Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Έκλεισαν τα μέτρα, ανακοινώνονται τον Σεπτέμβριο

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας, με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, για την εξειδίκευση του πακέτου μέτρων των 11.5 δισ. ευρώ. Η διαβούλευση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος, δήλωσε ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ. Πρόσθεσε, ότι η τρόικα, πιθανότατα θα επιστρέψει αρχές Σεπτεμβρίου προκειμένου να κάνει την οριστική αξιολόγηση των μέτρων και να συντάξει την έκθεση προόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ των μέτρων, είναι μειώσεις σε επικουρικές, εφάπαξ και προνοιακά επιδόματα, αύξηση ορίων ηλικίας στα 66 έτη και περικοπές έως και 6% ακόμα και στις χαμηλές συντάξεις.

Τα δύο «κατώφλια» για τα φοροϊσοδύναμα – Στο απυρόβλητο εισοδήματα έως 12.000€

Τα χαμηλά εισοδήματα και τα ακίνητα μικρής αξίας εάν δεν ελαφρυνθούν δεν θα θιγούν. Αυτό αποτελεί την «κόκκινη γραμμή» για το υπουργείο Οικονομικών
Τα μεσαία εισοδήματα και τα ακίνητα θα σηκώσουν το κύριο βάρος των αλλαγών στο φορολογικό που σχεδιάζει η κυβέρνηση, η οποία, υπό την πίεση της τρόικας, ανοίγει τον βηματισμό της για την οριστικοποίηση των νέων ρυθμίσεων και για το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Έρευνα - Επενδυτές και πολίτες χωρίς μίτο στον ελληνικό φορο-λαβύρινθο

Το «φρενοκομείο» του ελληνικού φορολογικού συστήματος αποτυπώνουν τα στοιχεία που αποκαλύπτει η «ΗτΣ» τα οποία αποδεικνύουν στην πράξη ένα ρευστό και θολό φορολογικό τοπίο, όπου όλα αλλάζουν μέρα με τη μέρα, με αποτέλεσμα επενδυτές, επιχειρηματίες αλλά και οι απλοί πολίτες να μην ξέρουν τι τους ξημερώνει.

Περικοπές 5 δισ. σε συντάξεις, εφάπαξ - επιδόματα

Με έναν φάκελο που προβλέπει την επιβολή κλιμακωτών παρακρατήσεων στις συντάξεις από τα 800 ευρώ, τα 900 ευρώ ή τα 1.000 ευρώ -ακόμη και από το πρώτο ευρώ αν δεν «βγαίνει» ο λογαριασμός- περιορισμό των διπλών συντάξεων και περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα και τα εφάπαξ, προσέρχεται αύριο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στη συνάντηση - «κλειδί» που θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα.

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Από 1/1/2013 υποχρεωτικά Ηλεκτρονικά θα υποβάλονται τα έντυπα πρόσληψης και αποχώρησης, καταγγελίας σύμβασης, και ο πίνακας προσωπικού.


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Αριθμ. οικ. 14827/22/24.7.2011 , η οποία ορίζει τις προϋποθέσεις ηλεκτρονικής υποβολής των εντύπων : Αναγγελίας πρόσληψης, Πίνακα προσωπικού, Αναγγελίας οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, Καταγγελίας σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου, Βεβαίωσης Δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, Αναγγελία υπερωριακής απασχόλησης και Αίτησης για την έγκριση υπερωριακής απασχόλησης.

Σύμφωνα με την απόφαση κατά το διάστημα της μεταβατικής περιόδου, η οποία ορίζεται έως τις 31/12/2012, η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής των εντύπων,είναι προαιρετική. Ενώ από 1/1/2013 οι υποβολές των ανωτέρω εντύπων θα γίνονται υποχρεωτικά με την μέθοδο της ηλεκτρονικής υποβολής.

Η απόφαση θα ισχύσει από 1/9/2012 δεδομένου ότι το Ηλεκτρονικό σύστημα που θα δέχεται τις ανωτέρω δηλώσεις δεν είναι ακόμα έτοιμο.

Η σχετικά απόφαση

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Οδηγός Λογιστή - Οικονομικό Έτος 2012
Παρακάτω θα βρείτε τα links με τις σημαντικότερες πληροφορίες - ενημερώσεις σχετικά με όλες τις υποχρεώσεις φυσικών και νομικών προσώπων 2012.
Το άρθρο θα ενημερώνεται διαρκώς με χρήσιμες πληροφορίες, εργαλεία, καθώς και τις όποιες αλλαγές σχετικά με τις ημερομηνίες υποβολής.

Παράθυρο για έκτακτες φορολογικές ρυθμίσεις

Εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις για την τόνωση των εσόδων
Παράθυρο για νέες φορολογικές παρεμβάσεις μέσα στον Αύγουστο ανοίγει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, για την κατάρτιση του προϋπολογισμού εσόδων του 2013 καθώς και για την περίοδο μέχρι το 2016.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει απορρίψει το κυβερνητικό σχέδιο για έσοδα ύψους 1,9 δισ. ευρώ από φοροδιαφυγή για την περίοδο 2013-2016, ανεβάζοντας τον λογαριασμό του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ και υποχρεώνοντας το οικονομικό επιτελείο να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει την τρύπα.

Κατεβαίνει τώρα ο πήχης για τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή

Ανοιχτό «παράθυρο» για νέες φορολογικές παρεμβάσεις εντός του Αυγούστου αφήνει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταικούρα για την κατάρτιση του προϋπολογισμού εσόδων του 2013 ενώ την ίδια ώρα η τρόικα βγάζει «κόκκινη κάρτα» στην κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η τρόικα έχει απορρίψει το κυβερνητικό σχέδιο για την είσπραξη εσόδων ύψους 1,9 δισ. ευρώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής την περίοδο 2013-2016.

Αποστέλλονται οι πρώτοι λογαριασμοί

Εντός των ημερών θα αρχίσει η αποστολή των λογαριασμών της ΔΕΗ μαζί με το Ειδικό Τέλος Ακινήτων για το 2012, καθώς από χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισαν να εκτυπώνονται οι πρώτοι λογαριασμοί. Το Τέλος για το 2012 θα εξοφληθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις. Ο λογαριασμοί θα είναι ενιαίοι, καθώς η τρόικα δεν έκανε δεκτή την πρόταση για δυνατότητα πληρωμής του ρεύματος ξεχωριστά από το χαράτσι, εκτιμώντας ότι θα μειωνόταν η αποτελεσματικότητα του μέτρου.

ΑΤΕ: Ρύθμιση για αγροτικά και «κόκκινα» δάνεια

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετείται η πώληση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς σήμερα ύστερα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κληθεί να ενημερώσουν την Επιτροπή Οικονομικών ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο διοικητής της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκης. Παράλληλα, το θέμα θα τεθεί σε συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στο επίπεδο των πολιτικών αρχηγών, αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνόδου, όπως έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.

Σήμερα η απόφαση για τις δόσεις στους φόρους

Με πολλά και μεγάλα «μέτωπα» ανοικτά, όπως η οριστικοποίηση της ρύθμισης για την εξόφληση των πρόσθετων φόρων που προκύπτουν από τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα και η αποφυγή των μειώσεων στις αποδοχές των ειδικών μισθολογίων, συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι διαβουλεύσεις με την τρόικα. Το νέο «ραντεβού» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας αναμένεται την Κυριακή. Στόχος είναι οι κ. Π. Τόμσεν, Μ. Μορς και Κ. Μαζούχ να παραλάβουν λίστα με μέτρα που θα καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του «πακέτου» των 11,5 δισ. με ορισμένες πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα πάρουν στις «αποσκευές» τους μέτρα τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ.

Παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου για ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία

Νέα παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 δίνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στους 800.000 οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους (που φτάνουν τα 11 δισ. ευρώ) και να αποφύγουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 τη λήψη αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.ά.) εφόσον καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές.
Τη νέα προθεσμία (η οποία είχε παρέλθει, ύστερα από συνεχείς παρατάσεις στις 16 Ιουλίου) προβλέπει νομοθετική διάταξη που προωθεί ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης με πρώτο στόχο να «καλύψει» μέρος της δαπάνης για τις πληρωμές των συντάξεων και των παροχών υγείας από την είσπραξη παλαιών οφειλών.