Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Διευκρινίσεις από το Ι.Κ.Α. για τις προθεσμίες καταβολής εισφορών - Από 1/1/2013 η ταυτόχρονη καταβολή ΦΜΥ και Ασφαλιστικών εισφορών


Σύμφωνα με την Φ. 80000/ 25028/1685/31.10.2012 προωθείται Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με την οποία προβλέπεται η συνείσπραξη από 1-1-2013 και εφεξής του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) και των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με καταληκτική ημερομηνία την 15η -20η ημέρα του επόμενου της απασχόλησης μήνα, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του υπόχρεου.

Φόροι 10% - 45% στα ενοίκια που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από το πρώτο ευρώ προωθεί το οικονομικό επιτελείο με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από το πρώτο ευρώ προωθεί το οικονομικό επιτελείο με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που φαίνεται να έχει "κλειδώσει" προβλέπει την κατάργηση του αφορολόγητου και την επιβολή κλιμακωτής αυτοτελούς φορολόγησης από 10% έως και 45% για τα εισοδήματα από ακίνητα.

Ανατροπή με 13 αλλαγές στους φόρους που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός

Πλήρη ανατροπή στο σύστημα φορολόγησης των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων και της ακίνητης περιουσίας θα επιφέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από την εφαρμογή του οποίου η κυβέρνηση υπολογίζει την είσπραξη καθαρών εσόδων 2,5 δισ. ευρώ.

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Νέα κλίμακα φορολογίας για μισθωτούς - συνταξιούχους. Ποιοι κερδίζουν ποιοι χάνουν

Ένα νέο σχέδιο φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους με τρία μόνο φορολογικά κλιμάκια, στα οποία θα αντιστοιχούν συντελεστές φόρου 21%, 36% και 45%, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε συμφωνία με την τρόικα.
Με το σχέδιο αυτό μειώνονται οι επιβαρύνσεις για όσους δεν έχουν παιδιά και δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μέχρι και 25.000 ευρώ. Αυξάνεται όμως σημαντικά ο φόρος για φορολογούμενους με εισοδήματα πάνω από το όριο των 25.000 ευρώ. Επίσης προκαλείται έμμεση αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 στις 9.000 ευρώ για όσους δηλώνουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως ανεξάρτητα από τη διαμόρφωση των συντελεστών της νέας κλίμακας για όσους φορολογούμενους βαρύνονται με τέκνα θα προκύψουν το 2013 επιβαρύνσεις εξαιτίας της κατάργησης των πρόσθετων αφορολογήτων.

Νέο «κούρεμα» και 150 μεταρρυθμίσεις

Το Βερολίνο εξακολουθεί να λέει όχι σε νέα αναδιάρθρωση του χρέους και προτείνει μέσω του Β. Σόιμπλε την επαναγορά του χρέους. Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ τάχθηκε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών

Διορία δύο ημερών για την τελική συμφωνία με την τρόικα

Οι εταίροι εμφανίζονται θετικοί στη χορήγηση της παράτασης, αλλά θα πρέπει να διευκρινιστούν το κόστος και η χρηματοδότηση
Τελεσίγραφο έως το Γιουρογκρούπ της Τετάρτης θέτει η ευρωζώνη στην Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα σχετικά με το πακέτο των επώδυνων μέτρων. Οι χώρες - μέλη του ευρώ τελούν εν αναμονή της οριστικής συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας και διαμηνύουν ότι «ο χρόνος μετρά αντίστροφα» για την Αθήνα.

Εφορία: Πρόστιμα και φόροι σε 334 καταθέτες

Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 5.000 προσώπων (φυσικών και νομικών), έχει ζητήσει το ΣΔΟΕ από τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε 334 περιπτώσεις. Τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών έχουν ήδη διαβιβαστεί στις αρμόδιες ΔΟΥ για την επιβολή των προβλεπόμενων φόρων και προστίμων. Τα παραπάνω γίνονται γνωστά σε έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Αντώνη Μπέζα σχετικής με τη βεβαίωση φόρων από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Γνωριμία με την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Ι.Κ.Ε.)


Γνωριμία με την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Ι.Κ.Ε.)

Ένα από τα πιο πολυδιαφημισμένα αλλά και πιο προβληματικά σημεία του νέου πολυνομοσχεδίου ή κατά κόσμον Ν.4072/2012 είναι και αυτό που αφορά τις τροποποιήσεις, τις αλλαγές στις εταιρικές μορφές και κυρίως τη δημιουργία της λεγόμενης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας. Αυτή είναι μία εταιρική μορφή που δημιουργείται για πρώτη φορά και τα χαρακτηριστικά της μπορείτε να τα διαβάσετε στα άρθρα 43 έως και 120 του παραπάνω νόμου. Καθώς όμως ξέρουμε πόση δουλειά υπάρχει αυτή την εποχή με τις δηλώσεις, αλλά και το γεγονός ότι οι περισσότεροι πελάτες των λογιστών διαλέγουν αυτή ακριβώς την εποχή για να θέσουν τις πιο ετερόκλιτες ερωτήσεις, θα προσπαθήσουμε εδώ με δυο λόγια να σας παρουσιάσουμε τη νέα αυτή εταιρεία.

Μνημόνιο Νο3: Οι 56 αλλαγές που φέρνει στη ζωή μας και στην οικονομία

Ατελείωτη είναι η λίστα των σκληρών μέτρων που περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο και τα οποία θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση εντός της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Το δημοσιονομικό πακέτο έχει κλείσει στα 13,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, εκ των οποίων τα 10,5 δισ. ευρώ θα προκύψουν από τη μείωση δαπανών και τα 3 δισ. ευρώ από την αύξηση της φορολογίας.

Νέοι «αδιάφθοροι» φορο-ελεγκτές

Η νέα ανεξάρτητη υπηρεσία θα λειτουργεί με σύγχρονες δομές και μεθόδους και θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον καταλογισμό, τη βεβαίωση και την είσπραξη των φορολογικών εσόδων

Δυσκολότερη η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας

Αυστηρότερα γίνονται τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας αλλά και για τον καθορισμό του ύψους των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα από τον ΟΑΕΔ. Οι αλλαγές αυτές -που αγγίζουν κυρίως τους εποχικά επιδοτούμενους- προβλέπονται στον νόμο 3986/2011 και σε εγκύκλιο του Οργανισμού αναφέρονται τα εξής:

Έρευνα - Τρελά τεκμήρια στα ΙΧ αυτοκίνητα

Τα τεκμήρια διαβίωσης κυρίως στα ΙΧ και στα σκάφη αποτελούν εδώ και δεκαετίες «παιχνίδι» μεταξύ των Ελλήνων καταναλωτών και των εκάστοτε κυβερνήσεων. Άλλωστε τα τεκμήρια στα ΙΧ αποτελούν ακόμη μία ελληνική πρωτοτυπία καθώς σχεδόν σε κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν υπάρχει η συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη!

Δικαίωμα για εκπτώσεις τέσσερις φορές τον χρόνο

Εκπτώσεις τέσσερις φορές το χρόνο θα έχουν δικαίωμα να πραγματοποιούν τα εμπορικά καταστήματα. Για το θέμα θα ξεκινήσει διαβούλευση με όλους τους φορείς της αγοράς το αμέσως προσεχές διάστημα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς. Το συγκεκριμένο μέτρο θα περιλαμβάνεται στους νέους κανόνες καλής λειτουργίας της αγοράς.

Μόνιμη η εισφορά αλληλεγγύης μέχρι το 2018, αύξηση αντικειμενικών, απολύσεις στο Δημόσιο

Ένα... δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει το προσχέδιο του νέου Μνημονίου.
Μεταξύ των άλλων η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης γίνεται «μόνιμη» έως και το 2018, οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν τον Μάρτιο του 2013 στα επίπεδα των εμπορικών τιμών, αυξάνεται ο φόρος στους τόκους των καταθέσεων από 10% σε 15% και οδηγούνται εκτός Δημοσίου 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς με τους 5.000 εξ αυτών να βλέπουν την έξοδο μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Στην κόψη του ξυραφιού η κυβέρνηση

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί πλέον το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, ύστερα από την πρώτη μεγάλη κρίση που πυροδότησε στους κόλπους του η ανοιχτή δήλωση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη ότι δεν ψηφίζει τις μεταρρυθμίσεις για τα εργασιακά και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι «θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε».

Χάσαμε 38,5 δισ. ευρώ εξαιτίας της ύφεσης

Γίναμε “φτωχότεροι” κατά 38,5 δις ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης.
Είναι εντυπωσιακό πως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν από τα 233,2 δις ευρώ το 2008 υπολογίζεται ότι θα “βυθιστεί” στα 194,7 δις ευρώ στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Αλλάζουν τα τεκμήρια για Ι.Χ. και κατοικία

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η σύνταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με το οικονομικό επιτελείο να επιδιώκει να «κλείσει» τις βασικές ρυθμίσεις ακόμη και εντός της εβδομάδας. Το φορολογικό πακέτο ύψους 2-2,5 δισ. αναμένεται να εξετασθεί στη σημερινή συνεδρίαση της τρικομματικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Τα τελευταία σενάρια προβλέπουν: