Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Φωτοβολταϊκά: Ιστοσελίδα υπολογίζει αν και τι σας συμφέρει
Τη δυνατότητα να υπολογίσει κάποιος τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην ταράτσα του σπιτιού του αλλά και το κόστος που θα κληθεί να καταβάλει παρέχει μια πρωτοποριακή διαδικτυακή εφαρμογή.
Εισάγοντας τα "προσωπικά" στοιχεία της κατοικίας του στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.wwf.gr/ilios όποιος το επιθυμεί μπορεί να μάθει εύκολα, γρήγορα, με λίγες κινήσεις και εξαιρετική ακρίβεια το είδος της εγκατάστασης που θα χρειαστεί, το κόστος της επένδυσης και τον χρόνο αποπληρωμής της, την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που θα παραγάγει η στέγη του, το οικονομικό όφελος που θα έχει εντός ενός έτους αλλά και το όφελος που θα αποκομίσει το περιβάλλον από την παραγωγή καθαρής ενέργειας.
Το εργαλείο χρησιμοποιεί μια ειδική εφαρμογή του Google maps, με την οποία εντοπίζει το κάθε κτίριο και μετρά την επιφάνεια της στέγης του, ενώ τα αποτελέσματα του υπολογισμού είναι τόσο αναλυτικά, ώστε οι επισκέπτες ενημερώνονται ακόμη και για το αν τους συμφέρει να επενδύσουν τα χρήματά τους σε φωτοβολταϊκά σε σχέση με το να τα αποταμιεύσουν στην τράπεζα με ένα συμβατικό επιτόκιο.
Το διαδικτυακό εργαλείο ΗΛΙΟΣ δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2009 στη Γερμανία από ομάδα μηχανικών της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης CO2 online, η οποία πραγματοποιεί εκστρατείες για την κλιματική αλλαγή.
Περισσότεροι από 30.000 Γερμανοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα "βγάλτε χρήματα από τις στέγες σας" και δοκίμασαν τη διαδικτυακή εφαρμογή το τελευταίο έτος.
Εγκατάσταση
Στο ελληνικό κοινό η δυνατότητα παρέχεται με την υποστήριξη της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, η οποία έχει την πεποίθηση ότι ο κύριος όγκος των φωτοβολταϊκών θα πρέπει να εγκατασταθεί -κατά το πρότυπο της Γερμανίας- πάνω σε ταράτσες κτιρίων.
"Λόγοι κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί και οικονομικοί επιβάλλουν την άμεση αλλαγή κατεύθυνσης στον τομέα των φωτοβολταϊκών, έτσι ώστε να δοθεί σαφής προτεραιότητα στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε ταράτσες και στέγαστρα κτιρίων", τονίζει ο Γιώργος Τραγόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης του WWF Ελλάς σε θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.
"Με αυτό τον τρόπο θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη σε θέσεις εργασίας, θα διαχυθεί καλύτερα το οικονομικό κέρδος σε πολύ περισσότερα νοικοκυριά και θα αποφευχθεί η μαζική αλλαγή χρήσεων γης", λέει.
Τι θα σας ζητήσει:
1. Εισαγάγετε τον ταχυδρομικό κωδικό του σπιτιού σας, το έτος κατασκευής, τον τύπο του σπιτιού και την επιφάνεια του κατοικούμενου χώρου.
2. Σημειώστε τον προσανατολισμό και την κλίση της στέγης σας.
3. Εισαγάγετε τη διεύθυνση ώστε να εντοπιστεί η στέγη από το Google map και να υπολογιστεί το εμβαδόν της.
4. Αναφέρετε την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και τι προγραμματίζετε να κάνετε με την παραγόμενη ενέργεια.
5. Δείτε τα αποτελέσματα ως προς το κόστος της εγκατάστασης, το οικονομικό κέρδος σας και το περιβαλλοντικό όφελος.
ΠΗΓΗ: Έθνος
ΙΧ: 4.000 κατασχεμένα στο σφυρί. Σε εξευτελιστικές τιμές τα μεγάλου κυβισμού
metaxeirismenaΠερισσότερα από 4.000 κατασχεμένα αυτοκίνητα δημοπρατήθηκαν από τις τράπεζες της χώρας τον Σεπτέμβριο ενώ πλέον στις δημοπρασίες αναγράφονται κάποια υπερπολυτελή ΙΧ τα οποία φαίνεται πως δεν θέλει να αποκτήσει κανείς ακόμη και έναντι λίγων δεκάδων χιλιάδων ευρώ τη στιγμή που η πραγματική τους αξία ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από την έλλειψη ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά και ιδίως στους εμπόρους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν διακινδυνεύουν να επενδύσουν σε ένα σπορ πολυτελές αυτοκίνητο το οποίο είναι πολύ πιθανό να μην πουληθεί και να χάσουν έστω και κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Ωστόσο οι τράπεζες της χώρας εξακολουθούν να διατηρούν «κλειστές»τις δημοπρασίες κατασχεμένων αυτοκινήτων στις οποίες συμμετέχουν μόνο έμποροι ΙΧ αφήνοντας εκτός τους ιδιώτες καταναλωτές.
Πάντως εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας είναι πολύ πιθανό να ακολουθηθεί το μοντέλο που έχουν ήδη ετοιμάσει οι τράπεζες βάσει του οποίου αν κάποιο αυτοκίνητο δεν αγοραστεί σε τρεις συνεχόμενες δημοπρασίες τότε θα δημοπρατείται σε ιδιώτες καταναλωτές. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεπεραστούν και οι «απειλές»των εμπόρων προς τις τράπεζες για αθέμιτο ανταγωνισμό ενώ οι τράπεζες θα «ξεφορτωθούν» χιλιάδες ΙΧ και η ημερήσια φύλαξή τους στοιχίζει σχεδόν από 1,5 έως και 3 ευρώ!
Μοντέλα
Αυτό που έχει πλέον επιβεβαιωθεί στις δημοπρασίες κατασχεμένων αυτοκινήτων είναι πως τα αυτοκίνητα πόλης αποτελούν το μήλον της έριδος για όλους τους εμπόρους ενώ τα μοντέλα μεσαίας αλλά και μεγαλύτερης κατηγορίας οι τράπεζες τα δίνουν ως «μπόνους» σε μαζικές αγορές που πραγματοποιούν κάποιοι έμποροι σε πραγματικά εξευτελιστικές τιμές.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Σκληρές "μάχες" στο Ίντερνετ για χαμηλές χρεώσεις
Στα νέα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων για σύνδεση στο Ιντερνετ θα δοθούν οι επόμενες «μάχες» μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.
Ήδη ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τη δημιουργία του νέου δικτύου πρόσβασης νέας γενιάς (NGA), το οποίο θα παρέχει στους τελικούς χρήστες ευρυζωνικές υπηρεσίες σε ταχύτητες έως 50 Mbps με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το νέο δίκτυο αναπτύσσεται αρχικά στους δήμους Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης, Σερρών και Ζωγράφου εξυπηρετώντας περίπου 125.00 σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές
Την ίδια στιγμή η Wind δημιουργεί το πρώτο ενιαίο δίκτυο παροχής υπηρεσιών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικού Ιντερνετ με επενδύσεις συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ίδρυσή της.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΤΕ, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει επενδύσεις συνολικού ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τριετίας για τις οπτικές ίνες, η νέα μορφή δικτύου λειτουργεί ως εξής: μέρος του δικτύου χαλκού (από το Κέντρο του ΟΤΕ της περιοχής έως τα ΚΑΦΑΟ) αντικαθίσταται από οπτικές ίνες. Το νέο δίκτυο καταρχήν είναι τύπου FTTC (Fiber to the Cabinet ? Οπτικές ίνες έως το KV) και θα παρέχει υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων (VDSL2). Για τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ανάλογα με το ενδιαφέρον και όπου αυτό είναι εφικτό, ο ΟΤΕ κατασκευάζει λύσεις, βάσει των οποίων οι οπτικές ίνες φτάνουν έως το κτίριο.
Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο κορμού του ΟΤΕ αποτελείται εδώ και χρόνια εξολοκλήρου από οπτικές ίνες που ξεπερνούν τα 35.000 χιλιόμετρα πανελλαδικά, ενώ οι βασικοί κόμβοι του δικτύου συνδέονται μεταξύ τους με πολλαπλά κυκλώματα των 10 Gbps.
Στις προαναφερθείσες περιοχές, περίπου 1.000 καφάο του ΟΤΕ θα συνδεθούν με οπτικές ίνες, δίνοντας τη δυνατότητα σύνδεσης στο Ιντερνετ με ταχύτητες που θα φτάνουν έως τα 50 Mbps (έναντι 24 Mbps σήμερα).
Από την πλευρά της, η Wind δημιούργησε ενιαίο δίκτυο παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, το οποίο αξιοποιεί 4.000 χλμ. οπτικών ινών, μεταξύ των οποίων και υποβρύχια καλώδια για τοπική και διεθνή διασύνδεση, καθώς και 30.000 χλμ. μικροκυματικής τεχνολογίας. Η κάλυψη για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και ασύρματου Internet αγγίζει το 100% πανελλαδικά για την τεχνολογία 2ης γενιάς (GSM) ενώ ξεπερνά το 80% στην 3η γενιά. Η κάλυψη για υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικού Internet φτάνει το 70% των εγκατεστημένων τηλεφωνικών γραμμών σε όλη τη χώρα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Φορολογείται η παροχή χρήσης Ι.Χ. σε στελέχη επιχειρήσεων
Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες θεωρείται από φέτος η παροχή χρήσης αυτοκινήτου σε στελέχη επιχειρήσεων. Θα φορολογείται ως επιπλέον ετήσιο εισόδημα που υπολογίζεται ως ποσοστό της εργοστασιακής τιμολογιακής αξίας (ΕΤΑ) του έτους πρώτης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, ανεξάρτητα από το αν τα αυτοκίνητα ανήκουν στην επιχείρηση ή είναι μισθωμένα με οποιονδήποτε τρόπο.
Το μέτρο ισχύει για τα στελέχη όλων των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή που λειτουργούν. Το επιπλέον αυτό ετήσιο εισόδημα υπολογίζεται ως ποσοστό της εργοστασιακής τιμολογιακής αξίας (ΕΤΑ) του έτους πρώτης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων ως εξής:
Για εργοστασιακή τιμολογιακή αξία από 15.000 - 22.000 ευρώ με ποσοστό 15%.
Για εργοστασιακή τιμολογιακή αξία από 22.001 - 30.000 ευρώ με ποσοστό 25%.
Για εργοστασιακή τιμολογιακή αξία πλέον των 30.000 ευρώ με ποσοστό 30%.
Επομένως, αν για παράδειγμα ο διευθυντής πωλήσεων ανώνυμης εταιρείας χρησιμοποιεί επιβατικό Ι.Χ. της εταιρείας με εργοστασιακή τιμολογιακή αξία 28.000 ευρώ, προκύπτει γι’ αυτόν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες 7.000 ευρώ πέραν των αποδοχών που καταβλήθηκαν σε αυτόν.
Η εργοστασιακή αξία του έτους πρώτης κυκλοφορίας του αυτοκινήτου μειώνεται λόγω παλαιότητας με βάση την εξής κλίμακα:
Για τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας: 1,30% ανά μήνα κυκλοφορίας.
Για τον δεύτερο χρόνο κυκλοφορίας: 0,70% ανά μήνα κυκλοφορίας.
Για τον τρίτο χρόνο κυκλοφορίας: 0,50% ανά μήνα κυκλοφορίας.
Για τα πέντε επόμενα χρόνια (4ο-8ο): 0,40% ανά μήνα κυκλοφορίας.
Για τα τρία επόμενα χρόνια (9ο-11ο): 0,30% ανά μήνα κυκλοφορίας.
Για τα δύο επόμενα χρόνια (12ο-13ο): 0,20% ανά μήνα κυκλοφορίας.
Για τα επόμενα χρόνια: 0,10% ανά μήνα κυκλοφορίας.
Στον συντελεστή παλαιότητας, που προκύπτει με βάση τα ποσοστά της πιο πάνω κλίμακας, θα προστίθεται και ποσοστό 5% επί των διανυθέντων χιλιομέτρων διά 1.500. Ο τελικά διαμορφούμενος συντελεστής απομείωσης δεν δύναται να είναι ανώτερος του 81%.
Για τη μείωση λόγω παλαιότητας της εργοστασιακής αξίας των αυτοκινήτων λαμβάνονται οι μήνες που μεσολαβούν από την ημερομηνία που το αυτοκίνητο τίθεται για πρώτη φορά σε κυκλοφορία μέχρι το τέλος της προηγούμενης χρήσης. Δηλαδή, για επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται από στελέχη εταιρείας μέσα στο έτος 2010, ο συντελεστής μείωσης λόγω παλαιότητας θα υπολογίζεται από την ημερομηνία πρώτης κυ-κλοφορίας των αυτοκινήτων αυτών μέχρι 31/12/2009.
Παράδειγμα
Διευθύνων σύμβουλος ανώνυμης εταιρείας χρησιμοποίησε σε ολόκληρο το έτος 2010 επιβατικό Ι.Χ. αυτοκίνητο της εταιρείας με εργοστασιακή τιμολογιακή αξία 40.000 ευρώ, που τέθηκε για πρώτη φορά σε κυκλοφορία στις 6/7/2008 και με 45.000 διανυθέντα χιλιόμετρα μέχρι 31/12/2009.
Συντελεστής μείωσης λόγω παλαιότητας (μέχρι 31/12/2009) = (1,30 x 12)+ (0,70 x 6)+ (0,05 x 45.000 / 1.500) = 15,6 + 4,2 + 1,5 = 21,3%.
Εργοστασιακή τιμολογιακή αξία που θα ληφθεί υπόψη προκειμένου για τον υπολογισμό του επιπλέον ετήσιου εισοδήματος: 40.000 x 78,7% (συντελεστής απομείωσης) = 31.480 ευρώ
Τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα: 31.480 x 30% = 9.444 ευρώ.
Το ποσό των 9.444 ευρώ προκύπτει από την παροχή αυτοκινήτου και προστίθεται στις αποδοχές του.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Φοροκάρτα χωρίς όνοµα
Σε µια υπεραπλουστευµένη µορφή φοροκάρτας προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονοµικών προκειµένου να ξεπεράσει σκοπέλους που συνδέονται µε την προστασία προσωπικών δεδοµένων. Ετσι, εγκαταλείπονται τα σχέδια για αναγραφή του ονοµατεπώνυµου και του αριθµού φορολογικού µητρώου, και στις φοροκάρτες που θα κάνουν πρεµιέρα στις αρχές του νέου έτους θα υπάρχει µόνο ένας αριθµός.
«Δεν θα έχουν ούτε ΑΦΜ, ούτε όνοµα, αλλά µόνο έναν αύξοντα αριθµό, τον οποίο µόνο το υπουργείο Οικονοµικών θα µπορεί να ταυτίσει µε πρόσωπο», λέει στα «ΝΕΑ» ο επικεφαλής της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων, Διοµήδης Σπινέλλης, που βρίσκεται σε στενή συνεργασία µε τους τραπεζίτες για να κλείσει άµεσα η τελική συµφωνία.
Το σχέδιο που έχουν εκπονήσει υπουργείο Οικονοµικών και τραπεζίτες αφορά την ενεργοποίηση των καρτών µε τρία απλά βήµατα:
1 Οι πολίτες, χωρίς κόστος, προµηθεύονται από την τράπεζα της επιλογής τους τη φοροκάρτα µέσω της οποίας θα καταγράφονται οι συναλλαγές τους και οι αποδείξεις θα «περνάνε» απευθείας στη ΓΓΠΣ για τη σύνδεση µε το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Στη µία όψη της κάρτας περιλαµβάνεται το λογότυπο του υπουργείου Οικονοµικών και της τράπεζας (οι διαφηµιστικοί λόγοι αλλά και η εν δυνάµει πελατεία που διαµορφώνεται από καταναλωτές και επιχειρήσεις κάνουν τις τράπεζες να µη ζητούν χρεώσεις) και ο µοναδικός αριθµός της κάρτας, ενώ στην πίσω όψη υπάρχει µια µαγνητική ταινία.
2 Ο φορολογούµενους, αν είναι χρήστης των υπηρεσιών taxisnet, µπαίνει στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και µε τους προσωπικούς του αριθµούς, σε ειδική εφαρµογή που θα δηµιουργηθεί ταυτίζει την κάρτα µε τον ΑΦΜ του. Οι οικογένειες θα µπορούν να ενεργοποιήσουν περισσότερες κάρτες ανάλογα µε τον αριθµό των µελών τους. Οσοι δεν είναι εγγεγραµµένοι στο taxisnet, θα µπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ. 3 Η φοροκάρτα είναι έτοιµη για χρήση. Με κάθε συναλλαγή, είτε µε µετρητά είτε µε τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, οι φορολογούµενοι απλώς θα δίνουν στους καταστηµατάρχες την κάρτα τους για να την περάσουν από τα µηχανήµατα ΡΟS που χρησιµοποιούνται και σήµερα για τις πιστωτικές κάρτες. Με το πέρασµα αυτό, η συναλλαγή θα καταγράφεται από τις τράπεζες, οι οποίες επί της ουσίας θα έχουν µε τον τρόπο αυτό καλύτερη ενηµέρωση για τον τζίρο των επιχειρήσεων µε τις οποίες συνεργάζονται αλλά δεν θα έχουν καµία πληροφορία για τον φορολογούµενο που έκανε τη συναλλαγή. Θα βλέπουν ότι σε µια συγκεκριµένη ηµεροµηνία ο χρήστης µε αριθµό κάρτας Χ αγόρασε, για παράδειγµα, ένα ζευγάρι παπούτσια αξίας 70 ευρώ από το συγκεκριµένο κατάστηµα.
Κάθε µήνα ο λογαριασµός
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ κάθε µήνα οι τράπεζες θα δίνουν µια αναλυτική κατάσταση συναλλαγών στη ΓΓΠΣ, η οποία αφενός θα περνά τις αποδείξεις στον λογαριασµό αφορολογήτου κάθε φορολογουµένου και, αφετέρου, θα µπορεί να έχει άµεση εικόνα για τον τζίρο των επιτηδευµατιών και τον ΦΠΑ που οφείλουν.
Οι πολίτες, από την πλευρά τους, σε ειδική εφαρµογή που θα δηµιουργήσει η ΓΓΠΣ, θα µπορούν να µπαίνουν στο σύστηµα και να βλέπουν – µε χρήση των προσωπικών τους κωδικών – πόσες αποδείξεις έχουν µαζέψει. Προαιρετική το 2011
Η χρήση της φοροκάρτας τουλάχιστον για το 2011 θα είναι προαιρετική και δεδοµένου ότι στην αρχή τουλάχιστον όλα τα καταστήµατα και οι ελεύθεροι επαγγελµατίες δεν θα µπορούν να υποστηρίξουν το νέο σύστηµα εξαιτίας των απαραίτητων µηχανηµάτων ΡΟS οι χάρτινες αποδείξεις θα µπορούν να χρησιµοποιούνται κανονικά, συµπληρωµατικά.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Μπλόκο στις κάρτες ακόμη και με μια μέρα καθυστέρηση της δόσης
«Μπλοκάρουν» τις πιστωτικές κάρτες οι τράπεζες, αν ο καταναλωτής καθυστερήσει -έστω και μία μέρα- να πληρώσει τη δόση του, ενώ βάζουν «χέρι» και στους καταθετικούς λογαριασμούς για να εισπράξουν τα χρωστούμενα, με απόφαση δικαστηρίου.
Το σκηνικό στις πιστωτικές κάρτες έχει αλλάξει άρδην, αφού στο «κόκκινο» βρίσκονται 1,2 εκατομμύρια κάρτες, δηλαδή το 20% στο σύνολο των πιστωτικών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Δηλαδή η 1 στις 5 κάρτες δεν πληρώνεται και αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες ψάχνουν 1,8 δισ. ευρώ από «κόκκινες» οφειλές (στα 9 δισ. ευρώ τα συνολικά υπόλοιπα).
Η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόζεται από το σύνολο των τραπεζών με διαφοροποιήσεις. Το ποσοστό των καρτών που βγαίνει κάθε μήνα εκτός συστήματος -έστω και για λίγα 24ωρα- είναι πολύ υψηλός και φτάνει ακόμα και το 50%.
Αλλες τράπεζες «μπλοκάρουν» την κάρτα μόλις λήξει ο λογαριασμός πληρωμής και την ενεργοποιούν εκ νέου μόλις πληρωθεί. Αλλες απενεργοποιούν την κάρτα αν ο καταναλωτής δεν πληρώσει 2 συνεχόμενες δόσεις (και πάλι η κάρτα ενεργοποιείται μόλις πληρωθεί).
Αν τώρα κάποιος καθυστερήσει επί τρεις μήνες την πληρωμή της κάρτας του, η τράπεζα μπορεί να ζητήσει την έκδοση διαταγής πληρωμής από το Πρωτοδικείο. Αν το δικαστήριο εκδώσει απόφαση ότι ο Χ οφείλει ποσό, για παράδειγμα 2.000 ευρώ στην τράπεζα, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει το ελεύθερο αν ο οφειλέτης διατηρεί λογαριασμό κατάθεσης να εισπράξει το ποσό οφειλής. «Χέρι» στον λογαριασμό δεν μπορεί να βάλει η τράπεζα στην περίπτωση που είναι λογαριασμός μισθοδοσίας ή σύνταξης. Οι τραπεζίτες σημειώνουν ότι πρόκειται για «μέτρο προστασίας» των καταναλωτών, αφού τους προφυλάσσουν από νέα διόγκωση της μη εξυπηρετούμενης οφειλής τους.
