Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΣΔΟΕ: Εννέα συλλήψεις για στημένα παιχνίδια ποδοσφαίρου – Δείτε τα ονόματα
Σε εννέα συλλήψεις παραγόντων του ποδοσφαίρου, μεταξύ των οποίων και πολύ γνωστά ονόματα, έχει προχωρήσει έως στιγμής η Ασφάλεια Αττικής και ειδικότερα η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος, στο πλαίσιο επιχείρησης που πραγματοποιείται τις τελευταίες ώρες στην Αττική και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ύστερα από εισαγγελική έρευνα και παραγγελία για τα στημένα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι συλληφθέντες είναι οι: Αχιλλέας Μπέος (πρόεδρος ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου), Σταύρος Ψωμιάδης (πρόεδρος ΠΑΕ Καβάλα), Γιώργος Τσακογιάννης (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ηλιούπολη), Δημήτρης Ζαβαντίας (πρώην ποδοσφαιριστής), Νίκος Παντέλης (προπονητής), Αθανάσιος Ντότσης (μάνατζερ Αγροτικού Αστέρα), Νίκος Χάλκος (πρόεδρος ΠΑΕ Ηλιούπολη), Ανδρέας Δημόπουλος, Βασίλης Καρακούλιας.
Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες, που ξεκινούν από στοιχηματική απάτη και ξέπλυμα χρήματος και φτάνουν ως τη σύσταση εγκληματικής ομάδας.
Όπως έγινε γνωστό, έχουν γίνει πολλές προσαγωγές ανθρώπων, που έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο, μεταξύ των οποίων και ποδοσφαιριστές, οι οποίοι εξετάζονται.
Η έρευνα γίνεται από κοινού με τις εισαγγελικές αρχές και το ΣΔΟΕ.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στους αρμόδιους εισαγγελείς.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ι.Χ: Τι αλλάζει με την πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Νέα δεδομένα δημιουργεί στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτου το παράθυρο που άνοιξε για την πετρελαιοκίνηση στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με τις εγχώριες αντιπροσωπείες να προσαρμόζουν τώρα τα πλάνα τους σε αυτή την προοπτική.
Με την άρση της απαγόρευσης, ικανοποιείται ένα από τα βασικά αιτήματα των εισαγωγέων αυτοκινήτων, η πετρελαιοκίνηση στα αστικά κέντρα, καθώς σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις δεν υφίσταται αυτός ο περιορισμός.
Η Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό κράτος-μέλος της ΕΕ στο οποίο απαγορεύεται η χρήση πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που 51% των συνολικών ταξινομήσεων στην ΕΕ αφορά πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Το αντίστοιχο ποσοστό στο Βέλγιο είναι 79%, ποσοστό που φέρνει τη χώρα πρώτη στη σχετική κατηγορία. Στη Γαλλία και την Πορτογαλία, ποσοστά 77% και 69%, αντίστοιχα, των ταξινομήσεων αφορούν Ι.Χ. με κινητήρες πετρελαιοκίνησης. Στην Ελλάδα, μόλις το 4% αφορά ταξινομήσεις πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα 5.267.000 επιβατικά αυτοκίνητα, εκ των οποίων 61.000 ήταν πετρελαιοκίνητα και 787.000 ελαφρά επαγγελματικά αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 365.000 ήταν πετρελαιοκίνητα.
Στην εγχώρια αγορά, οι αντιπροσωπείες σχεδόν στο σύνολό τους προσφέρουν πετρελαιοκίνητα μοντέλα για κάθε γούστο και βαλάντιο, αν και εκτιμάται ότι με την αύξηση της ζήτησης από τους Έλληνες καταναλωτές θα υπάρξουν σύντομα και επιπλέον προσφορές. Εστιάζοντας στην τιμή κτήσης ενός τέτοιου αυτοκινήτου, ο Έλληνας καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή είναι περίπου 10% ακριβότερη σε σχέση με το αντίστοιχο βενζινοκίνητο.
Σε ό,τι αφορά το Value For Money (σχέση ποιότητας και τιμής), αυτό θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα της κατανάλωσης και του κόστους συντήρησής του, αφού σαφώς η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του πετρελαιοκίνητου. Οι τιμές για ένα πετρελαιοκίνητο ξεκινούν περίπου από 14.000 ευρώ και μπορούν να φτάσουν και τις 53.000 ευρώ για ένα πολυτελές αυτοκίνητο, όταν για τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 12.100 ευρώ και 41.700 ευρώ.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του ΣΕΑΑ, Δημήτρης Πάτσιος, σημειώνει ότι «η απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα είναι μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στο χώρο του αυτοκινήτου στην Ελλάδα».
Υποστηρίζει ότι οι σύγχρονοι κινητήρες ντίζελ που χρησιμοποιούνται για την κίνηση των αυτοκινήτων έχουν αναβαθμισμένο οικολογικό προφίλ και επιφέρουν μικρότερες βλάβες στο περιβάλλον. «Τα επίσημα στοιχεία των αυτοκινητοβιομηχανιών δείχνουν ότι τα περισσότερα μοτέρ ντίζελ ανταγωνίζονται ακόμη και τους καλύτερους βενζινοκινητήρες», τονίζει.
Σύμφωνα με τον κ. Πάτσιο, τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα καταναλώνουν τουλάχιστον 30% λιγότερα καύσιμα σε σχέση με τα βενζινοκίνητα, ενώ το κέρδος του καταναλωτή από τη διαφορά τιμής πετρελαίου - βενζίνης φτάνει το ποσοστό του 10%. Ακόμη, 20%-25% είναι το κέρδος από τη μικρότερη ποσότητα καυσίμου που απαιτείται για να διανύσει μια απόσταση ένα αυτοκίνητο ντίζελ σε σχέση με ένα βενζινοκίνητο ίδιας ισχύος.
«Για παράδειγμα, αν ένα βενζινοκίνητο καταναλώνει 10 λίτρα ανά 100 χλμ., το ίδιο αυτοκίνητο με κινητήρα ντίζελ απαιτεί 7,5 λίτρα για την ιδία απόσταση. Σε ετήσια βάση, αν υποθέσουμε ότι θα διανύσει 20.000 χλμ. τότε το κόστος για την αγορά του ντίζελ, με τιμή ανά λίτρο 1,45 ευρώ, είναι 2.175 ευρώ ενώ για τη βενζίνη, με τιμή ανά λίτρο 1,65 ευρώ, ανέρχεται στις 3.300 ευρώ», επισημαίνει ο κ. Πάτσιος και υποστηρίζει πως οι μικρότερες εκπομπές ρύπων των κινητήρων ντίζελ μειώνουν και την ετήσια επιβάρυνση των τελών κυκλοφορίας.
Με αφορμή τις προτάσεις για την άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πάντως, η Greenpeace παραθέτει τα δικά της επιχειρήματα για το ότι η πετρελαιοκίνηση είναι όχι μόνο καταστροφική για το περιβάλλον και την υγεία, αλλά επίσης και μη συμφέρουσα οικονομικά. Η πετρελαιοκίνηση είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, επειδή:
- Συνδέεται άμεσα με την έκλυση μικροσωματιδίων πετρελαϊκής προέλευσης που ευθύνονται για πρόωρους θανάτους, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας.
- Τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Πάτρα) έχουν ήδη εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Η πετρελαιοκίνηση θα επιδεινώσει κατά πολύ την κατάσταση. Οι σχετικές μελέτες του τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών έδειξαν ότι αν τα μέσα επίπεδα των μικροσωματιδίων (ΡΜ10) στην Αθήνα ήταν κάτω από 20 μg/m3 (αντί των 52,12 μg/m3 που είναι τώρα), θα είχαμε 5.066 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο. Επιπλέον, μια τέτοια μείωση θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής σχεδόν κατά ένα χρόνο για κάθε κάτοικο της Αθήνας.
Σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία (Euro4), οι παγίδες μικροσωματιδίων (φίλτρα) δεν είναι υποχρεωτικές για τα περισσότερα αυτοκίνητα. Ακόμα και όταν, όμως, εφαρμοστεί η αυστηρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία (Euro 5) μετά το 2010, οι πετρελαιοκινητήρες θα εξακολουθούν να υστερούν ως προς τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις σε σύγκριση με τους βενζινοκινητήρες.
Οι οδηγοί ταξί, πάντως, βεβαιώνουν ότι το πετρελαιοκίνητο όχημα είναι πολύ οικονομικότερο από το βενζινοκίνητο. «Ευτυχώς που έχουμε τους κινητήρες ντίζελ στα ταξί. Τα οικονομικά οφέλη σε σχέση με τους βενζινοκινητήρες είναι σημαντικά και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το ημερήσιο κέρδος από την εκμετάλλευση των ταξί», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος εταιρείας ραδιοταξί της Αθήνας, Γρηγόρης Βουνάτσος.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Φρένο από το ΙΚΑ στις συντάξεις αλλοδαπών
katanomh_asfalismenwn_ikaΦρένο στις συντάξεις αλλοδαπών βάζει το ΙΚΑ. Με εγκύκλιό του (την οποία υπογράφει ο υποδιοικητής ∆ιον. Πατσούρης) αλλάζει ο τρόπος υπολογισµού των συντάξεων ως προς τη χορήγηση προσαυξήσεων στα δικαιούµενα ποσά συντάξεων για ηµέρες ασφάλισης που πραγµατοποιήθηκαν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σκοπός των ενεργειών είναι η εκλογίκευση του συστήµατος και η εξασφάλιση χορήγησης συντάξεων στους πραγµατικά δικαιούχους.
Σηµειώνεται ότι ηλικιωµένοι, κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουµανία, που έρχονται στην Ελλάδα µε µόλις ενάµιση χρόνο δουλειά, παίρνουν σύνταξη και επιπλέον συµπληρωµατικές παροχές από τα ασφαλιστικά ταµεία (κυρίως το ΙΚΑ). Οπως αποκάλυψαν οι έλεγχοι στα ασφαλιστικά ταµεία, σηµαντικός αριθµός αλλοδαπών δηλώνει ότι διαµένει µόνιµα στην Ελλάδα και παίρνει το σύνολο της σύνταξης, ενώ στην ουσία περνάει το µεγαλύτερο διάστηµα στη χώρα του.
Επίσης, οι αλλοδαποί που παίρνουν σύνταξη µπορούν στη συνέχεια να υποβάλουν τα χαρτιά τους και για το Επίδοµα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ)! Ετσι, αν και έχουν καταβάλει ελάχιστες εισφορές στα ασφαλιστικά ταµεία της Ελλάδας, η κύρια σύνταξή τους µαζί µε το ΕΚΑΣ µπορεί να φτάσει τα 720 ευρώ. Επισηµαίνεται ότι στη Βουλγαρία, τη Ρουµανία, την Αλβανία και τη Γεωργία ο µέσος όρος σύνταξης δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Με ένσηµα ενός έως τριών ετών στην Ελλάδα λαµβάνουν σύνταξη µέχρι και 600 ευρώ. Μάλιστα, οι περισσότεροι δεν διαµένουν πλέον εδώ, αφού έχουν επιστρέψει στη χώρα τους και λαµβάνουν τραπεζικώς τη σύνταξη.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ που ανακοινώθηκαν από το ΙΚΑ είναι τα παρακάτω:
Αυστηροποίηση του ελέγχου των προϋποθέσεων µόνιµης διαµονής στη χώρα των συνταξιούχων που συνταξιοδοτούνται µε βάση τους κοινοτικούς κανονισµούς και παίρνουν κατώτατο όριο συντάξεων από το ΙΚΑ. Ορθή εφαρµογή της εθνικής νοµοθεσίας σε συνδυασµό µε τις κοινοτικές διατάξεις στο θέµα των προσαυξήσεων των κατώτατων ορίων συντάξεων. Σχετικάµε το δεύτερο µέτρο ισχύουν τα ακόλουθα: Το κατώτατο όριο σύνταξης του ΙΚΑ είναι 486,84 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται όταν ο ασφαλισµένος έχει πάνωαπό 4.500 ηµέρες. Στους πολίτες της Ε.Ε. που έχουν χρόνο ασφάλισης στην Ελλάδα και σε άλλη χώρα της Ε.Ε., όταν η Ελλάδα είναι χώρα µόνιµης διαµονής και το ΙΚΑ ο φορέας που θααπονείµει τη σύνταξη, το ποσό της σύνταξης που τελικά καταβάλλεται σε αυτούς είναι κατά κανόνα µεγαλύτερο από 486,84 ευρώ. Και αυτό γιατί ο χρόνος που διανύθηκε σε χώρα της Ε.Ε και στην Ελλάδα υπερβαίνει κατά το 90% των περιπτώσεων τις 4.500 ηµέρες ασφάλισης. Επειτα απόεξέταση του υφιστάµενου εθνικού θεσµικού πλαισίου σε συνδυασµό µε τους κοινοτικούς κανονισµούς διαπιστώθηκε ότι στους πολίτες της Ε.Ε. δεν εφαρµόζονταν ορθά οι σχετικές διατάξεις, µε αποτέλεσµα να λαµβάνουν προσαυξηµένο ποσό κατωτάτου ορίου πολίτες της Ε.Ε. για χρόνο που διανύθηκε στις χώρες αυτές, ενώ είχαν πολύ µικρό χρόνο ασφάλισης στην Ελλάδα (π.χ. 300 ηµέρες ασφάλισης στην Ελλάδα και 12.000 ημέρες ασφάλισης στη Βουλγαρία).
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Συνταγματικό κρίθηκε το μνημόνιο από το ΣτΕ
ΔEN προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στις διεθνείς συμβάσεις το μνημόνιο, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αποδέχτηκε τις εισηγήσεις της Μαίρης Σαρπ και της Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου και απέρριψε τις προσφυγές της ΑΔΕΔΥ, του ΔΣΑ, της ΕΣΗΕΑ και άλλων φορέων κατά της συνταγματικότητας του μνημονίου.
Οι 55 σύμβουλοι επικρατείας τόνισαν ότι οι περικοπές στις αποδοχές, συντάξεις κ.λπ. που έγιναν με το μνημόνιο είναι συμβατές με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τις διεθνείς συμβάσεις υπό τις συγκεκριμένες συγκυρίες που επικρατούν στην Ελλάδα και εν όψει της ανάγκης αποφυγής της χρεοκοπίας. Σε περίπτωση, δε, που υπάρξει νέο μνημόνιο και θα επιβάλλει νέες περικοπές αποδοχών κ.λπ., τότε το ΣτΕ θα κρίνει εκ νέου με τις συνθήκες και τις συγκυρίες που θα επικρατούν στο χρονικό εκείνο σημείο.
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι επικρατείας, έπειτα από πέντε μαραθώνιες διασκέψεις που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, με μεγάλη πλειοψηφία που σχεδόν αγγίζει το ομόφωνο (υπήρξαν μειοψηφίες έξι έως δέκα δικαστών σε επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν), έκριναν ότι το μνημόνιο (Ν. 3845/2010) δεν χρειαζόταν να ψηφιστεί από τη Βουλή με την πλειοψηφία των 3/5, καθώς δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους δικαστές, το μνημόνιο δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος, ώστε να χρειάζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι τα επίμαχα μέτρα, που επιβάλλει το μνημόνιο, τα οποία αποτελούν τμήμα του ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, δικαιολογούνται κατ' επίκληση σοβαρών λόγων δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι αποτελούν, ταυτοχρόνως, και σκοπούς κοινού ενδιαφέροντος των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
ΠΗΓΗ: Εξπρές
Τι αλλάζει στις αποδείξεις
Ριζικές αλλαγές στο μέτρο της συλλογής αποδείξεων προωθεί η κυβέρνηση καθώς τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του οδήγησε σε απώλειες εσόδων που υπολογίζονται στα 800 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι φορολογούμενοι θα συγκεντρώνουν αποδείξεις μόνο για να “χτίσουν” το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ και αν μαζέψουν περισσότερες δεν θα έχουν το μπόνους της επιστροφής φόρου όπως εφέτος.
Το βασικό σενάριο που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως το ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει ένας φορολογούμενος για να πιάσει το αφορολόγητο όριο θα είναι ίσο με το 25% του ετήσιου εισοδήματος του για εισοδήματα έως 60.000 ευρώ.
Από εισόδημα 60.000 ευρώ και πάνω θα πρέπει να συγκεντρωθούν 15.000 αποδείξεις.
Πάντως με την αλλαγή αυτή αναμένεται να ατονίσει το “κίνημα των αποδείξεων” καθώς όποιος φορολογούμενος καλύψει το αφορολόγητο όριο δεν θα έχει κίνητρο να ζητά αποδείξεις.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
ΙΧ: "Πράσινο" για πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Το θέμα της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα εξετάσει η κυβέρνηση όπως έκανε γνωστό μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Όπως χαρακτηριστικά είπε "θα επανεξετάσουμε την απαγόρευση πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη μείωση του μεταφορικού κόστους επιχειρήσεων και καταναλωτών.
Οι σύγχρονες τεχνολογίες πετρελαιοκίνησης έχουν οδηγήσει όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε αυτή την κατεύθυνση".
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Αλλάζει το μέτρο των αποδείξεων.

Tuesday June 21, 2011 07:15 AM

Αυξάνεται κατά 5 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης και επιβάλλεται ετήσιο τέλος 100 ευρώ σε επαγγελματίες
Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 39 ευρώ το χιλιόλιτρο, επιβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος 100 ευρώ σε 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και κατάργηση της έκπτωσης φόρου για όσους προσκομίζουν αποδείξεις (θα παραμείνει το μέτρο μόνο για το χτίσιμο του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ) είναι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Εφημερίδας  «Το Βήμα», ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο αρχικό νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα εφαρμοστεί μέρος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Μάλιστα τα μέτρα αυτά, μαζί και με την ετήσια εισφορά «αλληλεγγύης» σε όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, την επιβολή φόρου περιουσίας σε ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 13% σήμερα στα εστιατόρια, τα μπαρ, τα καφενεία κτλ., την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, την αλλαγή στη φορολογία των καπνικών προϊόντων, τη φορολογία τραπεζικών συναλλαγών (πιστωτικές κάρτες κτλ.), την έκτακτη εισφορά σε ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής θα συζητηθούν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο παρουσία των αναπληρωτών υπουργών οικονομικών κκ. Φ. Σαχινίδη και Π. Οικονόμου, των γενικών και ειδικών γραμματέων και των γενικών διευθυντών του υπουργείου προκειμένου να αποφασιστεί ποια από τα μέτρα θα παραμείνουν ως έχουν και ποια μπορούν να βελτιωθούν προς όφελος της «τσέπης» των πολιτών.


Το πιο σημαντικό από όλα τα μέτρα τόσο από πλευράς είσπραξης εσόδων όσο και επιβάρυνσης των πολιτών είναι η επιβολή ετήσιας εισφοράς «αλληλεγγύης» σε όσους πολίτες δηλώνουν στην εφορία πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι ο φόρος 1% έως 3% να επιβάλλεται σε όλο το ποσό του εισοδήματος χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το αφορολόγητο και τα κλιμάκια φορολογίας της εισφοράς. Έτσι, αν ισχύσει τελικά αυτό το σχέδιο χωρίς καμία αλλαγή, τότε κάποιος που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 12.001 ευρώ θα πληρώσεις έκτακτη εισφορά 120 ευρώ (12.001 Χ 1%), ενώ για εισοδήματα από 20.000 και έως 50.000 ευρώ η ετήσιας εισφορά θα είναι 2%. Δηλαδή κάποιος που δηλώνει στην εφορία 21.000 ευρώ θα πληρώσει στην εφορία 420 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ η εισφορά θα είναι 3%.


Ωστόσο, στη σημερινή σύσκεψη θα συζητηθεί το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη εισφορά να υπολογίζεται κλιμακωτά, δηλαδή αν κάποιος έχει ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ να μην πληρώσει εισφορά αλληλεγγύης 600 ευρώ (30.000 Χ 2%) αλλά 280 ευρώ αφού για τα πρώτα 12.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητος, για τα επόμενα 8.000 ευρώ θα φορολογηθεί με 1% (80 ευρώ φόρος) και για τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ μέχρι να συμπληρωθεί το εισόδημα των 30.000 ευρώ με 2% (200 ευρώ φόρος).


Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στο «Βήμα» ότι μόνο από το μέτρο της ετήσιας εισφοράς - όπως έχει αρχικά σχεδιαστεί - το κράτος υπολογίζει να εισπράξει σε ετήσια βάση 1,38 δισ. ευρώ. Αν τελικά επικρατήσει το σχέδιο ο συγκεκριμένος φόρος να υπολογίζεται κλιμακωτά τότε σε ετήσια βάση τα έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν από άλλού τα «χαμένα» έσοδα.


Αλλάζει το μέτρο των αποδείξεων
Σημαντικές αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και στο μέτρο των αποδείξεων για το χτίσιμο του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ. Με βάση αυτά που ισχύουν σήμερα, κάποιος που συγκεντρώνει παραπάνω αποδείξεις από αυτές που απαιτούνται για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο, μπορεί να έχει πρόσθετη έκπτωση φόρου από 300 ευρώ έως και 1.200 - 1.300 ευρώ. Μάλιστα στην περίπτωση των συζύγων και αν ο ένας από τους δύο δεν εργάζεται ο άλλος μπορεί να κερδίσει έκπτωση φόρου έως και 2.500 ευρώ κατά περίπτωση. Τώρα, το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνοντας ότι το μέτρο είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση ωθώντας τους πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις, αλλά από την άλλη αναγκάζεται να επιστρέφει τεράστια ποσά μέσω της εκκαθάρισης των δηλώσεων δημιουργώντας «τρύπα» στα έσοδα, σχεδιάζει να εφαρμόσει το εξής: Το ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ να ισούται με το 25% του ετήσιου εισοδήματος για ποσά έως 60.000 ευρώ (δηλαδή έως 15.000 ευρώ αποδείξεις) και πάνω από το εισόδημα των 60.000 ευρώ οι αποδείξεις που θα χρειάζονται για το αφορολόγητο να αξίας 15.000 ευρώ. Όποιος συγκεντρώσει παραπάνω αποδείξεις από αυτό που ορίζει η παραπάνω μαθηματική εξίσωση δεν θα έχει καμία έκπτωση φόρου παρά μόνο το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.


Αυξάνεται κατά 5 λεπτά το λίτρο ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου την περασμένη εβδομάδα στη βουλή δήλωσε ότι δεν πρόκειται τελικά να προχωρήσει το μέτρο της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Ωστόσο, το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ως αντιστάθμισμα στις απώλειες εσόδων από την μη εφαρμογή της εξίσωσης των φόρων την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 41 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από 21 ευρώ που είναι τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου να διαμορφωθεί στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Από την αύξηση αυτή και την πρόσθετη επιβάρυνση του ΦΠΑ η μέση πρόσθετη επιβάρυνση ανά λίτρο θα είναι 5 λεπτά.

Πηγή Το Βήμα
ΔΕΗ: Διακοπές ρεύματος από τις 3 το πρωί της Δευτέρας
dehΠολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης αναμένεται να σημειώνονται από τις 3 το πρωί της Δευτέρας 20 Ιουνίου καθώς η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ξεκινά τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και τις 28 Ιουνίου. Οι συνδικαλιστές εκφράζουν την αντίθεσή τους στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση της επιχείρησης με την ιδιωτικοποίηση 17% και την παραχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτη. Ταλαιπωρία για χιλιάδες καταναλωτές, οι οποίοι θα υποχρεωθούν μέσα στην εβδομάδα να μοιράζονται το ηλεκτρικό ρεύμα με το... δελτίο.
Το Σαββατοκύριακο είχαν προηγηθεί διαδοχικές συναντήσεις της ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων Ν. Φωτόπουλος υποστήριξε ότι "οι επαφές δεν είχαν αποτέλεσμα" και σήμανε την έναρξη των κινητοποιήσεων λέγοντας πως "εμείς θα κάνουμε το χρέος μας". Πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε στον κ. Φωτόπουλο και τους υπόλοιπους συνδικαλιστές πως "με την όξυνση των αντιδράσεών τους θα έλθουν οι ίδιοι αντιμέτωποι με την κοινωνία".
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ θα προχωρήσουν σταδιακά μέσα στην εβδομάδα στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αναγκάζοντας τον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστημάτος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) και τη ΔΕΗ να προχωρούν μέσα στην εβδομάδα, ίσως και από σήμερα, σε κυλιόμενες δύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης. Την πρώτη μέρα της απεργίας, αναφέρουν κύκλοι της ΓΕΝΟΠ, αναμένεται να τεθούν εκτός λειτουργίας τέσσερις με έξι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικους ρεύματος συνολικής ισχύος 2.000 MW (μεγαβάτ). Στελέχη του ΔΕΣΜΗΕ θεωρούν ότι με δεδομένη τη ζήτηση αυτές τις μέρες που είναι 6.500 μεγαβάτ ημερησίως τα προβλήματα δεν θα είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Και αυτό επειδή η συνολική εγκαταστημένη ισχύς είναι 10.000 με 11.000 μεγαβάτ. Συνεπώς είναι εύκολο να αντικατασταθεί αυτή η ισχύς, ενώ σημειώνεται πως 2.000 μεγαβάτ υπάρχουν στο σύστημα και από τις μονάδες των ιδιωτών.
Οι συνδικαλιστές θα επιδιώξουν, λένε πηγές, να δώσουν ένα δυναμικό "παρών" και σιγά, σιγά, θα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων εργαζομένων της ΔΕΗ στην απεργία. Το αποτέλεσμα θα είναι να βγαίνουν εκτός συστήματος όλο και περισσότερες μονάδες παραγωγής.
Στη ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αρ. Ζερβός έχει σημάνει συναγερμό για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Μέχρι το βράδυ γινόντουσαν αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους διευθυντές της επιχείρησης. Κύκλοι της διοίκησης λένε ότι η ΔΕΗ θα προχωρά σε ενημέρωση των καταναλωτών για τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος που θα κάνει. Τα σημεία πληροφόρησης θα είναι η ιστοσελίδα της, ενδεχομένως θα ενεργοποιηθεί και ειδική τηλεφωνική γραμμή, ενώ θα αξιοποιηθεί και το twitter αλλά και η τεχνολογία των i - pad.
Η διοίκηση της εταιρίας δεν αποκλείεται να κινηθεί και δικαστικά κατά της απεργίας προκειμένου να κηρευχθεί παράνομη και καταχρηστική. Στο ενδεχόμενο λήψης τέτοιας απόφασης, τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΔΕΗ θα αναλάβουν, αντί της ΓΕΝΟΠ να κηρύττουν τις απεργίες.
Σημειώνεται, ότι την ερχόμενη Τετάρτη 22 του μηνός οι συνδικαλιστές ενδεχομένως, θα συναντηθούν εκ νέου με τον υπουργό Οικονομικών και ίσως και με τον υπουργό ΠΕΚΑ. Αν και πάλι δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, τότε είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους θέτοντας εκτός λειτουργίας περισσότερες μονάδες παραγωγής ρεύματος.
Συναντήσεις με υπουργούς
Μικρά "παράθυρα" για αλλαγές στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, άφησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στη συνάντηση που είχε το Σάββατο το απόγευμα με τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι "τώρα δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών. Ενδεχομένως", φέρεται να είπε, ότι "θα θέσω το ζήτημα στις επαφές που θα έχω στο Λουξεμβούργο". Πάντως ο υπουργός συζήτησε με τους συνδικαλιστές και την πιθανότητα αντί να ιδιωτικοποιηθεί το 17% της ΔΕΗ να πουληθούν μονάδες της επιχείρησης. Μάλιστα επισήμανε πως "με την είσοδο ιδιωτών θα επιτευχθεί και η ανάπτυξη". Ο υπουργός Οικονομικών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στις επικείμενες αλλαγές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης να δωθεί ιδιαίτερη προσοχή στο ασφαλιστικό της ΔΕΗ.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, στη συνάντηση με τους συνδικαλιστές, φάνηκε περισσότερος διαλλακτικός καλώντας τους σε διάλογο, χωρίς όμως να πει κάτι παραπάνω ως προς το περιθώριο αλλαγών.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Καπέλα σε απλήρωτες δόσεις
neo_xaratsi_trapezwnΙδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι πλέον οιπελάτες των τραπεζών µε κάρτες και δάνεια καθώς καραδοκούν µια σειράαπό παγίδες «νέας γενιάς» που µεταφράζονται σε επιβαρύνσεις δεκάδων ή και εκατοντάδων ευρώ.
Στις µεταφορές χρηµάτων, στην αποπληρωµή των πιστωτικών καρτών αλλά και στην καθυστέρησητων οφειλών, το τελευταίο διάστηµα οι τράπεζες ανακοινώνουν στους πελάτες τους ότι αλλάζουν τους όρους των συµβάσεων κάνοντάς τους αρκετά δυσµενέστερους. Μάλιστα, τόσο επαχθείς είναι σε κάποιες περιπτώσεις οι νέοι όροι, ώστε η Γενική Γραµµατεία Καταναλωτή δέχεται δεκάδες καταγγελίες για τις πρακτικές των τραπεζών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τράπεζας, η οποία ανακοίνωσε ότι επιβάλλει χαράτσι µέχρι 120 ευρώ τον µήνα σε όσους καθυστερούν την πληρωµή της δόσης τους. Το χαράτσι αυτόξεκινά από τα 8 ευρώ και φτάνει στα120 ανάλογα µε τον τύπο του δανείου, ενώ προστίθεται στους τόκους υπερηµερίας, τους οποίουςούτως ή άλλως πληρώνουν όσοι καθυστερούν. Συγκεκριµένα, σε επιστολή που απέστειλε η τράπεζα ενηµερώνει τους πελάτες ότι αν καθυστερήσουν για 7 ηµέρες την πληρωµή δανείων και πιστώσεων και 30 ηµέρες την πληρωµή της πιστωτικής τους κάρτας, θα πληρώσουν από8 έως 120 ευρώ ανάλογα µε τον τύπο του δανείου, αλλά ανεξάρτητα απότο ύψος της οφειλής.
Αντίστοιχα, άλλη τράπεζα ανακοίνωσε στους πελάτες της ότι µεταθέ τει νωρίτερα την ηµεροµηνία λογαριασµών των πιστωτικών τους καρτών – από τα τέλη στα µέσα του µήνα –, µε αποτέλεσµα στον πρώτο µήνα της αλλαγής οι πελάτες να έρχονται αντιµέτωποι µε διπλό λογαριασµό.
ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ. Παγίδες υπάρχουν όµως και στις µεταφορές οφειλών, οι οποίες γίνονται πιο αυστηρές και επαχθείς. Ετσι, όσοι δεν προσέξουν έγκαιρα, ενδέχεται να επιβαρυνθούν µε επιπλέοντόκους στις πιστωτικές κάρτες αλλά και επιβολή εξόδων ανοικτού δανείου σε δάνεια που έχουν εξοφληθεί αλλά δεν έχουν κλείσει.
Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η επιβολή τόκων σε όλο το ποσό της πιστωτικής κάρτας στην περίπτωση µερικής εξόφλησης. ∆ηλαδή, αν κάποιος µεταφέρει, για παράδειγµα, 3.000 ευρώ από µια άλλη τράπεζα αλλά πληρώσει µόνο τα 2.000 ή τα 2.500, στο τέλος του µήνα θα του επιβληθούν τόκοι για όλο το αρχικό χρέος, ακόµα και αν στην πραγµατικότητα οφείλει σαφώς λιγότερα χρήµατα. Το κόστος µπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό στην περίπτωση µε γάλων µεταφορών, καθώς οι τόκοι είναι της τάξεως του 18% µε 20%.
Αντίστοιχα υψηλό κόστος µπορεί να προκύψει και από τη µεταφορά οφειλών σε καταναλωτικά δάνεια. Στην περίπτωση αυτή, µόλις ο πελάτης εξοφλήσει, η τράπεζα δεν κλείνει το δάνειο αλλά το µετατρέπει σε ισόποσο ανοικτό. Αυτό σηµαίνει ότι ο δανειολήπτης µπορεί να τραβήξει άµεσα χρήµατα για να καλύψει τις ανάγκες του. Με τη διαφορά ότι, ακόµα και αν δεν το κάνει, τα ανοικτά δάνεια επιβαρύνονται µε ετήσια έξοδα, τα οποία φτάνουν τα 150 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
2 μισθοί ετησίως σε νέους φόρους
Σηµαντικές µειώσεις του πραγµατικού διαθέσιµου εισοδήµατος εκατοµµυρίων φορολογουµένων θα προκύψουν από την εφαρµογή των νέων φοροεισπρακτικών µέτρων στα οποία έχει καταλήξει το υπουργείο Οικονοµικών και πρόκειται να φέρει σύντοµα στη Βουλή µε τη µορφή εφαρµοστικού νοµοσχεδίου.
Η ειδική εισφορά «αλληλεγγύης», όπως ονοµάζεται το νέο πενταετές χαράτσι για περισσότερους από 5.000.000 φορολογουµένους, αλλά και η επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας σε περίπου 2.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων σε συνδυασµό µε τα άλλα µέτρα που προωθεί η κυβέρνηση οδηγούν εισοδήµατα σε απώλεια που φθάνει σε ορισµένες περιπτώσεις ως και δύο µισθούς ετησίως.
Αν υπολογίσει κανείς και τις οικονοµικές απώλειες που έχουν προκύψει στα νοικοκυριά από τα µέτρα που επιβλήθηκαν από τις αρχές του 2010 τότε το συνολικό κόστος ανεβαίνει δραµατικά µε «θύµατα» µισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελµατίες, αγρότες, εµπόρους κτλ. Η µόνη ευχάριστη είδηση µέσα στη λαίλαπα των νέων φοροεισπρακτικών µέτρων είναι ότι το αφορολόγητο για όλους τους πολίτες θα παραµείνει στα 12.000 ευρώ. Οµως και αυτό το µέτρο θα δεχθεί ισχυρό πλήγµα από τη σηµαντική αύξηση των τεκµηρίων διαβίωσης και τις περικοπές στις φοροαπαλλαγές κτλ. ∆ηλαδή σήµερα που κάποιος βρίσκεται κάτω από το αφορολόγητο, µε τα νέα τεκµήρια µπορεί να υποχρεωθεί να δηλώσει π.χ. 16.000 ευρώ και άρα να πληρώσει φόρο.
Από την άλλη, δηλωθέντα εισοδήµατα από 12.000 ευρώ ως 20.000 ευρώ θα φορολογηθούν µε συντελεστή 1%. Οπως διευκρίνισε στο «Βήµα» αρµόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονοµικών η εισφορά θα επιβάλλεται στο σύνολο του δηλωθέντος εισοδήµατος, δηλαδή χωρίς να αφαιρείται το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Για παράδειγµα, κάποιος που έχει ετήσιο εισόδηµα 15.000 ευρώ θα πληρώσει ειδική εισφορά 150 ευρώ (15.000 Χ 1%) και όχι 30 ευρώ (15.000 - 12.000 = 3.000 ευρώ Χ 1% = 30 ευρώ) όπως ισχύει µε την κλίµακα φορολογίας εισοδήµατος. Από τις 20.000 ευρώ ως τις 50.000 ευρώ ετήσιο εισόδηµα η ειδική εισφορά θα διαµορφωθεί σε 2%, από τις 50.000 ευρώ και άνω θα είναι 3%. Σηµειώνεται ότι αν κάποιος δηλώνει ετήσιο εισόδηµα στην Εφορία 55.000 ευρώ, η εισφορά 3% θα επιβληθεί στο σύνολο και των 55.000 ευρώ και όχι κλιµακωτά, δηλαδή δεν θα υπολογιστεί για τα πρώτα 20.000 ευρώ µε 1%, για τα υπόλοιπα 30.000 ευρώ µε 2% και τελευταία 5.000 ευρώ µε 3%. Σηµαντική µείωση κατά 50% επιβάλλεται από το υπουργείο Οικονοµικών στο αφορολόγητο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Πλέον το αφορολόγητο διαµορφώνεται στα 200.000 ευρώ, ενώ σύµφωνα µε πληροφορίες του «Βήµατος», ο συντελεστής φορολογίας για το πρώτο κλιµάκιο φορολογητέας αξίας ακινήτων (δηλαδή από 200.000 ευρώ ως 500.000 ευρώ) θα διαµορφωθεί σε 2‰ και πάνω από το ποσό αυτό θα υπάρχει κλίµακα µε τους συντελεστές φορολογίας να φθάνουν ως και 1%.
«Ψαλίδι» στις εκπτώσεις
Εκτακτη εισφορά σε όλους
Με έκτακτο φόρο από 125 ευρώ για όσους δήλωσαν εισόδηµα 12.500 ευρώ ως και 3.000 ευρώ για όσους δήλωσαν ατοµικό εισόδηµα 100.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν οι φορολογούµενοι από την εισφορά αλληλεγγύης που προβλέπεται στον φορολογικό νόµο που θα συνοδεύσει το Μεσοπρόθεσµο στη Βουλή, εκτός και αν αυτό τροποποιηθεί από τη νέα κυβέρνηση.
Παράλληλα παράγοντες του υπουργείου Οικονοµικών έχουν καταλήξει στην πρότασή τους για τις αλλαγές στις εκπτώσεις λόγω φοροαπαλλαγών. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες του «Βήµατος», όλες οι δαπάνες που εκπίπτουν σήµερα από το εισόδηµα θα αφαιρούνται πλέον κατά ένα ποσοστό από τον φόρο. Με αυτόν τον τρόπο ψαλιδίζεται σηµαντικά η φοροέκπτωση που µπορεί να απολαύσει κάποιος που δηλώνει υψηλά εισοδήµατα. Επίσης, στο υπουργείο Οικονοµικών έχουν αποφασίσει να µην καταργήσουν κάποιες από τις γνωστές φοροαπαλλαγές (τουλάχιστον προς το παρόν) αλλά να περιορίσουν το ποσοστό της έκπτωσης του φόρου στο 10% (από 20% που είναι σήµερα) ειδικά για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήµατα πάνω από ένα ποσό. Οι φοροαπαλλαγές που σήµερα εκπίπτουν από το εισόδηµα και όχι από τον φόρο είναι µεταξύ άλλων οι τόκοι στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγηθεί ως 31 ∆εκεµβρίου 2002 και οι ιατρικές δαπάνες. Οι υπόλοιπες δαπάνες, όπως είναι τα ασφάλιστρα ζωής, τα ενοίκια πρώτης κατοικίας, οι δικηγορικές δαπάνες, οι τόκοι στεγαστικών δανείων που χορηγήθηκαν µετά το 2003, το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν, τα δίδακτρα για ιδιαίτερα µαθήµατα, φροντιστήρια, το ποσό διατροφής που κατέβαλε ο ένας σύζυγος στον άλλον κτλ. συνεχίζουν να εκπίπτουν από τον φόρο αλλά σε ποσοστό χαµηλότερο του 20% αν το οικογενειακό εισόδηµα ξεπερνά για παράδειγµα τις 50.000 ευρώ. Ακόµη, θα εφαρµοστούν ειδικά επαγγελµατικά κριτήρια όπως είναι τα ενοίκια, ο συντελεστής εµπορικότητας και ο αριθµός των απασχολουµένων για τον καθορισµό των ελάχιστων ακαθάριστων εσόδων των µικροµεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελµατιών. Ουσιαστικά επανέρχονται τα αντικειµενικά κριτήρια που είχε θεσπίσει ο πρώην υπουργός Οικονοµικών κ. Αλ. Παπαδόπουλος το 1994 και καταργήθηκαν αρκετά χρόνια αργότερα για να εφαρµοστεί αποκλειστικά ο λογιστικός προσδιορισµός του εισοδήµατος.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Καταθέσεις προθεσμίας με επιτόκιο 6,3%
Συνεχίζεται η ανοδική πορεία στα επιτόκια των καταθέσεων προθεσμίας, τα οποία διαμορφώνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και ήδη ξεπερνούν το 6,3%.
Ενδεικτικό της ανοδικής τάσης που επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, λάνσαρε νέα κατάθεση 16μηνης διάρκειας στην οποία το οποίο κορυφώνεται στο 6,3%.
Το ΤΠΔ δίνει για άλλη μια φορά το σήμα για νέο γύρο ανόδου στα επιτόκια προθεσμίας. Το ελάχιστο ποσό κατάθεσης -στο νέο προθεσμιακό προϊόν- είναι τα 20.000 ευρώ και το επιτόκιο ξεκινά από το 4,2% για να αυξηθεί μέχρι το 6,3% με μέση απόδοση στο 5,21%. Το επιτόκιο στην τρίμηνη κατάθεση προθεσμίας και για ποσά από 5.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 4,5% και στο 4,65% στην 12μηνη διάρκεια.
Αυξημένες αποδόσεις προσφέρει και η Εθνική Τράπεζα, που φτάνουν έως 5,80%. Συγκεκριμένα στην κατάθεση «Μηνιαίο», το επιτόκιο διαμορφώνεται από 2,50% έως 3,30% για κατάθεση 6 μηνών και από 2,70% έως 3,40% για 1 έτος. Στην 18μηνη κατάθεση «Δώρο Εθνικής» για τις μηνιαίες περιόδους που συμπληρώνονται τον Αύγουστο, το Δεκέμβριο και τον Απρίλιο (συνολικά 4 μηνιαίες καταβολές), η απόδοση του προϊόντος είναι 5,80%.
Η Τράπεζα Κύπρου στον λογαριασμό Plus προσφέρει επιτόκιο 2,3% το πρώτο τρίμηνο και 4,5% το δεύτερο τρίμηνο (μέσο ετησιοποιημένο επιτόκιο εξαμήνου 3,40%). Επίσης στο λογαριασμό REFLEX διάρκειας 12 μηνών, το επιτόκιο αυξάνει κατά 0,25 κάθε τρίμηνο και κλιμακώνεται από το 3,25% στο 4% το τελευταίο τρίμηνο
Η Eurobank, αύξησε τα επιτόκια στην προθεσμιακή της κατάθεση «Step Up», προσφέροντας ετησιοποιημένες αποδόσεις έως 3,20% για διάρκεια 3 μηνών, έως 3,30% για διάρκεια 6 μηνών και έως 3,79% για διάρκεια 12 μηνών.
Αποδόσεις έως 4,1% υπό προϋποθέσεις προσφέρει η ΑΤΕBank. Ο λογαριασμός «ΑΤΕ Διπλασιάζω», έχει προκαθορισμένο εισαγωγικό επιτόκιο το οποίο μπορεί δύναται να διπλασιαστεί στη λήξη της χρονικής διάρκειας της κατάθεσης.
Η Alpha Bank στην κατάθεση Alpha Μηνιαία Πρόοδος 12μηνης διάρκειας το επιτόκιο ξεκινά από το 2,9% και κορυφώνεται στο 3,6% και στη 18μηνη διάρκεια ξεκινά από το 3,1% και ανεβαίνει στο 4,5% (απόδοση 3,75%).
Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει επιτόκιο 4,25% στους λογαριασμούς που ανοίγονται μέσω του winbankdirect. Και στην κατάθεση προθεσμίας 3ετούς διάρκειας Με το Παραπάνω το επιτόκιο είναι 3%, τον 1ο χρόνο, 4% τον δεύτερο και 5% τον τρίτο.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στη 15μηνη κατάθεση προθεσμίας Ανεβαίνω προσφέρει επιτόκιο που κλιμακώνεται από το 3% στο 6%.
Η Marfin Egnatia Bank στην 12μηνη κατάθεση προθεσμίας προσφέρει επιτόκιο 3,75%.
Η Εμπορική Τράπεζα προσφέρει την 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση «Emporiki ΠΡΟηγούμαι +1» με επιτόκιο 3,60% και οι τόκοι προκαταβάλλονται τον 1ο μήνα, ενώ όταν η κατα΄θεση διατηρηθεί όλο το διάστημα δίνει επιπλέον τόκους 1 μήνα και το ετησιοποιημένο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3,90%. Επίσης προσφέρει την 24μηνη κατάθεση προθεσμίας «Emporiki ΠΡΟηγούμαι +2» με επιτόκιο 3,80%, αν ο καταθέτης διατηρήσει την κατάθεση μέχρι τη λήξη της λαμβάνει επιπλέον τόκους 2 μηνών και η απόδοση διαμορφώνεται στο 4,12%.
Η Attica Bank προσφέρει επιτόκιο προθεσμίας 4,6%.
Η Proton Bank επιτόκιο έως 4,95%.
Η FBBank ετήσια μικτή απόδοση 4,815%.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Πολεοδομίες τέλος!
Αλλάζουν όλα στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο είναι έτοιμο να υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο σε μία από τις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις του.
Με τον νέο νόμο καταργούνται οι πολεοδομίες καθώς και άλλοι φορείς άσκησης πολεοδομικής πολιτικής, όπως οι Επιτροπές Αρχιτεκτονικού και Πολεοδομικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ). Την ευθύνη για την έκδοση της οικοδομικής άδειας θα έχει ο μηχανικός.
Η επίβλεψη του έργου διαχωρίζεται από τη μελέτη και την αναλαμβάνει σώμα ιδιωτών μηχανικών, υπό την εποπτεία της Περιφέρειας. Επιδιώκεται τέλος η ταχύτατη έκδοση της οικοδομικής άδειας, σε πέντε ημέρες από την υποβολή του φακέλου στην αρμόδια υπηρεσία.
Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές του επόμενου έτους, ίσως και νωρίτερα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, Νίκο Σηφουνάκη.
Αναλυτικότερα, προβλέπονται τα εξής:
Καταργούνται τα πολεοδομικά γραφεία με τη μορφή και τις αρμοδιότητες που σήμερα γνωρίζουμε.
Δημιουργείται σε κάθε καλλικρατικό δήμο Υπηρεσία Δόμησης η οποία θα δέχεται την αίτηση της οικοδομικής άδειας που θα υποβάλλεται από τον μελετητή μηχανικό και η οποία θα συνοδεύεται από το τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου, το διάγραμμα κάλυψης όπως και τα παραστατικά της τράπεζας που βεβαιώνουν πως κατατέθηκε η αμοιβή του από τον ιδιοκτήτη. Εντός τριών ημερών από την κατάθεση των παραπάνω εγγράφων, η υπηρεσία του δήμου πρέπει να δώσει τους όρους δόμησης που ισχύουν για το συγκεκριμένο ακίνητο.
Με ευθύνη του μηχανικού εκπονούνται στη συνέχεια οι απαραίτητες μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική, ενεργειακή κ.λπ.) και υποβάλλονται στην Υπηρεσία Δόμησης.
Η Υπηρεσία Δόμησης οφείλει να εγκρίνει (ή να απορρίψει) τον φάκελο εντός 5 ημερών.
Η υποβολή του φακέλου της άδειας μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά.
Μόλις ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, ο μελετητής μηχανικός πρέπει να κάνει έναρξη οικοδομής, να υποβάλει δηλαδή σχετική δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη του έργου. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει την ευθύνη να ελέγχει την ορθή εφαρμογή της οικοδομικής άδειας και σε περίπτωση παρατυπίας θα επιβάλλονται ιδιαίτερα αυστηρές κυρώσεις σε ιδιοκτήτη και μηχανικό, οι οποίες για τον τελευταίο μπορούν να φθάσουν μέχρι την αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.
Ελεγκτές
Τον ρόλο της επίβλεψης αναλαμβάνει Σώμα Ελεγκτών Δόμησης, υπό την εποπτεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το οποίο αποτελείται από ιδιώτες και το οποίο αμείβεται από τον ιδιοκτήτη της νέας οικοδομής, με την προβλεπόμενη αμοιβή επίβλεψης.
Εκτός από τις πολεοδομίες, καταργούνται οι ΕΠΑΕ και τα ΣΧΟΠ (Συμβούλια Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος). Θα αντικατασταθούν από συμβούλια αρχιτεκτόνων, στα οποία θα συμμετέχουν διακεκριμένοι αρχιτέκτονες και καθηγητές. Οι εργαζόμενοι στις πολεοδομίες είτε θα απορροφηθούν στην υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ που θα ασχοληθεί με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων είτε στους δήμους και στην περιφέρεια.
Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ
"Με το σχέδιο νόμου τελειώνει το καρκίνωμα των πολεοδομιών"
Ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στις πολεοδομίες εμφανίστηκε χθες ο Νίκος Σηφουνάκης, τις οποίες χαρακτήρισε "καρκίνωμα". Οπως είπε, τριάντα χρόνια μετά τον οικιστικό νόμο 1337/83 του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση, ούτε η αυθαίρετη δόμηση αναχαιτίστηκε ούτε η ασχήμια στις οικοδομές. Το χειρότερο, όμως, κατά τον αναπληρωτή υπουργό, υπήρξε η ουσιαστική έλλειψη ισοπολιτείας. Με το νέο σχέδιο νόμου, τόνισε, όλοι καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους - κράτος, μηχανικοί και υπηρεσίες. Κατά τον κ. Σηφουνάκη, κομβικό ρόλο στην εξυγίανση του συστήματος έκδοσης των οικοδομικών αδειών παίζει ο διαχωρισμός του εγκριτικού έργου από το εποπτικό έργο, κάτι που επιτυγχάνεται με το νέο ν/σ.
ΠΗΓΗ: Έθνος
ΙΧ: Αύξηση 10% στα τέλη κυκλοφορίας
ix_3Σοκ στον κλάδο του αυτοκινήτου αλλά και στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων προκάλεσε η αναφορά στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που αφορά τον κλάδο του αυτοκινήτου και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας, στα τεκμήρια αλλά και επιβολή έκτακτης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως οι πρόσθετες επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αλλά και στους επιχειρηματίες του κλάδου θα οδηγήσει σε ακινητοποίηση χιλιάδες αυτοκίνητα, ενώ από την άλλη μεριά χιλιάδες θα είναι τα λουκέτα που θα βάλουν τα καταστήματα εμπορίας αυτοκινήτων.
«Οχι άλλα βάρη»
Μάλιστα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ) κ. Ευριπίδης Κωνσταντινίδης στην «ΗτΣ»: «Δεν χωράει άλλα βάρη το αυτοκίνητο, είναι υπερφορολογημένο καθώς υπόκεινται σε απίστευτα υψηλή φορολογία τόσο κατά την εισαγωγή του όσο και κατά τη χρήση του από τους ιδιώτες καταναλωτές. Αλλωστε το παράδειγμα του 2009 με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα Ι.Χ. με κινητήρες άνω των 2 λίτρων telh_kykloforias_10οδήγησε 200.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ. να τα ακινητοποιήσουν καταθέτοντας τις πινακίδες κυκλοφορίας τους και βέβαια τα δημοσιονομικά έσοδα μειώθηκαν αντί να αυξηθούν όπως προσδοκούσαν τότε τα κυβερνητικά στελέχη.
Τα νέα μέτρα θα ενεργοποιήσουν ένα νέο γύρο λουκέτων για τους επαγγελματίες του κλάδου οι οποίοι θα στραφούν σε λύσεις αναρθόδοξες τόσο για τον κλάδο όσο και για τα έσοδα του κράτους που προέρχονται από το αυτοκίνητο. Θα ανθήσει το παρεμπόριο μέσω Διαδικτύου χωρίς να καταβάλλονται φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια, κ.ά. Ενώ από την άλλη μεριά οι κάθετες μονάδες θα κλείνουν η μία μετά την άλλη και στο τέλος οι εισαγωγείς θα μείνουν χωρίς δίκτυο εξυπηρέτησης».
10% πάνω
Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση για τα τέλη κυκλοφορίας του 2012 υπολογίζεται σε 10% για όλες τις κατηγορίες οχημάτων από τα οποία η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ.
Οσον αφορά στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα καταβάλλουν από 2 έως 120 ευρώ, ενώ οι κάτοχοι οχημάτων με κινητήρες άνω των 2 ή 3 λίτρων θα πρέπει να καταβάλλουν επιπλέον και την έκτακτη ετήσια εισφορά, η οποία θα κυμαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες κατά μέσο όρο ο καθένας 133 ευρώ αν το μέτρο ξεκινά από τα οχήματα με κινητήρες 2 λίτρων καθώς αφορά 150.000 ιδιοκτήτες, ενώ αν αφορά σε Ι.Χ. με κινητήρες άνω των 3 λίτρων (39.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ.) τότε κατά μέσο όρο ο κάθε ιδιοκτήτης θα καταβάλλει περίπου 512 ευρώ!
Ωστόσο το θέμα με την έκτακτη ετήσια εισφορά δεν έχει ξεκαθαριστεί επίσης άγνωστο είναι αν θα το καταβάλλουν και όσοι ιδιοκτήτες τέτοιων οχημάτων έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας καθώς ο συγκεκριμένος φόρος δεν αφορά στα τέλη κυκλοφορίας αλλά καθαρά στην ιδιοκτησία του οχήματος...
Χτύπημα
Πάντως, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η έκτακτη εισφορά θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα στη συγκεκριμένη κατηγορία αυτοκινήτων στην οποία ούτως ή άλλως οι πωλήσεις είναι σχεδόν μηδενικές, ενώ παράλληλα τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι έμποροι αλλά και οι ιδιώτες καταναλωτές θα αποτελέσουν μεγάλη ζημιά για τους πρώτους και ένα σπασμένο κουμπαρά για τους δεύτερους.
Στα ευρύματα που υπάρχουν στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και αφορούν στον κλάδο του αυτοκινήτου γίνεται επίσης αναφορά για μηδενικές αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας έως το 2015, ενώ όσον αφορά στην έκτακτη εισφορά θα ισχύσει μόνο για το 2012 καθώς τα έσοδα από τη συγκεκριμένη κατηγορία παρουσιάζονται μηδενικά για τα επόμενα 3 χρόνια.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Στα 12.000 ευρώ το αφορολόγητο - Εισφορά αλληλεγγύης για 5 χρόνια
Μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για περισσότερους από 5.000.000 φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα πάνω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Αυτό θα συμβεί λόγω της εφαρμογής της εισφοράς αλληλεγγύης για τουλάχιστον μία πενταετία. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε πριν στη λίγο στη Βουλή τους συντελεστές φορολογίας της ειδικής εισφοράς που θα πλήξει μισθωτούς, συνταξιούχους, εμπόρους, επαγγελματίες, εισοδηματίες κτλ.
Το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ παραμένει ως έχει. Δηλωθέντα εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστη 1%. Όπως διευκρίνισε στο «Βήμα» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών η εισφορά θα επιβάλλεται στο σύνολο του δηλωθέντος εισοδήματος, δηλαδή χωρίς να αφαιρείται το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Για παράδειγμα κάποιος που έχει ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα πληρώσει ειδική εισφορά 150 ευρώ (15.000 Χ 1%).
Από τις 20.000 ευρώ έως τις 50.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, η ειδική εισφορά θα διαμορφωθεί σε 2%, από τις 50.000 ευρώ και άνω θα είναι 3%.
Σημειώνεται ότι αν κάποιος δηλώνει ετήσιο εισόδημα στην εφορία 55.000 ευρώ, η εισφορά 3% θα επιβληθεί στο σύνολο και των 55.000 ευρώ και όχι κλιμακωτά, δηλαδή δεν θα υπολογιστεί για τα πρώτα 20.000 ευρώ με 1%, για τα υπόλοιπα 30.000 ευρώ με 2% και τελευταία 5.000 ευρώ με 3%.
Η φορολογία της ακίνητης περιουσίας
Σημαντική μείωση κατά 50% επιβάλλεται από το υπουργείο Οικονομικών στο αφορολόγητο του Φορου Ακίνητης Περιουσίας. Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ατομική ακίνητη περιουσία έως 400.000 ευρώ παραμένει αφορολόγητο και πάνω από το ποσό αυτό επιβάλλεται φόρος από 1 τοις χιλίοις έως 1%. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε νωρίτερα στη Βουλή ότι το αφορολόγητο διαμορφώνεται πλέον στις 200.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο συντελεστής φορολογίας διαμορφώνεται σε 2 τοις χιλίοις για αντικειμενική αξία ακινήτων από 200.000 ευρώ έως 600.000 ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό θα υπάρχει κλίμακα με τους συντελεστές φορολογίας να φθάνουν έως και 1%.
Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι δεν θα αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αφού δεν θα γίνει εφέτος η εξίσωση του φόρου με το πετρέλαιο κίνησης.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Στις 30 Ιουνίου οι δηλώσεις επαγγελματιών-επιχειρήσεων
forologikes_dhlwseis_5Παρατείνεται ως τις 30 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων που κανονικά έληγαν 15 Ιουνίου.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα και μία σειρά άλλες παρατάσεις που αφορούν τις προθεσμίες υποβολής της Οριστικής Δήλωσης Απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης, των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των υπόχρεων που ασκούν ατομικά εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και τηρούν βιβλία Α΄, Β΄ και Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ και του «Ειδικού Σημειώματος Αυτοελέγχου Φ.Π.Α.»:
Αναλυτικά οι νέες προθεσμίες υποβολής των διαφόρων εντύπων της εφορίας για επαγγελματίες και επιχειρήσεις είναι οι εξής:
- Η προθεσμία υποβολής της οριστικής δήλωσης Απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών που λήγει την 15η Ιουνίου μέχρι και την 29η Ιουλίου 2011.
- Η προθεσμία υποχρεωτικής υποβολής μέσω διαδικτύου της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης (παραγράφου 9 του άρθρου 17 του ν.3842/2010) που λήγει την 30η Ιουνίου μέχρι και την 29η Ιουλίου 2011.
- Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των υπόχρεων που ασκούν ατομικά εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και τηρούν βιβλία Α΄, Β΄ και Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ που υποχρεωτικά υποβάλλονται με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ. που λήγει την 15η Ιουνίου μέχρι και την 30η Ιουνίου 2011.
- Οι προθεσμίες υποβολής του «Ειδικού Σημειώματος Αυτοελέγχου Φ.Π.Α.» της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ 1098/04.05.2011 (ΦΕΚ 826 Β΄/ 12.05.2011), ως ακολούθως:
α) Την 4η Ιουλίου 2011, προκειμένου για υποκείμενους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 1,2.
β) Την επόμενη εργάσιμη ημέρα της προθεσμίας για τα ψηφία 1, 2, προκειμένου για υποκείμενους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 3, 4.
γ) Την επόμενη εργάσιμη ημέρα της προθεσμίας για τα ψηφία 3, 4, προκειμένου για υποκείμενους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 5, 6.
δ) Την επόμενη εργάσιμη ημέρα της προθεσμίας για τα ψηφία 5, 6, προκειμένου για υποκείμενους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 7, 8.
ε) Την επόμενη εργάσιμη ημέρα της προθεσμίας για τα ψηφία 7, 8, προκειμένου για υποκείμενους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 9, 0.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
WSJ: Αν οι Έλληνες δεν θέλουν να σωθούν...η ΕΕ θα διαγράψει το χρέος
Το ενδεχόμενο μαζικής διαγραφής χρεών από την Ελλάδα θεωρεί πιθανό ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, Άλεν Μάτιτς, σε άρθρο με τίτλο «Κι αν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να σωθούν;» όπου περιγράφει τί θα γινόταν αν οι Ελληνες αποφασίσουν ότι η έξοδος από το ευρώ είναι όχι μόνο δυνατή αλλά και επιθυμητή. Τότε ο πυρήνας της Ευρώπης οδηγούμενος από τη Γερμανία είναι σχεδόν βέβαιο, σύμφωνα με το άρθρο, ότι θα έκανε μεγάλες υποχωρήσεις συμπεριλαμβανόμενης και μαζικής διαγραφής ελληνικών χρεών. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν θα μπορέσει η Ευρωζώνη να κάνει κάτι τέτοιο χωρίς να βρεθεί στη θέση της Ιρλανδίας, να λυγίσει δηλαδή υπό το συνθλιπτικό βάρος των χρεών τρίτων.
Ο πυρήνας των χωρών της Ευρώζώνης θα πρέπει να «ζυγίσει» το κόστος του να αφήσει την Ελλάδα να πτωχεύσει σε σχέση με το κόστος διάσωσης του τραπεζικού τους τομέα. Η Ευρώπη δεν θέλει να είναι, όμως, υποχωρητική με την Ελλάδα όχι μόνο λόγω του μεγάλου κόστους αλλά και λόγω του ηθικού κινδύνου που δημιουργείται.
Θα πρέπει υπολογίσει ότι όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία θα ζητήσουν ανάλογες ελαφρύνσεις αν αυτό συμβεί με την Ελλάδα, και κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την Ευρωζώνη. Όμως, όπως έχουν αποδείξει άλλες οικονομικές κρίσεις όταν κορυφώνεται το πρόβλημα η τυπικότητα και οι κανονές παρακάμπτονται.
Γι' αυτό, όσο περισσότεροι Ελληνες πείθονται ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, τόσο καλύτερη διαπραγμάτευση θα πετύχουν με την Ευρώπη που θα πρέπει να τους αποτρέψει από το να το κάνουν.
Κι αυτό γιατί μπορεί οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και οι Φιλανδοί πολιτικοί να ανησυχούν για το πώς θα παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους τους την ανάγκη να παρέχουν ατελείωτα ποσά στην Ελλάδα, αλλά κάθε άλλη επιλογή θα είναι ακόμη χειρότερη.
Σύμφωνα με τη δήλωση του αμερικανού καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Μπάρι Έιχενγκριν η (εθελοντική) έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν «η μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων», ενώ ο αρθογράφος προβλέπει ότι αυτή η λύση θα προκαλούσε «συστημική κρίση στην ευρωζώνη».
Αντίθετα, για τους Ελληνες η έξοδος από το ευρώ μοιάζει περισσότερο επιθυμητή όσο η ύφεση γίνεται μεγαλύτερη για την παραμονή τους σε αυτό. «Το προ δεκαετίας παράδειγμα της Αργεντινής συγκεντρώνει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον» υπενθυμίζοντας ότι, πριν κηρύξει στάση πληρωμών η Αργεντινή, η οικονομία της είχε συρρικνωθεί κατά 8,4% τα προηγούμενα τρία χρόνια.
Όμως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ αυτή τη χρονιά. «Τρία χρόνια μετά την πτώχευση η Αργεντινή είχε ήδη επιστρέψει στους προ της κρίσης ρυθμούς ανάπτυξης. Η ελληνική οικονομία αντίθετα θα βρεθεί στα προ του 2008 επίπεδα ανάπτυξης στο τέλος του 2016».
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Φορολογούνται οι αγορές με εταιρικές πιστωτικές κάρτες
Ως εισόδημα και μάλιστα που θα φορολογείται με τη φορολογική κλίμακα θεωρούνται οι προσωπικές και οικογενειακές δαπάνες στελεχών και υπαλλήλων επιχειρήσεων που καλύπτονται από εταιρικές πιστωτικές κάρτες.
Με αφορμή σχετικά ερωτήματα που υπεβλήθησαν στο υπουργείο Οικονομικών για το συγκεκριμένο θέμα, η αρμόδια διεύθυνση φορολογίας εισοδήματος απαντά τα εξής:
Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες είναι το εισόδημα που προκύπτει κάθε ένα οικονομικό έτος από μισθούς, ημερομίσθια, επιχορηγήσεις, επιδόματα, συντάξεις και γενικά από κάθε παροχή που χορηγείται περιοδικά με οποιαδήποτε μορφή είτε σε χρήμα είτε σε είδος ή άλλες αξίες για παρούσα ή προηγούμενη υπηρεσία ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, το οποίο αποκτάται από μισθωτούς γενικά και συνταξιούχους.
Ειδικότερα, στα εισοδήματα αυτά περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες παροχές:
α) η αξία των αγαθών που αντιπροσωπεύουν οι χορηγούμενες «δωροεπιταγές»,
β) η αξία των χορηγούμενων διατακτικών για την αγορά αγαθών από συμβεβλημένα καταστήματα, με την εξαίρεση των διατακτικών τροφής για εργαζόμενους μέχρι ποσού έξι (6) ευρώ ανά διατακτική,
γ) το ποσό του καταβαλλόμενου ενοικίου, καθώς και του τεκμαρτού ενοικίου όπως αυτό προσδιορίζεται με βάση το άρθρο 22 του Κ.Φ.Ε., για παροχή κατοικίας,
δ) το καταβαλλόμενο ποσό για οικιακό προσωπικό,
ε) τα επιδόματα θέσεως και ευθύνης και
στ) ποσοστό της Εργοστασιακής Τιμολογιακής Αξίας (ΕΤΑ) του έτους πρώτης κυκλοφορίας αυτοκινήτων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση στ΄ της ίδιας παραγράφου άρθρου και νόμου.
Επίσης με αποφάσεις του Αρείου Πάγου κάθε παροχή που καταβάλλεται τακτικώς στο μισθωτό, ως αντιπαροχή, για την εργασία που αυτός παρέχει, αποτελεί μισθό, εκτός αν μία παροχή, αποβλέπει αποκλειστικά στην κάλυψη δαπανών ή αποκατάσταση ζημιών του μισθωτού κατά την εκτέλεση της εργασίας του, οι οποίες ως εκ του είδους τους, βαρύνουν τον εργοδότη, οπότε η παροχή αυτή δεν έχει τον χαρακτήρα του ανταλλάγματος για την εργασία που παρέχεται από το δικαιούχο.
Στην πράξη πολλές επιχειρήσεις χορηγούν σε στελέχη και υπαλλήλους τους εταιρικές πιστωτικές κάρτες τις οποίες οι τελευταίοι τις χρησιμοποιούν προκειμένου να καλύψουν προσωπικές και οικογενειακές τους δαπάνες.
Με βάση τα παραπάνω, η παροχή της χρήσης εταιρικών πιστωτικών καρτών σε στελέχη και υπαλλήλους επιχειρήσεων για την κάλυψη προσωπικών και οικογενειακών τους δαπανών και όχι για την κάλυψη δαπανών για υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί, αποτελεί πρόσθετη παροχή υπέρ αυτών των στελεχών και υπαλλήλων η οποία προσαυξάνει το εισόδημά τους από μισθούς και φορολογείται με τις γενικές διατάξεις του ΚΦΕ ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα