Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ

Διαβάστε το.....Αφορά όλους εμάς τους Λογιστές.

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/6577
Ανάσα για επιχειρήσεις
daneia_epixeirhsewnΑνάσα στην αγορά δίνουν οι αναχρηµατοδοτήσεις των δανείων, στις οποίες προχωρούν τους τελευταίους µήνες, η µία µετά την άλλη, χιλιάδες επιχειρήσεις λόγω της κρίσης.
Στοιχεία του επιχειρηµατικού κόσµου αλλά και των τραπεζών από την αρχή του έτους δείχνουν ότιέχει ήδη προχωρήσει σε διακανονισµό µια στις τέσσερις επιχειρήσεις, ενώ το ύψος των επιχειρηµατικών δανείων, για ταοποία έγινε επαναδιαπραγµάτευση, φτάνει τα 34 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 129 δισ. ευρώ που είναι η συνολική χρηµατοδότηση προς τις επιχειρήσεις. Μάλιστα,από την αρχή του χρόνου υπολογίζεται ότι από τις 100.000 αιτήσεις διακανονισµού παλαιών επιχειρηµατικών δανείων έχουν ήδη εγκριθεί περίπου 80.000. Στελέχη από την τραπεζική αγορά δηλώνουν ότι, µε δεδοµένη την κατάσταση στην αγορά,δεν υπάρχει άλλη λύση από την αναχρηµατοδότητη των δανείων. Σύµφωνα µε τους ίδιους, προϋπόθεση για να εγκριθεί η αναχρηµατοδότηση από την τράπεζα είναι και οι ίδιοι οι επιχειρηµατίες να δείξουν «καλά δείγµατα» για το µέλλον της επιχείρησής τους. Ετσι, πολύ συχνά ζητούν να δουν σχέδια αναδιάρθρωσης της επιχείρησης.
Οµως και οι τράπεζες ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο να ρυθµίσουν τα επιχειρηµατικά τους δάνεια. Και αυτό,λόγω του ύψους των οφειλώντων επιχειρήσεων. Ενα επιχειρηµατικό δάνειο ενός εκατ. ευρώ ισοδυναµεί µε 100 καταναλωτικά ή περισσότερες από 300 πιστωτικές κάρτες. Ζητούν παράταση οι µικροµεσαίοι
Και ενώ τράπεζες και επιχειρήσεις αναζητούν λύσεις σωτήριας για την αγορά, οι µικροµεσαίοι επιχειρηµατίεςζητούν περαιτέρω διευκολύνσεις και σε ό,τι αφορά την αποπληρωµή των υποχρεώσεών τους και από τα δάνεια των προγραµµάτων του Ταµείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, καθώς, σύµφωνα µε εκτιµήσεις, το 20% τωνµικροµεσαίων αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Οι εµποροβιοτέχνες ζητούνεπαναδιαπραγµάτευση µε τιςτράπεζες και τριετή παράταση.
Ήδη οι εκπρόσωποι των τραπεζών και των µικροµεσαίων έχουνξεκινήσει επαφές και έχουν πραγµατοποιήσει συναντήσεις, ενώ το θέµα εξετάζει και η ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθώς στηναγορά από την αρχή του έτους έχειεκδηλωθεί επιδηµία λουκέτων, µε τον τελευταίοµήνα να έχουν κατεβάσει ρολά περίπου 4.000
µικροµεσαίες επιχειρήσεις και από την αρχή του χρόνου να έχουν κλείσει σε όλους τους κλάδους περισσότερες από 27.500 επιχειρήσεις.
«Οι µεγάλες δυσκολίες στην οµαλή αποπληρωµή των δανείων από αρκετές επιχειρήσεις αναπόφευκτα οδηγούν στην αναζήτηση λύσης», λέειο πρόεδρος της ΕθνικήςΣυνοµοσπονδίαςΕλληνικού Εµπορίου, Βασίλης Κορκίδης. Είναιγνωστό, άλλωστε, ότι ταδάνεια είναι µικρής διάρκειας (τριετίας) και αποπληρώνονται σε εξαµηνιαίες δόσεις. Η ΕΣΕΕζητάει τη διευκόλυνση της αποπληρωµής των δανείων αυτών µε παράταση της διάρκειάς τους σε έξι χρόνια από τρία που είναισήµερα, ώστε να µειωθεί τούψος των εξαµηνιαίων δόσεων, ή την παροχή περιόδου χάριτος για τουλάχιστον δύο δόσεις.
Την παράταση για την αποπληρωµή των δανείων που χορηγήθηκαν από το Ταµείο Εγγυοδοσίας Μικρώνκαι Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) ζητά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενώσεως Εµπόρων Σιδηρικών και Βιοµηχανικών Ειδών, κ. Κλ. Σαλλιαρέλης, σηµειώνοντας ότι «όπως διαπιστώνεται και από τα στοιχεία των ∆ΟΥ, µόλις ένας στους πέντε µπόρεσε να ρυθµίσει τις ληξιπρόθεσµες οφειλές του προς το ∆ηµόσιο». Ανάλογη πρόταση έχει κάνει και το Βιοτεχνικό Επιµελητήριο της Αθήνας.
Πώς γίνεται η αναχρηµατοδότηση
Η επιµήκυνση της διάρκειας του δανείου, η µετατροπή βραχυπρόθεσµων υποχρεώσεων, όπως τα κεφάλαια κίνησης, σε µακροπρόθεσµες και η αναπροσαρµογή των επιτοκίων, συνήθως µε την προσηµείωση περιουσιακών στοιχείων, είναι οι κλασικοί τρόποι µε τους οποίους γίνεται η αναχρηµατοδότηση των επιχειρηµατικών δανείων. Κοινή συνισταµένη των συµφωνιών που κάνουν οι µικροµεσαίοι επιχειρηµατίες µε τις τράπεζες είναι η µείωση όσο το δυνατόν περισσότερο των χρηµάτων που καταβάλλουν κάθε µήνα. Ουσιαστικά, επιδιώκουν να αποφύγουν την πιστωτική ασφυξία, µεταφέροντας χρονικά τιςυποχρεώσεις τους, ενώ παράλληλα ευελπιστούν σε «καλύτερες ηµέρες», ώστε να µπορέσουν να ανταποκριθούν στη συνέχεια στις υποχρεώσεις τους.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Με τα νέα όρια ηλικίας οι επικουρικές
Με τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης -που αυξάνονται σταδιακά από την 1/1/2011 για όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα- θα καταβάλλουν τα ταμεία και τις επικουρικές συντάξεις.
Αυτό διευκρινίζει με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλα τα επικουρικά ταμεία ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης. Όπως υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο:
Με τις διατάξεις των παραγράφων 1 - 17 του άρθρου 10 του νέου ασφαλιστικού νόμου αυξάνονται σταδιακά από 1.1.2011 τα όρια ηλικίας και τα έτη ασφάλισης που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος των ασφαλισμένων των φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου, ενώ παράλληλα λαμβάνεται μέριμνα και για την κατοχύρωση των θεμελιωμένων κατά περίπτωση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.
Με την παρ. 1 του άρθρου 53 του ν. 2084/1992 ορίζεται ότι οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των ασφαλισμένων των φορέων κύριας ασφάλισης ισχύουν και για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης στους οποίους υπάγονται οι ασφαλισμένοι.
Σε ισχύ
Με αυτά τα δεδομένα επισημαίνεται ότι «οι μεταβολές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των φορέων κύριας ασφάλισης που εισάγονται με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου (3863/2010) ισχύουν και για τους αντίστοιχους φορείς επικουρικής ασφάλισης».
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Αδεία για τρία χρόνια µε τις µισές αποδοχές
Πρόγραµµα µακροχρόνιων αδειών µετ΄ αποδοχών σε οικειοθελή βάση έθεσε σε εφαρµογή η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, σε µια προσπάθεια συγκράτησης του µισθολογικού κόστους χωρίς να θιγούν οι θέσεις εργασίας.
Το πρόγραµµα άρχισε να υλοποιείται από χθες και απευθύνεται σε πρώτη φάση στο σύνολο των 5.049 εργαζοµένων στην τράπεζα, καθώς και στις θυγατρικές του οµίλου στην Ελλάδα. Σε επόµενη φάση, και αναλόγως της ανταπόκρισης που θα υπάρξει, δεν αποκλείεται,σύµφωνα µε πηγέςτης τράπεζας, ναεπεκταθεί και στις θυγατρικές του εξωτερικού, στις οποίες απασχολούνται 6.757 εργαζόµενοι. Εκτιµάται ότι αν στο πρόγραµµα ενταχθεί ποσοστό 5% τωνεργαζοµένων, η ετήσια εξοικονόµηση θα είναι τηςτάξης των 15-20 εκατ. ευρώ.
«Πρόκειται για µια πολιτική συγκράτησης δαπανών χωρίς ναθιγούν εργασιακά δικαιώµατα και θέσεις εργασίας», λένε πηγές της τράπεζας.
Σύµφωνα µε το πρόγραµµα, όσοι εργαζόµενοι επιλέξουν ναυπαχθούν σε αυτό, θα πάρουν άδειαµετ’ αποδοχών γιαδύο ή τρία χρόνια. Στην πρώτη περίπτωσηγια τον χρόνο της άδειάς τους θα λαµβάνουν το 40% των ετήσιων µεικτών αποδοχών τους και στην περίπτωση της τριετούς απουσίας θα λαµβάνουν το 50% των ετήσιων µεικτών αποδοχών τους. Γιαόσο διάστηµα απουσιάσουν, οι εργαζόµενοι θαείναι πλήρως καλυµµένοι ασφαλιστικά, διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές.
Κανονικά οι εισφορές
Η τράπεζακαθ’ όλητη διάρκεια της άδειας θα καταβάλλεικανονικά τις εργοδοτικές εισφορές στο Ταµείο των υπαλλήλων της, ενώ το ποσοστό του µισθού θα πιστώνεται στον λογαριασµό µισθοδοσίας του δικαιούχου. Κανονικάθα καταβάλλονται οι εισφορές και στο Ταµείο Υγείας, ενώ θα ισχύουν και τα οµαδικά ασφαλιστικά προγράµµατα. Για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, το πρόγραµµα προβλέπει ότι ο εργαζόµενος που θα κάνει χρήση του προγράµµατος αδείας, θα αποζηµιωθεί µε βάση τις αποδοχές που ίσχυαν πριν από τον χρόνο υπαγωγής στο πρόγραµµα.
Μέριµνα λαµβάνεται και για την περίπτωση εργαζοµένων µε δανειακές υποχρεώσεις προς την τράπεζα. Προβλέπεται ότι ο υπάλληλος θα µπορεί να ρυθµίσει τις οφειλές του µε βάση τη νέα του µισθολογική κατάσταση. Περιµένουν ανταπόκριση
Πηγές της Τράπεζας Πειραιώς εκτιµούν ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στο πρόγραµµα ιδίως από νέες µητέρες, εργαζοµένους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και εργαζοµένους που επιθυµούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Μετέχοντας στο πρόγραµµα – λένε οι ίδιες πηγές – µπορούν να λείψουν για 2 ή 3 χρόνια από τη δουλειά τους και να επιστρέψουν στηθέση τους ή σε ανάλογη θέση, στον βαθµό που στο µεταξύ έχουν υπάρξει αλλαγές στην τράπεζα. Η ενηµέρωση των εργαζοµένων γιατο πρόγραµµα έγινε µε ανάρτηση στο εσωτερικό δίκτυο της τράπεζας και αφού είχε προηγηθεί συνεννόηση της διοίκησηςµε τον Σύλλογο Εργαζοµένων. Οι εργαζόµενοι µπορούν µέχρι τις 15 ∆εκεµβρίου να αποφασίσουν αν θα κάνουν ή όχι χρήση του συγκεκριµένου προγράµµατος.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Φόρος έως 90% στα μπόνους για εθελουσία
foros_bonus«Τέλος» στα προγράμματα εθελούσιας εξόδου με τη μορφή οικονομικών κινήτρων στις ΔΕΚΟ και στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών βάζει η επιβολή φόρου έως 90%.
Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών ορίζει ότι σε περίπτωση που κάποια από τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα από τις 15 Ιουλίου και μετά, καταρτίσει τυπικά ή άτυπα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης υπαλλήλων τους που έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, χορηγώντας οικονομικά κίνητρα σε αυτούς τους υπαλλήλους, υποχρεούται να ενημερώσει την εφορία εντός 15 ημερών.
Κίνητρα
Τα οικονομικά κίνητρα που παρέχονται με τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου φορολογούνται πλέον με συντελεστή από 50% έως 90%. Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες που θα προχωρήσουν σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου. Στην εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Δημ. Κουσελά διευκρινίζεται ότι στην υψηλή φορολόγηση με συντελεστές μέχρι και 90% υπάγονται:
1. Τα μπόνους και τα κέρδη που χορηγούν σε στελέχη τους οι τράπεζες.
2. Τα οικονομικά κίνητρα που χορηγούν οι επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε εργαζομένους τους που έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα, τα μπόνους που θα πάρουν μέχρι και το οικονομικό έτος 2013 τα τραπεζικά στελέχη και τα οικονομικά κίνητρα που χορηγούν οι ΔΕΚΟ σε εργαζόμενους για να αποχωρήσουν φορολογούνται ως εξής:
Για συνολικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ εάν καταβληθούν μπόνους έως 10% επί του συνόλου των ετήσιων τακτικών αποδοχών και υπερωριών, φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις, δηλαδή με τη φορολογική κλίμακα.
Ποσά που υπερβαίνουν το ποσοστό αυτό φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές από 50% έως 90%.
Σημειώνεται ότι οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης απαγορεύεται να συμμετέχουν σε προγράμματα εθελούσιας - πρόωρης αποχώρησης.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Αγοράζουν µέσω Internet
e-agoresΚερδίζει έδαφος το ηλεκτρονικό εµπόριο στη χώρα µας. Οι online καταναλωτές θα ξοδέψουν φέτος 1.500 ευρώ, κατά µέσο όρο, για αγορές µέσω Ιντερνετ ανεβάζοντας τον τζίρο του ηλεκτρονικού εµπορίου σε 1,4 δισ. ευρώ, έναντι 800 εκατ. ευρώ πέρυσι (αύξηση 75%).
Η αγορά χαρακτηρίζεται ως ώριµη, καθώς το 51% των online καταναλωτών αγόρασε ηλεκτρονικά πάνω από πέντε φορές στο πρώτο εξάµηνο του 2010. Το συµπέρασµα περιλαµβάνεται στην ετήσια έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εµπορίου του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών για το ηλεκτρονικό εµπόριο στην Ελλάδα.
Σύµφωνα µε την έρευνα, οι κυριότεροι λόγοι χρήσης του ∆ιαδικτύου για τους online καταναλωτές είναι η αποστολή email (96%) και η αναζήτηση ειδήσεων (95%), ενώ ακολουθούν οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών (94%). Μάλιστα, ένας στους έξι χρησιµοποιεί πολύ το Ιντερνετ για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χρήσεις των µέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως facebook (42%), ανάρτηση - ανάγνωση blogs (31%), chat - instant messaging (21%), online συζητήσεις - forums (23%).
Τι αγοράζουν περισσότερο
Οι top κατηγορίες όπου οι online καταναλωτές αγοράζουν συχνά µέσω ∆ιαδικτύου, κυριαρχούν και φέτος: hardware και software (63%), ηλεκτρονικά είδη (50%), εισιτήρια ταξιδιών (42%), κρατήσεις ξενοδοχείων (32%), βιβλία (32%). Αναδεικνύονται όµως και νέες κατηγορίες: τα είδη σπιτιού και οι ηλεκτρικές συσκευές (26%), η ένδυση και η υπόδηση (21%), τα καλλυντικά (10%).
Ο online καταναλωτής χαρακτηρίζεται ώριµος, αφού το 50% διαχειρίζεται online τους λογαριασµούς του, ενώ το 42% αναζητά συχνά πληροφορίες για ηµερήσιες προσφορές (µια πολύ σηµαντική ανερχόµενη τάση), ενώ δεν είναι αµελητέα η συχνή εµπλοκή του µε online δηµοπρασίες (16%) και real-estate (16%). Ο τυπικός έλληνας online καταναλωτής είναι «βαρύς» χρήστης του Ιντερνετ, αφού το 37% το χρησιµοποιεί πάνω από 30 ώρες την εβδοµάδα.
Γιατί προτιµούν το Ιντερνετ
Οι σηµαντικότεροι παράγοντες για να αγοράσει ένας καταναλωτής από ηλεκτρονικό κατάστηµα, είναι ευχρηστία (76%), πολλοί και ασφαλείς τρόποι πληρωµής (69%) και µεγάλη γκάµα προϊόντων (65%). Πάντως, το 38% θα αγόραζε σίγουρα από ένα ηλεκτρονικό κατάστηµα αν είχε καλές τιµές και προσφορές.
Για τους χρήστες του Ιντερνετ που δεν κάνουν online αγορές, οι κύριοι λόγοι είναι: εµπιστοσύνη (85%), συνήθεια (56%) και πιστωτική κάρτα (30%). Παρ’ όλα αυτά, το 12% αναµένεται ότι θα αρχίσει online αγορές τον επόµενο χρόνο.
Το e-gambling (στοίχηµα, πόκερ, καζίνο µέσω Ιντερνετ) αποτελεί µικρή αλλά ανερχόµενη αγορά. Το 31% των Ελλήνων που κάνουν online συναλλαγές έχει συµµετάσχει το πρώτο εξάµηνο του 2010 ενεργά έστω και µία φορά σε παιχνίδι e-gambling (το 12% συχνά) µε τη συνολική αγορά να ανέρχεται το 2010 στα 300 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Αυξήσεις στα ασφάλιστρα Ι.Χ.
Σε νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, που αρχίζουν από το 5% αλλά ενδεχοµένως να φτάσουν και το 15%, προχωρούν µέσα στον ∆εκέµβριο ή µε το νέο έτος, η µία µετά την άλλη, οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Πρόκειται για νέες επιβαρύνσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, τις οποίες αποδίδουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στην αναπροσαρµογή από την 1η Ιανουαρίου 2011 των κατωτάτων ορίων για τις αποζηµιώσεις σωµατικών βλαβών (από 500.000 σε 750.000 ευρώ), που ίσχυσε πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2009, σύµφωνα µε τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.
«Κατά µέσο όρο οι αυξήσεις θα έχουν µονοψήφιο ποσοστό, κάτι που σηµαίνει ότι πιθανώς κάποιες εταιρείες θα προβούν σε υψηλότερες», διατυπώνει την εκτίµησή του στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραµµατέας της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Φωκίων Μπράβος.
Οι αυξήσεις των ασφαλίστρων παρότι συνδέονται για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά µε τις υψηλές αποζηµιώσεις που επι δικάζουν τα δικαστήρια µετά την αναπροσαρµογή των ορίων, παράλληλα αναδεικνύουν τα τεράστια ελλείµµατα που έχει συσσωρεύσει ο πλέον προβληµατικός κλάδος της ασφάλισης. Από τις 34 ενεργές εταιρείες, οι 15 ανήκουν στις λεγόµενες πολύ χαµηλού ασφαλίστρου, µε τιµές αρκετά κάτω από τον µέσο όρο της αγοράς.
Ελλειµµα αποθεµατικών
∆εν είναι τυχαίες οι πληροφορίες που ακούγονται εδώ και καιρό, ότι η εποπτική αρχή έχει εντοπίσει τουλάχιστον δέκα µε σοβαρά προβλήµατα στα αποθεµατικά τους, χωρίς ωστόσο να έχει προβείσε ανακλήσεις αδειών αφήνοντας αυτό το έργο στον «διάδοχό» της, την Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία από την 1η ∆εκεµβρίου µεταβιβάζονται οι αρµοδιότητές της.
Ενώ το µέσο επίπεδο ασφαλίστρου της ελληνικής αγοράς είναι στα 408 ευρώ τον χρόνο (αστική ευθύνη συν άλλες βασικές καλύψεις), περίπου 15 εταιρείεςπωλούν σε τιµές κάτωτου µέσου όρου.Κάποιες µάλιστα, για να προσελκύσουν πελάτες, τιµολογούν αυτές τις καλύψεις προς µόλις 250 ευρώ.Στις εταιρείες αυτές είναι ασφαλισµένα 2 - 2,5 εκατ. οχήµατα (στοιχεία 30ής Σεπτεµβρίου 2010), το 50% του συνόλου των 5,5 εκατ., όταν το 2004 το µερίδιό τους δεν υπερέβαινε το 25%!
Κίνδυνος για λουκέτα
Αρκετές από αυτές, σε περιβάλλον αυξανόµενων υποχρεώσεων όπως οι υψηλές αποζηµιώσεις που επιδικάζουν πλέον τα δικαστήρια, είναι επίφοβεςγια λουκέτο. Η ειρωνεία είναι πως βρίσκονται εγκλωβισµένες στην ίδια την τακτική που ακολούθησαν τα προηγούµενα χρόνια, αφού αν προβούν σε αυξήσεις ασφαλίστρων για να καλύψουν τα ελλείµµατά τους, θα χάσουν πελάτες. Το τοπίο της αγοράς συµπληρώνουν εταιρείες που υπολειτουργούν, όπως εκείνη που εµφανίζεται να έχει χαρτοφυλάκιο µε µόλις 1.500 ασφαλισµένα οχήµατα.

Μαύρη τρύπα 500 εκατ.
Αλλο αρνητικό ρεκόρ είναι η µαύρη τρύπα του κλάδου. Τα λουκέτα, πέρυσι,των Ασπίς Πρόνοια και Commercial του οµίλου Ψωµιάδη επιβάρυναν µε600 εκατ. ευρώ την ούτως ή άλλωςµεγάλη µαύρη τρύπα του κλάδου, που έφτασε το 1,5 δισ. ευρώ.
Επειτα από διορθωτικέςπαρεµβάσεις το άνοιγµα έπεσε τελικά τα500 εκατ. ευρώ, αλλά παραµένει υπερδιπλάσιο του2002 όταν ήταν µόνο 200 εκατ. ευρώ. Είτε κλείνουν κάποιες εταιρείες είτε όχι, κάθε χρόνο η αγορά εµφανίζει ζηµιές αφού οκλάδος εισπράττει 1,5 δισ. ευρώ, αλλά έχει έξοδα και ζηµίες 1,7 δισ. ευρώ.
Τις αυξήσεις δενθα τις γλιτώσουνοι οδηγοί ούτε το 2012οπότε ολοκληρώνεται η προσαρµογή µετην κοινοτική οδηγία. Τότε, τα ελάχιστα όρια θα αυξηθούν για τις σωµατικές βλάβες σε ένα εκατ. ευρώ ανά θύµα και για τις υλικές ζηµιέςσε ένα εκατ. ευρώ ανά ατύχηµα.
Επίσης, στις 31 ∆εκεµβρίου 2012 καθιερώνεται το αυστηρό πλαίσιο του Solvency II, βάσει του οποίου αναλόγως των υποχρεώσεων και του µεγέθους των κινδύνων που έχει µια εταιρεία, υποχρεούται να αυξήσει και την κεφαλαιακή επάρκειά της. Για παράδειγµα, αν µε το Solvency I µια εταιρεία µε τζίρο 100 εκατ. ευρώ ασφάλιστρα έπρεπε να έχει κεφαλαιακή επάρκεια ίση µε το 18% (δηλαδή 18 εκατ. ευρώ), µε το Solvency II ενδέχεται να φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Μέτρα στήριξης των ανέργων για το 2011
Οι δράσεις για την κοινωνική προστασία και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας εξετάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.
Η κυβέρνηση προωθεί στοχευμένα προγράμματα κοινωνικής προστασίας που αποσκοπούν στη δημιουργία και διατήρηση των θέσεων εργασίας, στην ένταξη ανέργων, νέων, γυναικών και κοινωνικά ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας, στη μείωση του αριθμού των ατόμων που αποκλείονται από τη φτώχεια και στη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών μέσω διαδικασιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Στη σύσκεψη μετείχαν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουτρουμάνης και ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης. Αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η υλοποίηση ολοκληρωμένων τοπικών προγραμμάτων στήριξης της εργασίας και ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας με προτεραιότητα σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας.
Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωση και ψήφιση του νόμου για την κοινωνική οικονομία, τη λειτουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας και την άμεση υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ήδη στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές συναντήσεις με την ΕΕ, ώστε το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" να τύχει ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης για το τρέχον και επόμενο έτος και να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη οικονομική του βιωσιμότητα.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε τέλος και η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη ανέργων και άλλων ευπαθών ομάδων για το 2011 για παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.
Όπως ανακοινώθηκε, η κάλυψη αυτή θα αφορά ανέργους νέους ηλικίας μέχρι 30 ετών με μόνη προϋπόθεση την εγγραφή τους στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, αλλά και ανέργους ηλικίας από 30 ετών και άνω που έχουν συμπληρώσει δυο τουλάχιστον έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ.
Ο χρόνος ασφάλισης για κάθε έτος μετά το 30ο προσαυξάνεται κατά 100 ημέρες ασφάλισης και μέχρι συμπλήρωσης 3000 ημερών ασφάλισης.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται και εργαζόμενοι που το 2010 συμπλήρωσαν 50 ημέρες ασφάλισης σε οποιοδήποτε φορέα, αντί των 70 ημερών που ισχύει σήμερα.
Σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ψηφιστεί και η διάταξη για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 500.000 χαμηλοσυνταξιούχων που θα καταβληθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Σε άλλη σύσκεψη υπό τον Γιώργο Παπανδρέου με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών Οικονομικών, Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, καθώς και του συμβούλου του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, συζητήθηκε το ζήτημα της σύστασης ευρωπαϊκού, μόνιμου μηχανισμού στήριξης, ενόψει της επερχόμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ, τον Δεκέμβριο.
Συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η κατανομή των ρόλων των αρμόδιων υπουργών και μελών της κυβέρνησης, όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ενώ επαναβεβαιώθηκε η θέση της κυβέρνησης όσον αφορά στον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών και των τραπεζών στον μηχανισμό στήριξης.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Tι περιλαμβάνει η συμφωνία με την τρόικα
«Πρωτοκαθεδρία»  των επιχειρησιακών  συμβάσεων έναντι των κλαδικών και ουσιαστικό «πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο με εξαίρεση την Υγεία  έβγαλε η τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης ? τρόικας.
Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία αργά χθες το βράδυ  στο υπουργείο Οικονομικών όπου συνέταξαν από κοινού  το τελικό κείμενο αξιολόγησης το οποίο έχει την μορφή αναθεωρημένου μνημονίου. Το «νέο» μνημόνιο θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και στο Γιούρογκρουπ του Δεκεμβρίου προκειμένου να δοθούν οι τυπικές εγκρίσεις και να εκταμιευτεί η τρίτη δόση  του δανείου ύψους 9 δις ευρώ..
Κατά πληροφορίες η συμφωνία στα δύο σημεία τριβής προβλέπει:
-Η βασική κατευθυντήρια γραμμή του μνημονίου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις  στην οποία υπογραμμίζεται πως αυτές μπορούν να αποκλίνουν από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας δεν αλλάζει. Η υπουργός Εργασίας μπορεί όμως όπως άλλωστε αναφέρεται και στο μνημόνιο να επιφέρει  τροποποιήσεις.  «Παραμένουμε στο πνεύμα του μνημονίου και θα προχωρήσουμε σε εξειδικεύσεις όπου χρειάζεται» μας είπε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.   Επί της ουσίας προκύπτει κατάργηση με ?όρους των κλαδικών συμβάσεων.
Και πλέον θεωρείται βέβαιο  πως με την τρόικα να επιμένει οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την διάρκεια της κρίσης σε όλες τις ζημιογόνες επιχειρήσεις  αλλά και σε εκείνες με κατακόρυφη υποχώρηση του κύκλου εργασιών. Εξέλιξη που οδηγεί αυτόματα σε μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.
-Οι μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ στο στενό δημόσιο τομέα θα λογίζονται ως προσλήψεις και θα προσμετρούνται στον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις . Παράλληλα ο συγκεκριμένος κανόνας «1 προς 5» επεκτείνεται σε εκπαίδευση και σώματα  ασφαλείας όπου θα ίσχυε το «1 προς 1» . Με τα νέα δεδομένα οι προσλήψεις στο Δημόσιο «παγώνουν» και το 2011 με μοναδική εξαίρεση τον κλάδο της Υγείας.
Βέβαια ίσως προκύψει ακόμη και θέμα απολύσεων αν ο αριθμός των υπαλλήλων που θα πρέπει να μεταταχθούν από τις ΔΕΚΟ ξεπεράσει  τον αριθμό των οργανικών θέσεων που θα χρειαστεί να καλύψει του χρόνου το Δημόσιο, καθώς και σε περιπτώσεις κατάργησης οργανισμών.
Στην κυβέρνηση υπολογίζουν πως το   2011 θα προκύψουν 40.000 συνταξιοδοτήσεις και συνεπώς προσλήψεις και μετατάξεις δε θα πρέπει να ξεπεράσουν τις 8.000 .
Επίσης θα πρέπει να τονιστεί πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν μετ΄ επιτάσεως επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών ώστε η Ελλάδα σε μία δύσκολη περίοδο να δείξει στις αγορές  ότι παραμένει προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό πνεύμα του μνημονίου.
Έτσι,  όπως έγραψε χθες το «Έθνος» δόθηκε διορία 90 ημερών για να  προχωρήσει το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων , το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και η πλήρης αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ προκειμένου να εκταμιευτεί  η τέταρτη δόση του δανείου ύψους 15 δις ευρώ τον ερχόμενο Μάρτιο. Για την τρίτη δόση των 9 δις ευρώ στην κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα εγκριθεί από ΔΝΤ και Γιούρογκρουπ.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου υπογράμμιζαν χθες ότι οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών ήταν ιδιαίτερα σκληρές .
Σε «δύσκολες» διαπραγματεύσεις αναφέρθηκε χθες  και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την επίσκεψη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Μάλιστα διευκρίνισε πως οι διαπραγματεύσεις εστιάστηκαν στις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα , τα εργασιακά , τις ΔΕΚΟ και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Νωρίτερα το πρωί ο υπουργός συναντήθηκε με τον τέως αντιπρόεδρο της ΕΚΤ και νυν σύμβουλο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμο.
Στις 3 το μεσημέρι ο κ. Παπακωνσταντίνου υποδέχθηκε στο γραφείο του την τρόικα  για τις τελικές διαπραγματεύσεις . Αργότερα το απόγευμα έγινε το απαραίτητο «διάλειμμα»  με τον υπουργό να ενημερώνει τον πρωθυπουργό και να επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων στις 7.30.
Τελικά αργά το βράδυ μετά από ένα τριήμερο επίπονων διαπραγματεύσεων επετεύχθη συμφωνία σε όλα τα ακανθώδη ζητήματα που περιέχει το «νέο» μνημόνιο.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ασπίδα για 400.000 ανέργους
Την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη 400.000 ανέργων και άλλων ευπαθών οµάδων για το 2011, για παροχή ιατροφαρµακευτικής και νοσοκοµειακής περίθαλψης, αποφάσισε η κυβέρνηση.
Σε χτεσινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό,στην οποία συµµετείχαν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λ. Κατσέλη,ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουµάνης και ο υφυπουργός Υγείας κ. Μ. Τιµοσίδης, αποφασίστηκε η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη ανέργων αλλά και άλλων ευπαθών οµάδων για το 2011 για παροχή ιατροφαρµακευτικής και νοσοκοµειακής περίθαλψης.
Η κάλυψη αυτή αφορά:
Ανέργους ηλικίας µέχρι 30 ετών µε µόνη προϋπόθεση την εγγραφή τους στο µητρώο ανέργων του ΟΑΕ∆. Ανέργους ηλικίας από 30 ετών και άνω που έχουν συµπληρώσει τουλάχιστον δύο έτηασφάλισηςστο ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ. Ο χρόνος ασφάλισης για κάθε έτος µετά το 30ό προσαυξάνεται κατά 100 ηµέρες ασφάλισης και µέχρι συµπλήρωσης 3.000 ηµερών ασφάλισης.
Εργαζοµένους που συµπλήρωσαν το 2010 πενήντα ηµέρες ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα (αντί των 70 ηµερών που ισχύει σήµερα).
Το έκτακτο επίδοµα
Σηµειώνεταιότιαπότις22 ∆εκεµβρίου(ΙΚΑ)καιέωςτις 31/12/2010 (ανάλογα µε το πότε καταβάλλονται οι συντάξεις) θα καταβληθεί και η έκτακτη οικονοµική ενίσχυση (από 100 έως 300 ευρώ) στους χαµηλοσυνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω, όλων των ασφαλιστικών ταµείωνπλην του ΟΓΑ. Ειδικότερα:
Το επίδοµατων 300 ευρώδικαιούνται συνταξιούχοι µε ατοµικό ετήσιο εισόδηµα µέχρι 7.000
ευρώ και οικογενειακό εισόδηµα µέχρι 12.000 ευρώ.
Το επίδοµα των 200 ευρώ συνταξιούχοι µεατοµικό ετήσιο εισόδηµα από 7.000 µέχρι 8.500 ευρώκαι οικογενειακό µέχρι 14.500 ευρώ.
Το επίδοµα των 100 ευρώ συνταξιούχοι µε ατοµικόεισόδηµα από 8.500 µέχρι10.500 ευρώκαι οικογενειακό µέχρι 16.500 ευρώ.
Από το όριο ηλικίας των60 ετών εξαιρούνται όσοι εξ ιδίου δικαιώµατος λαµβάνουν σύνταξη λόγω αναπηρίας καθώς και οι δικαιούχοι εκ µεταβιβάσεως, εφόσον οι τελευταίοι:
Είναι δικαιούχοι λόγω θανάτου συζύγου.
∆εν έχουν υπερβεί το 18ο έτος ή αν σπουδάζουν, το 24ο έτος της ηλικίας τους.
Είναι ανίκανοι για άσκηση οποιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλµατος σε ποσοστό µεγαλύτερο του 67%.
Αφορολόγητη η ενίσχυση
Η έκτακτη οικονοµική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε καµία κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συµψηφίζεται µε ήδη βεβαιωµένα χρέη προς το ∆ηµόσιο ή πιστωτικά ιδρύµατα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηµατικά κριτήρια του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
∆ιευκρινίζεται ότι κάθε δικαιούχος λαµβάνει µια έκτακτη οικονοµική ενίσχυση από µόνο µία πηγή. Για την καταβολή της έκτακτης οικονοµικής ενίσχυσης στους δικαιούχους αρµόδιοι είναι οι ασφαλιστικοί φορείς, συµπεριλαµβανοµένου και του ∆ηµοσίου, που καταβάλλουν την κύρια σύνταξη. Το επίδοµα δικαιούνται και κατηγορίες κάτω των 60 ετών, όπως χήρες που συνταξιοδοτούνται λόγω του θανάτου του συζύγου, τέκνα έως 18 και έως 24 ετών που σπουδάζουν και λαµβάνουν τη σύνταξη του θανόντος πατέρα και συνταξιούχοι µε αναπηρία 67% και άνω. Το επίδοµα αυτό δεν µπορεί να κατασχεθεί για χρέη προς το ∆ηµόσιο ή πιστωτικά ιδρύµατα.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Αλλαγές-εξπρές στις συμβάσεις εργασίας μέχρι τέλους του 2010
Mε διαδικασίες-εξπρές και έως το τέλος του 2010 η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάσει με τη «σφραγίδα» της τρόικας το σχέδιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας που θα υπερισχύουν των κλαδικών.
Στον δημόσιο τομέα επί της ουσίας οι προσλήψεις θα γίνονται με το... σταγονόμετρο κατά προτεραιότητα σε Υγεία, Παιδεία και Σώματα Ασφαλείας, καθώς επισημοποιήθηκε πως οι μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ στον δημόσιο τομέα λογίζονται ως προσλήψεις και υπάγονται στον κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» που θα ισχύσει το 2011.
Αυτά γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές του επικαιροποιημένου μνημονίου που συνέταξαν από κοινού κυβέρνηση και τρόικα και το οποίο περιέχει 10 μεγάλες προκλήσεις προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο δανεισμός από τον μηχανισμό στήριξης.
Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αποτελούν μία από τις βασικές προκλήσεις και ο υπουργός διευκρίνισε πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών εντός συγκεκριμένων ορίων. «Υπό την αίρεση της ύπαρξης αναγκαίων περιορισμών» αναγράφεται στο «αναθεωρημένο» μνημόνιο.
Kατώτατος μισθός
Οσον αφορά τον κατώτατο μισθό, ο υπουργός διευκρίνισε πως «δεν θα πέσουμε κάτω από το πάτωμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης».
Για το ζήτημα των μετατάξεων από τις ΔΕΚΟ στον στενό δημόσιο τομέα σημείωσε πως με την τρόικα συμφωνήθηκε ότι θα μετρούν ως προσλήψεις και δεσμεύτηκε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων».
Μάλιστα ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση «δεν έχει καμία πρόθεση να εκδιωχθούν οι υπάλληλοι των οποίων καταργούνται οι οργανικές θέσεις μετά τη συγχώνευση ή την κατάργηση του οργανισμού που δουλεύουν».
Βέβαια παραδέχθηκε πως θα απομακρύνονται οι συμβασιούχοι των οποίων λήγουν οι συμβάσεις καθώς αυτές δεν θα ανανεώνονται.
Ο υπουργός σημείωσε ότι θα υπάρξουν συνολικά 40.000 αποχωρήσεις από τον δημόσιο τομέα και με βάση τον κανόνα «1 προς 5» θα γίνουν περίπου 8.000 προσλήψεις. Ομως, με δεδομένο ότι από τις ΔΕΚΟ μπορεί να μετατεθούν ακόμη και 5.000 άτομα, γίνεται αντιληπτό ότι τα περιθώρια νέων προσλήψεων περιορίζονται.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, προτεραιότητα θα δοθεί σε Παιδεία, Υγεία και ασφάλεια και στους τομείς όπου υπάρχουν ανάγκες με βάση και το μνημόνιο (π.χ. δικαστές για φορολογικά δικαστήρια, υπάλληλοι ΔΟΥ). Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 θα υπάρξει η συνολική πρόταση για καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων. Το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2011 και θα αρχίσει να λειτουργεί από το τέλος του επόμενου έτους.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Το ΔΝΤ «καρφώνει» πέντε υπουργούς
«Aυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία είναι ότι οι δεσμεύσεις στο πλαίσιο του Mνημονίου πρέπει να υλοποιηθούν με συνέπεια, ώστε να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα στην τέταρτη εκταμίευση». H διαπίστωση-προειδοποίηση ανήκει σε πηγή που έχει σχέση με το ΔNT και έχει πλήρη ενημέρωση για τα όσα διαδραματίζονται στην Aθήνα τις τελευταίες δέκα ημέρες. Tονίζει ότι «από σήμερα και μέχρι τον Mάρτιο οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά είναι σημαντικές και αφορούν πολλά διαρθρωτικά θέματα, και η προσπάθεια θα πρέπει να είναι τιτάνια για να επιτευχθούν οι στόχοι».
Δ' δόση
Σε διαφορετική περίπτωση -ιδιαίτερα εάν επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα και προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την τρίτη επισκόπηση- θα κινδυνεύσει η τέταρτη δόση του δανείου, τον Mάρτιο. Πρέπει να τονιστεί ότι αποτυχία εξασφάλισης της δόσης αυτής «μπορεί να οδηγήσει σε πτώχευση» τόνισε η πηγή και πρόσθεσε ότι «οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες για την πορεία της χώρας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την τελευταία εμπειρία της τρόικας στην Eλλάδα, «έχει διαπιστωθεί ότι χρειάζεται ένας πολύ ουσιαστικός συντονισμός και παρακολούθηση του έργου των εμπλεκομένων υπουργείων ώστε να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και να αντιμετωπιστεί η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά ορισμένων υπουργείων να προχωρήσουν στην υλοποίηση των στόχων του Mνημονίου».
Mία εκ των βασικών διαπιστώσεων των μελών της τρόικας είναι ότι «δεν υπάρχει συντονιστικό όργανο, δεν υπάρχει υπεύθυνος για την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί σε κάθε υπουργείο».
H πηγή υπογράμμισε ότι το Πρόγραμμα «δεν είναι υπόθεση μόνο του κ. Παπακωνσταντίνου αλλά πρώτα απ’ όλα του πρωθυπουργού και στη συνέχεια όλων των υπουργών».
Συντονισμός
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του συντονισμού θα είναι βασικό ζήτημα στις συζητήσεις που θα έχει στην Aθήνα ο γενικός διευθυντής του ΔNT, Nτομινίκ Στρος Kαν, με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. O κ. Στρος Kαν προτίθεται να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά τον συντονισμό και επίσης να διορίσει συντονιστή σε κάθε υπουργείο. «Tα μέλη της τρόικας έφριξαν με την κατάσταση που είδαν στην Aθήνα, υποστήριξε η πηγή.
O επικεφαλής του Tαμείου ζήτησε να ενημερώσει και την αρμόδια επιτροπή της Bουλής. Σύμφωνα πάντα με την πηγή, «αυτό που πρέπει να γίνει επίσης κατανοητό είναι ότι η τρόικα δεν μπορεί να δεχθεί αθέτηση των συμφωνηθέντων από έναν υπουργό, γιατί αυτό θα ανοίξει τον ασκό του Aιόλου. Eίναι ανάγκη να γίνει κατανοητό ότι οι εμπειρογνώμονες της τρόικας εισηγούνται σε πολιτικά όργανα που είναι το Eurogroup και στο διοικητικό συμβούλιο του ΔNT». H πηγή πιστεύει ότι «είναι πολύ δύσκολο αυτά τα πολιτικά όργανα να δεχθούν την αθέτηση των συμφωνηθέντων.
H τυχόν συνέχιση αυτής της κατάστασης θα κλονίσει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς και θα τροφοδοτήσει με επιχειρήματα όλους εκείνους που δεν χάνουν ευκαιρία για να ασκήσουν κριτική στην ελληνική πλευρά και να αιτιολογήσουν τις επιφυλάξεις τους όταν αποφασίστηκε η παροχή του δανείου», τόνισε η πηγή.
Υπουργοί
Tα μέλη της τρόικας έχουν σοβαρό πρόβλημα με πέντε υπουργούς, οι οποίοι δεν θεωρούνται συνεργάσιμοι. H πηγή είπε ότι «οι υπουργοί αυτοί δεν έχουν κατανοήσει ότι το μνημόνιο έχει υπογραφεί και ισχύει στο ακέραιο». Oι συζητήσεις, συνέχισε η πηγή, «δεν αφορούν την αναδιαπραγμάτευση αλλά την πρόοδο εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί και σε περίπτωση που η επίτευξη των στόχων έχει καθυστερήσει σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, τότε γίνονται διορθωτικές κινήσεις και απαιτούνται συμπληρωματικά μέτρα».
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ξεσκονίζουν πόθεν έσχες
Κλοιό πόθεν έσχες µε άνοιγµα τραπεζικών λογαριασµών για οικονοµικά εύρωστους ελεύθερους επαγγελµατίες και επιτηδευµατίες έχουν σχηµατίσει οι ελεγκτές του Σώµατος ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος.
Το Σ∆ΟΕ πραγµατοποιεί ήδη εντατικούς ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελµατίες (γιατρούς, δικηγόρους, µηχανικούς κ.ά.) µε µεγάλη οικονοµική επιφάνεια, προχωρώντας παράλληλα σε άνοιγµα των τραπεζικών τους λογαριασµών για να διαπιστωθεί αν τα περιουσιακά τους στοιχεία δικαιολογούνται από τα εισοδήµατα που δηλώνουν στην Εφορία.
Οι έλεγχοι του πόθεν έσχες βρίσκονται στην αιχµή του δόρατος των ερευνών που διενεργεί το Σ∆ΟΕ ενώ η εξονυχιστική φοροπαρακολούθηση των 1.000 µεγαλύτερων επιχειρήσεων, η έκδοση αποδείξεων και η απόδοση παρακρατούµενων φόρων, όπως του ΦΠΑ και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, συνθέτουν το καρέ των ελεγκτικών προτεραιοτήτων του.
ΣτόχοςτουεπικεφαλήςτουΣ∆ΟΕ Γ. Καπελέρη είναι τα πρόστιµα που θα επιβληθούν το επόµενο έτος να φτάσουν τα 8 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ το 2009 και 4,5 δισ. ευρώ που εκτιµάται πως θα διαµορφωθούν φέτος, ώστε και το ∆ηµόσιο να πάρει βαθιά ανάσα από τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής – όπως επιτάσσει και η τρόικα – και να εµπεδωθεί στους φορολογουµένους ισχυρό αίσθηµα ελέγχου.
Σύγκριση εισοδήµατος και περιουσίας
Το πρώτο ισχυρό εργαλείο, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών, είναι οι σαρωτικοί έλεγχοι πόθεν έσχες. Ηδη το Σ∆ΟΕ έχει αρχίσει τους ελέγχους αυτούς σε επαγγελµατίες η οικονοµική επιφάνεια των οποίων δεν συµβαδίζει µε τα εισοδήµατα που δηλώνουν στην Εφορία. Τέτοιοι έλεγχοι πραγµατοποιούνται ήδη σε εκατοντάδες περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελµατιών και αναµένεται να συνεχισθούν µε ιδιαίτερη ένταση τους επόµενους µήνες και όλο το 2011.
Βίλες, κότερα και πολυτελή αυτοκίνητα ζητείται να δικαιολογηθούν µέχρι και το τελευταίο ευρώ από ελεύθερους επαγγελµατίες και επιτηδευµατίες οι οποίοι δήλωναν τα προηγούµενα χρόνια προκλητικά χαµηλά εισοδήµατα στην Εφορία, την ώρα που οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι εκ διαµέτρου αντίθετες.
Αρχισαν µε τους 2.250 γιατρούς
Η αρχή έχει ήδη γίνει µε τους 2.250 γιατρούς ανά την επικράτεια οι οποίοι εντοπίστηκαν µε καταθέσεις από 1 έως και 10 εκατ. ευρώ σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ η λίστα εµπλουτίζεται συνεχώς και µε νέες περιπτώσεις φορολογουµένων. Το Σώµα ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος έχει προχωρήσει σε άνοιγµα των τραπεζικών τους λογαριασµών και εντός των ηµερών αναµένεται η ολοκλήρωση των ερευνών.
