Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ας φύγει η Ελλάδα από το ευρώ - ιδού πώς
Οδηγούμενη σε μια όλο και χειρότερη δίνη από την ευρωζώνη και την ίδια της την κυβέρνηση, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα δύο επιλογές, αμφότερες οδυνηρές: ή θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, ή θα κηρύξει στάση πληρωμών και θα εξέλθει από την νομισματική ένωση.
Κάθε δρόμος παρουσιάζει δυσκολίες και αβεβαιότητες, αλλά μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει αμφιβολία πως η στάση πληρωμών, και η επιστροφή στην δραχμή, προσφέρει τις καλύτερες πιθανότητες για οικονομική ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.
Η παραμονή στο σημερινό μονοπάτι - το οποίο, παρά την αλλαγή κυβέρνησης, παραμένει το μόνο σχέδιο που διαθέτει η Ελλάδα - σημαίνει συνέχιση της λιτότητας και της υψηλής ανεργίας για το ορατό μέλλον. Οι νέοι και όσοι διαθέτουν ιδιαίτερες επαγγελματικές δεξιότητες θα φύγουν στο εξωτερικό, αφήνοντας πίσω τους έναν γηρασμένο, λιγότερο παραγωγικό και με μεγαλύτερες ανάγκες πληθυσμό, ο οποίος θα κληθεί να αντέξει το βάρος ενός συνθλιπτικού χρέους. Στο μεταξύ, όλες οι σημαντικές οικονομικές αποφάσεις θα λαμβάνονται στο Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
Αντιθέτως, μια στάση πληρωμών με πρωτοβουλία της Ελλάδας θα επέτρεπε στην Ελλάδα να επηρεάσει το πεπρωμένο της. Η διαδικασία αυτή θα κυριαρχείται από την ελληνική νομοθεσία, όχι από τις ιδιωτικές συζητήσεις μεταξύ της γερμανίδας καγκελάριου και του γάλλου προέδρου, κι έτσι θα οδηγήσει σε ένα πολύ πιο βιώσιμο φορτίο χρέους.
Λόγω των προβλημάτων στην χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων, η στάση πληρωμών είναι πιθανό να οδηγήσει σε αποχώρηση από το ευρώ. Αυτό έχει ένα καλό, ότι θα δώσει στην Ελλάδα τον έλεγχο της νομισματικής της πολιτικής. Κάτι πολύ σημαντικό σήμερα, που ο τραπεζικός δανεισμός και η ρευστότητα στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά περιορισμένα, ιδίως στον ζωτικής σημασίας κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπροσθέτως, καθώς η «νέα δραχμή» θα υποτιμηθεί, τουρισμός και εξαγωγές θα ενισχυθούν, ενώ οι εισαγωγές θα μειωθούν, καθιστώντας την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική.
Γιατί λοιπόν οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες είναι τόσο κολλημένοι με το ευρώ; Εν μέρει, αυτό οφείλεται στον φόβο που προκαλεί η ιδέα μιας στάσης πληρωμών και αποχώρησης από το ευρώ μετά από μια δεκαετία στην ευρωζώνη. Ενώ όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς κόστος, στην πραγματικότητα θα είναι μια σχετικά ευθεία και απλή διαδικασία, ιδίως αν οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει στο παρασκήνιο.
Για να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μέρες που οι τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές, η απόφαση για την μετάβαση στη νέα δραχμή πρέπει να ληφθεί Παρασκευή. Οι τραπεζικές καταθέσεις και το εγχώριο χρέος πρέπει να μετατραπούν αμέσως σε νέες δραχμές, με βάση την αρχική ισοτιμία του ευρώ. Μετά θα είναι δουλειά των ελληνικών δικαστηρίων να αποφασίσουν αν θα συμβεί το ίδιο και με το δημόσιο χρέος προ του 2010, αλλά δεν υπάρχει λόγος να σκεφτεί κανείς ότι θα υπάρξει διαφοροποίηση μεταξύ δημόσιου και εγχώριου χρέους.
Τα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνουν πιθανότατα σε ευρώ. Αυτό είναι πρόβλημα, διότι μόλις η Ελλάδα φύγει το ευρώ λογικά θα ενισχυθεί - και άρα η αξία των δανείων σε δραχμές θα αυξηθεί ανάλογα. Δεδομένου όμως ότι και τα εισοδήματα θα μειωθούν, αν η χώρα παραμείνει στην ευρωζώνη οι πραγματικοί, παραγωγικοί πόροι που θα χρειαστεί να ξοδέψει η χώρα για να εξυπηρετήσει το χρέος της δεν θα διαφέρουν και πολύ.
Πέρα από αυτά τα άμεσα μέτρα, η μετάβαση θα χρειαστεί χρόνο. Ίσως απαιτηθούν μήνες έως ότου τυπωθούν αρκετές νέες δραχμές για να υποστηρίξουν τις εγχώριες συναλλαγές, και στο διάστημα αυτό τα ευρώ θα παραμείνουν στην κυκλοφορία. Οι τράπεζες επίσης θα χρειαστούν χρόνο για να προσαρμόσουν τις λογιστικές μεθόδους τους, τους υπολογιστές τους και τα αποθεματικά τους. Αν αφήσουμε όμως κατά μέρος μερικές λεπτομέρειες, που αφορούν αποκλειστικά το ευρώ, η διαχείριση της μετάβασης από το ένα νόμισμα στο άλλο είναι γνωστή και κατανοητή διαδικασία: η νομισματική αλλαγή που ακολούθησε την διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας, για παράδειγμα, ολοκληρώθηκε μέσα σε μερικές εβδομάδες και κατά γενική ομολογία πήγε καλά.
Είναι αλήθεια πως μια τέτοια κίνηση θα απέκλειε την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων, αφήνοντας τον διμερή διακρατικό δανεισμό μοναδική επιλογή για την Ελλάδα. Αυτό όμως δεν είναι τόσο ανησυχητικό όσο νομίζουν μερικοί, καθώς σύντομα η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο με τη σειρά του θα κάνει εφικτό τον εσωτερικό δανεισμό.
Αρχικά, το ξένο συνάλλαγμα θα είναι δυσεύρετο, και ως αποτέλεσμα η εισαγωγή αναγκαίων αγαθών θα είναι δυσκολότερη. Βραχυπρόθεσμα, λοιπόν, η Ελλάδα θα πρέπει να περιορίσει τις εκροές ξένων κεφαλαίων - μια επιθετική, αλλά διόλου ασυνήθιστη πρακτική. Το ιδιωτικό, υπολογισμένο σε ευρώ εξωτερικό χρέος των τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων θα πρέπει επίσης να υποστηριχθεί μέσω κυβερνητικών εγγυήσεων.
Μερικά από αυτά τα βήματα ίσως μοιάζουν τρομακτικά, αλλά δεν είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα πριν την υιοθέτηση του ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές που ακολουθούνται ως τώρα έχουν αποδεδειγμένα αποτύχει. Προσωπικά πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά, και μετά να προχωρήσει στην έξοδο από την ευρωζώνη. Όσο νωρίτερα προκύψει αυτή η μετάβαση, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα για όλους
* Ο κ.Στέργιος Σκαπέρδας είναι καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια (UCLA), στο Ιρβάιν
ΠΗΓΗ: Το βήμα
Ελεύθερα πλέον τα αυτοκίνητα με πετρέλαιο
Υστερα από 20 χρόνια απαγόρευσης, αποφασίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής η άρση απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη για τα αυτοκίνητα με κινητήρες diesel που πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro 5 και άνω. Ειδικότερα στη Βουλή χθες ψηφίστηκε σχετική τροπολογία στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά πως: «Τα πετρελαιοκίνητα οχήματα ιδιωτικής χρήσης μεικτού βάρους μέχρι 4 τόνων και τα πετρελαιοκίνητα επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης εξαιρούνται των περιορισμών κυκλοφορίας στην περιοχή της Αττικής και Θεσσαλονίκης που καθορίστηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 26 του νόμου 1959/1991 εφόσον η τεχνολογία πληροί εκ κατασκευής τις προδιαγραφές του κανονισμού 715/07 της 20ής Ιουνίου του 2007 (Euro 5 και Εuro 6) ή μεταγενέστερες.
Πρακτικά λοιπόν από αύριο που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απελευθέρωση των πετρελαιοκίνητων Ι.Χ. αλλά και επαγγελματικών φορτηγών έως 4 τόνους είναι ελεύθερη με μόνη προϋπόθεση να πληρούν την οδηγία εκπομπής ρύπων Euro 5 και άνω.
Δήλωση
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Φαρμάκη - Γκέκη δήλωσε στην «Η»: «Είμαι πολύ ικανοποιημένη που το υπουργείο ΠΕΚΑ τελικά κατήργησε την απαγόρευση της πετρελαιοκίνησης για τα Ι.Χ. και τα επαγγελματικά φορτηγά κάτω των 4 τόνων, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Και αυτό διότι -όπως είχα επανειλημμένα τονίσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου- η απαγόρευση αυτή που θεσπίστηκε το 1991, δεν πέτυχε το στόχο της να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση σε αυτά τα μεγάλα και πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα».
Επίσης η κ. Φαρμάκη επισημαίνει ότι «το αποσπασματικό αυτό μέτρο αποδείχθηκε στην πράξη αναποτελεσματικό διότι την ίδια ώρα επιτρεπόταν η κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων, η λαθρεμπορία στα καύσιμα και η νοθεία τους, που προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση στο περιβάλλον.
Και επιπλέον ήταν άδικο γιατί το πετρέλαιο επιτρεπόταν για τα επαγγελματικά αυτοκίνητα άνω των 4 τόνων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και για όλα τα άλλα οχήματα στην υπόλοιπη χώρα.
