Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Μειώσεις φόρων και στο βάθος... νέα μέτρα
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελούν οι διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που σχεδιάζει η κυβέρνηση Παπαδήμου και αναμένεται να αποφασιστούν το επόμενο διάστημα από το Πα.Σο.Κ., τη Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑ.Ο.Σ.
Στόχος είναι όπως λένε εκπρόσωποι των τριών κομμάτων να υπάρξουν μειώσεις σε ορισμένες φορολογίες όπως είναι ο ΦΠΑ αλλά παράλληλα να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και από την εφαρμογή άλλων διατάξεων. Χθες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών η εναρκτήρια σύσκεψη του κοινωνικου διαλόγου για τη διαμόρφωση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
Για πρώτη φορά είναι πιθανό το ενδεχόμενο μετά από πολλά χρόνια να κατατεθεί στη βουλή ένα νομοσχέδιο που αφενός θα έχει την αποδοχή τριών κομμάτων, αφετέρου θα προβλέπει μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών με πιθανότερο τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων. Στόχος της κυβέρνησης όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη είναι να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας αφού μέχρι στιγμής όποιες αυξήσεις φόρων πραγματοποιήθηκαν έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα.
Επίσης, στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου θα τεθεί η μείωση των συντελεστών για τις επιχειρήσεις αλλά και επανεξέταση για όλα τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί την τελευταία διετία. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξασφαλισθεί από τα νέα μέτρα που θα ληφθούν είναι να προκύψει ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα ώστε τα έσοδα του κράτους να αυξηθούν το 2012 και να ανέλθουν σε περίπου 53 δισ. ευρώ. Αλλωστε προκύπτει και από τις συζητήσεις με την ΤΡΟΙΚΑ.
Σημειώνεται ότι στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο βουλευτής Ν. Κυκλάδων και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Ι. Βρούτσης και τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό ο βουλευτής Αχαϊας κ. Αλέκος Χρυσανθακόπουλος. Μετείχαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλίας Πλασκοβίτης και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρης Θεοχάρης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Κατά την συνάντηση συμφωνήθηκαν η μέθοδος εργασίας και τα βασικά αντικείμενα της συζήτησης και αποφασίσθηκε να ακολουθηθεί εντατικός ρυθμός εργασίας. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα διαμορφωθεί έως τα τέλη Μαρτίου.
Χθες ο κ. Βρούτσης κατέθεσε τις προτάσεις της Ν.Δ. για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανοίξει τα χαρτιά του και ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου τα τεχνικά κλιμάκια των κομμάτων να επεξεργασθούν όλες τις προτάσεις μέχρι την ερχόμενη Τρίτη που ορίστηκε νέα σύσκεψη.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Γεωργία κ. Κ. Σκανδαλίδης διευκρίνιζες από το βήμα της Βουλής ότι δεν πρόκειται να φορολογηθεί η αγροτική γη. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι οι ιδιοκτήτες οικημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται για αγροτικές εκμεταλλεύσεις, δεν θα πληρώνουν τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, εφόσον προσκομίζουν σχετικό αποδεικτικό που να πιστοποιεί τον ισχυρισμό τους.
Τα «αγκάθια» του νέου φορολογικού νομοσχεδίου
Στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου βρίσκονται μεταξύ άλλων:
- Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ: Η Νέα Δημοκρατία προτείνει τη μείωση του υψηλού συντελεστή από το 23% που είναι σήμερα στο 19%, του μεσαίου από το 13% στο 9% και του χαμηλού στο 5%. Από τη μεριά του το ΠΑΣΟΚ αφήνει ως ενδεχόμενο να υπάρξει ενιαίος φορολογικός συντελεστής 19%. Οι απώλειες από τη μείωση των συντελεστών μπορούν να καλυφθούν από την εφαρμογή νέων αντικειμενικών κριτηρίων σε 900.000 επαγγελματίες, την κατάργηση φοροαπαλλαγών αλλά και από την επανεκκίνηση της οικονομίας.
- Η Κατάργηση όλων των φόρων ακινήτων και αντικατάστασή τους από έναν: Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο στο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών να περιληφθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία δεν συμφωνεί με τη νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2012.
- Η Φορολογία Επιχειρήσεων: Η Ν.Δ. προτείνει ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% (flat tax) σε όλα τα νομικά πρόσωπα, παρακράτηση 15% στα διανεμόμενα κέρδη και εξάντληση της φορολόγησης των μετόχων ή εταίρων καθώς και την κατάργηση των έκτακτων εισφορών.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Μέρκελ: Στην Ελλάδα αποτύχαμε!
Την αποτυχία τόσο της διεθνούς κοινότητας όσο και της ελληνικής κυβέρνησης να λάβουν μέτρα σταθεροποίησης της κρίσης χρέους παραδέχθηκε η Άνγκελα Μέρκελ, αμφισβητώντας ανοικτά για πρώτη φορά την ορθότητα της στρατηγικής που εφαρμόστηκε στο πρόβλημα της Ελλάδας.
Σε συνέντευξή της σε έξι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, τη γαλλική Le Monde, τη γερμανική Süddeutsche Zeitung, τη βρετανική The Guardian, την ιταλική La Stampa, την ισπανική El Pais και την πολωνική Gazeta Wyborcza, η καγκελάριος της Γερμανίας παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας σε συνδυασμό με την επιβολή μέτρων λιτότητας απέτυχε στην πράξη οδηγώντας στην επιδείνωση της κρίσης εντός της Ευρωζώνης.
Δημοσιονομικό σύμφωνο
Ενώ, όμως, εξέφρασε αμφιβολίες για την ορθότητα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν ως τώρα στην Ελλάδα, η κα. Μέρκελ εμφανίστηκε αταλάντευτη ως προς το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο εντός της Ευρωζώνης που προωθεί το Βερολίνο.
«Δεν υπάρχει κανένα νόημα να δίνουμε περισσότερα χρήματα, χωρίς να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της κρίσης», δήλωσε σχετικά η καγκελάριος της Γερμανίας
Παράλληλα, απέκλεισε για άλλη μια φορά τα ευρωομόλογα, αφήνοντας όμως «ανοιχτό παράθυρο» για την έκδοσή τους στο μέλλον, όταν φανούν τα αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόζει η Ευρώπη.
Γερμανοί τεμπέληδες
Αναφερόμενη στο μοντέλο ανάπτυξης στην Ευρώπη, η Μέρκελ υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να αποδυναμωθεί η Γερμανία, αλλά τουναντίον οι αδύναμες οικονομίες της περιφέρειας θα πρέπει να προσπαθήσουν να βελτιωθούν.
Μάλιστα, επιχείρησε να αποκηρύξει τα παλαιότερα στερεότυπα περί «τεμπέλικου Νότου» και «εργατικού Βορρά», καθώς όπως ανέφερε «υπάρχουν και Γερμανοί τεμπέληδες».
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Στο Taxis για την έκτακτη εισφορά
Στο Διαδίκτυο θα πρέπει να καταφύγουν για έναν ακόμη μήνα όσοι φορολογούμενοι θέλουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τη δόση Ιανουαρίου της έκτακτης εισφοράς, καθώς για έναν ακόμα μήνα η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων - λόγω φόρτου εργασίας - έχει καθυστερήσει να αποστείλει τα σχετικά ειδοποιητήρια.
Η εκτύπωση των ειδοποιητηρίων άρχισε χθες, αλλά η προθεσμία πληρωμής της δόσης λήγει την ερχόμενη Τρίτη, με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι παραλήπτες τους να τα λάβουν κατόπιν εορτής.
Οσοι φορολογούμενοι είναι πιστοποιημένοι χρήστες του Taxisnet, μπορούν να εκτυπώσουν από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr τα ειδοποιητήριά τους και να πληρώσουν κανονικά τη δόση τους, είτε στην Εφορία είτε στις τράπεζες. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πάντως εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Συμφωνία για κατώτατο μισθό, δώρα
Σε συμφωνία για τη διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού, καθώς και του κατώτατου στον ιδιωτικό τομέα, κατέληξαν χθες ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις (βιομήχανοι, έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες). Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ ζητούν να καταργηθούν οι τριετίες και οι αυτόματες αυξήσεις και να υπάρξει πάγωμα του κατώτατου μισθού έως το τέλος του 2012, κάτι που βρίσκει αντίθετη τη ΓΣΕΕ. Κατά τη χθεσινή πρεμιέρα του κοινωνικού διαλόγου, εργοδότες και ΓΣΕΕ συμφώνησαν η συζήτησή τους να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες για το μη μισθολογικό κόστος και να ζητήσουν οι τελικές αποφάσεις τους να γίνουν σεβαστές από την κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων τάσσονται κατά της μονομερούς νομοθετικής ρύθμισης, ενώ δήλωσαν ότι θα υλοποιηθεί κανονικά η Εθνική Γενική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και θα επανεξεταστεί στο τέλος του έτους, οπότε και λήγει.
Η πρόταση του ΣΕΒ προβλέπει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού / ημερομισθίου χωρίς μειώσεις αλλά ούτε και αυξήσεις μέχρι τη λήξη της, τον ερχόμενο Δεκέμβριο (η σύμβαση προβλέπει αύξηση 2,5% από τον ερχόμενο Ιούλιο). Επίσης ο ΣΕΒ προτείνει να αναθεωρηθούν οι αυτόματες αυξήσεις που προβλέπονται στην ΕΓΣΣΕ και στις κλαδικές.
Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε: «Για να μην πουν κάποιοι ότι δεν το διάβασαν, το λέμε δυνατά. Να μη δεχθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κάτι στο οποίο δεν θα έχουν συμφωνήσει οι κοινωνικοί εταίροι».
Στο ίδιο καράβι. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Εγινε ένας ουσιαστικός διάλογος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη διευρυμένη ατζέντα για όλα τα θέματα που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, που κι αυτά τα βάζουμε στο τραπέζι του διαλόγου. Η ΓΣΕΕ βέβαια επέμενε ότι δεν συζητά για τα θέματα της Συλλογικής Σύμβασης σε αυτή τη φάση, όπως έχει κάνει εξάλλου γνωστό με πολλές ανακοινώσεις της, ενώ ο ΣΕΒ προσήλθε χωρίς κόκκινες γραμμές, παρότι πλέον όλοι οι κλάδοι της οικονομίας βρίσκονται στο κόκκινο. Είμαστε συνταξιδιώτες σε ένα πλοίο που βουλιάζει. Αν καταλάβουμε ότι η μοίρα μας είναι κοινή θα μπορέσουμε να συγκλίνουμε και σε κοινές θέσεις».
Ο πρόεδρος των εμπόρων Βασίλης Κορκίδης δήλωσε ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο «θα έχει διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο και δίνουμε διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στην κυβέρνηση για τη νέα δανειακή σύμβαση».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος σχολίασε: «Δεν είναι δυνατόν να απέχουμε από τη συζήτηση και να αποφασίζουν για όλα η κυβέρνηση και οι δανειστές». Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης θα καλέσει τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σε όλα τα επίπεδα, όπως ανέφερε μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Κουτρουμάνης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την πορεία του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων καθώς και για όλα τα πιθανά σενάρια.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Παράταση προθεσμίας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) Δ΄ τριμήνου 2011 και μηνός Δεκεμβρίου 2011

ΣΧΕΤ.: Γενικά Έγγραφα Ι.Κ.Α–Ε.Τ.Α.Μ. Ε40/7/12-1-2011, Ε40/250/15-4-2011, Γ99/1/63/29-4-2011, Γ99/1/121/27-7-2011 & Γ99/1/179/24-10-2011.
Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εγγράφων μας και προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι εργοδότες κοινών επιχειρήσεων (ανεξαρτήτως τελευταίου ψηφίου Α.Μ.Ε.) και οικοδομοτεχνικών έργων να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους για την υποβολή των Α.Π.Δ. Δ΄ τριμήνου 2011 και μηνός Δεκεμβρίου 2011 αντίστοιχα, κρίνεται απαραίτητο να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των εν λόγω Α.Π.Δ. έως 3/2/2012, αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, χωρίς την επιβολή κυρώσεων.
Στις περιπτώσεις που έχουν συνταχθεί καταλογιστικές πράξεις (ΠΕΠΕΕ) πρέπει, με ευθύνη των Διευθυντών ή των Προϊσταμένων των Υποκαταστημάτων και Παραρτημάτων αντίστοιχα, να ακυρωθούν οίκοθεν.
Η εν λόγω παράταση δεν αφορά την καταβολή των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός των προβλεπομένων από τη νομοθεσία προθεσμιών.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

e- banking - Τι κερδίζω, πώς θα προστατευθώ
Γυρίζουν την πλάτη στα καταστήματα οι πελάτες των τραπεζών επιλέγοντας μαζικά το e-banking καθώς με τον τρόπο αυτόν απολαμβάνουν μηδενικές ή μειωμένες προμήθειες ενώ παράλληλα γλιτώνουν την ταλαιπωρία στις ουρές. Από την άλλη, οι τράπεζες πραγματοποιούν μαζική εισβολή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές λανσάροντας νέες υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου, τηλεφώνων και ΑΤΜ.
Στόχος των τραπεζών για τη νέα χρονιά είναι να στρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες στα εναλλακτικά δίκτυα, με απώτερο σκοπό να μειώσουν τον αριθμό των καταστημάτων τους.
«Τα καταστήματα χρειάζονται για να πωλούν δάνεια και αφού αυτή τη στιγμή δεν το κάνουν, δεν χρειάζονται», αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίος τραπεζίτης δικαιολογώντας τη στροφή στα εναλλακτικά δίκτυα.
Πλέον, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δίνουν έμφαση σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες, αλλά και να θωρακίσουν τα συστήματά τους. Νέες υπηρεσίες, αυξημένη ασφάλεια και έμφαση στις συναλλαγές μέσω κινητού τηλεφώνου είναι τα στοιχήματα για το 2012.
Στην κινητή τηλεφωνία. Το μεγάλο ζητούμενο για τους τραπεζίτες είναι η επέκταση των υπηρεσιών του e-banking στα κινητά τηλέφωνα. Η ιδέα του mobile banking, όπως αποκαλείται η πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών από το τηλέφωνο, είναι αρκετά παλιά και, πλέον, οι σύγχρονες συσκευές παρέχουν επιπλέον δυνατότητες και μεγαλύτερη ασφάλεια στους κατόχους τους. Ετσι, οι υπηρεσίες νέας γενιάς επιτρέπουν σε όσους έχουν κινητό τηλέφωνο να μεταφέρουν, με το πάτημα ενός πλήκτρου, χρήματα από λογαριασμό σε λογαριασμό ή να πληρώνουν οφειλές σε δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες. Παράλληλα, δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να έχουν άμεση πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο των μετοχών τους, να ενημερώνονται για την πορεία του Χρηματιστηρίου σε πραγματικό χρόνο και να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες. Τέλος, οι κάτοχοι κινητού τηλεφώνου μπορούν άμεσα και όλο το 24ωρο να υποβάλλουν αιτήσεις για δάνεια, πιστωτικές κάρτες, έκδοση μπλοκ επιταγών και μία σειρά από άλλες υπηρεσίες λαμβάνοντας επιβεβαίωση με γραπτό μήνυμα για την πορεία των συναλλαγών τους. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα οι μεγαλύτερες τράπεζες αναπτύσσουν εξειδικευμένες εφαρμογές για λειτουργικά συστήματα iOS και Android ώστε να διευκολύνουν περισσότερο τους πελάτες τους, αλλά και να ενσωματώσουν περισσότερες και πιο καινοτόμες υπηρεσίες.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Νέο καθεστώς για την εγγραφή ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ
Σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία εγγραφής των ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ επέρχονται από 1ης Φεβρουαρίου με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας. Πλέον οι επιδοτούμενοι άνεργοι δεν θα χρειάζεται να προσέρχονται κάθε μήνα για να δώσουν το παρών προκειμένου να εισπράξουν το επίδομα καθώς η αυτοπρόσωπη παρουσία γίνεται τρίμηνη. Επίσης, για να εγγραφεί κάποιος στο μητρώο των ανέργων θα πρέπει πλέον υποχρεωτικά να προσκομίζει και αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης ή του εκκαθαριστικού της εφορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα χάνουν την ιδιότητα του ανέργου και τα επιδόματα ανεργίας οι επιδοτούμενοι αν δεν εμφανίζονται στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ σε 5 εργάσιμες ημέρες πριν ή μετά τη λήξη ισχύος των δελτίων ανεργίας που ορίζεται στους τρεις μήνες.
Ειδικότερα, η εγγραφή ανέργου στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ πραγματοποιείται με την αυτοπρόσωπη παρουσία του στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του.
Ισχύς δελτίου
1. Για όλους τους μη επιδοτούμενους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ, το δελτίο ανεργίας τους ισχύει επί ένα τρίμηνο από την αρχική εγγραφή ή την τελευταία ανανέωση αυτού.
2. Η ανωτέρω τρίμηνη ισχύς του δελτίου αρχίζει την ημέρα έκδοσής του ή της τελευταίας ανανέωσής του και λήγει την ημέρα του τρίτου μήνα που αντιστοιχεί σε αριθμό με την ημέρα που άρχισε η ισχύς του και, αν δεν υπάρχει αντίστοιχη, την τελευταία ημέρα του μήνα. Αν η τελευταία ημέρα ισχύος του δελτίου ανεργίας είναι μη εργάσιμη, η λήξη της ισχύος του μετατίθεται στην επόμενη εργάσιμη ημέρα.
3. Η ανανέωση του δελτίου ανεργίας αποτελεί προϋπόθεση για την επέκταση της ισχύος του. Η ανανέωση γίνεται με την αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερόμενου, μέσα σε διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών πριν ή μετά την προβλεπόμενη και αναφερόμενη λήξη ισχύος του δελτίου.
4. Η ανανέωση ισχύος του δελτίου ανεργίας μπορεί να γίνεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ.
5. Η ιδιότητα του ανέργου διατηρείται μέχρι τη συνδρομή του λόγου διαγραφής. Στους λόγους διαγραφής συμπεριλαμβάνεται και η μη εμφάνιση για ανανέωση του δελτίου σύμφωνα με την παρ. 3 του παρόντος άρθρου.
Για περίπτωση εγγεγραμμένου ανέργου που έχει υποβάλει αίτηση επιδότησης ανεργίας η οποία τελεί σε εκκρεμότητα, το δελτίο ανεργίας παραμένει σε ισχύ μέχρι την καθ'Α οιονδήποτε τρόπο άρση της εκκρεμότητας.
Δικαιολογητικά
Ο ενδιαφερόμενος για την εγγραφή του στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ υποχρεούται να επιδεικνύει τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος, ή ελλείψει αυτού, αντίγραφο κατατεθειμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος – Ε1, ή υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη από τη ΔΟΥ εφόσον δεν υποχρεούται να υποβάλλει φορολογική δήλωση.
β) Λογαριασμό ΔΕΚΟ ή εταιρίας σταθερής τηλεφωνίας, ή αντίγραφο συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας, κατατεθειμένου στην αρμόδια ΔΟΥ.
γ) Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (δελτίο ταυτότητας, διαβατήριο κ.λπ.)
δ) Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ.
ε) Αδεια διαμονής ή εργασίας προκειμένου περί ανέργων πολιτών υπηκόων τρίτων χωρών.
Ο άνεργος υποχρεούται να προσέλθει ο ίδιος στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του ή της τελευταίας απασχόλησής του, προκειμένου να υποβάλει αίτηση και να αξιώσει απαίτηση για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας, μέσα σε προθεσμία 60 ημερών από τη λύση ή λήξη της εργασιακής του σχέσης.
ΠΗΓΗ: Εξπρές
Πώς το κράτος κλείνει την αγορά ενέργειας στους ιδιώτες - Σε δραματικό αδιέξοδο Energa και Hellas Power
Σε δραματικό αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί οι εταιρίες Energa και Hellas Power που δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ξεκίνησε τη διαδικασία για την ανάκληση των αδειών τους μετά την αδυναμία των δύο εταιριών να καταβάλουν τα οφειλόμενα πρός τον ΔΕΣΜΗΕ.
Οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών έχουν προσκληθεί από τη ΡΑΕ σε ακρόαση την ερχόμενη Δευτέρα για το σοβαρό αυτό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί μετά την "εμπλοκή" της άδειας της Energa από τις κρατικές αρχές μετά τη μεταβίβαση των μετοχών της σε ξένους επενδυτές. Ετσι η εταιρία οδηγήθηκε σε οικονομικό αδιέξοδο (αφού δεν μπορούσε να λειτουργήσει) με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οφειλές πρός το σύστημα που θεωρεί όμως ότι είναι "φουσκωμένες".
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το διοικητικό συμβούλιο του ΔΕΣΜΗΕ έχει αποφασίσει να διαγράψει άμεσα από τα μητρώα τις δύο εταιρίες ενώ μαζί με τη ΡΑΕ και τη ΔΕΗ, δρομολογεί τη διαδικασία για την μεταφορά των καταναλωτών-πελατών από τις δύο εταιρείες στη ΔΕΗ ως "τελευταίο καταφύγιο". Το γεγονός θα γνωστοποιηθεί με κοινή τους ανακοίνωση.
Οι δύο εταιρίες έχουν σήμερα 210.000 πελάτες οι οποίοι, αν δεν αρθεί το σημερινό αδιέξοδο, θα επιστρέψουν στη ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η δραματική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της άρνησης των ρυθμιστικών φορέων να αποδεχθούν ενδιάμεση πρόταση του νέου μετόχου των δύο εταιρειών Worldwide Energy Fund, να καταβάλει μέρος της οφειλής σε καθυστέρηση ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια, και το υπόλοιπο να καταβληθεί μετά το ξεμπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών των δύο εταιρειών.
Ποσά που υπερβαίνουν τα 340 εκατ. ευρώ διεκδικούν οι εταιρείες ENERGA και HELLAS POWER από ΔΕΣΜΗΕ.
Ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η Διοίκηση του Ομίλου Worldwide Energy Limited που έχει εξαγοράσει τις δύο εταιρίες παρουσίασε τις στρεβλώσεις της αγοράς και τα ποσά που διεκδικεί από τους αρμόδιους φορείς. Για τα ποσά αυτά και οι δυο εταιρείες έχουν καταθέσει από τις αρχές της λειτουργίας της αγοράς καταγγελίες στη ΡΑΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας και Ανταγωνισμού, καθώς και αγωγές και μηνύσεις κατά της Διοίκησης του ΔΕΣΜΗΕ, η εκδίκαση των οποίων εκκρεμεί.
Οι συνολικές οφειλές του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ προς τις εταιρείες ENERGA και HELLAS POWER φθάνουν τα 207 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα:
§ 40 εκατ. ευρώ για το 2011 από την υπερχρέωση της κατανάλωσης ενέργειας των πελατών των δυο εταιρειών. Η ΔΕΗ υπερεκτιμά την ενέργεια που καταναλώνουν οι πελάτες των ιδιωτών προμηθευτών, με αποτέλεσμα ο ΔΕΣΜΗΕ να υπερτιμολογεί τις εταιρείες και να προεισπράττει τα αντίστοιχα ποσά. Απόδειξη αυτού είναι ότι το αντίστοιχο ποσό για το 2010 έχει ήδη πιστωθεί και επιστραφεί στις εταιρείες.
§ 30 εκατ. ευρώ από τον μη υπολογισμό της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στον Ημερήσιο Προγραμματισμό Ενέργειας. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, είναι η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) να διαμορφώνεται 10% περισσότερο από την τιμή που θα έπρεπε και όλοι οι προμηθευτές και εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν αγοράσει, για όλο το διάστημα από τις 30/9/2010 μέχρι και σήμερα την ενέργεια ακριβότερα κατά 10%.
§ 90 εκατ. ευρώ από την πρωτοφανή και ενάντια στην αγορά και το νομοθετικό πλαίσιο απόφαση της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ, να παγώσει όλες τις ενεργοποιήσεις πελατών των εταιρειών με πρόσχημα τη μη πλήρη εξόφληση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), γεγονός που αποψίλωσε τις εταιρείες από τα δίκτυα πωλήσεών τους. Από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ συνεχίζει να ενεργοποιεί πελάτες που ανήκουν στις δυο εταιρείες και παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εξοφλήσει πλήρως το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, γεγονός που αποδεικνύει τη δόλια πρακτική της και το στόχο της για κλείσιμο της αγοράς.
§ 5 εκατ. ευρώ από το λανθασμένο υπολογισμό στη φόρμουλα που ισχύει για τις μονάδες δευτερευούσης εφεδρείας. Ενώ το λάθος έχει γίνει αποδεκτό και έχει διορθωθεί δεν έχει ακόμα δοθεί σε καμία από τις εταιρείες το σχετικό πιστωτικό.
§ 3 εκατ. ευρώ από τις χρεώσεις ΥΚΩ, η τιμολόγηση των οποίων το τελευταίο εξάμηνο του 2011 γίνεται από το ΔΕΣΜΗΕ, με τρόπο που δεν υποδεικνύεται σε κανένα Ρυθμιστικό κείμενο. Η εισήγηση της ΡΑΕ για το ανωτέρω θέμα δικαιώνει τις ιδιωτικές εταιρείες.
§ 4,4 εκατ. ευρώ από τον μη υπολογισμό των διαθέσιμων μονάδων στον Ημερήσιο Προγραμματισμό Ενέργειας κατά τη διάρκεια των απεργιών του καλοκαιριού από τη ΔΕΗ.
§ Περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ από παράνομες και αντιανταγωνιστικές συμπεριφορές της ΔΕΗ που σχετίζονται με θέματα που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις ιδιωτικές εταιρείες. Οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις της ΔΕΗ προβλέπονται ξεκάθαρα στα σχετικά Ρυθμιστικά κείμενα της αγοράς. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:
- Μη κατάρτιση πίνακα αντιστοίχισης μετρητών φορτίου και προμηθευτών.
-  Η ΔΕΗ δε θέτει σε ισχύ τη δήλωση εκπροσώπησης φορτίου εντός τασσόμενης εκ του νόμου προθεσμίας (+/- 4 ημέρες από την αιτηθείσα ημερομηνία), αλλά συνεχίζει να τιμολογεί πελάτες, που έχουν ξεκινήσει να εκπροσωπούνται από ιδιωτικές εταιρείες προκαλώντας το γνωστό πρόβλημα διπλοτιμολόγησης
-  Μη ενημέρωση και ολοκλήρωση της διαδικασίας διακοπής ηλεκτροδότησης, λόγω χρέους.
- Μη παροχή ιστορικών στοιχείων και πληροφοριών επόμενης μέτρησης πελατών.
- Μη ύπαρξη πληροφοριακού συστήματος για τη λειτουργία της λιανικής αγοράς, με συνέπεια να μην υπάρχει σαφής πληροφόρηση για τους πελάτες των εταιρειών, τη διαδικασία ενεργοποίησης κλπ.
- Μη αποστολή σωστών τελικών μετρήσεων και μη ενημέρωση για τους πελάτες που διακόπτουν.
Πέραν των ανωτέρω, μια σειρά από πρόσθετες παρατυπίες της αγοράς έχουν οδηγήσει τις εταιρείες στη διεκδίκηση επιπλέον 134 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα:
§ 24 εκατ. ευρώ από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) από την 1/9/2011: Ο φόρος επιβλήθηκε εντελώς παράνομα και καταχρηστικά από το Υπουργείο Οικονομικών και ζημίωσε τις εταιρείες κατά 6 εκατ. περίπου το μήνα.
§ Άνω των 40 εκατ. ευρώ από την αδικαιολόγητη και ενάντια στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία ύπαρξη του κόστους των Πιστοποιητικών Διαθεσιμότητας για την επιδότηση των παραγωγών. Οι εταιρείες έχουν κάνει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς μια τέτοια πρακτική δε δικαιολογείται σε καμία ευρωπαϊκή αγορά.
