Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Καταργούνται οι φόροι πολυτελείας
Την κατάργηση του φόρου πολυτελείας για την ενίσχυση της αγοράς των αυτοκινήτων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αργυροχρυσοχοϊα, στα δέρματα και τις γούνες και στην κατασκευή μικρών σκαφών αναψυχής προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός κ. Π. Οικονόμου για τα πεπραγμένα των τελωνείων το 2011.
Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει υπουργικές αποφάσεις για την «αντιμετώπιση φοροδιαφυγής στις εμπορευματικές συναλλαγές με το Αγιο Όρος με την τήρηση Τελωνειακών διατυπώσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή που διαπιστώνεται κυρίως σε ότι αφορά στο ΦΠΑ στις συναλλαγές από και προς το Αγιο Όρος».
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να επιβαρύνει σημαντικά τα Ι.Χ. που αποκτούν οι ανάπηροι καθώς και το πετρέλαιο που προορίζεται για βιομηχανικές, βιοτεχνικές και ξενοδοχειακές μονάδες.
Ακόμη, σχεδιάζεται η κατάργηση τελωνειακών φορολογικών απαλλαγών, η μείωση των προστίμων που επιβάλλονται για απλές τελωνειακές παραβάσεις, η προώθηση ρύθμισης για την τακτοποίηση παλαιών υποθέσεων τελωνειακών παραβάσεων και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα αλκοολούχα προϊόντα και την μπύρα.
Σε ό,τι αφορά την κατάργηση εξαιρέσεων πολιτών κρατών μελών της Ε.Ε. από την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων λόγω αναπηρίας έχει γίνει επεξεργασία σχεδίου διάταξης για την:
- Κατάργηση του ορίου ηλικίας των 70 ετών για την απόκτηση αναπηρικού αυτοκινήτου με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας.
- Κατάργηση της προϋπόθεσης της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα για την απόκτηση αναπηρικού αυτοκινήτου με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση πεπραγμένων τελωνείων γίνεται ειδική αναφορά στο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης «Ηφαιστος» και στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε 3.500 πρατηριούχους λόγω μη έγκαιρης καταχώρησης των συναλλαγών στο σύστημα. Για το θέμα αυτό, που προκάλεσε την ποινική δίωξη του πρώην γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Ι. Καπελέρη, το υπουργείο Οικονομικών προτείνει τώρα τον εξορθολογισμό των κυρώσεων και τη μη επιβολή των προστίμων για την εκπρόθεσμη καταχώρηση σε περίπτωση δυσλειτουργίας του συστήματος.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
«Νέα δραχμή» προτείνουν οι Times
Το δικό τους σχέδιο για μια πιο ομαλή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη που θα οφελούσε όλη την ευρωπαϊκή οικονομία, παρουσιάζουν οι Times του Λονδίνου, προτείνοντας το λανσάρισμα της «νέας δραχμής» όπως την ονομάζουν, η οποία θα είναι συνδεδεμένη όχι μόνο με το ευρώ αλλά και με το δολάριο.
«Οι Έλληνες πρέπει να βγουν από το ευρώ και το ευρώ έχει ανάγκη από την ελληνική έξοδο…Μέχρι στιγμής, το επιχείρημα ήταν ότι όσο λογική και αν είναι μια έξοδος της Ελλάδας, δεν είναι εφικτή. Εμείς διαφωνούμε» γράφουν οι Times.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρόβλημα μιας τέτοιας εξόδου είναι ότι πολύ πριν την επανακυκλοφορία ενός νέου εθνικού νομίσματος, το τραπεζικό σύστημα θα έχει ήδη καταρρεύσει, αφού τα κεφάλαια θα έχουν «κάνει φτερά».
Επομένως η οποιαδήποτε στρατηγική εξόδου από το ευρώ, θα πρέπει να τοποθετήσει ένα «δίχτυ ασφαλείας» κάτω από το νέο νόμισμα της μετά-ευρωζωνικής περιόδου, την «νέα δραχμή» όπως την έχουν βαφτίσει οι Times, ούτως ώστε να μετριαστεί ο κίνδυνος της διαφυγής κεφαλαίων.
Αυτό το δίχτυ ασφαλείας, σύμφωνα με την πρόταση που παρουσιάζει ο Όλιβερ Καμ, συντάκτης της εφημερίδας και πρώην επικεφαλής στρατηγικών μελετών της Commerzbank Securities, είναι το λανσάρισμα της «νέας δραχμής» που θα έχει σταθερή ισοτιμία. Οι ελληνικές αρχές θα μπορούν να τυπώνουν τόσα εθνικά νομίσματα όσα και τα διαθέσιμα αποθέματα του ξένου συναλλάγματος, στην καθορισμένη αυτή ισοτιμία.
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα είναι αυτή που θα αποφασίσει την επίσημη και σταθερή ισοτιμία για τη «νέα δραχμή» και το ευρώ, για τη «νέα δραχμή» και το δολάριο.
Κλειδί η σύνδεση με δυο νομίσματα
Η καινοτομία του σχεδίου έγκειται σε αυτήν ακριβώς την διπλή σύνδεση της «νέας δραχμής» τόσο με το ευρώ, όσο και με το δολάριο, γεγονός που θα συνδράμει σύμφωνα με τον αρθρογράφο στην διατήρηση της αξιοπιστίας στις αγορές, ενώ παράλληλα θα δώσει «ελαφρώς μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα από την παρούσα, χωρίς να θυσιάζεται η νομισματική αξιοπιστία». Έτσι, η μετάβαση θα είναι πιο ανώδυνη και ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης θα μειωθεί.
Επιπλέον, υπογραμμίζει η εφημερίδα, η σύνδεση με τα δυο νομίσματα, θα προσφέρει στην χώρα ένα είδους μόνωσης από την αστάθεια των αγορών, αφήνοντας χώρο για τις κοινωνικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να ωφεληθεί όχι μόνο η Ελλάδα και η ευρωζώνη, αλλά όλη η ευρωπαϊκή οικονομία.
Βέβαια για να υλοποιηθεί όλο αυτό το πλάνο θα πρέπει να προηγηθούν διαβουλεύσεις με τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ και σίγουρα η πρόταση «δεν αποτελεί πανάκεια», σημειώνουν οι Times, αλλά είναι υλοποιήσιμη.
Όσο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, μπορεί κάποτε να συνιστούσε άποψη αιρετική, σήμερα όμως οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν ανοιχτά το θέμα, συμπληρώνει μέσα από την στήλη του ο Σαμ Φλέμινγκ, οικονομικός συντάκτης των Times.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Ετοιμάζουν νέα φορολογική επιδρομή: Τι ζητά το ΔΝΤ
Νέα φορολογική αφαίμαξη με περαιτέρω αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (Φ.Π.Α., ειδικοί φόροι κατανάλωσης), κατάργηση φοροαπαλλαγών, αναπροσαρμογή του φόρου επί των καταθέσεων από το 10% στο 20% αλλά και αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε ετήσια βάση προτείνει στην κυβέρνηση το τεχνικό κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ με το πόρισμά τους, πάνω στο οποίο όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος θα στηριχθούν οι διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, προκρίνουν μια μεταρρύθμιση που θα μεταφέρει το βάρος από τις εισφορές που επιβάλλονται στους πολύ χαμηλούς μισθούς στην κατανάλωση μέσω της περαιτέρω αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης και την εφαρμογή υψηλότερων συντελεστών ΦΠΑ για τα προϊόντα που βρίσκονται σήμερα στον πολύ χαμηλό συντελεστή.
Επίσης το ΔΝΤ λέει στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει άμεσα σε καμία μείωση των ανώτατων συντελεστών ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Το πόρισμα για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος που έχει υποβάλει το ΔΝΤ μεταξύ των άλλων προβλέπει:
Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.
-Απλοποίηση φορολογικής κλίμακας με μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε τρία ή τέσσερα.
-Μετατροπή του βασικού αφορολόγητου σε μη επιστρεφόμενη μείωση φόρου.
-Επιβολή παρακράτησης φόρου 25% στα εισοδήματα από μερίσματα.
-Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για δαπάνες επισκευής και συντήρησης ακινήτων κ.λπ. ως σταθερό ποσοστό επί του εισοδήματος από μισθώματα.
- Υιοθέτηση ενιαίας αυτοτελούς φορολογίας σε κέρδη από κεφάλαιο, δηλαδή σε εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, ομολόγων, σε υπεραξίες από πωλήσεις μετοχών και σε μισθώματα ακινήτων.
-Αύξηση αυτοτελούς φορολόγησης ομολόγων και τόκων καταθέσεων από το 10% στο 20% (στον βαθμό που το επιτρέπει η οικονομική ανάκαμψη).
Φορολογία ακίνητης περιουσίας:
- Μείωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
-Κατάργηση φοροαπαλλαγής για τις αγροτικές γαίες που κατέχουν φυσικά πρόσωπα.
- Κατάργηση της διακριτικής ευχέρειας του υπουργού Οικονομικών να αναπροσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών να γίνεται κάθε χρόνο.
-Κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το 10% της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.
Φόρος Προστιθέμενης Αξίας.
- Μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από τον συντελεστή 6,5% στο 13%.
- Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου.
- Επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή.
- Υπαγωγή σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο κατώφλι πωλήσεων.
-Επιβολή πάγιου ειδικού φόρου κατανάλωσης στο απλό και το αφρώδες κρασί.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Τέσσερις αλλαγές στο χαράτσι
Σε τριμελή επιτροπή που θα συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών θα μπορούν να προσφύγουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περίπτωση που ο έφορος απορρίπτει το αίτημά τους για εξαίρεση από το ειδικό τέλος ακινήτων λόγω αδυναμίας καταβολής του και αναστολή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αυτό προβλέπεται σε προσθήκη – τροπολογία στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία ρυθμίζονται θέματα του ειδικού τέλους ακινήτων. Ειδικότερα:
Για τις περιπτώσεις που ζητείται η αναστολή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. θα εκδίδει πράξη, θετική ή απορριπτική, η οποία κοινοποιείται στον αιτούντα, και εφόσον η πράξη είναι θετική εισηγείται στο υπουργείο Οικονομικών την αναστολή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Κατά της απόφασης του εφόρου μπορεί να ασκηθεί ένσταση μέσα σε προθεσμία 2 μηνών η οποία εξετάζεται από τριμελή επιτροπή που συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών.
Αν δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης του ειδικού τέλους ακινήτων αποστέλλουν κατάσταση στη ΓΓΠΣ και μέσω αυτής βεβαιώνεται το οφειλόμενο τέλος και οι εφορίες μεριμνούν για την είσπραξη του τέλους.
Απαλλάσσεται από το ειδικό τέλος ακινήτων το 17% της συνολικής επιφάνειας των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων και επιπλωμένων διαμερισμάτων εφόσον εκμεταλλεύονται περισσότερα από 7 δωμάτια.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Μέχρι 30 Απριλίου η υποβολή του Ε9 για τις επιχειρήσεις
Νέα προθεσμία μέχρι τις 30 Απριλίου 2010 έχουν οι επιχειρήσεις για να υποβάλλουν υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2011, λόγω μεταβολής της περιουσιακής τους κατάστασης.
Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών στην εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων αποτυπώνεται η περιουσιακή κατάσταση των υπόχρεων νομικών προσώπων, βάσει των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί από αυτά και επεξεργαστεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, και επ' αυτής πραγματοποιούνται οι απαραίτητες μεταβολές, ώστε η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης που εμφανίζεται στην εφαρμογή να ανταποκρίνεται σε αυτήν της 1ης Ιανουαρίου 2011.
Σε περίπτωση εμφάνισης μέρους της ακίνητης περιουσίας του υπόχρεου νομικού προσώπου και όχι του συνόλου αυτής ή σε περίπτωση εμφάνισης λανθασμένων στοιχείων επί των ακινήτων, το νομικό πρόσωπο προσθέτει τα ακίνητα που δεν αποτυπώνονται και πραγματοποιεί τις απαραίτητες μεταβολές, ώστε να αποτυπώνεται ορθά το σύνολο της περιουσιακής κατάστασης της 1ης Ιανουαρίου 2011.
