Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Δωρεάν γη σε χιλιάδες αγρότες
Απάντηση στην οικονομική ύφεση που πλήττει την ελληνική περιφέρεια και την αγροτική οικονομία ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση με την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού μέτρου: τη δωρεάν ουσιαστικά παραχώρηση δημόσιας γεωργικής γης 4,5 εκατ. στρεμμάτων σε αγρότες.
Η κυβέρνηση θα διαθέσει με συμβολικό ενοίκιο αγροτική γη που ανήκει στο Δημόσιο σε ακτήμονες, γεωργούς με μικρούς κλήρους, εποίκους και κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας έτσι νέα διέξοδο στον αγροτικό κόσμο που έχει πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση.
Περισσότερα από 140.000 αγροτεμάχια εκατομμυρίων στρεμμάτων του Ελληνικού Δημοσίου, που παρέμεναν ανεκμετάλλευτα επί σειρά δεκαετιών, πρόκειται να παραχωρηθούν έναντι συμβολικού τιμήματος σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ξεκινώντας άμεσα με 15.000 στρέμματα στην Αττική και 660.000 στρέμματα στην Κεντρική Μακεδονία.
Με αυτήν την κυβερνητική απόφαση βασικά εκχωρείται ζωτικός χώρος σε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους και τους παρέχεται η δυνατότητα να μεγαλώσουν τον «κλήρο» τους. Οι εκτάσεις αυτές θα διατεθούν μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων 5 έως και 15 ετών με συμβολικό τίμημα το κάθε στρέμμα σε επαγγελματίες αγρότες, ύστερα από προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Η συνολική έκταση των εποικιστικών εκτάσεων που διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φτάνει τα 11,7 εκατ. στρέμματα. Από αυτά:
το 50% είναι δασικά ή έχουν εν τω μεταξύ δασωθεί,
τα 4,5 εκατ. στρέμματα είναι καλλιεργήσιμα και
τα 1,5 εκατ. στρέμματα είναι επικλινείς εκτάσεις ακατάλληλες για καλλιέργειες.
Επομένως, οι προς παραχώρηση εκτάσεις για γεωργική εκμετάλλευση στους Ελληνες αγρότες ανέρχονται σε 4,5-5 εκατ. στρέμματα.
Βασικός σκοπός της παραχώρησης γης στους αγρότες είναι η ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής με προϊόντα ανταγωνιστικά. Αν, άλλωστε, υπολογίσουμε ότι η καλλιεργούμενη γη σήμερα είναι 39 εκατ. στρέμματα, αυτό σημαίνει ότι με τη διανομή των 4,5-5 εκατ. στρεμμάτων η εγχώρια αγροτική παραγωγή μπορεί να αυξηθεί σε ποσοστό έως και 11,5%.
Δικαιούχοι αυτών των εκτάσεων μπορούν να είναι νέοι αγρότες έως 30 ετών, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί.
Τα κριτήρια
Βέβαια, για τις εκτάσεις μέχρι 10 στρέμματα τα κριτήρια διαφοροποιούνται και συνοψίζονται στα εξής δύο: Προηγούνται οι όμοροι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μεταξύ όμορων κατά κύριο επάγγελμα αγροτών θα προτιμάται αυτός που είναι ιδιοκτήτες της μικρότερης έκτασης.
Ηδη έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή αγροτεμαχίων στην Αττική, αλλά και στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και μπορούν να παραχωρηθούν έναντι συμβολικού τιμήματος σε γεωργούς περισσότερα από 675.000 στρέμματα.
Η αρχή παραχώρησης γης αναμένεται να γίνει από αυτές τις περιοχές και στο αμέσως προσεχές διάστημα πρόκειται να δημοσιευτεί εκδήλωση ενδιαφέροντος για περισσότερα από 7.500 αγροτεμάχια, στα οποία θα έχουν προτεραιότητα για μίσθωση αγρότες όμορων εκτάσεων αλλά και ακτήμονες.
Μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη για 5.345 μικρά αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 17.175 στρεμμάτων που θα παραχωρηθούν έναντι συμβολικού τιμήματος, καθώς και για 1.392 μεγάλα αγροτεμάχια έκτασης 643.691 στρέμματα για μακροχρόνια μίσθωση.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί
Δημόσιες προσκλήσεις και επιλογή από τις περιφέρειες
Η διαδικασία για την εφαρμογή αυτής της κυβερνητικής πολιτικής προβλέπει την έκδοση υπουργικής απόφασης προκειμένου να δημιουργηθεί νομική βάση για το συμβολικό τίμημα (λίγα ευρώ) ανά στρέμμα, διότι τώρα συνδέεται με την αντικειμενική αξία και είναι μεγάλο.
Στη συνέχεια, το υπουργείο θα παραχωρήσει στις περιφέρειες το ψηφιακό αρχείο με τα σαφή όρια κάθε αγροτεμαχίου, διότι σύμφωνα με το υπάρχον δίκαιο αυτές είναι αρμόδιες να κάνουν τις μισθώσεις.
Ακολούθως, κάθε περιφέρεια θα εκδώσει δημόσια πρόσκληση στις περιοχές της (περιφερειακές ενότητες - πρώην νομοί δηλαδή) προς τους ενδιαφερόμενους αγρότες.
Σε κάθε περιφέρεια θα γίνει η επιλογή από τα αρμόδια όργανά της στους δικαιούχος, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν οριστεί.
Στόχος των παραχωρήσεων με μισθωτήρια διάρκειας 5 έως 15 ετών είναι οι εκτάσεις αυτές να καλλιεργηθούν με προϊόντα που απαρτίζουν τα «καλάθια» των 13 περιφερειών της χώρας, με ανταγωνιστικά προϊόντα που έχουν ζήτηση στο εξωτερικό, ενώ είναι δυνατόν να καλλιεργηθούν ενεργειακά φυτά αλλά και ζωοτροφές.
Η ηγεσία του υπουργείου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πωληθούν οι εκτάσεις του Δημοσίου και δη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το χαμηλό ενοίκιο στους αγρότες επιλέχθηκε ώστε από τη μια πλευρά να ενισχυθούν και από την άλλη να μην αποκτήσουν δικαίωμα διεκδίκησης μέσω χρησικτησίας κ.λπ.
Η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου γίνεται σε όλη την Ελλάδα και σειρά μετά την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία έχουν η Θράκη, η Δυτική Μακεδονία και η Θεσσαλία.
ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ
Αυξάνεται από το 2008 η απασχόληση στη γεωργία
Η απόφαση της κυβέρνησης για την παραχώρηση γης έρχεται σε μια χρονική περίοδο που οι Ελληνες ξεκίνησαν να παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν από την κρίση που πλήττει τη χώρα. Πολλοί είναι εκείνοι που άρχισαν να εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και επιστρέφουν στην επαρχία για να γίνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 2010 αυξήθηκαν οι αγρότες κατά 8%. Σε απόλυτους αριθμούς το αγροτικό επάγγελμα αυξήθηκε κατά 50-60.000 επαγγελματίες, οι οποίοι μάλιστα είναι πολύ νέοι. Η τάση αυτή συνδέεται με τον αυξημένο αριθμό των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας που ξεκινούν από τον αγροτικό τομέα, αλλά και με τη μετακίνηση εργαζομένων από άλλους τομείς της οικονομίας. Πρόκειται για μια εξέλιξη που βρίσκει την αιτία της σύμφωνα με ειδικούς στο γεγονός ότι ο τομέας των τροφίμων που συνδέεται με την αγροτική παραγωγή εμφανίζεται περισσότερο ανθεκτικός στην οικονομική κρίση. Αλλωστε, ο πρωτογενής τομέας καλύπτει σημαντικό μέρος της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας.
Χαρακτηριστικά στη Κεντρική Μακεδονία ο πρωτογενής τομέας καλύπτει το 20,3% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, στη Θεσσαλία το 11,9%, στην Κρήτη το 9,8%, στη Στερεά Ελλάδα το 9,6%, στην Πελοπόννησο το 9,4% στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το 8,4%.
Ο αγροτικός τομέας σήμερα απασχολεί το 11% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις κατά το α' εξάμηνο του 2010 καταγράφηκε αισθητή αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων κατά 6,1%, συνεχίζοντας μια τάση που ξεκίνησε το 2008. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η τάση αυτή άγγιξε το β' εξάμηνο του 2010 ποσοστό αύξησης της τάξης του 10%, δημιουργώντας έναν μέσο όρο της χρονιάς κοντά στο 8%.
Κ. Σκανδαλίδης: Εφαλτήριο για την ανάπτυξη
Το έδαφός μας είναι χρυσοφόρα πηγή για την ελληνική γεωργία και είναι ντροπή να μην αξιοποιείται αργούσα γη εκατομμυρίων στρεμμάτων. Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την ελληνική παραγωγή ποιότητας, ταυτότητας και ευφορίας. Η διαδικασία για την παραχώρηση της αγροτικής γης θα είναι αποκεντρωμένη, ανοιχτή, απόλυτα διαφανής και θα λύσει έναν γόρδιο δεσμό ξεκινώντας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με αποδέκτες ακτήμονες αγρότες, νέους γεωργούς, επαγγελματίες αγρότες, ομάδες παραγωγών και αγροτικούς συνεταιρισμούς.
ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ
Εξετάζεται και η εκχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας
Δεδομένου ότι μεταξύ των εκτάσεων 4,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων γης που είναι προς παραχώρηση υπάρχουν και καταπατημένες εκτάσεις, η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει το ενδεχόμενο να εκχωρήσει και τίτλους ιδιοκτησίας έναντι εύλογου τιμήματος.
Τα πρώτα πάντως αγροτεμάχια κάτω των 10 στρεμμάτων σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία θα δοθούν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, ενώ διαθέτουν όμορες στα αγροτεμάχια αυτά εκτάσεις. Επιπρόσθετα όμως μεταξύ αυτών θα προτιμηθούν αυτοί που είναι ιδιοκτήτες της μικρότερης έκτασης. Οι αγρότες θα μπορούν να τα νοικιάσουν με συμβολικό τίμημα, με αποκλειστικό σκοπό γεωργικές καλλιέργειες ή εκτροφή ζώων.
Τα 1.392 μεγάλα αγροτεμάχια θα νοικιαστούν σε συμβολική τιμή με μακροχρόνια μίσθωση άνω των 15 χρόνων, σε νέους αγρότες κάτω των 30 χρόνων, συνεταιρισμούς αγροτών ή κτηνοτρόφων, ομάδες παραγωγών.
Ενοικίαση
Η ενοικίαση θα γίνεται ανά αγροτεμάχιο ή ομάδες αγροτεμαχίων κατά προτίμηση γειτονικών με σκοπό την αξιοποίησή τους για παραγωγή διατροφικών προϊόντων ή ζωοτροφών, ή ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.
Παράλληλα, θα δοθεί το δικαίωμα στους κτηνοτρόφους να αξιοποιήσουν τα ως σήμερα αναξιοποίητα βοσκοτόπια που ανήκουν στο Δημόσιο ή στους ΟΤΑ και είναι στην ουσία εγκαταλελειμμένα.
Στα προς παραχώρηση αγροτεμάχια περιλαμβάνονται εκτάσεις του Δημοσίου, των δήμων ή κοινοτήτων έναντι συμβολικού τιμήματος, καθώς και όλες οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που έχουν δημιουργηθεί από αποξηράνσεις λιμνών.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Οι πλούσιοι Έλληνες δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν
Την άποψη ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας θα είναι επώδυνη, αλλά η χώρα θα ξεπεράσει την κρίση, εξέφρασε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν. «Νομίζω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει», δήλωσε ο κ. Καν, προσθέτοντας ότι οι πλουσιότεροι Έλληνες πολίτες συνεχίζουν να μην πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.
Πιο αναλυτικά σε σχετική ερώτηση του "ΕΘΝΟΥΣ" απάντησε: "Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει… Αντιλαμβάνομαι πόσο επώδυνο είναι για τους Έλληνες, αλλά πιστεύω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει".
Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως και έγκαιρα όλα τα σκέλη του οικονομικού της προγράμματος. "Η Ελλάδα θα τα καταφέρει, με την προϋπόθεση δύο πραγμάτων: Πρώτον, ότι όλα τα σκέλη του προγράμματος εφαρμόζονται πραγματικά στο σωστό χρόνο. Αυτό πρέπει να γίνει...
Η ελληνική Κυβέρνηση, η οποία έδειξε μεγάλο θάρρος με την εφαρμογή αρκετών περιοχών του προγράμματος πέρυσι, δεν θα πρέπει να χάσει τη δυναμική της. Συνεπώς, είναι απόλυτα σαφές τι πρέπει να γίνει στο μέλλον. Κάποιο μέρος από αυτά που έγιναν δεν λειτουργεί τόσο καλά, όσο περιμέναμε.
Για παράδειγμα, οι πιο πλούσιοι στη χώρα συνεχίζουν να μην πληρώνουν τους φόρους που θα πλήρωναν σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Δεύτερον, πρέπει επίσης να γίνουν αυτά που υποσχέθηκαν οι Ευρωπαίοι. Υπάρχει η ανάγκη ενός πιο συνολικού σχεδίου από την πλευρά της Ευρώπης. Η αποσπασματική προσέγγιση, με το ασχολείσαι τη μία ημέρα με τα επιτόκια, την άλλα ημέρα με κάτι άλλο, δεν λειτουργεί καλά…και ακόμη περιμένουμε να παρουσιασθεί".
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Κόλλησε ο σκληρός του TAXIS
provlhmata_TAXISnetΚίνδυνο «κατάρρευσης» αντιµετωπίζει το σύστηµα TAXISnet του υπουργείου Οικονοµικών που ήδη υπολειτουργεί, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι το πρόβληµα θα επιδεινωθεί ενόψει της µαζικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά, απότη∆ευτέρα 18Απριλίου για ελεύθερους επαγγελµατίες και επιχειρήσεις και από 1η Μαΐου για µισθωτούς και συνταξιούχους.
Τις τελευταίες ηµέρες ο µέσος χρόνος αποστολής µιας δήλωσης ξεπερνά τα 15-20 λεπτά, το σύστηµα είναι αργό και συχνά παρουσιάζει σφάλµατα, µε συνέπεια, αν ο χρήστης δεν έχει προλάβει να την αποθηκεύσει, να πρέπει να την πληκτρολογήσει εξαρχής. Ταυτόχρονα, οι νέοι χρήστες του TAXISnet (από τις 6/12/2010 οπότε και άλλαξε το καθεστώς) υποχρεούνται να έχουν έναν ειδικό κλειδάριθµο, τον οποίο όµως για να τον παραλάβουν πρέπει ναµεταβούν υποχρεωτικά στις ∆ΟΥ. Τις τελευταίες λοιπόν εβδοµάδες, ουρές σχηµατίζονται στα τµήµατα Μητρώου των εφοριών από λογιστές που περιµένουν να παραλάβουν τους σχετικούς κλειδάριθµους.
Κοινή διαπίστωση είναι ότι το υπουργείο Οικονοµικών «βιάστηκε» να καθιερώσει την υποχρεωτικότητα, από φέτος, στην υποβολή ηλεκτρονικά των δηλώσεων που θα γίνειµέσω λογιστών. Το σύστηµα, όπωςλέει στα «ΝΕΑ» ο γ.γ. της Ενωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελµατιών Αττικής ∆. Τσαµόπουλος, ήταν ανέτοιµο να δεχτεί 1,1 εκατοµµύρια δηλώσεις επιχειρήσεων, επιτηδευµατιών και ελεύθερων επαγγελµατιών, γι’ αυτό και τουπουργείο ανακοίνωσε παρατάσεις, µε τον φόβο ωστόσο της κατάρρευσης να παραµένει. Χθες, για παράδειγµα, από τις 3 το µεσηµέρι µέχρι και µετά τις 5 το απόγευµα, µια σειρά υπηρεσιών του TAXISnet δεν ήταν διαθέσιµη (όπως εγγραφή νέων χρηστών, υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, κ.ά.), προκειµένου να «φορτωθεί» µία ακόµη καινούργια εφαρµογή µε στόχο να επιταχυνθούν οι χρόνοι υποβολής των δηλώσεων. Στις διαµαρτυρίες των λογιστών και των φοροτεχνικών ήρθαν χθες να προστεθούν εκείνες των εµπόρων. «Τεράστια προβλήµατα και απίστευτη ταλαιπωρία αντιµετωπίζουν καθηµερινά όσοι επιθυµούν να εκµεταλλευτούν τις καινοτόµες λύσεις που παρέχει η ηλεκτρονική πύλη του TAXISnet, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν και αντί της εξοικονόµησης χρόνου έγινε ακριβώς το αντίθετο», σηµειώνει σε επιστολήτου προς τον υπουργό Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου ο πρόεδρος της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ελληνικού Εµπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης. Και ζητά νέα παράταση της προθεσµίας υποβολής των δηλώσεων, ώς το τέλος Μαΐου.
ΚΙΝ∆ΥΝΟΣ ΑΠΟ ∆ΕΥΤΕΡΑ. Από τη Μεγάλη ∆ευτέρα 18 Απριλίου µάλιστα, οπότε αρχίζει να υποβάλλεται ο µεγαλύτερος όγκος δηλώσεων επιχειρήσεων και επαγγελµατιών, ο φόβος ότι το σύστηµα δεν θα ανταποκριθεί είναι έντονος. Το µεγαλύτερο, δε, πρόβληµα θα παρουσιαστεί από τον Μάιο και µετά, οπότε και ξεκινούν οι προθεσµίες για µισθωτούς και συνταξιούχους. Τα παραπάνω έχουν επισηµανθεί προς την ηγεσία της ΓΓΠΣ από την Οµοσπονδία Φοροτεχνικών σεσυνάντηση που είχαν προ ηµερών, µε τους τελευταίους να προτείνουν µεταβατικά, µόνο για φέτος, να επιτραπεί η αποστολή των δηλώσεων µέσω των δικών τους κωδικών.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
22 ερωτήσεις – απαντήσεις για το νέο Ε9
Εκατοντάδες είναι τα ερωτήματα που δέχονται καθημερινά οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για την υποβολή των εντύπων Ε9 (δήλωση στοιχείων ακινήτων) καθώς κάθε χρόνο χιλιάδες φορολογούμενοι υποχρεούνται να συμπληρώσουν το σύνθετο αυτό έντυπο.
Το υπουργείο Οικονομικών κατέγραψε τα συνηθέστερα ερωτήματα των πολιτών και δίνει απαντήσεις μέσω ενός χρηστικού οδηγού. «Το Βήμα» παρουσιάζει τα 22 πιο σημαντικά ερωτήματα που αφορούν τη σωστή συμπλήρωση, τα δικαιολογητικά και τις διαδικασίες για την υποβολή του εντύπου Ε9.
1. Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2011;
Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων για το έτος 2011 είναι:
- Όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν εμπράγματα  δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα και αποκτήθηκαν εντός του έτους 2010.
- Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2011 έχουν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους, τα οποία έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 προηγουμένων ετών.
- Ο υπόχρεος που στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών συμπεριέλαβε σύζυγο ή λοιπά προστατευόμενα μέλη, εφόσον έχουν επέλθει μεταβολές στην οικογενειακή του κατάσταση όπως έχει απεικονισθεί στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών (έτη 2005 έως 2010), ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβληθεί η κατάσταση των ακινήτων.
- Το προστατευόμενο μέλος που σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υποχρεούται σε δήλωση φορολογίας εισοδήματος, εφόσον έχει επέλθει μεταβολή στην περιουσιακή του κατάσταση εντός του 2010.
2. Πότε υποβάλλεται η δήλωση στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων έτους 2011;
Σύμφωνα με το ν. 3842/2010 άρθρο 51, η δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2011 φυσικών προσώπων υποβάλλεται μέχρι την 15η Φεβρουαρίου 2011. Όμως σύμφωνα με την ΠΟΛ.1022/3.2.2011 Υπουργική Απόφαση η δήλωση Ε9 φυσικών προσώπων, υποβάλλεται στις ίδιες ημερομηνίες με τη δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος. Επίσης παρέχεται και δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης μέχρι την 30η Ιουνίου 2011.
3. Πότε υποβάλλεται η δήλωση στοιχείων ακινήτων νομικών προσώπων έτους 2011;
Σύμφωνα με το ν. 3842/2010 άρθρο 51, η δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2011 νομικών προσώπων υποβάλλεται μέχρι την 15η Μαΐου 2011. Όμως σύμφωνα με την ΠΟΛ.1022/3.2.2011 Υπουργική Απόφαση η δήλωση στοιχείων ακινήτων νομικών προσώπων υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά μέχρι 30 Ιουνίου 2011. Η έναρξη ισχύος της Υπουργικής Απόφασης είναι από τη δημοσίευση της απόφασης στο Φ.Ε.Κ., δηλ. από την 7-2-2011.
4. Υπάρχει δυνατότητα ταχυδρομικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων
;
ΝΑΙ. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων έτους 2011 μπορεί να αποστέλλεται και ταχυδρομικά στις ίδιες ημερομηνίες, με αυτές των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
5. Ποιος είναι υπόχρεος να συμπεριλάβει στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2011 ακίνητα που ανεγείρονται με το σύστημα της αντιπαροχής και από το εργολαβικό προσύμφωνο, συμφωνήθηκε να πάρει ο εργολάβος ;
Από το έτος 2011 υπόχρεος σε δήλωση στοιχείων ακινήτων για τα ακίνητα που συμφωνήθηκε να μεταβιβαστούν και δεν έχουν μεταβιβαστεί από τον οικοπεδούχο στον εργολάβο ή σε τρίτα πρόσωπα, είναι ο εργολάβος εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τριών ετών από την έκδοση της αρχικής οικοδομικής άδειας ή έχουν εκμισθωθεί ή με οποιονδήποτε τρόπο χρησιμοποιηθεί από τον εργολάβο εντός των τριών αυτών ετών.
Αν όμως δεν έχει παρέλθει η τριετία ή το ακίνητο δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τον εργολάβο καθ’ οιονδήποτε τρόπο, υπόχρεος να το δηλώσει είναι ο οικοπεδούχος
6. Σε τι ενέργειες πρέπει να προβεί ο οικοπεδούχος προκειμένου να διαγράψει από τη δήλωση Ε9 ακίνητα που ανεγείρονται με το σύστημα της αντιπαροχής και από το εργολαβικό προσύμφωνο συμφωνήθηκε ότι θα τα πάρει ο εργολάβος;
Ο οικοπεδούχος, επί των ακινήτων των οποίων ανεγείρονται κτίσματα από εργολάβο, οφείλει να υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2011 για να διαγράψει τα ακίνητα που συμφωνήθηκε να μεταβιβαστούν και δεν έχουν μεταβιβαστεί στον εργολάβο ή σε τρίτα πρόσωπα, εφόσον έχουν παρέλθει τρία έτη από την έκδοση της αρχικής οικοδομικής άδειας ή έχουν χρησιμοποιηθεί ή εκμισθωθεί από τους εργολάβους μέσα στα τρία έτη. Επίσης, οφείλουν να συνυποβάλουν φωτοαντίγραφο της οικοδομικής άδειας και του εργολαβικού προσυμφώνου.
7. Σε τι ενέργειες πρέπει να προβεί ο εργολάβος προκειμένου να δηλώσει στη δήλωση Ε9 ακίνητα που ανεγείρονται με το σύστημα της αντιπαροχής που από το εργολαβικό προσύμφωνο συμφωνήθηκε ότι θα τα πάρει ο εργολάβος και έχουν περάσει τρία χρόνια από την έκδοση της οικοδομικής αδείας;
Από το έτος 2011 υπόχρεος σε δήλωση στοιχείων ακινήτων είναι ο εργολάβος για τα ακίνητα που συμφωνήθηκε να μεταβιβαστούν και δεν έχουν μεταβιβαστεί από τον οικοπεδούχο στον εργολάβο ή σε τρίτα πρόσωπα, εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τριών ετών από την έκδοση της αρχικής οικοδομικής άδειας ή έχουν εκμισθωθεί ή με οποιονδήποτε τρόπο χρησιμοποιηθεί από τον εργολάβο εντός των τριών αυτών ετών.
Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή οι εργολάβοι οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση Ε9 έτους 2011, αναγράφοντας τα ακίνητα που θα λάβουν ως αντάλλαγμα, σύμφωνα με το εργολαβικό προσύμφωνο.
Ακόμη, οφείλουν να συνυποβάλουν φωτοαντίγραφο της οικοδομικής άδειας και του εργολαβικού προσυμφώνου.
8. Από πότε είναι απαραίτητη η προσκόμιση πιστοποιητικού φόρου ακίνητης περιουσίας κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου;
Το πιστοποιητικό φόρου ακίνητης περιουσίας είναι απαραίτητο για συμβολαιογραφικά έγγραφα που συντάσσονται από 1ης Ιανουαρίου 2012 και έπειτα.
9.  Οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινό έντυπο Ε9;
ΝΑΙ. Οι σύζυγοι υποβάλλουν υποχρεωτικά κοινό έντυπο Ε9.
10. Σε περίπτωση γάμου εντός του 2010 υποχρεούται οι σύζυγοι να υποβάλλουν κοινό Ε9;
Σε περίπτωση γάμου εντός του 2010 υποχρεούται ο υπόχρεος-σύζυγος να υποβάλλει Ε9 έτους 2011 μόνο εφόσον η σύζυγος έχει εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα τα οποία έχουν αναγραφεί στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών.

11. Τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για υπόχρεο σε δήλωση Ε9 που απεβίωσε εντός του 2010;
Σε περίπτωση θανάτου του υπόχρεου μέχρι 31-12-2010 υποχρεούνται οι κληρονόμοι του αποβιώσαντος να υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2011 στο όνομα του αποβιώσαντος συμπληρώνοντας στην πρώτη σελίδα του εντύπου τα στοιχεία του θανόντος σημειώνοντας «Χ» στην ένδειξη «διαγραφή λόγω θανάτου» καθώς και τα στοιχεία των λοιπών μελών όπως είχαν δηλωθεί στις δηλώσεις προηγουμένων ετών του αποβιώσαντος, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις «σχέση με τον υπόχρεο» και «μεταβολή σχέσης –διαγραφή -άλλη αιτία». Στο εσωτερικό του εντύπου δε θα αναγραφεί κανένα ακίνητο. Υπόχρεοι να δηλώσουν τα ακίνητα αυτά στη δήλωση στοιχείων ακινήτων είναι οι εξ’ αδιαθέτου κληρονόμοι κατά το ποσοστό τους, εφόσον δεν έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι τις 31-12-2010 ή από τους εκ διαθήκης κληρονόμους κατά το ποσοστό τους εφόσον έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι τις 31-12-2010.
12. Όταν επέλθει μεταβολή εντός του έτους 2010 στην οικογενειακή κατάσταση λόγω θανάτου της συζύγου ή των προστατευόμενων μελών ποιος υποχρεούται να το δηλώσει στο Ε9;
Σε περίπτωση θανάτου της συζύγου ή των προστατευόμενων μελών του υπόχρεου μέχρι 31-12-2010, ο υπόχρεος-σύζυγος θα υποβάλει έντυπο Ε9 έτους 2011 συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις «σχέση με τον υπόχρεο» καθώς και «μεταβολή σχέσης –διαγραφή –Λόγω θανάτου». Στο εσωτερικό του εντύπου δε θα αναγραφούν στοιχεία των ακινήτων του θανόντος.
13. Σε περίπτωση διακοπής σχέσης των συζύγων εντός του έτους 2010, ποιος υποχρεούται να υποβάλει Ε9;
Σ’ αυτή την περίπτωση ο υπόχρεος-σύζυγος που τα προηγούμενα έτη είχε αναγράψει τα ακίνητα της συζύγου του στο κοινό έντυπο Ε9, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2011 και να αναγράψει στην πρώτη σελίδα του εντύπου την σύζυγο, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις «σχέση με τον υπόχρεο –σύζυγος» και «μεταβολή σχέσης –διαγραφή -άλλη αιτία». Στο εσωτερικό του εντύπου δε θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων της συζύγου. Η σύζυγος δε θα υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2011, εφόσον δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων της.
14. Τέκνο που δεν είναι πλέον προστατευόμενο την 1η Ιανουαρίου 2011 σύμφωνα με τις διατάξεις φορολογίας εισοδήματος, υποχρεούται σε υποβολή Ε9 για το έτος 2011;
Ο Υπόχρεος-γονέας που στις δηλώσεις Ε9 των προηγουμένων ετών συμπεριέλαβε τα ακίνητα τέκνου του, το οποίο το 2011 δεν είναι προστατευόμενο μέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2011 και στην πρώτη σελίδα του εντύπου αναγράφει το τέκνο, σημειώνοντας «Χ» στις αντίστοιχες ενδείξεις «σχέση με τον υπόχρεο –τέκνο» και «μεταβολή σχέσης –διαγραφή -άλλη αιτία». Στο εσωτερικό του εντύπου που θα υποβληθεί από τον υπόχρεο-γονέα δε θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων του τέκνου. Το τέκνο οφείλει να υποβάλει έντυπο Ε9 έτους 2011 με το οποίο δηλώνει μόνο τις μεταβολές των ακινήτων του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων του, δε θα υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2011.
15. Ανήλικο που σύμφωνα με τις διατάξεις φορολογίας εισοδήματος έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και έχει τροποποιήσεις στα  ακίνητά του, πως θα δηλώσει τις μεταβολές αυτές;
Με δήλωση στοιχείων ακινήτων στο όνομα του (δηλαδή η δήλωση θα υποβληθεί στο όνομα του ανηλίκου).
16. Ακίνητο που μεταβιβάστηκε μέσα στο έτος 2010 και είχε αναγραφεί στις δηλώσεις Ε9 των προηγουμένων ετών πως θα διαγραφεί;

Στην περίπτωση αυτή θα υποβληθεί από τον υπόχρεο δήλωση Ε9 έτους 2011, και στην πρώτη σελίδα του εντύπου στις ενδείξεις «Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 τα έτη 2005 έως 2009» και «Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 το έτος 2010» θα διαγραμμιστούν οι αντίστοιχες επιλογές, δηλαδή «ΝΑΙ» εφόσον έχουν δηλωθεί ακίνητα ή «ΟΧΙ» εφόσον δεν έχουν δηλωθεί ακίνητα για τα έτη αυτά. Στο εσωτερικό της δήλωσης θα αναγραφούν όλα τα στοιχεία του ακινήτου που μεταβιβάστηκε και στη στήλη «κωδ. μεταβολής» (24 του πίνακα 1 και 22 του πίνακα 2) θα αναγραφεί ο κωδ. αριθμός 3 (διαγραφή ακινήτου).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ως αύξων αριθμός του ακινήτου, σε περίπτωση που έχει αποσταλεί το εκκαθαριστικό σημείωμα ενιαίου τέλους ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.) έτους 2008 θα αναγραφεί υποχρεωτικά ο αριθμός Α.Τ.ΑΚ. που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα και όχι ο αύξων αριθμός ακινήτου.  Μόνο στην περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί το εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. ως αύξων αριθμός θα αναγραφεί εκείνος της δήλωσης Ε9 με τον οποίο δηλώθηκε το ακίνητο για πρώτη φορά.
17. Πως γίνεται η μεταβολή ακινήτου που έχει ήδη δηλωθεί στο έντυπο Ε9 προηγουμένων ετών;
Στην περίπτωση αυτή θα υποβληθεί από τον υπόχρεο δήλωση Ε9 έτους 2011, και στην πρώτη σελίδα του εντύπου στις ενδείξεις «Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 τα έτη 2005 έως 2009» και «Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 το έτος 2010» θα διαγραμμιστούν οι αντίστοιχες επιλογές, δηλαδή «ΝΑΙ» εφόσον έχουν δηλωθεί ακίνητα ή «ΟΧΙ» εφόσον δεν έχουν δηλωθεί ακίνητα για τα έτη αυτά. Στο εσωτερικό του εντύπου αναγράφονται όλα τα στοιχεία του ακινήτου που μεταβάλλεται, στην κατάσταση που είναι την 1η Ιανουαρίου 2011 και στη στήλη «κωδ. μεταβολή» (24 του πίνακα 1 και 22 του πίνακα 2) θα αναγραφεί ο κωδ. αριθμός 2 (μεταβολή στοιχείων ακινήτου που έχει ήδη δηλωθεί).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ως αύξων αριθμός του ακινήτου, σε περίπτωση που έχει αποσταλεί το εκκαθαριστικό σημείωμα ενιαίου τέλους ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.) έτους 2008 θα αναγραφεί υποχρεωτικά ο αριθμός Α.Τ.ΑΚ. που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα και όχι ο αύξων αριθμός ακινήτου. Σε περίπτωση όμως που έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 και ο Α.Τ.ΑΚ. σε αυτό είναι διαφορετικός από τον αντίστοιχο του 2008, τότε αναγράφεται υποχρεωτικά ο Α.Τ.ΑΚ. από το εκκαθαριστικό έτους 2009.
Μόνο στην περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί το εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. ως αύξων αριθμός θα αναγραφεί εκείνος της δήλωσης Ε9 με τον οποίο δηλώθηκε το ακίνητο για πρώτη φορά.
18. Πως δηλώνεται ακίνητο που αποκτήθηκε εντός το έτους 2010;
Στην περίπτωση αυτή θα υποβληθεί από τον υπόχρεο δήλωση Ε9 έτους 2011, και στην πρώτη σελίδα του εντύπου στις ενδείξεις «Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 τα έτη 2005 έως 2009» και «Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 το έτος 2010» θα διαγραμμιστούν οι αντίστοιχες επιλογές, δηλαδή «ΝΑΙ» εφόσον έχουν δηλωθεί ακίνητα ή «ΟΧΙ» εφόσον δεν έχουν δηλωθεί ακίνητα για τα έτη αυτά. Στη στήλη «κωδ. μεταβολής» του εσωτερικού του εντύπου (24 του πίνακα 1 και 22 του πίνακα 2) θα αναγραφεί ο κωδ. αριθμός 1 (δήλωση νέου ακινήτου).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ως αύξων αριθμός του νέου ακινήτου, στο εσωτερικό του εντύπου, θα αναγραφεί ο επόμενος αριθμός που ακολουθεί τον τελευταίο αύξοντα αριθμό της τελευταίας υποβληθείσας δήλωσης Ε9 προηγουμένων ετών.
19. Με το Ε9 υποβάλλονται και οι τίτλοι κυριότητας;
ΟΧΙ, υποχρεούται όμως ο υπόχρεος στις σημειώσεις φορολογουμένου να αναγράψει τον αριθμό παραστατικού και την ημερομηνία αυτού που αποδεικνύει τη μεταβολή, (π.χ. συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κλπ).
20. Ποια ακίνητα γράφονται στον πίνακα 1 και ποια στον πίνακα 2 του εντύπου Ε9;
Στον πίνακα 1 γράφονται όλα τα κτίσματα που βρίσκονται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
Επίσης στον ίδιο πίνακα γράφονται τα στοιχεία των εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού οικοπέδων είτε έχουν κτίσματα είτε όχι.
Στον πίνακα 2 αναγράφονται όλα τα γήπεδα-εκτάσεις που είναι εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.   
21. Ακίνητο που αποκτήθηκε μέσα στο έτος 2010 και μεταβιβάστηκε το ίδιο έτος υποχρεούται ο υπόχρεος να το αναγράψει στο Ε9 έτους 2011;
Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται η αναγραφή του συγκεκριμένου ακινήτου στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.
22. Νομικό πρόσωπο που διέκοψε τις εργασίες του μέχρι την 31-12-2010 υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων;
ΝΑΙ, όλα τα νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν υποβάλλει δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών και διέκοψαν τις εργασίες τους μέχρι 31-12-2010, υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, συμπληρώνοντας στην πρώτη σελίδα του εντύπου τα στοιχεία τους, σημειώνοντας «Χ» στην αντίστοιχη ένδειξη «διαγραφή λόγω διακοπής εργασιών».
ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Αλαλούμ στις δηλώσεις μέσω TAXIS
Πάνω από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι υπολογίζεται εφέτος ότι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωσή τους μετά και την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλλει σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εμπόρους και τους βιοτέχνες την υποχρεωτική υποβολή μέσω του συστήματος TaxisNet. Αυτό με την προϋπόθεση ότι το σύστημα Taxisnet θα συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς προβλήματα γιατί το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου το εν λόγω σύστημα «έπεσε» είτε από υπερφόρτωση είτε από πρόβλημα σε μετασχηματιστές της ΔΕΗ.
Αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι εφέτος με τη μαζική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά υπάρχει κίνδυνος να έχει πρόβλημα το σύστημα TAXISnet. Ωστόσο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να λειτουργήσει χωρίς διακοπές το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Πάντως, χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι που δεν γνωρίζουν αν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέσω του διαδικτύου ή χειρόγραφα. Αυτό διότι αρκετοί είναι οι μισθωτοί που παράλληλα ασκούν και ελευθέριο επάγγελμα. Επίσης, στην περίπτωση που ο σύζυγος είναι μισθωτός και η σύζυγος είναι ελεύθερη επαγγελματίας θα πρέπει να υποβληθεί η δήλωση από τον υπόχρεο δηλαδή τον σύζυγο ηλεκτρονικά εφόσον η σύζυγός του έχει εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα και άρα υποχρεούται σε ηλεκτρονική υποβολή.
Χθες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η εκτύπωση και η αποστολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011.
Φέτος δεν στάλθηκαν έντυπα στους φορολογούμενους που υπέβαλλαν το 2010 τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά, καθώς και σε όσους είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φέτος τη δήλωσή τους μέσω του διαδικτύου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ν. 3842/2010, η ηλεκτρονική υποβολή είναι υποχρεωτική για όλους όσοι ασκούν επάγγελμα ή επιχείρηση, καθώς και για όσους υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή. Έτσι εκτυπώθηκαν και ταχυδρομήθηκαν μόνο 3,9 εκ. δηλώσεις (αντί για 5,6 εκ. που στάλθηκαν το 2010). Με το μέτρο αυτό εξοικονομούνται 3,7 εκ. ευρώ, 243 τόνοι χαρτιού, ενώ το περιβάλλον επιβαρύνθηκε με 600 τόνους λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2).
Όλα τα έντυπα των δηλώσεων καθώς και οι οδηγίες είναι προσβάσιμα μέσω του διαδικτύου από τον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, www.gsis.gr.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις
Παρατάσεις των προθεσμιών δόθηκε σήμερα για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, εκκαθαριστικών ΦΠΑ και για δηλώσεις στοιχείων ακινήτων 2011, για ορισμένες κατηγορίες υπόχρεων, μέσω του TAXISnet.
Συγκεκριμένα, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2010 με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του TAXISnet, μέχρι τις 20 Απριλίου.
Επιπλέον, παρατείνεται ως τις 5 Μαΐου η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των επαγγελματιών που ασκούν ατομική επιχείρηση ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας, η οποία έληγε στις 18 Απριλίου και ολοκληρωνόταν μέσα σε 11 μέρες, με εξαίρεση στις 26 Απριλίου, με αρχή για το ψηφίο 1 στις 18 Απριλίου και λήξη για τα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00, όπως αντίστοιχα δόθηκε προθεσμία υποβολής και για τους τηρούντες βιβλία Α΄ και Β΄ κατηγορίας ή μη τηρούντες.
Για την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων των ΟΕ, ΕΕ, κοινωνιών, κοινοπραξιών κ.λπ., που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας και όσες έχουν αντικείμενο εργασιών την αντιπροσώπευση ή πρακτόρευση ασφαλιστικών εταιρειών κ.λπ., εφόσον οι δηλώσεις υποβάλλονται μέσω ΔΟΥ, στην περίπτωση υποβολής μέσω Διαδικτύου, ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία στις 28 Απριλίου, ανεξαρτήτως ΑΦΜ (η ημερομηνία έληγε αρχικώς στις 15 Απριλίου 2011, ανεξαρτήτως ΑΦΜ).
Αποκλειστικά και μόνο για περιπτώσεις προβλημάτων στην επικοινωνία με τον ειδικό δίκτυο TAXISnet ή στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων των ατομικών επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των εταιριών (ΟΕ, ΕΕ, κοινοπραξιών, κοινωνιών κ.λπ.) και λόγω της υποχρεωτικής εφαρμογής για πρώτη φορά των δηλώσεων αυτών στις ΔΟΥ, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης τους μέσω Διαδικτύου, με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.
Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων του έτους 2011, που υποβάλλονται στη ΔΟΥ, ορίζεται στις ίδιες ημερομηνίες με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της δεύτερης παραγράφου.
Δείτε εδώ αναλυτικά τις ημερομηνίες υποβολής
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Ελεγχοι Εφορίας µε 15 «καρφιά»
krithrio_epiloghs_etaireiwn_gia_elegxoΜεγάλες επιστροφές ΦΠΑ, απώλεια βιβλίων, δαπάνες που δεν δικαιολογούνται και χρήση αναπτυξιακών νόµων ανάβουν, µεταξύ άλλων κριτηρίων, το πράσινο φως για ελέγχους από τηνΕφορία σε πάνωαπό 500.000 ελεύθερους επαγγελµατίες και επιχειρήσεις πουείτε γύρισαν την πλάτη τους στηνπεραίωση είτε εξαιρέθηκαν από αυτήν.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ελέγχους - εξπρές που θα γίνουν µεβάση 15κριτήρια «κινδύνου»,σε επαγγελµατίες και επιχειρήσεις µε τζίρους έως 20 εκατ. ευρώ και για ανέλεγκτες υποθέσεις µέχρι και 31/12/2009. Τα κριτήρια, ο τρόπος των ελέγχων, της βεβαίωσης και καταβολής των φόρων, αναφέρονται σε απόφασή του υφυπουργού Οικονοµικών ∆. Κουσελά, σύµφωνα µε την οποία τα σηµεία SOS που θα εστιάσουν οι ελεγκτές είναι, µεταξύ άλλων:
n Βεβαιωµένες και ληξιπρόθεσµες οφειλές.
n Αν σε επιχειρήσεις µε τζίρο έως 1,5 εκατ. ευρώ, αυτός συµφωνεί µε τις καταχωρίσεις στα βιβλία τους. n Αν υπάρχουν νόµιµα δικαιολογητικά για τις επιστροφές και τις εκπτώσεις πωλήσεων. Για επιτηδευµατίες µεβιβλία Α’- Β’ κατηγορίας ελέγχονται ποσά άνω των 1.000
ευρώ. Για επιχειρήσεις µε βιβλία Γ’ κατηγορίας και τζίρο έως 1,5 εκατ. ευρώ, ποσά άνω των 1.000 ευρώ, αν έχουν τζίρο 1,5-9 εκατ. ευρώποσά άνωτων 3.000ευρώ,και από 9 εκατ. ευρώ τζίρο και πάνω ποσά άνω των 5.000 ευρώ.
n Πλαστά τιµολόγια γιαδαπάνες άνω των 10.000 ευρώ προς προµηθευτές µε τους οποίους δεν υπάρχουν συστηµατικέςσυναλλαγές.
n ∆απάνες άνω των 300 ευρώ από ελεύθερους επαγγελµατίες,άνω των 700 ευρώ από επιχειρήσεις Β’ κατηγορίας, και άνω των 1.000 ευρώ από επιχειρήσεις Γ’ κατηγορίας για όσες κάνουν τζίρο έως 1,5 εκατ. ευρώ, άνωτων 2.000 ευρώ για όσεςκάνουν τζίρο από1,5-9 εκατ. ευρώ, και άνω των 5.000 ευρώ για όσες κάνουν τζίρο άνω των 9 εκατ. ευρώ.
n ∆απάνες ταξιδιών, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, για επιβατικά οχήµατα, για µισθοδοσία, ανεξαρτήτως τηςκατηγορίας των βι βλίων της επιχείρησης (Α’, Β’, Γ’). n Για τονΦΠΑ, έλεγχος θα γίνεται γιαδαπάνες άνω των 300 ευρώ από ελεύθερους επαγγελµατίες, άνω των 700 ευρώ από επιχειρήσεις µε βιβλία Α’ -Β’ κατηγορίας, άνω των 1.000 ευρώ απόεπιχειρήσεις µε βιβλία Γ’ κατηγορίας και τζίρο από 1,5-9 εκατ. ευρώ, και άνω των 5.000 ευρώ εφόσον έχουν τζίρο άνω των 9 εκατ. ευρώ.
n Αρχιτέκτονες και µηχανικοί, όπου θα ερευνάται αν το καθαρό εισόδηµα προσδιορίστηκε βάσει των προβλεπόµενων φορολογικών συντελεστών, καιαν οι δηλούµενες δαπάνες είναι«δυσανάλογες»µε τις τεκµαρτές.
n Σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων, ως βάση υπολογισµού για δαπάνες - έσοδα λαµβάνεταιυπόψη ο µοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους (ΜΣΚΚ).
ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Την Πέμπτη ανακοινώνονται μέτρα-έκπληξη
Με την αβεβαιότητα στις αγορές να επιτείνεται, όχι πλέον για το εάν, αλλά για το πότε και κυρίως το πώς η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της, η κυβέρνηση καλείται να αντιστρέψει το κλίμα ανακοινώνοντας, έως την Πέμπτη, πακέτο μέτρων με γενναίες περικοπές δαπανών και τολμηρές αποκρατικοποιήσεις. Τις τελευταίες μέρες με εντεινόμενο ρυθμό, «φουντώνουν» τα σενάρια παρασκηνιακών συζητήσεων στην Ε.Ε. για το πώς και εάν πρέπει να επιτραπεί ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Τα σενάρια αυτά διαψεύδονται μεν επισήμως, δημιουργούν όμως βαρύ κλίμα στην αγορά, λίγα 24ωρα πριν η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώσει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο εξυγίανσης της οικονομίας: Στην πρώτη γραμμή του νέου «πακέτου» είναι μαζικές πωλήσεις εισηγμένων εταιρειών και ακινήτων του Δημοσίου, με ένα «βαρύ» πρόγραμμα 15 δισ. ευρώ έως το 2013, αλλά και νέες περικοπές δαπανών με επίσπευση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, πιθανή επέκτασή του και στις ΔΕΚΟ, «μαχαίρι» στα κοινωνικά επιδόματα, τις φοροαπαλλαγές, τις λειτουργικές δαπάνες, τις δαπάνες για υγεία και εξοπλισμούς. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το πακέτο θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα αλλά και ειδική ρύθμιση, ώστε κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων να μην απολέσουν το ΕΚΑΣ.
Οι ανακοινώσεις καλούνται να ανατρέψουν ένα δύσκολο κλίμα, με την αγορά να «στοιχηματίζει» δυνατά υπέρ μιας ήπιας, οικειοθελούς αναδιάρθρωσης, άμεσα. Αφορμή για τη νέα αναζωπύρωση των σεναρίων, στάθηκε καινούργιο δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel: Σύμφωνα με αυτό, στις 2 Απριλίου, σε τηλεδιάσκεψη επιτελών της Ευρωζώνης, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ και ο επίτροπος Όλι Ρεν, μερίδα υπουργών Οικονομικών διατύπωσε αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα μπορεί να «σταθεί στα πόδια της» και κυρίως να επιστρέψει στις αγορές το 2012.
Καθησυχάζουν
Στη βάση αυτή φέρεται να τέθηκε ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σε μία έντονη συζήτηση με τους κ.κ. Τρισέ και Ρεν να τονίζουν πως το πρόγραμμα της Ελλάδας εφαρμόζεται και δεν υπάρχει κίνδυνος αναδιάρθρωσης. Ο κ. Τρισέ φέρεται μάλιστα να εξέφρασε ανησυχίες για τον κίνδυνο «ντόμινο» στα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης από μια τέτοια απόφαση, καθώς και για τις επιπτώσεις στις τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με το Spiegel ο κ. Ρεν είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αν κάτι τέτοιο χρειαστεί, δεν πρέπει να συζητείται δημοσίως, απλά θα γίνει κάποια στιγμή.
Χθες ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν διέψευσε τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης δηλώνοντας πως ο επίτροπος διαφωνεί με μία τέτοια λύση, αναγνωρίζοντας όμως πως συμμετέχει σε συζητήσεις, σε διάφορα επίπεδα, με πολλούς Ευρωπαίους υπουργούς για το ζήτημα της Ελλάδας. Χωρίς να διαψεύσει τη διεξαγωγή της τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Ο. Ρεν περιορίστηκε να δηλώσει λακωνικά ότι απλώς δεν υπήρξε συνεδρίαση για την Ελλάδα, ενώ ερωτηθείς σχετικά μέσα στο Σαββατοκύριακο τόνιζε πως «αποκλείουμε την αναδιάρθρωση, έχουμε συγκροτημένο σχέδιο που στηρίζεται σε επιμελή ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και δουλεύουμε πάνω σ' αυτό». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάνοντας λόγο για σχέδιο που έχει την έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών και της διεθνούς κοινότητας και το οποίο εφαρμόζεται.
Από την πλευρά του ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και νυν σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης κ. Λ. Παπαδήμος τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης, εφόσον προβλέπει haircut για τους ιδιώτες ομολογιούχους.
Πιστά
«Μια τέτοια επιλογή δεν είναι ούτε επιθυμητή, ούτε αναγκαία», είπε, τονίζοντας πως πρωτεύον στόχος για την Ελλάδα είναι να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα εξυγίανσης, προκειμένου να εξυπηρετήσει πιστά τις δανειακές της υποχρεώσεις. «Αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος (της Ελλάδας) είναι καλύτερα τα επιπλέον διορθωτικά μέτρα να ληφθούν νωρίτερα, παρά αργότερα», είπε, ενώ ερωτηθείς σχετικά, σε μια υποθετική επιλογή, μεταξύ haircut και οικειοθελούς συμφωνίας επιμήκυνσης του χρέους με όρους που δεν έχουν ως αποτέλεσμα ουσιαστικές αλλαγές στην τρέχουσα αξία των χρεογράφων, τάχθηκε υπέρ του δεύτερου.
Τι λένε οι αγορές...

Ενδεικτική του κλίματος στις αγορές είναι χθεσινή ανάλυση του Reuters. Σύμφωνα με αυτή, έχει πλέον καταστεί ξεκάθαρο πως πλέον είναι θέμα του πότε και όχι του εάν η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της. Αναφέρει πως σε μία διετία τα δύο τρίτα του ελληνικού χρέους θα έχουν «μεταναστεύσει» στα χέρια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, οπότε εάν προσπαθήσει τότε η χώρα να κάνει αναδιάρθρωση τα περιθώρια ελιγμών θα είναι περιορισμένα. Ετσι, τάσσεται υπέρ συμφωνίας το νωρίτερο δυνατό με τους πιστωτές για ήπια αναδιάρθρωση τονίζοντας πως οι πολιτικοί μπορεί να λένε πως δεν υπάρχει θέμα, αλλά τελικά οι αγορές θα καθορίσουν τι θα συμβεί. Αναφέρει πως πολλοί αναλυτές θεωρούν πιθανότερη λύση εθελούσια πρόταση ανταλλαγής τίτλων με την οποία θα διατηρείται το κεφάλαιο, αλλά θα επιμηκύνει την ωρίμανση και θα μειώνεται το επιτόκιο.
Επιτείνονται οι φήμες για αναδιάρθρωση
B. Σόιμπλε
«Oι εικασίες γύρω από την επίλυση του προβλήματος χρέους της Eλλάδας και για το πότε θα επιστρέψει στις αγορές δεν εξυπηρετούν σε τίποτα». «Eίμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να βρούμε από κοινού λύσεις σε νέα προβλήματα», είπε, σημειώνοντας, πάντως, πως δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν η απόφαση για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου είναι αρκετά προκειμένου η Eλλάδα να καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης τα ερχόμενα χρόνια.
A.Gurria
«H Eλλάδα ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει τις ομολογιακές της υποχρεώσεις, σε μία αναδιοργάνωση που δεν θα κατηγοριοποιηθεί ως χρεοκοπία», δηλώνει ο γ.γ. του OOΣA. Tονίζει δε πως το πρόγραμμα προσαρμογής μιας χώρας όπως η Eλλάδα είναι ιδιαίτερα επίπονο και εάν η αναδιοργάνωση των πληρωμών είναι αυτό που απαιτείται ώστε να αποδώσουν αυτές οι δύσκολες πολιτικές, τότε αυτό θα έπρεπε να γίνει.
Ifo
Aναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναμένουν τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας. Σύμφωνα με το Reuters, ο κορυφαίος οικονομολόγος του γερμανικού Iνστιτούτου Ifo, K. Carstensen, εκτίμησε πως θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως το χρέος της Eλλάδας αυξάνεται ταχύτατα, ενώ ο κίνδυνος για την Iρλανδία και την Πορτογαλία δεν είναι το ίδιο υψηλός.
Z. K. Γιούνκερ
Προειδοποίηση να ελέγξει τις δημόσιες δαπάνες, απηύθυνε στην ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συμβουλίου Yπουργών Oικονομικών της Eυρωζώνης, Z. K. Γιούνκερ. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανησυχία η Eλλάδα να μην καταφέρει να περιορίσει τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, ενώ υπενθύμισε στις ελληνικές αρχές το πόσο σημαντικό είναι να επιμείνουν στους δημοσιονομικούς στόχους τα επόμενα έτη.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Θα πληρώνουν ΦΠΑ µε ταρίφα
plhrwmh_me_tekmarto_FPAΡαβασάκια για να πληρώσουν τον ΦΠΑ που «ξέχασαν» να καταβάλουν στέλνει σε χιλιάδες µικροµεσαίες και µεγαλύτερες επιχειρήσεις το υπουργείο Οικονοµικών. ∆ιαφορετικά, τους προειδοποιεί ότι το ποσό του φόρου που δεν αποδόθηκε θα προσδιορίζεται µε τρόπο τεκµαρτό.
Η αρχή έγινε µε την αποστολή από τη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων 18.000 SMS σε αντίστοιχο αριθµό επιχειρήσεων µε βιβλία Γ’ Κατηγορίας που δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Για όσους από αυτούς τους επιχειρηµατίες δεν συµµορφωθούν εθελοντικάκαι δεν προσέλθουν στις εφορίες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, θα εφαρµοστεί το σύστηµα του στατιστικού υπολογισµού των υποχρεώσεων ΦΠΑ, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πρόκειται για µια νέα µέθοδο τεκµαρτού υπολογισµού των φορολογικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις και µικροµεσαίους, η οποία προβλέπεται στον νόµο για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής. Η διαδικασία θα επαναλαµβάνεται κάθε µήνα από το υπουργείο Οικονοµικών και η αποστολή της επόµενης παρτίδας SMS τοποθετείται στις 10 Μαΐου. Αυτή τη φορά, αποδέκτες θα είναι µικροµεσαίες επιχειρήσεις µε βιβλία Β’ κατηγορίας, οι οποίες έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ τον Απρίλιο.
Ο ΤΕΚΜΑΡΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Συγκεκριµένα,µε εγκύκλιοτου υπουργείου Οικονοµικών ενεργοποιείται η διάταξη του φορολογικού νόµου που ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει ότι, για όσους επιχειρηµατίες και επιτηδευµατίες δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, οι ελεγκτές της Εφορίας δεν θα ακολουθούν πλέον τη διαδικασία των προσωρινών ελέγχων και των προσκλήσεων για την υποβολή εκπρόθεσµων δηλώσεων, αλλά θα προσδιορίζουν από τα γραφεία τους το ποσό του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε.
Ο υπολογισµός θα γίνεται µε βάση τον µέσο όρο των ποσών που δηλώθηκαν για τις τρεις προηγούµενες φορολογικές περιόδους. ∆ηλαδή, µε βάση τον µέσο όρο των τριών προηγούµενων τριµήνων αν πρόκειται για επιτηδευµατίες που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας (µικροµεσαίοι) και των τριών προηγούµενων µηνών αν πρόκειται για επιχειρήσεις µε βιβλία Γ’ Κατηγορίας (µε µεγάλα εισοδήµατα).
Με άλλα λόγια, εκεί όπου έπειτα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις εντοπίζονται επιχειρήσεις και επιτηδευµατίες να µην έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις, θα εφαρµόζεται τεκµαρτός υπολογισµός του ΦΠΑ.
∆εδοµένου λοιπόν ότι υποχρέωση να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις το πρώτο δίµηνο είχαν µόνο οι επιχειρήσεις µε βιβλία Γ’ κατηγορίας, 18.000
από αυτές εντοπίστηκαν να µην το έχουν κάνει. Το επιχείρηµα µάλιστα κάποιων από όσους αµέλησαν την καταβολή του ΦΠΑ σχετίζεται ενδεχοµένως µε το ότι ανέµεναν τις ευεργετικές διατάξεις του νέου νόµου για την τµηµατική καταβολή του φόρου. ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά, σε περίπτωση µη υποβολής από τον υπόχρεο περιοδικής δήλωσης για κάποια φορολογική περίοδο, ο προϊστάµενος της Εφορίας θα εκδίδει προσωρινή πράξη προσδιορισµού του φόρου – για το συγκεκριµένο διά στηµα µε βάση τα δεδοµένα της αντίστοιχης περιόδου του προηγούµενου χρόνου – προσαυξηµένου κατά 15%. Σε περίπτωση που δεν είχε υποβληθεί για την περυσινή περίοδο η σχετική περιοδική δήλωση, τότε ο έφορος θα µπορεί να εκδώσει προσωρινή πράξη προσδιορισµού του φόρου µε βάση τα δεδοµένα της αντίστοιχης περιόδου του αµέσως προηγούµενου χρόνου, και πάλι µε προσαύξηση κατά 15%.
ΟΙ ∆ΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ TAXIS. Αγγιξαν το 1,7 εκατ. οι δηλώσεις φορολογουµένων µέσω του TAXISnet τους δύο πρώτους µήνες της λειτουργίας του. Συνολικά 1.695.695 ηλεκτρονικές δηλώσεις υποβλήθηκαν κατά τους δύο πρώτους µήνες που λειτουργεί η νέα πλατφόρµα ηλεκτρονικών υπηρεσιών TAXISnet της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων του υπουργείου Οικονοµικών. Φέτος παρέχονται µία σειρά από νέες υπηρεσίες και εφαρµογές, µεταξύ των οποίων και ειδοποίηση για όσους φορολογουµένους έχουν ληξιπρόθεσµα χρέη. Η συγκεκριµένη ένδειξη µαζί µε το ποσό του ληξιπρόθεσµου χρέους ενός εκάστου φορολογουµένου θα εµφανίζονται µε κόκκινα γράµµατα στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε1. Αυτό αποτελεί πρακτική που εφαρµόζεται πρώτη φορά καθώς εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συλλέξει έσοδα από τη δεξαµενή των ληξιπρόθεσµων χρεών, στην οποία λιµνάζουν περί τα 37 δισ. ευρώ
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Φθηνά ΙΧ με πινακίδες Βουλγαρίας...
Μέχρι πρότινος οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας ήταν γνωστό πως μεταβαίνουν σε γειτονικές χώρες για να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ τους εξαιτίας της χαμηλότερης τιμής που διατίθενται τα καύσιμα. Ωστόσο σήμερα το κόστος χρήσης των αυτοκινήτων αλλά και η υψηλή τιμή απόκτησης εξαιτίας κυρίως του φόρου πολυτελείας έχει οδηγήσει περισσότερους από 3.000 έλληνες να ιδρύουν “εταιρείες” στη Βουλγαρία...
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η ίδρυση της προσωπικής τους εταιρείας στη Βουλγαρία πραγματοποιείται σε μόλις 10 ημέρες ενώ το ελάχιστο απαιτούμενο από το Νόμο εγκεκριμένο κεφάλαιο είναι μόλις 2 λέβα δηλαδή 1 ευρώ!
Ο αριθμός των αιτήσεων από Ελληνες συνεχώς αυξάνεται και όπως επισημαίνουν στην “Η” επιχειρηματίες από τη Βόρεια Ελλάδα οι περισσότεροι που ιδρύουν εταιρεία στη γειτονική χώρα το κάνουν για να ξεφύγουν από τη δαγκάνα των τεκμηρίων ή να διατηρήσουν το ΙΧ τους με χαμηλό κόστος ενώ υπάρχουν και κάποιοι που αποκτούν αυτοκίνητο με βουλγαρικές πινακίδες μετά τη σύσταση της εταιρείας τους. Αλλωστε το κόστος διατήρησης της εταιρείας είναι πολύ χαμηλό ενώ το πρόβλημα με τα τελωνειακές Αρχές δεν υφίσταται καθώς οι επιχειρηματίες πηγαινοέρχονται συνεχώς από τη Θεσσαλονίκη προς τη Βουλγαρία για “δουλειές”, ψώνια ή προμήθεια καυσίμων...
Ωστόσο πέραν των αυτοκινήτων οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία μπορούν να μεταβιβάσουν και τα ακίνητά τους στην εταιρεία τους έχοντας σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις.
Οσον αφορά στις διαδικασίες έχουν συσταθεί πάρα πολλές εταιρείες οι οποίοι αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες για τη σύσταση της εταιρείας με το ανάλογο αντίτιμο βέβαια το οποίο κυμαίνεται από 1.500 έως 3.000 ευρώ.
Ειδικότερα για τη σύσταση εταιρείας το νομικό κείμενο και η εγγραφή της χρεώνεται από 500 έως 850 ευρώ ενώ το Πιστοποιητικό για ενδοκοινοτικές συναλλαγές υπολογίζεται σε 300 έως 450 ευρώ. Η ετήσια νομική ανανέωση της εταιρείας κοστίζει από 150 έως 200 ευρώ ενώ παρέχεται και λογιστική στήριξη με μόλις 50 ευρώ. Το ετήσιο κόστος παροχής έδρας στοιχίζει από 50 έως 100 ευρώ. Αν η εταιρεία είναι θυγατρική ξένης εταιρείας το νομικό κείμενο καθώς και όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα κοστίζουν από 1.000 έως 1.500 ευρώ.
Τέλος η έκδοση μόνιμης κατοικίας και η κάρτα Παραμονής εκδίδεται κατόπιν συμφωνίας...
Σύσταση Εταιρειών
Η ίδρυση - σύσταση νέας εταιρείας στη Βουλγαρία, διαρκεί από 2 εβδομάδες. Οι υπηρεσίες των εταιρειών που αναλαμβάνουν την ίδρυσή τους στη γειτονική χώρα περιλαμβάνουν όλες τις αναγκαίες καταχωρίσεις και τις εγγραφές, που επιτρέπουν στη νεοσυσταθείσα εταιρεία να είναι έτοιμη να ξεκινήσει την επιχείρησή της. Στα παραπάνω περιλαμβάνεται και η καταχώρηση στο Μητρώο BULSTAT και στο Εθνικό Οργανισμό Εσόδων.
Η ελάχιστη απαιτούμενη, από τον Νόμο, εγκεκριμένο κεφάλαιο είναι 2 λέβα (ευρώ 1). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν ένα αυθαίρετο όνομα για την επιχείρησή τιους, εφόσον το όνομα αυτό είναι ελεύθερο. Πάντως με την επιλογή κάποιου εναλλακτικού ονόματος εξοικονομείται χρόνος. Η βουλγαρική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης μπορεί να συσταθεί και με ένα μόνο μέτοχο, ο οποίος ταυτόχρονα είναι και ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της εταιρείας και ο διαχειριστής της. Η Εταιρεία δύναται να βρίσκεται σε οποιαδήποτε θέση στη Βουλγαρία. Η διεύθυνση διοικήσεως μπορεί να μη συμπίπτει με την έδρα της εταιρίας.
Αυτοκίνητα - Ακίνητα
Η απόκτηση αυτοκινήτου είναι ελεύθερη και δεν υπόκειται σε κανέναν περιορισμό η κυκλοφορία του μέσα στα όρια της ΕΕ. Για Έλληνες υπηκόους θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ειδικοί έλεγχοι στην Ελλάδα γι' αυτό συνίσταται η απόκτηση κάρτας μόνιμης παραμονής στην χώρα (εκδίδεται σε 3 εργάσιμες και απαιτεί την αυτοπρόσωπη παρουσία του αιτούντος) για τα άτομα που έχουν δραστηριότητα στην Βουλγαρία ή εναλλακτικά να έχουν έγγραφα που αποδεικνύουν πραγματική παραμονή. Στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ δεν υφίσταται κανένας περιορισμός. Το αυτοκίνητο υπόκειται σε πενταετή απόσβεση στον ισολογισμό, ενώ για αυτοκίνητα S.U.V. με 5+1 θέσεις επιστρέφεται στην εταιρεία ολόκληρο το ΦΠΑ (20%) από την τιμή αγοράς. Το ΦΠΑ θεωρείται έξοδο για την εταιρεία και δεν επιστρέφεται για πενταθέσια αυτοκίνητα.
Το αυτοκίνητο απαιτεί ετήσιο έλεγχο, ασφάλιση, ετήσιο φόρο κυκλοφορίας. Όλα αυτά τα αναλαμβάνουν οι εταιρείες που ειδικεύονται στην ίδρυση εταιρειών στη γειτονική χώρα.
Αν επιθυμεί ο ιδιοκτήτης της εταιρείας να αποκτήσει αυτοκίνητο από την Βουλγαρία, μπορεί να κάνει εισαγωγή και καταχώρηση νέου αυτοκινήτου, καταβάλλοντας ΦΠΑ και τα έξοδα εγγραφής. Για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που έχουν 6-μηνη χρήση σε άλλη χώρα δεν καταβάλλεται ΦΠΑ. Δασμός δεν υπάρχει στην Βουλγαρία από 1/1/2010.
Τα έξοδα κίνησης εκπίπτουν από τα έξοδα στον ισολογισμό της εταιρείας. Μόνο θα πρέπει να είναι γνωστό ότι υπάρχει παρακράτηση φόρου 10% επί των εξόδων η οποία στο τέλος του έτους συμψηφίζεται. Συγκεκριμένα για τιμολόγιο κίνησης 100 λέβα, θα πρέπει να καταβάλλεται προπληρωμένος φόρος ίσος με 10 λέβα. Αυτό το ποσό συμψηφίζεται στο τέλος της οικονομικής χρήσης του έτους. Δυνατότητα χρηματοδότησης ή leasing υφίσταται ακόμα και για νέα εταιρεία χωρίς αποδεδειγμένα εισοδήματα, αρκεί να καταβληθεί το 35% της αξίας του αυτοκινήτου. Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν την ίδρυση εταιρειών μπορούν να πραγματοποιήσουν και αυτή την διαδικασία, έναντι συμφωνημένης αμοιβής. Σε τέτοια περίπτωση, απαιτείται εξουσιοδότηση της εταιρείας χρονομίσθωσης προς τον οδηγό του αυτοκινήτου.
Η απόκτηση ακινήτου είναι ελεύθερη σε εταιρείες και υπόκειται σε περιορισμούς στα φυσικά πρόσωπα. Μονοπρόσωπες ΕΠΕ μπορούν να έχουν ακίνητα σε πλήρη ιδιοκτησία.
Πάντως οι περισσότεροι Ελληνες προτιμούν να εξάγουν τα ΙΧ τους στη Βουλγαρία και κατόπιν να αποκτηθούν από την εταιρεία τους γλιτώνοντας έτσι τα Τέλη Ταξινόμησης, τα τεκμήρια διαβίωσης ενώ παράλληλα καταβάλλουν και χαμηλότερα ασφάλιστρα.
Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι μετά την ίδρυση της εταιρείας αποκτούν κάποιο πολυτελές μεταχειρισμένο ΙΧ (κυρίως πετρελαιοκίνητο ή sport μοντέλο επιδόσεων) έναντι λίγων χιλιάδων ευρώ το οποίο κυκλοφορούν νομότυπα και στην Ελλάδα...
Το ίδιο γίνεται και με τα ακίνητα στα οποία γλιτώνουν το τεκμήριο αλλά και διάφορους άλλους φόρους.
Τοποθετήσεις υγραερίου στα ΙΧ
Πολλοί είναι οι καταναλωτές κυρίως της Βορείου Ελλάδος που καταφεύγουν στην γειτονική χώρα Βουλγαρία προκειμένουν να τοποθετήσουν στα ΙΧ τους συσκευές υγραεριοκίνησης με κόστος πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο της Ελλάδας. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες σε απόσταση μόλις 50 χλμ. Από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα τα κιτ της μετατροπής στοιχίζουν από 350 έως και 600 ευρώ ενώ παράλληλα τα συνεργεία δίνουν εγγύηση και πιστοποιητικό για τα ΚΤΕΟ!
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πόσο επιβαρύνεται κάθε νοικοκυριό από τη νέα αύξηση στα επιτόκια
Νέα πίεση στους ήδη αποδυναμωμένους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών έφερε η νέα αύξηση των επιτοκίων.
Υπολογίζεται ότι κάθε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25 της μονάδας, θα επιβαρύνει μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις με 348 εκ. ευρώ επιπλέον το χρόνο και εάν επιβεβαιωθεί το «κακό» σενάριο διαδοχικών αυξήσεων του επιτοκίου κατά 0,75 της μονάδας μέσα στο 2011, τότε η επιβάρυνση θα τριπλασιαστεί αγγίζοντας το 1,02 δισ ευρώ.
Παράλληλα, η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά με αύξηση κατά 0,25 υπολογίζεται αρχικά στα 293 εκ. ευρώ, ενώ αν το επιτόκιο αυξηθεί κατά 0,75 τότε θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 879εκ ευρώ, όπως υπογραμμίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Ενώ σε ανακοίνωση της επισημαίνει πως «σε κάθε θα δημιουργηθεί αντίστοιχη μείωση της σημερινής αναιμικής κατανάλωσης».
Η αναμενόμενη άνοδος των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημιουργεί νέα βάρη για χιλιάδες νοικοκυριά που οριακά εξυπηρετούν τις δόσεις των δανείων και πιστωτικών καρτών, ενώ σφίγγει ακόμα περισσότερο ο κλοιός για τους επιχειρηματίες, που δεν έχουν καμιά πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
Όμως οι καταναλωτές, έχουν ήδη επιβαρυνθεί με αυξήσεις στα κυμαινόμενα επιτόκια των καταναλωτικών τους δανείων όπως και στα επιτόκια των πιστωτικών τους καρτών, τα οποία έχουν αυξηθεί από 0,5 έως 1 μονάδα το τελευταίο διάστημα.
Οι τράπεζες λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην άντληση ρευστότητας, αλλά και των υψηλών επιτοκίων που συνεχίζουν να προσφέρουν στους λογαριασμούς καταθέσεων, έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων τους.
Αλλά και το διατραπεζικό επιτόκιο euribor έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο καθώς υπερδιπλασιάστηκε. Για παράδειγμα το euribor τριμήνου από το 0,638% που ήταν στις αρχές Απριλίου 2010 χθες είχε φτάσει στο 1,311%. Από την αύξηση αυτή για παράδειγμα η δόση ενός στεγαστικού δανείου ύψους 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής τα 25 χρόνια επιβαρύνθηκε κατά 30 ευρώ το μήνα.
Ωστόσο η αύξηση του 0,25 -σύμφωνα με τις προβλέψεις- θα ακολουθηθεί και από νέες, καθώς οι διεθνείς αναλυτές «βλέπουν» το επιτόκιο της ΕΚΤ να αυξάνεται μέχρι το 1,75% με 2% μέχρι το τέλος του 2011.
Για παράδειγμα, καταναλωτής με χρέη 25.000 ευρώ σε καταναλωτικά δάνεια που αποπληρώνονται σε 10 χρόνια:
- Με επιτόκιο 11,75% έχει μηνιαία δόση 355 ευρώ.
- Μετά τις αυξήσεις, με επιτόκιο 12,5% η μηνιαία δόση αυξάνεται στα 366 ευρώ και με επιτόκιο 13% στα 373 ευρώ.
Επίσης για στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ για 30 χρόνια:
Αν είχε τελικό κυμαινόμενο επιτόκιο 3% (επιτόκιο ΕΚΤ 1% + περιθώριο 2 μονάδες) η δόση ήταν 633ευρώ.
Τώρα, με επιτόκιο 3,25% η δόση ανέρχεται στα 651 ευρώ.
Με το επιτόκιο στο 3,5% η δόση θα αυξηθεί περαιτέρω στα 673,5 ευρώ.
Αν το επιτόκιο της ΕΚΤ αυξηθεί στο 1,75% το δάνειο θα έχει τελικό επιτόκιο 3,75% και δόση θα διαμορφωθεί σε 694,5 ευρώ.
Και με επιτόκιο 4% η δόση θα αυξηθεί στα 715,5 ευρώ.
Δηλαδή αν το επιτόκιο αυξηθεί κατά 1 μονάδα η μηνιαία επιβάρυνση θα ανέλθει στα 82,5 ευρώ ή στα 990 ευρώ το χρόνο.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Κινδυνεύει το δώρο του Πάσχα στο δημόσιο
Χωρίς την πληρωμή του δώρου Πάσχα και της προκαταβολής του Απριλίου κινδυνεύουν να μείνουν το Πάσχα οι δημόσιοι υπάλληλοι εξαιτίας της τετραήμερης απεργίας που ξεκινούν από την Τρίτη 12 Απριλίου υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Αντιδρούν στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων του ΓΛΚ στον ΟΔΔΗΧ, στο ενιαίο μισθολόγιο ζητώντας να εφαρμοστεί για αυτούς ειδικό μισθολόγιο, καθώς και στις περικοπές επιδομάτων (κατασκήνωσης) και επιχορηγήσεων. Πηγές του ΓΛΚ τονίζουν πάντως πως οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα εισπράξουν κανονικά την Πέμπτη 14 Απριλίου το δώρο του Πάσχα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Γιορτές µε προσφορές στην αγορά
Με το εορταστικό ωράριο των εµπορικών καταστηµάτων να αρχίζει αύριο Πέµπτη, η αγορά µπαίνει στην τελική ευθεία πριν από τη Μεγάλη Εβδοµάδα και τον εορτασµό του Πάσχα. Η µάχη για νακρατηθεί χαµηλάη τιµή του οβελία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ενώ τα καταστήµατα έχουν ήδη αρχίσει εορταστικές προσφορές, οι οποίες αναµένεται να κορυφωθούν την ερχόµενη εβδοµάδα.
Η οικονοµική κρίσηκαι η µείωση της κατανάλωσης έχουνδηµιουργήσει ένα αρνητικό κλίµα, το οποίο οι έµποροι ελπίζουν να καταφέρουν να ανατρέψουν διατηρώντας, όπως λένε, τις τιµές τωνπροϊόντων στα περσινά επίπεδα.
Στην αγορά των τροφίµων ήδη κτηνοτρόφοι και έµποροι παζαρεύουν για τις τιµές των αµνοεριφίων. Χθες, στη διαπραγµάτευση που έγινε στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, οι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να πουλήσουν τα αµνοερίφια σε τιµές κάτω από 6,5 ευρώ το κιλό, επισηµαίνοντας ότι σε σχέση µε πέρσι το κόστος παραγωγής ήταν διπλάσιο. Αύριο Πέµπτη γίνεται στη ∆ράµα το µεγάλο παζάρι, όπου θα κλειστούν οι τελικές συµφωνίες. Αν και οι δύο πλευρές δεν έχουν συµφωνήσει, η κατάσταση που επικρατεί δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Οι εκτιµήσεις παραγόντων τηςαγοράς είναιότι και οι δύο πλευρές θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστεοι λιανικές τιµές να κυµανθούν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή 10-11 ευρώ το κιλό για τα αµνοερίφια γάλακτος. Πάντωςήδη στην Κρήτη τα Κρητικά Μιτάτα(οµάδα 87 παραγωγών) προχώρησαν σε συµφωνία µε την Carrefourγια την πώληση 3.500 αρνιών στην τιµή των 6 ευρώ το κιλό.
ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ του Ρέντη οι χονδρικές τιµές για τα αρνιά γάλακτος κυµαίνονταν χθες από7 έως και 7,5 ευρώ το κιλό, για τα ελληνικά αρνιά 12 έως 14κιλών από 6 έως και 6,5 ευρώ, τα κατσίκια από 7 έως και 7,8 ευρώ. Οσον αφορά τα εισαγωγής, τα ρουµανικά αρνιά πωλούνταν από 6,5 έως και 7 ευρώ το κιλό και τα προέλευσης FYROM από 5,5 έως και 5,8 ευρώ.
Στην υπόλοιπη αγορά οι επιχειρήσεις άρχισαν προσφορές σε µια προσπάθεια να προσελκύσουν τους καταναλωτές που το τελευταίο διάστηµα έχουν σχεδόν µηδενίσει τις αγορές τους. Με χάπενινγκ,δώρα και µειωµένες τιµές επιχειρούν αύξηση των πωλήσεών τους ενώ στη µάχη των προσφορών έχουν µπει και οι αλυσίδες σούπερ µάρκετπου ήδη έχουν παρουσιάσει τους εορταστικούς τιµοκαταλόγους τους.
ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ η έµφαση φέτος δίνεται στις τιµές των προϊόντων. Ετσι, όλες οι µεγάλεςαλυσίδες και οι βιοµηχανίες έχουν προχωρήσει σε µειώσεις τιµών κυρίως σε είδη που προτιµώνται για το εορταστικό τραπέζι όπως π.χ. κρασιά και αναψυκτικάπου φτάνουν έως και 15% ενώ την τιµητική τους έχουν και οι προσφορές σεπροϊόντα 2+1 και 1+1.
Οσο για τα εµπορικά καταστήµατα, οι επιχειρηµατίες προχώρησαν σε εκπτώσεις που φτάνουν σε ορισµένες περιπτώσεις ακόµακαι το 40%, όπως είναι τα έπιπλα εξωτερικού χώρου και τα είδηεξοχής ενώ και σε άλλα είδη όπως τα ένδυσης, υπόδησης και τα παιχνίδια µπορεί κάποιος να βρει φθηνότερεςτιµές έως και 20%.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
«Τειρεσίας» για φέσια από κινητά και σταθερά
Σε σοβαρό πονοκέφαλο για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών εξελίσσεται η αδυναµία όλο και περισσότερων συνδροµητών να εξοφλούν τους λογαριασµούς των τηλεφώνων τους, σταθερών και κινητών, λόγω της οικονοµικής κρίσης.
Τα... φέσια µόνο στον χώρο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας πέρυσι ξεπέρασαν συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ και οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων εξετάζουν ακόµα και τη λύση να συγκροτηθείτηλεπικοινωνιακός «Τειρεσίας», που θα τις προστατεύει από τους κακοπληρωτές.
Λόγω της έλλειψης τέτοιου µηχανισµού, οι εταιρείες βρίσκονται µπροστά στο φαινόµενο ένας συνδροµητής ο οποίος δεν µπορεί να πληρώσει τον λογαριασµό του, για παράδειγµα στην CosmOTE, να «µετακινείται» διαδοχικά στη Vodafone ή στη Wind αφήνοντας πίσω του νέα φέσια.
Η ζηµιά για τις εταιρείες είναι µεγάλη, δεδοµένου ότι είναι υποχρεωµένες να αποδίδουν κανονικά τον ΦΠΑ και το τέλος κινητής τηλεφωνίας ακόµα και για τους λογαριασµούς που δεν έχουν εισπράξει!
Μόνο τον τελευταίο χρόνο οι συνδροµητές κινητής τηλεφωνίας που δήλωσαν αδυναµία να πληρώσουν τους µηνιαίους λογαριασµούς τους αυξήθηκαν κατά 25%!
ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΤΑΘΕΡΑ. Παρόµοια είναι η κατάσταση και στον χώρο της σταθερής τηλεφωνίας, όπου µόνο τα φέσια στον ΟΤΕ ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί συνδροµητές λόγω της αδυναµίας τους να εξοφλήσουν τους λογαριασµούς, διακόπτουν το σταθερό τηλέφωνο και καταφεύγουν στην καρτοκινητή τηλεφωνία, εξασφαλίζοντας έτσι ότι µε την ενεργοποίηση µιας κάρτας των 10-20 ευρώ θα µπορούν τουλάχιστον να δέχονται κλήσεις για διάστηµα ενός έτους! Το κόστος για τα καρτοκινητά έχει µειωθεί σοβαρά, κάτι που έχει ως αποτέλεσµα η αναλογία συνδέσεων συµβολαίου και καρτοκινητών είναι 70% προς 30%.
Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της διοίκησης του ΟΤΕ, περισσότεροι από 120.000 συνδροµητές θα έχουν εγκαταλείψει το σταθερό τηλέφωνο έως τα τέλη του 2011. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε µήνα αποχωρούν από τον ΟΤΕ περίπου 35.000 συνδροµητές και υπολογίζεται ότι τα 2/3 αυτών οδηγούνται σε εναλλακτικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Ωστόσο περίπου το 1/3 των συνδροµητών, περίπου 10.000 - 12.000 κάθε µήνα, εγκαταλείπει οριστικά το σταθερό τηλέφωνο!
ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ είναι η οικονοµική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επισφάλειες του Οµίλου ΟΤΕ φτάνουν τα 30 εκατ. ευρώ, από 32 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η µείωση αποδίδεται στη βελτίωση των διαδικασιών του τρόπου πληρωµής. Στην CosmΟΤΕ το ποσό των απλήρωτων λογαριασµών ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2009 που ήταν 17 εκατ. ευρώ. Η πρόβλεψη για τα τέλη του 2011 είναι ότι οι απλήρωτοι λογαριασµοί πιθανόν να φτάσουν ακόµα και τα 40 εκατ. ευρώ. Επίσης, στις εταιρείες Wind και Vodafone, οι επισφάλειες πέρυσι πλησίασαν συνολικά τα 60 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για τη δήλωση των εταιρειών
Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλλουν μαζί με τη φορολογική τους δήλωση οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, κοινοπραξίες, αστικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εταιρείες, καθώς και κοινωνίες που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα καθορίζονται με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Δημ. Κουσελά. Οι Ο.Ε. και Ε.Ε. έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ηλεκτρονικά μέχρι τις 28 Απριλίου. Σε περίπτωση ηλεκτρονικής δήλωσης τα δικαιολογητικά δεν συνυποβάλλονται αλλά φυλάσσονται για πιθανό έλεγχο.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:
1.Η δήλωση υποβάλλεται σε δύο (2) αντίτυπα και συνοδεύεται, κατά περίπτωση, από τα εξής δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία που πρέπει να υποβάλλονται μαζί με αυτή:
α ) Ένα (1) αντίτυπο του εντύπου «ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» (Ε2).
β) Δύο (2) αντίτυπα του εντύπου «ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΩΝ» (Ε3).
γ) Τη δήλωση «ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΟΧΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΩΝ» (Ε16) σε δύο (2) αντίτυπα, όταν το νομικό πρόσωπο έχει στην κυριότητά του τέτοια μηχανήματα, για τα οποία οφείλεται τέλος χρήσης του άρθρου 20 του ν.2052/1992 (ΦΕΚ 94Α').
δ) Δύο (2) αντίτυπα της δήλωσης καταβολής του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια ή διαμερίσματα (μέχρι και επτά δωμάτια συνολικά) για το χρονικό διάστημα 1-1-2010 έως 30-6-2010, οι οποίες φορολογούνται με κατ' αποκοπή ποσά φόρου σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 33 του ν.2238/1994.
ε) Σε περίπτωση τήρησης βιβλίων Γ' κατηγορίας του Κ.Β.Σ., αντίγραφο του ισολογισμού, της κατάστασης λογαριασμού Αποτελεσμάτων Χρήσης και της κατάστασης λογαριασμού Γενικής Εκμετάλλευσης, νόμιμα υπογεγραμμένα.
στ) Βεβαιώσεις για τα ποσά των φόρων που έχουν παρακρατηθεί.
ζ) Την οριζόμενη από την περ. β' της παρ.1 της 1040801/750/ΠΟΛ 1123/8.4.1997 Α.Υ.Ο βεβαίωση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ, στην περιφέρεια της οποίας βρίσκεται το υποκατάστημα, όταν το νομικό πρόσωπο επικαλείται μείωση κατά 40% του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 118 του ν.2238/1994 (νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων).
η) Την οριζόμενη από την παράγραφο 3 της 10943/Β0012/ΠΟΛ. 1088/11-6-2010 Α.Υ.Ο. δήλωση του νομικού προσώπου, όταν το νομικό πρόσωπο επικαλείται την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή φορολογίας , κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των παραγράφων 1-6 του άρθρου 73 του ν.3842/2010. Στη δήλωση αυτή εμφανίζεται ο αριθμός των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση για κάθε μήνα, καθώς και του μέσου όρου που προκύπτει , για κάθε μία από τις τρείς ή δύο, κατά περίπτωση , διαχειριστικές περιόδους. Με την ίδια δήλωση δηλώνονται και τα ακαθάριστα έσοδα που προέρχονται αποκλειστικά από τη δραστηριότητα της επιχείρησης.
θ) Οι προσωπικές εταιρίες (Ο.Ε. ή Ε.Ε.) οι οποίες προέρχονται από συγχώνευση άλλων προσωπικών εταιριών ή ατομικών επιχειρήσεων και κάνουν χρήση του μειωμένου συντελεστή φορολογίας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 3296/2004, με την υποβολή της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 με την οποία θα δηλώνουν τα ακόλουθα στοιχεία:
αα) το χρόνο ολοκλήρωσης της συγχώνευσης,
ββ) το ύψος του κεφαλαίου τους καθώς και τη σύνθεσή του σε είδος ή μετρητά και
γγ) τα στοιχεία των επιχειρήσεων από τη συγχώνευση των οποίων προήλθαν (επωνυμία, ΑΦΜ, αντικείμενο δραστηριότητας, διεύθυνση, αρμόδια ΔΟΥ) καθώς και τα έτη λειτουργίας αυτών πριν από το χρόνο της συγχώνευσης.
ι) Οι υπόχρεοι που πραγματοποίησαν μέσα στη διαχειριστική περίοδο 2010 δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, βεβαίωση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για το σύνολο των πραγματοποιηθεισών δαπανών, καθώς και το ποσοστό με το οποίο επιχορηγήθηκαν αυτές όπως επίσης και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 με την οποία θα δηλώνουν το μέσο όρο των αντίστοιχων δαπανών που πραγματοποίησαν τις χρήσεις 2009 και 2008.
Για όσες περιπτώσεις εκκρεμεί η έκδοση της ανωτέρω βεβαίωσης στην πιο πάνω υπεύθυνη δήλωση θα δηλώνεται επίσης, ότι έχει υποβληθεί αίτηση για την έκδοση της βεβαίωσης και ότι θα προσκομισθεί μετά την έκδοσή της από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων .
ια) Για τις επιχειρήσεις που υπάγονται στο άρθρο 71 του ν.3842/2010 , απόφαση Υπαγωγής του Υπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων όπως αναφέρεται στην απόφαση ΠΟΛ 1203/6.12.2010 .
Για όσες περιπτώσεις εκκρεμεί η έκδοση της ανωτέρω απόφασης υπαγωγής, υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δηλώνεται , ότι έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και ότι θα προσκομισθεί μετά την έκδοση της.
ιβ) Οι κοινοπραξίες ανέγερσης και πώλησης οικοδομών στις οποίες συμμετέχουν νομικά πρόσωπα της παρ.1 του άρθρου 101 του ν.2238/1994 (Α.Ε., Ε.Π.Ε., κ.λ.π.) πρέπει να συνυποβάλλουν:
αα) Κατάσταση, ανά διεύθυνση, οικοδομών, των οποίων η ανέγερση άρχισε μετά την 1/1/2004.
ββ) Αναλυτική κατάσταση των ακαθαρίστων εσόδων της παρ.1 του άρθρου 34 του ν.2238/1994, που προέκυψαν μέσα στη διαχειριστική περίοδο 2010 από την πώληση κάθε μίας χωριστά οριζόντιας ιδιοκτησίας ή άλλου κτιρίου, που ανήκει σε οικοδομή (ημιτελή ή ολοκληρωμένη), η ανέγερση της οποίας άρχισε μετά την 1/1/2004.
γγ) Κατάσταση προσδιορισμού: i) του τελικού αποτελέσματος από την πώληση ημιτελούς οικοδομής της πιο πάνω περίπτωσης στις προηγούμενες χρήσεις, η ανέγερση της οποίας ολοκληρώνεται μέσα στο 2010, και ii) του φόρου που καταβλήθηκε με την οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος και ο οποίος αντιστοιχεί στα τεκμαρτά κέρδη της εν λόγω οικοδομής.
δδ) Κατάσταση, ανά διεύθυνση, οικοδομών, των οποίων η ανέγερση άρχισε μέσα στα έτη 2002 και 2003 με το αντίστοιχο έτος αποπεράτωσης αυτής, καθώς και αναλυτική κατάσταση προσδιορισμού των κερδών από την πώληση των εν λόγω οικοδομών μέσα στη χρήση 2010.
εε) Αναλυτική κατάσταση προσδιορισμού των τεκμαρτών κερδών, που προέκυψαν μέσα στη διαχειριστική περίοδο 2010 από πωλήσεις οικοδομών των οποίων η ανέγερση είχε αρχίσει πριν από την 1η Ιανουαρίου 2002.
ιγ) Οι υπόχρεοι της παρ. 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ πλην των κοινοπραξιών της πιο πάνω περίπτωσης, στους οποίους συμμετέχουν νομικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 101 του ΚΦΕ, που ασχολούνται με την παράλληλη ανέγερση και πώληση νέων και παλαιών οικοδομών των οποίων οι άδειες εκδόθηκαν πριν την 1η Ιανουαρίου 2007 και μετά από αυτήν, πρέπει να συνυποβάλλουν:
αα) Κατάσταση, ανά διεύθυνση οικοδομών, των οποίων η άδεια οικοδομής εκδόθηκε από 1.1.2007 και μετά
ββ) Αναλυτική κατάσταση των ακαθαρίστων εσόδων της παρ. 1 του άρθρου 34 του Ν. 2238/1994, που προέκυψαν μέσα στη διαχειριστική περίοδο 2010 από την πώληση κάθε μιας χωριστά οριζόντιας ιδιοκτησίας ή άλλου κτιρίου, που ανήκει σε οικοδομή της πιο πάνω περίπτωσης (ημιτελή ή ολοκληρωμένη).
γγ) Κατάσταση προσδιορισμού των κερδών από την πώληση των πιο πάνω οικοδομών.
δδ) Κατάσταση προσδιορισμού: i) του τελικού αποτελέσματος από την πώληση ημιτελούς οικοδομής της πιο πάνω περίπτωσης στις χρήσεις 2007, 2008 και 2009 η ανέγερση της οποίας ολοκληρώνεται μέσα στο 2010, και ii) του φόρου που καταβλήθηκε με την οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος και ο οποίος αντιστοιχεί στα τεκμαρτά κέρδη της εν λόγω οικοδομής.
