραν των πρόσθετων 6,4 δισ. ευρώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η διορθωτική κίνηση που κάνουμε, θα πετύχει τον στόχο για το έλλειμμα».
Όμως,ανέφερε «ουδείς μπορεί να προδικάσει το πού θα είναι η οικονομική δραστηριότητα μέσα στον χρόνο».
Με βάση τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, στο τέλος Ιουνίου θα ψηφισθεί από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και στις αρχές Ιουλίου ο βασικός εφαρμοστικός νόμος. Ο υπουργός δήλωσε ότι αυτά είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εκταμίευση της 5ης δόσης και τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.
Ολα τα μέτρα
Με τον εφαρμοστικό νόμο, ο οποίος θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή θα οριστεί το ποσό του εισοδήματος (πιθανότατα 8.000 ή 12.000 ευρώ), πάνω από το οποίο θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά. Επίσης:
-Επιβάλλεται ειδικό τέλος στα ακίνητα (0,1%- 0,2% στην προσωπική αντικειμενική αξία), το οποίο θα πληρώνεται μέσω των λογαριασμών των ΔΕΚΟ. Το ύψος του ειδικού τέλους θα εξαρτηθεί από το ύψος της μείωσης του αφορολόγητου στον φόρο ακίνητης περιουσίας.
-Αναστέλλεται για το τρέχον έτος η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και επεκτείνεται η απαλλαγή για το «πόθεν έσχες» πέραν της πρώτης κατοικίας για τα επόμενα 2- 3 χρόνια. Δεν αλλάζει το αφορολόγητο για την α΄ κατοικία.
-Αυξάνονται τα υφιστάμενα τεκμήρια διαβίωσης και καθιερώνονται νέα ειδικά τεκμήρια για τους επιτηδευματίες, με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στον χώρο αυτόν.
-Θα εξετασθεί η φορολόγηση στα αναψυκτικά, σε συνάρτηση από 1ης Σεπτεμβρίου του τομέα της εστίασης από τον συντελεστή 13% ΦΠΑ στον συντελεστή 23%.
-Επιβάλλεται τέλος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα αφορά κάποιες συναλλαγές τραπεζικού χαρακτήρα. Ερωτηθείς εάν θα αφορά και τις πιστωτικές κάρτες, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε στον επικείμενο εφαρμοστικό νόμο, λέγοντας ότι διεξάγονται συζητήσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και ότι δεν επιθυμεί να θιγεί το τραπεζικό σύστημα.
-Επιβάλλεται εισφορά 3% υπέρ ανεργίας στους δημοσίους υπαλλήλους, επιβάλλεται για πρώτη φορά και στους ελεύθερους επαγγελματίες και θα υπάρξει μικρή αύξηση για τον ιδιωτικό τομέα. Η τελευταία, θα επιμερίζεται μεταξύ υπαλλήλου και επιχείρησης.
-Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στις πισίνες, στα μεγάλα σκάφη αναψυχής και στα μεγάλα ακίνητα.
-Επέρχεται αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας της τάξης του 10%.
-Θα υπάρξει φορολογικός έλεγχος για τα κεφάλαια που έχουν φύγει στο εξωτερικό και δεν επιστρέψουν με το υπό κατάρτιση νέο σχέδιο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
-Για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ο υπουργός είπε ότι εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι ή ακόμη και η αναστολή του μέτρου για να μην υπάρξουν απώλειες στα χαμηλά εισοδήματα. Εάν επιβληθεί τελικά το μέτρο, θα υπάρξει πρόβλεψη για εισοδηματική ενίσχυση των κοινωνικά αδύναμων.
-Δεδομένη είναι η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Υποβολή Φ.Μ.Υ. Μηνός Μαίου, αλλαγή των κριτηρίων για την υποβολή Μηνιαίας Δήλωσης.

Friday June 10, 2011 07:00 AM


Στο πλαίσιο της συνεχής ενημέρωσης προς τους συναδέλφους, εφιστούμε την προσοχή σας για την αλλαγή των κριτηρίων υποβολής Μηνιαίας Δήλωσης Φ.Μ.Υ.


Με τον νόμο 3943/2011 τροποποιήθηκε η παράγραφος 2 του άρθρου 59 του Κ.Φ.Ε.

"2. Ειδικώς, υποχρεούται σε απόδοση των ποσών που παρακρατήθηκαν κατά τη διάρκεια κάθε μήνα, μέχρι την εικοστή ημέρα του επόμενου από την παρακράτηση μήνα:
α) ο υπόχρεος παρακράτησης φόρου που απασχολούσε κατά μέσο όρο, κατά την προηγούμενη χρήση, περισσότερα από πενήντα πρόσωπα, και
β) τα ασφαλιστικά ταμεία για την καταβολή των συντάξεων.
Για την υποβολή της δήλωσης έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου"

Οι διατάξεις της Παραγράφου αυτής εφαρμόζονται για παρακρατήσεις φόρου που διενεργούνται από την 1η Μαΐου 2011 και εφεξής, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 20 του νόμου 3943/2011.
Συνεπώς οι επιχειρήσεις που το 2010 κατά μέσο όρο απασχολούσαν περισσότερα από 50 άτομα, θα πρέπει να υποβάλουν την δήλωση Φ.Μ.Υ. που αφορά παρακρατήσεις φόρου Μηνός Μαΐου, μέσα στο μήνα Ιούνιο σύμφωνα με τις ισχύουσες προθεσμίες (20 Ιουνίου το Α.Φ.Μ. που λήγει σε 1 , 21 του 2, κλπ. και όχι τον Ιούλιο όπως ίσχυε με τις προηγούμενες διατάξεις.


Να υπενθυμίσουμε ότι πριν τις αλλαγές του νόμου 3943/2011 το κριτήριο για την υποβολή Μηνιαίας ΦΜΥ ήταν η απασχόληση προσωπικού άνω των 500.

Υπολογισμός Μέσου όρου Προσωπικού
Για τον υπολογισμό του μέσου όρου προσωπικού της χρήσης 2010 λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των ημερομισθίων του έτους (ημέρες ασφάλισης) δια του αριθμού των εργασίμων ημερών του έτους.
Π.χ. Ημερομίσθια χρήσης 2010: 15.700
Εργάσιμες ημέρες έτους: 300

15.700

Αρα
------ =
52 μέσος όρος προσωπικού

300



Για την Taxheaven
Κουλογιάννης Κων/νος