Οι καταναλωτές, από την πλευρά τους, θεωρούν ότι το «μέτρο είναι εξαιρετικά σκληρό και άδικο».
Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι οι τράπεζες χρεώνουν «πέναλτι» της τάξης του 8% με 9% στην περίπτωση που υπάρξει υπέρβαση πιστωτικού ορίου.
Δηλαδή αν κάποιος ξεπεράσει κατά 500 ευρώ το πιστωτικό του όριο, πέρα από τον τόκο που αναλογεί στο ποσό θα πληρώσει και πέναλτι ύψους 40 με 45 ευρώ. Το πέναλτι υπήρχε και στο παρελθόν, μόνο που δεν ξεπερνούσε το 1% με 1,5%.
Στα 9 δισ. ευρώ (από 10 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009) είναι σήμερα τα συνολικά υπόλοιπα από πιστωτικές κάρτες και οι καθυστερήσεις στο σύνολο της αγοράς διαμορφώνονται στο 20% με ανοδική τάση. Οι κόκκινες οφειλές έχουν φτάσει στα 1,8 δισ. ευρώ. Για το 2011 τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών θα μειωθούν στα 8 δισ. ευρώ και «βλέπουν» περιορισμό των επισφαλειών από το 2ο εξάμηνο του 2011.
Μετά από 3μηνη καθυστέρηση πληρωμής
Εξώδικα και διαταγές πληρωμής
Στην τραπεζική αγορά είναι κοινό μυστικό πως από την αρχή του έτους οι δικαστικοί επιμελητές δεν προλαβαίνουν να επιδίδουν εξώδικα σε κατόχους καρτών, επειδή έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν τις δόσεις τους επί 3 μήνες.
Συγκεκριμένα, με τα εξώδικα οι τράπεζες ζητάνε από τους πελάτες τους:
Να εξοφλήσουν το συνολικό ύψος της οφειλής, πλέον τόκων και εξόδων μέσα σε διάστημα 5 ημερών από την επίδοση του δικόγραφου.
Να επιστρέψουν την πιστωτική τους κάρτα.
Σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτηθεί δικαστικά η είσπραξη της οφειλής με τον νόμιμο τόκο και θα ενεργηθεί εναντίον σας κάθε νόμιμο μέσο. Και ακολουθούν τα τηλέφωνα της τράπεζας.
«Τα εξώδικα», λένε χαρακτηριστικά τα τραπεζικά στελέχη, «αποτελούν ένα μέσο πίεσης για να προσέλθει ο οφειλέτης σε διακανονισμό και συνεχίζουν: Το 80% των οφειλετών συμφωνεί σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, το χρέος παύει να ανατοκίζεται και ρυθμίζεται η εξόφλησή του με μηνιαίες δόσεις που είναι ύψους π.χ. 250 ευρώ για οφειλή 10.000 ευρώ».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2011 είναι «παγωμένοι» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ενώ δεν προχωρούν κατασχέσεις για οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ.
Μέχρι να πληρωθούν
Απενεργοποιήσεις καρτών
Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των πιστωτικών καρτών και οι τράπεζες υιοθέτησαν το μέτρο της απενεργοποίησης της κάρτας.
Η κάρτα «μπλοκάρεται» ακόμα και αν καθυστερήσει η πληρωμή της μία μέρα, καθώς το on line σύστημα της κάθε τράπεζας «βλέπει» τις εντολές που έχει από τη διοίκηση και τις εκτελεί αυτόματα. Ετσι μόλις πληρωθεί η ελάχιστη καταβολή, η κάρτα ενεργοποιείται και πάλι.
Ρυθμίσεις
Πουλάνε το χρέος σε εισπρακτικές εταιρείες
Οι τράπεζες διαγράφουν τα καθυστερούμενα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών σε διάστημα από 100 μέρες μέχρι και 3 χρόνια. Δηλαδή διαγράφουν την οφειλή από τα βιβλία τους, τη «γράφουν» ως ζημία και πουλάνε το χρέος σε εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες αρχίζουν το «στενό μαρκάρισμα» του οφειλέτη, για να εισπράξουν όσο το δυνατόν περισσότερα.
Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα πολλοί είναι οι καταναλωτές που, αν και ενήμεροι στις οφειλές τους, προχωρούν σε ρύθμιση με την τράπεζα, προκειμένου να πληρώνουν χαμηλότερη μηνιαία δόση.
Επίσης, οι τράπεζες βρίσκονται σε αναμονή, καθώς είναι σε εξέλιξη το νέο πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών. Περιμένουν, λοιπόν, να δουν πόσοι θα κάνουν χρήση των ρυθμίσεων του νόμου. Ωστόσο τα τραπεζικά στελέχη διευκρινίζουν πως αν ο οφειλέτης έχει περιουσία (εξαιρείται η κύρια κατοικία), είναι υποχρεωμένος να εκποιήσει τυχόν ακίνητα, οικόπεδα κ.λπ. για να εξοφλήσει το χρέος του σε βάθος 20ετίας.
Οι ενήμερες
Ταυτόχρονα «τρέχουν» τα προγράμματα ρυθμίσεων που έχουν σε ισχύ οι τράπεζες και τα οποία, όπως λένε τα τραπεζικά στελέχη, «πάνε πολύ καλά». Εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα έχει πάει σε ρύθμιση ή μεταφορά το 25% των ενήμερων πιστωτικών καρτών.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο αριθμός των πιστωτικών καρτών (σε απόλυτα νούμερα) θα μειωθεί κατά 10% με 15%, δηλαδή από τα 6 εκατ. πιστωτικές που είναι ενεργές θα μείνουν τα 5 εκατ. κάρτες. Μάλιστα, όπως λέει επικεφαλής καταναλωτικής πίστης μεγάλης τράπεζας, οι νέες κάρτες που θα εκδοθούν το 2011 θα είναι πολύ λιγότερες από εκείνες που θα βγουν εκτός κυκλοφορίας.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Oι 5 παγίδες με τα τεκμήρια
paradeigmata_tekmhriwnΠονοκέφαλο σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους προκαλούν ήδη τα νέα τεκμήρια διαβίωσης με τις πέντε παγίδες που έχουν στήσει. Πολλοί φορολογούμενοι που κατοικούν σε μισθωμένη κύρια κατοικία ή έχουν αποκτήσει πρώτη κατοικία με στεγαστικό δάνειο ή έχουν κληρονομήσει ακίνητα κινδυνεύουν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο από αυτόν που αναλογεί στα πραγματικά τους εισοδήματα.
Με το νέο σύστημα το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να εντοπίσει όσους τα τελευταία χρόνια φοροδιαφεύγουν συστηματικά και να εισπράξει 700 εκατ. ευρώ το 2011.
Ομως στη νέα διαδικασία κινδυνεύουν να «εγκλωβιστούν»
1. Φορολογούμενοι, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, που ενώ έχουν στην κατοχή τους ακριβές και μεγάλες κατοικίες, πισίνα, πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφος αναψυχής, οικιακή βοηθό και πληρώνουν δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δήλωναν μέχρι σήμερα στην Εφορία προκλητικά χαμηλά εισοδήματα, ακόμη και στα όρια της φτώχειας.
Πολλοί από αυτούς θα υποχρεωθούν το 2011 να εμφανίσουν στη φορολογική τους δήλωση υψηλότερα εισοδήματα. Διαφορετικά θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια ή τις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης». Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός γιατρού που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ και διαθέτει μονοκατοικία 200 τ.μ. στην Κηφισιά, ένα εξοχικό 150 τ.μ., δύο αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού (2.500 και 3.000 κ.εκ.) και στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό δημοτικό σχολείο πληρώνοντας 18.000 ευρώ τον χρόνο για δίδακτρα. Με βάση τα νέα τεκμήρια το ελάχιστο ετήσιο εισόδημά του υπολογίζεται σε 66.356 ευρώ.
Με το νέο σύστημα θα υποχρεωθεί να εμφανίσει εισόδημα αυξημένο κατά 33% και να πληρώσει περισσότερο φόρο κατά 54% ή 6.342 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για την εφαρμογή των νέων τεκμηρίων και έχει ζητήσει ήδη από ιδιωτικά σχολεία τις λίστες με τα ονόματα των μαθητών που φοιτούν.
2. Φορολογούμενοι που έχουν αποκτήσει πρώτη κατοικία με στεγαστικό δάνειο.
Θα πρέπει το εισόδημά τους να δικαιολογεί την ετήσια καταβολή των δόσεων αποπληρωμής. Σε περίπτωση που τα εισοδήματα του φορολογουμένου δεν καλύπτουν τις δαπάνες για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, τότε οι δαπάνες αυτές θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματός του.
Παράδειγμα ένας έγγαμος μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ. Το 2005 έλαβε στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ για την απόκτηση πρώτης κατοικίας εμβαδού 120 τ.μ. στο Χαλάνδρι.
Για την εξυπηρέτηση του δανείου ο φορολογούμενος πληρώνει τον χρόνο 8.000 ευρώ. Επίσης ο φορολογούμενος αυτός έχει στην κατοχή του ακόμη ένα σπίτι (μονοκατοικία) 90 τ.μ. στο χωριό, ένα ΙΧ αυτοκίνητο 1.600 κ.εκ. και μία βάρκα τριών μέτρων μηχανοκίνητη. Το συνολικό ποσό των τεκμηρίων που τον βαρύνουν φθάνει στα 26.040 ευρώ και είναι υψηλότερο από το δηλούμενο εισόδημα. Αν δεν μπορέσει να καλύψει τα τεκμήρια θα πληρώσει επιπλέον φόρο 272,80 ευρώ.
3. Φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που έχουν αποκτήσει από κληρονομιά ή γονική παροχή κατοικία και διαθέτουν παράλληλα ένα αυτοκίνητο μεσαίου ή μεγάλου κυβισμού κινδυνεύουν να βρεθούν πάνω από το αφορολόγητο όριο.
Για παράδειγμα ένας άγαμος με ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του μονοκατοικία 120 τ.μ. στην οποία κατοικεί και έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 1.600 κ.εκ. Με το νέο σύστημα των τεκμηρίων το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο ανέρχεται σε 12.480 ευρώ. Ανεβαίνει δηλαδή πάνω από το αφορολόγητο όριο και θα κληθεί να πληρώσει φόρο αν δεν μπορέσει να καλύψει το τεκμήριο.
4. Γονείς που συντηρούν παιδιά τα οποία είναι φαντάροι και διαθέτουν αυτοκίνητο ή σπίτι στ’ όνομά τους.
Στην περίπτωση αυτή η διαφορά μεταξύ αντικειμενικής και πραγματικής δαπάνης περιουσιακών στοιχείων λαμβάνεται υπόψη και προστίθεται στη συνολική αντικειμενική δαπάνη του γονέα. Ετσι για έναν φαντάρο ο οποίος δεν μπορεί να καλύψει το τεκμήριο 3.600 ευρώ για αυτοκίνητο 1.400 κ.εκ. που έχει στην κατοχή του, η διαφορά θα επιβαρύνει τους γονείς του και συγκεκριμένα εκείνον που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.
5. Συνταξιούχοι με μικρές συντάξεις και περιουσιακά στοιχεία, τα οποία έχουν αποκτήσει κατά της διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής.
Για τους συνταξιούχους προβλέπεται ότι όσοι έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους θα έχουν έκπτωση 30% στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποιος συνταξιούχος με βάση τα τεκμήρια έχει τεκμαρτά εισοδήματα 20.000 ευρώ, η Εφορία θα του ζητήσει να δικαιολογήσει τα 14.000 ευρώ, αφού θα υπολογιστεί έκπτωση 30% επί του ποσού των 20.000 ευρώ.
Αρα αν ο συγκεκριμένος συνταξιούχος λαμβάνει ετησίως σύνταξη 15.000 ευρώ, τότε με βάση το παραπάνω παράδειγμα δεν θα επιβαρυνθεί. Σε αντίθετη περίπτωση θα φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια και θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετους φόρους.
Για τους φορολογουμένους με μεσαία εισοδήματα και τυπικά περιουσιακά στοιχεία (ένα διαμέρισμα και ένα αυτοκίνητο) τα τεκμήρια δεν φαίνεται να συνιστούν ουσιαστικό πρόβλημα. Βέβαια και όσοι πιαστούν στην τσιμπίδα των νέων τεκμηρίων έχουν το δικαίωμα να καλύψουν τη διαφορά επικαλούμενοι «αποταμιεύσεις» προηγούμενων ετών, δηλαδή ποσά από τα εισοδήματα προηγούμενων ετών τα οποία δεν δαπάνησαν ή από πώληση περιουσιακών στοιχείων, υπεραξία μετοχών, δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Από τις 22 Νοεμβρίου η καταβολή του ΕΚΑΣ
Από 22 Νοεμβρίου μέχρι 1η Δεκεμβρίου με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου, θα
καταβληθεί το ΕΚΑΣ από τα ταμεία για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2010.
Τα ποσά του ΕΚΑΣ θα είναι ίσα με εκείνα που καταβάλλονται σήμερα στους
συνταξιούχους και θα χορηγηθούν στους δικαιούχους μαζί με τα τυχόν
αναδρομικά (από 1/1/2010 και μετά). Επισημαίνεται ότι τα εισοδηματικά
κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ έτους 2010, είναι αυξημένα κατά 4% σε
σχέση με τα μέχρι τώρα εισοδηματικά κριτήρια. Τα εισοδήματα που αναφέρονται
στα κριτήρια αυτά είναι εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2008 και
περιλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση του 2009.
Δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα καταστούν και όσοι από τους συνταξιούχους έχουν συνταξιοδοτηθεί και πριν το
2010 και πληρούν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα διακοπεί η χορήγηση
του ΕΚΑΣ σε όσους υπερβαίνουν τα κριτήρια αυτά, όπως κάθε χρόνο συμβαίνει.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργειου Εργασιας ο τελικός αριθμός των
δικαιούχων φαίνεται ότι μετά τις αναπροσαρμογές θα αυξηθεί κατά 8.000 άτομα
περίπου. Ειδικοτερα η σχετικη υπουργικη αποφαση προβλεπει οτι τα ποσά που
αναφέρονται στα εισοδηματικά κριτήρια αναπροσαρμόζονται για το έτος 2010, ως
ακολούθως:
- Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και
βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, που χορηγήθηκαν σε
μισθωτό, να μην υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων τριακοσίων πενήντα
τριών ευρώ και τριάντα οκτώ λεπτών (8.353,38 ευρώ).
-- Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου να μην
υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων επτακοσίων σαράντα πέντε ευρώ και
εξήντα δύο λεπτών (9.745,62 ευρώ).
-Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει το
ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων εκατόν εξήντα πέντε ευρώ και τριάντα εννέα
λεπτών (15.165,39 ευρώ).
Τα παραπάνω ποσά αφορούν σε εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας
εισοδήματος οικονομικού έτους 2009 και αφορούν σε εισοδήματα του έτους 2008.
Τα ποσά εισοδήματος, για τη χορήγηση του ποσού του Ε.Κ.Α.Σ.,
αναπροσαρμόζονται ως ακολούθως:
-Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές),
μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα μέχρι και επτά χιλιάδες εξακόσια
επτά ευρώ και πενήντα τέσσερα λεπτά (7.607,54 ευρώ), καταβάλλεται επίδομα
ύψους διακοσίων τριάντα ευρώ (230,00 ευρώ) κατά μήνα.
-Για συνολικά ποσά εισοδήματος από επτά χιλιάδες εξακόσια επτά ευρώ και
πενήντα πέντε λεπτά (7.607,55 ευρώ) μέχρι του ποσού των οκτώ χιλιάδων
τριακοσίων πενήντα τριών ευρώ και τριάντα οκτώ λεπτών (8.353,38 ευρώ),
καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος (Ε.Κ.Α.Σ.) σύμφωνα με τα παρακάτω:
-Για ποσό εισοδήματος από 7.607,55 μέχρι 7.905,91 ευρώ το ποσό ΕΚΑΣ θα ειναι
172,50 ευρω.
-Για ποσό εισοδήματος απο 7.905,92 μέχρι 8.104,76 ευρώ το ποσό θα ειναι
115,00 ευρώ
-Για ποσό εισοδήματος από 8.104,77 μέχρι 8.353,38 ευρω το ΕΚΑΣ θα ειναι
57,50 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Επιτόκια καταθέσεων ως 5% σε λογαριασμούς μισθοδοσίας
Διέξοδο στους λογαριασμούς μισθοδοσίας αναζητούν οι τράπεζες για να προσελκύσουν κεφάλαια, προσφέροντας επιτόκια που φτάνουν και στο 5%.
Εκτός όμως από το υψηλό επιτόκιο στην κατάθεση οι τράπεζες προσφέρουν στους κατόχους των συγκεκριμένων λογαριασμών και διάφορες άλλες διευκολύνσεις, όπως είναι οι εκπτώσεις στα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων, αλλά και δικαίωμα υπερανάληψης, για ποσό που μπορεί να φτάσει και τις 10.000 ευρώ.
Το κύριο χαρακτηριστικό των λογαριασμών μισθοδοσίας είναι ότι το επιτόκιο, αφορά συγκεκριμένο ποσό κατάθεσης, που ξεκινά από τα 300 ευρώ και δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.
Το τελευταίο διάστημα οι λογαριασμοί μισθοδοσίας (και σύνταξης) έχουν ιδιαίτερη ζήτηση από τους μισθοδοτούμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ευχέρεια που έχουν να προεισπράξουν 1 μισθό ή σύνταξη. Το επιτόκιο υπερανάληψης διαμορφώνεται συνήθως στα επίπεδα του 8,5% με 9,5%.
Συγκεκριμένα:
·         Η Τράπεζα Κύπρου προσφέρει επιτόκιο 5% (για τα πρώτα 5.000 ευρώ) στον λογαριασμό μισθοδοσίας δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων «EXTRA» . Παράλληλα ο κάτοχος έχει δικαίωμα υπερανάληψης με χρέωση τόκων μόνο για το επιπλέον και το χρονικό διάστημα που αυτό χρησιμοποιείται
·         Η Marfin Egnatia Bank, προσφέρει επίσης επιτόκιο 5% για τα πρώτα 5.000 ευρώ κατάθεσης, στον λογαριασμό Marfin Public (επιτόκιο ΕΚΤ για μεγαλύτερα ποσά) με δυνατότητα υπερανάληψης ενός επιπλέον μισθού/ σύνταξης και μέχρι τα 1.500 ευρώ με ευνοϊκό επιτόκιο.
·         Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσφέρει επίσης επιτόκιο 5% στον τρεχούμενο λογαριασμό «ΤΤ μισθοδοσία Plus» για τα πρώτα 3.000 ευρώ κατάθεσης, με δικαίωμα υπερανάληψης.
·         Η FBBank στον λογαριασμό μισθοδοσίας Value αποκλειστικά για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους προσφέρει επιτόκιο 5% για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ και δυνατότητα υπερανάληψης ενός ακαθάριστου μισθού.
·         Η Attica Bank προσφέρει επιτόκιο 1,5% στους λογαριασμούς μισθοδοσίας με υπόλοιπο μέχρι 3.000 ευρώ και 2% για υπόλοιπα από 3.000 ευρώ και άνω.
·         Η Geniki Bank στο λογαριασμό Μισθός 3 plus έχει επιτόκιο 3% και προσφέρει προνομιακή τιμολόγηση σε πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια.
·         Η Μillennium στο πρόγραμμα «μισθοδοσία δημοσίου» με επιτόκιο 2% για τα πρώτα 1.500 ευρώ, δίνει την ευκαιρία σε 10 τυχερούς δικαιούχους λογαριασμούς να συμμετέχουν στις μηνιαίες κληρώσεις και να κερδίσουν από 1.000 ευρώ.
·         Η Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό Μισθοδοτικός Plus (τρεχούμενος ή ταμιευτήριο) προσφέρει επιτόκιο από 0,5% έως 1%. Ταυτόχρονα παρέχεται δικαίωμα υπερανάληψης με μεγάλο πιστωτικό όριο που φτάνει μέχρι τα 10.000 ευρώ με ευνοϊκό επιτόκιο. Επιπλέον οι κάτοχοι του λογαριασμού έχουν μειωμένο, κατά 1 μονάδα, επιτόκιο στην πιστωτική κάρτα και έκπτωση 15% στα επιτόκια στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.
