Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Στο τραπέζι ξανά το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας
Η Γερμανία έχει «σχέδιο Β» για την Ελλάδα. Το επιβεβαίωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν «ταμπού» για τη λύση που θα βρεθεί στο ελληνικό πρόβλημα και η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να αναλογιστεί όλα τα ενδεχόμενα.
Ο Β. Σόιμπλε είπε ακόμη ότι «δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για δεύτερο πακέτο βοήθειας, αν δεν εκπληρωθούν οι όροι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ ανάλογο «τελεσίγραφο» απέστειλαν στην Αθήνα η καγκελάριος Μέρκελ καθώς και οι κ. Μπαρόζο και Τρισέ. Και αυτό την ώρα που το γερμανικό περιοδικό Spiegel «πυροβολούσε» τη χώρα μας, περιγράφοντας αναλυτικά σενάρια χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ...
Στα σενάρια αυτά περιλαμβάνεται καταρχήν «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% και στη συνέχεια δύο ενδεχόμενα: είτε η χώρα μας να παραμείνει στο ευρώ, είτε να βγει από το κοινό νόμισμα.
Το Spiegel κάνει αναφορές σε διαπιστώσεις Γερμανών αξιωματούχων οι οποίες συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι «η Ελλάδα είναι πλέον χαμένη υπόθεση» και ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους εταίρους της».
Αναφέρονται και προετοιμασίες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και διατυπώνεται η εκτίμηση ότι σήμερα οι επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας είναι πιο αποδεκτές σε σχέση με τον περασμένο Μάιο, κατά τη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου.
Τότε, αποκαλύπτει το Spiegel, το σενάριο αυτό δεν είχε προχωρήσει γιατί οι ειδικοί των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν είχαν ακόμα καταλήξει στο κατά πόσο μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν διαχειρίσιμη από τις υπόλοιπες χώρες και το τραπεζικό σύστημα. Χωρίς εκπλήρωση των όρων, δεν έχει χρήματα για την Αθήνα διεμήνυσαν, εξάλλου, χθες μετά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μ. Μπαρόζο και η Α. Μέρκελ. «Βοήθεια μπορεί να συνεχίσει να δίνεται μόνον όταν μια χώρα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να βάλει σε τάξη τα του οίκου της» είπαν χαρακτηριστικά.
Ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για την υλοποίηση «με συνέπεια» του συμφωνηθέντος προγράμματος με την τρόικα, η οποία επιστρέφει στην Αθήνα τη Δευτέρα. «Για την καγκελάριο τη βάση λήψης αποφάσεων αποτελούν τα συμπεράσματα της τρόικας» επεσήμανε ο Στ. Ζάιμπερτ.
Να θέσει πλήρως σε εφαρμογή τις δεσμεύσεις της κάλεσε εξάλλου την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, προσθέτοντας πως αυτό είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού.
Αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, απέρριψαν πάντως τις εικασίες για επικείμενη ελληνική χρεοκοπία ή για έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε πραγματικό σοκ για χώρες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία. Σημείωσαν ωστόσο ότι, εάν δεν πραγματοποιηθούν οι δεσμεύσεις έως τον Δεκέμβριο, τότε η επόμενη δόση δεν θα είναι καθόλου σίγουρη.
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Την ενόχληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν προκαλέσει τα αντιφατικά μηνύματα του Βερολίνου σχετικά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν πήρε χθες σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, διαβεβαιώνοντας κατηγορηματικά ότι η Κομισιόν δεν επεξεργάζεται κανένα σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας και ότι πρόκειται για ένα θέμα πολιτικής δέσμευσης της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα. Παράλληλα, τόνισε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να εκπονήσει η τρόικα μια θετική για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων έκθεση ως το τέλος του μήνα. Εξάλλου, την ανάγκη εφαρμογής από την Ελλάδα του προγράμματος που συμφωνήθηκε με την τρόικα υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Ο ίδιος δήλωσε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή η ελληνική κυβέρνηση «είναι θετικά και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Με 20 κλιμάκια υπολογίζεται το χαράτσι στα ακίνητα – Αναλυτικός πίνακας
xaratsi_akinhta_1Είκοσι θα είναι τελικά τα κλιμάκια του νέου ειδικού τέλους επί των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, το οποίο αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση. Το ειδικό τέλος ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας θα κλιμακώνεται δηλαδή ως εξής: 0,5 ευρώ, 1 ευρώ, 1,5 ευρώ, 2 ευρώ, 2,5 ευρώ, 3 ευρώ, 3,5 ευρώ, 4 ευρώ, 4,5 ευρώ, 5 ευρώ, 5,5 ευρώ, 6 ευρώ, 6,5 ευρώ, 7 ευρώ, 7,5 ευρώ, 8 ευρώ, 8,5 ευρώ, 9 ευρώ , 9,5 ευρώ και 10 ευρώ. Το εύρος των τιμών ζώνης ανά τ.μ., που θα αντιστοιχεί σε κάθε κλιμάκιο, αναμένεται να ανακοινωθεί, εκτός απροόπτου, σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.
Στο μεταξύ αλαλούμ προκαλεί η είσπραξη του ειδικού τέλους για τα ακίνητα μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ αλλά και των ιδιωτικών εταιρειών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΔΕΗ, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, ανησυχεί για νέα εκτόξευση των οφειλών που έχουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις προς την εταιρεία, καθώς με το νέο τέλος όσοι δεν πληρώνουν θα έρχονται αντιμέτωποι με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Μάλιστα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υποστηρίζει πως μέχρι τον Αύγουστο η επιχείρηση έκοψε το ρεύμα σε 175.000 που αδυνατούσαν λόγω της ύφεσης να είναι συνεπείς. Από αυτούς οι 60.000 δεν έκαναν επανασύνδεση.
Ασάφειες, όμως, για το θέμα υπάρχουν και από το υπουργείο Οικονομικών και σήμερα αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις. Για παράδειγμα, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα ληφθεί υπόψη η παλαιότητα των ακινήτων. Χθες ο Ευ. Βενιζέλος αρκέστηκε στο να πει πως θα υπάρξουν 20 κλίμακες χρέωσης από τα 0,50 έως και τα 10 ευρώ ανά τ.μ.
Πάντως η ουσία είναι, σύμφωνα με στελέχη της επιχείρησης ηλεκτρισμού, ότι η είσπραξη του φόρου μέσω των λογαριασμών αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες:
Η ΔΕΗ φοβάται για άσκηση αγωγών σε βάρος της, καθώς, όπως υποστηρίζουν στελέχη της, είναι πολύ πιθανό μέτοχοι να εγείρουν ενστάσεις ως προς τον ρόλο που καλείται να παίξει μία εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία. «Δεν είναι η ΔΕΗ φοροεισπρακτικός μηχανισμός, αλλά επιχείρηση», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Σύγχυση αναμένεται να προκληθεί και με την επιφάνεια των κατοικιών, των επιχειρήσεων και άλλων δομημένων χώρων. Η ΔΕΗ για την είσπραξη των δημοτικών τελών, φόρων κ.λπ. χρησιμοποιεί τη βάση δεδομένων των δήμων. Πολλοί φορολογούμενοι άλλα τετραγωνικά έχουν δηλώσει στο έντυπο «Ε9» κι άλλα στις δημοτικές υπηρεσίες. Επίσης, οι δήμοι διαφορετικά υπολογίζουν την επιφάνεια για την επιβολή των δημοτικών τελών κι αλλιώς τους φόρους για τον δημόσιο φωτισμό. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο καταναλωτές να εγείρουν ενστάσεις ως προς τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν δηλώσει και θα διαπιστώσουν διαφορετικές χρεώσεις.
Εντονη είναι η ανησυχία της ΔΕΗ για το ενδεχόμενο έκρηξης των πολιτών που δεν θα πληρώσουν το ειδικό τέλος. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ, όπως είναι πολύ πιθανό να προβλέπει νομοθέτημα που θα εκδοθεί για την είσπραξή του, θα καλείται σε όποιον δεν πληρώνει να κόβει το ρεύμα. Τότε οι οφειλές θα μεγαλώσουν και η ΔΕΗ θα οδηγηθεί σε περαιτέρω ζημιές. «Τι θα γίνει αν 10.000 νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην υποχρέωση καταβολής του λογαριασμού;», διερωτώνται στην επιχείρηση.
Προβλήματα υπάρχουν και με ακίνητα τα οποία ανήκουν σε ανθρώπους που έχουν πεθάνει. Στη ΔΕΗ διερωτώνται τι θα γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.
Οσο κι αν έχει ξεκαθαριστεί το θέμα τού ποιος θα πληρώσει το τέλος (σ.σ.: οι ιδιοκτήτες), δεν αποκλείεται «κόντρα» ανάμεσα σε ιδιοκτήτες κι ενοικιαστές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την είσπραξη των λογαριασμών.
Οι ιδιωτικές εταιρείες πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας θα κληθούν κι αυτές να εισπράξουν τον φόρο. Αναμένεται να αντιδράσουν, καθώς θα χάσουν πελάτες.
Προκλητική δήλωση για το χαράτσι από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Πυρά κατά Φωτόπουλου από Παπακωνσταντίνου και ΝΔ
Σε νέα προκλητική δήλωση προχώρησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος, αναφορικά με την επιβολή του νέου ειδικού τέλους στα ακίνητα.
Ο κ. Φωτόπουλος, με χθεσινές του δηλώσεις, προειδοποίησε ότι θα παρεμποδίσει την έκδοση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ με καταλήψεις στα γραφεία όπου εκδίδονται: «Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Η ΔΕΗ δεν είναι καουμπόης και σερίφης, για να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά.
Εντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ανακοίνωση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ και τον κατηγόρησε για απόπειρα συνδιοίκησης της επιχείρησης και συνδικαλιστικής εκμετάλλευσης:
«Ας γίνει επιτέλους σαφές ότι αποφάσεις για τη λειτουργία της ΔΕΗ λαμβάνονται από τη διοίκησή της και όχι από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Η εποχή της συνδιοίκησης έχει περάσει ανεπιστρεπτί», τόνισε ο ο υπουργός, ενώ επίσης υπογράμμισε: Η απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή ενός έκτακτου τέλους στην ακίνητη περιουσία έχει να κάνει με την αξιοπιστία της χώρας, τη διαφύλαξη των δημοσιονομικών στόχων και τη διασφάλιση της υλοποίησης των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουλίου. Δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φθηνής συνδικαλιστικής εκμετάλλευσης».
Εξάλλου, ο υπουργός ΠΕΚΑ διαβεβαιώνει για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου: Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολές στη διοίκηση της Επιχείρησης για την υλοποίηση αυτής της κυβερνητικής απόφασης, με τρόπο που να δημιουργεί τα μικρότερα δυνατά προβλήματα στους πελάτες της ΔΕΗ».
Κατά της στάσης του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τάχθηκε και η ΝΔ. Ο εκπρόσωπός της, Γ. Μιχελάκης, δήλωσε ότι «κανένας οργανισμός δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Κανένας Φωτόπουλος δεν μπορεί να εμποδίζει την εφαρμογή των νόμων».
Η ΝΔ επανέλαβε την αντίθεσή της στο μέτρο, όπως και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντ. Μπακογιάννη.
Φορείς επιχειρηματιών και εργαζομένων
Εντονες οι αντιδράσεις για το έκτακτο χαράτσι
Εντονες είναι και οι αντιδράσεις των εκπροσώπων εργαζομένων, των καταναλωτικών οργανώσεων και του επιχειρηματικού κόσμου ως προς την επιβολή του φόρου στα ακίνητα, χωρίς όμως να προτρέπουν τους πολίτες σε μη πληρωμή του.
Για νέο «κεφαλικό φόρο» κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ, ενώ η ΓΣΕΕ μιλά για «τεράστια αφαίμαξη πόρων από το πενιχρό οικογενειακό εισόδημα».
Η αντιπρόεδρος της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ Π. Καλαποθαράκου καταγγέλλει πως πρόκειται για άδικο φόρο που επιβαρύνει τους καταναλωτές σε μία δύσκολη περίοδο. Ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδας Μ. Τσιφάκης υποστηρίζει ότι «εκ των πραγμάτων τα νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τον φόρο λόγω των αυξημένων φορολογικών επιβαρύνσεων που επωμίζονται. Και τότε τι θα γίνει; Δεν θα έχουν φως;» καταλήγει.
Από την πλευρά των επιχειρηματιών ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος κάνει λόγο «για αναξιόπιστη κυβέρνηση», ενώ οι πρόεδροι της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γ. Κασιμάτης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Π. Ραβάνης και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης επισημαίνουν πως «χιλιάδες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στο λουκέτο».
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Εφεδρεία στους Δήμους. Σε κίνδυνο 44.000 υπάλληλοι
Έρχεται “σκούπα” εντός του Οκτωβρίου σε 325 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το πλεονάζον προσωπικό των οποίων είτε θα τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας είτε θα απολυθεί άμεσα.
Η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή σχέδιο περιστολής του μισθολογικού κόστους σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις και χθες για πρώτη φορά ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος μίλησε ξεκάθαρα για απολύσεις προσωπικού.
Έτσι παράλληλα με την επέκταση του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας σε ολόκληρο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (πέρα από τους 151 οργανισμούς που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα) θα ...τρέχει μέχρι το τέλος του έτους και πρόγραμμα απολύσεων του πλεονάζοντος προσωπικού στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Κι αυτό καθώς οι μισθολογικές δαπάνες στους ΟΤΑ έχουν εξακοντιστεί στα ύψη μιας και υπάλληλοι δημοτικών επιχειρήσεων εισπράττουν αποδοχές υψηλότερες έως και 60% σε σχέση με τους απασχολούμενους στον δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες στο... μάτι του κυκλώνα θα βρεθούν 12.000 εργαζόμενοι σε δημοτικές επιχειρήσεις και 15.000 υπάλληλοι σε δήμους οι οποίοι έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου.
Παράλληλα κινδυνεύουν και 17.000 συμβασιούχοι καθώς η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θα περιορίσει κατά 50% τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Για τους υπόλοιπους 55.000 μόνιμους υπαλλήλους των δήμων επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα εφεδρείας.
Πιο αναλυτικά το σχέδιο για του ΟΤΑ περιλαμβάνει δύο βήματα.
-Το πρώτο αφορά σε αθρόες μετατάξεις προσωπικού από δήμο σε δήμο. Προς την κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο
-Το δεύτερο , για όσους υπαλλήλους δεν δεχθούν την μετάταξη, έχει να κάνει είτε με την υπαγωγή τους σε καθεστώς εφεδρείας είτε με απευθείας απόλυση.
Πιο αναλυτικά το στίγμα των κυβερνητικών προσθέσεων έδωσε χθες ο κ. Κουκουλόπουλος.
“Το πρόγραμμα εξυγίανσης θα περάσει μέσα από διαδικασίες υποχρεωτικών μετατάξεων. Αυτές οι θέσεις θα “προκηρυχθούν” για να υπάρξει εθελούσια μετακίνηση των υπαλλήλων , για όσους δεν επιλέξουν αυτή την διαδικασία , τότε θα πάμε είτε μέσω εφεδρείας είτε κατευθείαν και σε απόλυση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός .
Έφερε μάλιστα ως παραδείγματα τους δήμους Μενιδίου και Πειραιά λέγοντας πως αν δεν βρεθούν με 200 και 100 υπαλλήλους λιγότερους δεν βγαίνουν με κανένα πρόγραμμα εξυγίανσης.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι στην πρώτη γραμμή της εξόδου θα βρεθούν οι υπάλληλοι σε ελλειμματικούς δήμους καθώς ο στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του έτους να πετύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε όλους τους δήμους.
Όπως σημείωσε ο κ. Κουκουλόπουλος 10 με 15 ελλειμματικοί δήμοι δεν είναι σε θέση να σηκώσουν τα δανειακά τους βάρη “αν δεν ελαφρύνουν από προσωπικό”.
Εξάλλου μετά την γνωστοποίηση της “μαύρης λίστας” με τους 151 φορείς στους οποίους θα εφαρμοστεί άμεσα η εφεδρεία θα ακολουθήσει και “λίστα” με εννέα εισηγμένες επιχειρήσεις που δεν συμπεριλήφθηκαν στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως λένε στο υπουργείο αυτό έγινε προκειμένου να ξεπεραστούν νομικά προσχώματα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Στα επίπεδα των 700.000 οι άνεργοι και τον Αύγουστο
Στα 693.329 άτομα ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, κατά το μήνα Αύγουστο, μειωμένοι κατά 0,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυξημένοι κατά 124.107 (21,80%) από τον Αύγουστο του 2010. Από αυτούς 282.935 είναι άνδρες (40,81%) και 410.394 είναι γυναίκες (59,19).
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Αύγουστο, οι αναγγελίες πρόσληψης στο σύνολο της χώρας για τον περασμένο μήνα ανέρχονται σε 50.443, μειωμένες κατά 38,31% από τον Ιούλιο 2011 (81.773) και μειωμένες κατά 4,21% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 (52.660).
Οι απολύσεις και οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχονται σε 36.055, το 52,08% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά 35,06% από τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο (55.520) και μειωμένο κατά 8,51% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 (39.410).
Αναλυτικά τα στοιχεία δείχνουν ότι στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 62,63% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 28,23% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,14%.
Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 45,28% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης έως 3η Γυμνασίου αναλογεί το 34,61%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 18,92% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,20%.
Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 212.297 άτομα και εμφανίζεται αυξημένος κατά 6.763 άτομα, ποσοστό 3,29%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 83,84% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 5,72% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι, το 5,39% είναι οικοδόμοι επιδοτούμενοι, το 3,17% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι και το 1,45% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Ειδικό τέλος ακινήτων - Σε δύο δόσεις και με 20 κλιμάκια