Στο παρασκήνιο, το φοροκυνηγητό από το Σ∆ΟΕ το 2011 θα τροφοδοτείται από τρεις κυρίως πηγές:
1 Τις νέες ηλεκτρονικέςεφαρµογές της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων (ΓΓΠΣ). Ηδη ο επικεφαλής της ΓΓΠΣ ∆. Σπινέλλης προετοιµάζεται για το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες, ώστε µε το πάτηµα ενός κουµπιού δηλωθέντα εισοδήµατα και περιουσιακά στοιχεία να διασταυρώνονται αναδεικνύοντας ασυµφωνίες οι οποίες θα υποδεικνύουν τους στόχους των ελέγχων.
Σταδιακά η ΓΓΠΣ θα δηµιουργήσει ηλεκτρονικό προφίλ για το σύνολο των φορολογουµένων στο οποίο θα καταγράφονται εισοδήµατα, ακίνητα, αυτοκίνητα και περιουσιακά στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης όπως πισίνες και σκάφη αναψυχής, ώστε ο e-έλεγχος να κλείνει κάθε παράθυρο δήλωσης στην εφορία εισοδηµάτων αναντίστοιχων µε τον τρόπο διαβίωσης.
2 Τιςοµάδες εργασίας «Μεγάλων Φορολογουµένων» που συγκροτούνται στο υπουργείο Οικονοµικών – µάλιστα η τρόικα έβγαλε κίτρινη κάρτα για τις καθυστερήσεις συγκρότησης των πέντε συνολικά οµάδων – µε αντικείµενο τις 1.000 µεγαλύτερες επιχειρήσεις και «Μεγάλης Περιουσίας και Υψηλών Εισοδηµάτων» µε αντικείµενο την πάταξη της φοροδιαφυγής από τους υψηλού πλούτου φορολογουµένους µε µεγάλη ακίνητη περιουσία και υψηλές δαπάνες διαβίωσης κυρίως στον χώρο των ελεύθερων επαγγελµατιών.
3 Τις διασταυρώσεις στοιχείων. Οι ροές παρακρατούµενων φόρων, µε έµφαση στον ΦΠΑ και τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, σε συνδυασµό µε την υποβολή των αντίστοιχων δηλώσεων στις εφορίες θα παρακολουθούνται σε µηνιαία βάση.
Προς όριο 120 τετραγωνικών για πρώτη κατοικία
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Οικονοµικών µε το φορολογικό νοµοσχέδιο - σκούπα που αναµένεται να παρουσιάσει εκτός απροόπτου εντός της εβδοµάδος σχεδιάζει την οριοθέτηση της διετούς αναστολής εφαρµογής του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία που ανακοίνωσε ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου. Το επικρατέστερο σενάριο αφορά αναστολή του πόθεν έσχες µόνο για πρώτη κατοικία έως 120 τετραγωνικά µέτρα και αξίας έως 200.000 ευρώ. Ετσι, το Σ∆ΟΕ θα έχει και αυτό το όπλο στη φαρέτρα του για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής ενώ σε πρώτο πλάνο θα βρεθούν τσουχτερά πρόστιµα αλλά και κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων για όσους εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Καταθέσεις με επιτόκιο 5%
Παρά τις μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων υπάρχουν ακόμα τράπεζες εξακολουθούν να προσφέρουν επιτόκιο μέχρι και 5% στους λογαριασμούς προθεσμίας.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αποκλιμάκωση στα επιτόκια καταθέσεων, και δη των προθεσμίας, ακόμα και κατά 1 μονάδα, με την αγορά να κινείται στα επίπεδα του 3% με 4%. Ωστόσο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει επιτόκιο 4,35% στην 12μηνη κατάθεση προθεσμίας και μάλιστα για ποσά από 5.000 ευρώ (μέχρι και 100.000 ευρώ).
Τα τραπεζικά στελέχη δηλώνουν πως τα επίπεδα των επιτοκίων στους προθεσμιακούς λογαριασμούς είναι ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
Ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες «αναγκάστηκαν» να έχουν δελεαστικές προσφορές σε μια προσπάθεια να ανακόψουν το κύμα φυγής καταθέσεων, αλλά και για να διατηρούν σε αποδεκτά επίπεδα τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις.
Σήμερα επιτόκιο 5% προσφέρουν οι τράπεζες FBBank (προθεσμίας 18 μηνών) Proton (προθεσμίας 12 μηνών).
Στα επίπεδα του 4% διαμορφώνονται τα επιτόκια προθεσμίας στην Τράπεζα Πειραιώς (winbank Direct) και Attica Bank.
Στο 3,5% με 3,75% διαμορφώνεται το επιτόκιο προθεσμίας στις τράπεζες Alpha και Marfin.
Στα επίπεδα του 3% τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων που προσφέρει η Τράπεζα Κύπρου και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Στην Eurobank το επιτόκιο διαμορφώνεται ανάλογα με το χρόνο κατάθεσης και το ποσό -στα επίπεδα του 3,5%-4%.
Ενώ η Millennium Bank, εξακολουθεί να προσφέρει επιτόκιο που φτάνει στο 10% στην 10μηνη κατάθεση προθεσμίας, λόγω των 10 της χρόνων στην ελληνική αγορά. Στη Αγροτική Τράπεζα το επιτόκιο της προθεσμιακής κατάθεσης ΑΤΕ Διπλασιάζω φτάνει -υπό προϋποθέσεις και στο 3,6%.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Οκτώ ρυθμίσεις για ελέγχους, έσοδα
Ανατροπές στον φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό με καταργήσεις εφοριών και τελωνείων αλλά και απολύσεις επίορκων υπαλλήλων, νέο σχέδιο για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και πρόσθετα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, με καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών.
Το νομοσχέδιο, που καταρτίζεται με βάση τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, προβλέπει μεταξύ άλλων:
1. Κατάργηση περίπου 100 εφοριών και τελωνείων σε όλη τη χώρα. Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών που θα καταργηθούν ή συγχωνευτούν θα μετακινηθούν σε μεγαλύτερες ΔΟΥ. Η ουσιαστική ελεγκτική δουλειά θα γίνεται από 13 περιφερειακά κέντρα, τα οποία θα αναλάβουν τους φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους, καθώς και τη βεβαίωση και την είσπραξη όλων των εσόδων του κράτους. Τα περιφερειακά κέντρα θα εστιάζουν σε ομάδες υπόπτων φοροδιαφυγής, έναντι των οποίων θα διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους.
2. Καθιέρωση αυστηρού συστήματος αξιολόγησης των εφοριακών και τελωνειακών με την επιβολή αυστηρών πειθαρχικών ποινών, οι οποίες θα ξεκινούν από μεταθέσεις, καθαιρέσεις, διαθεσιμότητες, περικοπές αμοιβών και θα φτάνουν στην απόλυση υπαλλήλων που εμπλέκονται σε υποθέσεις υπόγειων συναλλαγών, δωροδοκιών και άλλων παραπτωμάτων.
3. Αντικειμενικό σύστημα ελέγχου των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
4. Αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ στο 13% από 11% από την 1η Ιανουαρίου 2011. Η νέα αύξηση επιβαρύνει τρόφιμα, χυμούς, εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά, κόμιστρα ταξί, τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο, υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών κ.λπ. που αφορούν συντήρηση παλαιών κατοικιών, σερβιριζόμενα αγαθά (πλην αλκοόλ) σε καφενεία, εστιατόρια και ταβέρνες. Ταυτόχρονα αυξάνεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στο 6,5% από 5,5%, στον οποίο «μετακομίζουν» τα φάρμακα και η διαμονή σε ξενοδοχεία.
5. Μείωση από τη χρήση του 2011 του συντελεστή φορολογίας των αδιανέμητων κερδών στο 20% από 24%.
6. Αυξήσεις στα τσιγάρα. Εχει κλειδώσει η αύξηση του πάγιου φόρου από το 10% στο 20% και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα υποχωρήσει στο 65% από 67% σήμερα.
7. Αναστολή για 2 χρόνια της εφαρμογής του «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τις 23 Απριλίου 2010, ημερομηνία εφαρμογής του τελευταίου φορολογικού νόμου που ενεργοποιεί το «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο. Το μέτρο εξετάζεται να ισχύει για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ.
8. Εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των εισροών - εκροών στα πρατήρια καυσίμων. Από την 1η Ιανουαρίου αλλάζει ο τρόπος προμήθειας του πετρελαίου θέρμανσης από τους εμπόρους, καθώς θα γίνεται στην ίδια τιμή που πωλείται, δηλαδή με τον χαμηλό φόρο.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Ακίνητα: Υποχρεωτικά πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης από τις 9 Iανουαρίου
Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης μπαίνει στη ζωή των ιδιοκτητών ακινήτων από τις 9 Ιανουαρίου 2011 και δημιουργεί νέα ήθη στην αγορά κατοικίας αλλά και υποχρεώσεις, οι οποίες, αν δεν εκπληρωθούν, δεν μπορεί το ακίνητο να μισθωθεί και να μεταβιβαστεί. Επίσης, οι νέες άδειες ανέγερσης πολυκατοικιών πρέπει να συνοδεύονται από το αντίστοιχο πιστοποιητικό και κυρίως να κατασκευάζονται με τις νέες τεχνικές προδιαγραφές, διότι σε αντίθετη περίπτωση το ακίνητο θα χαρακτηρίζεται αυθαίρετο!
Ετσι σε λιγότερο από δύο μήνες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να αντιμετωπίσουν εκτός από τα έξοδα για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων κι αυτά που προκύπτουν από το νέο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, αν θέλουν να νοικιάσουν το διαμέρισμα ή να το πουλήσουν.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων εκφράζει αρκετές αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του μέτρου, ενώ θεωρεί ότι τα έξοδα για αρκετούς ιδιοκτήτες είναι δυσβάσταχτα και καλεί το υπουργείο να παρέχει δωρεάν το πιστοποιητικό.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στράτος Παραδιάς, θεωρεί λάθος τον προσδιορισμό κατώτατης και ανώτατης αμοιβής, η οποία, να σημειωθεί, έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές του μνημονίου που επιδιώκει την απελευθέρωση των αμοιβών.
Αμοιβή επιθεωρητών
Η διαδικασία απόκτησης του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης αρχίζει και ... τελειώνει με την αμοιβή των επιθεωρητών. Θα καταβληθούν τουλάχιστον 200 ευρώ για μονοκατοικίες, αφού το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο καθορίστηκε στο 1,5 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνει την επιβάρυνση του ΦΠΑ που ανέρχεται στο 23%.
Για μια ξεχωριστή κατοικία η αμοιβή ανέρχεται στα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και η ελάχιστη προσδιορίζεται στα 150 ευρώ. Τα κτίρια με εμβαδόν μεγαλύτερο από 1.000 τ.μ. το κόστος φθάνει τα 2,5 ευρώ το τ.μ. και όσα τα ξεπερνούν, τα επιπλέον τετραγωνικά θα κοστολογηθούν με 1,5 ευρώ.
Τα έξοδα, όμως, θα πολλαπλασιαστούν, αφού θα πρέπει να γίνουν τεχνικές επεμβάσεις για να αποκτήσει το κτίριο τις προδιαγραφές που απαιτούνται. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ενεργειακή αναβάθμιση ενός νέου και ριζικά ανακαινισμένου κτιρίου αν δεν ενταχθεί στην πρώτη κατηγορία ή τη δεύτερη, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να προχωρήσει σε βελτιώσεις, διότι σε αντίθετη περίπτωση το ακίνητο θα χάνει μέρος της αξίας τόσο στην πώληση όσο και στην περίπτωση που μισθώνεται
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εκτιμά ότι στον κλάδο της οικοδομής θα γίνουν επενδύσεις συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν 20.000 θέσεις εργασίας.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις από το 2011
«Παράθυρο» για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων και την καταβολή χαμηλών μισθών στις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων και δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων άνοιξε το «επικαιροποιημένο» Μνημόνιο. Παράλληλα με τις μειώσεις των μισθών που θα γίνονται από το νέο έτος μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων στις προβληματικές επιχειρήσεις...