·         Η Τράπεζα Πειραιώς στον λογαριασμό Πειραιώς Αποδοχών προσφέρει επιτόκιο 1,8% για τα πρώτα 5.000 ευρώ. Ενώ και οι λογαριασμοί μισθοδοσίας συμμετέχουν στην κλήρωση για το 1εκ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.
Στην Eurobank ο τρεχούμενος λογαριασμός μισθοδοσίας έχει προνομιακό επιτόκιο κατάθεσης από το πρώτο ευρώ, ενώ το επιτόκιο υπερανάληψης είναι μειωμένο κατά 1 μονάδα από το εκάστοτε ισχύον. Ένα από τα προνόμια του λογαριασμού είναι η έκδοση μπλοκ επιταγών, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις φερεγγυότητας. Επίσης στα προνόμια του λογαριασμού είναι και τα μειωμένα επιτόκια μέχρι 1 μονάδα σε πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Κανονικά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης – Πόση θα είναι η συνολική επιβάρυνση
Κανονικά θα ξεκινήσει την Παρασκευή η διανομή πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν στη σημερινή συνάντηση, ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς, με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας.
Η συμφωνία προβλέπει, ότι οι επιστροφές φόρου προς τους βενζινοπώλες για τις ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που διαθέτουν στην κατανάλωση, θα γίνονται σε διάστημα δυο ημερών, ενώ από 1ης Ιανουαρίου θα καταργηθεί η προκαταβολή του φόρου από τους πρατηριούχους.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Μιχάλης Κιούσης, ανέφερε ότι η μείωση των ελάχιστων αποστάσεων μεταξύ πρατηρίων και χώρων συνάθροισης κοινού, που προωθείται με νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, δημιουργεί ζητήματα ασφαλείας. Με τη μείωση των αποστάσεων ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση πρατηρίων καυσίμων από σουπερμάρκετ.
Αυτή την ώρα, ο υφυπουργός Δ. Κουσελάς, συναντάται με τη δεύτερη Ομοσπονδία του κλάδου, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηρίων Εμπόρων Καυσίμων.
ΕΛΚΕΚΑ: Το πετρέλαιο «καίει» τον οικογενειακό προϋπολογισμό
Εάν ισχύσει η τιμή του 0,67 ευρώ το λίτρο, η οποία συμφωνήθηκε με τις εταιρείες και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, η διαφορά σε σχέση με πέρυσι φτάνει το 26% και «καίει» τους ήδη επιβαρυμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΚΕΚΑ.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ΕΛΚΕΚΑ:
-Για μια γκαρσονιέρα το 2009 χρειαζόταν 106 ευρώ για την Ν. Ελλάδα και 190,8 ευρώ για την Β. Ελλάδα. Το 2010 χρειάζεται 134 ευρώ (διαφορά 28 ευρώ) για την Ν. Ελλάδα και 241 ευρώ για την Β. Ελλάδα (διαφορά 50,4 ευρώ).
-Για ένα δυάρι το 2009 χρειαζόταν 265 ευρώ για την Ν. Ελλάδα και 477 ευρώ για την Β. Ελλάδα. Το 2010 χρειάζεται 335 ευρώ (διαφορά 70 ευρώ) για την Ν. Ελλάδα και 603 ευρώ για την Β. Ελλάδα (διαφορά 126 ευρώ).
-Για ένα τριάρι το 2009 χρειαζόταν 344,5 ευρώ για την Ν. Ελλάδα και 620,1 ευρώ για την Β. Ελλάδα. Το 2010 χρειάζεται 435,5 ευρώ (διαφορά 91 ευρώ) για την Ν. Ελλάδα και 783,9 ευρώ για την Β. Ελλάδα (διαφορά 163,8 ευρώ).
-Για ένα τεσσάρι το 2009 χρειαζόταν 424 ευρώ για την Ν. Ελλάδα και 763,2 ευρώ για την Β. Ελλάδα. Το 2010 χρειάζεται 536 ευρώ (διαφορά 112 ευρώ) για την Ν. Ελλάδα και 964,8 ευρώ για την Β. Ελλάδα (διαφορά 201,6 ευρώ).
-Για μια μονοκατοικία το 2009 χρειαζόταν 874,5 ευρώ για την Ν. Ελλάδα και 1574,1 ευρώ για την Β. Ελλάδα. Το 2010 χρειάζεται 1105,5 ευρώ (διαφορά 231 ευρώ) για την Ν. Ελλάδα και 1989,9 ευρώ για την Β. Ελλάδα (διαφορά 415,8 ευρώ).
-Για μια πολυκατοικία δώδεκα διαμερισμάτων το 2009 χρειαζόταν 3710 ευρώ για την Ν. Ελλάδα και 6678 ευρώ για την Β. Ελλάδα. Το 2010 χρειάζεται 4690 ευρώ (διαφορά 980 ευρώ) για την Ν. Ελλάδα και 8442 ευρώ για την Β. Ελλάδα (διαφορά 1764 ευρώ).
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
ΔΕΗ: Κοινωνικό Τιµολόγιο µε καπέλο
koinwniko_timologio_dehΕπιβάρυνση, αντί για όφελος, θα έχουν χιλιάδες δικαιούχοι _ κυρίως ενοικιαστές και διαµένοντες σε πολύ παλαιά κτίρια _ από τους 1,2 εκατ. που υπολογίζεται ότι πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιµολόγιο.
Πρόκειται για τις περιπτώσεις που το ρολόι δεν βρίσκεται στο όνοµα του δικαιούχου, όπως για παράδειγµα συµβαίνει µε κάποιους µισθωτές κατοικιών το ρολόι των οποίων έχει παραµείνει στο όνοµα του ιδιοκτήτη. Διότι παρά τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, όσοι πληρούν τα κριτήρια για το νέο αυτό τιµολόγιο αλλά διαµένουν σε σπίτια όπου έχουν παρέλθει 14 χρόνια από την υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου (ΥΔΕ), θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση, ότι το ηλεκτρικό σύστηµα του σπιτιού είναι ασφαλές. Πρόκειται, σύµφωνα µε ηλεκτρολόγους, για ένα κόστος 50-60 ευρώ.
Και ναι µεν ο δικαιούχος, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο, έχει δικαίωµα να υποβάλει άµεσα αίτηµα ένταξης στο ΚΟΤ και να προσκοµίσει τη συγκεκριµένη δήλωση µετά 6 µήνες, όµως αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν θα επιβαρυνθεί µε το κόστος. Απλώς η επιβάρυνση παίρνει παράταση µέχρι τον προσεχή Απρίλιο. Η προκαταβολή
Αλλο έξοδο αφορά την προκαταβολή. Διότι η αλλαγή ονόµατος θεωρείται νέα σύνδεση και, όταν αυτό συµβαίνει, υποχρεούται κανείς να καταβάλει προκαταβολή που για µια κατανάλωση έως 800 kWh / 4µηνο κυµαίνεται στα 40-50 ευρώ. Από την υποχρέωση της κατάθεσης προκαταβολής εξαιρούνται, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι σύζυγοι που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, καθώς γι’ αυτούς δεν απαιτείται η αλλαγή ονόµατος (άρα δεν προκύπτει και θέµα προκαταβολής για την υπαγωγή ενός εκ των δύο στο ΚΟΤ), καθώς επίσης όταν το ρολόι µεταφέρεται από ένα µέλος της ίδιας οικογένειας στο άλλο (π.χ. πατέρας σε γιο). Σε όλους τους υπόλοιπους δίνεται η δυνατότητα καταβολής της προκαταβολής σε 6 ισόποσες άτοκες δόσεις που θα ενσωµατωθούν στους διµηνιαίους λογαριασµούς τους.
Συµπέρασµα
Τι σηµαίνουν αυτά; Οτι µέχρι τον προσεχή Απρίλιο θα πρέπει να έχουν καταβάλει 24 ευρώ ως προκαταβολή, συν τα 50 ευρώ για την υπεύθυνη δήλωση του ηλεκτρολόγου, δηλαδή 74 ευρώ, και συνολικά 100 ευρώ ώς το τέλος του έτους. Αλλά ένας πελάτης µε κατανάλωση 750 kWh / 4µηνο, σύµφωνα µε τα παραδείγµατα που έδωσε το ίδιο το υπουργείο όταν ανακοίνωσε τα νέα τιµολόγια, πληρώνει σήµερα 78,3 ευρώ / 4µηνο ή 235 ευρώ το έτος.
Αν αυτός δεν εντασσόταν στο ΚΟΤ θα επιβαρυνόταν µε αύξηση 13,7%, άρα θα πλήρωνε 268 ευρώ το χρόνο, δηλαδή επιπλέον 33 ευρώ. Αν λοιπόν ενταχθεί στο ΚΟΤ, επειδή ανήκει στους έχοντες εισόδηµα κάτω από το αφορολόγητο όριο, θα δικαιούται έκπτωση 10% από τα σηµερινά επίπεδα, (δηλαδή 24 ευρώ).
Εποµένως µαζί µε τα 33 ευρώ της αύξησης που θα γλιτώσει θα έχει συνολικό όφελος 57 ευρώ, λιγότερα δηλαδή από τα έξοδα που θα καταβάλλει. Από το υπουργείο πάντως σηµειώνουν ότι µελετούν διορθωτικές κινήσεις, ώστε ακόµα και όσοι δεν έχουν το ρολόι στο όνοµά τους να επιβαρυνθούν όσο το δυνατό λιγότερο.Τέτοιες, µπορεί να είναι µειωµένη προκαταβολή στη ΔΕΗ από αυτή που ισχύει σήµερα, και εθελοντικές συµφωνίες µε τον κλάδο των ηλεκτρολόγων για µείωση στην τιµή έκδοσης της Υπεύθυνης Δήλωσης (ΥΔΕ).
Εγκρίθηκε η ΔΕΗ διανοµής
ΕΝΕΚΡΙΝΕ τελικά χθες το διοικητικό συµβούλιο της ΔΕΗ την ίδρυση θυγατρικής – 100% – της επιχείρησης στη Διανοµή, παραπέµποντας παράλληλα για επόµενο συµβούλιο τη δεύτερη θυγατρική, εκείνη στη Μεταφορά. Στη θυγατρική περιέρχονται όλες οι δραστηριότητες της διαχείρισης του δικτύου όσο και της παροχής των υπηρεσιών δικτύου στο σύνολο της χώρας, καθώς και οι δραστηριότητες διαχειριστή µη διασυνδεδεµένων νησιών.
Εξαιρούνται από τη θυγατρική αυτή τα πάγια του δικτύου, τα ακίνητα και οι εγκαταστάσεις διανοµής, που παραµένουν στη ΔΕΗ.
Η συζήτηση για τη δεύτερη θυγατρική, εκείνη της Μεταφοράς, δεν κατέστη δυνατό χρονικά να γίνει και παραπέµφθηκε σε επόµενο συµβούλιο. Καθοριστική χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ τη συµβολή των δύο εκπροσώπων της στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, στην απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. της επιχείρησης, µε όλες τις διατυπώσεις που ζητούσε η οµοσπονδία για το προσωπικό.
Μένει βέβαια να επιλέξει το ίδιο µοντέλο για τον διαχωρισµό των δικτύων της ΔΕΗ και η κυβέρνηση.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Πώς θα υπολογίσετε το φόρο και πώς θα υποβάλετε τις αποδείξεις