§ Άνω των 70 εκατ. ευρώ από καταγγελίες που εκκρεμούν για τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τα έτη 2009-2010-2011. Το θέμα έχει φθάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εκκρεμεί η Απόφαση.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προστεθεί πως τα ανοιχτά υπόλοιπα των πελατών των εταιρειών φθάνουν τα 80 εκατ. Ευρώ και η πληρωμή των λογαριασμών τους γίνεται με 4 μήνες καθυστέρηση.
Οπως καταλήγει η σχετική ανακοίνωση "η υπονόμευση της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας από ανταγωνιστικά συμφέροντα άλλων κλάδων στον χώρο της ενέργειας, μονοπωλιακές πρακτικές, παρατυπίες, ρυθμιστικές στρεβλώσεις καθώς και συνδικαλιστικές προπαγάνδες υφίσταται από την αρχή της απελευθέρωσής της. Οι εταιρείες ENERGA και HELLAS POWER κατέβαλαν και συνεχίζουν ατέρμονα τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη του κλάδου, μολόνοτι από την πλευρά των Αρχών η αγορά οδηγείται και πάλι σε μονοπωλιακό καθεστώς. Είναι όμως γεγονός πως οι ιδιωτικές εταιρείες δε μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη λειτουργία του ΔΕΣΜΗΕ, καθώς και τους παραγωγούς και εισαγωγείς. Η ΡΑΕ και η Πολιτεία πρέπει να δώσουν λύσουν στα ανωτέρω προβλήματα, ώστε η αγορά ενέργειας να παραμείνει ανοιχτή, όπως άλλωστε επιβάλλεται ως συμβατική υποχρέωση της χώρας απέναντι στις οδηγίες της Ευρωπαικής Ενωσης και στις δεσμεύσεις της έναντι της Τρόικας".
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Ένας φόρος για τα ακίνητα. Φόρος «κατοχής» και στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια
Επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρχει ένα φόρος στα ακίνητα. Στο πλαίσιο του διαλόγου, θα εξεταστεί η ενοποίηση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ). Επίσης, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής φόρου «κατοχής» και στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια.
Για τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων η αναπροσαρμογή τους έχει «παγώσει» τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Ωστόσο, στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι οι αντικειμενικές τιμές να αγγίξουν τις εμπορικές. Σημειώνεται ότι η ΝΔ προτείνει πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για 5 έτη και διατήρηση της αναστολής του πόθεν έσχες για οποιαδήποτε κατοικία. Στη φορολογία επιχειρήσεων τα κόμματα θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις που ανέρχεται στο 20%. Θα εξεταστεί η μείωση του συντελεστή στο 15%.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ιδού οι 4.151 «ωραίοι» και τα χρέη τους
Τα 14,87 δισ. ευρώ φτάνει το συνολικό ποσό που χρωστούν στο Δημόσιο 4.151 μεγάλοι οφειλέτες. Ισοδυναμεί με το 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τον ονομαστικό κατάλογο.
Υπέρογκα χρέη τα οποία προσεγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ ή το 7% του ΑΕΠ έχουν 4.151 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, τα στοιχεία των οποίων έβγαλε χθες στη... φόρα το υπουργείο Οικονομικών. Στη λίστα «μαμούθ» που δόθηκε στη δημοσιότητα με τα ονοματεπώνυμα των φυσικών προσώπων, το ΑΦΜ τους και τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορίες και τελωνεία βρίσκονται γνωστοί επιχειρηματίες που έχουν απασχολήσει τις διωκτικές και ελεγκτικές Αρχές κατά το παρελθόν.
Ανάμεσά τους ο Γιώργος Κοσκωτάς και ο αδελφός του Σταύρος, ο Παύλος Ψωμιάδης, ο Ιωάννης Ραπτόπουλος, ο Γιώργος Μπατατούδης κ.ά. Επίσης, σε αυτή φιγουράρει ο τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος και ο παλιός μπασκετμπολίστας του Αρη Μιχαήλ Μισούνοφ. Καθένας από τους μεγαλοοφειλέτες χρωστάει στο Δημόσιο ποσά άνω των 172.000 ευρώ και μέχρι 952 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους ανέρχεται σε 14,87 δισ. ευρώ.
Ο νούμερο ένα οφειλέτης του Δημοσίου είναι Θεσσαλονικιός. Πρόκειται για τον λογιστή Νίκο Κασιμάτη, ο οποίος είχε εμπλακεί στο μεγάλο σκάνδαλο με την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ ύψους σχεδόν 60 εκατ. ευρώ από ιδιοκτήτες εταιρειών-μαϊμού που παρουσίαζαν εικονικές εξαγωγές. Ο λογιστής έφτασε να χρωστά το ποσό των 952 εκατ. ευρώ και ήδη βρίσκεται στη φυλακή. Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται ο Ευάγγελος Σιέμπος που οφείλει 320,69 εκατ. ευρώ και στην τρίτη θέση μία γυναίκα οφειλέτης, η Ελένη Καρυδοπούλου, της οποίας οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 239,9 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της λίστας:
Δεκαπέντε φορολογούμενοι χρωστούν στο Δημόσιο περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ο καθένας. Συνολικά τα 15 αυτά άτομα οφείλουν 3,2 δισ. ευρώ.
Ακολουθούν άλλα 15 άτομα με οφειλές από 50 έως 100 εκατ. ευρώ έκαστος. Το συνολικό ύψος των χρεών τους ανέρχεται στο ποσό των 916,23 εκατ. ευρώ.
Από 25 έως 50 εκατ. ευρώ οφείλουν 64 άτομα. Το σύνολο των χρεών τους φθάνει τα 2,22 δισ. ευρώ.
Από 10 έως 25 εκατ. ευρώ χρωστούν 182 άτομα, με το συνολικό χρέος τους να φθάνει τα 2,89 δισ. ευρώ.
Οφειλές πάνω από 1 εκατ. ευρώ και μέχρι 10 εκατ. ευρώ έχουν 1.467 άτομα. Συνολικά, χρωστούν 4,46 δισ. ευρώ.
Στο σημείωμα του υπουργείου που συνοδεύει τη λίστα που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων αναφέρεται ότι από τον κατάλογο με τα 4.151 ονόματα έχουν εξαιρεθεί όσοι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση για την τακτοποίηση των χρεών τους και δεν περιλαμβάνονται οφειλές που τελούν υπό αναστολή ή δικαστική αμφισβήτηση, οφειλές πτωχών, ανηλίκων και θανόντων.
Και ποινικοί στη λίστα
Δεκάδες πρόσωπα τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ελέγχονται για τη συμμετοχή τους σε ποινικά αδικήματα περιέχονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου. Μάλιστα για έναν εξ αυτών που χρωστά στην εφορία πάνω από 100 εκατ. ευρώ οι διωκτικές αρχές πιστεύουν ότι είναι ο... εγκέφαλος της «μαφίας των πλειστηριασμών». Αλλοι βρίσκονται ήδη στη φυλακή για οικονομικά ή άλλα εγκλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο επικεφαλής της λίστας Κασιμάτης Νικόλαος, με χρέη-μαμούθ 952 εκατ. ευρώ, ο οποίος εκτίει ποινή πολυετούς κάθειρξης.
Ιωάννης Ραπτόπουλος: Ο ιδιοκτήτης της «Express Service» έχει χρέη προς την εφορία 14,3 εκατ. €
Σάμι Φάις: Είχε κατηγορηθεί για τη χειραγώγηση της μετοχής των Μακεδονικών Κλωστηρίων. Χρωστά 1,82 εκατ. €
Μ. Μισούνοφ: Ο παλιός καλαθοσφαιριστής του Αρη έχει οφειλές 614.000 €
Π. Ψωμιάδης: Ο πρώην ισχυρός άνδρας του Ομίλου Ασπίς, ο οποίος έχει προφυλακιστεί για απάτη εις βάρος των ασφαλισμένων της εταιρείας, χρωστά 1,15 εκατ. ευρώ
Γεώργιος Μπατατούδης: Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ έχει χρέη 2,5 εκατ. ευρώ.
Γιώργος και Σταύρος Κοσκωτάς: Τα δύο αδέλφια έχουν χρέη προς την εφορία συνολικού ύψους 4,83 εκατ. ευρώ: ο Γιώργος 2,42 εκατ. και ο Σταύρος 2,41 εκατ. ευρώ. Ο Γιώργος Κοσκωτάς ήταν ο εγκέφαλος του σκανδάλου της Τράπεζας Κρήτης, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο αδερφός του Σταύρος ήταν το δεξί του χέρι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο τιμόνι της πειραϊκής ομάδας
Τόλης Βοσκόπουλος: Ο δημοφιλής τραγουδιστής φαίνεται να διακανόνισε μέρος της αρχικής του οφειλής προς το Δημόσιο ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ και πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, χρωστά 515.000 ευρώ
Κώστας Τσαχάκης
Δείτε αναλυτικά τη λίστα των μεγαλοοφειλετών σε μορφή .DOC, κάνοντας κλικ εδώ.
Δείτε αναλυτικά τη λίστα των μεγαλοοφειλετών σε μορφή .PDF, κάνοντας κλικ εδώ.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Νέο σύστημα είσπραξης του ΦΠΑ
Νέο σύστημα είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ, με τη δημιουργία ενός ειδικού τραπεζικού λογαριασμού ΦΠΑ για κάθε επιχειρηματία και ελεύθερο επαγγελματία καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι του διαλόγου με τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ) όλα τα ανοιχτά θέματα στο μέτωπο της φορολογίας επανεξετάζοντας τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τους συντελεστές ΦΠΑ, τις φοροαπαλλαγές, την ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα καθώς και την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος καλεί τα κόμματα να ξαναδούν ακόμη και τις φορολογικές ρυθμίσεις που έχουν ψηφισθεί την τελευταία διετία με το οικονομικό επιτελείο να επιχειρεί τη δημιουργία ενός φορολογικού πλαισίου το οποίο θα παρουσιασθεί στη τρόικα ενόψει του νέου δανειακού προγράμματος.
Το σχέδιο για το ΦΠΑ
Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων βρίσκονται ψηλά στην αντζέντα του διαλόγου αφού η τρόικα πιέζει ασφυκτικά και διαπιστώνει σοβαρές καθυστερήσεις και αρρυθμίες. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ένα σχέδιο για την άμεση είσπραξη του ΦΠΑ. Το μέτρο θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και προβλέπει την καθιέρωση ενός ειδικού τραπεζικού λογαριασμός για κάθε επιτηδευματίας ο οποίος θα «κινείται» αποκλειστικά και μόνο για τις εισπράξεις και πληρωμές ΦΠΑ. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο ΦΠΑ να εξοφλείται στην...ώρα του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει ότι:

  • Όλοι οι επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) θα υποχρεωθούν να τηρούν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ.
  • Όλες οι συναλλαγές ιδιωτών με επιχειρήσεις εφ' όσον υπερβαίνουν το ποσό των 1.500 ευρώ θα εξοφλούνται μέσω τραπεζών (με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες).
  • Ο επιτηδευματίας με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ θα καταβάλει στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ, το ποσό του φόρου που θα πρέπει να αποδώσει στο Δημόσιο για τις συναλλαγές που πραγματοποίησε το προηγούμενο μήνα ή το προηγούμενο τρίμηνο.
  • Ο ΦΠΑ τιμολογίων που εκδίδονται για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών δεν θα θα αποτελεί προϊόν διακανονισμού. Συγκεκριμένα δεν θα επιτρέπεται να συμπεριλαμβάνεται η αξία του ΦΠΑ σε οποιονδήποτε διακανονισμό εξόφλησης του τιμολογίου (επιταγές, συναλλαγματικές κλπ.) Ο λήπτης του φορολογικού στοιχείου θα είναι υποχρεωμένος να καταθέσει τον ΦΠΑ της συναλλαγής αυτής στον ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό του εκδότη. Έτσι και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους και δεν θα υπάρχουν απώλειες ΦΠΑ από το κράτος. Βέβαια το σχέδιο αυτό προϋποθέτει την άμεση διαβίβαση των φορολογικών στοιχείων. Από τη στιγμή που θα εκδίδεται το τιμολόγιο, η τράπεζα θα λαμβάνει γνώση και θα δεσμεύει ποσό που αντιστοιχεί στο ΦΠΑ από τον προσωπικό λογαριασμό του εκδότη και θα το μεταφέρει στον ειδικό λογαριασμό ΦΠΑ.

Για παράδειγμα, ένας έμπορος αγοράζει από τον προμηθευτή του εμπόρευμα αξίας 30.000 ευρώ και συμφωνούν η εξόφληση να γίνει με 6μηνες επιταγές. Στην περίπτωση αυτή, ο έμπορος μέσω του τραπεζικού λογαριασμού θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει απευθείας ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ της συναλλαγής που είχε με τον προμηθευτή του. Έτσι με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχει καθυστέρηση στην εξόφληση του ΦΠΑ και το Δημόσιο θα εισπράττει εγκαίρως το φόρο.
Διάλογος
Οι συζητήσεις για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα ξεκινήσουν την Τετάρτη αναμένεται να στηριχθούν στα πορίσματα των δύο ομάδων τεχνικής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δούλεψαν η μία για τη φορολογική πολιτική και η άλλη για τη φορολογική διοίκηση. Ο επικεφαλής της ομάδας για τη φορολογική διοίκηση είναι Χιλιανός, και σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα του φορολογικού συστήματος της χώρας του σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αν και βάζει στο τραπέζι του διαλόγου τους συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος και νομικών προσώπων και στον ΦΠΑ θέλει εφόσον αποφασισθεί η μείωση τους να αντικατασταθούν από άλλα μέτρα που θα έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα για τα ταμεία του Δημοσίου. Άλλωστε όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος «Όλα μπορούν να συζητηθούν, αρκεί να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Αρκεί να μπορούμε να αναπληρώσουμε κάθε μέτρο με κάτι άλλο». Όσον αφορά στους τους συντελεστές ΦΠΑ ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι «θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η επίπτωση στη συγκεκριμένη δημοσιονομική κρίση στο έλλειμμα το δημοσιονομικό του 2012».
Τα θέματα που μπαίνουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι:
  1. Συντελεστές ΦΠΑ: Θα εξετασθεί η δυνατότητα μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ με την Νέα Δημοκρατία να προτείνει τη μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5%. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν επεξεργαστεί διάφορα σενάρια. Ένα από αυτά προβλέπει τη μείωση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 20% ή το 19% και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή στο 13%. Το σχέδιο δεν αποκλείεται να συνοδευτεί από την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά οι οποίοι είναι μειωμένοι κατά 30% σε σύγκριση με αυτούς που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα
  2. Ένας φόρος στα ακίνητα: Θα εξεταστεί η ενοποίηση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ). Στο πλαίσιο του διαλόγου θα εξετασθεί το ενδεχόμενο επιβολής φόρου «κατοχής» και στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια.
  3. Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έχει «παγώσει» τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Ωστόσο στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι οι αντικειμενικές τιμές να αγγίξουν τις εμπορικές. Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. προτείνει πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για 5 έτη, και διατήρηση της αναστολής του πόθεν έσχες για οποιαδήποτε κατοικία.
  4. Φορολογία Επιχειρήσεων. Τα κόμματα θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις που ανέρχεται στο 20%. Θα εξεταστεί η μείωση του συντελεστή στο 15% αλλά θα πρέπει να βρεθούν μέτρα που θα αποφέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία από τη ενδεχόμενη μείωση των συντελεστών. Η Ν.Δ. προτείνει ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα, παρακράτηση 15% στα διανεμόμενα κέρδη και εξάντληση της φορολόγησης των μετόχων ή εταίρων καθώς και την κατάργηση των έκτακτων εισφορών.
  5. Φορολογία φυσικών προσώπων: Αν και το οικονομικό επιτελείο δεν διατίθεται να ανοίξει το θέμα της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ωστόσο θα το πράξουν οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας. Θα ζητήσουν τη μείωση του αριθμού των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας και χαμηλότερη φορολογία, με αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, μείωση του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 40% και σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια στο 30%.
  6. Φοροαπαλλαγές. Στο θέμα των φοροαπαλλαγών ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. φαίνεται να έχουν ταυτόσημες απόψεις. Και από τις δυο πλευρές προτείνεται η θέσπιση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.
  7. Ηλεκτρονικό Πόθεν έσχες. Θα εξεταστεί η δυνατότητα εφαρμογής του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες από το τρέχον έτος. Οι φορολογούμενοι σε πρώτη φάση θα υποχρεωθούν να δηλώσουν κάθε μορφής περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σε επόμενο στάδιο θα εφαρμοστεί ένα ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των κεφαλαίων που διακινούν οι φορολογούμενοι, είτε αυτά δαπανώνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, είτε διατίθενται για καταναλωτικές ανάγκες, είτε αποταμιεύονται.
  8. Ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Με στόχο την περιστολή της έκδοσης και διακίνησης πλαστών τιμολογίων το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα νέο σύστημα αυτοματοποιημένης καταγραφής της έκδοσης και διακίνησης τιμολογίων, αλλά και αποδείξεων λιανικής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απόψεις της Ν.Δ.
  9. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και στοιχείων .
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Τα αιτήματα των νέων επιχειρηματιών συζητήθηκαν με την τρόικα
Η τρόικα συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ) και κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν όλα τα χρόνια και σοβαρά εμπόδια που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των νέων.
Μερικά από τα σημεία που συζητήθηκαν στη συνάντηση ήταν:
- Κατάργηση του 1% φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου στο στάδιο ίδρυσης μίας ΕΠΕ ή ΑΕ αλλά και σε μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
- Εφαρμογή του πτωχευτικού δικαίου στο πρότυπο της Αγγλίας και του Καναδά, ώστε να δίνεται δεύτερη ευκαιρία στους τίμιους επιχειρηματίες και διαγραφή των χρεών τους, και προς το δημόσιο σε περίπτωση που δεν υπάρχει αποδεδειγμένα δόλος.
- Κατάργηση της ποινικής δίωξης και προσωποκράτησης για χρέη προς τον ΟΑΕΕ, για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, όπως ισχύει για τους δικηγόρους, τους μηχανικούς από ΑΕΙ, του δημοσιογράφους, κ.λπ. Εφαρμογή του γερμανικού ή βρετανικού μοντέλου για την ασφάλιση των ελευθέρων επαγγελματιών, επιχειρηματιών με προσαρμογή των ασφαλιστικών τους εισφορών ανάλογα με το εισόδημα της επιχείρησης.
- Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παντελή έλλειψη κεφαλαίων υψηλού κινδύνου για νέες καινοτόμες ιδέες στα στάδια σποράς και εκκίνησης, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Eurostat. Στο σημείο αυτό παρουσιάστηκε εκτενώς ο μηχανισμός συλλογικής αξιολόγησης και χρηματοδότησης καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών- iDea Framework, που αποτελεί την ποιο δημοκρατική και διαφανή λύση στο παραπάνω πρόβλημα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας, στη συνάντηση από τη μεριά της τρόικας επικεφαλής ήταν ο κ. Marc Flanagan, από το ΔΝΤ, ενώ από τους εκπροσώπους της ΟΕΣΥΝΕ, επικεφαλής ήταν ο Ευάγγ. Αχιλλόπουλος. Στην αντιπροσωπεία της τρόικας συμμετείχε και η Μαρία Ασημακοπούλου, προϊσταμένη Οικονομικής Πολιτικής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.
«Ήταν φανερό σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης ότι άκουγαν για πρώτη φορά, από τον Μάιο του 2010 που υπογράφηκε το πρώτο μνημόνιο, για τα παραπάνω βασικά σημεία δυσλειτουργίας του ελληνικού επιχειρείν. Η τρόικα δείχνει πλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα των νέων καινοτόμων και εξωστρεφών επιχειρήσεων, όχι μόνο διότι θα αποτελέσουν την ατμομηχανή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το κυριότερο αντίδοτο στη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία των νέων» τονίζεται στην ανακοίνωση.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πρόχειρο και λανθασμένο το μνημόνιο, λέει ο Κ. Σημίτης
Πρόχειρο και λανθασμένο ήταν το μνημόνιο, σύμφωνα με τον κ. Κώστα Σημίτη. Ο πρώην πρωθυπουργός σε ομιλία του σε εκδήλωση του ιδρύματος Χαϊνριχ Μπελ, στη Γερμανία, καυτηρίασε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επειδή, όπως είπε, «το μνημόνιο συντάχτηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση», ενώ κατήγγειλε το «τέχνασμα» της Νέας Δημοκρατίας, το 2004, η οποία αντί να εγγράψει τις στρατιωτικές δαπάνες στον χρόνο παράδοσης των υλικών τις ενέγραψε στο χρόνο της παραγγελίας.
Παράλληλα επισήμανε τις αδυναμίες και τις καθυστερήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και απέδωσε τα προβλήματα της περιφέρειας περισσότερο στη διαφορά ανταγωνιστικότητας, τα ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο και άλλους λόγους, παρά στη σπατάλη όπως πιστεύει η κοινή γνώμη.
Ολόκληρη η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη έχει ως εξής:
Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να είμαι ο κύριος ομιλητής της σημερινής εκδήλωσης. Δέχθηκα την πρόσκληση γιατί μας κατέχει όλους το συναίσθημα ότι είναι μια εποχή κρίσης και καθένας μας οφείλει να συμβάλει στην κατανόηση και επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επί δύο χρόνια περίπου η κρίση χρέους αποτελεί το κεντρικό θέμα της ειδησεογραφίας με το ελληνικό πρόβλημα στο επίκεντρό της.
Ο τίτλος της σημερινής συζήτησης «Griechenland quo vadis?» υπονοεί ότι η πορεία της Ελλάδας έχει καθοριστική σημασία για την οικονομική εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τούτο γιατί η κρίση χρέους εκδηλώθηκε πρώτα στην Ελλάδα και η αδυναμία της χώρας να εξοφλήσει τις οφειλές της προκαλεί την σημερινή αναταραχή στην Ένωση. Ευθύνη αποδίδουν στην Ελλάδα και γιατί θεωρούν ότι παραπλάνησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς το ύψος των ελλειμμάτων και του χρέους της και πέτυχε την ένταξη στην ΟΝΕ χωρίς να έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις. Ο ισχυρισμός αυτός, ότι η Ελλάδα πέτυχε την είσοδο στην ΟΝΕ ενώ δεν είχε τις προϋποθέσεις, δεν ανταποκρίνεται όμως στην πραγματικότητα.
Η αλήθεια είναι ότι τα κριτήρια ένταξης εγκρίθηκαν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και αφορούσαν το δημοσιονομικό έλλειμμα (που έπρεπε να είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ), τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και τη σταθεροποίηση των συναλλαγματικών ισορροπιών. Τα στοιχεία πιστοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ η απόφαση ελήφθη από τους υπουργούς οικονομικών στο πλαίσιο του ΕCOFIN.
Η Ελλάδα εισήλθε στη ζώνη του ευρώ με βάση την αξιολόγηση των επιδόσεών της του έτους 1999. Στη συνέχεια, το 2004, αμέσως μετά τις εκλογές, η καινούρια κυβέρνηση του κόμματος της Ν. Δημοκρατίας προχώρησε σε αναδρομική αλλαγή των κανόνων που αφορούσαν την εγγραφή των στρατιωτικών δαπανών: αντί της εγγραφής τους κατά τον χρόνο παράδοσης του εξοπλισμού -όπως ήταν ο κανόνας στην πλειονότητα, μάλιστα σήμερα στο σύνολο, των ευρωπαϊκών χωρών- οι δαπάνες μεταφέρθηκαν στο χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιούνταν οι παραγγελίες.
Αυτό είχε ως συνέπεια, σημαντικά ποσά που έπρεπε να περιληφθούν στους μετά το 2004 προϋπολογισμούς να εγγραφούν σαν δαπάνες της προηγούμενης περιόδου -περιλαμβανομένου του 1999- μεταφορά η οποία διόγκωσε τα προηγούμενα ελλείμματα.
Έχω επανειλημμένως καταγγείλει αυτό το τέχνασμα, που υπέκρυπτε πολιτικά κίνητρα. Δυστυχώς, ορισμένοι επιμένουν ακόμη, αμφισβητώντας ουσιαστικά την αξιοπιστία των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ. Αλλά δεν θα πρέπει επίσης να μας διαφύγει μια λεπτομέρεια που υποδηλώνει κακοπιστία στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης: το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 1997, έτος της ένταξής της -που υπολογιζόταν στο 3,3% του ΑΕΠ- ήταν υψηλότερο από της Ελλάδας (3,1%) ακόμη και μετά την προσαρμογή του 2004.
Τα ελλείμματα της Ελλάδας δεν είναι η αποκλειστική αιτία της σημερινής κρίσης στην Ευρωζώνη, όπως πολλοί πιστεύουν.
Τα χρέη δεν προέκυψαν μόνο από υπερβολικές σπατάλες. Έχουν και άλλες αιτίες. Παράδειγμα αποτελεί η ισπανική περίπτωση. Η Ισπανία βρίσκεται σήμερα σε κρίση, αν και δεν παρουσίαζε ελλείμματα ανώτερα του ορίου του 3% του ΑΕΠ και είχε δημόσιο χρέος που έφτανε μόλις το 31% του ΑΕΠ το 2006. Αιτία της κρίσης ήταν η αλόγιστη ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας, η κατάρρευση των τιμών των ακινήτων, η αδυναμία των τραπεζών να εισπράξουν τα δάνεια που είχαν χορηγήσει και η υποχρεωτική πια παρέμβαση της πολιτείας για να σώσει τις τράπεζες και να περιορίσει τις επιπτώσεις της κρίσης.
Η διαφορά επιπέδων ανάπτυξης μεταξύ Βορρά και Νότου, η μειωμένη ανταγωνιστικότητα των περιφερειακών χωρών και τα μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών τους ήταν ένας πολύ σοβαρότερος λόγος για την έξαρση του χρέους στις χώρες της περιφέρειας της Ένωσης από την διαχειριστική ανικανότητα των διοικούντων της. Κατά μέσο όρο το διάστημα 2000-07 το ετήσιο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδος ήταν -8,4% και της Πορτογαλίας -9,4% ενώ το πλεόνασμα της Γερμανίας ήταν 3,2% και της Ολλανδίας 5,4%. Για να καλύψουν το έλλειμμα αυτό οι περιφερειακές χώρες είναι υποχρεωμένες να δανείζονται όλο και περισσότερο. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση του δημοσίου χρέους τους.
Η εξέλιξη αυτή δεν είχε προβλεφθεί από τους δημιουργούς της ΟΝΕ. Πίστευαν, ότι η ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων και η ενιαία αγορά θα διασφάλιζαν χάρη στο χαμηλότερο εργατικό κόστος επενδύσεις στις περιφερειακές χώρες και έτσι η απόσταση από τις αναπτυγμένες θα μειωνόταν βαθμιαία.
Παράβλεψαν ότι η διαδικασία σύγκλισης δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε λίγα χρόνια, ιδίως διότι η καθυστέρηση της ανάπτυξης δεν οφείλεται μόνο σε οικονομικά αίτια, αλλά και σε υστερήσεις σε άλλους τομείς όπως της διοίκησης και της παιδείας όπου οι αλλαγές απαιτούν χρόνο.
Πίστευαν επίσης ότι η υπέρβαση ενός ανεκτού ορίου του ελλείμματος του ισοζυγίου πληρωμών θα οδηγούσε σε παύση χρηματοδότησης των εισαγωγών από τις τράπεζες, το κλείσιμο επιχειρήσεων και τη μείωση της ζήτησης για τα εισαγόμενα προϊόντα, ώστε να επανέλθει υπό την πίεση της υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας η ισορροπία στις διεθνείς συναλλαγές και βαθμιαία η ανάκαμψη.
Το θεωρητικό αυτό σχήμα δεν επαληθεύτηκε. Οι τράπεζες συνέχισαν να χρηματοδοτούν ακόμη και όταν ξεπεράστηκαν τα ασαφή όρια ασφάλειας. Όταν ούτε αυτές δεν μπορούσαν πια να δανείζονται από άλλες τράπεζες, τα κράτη αναγκάστηκαν να καλύψουν το κενό με δικό τους δανεισμό και στήριξη των τραπεζών με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τελικά ενός τεράστιου δημοσίου χρέους.
Χρειάζεται λοιπόν η διαμόρφωση ενός νέου τρόπου αντιμετώπισης των ανισοτήτων μεταξύ του ανεπτυγμένου κεντρικού πυρήνα της ευρωζώνης και της λιγότερο ανεπτυγμένης περιφέρειάς της. Αν αυτό δεν συμβεί τότε θα υπάρξουν και στο μέλλον επαναλαμβανόμενες κρίσεις.
Οι χώρες της περιφέρειας της Ένωσης παρουσιάζουν εκτός της μειωμένης ανταγωνιστικότητας και υστερήσεις στην οργάνωση της διοίκησης, την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών τους, τις γνώσεις και ικανότητες των υπαλλήλων τους. Οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζονται, αλλά με καθυστερήσεις, με ατέλειες και με τρόπο που δεν συμπίπτει με τις επιδιώξεις της Ένωσης.
Η υστέρηση στη λειτουργία θεσμών έδωσε αφορμή στον ισχυρισμό, ότι η Ελλάδα αλλά ίσως και άλλες περιφερειακές χώρες δεν θα 'πρεπε να είχαν γίνει μέλη της ΟΝΕ.
Η ΟΝΕ δεν είναι όμως μια παρέα προηγμένων χωρών που έχουν κοινά συμφέροντα αντίθετα προς εκείνα των χωρών που υστερούν. Είναι ένα εξελικτικό στάδιο της Ένωσης, ώστε να διευκολυνθεί η οικονομική συνεργασία των μελών της, να δημιουργηθούν σχέσεις οι οποίες θα ενδυναμώνουν την κοινή προσπάθεια ανάπτυξης, να επιτευχθεί βαθμιαία σύγκλιση των οικονομιών και καλύτερη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχουν η κατάργηση των συνόρων και οι κοινές επιδιώξεις. Είναι κοινό σχέδιο προόδου.
Οφείλει να εντάσσει λοιπόν στο σχεδιασμό τόσο τους πιο ισχυρούς με τις δυνατότητές τους όσο και τους πιο αδύνατους με τις αδυναμίες τους. Να λαμβάνει υπόψη του τις ανισότητες και να αποτιμά το γεγονός ότι οι αναπτυγμένες χώρες δεν επιβαρύνονται μόνο αλλά αποκομίζουν και σημαντικά κέρδη χάρη στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες τους και τις εξαγωγές τους.
Το πλέγμα πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό που έχει δημιουργηθεί από τη μέχρι τώρα κοινή πορεία αποτελεί μια τεράστια επένδυση σε ιδέες, κεφάλαια και εργασία που κανένα από τα μέλη δεν είναι σε θέση να αγνοήσει και να θυσιάσει χωρίς τεράστιο κόστος για το ίδιο. Τα αποτελέσματα μιας διάσπασης της ΟΝΕ δεν μπορούν να υπολογιστούν. Θα ήταν εξαιρετικά αρνητικά ακόμη και για κείνους που ίσως θεωρούν ότι η ΟΝΕ δεν εγγυάται πλήρως τα οικονομικά τους συμφέροντα. Όλες οι χώρες θα υποβαθμίζονταν κατά πολύ τόσο όσον αφορά την πολιτική τους απήχηση όσο και τις οικονομικές τους δυνατότητες.
Η αλληλεγγύη είναι ένας όρος που δεν είναι αρεστός σε ορισμένες χώρες της Ένωσης. Θεωρούν ότι υποδηλώνει μια υποχρέωση συμπαράστασης προς άλλους που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Συνεπάγεται μια μονόπλευρη δέσμευση. Όμως τα πράγματα επιβάλλουν την αμοιβαία σύμπραξη και συμπαράσταση. Η έκταση της καθορίζεται όχι μόνο από τα νομικά κείμενα αλλά και από τις συνθήκες, τις σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί και τους κινδύνους που προκύπτουν. Σε ένα σύνολο όπου υπάρχουν συνεχείς και χρήσιμες αλληλοεπιδράσεις ανάμεσα στα μέλη του τόσο ο ισχυρότερος όσο και ο ασθενέστερος έχουν συμφέρον για τη διατήρηση και την ενίσχυσή του.
Όταν ιδρύθηκε η ΟΝΕ πολλοί παρατηρητές στη Μ. Βρετανία και στις ΗΠΑ θεώρησαν ότι το εγχείρημα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Υποστήριξαν ότι μια νομισματική ένωση προϋποθέτει μια πολιτική ενοποίηση, ώστε να υπάρχει μια κεντρική εξουσία που θα παίρνει τις απαραίτητες αποφάσεις. Η έλλειψή της θα οδηγήσει την Ένωση σε αδιέξοδα. Κατά τη διάρκεια της κρίσης επανέλαβαν ότι «η Ευρώπη συναντά δυσκολίες επειδή οι πολιτικές ελίτ υποχρέωσαν την ευρωπαϊκή ήπειρο να υιοθετήσει ένα ενιαίο νόμισμα, αν και δεν ήταν έτοιμη γι' αυτό» (Krugmann, International Herald Tribune 21/2/2010). Αποκάλεσαν την ΟΝΕ «ευρωσαλάτα».
Η εξέλιξη επιβεβαίωσε μόνο μερικά τις προβλέψεις αυτές. Η ΟΝΕ λειτούργησε θετικά για όλα τα μέλη της τα πρώτα χρόνια, οι χώρες της περιφέρειας χάρη σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, και μειωμένο κόστος δανεισμού τους και συγκλίναν προς τις ανεπτυγμένες χώρες. Η κρίση που άρχισε το 2007 έδειξε ότι η πρόοδος αυτή ήταν εύθραυστη. Δεν βασιζόταν σε ένα συγκεκριμένο αποδεκτό από τα μέλη σχέδιο, αλλά σε μια πολιτική που έδινε πρωτεύουσα σημασία στην ελεύθερη λειτουργία της αγοράς και στην αυτόματη αποκατάσταση των ανισορροπιών που προκύπτουν. Η πολιτική δεν πρόβλεπε την αντιμετώπιση αρνητικών φαινομένων στην Ένωση, όπως ήταν η μεγέθυνση των ελλειμμάτων και η μείωση της ανταγωνιστικότητας ορισμένων κρατών. Η ύφεση, το δημόσιο χρέος, τα κυβερνητικά ελλείμματα, οι δυσκολίες των τραπεζών πήραν ως εκ τούτου ανησυχητικές διαστάσεις. Οι αυτόματοι σταθεροποιητές, στους οποίους οι κυβερνήσεις έλπιζαν ότι θα ελέγχουν την κρίση, δεν λειτούργησαν.
Μόλις στα τέλη του 2009 η ΟΝΕ άρχισε να συνειδητοποιεί ότι οι διαφορές της ανταγωνιστικότητας στην Ένωση, η υπερχρέωση των περιφερειακών χωρών και η ανασφάλεια που είχε προκληθεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση στις αγορές οδηγούσαν σε κρίση χρέους, σε κίνδυνο στάσης πληρωμών ορισμένων χωρών με άμεσα αρνητικά αποτελέσματα για τις τράπεζες. Αφορμή ήταν η εξέλιξη στην Ελλάδα. Χρειάστηκαν πέντε περίπου μήνες για να εκπονηθεί την άνοιξη του 2010 ένα σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να θεσμοθετηθεί ο προσωρινός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με κεφάλαιο 440 δις ευρώ, που θα συμπαραστεκόταν σε άλλα μέλη της ΟΝΕ.
Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε, παρά τις καθυστερήσεις στη λήψη των αποφάσεων, ένα αποφασιστικό βήμα σε μια νέα κατεύθυνση σε σύγκριση με το παρελθόν των αμφιβολιών και δισταγμών. Η ρήτρα της Συνθήκης, ότι τα κράτη μέλη της ΟΝΕ δεν είναι υποχρεωμένα να συμπαρίστανται σε κράτος που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και ότι κάθε κράτος μέλος θα πρέπει μόνο του να αντιμετωπίζει τις όποιες δυσκολίες, ξεπεράστηκε από τα πράγματα. Η αντίληψη ότι τα μέλη της ΟΝΕ έχουν κοινές επιδιώξεις, κοινά συμφέροντα και πρέπει να αντιμετωπίζουν από κοινού τους κινδύνους επικράτησε. Έγινε αποδεκτό, παρά τις ισχυρές αντιρρήσεις που υπάρχουν στην κοινή γνώμη πολλών κρατών, ότι η τύχη του ενός κράτους μέλους μπορεί να επηρεάσει τις τύχες των άλλων μελών και γι' αυτό απαιτείται μόνιμος συντονισμός και κοινές δράσεις.
Η συμφωνία μεταξύ της ΟΝΕ και της Ελλάδας για την πολιτική, που οφείλει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ώστε να της χορηγηθεί το σύνολο των δόσεων του συμφωνηθέντος δανείου, γνωστή ως Μνημόνιο, συντάχτηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση. Το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν ότι απαιτούσε από την Ελλάδα να αποκαταστήσει σε μόλις τρία χρόνια δηλαδή μέχρι το 2013 μια δημοσιονομική κατάσταση σύμφωνη με τις επιταγές των Συνθηκών, να περιοριστεί δηλαδή το έλλειμμά της από 15,4% του ΑΕΠ σε 3% δηλαδή κατά 12%. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα η περικοπή των δαπανών θα έπρεπε να φτάσει το 18% συνολικά, ώστε να καλυφθούν οι μειώσεις εσόδων λόγω της υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτοί οι όροι συνεπάγονταν περιορισμούς στις δαπάνες και επιδόσεις ως προς την αναπτυξιακή προσπάθεια που ξεπερνούσαν κατά πολύ αυτό που μπορούν να επιτύχουν χώρες με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις ανάκαμψης απ' ό,τι η Ελλάδα. Ήταν εξωπραγματικοί. Το Μνημόνιο δεν προέβλεπε επίσης ειδική ρύθμιση να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της περικοπής δαπανών στις επενδύσεις, όπως π.χ. τη δυνατότητα άντλησης των πόρων των διαθρωτικών ταμείων χωρίς να υπάρχει εθνική συμμετοχή. Το αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να επιτύχει μεν περιορισμό του ελλείμματος κατά 6% του ΑΕΠ περίπου συνολικά το 2010 και το 2011, γνώρισε όμως μια πρωτόγνωρη ύφεση για τα χρόνια 2009-2012 πολύ υψηλότερη εκείνης που καθόριζε το Μνημόνιο. Αντί για 8,6% περίπου υπολογίζεται να φτάσει συνολικά στο -15% περίπου. Οι αισιόδοξες προβλέψεις του Μνημονίου για αρχή ανάπτυξης από το 2012, πρωτογενή πλεονάσματα ήδη από το 2012 και προσφυγή στις διεθνείς αγορές για δανεισμό επίσης από το 2012 αποδείχθηκαν τελείως λανθασμένες. Η ύφεση και η αβεβαιότητα ματαίωσαν τέλος τα όποια σχέδια επενδύσεων.
Οι συντάκτες του Μνημονίου είχαν παραλείψει επίσης να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις. Ήταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος. Η παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας παρά την ύφεση που επήλθε και να επιτείνει κατά πολύ την ύφεση.
Επειδή οι αρχικοί υπολογισμοί των δανειστών δεν μπορούσαν να επαληθευτούν και δεν επαληθεύτηκαν πραγματοποιούνταν νέες διαπραγματεύσεις και εξαγγέλλονταν νέα μέτρα πριν από την καταβολή κάθε νέας δόσεως του δανείου. Επιδίωξη ήταν να επιτευχθεί παρ' όλες τις δυσκολίες ο αρχικός λανθασμένος σχεδιασμός. Αυτός ο συνεχής επαναπροσδιορισμός της πολιτικής και η συνεχής προσθήκη όλο και περισσοτέρων φόρων και περιορισμών δημιούργησαν την εντύπωση ότι η πολιτική συμπίεσης των εισοδημάτων δεν έχει τέλος, ότι οι επιβαρύνσεις αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τους μισθωτούς, συνταξιούχους και ιδιοκτήτες των ακινήτων, ότι η Ευρωζώνη και η κυβέρνηση ακολουθούν αδιέξοδο δρόμο χωρίς να ενδιαφέρονται για τις επιπτώσεις. Κατά την κοινή γνώμη η εφαρμοζόμενη πολιτική δεν επιδίωξε την διόρθωση των κακώς κειμένων στη χώρα με αποτέλεσμα οι κυρίως υπεύθυνοι για την αθλιότητα της δημοσιονομικής κατάστασης να μην συνεισφέρουν στην ανόρθωση της οικονομίας. Η διαμαρτυρία διογκώθηκε και πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις με αποτέλεσμα την πολιτική κρίση, τις συνεχείς απεργίες και την άρνηση του κρατικού μηχανισμού να συνεργασθεί στην εφαρμογή της πολιτικής. Η άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη άρχισε να κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα, μια χώρα στην οποία μέχρι τότε ελάχιστοι αμφισβητούσαν τη σκοπιμότητα της συμμετοχής της στην Ένωση. Η αντιπολίτευση που ισχυρίζεται, ότι θα επαναδιαπραγματευτεί όλες τις συμφωνίες έχει όλο και μεγαλύτερη απήχηση αν και ήταν η κύρια υπεύθυνη της οικονομικής καταστροφής.
Οι λύσεις της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου 2011 της Ευρωζώνης είναι ικανοποιητικές; Η απόφαση περικοπής κατά 50% των απαιτήσεων κατά της Ελλάδας από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις αποτελεί μια σοβαρή βοήθεια για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Όπως και η απόφαση να ενισχυθεί το EFSF με περισσότερους πόρους, ώστε να βοηθήσει με εγγυήσεις τα κράτη μέλη της Ένωσης να δανείζονται από τις αγορές, βελτίωσε τις δυνατότητες της Ευρωζώνης να χειριστεί την κρίση χρέους. Όσον αφορά την ανακεφαλαίωση των τραπεζών η Σύνοδος αποφάσισε σωστά να απαιτήσει από 70 περίπου τράπεζες να αυξήσουν το κεφάλαιο της στο 9% των υποχρεώσεών τους αφού επανεκτιμήσουν τα ομόλογα που κατέχουν στην τρέχουσα αγοραία αξία.