Σήμερα, αυτή την αδικία που διήρκησε 20 χρόνια, ερχόμαστε εμείς να τη διορθώσουμε καταργώντας την απαγόρευση της πετρελαιοκίνησης και για τις πόλεις, στις οποίες μέχρι σήμερα ίσχυε. Και χαίρομαι ιδιαίτερα, που σήμερα με αυτή την πρόβλεψη δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να έχουν οικονομικό όφελος, στην πολύ δύσκολη συγκυρία που ζούμε. Διότι θα μπορούν και στα δοκιμαζόμενα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να χρησιμοποιούν οι πολίτες ένα καύσιμο πιο φτηνό από τη βενζίνη, που προκαλεί λιγότερη φθορά στα αυτοκίνητά τους και συνεπώς μικρότερο κόστος συντήρησης τους».
Εμποροι
Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος Δημήτρης Πάτσιος δήλωσε στην «Η»: «Ο ΣΕΑΑ δηλώνει απόλυτα θετικός με την άρση απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης δεδομένου ότι τα τελευταίας τεχνολογίας πετρελαιοκίνητα εκπέμπουν εξαιρετικά χαμηλούς ρύπους και οι καταναλωτές, ειδικά αυτή την περίοδο, έχουν τη μέγιστη ανάγκη οικονομίας στα κόστη μετακίνησης».
Το μέλος του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος Ευριπίδης Κωνσταντινίδης δήλωσε στην «Η»: «Η απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης σίγουρα αποτελεί ένα θετικό μέτρο, καθώς η Ελλάδα αποτελούσε τη μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που απαγόρευε σε πόλεις της να κυκλοφορούν οχήματα diesel, που θα τονώσει τις πωλήσεις Ι.Χ. και οι καταναλωτές επιτέλους μπορούν να μειώσουν το κόστος χρήσης του αυτοκινήτου τους».
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Εκπτώσεις στις αγορές με κάρτα
Οικονομία που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει ή και ξεπερνά το 10% μπορούν να κάνουν όσοι χρησιμοποιήσουν σωστά την πιστωτική τους κάρτα αξιοποιώντας τις προσφορές των τραπεζών.
Επιστροφές χρημάτων, εκπτώσεις σε αγορές συγκεκριμένων προϊόντων, φθηνότερη βενζίνη, ακόμη και δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια είναι κάποια από τα «δώρα» που κάνουν οι τράπεζες σε όσους χρησιμοποιούν συχνά το πλαστικό χρήμα.
Ωστόσο, πίσω από τις προσφορές κρύβεται μια σημαντική παγίδα: όσοι δεν εξοφλήσουν πλήρως τις εισφορές τους επιβαρύνονται με υψηλότατους τόκους, που φτάνουν ακόμη και το 20% σε ετήσια βάση. Δηλαδή, για να μη βγει τελικά χαμένος ο πελάτης, πρέπει να φροντίζει να πληρώνει κάθε μήνα ολόκληρη την οφειλή του και όχι το ελάχιστο ποσό που γράφει ο λογαριασμός της κάρτας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα προσφορών στο πλαστικό χρήμα αποτελεί η νέα πιστωτική κάρτα της Eurobank με την ονομασία Yes Visa, η οποία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου προσφέρει επιστροφή χρημάτων 15% σε όλα τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development (και στη συνέχεια 6%), 3% σε επιλεγμένα πρατήρια βενζίνης ΕΚΟ και 1% της αξίας των υπόλοιπων αγορών. Η ίδια τράπεζα είχε συμπράξει με την Ελινόιλ επιτρέποντας στους κατόχους των πιστωτικών καρτών της να κερδίζουν το 10% της αξίας των αγορών τους από τα πρατήρια της εταιρείας καυσίμων.
Η πιο διαδεδομένη μέθοδος επιβράβευσης προς εκείνους που χρησιμοποιούν συχνά την πιστωτική τους κάρτα είναι η επιστροφή μετρητών.
Το ποσοστό της επιστροφής αρχίζει από 1% και φτάνει μέχρι και σε 15% της αξίας των αγορών, ενώ σχετικά προγράμματα εφαρμόζουν μία σειρά από τράπεζες όπως η Εθνική, η Eurobank και η Marfin.
Δημοφιλή είναι και τα προγράμματα επιβράβευσης μέσω συλλογής και εξαργύρωσης πόντων. Ανάλογα με την τράπεζα και την επιχείρηση, η ανταμοιβή μπορεί να υπερβεί ακόμα και το 30% υπό τη μορφή έκπτωσης σε αγορές.
Αλλα προγράμματα επιτρέπουν στον πελάτη να αποκτήσει ακόμα και εντελώς δωρεάν συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες όπως είδη σούπερ μάρκετ, ηλεκτρονικές συσκευές ή διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία.
Για να το καταφέρει ο πελάτης πρέπει να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους χρησιμοποιώντας συχνά την κάρτα του. Μάλιστα, σε περίπτωση κατά την οποία οι πελάτες μεταφέρουν χρήματα από άλλες πιστωτικές κάρτες, οι πόντοι πολλαπλασιάζονται ανοίγοντας τον δρόμο για ακόμα μεγαλύτερα οφέλη.
Τα προγράμματα αυτά σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούν και το chip που ενσωματώνεται στις έξυπνες πιστωτικές νέας γενιάς, γεγονός που επιτρέπει στον πελάτη να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τους πόντους που έχει συλλέξει, αλλά και πώς μπορεί να τους ανταλλάξει. Προγράμματα αυτού του τύπου διαθέτουν οι περισσότερες τράπεζες, όπως μεταξύ των άλλων η Eurobank, η Εθνική και η Alpha Bank.
Σε αεροπορικά εισιτήρια. Παράλληλα, τράπεζες συνεργάζονται με αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να προσφέρουν στους πελάτες τους δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια. Ετσι, η Alpha Bank και η Πειραιώς έχουν συνάψει ειδικές συνεργασίες με την Aegean και τη Lufthansa αντίστοιχα, ανταμείβοντας τους πελάτες τους με δωρεάν εισιτήρια για όλο τον κόσμο.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Καταρχήν συμφωνία για μεταβατική κυβέρνηση
Σε καταρχήν συμφωνία για το σχηματισμό νέας, μεταβατικής κυβέρνησης κατέληξαν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία, Αντ. Σαμαρά, κατά τη συνάντηση τους στο προεδρικό μέγαρο με τον Κάρολο Παπούλια.
Αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών για να καταλήξουν στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, ενώ στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης που αποφασίστηκε στις 27 Οκτωβρίου και ο καθορισμός του νέου πρωθυπουργού και του κυβερνητικού σχήματος.
Οι διεργασίες έγιναν υπό την ασφυκτική πίεση της Ευρώπης, που ζήτησε λύση μέχρι το άνοιγμα των ασιατικών αγορών. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν είχε επίσης στείλει τελεσίγραφο ότι πρέπει να ανακοινωθεί άμεσα κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα υπογράψει τη σύμβαση και τα μέτρα που τη συνοδεύουν.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
φαβορί για την πρωθυπουργία
Πέντε ονόματα ακούγονται ως φαβορί να αναλάβουν την πρωθυπουργία της νέας κυβέρνησης.
Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος είναι αυτός που εμφανίζεται ο έχων τις περισσότερες πιθανότητες. Ακολουθούν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, καθώς και οι κ. Πέτρος Μολυβιάτης, Στέφανος Μάνος και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Κρίσιμες οι επόμενες 120 ημέρες σε έξι μέτωπα στην οικονομία
Ένα τετράμηνο... φωτιά περιμένει την ελληνική οικονομία.
Από αύριο κιόλας και μέχρι τον Φεβρουάριο θα πρέπει να προχωρήσουν η κατάθεση στη Βουλή του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2012, του νέου αναθεωρημένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2011-2015 και του Μνημονίου Οικονομικής Πολιτικής που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.
Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την υλοποίηση του «PSI Plus» (κούρεμα ομολόγων κατά 50%), να σημειωθεί πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις και να ολοκληρωθεί το φορολογικό νομοσχέδιο.
Για τις κινήσεις αυτές η κυβέρνηση αναμένεται να δεσμευτεί σήμερα κατά τη διάρκεια του Eurogroup στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Στόχος είναι αρχικά να εκταμιευτεί η 6η δόση ύψους 8 δισ. ευρώ το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, μιας και με τα σημερινά δεδομένα η ρευστότητα του Δημοσίου επαρκεί έως τις 15 του επόμενου μήνα.
Στη συνέχεια θα πρέπει να πειστούν οι εταίροι μας να «ξεκλειδώσουν» το νέο χρηματοδοτικό πακέτο που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.
Οπως έχει αποφασιστεί, εφόσον υπερψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο η δανειακή σύμβαση, θα δοθούν στην Ελλάδα 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών πιθανότατα έως το τέλος του έτους, άλλα 30 δισ. ευρώ για τη διαχείριση του «PSI Plus» με την καταβολή μετρητών για ένα τμήμα της αξίας των «κουρεμένων» ομολόγων και 20 δισ. ευρώ εντός του Φεβρουαρίου (πρώτη δόση του νέου δανείου) για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους.
Πιο αναλυτικά, το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 πρέπει να έχει εκπονηθεί και να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2011 και να ψηφιστεί έως τις 23 Δεκεμβρίου.
Οι αντίστοιχες διαδικασίες για το νέο Μεσοπρόθεσμο και το νέο Μνημόνιο θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2011, ώστε να ψηφιστούν μέσα στον Ιανουάριο του 2012.
Ενδεικτικό της χρονικής πίεσης που υπάρχει είναι ότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε πως η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, οι οποίες θα διαρκούσαν για περίπου δέκα ημέρες. Επειτα θα αναχωρούσε και θα επέστρεφε στην Αθήνα στις 7 Ιανουαρίου για να «κλείσει» οριστικά η νέα συμφωνία.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Έγγραφο 50 σελίδων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
Εναλλακτικές λύσεις για τις επιπτώσεις που θα έφερνε στις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια πιθανή έξοδος της χώρας μας από το ευρώ εξετάζουν η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δίνοντας νέα διάσταση στο σίριαλ «ευρώ ή δραχμή» που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες.
Για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ότι οι εταίροι μας εξετάζουν όλους τους πιθανούς τρόπους εξόδου μας από το ενιαίο νόμισμα, ενώ ένα από τα πιθανά σενάρια που θα μας οδηγούσε έξω από το ευρώ είναι και η διενέργεια δημοψηφίσματος με αντικείμενο τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ!
Σε μια απόρρητη έκθεση 50 σελίδων, που συνέταξαν οι νομικές υπηρεσίες των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης και εξετάζουν τώρα οι πολιτικοί στις πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «παίζεται» το μέλλον της χώρας μας και μάλιστα από τους εταίρους μας, ενώ καταδεικνύεται παράλληλα ότι οι διάφορες φωνές περί αποπομπής μας από το ευρώ δεν ήταν μεμονωμένες.
Η απόρρητη έκθεση έχει τρία σενάρια, τα οποία είναι τα εξής:
Αποβολή κράτους-μέλους από το ευρώ με απόφαση των υπόλοιπων χωρών-μελών.
Η έκθεση αναφέρει ότι «συλλογικό δικαίωμα στην αποπομπή κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη της ΕΕ». Ωστόσο, επισημαίνεται ότι από νομικής άποψης υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης μιας σχετικής «επιχειρηματολογίας σε νέες βάσεις». Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται «εναλλακτικοί δρόμοι για να παραμεριστεί ένα κράτος-μέλος που προβαίνει σε παραβιάσεις». Αναλυτικότερα, διερευνώνται προτάσεις όπως «η ενισχυμένη συνεργασία των υπόλοιπων χωρών» ή ακόμη και η πιο ακραία λύση «της υπογραφής μιας νέας Συνθήκης με αποκλεισμό του παραβάτη». Βέβαια, αναγνωρίζεται ότι «η περιθωριοποίηση ενός κράτους-μέλους δεν είναι κάτι το ιδανικό, αλλά δεν μπορεί και να αποκλειστεί πλήρως ως ενδεχόμενο».
Ενα κράτος μπορεί να αποφασίσει μονομερώς την έξοδό του από την Ευρωζώνη.
Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με την έκθεση, θα μπορούσε να είναι η λογική συνέχεια ενός αρνητικού αποτελέσματος σε δημοψήφισμα με αντικείμενο τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, και με βάση τη Συνθήκη, η συγκεκριμένη χώρα θα πρέπει να αποχωρήσει και από την ΕΕ. Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει η ίδια έκθεση, η ρήτρα αποχώρησης από την ΕΕ, που προβλέπει η Συνθήκη, δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρόνοιες για τις χώρες που έχουν υιοθετήσει το ευρώ. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζεται, στόχος είναι να μην επιτραπεί η έξοδος από το ενιαίο νόμισμα λόγω των απρόβλεπτων συνεπειών που θα είχε μια παρόμοια εξέλιξη για τις χώρες που θα παρέμεναν στο ευρώ. Με άλλα λόγια, διαμηνύεται ότι η μονομερής απόφαση για έξοδο από το ευρώ συνεπάγεται και έξοδο από την ΕΕ. «Η συμμετοχή σε όλα ή αποχώρηση από όλα» είναι το πνεύμα των αποφάσεων της ΕΕ.
Συμφωνημένη έξοδος από το ευρώ.
Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική απόφαση, η οποία θα επέτρεπε σε μια χώρα να αποχωρήσει από το ευρώ αλλά να παραμείνει στην ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη, η έκθεση εκτιμά ότι οι «γκρίζες ζώνες» της ίδιας της Συνθήκης αφήνουν κάποιο παράθυρο για να δρομολογηθεί μια τέτοια εξέλιξη. Βέβαια αναγνωρίζεται ότι αυτή η επιλογή ενέχει τον κίνδυνο να είναι μακροχρόνια και γεμάτη «παγίδες». Και αυτό γιατί θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν κρίσιμα ζητήματα όπως τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των κρατών-μελών, η επαναδιαπραγμάτευση της ισοτιμίας του νέου εθνικού νομίσματος με το ευρώ, ο τρόπος προστασίας της χώρας από κερδοσκοπικές επιθέσεις, η διαφύλαξη των αποταμιεύσεων, καθώς και η οχύρωση των τραπεζών.
Οι συγγραφείς
Η προσέγγιση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ χαρακτηρίζεται ως εξωφρενική, καθώς την ίδια στιγμή που διαβεβαιώνουν ότι δεν υφίσταται θέμα και εργάζονται για την ενίσχυση της Ελλάδας με νέα κεφάλαια, οι νομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επεξεργάζονται σενάρια αποχώρησης ή αποβολής της χώρας μας από την ΕΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τραπέζι των δύο διεθνών οργανισμών βρίσκεται έκθεση των νομικών υπηρεσιών τους, 50 σελίδων, με τίτλο «Αποχώρηση ή αποβολή από την ΕΕ και την ΟΝΕ», όπου εξετάζονται πλέον οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη αποχώρηση κράτους-μέλους της ΕΕ από το ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Παπαδήμος, Διαμαντούρος και Ρουμελιώτης στην κούρσα για την πρωθυπουργία
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, νυν Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, Νικηφόρος Διαμαντούρος και ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ φέρονται ως επικρατέστεροι για να καταλάβουν τη θέση του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση συνεργασίας.
Χθες οργίαζαν οι παρασκηνιακές κινήσεις με κύριο χαρακτηριστικό να εξουδετερωθεί το φαβορί, δηλαδή η υποψηφιότητα του κυρίου Παπαδήμου.
Οι πληροφορίες ανέφερον πως ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ζήτησε να αναλάβει και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και ότι ο χρόνος της κυβέρνησης δεν μπορεί να προκαθοριστεί, αφού είναι πολύ πιθανό να μην έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις για το ¨κούρεμα¨ του δημοσίου χρέους.
Ο Παπαδήμος θεωρείται ο καταλληλότερος να διαχειριστεί τα ζητήματα και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση, καθώς και γιατί έχει υψηλό κύρος και χαίρει εκτίμησης στην Ευρώπη.
Ποιος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος
Ο Λουκάς Παπαδήμος γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1947 στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), απ' όπου αποφοίτησε το 1970 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογική Μηχανική (1972) και πραγματοποίησε διδακτορικό (1978) στα οικονομικά.
Εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ. Το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 - 1993).
Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας παραμένοντας μέχρι το 2002. Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010. Να σημειωθεί ότι έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 - 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 - 1995) κ.ά.
Παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα. Την περίοδο 1975 - 1984 υπήρξε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου
Ποιος είναι ο Ν. Διαμαντούρος
Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου 1942, είναι Έλληνας ακαδημαϊκός που υπηρετεί ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (European Ombudsman) με έδρα το Στρασβούργο. Διατηρεί επίσης γραφείο του θεσμού και στις Βρυξέλλες. Σπούδασε αρχικά στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και έλαβε το μεταπτυχιακό (1969) και διδακτορικό (1972) του τίτλο από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Διαδέχτηκε (ως δεύτερος Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής) τον πρώτο από την ίδρυση του θεσμού με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992) Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή (1995-2003), το Φινλανδό Γιάκομπ Σέντερμαν (Jacob Soederman, γεν. 1938). Για πρώτη φορά εκλέχτηκε στη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την 1 Απριλίου 2003 , επανεξελέγη για πενταετή θητεία τον Ιανουάριο του 2005 και ξανά στις 20 Ιανουαρίου 2010 για άλλα 4 χρόνια.
Κατά την περίοδο 1995 - 1998 διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και την περίοδο 1998 - 2003 υπηρέτησε ως ο πρώτος Συνήγορος του Πολίτη της Ελλάδος. Από το 1993 είναι Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Έκθεση - κόλαφος για τις εφορίες. Βεβαιώθηκαν έσοδα 98 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν μόλις 53 δισ.
Τις εγγενείς αδυναμίες του εισπρακτικού μηχανισμού και των εφοριών και σημαντικές αποκλίσεις, διαπιστώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο σε έκθεση που αφορά τον απολογισμό εσόδων - εξόδων του 2010 και το γενικό ισολογισμό της 31-12-2010.
Στην έκθεση τονίζεται ότι αποτελεί «επιτακτική ανάγκη να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους με έμφαση στις ΔΟΥ».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο στην ετήσια έκθεση που θα συνοδεύει τον υπό ψήφιση νέο προϋπολογισμό, εντοπίζει πολλές «μαύρες τρύπες» και αποκλίσεις σε αρκετά οικονομικά μεγέθη, αναλύοντας τον απολογισμό εσόδων - εξόδων του κράτους την προηγούμενη χρονιά και τον ισολογισμό στο ξεκίνημα του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, διαπιστώνει ουσιαστικά την αποτυχία των εισπρακτικών μηχανισμών, υπογραμμίζοντας ότι οι ΔΟΥ εμφανίζουν μικρά και ως εκ τούτου μη ικανοποιητικά ποσοστά εισπράξεων έναντι των βεβαιωθέντων εσόδων.
Τελωνεία
Επιπλέον σημειώνει ότι στο εισπρακτέο υπόλοιπο που εμφανίζεται στον κρατικό απολογισμό, δεν περιλαμβάνονται τα μη εισπραχθέντα έσοδα των τελωνείων της χώρας. Συνεπώς το υπόλοιπο που εκκρεμεί προς είσπραξη από τις αρμόδιες κρατικές αρχές, είναι διαφορετικό από το εμφανιζόμενο στον απολογισμό, κατά παράβαση του Συντάγματος. Σύμφωνα με την 80σέλιδη έκθεση του Ε.Σ., η οποία συνοδεύεται από ειδικό παράρτημα που καταδεικνύει τις μικρές εισπράξεις πολλών εφοριών, εμφανίζεται σημαντική απόκλιση από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, τόσο στα έσοδα όσο και στις δαπάνες.