Προσοχή στην φύλαξη των αποδείξεων, ώστε τα στοιχεία τους να είναι ευανάγνωστα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Μόνο οι ευδιάκριτες αποδείξεις θα γίνονται δεκτές από τις εφορίες, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Οικονομικών και ζητά από τους φορολογούμενους σε περίπτωση που στοιχεία της απόδειξης έχουν σβηστεί να τα τονίσουν με το χέρι.

Οι αποδείξεις μπορούν να υποβάλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ μέσω ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας ή σε κλειστό φάκελο, στον οποίο θα αναγράφονται: το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του υπόχρεου, ο αριθμός των αποδείξεων και το συνολικό ποσό αυτών.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε διευκρινιστική αναλυτική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για τη τη νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος και τα ποσά των αποδείξεων που απαιτείται να προσκομισθούν από τους φορολογούμενους ανάλογα με το εισόδημα τους για να ωφεληθούν από την έκπτωση όλου του αφορολόγητου ποσού. Επίσης περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία μέσω της οποία θα υποβληθούν οι αποδείξεις.

Η φορολογική κλίμακα

Η νέα φορολογική κλίμακα με βάση την οποία θα φορολογηθούν τα εισοδήματα που θα δηλωθούν του χρόνου στην εφορία είναι η ακόλουθη:
Κλιμάκιο Εισοδήματος (ευρώ)
Φορολογικός Συντελεστής %
Φόρος Κλιμακίου (ευρώ)
Σύνολο Εισοδήματος (ευρώ)
Σύνολο Φόρου (ευρώ)
12.000
0
0
12.000
0
4.000
18
720
16.000
720
6.000
24
1.440
22.000
2.160
4.000
26
1.040
26.000
3.200
6.000
32
1.920
32.000
5.120
8.000
36
2.880
40.000
8.000
20.000
38
7.600
60.000
15.600
40.000
40
16.000
100.000
31.600
Υπερβάλλον
45



Το αφορολόγητο ποσό ορίζεται στα δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ για όλους τους φορολογουμένους.

Όμως, διευκρινίζει για άλλη μια φορά το υπουργείο, η χορήγηση του αφορολόγητου αυτού ποσού συνδέεται άμεσα με τις δαπάνες που πραγματοποιεί ο φορολογούμενος. Δηλαδή θα δικαιούται το αφορολόγητο ποσο των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ, εφόσον προσκομίσει αποδείξεις για την αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των Ε.Λ.Τ.Α., εταιριών Courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιριών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο, κλπ).

Αντίθετα, δεν εκπίπτει το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (πχ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κλπ) και η δαπάνη εισόδου σε ΚΑΖΙΝΟ, καθόσον στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια.

Το ελάχιστο ύψος των ετήσιων δαπανών πρέπει να ανέρχεται στο δέκα τοις εκατό (10%) του ατομικού εισοδήματός του το οποίο φορολογείται με τις γενικές διατάξεις αν αυτό είναι μέχρι δώδεκα χιλιάδες (12.000) και αν είναι μεγαλύτερο από δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, στο τριάντα τοις εκατό (30%) για το τμήμα αυτού πάνω από τα δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ.

Για ατομικό εισόδημα μέχρι έξι χιλιάδες ευρώ (6.000) δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.

Όταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες και μέχρι δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ ατομικά ή τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ για οικογένεια, ο φορολογούμενος δικαιούται και μείωση φόρου ίση με το δέκα τοις εκατό (10%) της διαφοράς μεταξύ των δηλούμενων και των απαιτούμενων δαπανών.

Όταν οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με το δέκα τοις εκατό (10%) του ποσού των δαπανών που υπολείπεται.

Το ελάχιστο ύψος των απαιτούμενων δαπανών για εισόδημα μέχρι σαράντα οχτώ χιλιάδες ευρώ (48.000) περιγράφεται στον πίνακα:
 ΕΙΣΟΔΗΜΑ
 ΔΑΠΑΝΕΣ
 ΕΙΣΟΔΗΜΑ
 ΔΑΠΑΝΕΣ
6.000
0
28.000
6.000
7.000
700
29.000
6.300
8.000
800
30.000
6.600
9.000
900
31.000
6.900
10.000
1000
32.000
7.200
11.000
1100
33.000
7.500
12.000
1200
34.000
7.800
13.000
1500
35.000
8.100
14.000
1800
36.000
8.400
15.000
2100
37.000
8.700
16.000
2400
38.000
9.000
17.000
2700
39.000
9.300
18.000
3000
40.000
9.600
19.000
3300
41.000
9.900
20.000
3600
42.000
10.200
21.000
3900
43.000
10.500
22.000
4200
44.000
10.800
23.000
4500
45.000
11.100
24.000
4800
46.000
11.400
25.000
5100
47.000
11.700
26.000
5400
48.000
12.000
27.000
5700


Για ατομικό εισόδημα άνω των σαράντα οχτώ χιλιάδων (48.000) ευρώ, οι απαιτούμενες δαπάνες είναι δώδεκα χιλιάδες ευρώ (12.000) και οι δηλούμενες δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000) ατομικά ή τριάντα χιλιάδες ευρώ (30.000) για οικογένεια.

Στις δαπάνες και τα κοινόχρηστα

Διευκρινίζεται ότι στη διαμόρφωση του αφορολόγητου ποσού της κλίμακας περιλαμβάνονται και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Στις περιπτώσεις αυτές θα ακολουθείται η ακόλουθη διαδικασία:

Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας θα εκδίδει και θα χορηγεί σε κάθε συνιδιοκτήτη ή ενοικιαστή κατά περίπτωση (ανάλογα με το ποιόν βαρύνει η δαπάνη αυτή), συγκεντρωτική κατάσταση των ετήσιων δαπανών της πολυκατοικίας, στην οποία θα εμφανίζεται το ποσό των κοινόχρηστων δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του αφορολογήτου ποσού.