Οι λύσεις αυτές αποτελούν παρ' όλα αυτά μια μερική μόνον αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους. Η μείωση των απαιτήσεων των τραπεζών μαζί με άλλα μέτρα υπολογίζεται ότι θα μειώσουν το ύψος του χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Ένα χρέος αυτού του επιπέδου είναι διπλάσιο εκείνου που προσδιορίζεται ως το ανώτατο επιτρεπτό από τις Συνθήκες. Θα χρειαστεί λοιπόν και περαιτέρω μείωση.
Οι ασάφειες και οι ημιτελείς λύσεις δείχνουν ότι τα κύρια μέλη της ΟΝΕ δεν έχουν καταλήξει σε μια ολική προσέγγιση των προβλημάτων. Χρειάζεται λοιπόν επιπρόσθετα ένα σχέδιο για το μέλλον, που θα δώσει στην ΟΝΕ τη δυνατότητα να αποφασίζει πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά και να αξιοποιεί μέσα και δυνατότητες που αν και αναγκαίες δεν διαθέτει σήμερα. Η διαφορά των επιπέδων ανταγωνιστικότητας, διοικητικής ικανότητας ή παιδείας δεν αίρεται εάν δοθούν τώρα χρήματα σε κάθε κατεύθυνση ώστε να εξοφληθούν χρέη, να χορηγηθούν εγγυήσεις ή να ανακεφαλαιωθούν οι τράπεζες. Οι πρωταγωνιστές της Ευρωζώνης δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά γιατί αυτό θα απαιτούσε ένα βήμα προς μια πολύ στενότερη συνεργασία. Δεν είναι όμως ακόμη ούτε ιδεολογικά ούτε πολιτικά ούτε τεχνικά έτοιμοι για το βήμα αυτό.
Οι αποφάσεις της Ευρωζώνης δεν συνδέονται με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά προκύπτουν από μια τακτική στάση που υπακούει στην αρχή «βλέποντας και κάνοντας». Η οικονομική διακυβέρνηση δεν είναι και δεν μπορεί να εξαντληθεί σε διάφορα διάσπαρτα μέτρα για όποιο πρόβλημα παρουσιάζεται. Η πραγματοποίησή της προϋποθέτει τόσο την πολιτική βούληση για μια νέα δομή διακυβέρνησης, η οποία θα συμπληρώνει ή και θα τροποποιεί τις υπάρχουσες δομές όσο και μια μακροπρόθεσμη συνολική άποψη για την εφαρμοστέα πολιτική. Το σημερινό σύστημα επεξεργασία και εφαρμογής πολιτικής βασίζεται σε δυσκίνητα όργανα και είναι ακατάλληλο διότι προϋποθέτει τη συμφωνία όλων των κρατών μελών για τη λήψη μιας απόφασης. Οδηγεί σε καθυστερημένες και βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις.
Κατά την κυρίαρχη άποψη στην πρακτική της ΟΝΕ η επίλυση του προβλήματος των διαφορών επιπέδου ανταγωνιστικότητας Βορρά και Νότου απαιτεί κυρίως προώθηση αλλαγών στις αγορές εργασίας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτά δεν αρκούν. Χρειάζεται κα στήριξη των οικονομιών του Νότου με επενδύσεις και διεύρυνση των εξαγωγών τους προς το Βορρά. Επιπρόσθετα είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συνολική οικονομική πολιτική αντίληψη για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Μια οικονομική διακυβέρνηση, που δεν θα περιορίζεται όπως σήμερα μόνο σε τρέχοντα προβλήματα αλλά θα φροντίζει για την ισόρροπη κατανομή των ωφελειών της στην ΟΝΕ, είναι σε θέση να διαχειριστεί πολύ καλύτερα το ευρύτερο θέμα της ανάπτυξης.
Η οικονομική διακυβέρνηση απαιτεί αλλαγές στις Συνθήκες για να πραγματοποιηθεί. Προθυμία όμως για τροποποιήσεις των Συνθηκών δεν υπάρχει ούτε στους πολιτικούς ούτε στους πολίτες. Η τελευταία αλλαγή που εγκρίθηκε το 2009 και έγινε γνωστή ως Συνθήκη της Λισσαβόνας ήταν αποτέλεσμα μακρών διαπραγματεύσεων, ενός δημοψηφίσματος για την έγκριση πρότασης ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος με αρνητική έκβαση και σφοδρών αντιπαραθέσεων σχεδόν επί μια δεκαετία. Η μεταφορά εξουσιών από τα κράτη μέλη στα όργανα της Ένωσης είναι μεν μια αναπόφευκτη πορεία αλλά συναντά πια έντονες αντιδράσεις ιδίως στις μικρές χώρες και αυτές που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη. Οι πολίτες, αν και θέλουν να προχωρήσει η οικονομική ενοποίηση, δεν αποδέχονται να υπάρχει μια υπέρτερη οικονομική εξουσία που θα μπορεί να αποφασίζει για θέματα της χώρας τους αγνοώντας την άποψη της κυβέρνησης ή του κοινοβουλίου τους. Δεν αντιλαμβάνονται ότι η παγκοσμιοποίηση των οικονομικών συναλλαγών απαιτεί νέους τρόπους συνεργασίας των εθνικών κρατών και αυξημένο ρόλο στα υπερεθνικά όργανα που δημιουργούν.
Η οικονομική διακυβέρνηση μπορεί να επιδιωχθεί στο πλαίσιο της υφιστάμενης Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η ΟΝΕ αποτελεί μια «ενισχυμένη συνεργασία», ένα τρόπο συνεργασίας που προβλέπεται ήδη στην συνθήκη της Λισαβόνας. Η ενισχυμένη συνεργασία θεσμοθετήθηκε για να επιτρέψει στα κράτη μέλη που το επιθυμούν να διευρύνουν τα πεδία δράσης τους ορίζοντας νέους στόχους και κανόνες στο πλαίσιο των Συνθηκών για τις μεταξύ τους σχέσεις. Τα μέλη της Ευρωζώνης έχουν λοιπόν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν νέους θεσμούς, όπως έναν «Υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης» ή ένα σχέδιο ανάπτυξης για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην επικράτειά τους, χωρίς να απαιτείται η συμφωνία και των μελών της Ένωσης που δεν συμμετέχουν στην ΟΝΕ.
Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι χωρίς δυσκολίες, αν και προβλέπεται από τις Συνθήκες. Τα δέκα κράτη της Ένωσης που δεν συμμετέχουν στην Ευρωζώνη έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009. Τα Συμβούλια των υπουργών οικονομικών της ΟΝΕ και οι Σύνοδοι Κορυφής της Ευρωζώνης που πολλαπλασιάστηκαν, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του κοινού και αποτέλεσαν την κύρια δραστηριότητα της Ένωσης. Τα άλλα κράτη δεν μπόρεσαν να εκφέρουν τη γνώμη τους για όσα συνέβαιναν σε πολύ περιορισμένη έκταση. Προσπάθησαν να αντιδράσουν οργανώνοντας μια χωριστή συνάντηση για να συζητήσουν δικά τους προβλήματα χωρίς όμως η ενέργειά τους αυτή να έχει απήχηση.
Οι δυσαρέσκειες δεν δικαιολογούνται. Ο συνδετικός κρίκος των χωρών της Ένωσης είναι οικονομία. Από τη στιγμή που ορισμένες χώρες ενιαιοποιούν την οικονομική τους πολιτική και άλλες όχι, οι πρώτες θα αποτελούν το βασικό πυρήνα της Ένωσης και οι ενέργειές τους θα την καθορίζουν.
Πολλοί σχολιαστές των πρόσφατων εξελίξεων στην Ε.Ε. έχουν ήδη εκφραστεί για μια τέτοια προσέγγιση. Παρά τις διαφορές στα επιμέρους σκεπτικά τους συμφωνούν ότι η έξοδος από την κρίση επιβάλλει «την φυγή προς τα εμπρός» δηλαδή στην κατεύθυνση μιας οικονομικής διακυβέρνησης και μιας πολιτικής ενοποίησης. Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει με σοβαρότητα και επιμονή να επιδιώξουμε. Το ελληνικό πρόβλημα δεν ήταν μία ατυχία στην πορεία της Ένωσης, η παρεκτροπή που ανέτρεψε ένα καλά σχεδιασμένο εγχείρημα. Ήταν ο καταλύτης που ανέδειξε τις αδυναμίες της μέχρι τώρα οικονομικής διακυβέρνησης, την ανάγκη ενός νέου προσδιορισμού της.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Δέσμη μέτρων για γρήγορες φορολογικές δίκες
Επιτάχυνση των φορολογικών υποθέσεων ώστε να μην χρονίζουν ειδικά εκείνες που άπτονται των δημοσίων εσόδων, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή.
Όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά, με το νέο πολυνομοσχέδιο για τη δίκαιη δίκη προβλέπονται ειδικές διατάξεις σε σχέση με τις φορολογικές δίκες.
Ο κ.Κουσελάς είχε ζητήσει να αξιοποιηθούν τα νομικά εργαλεία που υφίστανται για επιτάχυνση της διαδικασίας και να επιδείξει βούληση και το υπουργείο Οικονομικών ώστε να τίθενται σε προτεραιότητα οι υποθέσεις των μεγαλοοφειλετών, να εκδικάζονται οι υποθέσεις και να εκδίδονται αποφάσεις εντός πενταμήνου προκειμένου να εισπράττονται και οι οφειλόμενοι φόροι.
Αφού τόνισε πως είναι θετική η δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών έστω και καθυστερημένα, ανέφερε πως θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος 3743 και να κλείσουν τα παράθυρα του πτωχευτικού κώδικα.
Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κατέθεσε μάλιστα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέχρι τις 20 Ιουλίου του 2011 εκκρεμούσαν 165.000 τέτοιες υποθέσεις εκ των οποίων οι 138.720 υποθέσεις δεν είχαν πάρει ούτε δικάσιμο με αποτέλεσμα - όπως είπε ο κ. Κουσελάς - εκατομμύρια ευρώ να λιμνάζουν στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Απαντώντας ο κ. Πεταλωτής παραδέχθηκε την ακρίβεια των στοιχείων που κατέθεσε ο βουλευτής και ανέφερε ότι υπάρχει εμπλοκή στα διοικητικά δικαστήρια, όμως εξήγησε ότι δεν είναι δυνατό να υιοθετηθεί τέτοια ρύθμιση με βάση την οποία να κλείνουν υποθέσεις σε πέντε μήνες.
«Σε ένα σύστημα με συγκεκριμένες δικονομικές δικλείδες ασφάλειας δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε μια τέτοια ρύθμιση, η οποία ωστόσο θα ήταν ευχής έργον» είπε χαρακτηριστικά.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πάντως ότι με το νόμο 3910 του 2010 έγιναν τέτοιες αλλαγές που δεν θα επιτρέπεται να τελειώνουν φορολογικές δίκες μέσα σε δέκα χρόνια και πρόσθεσε πως υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.
Εξειδίκευσε πως πρώτη προτεραιότητα είναι οι υποθέσεις που σχετίζονται με τα δημόσια έσοδα αλλά και να εκκαθαρίζονται οι αντιδικίες και οι εκκρεμότητες των ιδιωτών με το Δημόσιο.
Όπως ανέφερε συγκεκριμένα με τον νέο νόμο, ο οποίος θα περιλαμβάνει τις φορολογικές δίκες:
Αυξάνεται η αρμοδιότητα των Μονομελών Πρωτοδικείων και των Μονομελών Εφετείων προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση των υποθέσεων και ιδιαίτερα των εκκρεμών υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια με αντικείμενο οικονομικού ενδιαφέροντος. «Οι μονομελείς συνθέσεις είναι πολύ πιο εύκολο και γρηγορότερο να βγάζουν αποφάσεις» τόνισε. Και στη διαδικασία είσπραξης δημοσίων εσόδων η αρμοδιότητα του Μονομελούς Εφετείου αυξάνεται προκειμένου να περιλαμβάνει και περισσότερα δημόσια έσοδα.
Ενισχύεται ο θεσμός της πρότυπης δίκης κάτι που θα έχει ως συνέπεια να αλλάξει άρδην το τοπίο. Ειδικότερα προβλέπεται αντικατάσταση των δικαστηρίων με συμβούλια κάτι που σημαίνει ότι εκατοντάδες υποθέσεις θα λύνονται με βάση μια απόφαση του ΣτΕ.
Προωθείται η επιτάχυνση τόσο ενώπιον του ΣτΕ όσο και ενώπιον των διοικητικών Πρωτοδικείων με την πρόβλεψη μιας δικλείδας αν η υπόθεση δεν έχει συζητηθεί σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο χρόνων από την κατάθεση του εισαγωγικού δικογράφου.
Ο κ. Πεταλωτής κατέληξε ότι με τις ρυθμίσεις αυτές θα γίνει σε ενάμιση χρόνο εκκαθάριση όλων των φορολογικών και των τελωνειακών υποθέσεων ενώ σε μερικά διοικητικά εφετεία (πχ. Πατρών και Κομοτηνής) οι υποθέσεις θα έχουν εκκαθαριστεί μέσα στο 2012.
ΠΗΓΗ: Έθνος

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Νέο σύστημα είσπραξης του ΦΠΑ
Νέο σύστημα είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ, με τη δημιουργία ενός ειδικού τραπεζικού λογαριασμού ΦΠΑ για κάθε επιχειρηματία και ελεύθερο επαγγελματία καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι του διαλόγου με τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ) όλα τα ανοιχτά θέματα στο μέτωπο της φορολογίας επανεξετάζοντας τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τους συντελεστές ΦΠΑ, τις φοροαπαλλαγές, την ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα καθώς και την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος καλεί τα κόμματα να ξαναδούν ακόμη και τις φορολογικές ρυθμίσεις που έχουν ψηφισθεί την τελευταία διετία με το οικονομικό επιτελείο να επιχειρεί τη δημιουργία ενός φορολογικού πλαισίου το οποίο θα παρουσιασθεί στη τρόικα ενόψει του νέου δανειακού προγράμματος.
