Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Το «αστείο» ποσό των 10.550 ευρώ θα είναι το πρόστιμο για τον εργοδότη που δεν συμπεριέλαβε εργαζόμενο στη μηνιαίως υποβαλλόμενη Α.Π.Δ.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2013

Ευρεία σύσκεψη με τις διοικήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων είχαν σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ενόψει της κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου με το οποίο ολοκληρώνεται ένας κύκλος «νοικοκυρέματος» στην οργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος, με σκοπό τη δραστική βελτίωση της εισπρακτικής ικανότητας του συστήματος, αλλά και την προστασία των εργαζομένων από περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας ως προς την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Έλεγχοι από το Ι.Κ.Α. σε συνταξιούχους, λόγω θανάτου, οι οποίοι έχουν τελέσει β' γάμο

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
 
Αθήνα, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Δελτίο Τύπου

Έλεγχοι σε συνταξιούχους, λόγω θανάτου, οι οποίοι έχουν τελέσει β' γάμο

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με αφορμή σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας της 31-10-2013, από την οποία προκύπτει ότι "συνελήφθη 63χρονη συνταξιούχος ημεδαπή, η οποία λάμβανε παράνομα από το Ι.Κ.Α. σύνταξη χηρείας τα τελευταία 30 χρόνια περίπου και αποκόμισε το ποσό των 105.000 ευρώ τουλάχιστον", γνωστοποιεί τα εξής:

Στο πλαίσιο των διασταυρώσεων στοιχείων από τα ηλεκτρονικά αρχεία άλλων Υπηρεσιών, πέραν των ανακοινωθέντων στο Δελτίο Τύπου της 27/12/2012, έχουν διαπιστωθεί με πρόσφατα στοιχεία 70 επιπλέον περιπτώσεις χορήγησης συντάξεων λόγω θανάτου σε "δικαιούχους" που είχαν εν τω μεταξύ συνάψει εκ νέου γάμο, χωρίς να το δηλώσουν στις Υπηρεσίες του ΙΚΑ.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κινείται για:

- τη διακοπή καταβολής των συντάξεων

- την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών

- τη σύνταξη μηνυτήριων αναφορών

Οι έλεγχοι για τυχόν εύρεση και άλλων περιπτώσεων παράνομων συντάξεων αυτής της κατηγορίας συνεχίζονται, σε συνεργασία με άλλες δημόσιες Υπηρεσίες, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειάς μας για την εξάλειψη παραβατικών φαινομένων.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

http://taxheaven.gr

Γ. Στουρνάρας: Θα κάνουμε βελτιώσεις στο φόρο ακινήτων

Τα θέματα του νέου φόρου ακινήτων και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ συζητήθηκαν στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.


Για το φόρο ακινήτων και αγροτεμαχίων ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «μέσα στο πλαίσιο των εσόδων που θέλουμε θα κάνουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των Κ.Ο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως εκφράστηκαν».

Παρατείνεται για δύο μήνες η κλαδική σύμβαση για 500.000 εμποροϋπαλλήλους

Μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση της κλαδικής σύμβασης των εμποροϋπαλλήλων στο παρά πέντε της λήξης ισχύος της. Αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ αποφάσισαν την υπογραφή ενός πρωτοκόλλου συμφωνίας το οποίο θα προβλέπει τη διατήρηση για άλλους δύο μήνες, της κλαδικής σύμβασης που έληγε σήμερα.
Δηλαδή η σύμβαση θα ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου και έως τότε έμποροι και εμποροϋπάλληλοι θα καθίσουν στο τραπέζι προκειμένου να συμφωνήσουν στην σύμβαση που θα τεθεί σε ισχύ από την 1 Ιανουαρίου 2014.

Καλύτερα έπαυλη παρά οικόπεδο!

Μια απίστευτη λεπτομέρεια κρύβει το νομοσχέδιο για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων (ΕΝ.Φ.Α). Το υπουργείο Οικονομικών τιμωρεί σε ορισμένες περιπτώσεις με περισσότερο φόρο ακινήτων το οικόπεδο που δεν έχει οικοδομηθεί σε σχέση με το ίδιο οικόπεδο αν πάνω σε αυτό έχει ανεγερθεί μια έπαυλη! Δεν πρόκειται για ανέκδοτο. Είναι αυτό που προκύπτει αν εφαρμοστούν οι μαθηματικές φόρμουλες υπολογισμού του φόρου που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο οποίος έχει δοθεί από την περασμένη Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση.


Οι 43 παθήσεις που παίρνουν οριστικά αναπηρική σύνταξη - Ολόκληρος ο πίνακας

Οριστικές αναπηρικές συντάξεις αποκτούν - και δεν θα εξετάζονται, πλέον, από τα ΚΕΠΑ - άτομα χωρίς μέλη, πραγματικά τυφλοί, νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με μεσογειακή αναιμία, αλτσχάϊμερ (με ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω) κ.α.
Τις συνολικά 43 παθήσεις για τις οποίες ειδική επιστημονική επιτροπή έκρινε ότι δεν είναι αναστρέψιμες και, κατά συνέπεια, δεν χρειάζεται οι ασφαλισμένοι να “περνούν” από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.
“Δίνεται οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που εδώ και χρόνια ταλαιπωρούσε άδικα χιλιάδες ασθενείς” δήλωσε ο υπουργός Εργασίας ενώ ο γ.γ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Κοκκόρης προέβλεψε ότι με την απόφαση αυτή θα μειωθεί κατά 20% ο φόρτος λειτουργίας των ΚΕΠΑ.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Αδικίες και παράδοξα στον φόρο ακινήτων - τι έδειξε η διαβούλευση

Βουλευτές της συγκυβέρνησης σηκώνουν μπαϊράκι, οι αγρότες προειδοποιούν με κινητοποιήσεις, οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν αλλαγές και απλοί φορολογούμενοι παραθέτουν ιστορίες φορολογικών αδικιών στη διαβούλευση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας - ταξινόμησης για τους αναπήρους

Δυνατότητα στα άτομα με αναπηρίες να αποκτήσουν αυτοκίνητο απαλλαγμένο από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας, δίνουν με κοινή υπουργική τους απόφαση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαυραγάνης.

Μείωση μισθών ως 55% και ατομικές συμβάσεις για 500.000 εμποροϋπαλλήλους

Μειώσεις αποδοχών από 32% έως και 55% φέρνει από αύριο, 1η Νοεμβρίου, για 500.000 εμποροϋπαλλήλους η οριστική λήξη της ισχύος της κλαδικής σύμβασης των εμπορικών επιχειρήσεων και η δυνατότητα επαναρρύθμισης των αμοιβών (μισθών και επιδομάτων) με ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Αυξάνονται οι οφειλές στην Eφορία

Στάση πληρωμών των φορολογουμένων, καθώς δεν πληρώνουν τα χρέη τους στην Εφορία λόγω οικονομικής στενότητας, και ελέγχους «με ρυθμούς χελώνας» σε μεγάλες επιχειρήσεις και πλουσίους καταγράφουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις επιδόσεις της φορολογικής διοίκησης από τις αρχές του έτους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Τα νέα χρέη προς το Δημόσιο (αυτά που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα εντός του 2013) αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 809 εκατ. ευρώ και στο 9μηνο έφθασαν τα 6,18 δισ. ευρώ. Συνολικά παλαιά και νέα χρέη αγγίζουν τα 60 δισ. ευρώ.

Θεοχάρης: Υποχρεωμένες οι τράπεζες να δέχονται τα εκκαθαριστικά του taxisnet

Να καταγγέλλουν στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών τις περιπτώσεις που υποκαταστήματα και υπάλληλοι δεν δέχονται το εκτυπωμένο από το Internet εκκαθαριστικό σημείωμα για την καταβολή ή την επιστροφή φόρου προτρέπει τους φορολογουμένους ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Καμία παραγραφή για φοροφυγάδες

Ολες οι σοβαρές φορολογικές υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί έως το τέλος του έτους σύμφωνα με κατ' επείγουσα εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη.
Για την επιλογή και αποστολή υποθέσεων προς έλεγχο διενεργήθηκε ανάλυση κινδύνου και δημιουργήθηκε μία ενιαία λίστα με σειρά κατάταξης ανάλογα με τη μοριοδότηση της κάθε υπόθεσης.

Τι τέλη κυκλοφορίας θα πληρώσετε από τις 4 Νοεμβρίου

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η ηλεκτρονική εφαρμογή για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2014, τα οποία πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ηλεκτρονική εφαρμογή για τα τέλη κυκλοφορίας θα ανοίξει στις 4 Νοεμβρίου ενώ πιθανή είναι ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να μπει στο σύστημα και ο φόρος πολυτελείας.
Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος δεν θα σταλούν ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας ενώ δεν υπάρχουν αλλαγές στις επιβαρύνσεις ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων.
Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014 με βάση τα κυβικά του κάθε ΙΧ έχουν ως εξής:
  • Από 51 κ.ε. έως 300 κ.ε. 22 ευρώ
  • Από 301 κ.ε έως 758 κ.ε. 55 ευρώ
  • Από 786 κ.ε έως 1.071 κ.ε. 120 ευρώ
  • Από 1.072 κ.ε έως 1.357 κ.ε. 135 ευρώ
  • Από 1.358 κ.ε έως 1.548 κ.ε. 240 ευρώ
  • Από 1.549 κ.ε έως 1.738 κ.ε. 265 ευρώ
  • Από 1.739 κ.ε έως 1.928 κ.ε 300 ευρώ
  • Από 1.929 κ.ε έως 2.357 κ.ε 660 ευρώ
  • Από 2.358 κ.ε έως 3.000 κ.ε 880 ευρώ
  • Από 3.001 κ.ε έως 4.000 κ.ε 1.000 ευρώ
  • Από 4.001 κ.ε και άνω 1.320 ευρώ

Ξεκίνησε η υποβολή αίτησης για επίδομα πετρελαίου θέρμανσης – Αναλυτικά όλες οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2013-2014. Στην απόφαση με τα κριτήρια και τις διαδικασίες για τη χορήγηση του επιδόματος που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Παρασκευής 18-10-2013, προβλέπεται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στα 35 λεπτά το λίτρο από 28 λεπτά πέρυσι και η προκαταβολή του 25% του ποσού στους δικαιούχους. Παράλληλα περιγράφονται τα βήματα για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης καταβολής του είτε από φορολογούμενους που διαμένουν σε μονοκατοικίες είτε από τους διαχειριστές των πολυκατοικιών. Το επίδομα θα καταβάλλεται εντός 20 ημερών από την υποβολή των δικαιολογητικών. Σημειώνεται ότι η αίτηση θα υποβάλλεται μέσω του TAXIS net η ειδική εφαρμογή σ αυτό, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.[Μπορείτε να υποβάλετε την αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Τη θέσπιση μιας νέας τυποποιημένης δήλωσης ΦΠΑ πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την θέσπιση μιας νέας τυποποιημένης δήλωσης ΦΠΑ, η οποία μπορεί να μειώσει το κόστος για τις επιχειρήσεις της ΕΕ μέχρι και κατά 15 δισ. ευρώ ετησίως, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις, να διευκολυνθεί η φορολογική συμμόρφωση και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των φορολογικών υπηρεσιών σε όλη την Ένωση.