Από την κατάσταση αυτή θα προκύπτει αναλυτικά το είδος της δαπάνης, αριθμός του τιμολογίου ή της απόδειξης λιανικής πώλησης, του τιμολογίου ή της απόδειξης παροχής υπηρεσιών, το ποσό της δαπάνης, καθώς και η κατανομή του συνόλου των δαπανών αυτών στον κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο κατά περίπτωση, ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας στους κοινόχρηστους χώρους.

Αντίγραφο της συγκεντρωτικής κατάστασης θα συνυποβάλλεται από κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο, κατά περίπτωση, μαζί με τις λοιπές αποδείξεις δαπανών και το αναγραφόμενο ποσοστό δαπάνης θα συναθροίζεται με τις λοιπές δαπάνες που καλύπτουν το αφορολόγητο ποσό.

Τα πρωτότυπα των δικαιολογητικών στοιχείων των κοινόχρηστων δαπανών θα διαφυλάσσονται από το διαχειριστή της πολυκατοικίας.

Στις δαπάνες για την κάλυψη του αφορολογήτου ποσού συμπεριλαμβάνεται και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου. Όταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από τον φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.

Το ποσό των δαπανών μερίζεται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους που δηλώνεται με την αρχική δήλωσή τους και φορολογείται με τις γενικές διατάξεις. Επιπλέον προβλέπεται και μεταφορά ποσού δαπανών από τον έναν σύζυγο στον άλλον, εφόσον έχει καλύψει το αφορολόγητο ποσό του.

Εξαιρούνται και δε λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Πώς υποβάλλονται οι αποδείξεις

Οι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις αποδείξεις δαπανών σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα ή σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματός του ΔΟΥ στον οποίο θα αναγράφονται:

α. Το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του υπόχρεου

β. ο αριθμός των αποδείξεων

γ. το συνολικό ποσό αυτών

Ο φάκελος θα παραμένει κλειστός στη ΔΟΥ μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων θα ανοιχθούν και θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος με οδηγίες της Διοίκησης που θα δοθούν στο χρόνο εκείνο.

Για την αναγνώριση των αποδείξεων από τη Φορολογική Αρχή απαιτείται να διακρίνεται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, ο ΑΦΜ αυτής, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό.

Σε περίπτωση κατά την οποία η απόδειξη δεν είναι τυπωμένη με έντονα στοιχεία και πιθανολογείται η πλήρης εξαφάνισή τους ο φορολογούμενος πρέπει να επαναλάβει τα προαναφερθέντα στοιχεία (επωνυμία της επιχείρησης, ΑΦΜ, ημερομηνία και ποσά), ούτως ώστε να καθίσταται στη συνέχεια εφικτός ο έλεγχός τους από τη Φορολογούσα Αρχή.

Παραδείγματα

Για τον τρόπο υπολογισμού των δαπανών με αποδείξεις ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα::

1ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

Ετήσιο δηλούμενο εισόδημα: Υπόχρεου: 25.500 ευρώ
Συζύγου: 6.000
Οικογενειακό: 31.500
Δηλούμενο ποσό αποδείξεων 5.250 ευρώ
Απαιτούμενο ποσό αποδείξεων: Υπόχρεου: (12.000Χ10%)+(13.500Χ30%)=1.200+4050=5.250 ευρώ
Συζύγου: Δεν απαιτούνται λόγω ποσού εισοδήματος

Στο παράδειγμα αυτό η σύζυγος, λόγω ποσού εισοδήματος, δεν έχει υποχρέωση να προσκομίσει αποδείξεις και οι προσκομιζόμενες αποδείξεις των 5.250 ευρώ χρησιμοποιούνται όλες από τον υπόχρεο, ο οποίος δικαιούται το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ.

Αφορολόγητο ποσό φορολογουμένου: (12.000) ευρώ, συζύγου: (6.000).

2ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ :

Ετήσιο δηλούμενο εισόδημα: Υπόχρεου : 28.300 ευρώ
Συζύγου: 16.800
Οικογενειακό: 45.100
Δηλούμενο ποσό αποδείξεων: 5.500 ευρώ

Απαιτούμενο ποσό αποδείξεων: Υπόχρεου: (12.000Χ10%)+(16.300Χ30%)=1.200+4.890= 6.090 ευρώ
Συζύγου : (12.000Χ10%)+(4.800Χ30%)=1.200+ 1.440= 2.640
Συνολικό ποσό: 8.730

Επιμερισμός ποσού δηλούμενων αποδείξεων:
Υπόχρεου: 5.500Χ (28.300/45.100)= 3.451,22 ευρώ
Συζύγου: 5.500Χ (16.800/451003)= 2.048,78

Επιβάρυνση φόρου:
Υπόχρεου : 6.090-3.451,22 = 2638,78Χ10%=263,88 ευρώ
Συζύγου : 2.640-2.048,78 = 591,22Χ10%= 59,12 »
Συνολική 323
Αφορολόγητο ποσό φορολογουμένου: 12.000 ευρώ
συζύγου: 12.000

3ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

Ετήσιο δηλούμενο εισόδημα: Υπόχρεου: 15.000 ευρώ
Συζύγου: 25.000
Οικογενειακό: 40.000
Δηλούμενο ποσό αποδείξεων: 10.000 ευρώ

Απαιτούμενο ποσό αποδείξεων:
Υπόχρεου : (12.000Χ10%) +(3.000X30%)=1.200+ 900= 2.100 ευρώ
Συζύγου : (12.000Χ10%)+ (13.000Χ30%)=1.200+3.900= 5.100
Συνολικό ποσό αποδείξεων: 7.200

Επιμερισμός ποσού δηλούμενων αποδείξεων:

Υπόχρεου: 10.000Χ (15.000/40.000)= 3.750 ευρώ
Συζύγου : 10.000Χ (25.000/40.000)= 6.250 »
Ωφέλεια φόρου:
Υπόχρεου: 3.750 -2.100=1.650Χ10% =(165) ευρώ (+)
Συζύγου : 6.250 -5.100 =1.150Χ10% =(115)ευρώ (+)
Αφορολόγητο ποσό φορολογουμένου: 12.000 ευρώ
συζύγου: 12.000

4ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ :
Ετήσιο δηλούμενο εισόδημα: Υπόχρεου: 35.000 ευρώ
Συζύγου: 70.000
Οικογενειακό: 105.000

Δηλούμενο ποσό αποδείξεων: 40.000 ευρώ
Απαιτούμενο ποσό αποδείξεων:
Υπόχρεου: (12.000Χ10%) +(23.000X30%)=1.200+ 6.900= 8.100 ευρώ
Συζύγου: (12.000Χ10%)+ (36.000Χ30%)=1.200+10.800= 12.000
Συνολικό ποσό αποδείξεων: 20.100

1ος Επιμερισμός ποσού δηλούμενων αποδείξεων :
Υπόχρεου: 40.000Χ (35.000/105.000)= 13.333 ευρώ
Συζύγου: 40.000Χ (70.000/105.000)= 26.667

2ος Επιμερισμός ποσού δηλούμενων αποδείξεων:
*(μετά τον περιορισμό του ποσού των 40.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ)
Υπόχρεου: 30.000Χ (35.000/105.000)= 10.000 ευρώ
Συζύγου: 30.000Χ (70.000/105.000)= 20.000

Ωφέλεια φόρου:
Υπόχρεου: 10.000- 8.100= 1.900Χ10% =(190) ευρώ (+)
Συζύγου : 20.000 -12.000= 8.000Χ10% =(800) ευρώ (+)
Αφορολόγητο ποσό φορολογουμένου : 12.000 ευρώ
συζύγου: 12.000

Ποιοι απαλλάσονται από τις αποδείξεις
Σύμφωνα με το νόμο δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό, χωρίς να προσκομίσουν αποδείξεις :

α) οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή κα οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και των στρατιωτικών, που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και των υπαλλήλων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, των υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και των υπαλλήλων της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, που υπηρετούν στα οικεία αντιπροσωπευτικά γραφεία τους στις Βρυξέλλες.
β) όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας,
γ) οι φυλακισμένοι και
δ) οι κάτοικοι κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του ενενήντα τοις εκατό (90%) του συνολικού εισοδήματός τους.
Επισημαίνεται ότι οι λοιποί κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα δεν προσκομίζουν αποδείξεις δαπανών, δεδομένου ότι δεν δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό της φορολογικής κλίμακας.

Αύξηση αφορολόγητου για όσους έχουν παιδιά


Διευκρινίζεται ότι με τις νέες διατάξεις προβλέπεται αύξηση του αφορολόγητου ποσού που δικαιούται ο φορολογούμενος λόγω των τέκνων που τον βαρύνουν, ως εξής:
·         κατά χίλια πεντακόσια ευρώ (1.500) αν βαρύνεται με ένα τέκνο
·         κατά τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000) αν έχει δύο τέκνα
·         κατά έντεκα χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (11.500) αν έχει τρία τέκνα και
·         κατά δύο χιλιάδες ευρώ (2.000) για κάθε τέκνο πάνω από τα τρία.
Επομένως το συνολικό αφορολόγητο ποσό για φορολογούμενο που τον βαρύνει ένα τέκνο είναι δεκατρείς χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (13.500), αν τον βαρύνουν δύο τέκνα είναι δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000 ), αν τον βαρύνουν τρία τέκνα είναι είκοσι τρεις χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (23.500), αν τον βαρύνουν τέσσερα τέκνα εικοσιπέντε χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (25.500) κ.ο.κ.

Τι θα ισχύει για ασφάλιστρα ασφαλειών ζωής


Προβλέπεται μείωση φόρου κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) του ποσού της ετήσιας δαπάνης που καταβάλλει ο φορολογούμενος για ασφάλιστρα ασφαλίσεων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας, για την ασφάλιση του ίδιου, της συζύγου του και των τέκνων που τους βαρύνουν.

Τη μείωση αυτή δικαιούται και ο διαζευγμένος γονέας για ασφάλιστρα που καταβάλλει για ασφάλιση των τέκνων του, τα οποία δεν τον βαρύνουν για το λόγο ότι δεν συγκατοικούν μαζί του, αλλά συγκατοικούν με τον άλλο γονέα τον οποίο και βαρύνουν.

Το ποσό των ασφαλίστρων στο οποίο υπολογίζεται η μείωση είκοσι τοις εκατό (20%) δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των χιλίων διακοσίων ευρώ (1.200) για τον άγαμο και των δύο χιλιάδων τετρακοσίων ευρώ (2.400) για την οικογένεια, δηλαδή τους συζύγους, άσχετα αν ο κάθε σύζυγος ασφαλίζεται μόνος του ή ο ένας ασφαλίζει τον άλλον ή αν ασφαλίζουν τα τέκνα τους που τους βαρύνουν.

Το ποσό αυτό των ασφαλίστρων υπολογίζεται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζεται μεταξύ τους ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του καθενός που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, όπως δηλώθηκε με την αρχική δήλωσή τους.

Προϋπόθεση για τη διενέργεια της μείωσης αυτής είναι το ποσό των ασφαλίστρων να έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση του φορολογουμένου. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν για δαπάνες που πραγματοποιούνται από 1.1.2010 και μετά.

Εκπτώσεις για τόκους στεγαστικών δανείων

Επισημαίνεται ότι, με τις αντικατασταθείσες διατάξεις προβλεπόταν μείωση του φόρου κατά ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) του ποσού των τόκων στεγαστικών δανείων που είχαν συναφθεί κατά τα έτη 2009 και 2010 για απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικά μέτρα (200 τ.μ.).

Συνεπώς οι τόκοι αυτών των δανείων που καταβάλλονται από το 2010 αναγνωρίζονται με το γενικό κανόνα της έκπτωσης των τόκων για πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ. κ.λ.π.

Τέλος, εξακολουθεί να ισχύει η έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων που λαμβάνονται με σκοπό την αγορά α' κατοικίας καθώς και την αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων, είτε από το εισόδημα είτε από το φόρο ως ποσοστό, ανάλογα με την ημερομηνία σύναψής τους, όπως σαφώς ορίζεται στις διατάξεις της περ. ε΄ του άρθρου 8 και της περ. γ΄ του άρθρου 9 του ΚΦΕ.
·         Οι δαπάνες που αφορούν στις χρηματικές δωρεές και χορηγίες, στην παροχή υπηρεσιών από δικηγόρο καθώς και στην αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο κλπ., δεν αφαιρούνται πλέον από το εισόδημα αλλά μειώνουν το ποσό του φόρου εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) οι δύο πρώτες και κατά δέκα τοις εκατό (10%) η τρίτη.
Ειδικότερα, στη μείωση του φόρου λόγω δωρεών και χορηγιών δεν περιλαμβάνονται οι δωρεές σε αθλητικά σωματεία. Ακόμη, το συνολικό ετήσιο ποσό των δωρεών και χορηγιών στο οποίο υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του συνολικού εισοδήματος του φορολογουμένου που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις.

Επίσης, το συνολικό ποσό των αμοιβών σε δικηγόρους δεν μπορεί να υπερβεί ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του εισοδήματος που είτε δηλώνεται είτε προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες .

Όσον αφορά τη μείωση φόρου λόγω της δαπάνης αλλαγής εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο κλπ., προβλέπεται μείωση φόρου δέκα τοις εκατό (10%), και μέχρι του ποσού των έξι χιλιάδων ευρώ (6.000), της δαπάνης που καταβάλλεται για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου, οι οποίες θα προκύψουν μετά από ενεργειακή,
·         Τα φυσικά πρόσωπα που κατοικούν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό κάτω των τριών χιλιάδων εκατό κατοίκων (3.100), δικαιούνται το αυξημένο κατά 50% αφορολόγητο ποσό, χωρίς να απαιτείται προσκόμιση επιπλέον αποδείξεων δαπανών για την κάλυψη αυτής της προσαύξησης.

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Ποιες αποδείξεις θα αναγνωρίζει η Εφορία, πώς θα τις υποβάλετε
Στο «λαβύρινθο» των αποδείξεων κινδυνεύουν να χαθούν την άνοιξη του 2011 περίπου 5,6 εκατ. φορολογούμενοι. Tο υπουργείο Oικονομικών ζητάει από τους φορολογούμενους να μετρήσουν τις αποδείξεις που θα συγκεντρώσουν φέτος και να τις υποβάλουν στην εφορία σε ένα φάκελο στον οποίο θα αναγράψουν το ονοματεπώνυμο και τον AΦM τους. H εφορία θα αναγνωρίζει μόνο τις αποδείξεις στις οποίες διακρίνεται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, ο AΦM αυτής, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό.
Σε περίπτωση κατά την οποία η απόδειξη δεν είναι τυπωμένη με έντονα στοιχεία και πιθανολογείται η πλήρης εξαφάνισή τους, ο φορολογούμενος πρέπει να επαναλάβει τα στοιχεία( επωνυμία της επιχείρησης, AΦM, ημερομηνία και ποσά), ούτως ώστε να καθίσταται στη συνέχεια εφικτός ο έλεγχός τους από την εφορία.
O φάκελος θα παραμείνει κλειστός στην εφορία μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Στη συνέχεια οι φάκελοι θα ανοιχτούν και θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος. H υποβολή των δηλώσεων μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσω ειδικής φόρμας.
Mε την εγκύκλιο εφαρμογής του τελευταίου φορολογικού νόμου ξεκαθαρίζονται τα εξής:
1. Στις αποδείξεις που μετράνε για το αφορολόγητο αναγνωρίζονται μόνο δαπάνες εντός Eλλάδας, για την αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών.
2. Aναγνωρίζονται οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών. Στις περιπτώσεις αυτές ο διαχειριστής της πολυκατοικίας θα εκδίδει και θα χορηγεί σε κάθε συνιδιοκτήτη ή ενοικιαστή κατά περίπτωση (ανάλογα με το ποιον βαρύνει η δαπάνη αυτή), συγκεντρωτική κατάσταση των ετήσιων δαπανών της πολυκατοικίας, στην οποία θα εμφανίζεται το ποσό των κοινόχρηστων δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του αφορολογήτου ποσού.
Aπό την κατάσταση αυτή θα προκύπτει αναλυτικά το είδος της δαπάνης, αριθμός του τιμολογίου ή της απόδειξης λιανικής πώλησης, του τιμολογίου ή της απόδειξης παροχής υπηρεσιών, το ποσό της δαπάνης, καθώς και η κατανομή του συνόλου των δαπανών αυτών στον κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο κατά περίπτωση, ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας στους κοινόχρηστους χώρους.
Aντίγραφο της συγκεντρωτικής κατάστασης θα συνυποβάλλεται από κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο, κατά περίπτωση, μαζί με τις λοιπές αποδείξεις δαπανών και το αναγραφόμενο ποσοστό δαπάνης θα συναθροίζεται με τις λοιπές δαπάνες που καλύπτουν το αφορολόγητο ποσό. Tα πρωτότυπα των δικαιολογητικών στοιχείων των κοινόχρηστων δαπανών θα διαφυλάσσονται από το διαχειριστή της πολυκατοικίας.
3. Aναγνωρίζονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των EΛTA, εταιριών Courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο, κ.λπ.).
4. Δεν αναγνωρίζεται το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. KINO, ΣTOIXHMA, κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο.
5. Aναγνωρίζεται η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν αφορά γονική παροχή ή δωρεά. Όταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από τον φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.
6. Eξαιρούνται και δε λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.
Έτσι δεν λαμβάνονται υπόψη δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ., δαπάνες οι οποίες αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου, δηλαδή οι δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογούμενου, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης κ.λπ., οι δαπάνες που μειώνουν το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα, δηλαδή τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης, οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ’ οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, για τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, για δικηγόρους λόγω παροχής νομικών υπηρεσιών κ.λπ., όπως και δαπάνες, ποσοστό των οποίων εκπίπτει από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων, δηλαδή για ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους.
7. Δεν περνάνε στην εφορία οι δαπάνες εξόφλησης λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης κοινοχρήστων χώρων.
8. Δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό, χωρίς αποδείξεις οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, οι φυλακισμένοι και οι κάτοικοι κρατών - μελών της Eυρωπαϊκής Ένωσης που αποκτούν εισόδημα στην Eλλάδα πλέον του ενενήντα τοις εκατό (90%) του συνολικού εισοδήματός τους. Oι λοιποί κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα στην Eλλάδα δεν προσκομίζουν αποδείξεις δαπανών, δεδομένου ότι δεν δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό της φορολογικής κλίμακας.
Παράδειγμα υπολογισμού αποδείξεων
Eτήσιο δηλούμενο εισόδημα:
Yπόχρεου: 15.000 ευρώ
Συζύγου: 25.000 ευρώ
Oικογενειακό: 40.000 ευρώ
Δηλούμενο ποσό αποδείξεων : 10.000 ευρώ
Aπαιτούμενο ποσό αποδείξεων:
Yπόχρεου: (12.000 X 10%)+(3.000X30%)=1.200+900=2.100 ευρώ
Συζύγου: (12.000X10%)+(13.000X30%)=1.200+3.900=5.100 ευρώ
Συνολικό ποσό αποδείξεων: 7.200 ευρώ
Eπιμερισμός ποσού δηλούμενων αποδείξεων :
Yπόχρεου: 10.000X(15.000/40.000)=3.750 ευρώ
Συζύγου: 10.000X(25.000/40.000)=6.250 ευρώ
Ωφέλεια φόρου:
Yπόχρεου: 3.750-2.100=1.650X10%=(165) ευρώ(+)
Συζύγου : 6.250-5.100=1.150X10%=(115)ευρώ(+)
Aφορολόγητο ποσό φορολογουμένου: 12.000 ευρώ
Aφορολόγητο ποσό συζύγου: 12.000 ευρώ
ΠΗΓΗ: Ημερησία