Wednesday September 14, 2011 05:00 AM



Σε δύο δόσεις και όχι εφάπαξ θα κληθούν να πληρώσουν τη... λυπητερή του νέου ειδικού τέλους ακινήτου πάνω από 5 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Μάλιστα οι επιβαρύνσεις που έρχονται για τους φορολογούμενους είναι μεγάλες, αφού στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να καταλήγουν στο να μη λαμβάνεται υπόψη η παλαιότητα του ακινήτου αλλά μόνο η τιμή ζώνης. Δηλαδή το ίδιο τέλος θα πληρώνει ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 20 ή 30 ετών με τον ιδιοκτήτη νεόδμητου διαμερίσματος ίδιας επιφάνειας, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν υπολογίσει ότι στην περίπτωση που δεν συνυπολογιστεί η παλαιότητα θα επιτευχθεί ο στόχος για την είσπραξη 2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ σε διαφορετική περίπτωση οι εισπράξεις θα είναι λιγότερες.
Πάντως, ούτε χθες το υπουργείο Οικονομικών ξεδιάλυνε το τοπίο για τη νέα εισφορά, αφού το «γράψε-σβήσε» για να οριστικοποιηθεί η κλίμακα συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ. Οι λεπτομέρειες της επιβολής του έκτακτου φόρου αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται τα εξής:
1. Ο νέος έκτακτος φόρος στα ακίνητα για φέτος θα εξοφληθεί σε δύο δόσεις. Δηλαδή με τους δύο επόμενους λογαριασμούς που θα εκδώσει η ΔΕΗ και θα στείλει στους καταναλωτές. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο νέος φόρος να έχει εισπραχθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς τα έσοδα που θα εισπραχθούν στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου θα ενταχθούν στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2011, προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» που εμφανίζουν τα έσοδα.
Από τον Μάρτιο του επόμενου έτους οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν να πληρώνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε δόσεις το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012.
2. Στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα υπάρχει συγκεκριμένη ένδειξη με το ποσό του έκτακτου φόρου, αφού τελικά εγκαταλείφθηκε η σκέψη για την έκδοση ξεχωριστού εντύπου.
3. Είκοσι θα είναι τελικά τα κλιμάκια του νέου ειδικού τέλους επί των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος
4. Για τους ανέργους, πολύτεκνους και όσους έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, το τέλος θα υπολογίζεται με 0,5-1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για τα υπόλοιπα νοικοκυριά θα κλιμακώνεται έως 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
5. Το ειδικό τέλος ακινήτων θα βαρύνει τους ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές των ακινήτων. Εφόσον ο λογαριασμός εκδίδεται στο όνομα του ενοικιαστή ή άλλου προσώπου που δεν είναι ο ιδιοκτήτης, το τέλος θα το πληρώνει αυτός που είναι υπεύθυνος και από εκεί και πέρα το ποσό θα εκπίπτει από τα ενοίκια.
6. Από το νέο «χαράτσι» θα εξαιρεθούν οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών, οι οποίοι δεν επιβαρύνονται με ΤΑΠ, καθώς και τα ακίνητα του Δημοσίου.
Δεν καταργούνται οι προηγούμενοι φόροι
Παραμένουν το ΕΤΑΚ και η διαδικασία επιβολής του ΦΑΠ
Η επιβολή του ειδικού τέλους που επιβάλλει η κυβέρνηση μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για τη διετία 2011-2012 δεν έρχεται να αντικαταστήσει τους φόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ στα ακίνητα (ΕΤΑΚ 2009 και ΦΑΠ 2010-2011) που δεν έχει καταφέρει να εισπράξει μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.
Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο θα υλοποιηθούν. Αυτό σημαίνει ότι μόλις «ξεμπλοκάρει» στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση της ανάθεσης του έργου του περιουσιολογίου στη ιδιωτική εταιρία Unisystems θα ξεκινήσει η διαδικασία ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης και αποστολής στους φορολογούμενους 1,4 εκατ. σημειωμάτων του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2009 και η διαδικασία επιβολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010 σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ και του ΦΑΠ 2011 για τους φορολογούμενους με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Δηλαδή το επόμενο έτος χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν όχι μόνο το νέο χαράτσι στα ακίνητα αλλά και τρεις ακόμη φόρους (ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010 και ΦΑΠ 2011).

Πηγή Ημερησία

Στην δημοσιότητα δόθηκε ο τρόπος υπολογισμού και όλες οι λεπτομέρειες για την επιβολή ειδικού τέλους στα ακίνητα - Αναλυτικοί πίνακες

Thursday September 15, 2011 12:30 AM


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
TΗΛ.: 210-3332551/2
FAX: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Όπως είναι γνωστό, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι με την εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 και την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011, η Κυβέρνηση επέλεξε ως μέτρο άμεσης απόδοσης που υποκαθιστά τις μειωμένες αποδόσεις άλλων μέτρων χωρίς να αυξάνει την επιβάρυνση της οικονομίας, την επιβολή ειδικού τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα με οικιακή ή εμπορική χρήση.

Κριτήρια για την επιλογή του μέτρου αυτού ήταν τα εξής:

α. η καθολικότητα, η αναλογικότητα και η δυνατότητα ταχείας είσπραξης των σχετικών εσόδων,

β. ελάχιστη συμβολή στην περαιτέρω αύξηση της ύφεσης, σε σύγκριση με άλλα μέτρα αμέσου αποτελέσματος (όπως π.χ. αύξηση εμμέσων φόρων), και

γ. ο έμμεσα αλλά σαφώς ανταποδοτικός χαρακτήρας του μέτρου, καθώς επιβάλλεται σε περιουσία της οποίας η πραγματική αξία εξαρτάται απολύτως από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Τα γενικά χαρακτηριστικά του μέτρου είναι τα εξής:

- Επιβάλλεται ειδικό τέλος διάμεσου ύψους 4 ευρώ ανά τ.μ. στις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες, οι οποίες αποτελούν και τη βάση επιβολής του Τ.Α.Π. του άρθρου 24 του ν.2130/1993.

- Το τέλος αυτό θα εισπραχθεί μέσω των επόμενων λογαριασμών της ΔΕΗ προκειμένου να επιτευχθεί άμεση εισπραξιμότητα και η υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού του 2011.

- Αφορά 5,079 εκατομμύρια οικιακές και εμπορικές παροχές που αφορούν δομημένες επιφάνειες συνολικού εμβαδού 562 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, 560 δισ. ευρώ και εμπορικής αξίας 1 τρισ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

- Το επιβαλλόμενο, συνεπώς, τέλος αντιστοιχεί σε 2? (δύο τοις χιλίοις) της πραγματικής αξίας των ακινήτων, επιβάρυνση απολύτως ανεκτή και αναλογική σε σχέση με την πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας την οποία σκοπεί να διασφαλίσει. Για την αναλογικότητα του μέτρου, τα νεόδμητα κτίρια επιβαρύνονται περισσότερο σε σχέση με τα παλαιότερα και σε βάθος 25ετίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι το 64% των κατοικιών στην Ελλάδα έχει ηλικία μεγαλύτερη από 25 έτη και μόνο 2% έχουν δομηθεί κατά την τελευταία πενταετία.


Σημειώνεται ότι η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

Ερωτήσεις - απαντήσεις

1. Σε ποιον επιβάλλεται το τέλος;

Το τέλος επιβάλλεται στον κύριο του ακινήτου ή στον επικαρπωτή. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας βαρυνόμενοι είναι οι συνιδιοκτήτες κατά το λόγο της συμμετοχής καθενός από αυτούς. Υπόχρεος για την καταβολή είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος το καταβάλλει μαζί με τον λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.

2. Έχει ληφθεί πρόνοια για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πολύτεκνους, επιδοτούμενους ανέργους και ανάπηρους;

Φυσικά. Είναι προφανές ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το τέλος να είναι απολύτως αναλογικό. Ειδικότερα, για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εισάγεται ειδικός συντελεστής προσδιορισμού του τέλους (€ 0,5), ανεξάρτητα από τον χρόνο δόμησης του ακινήτου (και εφόσον αυτό βρίσκεται σε περιοχή τιμής ζώνης κάτω των € 3.000 ανά τ.μ.), εφόσον πρόκειται για ακίνητο που ιδιοκατοικείται από πολύτεκνο, άνεργο επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ (1/1-31/8 για το 2011 ή 1/1-30/4 για το 2012), ή άτομο ανάπηρο ή βαρυνόμενο φορολογικά από ανάπηρο.

3. Πώς υπολογίζεται το έκτακτο ειδικό τέλος;

Για τον υπολογισμό του τέλος λαμβάνεται υπόψη το ύψος της τιμής ζώνης (με βάση τα οποία λογίστηκε το τέλος ακίνητης περιουσίας στο ακίνητο), το εμβαδό του ακινήτου, συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ., καθώς και συντελεστής προσαύξησης αντιστρόφως ανάλογος προς την παλαιότητα του ακινήτου. Συγκεκριμένα:

Συντελεστής ειδικού τέλους (€/τ.μ.) Τιμή ζώνης
0,5 για ευπαθείς ομάδες
3 έως € 500
4 € 501-1000
5 € 1001-1500
6 € 1501-2000
8 € 2001-2500
10 € 2501-3000
12 € 3001-4000
14 € 4001-5000
16 € 5001 και άνω

Παλαιότητα Συντελεστής
έως 26 έτη 1
25-20 έτη 1,05
19-15 έτη 1,1
14-10 έτη 1,15
9-5 έτη 1,2
4-0 έτη 1,25


4. Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από την καταβολή του τέλους;

Οι υποκειμενικές και αντικειμενικές απαλλαγές από το έκτακτο ειδικό τέλος ταυτίζονται με τις απαλλαγές που προβλέπονται στο νόμο (παρ. 7, άρ. 24, ν. 2130/1993)*

5. Σε τι είδους ακίνητα επιβάλλεται το τέλος;

Επιβάλλεται πάνω στις δομημένες επιφάνειες που ηλεκτροδοτούνται για οικιακή ή εμπορική χρήση και οι οποίες αποτελούν την βάση και για το τέλος της ακίνητης περιουσίας υπέρ των Ο.Τ.Α. (άρ. 24, ν. 2130/1993).

6. Πώς γίνεται ο υπολογισμός του τέλους;

Με την εφαρμογή δέκα συντελεστών, από 0,5 (για τις ευπαθείς ομάδες) έως και 16 ευρώ (για πολύ ακριβές περιοχές) ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο και την εφαρμογή συντελεστή προσαύξησης για τα νεόδμητα κτίρια.

7. Πώς εξασφαλίζεται η εισπραξιμότητα του τέλους;

Το θέμα της εισπραξιμότητας του τέλους κατέστησε επιβεβλημένη την ανάγκη επιβολής του με βάση τα δεδομένα των μηχανογραφικών καταστάσεων της ΔΕΗ.

8. Πώς καταβάλλεται το ειδικό έκτακτο τέλος;

Το ειδικό έκτακτο τέλος συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

- για το 2011 σε δύο ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012,

- για το 2012 σε τέσσερις ισόποσες δόσεις από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2012.

9. Υπάρχουν κυρώσεις αν δεν καταβληθεί το τέλος;

Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στη διακοπή του ρεύματος και δεν το επαναχορηγούν μέχρι την εξόφλησή του. Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση ρεύματος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο συνδρομητή ενημερώνουν το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) Η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιτρέπεται αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος.



ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ
 * Απαλλαγές που προβλέπει ο ν. 2130/1993 (άρθ. 24, παρ. 7) από το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) των ακινήτων οι πάσης φύσεως ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες ακινήτων που ανήκουν:

α) Στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., στους Ο.Τ.Α. και στις δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις.

β) Στους Ναούς, στις Ιερές Μονές, στο Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, στην Ιερά Μονή του Όρους Σινά, στο Άγιο Όρος, στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και στα Θρησκευτικά γενικά ιδρύματα.

γ) Στα αναγνωρισμένα ξένα θρησκευτικά δόγματα, που τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την άσκηση δημόσιας λατρείας και την διεξαγωγή υπηρεσιών θρησκευτικής φύσεως.

δ) Στα φιλανθρωπικά ιδρύματα δημόσιου χαρακτήρα.

ε) Στα ημεδαπά νομικά πρόσωπα που υπάρχουν ή θα συσταθούν και δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, καθώς και οι περιουσίες του άρθρου 96 του α.ν. 2039/1939 (ΦΕΚ 455 Α`) «Περί τροποποιήσεως, συμπληρώσεως και κωδικοποιήσεως των εις το Κράτος και υπέρ κοινωφελών σκοπών καταλειπομένων κληρονομιών, κληροδοσιών και δωρεών», εφόσον επιδιώκονται από αυτά αποδεδειγμένα σκοποί εθνωφελείς ή θρησκευτικοί ή σε ευρύτερο κύκλο φιλανθρωπικοί ή εκπαιδευτικοί ή καλλιτεχνικοί ή κοινωφελείς ή εκκλησιαστικοί, καθώς και ξένα που επιδιώκουν τους ίδιους σκοπούς, με τον όρο της αμοιβαιότητας.

στ) Στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες που έχουν νόμιμα αναγνωρισθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώροι αθλητικών εγκαταστάσεως για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών.

ζ) Στα ξένα κράτη όταν αυτά χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση πρεσβειών και προξενείων αυτών με τον όρο της αμοιβαιότητας.

η) Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και

θ) Τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί:
 - Ως δημόσιοι χώροι ταφής (νεκροταφεία)
 - Ως διατηρητέα, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, και δεν ιδιοχρησιμοποιούνται ή δεν αποφέρουν εισόδημα.
 - Ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων.

ι) Τα κτίσματα που βρίσκονται εκτός οικισμού ή σε αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιούνται για το σταυλισμό ολιγάριθμων οικόσιτων ζώων για οικιακές ανάγκες του υπόχρεου.

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Δραματικά τα στοιχεία στην Ελλάδα για τις αυτοκτονίες λόγω της κρίσης
Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο, σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Δραματικά είναι και τα στοιχεία στην Ελλάδα, καθώς οι αυτοκτονικές τάσεις εμφανίζονται αυξητικές, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος της τηλεφωνικής γραμμής «Παρέμβαση για την Αυτοκτονία 1018», (24ωρη λειτουργία πανελλαδικά με την εποπτεία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), που λειτουργεί στο πλαίσιο του Φορέα Ανάπτυξης και Κοινωνικού Κεφαλαίου για την Αντιμετώπιση του Κοινωνικού Αποκλεισμού «Κλίμακα», ψυχίατρος, Κυριάκος Κατσαδώρος, οι κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή για το οκτάμηνο του 2011 έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2010, ενώ ένας στους τέσσερις καλούντες αναφέρει ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, επιβεβαιώνοντας ότι ο φαύλος κύκλος δυσκολιών που ισχυροποιείται από την οικονομική κρίση, λειτουργεί ως ένας από τους αποφασιστικούς παράγοντες αρνητικών επιπτώσεων στην ψυχική υγεία των ατόμων
Χαρακτηριστικά, οι κλήσεις στο 1018 για το έτος 2010 ξεπέρασαν τις 2500, ενώ ήδη στο οκτάμηνο του 2011 έχουν ξεπεράσει τις 5.000.
«Το ανησυχητικό δεν είναι μόνο η τεράστια αύξηση του αριθμού κλήσεων, αλλά και το γεγονός ότι πλέον έχει διαφοροποιηθεί ο λόγος που οι άνθρωποι αυτοί ζητούν βοήθεια. Το 2008 και το 2009 οι περισσότεροι που τηλεφωνούσαν είχαν ψυχικά προβλήματα. Αυτοί που απευθύνονται πλέον σ΄εμάς, έχουν οικονομικά προβλήματα και είναι σε αδιέξοδο», λέει ο κ. Κατσαδώρος.
Όπως τονίζει, η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί, αρκεί να υπάρξει ευαισθητοποίηση του στενού και ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος, καθώς το άτομο που σκέφτεται να αυτοκτονήσει εμφανίζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως αύξηση της κατανάλωσης του αλκοόλ, αϋπνία, σκεπτικισμός και εσωστρέφεια.
Μάλιστα, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κατσαδώρος, η «Κλίμακα» σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα μεγάλο ενημερωτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των επαγγελματικών ομάδων, που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως οδηγοί ταξί, κομμωτές-κομμώτριες κ.α.
Αύριο, μέλη της «Κλίμακας» θα μεταβούν στο Πεκίνο για να παρακολουθήσουν το διεθνές συνέδριο για την πρόληψη των αυτοκτονιών. Επιστρέφοντας και έχοντας τα νέα δεδομένα θα ξεκινήσει και η ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.
«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η δημιουργία μίας τεχνικής στρατηγικής πρόληψης κατά των αυτοκτονιών», τονίζει ο κ. Κατσαδώρος και προσθέτει ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστεί η «Κλίμακα».
Η «Κλίμακα» -που λειτουργεί στην Ελλάδα από το 2007- τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, η φετινή επέτειος της 10ης Σεπτεμβρίου προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η οικονομική κρίση και η ανασφάλεια, που αυτή προκαλεί, μπορούν να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών, οι οποίες συνήθως εμφανίζονται συχνότερα σε ανέργους απ' ότι σε εργαζόμενους».
Όπως επισημαίνει η «Κλίμακα», οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και καταγράφουν τη δραματική εξέλιξη ενός παγκόσμιου φαινομένου, για το οποίο στην Ελλάδα οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα οι αυτοκτονίες είναι 2 με 3 φορές περισσότερες από τις ανθρωποκτονίες. Επιπλέον, κατά τη δεκαετία 1995-2005 αυτοκτόνησαν 3.500 άτομα, ενώ αντίστοιχα οι θάνατοι από AIDS κατά τα έτη 1982 έως και το 2007 ήταν 1.552.
Η Ελλάδα παραδοσιακά κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης, με βάση το δείκτη θνησιμότητας λόγω αυτοκτονίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που επεξεργάζεται η «Κλίμακα», 4.042 άνθρωποι πέθαναν αυτοκτονώντας στην Ελλάδα, το διάστημα 1999-2009. Από τους οποίους, οι 3.288 ήταν άντρες και οι 754 γυναίκες (αναλογία αντρών-γυναικών 4 προς 1).
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα ακολουθούν αυξητική τάση. Το 2009 καταγράφηκαν 393 αυτοκτονίες (333 άντρες και 58 γυναίκες), σε σχέση με 328 αυτοκτονίες το 2007 (268 άντρες και 60 γυναίκες). Παράλληλα, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, που εκτιμάται ότι είναι δέκα με είκοσι φορές περισσότερες (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).
Η πλειονότητα των αυτοκτονιών στην Ελλάδα πραγματοποιείται με βίαιη μέθοδο και συγκεκριμένα δια απαγχονισμού. Το 2009, 57% των ανδρών και 55% των γυναικών αυτοκτόνησαν με αυτό τον τρόπο. Η 2η σε συχνότητα μέθοδος για τους άντρες ήταν η χρήση πυροβόλου όπλου (συχνότερα κυνηγετικού όπλου), ενώ για τις γυναίκες η δηλητηρίαση.
Το 2009 οι περισσότεροι αυτόχειρες στην Ελλάδα ήταν άντρες 50-59 ετών (67 θάνατοι). Στις γυναίκες, οι περισσότερες αυτοκτονίες σημειώθηκαν στις ηλικιακές ομάδες 30-39 (11 θάνατοι) και 40-49 ετών (11 θάνατοι). Εντούτοις, οι υψηλότεροι δείκτες θνησιμότητας λόγω αυτοκτονίας, τόσο για τους άντρες, όσο και για τις γυναίκες, σημειώθηκαν στην ηλικιακή ομάδα 80+ ετών, γεγονός που υποδηλώνει τον αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας που διατρέχουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας.
Όπως επισημαίνεται, η αύξηση των αυτοκτονιών συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση, καθώς η άνοδος της ανεργίας, σε ποσοστό 1%, συνεπάγεται αύξηση του δείκτη θνησιμότητας κατά 1,5 άτομο ανά 100.000 άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το άτομο χωρίς εργασία είναι 2-3 φορές περισσότερο πιθανό να αυτοκτονήσει απ' ό,τι ένας εργαζόμενος, ενώ η αύξηση της ανεργίας κατά 3% συνδέεται με 4,5% αύξηση των αυτοκτονιών στον γενικό πληθυσμό.
Τα νέα σε ηλικία άτομα, που δεν εργάζονται, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο στο να εκδηλώσουν κάποια ψυχική ασθένεια σε σχέση με άτομα που έχουν εργασία, ενώ τα άτομα με μεγάλα χρέη κινδυνεύουν 2-3 φορές περισσότερο να εκδηλώσουν μείζονα κατάθλιψη, ή κάποια άλλη ψυχική ασθένεια, συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό και η αδυναμία αποπληρωμής των χρεών είναι πιθανό να οδηγήσει σε αυτοκτονικό ιδεασμό.
Η εργασιακή ανασφάλεια που βιώνει ο σύγχρονος εργαζόμενος αυξάνει κατά 33% την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας ψυχικής διαταραχής.
Η «Κλίμακα», λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος των αυτοκτονιών, πραγματοποιεί μία ευρύτερη προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ερευνητικό έργο και επιστημονικές ανακοινώσεις, εκπαίδευση διαφόρων επαγγελματικών ομάδων, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μέσα από ημερίδες, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ, συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, έντυπο ενημερωτικό υλικό και διάφορες εκδηλώσεις.
Στο πλαίσιο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, απόψε στις 18:30 η «Κλίμακα» θα πραγματοποιήσει, για 3η φορά την εκδήλωση «Χορεύουμε για τη Ζωή ενάντια στην αυτοκτονία» («Dance for Life»).
Πρόκειται για χορευτικό δρώμενο το οποίο θα λάβει χώρα στο Θησείο με τη συμμετοχή εθελοντών χορευτών, αλλά και του κοινού.
Η εκδήλωση θα γίνει υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό (3ου Το.Ψ.Υ Ν. Αττικής) «Κλίμαξ plus» και με την υποστήριξη του δήμου Αθηναίων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πώς υπολογίζεται το νέο χαράτσι στα ακίνητα
έο έκτακτο «χαράτσι» σε όλα τα κτίσματα (κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους) ανεξάρτητα από την επιφάνεια, τη χρήση και την αξία τους επιβάλλει η κυβέρνηση για να εισπράξει με διαδικασίες-εξπρές, πρόσθετα έσοδα ύψους 4 δισ. ευρώ στη διετία 2011-2012.
Tο μέτρο θα πλήξει πάνω από 5 εκατ. νοικοκυριά ενώ υπολογίζεται ότι κατά μέσον όρο το κάθε νοικοκυριό θα κληθεί να καταβάλει 300 ευρώ. Την ίδια ώρα, όσοι δεν το καταβάλουν απειλούνται με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Tο ειδικό τέλος θα επιβληθεί σε κάθε κτίσμα που ηλεκτροδοτείται ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή εξοχική που χρησιμοποιείται για 1 μήνα το χρόνο ή κενά διαμερίσματα ή αγροτικά κτίσματα όπως αποθήκες και θερμοκήπια. Θα κλιμακώνεται από 0,5 έως 10 ευρώ ανά τ.μ. και θα επιβληθεί μέσω των εκκαθαριστικών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος της ΔEH στους χρήστες των κτισμάτων, είτε αυτοί είναι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων είτε είναι ενοικιαστές.
Tο ύψος της θα διαμορφώνεται ανάλογα με την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή κάθε ακινήτου, την παλαιότητα καθώς και με κριτήριο τη χρήση του ακινήτου. Eιδική μέριμνα θα υπάρξει για τους ανέργους, ανάπηρους, τρίτεκνους, πολύτεκνους και όσους έχουν ενταχθεί στα κοινωνικά τιμολόγια της ΔEH.
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Oικονομικών Eυάγγ. Bενιζέλου αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες:
Tο ειδικό τέλος στα ακίνητα θα επιβληθεί στη «δομημένη ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια» των ακινήτων όλης της χώρας. Δηλαδή σε κατοικίες (κύριες, δευτερεύουσες, εξοχικές, αυθαίρετα), σε γραφεία, καταστήματα, αγροτικά κτίρια, αποθήκες, κλειστούς χώρους στάθμευσης, κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών κ.ά. Oι συνδέσεις της ΔEH υπολογίζονται περίπου στα 7.000.000 ενώ το τέλος θα πληρώσουν πάνω από 5 εκατ. νοικοκυριά.
Θα κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Όπως δήλωσε ο κ. Bενιζέλος μεσοσταθμικά το νέο τέλος θα διαμορφωθεί στα 4 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. μεσαίας αντικειμενικής αξίας θα επιβαρυνθεί με τέλος 400 ευρώ.
Θα επιβληθεί και θα εισπραχθεί μέσω των εκκαθαριστικών λογαριασμών της ΔEH που θα εκδοθούν μέχρι το τέλος του έτους και θα εισπραχθεί εφάπαξ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2012. Θα κληθούν να το πληρώσουν οι χρήστες των ακινήτων, είτε είναι ενοικιαστές είτε είναι ιδιοκτήτες. Oι ενοικιαστές θα διαπραγματευτούν με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων για το ποιος θα επιβαρυνθεί με το τέλος. Tα ποσά που θα εισπραχθούν στο δίμηνο Iανουαρίου - Φεβρουαρίου 2010 θα ενταχθούν στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2011.
Θα επιβληθεί τόσο στους κύριους χώρους της κατοικίας όσο και τους βοηθητικούς όπως γκαράζ και αποθήκες ενώ θα εξαιρούνται οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων που βρίσκονται σε πυλωτή. Στο νέο τέλος θα υπαχθούν και οι κοινόχρηστοι ηλεκτροδοτούμενοι χώροι των πολυκατοικιών.
Tο τέλος θα είναι διετούς διάρκειας. Tην πρώτη χρονιά το ποσό αυτό θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ έως και τον Φεβρουάριο, ενώ το 2012 οι φορολογούμενοι θα το εξοφλήσουν σε δόσεις.
Χαμηλός συντελεστής φόρου
Μικρή επιβάρυνση για 350.000 με κοινωνικό τιμολόγιο
Tο Kοινωνικό Oικιακό Tιμολόγιο (KOT) της ΔEH καλύπτει σήμερα περίπου 350.000 νοικοκυριά, τα οποία για να ενταχθούν πρέπει να έχουν χαμηλό εισόδημα και κατανάλωση οικιακού ρεύματος που να μην υπερβαίνει τις 1.400kwh ή τις 1.600 kwh το τετράμηνο, ανάλογα με την ειδική κατηγορία που ανήκουν. Συγκεκριμένα:
Eισόδημα
Aτομα με ετήσιο συνολικό εισόδημα μικρότερο ή ίσο με το ατομικό αφορολόγητο όριο μισθωτών-συνταξιούχων και με τετραμηνιαία κατανάλωση ρεύματος από 200 Kwh ως 1.400 Kwh.
Tρίτεκνοι: Tο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο της κατηγορίας τους και η τετραμηνιαία κατανάλωση ρεύματος να κυμαίνεται από 200 Kwh ως 1.600 Kwh.
Mακροχρόνια άνεργοι: O χρόνος της ανεργίας πρέπει να υπερβαίνει τους 12 μήνες και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να είναι ίσο ή χαμηλότερο του αφορολόγητου μισθωτών, συνταξιούχων και η κατανάλωση να κυμαίνεται μεταξύ 200 - 1.400 Kwh.
Aτομα με αναπηρία: Aναπηρία άνω του 67% ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο ή ίσο με το ατομικό αφορολόγητο όριο των τριτέκνων και κατανάλωση ρεύματος ανά τετράμηνο μεταξύ 200 Kwh και 1.600 Kwh.
Eξάλλου, η ΔEH έχει και ειδικά τιμολόγια για τους πολύτεκνους.
«Αντίδοτο» στην αποτυχία των εφοριών
O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Oικονομικών Eυάγγ. Bενιζέλος χαρακτήρισε το μέτρο «μηχανισμό υποκατάστασης του υπολειτουργούντος μηχανισμού της φορολογικής διοίκησης» που -όπως παραδέχθηκε- δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να επιτύχει την έγκαιρη είσπραξη των ήδη προϋπολογισθέντων εσόδων συνολικού ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ από το Eνιαίο Tέλος Aκινήτων και τους Φόρους Aκίνητης Περιουσίας των ετών 2010 και 2011. «Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι τώρα πέφτουν όλα μαζί: το νέο εκκαθαριστικό που είναι τριπλό, τα αυθαίρετα που πρέπει να πληρωθεί το τέλος, τώρα αυτή η νέα επιβάρυνση.
Tο ξέρουμε αυτό πάρα πολύ καλά. Ξέρουμε πόσο δυσβάστακτο είναι» σημείωσε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Oικονομικών Eυάγγ. Bενιζέλος . Για να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή του νέου αυτού φοροεισπρακτικού μέτρου, ο κ. Bενιζέλος ότι με τα έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ που αναμένεται να εισπραχθούν ως το τέλος Φεβρουαρίου 2012 από την έκτακτη αυτή εισφορά θα υπερκαλυφθεί η υστέρηση που εκτιμάται ότι θα σημειωθεί φέτος έναντι του στόχου του Mεσοπρόθεσμου για είσπραξη δημοσίων εσόδων συνολικού ύψους 54 δισ. ευρώ εντός του δημοσιονομικού έτους 2011. Eπιπλέον, διευκρίνισε ότι θα συμβάλει στο να επιτευχθεί το 2012 ο σχηματισμός πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3 δισ. ευρώ.
Tο νέο ειδικό τέλος
Oι παράγοντες που θα προσδιορίζουν το ύψος του ειδικού τέλους θα είναι:
H τιμή ζώνης: Tο ύψος του τέλους θα είναι κλιμακωτό, θα ξεκινά από 0,5 ευρώ για τις φθηνές περιοχές και τα χωριά και θα φθάνει μέχρι 10 ευρώ το τετραγωνικό για τις ακριβές περιοχές της χώρας.
H χρήση του κτίσματος: Mε την εφαρμογή ειδικών συντελεστών το τέλος θα διαφοροποιείται ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου δηλαδή αν πρόκειται για κατοικία, επαγγελματική στέγη, αγροτικό κτίσμα κ.λπ.
H επιφάνεια του κτίσματος.
H παλαιότητα του ακινήτου.
Kοινωνικά κριτήρια. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ανέργους, ανάπηρους, τρίτεκνους και πολύτεκνους και όσους έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔEH.
Αναλυτικά παραδείγματα
Πόσο θα πληρώσει κάθε νοικοκυριό
Πώς υπολογίζεται το νέο τέλος
Oι παράγοντες που θα προσδιορίζουν το ύψος του ειδικού τέλους θα είναι:
H τιμή ζώνης. Tο τέλος θα κλιμακώνεται ανάλογα με την αντικειμενική αξία των ακινήτων κάθε περιοχής. Θα ξεκινάει από 0,5 ευρώ για τις φθηνές περιοχές και τα χωριά και θα φθάνει μέχρι 10 ευρώ το τετραγωνικό για τις ακριβές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με μία ενδεικτική κλίμακα που εξετάζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Oικονομικών το τέλος θα είναι 0,5 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ, 1 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 500 - 1.000 ευρώ, 2 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 1.000 - 1.500 ευρώ, 3 ευρώ/τ.μ. για αντικειμενική αξία 1.500 - 2.000 ευρώ, 4 ευρώ /τ.μ. για τιμή ζώνης 2.000 - 4.000 ευρώ, 5 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα με τιμή ζώνης 2.500 - 3.000 ευρώ, 6 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 3.000 - 4.000 ευρώ, 8 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης από 4.000 - 6.000 ευρώ και 10 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές με αντικειμενική αξία άνω των 6.000 ευρώ.
H επιφάνεια του κτίσματος.
H παλαιότητα του ακινήτου.
H χρήση του κτίσματος. Mε την εφαρμογή ειδικών συντελεστών το τέλος θα διαφοροποιείται ανάλογα με τη χρήση του κτίσματος. Δηλαδή τα κτίσματα επαγγελματικής στέγης θα επιβαρύνονται περισσότερο από τις κατοικίες και οι κατοικίες περισσότερο από τους αποθηκευτικούς χώρους.
Kοινωνικά κριτήρια. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ανέργους, ανάπηρους, τρίτεκνους και πολύτεκνους δηλαδή για περίπου 350.000 νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στα κοινωνικά τιμολόγια της ΔEH.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Με ένα κλικ τα ειδοποιητήρια της εφορίας στην οθόνη των φορολογούμενων
Να προβάλουν στην οθόνη του υπολογιστή τους και να εκτυπώσουν τις ειδοποιήσεις που λαμβάνουν για την πληρωμή ή την επιστροφή φόρου έχουν πλέον οι φορολογούμενοι, με τη νέα υπηρεσία που έθεσε σε λειτουργία η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
H εφαρμογή υποστηρίζει τα βασικότερα ειδοποιητήρια, και ειδικότερα:
·                     Ειδοποιήσεις επιστροφής Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων
·                     Ειδοποιήσεις καταβολής δόσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων
·                     Εκκαθαριστικό σημείωμα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, έκτακτης εισφοράς σε αντικειμενικές δαπάνες και τέλους επιτηδεύματος του Ν. 3986/2011
·                     Ειδοποιήσεις καταβολής δόσεων, εισφορών και τέλους επιτηδεύματος του Ν. 3986/2011 (όταν θα είναι διαθέσιμες)
·                     Ειδοποιήσεις καταβολής δόσεων περαίωσης Ν. 3888/2010.
Η εκτύπωση των παραπάνω ειδοποιήσεων, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΓΓΠΣ, μπορεί να αντικαταστήσει την αντίστοιχη έντυπη ειδοποίηση που στέλνεται ταχυδρομικά και να χρησιμοποιηθεί στα τραπεζικά ιδρύματα για την εξόφλησή τους.