Το σχέδιο για το ΦΠΑ
Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων βρίσκονται ψηλά στην αντζέντα του διαλόγου αφού η τρόικα πιέζει ασφυκτικά και διαπιστώνει σοβαρές καθυστερήσεις και αρρυθμίες. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ένα σχέδιο για την άμεση είσπραξη του ΦΠΑ. Το μέτρο θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και προβλέπει την καθιέρωση ενός ειδικού τραπεζικού λογαριασμός για κάθε επιτηδευματίας ο οποίος θα «κινείται» αποκλειστικά και μόνο για τις εισπράξεις και πληρωμές ΦΠΑ. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο ΦΠΑ να εξοφλείται στην...ώρα του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει ότι:

  • Όλοι οι επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) θα υποχρεωθούν να τηρούν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ.
  • Όλες οι συναλλαγές ιδιωτών με επιχειρήσεις εφ' όσον υπερβαίνουν το ποσό των 1.500 ευρώ θα εξοφλούνται μέσω τραπεζών (με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες).
  • Ο επιτηδευματίας με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ θα καταβάλει στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ, το ποσό του φόρου που θα πρέπει να αποδώσει στο Δημόσιο για τις συναλλαγές που πραγματοποίησε το προηγούμενο μήνα ή το προηγούμενο τρίμηνο.
  • Ο ΦΠΑ τιμολογίων που εκδίδονται για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών δεν θα θα αποτελεί προϊόν διακανονισμού. Συγκεκριμένα δεν θα επιτρέπεται να συμπεριλαμβάνεται η αξία του ΦΠΑ σε οποιονδήποτε διακανονισμό εξόφλησης του τιμολογίου (επιταγές, συναλλαγματικές κλπ.) Ο λήπτης του φορολογικού στοιχείου θα είναι υποχρεωμένος να καταθέσει τον ΦΠΑ της συναλλαγής αυτής στον ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό του εκδότη. Έτσι και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους και δεν θα υπάρχουν απώλειες ΦΠΑ από το κράτος. Βέβαια το σχέδιο αυτό προϋποθέτει την άμεση διαβίβαση των φορολογικών στοιχείων. Από τη στιγμή που θα εκδίδεται το τιμολόγιο, η τράπεζα θα λαμβάνει γνώση και θα δεσμεύει ποσό που αντιστοιχεί στο ΦΠΑ από τον προσωπικό λογαριασμό του εκδότη και θα το μεταφέρει στον ειδικό λογαριασμό ΦΠΑ.

Για παράδειγμα, ένας έμπορος αγοράζει από τον προμηθευτή του εμπόρευμα αξίας 30.000 ευρώ και συμφωνούν η εξόφληση να γίνει με 6μηνες επιταγές. Στην περίπτωση αυτή, ο έμπορος μέσω του τραπεζικού λογαριασμού θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει απευθείας ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ της συναλλαγής που είχε με τον προμηθευτή του. Έτσι με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχει καθυστέρηση στην εξόφληση του ΦΠΑ και το Δημόσιο θα εισπράττει εγκαίρως το φόρο.
Διάλογος
Οι συζητήσεις για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα ξεκινήσουν την Τετάρτη αναμένεται να στηριχθούν στα πορίσματα των δύο ομάδων τεχνικής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δούλεψαν η μία για τη φορολογική πολιτική και η άλλη για τη φορολογική διοίκηση. Ο επικεφαλής της ομάδας για τη φορολογική διοίκηση είναι Χιλιανός, και σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα του φορολογικού συστήματος της χώρας του σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αν και βάζει στο τραπέζι του διαλόγου τους συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος και νομικών προσώπων και στον ΦΠΑ θέλει εφόσον αποφασισθεί η μείωση τους να αντικατασταθούν από άλλα μέτρα που θα έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα για τα ταμεία του Δημοσίου. Άλλωστε όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος «Όλα μπορούν να συζητηθούν, αρκεί να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Αρκεί να μπορούμε να αναπληρώσουμε κάθε μέτρο με κάτι άλλο». Όσον αφορά στους τους συντελεστές ΦΠΑ ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι «θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η επίπτωση στη συγκεκριμένη δημοσιονομική κρίση στο έλλειμμα το δημοσιονομικό του 2012».
Τα θέματα που μπαίνουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι:
  1. Συντελεστές ΦΠΑ: Θα εξετασθεί η δυνατότητα μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ με την Νέα Δημοκρατία να προτείνει τη μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5%. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν επεξεργαστεί διάφορα σενάρια. Ένα από αυτά προβλέπει τη μείωση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 20% ή το 19% και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή στο 13%. Το σχέδιο δεν αποκλείεται να συνοδευτεί από την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά οι οποίοι είναι μειωμένοι κατά 30% σε σύγκριση με αυτούς που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα
  2. Ένας φόρος στα ακίνητα: Θα εξεταστεί η ενοποίηση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ). Στο πλαίσιο του διαλόγου θα εξετασθεί το ενδεχόμενο επιβολής φόρου «κατοχής» και στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια.
  3. Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έχει «παγώσει» τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Ωστόσο στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι οι αντικειμενικές τιμές να αγγίξουν τις εμπορικές. Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. προτείνει πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για 5 έτη, και διατήρηση της αναστολής του πόθεν έσχες για οποιαδήποτε κατοικία.
  4. Φορολογία Επιχειρήσεων. Τα κόμματα θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις που ανέρχεται στο 20%. Θα εξεταστεί η μείωση του συντελεστή στο 15% αλλά θα πρέπει να βρεθούν μέτρα που θα αποφέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία από τη ενδεχόμενη μείωση των συντελεστών. Η Ν.Δ. προτείνει ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα, παρακράτηση 15% στα διανεμόμενα κέρδη και εξάντληση της φορολόγησης των μετόχων ή εταίρων καθώς και την κατάργηση των έκτακτων εισφορών.
  5. Φορολογία φυσικών προσώπων: Αν και το οικονομικό επιτελείο δεν διατίθεται να ανοίξει το θέμα της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ωστόσο θα το πράξουν οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας. Θα ζητήσουν τη μείωση του αριθμού των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας και χαμηλότερη φορολογία, με αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, μείωση του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 40% και σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια στο 30%.
  6. Φοροαπαλλαγές. Στο θέμα των φοροαπαλλαγών ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. φαίνεται να έχουν ταυτόσημες απόψεις. Και από τις δυο πλευρές προτείνεται η θέσπιση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.
  7. Ηλεκτρονικό Πόθεν έσχες. Θα εξεταστεί η δυνατότητα εφαρμογής του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες από το τρέχον έτος. Οι φορολογούμενοι σε πρώτη φάση θα υποχρεωθούν να δηλώσουν κάθε μορφής περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σε επόμενο στάδιο θα εφαρμοστεί ένα ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των κεφαλαίων που διακινούν οι φορολογούμενοι, είτε αυτά δαπανώνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, είτε διατίθενται για καταναλωτικές ανάγκες, είτε αποταμιεύονται.
  8. Ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Με στόχο την περιστολή της έκδοσης και διακίνησης πλαστών τιμολογίων το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα νέο σύστημα αυτοματοποιημένης καταγραφής της έκδοσης και διακίνησης τιμολογίων, αλλά και αποδείξεων λιανικής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απόψεις της Ν.Δ.
  9. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και στοιχείων .
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Όχι διακοπή ρεύματος σε όποιον δεν μπορεί να πληρώσει
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι: «Κανένα νοικοκυριό δεν πρέπει να θεωρήσει ότι διατρέχει κίνδυνο να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επειδή δεν κατεβλήθη το ειδικό τέλος, εφόσον έχει ζητήσει να υπαχθεί σε καθεστώς εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης και εφόσον συντρέχει πραγματική και αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής»
Δεν θα διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κανέναν που πραγματικά δεν μπορεί να πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων, διαβεβαιώνει ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος, μετά τον θόρυβο που έχει προκληθεί από τις 50.000 εντολές αποκοπής ηλεκτροδότησης που εξέδωσε η ΔΕΗ, κάνει γνωστό ότι ο ρυθμός εξόφλησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος με το ειδικό τέλος είναι ίδιος με εκείνον πριν από την επιβολή του, δηλαδή 85%.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, στη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τις Δ.Ο.Υ. έχουν υποβληθεί 50.000 αιτήσεις εξαίρεσης από την πληρωμή του ειδικού τέλους.
Οπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του: οι καταστάσεις όλων όσοι έχουν ζητήσει είτε από τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ηλεκτρονικά, είτε από τις ΔΟΥ, εξαίρεση, μείωση ή ρύθμιση σε σχέση με το ειδικό τέλος, έχουν διαβιβαστεί στη ΔΕΗ και σε κανέναν που περιλαμβάνεται στις καταστάσεις αυτές δεν πρόκειται να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, έως ότου αποφανθούν, όπως προβλέπει ο νόμος, τα αρμόδια όργανα.
Οι σχετικές αποφάσεις των προϊσταμένων των ΔΟΥ, εφόσον υπάρχουν αντιρρήσεις του ενδιαφερομένου, θα εξετάζονται σε δεύτερο βαθμό από τριμελείς επιτροπές υψηλόβαθμων στελεχών της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απαντά επίσης εμμέσως πλην σαφώς και στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: «Παραβιάζουν ανοιχτές θύρες όσοι δείχνουν να ενδιαφέρονται μη τυχόν και διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής ή σε κατάσταση ανάγκης. Καμία τέτοια διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος δεν πρόκειται να γίνει. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον υπουργό των Οικονομικών στη διοίκηση της ΔΕΗ είναι αυστηρές και σαφείς».
Και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καταλήγει στην ανακοίνωσή της, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση:
«Κανένα νοικοκυριό δεν πρέπει να θεωρήσει ότι διατρέχει κίνδυνο να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επειδή δεν κατεβλήθη το ειδικό τέλος, εφόσον έχει ζητήσει να υπαχθεί σε καθεστώς εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης και εφόσον συντρέχει πραγματική και αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής».
ΔΕΗ
Οι εντολές αφορούν παλιές οφειλές
Να κατευνάσει τα πνεύματα... επιδίωξε και η ΔΕΗ, μετά το υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με τις 50.000 εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιχείρησης, Κίμων Στεργιώτης, σε δηλώσεις του είπε αναφορικά με τις εντολές: «Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται λογαριασμοί ρεύματος με πολλές συσσωρευμένες παλιές οφειλές, κλειστά καταστήματα, ενοικιαστές που έφυγαν χωρίς να πληρώσουν το ρεύμα, αλλά και οφειλέτες του ειδικού τέλους ακινήτων». Σε ό,τι αφορά το ειδικό τέλος είπε πως «θα εξεταστούν οι περιπτώσεις εκείνες των οφειλετών του ειδικού τέλους, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρέσεις, τις καιρικές συνθήκες, αλλά πάντα σε πρώτη φάση οι αποκοπές θα ξεκινήσουν από περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.500 ευρώ ανά τ.μ.».
ΠΗΓΗ: Έθνος
Τι αλλάζει σε ΦΠΑ και φορολογία στα ακίνητα
Στην τελική ευθεία εισέρχεται από σήμερα ο κοινωνικός διάλογος για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο, να καλεί τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Το οικονομικό επιτελείο που επιδιώκει την πολιτική συναίνεση, βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων όλα τα «ανοιχτά μέτωπα», όπως τους φόρους στα ακίνητα και τις φοροαπαλλαγές, ενώ εμφανίζεται διατεθειμένο να συζητήσει ακόμη και το ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών, όπως του ΦΠΑ και των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. προτείνει μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5% και θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% (flat tax) σε όλες τις επιχειρήσεις.
«Ολα μπορούν να συζητηθούν, αρκεί να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Αρκεί να μπορούμε να αναπληρώσουμε κάθε μέτρο με κάτι άλλο», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος, ενώ ειδικά για τους συντελεστές ΦΠΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι «θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η επίπτωση στη συγκεκριμένη δημοσιονομική κρίση στο έλλειμμα το δημοσιονομικό του 2012».
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αφού εγκριθεί από την τρόικα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.
Και τα δύο κόμματα φαίνεται πως συμφωνούν:
1 Στην καθιέρωση ηλεκτρονικού καθολικού πόθεν έσχες μέσω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι φορολογούμενοι σε πρώτη φάση θα υποχρεωθούν να δηλώσουν κάθε μορφής περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σε επόμενη φάση θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των κεφαλαίων που διακινούν οι φορολογούμενοι, είτε αυτά δαπανώνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, είτε διατίθενται για καταναλωτικές ανάγκες, είτε αποταμιεύονται. Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα δίνουν αναλυτική αναφορά στην εφορία για:
Κάθε ευρώ που έχουν ξοδέψει από το διαθέσιμο εισόδημά τους και έχουν πάρει απόδειξη. Θα δηλώνεται το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (αγορές τροφίμων, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κ.ά. Ενα μικρό ποσοστό 10% - 20% του εισοδήματος θα εξαιρεθεί από τη συλλογή παραστατικών αφού για κάποιες δαπάνες δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αποδείξεις όπως για παράδειγμα τα χρήματα που δίνουν οι παππούδες στα εγγόνια τους.
Τις αποταμιεύσεις σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.
2 Αλλαγές στον τρόπο είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ. Και τα δύο κόμματα συμφωνούν ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το σύστημα καταβολής του ΦΠΑ, έτσι ώστε ο φόρος να αποδίδεται στο Δημόσιο στον πραγματικό χρόνο.
3 On line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε κάθε συναλλαγή (έκδοση απόδειξης) να καταγράφεται και να μην είναι δυνατό να αλλοιωθεί. Επιπλέον, θα καθιερωθεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων (e-invoicing), με καταγραφή, όχι μόνο της έκδοσης, αλλά και της πληρωμής του τιμολογίου. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται αντίστοιχη on line σύνδεση με τη ΓΓΠΣ. Το μέτρο αυτό καταπολεμά οριστικά τα πλαστά τιμολόγια.
4 Κατάργηση φοροαπαλλαγών. Οι κοινωνικές απαλλαγές θα διατηρηθούν εφόσον κρίνονται σκόπιμες, αλλά μόνο υπέρ όσων πληρούν ορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
5 Αντικειμενικά κριτήρια για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που καθιερώνει αντικειμενικά κριτήρια για τον έλεγχο 900.000 ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μεταξύ των κριτηρίων που θα προσδιορίζουν τα ακαθάριστα έσοδα και το φορολογητέο εισόδημα περιλαμβάνονται το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και οι δαπάνες που πραγματοποιεί ο επιτηδευματίας σε μετρητά. Η Ν.Δ. θεωρεί ότι η διάταξη είναι αόριστη και γενική και θα πρέπει τα αντικειμενικά κριτήρια να λειτουργούν παράλληλα με το λογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματος. Μάλιστα, στην περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα από τον αντικειμενικό τρόπο φορολόγησης είναι μεγαλύτερο από το λογιστικό προσδιορισμό, δίνεται στην ελεγχόμενη επιχείρηση η δυνατότητα αμφισβήτησής του.
6 Ενας φόρος στα ακίνητα: Γίνονται σχεδιασμοί για την ενοποίηση ορισμένων φόρων στην ακίνητη περιουσία. Εξετάζεται να καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος ή ενιαίο τέλος που θα περιλαμβάνει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Δεν αποκλείεται ο νέος φόρος ή το νέο τέλος που θα προκύψει να αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ν.Δ. προτείνει πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για 5 έτη, διατήρηση της αναστολής του Πόθεν Εσχες -για οποιαδήποτε κατοικία- για 3 χρόνια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
7 Απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αναμόρφωση του φορολογικού ποινολογίου. Καταργούνται πολλές υποχρεώσεις τήρησης πρόσθετων βιβλίων, μειώνονται σημαντικά τα πρόστιμα για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων και για άλλες παραβάσεις του συγκεκριμένου Κώδικα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Έως 40% κάτω οι αμοιβές των συμβολαιογράφων
Η μείωση του κόστους σύνταξης συμβολαίων έρχεται με την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος
Ψαλιδίζονται οι αμοιβές των συμβολαιογράφων έως και 40%. Σύμφωνα με κοινή απόφαση που υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης, οι αμοιβές που θα εισπράττουν στο εξής οι συμβολαιογράφοι κατά τη σύνταξη συμβολαίων μειώνονται από 30% έως και 40% για συμβόλαια αξίας άνω των 120.000 ευρώ.
Η μείωση του κόστους σύνταξης συμβολαίων έρχεται με την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος, ενώ έχει ήδη προηγηθεί η αύξηση των θέσεων συμβολαιογράφων ανά τη χώρα κατά 400 (σήμερα λειτουργούν 3.300 συμβολαιογραφικά γραφεία).
Παράλληλα, με διάταξη του πολυνομοσχεδίου το οποίο συζητείται στη Βουλή, καταργείται το κριτήριο της ιθαγένειας για τους συμβολαιογράφους.
Με την κοινή υπουργική απόφαση ορίζεται ότι για την κατάρτιση των πράξεων, o συμβολαιογράφος εισπράττει πάγια αμοιβή 20 ευρώ και αναλογική αμοιβή η οποία υπολογίζεται με βάση τη συνολική αξία που δηλώνεται στο συμβόλαιο ή τη μεγαλύτερη αξία που καθορίζεται από την αρμόδια αρχή, προσωρινά ή οριστικά. Το ποσοστό της αμοιβής αυτής, ανάλογα με το ύψος της αξίας του αντικειμένου της συναλλαγής, καθορίζεται ως εξής:
Για ποσό έως 120.000,00 ευρώ σε ποσοστό 1%.
Για ποσό από 120.000,01 έως 380.000,00 σε ποσοστό 0,70% (από 1%).
Για ποσό από 380.000,01 έως 2.000.000,00 ευρώ σε ποσοστό 0,65% (από 0,95% για ποσό από 380.000,01 έως 1.000.000 ευρώ και 0,90% από 1.000.001,00 ευρώ έως 2.000.000,00 ευρώ).
Για ποσό από 2.000.000,01 έως 5.000.000,00 ευρώ σε ποσοστό 0,55% (από 0,80%).
Για ποσό από 5.000.000,01 έως 8.000.000,00 ευρώ σε ποσοστό 0,50% (από 0,70%).
Για ποσό από 8.000.000,01 έως 10.000.000,00 ευρώ σε ποσοστό 0,40% (από 0,60%).
Για ποσό από 10.000.000,01 έως 12.000.000,00 ευρώ σε ποσοστό 0,30% (από 0,50%).
Για ποσό από 12.000.000,01 έως 20.000.000,00 ευρώ σε ποσοστό 0,25%.
Για ποσό από 20.000.000,01 και άνω σε ποσοστό 0,10%.
Για το ποσό των συμβάσεων που υπερβαίνει την αξία των 20.000.000,01 ευρώ, επιτρέπεται, με έγγραφη συμφωνία μεταξύ του συμβολαιογράφου και του παρέχοντος την εντολή προς σύνταξη συμβολαίου, να συμφωνηθεί αμοιβή μικρότερη του ποσοστού του 0,10%.
Κόστος φύλλων
Για κάθε πρόσθετο φύλλο των συμβολαιογραφικών πράξεων, για τις οποίες η αναλογική αμοιβή προσδιορίζεται σύμφωνα με τα ανωτέρω κλιμάκια, το κόστος είναι 5 ευρώ (μείωση κατά 1 ευρώ), ενώ για κάθε φύλλο αντιγράφων το κόστος είναι 4 ευρώ.
Παράλληλα, η αναλογική αμοιβή του συμβολαιογράφου για τις κατωτέρω αναφερόμενες πράξεις καθορίζεται ως εξής:
Για κάθε ενέργεια πλειστηριασμού η αναλογική αμοιβή, που καταβάλλεται από τον τελευταίο υπερθεματιστή, δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 12 ευρώ ούτε μεγαλύτερη των 120 ευρώ.
Σε περίπτωση κατακυρώσεως με την ίδια έκθεση πλειστηριασμού διαφόρων ακινήτων σε περισσότερους από έναν υπερθεματιστές καταβάλλεται από τον καθένα χωριστή αμοιβή, που υπολογίζεται με βάση το οικείο πλειστηρίασμα.
Για κάθε πράξη κατάρτισης καταστατικού Ανώνυμης Εταιρείας η αναλογική αμοιβή δεν μπορεί να είναι ανώτερη από 480 ευρώ,το ήμισυ της οποίας αποδίδεται ως εισφορά στο Ε.Τ.Α.Α. (κλάδος ΤΑ.Ν).
Για τα προσύμφωνα με αρραβώνα ή με καταβολή τιμήματος μέχρι την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου, η αναλογική αμοιβή υπολογίζεται με βάση το ποσό που καταβλήθηκε κατά την υπογραφή του προσυμφώνου και το ποσό που θα καταβληθεί μέχρι την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου. Η αναλογική αυτή αμοιβή συμψηφίζεται κατά την κατάρτιση του οριστικού συμβολαίου, εφόσον αυτό συντάσσεται εμπρόθεσμα σε εκτέλεση του προσυμφώνου.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Στέλεχος ΣΔΟΕ, υψηλόβαθμοι τραπεζικοί, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης σε εγκληματική οργάνωση
Συνολικά 53 άτομα συνελήφθησαν τα τελευταία 24ωρα σε διάφορες περιοχές της Β. Ελλάδας, κατηγορούμενα για συμμετοχή σε τέσσερις συμμορίες εκβίασης, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Κατά τη διάρκεια γιγαντιαίας επιχείρησης των διωκτικών αρχών σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Σέρρες συνελήφθησαν τις τρεις τελευταίες μέρες 53 άτομα που φέρεται να είχαν συμμετοχή στις 4 εγκληματικές οργανώσεις. Η ογκώδης δικογραφία που εκτείνεται σε 15.000 σελίδες, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 3.500 σελίδες με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των κατηγορουμένων.
Οι συλληφθέντες -ανάμεσά τους και τα πέντε ηγετικά στελέχη των οργανώσεων που προέρχονται κυρίως από επιχειρηματικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης και ορισμένα εξ αυτών είχαν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις διωκτικές αρχές για υποθέσεις εκβίασης- οδηγήθηκαν χθες το βράδυ, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι σε βαθμό κακουργήματος, παραπέμφθηκαν στον γ' ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, από τον οποίο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή.
Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των 53 συλληφθέντων συγκαταλέγονται, ένα διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης (επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του Σώματος), επιχειρηματίες, ανάμεσά τους ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων διασκέδασης που υπήρξε υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές υποστηριζόμενος από κόμμα που εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο, δύο ανώτερα τραπεζικά στελέχη κι ένα πρώην στέλεχος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, δύο δικηγόροι, ένας απότακτος κι ένας εν ενεργεία αστυνομικός, ένας δημοσιογράφος, ένας εφοριακός, ένας πρώην ποδοσφαιριστής -σερβικής καταγωγής- του ΠΑΟΚ κι ένας υπάλληλος της ίδιας ΠΑΕ.
Ως «εγκέφαλος» της συγκεκριμένης συμμορίας κατηγορείται Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο της νύχτας και υπήρξε υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης. Στο διάστημα από το 2004 έως το 2011, που φέρεται ότι λειτουργούσε το εν λόγω κύκλωμα, αποκόμισε περί τα 40 εκατ. ευρώ.
Το διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ, με πλούσια συνδικαλιστική δράση κατά το παρελθόν, κατηγορείται ότι έκανε τα «στραβά μάτια» σε φορολογικούς ελέγχους μελών των οργανώσεων, παρέχοντας κατ' ουσίαν φορολογική ασυλία. Η κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας που απαγγέλθηκε αφορά την περίπτωσή του.
Στην υπόθεση εμπλέκονται και δύο χαμηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας -ο ένας υπηρετεί στη Θεσσαλονίκη κι ο άλλος στην Αλεξανδρούπολη- σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αστυνομικοί τεθήκαν σε διαθεσιμότητα με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και σε βάρος τους διενεργούνται πειθαρχικές έρευνες.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Tι λέει το ΣΔΟΕ για την υπόθεση του κυκλώματος στη Θεσσαλονίκη

Αναφορικά με την διεξαγόμενη έρευνα στη Θεσσαλονίκη για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων, που ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις εκβιάσεων, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ανακοινώνονται τα εξής, σχετικά με τη συμβολή του στην διερεύνηση των παραπάνω υποθέσεων:
Στις 26-5-2011 δόθηκε σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, για συνδρομή στο 3ο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, περί άρσης του φορολογικού απορρήτου των οικονομικών στοιχείων συγκεκριμένων προσώπων.
Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας συνέλεξε άμεσα από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) τα στοιχεία που της ζητήθηκαν και τα παρέδωσε στα γραφεία της σε εντεταλμένο αστυνομικό.
Στις 29-7-2011 η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας παρέδωσε στην Ελληνική Αστυνομία, μετά από αίτημά της την ίδια μέρα, στοιχεία που αφορούσαν βεβαιώσεις κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Επιπλέον συμπληρωματικά στοιχεία, παρέδωσε το ΣΔΟΕ σε εντεταλμένους αστυνομικούς στις 8-8-2011, 10-8-2011, 17-8-2011, 6-9-2011, 23-9-2011 και 30-11-2011, ενημερώνοντας παράλληλα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Ήδη, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Διώτης διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για την διερεύνηση της νομιμότητας χορήγησης βεβαιώσεων κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ.
Υπενθυμίζεται ότι πέραν των ερευνών που διεξάγει ως διωκτική αρχή, το ΣΔΟΕ συνδράμει άμεσα τις προσπάθειες κάθε άλλης διωκτικής αρχής και επικουρεί πάντα την ελληνική Δικαιοσύνη, με αυτονόητο σεβασμό στους χειρισμούς της. Στο πλαίσιο αυτό, το ΣΔΟΕ συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο του για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και κάθε συναφούς έκνομης δραστηριότητας, με στόχο την αποκατάσταση και εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης στην ελληνική κοινωνία και
πίστης ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Αυτό αφορά και στελέχη του ίδιου του ΣΔΟΕ, εφόσον παραβιάζουν το νόμο και το καθήκον τους. Και αυτό φάνηκε και στις συγκεκριμένες υποθέσεις.
Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Σ.Δ.Ο.Ε.
Ιωάννης Π. Διώτης
ΠΗΓΗ: Κέρδος

Φορολογική ενημερότητα ακόμα και σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο

Friday January 20, 2012 12:30 AM

Υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση η τροπολογία της Λ. Κατσέλη
Υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση η τροπολογία που κατέθεσε η Λούκα Κατσέλη στο πολυνομοσχέδιο και αφορούσε στη χορήγηση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας, σε υπόχρεους των οποίων τα χρέη προς το Δημόσιο είναι μικρότερα από τις επιστροφές που οφείλει το Δημόσιο προς αυτούς.

Ακόμη, υιοθετήθηκε και η δεύτερη από τις τρεις τροπολογίες της κ. Κατσέλη, που αφορούσε στη θέσπιση κανόνων λειτουργίας των ιδιωτικών εταιρειών που εισάγονται στη διαδικασία είσπραξης των εν λόγω οφειλών, δηλαδή στον έλεγχο των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών που επιστρατεύονται απ' το Δημόσιο στην προσπάθεια είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σημειώνεται πως με το πολυνομοσχέδιο εισάγονται και έμμεσες τεχνικές φορολογικού ελέγχου. Η περαίωση έχει ενοχλήσει την τρόικα και η Κυβέρνηση καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς ελέγχου με τους νεοεπιλεγόμενους τώρα ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών μέσα από διεθνώς παραδεκτές μεθόδους που προκύπτουν μέσα από τη βιβλιογραφία και μέσα από τη διεθνή πρακτική.



Πηγή: Newsbeast.gr