(έχοντας, όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ως «πάτωμα» τα κατώτατα όρια της ΕΓΣΕΕ) η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταργήσει την επέκταση των συμβάσεων σε ολόκληρο τον κλάδο ή στο επάγγελμα.

Ακόμη κι αν τις υπογράφουν εργοδότες που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος. Με την κατάργηση αυτή:

Οσοι εργαζόμενοι δεν είναι μέλη συνδικάτων θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εργάζονται με ατομικές συμβάσεις και χαμηλότερους μισθούς (η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να συνδικαλιστούν) και όσοι εργοδότες αποχωρούν από τις οργανώσεις τους δεν θα δεσμεύονται να καταβάλουν τις αποδοχές που συμφωνούνται σε κλαδικό επίπεδο ούτε στους συνδικαλισμένους εργαζόμενους τους.

Θα δημιουργηθούν επιχειρήσεις «δύο ταχυτήτων», αυτών που θα εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου ή του επαγγέλματος και εκείνων που δεν θα τις εφαρμόζουν.

Παρέμβαση
Οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος και της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης ζήτησαν χθες από την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη να πιέσει ώστε να μην καταργηθεί η επέκταση των συμβάσεων. «Η υπουργός, με τη στάση της, έδειξε ότι όποιος αποφασίζει να διαπραγματευθεί, στο τέλος κερδίζει.

Η μάχη για τον περιορισμό των επιχειρησιακών συμβάσεων κερδήθηκε, στο βαθμό που αυτές παρέμειναν ως ειδικό καθεστώς υπό προϋποθέσεις και για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

Η μάχη για τη στήριξη της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, όμως, συνεχίζεται και ζητάμε από την κυβέρνηση και την τρόικα να σεβαστούν τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι συμφωνήσαμε να διατηρηθεί η ευχέρεια της επέκτασης των συμβάσεων», δήλωσε ο Β. Κορκίδης. «Υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης, όπως έδειξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την παρέμβασή του να δοθούν κάποιες μικρές αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς» συμπλήρωσε ο Δ. Ασημακόπουλος. Να σημειωθεί ότι και ο ΣΕΒ έχει ταχθεί υπέρ της επέκτασης των συμβάσεων.

Επιχειρησιακές
Τους όρους κάτω από τους οποίους θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών θα καθορίσει μέσα στο επόμενο δεκαπενταήμερο η Λ. Κατσέλη από κοινού με τους κοινωνικούς εταίρους. Η υπουργός σχεδιάζει να ισχύσει το μέτρο σε ζημιογόνες επιχειρήσεις για την αποφυγή λουκέτων και να έχει συγκεκριμένη περίοδο εφαρμογής (1+1 χρόνο) και όριο αποκλίσεων, έτσι ώστε οι νέοι μισθοί να μην πέφτουν κάτω από την ΕΓΣΣΕ.

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων έχουν ζητήσει να μπορούν να υπογράφουν ανάλογες συμφωνίες και οι μικρές επιχειρήσεις (ο νόμος Λοβέρδου δίδει τη δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με ένωση προσώπων 5 εργαζομένων για την εφαρμογή των ελαστικών ωραρίων).


24/11/2010
Πηγή: Ημερησία

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Σωτηρία από το χρέος με πετρέλαιο Αιγαίου;