Η πρόσβαση στη συγκεκριμένη υπηρεσία γίνεται μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας, στη διεύθυνση www.gsis.gr. Συγκεκριμένα, θα πρέπει αρχικά να επιλέξετε το πλαίσιο Υπηρεσίες προς Πολίτες ή το πλαίσιο Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις/Επιτηδευματίες και στη συνέχεια την επιλογή Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Νέο «χτύπημα» με e-mail για χρεοκοπία της Ελλάδας
«Οργανωμένη σπέκουλα» κατά του ευρώ χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τα δημοσιεύματα σε ειδησεογραφικά sites που έκαναν λόγο για πτώχευση της Ελλάδας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μάλιστα τόνισε πως η κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 21 Ιουλίου ,«χωρίς να λάβει υπόψη της το πολιτικό κόστος.
Πάντως πέρα από τα δημοσιεύματα περί χρεοκοπίας τις αγορές τρόμαξε αναφορά του πρακτορείου Blooberg σε γερμανικό σχέδιο έκτακτου στήριξης των τραπεζών για το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας σε περίπτωση μη τήρησης των υπεσχημένων.. Είναι ενδεικτικό πως ο δείκτης DAX έχασε 4,04%.
Πιο αναλυτικά «δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται αυτό το οργανωμένο κύμα “φημών” για δήθεν χρεοκοπία της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα κακόγουστο παιχνίδι, για μια οργανωμένη σπέκουλα, που στρέφεται κατά του ευρώ και της Ευρωζώνης συνολικά», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος .
Πρόσθεσε ότι βασική επιλογή και προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21 Ιουλίου και βεβαίως η πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεων της που απορρέουν από τις συμφωνίες της με τους θεσμικούς της εταίρους.
«Αυτή είναι η σαφής θέση της ελληνικής Κυβέρνησης που δεν λαμβάνει υπόψη της κανένα στοιχείο πολιτικού κόστους», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών .
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για πετύχει τους στόχους της». Ο κ. Μόσιαλος εξέφρασε δυσαρέσκεια και για τις πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg ότι τρεις Γερμανοί αξιωματούχοι, που δεν κατονομάζονται, ανέφεραν πως η Γερμανίδα καγκελάριος προετοιμάζει σχέδιο για τη στήριξη των γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης και να διαψεύδει κάποιες ανώνυμες πηγές της κυβέρνησης της Γερμανίας» σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι μόνο η κυβέρνηση της Γερμανίας μπορεί να τοποθετηθεί επίσημα απέναντι σε αυτές τις ανώνυμες δηλώσεις.
Η φημολογία ξεκίνησε από ένα e-mail που έκανε το γύρο των αγορών, κάνοντας λόγο για ελληνική στάση πληρωμών. «Ένας φίλος trader μόλις με πληροφόρησε το εξής: Υπάρχει φήμη στην αγορά για ελληνική χρεοκοπία εντός του σαββατοκύριακου - και το CDS της Ελλάδας ενισχύονται κατά 400 μονάδες βάσης ενώ η μετοχή της Soc Gen υποχωρεί 7% λόγω της έκθεσής της στην Ελλάδα», αναφέρονταν σε αυτό.
Εξάλλου το Bloomberg έγραψε γράφει ότι γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο έκτακτης στήριξης των γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και χρεοκοπήσει.
Το πλάνο περιλαμβάνει μέτρα στήριξης προς τράπεζες και ασφαλιστικές, που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πιθανό «κούρεμα» 50% στα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν, εάν δεν δοθεί η επόμενη δόση του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τρία μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
e-banking: Οφελος 464 ευρώ ετησίως
Σημαντικά οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και την ελληνική οικονομία προσφέρει η χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), σύμφωνα με τα συμπεράσματα σχετικής μελέτης του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν και Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μεταξύ άλλων, η χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής -όπου περιλαμβάνεται η χρήση ΑΤΜ, υπηρεσιών Internet αλλά και το κινητό τηλέφωνο- μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα οικονομικό όφελος που ανέρχεται σε 464 ευρώ ετησίως και εξοικονόμηση χρόνου 30 ωρών για κάθε καταναλωτή. Η μελέτη είχε ως στόχο να αποτυπώσει την επίδραση της ηλεκτρονικής τραπεζικής και για τη διεξαγωγή της αξιοποιήθηκαν δεδομένα της Τράπεζας Πειραιώς, τα οποία λόγω της σημαντικής θέσης της στο e-banking με τη winbank κρίνονται αντιπροσωπευτικά.
Στοιχεία
Στο πλαίσιο της μελέτης συλλέχθηκαν συνολικά 432 ερωτηματολόγια από καταστήματα της τράπεζας στην Αθήνα και απαντήσεις από 847 χρήστες web banking. Η έρευνα κατέληξε ότι οι καταναλωτές έχουν σημαντικό οικονομικό όφελος από τη χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής το οποίο ανέρχεται σε 464 ευρώ ετησίως, ενώ εξοικονομείται χρόνος 30 ωρών.
Σε εθνικό επίπεδο προκύπτει σημαντικό όφελος λόγω της εξοικονόμησης οικονομικών πόρων, αφού για παράδειγμα η χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής από 1 εκατ. καταναλωτές που χρησιμοποιούν αποκλειστικά τη συμβατική οδό θα εξοικονομούσε 464 εκατ. ευρώ ετησίως. Επίσης, υπάρχει σημαντική συνεισφορά στη μείωση των ρύπων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
«Εξαερώνονται» οι επιχειρήσεις από το φόρο στο αέριο!
Ζήτημα 1ο η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας....
Μετά την επιβολή του ειδικού φόρου από 1ης Σεπτεμβρίου στην κατανάλωση φυσικού αερίου αρκετές από τις ελάχιστες εναπομείνασες βιομηχανίες και βιοτεχνίες της χώρας αλλά και γεωργικές εκμεταλλεύσεις όπως τα θερμοκήπια βρίσκονται πλέον επί της ουσίας εκτός αγοράς...
Ενδεικτικά η επιβάρυνση είναι 60.000 ευρώ για κάθε 1 εκατομμύριο κ.μ. κατανάλωσης. Αυτό συνεπάγεται αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ επιβάρυνση ετησίως για τις βιομηχανικές μονάδες της χώρας οι οποίες έχοντας και δανειακές υποχρεώσεις ετοιμάζονται είτε να βάλουν λουκέτο, είτε να μεταναστεύσουν σε γειτονικές βαλκανικές χώρες. Η επιβάρυνση θα είναι εξίσου μεγάλη και για τις ηλεκτροβόρες βιομηχανίες αφού η αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου θα μετακυληθεί και στην τιμή της κιλοβατώρας, ενώ οι ελάχιστοι που θα επιχειρήσουν να γυρίσουν σε μαζούτ και δεν θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά και θα καταστήσουν τα εργοστάσια τους ρυπογόνα επιβαρύνοντας το περιβάλλον.
Σε επαφές των συνδέσμων βιομηχάνων της χώρας με το υπουργείο Ανάπτυξης και εναγώνιες εκκλήσεις τις τελευταίες ημέρες να μην θεσπιστεί αυτό το ειδικό τέλος στην τιμή του φυσικού αερίου, η επίσημη απάντηση ήταν: “Δυστυχώς η επιβολή του φόρου είναι μονόδρομος. Ας επιλέξουν οι βιομήχανοι τη χώρα που θέλουν να εγκαταστήσουν τη μονάδα τους αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν!”
Σύμφωνα με τους συνδέσμους βιομηχάνων ο δευτερογενής τομέας της χώρας είναι στο “κόκκινο” τον τελευταίο χρόνο για τους εξής λόγους:
-Δεν υπάρχει ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα για την υλοποίηση επενδύσεων.
-Οι φόροι είναι απαγορευτικοί
-Η κακή φήμη της χώρας στις διεθνής αγορές υποχρεώνει τους προμηθευτές πρώτων υλών να ζητούν προκαταβολικά τα χρήματά τους.
Η πίεση πλέον που ασκείται εκ των πραγμάτων από τον ανταγωνισμό στους Έλληνες βιομηχάνους ιδιαίτερα στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα που γειτνιάζουν με τις βαλκανικές χώρες είναι αφόρητη. Δεκάδες επιχειρήσεις ετοιμάζονται να μετακινηθούν κυρίως προς τη Βουλγαρία όπου το φορολογικό καθεστώς , το εργασιακό κόστος αλλά και η τιμή της ενέργειας είναι άκρως ελκυστικά, δημιουργώντας έτσι νέο κύκλο αποβιομηχάνισης και εξωθώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.
Επιχειρήσεις στον κλάδο των οικοδομικών υλικών στη Θεσσαλία είτε βάζουν λουκέτο (CONTI γαλλικών συμφερόντων στη ΒΙΠΕ Βόλου με 85 εργαζομένους) είτε θέτουν σε αναγκαστική αργία και άδεια άνευ αποδοχών τους εργαζομένους (ΑΓΕΤ- Ηρακλής) το τελευταίο διάστημα...
Στρατιές εργαζομένων από τη Θεσ/νίκη φεύγουν Δευτέρα ξημερώματα για τη Βουλγαρία με το λεωφορείο για να εργαστούν σε ελληνικές επιχειρήσεις που μετακόμισαν εκεί τα τελευταία χρόνια και επιστρέφουν το Σάββατο το απόγευμα για να δουν τις οικογένειές τους. Και όλα αυτά για 300 ευρώ το μήνα όταν ο Βούλγαρος εργάτης παίρνει 250 ευρώ. Τα επιπλέον 50 ευρώ δεν του καταβάλλονται ως εκτός έδρας αλλά κυρίως διότι ο έλληνας βιομηχανικός εργάτης έχει υψηλότερη αποδοτικότητα...
Αυτά βέβαια ήταν σε γνώση των βιομηχάνων που είχαν παραμείνει εντός των τειχών ωστόσο πλέον μετά και το νέο “χαράτσι” στο φυσικό αέριο, δηλώνουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή:Ή θα κλείσουμε ή θα μετακομίσουμε.
Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο του αλουμινίου:
“Η επιβάρυνση φέτος από την επιβολή του φόρου στο φυσικό αέριο θα είναι για την επιχείρησή μου 700.000 ευρώ και ισοδυναμεί με τους ετήσιους μισθούς 50 εργαζομένων”...
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Εως 1.000.000 € επιδότηση σε νέους επιχειρηματίες
Παράταση κατά έναν μήνα έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο Ειδικό Καθεστώς της Επιχειρηματικότητας των Νέων του Επενδυτικού Νόμου. Έτσι, αντί για τις 31 Αύγουστου 2011, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τα επενδυτικά τους σχέδια έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2011.Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είτε έχουν ιδρυθεί από 1-1-2011 και έπειτα είτε δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες ίδρυσής τους κατά τον χρόνο κατάθεσης της επενδυτικής τους πρότασης.
Προϋποθέσεις
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο επιχειρηματίας να είναι κάτω των 40 ετών για τις ατομικές επιχειρήσεις, ενώ για τις υπόλοιπες εταιρικές μορφές μπορεί να συμμετέχει πρόσωπο κάτω των 40 ετών με πάνω από 50% στο εταιρικό κεφάλαιο και να ασκεί αποκλειστικά τη διαχείριση της εταιρείας.
Η ενίσχυση χορηγείται κατά τα πρώτα πέντε έτη λειτουργίας της επιχείρησης και μέχρι του ποσού του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ συνολικά, σε περίπτωση που γίνεται χρήση χρηματοδοτικής μίσθωσης εγκαταστάσεων και εξοπλισμού. Μάλιστα, το ύψος της ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ συνολικά, ενώ το κατ' έτος χορηγούμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 33% του συνόλου της χορηγούμενης ενίσχυσης.
Δαπάνες
Το πρόγραμμα ενισχύει δαπάνες για την ίδρυση, την οργάνωση και τη λειτουργία της επιχείρησης μόνο για την πρώτη πενταετία.
Τέτοιου είδους δαπάνες είναι:
Αμοιβές για νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης
Τόκοι εξωτερικής χρηματοδότησης με επιτόκιο που δεν υπερβαίνει το επιτόκιο αναφοράς
Μίσθωση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής
Ενέργεια, ύδρευση και θέρμανση, καθώς και διοικητικές επιβαρύνσεις και φόρους προς το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως δημοτικά τέλη κ.ά.
Μισθοδοσία βάσει συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας, όπου περιλαμβάνονται και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης
Αιτήσεις
Τα επενδυτικά σχέδια υποβάλλονται έως 30 Σεπτεμβρίου 2011, μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr ), και έπειτα σε έντυπη μορφή στα παρακάτω Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν επαρκώς και στις ηλεκτρονικές σελίδες:
www.startupgreece.gov.gr (Κατηγορία «Χρηματοδοτήσεις»)
www.mindev.gov.gr (Κατηγορία «Νέος επενδυτικός νόμος»)
www.investingreece.gov.gr
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στον κόσμο!
Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στον κόσμο
Στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο στον κόσμο, ισχύος 200 MW, το οποίο κατασκευάζει η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, προχώρησε με απόφασή του το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ.
Πιο συγκεκριμένα, στα 15 σχήματα τα οποία επιλέχθηκαν από την προηγούμενη φάση του διαγωνισμού θα σταλεί η πρόσκληση για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, η οποία αφορά στην επιλογή στρατηγικού εταίρου για υποχρεωτικά τρεις δράσεις:
- Την κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200MW στη Δυτική Μακεδονία.
- Την κατασκευή και τη λειτουργία εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων στη Δυτική Μακεδονία
- Αλλες ενεργειακές και τεχνολογικές δράσεις στη Δυτική Μακεδονία.
Η επιλογή στρατηγικού εταίρου θα γίνει με βάση την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά και σύμφωνα με τη συνολική βαθμολογία της κάθε προσφοράς. Στόχος είναι οι τελικές προσφορές να έχουν υποβληθεί το αργότερο στις αρχές του 2012, ώστε να επιλεγεί ανάδοχος και η κατασκευή να ξεκινήσει το προσεχές καλοκαίρι.
Το έργο θα αναπτυχθεί σε περιοχή 5.200 στρεμμάτων στο Λιγνιτικό Κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για μία επένδυση με συνολικό ύψος της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.
Η παραγωγή του σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια υπολογίζεται να καλύπτει τις ανάγκες 55.000 νοικοκυριών, ενώ η λειτουργία του υπολογίζεται να συμβάλει στην αποφυγή εκπομπής ρύπων CO2 περίπου 300.000 tn ετησίως. Ταυτόχρονα, η μονάδα κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων θα συνεισφέρει και θα αυξήσει σημαντικά την εθνική προστιθέμενη αξία στο έργο, δημιουργώντας μόνιμες θέσεις εργασίας. Αναμένεται να δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής (2 έτη) και 200 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια λειτουργίας.
ΠΗΓΗ: Κέρδος
Αρχίζει από την άλλη εβδομάδα η εφεδρεία για 20.000 υπαλλήλους
Έρχεται το πρώτο κύμα εφεδρείας για 20.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που μπορεί μετά την παρέλευση ενός έτους να απολυθούν.
Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει άμεσα το νέο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας με τις πρώτες ανακοινώσεις να γίνονται την ερχόμενη εβδομάδα κατά την διάρκεια της οποίας επανέρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή θα γίνει από τους 11 φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται (ΕΡΤ , ΚΕΔ, ΙΓΜΕ, Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ΟΣΚ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, ΕΘΙΑΓΕ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις Κατασκευαστική, ΕΟΜΜΕΧ) όπου απασχολούνται 7.000 υπάλληλοι και τις 160 ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ όπου εργάζονται 35.000 άτομα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει την ένταξη σε καθεστώς μισθωτής εφεδρείας του 10% των υπαλλήλων οι οποίοι επανδρώνουν τους παραπάνω οργανισμούς.
Δηλαδή 700 άτομα από τους 11 προς κατάργηση φορείς και 3.500 άτομα από τις ΔΕΚΟ.
Επιπρόσθετα μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων των 158.000 υπαλλήλων στους φορείς της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία , Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ασφαλιστικά ταμεία) ώστε να προκύψουν άλλες 15.800 άτομα που θα ενταχθούν σε καθεστώς εφεδρείας.
Όπως σημειώνουν στη κυβέρνηση εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα θα υπάρξει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος εντός του τετάρτου τριμήνου του έτους.
Στη συνέχεια , προσθέτουν, από την δεξαμενή που θα έχει δημιουργηθεί είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν ως “πλεονάζον” προσωπικό και να τεθούν σε εφεδρεία κι άλλοι υπάλληλοι ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στις 100.000 άτομα.
Μάλιστα διευκρινίζουν ότι βασική επιδίωξη είναι να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ (μαζί με τις δημοτικές επιχειρήσεις).
Μετά στο μικροσκόπιο θα μπουν δάσκαλοι - καθηγητές, κατά κύριο λόγο όσοι είναι αποσπασμένοι εκτός εκπαίδευσης και γιατροί.
Πιο αναλυτικά, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης τρέχουν τις διαδικασίες ώστε την επόμενη εβδομάδα να είναι σε θέση να ανακοινώσουν τις πρώτες λίστες των υπαλλήλων που θα μπουν σε εφεδρεία
Για την ένταξη σε αυτές βασικό κριτήριο θα είναι η ηλικία του υπαλλήλου αν δηλαδή είναι κοντά στη σύνταξη και επομένως μπορεί να τεθεί σε εφεδρεία και να αποχωρήσει με εθελούσια έξοδο.
Το επόμενο κριτήριο θα είναι τα τυπικά προσόντα του υπαλλήλου με τους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μπουν σε εργασιακής εφεδρεία.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως όσοι μπουν σε εφεδρεία δεν σημαίνει ότι θα τεθούν εκτός Δημοσίου μετά του πέρας του 12μήνου κατά την διάρκεια του οποίου θα λαμβάνουν το 60% του βασικού τους μισθού.
Όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος με αντικειμενικά κριτήρια το ΑΣΕΠ θα αποφασίσει από το “πλεονάζον” προσωπικό ένα 10% του συνόλου να καλύψει θέσεις τακτικού προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα εφόσον έχει τα τυπικά προσόντα και ένα 30% να επιλεγεί για απασχόληση με σύμβαση ορισμένου χρόνου.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Στη δημοσιότητα η λίστα με τους 6.000 μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου- Δείτε όλα τα ονόματα
Tα στοιχεία 6.000 νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ληξιπρόθεσμες οφειλές μεγαλύτερες από 150.000 ευρώ ανάρτησε στο Διαδίκτυο το υπουργείο Οικονομικών. Το σύνολο των οφειλών που περιλαμβάνονται στον πίνακα ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ, από τα 42 δισ. ευρώ συνολικά των ληξιπροθέσμων οφειλών. Διαβάστε τη λίστα με τους μεγαλο-οφειλέτες.
H λίστα δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και μπορείτε να την διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.
Θα ακολουθήσει η ανάρτηση των ληξιπροθέσμων οφειλών φυσικών προσώπων μετά την ολοκλήρωση της υπό εξέλιξη διαδικασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την επιτάχυνση της οποίας έχει ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών.
To υπουργείο υποστηρίζει ότι η δημοσίευση των στοιχείων θα συμβάλει στη βελτίωση της συλλογής των εσόδων και «στην εμπέδωση εμπιστοσύνης μεταξύ του Υπουργείου και των φορολογουμένων μέσω της προώθησης της διαφάνειας».
Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει πάντως ότι σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η ενημέρωση των βάσεων δεδομένων των Πληροφοριακών από τις ΔΟΥ/Τελωνεία κατά την ημέρα άντλησης (5 Σεπτεμβρίου) δεν ταυτίζεται με τα διαθέσιμα στις υπηρεσίες αυτές στοιχεία, τότε ενδεχομένως να μην υπάρχει ορθή αποτύπωση των ανά οφειλέτη αντλούμενων στοιχείων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η αποκατάσταση των περιπτώσεων αυτών, προσθέτει το υπουργείο, «θα γίνει το ταχύτερο» σύμφωνα με το κείμενο πλαίσιο.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Σοκ! Εκτός ευρώ η Eλλάδα θα χάσει το 50% του ΑΕΠ
Δεδομένου του υψηλού κόστους διάλυσης της Ευρωζώνης προκρίνεται η σταδιακή μετάβαση στην οικονομική διακυβέρνηση
Φθηνότερα στοιχίζει η διάσωση της Eυρωζώνης, από τη διάλυσή της, καταλήγει η έκθεσή της UBS, η οποία αναλύει τα πιθανά σενάρια για το μέλλον του ευρώ και τις επιπτώσεις της κάθε περίπτωσης.
Στο συμπέρασμά τους, οι αναλυτές της UBS προσθέτουν ότι «το ευρώ δεν δουλεύει με τη σημερινή του δομή και τα σημερινά του κράτη-μέλη. Eίτε η δομή θα πρέπει να αλλάξει ή τα κράτη μέλη πρέπει να αλλάξουν...». Eκτιμούν ακόμη, ότι επειδή ακριβώς οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές στις χώρες στην περίπτωση της διάλυσης του ευρώ, είναι και μηδενικές οι πιθανότητες αυτό να συμβεί.
Mετά την αποτίμηση του κόστους στο ενδεχόμενο διάλυσης του ευρώ, οι αναλυτές UBS, προκρίνουν τη σταδιακή, αλλά και επίπονη, μετάβαση της δημοσιονομικής ενοποίησης των χωρών της Eυρωζώνης.
Στάση πληρωμών
Στην ανάλυσή τους εκτιμούν ότι για μία αδύναμη οικονομικά χώρα, όπως για παράδειγμα είναι η Eλλάδα, οι συνέπειες περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών από το ίδιο το κράτος, χρεοκοπίες επιχειρήσεων, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και του διεθνούς εμπορίου, με την υποτίμηση του νομίσματος να έχει μικρές πιθανότητες να βοηθήσει.