Για τη διευκόλυνση των νομικών προσώπων, δίνεται η δυνατότητα υποβολής στοιχείων ακινήτων που υπάρχουν την 01/01/2011 με αρχείο excel, όπου κατόπιν επεξεργασίας από τη Γ.Γ.Π.Σ. θα προκύψει η δήλωση περιουσιακής κατάστασης.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Μείωση εισφορών 10% για τους συνεπείς κάθε εξάμηνο
Με τη μορφή «επιστροφής χρημάτων» (rebate), στο τέλος κάθε εξαμήνου, θα μειωθούν έως 10% οι ασφαλιστικές εισφορές για τις συνεπείς επιχειρήσεις.
Αυτό ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης εκτιμώντας ότι το μέτρο μπορεί να αρχίσει μετά τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική διασύνδεση ΙΚΑ - ΣΕΠΕ - ΟΑΕΔ. Όπως διευκρίνισε ο Γ. Κουτρουμάνης για να έχει μια επιχείρηση τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει:
Να κάνει χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας που θα καταγράφει on line την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία, το ύψος της αμοιβής και άλλα στοιχεία του εργαζομένου. Η εφαρμογή της κάρτας υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει μετά τις 20 Φεβρουαρίου και θα είναι απαραίτητη προκειμένου να διασταυρώνονται τα στοιχεία της απασχόλησης, της αμοιβής και της καταβολής των αναλογούντων εισφορών.
Να καταβάλει αποκλειστικά μέσω του τραπεζικού συστήματος τους μισθούς, το φόρο μισθωτών υπηρεσιών και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Να έχει απόλυτη συνέπεια στην καταβολή των εισφορών, κάτι που θα ελέγχεται τακτικά και πριν από το τέλος του εξαμήνου ώστε να γίνεται η επιστροφή, υπό τη μορφή rebate, της έκπτωσης.
Η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι με την παροχή του κινήτρου της μείωσης των εισφορών, πολλές επιχειρήσεις, ακόμη και όσες δεν είναι σήμερα συνεπείς, θα συμμορφωθούν στις υποχρεώσεις τους και θα μπουν στο ηλεκτρονικό σύστημα εξισορροπώντας με αυτό τον τρόπο τις απώλειες από τη μείωση - έκπτωση έως 10% των εισφορών.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
ΦΠΑ σε αγρότες και ενοίκια για επαγγελματική στέγη
Τέσσερα από τα φορο-μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ φαίνεται πως θα υιοθετήσει το οικονομικό επιτελείο.
Τέσσερα από τα φορο-μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ φαίνεται πως θα υιοθετήσει το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, στην επιβολή φόρου στα αγροτεμάχια, στην ένταξη της πλειοψηφίας των αγροτών σε καθεστώς ΦΠΑ και στην επιβολή ΦΠΑ σε όλα τα ενοίκια για επαγγελματική στέγη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθούνται:
- Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Υιοθέτηση του μέτρου αυτού θα φέρει τετραπλασιασμό του ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα περιοδικά και διπλασιασμό του ΦΠΑ για τα τρόφιμα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, φυσικού αερίου κ.ά.
- Κατάργηση φοροαπαλλαγής για τις αγροτικές γαίες που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα. Το μέτρο αυτό σημαίνει ουσιαστικά την επιβολή φόρου σε όλα τα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων.
- Εξετάζεται το ενδεχόμενο ένταξης των αγροτών που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο κατώφλι παραγωγής στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το κατώφλι αυτό πρέπει να είναι τουλάχιστον 25.000 ευρώ.
- Επιβολή ΦΠΑ σε όλα τα ενοίκια για επαγγελματική στέγη.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Μειώνονται σε 24 οι δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο
Σε 24 από 60 αναμένεται να περιοριστεί ο αριθμός των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, με νέα διάταξη που θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, έπειτα από παρέμβαση της τρόικας.
Στη διάταξη, πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», θα δίνεται η δυνατότητα αύξησης των δόσεων σε 48 σε όσους φορολογούμενους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξοφλήσουν σε συντομότερο χρόνο.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Αναμονή έως 4 χρόνια για σύνταξη!
Έως και στα τέσσερα χρόνια έφθασαν οι καθυστερήσεις στην καταβολή συντάξεων και εφάπαξ δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους. Το κύμα συνταξιοδοτήσεων και η έλλειψη χρημάτων από τα Ταμεία, μαζί με τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού, είναι οι αιτίες των καθυστερήσεων αυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής), οι χρόνοι αναμονής για συνταξιοδότηση έχουν αυξηθεί σημαντικά ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση (σε πάνω από δύο Ταμεία). Ειδικότερα:
n Στο ΙΚΑ ο χρόνος αναμονής φθάνει τους 12 έως και τους 18 μήνες (για διαδοχική ασφάλιση). Υπάρχουν, ωστόσο, σε ορισμένα καταστήματα του ιδρύματος μικρότεροι χρόνοι απονομής συντάξεων (για παράδειγμα, τέσσερις μήνες), αυτά όμως αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα των χρονοβόρων διαδικασιών.
n Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (δημόσιοι υπάλληλοι) η αναμονή κυμαίνεται 8-15 μήνες.
n Στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) ο μέσος χρόνος αναμονής για συνταξιοδότηση κινείται στους 12-15 μήνες.
n Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το οποίο καταβάλλει το εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους, ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τα τέσσερα έτη.
n Στα περισσότερα επικουρικά ταμεία η αναμονή κυμαίνεται μεταξύ δύο και τεσσάρων ετών.
Η κατάσταση είναι εκρηκτική, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Νίκος Χατζόπουλος, για να προσθέσει: «Η έλλειψη προσωπικού και η έκρηξη των συνταξιοδοτήσεων, μαζί με την απουσία μηχανοργάνωσης, διογκώνουν το πρόβλημα της αναμονής για συνταξιοδότηση. Μάλιστα, πρόσφατα δόθηκε ένα τρίωρο συναλλαγής του κοινού με τους υπαλλήλους - εισηγητές των συνταξιοδοτικών φακέλων, με αποτέλεσμα να καθυστερούν επιπλέον οι αποφάσεις.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Θανάσης Τσακανίκας παρατηρεί ότι η κατάσταση είναι τραγική σημειώνοντας ότι ακόμη και αύριο αν υπήρχε η δυνατότητα να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
ΕΚΑΣ σε δόσεις. Χαρακτηριστικό των προβλημάτων ρευστότητας είναι η απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να ανακοινώσει την καταβολή των αναδρομικών ποσών του ΕΚΑΣ που οφείλονται σε 37.018 συνταξιούχους, σε πέντε δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 500 ευρώ. Αναλυτικά, η εξόφληση των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών του ΕΚΑΣ θα γίνει ως ακολούθως:
- Σε 22.468 συνταξιούχους, με τη σύνταξη μηνός Φεβρουαρίου, όταν το ποσό είναι μικρότερο ή ίσο των 500 ευρώ.
- Σε 2.936 συνταξιούχους, με τη σύνταξη μηνός Μαρτίου, όταν το ποσό είναι μεγαλύτερο των 500 ευρώ και μικρότερο ή ίσο των 1.000 ευρώ.
- Σε 1.381 συνταξιούχους, με τη σύνταξη μηνός Απριλίου, όταν το ποσό είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ και μικρότερο ή ίσο των 1.500 ευρώ.
- Σε 3.292 συνταξιούχους, με τη σύνταξη μηνός Μαΐου, όταν το ποσό είναι μεγαλύτερο των 1.500 και μικρότερο ή ίσο των 2.000 ευρώ.
- Σε 6.941 συνταξιούχους, ήτοι σε ποσοστό 18,75% επί του συνόλου, με τη σύνταξη μηνός Ιουνίου, όταν το ποσό είναι μεγαλύτερο των 2.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Τα σενάρια για ΦΠΑ και νέους φόρους
Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 2 έως 4 ποσοστιαίες μονάδες για την αναθέρμανση της αγοράς και την πληθωριστική ελάφρυνση των νοικοκυριών είναι επί τάπητος εν όψει της διαμόρφωσης του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος και με βάση τη συμφωνία των τριών πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου
Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 2 έως 4 ποσοστιαίες μονάδες για την αναθέρμανση της αγοράς και την πληθωριστική ελάφρυνση των νοικοκυριών είναι επί τάπητος εν όψει της διαμόρφωσης του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος και με βάση τη συμφωνία των τριών πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Πέραν του ΦΠΑ, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.
Τα τρία σενάρια για τη μείωση του ΦΠΑ προβλέπουν:
Μείωση του βασικού συντελεστή στο 21% από 23% και του μεσαίου στο 11% από 13% και διατήρηση των χαμηλών συντελεστών που ισχύουν στα νησιά.
Μείωση στο 20% από 23% του βασικού συντελεστή και στο 10% από 13% του μεσαίου με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών.
Δραστική μείωση του βασικού συντελεστή στο 19% από 23% και του μεσαίου στο 9% από 13% με κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τον φόρο.
3 σενάρια για μείωση έως 24 μονάδες του ΦΠΑ
Η εναλλακτική πρόταση για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15%-18% δεν βρίσκει υποστηρικτές στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα προκαλούσε κύμα ανατιμήσεων στα είδη διατροφής.
Πλώρη για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από δύο μέχρι και τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες έχει βάλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο να μπει φρένο στην ύφεση και να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά από την πτώση των λιανικών τιμών.
Για την υλοποίηση του σχεδίου αναζητούνται εναλλακτικά μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, καθώς η απώλεια εσόδων του Δημοσίου θα ξεπεράσει στην καλύτερη των περιπτώσεων το 1,5 δισ. ευρώ.
Συμφωνία
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ υπάρχει συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά το μέγα ζητούμενο είναι το δημοσιονομικό αντίβαρο.Τα τρία σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων εν όψει του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος προβλέπουν:
1 Mείωση του βασικού συντελεστή στο 21% από 23% και του μεσαίου στο 11% από 13% και διατήρηση των χαμηλών συντελεστών που ισχύουν στα νησιά και είναι μειωμένοι κατά 30% σε σύγκριση με αυτούς που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.
2 Mείωση στο 20% από 23% του βασικού συντελεστή και στο 10% από 13% του μεσαίου με ταυτόχρονη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών.
3 Δραστική μείωση του βασικού συντελεστή στο 19% από 23% και του μεσαίου στο 9% από 13% με κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και των απαλλαγών από τον φόρο.
Η εναλλακτική πρόταση για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15%-18% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες δεν βρίσκει υποστηρικτές στο υπουργείο Οικονομικών καθώς θα προκαλούσε κύμα ανατιμήσεων στα είδη διατροφής που σήμερα υπάγονται στον συντελεστή 13%.
Στη γραμμή της δραστικής μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ κινείται η ΝΔ.
Προτείνει μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού στο 5%., κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στα είδη εστίασης και επαναφορά του στο 9%, υπαγωγή στον χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ όλων των υπηρεσιών τουριστικού πακέτου και όχι μόνο της διαμονής και διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Ωστόσο, όπως λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τυχόν εφαρμογή ολόκληρης της πρότασης της ΝΔ θα προκαλούσε τεράστιες διαρροές εσόδων οι οποίες δεν θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν και θα οδηγούσαν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Και ενώ υπάρχει πολιτική σύμπλευση για τη μείωση του ΦΠΑ η εφαρμογή του μέτρου προσκρούει στη δημοσιονομική στενότητα και στη θέση της τρόικας ότι οποιαδήποτε φορολογική ελάφρυνση θα πρέπει να συνοδεύεται αυτόματα από ισοδύναμα μέτρα κάλυψης της τρύπας που θα προκληθεί στα δημόσια ταμεία.
Εναλλακτικά
Στο πλαίσιο αυτό και ύστερα από εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών στους υπηρεσιακούς παράγοντες για την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών φορολογικών εσόδων εξετάζονται αλλαγές στον τρόπο και τον χρόνο απόδοσης του ΦΠΑ και περιορισμό ή και κατάργηση των δεκάδων εξαιρέσεων και απαλλαγών που ισχύουν σήμερα από τον φόρο.
Ξανά στις 12.000 το αφορολόγητο
Φοροανάσες και στις επιχειρήσεις
Παράλληλα με τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο τραπέζι των συζητήσεων, εν όψει του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος, βρίσκονται και αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
Ο στόχος είναι να ενισχυθούν τα εισοδήματα και να αναθερμανθεί η οικονομία. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει μείωση του αριθμού των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, περιορισμό του ανώτατου συντελεστή στο 40% από 45% που είναι σήμερα και σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια στο 30% και εφαρμογή ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% από 20% που είναι σήμερα για όλες τις επιχειρήσεις, όπου υπάρχει σύγκλιση των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι η όποια φορολογική ελάφρυνση θα πρέπει να έχει την έγκριση της τρόικας, η οποία αναγνωρίζει ότι η αυξημένη φορολογία επιτείνει την ύφεση αλλά θέτει ως πρωταρχικό στόχο τη μείωση του ελλείμματος.
Πόθεν έσχες
Επίσης δρομολογείται εφαρμογή καθολικού πόθεν έσχες μέσω της καταγραφής της κινητής και ακίνητης περιουσιακής κατάστασης όλων των φορολογούμενων.
Για επιτηδευματίες
Αυτόματη απόδοση μέσω τραπεζών
Εξετάζεται ο περιορισμός των δεκάδων ειδικών καθεστώτων
Το βάρος για το δημοσιονομικό ισοδύναμο, μετά την κατάργηση των συντελεστών, θα πέσει στην καθιέρωση ενός συστήματος αυτόματης απόδοσης του ΦΠΑ μέσω ενός ειδικού τραπεζικού λογαριασμού για κάθε επιτηδευματία και επιχείρηση ο οποίος θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις εισπράξεις και πληρωμές του φόρου.
Με το νέο σύστημα ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την τράπεζα και θα αποδίδεται αυτομάτως στο Δημόσιο σε κάθε συναλλαγή που γίνεται, οι επιχειρηματίες θα καταβάλλουν στον ειδικό λογαριασμό το ποσό του φόρου που αναλογεί, όταν υποβάλλουν την περιοδική δήλωση ΦΠΑ και η απόδοση του φόρου θα γίνεται σε μηνιαία βάση αντί του τριμήνου.
Ηλεκτρονικό δίκτυο
Στην ενίσχυση των εσόδων από ΦΠΑ και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με την έκδοση και διακίνηση πλαστών και εικονικών τιμολογίων θα συμβάλει και η ηλεκτρονική σύνδεση ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι ένα μέρος των απωλειών θα μπορούσε να καλυφθεί και από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και από την τόνωση της αγοραστικής κίνησης λόγω πτώσης των τιμών σε εκατοντάδες αγαθά και υπηρεσίες.
Επίσης, για την αναπλήρωση των απωλειών στα κρατικά ταμεία εξετάζεται ο περιορισμός ή και η κατάργηση των δεκάδων ειδικών καθεστώτων και απαλλαγών από τον φόρο που αφορούν τη διακίνηση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το κόστος των φορολογικών δαπανών από τις εξαιρέσεις από τον ΦΠΑ που έχει προσδιορισθεί ανέρχεται σε 454,755 εκ. ευρώ, ενώ άγνωστες παραμένουν οι διαρροές εσόδων από δεκάδες φοροαπαλλαγές.
Ορισμένοι μάλιστα προτείνουν επιβολή ειδικής εισφοράς σε σωματεία και τέλους στα παράβολα και τα πιστοποιητικά, αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα συμβόλαια των αθλητών και επαναφορά του χαρτοσήμου στα ενοίκια.
ΠΗΓΗ: Έθνος
«Κόψτε τα όλα αλλιώς ξεχάστε PSI και δάνειο»
Το πιο σκληρό της πρόσωπο έδειξε τις προηγούμενες μέρες η τρόικα, που απαιτούσε τη λήψη επώδυνων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να «κλειδώσουν» το PSI και το νέο δάνειο. Το ασφυκτικό τελεσίγραφο θα συζητηθεί σήμερα το μεσημέρι στη σύσκε­ψη των αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό.
Ενα κορυφαίο «στοίχημα», για το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη, αποφασισμένος να το πετύχει -γιατί αφορά στη διάσωση της χώρας από τον κίνδυνο που καλπάζει, αυτόν της χρεοκοπίας-, βάζει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος για τις επόμενες καθοριστικές ώρες των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Ο κ. Παπαδήμος έχει διαμηνύσει στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ότι τα περιθώρια για «αμφιθυμίες» είναι ελάχιστα, υπογραμμίζοντας μία φράση μέσω της οποίας ξεκαθάρισε το πλαίσιο απευθυνόμενος στους υπουργούς που συμμετείχαν στην κυβερνητική σύσκεψη της προηγούμενης Πέμπτης: «Πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά μέσα στις επόμενες μέρες, γιατί αλλιώς χάνουμε το τρένο! Είναι στενά τα περιθώρια, από το PSI εξαρτάται η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας».
Είναι αλήθεια ότι η «εικόνα» που αποκόμισε ο πρωθυπουργός από τους δανειστές μας, σε διαδοχική επικοινωνία που είχε με κορυφαίους της Ευρώπης και όχι μόνο, ήταν εξαιρετικά «απαιτητική».
Σε... ελεύθερη μετάφραση, οι σκληρές διατυπώσεις της τρόικας διασχίζουν τα καλύτερα σενάρια και αφήνουν περιορισμένα περιθώρια μη αποδοχής σκληρών μέτρων για το προσύμφωνο: για να κλείσει το PSI, όπου η πρόοδος στη διαδικασία είναι τουλάχιστον σημαντική ήδη, πρέπει να έχουν αποφασιστεί και ψηφιστεί από τη Βουλή όλα όσα εκκρεμούν από το Μεσοπρόθεσμο και αυτά που ανασύρονται ως αναγκαία από το δεκασέλιδο κείμενο της τρόικας, που είχαν από την Πέμπτη στα χέρια τους τα κόμματα και οι υπουργοί. «Κόψτε τα... όλα, αλλιώς ξεχάστε PSI και δάνειο» λέει η τρόικα, που ζητεί μεταξύ άλλων την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση του κατώτατου μισθού και απολύσεις στο Δημόσιο, μαζί με το «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις.
«Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη 13ος και 14ος μισθός» φέρεται ότι είπε ο κ. Τόμσεν από το ΔΝΤ προς το Μέγαρο Μαξίμου, για να πάρει σαφή και τεκμηριωμένη απάντηση από τον πρωθυπουργό: «Η κατάργηση των "δώρων" θα προσθέσει δύο μονάδες στην ύφεση».
Κόκκινες γραμμές
Είναι προφανές ότι τα ακραία διλήμματα που θέτει η τρόικα προκαλούν πανικό και «τρόμο» στα κόμματα. Και αυτό γιατί η «κόκκινη γραμμή» για την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και του κατώτατου μισθού (έστω και για συμβολικούς λόγους) ανασύρεται τουλάχιστον από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που συζητούν περί του μη μισθολογικού κόστους, αλλά μέχρις εκεί!
Η αλήθεια είναι ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαβλέπει διέξοδο, προβλέποντας ότι δεν θα θιγούν τα «δώρα» από έναν συνολικό «οδοστρωτήρα». Η λογική του «πλαφόν», για παράδειγμα, σε μισθό κάτω από τα 1.500 ευρώ για να μην ισχύσει η κατάργηση των δώρων είναι πάνω στο τραπέζι, αρκεί να προσδιοριστούν τα ισοδύναμα. Οι απολύσεις στο Δημόσιο διά των συγχωνεύσεων Οργανισμών ή φορέων είναι προ των πυλών, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να πέσει «τσεκούρι» στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Για τις τράπεζες συζητείται η κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού, που στην πράξη μειώνει κατά πολύ το εισόδημα των τραπεζικών υπαλλήλων.
Το σίγουρο είναι το «τελεσίγραφο»: Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να έχει πράξει τα δέοντα για την ψήφιση των prior actions, ώστε να κινηθεί η διαδικασία για τη νέα δανειακή σύμβαση και να γίνει επίσημη ανακοίνωση για το PSI. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εάν και εφόσον δεν μεσολαβήσουν αρνητικά απρόοπτα, η νέα δανειακή σύμβαση θα έρθει σε δύο δόσεις, ώστε να δοθεί προκαταβολή από την τρόικα (για τα ομόλογα που λήγουν στις 15 Μαρτίου) και μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα της άνοιξης να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Το πακέτο των υποχρεώσεων είναι πάντως μεγάλο και αφορά και στην εφαρμογή δράσεων για την άμεση προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ σχετικά με τις μετοχές φαίνεται ότι η επιλογή είναι δύο ταχυτήτων: κοινές μετοχές με ψήφο ή χωρίς, ανάλογα με τον βαθμό συμβολής του Δημοσίου στην κάθε τράπεζα.
Ο Γ. Παπανδρέου σε σύσκεψη με στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών θα αντιταχθεί στην κατάργηση των «δώρων» και του κατώτατου μισθού και θα εκφράσει επιφυλάξεις για μια γενικότερη συμφωνία εφ' όλης της ύλης. Επιφυλάξεις και για τις επικουρικές διατηρεί και ο Αντ. Σαμαράς, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης αναδεικνύει το θέμα των ενυπόγραφων δεσμεύσεων, στη λογική ότι οι υπογραφές πρέπει να μπουν από τον «εντολοδόχο» πρωθυπουργό. «Χρειάζονται ενυπόγραφες δεσμεύσεις» υπενθυμίζει πάντως ο κ. Ευ. Βενιζέλος στις κομματικές συσκέψεις.
Χρονοδιάγραμμα
Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη 13.00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Παπαδήμος θα ζητήσει πλήρη εξουσιοδότηση για την κορυφαία μάχη της διαπραγμάτευσης και με την υποσημείωση ότι επιστρέφοντας από τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας στις Βρυξέλλες (θα ακολουθήσει μίνι σύσκεψη μάλλον ειδικά για το ελληνικό ζήτημα) έχει περιθώριο να καταλήξει σε συμφωνία μέχρι την Τετάρτη.
Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία ένθεν κακείθεν για την ελληνική οικονομία και γίνει αντιληπτό από τους κρίσιμους παράγοντες ότι οι εκλογές δεν μπορεί να γίνουν πριν από το τέλος Απριλίου, τότε ο κ. Παπαδήμος δεν αποκλείεται να παρέμβει στο κυβερνητικό σχήμα.
Ο ανασχηματισμός κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Καψή δεν μπαίνει στην ατζέντα, όσο υπάρχει η εκκρεμότητα με το PSI... Δηλαδή το θέμα είναι ανοιχτό και φυσικά οι όποιες αποφάσεις θα κριθούν και από την εξέλιξη στο εσωτερικό των κομμάτων, π.χ. από τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ...
«Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ»
«Η Ελλάδα δεν θα κάνει στάση πληρωμών» δήλωσε ο Λ. Παπαδήμος στο «Ρόιτερ» την Παρασκευή το βράδυ, εκφράζοντας όμως αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το PSI εντός των προσεχών ημερών. Πληροφο?ρίες, δε, συμπληρώνουν ότι εάν οι πολιτικοί αρχηγοί βάλουν «κόκκινες γραμμές» για τη διαπραγμάτευση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Παπαδήμος θα ζητήσει καθαρές κουβέντες στα «τελεσίγραφα» για τη διάσωση της χώρας...
ΠΗΓΗ: Έθνος
Έρχονται τα εκκαθαριστικά για ΕΤΑΚ και ΦΑΠ 2010 και 2011
Ξεκινά μέσα στις επόμενες ημέρες η αποστολή των ειδοποιητηρίων για το ΕΤΑΚ του 2009, καθώς και για το ΕΤΑΚ του 2010 και του 2011.

Στην αποστολή των εκκαθαριστικών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, θα υπάρξει χρονική απόσταση ώστε να μην κληθούν οι φορολογούμενοι να τα πληρώσουν όλα μαζί.

1) ΕΤΑΚ 2009: Περίπου 1,28 εκατομμύρια φορολογούμενοι, περιμένουν για το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ του 2009. Τα περισσότερα εκκαθαριστικά που θα έρθουν είναι μηδενικά και τα δημόσια έσοδα εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Το ΕΤΑΚ του 2009 επιβαρύνει άγαμους οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και έγγαμους με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2009 ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ μαζί με το ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά.

2) ΦΑΠ 2010: Περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα πληρώσουν ΦΑΠ για το 2010.

3) ΦΑΠ 2011: Θα πληρωθεί από περίπου 600.000 φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Οι φόροι στα ακίνητα θα επανεξεταστούν στο πλαίσιο του διαλόγου για το φορολογικό όπου έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση όλοι οι φόροι ακινήτων να ενοποιηθούν και να ενσωματωθούν με τις αναγκαίες προσαρμογές στο ειδικό τέλος ακινήτων.

Παράλληλα, η ΓΓΠΣ σχεδιάζει ελέγχους και διασταυρώσεις στα μητρώα των φορολογουμένων και στα ειδικά στοιχεία που έχουν δηλώσει για την επιφάνεια των ακινήτων τους, προκειμένου να εντοπισθούν λάθη ή παραλείψεις που έγιναν στην επιφάνεια βάσει της οποίας φορολογείται το ακίνητο.


30/01/2012
Πηγή: www.in.gr

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΦΩΤΙΑ - Η επιστολή της τρόικας στους αρχηγούς
Υπόμνημα όπου προσδιορίζονται οι όροι, με βάση τους οποίους θα συνομολογηθεί η νέα δανειακή σύμβαση, διαβιβάστηκε από την τρόικα στους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου. Στο δεκασέλιδο κείμενο περιλαμβάνονται νέα επώδυνα μέτρα, όπως μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο, δραστικές περικοπές επικουρικών συντάξεων, αναδρομικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
Την πιστή και άμεση εφαρμογή των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί (Μεσοπρόθεσμο, Μνημόνιο 1) μεταξύ της Ελλάδας, της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και τη λήψη νέων μέτρων μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ζητεί -εν όψει της κατάρτισης της νέας δανειακής σύμβασης- η τρόικα από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και από τον πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο.
Στο δεκασέλιδο υπόμνημα των δανειστών μας με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2012, που βρίσκεται από χθες στα χέρια των κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη και αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί (και ψηφιστεί από τη Βουλή).
Ωστόσο, για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, οι δανειστές ζητούν άμεσα μαζικές απολύσεις από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μείωση των επικουρικών συντάξεων και αυξήσεις στις αντικείμενες αξίες ακινήτων, οι οποίες μάλιστα να ισχύσουν και αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, το νέο πακέτο μέτρων, που θα είναι το αντικείμενο της σύσκεψης των αρχηγών με τον πρωθυπουργό, που αναμένεται να γίνει εκτός απροόπτου αύριο, και η υιοθέτηση του οποίου αποτελεί το «διαβατήριο» για την εκταμίευση της δόσης των 89 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:
Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25 % έως την 1η Ιουνίου του 2012, αλλά με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.
Μαζικές απολύσεις από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσα από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών.
Μείωση των επικουρικών συντάξεων και δημιουργία ενός ταμείου επικουρικής ασφάλισης.
Αρση των νομικών εμποδίων που υπάρχουν για απολύσεις προσωπικού και μειώσεις μισθών στις τράπεζες.
Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, γεγονός που αποτρέπει την κρατικοποίησή τους.
Κατάργηση των ρυθμίσεων (που έχουν ήδη ψηφιστεί) για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία.
Πώληση δυο - τριών μεγάλων επιχειρήσεων του Δημοσίου, έως το τέλος Ιουνίου του 2012.
Την καθιέρωση σε ετήσια βάση ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων όσων εμπλέκονται στη φορολογική διοίκηση.
Την εκδίκαση όλων των εκκρεμών δικών για οφειλές προς το Δημόσιο έως τον Μάρτιο του 2013.
Την κατάργηση κάθε είδους ρυθμίσεων που παρέχουν φορολογική αμνηστία (όπως π.χ. περαίωση).
Το πακέτο αυτό που αποτελεί ουσιαστικά τη νέα δανειακή σύμβαση που θα κληθεί να υπογράψει η χώρα, ο πρωθυπουργός το έθεσε ήδη υπόψη των πολιτικών αρχηγών και αναλυτική συζήτηση θα γίνει στη νέα σύσκεψη κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της ΝΔ υπάρχουν ενστάσεις για ορισμένα από τα μέτρα, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι τελικά θα βρεθεί «χρυσή τομή» με την τρόικα.
ΔΗΜΟΣΙΟ
Κλείσιμο φορέων και απολύσεις
Ερχονται απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η τρόικα στο έγγραφο της ζητεί ξεκάθαρα κλείσιμο φορέων και «κόψιμο» εργαζομένων εντός του 2012 Δηλαδή στους οργανισμούς που θα μπαίνει λουκέτο δεν θα γίνονται μετατάξεις υπαλλήλων αλλά απολύσεις. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι 150.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο έως το 2015.
Οπως έχει γράψει το «Εθνος», το κλείσιμο φορέων θα ξεκινήσει από τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και τις δημοτικές επιχειρήσεις.
Τη μείωση του προσωπικού στη δημόσια διοίκηση προανήγγειλε, άλλωστε, πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μετά το Ecofin της Τρίτης ανέφερε πως πρόκειται για διαρθρωτική αλλαγή που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.
ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 25%
Αναδρομική αύξηση στις αντικειμενικές των ακινήτων
Αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων κατά 25% ζητεί η τρόικα. Μάλιστα όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο, ακόμη κι αν το μέτρο νομοθετηθεί τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους θα εφαρμοστεί αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2012.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μία αύξηση των αντικειμενικών θα εκτοξεύσει στα ύψη τη φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων. Κι αυτό καθώς θα συμπαρασύρει προς τα πάνω όλα τα τέλη και τους φόρους που βαρύνουν την ακίνητη περιουσία, με πρώτο και καλύτερο το έκτακτο τέλος ακινήτων το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Επίσης, θα φέρει επιβαρύνσεις στον φόρο μεταβίβασης, στον φόρο κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, στον φόρο εισοδήματος με την υπαγωγή των ακινήτων στα νέα τεκμήρια διαβίωσης, στο τέλος ακίνητης περιουσίας και στα δικαιώματα που καταβάλλονται σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ανύποπτο χρόνο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε υπογραμμίσει ότι αν προχωρήσει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, τότε θα γίνουν προσαρμογές στους συντελεστές του τέλους ακινήτων ώστε να μην υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Επίσης, σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο προβλέπει σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών, ώστε σταδιακά να φτάσουν στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.
Η ΛΙΣΤΑ
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων
Πλήρη απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων με έμφαση σε αυτά των δικηγόρων, των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των λογιστών, των φοροτεχνικών, των μεσιτών κ.ά. προτείνεται από την τρόικα. Ειδικά ζητείται να καταργηθεί η απαίτηση της παρουσίας δικηγόρου σε ποικίλες πράξεις στις οποίες χρειάζεται και παρουσία συμβολαιογράφου. Επίσης να καταργηθούν οι κατώτατες αμοιβές για τους μισθωτούς δικηγόρους και να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο το ΤΕΕ να κινηθεί ενάντια σε μηχανικούς, οι οποίοι συμφωνούν σε «ασυνήθιστα χαμηλές αμοιβές».
ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Πρόσθετα μέτρα 2,1 δισ. ευρώ
Πρόσθετα μέτρα ύψους 2,1 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ ζητεί για το τρέχον έτος η τρόικα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος. Τα μέτρα θα προέλθουν, όπως σημειώνεται στο έγγραφο, από μειώσεις δαπανών στους τομείς της Υγείας και στα εξοπλιστικά προγράμματα. «Ολα τα μέτρα θα αφορούν μόνο στην πλευρά των δαπανών και θα πρέπει να είναι λίγα, αλλά υψηλής απόδοσης και αποτελεσματικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
ΕΦΟΡΙΕΣ
Ελεγχοι κατά της διαφθοράς
Μόνιμους φορολογικούς κανόνες ζητεί η τρόικα και προς την κατεύθυνση αυτή προτείνει, σύμφωνα με το κείμενο, τη «μη χορήγηση φορολογικών αμνηστιών». Επίσης, συστήνει τον έλεγχο σε ετήσια βάση των περιουσιακών στοιχείων αξιωματούχων της φορολογικής διοίκησης, εφαρμογή ενός συστήματος για την προστασία εκείνων που καταγγέλλουν υποθέσεις διαφθοράς, εκδίκαση όλων των υποθέσεων οι οποίες αφορούν χρέη προς το Δημόσιο το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2013 και σύσταση των υπηρεσιών εσωτερικών υποθέσεων που καθιερώθηκαν με νόμο το 2011.
ΟΦΕΙΛΕΣ
Βέτο στις πρόσφατες ρυθμίσεις
Βέτο στις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία βάζει η τρόικα. Ζητεί ρητά την τροποποίηση του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών και «ανάκληση-ακύρωση» των σχετικών άρθρων 3 και 21 που ψηφίστηκαν προχθές από τη Βουλή και περιέχουν τις διατάξεις για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Θέτει το σκεπτικό πως έτσι «θα εξαλειφθεί η παύση της ποινικής δίωξης και του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών».
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ
Ενα Ταμείο για 3,5 εκ. ασφαλισμένους
Ενα ενιαίο επικουρικό ταμείο θα δημιουργηθεί για 3,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και θα ψαλιδιστούν οι επικουρικές συντάξεις. Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα υπαχθούν μεταξύ άλλων οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι ανάλογο με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορέα και θα κυμαίνεται από 20% έως 40%. Σε όσα Ταμεία είναι στο «κόκκινο», η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 15%.
ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Πώληση τριών εισηγμένων
Την άμεση πώληση δύο ή τριών μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων του Δημοσίου το αργότερο έως τον Ιούνιο ζητεί η τρόικα. Με δεδομένο πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων παρουσιάζει καθυστερήσεις και είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ο φετινός στόχος για έσοδα ύψους 9,3 δισ. ευρώ, η τρόικα επιζητεί την επιτάχυνσή τους. Επίσης, ζητεί συστηματική προεργασία (π.χ. αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο, ολοκληρωμένη απογραφή, χρήσεις γης, ξεκαθάρισμα τίτλων), προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.
ΚΟΙΝΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ
Επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Στα χέρια των ιδιωτών μετόχων τους παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς η επανακεφαλαιοποίησή τους θα γίνει με κοινές άνευ δικαιώματος ψήφου μετοχές. Αυτό υπογραμμίζεται σε έγγραφο της τρόικας προς την κυβέρνηση, και ταυτόχρονα ζητά να αρθούν «νομοθετικά εμπόδια» που αφορούν περικοπές μισθών και απολύσεις προσωπικού.
Ειδικότερα η τρόικα προτείνει η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών λόγω του PSI+, να γίνει με κοινές μεν μετοχές, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου. Δηλαδή για τα κεφάλαια που θα λάβουν από το κράτος θα εκδώσουν κοινές χωρίς δικαίωμα ψήφου μετοχές (για συγκεκριμένο διάστημα και πιθανόν για 3 χρόνια). Με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται ο ιδιωτικός χαρακτήρας των ελληνικών τραπεζών, καθώς θα παραμείνουν στα χέρια των ιδιωτών μετόχων και των σημερινών διοικήσεών τους. Ταυτόχρονα ζητά να αρθούν τα νομοθετικά εμπόδια στις περικοπές μισθών και στις απολύσεις προσωπικού, ώστε να βοηθηθεί η εξυγίανση των τραπεζών. Εισηγείται λοιπόν άμεση άρση των συγκεκριμένων εμποδίων με νομοθετικές αλλαγές.
Ακόμα με το έγγραφό της ζητά να επιτραπεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (θα διαθέτει 30 δισ. ευρώ κεφάλαια) να δανείζει το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων. Με τον τρόπο αυτόν, ενισχύεται η φερεγγυότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ «ανοίγει» ο δρόμος για να επιστρέψει πίσω στις τράπεζες τμήμα των «απολεσθέντων» καταθέσεων
Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 θα αυξηθεί από φέτος στο 9% (από 8% τώρα) και στο 10% από τον Ιούλιο του 2013. Με τον τρόπο αυτόν, οι τράπεζες θα έχουν χρόνο να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Παράταση στην υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων Ε9

Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε Δελτίο Τύπου σχετικά με την παράταση υποβολής των δηλώσεων Στοιχείων Ακινητων το οποίο αναφέρει τα εξής:
"Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου παρατείνεται, μέχρι τις 5 Μαρτίου 2012 για τα φυσικά πρόσωπα και έως τις 30 Απριλίου 2012 για τα νομικά πρόσωπα, η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2011 καθώς και της διόρθωσης στοιχείων της περιουσιακής κατάστασης."
Παράταση περιοδικών ΦΠΑ
Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου παρατείνεται έως τις 30 Ιανουαρίου 2012 η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. και των ανακεφαλαιωτικών πινάκων.