Εκτύπωση PDF
oil-on-waterΚαθώς η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην υπερχρέωση και την ύφεση, όλο και περισσότερο συζητείται στους υψηλούς πολιτικούς, διπλωματικούς, ακαδημαϊκούς και οικονομικούς κύκλους μια πιθανή διέξοδος από την κρίση: η εκμετάλλευση των αναξιοποίητων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο!
Ο συνήθως καλά πληροφορημένος για τα τεκταινόμενα στα παρασκήνια της διπλωματίας, καθηγητής στο LSE, Βασίλης Μαρκεζίνης, ρίσκαρε σε πρόσφατη ομιλία του μια τολμηρή πρόβλεψη για θετική εξέλιξη στην επί δεκαετίες ανοικτή αντιπαράθεση με την Τουρκία για τον ενεργειακό πλούτο του Αιγαίου, η οποία προκαλεί αρκετές συζητήσεις και στους οικονομικούς κύκλους της χώρας.
Ο κ. Μαρκεζίνης εκτίμησε, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, επικαλούμενος δικές του πληροφορίες, ότι ίσως και πριν από τα Χριστούγεννα να ανακοινωθεί από Αθήνα και Άγκυρα μια ιστορική συμφωνία για την υπέρβαση της διαμάχης για το Αιγαίο. Έκανε λόγο για ένα γενικό πλαίσιο αρχών διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, το οποίο προφανώς συζητείται εντατικά και υπό άκρα μυστικότητα αυτή την περίοδο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει:
1.      Τη σύνταξη προσυμφώνου προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο θα κληθεί να «μοιράσει» το Αιγαίο με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τη δική του νομολογία,
2.      Τη συμφωνία για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου από Ελλάδα και Τουρκία και
3.      Την εξαίρεση του Καστελόριζου από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ελλάδας.
Η τουρκική διπλωματία από χρόνια προωθεί την ιδέα της συνεκμετάλλευσης του πλούτου του Αιγαίου, ενώ οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι σταθερά προσανατολισμένες εδώ και δεκαετίες σε διπλωματική γραμμή που αποκλείει κάθε συζήτηση για το θέμα, αφού ως μοναδική διαφορά αναγνωρίζεται το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, το οποίο η Ελλάδα επιζητεί να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο.
Τα τελευταία χρόνια, υπό την ηγεσία του Ταγίπ Ερντογάν, η προσπάθεια της Τουρκίας για την προώθηση της ιδέας της συνεκμετάλλευσης έχει αποκτήσει νέα δυναμική. Η Τουρκία μάλιστα έχει προτείνει να υιοθετηθεί το μοντέλο που επέλεξαν οι χώρες του Περσικού Κόλπου για να συνδιαχειρισθούν τα κοιτάσματα της περιοχής τους, που ως γνωστόν εφαρμόσθηκε με μεγάλη επιτυχία και σώρευσε τεράστιο πλούτο στα κράτη της περιοχής.
 Σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα, ο κορυφαίος Τούρκος διπλωμάτης Γιασάρ Γιακίς, είχε προτείνει ανοικτά τη σύσταση μιας μεικτής ελληνοτουρκικής εταιρείας (joint venture) που θα αναλάβει τα κοιτάσματα των αμφισβητούμενων περιοχών, μοιράζοντας τα κέρδη στις δύο χώρες.
Το τελευταίο διάστημα, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις επιτάχυνσης, που ίσως δικαιολογούν την πρόβλεψη του καθηγητή Μαρκεζίνη για συμφωνία πριν το τέλος του χρόνου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διπλωματικές επαφές, χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες, αφού οι συνομιλίες είναι μυστικές, όπως τόνισε.
Αν οι δύο κυβερνήσεις αποφασίσουν πράγματι επί της αρχής να ξεκινήσουν την επίλυση των διαφορών για το Αιγαίο με μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης του πετρελαίου, που αποτελεί τη βασική πηγή εντάσεων από το 1973, όταν ανακαλύφθηκε μεγάλο κοίτασμα στο Β. Αιγαίο από την καναδική εταιρεία Denisson, το επόμενο ερώτημα, από την απάντηση του οποίου θα αποτιμηθούν και τα οικονομικά οφέλη για τις δύο χώρες, είναι αν η συνεκμετάλλευση θα γίνει αποκλειστικά από τις δύο χώρες, ή αν θα συμμετάσχει στο σχήμα και κάποια από τις μεγάλες πολυεθνικές του πετρελαίου.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εσχάτως έχει εμφανισθεί δυναμικά στο διπλωματικό παρασκήνιο μεγάλη πολυεθνική του πετρελαίου, που από παλιά διατηρεί ενδιαφέρον για το Αιγαίο, η οποία προσφέρεται να μετάσχει στο σχήμα, επενδύοντας κεφάλαια και τεχνογνωσία. Η τουρκική πρόταση, όπως είχε διατυπωθεί από τον Γιακίς, φαινόταν να αποκλείει κάτι τέτοιο, αφού είχε κάνει λόγο για joint venture εταιρειών από Ελλάδα και Τουρκία, χωρίς αναφορές σε συνεργασία με διεθνή πετρελαϊκή εταιρεία.
Ακόμη και στην περίπτωση που ένα σημαντικό μερίδιο των κερδών κατευθυνθεί σε διεθνή όμιλο πετρελαίου, ειδικοί του ενεργειακού τομέα τονίζουν στο “S10”, ότι τουλάχιστον από ένα μεγάλο κοίτασμα (στη βραχονησίδα Μπάμπουρας, ανατολικά της Θάσου) μπορεί να αναπτυχθεί σε σχετικά σύντομο διάστημα σημαντική παραγωγή πετρελαίου, η οποία θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο αρκετών δις. ευρώ ετησίως, αλλά και σημαντική τόνωση της ανάπτυξης, που θα διευκολύνει τη βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους. Επιπλέον, θα υπάρξει έμμεση διευκόλυνση της δημοσιονομικής προσπάθειας, από τη μείωση των αμυντικών δαπανών.
Η ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος, με περισσότερα από 900 εκατ. βαρέλια υδρογονανθράκων, έχει βεβαιωθεί στη βραχονησίδα Μπάμπουρας, έξω από την Θάσο. Με βάση ένα υποθετικό σενάριο αξιοποίησης όλων των κοιτασμάτων του Βορείου Αιγαίου, η παραγωγή θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 200.000 βαρέλια ημερησίως, όπως εκτιμούν ειδικοί. Η αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων, μάλιστα, θα γίνει στη λεγόμενη εποχή του peak oil, δηλαδή σε μια περίοδο μόνιμα υψηλών και αυξανόμενων διεθνών τιμών του πετρελαίου, καθώς υπολογίζεται ότι έχει αντληθεί περισσότερο από 50% των διαθέσιμων κοιτασμάτων διεθνώς.
Βέβαια, πρέπει να υπογραμμισθεί, ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση, θα χρειασθεί να ξεπερασθούν λεπτά διπλωματικά και πολιτικά ζητήματα, που προκαλούν σημαντικές εντάσεις εδώ και πολλές δεκαετίες. Πάντως, στη διεθνή κοινότητα των ειδικών που ασχολούνται με αυτά τα θέματα, διατυπώνονται από καιρό σενάρια «μοιρασιάς» του Αιγαίου. Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε πέρυσι, ο Γάλλος ειδικός Ντιντιέ Ορτολάντ διατυπώνει τέτοια σενάρια (δείτε το άρθρο εδώ: http://www.diploweb.com/The-Greco-Turkish-dispute-over-the.html), δημοσιεύοντας μάλιστα και χάρτη (εδώ: http://www.diploweb.com/IMG/jpg/dnaegeanwaters.jpg), όπου παρουσιάζει την ιδέα του για τη διευθέτηση των διαφορών, η οποία δεν απέχει από το πλαίσιο που περιέγραψε στην ομιλία του ο καθηγητής Μαρκεζίνης.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Πάμε για παράταση στην αποπληρωμή των δανείων
Ολο και πιο κοντά έρχεται το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Εξέλιξη που θεωρείται μονόδρομος εξαιτίας του υπέρογκου δημοσίου χρέους, το οποίο θα προσεγγίσει το επίπεδο του 160% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς και των δανειακών αναγκών άνω των 70 δισ. ευρώ κατά έτος που θα πρέπει να καλύψει η χώρα το 2014 και 2015.
Για το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες από τη Φρανκφούρτη όπου συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο ότι «η παράταση (της αποπληρωμής των δανείων), αν γίνει, θα αποτελεί επιβράβευση αυτών που έχουν επιτευχθεί, δεν θα είναι υποκατάστατο γι’ αυτά που θα έπρεπε να γίνουν».
Όχι στο λάθος μήνυμα
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «αν ανοίξει τώρα η συζήτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους και τις περικοπές χρέους, νομίζω ότι τότε υποτιμάται η ζημιά που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο, η ζημιά στην ελληνική οικονομία, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όλες οι παράπλευρες απώλειες στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Προσπάθησε δηλαδή να εξηγήσει ότι θα έστελνε λάθος μήνυμα, δεν θα έλυνε τίποτα και θα έβλαπτε και άλλες χώρες της περιφέρειας.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει επαφές για να πετύχει αποπληρωμή με καλύτερους όρους για τα δάνεια που λαμβάνει από το ΔΝΤ και τις χώρες της Ευρωζώνης. Κάτι που επιζητούν και οι αγορές.
Οι πληροφορίες λένε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση πιέζει η αλλαγή στη σύμβαση να γίνει άμεσα, μέσα στο πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους.
Και αυτό, διότι η συμφωνία της χρονικής επέκτασης της περιόδου αποπληρωμής των δανείων από τον μηχανισμό στήριξης, δεν θα αφορά στο σύνολο των 110 δισ. ευρώ, αλλά στο ποσό εκείνο που θα απομένει να λάβει η Ελλάδα από τη στιγμή που θα επέλθει η αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης.
38 δισ. ευρώ
Αυτό σημαίνει ότι εάν η σύμβαση αλλάξει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2011, τότε η Ελλάδα θα αποπληρώσει με τους υφιστάμενους όρους το ποσό των 38 δισ. ευρώ που θα έχει ήδη λάβει (λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η τρίτη δόση θα εκταμιευθεί τον Δεκέμβριο από το ΔΝΤ και τον Ιανουάριο από την Ευρωζώνη) και με τους νέους όρους το υπόλοιπο ποσό των 72 δισ. ευρώ.
Αυτό που απομένει για να προχωρήσει και να επικυρωθεί η συμφωνία είναι να συμφωνήσει η Γερμανία. Το ΔΝΤ εμφανίζεται θετικό, ενώ και η Κομισιόν δεν έχει προβάλει ενστάσεις.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πώς πλούτιζε ο "νεκροθάφτης" των επιχειρήσεων
Πριν από λίγους μήνες ο Κλάους Χούμπερτ Γκοργκ διαβεβαίωνε ότι η διαχείριση της χρεοκοπίας της γερμανικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων Karstadt θα ήταν η τελευταία του μεγάλη δουλειά. Στόχος του, έλεγε, ήταν να βγει στη σύνταξη και να ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τη φροντίδα του κήπου του στο σπίτι του στην Κολωνία. Και γιατί όχι, αφού η αμοιβή συνολικά για τον ίδιο και το γραφείο του αγγίζει τα 43 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Γερμανός δικηγόρος είναι μια από τις αποκαλούμενες «ύαινες» που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τη διαδικασία χρεοκοπίας μιας επιχείρησης και, σπανίως, να τη διασώσουν. Η αμοιβή τους είναι πάντοτε αστρονομική.
Ωστόσο ο 70χρονος ίσως αναγκαστεί να αφήσει για λίγο σε αναμονή τα όνειρα περί συνταξιοδότησης, καθώς επτά από τους μικρούς πιστωτές της Karstadt υπέβαλαν στο δικαστήριο ένσταση για την υπέρογκη αμοιβή του. Για την ιστορία, πάντως, οι μεγάλοι πιστωτές, όπως τράπεζες, προμηθευτές, εργαζόμενοι αλλά και το ίδιο το κράτος, είχαν δώσει λευκή επιταγή στον Γκοργκ να προχωρήσει στην εκτίμηση της περιουσίας του ομίλου και άρα στο ποσοστό που αναλογούσε στον ίδιο. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι το συνολικό κόστος της μητρικής εταιρείας Arcanor για τη διαδικασία πτώχευσης θα φτάσει τα 100 εκατ., μαζί με τα δικαστικά έξοδα και τελικά οι πιστωτές θα πάρουν μόνο 60 εκατ. Μεγάλος χαμένο το κράτος, που έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο σε ανείσπρακτες οφειλές.
Προκλητική
Η αμοιβή του Γκοργκ φαντάζει προκλητική, τη στιγμή που η εταιρεία δεν διελύθη στα εξ ων συνετέθη, αλλά -με τη δική του βοήθεια- προσπαθεί να ορθοποδήσει και πάλι, και οι υπάλληλοί της δεν λαμβάνουν επιδόματα και δώρα για να... συνεισφέρουν με τον δικό τους τρόπο. Επίσης τα 43 εκατ. δεν είναι το οριστικό ποσό αφού παράλληλα ο δικηγόρος απασχολήθηκε και με άλλες υποθέσεις της Arcanor, όπως την πώληση της συμμετοχής της στα ταξιδιωτικά γραφεία Thomas Cook.
Ο Γκοργκ επιμένει ότι για την υπόθεση Karstadt του αναλογούσαν 50 εκατ. ευρώ, αλλά έκανε καλύτερη τιμή στους πιστωτές γιατί δεν ήθελε να προκαλεί με την αμοιβή του σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Επιπλέον τρία μηνιάτικα χάνει κάθε νοικοκυριό το 2011
Eπιπλέον τρία μηνιάτικα θα χάσει κατά μέσο όρο κάθε νοικοκυριό το 2011 λόγω των νέων μέτρων του προϋπολογισμού, που περιλαμβάνουν αυξήσεις φόρων και τιμών, περικοπές σε αμοιβές και κοινωνικές παροχές (ασφάλιση, περίθαλψη, οικογενειακά επιδόματα κ.ά.) και απολύσεις συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα.
Το μείγμα των πρόσθετων μέτρων για το επόμενο έτος που θίγουν άμεσα τα νοικοκυριά είναι ύψους 11,980 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η κατά κεφαλήν επιβάρυνση για κάθε ένα από τα περίπου 4 εκ. νοικοκυριά ανέρχεται σε 2.995 ευρώ.
Από το πακέτο της δημοσιονομικής προσαρμογής τα πλέον καυτά μέτρα είναι:
οι μειώσεις ή και η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (πολυτεκνικά επιδόματα, ισόβια σύνταξη και εφάπαξ εισοδηματική παροχή σε πολύτεκνες μητέρες) για όσους το εισόδημά τους ξεπερνά ένα ορισμένο ύψος που όμως δεν προσδιορίζεται στο κείμενο του προϋπολογισμού
το κύμα ανατιμήσεων σε εκατοντάδες βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες μεταξύ των οποίων και στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και αποχέτευσης λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 13% από 11% που είναι σήμερα
η εκρηκτική αύξηση κατά 40 λεπτά το λίτρο στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πιθανότατα από τον επόμενο Οκτώβριο λόγω της εξομοίωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης μεταξύ του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης
η αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του φόρου κατοχής καθώς και των φόρων και άλλων επιβαρύνσεων στις αγοραπωλησίες
το ψαλίδισμα των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση, υγεία και παιδεία
οι τσουχτερές αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς
οι δραστικές περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων σε δημόσιους φορείς, οργανισμούς και ΔΕΚΟ και οι απολύσεις δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων.
Επιπρόσθετα ο προϋπολογισμός σηματοδοτεί νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τουλάχιστον για ορισμένα ταμεία μέσω της αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητά τους καθώς και περικοπές στα επιδόματα των υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα με την καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου.
15.000 συμβασιούχοι το πρώτο κύμα απολύσεων
Ο συνολικός λογαριασμός της δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2011 φθάνει τα 14,330 δισ. ευρώ από τα οποία τα 6,500 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις περικοπές στις δαπάνες και τα υπόλοιπα 7,830 δισ. ευρώ από τις αυξήσεις στους φόρους, στις έκτακτες εισφορές για τα ακίνητα και το χτύπημα της φοροδιαφυγής. Αναλυτικότερα:
τα οικογενειακά επιδόματα θα περικοπούν συνολικά κατά 150 εκ. ευρώ σε σύνολο 800 εκ. ευρώ με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγησή τους.
Δεν πρόκειται, είπε ο υπουργός, να θιγούν οι οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για μείωση των επιδομάτων ανεργίας (σύμφωνα με το μνημόνιο το 2012 θα συνδεθούν με εισοδηματικά κριτήρια και θα περικοπούν κατά 500 εκ. ευρώ).
οι υπάλληλοι στον στενό δημόσιο τομέα και οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων θα χάσουν άλλα 1,350 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο έτος λόγω των μηδενικών αυξήσεων-παγώματος στις αποδοχές τους, των περικοπών επιδομάτων, δώρων, έκτακτων αποζημιώσεων και μείωσης του ύψους των συντάξεων
«κόβονται» κατά 66 εκ. ευρώ τα κονδύλια για εφημερίες γιατρών και έκτακτες αποζημιώσεις νοσηλευτικού προσωπικού και σωμάτων ασφαλείας
σε πρώτη φάση δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τουλάχιστον 15.000 συμβασιούχων του Δημοσίου με όφελος για το Δημόσιο 150 εκ. ευρώ
οι καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες στις οποίες περιλαμβάνονται και τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας σχολείων, οργανισμών κοινωνικής μέριμνας, ερευνητικών κέντρων κ.ά. συρρικνώνονται κατά 500 εκ. ευρώ.
418 εκατ. χαράτσι στα ακίνητα
Μεγάλη επιβάρυνση θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω και της αύξησης των αντικειμενικών τιμών, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα πληρώσουν επιπλέον 310 εκ. ευρώ ενώ η πρόσθετη επιβάρυνση για τους αγοραστές ακινήτων θα ανέλθει στα 108 εκ. ευρώ.
Το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει 450 εκ. ευρώ από την επιβολή του τέλους για την τακτοποίηση των παράνομων ημιυπαίθριων χώρων και των αυθαίρετων κτισμάτων και άλλα 150 εκ. ευρώ από τα λεγόμενα πράσινα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων.
Ιδιαίτερα φιλόδοξος είναι ο στόχος για την είσπραξη 2,280 δισ. ευρώ το επόμενο έτος από τα μέτρα για το χτύπημα της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Ειδικότερα προβλέπονται 190 εκ. ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα υγρά καύσιμα, 200 εκ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, 400 εκ. ευρώ από την επιτάχυνση της είσπραξης των προστίμων για φορολογικές παραβάσεις και άλλα 300 εκ. ευρώ από τις εκκρεμείς ασφαλιστικές εισφορές.
3,5 δισ. ευρώ το «χτύπημα» σε υγεία, παιδεία, ταμεία και ΔΕΚΟ
Κατά σειρά προτεραιότητας «τη νύφη θα πληρώσουν» ο τομέας της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της παιδείας και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας καθώς ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι η χρηματοδότησή τους θα μειωθεί συνολικά πάνω από 3,5 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.
τα κονδύλια για την υγειονομική περίθαλψη ψαλιδίζονται κατά 2,100 δισ. ευρώ
οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού για το υπουργείο Παιδείας και τη χρηματοδότηση των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων μειώνονται κατά 300 εκ. ευρώ
οι κοινωνικές παροχές και επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιους οργανισμούς και φορείς καθώς και στις ΔΕΚΟ μειώνονται συνολικά κατά 1 δισ. ευρώ
Η περικοπή στις δαπάνες για την υγεία θα γίνει και μέσω της συρρίκνωσης της κρατικής συμμετοχής στις δαπάνες νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη ενώ θα υπάρξει και πρόβλημα στη λειτουργία των νοσοκομείων.
Το σφίξιμο της στρόφιγγας προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα προκαλέσει συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και θα δημιουργήσει προβλήματα στην καταβολή των συντάξεων και στην κάλυψη του κόστους περίθαλψης των ασφαλισμένων.
Η μείωση στα κονδύλια για την παιδεία θα δημιουργήσει οικονομικό πρόβλημα στη χρηματοδότηση των σχολείων, ΤΕΙ και πανεπιστημίων καθώς και στο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Συγχωνεύσεις
Η περιστολή των επιχορηγήσεων στους δημόσιους φορείς και οργανισμούς και στις ΔΕΚΟ θα οδηγήσει σε μειώσεις αποδοχών, συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και υπηρεσιών και απολύσεις προσωπικού. Ταυτόχρονα θα αυξηθούν τα τιμολόγια των παρεχόμενων υπηρεσιών όπως τα εισιτήρια με στόχο την ενίσχυση των εσόδων και την κάλυψη του κενού της κρατικής χρηματοδότησης.
1,5 δισ. νέοι φόροι σε αγαθά και υπηρεσίες
Πρόσθετα έσοδα ύψους 7,830 δισ. ευρώ που θα προέλθουν κυρίως από τις αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος, ακινήτων και των φόρων κατανάλωσης προβλέπονται στον προϋπολογισμό.
Τα μέτρα θα προκαλέσουν ανατιμήσεις στην αγορά, επιβαρύνσεις στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, στα κέρδη των επιχειρήσεων και στα ακίνητα.
2,850 δισ. τη διετία
Οι καταναλωτές θα πληρώσουν επιπλέον 2,850 δισ. ευρώ για αγορές καταναλωτικών αγαθών και παροχή υπηρεσιών λόγω των αυξήσεων στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (υγρά καύσιμα, ποτά, τσιγάρα) και τους συντελεστές ΦΠΑ που επιβλήθηκαν φέτος καθώς και λόγω των νέων αυξήσεων στον ΦΠΑ, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα τσιγάρα που έρχονται εντός του 2011.
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι η επιβάρυνση από τις φετινές αυξήσεις στους φόρους θα ανέλθει στα 1,350 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 1,500 δισ. ευρώ θα πληρώσουν το επόμενο έτος. Μόνο η αναπροσαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% θα κοστίσει 800 εκ. ευρώ, ενώ η αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο άλλα 600 εκ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η επιβάρυνση από τους δύο αυτούς φόρους για κάθε νοικοκυριό κατά μέσο όρο θα ανέλθει στα 350 ευρώ.
Επιπρόσθετα η σχεδιαζόμενη νέα αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα θα επιβαρύνει τους καπνιστές με 411 εκ. ευρώ.
Επίσης από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με την ανανέωση των αδειών τηλεπικοινωνίας και πώλησης συχνοτήτων καθώς και από την επέκταση της σύμβασης του Αεροδρομίου Αθηνών προσδοκούνται έσοδα της τάξης των 600 εκ. ευρώ.
Πάντως με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού δεν προκύπτει νέα αύξηση της φορολογίας στη βενζίνη και στα αλκοολούχα ποτά αλλά ούτε μείωση της φορολογίας στα αυτοκίνητα.
ΠΗΓΗ: Έθνος

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Κλείνουν και συγχωνεύονται 100 εφορίες και τελωνεία
Φορολογικό «Καλλικράτη» ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με καταργήσεις και συγχωνεύσεις περίπου 100 εφοριών και τελωνείων σε όλη τη χώρα.
«Δεν νοείται ένας νομός να έχει 4-5 ΔΟΥ», σημείωσε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προαναγγέλλοντας ριζικές αλλαγές στον φοροεισπρακτικό και ελεγκτικό μηχανισμό με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας.
Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να βελτιώσει την απόδοση των φορολογικών υπηρεσιών με αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους.
Η φιλοσοφία τής εκ βάθρων αναδιάρθρωσης του υπουργείου είναι η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, η δημιουργία εφοριών τύπου ΚΕΠ, που θα παράσχουν τις λοιπές υπηρεσίες, ενώ η ουσιαστική ελεγκτική δουλειά θα γίνεται από 13 περιφερειακά κέντρα, τα οποία θα αναλάβουν τους φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους, καθώς και τη βεβαίωση και την είσπραξη όλων των εσόδων του κράτους.
Η φοροδιαφυγή
Τα περιφερειακά κέντρα θα εστιάζουν σε ομάδες υπόπτων φοροδιαφυγής, έναντι των οποίων θα διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους.
Τομή στην αναδιάρθρωση των εφοριών θα αποτελέσει η κατάργηση της διεύθυνσης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και της διεύθυνσης Μητρώου. Η μεν πρώτη θα ενταχθεί κατά πάσα πιθανότητα ως τμήμα στην αναβαθμισμένη διεύθυνση ελέγχων και η δεύτερη στη διεύθυνση ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διεύθυνση ελέγχων θα αποτελείται πλέον από τα εξής τμήματα:
Σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου φυσικών προσώπων.
Σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου και επανελέγχου νομικών προσώπων και μεγάλων επιχειρήσεων.
Σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing) και offshore επιχειρήσεων.
Σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου ηλεκτρονικού εμπορίου ποινών.
Ειδικότερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας όσο καλύτερα γίνεται.
«Στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε και θα το ανακοινώσουμε την επόμενη εβδομάδα, σε μία συγχώνευση και κατάργηση περίπου 100 εφοριών και τελωνείων ανά τη χώρα, για να μπορέσει να υπάρξει περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό εκεί που χρειάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ποιοι παίρνουν, ποιοι χάνουν το ΕΚΑΣ
ekasΤις κατηγορίες των συνταξιούχων του ΙΚΑ που θα λάβουν το ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων)
στις 22 Δεκεμβρίου 2010 αλλά και τους συνταξιούχους στους οποίους δεν θα καταβληθεί, περιγράφει σε εγκύκλιό της η αρμόδια διεύθυνση του ΙΚΑ. Στην ίδια εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες για τις ενέργειες των συνταξιούχων.
Όπως τονίζεται στην εγκύκλιο του ΙΚΑ:
1 Αναδρομικά από 1/1/2010 μαζί με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου, στις 22/11/2010, θα καταβληθούν τα ποσά του επιδόματος για το έτος 2010 (αυτόματη χορήγηση σε 167.536 παλαιούς δικαιούχους σε περίπτωση αλλαγής κλιμακίου, χορήγηση για πρώτη φορά σε 8.454 νέους συνταξιούχους και επαναχορήγηση σε 9.439 συνταξιούχους, στους οποίους είχε διακοπεί η καταβολή του επιδόματος το 2009 ή και από προηγούμενα έτη).
2 Αποφασίστηκε να συνεχιστεί μεταβατικά η καταβολή του επιδόματος μέχρι και τη σύνταξη του Δεκεμβρίου 2010 σε 14.221
συνταξιούχους, παρόλο που δεν έγινε ταύτιση των στοιχείων τους μεταξύ του ΙΚΑ και του ΚΕΠΥΟ. Σε αυτές τις κατηγορίες η Διεύθυνση Εκμετάλλευσης θα αποστείλει επιστολή με την οποία θα ενημερωθούν ότι, επειδή διαπιστώθηκε αδυναμία ταύτισης των στοιχείων τους μεταξύ των αρχείων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εκείνων της ΓΓΠΣ (τ. ΚΕΠΥΟ), θα συνεχιστεί η καταβολή του ΕΚΑΣ με τα ίδια ποσά για μεταβατικό διάστημα (μέχρι και την πληρωμή της σύνταξης μηνός Δεκεμβρίου 2010).
Προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη δικαιώματος στο εν λόγω επίδομα για το έτος 2010, θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις 31/12/2010 να μεταβούν στο Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων του υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας τους προσκομίζοντας εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας, οικονομικού έτους 2009, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και αντίγραφο αυτού καθώς και πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα πληρωμής συντάξεων, για να πιστοποιηθούν και να διασταυρωθούν ο ΑΦΜ και τα ακριβή ατομικά στοιχεία τους.
3 Στους συνταξιούχους με μείωση ξένης σύμβασης θα σταλεί από τη Διεύθυνση Εκμετάλλευσης επιστολή με την οποία θα ενημερωθούν ότι θα ληφθούν υπόψη για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ 2010 και τα ποσά συντάξεων που λαμβάνουν από φορέα συνταξιοδότησης του εξωτερικού. Προκειμένου να γίνει ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ το έτος 2010, θα πρέπει να προσκομίσουν στο αρμόδιο Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων βεβαίωση του ξένου φορέα με τα ποσά συντάξεων που έλαβαν το έτος 2008 ή βεβαίωση από την τράπεζα στην οποία κατατίθεται η σύνταξη του εξωτερικού, όπου είναι δυνατόν, το αργότερο μέχρι τις 31/12/2010. Για διευκόλυνση των συνταξιούχων, θα ζητηθεί βεβαίωση του ξένου φορέα και με τα ποσά συντάξεων έτους 2009, προκειμένου να ληφθεί υπόψη για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ το έτος 2011.
Για τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού θα ζητηθεί, εκτός από τα ανωτέρω, βεβαίωση, νόμιμα μεταφρασμένη, η οποία θα πρέπει να έχει εκδοθεί από αντίστοιχη με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας δημόσια αρχή της χώρας όπου κατοικούν με τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν τα έτη 2008 και 2009 και δηλώθηκαν αντίστοιχα τα έτη 2009 και 2010, προκειμένου να γίνει έλεγχος στο ατομικό και οικογενειακό τους εισόδημα.
4 Σε 8.447 συνταξιούχους θα διακοπεί η χορήγηση του ΕΚΑΣ λόγω ελλιπών στοιχείων (διπλοσυνταξιούχοι, συνταξιούχοι θανάτου με πολλαπλότητα κ.λπ.). Σε αυτούς η Διεύθυνση Εκμετάλλευσης θα αποστείλει επιστολή, με την οποία θα τους ενημερώνει ότι διακόπτεται η καταβολή του ΕΚΑΣ με την πληρωμή της σύνταξης μηνός Δεκεμβρίου 2010 και ότι μπορούν να προσέλθουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες Πληρωμών Συντάξεων προσκομίζοντας αστυνομική ταυτότητα και αντίγραφο αυτής, εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας οικονομικού έτους 2009 ή υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ (στην περίπτωση που δεν υπάρχει εκ του νόμου υποχρέωση προς υποβολή δήλωσης εισοδήματος), καθώς και πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα πληρωμής συντάξεων, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος του δικαιώματος χορήγησης του ΕΚΑΣ για το έτος 2010.
5 Η Διεύθυνση Εκμετάλλευσης θα αποστείλει επιστολή σε 15.285 συνταξιούχους στους οποίους διακόπτεται το επίδομα εξαιτίας της υπέρβασης των νέων εισοδηματικών κριτηρίων για το έτος 2010, με την οποία ενημερώνονται ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος για το έτος 2010 και ότι γι΄ αυτό διακόπτεται η καταβολή του. Επίσης, ενημερώνονται ότι μπορούν να προσέλθουν στο Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων του υποκαταστήματος του τόπου κατοικίας τους, αν έχουν αντίρρηση γι΄ αυτή τη διακοπή, προσκομίζοντας το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας (και φωτοαντίγραφό της), εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας οικονομικού έτους 2009 ή υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ περί μη υποχρέωσης εκ του νόμου προς υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, καθώς και πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα πληρωμής συντάξεων, προκειμένου να επανελεγχθούν τα εισοδήματά τους.
Από 57,5 έως 230 ευρώ τον μήνα
Σημειώνεται ότι το ΕΚΑΣ θα καταβληθεί αναδρομικά από τις αρχές του έτους στους συνταξιούχους του 2010 καθώς και σε όσους έχουν ετήσιες αποδοχές που υποχώρησαν κάτω από τα νέα εισοδηματικά κριτήρια. Το ετήσιο εισόδημα αυξάνεται κατά 4%, όσο και η αναπροσαρμογή των συντάξεων το 2008, αφού με τα εισοδήματα εκείνης της χρονιάς, δηλαδή τη φορολογική δήλωση του 2009, θα καταβληθεί το επίδομα. Το νέο ΕΚΑΣ κυμαίνεται από 57,5 έως 230 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τα εισοδήματα των δικαιούχων.
Διευκρινίζεται ότι:
Το νέο ΕΚΑΣ θα καταβληθεί από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία (πλην ΟΓΑ) για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2010.
Τα ποσά του ΕΚΑΣ (παγωμένα την τελευταία τριετία) θα είναι ίσα με εκείνα που καταβάλλονται σήμερα στους συνταξιούχους και θα χορηγηθούν στους δικαιούχους μαζί με τα τυχόν αναδρομικά (από 1/1/2010 και μετά). Το ποσό του ΕΚΑΣ που θα καταβάλλεται στους δικαιούχους για το 2010 (57,5 έως 230 ευρώ τον μήνα) χορηγείται ανάλογα με τα συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις, καθώς και από μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα έτους 2008.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Πώς θα μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα
Δεν αλλάζει ο νόμος που προβλέπει την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, όμως, θα τεθούν προϋποθέσεις -σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους και με την τρόικα- ώστε «οι αποκλίσεις αυτές να γίνονται με ελεγχόμενο τρόπο».
Με αυτή τη δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής παραδέχθηκε χθες ότι δεν υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Και ότι η Λ. Κατσέλη διαπραγματεύεται τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορεί να «σπάει» με επιχειρησιακές συμφωνίες ο κατώτατος μισθός, καθώς, όπως είπε, «γενική αρχή της κυβέρνησης είναι να ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις».
Η κυβέρνηση επιδιώκει δηλαδή να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές μόνο όταν κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις. Κάτι που μπορεί να γίνει με την έκδοση υπουργικής απόφασης (το προβλέπει το άρθρο 2 του ν. 3845/2010 που καθιερώνει την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων). Σε αντίθετη με τον ΣΕΒ, χθες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ τάχθηκαν υπέρ των «ελεγχόμενων» αποκλίσεων των μισθών, όχι όμως κάτω από το μισθό της ΕΓΣΣΕ.
«Ορθό είναι να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που έχουν σοβαρό πρόβλημα να αποκλίνουν οι όροι της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης των όρων της κλαδικής για να διατηρηθούν η λειτουργία της επιχείρησης και οι θέσεις εργασίας», τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ σε επιστολή της προς τη Λ. Κατσέλη. Η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε «να τεθούν προϋποθέσεις και να προσδιορίζεται η διάρκεια της ρύθμισης, ώστε να μην προκύψει και πρόβλημα άνισων όρων ανταγωνισμού μεταξύ ομοειδών εταιρειών».
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Έκρυβαν τις αµοιβές τους
statistika_amoivwnΣτην απραξία του ελεγκτικού µηχανισµού κατά την τελευταία τριετία φαίνεται να ποντάρισαν χιλιάδες επιχειρηµατίες που απέκρυψαν από την Εφορία επιχειρηµατικές αµοιβές συνολικού ύψους 75,5 εκατ. ευρώ.
Τώρα θα έχουν µπερδέµατα καθώς ήρθε η ώρα η Εφορία µε τη βοήθεια των διασταυρώσεων να ερευνήσει 11.193 περιπτώσεις επιχειρηµατιών πουδεν δήλωσαν καθόλου ή συρρίκνωσαν κατά το δοκούν την επιχειρηµατική αµοιβή που έλαβαν ώστε να αποφύγουν τους φόρους που θα έπρεπε να πληρώσουν.
Η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων απέστειλε ηλεκτρονικά σε όλες τις εφορίες της χώρας 11.193 περιπτώσεις ανακριβούς δήλωσης επιχειρηµατικής αµοιβής που έλαβαν φυσικά πρόσωπα, προκειµένου να κινηθούν οι διαδικασίες είσπραξης φόρων και προστίµων. Η λίστα των επιχειρηµατιών που απέκρυψαν εισοδήµατα προέκυψε µετά τη διασταύρωση στοιχείων ανάµεσα στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος φυσικών προσώπων για τα οικονοµικά έτη 2008, 2009 και 2010, µε τα αντίστοιχα ποσά που αναγράφονται στις δηλώσεις εισοδήµατος των προσωπικών εταιρειών για τα ίδια έτη.
Τι έδειξαν οι διασταυρώσεις
Σε 11.193 περιπτώσεις τα στοιχεία δενέδεναν µεταξύ τους και οιδιασταυρώσεις έδειξαν συγκεκριµένα ότι:
Σε 6.008 περιπτώσεις δεν δηλώθηκε καθόλου επιχειρηµατική αµοιβή συνολικού ύψους 37,2 εκατ. ευρώ.
Σε 2.197 περιπτώσεις δηλώθηκε µικρότερη από αυτή που είχεπραγµατικά καταβληθεί. Η συνολική διαφορά ανέρχεται σε 13,5 εκατ. ευρώ. Σε 2.988 περιπτώσεις δεν έχει υποβληθεί δήλωση ή η δήλωση δεν έχει εκκαθαριστεί. Το ποσό επιχειρηµατικής αµοιβής που αντιστοιχεί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι 24,8 εκατ. ευρώ.
Οι συγκεκριµένοι φορολογούµενοι θα λάβουν εντός των ηµερών ραβασάκι από την Εφορία για τη διόρθωση των λαθών τους και την πληρωµή των αναλογούντων φόρων και προστίµων.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Αναστέλλεται για 2 χρόνια το πόθεν έσχες στην πρώτη κατοικία - Εκτός Δημοσίου 10.000 συμβασιούχοι - Παράταση περαίωσης έως 29 Νοεμβρίου
Είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός και ξεκινάει λόγω της αναθεώρησης της Eurostat από δυσκολότερη αφετηρία» ανέφερε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης του προϋπολογισμού. «Η μείωση του ΑΕΠ το 2010 θα είναι 4,2%, το 2011 θα είναι μια καλύτερη χρονιά από τη φετινή, η χώρα θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012» συμπλήρωσε και τόνισε «πήγαμε καλύτερα από ότι μας ζήτησαν με την υπομονή του ελληνικού λαού».
«Το 2008, όταν τα στελέχη της ΝΔ υπολόγιζαν το έλλειμμα του 2009, έκαναν λάθος 31,5 δισ. ευρώ! Πρόκειται για πρωτοφανή εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών» σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στους προκατόχους του, τους κυρίους Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου. «Εφέτος το έλλειμμα θα κλείσει λίγο κάτω από τα 22 δισ. ευρώ. Η δημοσιονομική προσαρμογή το 2010 είναι μεγαλύτερη από αυτή που μας είχαν ζητήσει να κάνουμε. Τέτοια μείωση ελλείματος κατά 6%, αντί για 5,5% που μας ζήτησαν, δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας ούτε στην ευρωζώνη. Πήγαμε καλύτερα με τις πολτικές της κυβέρνησης και την υπομονή του ελληνικού λαού» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
«Η προσαρμογή το 2011 θα φτάσει τα 5 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε.
Στη σημερινή του ομιλία ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται για δυο χρόνια το πόθεν έσχες στην πρώτη κατοικία και ότι η αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13% θα αφορά ορισμένες κατηγορίες προϊόντων.
Επίσης αποφασίστηκε η μείωση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 5,5% στα φάρμακα και η μείωση από το 11% στο 6,5% για τα ξενοδοχεία, ώστε να τονωθεί ο τουρισμός.
Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι αλλαγές στο ΦΠΑ τίθενται σε ισχύ από τις αρχές του 2011.
Η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2011 και θα συνδυαστεί με την καταβολή επιδόματος θέρμανσης το οποίο θα δοθεί και φέτος.
Στη συνέχεια ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε: «Δεν θα ανανεωθούν 10.000 συμβάσεις στο σύνολο του Δημοσίου» ενώ για τις ΔΕΚΟ είπε: «θα υπάρξει μείωση του μισθολογικού κόστους, δεν ξεκινάμε με τη λογική των απολύσεων».
Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι η περαίωση παρατείνεται ως τις 29 Νοεμβρίου.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Φιλ. Σαχινίδης: Δεν μπορούμε να συντηρήσουμε το Δημόσιο.

Monday November 22, 2010 12:45 AM
Περικοπές προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομικών
Περιορισμό του σημερινού «υπερτροφικού και μίζερου» δημόσιου τομέα, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για επιβολή άλλων φόρων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φιλ. Σαχινίδης
 "Ακόμη κι αν, στο ιδανικό σενάριο, επιτύχουμε το πρόγραμμα και τους στόχους που έχουμε θέσει για το 2011, το έλλειμμα θα είναι στα 17 δισ. ευρώ. Το 2012 πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα αν δεν περιορίσουμε το κράτος; Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να συντηρεί πλέον το δημόσιο. Αυτή είναι η αλήθεια", τονίζει ο υφυπουργός και προσθέτει: " Εδώ που φτάσαμε, ας αποφασίσει το πολιτικό σύστημα τι θέλει. Ο δημόσιος τομέας είναι υπερτροφικός, μίζερος, δεν εξυπηρετεί τον πολίτη και το κυριότερο δεν υπάρχουν πλέον χρήματα να τον συντηρούμε".

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παράθεσε ο Φ. Σαχινίδης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν ΔΕΚΟ στις οποίες οι αμοιβές είναι κατά 44% υψηλότερες από εκείνες στο δημόσιο τομέα και κατά 100% υψηλότερες απ' ό,τι στον ιδιωτικό τομέα. "Οι συγκεκριμένες ΔΕΚΟ έχουν φτάσει σε σημείο να επιβαρύνουν κάθε χρόνο το έλλειμμα κατά 2 δισ. ευρώ. Με 2 δισ. ευρώ είναι όσα εξοικονομήσαμε περικόπτοντας τον 13ο και 14ο μισθό. Όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η προσπάθεια που κάνουμε δεν είναι κατοστάρι - πήραμε τα μέτρα και τελειώσαμε φέτος- είναι μαραθώνιος", καταλήγει.


Πηγή Ελευθεροτυπία