Η υστέρηση των εισπραχθέντων εσόδων (53,9 δισ. ευρώ) είναι μεγάλη σε σχέση με τα βεβαιωθέντα (98 δισ. ευρώ) αφού αντιστοιχεί σε ποσοστό 55,06%. Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στα φορολογικά έσοδα και ειδικότερα στους άμεσους φόρους φυσικών - νομικών προσώπων (φόρος εισοδήματος, ακίνητης περιουσίας κ.λπ.). Σε απόλυτα μεγέθη τα φορολογικά έσοδα υστερούν κατά 3,5 δισ. ευρώ ή 7,14% έναντι των προβλέψεων.
Οι φόροι εισοδήματος και περιουσίας υστερούν κατά 15,61% και 7,85% έναντι των προβλέψεων ενώ υπολείπονται και της είσπραξης την αμέσως προηγούμενη χρονιά. (12,4 δισ. ευρώ έναντι 14,7 δισ. ευρώ στους φόρους εισοδήματος). Η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού που διασώζει την κατάσταση αφορά το σκέλος της είσπραξης φόρων από προηγούμενα οικονομικά έτη, χάρη στη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων (εισπράχθηκαν 2,6 δισ. έναντι 2,4 προβλεφθέντων - αύξηση 21,9% και 2,1 δισ. της προηγούμενης χρονιάς) και την αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 2,3 δισ. (9,27%) έναντι του προηγούμενου έτους, με τη συμβολή των μεγάλων αυξήσεων στους φόρους κατανάλωσης (βενζίνη, ντίζελ, καπνός, οινοπνευματώδη). Ωστόσο, αύξηση παρουσιάζουν τα διαγραφέντα έσοδα του οικονομικού έτους 2010 καθώς ανήλθαν σε 935 εκατ. ευρώ (αφορούν άμεσους - έμμεσους φόρους και μη φορολογικά έσοδα) εμφανίζοντας αύξηση κατά 203 εκατ. ευρώ (27,74%) έναντι του προηγούμενου οικονομικού έτους. Πάντως, το ρεκόρ στις διαγραφές εσόδων κρατά το 2008 με 6 δισ. ευρώ!
Υπόλοιπο
Το Ε.Σ. επισημαίνει ακόμη ότι αυξάνεται διαρκώς το εισπρακτέο υπόλοιπο, που από τα 11,5 δισ. ευρώ το 2003 εκτοξεύτηκε σταδιακά το 2008 σε 29,4 δισ. ευρώ, το 2009 σε 33,5 δισ. ευρώ, το 2010 σε 38,7 δισ. ευρώ. Και προσθέτει ότι στη μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού θα συμβάλει αποφασιστικά η εισροή χρημάτων στα κρατικά ταμεία που επιβάλλει τη σταδιακή μείωση και όχι αύξηση του υπολοίπου δημοσίων εσόδων που εκκρεμούν προς είσπραξη. Καταγράφοντας πάντως και θετικές αποκλίσεις στις δαπάνες, λόγω της μείωσης των αμοιβών πολιτικών - στρατιωτικών υπαλλήλων και οργάνων ασφαλείας κατά 2,2 δισ. ευρώ, καθώς και των συντάξεων κατά 774 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Μορφή ...χιονοστιβάδας οι συλλήψεις για οφειλές Φ.Π.Α
Μορφή ....χιονοστιβάδας αναμένεται να λάβουν τις επόμενες ημέρες οι συλλήψεις για οφειλές Φ.Π.Α προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Σώμα Δίωξης Οικονομικών Εγκλήματος έχει ήδη ελέγξει και προωθεί στους οικονομικούς εισαγγελείς 42 υποθέσεις επιχειρηματιών οι οποίοι δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ και δεν έχουν αποδώσει στο Δημόσιο φόρο άνω των 75.000 ευρώ ο καθένας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες συνολικά και οι 42 επιχειρήσεις έχουν χρέη ύψους 10,6 εκατ. ευρώ περίπου.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα σε συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτόφωρου.
«Το αυτόφωρο φαίνεται να αποτελεί το μοναδικό όπλο φορολογικής συμμόρφωσης που άρχισε να αποδίδει έσοδα στα δημόσια ταμεία» σημειώνει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ.
Μάλιστα η πρώτη επιχειρηματίας που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη πλήρωσε εγγύηση 50.000 ευρώ και αφέθηκε ελεύθερη ενώ χθες επιχειρηματίας στη συμπρωτεύουσα για να αποφύγει τη σύλληψη έσπευσε να πληρώσει στην εφορία 220.000 ευρώ.
Τις τελευταίες ημέρες έγιναν έξι παραπομπές επιχειρηματιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Άστρος Κυνουρίας για τη μη απόδοση ΦΠΑ και στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι οι έρευνες του ΣΔΟΕ στην αγορά θα συνεχισθούν με εντατικούς ρυθμούς. Αρκετοί επιχειρηματίες απέφυγαν τη σύλληψη την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, καθώς προχώρησαν σε ρύθμιση του χρέους τους.
Επίσης στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ βρίσκονται περίπου 1.000 φυσικά πρόσωπα κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή φόρου εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ καθώς τα ποσά που βρέθηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δήλωναν τα τελευταία χρόνια στην εφορία.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Επιστροφή φόρου: Τι συμβαίνει όταν χαθεί το ειδοποιητήριο
Λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα αλλά στην πορεία έχασαν τη σχετική ειδοποίηση της εφορίας και δεν μπορούν να εισπράξουν το φόρο δίνει το υπουργείο Οικονομικών με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού κ. Παντ. Οικονόμου.
Σύμφωνα με την απόφαση, στην περίπτωση που η σχετική ειδοποίηση χάθηκε, καταστράφηκε ή δεν παραλήφθηκε ο δικαιούχος για να εισπράξει το χρηματικό ποσό που δικαιούται, θα απευθύνεται στην αρμόδια εφορία για να εκδώσει νέα.
Εναλλακτικά παρέχεται η δυνατότητα στο δικαιούχο, που είναι πιστοποιημένος χρήστης, να ανακτά την ανωτέρω ειδοποίηση από την ιστοσελίδα http://www.gsis.gr. της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και να την εκτυπώνει σε έγχρωμη ή ασπρόμαυρη μορφή.
Το εν λόγω έντυπο, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του πρωτότυπου, αποτελεί έγκυρο παραστατικό για την είσπραξη των - προς επιστροφή - αναγραφομένων ποσών.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Μέρκελ - Σαρκοζί : Αποφασίστε αν θα συνεχίσετε την περιπέτειά σας μαζί μας
Με σκληρές διατυπώσεις και φανερή όχληση Αγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί διεμήνυσαν ότι σέβονται μεν την ελληνική απόφαση για δημοψήφισμα αν και διαφωνούν με την ωφελιμότητά του ζητώντας από την Ελλάδα να αποφασίσει απλώς εάν θέλει ή όχι να συνεχίσει την περιπέτειά της μέσα στην ευρωζώνη.
Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά η μονομερής απόφαση για το δημοψήφισμα, αλλάζει όλο το περίγραμμα στο οποίο κινούμαστε, τόνισε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, μετά τις συνομιλίες που είχαν απόψε με τον πρωθυπουργό στις Κάννες.
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ, το δημοψήφισμα μπορεί να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου με το ερώτημα αν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.
Πρόσθεσε ότι κατέστησε σαφές στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι Γαλλία και Γερμανία επιθυμούν να μείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, όμως η έκτη δόση του δανείου θα καταβληθεί, μόνον εφόσον κυρώσει η χώρα μας τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και υπό την προϋπόθεση ότι η απάντηση στο δημοψήφισμα θα είναι θετική.
Επίσης, πρόσθεσε ότι κοινή βούληση είναι να υπάρξει μια συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε ότι έχει κάθε διάθεση να συνομιλήσει με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων.
Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε ότι οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν την περιπέτεια τους μαζί μας ή όχι.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Στο διαδίκτυο τα ειδοποιητήρια για τη δεύτερη δόση της έκτακτης εισφοράς
Στο διαδίκτυο ανάρτησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών 592.000 ειδοποιητήρια για την πληρωμή της δεύτερης δόσης της «έκτακτης» εισφοράς.
Οι ειδοποιήσεις έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ. (www.gsis.gr) και συγκεκριμένα στην επιλογή «Υπηρεσίες προς Πολίτες Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου».
Σύμφωνα με τη ΓΓΠΣ ποσοστό 83% των ειδοποιήσεων αυτών προέκυψε από την εκκαθάριση δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος 2011 που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά μέσω TAXISnet και κατά συνέπεια οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν ήδη τη δυνατότητα να τις ανακτήσουν από το διαδίκτυο.
Οι πιστοποιημένοι χρήστες του TAXISnet μπορούν να εκτυπώσουν την εν λόγω ειδοποίηση πληρωμής της 2ης δόσης προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν για την εξόφληση στα πιστωτικά ιδρύματα (Τράπεζες, ΕΛ.ΤΑ., κ.α.).
Εναλλακτικά, για την πληρωμή της 2ης δόσης στα πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον η δόση αυτή είναι ισόποση με την 1η δόση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η απόδειξη πληρωμής της 1ης δόσης, ή το απόκομμα πληρωμής της 1ης δόσης που είναι ενσωματωμένο στα εκκαθαριστικά σημειώματα.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να απευθύνονται για την πληρωμή και στη Δ.Ο.Υ.
Οι φορολογούμενοι φυσικά πρόσωπα, των οποίων δεν έχει ακόμα εκκαθαριστεί η δήλωση φόρου εισοδήματος οικ. έτους 2011, δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια. Ο υπολογισμός των εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος ν.3986/2011 που τους αντιστοιχεί θα πραγματοποιηθεί μετά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, της έκτακτης εισφοράς στις αντικειμενικές δαπάνες και του τέλους επιτηδεύματος έχει παραταθεί μέχρι και την 09/11/2011.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

H Ιταλία τινάζει στον αέρα το €

Εκτύπωση PDF
italyTα μαύρα σύννεφα της προϊούσης ιταλικής κρίσης πυκνώνουν πάνω από τις αγορές λόγω της αβεβαιότητας για την έκβαση της κρίσιμης ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί την Τρίτη στο ιταλικό Κοινοβούλιο. Η αγωνία για ενδεχόμενη μετάδοση της ελληνικής κρίσης σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης μετατρέπεται ραγδαία σε αγωνία για την «αποτελεσματικότητα των μηχανισμών αντίδρασης της ευρωζώνης». Δηλαδή σε αγωνία για την επιβίωση του ευρώ. Αναλυτές και οικονομολόγοι επισημαίνουν πως οι αγορές αντιμετωπίζουν πλέον την ιταλική κρίση ως άκρως απειλητική για τη ζώνη του ευρώ.
Η Ιταλία δέχεται επίθεση από τις αγορές, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να εκτοξεύεται σε νέα επίπεδα ρεκόρ, στο 6,63%. Η απόδοση ενός ομολόγου ακολουθεί πορεία αντίστροφη της τιμής του και αντικατοπτρίζει το κόστος δανεισμού του εκδότη. Στις συναλλαγές της προηγουμένη Παρασκευής, η απόδοση των ιταλικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας διαμορφωνόταν στο 6,371%. Να σημειωθεί ότι το όριο για τη ένταξη μιας χώρας στον μηχανισμό στήριξης είναι το 7%, ενώ όταν η Ελλάδα εισήλθε στον μηχανισμό η απόδοση των 10ετών ομολόγων είχε φτάσει το 6%. Σημειωτέον ότι το ιταλικό χρέος ανέρχεται συνολικά σε 1,6 τρισ. ευρώ, ξεπερνά δηλαδή το ισπανικό, το πορτογαλικό και το ιρλανδικό αθροιστικά, όπως σημειώνει το Bloomberg. Η Ιταλία πρέπει να πληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 37 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους και επιπλέον 307 δισ. ευρώ το 2012, αναφέρει το πρακτορείο. Το μέσο επιτόκιο που πληρώνει η κυβέρνηση της Ρώμης για την εξυπηρέτηση του χρέους της υπολογίζεται στο 4,15%, πράγμα που σημαίνει ότι για να καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις της πρέπει να καταβάλει την επόμενη χρονιά επιπλέον 12,7 δισ. ευρώ σε τόκους.
Άλλωστε ο Yves Mersch, μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ότι η ΕΚΤ έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να μην αγοράζει ιταλικό χρέος, στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποτύχει στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών που είναι απαραίτητες.

«Η αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας κατά μία εκατοστιαία μονάδα για να καλυφθεί πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της κατά 0,2% επιπλέον τον πρώτο χρόνο, κατά 0,3% το δεύτερο χρόνο και κατά 0,5% τον τρίτο χρόνο», ανέφερε από το Λονδίνο ο Ρικάρντο Μπαρμπιέρι της Mizuho International επικαλούμενος στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας.
Jim O΄Neill

Εν τω μεταξύ, "καμπανάκι" για την κατάσταση στην Ιταλία, χτήπησε ο, πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management, τονίζοντας ότι η κατάσταση στην Ιταλία είναι πολύ ανησυχητική και οι επιπτώσεις της κρίσης θα είναι πολύ πιο σοβαρές από αυτές της ελληνικής κρίσης.

«Η περίπτωση της Ιταλίας είναι δύσκολη... Πολύ δύσκολη... Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις που δεν θεωρώ ικανή να λάβει», δήλωσε ο Μίρκο Σαντούτσι της Swisscanto Asset Management στη Ζυρίχη. Και ο ιταλικής καταγωγής διαχειριστής κεφαλαίων συνόψισε τις ανησυχίες που κυριαρχούν σήμερα στις διεθνείς αγορές προσθέτοντας:
«Μπορώ να φανταστώ μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ μια Ευρώπη χωρίς την Ιταλία».

Την ίδια στιγμή οργιάζουν οι φήμες για παραίτηση Μπερλουσκόνι, ο οποίος ωστόσο τις διέψευσε μέσω του facebook. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιμένει να εξαντλήσει την τετραετή θητεία του, που λήγει το 2013, εκφράζοντας τη βούλησή του να «παλέψει». Ωστόσο η δημόσια εικόνα του Καβαλιέρε και η αξιοπιστία του έχουν πληγεί καίρια όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας και κυρίως στους κόλπους της κυβέρνησης συνεργασίας με τη Λέγκα του Βορρά του Ουμπέρτο Μπόσι, έπειτα από τις κατηγορίες για διαφθορά, απάτη και σεξουαλικά σκάνδαλα που τον βαρύνουν. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η πρόσκληση που απηύθυνε στο ΔΝΤ την περασμένη Πέμπτη για επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας, αποτελεί τη χαριστική βολή στην πολιτική του καριέρα.


Από όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως η έκβαση της αυριανής ψηφοφορίας θα προδιαγράψει αφενός το μέλλον του πακέτου λιτότητας που, έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις των εταίρων και του ΔΝΤ, υποσχέθηκε να εφαρμόσει ο ιταλός πρωθυπουργός. Και αφετέρου θα προδιαγράψει το μέλλον της ίδιας της κυβέρνησής του. Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο γκρουπ 20 βουλευτών του κόμματος του Μερλουσκόνι εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Κατά την Corriere della Sera μάλιστα ο Καβαλιέρε ετοιμάζεται να επικοινωνήσει με όλους, προκειμένου να τους πείσει να μείνουν στο συνασπισμό.
Ηδη δυο μέλη του συνασπισμού έχουν παραιτηθεί την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ένα τρίτος έφυγε χθες του βράδυ. Εξι καλούν τον Μπερλοσκόνι να παραιτηθεί μέσω επιστολής τους στην Corriere della Sera.
Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι σε δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής έκανε έκκληση σε όλα τα κόμματα της βουλής να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις της ιταλικής οικονομίας. Μιλώντας στο SkyTG24 επανέλαβε πως είναι βέβαιος πως διατηρεί την πλειοψηφία στη Βουλή και προσέθεσε ότι πρόθεση του παραμένει να εξαντλήσει τη θητεία του, η οποία λήγει το 2013.


Αξίζει να σημειωθεί ότι τυχόν παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ή αποτυχία της κυβέρνησης του να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης δεν οδηγεί απαραιτήτως τη χώρα σε εκλογές. Στην περίπτωση αυτή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλία για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης συνεργασίας. Και δεν είναι ίσως τυχαίο ότι ήδη τις προηγούμενες ημέρες, και χωρίς η κυβέρνηση να έχει ακόμη καταρρεύσει, ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ξεκίνησε με δική του πρωτοβουλία γύρο επαφών με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, στις οποίες επεσήμανε την ανάγκη σύσσωμη η πολιτική σκηνή να στηρίξει τα μέτρα, ώστε η Ιταλία να μην εμφανιστεί αναξιόπιστη σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έλαβε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Πρόκληση! Απαιτούν συμβόλαια σε ευρώ και δραχμές...
«Βόμβα» μεγατόνων από το μεγαλύτερο Οργανισμό τουριστικών πρακτόρων παγκοσμίως TUI «έσκασε» στην ελληνική αγορά, καθώς επιχειρώντας να διασφαλιστεί από μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, απαιτεί από τους επιχειρηματίες-συνεργάτες του στην Κρήτη αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας να υπογράψουν πρόσθετη πράξη στα ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαιά τους για το 2012, βάσει της οποίας τα ποσά που αναγράφονται θα είναι και σε δραχμές!
Ουσιαστικά πρόκειται για μια προκλητική επιστολή στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά πως: «Η TUI μπορεί να έχει το δικαίωμα να καταβάλει τα ποσά που ορίζονται στις λεπτομέρειες των συμβάσεων στο νέο εθνικό νόμισμα και οι αξίες των σχετικών πληρωμών πρέπει να είναι σύμφωνες με το ευρώ / νέα ισοτιμία συναλλάγματος που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία που εισήγαγε η κυβέρνηση της χώρας που έχει εξέλθει από το ευρώ και η τυχόν εκκρεμής ή αναπόσβεστη προπληρωμή μπορεί κατόπιν εντολής της TUI να επιστραφεί αμέσως από τον προμηθευτή για την TUI στο νέο εθνικό νόμισμα και οι προπληρωμές πρέπει να είναι ένα ποσό σε αντιστοιχία με την ισοτιμία στερλίνας - ευρώ, που ορίστηκε βάσει της σταθμισμένης έναντι συναλλαγματικού κινδύνου ισοτιμίας του ευρώ που χρησιμοποιεί η TUI και η οποία βρισκόταν σε ισχύ κατά την ημερομηνία κατά την οποία η χώρα εξήλθε από τη ζώνη του ευρώ».
Εντονες αντιδράσεις
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε στην «Η» πως οποιαδήποτε σύμβαση στην οποία αναγράφονται οι εξοφλήσεις σε δραχμές πρέπει να αγνοηθούν παντελώς από όλους τους επιχειρηματίες του κλάδου, καθώς το επίσημο νόμισμα της Ελλάδας είναι το ευρώ.
Παράλληλα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΤΕ καλεί όλους τους Έλληνες πολίτες, τους κοινωνικούς εταίρους και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να ενώσουν τη φωνή τους κάθετα απέναντι σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Η θέση μας είναι και πρέπει να είναι πάντα μέσα στη ζώνη του ευρώ. Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος ανέφερε στην «Η» πως: «Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωζώνης και το νόμισμά της είναι το ευρώ.
Οποιαδήποτε ενέργεια από οποιονδήποτε που αμφισβητεί κάτι δεδομένο θεωρείται τουλάχιστον από εμάς απρεπής και σε κάθε περίπτωση η ΠΟΞ πέρα από τη σχετική ενημέρωση προς το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχει συστήσει στα μέλη της ανά την Ελλάδα να μη συναινούν σε τέτοιου είδους ενέργειες».
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Ανδρέας Μεταξάς δήλωσε στην «Η» χαρακτηριστικά πως: «Η αξίωση του τουριστικού οργανισμού «ΤUI NORDIC» να υπογραφεί εκ των υστέρων πρόσθετος όρος, στα ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια συνεργασίας με τα ξενοδοχεία, την θεωρώ απαράδεκτη! Και πρέπει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση να επέμβει μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αρθεί η παραπάνω προσθήκη, και να γίνουν ανάλογες παρατηρήσεις στον παραπάνω τουριστικό Οργανισμό. Η Ενωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου συνέστησε ήδη στα μέλη της να μη συναινέσουν σε τέτοιες ενέργειες».
Ο εμπορικός Διευθυντής της TUI Κρήτης κ. Εμμανουήλ Μαρινάκης σχετικά με το θέμα αποστολής πρόσθετου όρου στα ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια δήλωσε στην «Η» πως: «Η αποστολή επιπλέον όρου στη σύμβαση δεν αλλάζει καθόλου τις συμβάσεις, απλά διασφαλίζει την εταιρεία πως σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ οι πελάτες τους θα καταβάλουν το αντίτιμο που έχει συμφωνηθεί σε δραχμές». Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης δεν δημοσιοποίησε αν έχουν ήδη επιστραφεί υπογεγραμμένες οι πρόσθετες πράξεις από ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη μεριά θεωρεί πως το θέμα έχει λάβει διαφορετικές διαστάσεις από τις πραγματικές...
Η αντιδραση του ΥΠΠΟ...
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού καθώς ο υφυπουργός κ. Γ. Νικητιάδης επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της TUI και του ανέφερε χαρακτηριστικά πως αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα, ενώ επίσης του απέστειλε και σχετική επιστολή διαμαρτυρίας.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πως θα ρυθμίσετε το δάνειο που πήρατε από τον ΟΕΚ
Ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες αναμένεται να δώσει τόσο η απόφαση της ΕΚΤ για τη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25%, όσο και το γεγονός ότι καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες για τη ρύθμιση των οφειλών στον ΟΕΚ των δικαιούχων στεγαστικών προγραμμάτων, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Κουτσούκου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, οι αιτήσεις υποβάλλονται από 1/11/2011 και μέχρι 30/12/2011 στα κατά τόπους γραφεία του ΟΕΚ για οφειλές που προέρχονται από δάνεια χορηγηθέντα μέχρι τη δημοσίευση του Νόμου 4019/2011 (ΦΕΚ 216/Α/30-9-2011) αποκλειστικά από το στεγαστικό του κεφάλαιο, για αποπεράτωση, επέκταση, αναμόρφωση, επισκευή, αγορά ή ανέγερση κατοικίας, είτε από παραχώρηση κατοικίας ή αγορασμένου διαμερίσματος και εξυπηρετούνται και παρακολουθούνται από τις υπηρεσίες του ΟΕΚ.
Με βάση την απόφαση, οι οφειλές ρυθμίζονται κατά κατηγορία ως εξής:
α) Εφόσον μέρος του ποσού ή ολόκληρο το ποσό της οφειλής του δικαιούχου κατέστη ληξιπρόθεσμο κατά τη δημοσίευση του ανωτέρω νόμου, ο δικαιούχος δύναται να εξοφλήσει το ποσό αυτό, καθώς και τις παντός είδους επιβαρύνσεις είτε εφάπαξ με ποσοστό έκπτωσης 80% επί των επιβαρύνσεων, είτε σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ποσοστό έκπτωσης 50% επί των επιβαρύνσεων. Ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερος από έξι και μεγαλύτερος από είκοσι τέσσερις και το ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των εκατό ευρώ.

Ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση το ύψος του οφειλόμενου ποσού. Μέχρι το ποσό των 600 ευρώ η εξόφληση ακολουθεί τη ρύθμιση της εφάπαξ καταβολής, ενώ για ποσά από 600 μέχρι 1.000 ευρώ αναλογούν έξι δόσεις. Από 1.000 ευρώ και άνω η αντιστοιχία οφειλής με αριθμό δόσεων διαμορφώνεται διαφορετικά κατά περίπτωση.
Όλες οι δόσεις είναι ισόποσες εφόσον προκύπτει ακέραιος αριθμός από τον λόγο του οφειλόμενου ποσού προς τον αριθμό των δόσεων, διαφορετικά η τελευταία δόση διαφοροποιείται και προσαρμόζεται αναλόγως, ώστε να προκύπτει το οφειλόμενο ποσό. Η υπαγωγή στις ρυθμίσεις της παρούσης γίνεται μετά την έγκριση της σχετικής αίτησης του δικαιούχου.
Το έντυπο της αίτησης εκδίδεται μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) του Ο.Ε.Κ. από την Κεντρική Υπηρεσία και από όλες τις Περιφ/κές Υπηρεσίες του Ο.Ε.Κ. και περιέχει πληροφορίες για τις οφειλές και τις δυνατότητες ρύθμισής τους.
Η καταχώριση της αίτησης του δικαιούχου στο ΟΠΣ ισοδυναμεί με παροχή έγκρισης και σηματοδοτεί την έναρξη της συμμετοχής στη ρύθμιση.
Η έκπτωση για τμηματική καταβολή χορηγείται μετά την τακτική και εμπρόθεσμη καταβολή όλων των δόσεων της ληξιπρόθεσμης οφειλής και το ποσό εκπίπτει από την υποχρέωση καταβολής, εφόσον δεν υπάρχει λόγος έκπτωσης από το δικαίωμα. Μη καταβολή δόσης επιτρέπεται μόνο δύο μη συνεχόμενες φορές και συνεπάγεται την υποχρέωση καταβολής διπλάσιας δόσης τον επόμενο μήνα από τη μη πληρωμή.
Η επανάληψη μη καταβολής δόσης για τρίτη φορά ή για δεύτερη συνεχόμενη ή η μη καταβολή της διπλάσιας δόσης, κατά τα ως άνω, συνεπάγεται την έκπτωση από τη ρύθμιση και την αναβίωση της οφειλής στην προ της ρύθμισης κατάσταση, αφού αφαιρεθούν αυτά που έχουν ήδη καταβληθεί.
Προϋπόθεση για τη συνέχιση της υπαγωγής στη ρύθμιση της τμηματικής καταβολής της ληξιπρόθεσμης οφειλής αποτελεί επιπλέον η συνεχής και αδιάλειπτη καταβολή των τρεχουσών δόσεων της οφειλής, οι οποίες θα καταβάλλονται στις προβλεπόμενες συμβατικές ημερομηνίες της δανειακής σύμβασης ή του Οριστικού Παραχωρητηρίου. Μη έγκαιρη, ελλείπουσα ή ελλιπής καταβολή των τακτικών δόσεων κατά τη διάρκεια της ρύθμισης συνεπάγεται την έκπτωση του δικαιούχου.
β) Εφόσον η οφειλή του δικαιούχου είναι ενήμερη κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για ρύθμιση ή έχει κατά τα ανωτέρω γίνει ρύθμιση εφάπαξ καταβολής στη ληξιπρόθεσμη οφειλή και υπολείπεται άληκτο κεφάλαιο, ο δικαιούχος δύναται να εξοφλήσει εφάπαξ με ποσοστό έκπτωσης 3% επί της ετήσιας δόσης για το πρώτο έτος προεξόφλησης, αυξανόμενο κατά 3% για κάθε επόμενο έτος προεξόφλησης. Ως ετήσια δόση θεωρείται το ποσό που προκύπτει στο τέλος του έτους, μετά την άθροιση των επιμέρους δόσεων.
Τα έτη προεξόφλησης έχουν αφετηρία τον μήνα υποβολής της αίτησης και διάρκεια 12 μηνών έκαστο. Το υποκείμενο σε έκπτωση ποσό ενός έτους προεξόφλησης είναι το σύνολο των δόσεων άληκτου κεφαλαίου, οι οποίες έχουν συμβατική ημερομηνία καταβολής μέσα στο έτος αυτό.
Κατά την εφάπαξ εξόφληση, τα καταβαλλόμενα ποσά λογίζονται πρώτα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και μετά για το άληκτο κεφάλαιο. Η μη καταβολή ή η καταβολή μέρους των προσδιορισμένων ποσών της ρύθμισης συνεπάγεται την έκπτωση του δικαιούχου είτε από τη ρύθμιση των ληξιπροθέσμων, είτε από τη ρύθμιση του άληκτου κεφαλαίου, είτε και από τις δύο.
Οποτεδήποτε προκληθεί έκπτωση του δικαιούχου από την αιτηθείσα και εγκριθείσα συμμετοχή του στις ανωτέρω περιπτώσεις (α) και (β), ακυρώνεται η έγκριση θεωρούμενη ως μηδέποτε δοθείσα. Οι υποχρεώσεις και οφειλές του δικαιούχου, επιβαρυνόμενες με τυχόν τόκους υπερημερίας, υπολογίζονται ως εάν δεν είχε μεσολαβήσει ουδέποτε η ρύθμιση.
Τα καταβληθέντα υπό του δικαιούχου ποσά δεν επιστρέφονται, θεωρούμενα και λογιζόμενα ως καταβληθέντα προς εξόφληση των πριν, κατά και μετά τον χρόνο της ρύθμισης οφειλών του.
Τόσο η εφάπαξ εξόφληση όσο και η πρώτη των προσδιοριζόμενων ίσων μηνιαίων δόσεων πρέπει να καταβληθούν μέσα σε έναν μήνα από την ημερομηνία της έγκρισης. Εκάστη των λοιπών μηνιαίων δόσεων θα καταβάλλεται μέσα στον επόμενο μήνα από εκείνον της προηγούμενης καταβολής.
Δεν παρέχεται δυνατότητα αλλαγής της αιτηθείσας και εγκριθείσας ρύθμισης μετά την 30ή/12/2011. Σε περίπτωση αλλαγής, υποβάλλεται νέα αίτηση και η προηγηθείσα έγκριση ακυρώνεται θεωρούμενη ως μηδέποτε δοθείσα.
Χρόνος υπολογισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των παντός είδους επιβαρύνσεων για υπαγωγή στις προαναφερόμενες ρυθμίσεις ορίζεται ο χρόνος υποβολής της αίτησης. Οι παντός είδους επιβαρύνσεις περιλαμβάνουν τους τόκους υπερημερίας, τα πρόσθετα τέλη, τις προσαυξήσεις, τις λοιπές επιβαρύνσεις, τα πρόστιμα και τα λοιπά έξοδα.
Ο δικαιούχος κατά την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στις ανωτέρω (α) και (β) ρυθμίσεις υποχρεούται να φέρει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο και εξουσιοδότηση σε περίπτωση παρουσίας τρίτου προσώπου, καθώς επίσης και αντίγραφο της δανειακής του σύμβασης ή αντίγραφο του οριστικού παραχωρητηρίου για παραχωρηθείσες κατοικίες και να δηλώνει τον κωδικό πληρωμής του στην υπηρεσία.
Σε περίπτωση αμφισβήτησης των καταχωρισθεισών στο Ο.Π.Σ. πληρωμών, θα προσκομίζονται και οι αντίστοιχες αποδείξεις καταβολής των δόσεων αυτών.
γ) Εφόσον ο δικαιούχος είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο του Ο.Α.Ε.Δ. ως άνεργος ή μακροχρόνια άνεργος, επιδοτείται από αυτόν και έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των είκοσι χιλιάδων € και για όσο χρόνο πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές δύναται να ζητήσει την αναστολή της πληρωμής των μηνιαίων δόσεων του άληκτου κεφαλαίου και την ισόχρονη άτοκη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δόσεων αυτών, με ανώτατο χρονικό όριο αναστολής την 31η/12/2012.
Κατά το ως άνω χρονικό διάστημα της αναστολής, οι οφειλές δεν επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας.
Αν επιπλέον ο δικαιούχος έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή, μπορεί για το ποσό αυτό να ζητήσει την υπαγωγή του στη ρύθμιση της περίπτωσης (α) της παρούσης.
Η αναστολή και η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης της οφειλής, θα γίνεται από τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Ε.Κ., οι οποίες θα χορηγούν σχετική βεβαίωση στους δικαιούχους.
Προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη διάταξη, οι δικαιούχοι κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης υποχρεούνται να προσκομίζουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1) Βεβαίωση από τον Ο.Α.Ε.Δ., από την οποία να προκύπτει ότι κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης ο δικαιούχος είναι άνεργος ή μακροχρόνια άνεργος και επιδοτείται από αυτόν καθώς και το χρονικό διάστημα διάρκειας της επιδότησης.
2) Αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1η/1/2010 έως 31/12/2010), όπου θα έχει δηλωθεί το εισόδημα από κάθε πηγή (εισόδημα ημεδαπής προέλευσης και τυχόν εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης) του/της δικαιούχου, η διεύθυνση κύριας κατοικίας, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) συζύγου και το εισόδημα συζύγου (αν υφίστανται).
Όσοι δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011 θα πρέπει να υποβάλλουν:
* Βεβαίωση από τον εργοδότη ή από τον Οργανισμό Κύριας Ασφάλισης (π.χ. Ι.Κ.Α.) και το Επικουρικό Ταμείο (εάν είναι δικαιούχος), από όπου θα προκύπτει το εισόδημα, εν γένει, για το οικονομικό έτος 2011 τόσο του/της δικαιούχου όσο και του/της συζύγου (αν υφίσταται).
* Σε περίπτωση όπου αποκτήθηκε ή μη εισόδημα στην αλλοδαπή κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2011, βεβαίωση της αλλοδαπής φορολογικής αρχής για το ύψος του συγκεκριμένου εισοδήματος, νομίμως επικυρωμένη και μεταφρασμένη.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
153 ψήφοι για κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας
Με πλειοψηφία 153 βουλευτών ο Γ. Παπανδρέου κέρδισε το στοίχημα της ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, υπερφαλαγγίζοντας τις όποιες αμφισβητήσεις. Επισκέπτεται σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προτείνει κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.
Ψήφο εμπιστοσύνης και εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας με 153 "ναι" (και με τη Λούκα Κατσέλη να επανεντάσσεται στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ) έναντι 145 "όχι" και δύο απούσες (Μιλένα Αποστολάκη και Ελσα Παπαδημητρίου) πήρε χθες το βράδυ ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την πρόθεσή του να μεταβεί σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να ξεκινήσει επαφές προκειμένου να υλοποιήσει το εγχείρημα της κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας. Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, οι συζητήσεις αυτές θα αφορούν "στόχους, χρονοδιαγράμματα, πρόσωπα, τον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, αλλά και τη διάρκεια...ζωής της".
Οπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, "η ψήφος εμπιστοσύνης αποτελεί ουσιαστικά εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας" και με τον τρόπο αυτόν έδωσε στους διαφωνούντες βουλευτές το έναυσμα να στηρίξουν την κυβέρνηση. Απέρριψε κατηγορηματικά την άμεση προσφυγή στις κάλπες λέγοντας ότι αυτό που προτείνει ο Α. Σαμαράς "θα προκαλέσει κενό εξουσίας και σοβαρούς κινδύνους για τη βιωσιμότητα της χώρας" εξηγώντας ότι, "αν πηγαίναμε σε εκλογές, η 6η δόση θα ήταν στον αέρα". Τόνισε με έμφαση ότι "ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης απόψε για να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία του τόπου" σημειώνοντας: "Είμαι ειλικρινής και δεν παίζω παιχνίδια. Το κόστος το πολιτικό το ανέλαβα και το αναλαμβάνω. Το τελευταίο που με νοιάζει είναι η καρέκλα".
Αναφερόμενος δε στη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, τόνισε πως "τώρα είναι η ώρα να συνεργαστούμε. Με καλή προαίρεση και με αίσθημα εθνικής ευθύνης. Η λύση είναι μία: να στηρίξουμε διακομματικά τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου για το καλό της χώρας". Το να τεθεί σε ισχύ αυτή η συμφωνία, της 27ης Οκτωβρίου, "είναι το ύψιστο καθήκον όλων μας" είπε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόσφατη δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά να την υπερψηφίσει λέγοντας μάλιστα ότι θα φέρει τη νέα δανειακή σύμβαση στη Βουλή ζητώντας να επικυρωθεί με διευρυμένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. "Το μέγεθος του εγχειρήματος ξεπερνά το μέγεθος του κάθε κόμματος από μόνο του" τόνισε ο Γ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε: "Θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα. Στην πολιτική έκανα πάντα ένα βήμα μπροστά, με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας, του πολίτη και της δημοκρατίας" ανέφερε.
"Στόχος μου πάντα ήταν να μη μείνω στα τετριμμένα. Να σπάω ταμπού για το καλό του τόπου. Οπως έκανα και με το δημοψήφισμα" συμπλήρωσε.
Τα επόμενα βήματα
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός περιέγραψε τον "οδικό χάρτη" για τα επόμενα βήματα που πρέπει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να γίνουν και συγκεκριμένα, να δηλωθεί ότι το πακέτο θα στηριχθεί διακομματικά, η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης να νοηθεί ως εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, να διασφαλιστεί η επόμενη δόση, να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις ώστε η νέα δανειακή σύμβαση να στηριχθεί από 180 και πλέον βουλευτές και να διαμορφωθεί το πλαίσιο για τη συμμετοχή των ιδιωτών (PSI). "Αμέσως μετά, μέσα σε ένα πολύ πιο ασφαλές περιβάλλον, η χώρα θα μπορεί να πάει σε εκλογές" υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, λέγοντας ότι "η προηγούμενη κυβέρνηση έχει σοβαρότατες ευθύνες για την κατάσταση που έχει φτάσει η χώρα", ενώ έκανε απολογισμό των πεπραγμένων του τα τελευταία δύο χρόνια, μιλώντας συχνά σε πρώτο πρόσωπο. "Πληρώνουμε τον λογαριασμό δεκαετιών. Και μαζεύω επί 24 μήνες αυτά τα σπασμένα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας: "Σηκώσαμε έναν σταυρό τού να αλλάξουμε τα πάντα. Να ανατρέψουμε ένα κατεστημένο δεκαετιών ακόμα και από τα δικά μας σπλάχνα".
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να μπει τέρμα στους εκβιασμούς
Για κυβέρνηση ενός ή και δύο χρόνων, η οποία θα πάρει τα αγριότερα μέτρα, ακόμα πιο άγρια και από αυτά που έχει πάρει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, έκανε λόγο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, διερμηνεύοντας τις προθέσεις του πρωθυπουργού. Λαμβάνοντας τον λόγο αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του Γ. Παπανδρέου, η Αλέκα Παπαρήγα προσέθεσε σε έντονο ύφος ότι "μπορεί αυτό να είναι δικαίωμά σας, όμως πρέπει να μπει τέρμα στους εκβιασμούς ότι όλα αυτά γίνονται για την 6η ή την 7η δόση".
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Χαίρομαι που άνοιξαν οι διαδικασίες
"Η χώρα χρειάζεται έναν γερό πρωθυπουργό και όχι έναν πρωθυπουργό-μαριονέτα", είπε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, σημειώνοντας πως "χαίρομαι για το γεγονός ότι, έστω και λίγο πριν τα πρόθυρα της καταστροφής, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ανοίξει τις διαδικασίες", κίνηση που, όπως ανέφερε, "θα πρέπει να συνοδευτεί με τόλμη και αποφασιστικότητα και όχι με μεσοβέζικες προτάσεις". Καταλήγοντας ο Γ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι στη νέα κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να απουσιάζει η ΝΔ, γιατί στην περίπτωση αυτή θα είναι κολοβή, ενώ ζήτησε σε αυτή να ενταχθούν οι καλύτεροι για να εκπροσωπήσουν τη χώρα στην Ευρώπη.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Μόνη λύση η άμεση προσφυγή σε εκλογές
Την άμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση που θα προκύψει από την πρόταση του πρωθυπουργού δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση. "Οπως κι αν πείτε το νέο εγχείρημα, κυβέρνηση οικουμενική, μεταβατική ή εκτάκτου ανάγκης, θα είναι μια κυβέρνηση που θα στερείται λαϊκής εντολής", τόνισε και σημείωσε ότι "η ψήφος εμπιστοσύνης αφορά όχι την κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά μια κυβέρνηση που δεν υπάρχει, που δεν ηγείται ο ίδιος, που δεν ξέρουμε τον χρονικό της ορίζοντα". Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, "η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα έχει σαν στόχο να συνεχίσει τις ίδιες ανάλγητες πολιτικές, τις πολιτικές που προστάζουν οι Ευρωπαίοι".