Σε αυτό το σενάριο, το κατά κεφαλήν κόστος σε μία χώρα σαν την Eλλάδα, εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 9.500 και 11.500 ευρώ για το πρώτο έτος και 3.000 - 4.000 ευρώ για κάθε χρόνο, για τα επόμενα έτη. Tο συμπέρασμα της UBS αναφέρει ότι το κόστος, σύμφωνα με αυτό τον συλλογισμό, θα ανέλθει σε 40% - 50% του AEΠ τον πρώτο χρόνο, ενώ το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί αρχικά κατά 60%.
Σε άλλο σενάριο η UBS αναλύει την περίπτωση μίας ισχυρής χώρας, όπως για παράδειγμα είναι η Γερμανία, να φύγει από το ευρώ. Oι επιπτώσεις, περιλαμβάνουν και πάλι χρεοκοπίες επιχειρήσεων, ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των γερμανικών τραπεζών και κατάρρευση του διεθνούς εμπορίου. Tο κόστος ανά πολίτη θα ανερχόταν σε αυτή την περίπτωση στα 6.000 - 8.000 ευρώ για το πρώτο έτος, το οποίο αντιστοιχεί σε 20%-25% του AEΠ, και στα 3.500 - 4.500 ευρώ ανά άτομο, ετησίως, για τα επόμενα χρόνια.
Στο σενάριο όπου η Γερμανία αποφάσιζε μια πλήρη διάσωση της Eλλάδας, της Iρλανδίας και της Πορτογαλίας, το συνολικό κόστος θα ανερχόταν στα 1.000 ευρώ ανά Γερμανό πολίτη.
Πολιτικό κόστος
Oι αναλυτές της UBS, αναφέρονται και στο πολιτικό κόστος. Eπισημαίνουν το πόσο σημαντικό είναι, αφού σε μια ενδεχόμενη διάσπαση της Eυρωζώνης, μειώνεται δραστικά η διεθνής επιρροή της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Yπογραμμίζουν μάλιστα, ότι καμία νομισματική ένωση στη σύγχρονη ιστορία δεν έχει διασπαστεί χωρίς κάποιας μορφής απολυταρχική - στρατιωτική κυβέρνηση ή ακόμη και εμφύλιο πόλεμο...

«Στον αέρα» οι εγγυήσεις
H πολυπόθητη «χρυσή τομή» στην απαίτηση της Φινλανδίας για παροχή εγγυήσεων, ώστε να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Eλλάδος, δεν βρέθηκε χθες στο Bερολίνο, κατά τη συνάντηση των υπουργών Oικονομικών της Γερμανίας, Bόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Oλλανδίας, Γιαν Kέες ντε Γιάγκερ και της Φινλανδίας Γιούτα Oυρπιλάινεν. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Oλλανδός υπουργός δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Eλλάδα. Υπογράμμισε ότι προτεραιότητα έχει να εκπληρώσει η Aθήνα τις δεσμεύσεις προς τους πιστωτές της, ενώ πρόσθεσε ότι κατά την τριμερή συνάντηση συζητήθηκε ακόμη η ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας με επιτάχυνση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Το 50% των χρηστών Η/Υ παγκοσμίως αποκτούν παράνομα λογισμικό
Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην πειρατεία λογισμικού
Σχεδόν οι μισοί από τους χρήστες Η/Υ παγκοσμίως -47%- αποκτούν το λογισμικό τους με παράνομο τρόπο σε μόνιμη ή τακτική βάση.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες δε τα νούμερα είναι πολύ υψηλότερα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε χρήστες Η/Υ σχετικά με την συμπεριφορά και την στάση τους απέναντι στην πειρατεία λογισμικού και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Ipsos Public Affairs, η εταιρία που διεξήγαγε την έρευνα εκ μέρους της BSA, απευθύνθηκε σε περίπου 15.000 χρήστες Η/Υ σε 32 χώρες, πραγματοποιώντας 400 έως 500 προσωπικές ή ηλεκτρονικές συνεντεύξεις σε κάθε χώρα.

Πάντως και στην Ελλάδα η πειρατεία του λογισμικού καλά κρατεί αφού κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αφορά την πειρατεία λογισμικού. Μάλιστα οι ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν παράνομο λογισμικό, πλήρωσαν το ποσό 1,5 εκατ. ευρώ το 2010 σε αποζημιώσεις και νομιμοποίηση των μη αδειοδοτημένων προγραμμάτων λογισμικού, όπως αποκαλύπτει η BSA.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η πλειοψηφία των χρηστών Η/Υ στον αναπτυσσόμενο κόσμο αποκτούν συστηματικά το λογισμικό τους με παράνομα μέσα, όπως είναι η αγορά μιας άδειας χρήσης για ένα πρόγραμμα λογισμικού και η μετέπειτα εγκατάστασή του σε πολλαπλούς υπολογιστές, ή το κατέβασμα (download) προγραμμάτων από δίκτυα ανταλλαγής (peer to peer), εκφράζοντας ωστόσο την υποστήριξή τους στις αξίες των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η Κίνα διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό τακτικών πειρατών σε σύγκριση με τις άλλες χώρες που μελετήθηκαν και κατόπιν ακολουθούν η Νιγηρία, το Βιετνάμ, η Ουκρανία, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Κορέα και το Μεξικό. Η μελέτη καταδεικνύει επίσης ότι στις αναπτυσσόμενες αγορές σημαντικό ποσοστό των πειρατών λογισμικού λανθασμένα πιστεύει πως ορισμένοι τρόποι απόκτησης λογισμικού είναι παράνομοι, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Την ίδια στιγμή πιστεύουν ότι η πειρατεία αποτελεί κοινή πρακτική και πως είναι μάλλον απίθανο να πιάσουν τους πειρατές λογισμικού.
Αξίζει επίσης να τονισθεί ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, οι λαμβάνοντες τις επιχειρηματικές αποφάσεις παρουσιάζουν συμπεριφορές και εκφράζουν απόψεις που συμπίπτουν με εκείνες άλλων χρηστών Η/Υ.
«Χρειάστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια πειρατών για να κλέψουν λογισμικό αξίας 59 δισ. δολ τον περασμένο χρόνο. Τώρα έχουμε αποκτήσει καλύτερη αντίληψη γύρω από το σκεπτικό τους» δήλωσε ο πρόεδρος & CEO της BSA, κ. Robert Holleyman. «Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι σαφή: Για να μειωθεί η πειρατεία λογισμικού πρέπει να εκπαιδευτούν οι επιχειρήσεις και οι μεμονωμένοι χρήστες σχετικά με το τι συνιστά νόμιμη απόκτηση και χρήση λογισμικού καθώς και να εφαρμοστούν οι νόμοι περί πνευματικής ιδιοκτησίας, αποστέλλοντας έτσι ένα ξεκάθαρο και αποτρεπτικό μήνυμα στην αγορά».
ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ
Ηλεκτρονική υποβολή των Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών ανακοινώνει ότι η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής των Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9), μετατίθεται για την 1η Δεκεμβρίου 2011 με τη χρήση καινούριας διαδικτυακής εφαρμογής.
Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει τη διαμόρφωση διαδικτυακής εφαρμογής, που θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να βλέπουν την ενημερωμένη περιουσιακή μερίδα τους με βάση τις δηλώσεις του 2009 και του 2010.
Επίσης θα έχουν και βοηθήματα χαρτών, ώστε να ενημερώνουν απευθείας τη μερίδα τους για το 2011. Με την ολοκλήρωση του συστήματος της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων Ε9 διευκολύνεται η άμεση, εύχρηστη και γρήγορη ενημέρωση της περιουσιακής εικόνας του κάθε φορολογούμενου, χωρίς το κόστος, τα λάθη και τις καθυστερήσεις που συνεπάγεται η χειρόγραφη υποβολή των δηλώσεων.
Ελβετική ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες
Ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο και πλήρωναν εκατοντάδες ευρώ επιπλέον τον χρόνο λόγω της ανατίμησής του σε σχέση με το ευρώ - τους τελευταίους δώδεκα μήνες - έδωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, καθώς με παρέμβασή της στις αγορές έβαλε φρένο στην κούρσα του νομίσματος.
Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αποφάσισε χθες ότι το κατώτατο όριο διαπραγμάτευσης του νομίσματος με το ευρώ θα πρέπει να είναι το 1,20 και πραγματοποίησε μαζικές αγορές ευρώ, με αποτέλεσμα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα να πραγματοποιήσει άλμα άνω του 8% έναντι του φράγκου σε μία μόλις συνεδρίαση. Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, «η τρέχουσα υπερβολική ανατίμηση του ελβετικού φράγκου θέτει ξεκάθαρη απειλή για την ελβετική οικονομία και φέρει τον κίνδυνο αποπληθωριστικής εξέλιξης. Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας συνεπώς στοχεύει στη σημαντική και διαρκή αποδυνάμωση του ελβετικού φράγκου. Με άμεση ισχύ, η τράπεζα δεν θα ανεχτεί πια τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/φράγκου χαμηλότερα από τα 1,20 φράγκα. Η SNB θα επιβάλει το όριο ελάχιστης ισοτιμίας με ύψιστη αποφασιστικότητα και είναι έτοιμη να αγοράσει ξένο συνάλλαγμα σε απεριόριστες ποσότητες».
Με την κίνηση αυτή, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας επιχειρεί να ανασχέσει τη μαζική στροφή των επενδυτών στο φράγκο, το οποίο τους τελευταίους μήνες παίζει ρόλο «ασφαλούς λιμένος» απέναντι στην κρίση της ευρωζώνης. Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, η ανατίμηση του ελβετικού νομίσματος είχε ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στις εταιρείες της χώρας, καθώς τα προϊόντα τους έχαναν την ανταγωνιστικότητά τους.
Κέρδος. Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας δίνει μεγάλη ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, η δόση των οποίων είχε εκτιναχθεί λόγω της υποτίμησης του ευρώ. Πριν από την παρέμβαση, το επιπλέον κόστος για ένα 25ετές στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ ξεπερνούσε με ευκολία τα 120 ευρώ τον μήνα ή τα 1.440 ευρώ τον χρόνο, μόνο από τη διαφορά της ισοτιμίας. Πλέον, αν και οι δανειολήπτες συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβότερα σε σχέση με το 2007 ή και το 2008, όταν το ευρώ είχε κινηθεί σε επίπεδα-ρεκόρ, θα δουν από την επόμενη δόση σημαντική μείωση στο ποσό που οφείλουν στην τράπεζα.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Πόσο κοστίζει η έξοδος από το ευρώ
Συμφέρει η διάσωση και όχι η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ. Αυτό υποστηρίζουν σε ανάλυσή τους οι οικονομολόγοι της UBS, οι οποίοι απορρίπτουν τα σενάρια διάσπασης της Ευρωζώνης και προκρίνουν τη λύση της πραγματικής δημοσιονομικής ενοποίησης.
Όπως υπολογίζουν οι αναλυτές της UBS, το κόστος της εξόδου μιας χώρας μέλους από το ευρώ είναι σημαντικό. Οι πιθανές επιπτώσεις περιλαμβάνουν την παύση πληρωμών στο δημόσιο χρέος, τις χρεοκοπίες εταιρειών, την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος όπως και την κατάρρευση του διεθνούς εμπορίου.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η υποτίμηση του νομίσματος δεν μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα, σύμφωνα με τη UBS.
Μάλιστα, όπως υπολογίζει ο οίκος, το κόστος της εξόδου μιας αδύναμης χώρας από το ευρώ φτάνει στα 9.500-11.500 ευρώ ανά κάτοικό της, μόνο για το πρώτο έτος. Για τα επόμενα χρόνια, το κόστος υπολογίζεται στα 3.000-4.000 ευρώ ετησίως ανά κάτοικο.
Εάν μια ισχυρότερη χώρα, όπως η Γερμανία, αποχωρήσει από το ευρώ, κανείς θα πρέπει να περιμένει χρεοκοπίες επιχειρήσεων, ανάγκες για κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και κατάρρευση των εξαγωγών. Το κόστος θα ήταν 6.000-8.000 ευρώ για κάθε Γερμανό τον πρώτο χρόνο και 3.500-4.500 ευρώ για τον επόμενο χρόνο.
Ουσιαστικά, πρόκειται για κόστος ίσο με το 20-25% του ΑΕΠ τον πρώτο χρόνο, την ώρα που η διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από κάθε κίνδυνο χρεοκοπίας θα κόστιζε κάτι περισσότερο από 1.000 ευρώ για κάθε Γερμανό, μια
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Τα νέα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων-μοτοσυκλετών
telh_kykloforias_2012Στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να καταβάλλουν τα νέα τέλη κυκλοφορίας για το 2012.
Τα νέα τέλη διαμορφώνονται με βάση τα κυβικά του κάθε οχήματος-μοτοσυκλέτας και κυμαίνονται από 22 ευρώ έως 1.320 ευρώ.
Πιο αναλυτικά, τα νέα τέλη διαμορφώνονται ως εξής:
Α. Αυτοκίνητα οχήματα ιδιωτικής χρήσης.
α) Επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως την 31.10.2010 και δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών:
Κατηγορία
Κυλινδρισμός κινητήρα
(κυβ. εκατ.)
Ετήσια τέλη κυκλοφορίας
(σε ευρώ)
Α
Έως
300
22
Β
301-
785
55
Γ
786-
1.071
120
Δ
1.072-
1.357
135
Ε
1.358-
1.548
240
ΣΤ
1.549-
1.738
265
Ζ
1.739
1.928
300
Η
1.929-
2.357
660
Θ
2.358-
3.000
880
Ι
3.001-
4.000
1.110
Κ
4.001-
και άνω
1.320
β) Επιβατικά αυτοκίνητα ταξινομούμενα για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1.11.2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια CΟ2 ανά χιλιόμετρο). Λαμβάνονται υπόψη οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτές αναγράφονται στην άδεια του οχήματος, ως εξής:
Κλιμάκιο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
(γρμ. CO2 ανά χιλιόμετρο)
Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμμάριο εκπομπών CO2
(σε ευρώ)
0-100
0,00
101-120
0,90
121-140
1,10
141-160
1,70
161-180
2,25
181-200
2,55
201-250
2,80
Άνω των 251
3,40
Για τα Ε.Ι.Χ. ρυμουλκούμενα, ημιρυμουλκούμενα (τροχόσπιτα): 140 ευρώ.
Στα ανωτέρω αυτοκίνητα περιλαμβάνονται και τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα που εισάγονται από το αλλοδαπό προσωπικό των εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων των εγκατεστημένων στην Ελλάδα με βάση τον α.ν. 89/1967 (Α΄ 132). Επίσης περιλαμβάνονται και τα τύπου Jeep αυτοκίνητα, ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό τους ως επιβατικών ή φορτηγών.
γ) Φορτηγά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες
Κατηγορία
Μεικτό βάρος σε χιλιόγραμμα
Τέλη κυκλοφορίας (σε ευρώ)
Α

έως
1.500
75
Β
1.501
-
3.500
105
Γ
3.501
-
10.000
300
Δ
10.001
-
20.000
600
Ε
20.001
-
30.000
940
ΣΤ
30.001
-
40.000
1.320
Ζ
40.001
-
και άνω
1.490
Για τα ρυμουλκά (τράκτορ): 300 ευρώ.
δ) Λεωφορεία:

Κατηγορία
Θέσεις καθημένων
Τέλη κυκλοφορίας (σε ευρώ)
Α
έως
33
210
Β
34-
50
410
Γ
51
και άνω
510
ε) Αυτοκίνητα που δεν ανήκουν στις πιο πάνω κατηγορίες: 535 ευρώ.
στ) Ειδικά, τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας των ιδιωτικής χρήσης επιβατικών οχημάτων που τελούν στο ανασταλτικό τελωνειακό καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής, υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών, όπως ορίζεται από τις διατάξεις της υποπερίπτωσης α΄ της περίπτωσης Α΄ της παραγράφου 1.
ζ) Στα εκποιούμενα από το Δημόσιο ή τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (Ο.Δ.Δ.Υ. Α.Ε.) επιβατικά αυτοκίνητα οχήματα, τα οποία τίθενται από τους αγοραστές σε κυκλοφορία, ως ιδιωτικής χρήσης, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται όπως και στην προηγούμενη υποπερίπτωση.
Προκειμένου για υβριδικά αυτοκίνητα οχήματα και υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες, που εμπίπτουν στις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου, έως 1.929 κ.εκ., ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, αυτά απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας. Για τα οχήματα της κατηγορίας αυτής άνω των 1.929 κ.εκ., τα τέλη κυ− κλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο ήμισυ των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων. Ειδικά, προκειμένου για ηλεκτροκίνητα και υδρογόνου αυτοκίνητα οχήματα και ηλεκτροκίνητες και υδρογόνου δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες, της πιο πάνω κατηγορίας, αυτά απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.
η) Για τα καινουργή ή μεταχειρισμένα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, ασθενοφόρα, νεκροφόρες και θωρακισμένα επιβατικά οχήματα, επειδή εξαιρούνται από τη μέτρηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τα τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα της κατηγορίας αυτής υπολογίζονται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών.
θ) Για τα μεταχειρισμένα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, με πρώτο έτος κυκλοφορίας στη διεθνή αγορά πριν από την 1.1.2002, ανεξάρτητα του χρόνου της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, επειδή για τα οχήματα αυτά δεν ήταν υποχρεωτική η μέτρηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τα τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα της κατηγορίας αυτής υπολογίζονται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών.
ι) Για τα επιβατικά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης που αποχαρακτηρίζονται και τίθενται σε κυκλοφορία, ως ιδιωτικής χρήσης, ως ημερομηνία για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, νοείται η ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα.
κ) Για τα επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης που είχαν ταξινομηθεί στη χώρα μας και μετά την διαγραφή τους από το Μητρώο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων επαναταξινομούνται στη χώρα, ως ημερομηνία πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, νοείται η ημερομηνία της πρώτης άδειας κυκλοφορίας στη χώρα μας, πριν από την διαγραφή τους.
Β. Αυτοκίνητα οχήματα δημόσιας χρήσης.
α) Επιβατικά (με ή χωρίς μετρητή) που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως την 31.10.2010: 290 ευρώ.
β) Επιβατικά (με ή χωρίς μετρητή) ταξινομούμενα για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1.11.2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια CΟ2 ανά χιλιόμετρο). Λαμβάνονται υπόψη οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτές αναγράφονται στην άδεια του οχήματος, ως εξής:
Κλιμάκιο εκπομπών διοξειδίου άνθρακα
(γρ. CO2 ανά χιλιόμετρο)
Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γρμ. εκπομπών CO2
(σε ευρώ)
0-100
0,00
101-150
2,25
Άνω των 251
2,80
γ) Φορτηγά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες:
Κατηγορία
Μεικτό βάρος σε χιλιόγραμμα
Τέλη κυκλοφορίας (σε ευρώ)
Α
έως 3.500
125
Β
3.501-10.000
195
Γ
10.001-19.000
340
Δ
19.001-26.000
495
Ε
26.001-33.000
650
ΣΤ
33.001-40.000
925
Ζ
40.001 και άνω
1.460
Για τα ρυμουλκά (τράκτορ): 300 ευρώ
δ) Λεωφορεία:

Κατηγορία ΑΣΤΙΚΑ
Θέσεις καθήμενων και όρθιων

Τέλη κυκλοφορίας (σε ευρώ)
Α
έως
50
210
Β
51
και άνω
385
Κατηγορία ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ
Θέσεις καθήμενων και όρθιων

Τέλη κυκλοφορίας (σε ευρώ)
Α
έως
50
215
Β
51
και άνω
300
Κατηγορία ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ
Θέσεις καθήμενων

Τέλη κυκλοφορίας (σε ευρώ)
Α
έως
40
430
Β
41
και άνω
595
ε) Αυτοκίνητα που δεν ανήκουν στις πιο πάνω κατηγορίες: 300 ευρώ.
Γ. Για τα αλλοδαπά φορτηγά αυτοκίνητα, για κάθε ταξίδι, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από τις ειδικές συμβάσεις της χώρας μας με άλλα κράτη: 100 ευρώ.
Δ. Για τη χορήγηση προσωρινής άδειας κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων 4 ευρώ ανά ημέρα.
Ε. Για τη δοκιμαστική κυκλοφορία των αυτοκινήτων οχημάτων:
α) Για μοτοσικλέτες: 30 ευρώ.
β) Για λοιπά οχήματα: 150 ευρώ.
ΣΤ. Τα τέλη κυκλοφορίας των δίτροχων, τρίτροχων μοτοποδηλάτων ορίζονται σε 12 ευρώ.
Ζ. Για τα οχήματα για τα οποία προβλέπεται απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, το ειδικό σήμα χορηγείται έναντι ποσού 5 ευρώ που αποτελεί το κόστος παραγωγής και διάθεσής του.»
2. Τα υβριδικά επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης (ΤΑΞΙ), κυλινδρισμού κινητήρα έως 1.929 κ.εκ., που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά έως την 31.10.2010, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας. Για τα υβριδικά επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης (ΤΑΞΙ), κυλινδρισμού κινητήρα άνω των 1.929 κ.εκ., που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά έως την 31.10.2010, τα τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο ήμισυ των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων. Για τα πιο πάνω οχήματα, ανεξάρτητα κυλινδρισμού κινητήρα, που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1.11.2010 και μετά, τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ανάλογα αν αυτά είναι ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης οχήματα. Τα επιβατικά ηλεκτροκίνητα και υδρογόνου αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά έως την 31.10.2010, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας. Για τα οχήματα αυτά, που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1.11.2010 και μετά, τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ανάλογα αν αυτά είναι ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης οχήματα.
Οι υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, κυλινδρισμού κινητήρα έως 1.929 κ.εκ., ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.
Για τις υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, κυλινδρισμού κινητήρα άνω των 1.929 κ.εκ., ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, τα τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο ήμισυ των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων. Οι επιβατικές ηλεκτροκίνητες και υδρογόνου δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.
3. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων ισχύουν για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2012 και επόμενων.
4. Με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν θίγονται οι απαλλαγές από τα τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα της παραγράφου 1.
5. Το ποσό των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων οχημάτων της παραγράφου 1, που καταβάλλεται για την προμήθεια του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας έτους 2012 και επόμενων, αποτελεί στο σύνολό του έσοδο του Δημοσίου.
6. Από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού παύει να ισχύει ως προς τα οχήματα της παραγράφου 1 κάθε διάταξη νόμου που ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα που ρυθμίζονται με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.
Α. Αυτοκίνητα οχήματα ιδιωτικής χρήσης.
α) Επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως την 31.10.2010 και δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών:
Κατηγορία
Κυλινδρισμός κινητήρα
(κυβ. εκατ.)
Ετήσια τέλη κυκλοφορίας
(σε ευρώ)
Α
Έως
300
22
Β
301-
785
55
Γ
786-
1.071
120
Δ
1.072-
1.357
135
Ε
1.358-
1.548
240
ΣΤ
1.549-
1.738
265
Ζ
1.739
1.928
300
Η
1.929-
2.357
660
Θ
2.358-
3.000
880
Ι
3.001-
4.000
1.110
Κ
4.001-
και άνω
1.320
β) Επιβατικά αυτοκίνητα ταξινομούμενα για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1.11.2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια CΟ2 ανά χιλιόμετρο). Λαμβάνονται υπόψη οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτές αναγράφονται στην άδεια του οχήματος, ως εξής:
Κλιμάκιο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
(γρμ. CO2 ανά χιλιόμετρο)
Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμμάριο εκπομπών CO2
(σε ευρώ)
0-100
0,00
101-120
0,90
121-140
1,10
141-160
1,70
161-180
2,25
181-200
2,55
201-250
2,80
Άνω των 251
3,40
Για τα Ε.Ι.Χ. ρυμουλκούμενα, ημιρυμουλκούμενα (τροχόσπιτα): 140 ευρώ.
Στα ανωτέρω αυτοκίνητα περιλαμβάνονται και τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα που εισάγονται από το αλλοδαπό προσωπικό των εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων των εγκατεστημένων στην Ελλάδα με βάση τον α.ν. 89/1967 (Α΄ 132). Επίσης περιλαμβάνονται και τα τύπου Jeep αυτοκίνητα, ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό τους ως επιβατικών ή φορτηγών.
γ) Φορτηγά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες
Κατηγορία
Μεικτό βάρος σε χιλιόγραμμα
Τέλη κυκλοφορίας (σε ευρώ)
Α

έως
1.500
75
Β
1.501
-
3.500
105
Γ
3.501
-
10.000
300
Δ
10.001
-
20.000
600
Ε
20.001
-
30.000
940
ΣΤ
30.001
-
40.000
1.320
Ζ
40.001
-
και άνω
1.490
Για τα ρυμουλκά (τράκτορ): 300 ευρώ.
δ) Λεωφορεία
:
Κατηγορία
Θέσεις καθημένων
Τέλη κυκλοφορίας (σε ευρώ)
Α
έως
33
210
Β
34-
50
410
Γ
51
και άνω
510
ε) Αυτοκίνητα που δεν ανήκουν στις πιο πάνω κατηγορίες: 535 ευρώ.
στ) Ειδικά, τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας των ιδιωτικής χρήσης επιβατικών οχημάτων που τελούν στο ανασταλτικό τελωνειακό καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής, υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών, όπως ορίζεται από τις διατάξεις της υποπερίπτωσης α΄ της περίπτωσης Α΄ της παραγράφου 1.
ζ) Στα εκποιούμενα από το Δημόσιο ή τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (Ο.Δ.Δ.Υ. Α.Ε.) επιβατικά αυτοκίνητα οχήματα, τα οποία τίθενται από τους αγοραστές σε κυκλοφορία, ως ιδιωτικής χρήσης, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται όπως και στην προηγούμενη υποπερίπτωση.
Προκειμένου για υβριδικά αυτοκίνητα οχήματα και υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες, που εμπίπτουν στις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου, έως 1.929 κ.εκ., ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, αυτά απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας. Για τα οχήματα της κατηγορίας αυτής άνω των 1.929 κ.εκ., τα τέλη κυ− κλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο ήμισυ των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων. Ειδικά, προκειμένου για ηλεκτροκίνητα και υδρογόνου αυτοκίνητα οχήματα και ηλεκτροκίνητες και υδρογόνου δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες, της πιο πάνω κατηγορίας, αυτά απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.
η) Για τα καινουργή ή μεταχειρισμένα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, ασθενοφόρα, νεκροφόρες και θωρακισμένα επιβατικά οχήματα, επειδή εξαιρούνται από τη μέτρηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τα τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα της κατηγορίας αυτής υπολογίζονται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών.
θ) Για τα μεταχειρισμένα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, με πρώτο έτος κυκλοφορίας στη διεθνή αγορά πριν από την 1.1.2002, ανεξάρτητα του χρόνου της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, επειδή για τα οχήματα αυτά δεν ήταν υποχρεωτική η μέτρηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τα τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα της κατηγορίας αυτής υπολογίζονται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών.
ι) Για τα επιβατικά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης που αποχαρακτηρίζονται και τίθενται σε κυκλοφορία, ως ιδιωτικής χρήσης, ως ημερομηνία για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, νοείται η ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα.
κ) Για τα επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης που είχαν ταξινομηθεί στη χώρα μας και μετά την διαγραφή τους από το Μητρώο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων επαναταξινομούνται στη χώρα, ως ημερομηνία πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, νοείται η ημερομηνία της πρώτης άδειας κυκλοφορίας στη χώρα μας, πριν από την διαγραφή τους.
Β. Αυτοκίνητα οχήματα δημόσιας χρήσης.
α) Επιβατικά (με ή χωρίς μετρητή) που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως την 31.10.2010: 290 ευρώ.
β) Επιβατικά (με ή χωρίς μετρητή) ταξινομούμενα για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1.11.2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια CΟ2 ανά χιλιόμετρο). Λαμβάνονται υπόψη οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτές αναγράφονται στην άδεια του οχήματος, ως εξής:
Κλιμάκιο εκπομπών διοξειδίου άνθρακα
(γρ. CO2 ανά χιλιόμετρο)
Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γρμ. εκπομπών CO2
(σε ευρώ)
0-100
0,00
101-150
2,25
Άνω των 251
2,80
γ) Φορτηγά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες:
Κατηγορία
Μεικτό βάρος σε χιλιόγραμμα
Τέλη κυκλοφορίας (σε ευρώ)
Α
έως 3.500
125
Β
3.501-10.000
195
Γ
10.001-19.000
340
Δ
19.001-26.000
495
Ε
26.001-33.000
650
ΣΤ
33.001-40.000
925
Ζ
40.001 και άνω
1.460
Για τα ρυμουλκά (τράκτορ): 300 ευρώ
δ) Λεωφορεία:

Κατηγορία ΑΣΤΙΚΑ
Θέσεις καθήμενων και όρθιων

Τέλη κυκλοφορίας (σε ευρώ)
Α
έως
50
210
Β
51
και άνω
385
Κατηγορία ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ
Θέσεις καθήμενων και όρθιων

Τέλη κυκλοφορίας (σε ευρώ)
Α
έως
50
215
Β
51
και άνω
300
Κατηγορία ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ
Θέσεις καθήμενων

Τέλη κυκλοφορίας (σε ευρώ)
Α
έως
40
430
Β
41
και άνω
595
ε) Αυτοκίνητα που δεν ανήκουν στις πιο πάνω κατηγορίες: 300 ευρώ.
Γ. Για τα αλλοδαπά φορτηγά αυτοκίνητα, για κάθε ταξίδι, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από τις ειδικές συμβάσεις της χώρας μας με άλλα κράτη: 100 ευρώ.
Δ. Για τη χορήγηση προσωρινής άδειας κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων 4 ευρώ ανά ημέρα.
Ε. Για τη δοκιμαστική κυκλοφορία των αυτοκινήτων οχημάτων:
α) Για μοτοσικλέτες: 30 ευρώ.
β) Για λοιπά οχήματα: 150 ευρώ.
ΣΤ. Τα τέλη κυκλοφορίας των δίτροχων, τρίτροχων μοτοποδηλάτων ορίζονται σε 12 ευρώ.
Ζ. Για τα οχήματα για τα οποία προβλέπεται απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, το ειδικό σήμα χορηγείται έναντι ποσού 5 ευρώ που αποτελεί το κόστος παραγωγής και διάθεσής του.»
2. Τα υβριδικά επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης (ΤΑΞΙ), κυλινδρισμού κινητήρα έως 1.929 κ.εκ., που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά έως την 31.10.2010, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας. Για τα υβριδικά επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης (ΤΑΞΙ), κυλινδρισμού κινητήρα άνω των 1.929 κ.εκ., που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά έως την 31.10.2010, τα τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο ήμισυ των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων. Για τα πιο πάνω οχήματα, ανεξάρτητα κυλινδρισμού κινητήρα, που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1.11.2010 και μετά, τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ανάλογα αν αυτά είναι ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης οχήματα. Τα επιβατικά ηλεκτροκίνητα και υδρογόνου αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά έως την 31.10.2010, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας. Για τα οχήματα αυτά, που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1.11.2010 και μετά, τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ανάλογα αν αυτά είναι ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης οχήματα.
Οι υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, κυλινδρισμού κινητήρα έως 1.929 κ.εκ., ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.
Για τις υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, κυλινδρισμού κινητήρα άνω των 1.929 κ.εκ., ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, τα τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο ήμισυ των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων. Οι επιβατικές ηλεκτροκίνητες και υδρογόνου δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.
3. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων ισχύουν για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2012 και επόμενων.
4. Με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν θίγονται οι απαλλαγές από τα τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα της παραγράφου 1.
5. Το ποσό των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων οχημάτων της παραγράφου 1, που καταβάλλεται για την προμήθεια του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας έτους 2012 και επόμενων, αποτελεί στο σύνολό του έσοδο του Δημοσίου.
6. Από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού παύει να ισχύει ως προς τα οχήματα της παραγράφου 1 κάθε διάταξη νόμου που ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα που ρυθμίζονται με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.
Α. Αυτοκίνητα οχήματα ιδιωτικής χρήσης.
α) Επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως την 31.10.2010 και δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών:
Κατηγορία
Κυλινδρισμός κινητήρα
(κυβ. εκατ.)
Ετήσια τέλη κυκλοφορίας
(σε ευρώ)
Α
Έως
300
22
Β
301-
785
55
Γ
786-
1.071
120
Δ
1.072-
1.357
135
Ε
1.358-
1.548
240
ΣΤ
1.549-
1.738
265
Ζ
1.739
1.928
300
Η
1.929-
2.357
660
Θ
2.358-
3.000
880
Ι
3.001-
4.000
1.110
Κ
4.001-
και άνω
1.320
β) Επιβατικά αυτοκίνητα ταξινομούμενα για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1.11.2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια CΟ2 ανά χιλιόμετρο). Λαμβάνονται υπόψη οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτές αναγράφονται στην άδεια του οχήματος, ως εξής:
Κλιμάκιο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
(γρμ. CO2 ανά χιλιόμετρο)
Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμμάριο εκπομπών CO2
(σε ευρώ)
0-100
0,00
101-120
0,90
121-140
1,10
141-160
1,70
161-180
2,25
181-200
2,55
201-250
2,80
Άνω των 251
3,40
Για τα Ε.Ι.Χ. ρυμουλκούμενα, ημιρυμουλκούμενα (τροχόσπιτα): 140 ευρώ.
Στα ανωτέρω αυτοκίνητα περιλαμβάνονται και τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα που εισάγονται από το αλλοδαπό προσωπικό των εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων των εγκατεστημένων στην Ελλάδα με βάση τον α.ν. 89/1967 (Α΄ 132). Επίσης περιλαμβάνονται και τα τύπου Jeep αυτοκίνητα, ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό τους ως επιβατικών ή φορτηγών.
γ) Φορτηγά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες
Κατηγορία
Μεικτό βάρος σε χιλιόγραμμα
Τέλη κυκλοφορίας (σε ευρώ)
Α

έως
1.500
75
Β
1.501
-
3.500
105
Γ
3.501
-
10.000
300
Δ
10.001
-
20.000
600
Ε
20.001
-
30.000
940
ΣΤ
30.001
-
40.000
1.320
Ζ
40.001
-
και άνω
1.490
Για τα ρυμουλκά (τράκτορ): 300 ευρώ.
δ) Λεωφορεία:

Κατηγορία
Θέσεις καθημένων
Τέλη κυκλοφορίας (σε ευρώ)
Α
έως
33
210
Β
34-
50
410
Γ
51
και άνω
510
ε) Αυτοκίνητα που δεν ανήκουν στις πιο πάνω κατηγορίες: 535 ευρώ.
στ) Ειδικά, τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας των ιδιωτικής χρήσης επιβατικών οχημάτων που τελούν στο ανασταλτικό τελωνειακό καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής, υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών, όπως ορίζεται από τις διατάξεις της υποπερίπτωσης α΄ της περίπτωσης Α΄ της παραγράφου 1.
ζ) Στα εκποιούμενα από το Δημόσιο ή τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (Ο.Δ.Δ.Υ. Α.Ε.) επιβατικά αυτοκίνητα οχήματα, τα οποία τίθενται από τους αγοραστές σε κυκλοφορία, ως ιδιωτικής χρήσης, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται όπως και στην προηγούμενη υποπερίπτωση.
Προκειμένου για υβριδικά αυτοκίνητα οχήματα και υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες, που εμπίπτουν στις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου, έως 1.929 κ.εκ., ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, αυτά απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας. Για τα οχήματα της κατηγορίας αυτής άνω των 1.929 κ.εκ., τα τέλη κυ− κλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο ήμισυ των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων. Ειδικά, προκειμένου για ηλεκτροκίνητα και υδρογόνου αυτοκίνητα οχήματα και ηλεκτροκίνητες και υδρογόνου δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες, της πιο πάνω κατηγορίας, αυτά απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.
η) Για τα καινουργή ή μεταχειρισμένα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, ασθενοφόρα, νεκροφόρες και θωρακισμένα επιβατικά οχήματα, επειδή εξαιρούνται από τη μέτρηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τα τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα της κατηγορίας αυτής υπολογίζονται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών.
θ) Για τα μεταχειρισμένα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, με πρώτο έτος κυκλοφορίας στη διεθνή αγορά πριν από την 1.1.2002, ανεξάρτητα του χρόνου της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, επειδή για τα οχήματα αυτά δεν ήταν υποχρεωτική η μέτρηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τα τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα της κατηγορίας αυτής υπολογίζονται με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών.
ι) Για τα επιβατικά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης που αποχαρακτηρίζονται και τίθενται σε κυκλοφορία, ως ιδιωτικής χρήσης, ως ημερομηνία για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, νοείται η ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα.
κ) Για τα επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης που είχαν ταξινομηθεί στη χώρα μας και μετά την διαγραφή τους από το Μητρώο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων επαναταξινομούνται στη χώρα, ως ημερομηνία πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, νοείται η ημερομηνία της πρώτης άδειας κυκλοφορίας στη χώρα μας, πριν από την διαγραφή τους.
Β. Αυτοκίνητα οχήματα δημόσιας χρήσης.

α) Επιβατικά (με ή χωρίς μετρητή) που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως την 31.10.2010: 290 ευρώ.
β) Επιβατικά (με ή χωρίς μετρητή) ταξινομούμενα για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1.11.2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια CΟ2 ανά χιλιόμετρο). Λαμβάνονται υπόψη οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτές αναγράφονται στην άδεια του οχήματος, ως εξής:
Κλιμάκιο εκπομπών διοξειδίου άνθρακα
(γρ. CO2 ανά χιλιόμετρο)
Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γρμ. εκπομπών CO2
(σε ευρώ)
0-100
0,00
101-150
2,25
Άνω των 251
2,80
γ) Φορτηγά αυτοκίνητα
Κατηγορία
Μεικτό βάρος σε χιλιόγραμμα
Τέλη κυκλοφορίας (σε ευρώ)
Α
έως 3.500
125
Β
3.501-10.000
195
Γ
10.001-19.000
340
Δ
19.001-26.000
495
Ε
26.001-33.000
650
ΣΤ
33.001-40.000
925
Ζ
40.001 και άνω
1.460
Για τα ρυμουλκά (τράκτορ): 300 ευρώ
δ) Λεωφορεία:
Κατηγορία ΑΣΤΙΚΑ
Θέσεις καθήμενων και όρθιων

Τέλη κυκλοφορίας (σε ευρώ)
Α
έως
50
210
Β
51
και άνω
385
Κατηγορία ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ
Θέσεις καθήμενων και όρθιων

Τέλη κυκλοφορίας (σε ευρώ)
Α
έως
50
215
Β
51
και άνω
300
Κατηγορία ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ
Θέσεις καθήμενων

Τέλη κυκλοφορίας (σε ευρώ)
Α
έως
40
430
Β
41
και άνω
595
ε) Αυτοκίνητα που δεν ανήκουν στις πιο πάνω κατηγορίες: 300 ευρώ.
Γ. Για τα αλλοδαπά φορτηγά αυτοκίνητα, για κάθε ταξίδι, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από τις ειδικές συμβάσεις της χώρας μας με άλλα κράτη: 100 ευρώ.
Δ. Για τη χορήγηση προσωρινής άδειας κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων 4 ευρώ ανά ημέρα.
Ε. Για τη δοκιμαστική κυκλοφορία των αυτοκινήτων οχημάτων:
α) Για μοτοσικλέτες: 30 ευρώ.
β) Για λοιπά οχήματα: 150 ευρώ.
ΣΤ. Τα τέλη κυκλοφορίας των δίτροχων, τρίτροχων μοτοποδηλάτων ορίζονται σε 12 ευρώ.
Ζ. Για τα οχήματα για τα οποία προβλέπεται απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, το ειδικό σήμα χορηγείται έναντι ποσού 5 ευρώ που αποτελεί το κόστος παραγωγής και διάθεσής του.»
2. Τα υβριδικά επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης (ΤΑΞΙ), κυλινδρισμού κινητήρα έως 1.929 κ.εκ., που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά έως την 31.10.2010, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας. Για τα υβριδικά επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης (ΤΑΞΙ), κυλινδρισμού κινητήρα άνω των 1.929 κ.εκ., που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά έως την 31.10.2010, τα τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο ήμισυ των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων. Για τα πιο πάνω οχήματα, ανεξάρτητα κυλινδρισμού κινητήρα, που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1.11.2010 και μετά, τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ανάλογα αν αυτά είναι ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης οχήματα. Τα επιβατικά ηλεκτροκίνητα και υδρογόνου αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά έως την 31.10.2010, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας. Για τα οχήματα αυτά, που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1.11.2010 και μετά, τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ανάλογα αν αυτά είναι ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης οχήματα.
Οι υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, κυλινδρισμού κινητήρα έως 1.929 κ.εκ., ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.
Για τις υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, κυλινδρισμού κινητήρα άνω των 1.929 κ.εκ., ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, τα τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο ήμισυ των τελών των αντίστοιχων συμβατικών οχημάτων. Οι επιβατικές ηλεκτροκίνητες και υδρογόνου δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.
3. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων ισχύουν για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2012 και επόμενων.
4. Με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν θίγονται οι απαλλαγές από τα τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα της παραγράφου 1.
5. Το ποσό των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων οχημάτων της παραγράφου 1, που καταβάλλεται για την προμήθεια του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας έτους 2012 και επόμενων, αποτελεί στο σύνολό του έσοδο του Δημοσίου.
6. Από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού παύει να ισχύει ως προς τα οχήματα της παραγράφου 1 κάθε διάταξη νόμου που ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα που ρυθμίζονται με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.
ΠΗΓΗ: Ημερη