Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Δεν καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή στα Επιμελητήρια
Δεν καταργείται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να εγγράφονται στα επιμελητήρια, διαβεβαιώνει το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για την ενίσχυση της διαφάνειας, της αντιπροσωπευτικότητας και της χρηστής διοίκησης όλων των επιμελητηριακών οργανισμών.
Νέο νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί σύντομα, το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας, της αντιπροσωπευτικότητας και της χρηστής διοίκησης όλων των επιμελητηριακών οργανισμών, όπως προκύπτει από όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με αφορμή τις πληροφορίες σχετικά με την κατάργηση της επιχειρηματικής εισφοράς των μελών προς τα επιμελητήρια.
Στην απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης προς τον υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με την υποχρέωση εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια επισημαίνεται ότι ο επιμελητηριακός θεσμός αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής του υπουργείου για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζεται ότι μετά και από σχετική διαπραγμάτευση με την Τρόικα, "δεν τίθεται κανένα ζήτημα κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια όλης της χώρας, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα καίριο χτύπημα στη βιωσιμότητα των επιμελητηρίων".
Νωρίτερα ο κ.Χατζηδάκης είχε μιλήσει, με δήλωσή του για ιδέα που έχει υποβληθεί από την τρόικα για εθελοντική συμμετοχή στα επιμελητήρια και ζητούσε να επανεξεταστεί από όλες τις πλευρές.
Σε ό,τι αφορά στα επιμελητήρια ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία πρωταγωνιστεί στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Χαρακτηριστική προς αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο των συζητήσεων που είναι σε εξέλιξη, είναι η πρότασή της για μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
Σχετικά με την εισφορά που καταβάλλεται στα επιμελητήρια- που είναι και ο λόγος για την προτεινόμενη εθελοντική συμμετοχή- σημειώνει ότι είναι στο 95% των περιπτώσεων μόνο 50 έως 60 ευρώ ετησίως και επιπλέον τα επιμελητήρια παρέχουν υπηρεσίες προς όλη την επιχειρηματική κοινότητα αδιακρίτως.
Χαρακτηριστική περίπτωση αναφέρει την ανάληψη του έργου του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και της υπηρεσίας μίας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων, όπου- στην ουσία- έχουν ρόλο δημόσιας υπηρεσίας, χωρίς να ενισχύονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Σε ό,τι αφορά στην επίπτωση του PSI στα ομόλογα ιδιωτών- επενδυτών σχολίασε ότι: «θεωρούμε πως πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για τη δίκαιη αντιμετώπιση των ιδιωτών- επενδυτών που έχουν αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, κάνοντας, ουσιαστικά, μια αποταμίευση των κόπων τους.
Κατά τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, τα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες αποτελούν περίπου το 1% του συνόλου των ομολόγων και, κατά συνέπεια, όποια μείωση της αξίας τους θα έχει ελάχιστη συμμετοχή στη μείωση του ελληνικού χρέους.
Από την άλλη, η προστασία τους θα δημιουργήσει επενδυτική ασφάλεια για ανάλογες επενδύσεις στο άμεσο μέλλον και θα συντελέσει, από την πλευρά της, στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες πρέπει να επιχειρηθεί να αντιμετωπιστούν, διότι η προσέλκυση ιδιωτών- επενδυτών είναι βασική προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης».
ΠΗΓΗ: Έθνος
Με 13 αλλαγές το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης
Φόρους - φωτιά θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011 με την εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων.
Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, η αύξηση των συντελεστών φόρου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι αυξήσεις έως και 100% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες και αυτοκίνητα, το «ψαλίδισμα» στις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια, αλλά και η κατάργηση του «μπόνους» των αποδείξεων ανεβάζει στα ύψη το φορολογικό «λογαριασμό» για εκατομμύρια φορολογούμενους.
Ο αριθμός των φορολογούμενων που θα λάβουν φέτος επιστροφή φόρου θα είναι ελάχιστος, καθώς οι αλλαγές που έχουν γίνει στη φορολογία εισοδήματος φέρνουν μεγάλες επιβαρύνσεις για όλους. Ο χρόνος για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων άρχισε να μετράει αντίστροφα και ήδη το νέο έντυπο Ε1 είναι έτοιμο να αποσταλεί στους φορολογούμενους.
Με 13 αλλαγές σχεδιάστηκε το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα συμπληρώσουν και θα υποβάλουν φέτος περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι. Ειδικότερα στο έντυπο που παρουσιάζει σήμερα η «Η» έχουν γίνει οι εξής αλλαγές:
1. Στον πίνακα 2: Καταργήθηκε ο κωδικός 027-028 που συμπλήρωναν οι δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
2. Έχει προστεθεί νέος κωδικός 017- 018 τον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1981 και μετά. Για τους φορολογούμενους αυτούς ισχύει το αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ, εφόσον τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν το όριο αυτό. Αν το ετήσιο εισόδημα των φορολογούμενων ηλικίας έως 30 ετών είναι μεγαλύτερο των 9.000 ευρώ, τότε εφαρμόζεται το «κουτσουρεμένο» αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και πληρώνουν περισσότερο φόρο.
3. Απαλείφθηκε η ένδειξη 019-020 δίπλα από την οποία ο φορολογούμενος δήλωνε εάν κατά το προηγούμενο έτος ήταν νέος επιτηδευματίας ηλικίας κάτω των 35 ετών και τα καθαρά του κέρδη ήταν χαμηλότερα των 30.000 ευρώ. Για κάθε φορολογούμενο αυτής της κατηγορίας ίσχυε για το 2010 απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος. Η απαλλαγή αυτή καταργήθηκε αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2011, οπότε απαλείφθηκε και η σχετική ένδειξη από το έντυπο της φορολογικής δήλωσης.
4. Στον πίνακα 3: Περικόπτεται σημαντικά η μείωση φόρου που προκύπτει για τους φορολογούμενους με αναπηρία 67%, οι οποίοι συμπληρώνουν τον κωδικό 001-002. Το συνολικό ποσό των δαπανών που αναγνωρίζεται περιορίζεται από τα 2.400 στα 2.000 ευρώ και δεν αφαιρείται πλέον από το εισόδημα, αλλά προσαυξάνει το αφορολόγητο όριο. Με τον τρόπο αυτό, το μειωμένο από τα 2.400 στα 2.000 ευρώ ποσό των δαπανών που αναγνωρίζεται δεν εκπίπτει πλέον από το πάνω μέρος του εισοδήματος του φορολογούμενου, όπου οι συντελεστές φόρου μπορεί να είναι υψηλοί και το όφελος της έκπτωσης μεγάλο, αλλά από το κάτω μέρος του εισοδήματος, όπου ο συντελεστής φόρου είναι χαμηλός.
5. Στον πίνακα 4: Στο εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα έχει προστεθεί ο κωδικός 515-516 στις οποίες αναγράφονται οι ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ελευθέριο επάγγελμα.
6. Στον πίνακα 5: Στα τεκμήρια διαβίωσης που αφορούν τις κατοικίες (κύρια, εξοχική, δευτερεύουσες) έχουν προστεθεί οι κωδικοί 206-208-210 στους οποίους οι φορολογούμενοι που έχουν «τακτοποιήσει» ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους θα πρέπει να γράψουν την επιφάνεια των χώρων αυτών. Πολλοί φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πιαστούν στην «παγίδα» των τεκμηρίων, καθώς θα εμφανίσουν στην εφορία κατοικίες με μεγαλύτερη επιφάνεια και κατά συνέπεια θα έχουν μεγαλύτερο τεκμήριο.
7. Στον πίνακα 6: Εχουν μεταφερθεί από τον πίνακα 5 των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων οι κωδικοί (735-736 και 737-738) που αφορούν στην αγορά ακινήτων, ανέγερση οικοδομών και κατασκευή πισίνας λόγω αναστολής εφαρμογής του «πόθεν έσχες». Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα ποσά που διέθεσαν το 2011 για την αγορά ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών αλλά δεν θα ελεγχθούν για το «πόθεν έσχες». Προσοχή! Σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας με στεγαστικό δάνειο, οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που κατέβαλαν το 2011 οι φορολογούμενοι για την εξυπηρέτηση του δανείου θεωρούνται τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και προστίθενται στις υπόλοιπες δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.
8. Προστέθηκε ο κωδικός 657-658 στο οποίο οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν τα εισοδήματα που εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (αποζημίωση λόγω απόλυσης, εφάπαξ).
9. Στον πίνακα 7: Εχει απαλειφθεί ο κωδικός 041-042 που αφορούσε τη δαπάνη δικηγόρου μετά την κατάργηση της έκπτωσης φόρου. Τα ποσά που δαπανούν οι φορολογούμενοι για δικηγορικές αμοιβές υπολογίζονται στις δαπάνες με αποδείξεις που μετράνε για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου.
10. Νέος κωδικός 075-076 για τις δωρεές χρηματικών ποσών στο «λογαριασμό αλληλοβοηθείας για την απόσβεση του δημοσίου χρέους».
11. Εχουν συγχωνευθεί οι κωδικοί που αφορούν στους τόκους στεγαστικών δανείων. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία σύναψης του δανείου οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν στον κωδικό 063-064 τους τόκους που κατέβαλαν το 2011.
12. Προστέθηκαν νέοι κωδικοί 077-078 που αφορούν στα μισθώματα επιχειρήσεων τριτογενούς τομέα της περιοχής «Γεράνι» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, προκειμένου να εκπέσει από αυτά έως το 80% των δαπανών αποκατάστασης.
13. Νέοι κωδικοί 033- 034- 035- 036 που καταγράφονται οι δαπάνες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Οι συντελεστές για εκπτώσεις στο πρόστιμο
Σε όλα τα ρυθμιζόμενα κτίσματα για 30 χρόνια δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης, διατήρησης ή άλλες κυρώσεις και θα υπάρχει σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφελείας
Εναν μήνα προθεσμία, εκτός κι αν υπάρξει νέα παράταση, έχουν οι χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να ενταχθούν στη ρύθμιση (Ν. 4014/2011) για την τακτοποίηση που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Εως τις 28 Φεβρουαρίου οι ιδιοκτήτες θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, ενώ η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2012 για όλες τις υποβαλλόμενες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011 αιτήσεις.
Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, οι αιτήσεις και τα προσδοκώμενα έσοδα για το κράτος κρίνονται ικανοποιητικά. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου στο σύστημα είχαν ενταχθεί περισσότερες από 225.800 δηλώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων.
Τα συνολικά αναμενόμενα έσοδα από τις δηλώσεις αυτές ξεπερνούν το 1,4 δισ. ευρώ, ενώ είχαν εισπραχθεί από παράβολα και πρόστιμα περίπου 282 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΕΚΑ ευελπιστεί ότι μέχρι το τέλος της προθεσμίας οι δηλώσεις θα αντιστοιχούν σε έσοδα που θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.
Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν του ακινήτου, την τιμή ζώνης, συντελεστή 15%, την ύπαρξη ή όχι οικοδομικής άδειας, τη θέση του κτίσματος σε περιοχή εντός ή εκτός σχεδίου, το είδος της χρήσης (κύρια και μοναδική κατοικία, άλλη χρήση κ.λπ), τον τύπο της πολεοδομικής παράβασης (κατ' επέκταση ή/ και καθ' ύψος υπέρβαση δόμησης, υπέρβαση κάλυψης, παραβίαση πλάγιων αποστάσεων ή/ και οικοδομικής γραμμής), την αλλαγή ως προς τη χρήση της πολεοδομικής άδειας και λοιπές παραβάσεις. Για όλα τα ακίνητα το πρόστιμο θα πρέπει να καταβληθεί μέσα σε 48 μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου, τμηματικά, σε ισόποσες δόσεις.
Καθυστέρηση στις δόσεις επιβάλλει προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Η πρώτη δόση του προστίμου θα πρέπει να καταβληθεί μέσα σε 3 μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου (η προθεσμία αναμένεται να παραταθεί με σχετική νομοθετική ρύθμιση). Εάν καταβληθεί ολόκληρο το πρόστιμο γίνεται έκπτωση 20%. Εάν η πρώτη δόση δεν καταβληθεί μέσα στην προθεσμία ή εάν ο ιδιοκτήτης δεν καταβάλει τρεις συνεχόμενες δόσεις, τότε χάνει το δικαίωμά του να υπαχθεί στη ρύθμιση.
Εως και 90%
Το υπουργείο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν γενναίες εκπτώσεις, έως και 90% στα πρόστιμα αυθαιρέτων που ανήκουν σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ). Δεν αποκλείεται ανάλογη μείωση των προστίμων να υπάρξει και για άλλες κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα φτώχειας κ.λπ. Για όσα αυθαίρετα βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου όπου δεν υπάρχει καθορισμένη τιμή ζώνης, για τον υπολογισμό των προστίμων λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή που ισχύει στον δήμο. Εάν αυτή δεν έχει καθοριστεί, τότε λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην Περιφέρεια, με την προϋπόθεση ότι στην οικεία τοπική ή δημοτική κοινότητα η μέγιστη τιμή ζώνης δεν υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ.
Επίσης, προβλέπεται ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση κτίσματα στον αιγιαλό και στην παραλία ή σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως επίσης και όταν είναι κάτω από 20 μέτρα από την κορυφογραμμή. Η διάταξη αυτή επιχειρείται να αλλάξει, ώστε, εφόσον έχει εκδοθεί η οικοδομή άδεια και το ύψος είναι 5 μέτρα, να μπορεί κάποιος να κάνει χρήση του νόμου για την αυθαίρετη δόμηση.
Για όλα τα ρυθμιζόμενα αυθαίρετα για 30 χρόνια δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης, διατήρησης ή άλλες κυρώσεις, θα υπάρχει σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφελείας και θα μπορούν να γίνονται επισκευαστικές εργασίες, αρκεί να μην αυξάνουν τον κτιριακό όγκο του αυθαίρετου κτίσματος. Ειδικά για τις αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου ή εκτός ορίων οικισμών, οι δήμοι όλης της χώρας πρέπει να ολοκληρώσουν τον πολεοδομικό τους σχεδιασμό.
Με μία υπογραφή
Αρκεί μία υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, συνοδεία τεχνικής έκθεσης μηχανικού, για να αποδειχθεί ο χρόνος κατασκευής ενός αυθαιρέτου εφόσον δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα, αεροφωτογραφίες ή ιδιωτικά έγγραφα βεβαίας χρονολογίας, τα οποία να το αποδεικνύουν. Ετσι ανοίγει ο δρόμος για την τακτοποίηση και άλλων αυθαιρέτων.
Μέχρι την 28η Φεβρουαρίου η αίτηση
Η αυτοψία και ο καθορισμός των δόσεων
Ο πολίτης απευθύνεται σε μηχανικό ο οποίος κάνει αυτοψία, αναλαμβάνει τη συλλογή των στοιχείων που απαιτούνται για την υπαγωγή στη ρύθμιση και υπολογίζει το «προσωρινό πρόστιμο».
Στη συνέχεια συμπληρώνει και υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2012 και το ηλεκτρονικό σύστημα εκδίδει έναν «μοναδικό αριθμό» για το αυθαίρετο, εντολή για πληρωμή του κατάλληλου «τέλους υπαγωγής» στη ρύθμιση (παραβόλου), καθώς και το ύψος των πληρωμών σε σχέση με τον αριθμό των δόσεων, έως 48 που θα επιλεγεί από τον πολίτη. Το τέλος καταβάλλεται (και ηλεκτρονικά μέσω web banking) σε τραπεζικό ίδρυμα, η πληρωμή πιστοποιείται αυτόματα και ενεργοποιείται η διαδικασία ένταξης.
Ακολουθούν οι πληρωμές των δόσεων για τις οποίες ενημερώνεται αυτόματα το σύστημα, με την πρώτη από αυτές να πρέπει να έχει καταβληθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2012 για τις δηλώσεις που έγιναν τους πρώτους μήνες, από τον Οκτώβριο του 2011 και μετά.
Στον πολίτη δίνεται κωδικός που θα του επιτρέπει την ενημέρωσή του για την καταχώριση των δόσεων και το οφειλόμενο υπόλοιπο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Τα σχέδια
Παράλληλα συγκεντρώνονται ή συντάσσονται τα απαιτούμενα σχέδια και άλλα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι την 31η Μαρτίου 2012 και βάσει αυτών γίνεται ο υπολογισμός του «τελικού προστίμου» και ο επαναπροσδιορισμός του ποσού των δόσεων από το σύστημα.
Ο μηχανικός υποβάλλει στο σύστημα το σύνολο των απαιτούμενων στοιχείων και σχεδίων. Με τη διαπίστωση της πληρότητας αυτών, εκδίδεται αυτόματα από το σύστημα «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ», στην οποία θα αναφέρονται όλα τα στοιχεία του ενταγμένου στη ρύθμιση αυθαιρέτου. Η βεβαίωση είναι απαραίτητη για τη μεταβίβαση του αυθαιρέτου.
Ειδικές περιπτώσεις
Εφάπαξ 500 ευρώ
Το ειδικό πρόστιμο για την τακτοποίηση διαφορετικής διαμερισμάτωσης ορόφου από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, είναι 500 ευρώ και καταβάλλεται εφάπαξ, εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης, και δεν καταβάλλεται παράβολο. Οσον αφορά τη διαφορετική διαρρύθμιση διακεκριμένης αυτοτελούς οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, αυτή δεν συνιστά αυθαίρετη κατασκευή. Επίσης, το εξαρτημένο τοπογραφικό που θα πρέπει να συνοδεύει τα δικαιολογητικά του νόμου για τα αυθαίρετα περιορίζεται στις εκτός σχεδίου περιοχές.
Για δεύτερη κατοικία
Σε εξοχικό σε περιοχή με τιμή ζώνης 800€. και οικοδομική άδεια για 200 τ.μ., με υπερβάσεις: α) 40 τ.μ. (δωμάτιο) και β) 20 τ.μ. υπόγειου χώρου που έγινε κύριος (και δεν έχει δηλωθεί στον 3843/2010) το πρόστιμο είναι:
Καταβολή παράβολου 1.000€.
Πρόστιμο για το δωμάτιο: 40 τ.μ. Χ 800€ Τ.Ζ. Χ 0,15 Χ 1,7 (εκτός σχεδίου) Χ 1 (υπέρβασης δόμησης <50%) Χ 0,5 (άλλη κατοικία με ΤΖ <1.000€) = 4.080€.
Πρόστιμο για το υπόγειο: 20 τ.μ. Χ 0,5 (βοηθητικός χώρος) Χ 800€ Τ.Ζ. Χ 0,15 Χ 1,7 Χ 1 Χ 1,4 (αλλαγή χρήσης) Χ 0,5 = 1.428€.
Η συνολική οφειλή είναι: 4.080 + 1.428 - 1.000 = 4.508€ ενώ με εφάπαξ καταβολή και έκπτωση 20% στο πρόστιμο η οφειλή είναι: 5.508 - 20% - 1.000 = 3.406,4€.
Για πρώτη κατοικία
Σε οριζόντια ιδιοκτησία 100 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.500€ με οικοδομική άδεια, όπου έγινε υπέρβαση δόμησης 30 τ.μ.: Εάν είναι νομιμοποιήσιμη η υπέρβαση (αρθ.22 παρ.3 του Ν. 1577/85), καταβάλλεται παράβολο των 500€ και υποχρεούται ο ιδιοκτήτης να εκδώσει άδεια εντός 3ετίας.
Εάν δεν είναι νομιμοποιήσιμη η υπέρβαση για την τακτοποίηση καταβάλεται παράβολο 500€.
Το ειδικό πρόστιμο είναι: 30τ.μ. Χ 1500Τ.Ζ. Χ 0,15 Χ 0,4 (α' κατοικία) Χ 1 (υπέρβαση δόμησης <50%) = 2.700€.
Η συνολική οφειλή είναι: 2.700 - 500 = 2.200€ ενώ με εφάπαξ καταβολή και έκπτωση 20% στο πρόστιμο η οφειλή είναι: 2.700€ -20% - 500 = 1.660€.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Έρχεται «κούρεμα» έως 35% στις αποδοχές των εργαζομένων
Μειώσεις μισθών έως 35% για το σύνολο των εργαζομένων και όχι μόνον για τους αμειβόμενους με τα κατώτατα όρια φέρνει το «κούρεμα» κατά 20% του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Σύλλογικής Σύμβασης Εργασίας που αποτελεί «οδηγό» σε όλες τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και η κατάργηση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων 6 μήνες μετά τη λήξη τους (μετενέργεια).
Εφόσον διατηρηθούν ως «γενικά υποχρεωτικά» στις ατομικές και τις επιχειρησιακές συμβάσεις που θα υποκαταστήσουν τις κλαδικές και τις ομοιοεπαγγελματικές, τα τέσσερα βασικά επιδόματα («γάμου, τέκνων», σπουδών, πολυετίας και βαρέων - ανθυγιεινών).
Η προωθούμενη, στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης, νομοθετική παρέμβαση στον κατώτατο μισθό, πέρα από τις νομικές εμπλοκές που θα έχει (τα συνδικάτα είναι αποφασισμένα να προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια) «κρύβει» μια τριπλή ανατροπή για τους μισθούς, τις συμβάσεις εργασίας αλλά και τα επιδόματα ανεργίας τα οποία είναι, διά νόμου, συνδεδεμένα με το κατώτατο ημερομίσθιο της ΕΓΣΣΕ.
Ανατροπή 1η: Η οριζόντια μείωση κατά 20% του κατώτατου μισθού θα τον ρίξει από τα 751,39 ευρώ στα 601,11 ευρώ μεικτά, περιορίζοντας και τον 13ο και τον 14ο μισθό. «Αυτόματα» θα μειωθούν, ωστόσο, οι μισθοί των νέων ηλικίας έως 25 ετών με πλήρη απασχόλησηστα 480 ευρώ μεικτά, δεδεμένου ότι ο νόμος προβλέπει 20% χαμηλότερη αμοιβή σε σχέση με τα εκάστοτε ισχύοντα όρια της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών συμβάσεων. Τα επίπεδα αυτά θα οδηγήσουν μεγάλες ομάδες απασχολουμένων κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ σοβαρό πρόβλημα θα δημιουργηθεί για τους μερικώς και εκ περιτροπής απασχολούμενους που αμείβονται με το 1/2 των βασικών μισθών (για τετράωρη απασχόληση η αμοιβή θα είναι 300,55 ευρώ μεικτά). Επιπλέον πολλά προγράμματα του ΟΑΕΔ που ήδη εφαρμόζονται θα πρέπει να αναθεωρηθούν, καθώς στηρίζουν τις επιδοτήσεις (είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω της επιδότησης των εισφορών) στα 751,39 ευρώ...
Ανατροπή 2η: Με δεδομένο ότι η ΕΓΣΣΕ και τα νέα (νομοθετημένα) όρια των κατώτατων μισθών αποτελούν το «πάτωμα» για όλες τις ατομικές και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, η μείωση του 20% θα μεταφερθεί «αυτόματα» στις τελευταίες. Με την παράλληλη κατάργηση της εξάμηνης μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων (που προβλέπουν κατά μέσο όρο έως 40% υψηλότερες αποδοχές σε σχέση με την Εθνική Σύμβαση και δεκάδες επιδόματα) οι εργαζόμενοι θα έχουν ως βάση εκκίνησης τα όρια της ΕΓΣΣΕ. Η σύναψη νέων συμβάσεων θα γίνεται σε ατομικό ή σε επιχειρησιακό επίπεδο και τα μόνα επιδόματα που συζητείται να «διασωθούν» (και να εξακολουθούν να μετενεργούν στη διαπραγμάτευση) θα είναι του γάμου, των τέκνων, το επίδομα σπουδών, πολυετίας - εργασιακής εμπειρίας και βαρέων - ανθυγιεινών).
Δηλαδή δεν θα είναι δεδομένα δεκάδες κλαδικά επιδόματα, όπως ευθύνης, ταμειακά, διαχειριστικών λαθών, ισολογισμού, μεταφοράς, τροφής, στολής, εποχικότητας (στα ξενοδοχεία), ειδικών συνθηκών, επικίνδυνων φορτίων κ.ά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι απώλειες θα είναι τουλάχιστον 15% από την αλλαγή αυτή, ενώ δεν προβλέπεται από το νέο νόμο καμία δυνατότητα παρέμβασης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας σε περίπτωση διαφωνίας εργοδότη - εργαζομένου για τη διατήρηση επιδομάτων (ο ΟΜΕΔ μπορεί να αποφαίνεται μόνο σε διαφορές επί του μισθού).
Ανατροπή 3η: Η μείωση του επιδόματος ανεργίας θα είναι άμεση καθώς το επίδομα, με βάση το νόμο, έχει συνδεθεί με το κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη (αποτελεί το 55% του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου). Το επίδομα θα μειωθεί στα 369,32 ευρώ (από 461,50 ευρώ).
Ν.Δ: Μειώσεις μισθών μόνο για νεοεισερχόμενους
Σύμφωνα με τη Ν.Δ. στη σύσκεψη των αρχηγών έγινε σαφές ότι η μείωση του κατώτατου μισθού αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας χωρίς να προσαρμόζονται σε αυτή οι υπόλοιπες αμοιβές. Tην ίδια ώρα μείωση του κατώτατου μισθού μόνο για τους νέους και σε περιοχές υψηλής ανεργίας έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης για να αποφευχθούν οι μεγάλες μειώσεις και η «κατάρρευση» των κλαδικών συμβάσεων.
Παράδειγμα
Μείωση μισθού έως 39,65%:
Eγγαμος με τρία παιδιά εργαζόμενος στο εμπόριο για 15 χρόνια με επίδομα ταμειακών λαθών:
Mε την κλαδική σύμβαση έχει μισθό 1.374,87 ευρώ.
Mε την EΓΣΣE (που θα είναι το «πάτωμα» των αποδοχών) και τη μείωση 20% θα έχει μισθό 829,17 ευρώ, δηλ. μείωση 39,65%.
«Θυσία» 3 μισθοί
Tρεις μισθούς θα «χάσουν» οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τα κατώτατα όρια: Mε μηνιαία απώλεια 150 ευρώ X 14 μήνες «χάνουν» 2.100 ευρώ δηλ. 2,8 κατώτατους μισθούς των 751 ευρώ.
Κατά 20% μειώνεται οριζόντια ο κατώτατος μισθός
Στα 601,11 ευρώ διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός από 751,39 ευρώ μεικτά μετά το «κούρεμα».
50% μειώνονται οι αποδοχές των μερικώς απασχολουμένων (στα 300,55 ευρώ μεικτά).
Στα 480 ευρώ μεικτά διαμορφώνονται οι μισθοί των νέων ηλικίας έως 25 ετών, καθώς ο νόμος προβλέπει 20% χαμηλότερη αμοιβή σε σχέση με τα όρια της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών συμβάσεων.
20% μείωση στις βασικές αποδοχές των εργαζομένων θα προκαλέσει η κατάργηση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων 6 μήνες μετά τη λήξη τους (εξάμηνη μετενέργεια).
35% θα είναι τουλάχιστον η σωρευτική μείωση, αν διατηρηθούν μόνο τα βασικά επιδόματα (γάμου, τέκνων, σπουδών, πολυετίας και βαρέων ... ανθυγιεινών).
Στα 369,32 ευρώ (από 461,50 ευρώ) θα μειωθεί το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, που είναι νομοθετικά συνδεδεμένο με το κατώτατο ημερομίσθιο της ΕΓΣΣΕ.
Απώλειες 2,8 δισ. ευρώ για τα ταμεία
Λιγότερες κατά 6 δισ. οι αμοιβές
Με δεδομένο ότι οι ασφαλιζόμενες - επίσημα καταβαλλόμενες στον ιδιωτικό τομέα αποδοχές το 2011 ήταν 30 δισ. ευρώ, η μείωση μεσοσταθμικά κατά 20% των αμοιβών θα αφαιρέσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τους εργαζόμενους.
Η απώλεια για τα ταμεία θα ξεπεράσει τα 2,8 δισ. ευρώ, αν υπολογιστεί ότι οι εισφορές φτάνουν το 46% (χωρίς τη μείωση των ασφαλίστρων που επίσης βρίσκεται στο τραπέζι των μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας). Ο κίνδυνος ενός «ντόμινο» στο Ασφαλιστικό, με παράπλευρη απώλεια τη μείωση όλων των κύριων συντάξεων, «θα είναι άμεσος», εκτιμούν τα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης θεωρώντας ότι τα έσοδα των ταμείων θα μειωθούν κατά πολύ περισσότερο, καθώς αναμένονται αύξηση της ανεργίας, της αδήλωτης εργασίας και νέα «λουκέτα» στην αγορά.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Συμφωνία με ωδίνες σε τέσσερα σημεία για τη δανειακή σύμβαση
Τα πρώτα βήματα προσέγγισης, για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μας, έγιναν χθες κατά τη διάρκεια της πεντάωρης δραματικής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργού, χωρίς ωστόσο και να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία, καθώς οι «ωδίνες» για τη δύσκολη απόφαση μετατέθηκαν για σήμερα, αφού οι εκπρόσωποι της τρόικας εξακολουθούν να επιμένουν σε μέτρα, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και τις συντάξεις, που -όπως ο Αντ. Σαμαράς επισήμανε- οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.
Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών -η οποία θα συνεχιστεί σήμερα το απόγευμα καθώς και οι τρεις αρχηγοί ζήτησαν χρόνο για να συζητήσουν το πλαίσιο της συμφωνίας με τα ηγετικά στελέχη των κομμάτων τους- τέθηκε επί τάπητος το αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης που είχε γίνει λίγο νωρίτερα μεταξύ του κ. Λ. Παπαδήμου και των εκπροσώπων της τρόικας και πλέον εκφράζεται μία σχετική αισιοδοξία για την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας, που θα ανοίξει το δρόμο τόσο για την ολοκλήρωση του PSI όσο και για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.
13ος - 14ος μισθός
Το επιχείρημα ότι η περικοπή των δώρων θα οδηγούσε σε βάθεμα της ύφεσης κατά 3,5 μονάδες φαίνεται ότι οδήγησε την τρόικα σε αναδίπλωση. Ετσι σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο 13ος και ο 14ος μισθός φαίνεται ότι διασώζονται (η τρόικα εδώ και δύο ημέρες φέρεται να έχει συμφωνήσει σ' αυτό). Η τρόικα επέμενε ιδιαίτερα στη μείωση κατώτατου μισθού και το πιθανότερο σενάριο είναι η μείωσή του στα 600 ευρώ.
Το θρίλερ των διαπραγματεύσεων παρατάθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα συνεχιστεί και σήμερα, αφού μετά το τέλος της σύσκεψης με τους πολιτικούς αρχηγούς (στις 20:30) ο κ. Παπαδήμος είχε νέα συνάντηση τόσο με τον Τσ. Νταλάρα για το ζήτημα του PSI όσο και με τους εκπρόσωπους της τρόικας προκειμένου να συζητήσει μαζί τους το καταρχήν πλαίσιο της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών.
Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σε γραπτή δήλωσή του μετά το τέλος της σύσκεψης, επισήμανε ότι υπήρξε μία συμφωνία σε τέσσερις βασικούς άξονες, τονίζοντας ότι η συνάντηση έγινε προκειμένου «να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας».
Οπως προαναφέρθηκε, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό θα επαναληφθεί σήμερα, καθώς παρέμειναν ανοικτά αρκετά ζητήματα στους κρίσιμους τομείς που αφορούν τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και σε ότι αφορά τη μείωση των δημοσίων δαπανών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν τέθηκε θέμα αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε ήταν η δήλωση του Αντ. Σαμαρά (φτάνοντας στη γραφεία της Ν.Δ. στη Λ. Συγγρού μετά το τέλος της σύσκεψης), τονίζοντας πως «για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Μας ζητούν περισσότερη ύφεση, που η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω, και παλεύω με κάθε τρόπο για να το αποτρέψω».
Απαιτήσεις
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., φτάνοντας στα γραφεία του κόμματός του, συγκάλεσε αμέσως σύσκεψη με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του κόμματος και στενούς συνεργάτες του για να αποτιμήσουν το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ενώ ένας εξ αυτών διευκρινιστικά σημείωσε ότι «ο κ. Σαμαράς παλεύει για το 13ο και το 14ο μισθό, να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, δεν δέχεται κάποιες από τις απαιτήσεις της τρόικας για τις επικουρικές συντάξεις, ενώ συζητά το θέμα του κατώτερου μισθού». Αινιγματική, ωστόσο, ως προς την περαιτέρω στάση του ήταν η δήλωση του Γ. Καρατζαφέρη (έξω από το Μέγαρο Μαξίμου), τονίζοντας ότι «δεν θα συμβάλω στην έκρηξη της επανάστασης που θα προέλθει από εξαθλίωση, που εν συνεχεία θα κατακάψει ολόκληρη την Ευρώπη».
Ανασχηματισμός
Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ζήτησε μετ΄ επιτάσεως άμεσο ανασχηματισμό της κυβέρνησης με τη συμμετοχή τεχνοκρατών, λέγοντας ότι «εγώ δεν συνεχίζω με τους αποτυχημένους της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ», με το πρωθυπουργό να του απαντά «θα το δούμε μετά την ολοκλήρωση του PSI», απάντηση που φαίνεται ότι δεν ικανοποίησε τον κ. Καρατζαφέρη. Στις δέκα το βράδυ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ συγκάλεσε και αυτός σύσκεψη -με τη συμμετοχή των μελών του κόμματος που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και άλλα στελέχη- προκειμένου να συζητήσει μαζί τους το πλαίσιο της συμφωνίας και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες φέρεται να τους είπε ότι θέλει αρκετό χρόνο για να μελετήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και «ας κάνουν ότι θέλουν οι άλλοι», εννοώντας προφανώς τους Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά.
Αντ. Σαμαράς
Η χώρα δεν αντέχει περισσότερη ύφεση
«Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Μας ζητούν περισσότερη ύφεση, που η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω, και παλεύω με κάθε τρόπο για να το αποτρέψω».
Γ. Καρατζαφέρης
Η επανάσταση της εξαθλίωσης
«Δεν θα συμβάλω στην έκρηξη της επανάστασης που θα προέλθει από εξαθλίωση, που εν συνεχεία θα κατακάψει ολόκληρη την Ευρώπη».
Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.
Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα, τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:
1. Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.
2. Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
3. Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
4. Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ενοικιαστήρια μόνο με... ταυτότητα
Κάθε κτίριο πλέον αποκτά «ταυτότητα», στην οποία αποτυπώνονται τα χαρακτηριστικά του, αλλά και χρήσιμες συμβουλές για τη βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης. Η έκδοση ΠΕΑ δεν επιβαρύνει τους ενοικιαστές, διότι αποτελεί υποχρέωση του ιδιοκτήτη. Αντιθέτως, αποσκοπεί στη μείωση των δαπανών των νοικοκυριών για θέρμανση και ψύξη και στην καταπολέμηση της ενεργειακής «φτώχειας» από την άσκοπη σπατάλη. Eδώ και έναν μήνα οι αρμόδιες εφορίες δεν παριλαμβάνουν νέα μισθωτήρια προς θεώρηση χωρίς τον αριθμό πρωτοκόλλου του ΠΕΑ
Στον αστερισμό του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ζει από τις 9 Ιανουαρίου 2012 όλη η κτηματαγορά, καθώς πλέον και οι ενοικιάσεις μεμονωμένων ακινήτων (διαμερισμάτων, γραφείων, καταστημάτων κ.λπ.) υπόκεινται στον θεσμό και για κάθε συμβόλαιο που θα συντάσσεται είναι υποχρεωτική η έκδοση της λεγόμενης και ενεργειακής ταυτότητας. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές έχουν πιάσει δουλειά ήδη από πέρυσι τον Ιανουάριο, οπότε και ήρθε και στην Ελλάδα το εν λόγω πιστοποιητικό.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης είναι υποχρεωτικό:
Από 9 Ιανουαρίου 2011, για αγοραπωλησία κτιρίου για την υπογραφή των οριστικών συμβολαίων και για τη μίσθωση ενιαίων κτιρίων (για νέες συμβάσεις μίσθωσης και όχι για ανανέωση υφιστάμενων), καθώς και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής νέου κτιρίου ή την ολοκλήρωση των εργασιών ριζικής ανακαίνισης σε υφιστάμενο κτίριο.
Από 9 Ιανουαρίου 2012, για τη μίσθωση και τμημάτων ενιαίων κτιρίων (για νέες συμβάσεις μίσθωσης και όχι για ανανέωση υφιστάμενων) άνω των πενήντα (50) τ.μ., που έχουν αποκλειστική χρήση κατοικία και επαγγελματική στέγη και αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες. Ετσι, εδώ κι ένα μην περίπου οι αρμόδιες εφορίες δεν παραλαμβάνουν νέα μισθωτήρια προς θεώρηση εάν δεν αναγράφεται σε αυτά ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ και δεν προσκομίζεται μαζί το πρωτότυπο ή γνήσιο αντίγραφό του προς επίδειξη και επιβεβαίωση, ανεξάρτητα από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης.
60.000
Το Πιστοποιητικό ισχύει για δέκα χρόνια, εκτός εάν στο κτίριο γίνει ριζική ανακαίνιση ή προσθήκη σε έκταση που επηρεάζει την ενεργειακή απόδοσή του, οπότε η ισχύς του ΠΕΑ λήγει κατά τον χρόνο ολοκλήρωσης της ανακαίνισης ή της προσθήκης, πριν παρέλθει το διάστημα των δέκα ετών. Δηλαδή, για το διάστημα των δέκα χρόνων (και εφόσον δεν έχει εκδοθεί νέο ΠΕΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο) χρησιμοποιείται το ίδιο ΠΕΑ και δεν απαιτείται η έκδοση νέου ΠΕΑ για όσες περιπτώσεις αγοραπωλησίας ή νέων μισθώσεων προκύψουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι τις 9 Ιανουαρίου είχαν εκδοθεί περίπου 60.000 ΠΕΑ, εκ των οποίων 35.000 αφορούν σε αγοραπωλησίες, 20.000 στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον», 2.000 σε μισθώσεις ακινήτων, 1.000 σε νέα κτίρια. Από αυτά, τα περισσότερα (περίπου 40.000) ανήκουν στη χειρότερη ενεργειακή κατηγορία (Η), ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν κυρίως στις κατηγορίες Γ έως Ζ. Ενδεικτικό είναι ότι στην κατηγορία Β (η οποία αποτελεί και το όριο για τα νέα κτίρια) υπάρχουν μόλις 600 ΠΕΑ.
Είναι γεγονός ότι η θέσπιση του μέτρου και για τα ενοικιαστήρια έχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών από τους ιδιοκτήτες οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα ακόμη χαράτσι εν μέσω κρίσης στην κτηματαγορά. Κανείς, ωστόσο, δεν αμφισβητεί τη σημασία του μέτρου αυτού, τόσο για τα ακίνητα όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος.
Κάθε κτίριο πλέον αποκτά «ενεργειακή ταυτότητα», στην οποία αποτυπώνονται τα ενεργειακά του χαρακτηριστικά, αλλά και χρήσιμες συμβουλές για τη βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης.
Η έκδοση ΠΕΑ δεν επιβαρύνει τους ενοικιαστές, διότι αποτελεί υποχρέωση του ιδιοκτήτη. Αντιθέτως, αποσκοπεί στη μείωση των δαπανών των νοικοκυριών για θέρμανση και ψύξη και στην καταπολέμηση της ενεργειακής «φτώχειας» από την άσκοπη σπατάλη, καθώς ο πολίτης γνωρίζει την ενεργειακή κατάσταση του κτιρίου που ζει ή εργάζεται και μπορεί να εκτιμήσει και το λειτουργικό ετήσιο κόστος για τη θέρμανση και τον δροσισμό.
Με το ΠΕΑ τα κτίρια κατατάσσονται σε ενεργειακή κατηγορία (από Α+ έως Η) και εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί εάν το κτίριο είναι ενεργοβόρο ή όχι (δηλαδή, εάν απαιτεί πολλά χρήματα για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών του αναγκών, όπως η θέρμανση, η ψύξη, η παραγωγή ζεστού νερού και ο φωτισμός).
Ετσι, δίνεται η δυνατότητα στην κτηματαγορά να προσαρμοσθεί ως προς την τιμή μίσθωσης ή πώλησης των ακινήτων, το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων, αλλά και ως προς την αντικειμενική αξία τους, ανάλογα με την κατάταξή τους σε ενεργειακή κατηγορία και στην Πολιτεία να γνωρίσει την ενεργειακή κατάσταση των κτιρίων της χώρας.
4,5 εκατ. κτίρια
Το κτιριακό απόθεμα της χώρας ανέρχεται σε 4,5 εκατ. οικιστικές μονάδες. Μέχρι το 2000 έχουν κατασκευαστεί περίπου 3,9 εκατ. ακίνητα.
Πριν από το 1980 έχει κτιστεί το 69% του κτιριακού αποθέματος της χώρας.
Πριν από το 1945 κατασκευάστηκαν περίπου 600.000 οικιστικές μονάδες, την περίοδο 1946-1980 κατασκευάστηκαν 2.164.072 και την περίοδο 1981-2000 έγιναν 1.220.755 οικιστικές μονάδες.
Το 1980 είναι κρίσιμη χρονιά, καθώς τότε τέθηκε σε ισχύ ο νέος θερμομονωτικός κανονισμός. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, μόλις το 30% των κατοικιών είναι κατάλληλα μονωμένα.
Ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου
Η αμοιβή του Ενεργειακού Επιθεωρητή
Το Πιστοποιητικο Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) εκδίδεται από Ενεργειακούς Επιθεωρητές, εγγεγραμμένους στο σχετικό Μητρώο του ΥΠΕΚΑ, τα στοιχεία των οποίων έχουν συμπεριληφθεί σε καταλόγους που είναι αναρτημένοι στην κεντρική σελίδα του ΥΠΕΚΑ (www.ypeka.gr) , στην ιστοσελίδα www.buildingcert.gr, καθώς και στα ΚΕΠ. Η ελάχιστη αμοιβή του Ενεργειακού Επιθεωρητή για την έκδοση ΠΕΑ είχε καθοριστεί, σύμφωνα με το Π.Δ. 100/2010 (ΦΕΚ 177 Α΄), ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου, ως εξής:
Στα δύο (2) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο με ελάχιστη αμοιβή τα 150 ευρώ για κάθε διαμέρισμα.
Στο ένα (1) ευρώ το τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή τα 200 ευρώ για ολόκληρη την πολυκατοικία.
Στο ενάμιση (1,5) ευρώ το τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή τα 200 ευρώ για τις μονοκατοικίες.
Για άλλη χρήση του ακινήτου όταν η επιφάνεια είναι έως 1.000 τ.μ., η αμοιβή είναι 2,5 ευρώ το τ.μ. (ελάχιστη αμοιβή 300 ευρώ), ενώ για επιφάνεια μεγαλύτερη από 1.000 τ.μ., για τα πρώτα 1.000 τ.μ. η αμοιβή είναι 2,5 ευρώ/τ.μ. και για τα υπόλοιπα τ.μ., η αμοιβή είναι 1,5 ευρώ/τ.μ. Ωστόσο, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, οι αμοιβές και των Ενεργειακών Επιθεωρητών διαμορφώνονται ελεύθερα (κατόπιν διαπραγμάτευσης) και οι παραπάνω αποτελούν τις «νόμιμες αμοιβές», βάσει των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές και κρατήσεις.
Ανακατατάξεις
Βαθμολογούνται και οι τιμές
Το ενεργειακό πιστοποιητικό έρχεται να αλλάξει ριζικά την κτηματαγορά. Εκτιμάται δε ότι τα παλαιά κτίρια που θα καταταγούν στις χαμηλές βαθμίδες (υπάρχουν 9 βαθμίδες από Α έως Η) της ενεργειακής απόδοσης, θα τύχουν γενικής απαξίωσης από την ίδια την αγορά. Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να πέσουν δραματικά οι αξίες πώλησης και τα ενοίκια σε ακίνητα που βαθμολογούνται κάτω από τη βάση από τους επιθεωρητές και των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν θα προχωρήσουν στην αναβάθμισή τους. Τα κτίρια αυτά είτε θα πωλούνται φθηνότερα είτε θα ενοικιάζονται σε χαμηλότερες τιμές. Για παράδειγμα, ένα ακίνητο 100 τ.μ. στο Παγκράτι που παίρνει καλό βαθμό στην επιθεώρηση θα μπορεί να ενοικιαστεί προς 500 ευρώ τον μήνα. Ιδιας επιφάνειας διαμέρισμα, στην ίδια περιοχή αλλά με χαμηλή ενεργειακή απόδοση, εκτιμάται ότι μπορεί να ενοικιαστεί ακόμη και 100 ευρώ τον μήνα λιγότερα.
Εξαιρέσεις
Επτά μισθώσεις χωρίς πιστοποιητικό
Από την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού εξαιρούνται οι:
1. Νέες μισθώσεις κτισμάτων συνολικής επιφανείας κάτω των 50 τ.μ.
2. Παρατάσεις παλαιών μισθώσεων με τον ίδιο υφιστάμενο μισθωτή.
3. Τροποποιήσεις όρων υφισταμένων μισθώσεων.
4. Μισθώσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.
5. Μισθώσεις κτιρίων για βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια και παρασκευαστήρια.
6. Μισθώσεις κτιρίων για πάρκινγκ βενζινάδικα και πλυντήρια αυτοκινήτων.
7. Μισθώσεις κτιρίων για αποθήκες ή στέγαση ζώων.
ΠΗΓΗ: Έθνος
«Καταργήστε τώρα όλες τις φοροαπαλλαγές»
Να καταργηθεί σχεδόν το σύνολο των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια πολίτες, γλιτώνοντας με αυτόν τον τρόπο φόρους, απαιτεί η τρόικα, ενώ την ίδια στιγμή δεν αφήνει κανένα περιθώριο για μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Όπως αναφέρει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», «η τρόικα για τις φοροαπαλλαγές προτείνει εν γένει κατάργηση, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «σε κανέναν φόρο δεν προτείνουν μείωση συντελεστών, μάλιστα έχουν ανάλυση που αποδεικνύει ότι η μείωση θα οδηγήσει σε μείωση εσόδων. Εκτός από τις εργοδοτικές εισφορές, όπου προτείνουν πολύ συγκρατημένη μείωση για τους χαμηλόμισθους».
Αναζητείται η χρυσή τομή
Ωστόσο, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αναζητείται η χρυσή τομή, ώστε οι πολίτες να συνεχίσουν να έχουν κίνητρο για συγκέντρωση αποδείξεων και την ίδια στιγμή τις φοροαπαλλαγές να τις απολαμβάνουν αυτοί που πραγματικά τις έχουν ανάγκη και όχι εκείνοι που τεχνηέντως δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα ενώ στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο και διαθέτουν μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία.
Η τρόικα όμως είναι κάθετη και ζητεί την κατάργηση των φοροαπαλλαγών χωρίς εξαιρέσεις και «παραθυράκια».
Έτσι από το 2012 οι φοροαπαλλαγές θα χορηγούνται με το σταγονόμετρο σε εκατομμύρια πολίτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία, πληρώνουν ασφάλιστρα ζωής, δίδακτρα σε φροντιστήρια, ιατρικές δαπάνες, ενοίκιο για πρώτη κατοικία και μια σειρά άλλες δαπάνες που σήμερα εκπίπτουν από τον φόρο. Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η εξασφάλιση περίπου 2,5 δισ. ευρώ ως το 2015.
Το μέτρο αυτό αναμένεται να επιφέρει σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις σε χιλιάδες φορολογουμένους που ως σήμερα απολαμβάνουν εκπτώσεις από μια σειρά δαπάνες που αναγνωρίζει η Εφορία.
Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν φόρμουλα ώστε να παραμείνουν οι βασικές φοροαπαλλαγές που βοηθούν σημαντικά στο να διατηρηθεί το κίνημα των αποδείξεων και την ίδια στιγμή να μειωθεί το κόστος επιστροφής ή μείωσης του φόρου, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Μια πρόταση, η οποία φυσικά θα περάσει από την έγκριση της τρόικας, είναι να θεσμοθετηθούν εισοδηματικά κριτήρια με βάση το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα του φορολογουμένου που δικαιούται την έκπτωση φόρου λόγω φοροαπαλλαγών.
Αλλαγές στις εκπτώσεις
Το πιο πιθανόν όμως είναι, εφόσον τα έσοδα του κράτους δεν βγαίνουν, να υπάρξει πλήρης κατάργηση ορισμένων δαπανών, όπως είναι η έκπτωση των τόκων στεγαστικών δανείων, οι ιατρικές δαπάνες, οι εκπτώσεις των ενοικίων κτλ., των ασφαλίστρων ζωής κτλ.
Σημειώνεται ότι με το πολυνομοσχέδιο του περασμένου φθινοπώρου άλλαξε ο τρόπος έκπτωσης των ιατρικών εξόδων, των τόκων από στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας που καταβάλλονται από 1ης Ιανουαρίου 2011 και μετά ανεξαρτήτως του χρόνου σύναψης του δανείου, των ασφαλιστικών εισφορών και, αντί για έκπτωση ολόκληρου του ποσού από το εισόδημα, θα εκπίπτει το 10% των δαπανών αυτών από τον φόρο, κάτι που μεταφράζεται σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση.
Σενάρια για  τον ΦΠΑ
* Μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για εκατομμύρια πολίτες στην περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση της τρόικας για μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών που σήμερα βρίσκονται στον χαμηλό ή στον μεσαίο συντελεστή στον υψηλό φορολογικό συντελεστή. Επίσης, δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου καθώς προτείνεται η κατάργηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει σήμερα. Υπάρχει όμως και η πρόταση που λέει ότι επιβάλλεται εφεξής ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες εκτός των ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή.
* Ετσι η πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι του φορολογικού διαλόγου είναι ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ να μειωθεί από το 23% σήμερα στο 21% ή στο 19% και να καταργηθεί ο χαμηλός που είναι 6,5% και επιβαρύνει τα φάρμακα, τα βιβλία, τα εμβόλια κτλ., καθώς επίσης και να υπάρξει μετάταξη του ΦΠΑ των τροφίμων 13% στον νέο υψηλότερο συντελεστή.
* Εφόσον εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, τότε η πρόσθετη επιβάρυνση για εκατομμύρια νοικοκυριά θα είναι περίπου 500-700 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή θα χάσουν έναν μισθό. Αξίζει να τονιστεί ότι από το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν να διαρρεύσει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι ο ανώτερος συντελεστής ΦΠΑ 23% θα μειωθεί στο 21% ή στο 19% χωρίς να υπάρξει μετάταξη των τροφίμων στον υψηλό συντελεστή. Ωστόσο η τρόικα επιμένει ότι δεν μπορεί να γίνει καμία μείωση στους συντελεστές που να οδηγεί σε αντίστοιχη απώλεια των εσόδων.
Αλλαγές στους φόρους σε ποτά - κρασί και καπνό
Προτεραιότητα και στην εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης
Σημαντικές αλλαγές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβάλλονται στα πετρελαιοειδή, στα κρασιά, στα τσιγάρα και στα ποτά προτείνει η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.
Η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης είναι σε πρώτη προτεραιότητα, ενώ για πρώτη φορά θα μπει φόρος και στο κρασί. Η πρόταση της τρόικας είναι να επιβληθεί ένας πάγιος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο απλό και στο αφρώδες κρασί.
Για τα τσιγάρα και τα προϊόντα καπνού η τρόικα προτείνει να υπάρξει διαφορετική δομή στους φόρους που επιβάλλονται στα συγκεκριμένα προϊόντα.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην κατάργηση του φόρου πολυτελείας για την ενίσχυση της αγοράς των αυτοκινήτων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αργυροχρυσοχοΐα, στα δέρματα και στις γούνες και στην κατασκευή μικρών σκαφών αναψυχής. Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο που κατέθεσε μέσα στην εβδομάδα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός κ. Π. Οικονόμου για τα πεπραγμένα των τελωνείων το 2011.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να επιβαρύνει σημαντικά τα ΙΧ που αποκτούν οι ανάπηροι, καθώς και το πετρέλαιο που προορίζεται για βιομηχανικές, βιοτεχνικές και ξενοδοχειακές μονάδες.
Ακόμη σχεδιάζονται η κατάργηση τελωνειακών φορολογικών απαλλαγών, η μείωση των προστίμων που επιβάλλονται για απλές τελωνειακές παραβάσεις, η προώθηση ρύθμισης για την τακτοποίηση παλαιών υποθέσεων τελωνειακών παραβάσεων και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα αλκοολούχα προϊόντα και την μπίρα.
Σε ό,τι αφορά την κατάργηση εξαιρέσεων πολιτών κρατών-μελών της ΕΕ από την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων λόγω αναπηρίας έχει γίνει επεξεργασία σχεδίου διάταξης για την:
- Κατάργηση του ορίου ηλικίας των 70 ετών για την απόκτηση αναπηρικού αυτοκινήτου με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας.
- Κατάργηση της προϋπόθεσης της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα για την απόκτηση αναπηρικού αυτοκινήτου με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας.
Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη για κατάργηση αρκετών φόρων υπέρ τρίτων και συγκέντρωση όλων των εισπράξεών τους στον κρατικό προϋπολογισμό.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
«Καταργήστε τώρα όλες τις φοροαπαλλαγές»
Να καταργηθεί σχεδόν το σύνολο των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια πολίτες, γλιτώνοντας με αυτόν τον τρόπο φόρους, απαιτεί η τρόικα, ενώ την ίδια στιγμή δεν αφήνει κανένα περιθώριο για μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Όπως αναφέρει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», «η τρόικα για τις φοροαπαλλαγές προτείνει εν γένει κατάργηση, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «σε κανέναν φόρο δεν προτείνουν μείωση συντελεστών, μάλιστα έχουν ανάλυση που αποδεικνύει ότι η μείωση θα οδηγήσει σε μείωση εσόδων. Εκτός από τις εργοδοτικές εισφορές, όπου προτείνουν πολύ συγκρατημένη μείωση για τους χαμηλόμισθους».
Αναζητείται η χρυσή τομή
Ωστόσο, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αναζητείται η χρυσή τομή, ώστε οι πολίτες να συνεχίσουν να έχουν κίνητρο για συγκέντρωση αποδείξεων και την ίδια στιγμή τις φοροαπαλλαγές να τις απολαμβάνουν αυτοί που πραγματικά τις έχουν ανάγκη και όχι εκείνοι που τεχνηέντως δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα ενώ στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο και διαθέτουν μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία.
Η τρόικα όμως είναι κάθετη και ζητεί την κατάργηση των φοροαπαλλαγών χωρίς εξαιρέσεις και «παραθυράκια».
Έτσι από το 2012 οι φοροαπαλλαγές θα χορηγούνται με το σταγονόμετρο σε εκατομμύρια πολίτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία, πληρώνουν ασφάλιστρα ζωής, δίδακτρα σε φροντιστήρια, ιατρικές δαπάνες, ενοίκιο για πρώτη κατοικία και μια σειρά άλλες δαπάνες που σήμερα εκπίπτουν από τον φόρο. Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η εξασφάλιση περίπου 2,5 δισ. ευρώ ως το 2015.
Το μέτρο αυτό αναμένεται να επιφέρει σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις σε χιλιάδες φορολογουμένους που ως σήμερα απολαμβάνουν εκπτώσεις από μια σειρά δαπάνες που αναγνωρίζει η Εφορία.
Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν φόρμουλα ώστε να παραμείνουν οι βασικές φοροαπαλλαγές που βοηθούν σημαντικά στο να διατηρηθεί το κίνημα των αποδείξεων και την ίδια στιγμή να μειωθεί το κόστος επιστροφής ή μείωσης του φόρου, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Μια πρόταση, η οποία φυσικά θα περάσει από την έγκριση της τρόικας, είναι να θεσμοθετηθούν εισοδηματικά κριτήρια με βάση το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα του φορολογουμένου που δικαιούται την έκπτωση φόρου λόγω φοροαπαλλαγών.
Αλλαγές στις εκπτώσεις
Το πιο πιθανόν όμως είναι, εφόσον τα έσοδα του κράτους δεν βγαίνουν, να υπάρξει πλήρης κατάργηση ορισμένων δαπανών, όπως είναι η έκπτωση των τόκων στεγαστικών δανείων, οι ιατρικές δαπάνες, οι εκπτώσεις των ενοικίων κτλ., των ασφαλίστρων ζωής κτλ.
Σημειώνεται ότι με το πολυνομοσχέδιο του περασμένου φθινοπώρου άλλαξε ο τρόπος έκπτωσης των ιατρικών εξόδων, των τόκων από στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας που καταβάλλονται από 1ης Ιανουαρίου 2011 και μετά ανεξαρτήτως του χρόνου σύναψης του δανείου, των ασφαλιστικών εισφορών και, αντί για έκπτωση ολόκληρου του ποσού από το εισόδημα, θα εκπίπτει το 10% των δαπανών αυτών από τον φόρο, κάτι που μεταφράζεται σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση.
Σενάρια για  τον ΦΠΑ
* Μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για εκατομμύρια πολίτες στην περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση της τρόικας για μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών που σήμερα βρίσκονται στον χαμηλό ή στον μεσαίο συντελεστή στον υψηλό φορολογικό συντελεστή. Επίσης, δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου καθώς προτείνεται η κατάργηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει σήμερα. Υπάρχει όμως και η πρόταση που λέει ότι επιβάλλεται εφεξής ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες εκτός των ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή.
* Ετσι η πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι του φορολογικού διαλόγου είναι ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ να μειωθεί από το 23% σήμερα στο 21% ή στο 19% και να καταργηθεί ο χαμηλός που είναι 6,5% και επιβαρύνει τα φάρμακα, τα βιβλία, τα εμβόλια κτλ., καθώς επίσης και να υπάρξει μετάταξη του ΦΠΑ των τροφίμων 13% στον νέο υψηλότερο συντελεστή.
* Εφόσον εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, τότε η πρόσθετη επιβάρυνση για εκατομμύρια νοικοκυριά θα είναι περίπου 500-700 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή θα χάσουν έναν μισθό. Αξίζει να τονιστεί ότι από το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν να διαρρεύσει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι ο ανώτερος συντελεστής ΦΠΑ 23% θα μειωθεί στο 21% ή στο 19% χωρίς να υπάρξει μετάταξη των τροφίμων στον υψηλό συντελεστή. Ωστόσο η τρόικα επιμένει ότι δεν μπορεί να γίνει καμία μείωση στους συντελεστές που να οδηγεί σε αντίστοιχη απώλεια των εσόδων.
Αλλαγές στους φόρους σε ποτά - κρασί και καπνό
Προτεραιότητα και στην εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης
Σημαντικές αλλαγές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβάλλονται στα πετρελαιοειδή, στα κρασιά, στα τσιγάρα και στα ποτά προτείνει η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.
Η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης είναι σε πρώτη προτεραιότητα, ενώ για πρώτη φορά θα μπει φόρος και στο κρασί. Η πρόταση της τρόικας είναι να επιβληθεί ένας πάγιος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο απλό και στο αφρώδες κρασί.
Για τα τσιγάρα και τα προϊόντα καπνού η τρόικα προτείνει να υπάρξει διαφορετική δομή στους φόρους που επιβάλλονται στα συγκεκριμένα προϊόντα.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην κατάργηση του φόρου πολυτελείας για την ενίσχυση της αγοράς των αυτοκινήτων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αργυροχρυσοχοΐα, στα δέρματα και στις γούνες και στην κατασκευή μικρών σκαφών αναψυχής. Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο που κατέθεσε μέσα στην εβδομάδα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός κ. Π. Οικονόμου για τα πεπραγμένα των τελωνείων το 2011.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να επιβαρύνει σημαντικά τα ΙΧ που αποκτούν οι ανάπηροι, καθώς και το πετρέλαιο που προορίζεται για βιομηχανικές, βιοτεχνικές και ξενοδοχειακές μονάδες.
Ακόμη σχεδιάζονται η κατάργηση τελωνειακών φορολογικών απαλλαγών, η μείωση των προστίμων που επιβάλλονται για απλές τελωνειακές παραβάσεις, η προώθηση ρύθμισης για την τακτοποίηση παλαιών υποθέσεων τελωνειακών παραβάσεων και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα αλκοολούχα προϊόντα και την μπίρα.
Σε ό,τι αφορά την κατάργηση εξαιρέσεων πολιτών κρατών-μελών της ΕΕ από την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων λόγω αναπηρίας έχει γίνει επεξεργασία σχεδίου διάταξης για την:
- Κατάργηση του ορίου ηλικίας των 70 ετών για την απόκτηση αναπηρικού αυτοκινήτου με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας.
- Κατάργηση της προϋπόθεσης της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα για την απόκτηση αναπηρικού αυτοκινήτου με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας.
Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη για κατάργηση αρκετών φόρων υπέρ τρίτων και συγκέντρωση όλων των εισπράξεών τους στον κρατικό προϋπολογισμό.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Από 800 έως 1.560 ευρώ τα «κρυφά χαράτσια»...
Μετά την ψυχρολουσία από την αυξημένη παρακράτηση φόρου στις μηνιαίες αποδοχές από την 1-1-2012, από την προσεχή άνοιξη με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έρχεται νέα φορο-αφαίμαξη από 800 μέχρι και 1.560 ευρώ κατά κεφαλήν για πάνω από 3 εκατομμύρια φορολογουμένους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Μετά την ψυχρολουσία από την αυξημένη παρακράτηση φόρου στις μηνιαίες αποδοχές από την 1-1-2012, από την προσεχή άνοιξη με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έρχεται νέα φορο-αφαίμαξη από 800 μέχρι και 1.560 ευρώ κατά κεφαλήν για πάνω από 3 εκατομμύρια φορολογουμένους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Για πρώτη φορά εκκαθαριστικά σημειώματα με επιπλέον φόρο θα λάβουν ακόμα και όσοι το 2011 είχαν μηνιαίες μεικτές αποδοχές πάνω από 416 ευρώ, ενώ μια μικρή μειονότητα φορολογουμένων θα έχει επιστροφές φόρου έναντι περίπου 2 εκατομμυρίων την περσινή χρονιά.
Οι πρόσθετες επιβαρύνσεις είναι αποτέλεσμα του χρεωστικού υπολοίπου λόγω της αναδρομικής από 1-1-2011 μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 από τα 12.000 ευρώ, της καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011 (1%-4% ανάλογα με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος) και της μείωσης στο 10% από 20% των εκπτώσεων για τις αφορολόγητες δαπάνες.
Μόνο από την αναδρομικότητα του μειωμένου αφορολόγητου ορίου, όλοι όσοι θα δηλώσουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, δηλαδή μεικτές μηνιαίες αποδοχές 860 ευρώ (μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών), θα έχουν αυτόματα αύξηση του αναλογούντος στο εισόδημά τους φόρου κατά 500 ευρώ και επιπλέον με το εκκαθαριστικό σημείωμα θα καλούνται να καταβάλουν την εισφορά για τα περσινά εισοδήματα. Από ,κει και πέρα, θα έχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις εξαιτίας της περικοπής των φοροαπαλλαγών για δαπάνες υγείας, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια, ασφάλιστρα, ασφαλιστικές εισφορές κ.ά.
Με βάση τα παραπάνω, στους φορολογούμενους με μηνιαίες μεικτές αποδοχές από 860 μέχρι 2.000 ευρώ, η Εφορία κατά την εκκαθάριση της δήλωσής τους θα τους υπολογίσει επιπλέον φόρο εισοδήματος από 820 μέχρι και 1.560 ευρώ κατά μέσον όρο για τον καθένα. Για νοικοκυριά με δύο εργαζόμενους στο κοινό εκκαθαριστικό που θα λάβουν τα παραπάνω ποσά θα είναι διπλάσια.
Αναδρομικά ραβασάκια και μπλόκο στις επιστροφές
Τεστ... επιβίωσης για τα νοικοκυριά το φετινό ραντεβού με την Εφορία
Η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων, που τα προηγούμενα χρόνια ελάμβανε πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα, θα λάβει φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.
Νέο φορολογικό χτύπημα στα εισοδήματα με την εκκαθάριση της φετινής δή­λωσης φέρνουν το «χρεωστικό υπόλοιπο» από την αναδρομική μείωση του αφορολόγητου ορίου από την 1η-1-2011, οι αλλαγές στην κλίμακα, η κατάργηση του φορο-μπόνους για τις αποδείξεις και το ψαλίδισμα των απαλλαγών που αφορούν δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ενοίκια, ασφάλιστρα και εισφορές σε Ταμεία. Αναλυτικότερα:
Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα χωρίς παιδιά και με μεικτό μισθό 860 ευρώ το 2011 θα επιβαρυνθεί κατά 500 ευρώ λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου κατά 7.000 ευρώ από την 1η-1-2011 (στα 5.000 από 12.000 ευρώ που ήταν μέχρι τις 31-12-2010). Κι αυτό γιατί ο συγκεκριμένος είχε αύξηση της παρακράτησης φόρου με βάση το μειωμένο αφορολόγητο όριο των 8.000 ευρώ από 1-7-2011, δηλαδή για έξι μήνες.
Του παρακρατήθηκε για το διάστημα αυτό επιπλέον φόρος 200 ευρώ, ενώ με βάση το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που προέβλεπε το πολυνομοσχέδιο του περασμένου Νοεμβρίου θα έπρεπε για ολόκληρο το έτος να του παρακρατούνταν από τις μηνιαίες αποδοχές επιπλέον φόρος 700 ευρώ (από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ η διαφορά των 7.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 10%, συνεπώς το ποσό του φόρου είναι 700 ευρώ). Η διαφορά μεταξύ των 700 και των 200 ευρώ που ήταν ο παρακρατούμενος φόρος θα συνυπολογιστεί στην εκκαθάριση της δήλωσής του σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.
500 ευρώ επιπλέον
Οπότε ο φόρος στο σημείωμα της εφορίας θα είναι αυξημένος κατά 500 ευρώ. Στο ίδιο σημείωμα θα αναγραφεί και το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης για το εισόδημα του 2011, που για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο θα είναι 120,4 ευρώ (ετήσιο εισόδημα 12.040 ευρώΧ1%=120,4). Συνεπώς, μόνο από την αναδρομική μείωση του αφορολόγητου και την εισφορά η επιβάρυνση ανέρχεται σε 620,4 ευρώ.
Αν ο παραπάνω φορολογούμενος υποβάλει μαζί με τη δήλωση και ένα χαμηλό ποσό αφορολόγητων δαπανών, για παράδειγμα 2.000 ευρώ, το ελάχιστο με βάση το στατιστικό δείγμα θα χάσει άλλα 200 ευρώ λόγω της περικοπής του ποσοστού της έκπτωσης από τον φόρο στο 10% από 20% (η ελάφρυνση από 400 ευρώ μειώνεται στα 200 ευρώ). Συνεπώς, η συνολική επιβάρυνση θα ανέλθει σε 820,4 ευρώ.
Με το νέο φορολογικό καθεστώς (αναδρομική μείωση του αφορολόγητου, επαχθής αλλαγή της κλίμακας, κατάργηση του μπόνους των αποδείξεων, ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών) καταργούνται οι επιστροφές φόρου για τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογούμενων που τα προηγούμενα χρόνια ελάμβαναν πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα.
Επισημαίνεται ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2011 οι φορολογούμενοι που είχαν επιστροφές φόρου προσέγγισαν τα 2 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου το 40% του συνόλου.
Τέλος, δεν ισχύει πλέον η έκπτωση φόρου για τις αποδείξεις παρά μόνο η φοροποινή σε περίπτωση που δεν προσκομισθεί το απαραίτητο ποσό (25% του δηλωθέντος εισοδήματός) προκειμένου να διασφαλίσει ο φορολογούμενος το αφορολόγητο των 5.000.
ΠΡΩΤΗ ΚΡΥΑΔΑ
Αντί για μισθό πήραν... χαρτζιλίκι
Το πρώτο ισχυρό πλήγμα στις αποδοχές τους γεύτηκαν οι φορολογούμενοι με το εκκαθαριστικό της μισθοδοσίας του Ιανουαρίου. Υπήρχαν περιπτώσεις εργαζομένων που λόγω της αυξημένης παρακράτησης φόρου και των δόσεων του δανείου το καθαρό ποσό που έλαβαν ήταν μόλις μερικές δεκάδες ευρώ.
Από την αυξημένη παρακράτηση φόρου λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ από 8.000 ευρώ που ήταν μέχρι τις 31-12-2011 και της ενσωμάτωσης της εισφοράς αλληλεγγύης για τα φετινά εισοδήματα μισθωτοί με μεικτές αποδοχές από 571 ευρώ μέχρι 928 ευρώ τον μήνα και ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση και με τον τομέα εργασίας του (ιδιωτικός τομέας ή Δημόσιο) έχουν αύξηση του φόρου από 16 μέχρι 30 ευρώ, για αποδοχές από 1.000 μέχρι 1.800 ευρώ ο παρακρατούμενος φόρος αυξάνεται από 30 έως 63 ευρώ και για υψηλότερες αποδοχές η αύξηση κυμαίνεται μεταξύ 60 και 240 ευρώ τον μήνα. Το αποτέλεσμα είναι οι καθαρές αποδοχές να μειώνονται σχεδόν ισόποσα με την αύξηση του φόρου.
Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση ως ποσοστό του εισοδήματος έχουν οι χαμηλόμισθοι και τα μεσαία εισοδήματα, καθώς οι πρώτοι λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο, ενώ για τους δεύτερους η φορολογία αυξάνεται σημαντικά λόγω και των αλλαγών στα κλιμάκια και στους συντελεστές.
Συνταξιούχοι
Σημαντική επιβάρυνση θα έχουν και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών μιας και έχουν το αφορολόγητο όριο 9.000 ευρώ, εφόσον το συνολικό ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά το ποσό αυτό. Αν είναι υψηλότερο, τότε το αφορολόγητο όριο πέφτει στα 5.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η παρακράτηση του φόρου από τις συντάξεις θα γίνει με βάση το όριο των 9.000 ευρώ. Εφόσον ο συνταξιούχους έχει συνολικό ετήσιο εισόδημα πάνω από αυτό το όριο, τότε με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος θα του βεβαιωθεί πρόσθετος φόρος 400 ευρώ.
Oι τρεις φοροπαγιδες
1. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου επιβαρύνει αυτόματα τους φορολογούμενους λόγω της μικρότερης παρακράτησης το 2011.
2. Αυτόματη είναι και η επιβάρυνση λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης και για τα εισοδήματα του 2011.
3. Στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν την άνοιξη δεν θα ισχύει πλέον η έκπτωση φόρου για τις αποδείξεις.
Φορολογούμενη με μεικτές μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ το 2011 θα επιβαρυνθεί με 500 ευρώ επιπλέον φόρο εξαιτίας της αναδρομικής μείωσης του αφορολόγητου, θα κληθεί να πληρώσει άλλα 560 ευρώ για την εισφορά αλληλεγγύης (ετήσιο εισόδημα 28.000 χ 2%), ενώ αν προσκομίσει παραστατικά για αφορολόγητες δαπάνες 5.000 ευρώ, τις ελάχιστες με βάση το στατιστικό δείγμα, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 500 ευρώ αφού η έκπτωση από τον φόρο θα περιοριστεί στα 500 ευρώ (5.000 χ 10%) από τα 1.000 ευρώ (5.000 χ 20%) που ήταν με το παλαιό καθεστώς.
Ετσι η συνολική αύξηση του φόρου θα ανέλθει στα 1.560 ευρώ.
Ζευγάρι μισθωτών που ο σύζυγος θα δηλώσει εισόδημα 21.000 ευρώ και η σύζυγος 14.000 ευρώ και θα προσκομίσει παραστατικά για αφορολόγητες δαπάνες ύψους 8.000 ευρώ, θα πληρώσει: 560 ευρώ για την εισφορά αλληλεγγύης του 2011 (21.000 χ 2% = 420 ευρώ ο άνδρας και 14.000 χ 1%=140 ευρώ η σύζυγος), 1.000 ευρώ (500 ευρώ ο καθένας λόγω της αναδρομικής από την 1η-1-2011 μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 από τα 12.000 ευρώ) και επιπλέον 800 ευρώ φόρο λόγω του περιορισμού της έκπτωσης στο 10% από 20% για τις αφορολόγητες δαπάνες των 8.000 ευρώ (με το 20% η μείωση φόρου ήταν 1.600 ευρώ).
Συνολικά, η πρόσθετη επιβάρυνση είναι 2.360 ευρώ.
Αγαμος φορολογούμενος που το 2010 είχε εισόδημα 30.000 ευρώ, δαπάνη τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας 4.000 ευρώ και έξοδα για ιατρικές αμοιβές 1.000 ευρώ, με βάση τη φορολογική κλίμακα του 2010 και τις εκπτώσεις λόγω φοροαπαλλαγών έλαβε το 2011 επιστροφή φόρου ύψους 1.452 ευρώ. Με το νέο καθεστώς με τα ίδια εισοδήματα και τις ίδιες δαπάνες όχι μόνο δεν θα έχει επιστροφή φόρου αλλά με την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο 211 ευρώ. Δηλαδή, θα έχει επιβάρυνση 1.663 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
ΣΟΚ! 100.000 δανειολήπτες το μήνα ζητούν ρύθμιση
Στον αριθμό ρεκόρ -των 5.000-, έφτασαν τα αιτήματα που υποβάλλονται καθημερινά στις τράπεζες για ρύθμιση στεγαστικών, καταναλωτικών, επιχειρηματικών δανείων.
Οι δανειολήπτες σπεύδουν μαζικά στις τράπεζες σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις δόσεις των δανείων τους και το τραπεζικό δίκτυο έχει «φρακάρει» καθώς ο αριθμός των αιτημάτων φτάνει τις 100.000 το μήνα.
Τα αιτήματα αφορούν είτε «πάγωμα» της οφειλής για 3 ή 6 μήνες, είτε αναχρηματοδοτήσεις, είτε επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου.
Μάλιστα προκειμένου να βοηθηθούν οι πολίτες και να υπάρχει περιθώριο για επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, έχει αυξηθεί το ανώτατο όριο της ηλικίας του δανειολήπτη στην λήξη του δανείου στα 80-85 έτη σήμερα από 70-75 έτη που ίσχυε ως τώρα.
Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων, καταλήγει σε ρύθμιση, και μάλιστα σε ποσοστό 90%. Δηλαδή ρυθμίζονται κάθε μήνα σχεδόν 90.000 δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Όπως λένε η ρύθμιση είναι «μονόδρομος» αφού διαφορετικά το δάνειο σε βγει σε καθυστέρηση και η τράπεζα θα πρέπει να λάβει μεγαλύτερες προβλέψεις για την κάλυψη του.
Πολλά αιτήματα αφορούν συγκέντρωση οφειλών σε ένα δάνειο, ενώ οι περισσότερες τράπεζες για να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους διακανονισμούς ζητάνε προσημείωση ακινήτου.
Στην περίπτωση αυτή ο δανειολήπτης έχει αφ΄ ενός διπλό «πλεονέκτημα», δηλαδή χαμηλότερο επιτόκιο -σχεδόν ανάλογο με το επιτόκιο των στεγαστικών, αφού το δάνειο έχει εξασφαλίσεις-, και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής. Το μειονέκτημα είναι ότι το ακίνητο του «δεσμεύεται» καθ΄ όλη τη διάρκεια του δανείου και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να το χάσει αν δεν είναι συνεπής στις πληρωμές του.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών, φέτος θα πάνε σε ρύθμιση περισσότερα από 1 εκατομμύριο στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια καθώς και πιστωτικές κάρτες.
Ειδικά στο «πλαστικό χρήμα» τα δύο τελευταία χρόνια η συρρίκνωση είναι ραγδαία, τόσο στον αριθμό των πιστωτικών καρτών που κυκλοφορούν στην αγορά, όσο και στα υπόλοιπα. Μέσα στο 2011 καταργήθηκαν -είτε επειδή αποπληρώθηκαν και δεν ανανεώθηκαν, είτε επειδή μεταφέρθηκαν τα υπόλοιπα τους-, σχεδόν 500.000 πιστωτικές κάρτες.
Μέχρι το τέλος του 2011 είχαν ρυθμιστεί δάνεια ύψους 50δισ ευρώ. Από τα 5.000 αιτήματα που δέχονται σήμερα οι τράπεζες, το 50% αφορά οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, το 20% τη ρύθμιση στεγαστικών δανείων και το 30% δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Παράλληλα συνωστισμός παρατηρείται και στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, καθώς έχουν κατατεθεί περισσότερες από 8.000 αιτήσεις, για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όπως προβλέπει ο γνωστός νόμος Κατσέλη. Ενώ σε διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού -αποτελεί υποχρεωτικό βήμα πριν από την προσφυγή στο δικαστήριο-, βρίσκονται άλλες 15.000 δανειολήπτες.
Μέχρι τώρα τα Ειρηνοδικεία της Αττικής έχουν εκδώσει περίπου 300 αποφάσεις. Οι μισές από αυτές τις αποφάσεις έχουν δικαιώσει τους δανειολήπτες, καθώς τα δικαστήρια προχώρησαν σε διακανονισμό της οφειλής και σε πολλές περιπτώσεις η ρύθμιση συνοδεύτηκε με «κούρεμα» (μικρό ή μεγαλύτερο) του αρχικού χρέους.
Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα το Ειρηνοδικείο Πειραιά, απάλλαξε συνταξιούχο δημόσιο υπάλληλο από οφειλή ύψους 121.000, διαγράφοντας το 83,5% του συνολικού χρέους του, ενώ το Ειρηνοδικείο Αθήνας διέγραψε το 70% οφειλής δανειολήπτριας, η οποία σε διάστημα 19 ετών θα πρέπει να καταβάλλει 54.000 ευρώ στη τράπεζα έναντι συνολικών οφειλών 176.000 ευρώ, ενώ το Ειρηνοδικείο Χαλκίδας απέρριψε πρόταση τράπεζας να εκποιηθεί δεύτερο ακίνητο που είχε ο δανειολήπτης προκειμένου να εξοφληθεί η οφειλή της.
Το 2010 και μέχρι το τέλος του 2011 είχαν ρυθμιστεί δάνεια -στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά- ύψους 25δισ ευρώ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το διάστημα Ιανουαρίου 2010- Ιουνίου 2011 είχαν ρυθμιστεί 126.000 στεγαστικά, 495.000 καταναλωτικά και 70.000 επιχειρηματικά δάνεια. Τα νούμερα αυτά στο τέλος του 2012, όπως όλα δείχνουν θα έχουν υπερδιπλασιαστεί.
Ταυτόχρονα τα ποσοστά των καθυστερήσεων είναι εκρηκτικά. Στα στεγαστικά έχουν ξεπεράσει το 10% (αν υπολογιστούν και οι ρυθμίσεις) και ξεπερνούν τα 7,85δισ ευρώ οι καθυστερήσεις. Τα «κόκκινα» καταναλωτικά αντιπροσωπεύουν το 18% των υπολοίπων και ξεπερνούν τα 7δισ ευρώ, ενώ στα επιχειρηματικά επίσης το 17% με 18% είναι σε καθυστέρηση με «κόκκινες» οφειλές 22δισ ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πράσινα μπόνους για πιο φθηνή θέρμανση
Εξοικονόμηση αρκετών δεκάδων ή και εκατοντάδων ευρώ τον χρόνο στα έξοδα θέρμανσης μπορούν να εξασφαλίσουν όσοι αξιοποιήσουν προς όφελός τους τα πράσινα δάνεια των τραπεζών αλλά και το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον».
Λόγω των νέων φόρων και της αύξησης στις τιμές του πετρελαίου, τα έξοδα για τη θέρμανση έχουν εκτιναχθεί στα ύψη το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, το ποσό της εξοικονόμησης δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο και το ενδιαφέρον των υποψήφιων δανειοληπτών αυξάνεται.
Και αυτό γιατί αξιοποιώντας είτε τα τραπεζικά δάνεια είτε το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», μπορούν να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση με επιδότηση και ευνοϊκούς όρους διαφόρων εργασιών εντός του σπιτιού με στόχο την ενεργειακή αναβάθμισή του. Η μόνωση σε ταράτσες και παράθυρα, η αλλαγή στα κουφώματα και το βάψιμο με ενεργειακά χρώματα είναι κάποια παραδείγματα εργασιών που καλύπτουν τα πράσινα δάνεια.
Ευνοϊκοί όροι. Κοινό χαρακτηριστικό των δανείων αυτών είναι τα χαμηλότερα επιτόκια και οι προνομιακοί όροι αποπληρωμής σε σχέση με τα παραδοσιακά δάνεια της ίδιας κατηγορίας. Τόσο στα καταναλωτικά όσο και στα επισκευαστικά δάνεια, οι πελάτες των τραπεζών πληρώνουν λιγότερα χρήματα σε σχέση με ό,τι στα παραδοσιακά προϊόντα, ενώ με το ποσό που θα εξοικονομούν από την πράσινη επένδυσή τους - μειώνοντας δηλαδή τα κοινόχρηστα και τα άλλα έξοδα - μπορούν να καλύπτουν ένα μέρος από τη μηνιαία δόση τους.
Το γεγονός αυτό ουσιαστικά εξασφαλίζει και τις τράπεζες, οι οποίες έτσι µπορούν - και επιλέγουν - να παρέχουν τα συγκεκριµένα δάνεια σε µεγαλύτερο αριθµό ενδιαφεροµένων σε σχέση µε τα παραδοσιακά προϊόντα τους.
Μεγάλη ανταπόκριση. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, τα πράσινα δάνεια μαζί με τα προϊόντα μεταφοράς υπολοίπου είναι αυτή τη στιγμή οι μόνες κατηγορίες δανείων για τις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον στην αγορά καθώς εκταμιεύονται ποσά και γίνονται αρκετές αιτήσεις. Μολονότι η αγορά των δανείων θεωρείται ουσιαστικά παγωμένη, η συγκεκριμένη κατηγορία δανείων προσελκύει το ενδιαφέρον των υποψήφιων πελατών καθώς - όπως αναφέρουν τραπεζίτες - δέχονται καθημερινά αιτήματα και οι ενδιαφερόμενοι ζητούν διευκρινίσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις.
Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, ειδικά για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» από την 1η Φεβρουαρίου του 2011 έχουν κατατεθεί περισσότερες από 50.000 αιτήσεις χρηματοδότησης. Παράλληλα, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» αποδείχθηκε τόσο δημοφιλές ώστε όχι μόνο επαναλαμβάνεται, αλλά και οι όροι συμμετοχής έγιναν ευνοϊκότεροι για να συμμετέχουν σε αυτό περισσότερα νοικοκυριά αλλά και ολόκληρες πολυκατοικίες.
Γιατί είναι ελκυστικά. Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, ο λόγος για τον οποίο τα πράσινα δάνεια συνεχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι ότι αυτά τα δάνεια είναι αρκετά χαμηλότοκα - το επιτόκιο πέφτει ακόμη και κάτω του 5% - κάτι που προσελκύει τους καταναλωτές, ενώ προσφέρουν υψηλότερες εξασφαλίσεις στις τράπεζες, οι οποίες τα χορηγούν µε µεγαλύτερη ευκολία σε σύγκριση, για παράδειγµα, µε ένα απλό καταναλωτικό.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Ρύθμιση για εισπράξεις - εξπρές
Τελευταία ευκαιρία για ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους έχουν περισσότεροι από 800.000 φορολογούμενοι με χρέη προς το Δημόσιο τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 75.000 ευρώ αν πρόκειται για επιχειρήσεις και τα 10.000 ευρώ αν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα. Με τον περιορισμό των δόσεων και την εστίαση της ρύθμισης σε μικροοφειλέτες, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά αυξημένες εισπράξεις τους προσεχείς 24 μήνες.
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών η οποία μετά τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, υπό την πίεση της τρόικας για αυστηροποίηση των διατάξεων, θα δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ.
Οσοι ενδιαφέρονται να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
n Μπορούν να υπαχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο καθώς και υπέρ τρίτων, βεβαιωμένες στις ΔΟΥ ή τα τελωνεία, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011. Η ρύθμιση στην αρχική της μορφή έδινε τη δυνατότητα υπαγωγής χρεών τα οποία θα γίνονταν ληξιπρόθεσμα ακόμα και στις 29 Φεβρουαρίου 2012 δίνοντας τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να πληρώσουν σε δόσεις ακόμα και τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
n Καθιερώνεται πλαφόν ανώτατης οφειλής 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και 75.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα.
n Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
n Αν η ρύθμιση γίνει σε 2 έως 12 δόσεις, προβλέπεται απαλλαγή του 90% των προσαυξήσεων ενώ αν ο οφειλέτης επιλέξει εξόφληση σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, διαγράφεται το 75% των προσαυξήσεων. Το ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.
n Μόνο εφόσον αποδεικνύεται οικονομική αδυναμία οι δόσεις μπορεί να είναι περισσότερες από 24.
n Οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 29 Φεβρουαρίου (η προθεσμία αναμένεται να παραταθεί) στη ΔΟΥ ή το Τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές.
n Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν χρέη που τελούν σε αναστολή είσπραξης, και χρέη που εξυπηρετούνται κανονικά στο πλαίσιο άλλης ρύθμισης ή στο πλαίσιο διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής.
n Η εφάπαξ εξόφληση ή η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
n Εντός της ρύθμισης χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας, αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβάλλεται από το ποινικό δικαστήριο ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της διακόπτεται, χωρίς όμως να αναστέλλεται η ποινική δίωξη εις βάρος των υπευθύνων.
n Χάνουν τα ευεργετήματα της ρύθμισης όσοι δεν καταβάλλουν τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή δεν καταβάλλουν την προτελευταία και την τελευταία δόση.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Τα μέτρα της τρόικα θα αποτύχουν. Καλύτερη η χρεοκοπία με σχέδιο Μάρσαλ
Το νέο πακέτο της τρόικα θα αποτύχει και θα επιβαρύνει τους Έλληνες.
Την εκτίμηση – σοκ κάνει το έγκυρο γερμανικό Spiegel και προτείνει χρεοκοπία της χώρας με γενικό ¨κούρεμα¨ του χρέους με τη συμμετοχή της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών χωρών.
Στο άρθρο του της ηλεκτρονικής του έκδοσης το περιοδικό χαρακτηρίζει «Φαρσοκωμωδία» την επιχείρηση διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και επικρίνει τη γαλλική, γερμανική αλλά και την ελληνική κυβέρνηση για τις επιλογές τους καλώντας τους να επιλέξουν την πιο έντιμη λύση, δηλαδή την συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας και την εφαρμογή ενός νέου Σχεδίου Mάρσαλ.
«Τι είδους πακέτο διάσωσης είναι αυτό που οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση, εκτόξευση της ανεργίας, διόγκωση του χρέους και απομόνωση της χώρας και του τραπεζικού της συστήματος από τις αγορές χωρίς να δίνει την παραμικρή ένδειξη πως κάτι μπορεί να βελτιωθεί», διερωτάται ο συντάκτης του άρθρου.
«Το νέο πακέτο», εκτιμά τo Spiegel, απλώς θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους Έλληνες πολίτες. «Ήρθε η ώρα για μία πολιτική ομολογία: Η πρακτική του μαστιγίου και του καρότου απέτυχε. Η ιδέα ότι η χώρα μπορεί να ελευθερωθεί από το χρέος της με σκληρά προγράμματα λιτότητας και μέσα από πακέτα βοήθειας δεν λειτουργεί».
«Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι 'Μερκοζί'», προσθέτει το άρθρο, γνωρίζουν πως οι δεσμεύσεις δεν πρόκειται να τηρηθούν, αλλά όλοι συνεχίζουν «για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης» στην τακτική που χάραξαν.
Και μόνο οι πρόσφατες αναφορές για «επίτροπο δημοσιονομικής πειθαρχίας» ή «ελληνικό ταμείο για αποπληρωμή των τόκων» δείχνουν το βαθμό του παραλογισμού των διαπραγματεύσεων.
Αντ΄αυτών, το Spiegel προκρίνει μία «πιο έντιμη λύση»: Χρεοκοπία, συνοδευόμενη από ένα γενικό "κούρεμα" στο οποίο θα συμμετάσχουν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές χώρες».
Αυτό θα είχε μεν ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ευρωζώνη αλλά συνδυαζόμενο με ένα είδος νέου «σχεδίου Μάρσαλ» θα αποτελούσε ένα πακέτο διάσωσης που θα δικαιολογούσε το όνομά του».
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Δημοσκόπηση: 8 κόμματα στη Βουλή. Πέμπτο το ΠΑΣΟΚ
Οκτώ κόμματα στη Βουλή και μεγάλες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό αποκαλύπτει το βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής για τον Φεβρουάριο του 2012.
Στην πρόθεση ψήφου πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η Ν.Δ. Με 31%, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταποντίζεται στο 8% και η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη παίρνει 18%. Τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:
ΠΑΣΟΚ 8%
ΝΔ 31%
Δημοκρατική Αριστερά 18%
ΚΚΕ 12,5%
ΣΥΡΙΖΑ με 12%
ΛΑΟΣ 5%
Οικολόγοι Πράσινοι 3,5%
Χρυσή Αυγή 3%
Δημοκρατική Συμμαχία με 2%.
Η αποχή κινείται στο 30%.
Πλέον δημοφιλής πολιτικός αρχηγός αναδεικνύεται ο Φώτης Κουβέλης με 56% και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 41%, ο Αντώνης Σαμαράς με 31%, η Αλέκα Παπαρήγα με 27%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 25%, η Ντόρα Μπακογιάννη με 19% και τελευταίος ο Γιώργος Παπανδρέου με 9%.
Όσο για την κυβέρνηση Παπαδήμου, το συντριπτικό ποσοστό των ερωτηθέντων (91%) είναι δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης συνεργασίας.
Αναφορικά με την ανάγκη διεξαγωγής των εκλογών, το 58% θεωρεί ότι μάλλον χρειάζονται, έναντι του 38% που θεωρεί ότι μάλλον δεν χρειάζονται.
Σχετικά με την επιστροφή στη δραχμή, το 70% θεωρεί ότι τα πράγματα θα είναι μάλλον χειρότερα, αντίθετα με το 15% μάλλον καλύτερα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Στην παγίδα την Εφορίας όσοι ¨τακτοποίησαν¨ ημιυπαίθριους
«Φοροπαγίδα» για πάνω από 600.000 φορολογούμενους που τακτοποίησαν ημιυπαίθριους και βοηθητικούς χώρους κρύβει το νέο έντυπο φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθεί φέτος καθώς για πρώτη φορά θα πρέπει να αναγράψουν την επιφάνεια η οποία θα ληφθεί υπόψη για τον προσδιορισμό των τεκμηρίων διαβίωσης και των εκπτώσεων για τους τόκους στεγαστικών δανείων.
Ειδικότερα οι «τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι» θα αυξήσουν τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου και συνεπώς το εισόδημα που προκύπτει από την αντικειμενική δαπάνη για τη χρήση και συντήρηση της κατοικίας ενώ θα μειώσουν το ποσό της έκπτωσης από το φόρο για την πληρωμή των τόκων αφού η απαλλαγή υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία σε περίπτωση που το δηλωθέν εισόδημα του φορολογούμενου είναι χαμηλότερο από εκείνο που προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα κ.α) τότε ο φόρος θα υπολογισθεί με βάση το τεκμαρτό και όχι το δηλωθέν εισόδημα.
Την ίδια ώρα με δεδομένο ότι οι ημιυπαίθριοι θα προσμετρηθούν στην επιφάνεια της κατοικίας πολλοί φορολογούμενοι θα έχουν μείωση της έκπτωσης για τους τόκους αφού η απαλλαγή της δαπάνης υπολογίζεται επιμεριστικά για επιφάνεια πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ.
Στο νέο έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στο πίνακα 5 έχουν προστεθεί οι κωδικοί 206-208-210 στους οποίους οι φορολογούμενοι που έχουν «τακτοποιήσει» ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους, θα πρέπει να γράψουν την επιφάνεια των χώρων αυτών.
Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών οι χώροι που έχουν τακτοποιηθεί μέσα στο 2010, καθώς και όσοι έχουν τακτοποιηθεί μέσα στο 2011 πρέπει για πρώτη φορά να συμπεριληφθούν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλεται το οικονομικό έτος 2012 και θα συνεχίζουν να δηλώνονται και τα επόμενα οικονομικά έτη. Ομοίως, οι χώροι που τακτοποιούνται μέσα στο έτος 2012, ανεξάρτητα από την ημερομηνία τακτοποίησής τους, πρέπει να περιληφθούν διορθωμένοι για όλη τη χρήση 2012, στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 και των επομένων οικονομικών ετών.
Ως χρόνος τακτοποίησης των χώρων αυτών θεωρείται η τοποθέτηση από την πολεοδομία της σφραγίδας για τη βεβαίωση της πληρότητας του φακέλου στο αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης τακτοποίησης.
Σε περίπτωση που παρά την υποχρέωση δήλωσής τους, διαπιστωθεί ότι οι τακτοποιημένοι χώροι δεν δηλώνονται ή δηλώνονται ανακριβώς στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται μετά την τακτοποίησή τους, επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις.
Επισημαίνεται ότι δεν επιβάλλεται αναδρομικά φόρος εισοδήματος, προσαύξηση ή πρόστιμο, για τους χώρους που τακτοποιήθηκαν με τις διατάξεις του νόμου 3843/2010, αν διαπιστωθεί ότι δεν δηλώθηκαν ή ότι δηλώθηκαν ανακριβώς κατά τα προγενέστερα της τακτοποίησής τους οικονομικά έτη, καθώς και ότι φόρος εισοδήματος που έχει καταβληθεί για τους χώρους αυτούς κατά τα προηγούμενα της τακτοποίησής τους οικονομικά έτη, δε συμψηφίζεται ούτε επιστρέφεται στο φορολογούμενο.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Παπαδήμος σε αρχηγούς: «Υπογράφετε ή φεύγω»
Σαφές μήνυμα ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένος να στείλει στους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στην περίπτωση που δεν συμφωνήσουν στην πρόταση που θα υποβάλλει.
Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι το πακέτο των μέτρων της τρόικα είναι ιδιαίτερα σκληρό αλλά αποτρέπει τον κίνδυνο χρεοκοπίας και για το λόγο αυτό απαιτείται συντεταγμένη στάση από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που μετέχουν στην κυβέρνηση.
Διαφορετικά, όπως αναφέρουν κύκλοι από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο κ. Παπαδήμος θα καταθέσει την Δευτέρα το πρωί την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη εκλογών.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται πως δεν μπλοφάρει, καθώς, όπως επισημαίνουν, ο ίδιος «ανέλαβε την πρωθυπουργία για να συμβάλλει στη διάσωση της χώρας και όχι στην διάσωση του πολιτικού συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση, το μπαλάκι της ευθύνης για το τι μέλει γενέσθαι φαίνεται να πέφτει στους πολιτικούς αρχηγούς , οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και για τη στάση των βουλευτών τους, καθώς τα μηνύματα που έφτασαν χθες από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ως προς την υπερψήφιση των μέτρων, υπήρξαν ιδιαίτερα αποθαρρυντικά.
Οι αρχηγοί έχουν ειδοποιηθεί πως deadline για τη συμφωνία είναι η Κυριακή, ημέρα που-αν υπάρξει καπνός από τη σύσκεψη των αρχηγών-κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί και η συμφωνία για το PSI. Έως τις 13 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το Μίνι Μνημόνιο, με τα «προαπαιτούμενα μέτρα» που απαιτούν οι δανειστές, ενώ το Μνημόνιο Νο 2 θα ψηφιστεί αργότερα, μαζί με τη νέα δανειακή σύμβαση. Άγνωστο είναι πότε θα ζητηθούν οι πολιτικές εγγυήσεις και με ποιο τρόπο (υπογραφές ή όχι) από τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και αν θα απαιτηθεί ή όχι ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή.
Πάντως, στην μαραθώνια χθεσινοβραδινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, με τους επικεφαλής της τρόικας δεν φάνηκε να αλλάζει κάτι ως προς τις απαιτήσεις των δανειστών.
Στη συνάντηση τέθηκαν οι απαιτήσεις των δανειστών για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς (κατώτατος και 13ος- 14ος μισθός, επικουρικές συντάξεις, κλαδικές συμβάσεις, κ.λπ.), από τις οποίες θα προέλθει περαιτέρω μείωση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων κατά 25%.
Μάλιστα, η σκληρότητα των διαπραγματεύσεων οδήγησε αργά το βράδυ χθες το Μέγαρο Μαξίμου να αναβάλλει εκ νέου τη σύγκλιση της σύσκεψης των αρχηγών, αυτή τη φορά για το Σάββατο. Πιθανότατα σήμερα, άλλωστε, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την τρόικα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Βροχή τα φοροπρόστιμα με εντολή της τρόικα
Έτσι πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα σε κάθε φορολογούμενο που καθυστερεί να υποβάλλει φορολογική δήλωση και επιπλέον πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής του φόρου εισηγείται στο υπουργείο Οικονομικών το τεχνικό κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σύμφωνα με τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου που περιλαμβάνονται στο πόρισμά του για το φορολογικό σύστημα, το μοντέλο των προστίμων για τη φοροδιαφυγή θα πρέπει να γίνει αυστηρότερο ώστε τα κίνητρα συμμόρφωσης να γίνουν πιο ισχυρά. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται να επιβάλλονται τα ακόλουθα πρόστιμα:
1. Πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα για εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να είναι ξεχωριστό από το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη πληρωμή. Ο διαχωρισμός μεταξύ των δυο προστίμων παρέχει κίνητρο στο φορολογούμενο να πληρώσει εντός της προθεσμίας ακόμα και αν η δήλωση δεν είναι έτοιμη προς υποβολή. Το πρόστιμο θα πρέπει να επιβάλλεται αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής και να προσαυξάνεται στο χρονικό διάστημα που η δήλωση εξακολουθεί να μην υποβάλλεται. Για παράδειγμα αν ένας φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει εμπρόθεσμη δήλωση, θα του γνωστοποιείται άμεσα το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής με ειδοποίηση και απαίτηση πληρωμής. Για κάθε μήνα θα υπάρχει προσαύξηση εκπρόθεσμης υποβολής, μέχρι ένα ανώτατο ποσό για παράδειγμα 1.000 ευρώ. Το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να είναι ξεχωριστό πρόστιμο από το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη πληρωμή.
2. Πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα για καθυστέρηση καταβολής του φόρου αλλά και πρόστιμο υπερημερίας ίσο με το 5% του μη καταβληθέντος φόρου για κάθε μήνα σε περίπτωση που το ύψος του απλήρωτου φόρου υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα το ΔΝΤ προτείνει να καθιερωθεί ένα μηνιαίο πρόστιμο υπερημερίας ορισμένου ποσού για την αντιμετώπιση των καθυστερημένων πληρωμών. Το πρόστιμο αυτό θα λειτουργεί όπως ακριβώς και το πρόστιμο για μη εμπρόθεσμη υποβολή δήλωσης ώστε να υπάρξει κίνητρο για την καταβολή του φόρου όσο το δυνατόν συντομότερα. Προκειμένου το κίνητρο να είναι επαρκές και ισχυρό και για τους φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα θα μπορούσε, ειδικά για τις περιπτώσεις αυτές, να εφαρμοστεί το μηνιαίο πρόστιμο σε συνδυασμό με ένα επιπλέον πρόστιμο υπερημερίας, το οποίο δεν θα προσδιορίζεται μέχρι να διαπιστωθεί το ακριβές ύψος της φορολογικής οφειλής.
Για παράδειγμα:
Φορολογούμενος που δεν καταβάλει φόρο εντός της τεθείσας προθεσμίας θα πρέπει να πληρώσει, κατʼ αρχήν, πρόστιμο ύψους 100 ευρώ το μήνα για την περίοδο κατά την οποία ο φόρος παραμένει απλήρωτος. Το πρόστιμο αυτό θα είναι, δηλαδή, συγκεκριμένο και θα επιβάλλεται ανεξαρτήτως του ύψους του απλήρωτου φόρου.
Αν το ποσό του μη καταβληθέντος φόρου υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ, ο φορολογούμενος θα οφείλει επίσης να καταβάλει επιπλέον πρόστιμο υπερημερίας, το οποίο θα ισούται με το 5% του μη καταβληθέντος φόρου για κάθε μήνα μη εμπρόθεσμης πληρωμής του.
Η βεβαίωση του επιπλέον προστίμου υπερημερίας, καθώς και η σχετική ειδοποίηση και απαίτηση αυτού θα πρέπει να γίνεται αφού προσδιοριστεί το ποσό του μη καταβληθέντος φόρου.
3. Επιβολή ειδικού προστίμου για καταβολή σημαντικά χαμηλότερου φόρου. Επιπλέον του προστίμου υπερημερίας θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα διοικητικό πρόστιμο προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της σημαντικής απόκρυψης εισοδημάτων. Σκοπός του προστίμου σημαντικής απόκρυψης εισοδημάτων είναι να μπορούν να χρησιμοποιούνται διοικητικές διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων σε ενέργειες που συνιστούν ίσως φοροδιαφυγή ή φορολογική απάτη, χωρίς να είναι αναγκαία η απόδειξη εγκληματικής πρόθεσης. Το «διοικητικό πρόστιμο» θα αποφεύγει, δηλαδή, κάθε εξέταση «πρόθεσης». Το πρόστιμο θα πρέπει να προσδιορίζεται με βάση τη διαφορά μεταξύ πραγματικών και δηλωθέντων εισοδημάτων, ενώ στις περιπτώσεις που η διαφορά αυτή θεωρείται σημαντική θα πρέπει να είναι σημαντικά υψηλότερο.
Για να γίνει καλύτερα κατανοητό πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το πρόστιμο αυτό παρατίθεται το ακόλουθο παράδειγμα:
Εάν το ποσό του φόρου που εμφανίζεται στη δήλωση είναι χαμηλότερο του ποσού του φόρου που πρέπει να εμφανίζεται, τότε θα επιβάλλεται στον φορολογούμενο πρόστιμο ίσο με το 10% της διαφοράς μεταξύ πραγματικών και δηλωθέντων εισοδημάτων ή 50% αν η απόκρυψη εισοδήματος θεωρείται σημαντική.
Η απόκρυψη εισοδήματος θεωρείται σημαντική αν υπερβαίνει το μικρότερο από τα δύο παρακάτω ποσά:
το 25% του φόρου που πρέπει να εμφανίζεται στη δήλωση ή
τα 10.000 ευρώ.
4. Κυρώσεις παρακράτησης. Για την καθυστερημένη απόδοση παρακρατούμενων φόρων θα μπορούσε να επιβάλλεται ειδικό πρόστιμο, το πρόστιμο παρακράτησης.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση:
- Ο υπόχρεος παρακράτησης φόρου, ο οποίος δεν ενεργεί παρακράτηση φόρου ευθύνεται προσωπικώς για την καταβολή του ποσού που δεν παρακρατήθηκε, αλλά δικαιούται να εισπράξει το ποσό αυτό από τον δικαιούχο της πληρωμής.
- Επιπλέον του ποσού που οφείλει να καταβάλει προσωπικώς ο υπόχρεος που παραλείπει να παρακρατήσει φόρο, πρέπει να καταβάλει και 100 ευρώ για κάθε περίπτωση παράλειψης παρακράτησης του δέοντος ποσού.
- Πρόστιμο 1.000 ευρώ πρέπει να επιβάλλεται στα παρακάτω άτομα:
σε διευθυντικό στέλεχος που γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει την παράλειψη παρακράτησης.
σε αρχιλογιστή ή άλλο ανώτερο στην ιεραρχία στέλεχος που έχει την ευθύνη της επίβλεψης ή του ελέγχου των διαδικασιών παρακράτησης και που γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει την παράλειψη παρακράτησης και δεν την απέτρεψε.