εε) Αναλυτική κατάσταση προσδιορισμού των τεκμαρτών κερδών, που προέκυψαν μέσα στη διαχειριστική περίοδο 2010 από πωλήσεις οικοδομών των οποίων η άδεια οικοδομής εκδόθηκε πριν από την 1η Ιανουαρίου 2007.
ιδ) Τα υπόχρεα της παρ. 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε. πρόσωπα πλην των κοινοπραξιών της πιο πάνω περίπτωσης, στα οποία δεν συμμετέχει νομικό πρόσωπο της παρ. 1 του άρθρου 101 του ν. 2238/1994 (ΑΕ, ΕΠΕ κλπ.) και τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας του ΚΒΣ, για ακίνητα των οποίων η άδεια κατασκευής εκδίδεται από 1ης Ιανουαρίου 2007 και μετά, κατάσταση προσδιορισμού: i) του τελικού αποτελέσματος από την πώληση ημιτελούς οικοδομής στις χρήσεις 2007,2008 και 2009 η ανέγερση της οποίας ολοκληρώνεται μέσα στο 2010 και ii) του φόρου που καταβλήθηκε με την οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος και ο οποίος αντιστοιχεί στα τεκμαρτά κέρδη της εν λόγω οικοδομής.
ιε) Οι κοινοπραξίες κατασκευής δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων στις οποίες συμμετέχουν νομικά πρόσωπα της παρ.1 του άρθρου 101 του ν.2238/1994 (Α.Ε., Ε.Π.Ε., κ.λ.π.) οι οποίες κατά τη χρήση 2010 εκτελούσαν έργα των οποίων η αρχική σύμβαση ανάληψης υπεγράφη μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2001, πρέπει να υποβάλουν χωριστή κατάσταση των εκτελούμενων έργων καθώς και των ακαθαρίστων εσόδων και των καθαρών κερδών από τα εν λόγω έργα και χωριστή κατάσταση για τα έργα των οποίων η αρχική σύμβαση ανάληψης υπεγράφη μετά την ημερομηνία αυτή.
ιστ) Οι υπόχρεοι της παρ. 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ πλην των κοινοπραξιών της πιο πάνω περίπτωσης, οι οποίοι ασχολούνται με την παράλληλη κατασκευή παλαιών και νέων δημόσιων ή ιδιωτικών τεχνικών έργων, των οποίων η αρχική σύμβαση ανάληψης υπεγράφη πριν από την 1η Ιανουαρίου 2007 και μετά από αυτήν, πρέπει να υποβάλουν χωριστή κατάσταση των εκτελούμενων έργων των ακαθαρίστων εσόδων και των καθαρών κερδών τόσο για τα παλαιά όσο και για τα νέα έργα.
ιζ) Οι υπόχρεοι που μειώνουν τα καθαρά τους κέρδη λόγω απασχόλησης ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 4 του ν. 3522/2006, πρέπει να υποβάλουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
i) κατάσταση στην οποία θα εμφανίζονται τα στοιχεία των πιο πάνω ατόμων που απασχόλησαν,
ii) φωτοαντίγραφο της γνωμάτευσης της αρμόδιας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, με την οποία διαπιστώνεται και βεβαιώνεται το ποσοστό αναπηρίας των πιο πάνω προσώπων,
iii) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 με την οποία να δηλώνουν ότι κατά την διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης απασχολούσαν τα πιο πάνω πρόσωπα καθώς και το χρονικό διάστημα της απασχόλησής τους.
ιη) κατάσταση η οποία θα περιλαμβάνει: α) πίνακα με τα ποσά της φορολογικής αναμόρφωσης κατά κατηγορία δαπανών, β) πίνακα με τα ποσά των φόρων που έχουν αποδοθεί, γ) πίνακα στον οποίο θα αναγράφονται ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων και ο αριθμός των απασχολουμένων στην επιχείρηση και δ) πίνακα στον οποίο θα περιλαμβάνονται τα αυτοκίνητα της επιχείρησης με τα κυβικά τους.
Σημειώνεται ότι ειδικά για τα έξοδα μισθοδοσίας και αμοιβής προσωπικού πρέπει να έχουν καταβληθεί ή βεβαιωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές όπως ορίζεται στο άρθρο 31, § 1, περ. α΄, υποπερ. αα΄. Αν δεν έχουν καταβληθεί ή βεβαιωθεί ή καταλογιστεί ασφαλιστικές εισφορές ή δεν έχει υποβληθεί η Α.Π.Δ. ειδικά προς το ΙΚΑ, ο υπόχρεος υποβάλλει αίτηση προς το οικείο ασφαλιστικό ταμείο για την βεβαίωση των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών και στοιχεία της αίτησης αυτής συνυποβάλλονται με την κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης. Στην περίπτωση αυτή, διατηρείται το δικαίωμα αναγνώρισης της δαπάνης μισθοδοσίας, εφόσον συντρέχουν τα προαναφερόμενα.
2. Στην περίπτωση που τα πιο πάνω πρόσωπα συμμετέχουν σε άλλες εταιρίες ή κοινωνίες ή κοινοπραξίες της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε., βεβαιώσεις για τα κέρδη ή τις ζημιές αυτών, που τους αναλογούν.
3. Αν η κοινωνία που ασκεί επιχείρηση ή επάγγελμα υποβάλλει δήλωση για πρώτη φορά, μαζί με την πιο πάνω δήλωση υποβάλλεται και το στοιχείο που αποδεικνύει τη σύστασή της ως τέτοιου φορέα.
Άρθρο 3
Η πιο πάνω δήλωση συνοδεύεται επίσης από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Τη «Δήλωση Φορολογικής Απαλλαγής», που προβλέπεται από την αρ. πρωτ. 1100384/11194/ Β0012/ΠΟΛ 1130/9.11.2006 Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών, για επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς της ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής του ν. 3299/2004 (ΦΕΚ Α' 261/23-12-2004).
β) Βεβαίωση του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (πρώην Υπουργείου Ανάπτυξης) με την οποία έχουν εγκριθεί επενδυτικά σχέδια της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν. 3299/2004, τα οποία αφορούν την ίδρυση ή επέκταση βιομηχανικών μονάδων, την παραγωγή καινοτομικών προϊόντων, την αγορά και εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων αυτοματοποίησης διαδικασιών και μηχανογράφησης κλπ καθώς επίσης και αντίστοιχες βεβαιώσεις έγκρισης επενδυτικών σχεδίων οι οποίες ορίζονται στο άρθρο 5 του ν. 3299/2004.
γ) Τρία (3) αντίτυπα δηλώσεων των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν και υπάγονται στις αφορολόγητες εκπτώσεις των αναπτυξιακών νόμων, ν. 2601/1998 (ΦΕΚ Α' 81/15-04-1998), ν. 1892/1990 (ΦΕΚ Α' 101/31-07-1990) ή προηγουμένων.
δ) Την προβλεπόμενη από τις διατάξεις της παρ. 27 του άρθρου 6 του ν. 2601/1998 αίτηση και την κατάσταση που πρέπει να συνοδεύει αυτήν για τις επενδύσεις του ίδιου νόμου που ολοκληρώθηκαν μέσα στη διαχειριστική περίοδο 2010.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Πως το ελβετικό φράγκο έκαψε τους δανειολήπτες
Τρόπους να απεγκλωβιστούν από τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο αναζητούν περισσότεροι από 50.000 δανειολήπτες, καθώς το αρχικό ποσό που δανείστηκαν αντί να μειώνεται αυξάνεται, λόγω της αλλαγής στην ισοτιμία.
Στα τέλη του 2007 η ισοτιμία ευρώ/ ελβετικού φράγκου βρισκόταν στο 1,65. Επιπλέον τα στεγαστικά δάνεια στο συγκεκριμένο νόμισμα είχαν ιδιαίτερα ελκυστικά επιτόκια. Και πολλοί ήταν εκείνοι που παρέβλεψαν τους κινδύνους από τη συναλλαγματική ισοτιμία και δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο.
Όμως τώρα οι δανειολήπτες αυτοί βρίσκονται να χρωστάνε μεγαλύτερο ποσό απ΄ ότι είχαν δανειστεί, ενώ και οι δόσεις που πλήρωναν όλα αυτά τα χρόνια εξανεμίστηκαν.
Για παράδειγμα: Κάποιος δανείστηκε στο τέλος του 2007, με την ισοτιμία ευρώ –ελβετικού φράγκου στο 1,65, 100.000 ευρώ -δηλαδή 165.000 chf- με διάρκεια 25 χρόνια και επιτόκιο 2%. Η δόση που πλήρωνε ήταν 699 ελβετικά φράγκα ή 424 ευρώ το μήνα.
Μέχρι τώρα ο δανειολήπτης έχει πληρώσει 40 δόσεις για το στεγαστικό του και το αρχικό κεφάλαιο από τα 165.000 ελβετικά έχει μειωθεί στα 147.000 ελβετικά. Αν η ισοτιμία δεν είχε αλλάξει (από το 1,65) το υπόλοιπο οφειλής του στην τράπεζα θα ήταν 89.370 ευρώ.
Τώρα με την ισοτιμία στο 1,31 ο καταναλωτής οφείλει στην τράπεζα 112.566 ευρώ. Δηλαδή η χασούρα του σήμερα είναι 23.000 ευρώ, σε ότι αφορά το αρχικό κεφάλαιο και τις δόσεις που έχει ήδη καταβάλλει.
Παράλληλα η δόση του δανείου αυξήθηκε από τα 424 ευρώ στα 533 ευρώ το μήνα, δηλαδή πληρώνει 109 ευρώ περισσότερα το μήνα. Και αν είχε προνοήσει να πάρει πρόγραμμα με προστασία δόσης, τότε η αύξηση είναι μικρότερη στη μηνιαία καταβολή καθώς η δόση διαμορφώνεται στα 445 ευρώ. Όμως η προστασία παρέχεται μόνο στη δόση και όχι στο κεφάλαιο.
Ας σημειωθεί ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο υπολογίζονται στο 10% του χαρτοφυλακίου στεγαστικής πίστης των τραπεζών και διαμορφώνονται στα 8δις ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Η υπερπροσφορά «καίει» την αγορά φωτοβολταϊκών
Σε αδιέξοδο δείχνει να οδηγείται η αγορά των φωτοβολταϊκών με τις χιλιάδες αιτήσεις για εγκατάσταση νέων ηλιακών σταθμών, τη στιγμή που οι δυνατότητες απορρόφησης του ηλεκτρικού δικτύου είναι περιορισμένες, αλλά και την τεράστια δαπάνη που συνεπάγεται για το σύστημα και τελικά για τους καταναλωτές η λειτουργία τους, αφού ήδη ο ΔΕΣΜΗΕ εμφανίζει έλλειμμα κοντά στα 230 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει προέλθει από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Θεσμικό πλαίσιο
Το πρόβλημα δείχνουν να συνειδητοποιούν πια και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τα φωτοβολταϊκά, αφού ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) προτείνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με πολύ πιο αυστηρούς όρους για τη σύνδεση στο σύστημα προκειμένου να ξεκαθαριστεί «η ήρα από το σιτάρι».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο πλαίσιο του νέου κανονισμού αδειοδότησης των ΑΠΕ προσανατολίζεται στην υιοθέτηση πιο περιοριστικών όρων. Στο βάθος όμως, αυτό που όλοι φοβούνται είναι μήπως το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναγκαστεί να μειώσει τις εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά, όπως ήδη έχει κάνει η Ισπανία και άλλες χώρες... καθώς «ο λογαριασμός δεν βγαίνει».
Για να ξεκαθαριστούν οι εκκρεμείς αιτήσεις σύνδεσης ο ΣΕΦ προτείνει οι υποψήφιοι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά να υποχρεωθούν να καταθέτουν εγγυητική επιστολή όταν υποβάλλουν αίτηση σύνδεσης με το σύστημα και όχι κατά τη φάση της υπογραφής της σύμβασης σύνδεσης, όπως συμβαίνει σήμερα. Προτείνει μάλιστα η ρύθμιση να ισχύσει αναδρομικά για αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί, προκειμένου όσοι έχουν υποβάλει αίτηση στον αρμόδιο Διαχειριστή και υποχρεούνται στην κατάθεση εγγυητικής επιστολής να το πράξουν σε μία προθεσμία, π.χ. δύο μηνών. Σε περίπτωση που περάσει η προθεσμία και δεν κατατεθεί η εγγυητική, τότε η αίτηση πρέπει να αρχειοθετείται και να μην εξετάζεται. Ταυτόχρονα, ζητά να περιοριστεί η ισχύς της προσφοράς σύνδεσης στους 6 μήνες από 4 χρόνια που προβλέπει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.
Προθεσμία
Παράλληλα, η ΡΑΕ φέρεται να προσανατολίζεται σε αναδρομική εφαρμογή της προθεσμίας των 30 μηνών που έχει σήμερα ο επενδυτής για να θέσει σε λειτουργία μία νέα μονάδα AΠΕ διαφορετικά ακυρώνεται η άδεια παραγωγής που έχει λάβει, εφόσον βέβαια η καθυστέρηση οφείλεται στον ίδιο και όχι σε λόγους που σχετίζονται με γραφειοκρατικά εμπόδια, αρχαιολογικές υπηρεσίες, δικαστικές διαμάχες κ.λπ. Το μέτρο αν εφαρμοστεί εκτιμάται ότι θα βγάλει εκτός συστήματος αιτήσεις συνολικής ισχύος ως και 1.000 MW για διάφορες κατηγορίες ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά κ.λπ.). Oι αιτήσεις που εκκρεμούσαν στο τέλος 2010 εφθάναν σε ισχύ τα 17.800 MW, με τα 14.719 ΜW να αφορούν σε αιολικά πάρκα, τα 1.535 MW σε φωτοβολταϊκά και τα 925 MW σε μικρά υδροηλεκτρικά.
Νέος κανονισμός για ΑΠΕ
Nέος κανονισμός για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) συζητήθηκε χθες την ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος κανονισμός, ο οποίος πριν οριστικοποιηθεί θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα περιέχει πιο αυστηρούς όρους για τις ΑΠΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά στους χρόνους σύνδεσης με το σύστημα. Παράλληλα θα απλοποιεί ορισμένες διαδικασίες και θα θέτει περιορισμούς και χρονοδιαγράμματα στον Διαχειριστή του δικτύου, όσον αφορά την προώθηση των διαδικασιών για τις νέες συνδέσεις.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Η υπερπροσφορά «καίει» την αγορά φωτοβολταϊκών
Σε αδιέξοδο δείχνει να οδηγείται η αγορά των φωτοβολταϊκών με τις χιλιάδες αιτήσεις για εγκατάσταση νέων ηλιακών σταθμών, τη στιγμή που οι δυνατότητες απορρόφησης του ηλεκτρικού δικτύου είναι περιορισμένες, αλλά και την τεράστια δαπάνη που συνεπάγεται για το σύστημα και τελικά για τους καταναλωτές η λειτουργία τους, αφού ήδη ο ΔΕΣΜΗΕ εμφανίζει έλλειμμα κοντά στα 230 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει προέλθει από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Θεσμικό πλαίσιο
Το πρόβλημα δείχνουν να συνειδητοποιούν πια και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τα φωτοβολταϊκά, αφού ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) προτείνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με πολύ πιο αυστηρούς όρους για τη σύνδεση στο σύστημα προκειμένου να ξεκαθαριστεί «η ήρα από το σιτάρι».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο πλαίσιο του νέου κανονισμού αδειοδότησης των ΑΠΕ προσανατολίζεται στην υιοθέτηση πιο περιοριστικών όρων. Στο βάθος όμως, αυτό που όλοι φοβούνται είναι μήπως το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναγκαστεί να μειώσει τις εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά, όπως ήδη έχει κάνει η Ισπανία και άλλες χώρες... καθώς «ο λογαριασμός δεν βγαίνει».