ΝΤΟΡΑ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επιμένει στη συμμετοχή της ΝΔ
Επιφυλακτική εμφανίζεται η κυρία Ντ. Μπακογιάννη ως προς τη συμμετοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας θεωρούσε ότι σε ένα τέτοιο σχήμα θα έπρεπε να μετάσχουν καταρχάς και τα δύο κόμματα εξουσίας και εφόσον αυτό -μετά και τη σαφή δήλωση του κ. Σαμαρά- δεν συμβαίνει, τότε και η ίδια θα επανεξετάσει τη στάση της.
Είναι σαφές ότι η κυρία Μπακογιάννη θα μετάσχει -εφόσον κληθεί- στις διαδικασίες, αλλά θα επιμείνει ότι είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του εγχειρήματος η στήριξη από την πλευρά της ΝΔ.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
"Οχι" τεχνοκράτες, εκλογές τον Μάρτιο
Τον χρόνο... ζωής και τη... μορφή της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας (αν τελικά αυτή συγκροτηθεί) οριοθέτησε στη χθεσινοβραδινή του ομιλία στη Βουλή ο Ευ. Βενιζέλος.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών είπε ότι η νέα κυβέρνηση εθνικής ευθύνης θα παραμείνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και θα ολοκληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις της χώρας, άρα εκλογές θα έχουμε τον Μάρτιο, ενώ συμφώνησε με τον Γ. Καρατζαφέρη ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση πρέπει να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και άρα απέρριψε τη συμμετοχή τεχνοκρατών στη νέα κυβέρνηση.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξουν άλλα άγρια μέτρα, αλλά, αντίθετα, όπως σημείωσε, "τώρα έρχεται σιγά σιγά η ώρα της ανταπόδοσης, αρχίζοντας από τη μείωση των τόκων του χρέους μας".
Ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε έτσι στη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που υποστήριξε ότι θα είναι μια κυβέρνηση άγριων μέτρων, ενώ σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ανέφερε ότι έχει δυσκολία να παρακολουθήσει την εσωτερική του αντίφαση να ζητάει εκλογές.
"Η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι ευρύτερης ευθύνης", υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να επιβεβαιώσει αμέσως τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Και κατέληξε: "Ζούμε ιστορικές στιγμές. Η διαδικασία έχει πράγματι μια πρωτοτυπία γιατί η ίδια η κρίση είναι πρωτοφανής. Σήμερα ο καθένας μας αναμετριέται με την ιστορία της πατρίδας μας".
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι "βρισκόμαστε, ίσως, στην πιο κρίσιμη φάση για τη διάσωση της χώρας και την ένταξή της σε ένα πρόγραμμα που μπορεί με την εφαρμογή του να αναστρέψει το κλίμα και να δώσει άλλη πνοή στην Ελλάδα και τους Ελληνες πολίτες".
Παράλληλα, σημείωσε με έμφαση πως "όλα αυτά θα γίνουν υπό την προϋπόθεση τα πολιτικά βήματα που θα γίνουν να είναι σταθερά και αποφασιστικά, ώστε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι προχωράμε ενωμένοι για έναν και μόνο σκοπό, το καλό της χώρας μας".
ΠΗΓΗ: Έθνος
Έτοιμος να αποχωρήσει ο Γ.Παπανδρέου
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκλεισε συμφωνία με τους βουλευτές του να αποχωρήσει και να δώσει τα ηνία σε κυβέρνηση συνασπισμού εάν τον βοηθήσουν να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή, μεταδίδει το Reuters.
Οι πηγές του πρακτορείου σημειώνουν ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στη συμφωνία παίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Του είπαν ότι πρέπει να αποχωρήσει ήπια για να σωθεί το κόμμα», είπε η πηγή του Reuters. «Συμφώνησε να αποχωρήσει. Η συζήτηση διενεργήθηκε σε πολιτισμένο κλίμα, χωρίς ακρότητες», πρόσθεσε.
Ο κ.Παπανδρεόυ δήλωσε πρόθυμος να ξεκινήσει η συζήτηση για τη συγκρότηση ενός σχήματος με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και κατόπιν, αφου διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας και η ψήφιση της δανειακής σύμβασης, να πάει η χώρα στις εκλογές.

«Να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για τη συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος και στη συνέχεια και αφού διασφαλίσουμε την 6η δόση να προχωρήσουμε στην εθνική διαδικασία των εκλογών», είπε.

«Η παραίτηση της κυβέρνησης θα άφηνε τη χώρα αίολη. Εγώ καλώ και τώρα τον κ. Σαμαρά να επιστρέψει στη συζήτηση και να πει ότι έχει να πει. Χαιρετίζουμε τη νέα αυτή περίοδο πολιτικής συνεργασίας. Γι' αυτό και ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης» είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Πιστεύω ότι η χώρα μπορεί να πάει μπροστά, πρέπει να πάει μπροστά και θα πάει μπροστά ενώνοντας τις δυνάμεις μας», κατέληξε..

Οπως ανέφερε κατά την ομιλία του στη Βουλή οι προϋποθέσεις για να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης θέτει την επίτευξη συναίνεσης που να απορρέει από την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης, αλλά και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.
Επέμεινε ότι είναι απαραίτητη η ψήφος εμπιστοσύνης των βουλευτών του για να γίνει πιο συντεταγμένα η συζήτηση για το κυβερνητικό σχήμα εθνικής ευθύνης, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί σε αυτήν την περίοδο να αφήσει έτσι απλά κενό εξουσίας.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον τα τελευταία δυο χρόνια».
"Πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί συγκεκριμένων πολιτικών ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας παραμένει η εφαρμογή του προγράμματος σωτηρίας.
Στην ίδια λογική, έθεσε ως προϋπόθεση στους βουλευτές, την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, σημειώνοντας ότι απαιτείται αρραγές μέτωπο και σταθερότητα στην κοινοβουλευτική ομάδα, για να διασφαλιστεί η επόμενη μέρα της χώρας.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, υπογράμμισε ότι το όλο ζήτημα δημιούργησε ένα "θετικό σοκ".
"Η απόφαση για το αν και όχι θα κάνουμε δημοψήφισμα ήταν και είναι δική μας", υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου. "Μπορεί να έχουμε κηδεμονία οικονομική, αλλά οι δημοκρατικοί μας θεσμοί είναι δικό μας θέμα", συμπλήρωσε.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι "θα βάζαμε ως ερώτημα την έγκριση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου αλλά ουσιαστικά αν η απάντηση ήταν «όχι» τότε ουσιαστικά οι εταίροι μας θα έβλεπαν ότι αρχίζει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας από το ευρώ".
Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε γιατί κάνει εντύπωση το ερώτημα για το αν θέλουμε να μείνουμε ή όχι στο ευρώ, δεδομένου ότι από την αρχή της κρίσης το ζητούμενο είναι αν η χώρα θα καταφέρει να μείνει στην ευρωζώνη.
"Το δημοψήφισμα είναι η καθοριστική απάντηση σε όλα τα σενάρια εντός και εκτός Ελλάδας για την έξοδο της χώρας από το ευρώ", σημείωσε. "Όταν ανακοίνωσα την πρωτοβουλία αυτή, παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από διάφορους κύκλους, ο πολίτης κατάλαβε ότι η γνώμη του μετράει", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Υποστήριξε πως "με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος πήραμε μια γεύση των διεθνών αντιδράσεων που θα προκαλούσε η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ."
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Χειροπέδες σε άλλους δυο φοροφυγάδες στη Θεσσαλονίκη
Και στη Θεσσαλονίκη ΣΔΟΕ και εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος ήταν συνεπείς στην υπόσχεσή τους και γι΄ αυτήν την εβδομάδα εντόπισαν και συνέλαβαν άλλους δύο φοροφυγάδες, οι οποίοι είχαν κατακρατήσει μεγάλα ποσά ΦΠΑ από τον Απρίλιο μέχρι τώρα.
Πρόκειται για μία 47χρονη, που ασχολείται με γενικό εμπόριο και δεν απέδωσε συνολικά 143.000 ευρώ σε ΦΠΑ, καθώς και έναν 63χρονο επιχειρηματία στο χώρο του έτοιμου ενδύματος που δεν απέδωσε 146.000 ευρώ.
Τα ονόματα δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, κάτι που ίσως γίνει τις επόμενες μέρες και αφού προηγηθεί εισαγγελική απόφαση.
Οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ο οποίος και θα τους παραπέμψει να απολογηθούν στον ανακριτή.
Να σημειωθεί ότι η εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη έχει ζητήσει πλήρη στοιχεία από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και παράλληλα πιέζει το ΣΔΟΕ με σκοπό να γίνονται συλλήψεις κάθε εβδομάδα.
Η αρχή έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με την σύλληψη της Φάννυς Κάτσου, ιδιοκτήτριας της ομώνυμης εταιρίας που είχε τα καταστήματα Fena, μία σύλληψη που προκάλεσε αναταραχή στη Θεσσαλονίκη-και όχι μόνο.
Η Φ. Κάτσου δεν απέδωσε ΦΠΑ, συνολικού ποσού πάνω από 680.000 ευρώ, ενώ μετά τη σύλληψή της κάποιοι από τους επιχειρηματίες που χρωστούν χρήματα στο δημόσιο, έσπευσαν στις αρμόδιες ΔΟΥ με σκοπό να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
ΠΗΓΗ: Ημερησία