5. Κυρώσεις για μη τήρηση ορθών στοιχείων.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προτείνεται, ο φορολογούμενος που δεν τηρεί βιβλία και στοιχεία σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία οφείλει να καταβάλει:
-1.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση
-2.000 ευρώ για τη δεύτερη παράβαση εντός της ίδιας τριετίας
-5.000 ευρώ για κάθε επόμενη παράβαση.
6. Κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ΦΠΑ.
Προτείνεται να επιβάλλονται πρόστιμα σύμφωνα με την ακόλουθη ρύθμιση:
Εάν ένα πρόσωπο ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα υπαγόμενη σε ΦΠΑ, χωρίς να έχει εγγραφεί στα μητρώα ΦΠΑ οφείλει να καταβάλει το 100% του πληρωτέου ποσού ΦΠΑ για όλη την περίοδο άσκησης επιτηδεύματος χωρίς εγγραφή στα μητρώα ΦΠΑ.
Εάν ένα πρόσωπο που έχει την υποχρέωση είσπραξης ΦΠΑ εκδώσει ανακριβές τιμολόγιο με σκοπό να επιτύχει τη μείωση του ποσού του φόρου ή την αύξηση του ποσού της έκπτωσης οφείλει να καταβάλει το 100% του ποσού ΦΠΑ για το τιμολόγιο ή επί της συναλλαγής.
Εάν ένα πρόσωπο που έχει την υποχρέωση είσπραξης ΦΠΑ παραλείψει να εκδώσει τιμολόγιο με ΦΠΑ όταν αυτό απαιτείται, υποχρεούται να καταβάλει το 100% του ΦΠΑ που οφείλεται για τη συναλλαγή άνευ τιμολογίου.
Εάν ένα πρόσωπο μη εγγεγραμμένο στα μητρώα για την είσπραξη ΦΠΑ εκδώσει τιμολόγιο με ΦΠΑ οφείλει να καταβάλει το 100% του ΦΠΑ που αναγράφεται στο τιμολόγιο.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών: σε 24 δόσεις η εξόφλησή τους
Αλλάζουν οι όροι της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Πλέον, η ρύθμιση θα γίνεται σε λιγότερες δόσεις από ό,τι πριν -24 αντί για 60- ενώ στη ρύθμιση θα μπορούν να υπάγονται μόνο φυσικά πρόσωπα με οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ και επιχειρήσεις με οφειλές έως 75.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την τροπολογία στην νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν χρέη που ήταν ληξιπρόθεσμα έως 31 Δεκεμβρίου 2011.
Σημειώνεται ότι οι δόσεις καταβολής των χρεών μπορούν να αυξηθούν και πέραν των 24 αν αποδειχθεί αδυναμία του οφειλέτη να καταβάλει το χρέος του στη διάρκεια των δύο ετών.
Επίσης διευκρινίζεται ότι θα παραμένει σε ισχύ τυχόν ποινική δίωξη σε βάρος των οφειλετών ακόμη και αν αυτοί υπαχθούν στη ρύθμιση εξόφλησης των χρεών τους. Αυτό σημαίνει ότι θα ενεργοποιείται στην περίπτωση μη εξόφλησης των δόσεων.
Οι αλλαγές στους όρους της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα γίνονται ύστερα και από τις απαιτήσεις της τρόικας η οποία στο δεκασέλιδο υπόμνημά της με τα μέτρα για τη νέα δανειακή σύμβαση ζητούσε την απόσυρσή της.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Η Ελλάδα δοκιμάζει τα Ευρωπαϊκό μοντέλο
Τις πρώτες σελίδες της Ευρωπαϊκής οικονομικής ιστορίας του 21ου αιώνα γράφει πλέον η Ελλάδα, καθώς η χώρα μας αποτελεί πεδίο αμφισβήτησης των κεκτημένων, των κανόνων και των πρακτικών της Γηραιάς Ηπείρου, όπως έχουν διαμορφωθεί από τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες.
Η Ελλάδα καθίσταται το όχημα δοκιμασίας του Ευρωπαϊκού μοντέλου, καθώς, για την ανάκαμψή της, καλείται να ανατρέψει όλα τα έως σήμερα δεδομένα και να βρει την δική της συνταγή επιβίωσης, η πορεία της οποίας θα καθορίσει, το εάν θα παραμείνει στον σκληρό πυρήνα Ε.Ε. ή αν θα εκπέσει στην πρότερη Βαλκανική κατάσταση.
Οι ζυμώσεις που πραγματοποιούνται επί της Ελληνικής οικονομίας για την δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών σχημάτων, την προσέλκυση των επενδύσεων και τη σωτηρία των εταιριών «προκαλούν» την έως τώρα πεπατημένη και, ανώτατοι κύκλοι της αγοράς, θεωρούν ότι θα λειτουργήσουν ως προπομπός στα Ευρωπαϊκά μελλούμενα, λόγω της διάχυσης της κρίσης του χρέους.
Όπως προφητικά έγραψε - εν μέσω των επεισοδίων της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου το καλοκαίρι - και ο ιστορικός, Μάρκ Μαζάουερ: «Είναι ίσως ταιριαστό που ένα από τα αρχαιότερα και πιο δημοκρατικά έθνη - κράτη της Ευρώπης βρίσκεται στην καινούργια εμπροσθοφυλακή, όσων θέτουν εν αμφιβόλω όλα αυτά τα επιτεύγματα. Γιατί είμαστε όλοι μικρές δυνάμεις τώρα, και για άλλη μια φορά η Ελλάδα πολεμάει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το μέλλον».
Οι Τηλεπικοινωνίες θα δοκιμάσουν τον Ανταγωνισμό
Στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, η αγορά τελεί εν αναμονή της συγχώνευσης μεταξύ της Vodafone και της Wind, η συμφωνία της οποίας έχει, πρακτικά, ολοκληρωθεί μεταξύ των δύο μερών, έπειτα από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων, που έλαβαν χώρα στο Λονδίνο ανάμεσα στο Largo Fund και τον πολυεθνικό όμιλο.
Εντός των επόμενων ημερών, προφανώς μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Vodafone Group, αναμένεται να γνωστοποιηθεί η αποστολή του ογκώδους φακέλου της συμφωνίας στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., όπου θα τεθεί υπό το εξαντλητικό «μικροσκόπιο» της ανάλυσης αγοράς των αρμοδίων υπηρεσιών.
Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και πολλούς μήνες σύσσωμη η αγορά των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη αναμένει αγωνιωδώς τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία, εάν οδηγήσει στη συγχώνευση των δύο εταιριών, θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο - «μπούσουλα» πιθανών μελλοντικών συγχωνεύσεων.
Η «δύναμη πυρός» των δύο εταιριών υπό τα υφιστάμενα σχήματα αποτελείται συνδυαστικά από 4.000 εργαζομένους, 800 καταστήματα, περίπου οκτώ εκατομμύρια συνδρομητές, τζίρο άνω των δυο δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς περίπου 52% στην κινητή τηλεφωνία και 25% στη σταθερή. Θα πρόκειται, δηλαδή, (στην περίπτωση που πάρει το «πράσινο φως») για έναν επιχειρηματικό φορέα, τα μεγέθη του οποίου νομοτελειακά θα οδηγήσουν σε σύγκρουση με τον ΟΤΕ, αλλά και θα δοκιμάσουν τον ανταγωνισμό και την ρύθμιση.
Κύκλοι με γνώση της υπόθεσης εξηγούν ότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο σε άλλη αγορά κινητής μεσαίας χώρας να λειτουργούν δύο operator, αλλά ούτε και δομή όπως της Ελληνικής, με μερίδια 50% (COSMOTE), 30% (VODAFONE), 20% (WIND).
Σημειωτέον, πάντως, ότι η προηγούμενη Ελληνική εμπειρία από τις υπηρεσίες Ανταγωνισμού της Ε.Ε., δηλαδή η πρόταση συγχώνευσης Aegean Airlines - Olympic Air απορρίφθηκε ως «οιωνεί μονοπώλιο». Ωστόσο, ζητήματα ρύθμισης και ανταγωνισμού αναμένεται να εγείρει και η σχεδιαζόμενη συγχώνευση ΟΤΕ - COSMOTE, καθώς παρόλο που έχουν κοινό μέτοχο, ακόμη λειτουργούν ως ξεχωριστές εταιρίες και η ένωσή τους θα άλλαζε λογιστικά και ποιοτικά την κατάσταση.
«Πείραμα» η χρηματοδότηση των μεγάλων έργων
Πρόκληση και, παράλληλα, βήμα στο άγνωστο θα είναι και απόπειρα μόχλευσης πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μέσω ενός Μέσου Επιμερισμού του Κινδύνου (Risk Sharing Instrument), υπέρ των τεσσάρων από τα πέντε μεγάλα οδικά έργα, που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης και είναι «παγωμένα», λόγω της αναστολής της χρηματοδότησης από τις τράπεζες.
Και αυτό διότι ανάλογη περίπτωση μόχλευσης πόρων δεν έχει υπάρξει ποτέ στην Κοινοτική ιστορία και ήδη έχουν καταγραφεί διαφορετικές προσεγγίσεις για το ζήτημα τόσο μέσα στην κυβέρνηση όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα προτεινόμενα σενάρια εμπλοκής της ΕΤΕΠ προβλέπουν είτε την εξαγορά μεριδίων των δανειστριών τραπεζών ή την εγγυοδοσία, με χρήση πόρων του ΕΣΠΑ.
Όμως για να προχωρήσει οτιδήποτε, θα πρέπει η χώρα μας να κάνει έντονο lobbying, καθώς χρειάζεται αλλαγή των κανονισμών χρηματοδότησης και τροποποίηση του πλαισίου ανταγωνισμού, προκειμένου να μοχλευθούν οι πόροι από την ΕΤΕπ, χωρίς όλο αυτό να θεωρηθεί ως έμμεση επιδότηση. Έτσι, ένα μέτωπο της «μάχης» θα δοθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.
Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Υποδομών έχει απαντήσει στις παρατηρήσεις όλων των Διευθύνσεων της Ε.Ε που ετέθησαν και οι όποιοι προβληματισμοί έχουν καμφθεί σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, υπάρχει εμπλοκή εκ μέρους της ΕΤΕπ, καθώς καταγράφηκαν κενά κι επιφυλάξεις, με την τράπεζα να ζητά περισσότερες διευκρινίσεις για την Ιόνια Οδό και τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου.
Στην Ελλάδα, οι διαπραγματεύσεις για την επανεκκίνηση των έργων προχωρούν αρκετά καλά, καθώς βαίνουν προς επίλυση (σε δύο από τέσσερις παραχωρήσεις) οι εκκρεμότητες με τις τεχνικές αλλαγές των έργων, καθώς και οι διεκδικήσεις και προσφυγές στη διαιτησία, ενώ, ξαναγράφονται τα οικονομικά μοντέλα των έργων, διότι αυτά με τα οποία εκπονήθηκαν οι συμβάσεις τους, έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.
Επίσης, γίνεται ξεκαθάρισμα του περιορισμού του κινδύνου των τραπεζών, αφού επίκεινται περικοπές στο τεχνικό κομμάτι, όπως το «κούρεμα» του Ε65 από την θέση Μουργκάνη έως την Εγνατία και της Ολυμπίας Οδού νοτίως του Πύργου, όμως αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς το υπουργείο Υποδομών δεν θέλει να πειράξει τη Σύμβαση Παραχώρησης.
ΕΟΖ, εργασιακά και distress funds
Η επενδυτική «φραγή», η κρίση αλλά και η αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις έχει δημιουργήσει «απόνερα», πρωτοφανή για χώρα της Ευρωζώνης και οδηγούν σε καταστάσεις πρωτόγνωρες για τη Δύση.
Μόνο το γεγονός ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ετοιμάσει φάκελο για να συστήσει Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) στην Ελλάδα και στελέχη του διαβουλεύονται με την Κομισιόν για το ζήτημα, σε άλλες εποχές θα είχε δημιουργήσει πολιτική κατακραυγή. Μάλιστα, κατά δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Θ. Μωραίτη, το άνοιγμα αυτού του διαλόγου για τις ΕΟΖ είναι «μια επιτυχία για τη χώρα».
Οι Ελληνικές ΕΟΖ σχεδιάζονται να παρέχουν ειδικό προνομιακό καθεστώς αδειοδότησης, χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, νέους δικονομικούς κανόνες κτλ, ενώ κατηγορηματικά αποκλείεται οποιαδήποτε απορρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία άλλη χώρα της Ε.Ε., πλην της Πολωνίας, η οποία είχε φτιάξει ΕΟΖ προτού εισέλθει στην Κοινότητα, δεν έχει θεσμοθετήσει τέτοιες ειδικές δικαιοδοτικές περιοχές και οι μόνες στην ευρύτερη περιοχή είναι αυτές της Τουρκίας και της Ρωσίας.
Επίσης, η χώρα μας είναι η πρώτη στην Ευρωζώνη που έχει προχωρήσει σε εσωτερική υποτίμηση με μειώσεις μισθών και επιδομάτων, χάριν της επιβίωσης των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας. Μπορεί τα εν λόγω μέτρα να μην έχουν νομοθετηθεί επίσημα, όμως ντε φάκτο έχουν επιβληθεί από τους κανόνες της αγοράς.
Πρωτοφανή κινητικότητα για χώρα της Ευρωζώνης δείχνουν στη χώρα μας και τα distress funds, δηλαδή επενδυτικοί οργανισμοί που αναζητούν ευκαιρίες, αγοράζοντας και «κουρεύοντας» τα χρέη των επιχειρήσεων και αποκτώντας τον έλεγχό τους.
Μία τέτοια περίπτωση είναι η ίδια η Wind, αφού οι μέτοχοι του Largo Fund έριξαν 420 εκατ. ευρώ, «καθάρισαν» χρέη σχεδόν δύο δισ. ευρώ που είχε η εταιρία στους πιστωτές της και ανέλαβαν τον έλεγχό της, ξαναβγάζοντάς την «καθαρή» στην αγορά.
Ένα παρόμοιο ντιλ ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (ΕΝ.ΚΛΩ), όταν Αμερικανικό επενδυτικό σχήμα διεκδίκησε να αγοράσει τα τραπεζικά χρέη της ιστορικής βιομηχανίας ύψους 280 εκατ. ευρώ έναντι 76 εκατ. ευρώ, να καλύψει υποχρεώσεις προς εργαζομένους, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές με άλλα 80 εκατ. ευρώ και να αναλάβει την εταιρία με επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ.
Οι πληροφορίες από την αγορά για οχλήσεις χρεωμένων ελληνικών επιχειρήσεων από distress funds είναι συνεχείς και εκτιμάται ότι οι εταιρίες, των οποίων οι γραμμές χρηματοδότησης έχουν στερέψει, αργά ή γρήγορα θα περάσουν σε επενδυτές που θα καλύψουν μέρος των χρεών τους. Το
συγκεκριμένο φαινόμενο πάντως αναμένεται να γενικευθεί στην Ευρωζώνη, λόγω της κρίσης χρέους.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα