Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Σήμερα η απόφαση για τις δόσεις στους φόρους

Με πολλά και μεγάλα «μέτωπα» ανοικτά, όπως η οριστικοποίηση της ρύθμισης για την εξόφληση των πρόσθετων φόρων που προκύπτουν από τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα και η αποφυγή των μειώσεων στις αποδοχές των ειδικών μισθολογίων, συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι διαβουλεύσεις με την τρόικα. Το νέο «ραντεβού» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας αναμένεται την Κυριακή. Στόχος είναι οι κ. Π. Τόμσεν, Μ. Μορς και Κ. Μαζούχ να παραλάβουν λίστα με μέτρα που θα καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του «πακέτου» των 11,5 δισ. με ορισμένες πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα πάρουν στις «αποσκευές» τους μέτρα τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα για να επανέλθουν περί το τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου ώστε να συντάξουν τη νέα έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Στο μεσοδιάστημα, η «μάχη» θα συνεχίζεται στην Αθήνα με τα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν και τους φορείς της ελληνικής κυβέρνησης ενώ θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και των επικεφαλής της τρόικας. Στη χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τους Γ. Στουρνάρα, Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Μαυραγάνη, την οποία ο κ. Τόμσεν έσπευσε να χαρακτηρίσει «εξαιρετική», τέθηκαν επί τάπητος, η λίστα με τις κυβερνητικές προτάσεις για τα 11,5 δισ. αλλά και η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.
Ενστάσεις φέρεται να διατύπωσε η τρόικα τόσο για τα ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα που αφορούν κυρίως την αποφυγή μειώσεων 12% μεσοσταθμικά στα ειδικά μισθολόγια αλλά και στη ρύθμιση για την πληρωμή των φετινών φόρων σε περισσότερες δόσεις.
Ρύθμιση των φόρων: Σήμερα αναμένονται οριστικές αποφάσεις για τη ρύθμιση εξόφλησης των πρόσθετων φόρων φέτος. Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια χαμηλώνει ο πήχυς του οικογενειακού εισοδηματικού ορίου υπαγωγής στη ρύθμιση στην περιοχή των 60.000 - 80.000 ευρώ, αντί των 100.000 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Σχετικά με τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων παραμένει στο τραπέζι η πληρωμή σε 9 - 10 μηνιαίες δόσεις, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί ο περιορισμός τους σε 7 μηνιαίες δόσεις ώστε η εξόφληση του συνόλου των φορολογικών επιβαρύνσεων να έχει γίνει έως το τέλος Φεβρουαρίου ώστε τα έσοδα να «μετρήσουν» στο φετινό προϋπολογισμό.
Ειδικά μισθολόγια: Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διαβουλεύσεις για τα ειδικά μισθολόγια. Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να επεξεργάζεται πρόσθετα εναλλακτικά σχέδια: Nέες οριζόντιες περικοπές στις καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου για εξοικονόμηση περίπου 200 - 300 εκατ. ευρώ, μειώσεις 10% - 20% σε είκοσι «ελαστικούς» κωδικούς του προϋπολογισμού και την άμεση κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών του δημοσίου, ώστε η τρόικα να δεχθεί την εξαίρεση τουλάχιστον ορισμένων κατηγοριών των ειδικών μισθολογίων από τις περικοπές. Στόχος είναι καταρχήν να διασφαλιστούν τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις εφόσον βέβαια η τρόικα εγκρίνει τα ισοδύναμα.
Χθες από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας επανέλαβε πως αναζητούνται εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα για να μην περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια ενώ δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε κάνει συγκροτημένη προετοιμασία για τα μέτρα (των 11,5 δισ.) που έπρεπε να είχαν προσδιοριστεί και κοστολογηθεί από τον Ιούνιο.
Πυρετός συσκέψεων στα υπουργεία: Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν χθες πως τα επόμενα 24ωρα θα συνεχιστούν με ιδιαίτερη ένταση οι διαβουλεύσεις με τα υπουργεία που θα συμβάλλουν στην εύρεση των 11,5 δισ., επισημαίνοντας πως χρειάζεται μεγαλύτερη εξειδίκευση κάποιων μέτρων που έχουμε προτείνει εμείς σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.
«Την Κυριακή θα έχει ολοκληρωθεί ένας πρώτος κύκλος συζήτησης και θα έχει γίνει ένας προσδιορισμός μέτρων από τα 11,5 δισ. ευρώ» έλεγαν οι ίδιες πηγές. «Έχουν γίνει κάποιες πρώτες ενέργειες με τα υπουργεία που θα συμβάλλουν, η οποία θα συνεχιστεί με ιδιαίτερη ένταση τις προσεχείς ημέρες» σημείωναν εκτιμώντας πως στόχος είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν οριστικοποιηθεί όλα τα μέτρα και τονίζοντας πως η τρόικα γνωρίζει ήδη κάποια μέτρα τα οποία σε συνεργασία με τα υπουργεία εκτιμώνται αυτές τις ώρες.
«Χρειάζεται μεγαλύτερη εξειδίκευση κάποιων μέτρων από αυτά που έχουμε προτείνει εμείς, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Εκκρεμεί να δούμε τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που έχουμε ζητήσει, έτσι ώστε να ξέρουμε ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουμε και τις εκκρεμότητές μας» έλεγε το ίδιο στέλεχος διευκρινίζοντας πως για το «πακέτο» έχουν συνεκτιμηθεί, η μελέτη του ΚΕΠΕ, προτάσεις των υπουργείων αλλά και άλλες που προέκυψαν στην πορεία.
Το μεγαλύτερο βάρος στο υπουργείο Εργασίας: Κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού πακέτου μέτρων για τη διετία 2013 - 2014 καλείται να διαδραματίσει το υπουργείο Εργασίας που θα καλύψει περίπου το 50% των παρεμβάσεων του «πακέτου» των 11,5 δισ. Στο τραπέζι βρίσκονται νέες μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, μικρότερο «πλαφόν» για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, «ψαλίδι» στο εφάπαξ, μεγάλες περικοπές σε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγησή τους.
Ζητείται τριετές πλάνο
Η τρόικα χθες στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να εκπονηθεί σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές ένα ρεαλιστικό μακροοικονομικό πλαίσιο για την επόμενη τριετία, υπό το βάρος των επιδεινούμενων προβλέψεων για την ύφεση. Όπως φέρεται να είπε, όλοι οι υπολογισμοί για τα μέτρα πρέπει να γίνουν στη βάση μακροοικονομικων σεναρίων για φέτος και τα επόμενα χρόνια, στα οποία θα λαμβάνονται υπόψη τα χειρότερα και τα καλύτερα σενάρια για την ύφεση ώστε να προσδιοριστούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια οι επιπτώσεις στα δημοσιονομικά. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς εξελίσσεται το μακροοικονομικό σενάριο, έλεγε χθες παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
ΠΗΓΗ: Ημερησία