Για να ξεκαθαριστούν οι εκκρεμείς αιτήσεις σύνδεσης ο ΣΕΦ προτείνει οι υποψήφιοι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά να υποχρεωθούν να καταθέτουν εγγυητική επιστολή όταν υποβάλλουν αίτηση σύνδεσης με το σύστημα και όχι κατά τη φάση της υπογραφής της σύμβασης σύνδεσης, όπως συμβαίνει σήμερα. Προτείνει μάλιστα η ρύθμιση να ισχύσει αναδρομικά για αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί, προκειμένου όσοι έχουν υποβάλει αίτηση στον αρμόδιο Διαχειριστή και υποχρεούνται στην κατάθεση εγγυητικής επιστολής να το πράξουν σε μία προθεσμία, π.χ. δύο μηνών. Σε περίπτωση που περάσει η προθεσμία και δεν κατατεθεί η εγγυητική, τότε η αίτηση πρέπει να αρχειοθετείται και να μην εξετάζεται. Ταυτόχρονα, ζητά να περιοριστεί η ισχύς της προσφοράς σύνδεσης στους 6 μήνες από 4 χρόνια που προβλέπει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.
Προθεσμία
Παράλληλα, η ΡΑΕ φέρεται να προσανατολίζεται σε αναδρομική εφαρμογή της προθεσμίας των 30 μηνών που έχει σήμερα ο επενδυτής για να θέσει σε λειτουργία μία νέα μονάδα AΠΕ διαφορετικά ακυρώνεται η άδεια παραγωγής που έχει λάβει, εφόσον βέβαια η καθυστέρηση οφείλεται στον ίδιο και όχι σε λόγους που σχετίζονται με γραφειοκρατικά εμπόδια, αρχαιολογικές υπηρεσίες, δικαστικές διαμάχες κ.λπ. Το μέτρο αν εφαρμοστεί εκτιμάται ότι θα βγάλει εκτός συστήματος αιτήσεις συνολικής ισχύος ως και 1.000 MW για διάφορες κατηγορίες ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά κ.λπ.). Oι αιτήσεις που εκκρεμούσαν στο τέλος 2010 εφθάναν σε ισχύ τα 17.800 MW, με τα 14.719 ΜW να αφορούν σε αιολικά πάρκα, τα 1.535 MW σε φωτοβολταϊκά και τα 925 MW σε μικρά υδροηλεκτρικά.
Νέος κανονισμός για ΑΠΕ
Nέος κανονισμός για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) συζητήθηκε χθες την ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος κανονισμός, ο οποίος πριν οριστικοποιηθεί θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα περιέχει πιο αυστηρούς όρους για τις ΑΠΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά στους χρόνους σύνδεσης με το σύστημα. Παράλληλα θα απλοποιεί ορισμένες διαδικασίες και θα θέτει περιορισμούς και χρονοδιαγράμματα στον Διαχειριστή του δικτύου, όσον αφορά την προώθηση των διαδικασιών για τις νέες συνδέσεις.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Επιτόκια-χαρακίρι για νοικοκυριά και εταιρείες
Αλυσιδωτές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά φέρνει η αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πέρα από την αύξηση στο κόστος δανεισμού τουλάχιστον κατά το ίδιο ποσοστό της ανόδου του βασικού επιτοκίου, επιδεινώνεται περαιτέρω η ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση εκατομμυρίων δανειοληπτών, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθούν και τα «κόκκινα» δάνεια.
Ωστόσο, αναμένονται και άλλες αυξήσεις του ευρωεπιτοκίου μέχρι το τέλος του έτους και ?όπως εκτιμούν οι αναλυτές- το βασικό επιτόκιο με το οποίο δανείζει η ΕΚΤ θα έχει αυξηθεί συνολικά μέσα στο 2011 κατά 0,75 της μονάδας και θα έχει διαμορφωθεί στο 1,75%.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει πολύ βαριές επιπτώσεις στους δανειζόμενους αλλά και το Δημόσιο και θα έρθουν να προστεθούν σε αυτές που έχει δημιουργήσει η κρίση και η περιοριστική πολιτική των περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις.
«Ταραχή»
Την «ταραχή» που αναμένεται να προκαλέσει στα δημόσια οικονομικά περιέγραψε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εκτιμά ότι θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία, «αλλά οι συνέπειες θα εξαρτηθούν από το αν θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις».
Πάντως, από Δευτέρα εκατο??ύρια νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις θα δουν τις δόσεις τους σε δάνεια και κάρτες να επιβαρύνονται ?ε εκατοντάδες ευρώ ετησίως και ο ασφυκτικός κλοιός των ακριβότερων επιτοκίων και υψηλότερων δόσεων φέρνει τους δανειολήπτες πιο κοντά σε χρεοκοπίες και κατασχέσεις.
Η επιβάρυνση που έχουν υποστεί οι δανειολήπτες αφορά καταρχήν άμεσα όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με επιτόκιο ΕΚΤ ή με euribor, το οποίο σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και αποτελούν την πλειονότητα των δανείων που δίνονταν πριν από 3 χρόνια.
Το ύψος της επιβάρυνσής τους εξαρτάται από το ποσό που είχαν δανειστεί, τη χρονική διάρκεια δανεισμού και το επιτόκιο που είχαν δανειστεί, ενώ άμεση επιβάρυνση υπέστησαν όσοι είχαν καταναλωτικά δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια και στεγαστικές κάρτες, και κυρίως τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις.
Ετσι κι αλλιώς, με τα νέα δεδομένα, όπως εκτιμούν στελέχη ελληνικών τραπεζών, θα είναι παρελθόν τα επιτόκια χαμηλών επιτοκίων, ενώ στα νέα στεγαστικά δάνεια τα επιτόκια των δανείων θα φθάσουν στα επίπεδα που ήταν πριν από χρόνια, στο 7,5%-8%.
Υπάρχουν όμως και καινούργια «άσχημα» νέα για τους δανειολήπτες, που είναι η κούρσα του επιτοκίου euribor με το οποίο δανείζουν από πέρυσι οι τράπεζες, το οποίο διαμορφώνει επιτόκια στεγαστικών δανείων τουλάχιστον της τάξης του 6,5%, ενώ στα επιχειρηματικά ξεπερνά το 10%.
Το euribor
Και αυτό γιατί η ανα?ενό?ενη από τις προηγούμενες εβδομάδες αύξηση των επιτοκίων τού ευρώ έχει ήδη οδηγήσει σε ταυτόχρονη άνοδο του διατραπεζικού επιτοκίου euribor, το οποίο βρίσκεται στο 1,24%, εκτινάσσοντας τις δόσεις και εκείνων που έχουν στεγαστικό δάνειο ?ε κυ?αινό?ενο επιτόκιο.
Στο απυρόβλητο δεν πρόκειται να ?είνουν ούτε τα νέα δάνεια ?ε σταθερό επιτόκιο. Και αυτό γιατί ήδη οι τράπεζες έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε σιωπηρές αυξήσεις έως και ?ίας ?ονάδας σε καταναλωτικά και κάρτες και έως 0,5% στα στεγαστικά, ενώ έπεται και συνέχεια.
Πάντως, και οι ίδιες οι τράπεζες πληρώνουν το τί?η?α του ακριβού χρή?ατος, καθώς πληθαίνει ο αριθμός των νοικοκυριών που βγαίνουν σε καθυστέρηση πάνω από 3 μήνες και τώρα με τις ακριβότερες δόσεις η κατάσταση θα χειροτερεύσει.
Οι «κόκκινες οφειλές» έχουν ήδη φτάσει το 10% στα στεγαστικά δάνεια και το 20% στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, ενώ οι τραπεζίτες περιμένουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί μέσα στο έτος.
Επιπλέον, και οι ίδιες πλέον θα δανείζονται με επιτόκιο μεγαλύτερο του 1% που είχαν έως σήμερα και μόνο και μόνο για τα 95 δισ. ευρώ που έχουν λάβει οι ελληνικές τράπεζες απευθείας από την ΕΚΤ μέσω εγγυήσεων (παραθέτοντας ενέχυρα της τάξεως των 145 δισ. ευρώ), θα πληρώσουν αυξημένο κόστος.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Οι εκπτώσεις δεν σταματούν ποτέ
Σε προσφορές καταφεύγουν για ακόμη μια φορά οι έμποροι των συνοικιακών καταστημάτων και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα για να προσελκύσουν και να τονώσουν τη ζήτηση που έχει κάνει... βουτιά. Ειδικά αυτή την περίοδο που θεωρείται κενή, διότι μεσολαβεί ανάμεσα στις χειμερινές εκπτώσεις και στο Πάσχα, τα καταστήματα έχουν αυξήσει τις ανοιξιάτικες προσφορές τους κάνοντας εκπτώσεις ως και 70%, ενώ με την αγορά ενός προϊόντος χαρίζουν ένα ακόμη ίσης αξίας, έτσι ώστε να αυξήσουν και τον τζίρο τους.
Το εμπορικό κέντρο Αvenue στο Μαρούσι «τρέχει» αυτή την περίοδο κάποιες προσφορές σε ορισμένα καταστήματά του, όπως το κατάστημα ένδυσης Guess, το οποίο έχει ανακοινώσει δεκαήμερο προσφορών, το Οltre Μare, που προσφέρει έκπτωση έως και 50% στις τσάντες, και το Sergio Τacchini το οποίο προσφέρει έκπτωση 50% σε επιλεγμένα είδη. Αλλα καταστήματα δίνουν δωροεπιταγές, όπως το Νine West, το οποίο προσφέρει δωροεπιταγή 10 ευρώ με την απόκτηση της Νine West card, και τα υποδήματα Ηaralas που προσφέρουν και αυτά 10 ευρώ σε δωροεπιταγή με την απόκτηση της Ηaralas card. Επίσης, ορισμένα καταστήματα κάνουν σημαντικές εκπτώσεις στα χειμωνιάτικα ρούχα, όπως το Under Colors of Βenetton, που προσφέρει όλα τα χειμερινά με έκπτωση ως 50%, και το La Μeduse που για λίγες ημέρες ακόμη δίνει όλα τα χειμερινά με έκπτωση 70%.
Ολες οι παραπάνω προσφορές μπορεί να ακούγονται ελκυστικές αλλά οφείλονται στο ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων έχει περιορίσει τα χρήματα που δαπανά για την αγορά νέων ρούχων (81%) και τη διασκέδαση εκτός σπιτιού (80%), ενώ ένα πολύ υψηλό ποσοστό (64%) έχει στραφεί σε φθηνότερα καταναλωτικά προϊόντα, ώστε να καταφέρει να αντεπεξέλθει στην περιορισμένη αγοραστική του δύναμη. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, η πτώση κατανάλωσης της αγοράς συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο του 2011, καθώς ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο, χωρίς τα καύσιμα, μειώθηκε κατά 13,3% τον Ιανουάριο του 2011, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2010, ενώ οι μεγάλες μειώσεις σημειώθηκαν στις κατηγορίες έπιπλα-ηλεκτρικά είδη-οικιακός εξοπλισμός (- 21,2%) και σε άλλα είδη.
Δίνουν και πιστωτικές κάρτες
Μπορεί οι τράπεζες να είναι φειδωλές στα δανεικά, όμως ορισμένα πολυκαταστήματα σε συνεργασία με τράπεζες προωθούν τις πιστωτικές κάρτες τους. Ο όμιλος πολυκαταστημάτων Fokas έχει δώσει έμφαση αυτή την περίοδο στην κάρτα Club F του ομίλου, την οποία μπορούν να αποκτήσουν όλοι έτσι ώστε να έχουν με αγορές 125 ευρώ μια δωροεπιταγή 25 ευρώ. Αυτή η προσφορά θα ισχύει όλον τον Απρίλιο.
Το πολυκατάστημα Αttica δημιούργησε σε συνεργασία με τη Εurobank, τη Reward Visa για τους πελάτες της. Η Reward Visa δίνει σε κάθε καταναλωτή που τη χρησιμοποιεί 10% επιστροφή επί της αξίας των συναλλαγών του στο πολυκατάστημα Αttica στο κέντρο της Αθήνας, στο Αttica στο Golden Ηall και στο Αttica accessories, και 3% επιστροφή επί της αξίας των συναλλαγών σε όλες τις επιχειρήσεις με το σήμα Visa στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα ευρώ που έχουν συγκεντρώσει οι καταναλωτές από όλες τις συναλλαγές τους μπορούν να τα εξαργυρώσουν σε επόμενες αγορές τους στο πολυκατάστημα Αttica, στο Αttica στο Golden Ηall και στο Αttica accessories.
Η εταιρεία Ρrince ΟΙiver έχει ανακοινώσει προσφορά, σύμφωνα με την οποία για όλον τον Απρίλιο κάνει έκπτωση 50% στη νέα συλλογή της, ενώ και η αλυσίδα καταστημάτων Κaren Μillen του ομίλου δίνει τα νέα της ρούχα με έκπτωση 60%. Επιπλέον, το κατάστημα Ρrince Οliver στη Γλυφάδα πραγματοποιεί μπαζάρ με καλοκαιρινά, φθινοπωρινά και ανοιξιάτικα είδη της προηγούμενης χρονιάς, με έκπτωση ως και 90%.
Και η αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης Dur υλοποιεί ανοιξιάτικες προσφορές που ισχύουν ως το τέλος Μαΐου. Ειδικότερα, με την αγορά ενός προϊόντος χαρίζουν ένα ακόμη ίσης αξίας.
Εκτός από τα πολυκαταστήματα, προσφορές κάνουν και οι αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών. Κάθε βδομάδα ο όμιλος Κωτσόβολος υλοποιεί μια διαφορετική προσφορά για να προσελκύει πελάτες. Την εβδομάδα που πέρασε, η εταιρεία είχε προσφορά που αφορά την ανακύκλωση, δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες της να έχουν οφέλη στην αγορά νέων, λιγότερο ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών.
Η Ηλεκτρονική Αθηνών υλοποιεί ανοιξιάτικες προσφορές για ορισμένα είδη, όπως τηλεόραση από 579 ευρώ σε 399 ευρώ, κινητό τηλέφωνο της Αpple iΡhone από 739 ευρώ σε 669 ευρώ, κ.ά.
Επίσης, Μedia Μarkt πρόσφερε το πακέτο «Υπεράτοκες δόσεις», που συνοδεύεται και από επιστροφή χρημάτων, ως τις αρχές Απριλίου. Το νέο πρόγραμμα συνδυάζει την εξόφληση των αγορών, σε 24 άτοκες δόσεις και με επιστροφή έως 100 ευρώ σε δωροκάρτα. Σημειώνεται ότι η εν λόγω προσφορά ισχύει για αγορές από 300 ευρώ και άνω, με χρήση όλων των πιστωτικών καρτών, εκτός των Εθνοcash Μaestro και Αmerican Εxpress.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα