Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Οι έμποροι ζητούν μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς

Τη μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς σε άλλη ημερομηνία, με δεδομένο ότι συμπίπτει ημερολογιακά με τη Μεγάλη Τετάρτη, ζητά με επιστολή της προς τα υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Ανάπτυξης η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έπειτα από αιτήματα Εμπορικών Συλλόγων όλης της χώρας, που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα.

Μια στις πέντε επιχειρήσεις δεν υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ

Απλήρωτους φόρους ύψους 1,3 δισ. ευρώ άφησαν στο πρώτο δίμηνο το έτους οι φορολογούμενοι, ενώ την ίδια ώρα ένας στους πέντε επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες «ξέχασε» να υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ και να αποδώσει στο Δημόσιο το φόρο. Την αδυναμία των φορολογούμενων να τακτοποιήσουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Όλα τα μυστικά και οι παγίδες στη φορολογική δήλωση

«Παγίδες» έξτρα φόρων κρύβει και φέτος η δήλωση φορολογίας εισοδήματος για περίπου 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες. Η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος, τα «ακριβά» τεκμήρια δαπανών διαβίωσης αλλά και η υποχρεωτική αναγραφή όλων των εισοδημάτων όπως τόκοι καταθέσεων, ομολόγων, κέρδη από μετοχές, μερίσματα οδηγούν σε μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους της συγκεκριμένης κατηγορίας.

IKA: Οδηγός αναγνώρισης πλασματικών ετών

ΟΔΗΓΙΕΣ για το πότε μπορεί ο ασφαλισμένος να καταθέσει αίτηση για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων παρέχει εγκύκλιος του ΙΚΑ. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, θα πρέπει μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης να υποβάλλεται και αίτημα αναγνώρισης πλασματικών εφόσον πρόκειται για θεμελίωση δικαιώματος και μετά την αίτηση συνταξιοδότησης εφόσον πρόκειται για εξαγορά χρόνου προκειμένου να αυξηθεί το ποσό της σύνταξης.

Χάνεται και το επίδομα γάμου

Από την 1η Απριλίου χάνεται το επίδομα γάμου για όσους αμείβονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (στον ιδιωτικό τομέα), με αποτέλεσμα νέα μείωση κατά 10%. Παράλληλα, έτοιμο είναι το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον νέο μηχανισμό ορισμού του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Σημαντική ενημέρωση για την δημοσίευση ισολογισμών


Σημαντική ενημέρωση για την δημοσίευση Ισολογισμών .

Το ΒΕΑ (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών) ενημερώνει τα μέλη του για δημοσίευση ισολογισμών
 

Όπως έχει γίνει γνωστό, ήδη, με την τροποποίηση που εισήγαγε ο  ν. 4072/2012, οι Ανώνυμες Εταιρείες, αλλά και κάποιες Ε.Π.Ε, έχουν πλέον τη δυνατότητα να δημοσιεύουν ισολογισμούς, στην ιστοσελίδα τους, αντί στις εφημερίδες.

«Έφυγαν» καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από τις κλειστές τράπεζες στην Κύπρο

Τεράστια ποσά έφυγαν από τις κυπριακές τράπεζες, την ώρα που αυτές ήταν κλειστές, οι πολίτες έκαναν ουρές στα ATM και ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν σε διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση.
Όπως αποκαλύπτει το Reuters έγιναν αναλήψεις από υποκαταστήματα του εξωτερικού, μεταφορές κεφαλαίων με το αιτιολογικό ότι προορίζονται για «ανθρωπιστική βοήθεια», αγορά φαρμάκων ή ακόμη και καυσίμων αεροσκαφών ήταν μερικά από τα τεχνάσματα που χρησιμοποίησαν μεγάλοι πελάτες τραπεζών της Κύπρου για να σηκώσουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούσαν.

8 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις συναλλαγές στην τράπεζα Πειραιώς

Στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς περνούν οι καταθέσεις και τα δάνεια των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ενώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις συναλλαγές. Όπως αναφέρουν μάλιστα τραπεζικά στελέχη, με την απόκτηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών από την Πειραιώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που είχε προκύψει με τις επιταγές και με τους λογαριασμούς μισθοδοσίας.

Ποιοί τρόποι υπάρχουν για την αναγραφή στις αποδείξεις Φ.Τ.Μ. ορισμένων πρόσθετων πληροφοριών που ζητούνται από διάφορους φορείς


Ποιοι τρόποι υπάρχουν για την αναγραφή στις αποδείξεις Φ.Τ.Μ. ορισμένων πρόσθετων πληροφοριών που ζητούνται από διάφορους φορείς.

Σε σχετικό ερώτημα που έγινε προς το Υπ.Οικ. για την δυνατότητα αναγραφής στις αποδείξεις Φ.Τ.Μ. ορισμένων πρόσθετων πληροφοριών ως στοιχείων που ζητούν διάφοροι φορείς ( π.χ. αναλυτική περιγραφή υπηρεσιών με την αντίστοιχη αμοιβή ανά εργατοώρα ή ονοματεπώνυμο ή είδος  κ.λ.π.) διευκρινίστηκαν τα εξής :

Ποιά δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίσουμε με τις φορολογικές δηλώσεις οικονομικού έτους 2013 (Μέρος α’)



Editorial Περιοδικού λογιστική prosvasis : τεύχος 363

Σε προηγούμενο σημείωμά μας [«Πώς θα φορολογηθούμε για τα εισοδήματα του 2012 (οικονομικό έτος 2013)» (Μέρη α’ και β’ - τεύχη «λογιστική prosvasis-361-362»)], αναφέραμε ποιες ήταν οι δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα για τις φορολογικές δηλώσεις του 2013 (εισοδήματα του 2012).

"Αέρας" οι Κυπριακές καταθέσεις ελληνικών επιχειρήσεων - Ποιές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο νησί


"Αέρας" οι Κυπριακές καταθέσεις ελληνικών επιχειρήσεων - Ποιες εταιρείες δραστηριοποιούνται στο νησί

Στην εξαΰλωση καταθέσεων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο οδηγούν οι αποφάσεις του Eurogroup, ωστόσο προσθετό πλήγμα θα υποστούν οι Έλληνες επιχειρηματίες που συστηματικά τα τελευταία 10 χρόνια επένδυσαν στην κυπριακή αγορά από τη σταδιακή απαξίωση των επενδύσεων τους λόγω των μνημονιακών πολιτικών και της επερχόμενης "ύφεσης διαρκείας" στην Κύπρο.

ΙΚΑ: Σε όσους δεν διαθέτουν ταυτόχρονα ΑΜΚΑ και ΑΦΜ δεν θα καταβληθεί η σύνταξη Απριλίου

ΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ανακοίνωση για την αναστολή των συντάξεων και επιδοματούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ. ΤΑΠΟΤΕ, τ. ΤΑΠΙΛΤ και τ. ΕΤΕΑΜ εξέδωσε χθες το ΙΚΑ μετά από σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Συγκεκριμένα:
Α. Για όσους δεν διαθέτουν ταυτόχρονα ΑΜΚΑ και ΑΦΜ δεν θα καταβληθεί η σύνταξη μηνός Απριλίου στις 29/3/2013. Οι συντάξεις αυτές θα επαναχορηγούνται μετά την υποβολή του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ στα  υποκαταστήματα του τόπου κατοικίας τους, με την προσκόμιση των παρακάτω δικαιολογητικών:

Όσοι αμείβονται με εργόσημο δεν δικαιούνται παροχές σε χρήμα

 Διευκρινιστική εγκύκλιο για το ότι δεν δικαιούνται παροχές σε χρήμα από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όσοι αμείβονται με εργόσημο εξέδωσε το Ίδρυμα, όπως επίδομα ασθένειας, ατυχήματος, επαγγελματικής νόσου, ΤΒC, επιδόματα μητρότητας και έξοδα κηδείας. Συνεπώς, ο χρόνος ασφάλισης με εργόσημο λαμβάνεται υπόψη μόνο για τη χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος.
ΠΗΓΗ: Εξπρές