Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Τελεσίγραφο -με την απειλή της άτακτης χρεοκοπίας- στην Ελλάδα
Στον «αέρα» και υπό την απειλή της άτακτης χρεοκοπίας βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα, με αφορμή τις επιπλοκές που διαπιστώνονται στη συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Τα αγκάθια της διασφάλισης του «εθελοντικού» χαρακτήρα και του «υψηλού» ποσοστού συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων έχουν καταστήσει αβέβαιη την τελική έκβαση των διαβουλεύσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 100 δισ. ευρώ.
Πηγές της τρόικας διαμηνύουν στις ελληνικές αρχές ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί για το ελληνικό PSI, δεν υπάρχουν, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, εγγυήσεις ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε εθελοντική συμφωνία με υψηλό επίπεδο συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων.
Ενδεικτικό των δυσκολιών που έχουν προκύψει είναι ότι οι ίδιες πηγές αρνούνται πλέον να επιβεβαιώσουν ότι παραμένει ο στόχος των 30 δισ. ευρώ ως κίνητρο προς τους ομολογιούχους για τη συμμετοχή τους στο PSI. Μάλιστα, διαπιστώνοντας τις καθυστερήσεις και τις ελλείψεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, η τρόικα προειδοποιεί -σε αυστηρό τόνο- την Αθήνα ότι θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να μη θεωρεί δεδομένη τη νέα βοήθεια.
«Να το κατανοήσετε»
«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα είναι πρόθυμα να δώσουν στην Ελλάδα το τεράστιο αυτό ποσό που ανέρχεται σε δεκάδες δισ. ευρώ, χωρίς πρώτα να έχουν πειστεί ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο», είναι η ξεκάθαρη θέση της τρόικας, η οποία διαμηνύει πως «είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να το κατανοήσουν αυτό».
Εξάλλου, με τελεσίγραφό της προς την Ελλάδα, η τρόικα ξεκαθαρίζει ότι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τη νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης επίσκεψής της, που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Ιανουαρίου.
Πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα χαρακτήριζε τις συζητήσεις «θυελλώδεις» και για τον λόγο αυτόν, όπως σημείωνε, κρίθηκε αναγκαίο, μετά τις συζητήσεις στην Αθήνα, να διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση μεταξύ των εκπροσώπων των ιδιωτικών τραπεζών την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα σκληρή στάση τηρεί το ΔΝΤ που δεν επιδεικνύει πνεύμα συμβιβασμού και εμφανίζεται με μεγάλες απαιτήσεις στο θέμα των εγγυήσεων για τους ιδιώτες.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Στην ¨παγίδα΄ των τεκμηρίων 1,3 εκατ. φορολογούμενοι
Στην «παγίδα» των νέων τεκμηρίων διαβίωσης ή αντικειμενικών δαπανών που θεσπίστηκαν με το νόμο 3842/2010 «πιάστηκαν» φέτος περισσότεροι από 1,3 εκατ. φορολογούμενοι. Τα εισοδήματα που δήλωσαν ήταν μικρότερα σε σχέση με τα τεκμαρτά εισοδήματα.
Οι φορολογούμενοι αυτοί δήλωσαν εισόδημα συνολικού ύψους 5,8 δισ. ευρώ ή 4.400 ευρώ κατά μέσο όρο ενώ με την εφαρμογή των ετήσιων αντικειμενικών δαπανών το συνολικό εισόδημά τους ανέβηκε στα 11,5 δισ. ευρώ ή 8.800 ευρώ κατά μέσο όρο, δηλαδή διπλασιάστηκε.
Με την ενεργοποίηση των νέων τεκμηρίων διαβίωσης πολλοί φορολογούμενοι αναγκάστηκαν να δηλώσουν υψηλότερα εισοδήματα αν και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι:
- Οι γιατροί δήλωσαν κατά μέσο όρο ετήσιο εισόδημα 52.500 ευρώ, οι οδοντίατροι 28.800 ευρώ, τα κομμωτήρια 5.700 ευρώ, τα μπαρ 7.600 ευρώ, τα εστιατόρια 10.200 ευρώ και οι υδραυλικοί δήλωσαν κατά μέσο όρο εισόδημα 9.800 ευρώ.
Το 2010 που ίσχυαν ηπιότερα τεκμήρια είχαν «πιαστεί» στην «παγίδα» τους μόλις 105.000 φορολογούμενοι. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα ύψους 460 εκατ. ευρώ ενώ με τα τεκμήρια τα εισοδήματα αυξήθηκαν στα 950 εκατ. ευρώ.
To 2012 τα τεκμήρια διαβίωσης «δαγκώνουν» ακόμη περισσότερο αφού είναι αυξημένα από 10% έως και 70%. Τα νέα τεκμήρια διαβίωσης ισχύουν για τα εισοδήματα του 2011 και θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2012. Φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα ακόμη και κάτω από το «κουστουρεμένο» αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, οι οποίοι κατοικούν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και παράλληλα διαθέτουν ένα αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού θα βρεθούν αυτομάτως πάνω από το νέο αφορολόγητο όριο και θα πρέπει να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου εισοδήματος στην εφορία αφού θα φορολογηθούν για το εισόδημα που προκύπτει βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης και όχι για το πραγματικό. Ο συνδυασμός του μειωμένου αφορολογήτου και των αυξημένων τεκμηρίων αναμένεται να υποχρεώσει κάθε φορολογούμενο να εμφανίσει τεκμαρτό εισόδημα που υπόκειται σε φόρο.
Για παράδειγμα χαμηλόμισθος με ετήσιο 4.858 ευρώ κατοικεί σε μονοκατοικία 50 τ.μ. στο χωριό. Με το σύστημα των τεκμηρίων το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο ανέρχεται σε 6.520 ευρώ (3.520 ευρώ για την κατοικία και 3.000 ευρώ το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης). Ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί για το τεκμαρτό εισόδημα των 6.520 ευρώ το οποίο υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και θα κληθεί να πληρώσει φόρο 152 ευρώ ενώ μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητος με βάση το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Οι οριστικές αποφάσεις για το χαράτσι στα ακίνητα - Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή - Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί το τέλος
Με εντολή των προϊσταμένων των κατά τόπους εφοριών θα μειώνεται το «χαράτσι» επί των ακινήτων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και σε όσους βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, ενώ η πληρωμή του φόρου το 2012 θα γίνει σε 5 ισόποσες δόσεις μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Παράλληλα, σε περίπτωση που το ετήσιο τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών έχει υπολογιστεί λάθος, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να το πληρώσουν κανονικά εφέτος και ο συμψηφισμός θα γίνει στις 31 Μαρτίου 2012. Η διαφορά του φόρου θα επιστραφεί στον φορολογούμενο με τον επόμενο λογαριασμό. Αυτό προβλέπεται σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 16 Δεκεμβρίου 2012.
Στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζουν την υπουργική απόφαση βάσει της οποίας θα συσταθούν ειδικές επιτροπές οι οποίες θα εισηγούνται κατά περίπτωση στον προϊστάμενο της εφορίας για το αν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται μείωση του φόρου ή πλήρη απαλλαγή.
Οι τριμελείς επιτροπές που είχαν αρχικά εξαγγελθεί και προβλεφθεί στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελούνται μόνο από εφοριακούς και υπαλλήλους των Δήμων και αυτό διότι οι αστυνομικοί εξαιρέθηκαν από την εν λόγω διαδικασία.
Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία περιλαμβάνει κατεπείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 και του Κρατικού Προϋπολογισμού έτους 2011 προβλέπεται ακόμη παράταση για ένα έτος η ισχύς της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να προστατευθούν, ενόψει της συνεχιζόμενης κρίσης και ύφεσης της οικονομίας, οι δανειολήπτες που δεν δύνανται να αντιμετωπίσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Το ποσό του χρέους μέχρι το οποίο μπορούν να εξαιρεθούν ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.
Οι τελικές αλλαγές στο χαράτσι στα ακίνητα
Για τα ακίνητα τα οποία δεν έχουν οικιακή χρήση και με εμβαδόν δομημένης ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων, ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους υπολογίζεται μειωμένος κατά 30% για το άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων τμήμα και κατά 60% για το άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων τμήμα του ακινήτου.
Ακόμη, το ποσό του τέλους που καταβάλλεται για το έτος 2011 και υπολογίστηκε βάσει των στοιχείων του εμβαδού της δομημένης επιφάνειας, της τιμής ζώνης και της παλαιότητας του ακινήτου που ήταν γνωστά στη ΔΕΗ ή στους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011, επανυπολογίζεται με βάση γεγονότα που αποδεικνύονται από στοιχεία που προσκομίζει ο υπόχρεος ότι συνέτρεχαν κατά την ως άνω ημερομηνία και με βάση τα οποία, αν ήταν γνωστά στη ΔΕΗ ή στους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος, θα υπολογιζόταν κατά την παραπάνω ημερομηνία το τέλος ακίνητης περιουσίας.
Αν το τέλος που προκύπτει με βάση τα παραπάνω στοιχεία είναι μικρότερο από το τέλος που λογίστηκε, η διαφορά αφαιρείται από το τέλος που αναλογεί στο ακίνητο για το έτος 2012. Στις περιπτώσεις που προκύπτει αρνητική διαφορά, το ποσό επιστρέφεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος με τον επόμενο λογαριασμό. Ο συμψηφισμός πραγματοποιείται με το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. του υπόχρεου κατά την 31η Μαρτίου 2012.
Το τέλος βαρύνει για μεν το έτος 2011 τον κατά την 17.9.2011 κύριο του ακινήτου και σε περίπτωση επικαρπίας τον επικαρπωτή, για δε το έτος 2012 τον κατά την 31.3.2012 κύριο ή επικαρπωτή αντίστοιχα.
Ειδικά για το έτος 2012, για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνεται υπόψη το εμβαδόν της δομημένης επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, όπως αυτά αναγράφονται στο λογαριασμό της Δ.Ε.Η. ή των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος με βάση τα οποία λογίζεται κατά την 31.3.2012 το τέλος ακίνητης περιουσίας.
Εξαιρούνται του τέλους ακινήτων οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και οι κοινόχρηστοι χώροι των κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και κάμπινγκ) που αφορούν στους χώρους προσέλευσης, υποδοχής και υγιεινής, οι οποίοι προσδιορίζονται σε ποσοστό 35% της συνολικής επιφάνειας της ξενοδοχειακής επιχείρησης.
Χαμηλό συντελεστή 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακίνητων στην περίπτωση που οι ίδιοι ή πρόσωπο που τους βαρύνει φορολογικά παρουσιάζει αναπηρία σε ποσοστό από 80% και άνω, και προκειμένου για πρόσωπα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, ποσοστό από 67% και άνω.
Ο μειωμένος συντελεστής του τέλους που ισχύει κατά τα ανωτέρω για τους ανάπηρους ή πρόσωπα που βαρύνονται με ανάπηρο καθώς και σε πολύτεκνους, εφαρμόζεται και στην περίπτωση που η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα στον ή στη σύζυγο του ή της δικαιούχου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων. Τα ανωτέρω ισχύουν υπό τον όρο ότι πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις του μειωμένου τέλους και ότι η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας και των δύο συζύγων δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, τα οποία προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Ειδικά για τους πολύτεκνους, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και όταν κύριος ή επικαρπωτής της κύριας και ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων της, υπό τον όρο ότι πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις του μειωμένου τέλους και επιπλέον ότι η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του πολύτεκνου και των προστατευόμενων τέκνων δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, τα οποία προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου το υπουργείο Οικονομικών βάζει τέλος στα σενάρια που ήθελαν το χαράτσι των ακινήτων το 2012 να μην εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Αναφέρεται, λοιπών, σαφώς ότι το ειδικό τέλος συνεισπράττεται από τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για το έτος 2011 σε 2 ισόποσες δόσεις που εκδίδονται από αυτούς από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 και για το έτος 2012 σε 5 ισόποσες δόσεις που εκδίδονται από αυτούς, από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013.
Η καταβολή του ειδικού τέλους ρυθμίζεται κατά τον ίδιο τρόπο με την καταβολή του ποσού για την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, εφόσον η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν σε διακανονισμό ή ρύθμιση με τους καταναλωτές για την εξόφληση των λογαριασμών.
Το ειδικό τέλος ακινήτων γίνεται ληξιπρόθεσμο για το Δημόσιο και άρα μπορεί να εφαρμόσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης το υπουργείο Οικονομικών εφόσον έχουν περάσει 4 μήνες από τη λήξη προθεσμίας εξόφλησης του λογαριασμού.
Η έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος και η εκτέλεση της εντολής διακοπής μπορεί να αναστέλλονται με πράξη του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., η οποία είναι αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματος, στις εξής περιπτώσεις:
α) Αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας του χρήστη του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ή προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους.
β) Αν ο κύριος του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το τέλος είναι και χρήστης του και διαβιεί υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, πλην του ακινήτου για το οποίο ζητείται η εξαίρεση και κρίνεται ότι η καταβολή του τέλους στις προθεσμίες που προβλέπονται θα θέσει, ενόψει των συνθηκών υπό τις οποίες διαβιεί, σε προφανή άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου ή προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά.
Τέλος, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., η οποία είναι αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματος, είναι αποκλειστικά αρμόδιος για τη διαπίστωση αν ο φορολογούμενος που έχει πραγματοποιήσει αίτηση ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Οι πράξεις του προϊσταμένου της ΔΟΥ, θετικές ή απορριπτικές, κοινοποιούνται στον αιτούντα και στη Δ.Ε.Η. ή στον εναλλακτικό προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος κατά περίπτωση.
Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., αν διαπιστώσει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις μπορεί, εκτός από την αναστολή διακοπής του ρεύματος, να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις, είτε και τον περιορισμό του τέλους μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Mέτρα-εξπρές τον Iανουάριο, ο χρόνος τελειώνει
Δριμύτερη και με απαίτηση να ληφθούν δραστικά μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι τη λήξη της θητείας της, είναι αποφασισμένη να επιστρέψει η «τρόικα» στις 15 Iανουαρίου του νέου έτους, για την πρακτική πλέον εφαρμογή των δεσμεύσεων από τη χώρα μας.
Oι διαβουλεύσεις της τρόικας με κυβερνητικά στελέχη και κόμματα, που ολοκληρώθηκαν χτες μέσα σε βαρύ κλίμα, κατέδειξαν ότι στους σχεδιασμούς των δανειστών μας δεν έχουν θέση οι εκτιμήσεις τόσο του υπουργού Oικονομικών Eυάγγ. Bενιζέλου -αλλά και άλλων κυβερνητικών στελεχών του ΠAΣOK- ότι τα όποια μέτρα θα ληφθούν μετά τις εκλογές από κυβέρνηση με νωπή εντολή όσο και οι ανάλογες θέσεις της N.Δ., που θεωρεί ότι τα όποια μέτρα θα παρθούν μετά το Mάρτιο και την ετυμηγορία της κάλπης και πάντως μέχρι τον προσεχή Iούνιο από μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση.
Οι απρόθυμοι
Tη συμμαχία των... απρόθυμων να ευθυγραμμιστούν με την «οδηγία» της τρόικας για άμεση λήψη μέτρων από την παρούσα κυβέρνηση συμπληρώνει και ο τρίτος εταίρος των συμμετεχόντων στην κυβέρνηση - ο ΛA.O.Σ.
Σε αντίθεση με τις κομματικές απροθυμίες και παραφωνίες, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επιμένει να κινείται στην κατεύθυνση, του να λειτουργήσει άμεσα η κυβέρνηση, που εμφανώς το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει συμπτώματα ακυβερνησίας. Mάλιστα εκπρόσωπος των τροϊκανών διαπίστωνε ότι σεβαστός αριθμός υπουργών κάνει ένα είδος «λευκής απεργίας», την ώρα που η πλειοψηφία της «στρατιάς» των αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών παραμένει χωρίς ευθύνες και έργο.
«Ο,τι απαιτείται θα γίνει»
Συνεπώς, μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού το βράδυ της περασμένης Tετάρτης στην ομιλία του στο Eλληνοαμερικανικό Eπιμελητήριο στην ανάγκη για πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμπεριληφθεί στις προγραμματικές δεσμεύσεις και συμφωνηθεί με τους εταίρους.
«Eάν αποδειχτεί στην πράξη ότι η έως τώρα υλοποίηση της πολιτικής δεν κατόρθωσε να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και να προωθήσει έγκαιρα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της χώρας», υπογράμμιζε ο κ. Παπαδήμος, με αποδέκτες τόσο στο εξωτερικό όσο και στους πολιτικούς σχηματισμούς που τον στηρίζουν, και παραπέμπουν την αυτονόητη κυβερνητική δράση στις ελληνικές καλένδες.
Oι πληροφορίες επιμένουν πως η τρόικα έθεσε στις συναντήσεις της με τους αρμόδιους υπουργούς και τα κόμματα με σαφήνεια πως είναι επείγουσα ανάγκη η λήψη μέτρων αμέσως μετά τις γιορτές τόσο για την υλοποίηση των αμοιβαίων δεσμεύσεων ενόψει της δανειακής σύμβασης όσο και για την κάλυψη των αποκλίσεων σε ό,τι αφορά στους στόχους για το 2011.
Ζητήματα - «κλειδιά»
«Δεν είναι δυνατόν να προσδοκά η Eλλάδα μια βοήθεια-μαμούθ, αγνοώντας ότι υπάρχει το μεσοπρόθεσμο, το επικαιροποιημένο μνημόνιο, ενώ ψηφίστηκε μόλις προ ημερών και ο προϋπολογισμός» σημείωνε παράγοντας με νόημα. Σε ζητήματα-κλειδιά όπως το πρόγραμμα «μη εθελοντικής απομάκρυνσης» χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων -όπως το διατύπωσε ο κ. Tόμσεν στην ομιλία του στο Eλληνοαμερικανικό Eπιμελητήριο- δεν πρόκειται να υπάρξει ανοχή μετά μάλιστα και την αποτυχία του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.
Tην ίδια περίοδο η απαίτηση θα είναι να αρθούν επιτέλους οι «αστερίσκοι» στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που «σέρνεται» εδώ και μήνες. O εκπρόσωπος του ΔNT μάλιστα στην ίδια παρέμβασή του στο Eλληνοαμερικανικό Eπιμελητήριο όχι τυχαία αναφέρθηκε στην ανάγκη ευρείας πολιτικής συναίνεσης για την εφαρμογή αυτών των μέτρων, που ήδη διασφαλίζεται με τη στήριξη αυτής της κυβέρνησης.
Oι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως εδραιώνεται η πεποίθηση στους απεσταλμένους της «τρόικας» ότι παρά τις πιέσεις το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν είναι πλέον σε θέση να αντεπεξέλθει το δύσκολο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που απαιτείται πλέον σε μηδενικό χρόνο. Eνδεικτικά αναφέρθηκε ότι κατά τη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Mεταρρύθμισης Δημ. Pέππα, όταν τέθηκε το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας, η συζήτηση «κόλλησε» για πολλοστή φορά στο λεγόμενο «πολιτικό κόστος» της αξιολόγησης αυτών που πρέπει να μείνουν ή να φύγουν. Aν πάντως κάτι ξεχώρισε σε αυτήν τη φάση είναι η σαφώς πιο αρνητική και επιφυλακτική στάση του ΔNT στις εσωτερικές εξελίξεις όπως διαγράφονται και μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου. H απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης είχε γίνει ύστερα από μια θυελλώδη συζήτηση στο ΔNT, με τον εκπρόσωπο της Bραζιλίας να αποχωρεί, αλλά και άλλους εκπροσώπους να θέτουν πλέον αυστηρές προϋποθέσεις για τα επόμενα βήματα. H θέση του ΔNT άλλωστε ενισχύθηκε και με την πρόσφατη απόφαση των ηγετών της E.E. στις 8 Δεκεμβρίου, αφού πλέον εμπλέκεται πιο αποφασιστικά στους μηχανισμούς βοήθειας που αποφάσισαν οι Bρυξέλλες.
Παρ' όλα αυτά, στην Eυρώπη εξακολουθεί ακόμα να κυριαρχεί η ευφορία από το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου και η αίσθηση ότι θα προχωρήσουν οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν ενόψει του PSI και του επικείμενου νέου δανείου-μαμούθ. Για την προσγείωση στη σκληρή ελληνική πραγματικότητα, όπως καταγράφηκε από τις συναντήσεις της τρόικας, θα υπάρξει τα προσεχή 24ωρα επίσκεψη επιτελών του ΔNT στις Bρυξέλλες, με προφανή στόχο την ευθυγράμμιση στη σκληρή γραμμή διαπραγμάτευσης τον Iανουάριο.
Διαφοροποίηση και αυτοκριτική
Mια σημαντική αλλαγή τακτικής -που ενέχει και ψήγματα αυτοκριτικής- σημειώθηκε κατά την παρουσία της τρόικας στη χώρα μας. Ήταν η πρώτη φορά που δημόσια δηλώθηκε πως τα νέα μέτρα δεν θα πρέπει να αφορούν σε περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ επισημάνθηκε η επείγουσα ανάγκη ρευστότητας στην αγορά και η δραστική μείωση των δαπανών. H τρόικα δεν έκρυψε τη δυσφορία της για τις δηλώσεις υπουργών, από την περασμένη εβδομάδα, ότι κομίζει μέτρα για νέες περικοπές σε μισθούς και οι εκπρόσωποί της αισθάνθηκαν την ανάγκη να δώσουν διευκρινίσεις γι' αυτό. Παράλληλα, οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι είναι ένα μεγάλο ζήτημα η ανοχή στις μεθόδους της προηγούμενης κυβέρνησης, ιδιαίτερα στην παραβίαση του κανόνα «δύο τρίτα από περικοπές δαπανών και ένα τρίτο από εισπρακτικά μέτρα -που θέσπιζε το αρχικό μνημόνιο- αλλά και την αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και «παράθυρο» για άρση μονιμότητας
Πέραν πάσης αμφιβολίας επιβεβαίωσε χθες ο Δημήτρης Ρέππας ότι έρχονται απολύσεις στο Δημόσιο τα επόμενα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε «παράθυρο» για άρση της μονιμότητας μέσω της επόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης. Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας θα ανταποκριθεί πλήρως στη δέσμευση που έχει αναλάβει για απομάκρυνση 150 χιλιάδων υπαλλήλων ως το 2015, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι από τη διαδικασία αυτή θα εξαιρεθούν οι περίπου 350.000 εκπαιδευτικοί και ένστολοι. Κατά συνέπεια ο «πέλεκυς» αφορά τους υπόλοιπους, από τους περίπου 680 χιλιάδες υπηρετούντες στο στενό δημόσιο, κάτι που πρακτικά συνεπάγεται θα αποχωρήσουν περίπου οι μισοί! Μοναδική προϋπόθεση όπως είπε ο κ. Ρέππας είναι ότι οι απομακρύνσεις θα γίνουν ύστερα από αξιολόγηση.
«Συζητάμε τα πάντα» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δηλώνοντας ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόταση μπορεί να συμβάλει προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης του κράτους αν και, όπως τόνισε στην τελευταία συνάντηση που είχε με την τρόικα, δεν του ζητήθηκαν απολύσεις. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «το θέμα υπάρχει εν σπέρματι», ενώ παραπέμποντας στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας, πρόσθεσε με νόημα ότι «αυτοί συνήθως μιλάνε στο τέλος».
Παράταση
Παραδεχόμενος στην ουσία το ναυάγιο της εφεδρείας στο Δημόσιο -αφού όπως είπε μόνο 10 χιλιάδες υπάλληλοι μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει εκ των οποίων μόλις το 10% εντασσόμενοι σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και όχι μέσω κανονικής συνταξιοδότησης- άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση του χρόνου της εφεδρείας, διεύρυνση των ορίων ηλικίας για προσυνταξιοδότηση, ή και υπαγωγής σε αυτή κατηγοριών εργαζομένων που δεν είχαν ενταχθεί. Σε αυτούς, σημειώνεται, ανήκαν μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι απασχολούμενοι στο ΕΣΥ. Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι η αρχική δέσμευση αφορούσε την αποχώρηση 30 χιλιάδων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους αν και, όπως είπε ο υπουργός, ο βασικός στόχος ήταν να δοθεί το μήνυμα ότι «δεν υπάρχουν κάστρα και ταμπού». Για το λόγο αυτό, όπως σημείωσε, και όχι τόσο για τα αποτελέσματά της η εφαρμογή της εφεδρείας αποτελεί ένα δραστικό μέτρο.
Πάντως σε ό,τι αφορά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις και αν η τρόικα θα τις αποδεχθεί στον αριθμό των αποχωρήσεων, ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι αυτές ήταν απόρροια της ανακοίνωσης του μέτρου της εφεδρείας, αφού στην πλειοψηφία τους οι αιτήσεις έγιναν από τις 6 Οκτωβρίου οπότε και κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο.
Αν και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φιλοδοξούν ότι ο αριθμός των 150 χιλιάδων απομακρύνσεων υπαλλήλων θα καλυφθεί κυρίως μέσω των συνταξιοδοτήσεων και της αυστηρής εφαρμογής της ποσόστωσης στις προσλήψεις, προσμετρώντας μάλιστα και τις αποχωρήσεις του 2010, ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν και νέα κύματα εφεδρείας και απολύσεων, αφού όμως προηγηθεί η αξιολόγηση δομών και προσώπων. Όπως είπε ο κ. Ρέππας με στόχο ένα επιτελικό κράτος ήδη εργάζονται οι επιτροπές αναδιοργάνωσης των υπουργείων για την αξιολόγηση των δομών ώστε να αποφασισθεί ποιες από αυτές μπορούν να συμπτυχθούν ή να καταργηθούν, χωρίς να αποκλείονται και οι καταργήσεις μη ωφέλιμων οργανισμών με μεταφορά οργανικών θέσεων εάν και εφόσον όμως κριθεί ότι είναι χρήσιμες. Εντός του επόμενου έτους θα πραγματοποιηθεί και η αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού, κάτι που θα επιτρέψει σε περίπτωση που απαιτηθούν επιπλέον απομακρύνσεις αυτές να μη γίνουν με οριζόντια κριτήρια, όπως συνέβη με την εφεδρεία.
Αδικίες
Όπως παραδέχθηκε άλλωστε ο υπουργός «τα αποτελέσματα της εφεδρείας δεν ήταν καλύτερα», ενώ έκανε λόγο για ανισότητα, αδικία και ανορθολογισμό στην εφαρμογή του μέτρου. Τους προβληματισμούς αυτούς μάλιστα τους εξέφρασε χθες ο κ. Ρέππας και στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον επικεφαλής της task force Χ. Ράιχενμπαχ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν στην παρούσα φάση η απομάκρυνση υπαλλήλων μπορεί να γίνει μόνο μέσω οργανικών θέσεων, λόγω και της συνταγματικής προστασίας που υπάρχει για τους απασχολούμενους στο Δημόσιο, ο κ. Ρέππας δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε ακόμη και σε άρση της απόλυτης προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2013.
Bολές για την εφεδρεία
Tο ναυάγιο της εφεδρείας, αλλά και της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Yπουργικού Συμβουλίου.
H παραδοχή ότι ο αριθμός των εφέδρων δεν θα ξεπεράσει τις 10 χιλιάδες άναψε τα αίματα με τους υπουργούς να στρέφουν τα βέλη τους κατά του Δημ. Pέππα αλλά και του προκατόχου του Γ. Pαγκούση τον οποίο κατηγόρησαν για απογραφή-«μαϊμού» που δεν τους επιτρέπει να έχουν σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει στο Δημόσιο.
Αξιολόγηση Εντός του επόμενου έτους θα πραγματοποιηθεί και η αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού, κάτι που θα επιτρέψει σε περίπτωση που απαιτηθούν επιπλέον απομακρύνσεις αυτές να μη γίνουν με οριζόντια κριτήρια, όπως συνέβη με την εφεδρεία.
Επιτροπές Όπως είπε ο κ. Ρέππας με στόχο ένα επιτελικό κράτος ήδη εργάζονται οι επιτροπές αναδιοργάνωσης των υπουργείων για την αξιολόγηση των δομών ώστε να αποφασισθεί ποιες από αυτές μπορούν να συμπτυχθούν ή να καταργηθούν.
Αναθεώρηση Ο κ. Ρέππας δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε ακόμη και σε άρση της απόλυτης προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2013.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Προωθείται η κατάργηση του «άρθρου 99»
Σε σύσκεψη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε με τους αρμόδιους εισαγγελείς για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, αποφασίστηκε να κλείσουν τα παράθυρα της νομοθεσίας που επιτρέπουν στους φοροφυγάδες και μεγαλοοφειλέτες να «ξεγλιστρούν».
Σε σύσκεψη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε με τους αρμόδιους εισαγγελείς για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, αποφασίστηκε να κλείσουν τα παράθυρα της νομοθεσίας που επιτρέπουν στους φοροφυγάδες και μεγαλοοφειλέτες να «ξεγλιστρούν». Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η κατάργηση της επίμαχης ρύθμισης του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα, η οποία έχει αποτελέσει μέχρι στιγμής τροχοπέδη στην επιβολή των προβλεπόμενων ποινικών κυρώσεων.
Παράλληλα, οι εισαγγελείς ζητούν από την πολιτεία άμεσα μέτρα που να διευκολύνουν και να μην προκαλούν κωλύματα στη διαδικασία επιβολής του αυτοφώρου, όπως συνέβη με δεκάδες επιχειρηματίες που ενώ συνελήφθησαν για υπέρογκα χρέη προς το Δημόσιο, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να αποδώσουν ούτε ένα ευρώ για τις οφειλές τους.
Επιεικής μεταχείριση
Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι υπήρξε ίσως και επιεικής δικαστική μεταχείριση των παραβατών με την επιβολή των χαμηλότερων από τις προβλεπόμενες ποινές, ενώ επισημάνθηκε η αδυναμία να ερευνηθεί άμεσα από τον ελεγκτικό μηχανισμό κατά πόσον ο διωκόμενος φοροφυγάς είναι πράγματι φτωχός, όπως εμφανίζεται στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 ή αν διάγει πολυτελή βίο και υποκρύπτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία πίσω από εταιρείες «οφσόρ».
Επισημαίνεται ότι για να «τρέξουν» οι φορολογικές δίκες θα εκδικάζονται από μονομελείς κυρίως συνθέσεις, θα επιδιωχθεί να μετατραπούν σε κακούργημα και άλλες φορολογικές παραβάσεις, ενώ θα εξαιρεθούν από κάθε ευεργετική ρύθμιση για αποφυλάκιση όσοι καταδικάζονται για φοροδιαφυγή και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Κακούργημα τα χρέη προς το Δημόσιο
Νομοθετικές ρυθμίσεις για να κλείσουν τα νομικά παράθυρα που εκμεταλλεύονται φοροφυγάδες προκειμένου να αποφεύγουν τις συνέπειες του νόμου αποφάσισαν να ζητήσουν ανώτατοι εισαγγελείς έπειτα από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Αρειο Πάγο υπό τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό Ιωάννη Τέντε.
Η αναγκαιότητα των ρυθμίσεων προέκυψε από το γεγονός ότι πολλοί από τους συλληφθέντες για αδικήματα φοροδιαφυγής, όταν φτάνουν ενώπιον των ανακριτών ή των δικαστηρίων, επικαλούνται άλλους νόμους - κυρίως το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, και με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουν την προσωπική τους ελευθερία ενώ δεν προστίθενται έσοδα στα ταμεία.
Αντίθετα, όπως επιμένουν εισαγγελικές πηγές, ο νόμος για την πάταξη της φοροδιαφυγής έχει φέρει ήδη αποτελέσματα και χρήματα στα ταμεία - περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ - υπό την απειλή των συλλήψεων και του φόβου του Αυτοφώρου.
Οι εισαγγελείς, γνωρίζοντας καλά από την πορεία των υποθέσεων ποιες είναι οι γκρίζες ζώνες του νόμου, προσανατολίζονται κατά πληροφορίες σε τρεις κατευθύνσεις:
- Τροποποιήσεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.
- Ποινική αναβάθμιση σε κακούργημα του αδικήματος για τη μη καταβολή των χρεών προς το Δημόσιο, το οποίο μέχρι σήμερα τιμωρείται ανεξαρτήτως ποσού σε βαθμό πλημμελήματος (σ.σ. με βάση τις ισχύουσες διατάξεις κακούργημα είναι μόνο η μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ).
- Αλλαγές στις προϋποθέσεις για την προφυλάκιση κατηγορουμένων για αδικήματα που αφορούν σε φοροδιαφυγή.
Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν οι εισαγγελείς που έχουν την αρμοδιότητα για τα οικονομικά εγκλήματα, Νίκος Παντελής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, εισαγγελείς Εφετών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιωάννης Σακελλάκος και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Κόλπο grosso! Ελληνες crackers έσπασαν το λογισμικό τράπεζας και...
Τρεις νεαροί crackers του Διαδικτύου στη Θεσσαλονίκη «έσπασαν» το λογισμικό της CITIBANK και έβαλαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους 309.000 ευρώ.
Η απάτη όμως ανακαλύφθηκε από την τράπεζα και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έβαλε τέλος στην παράνομη δραστηριότητα των τριών φοιτητών, περνώντας χειροπέδες στους δύο από αυτούς. Πρόκειται για δύο Ελληνες, 21 ετών, φοιτητές Ιατρικής και Οδοντοτεχνικής αντίστοιχα, ενώ καταζητείται ο τρίτος συνεργός τους, βρετανικής υπηκοότητας, επίσης 21 ετών.
Οι τρεις crackers κατάφεραν να διεισδύσουν μέσω Διαδικτύου στο λογισμικό σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών της τράπεζας και με μια παρέμβαση στη μέθοδο επεξεργασίας των δεδομένων που καθορίζουν τις ισοτιμίες πέτυχαν να εμφανίζεται το ευρώ και η βρετανική λίρα με την ίδια ισοτιμία (1 προς 1).
Στη συνέχεια προχωρούσαν σε εικονικές συναλλαγές, μετατρέποντας σε λίρες διάφορα χρηματικά ποσά που είχαν σε ευρώ. Αμέσως μετά μετέτρεπαν πάλι τις λίρες σε ευρώ, αλλά με την πραγματική ισοτιμία τους (0,85 λίρες προς 1 ευρώ) και καρπώνονταν τη διαφορά.
Με αυτή τη μέθοδο κατάφεραν μέσα σε μία εβδομάδα να κάνουν εικονικές συναλλαγές ύψους 1.650.000 ευρώ και να αποκομίσουν συνολικά 309.102,38 ευρώ από τη διαφορά της ισοτιμίας. Η «πειρατεία» ανακαλύφθηκε κατά τη διαδικασία εσωτερικού ελέγχου της CITIBANK, η οποία προσέφυγε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Εξειδικευμένα στελέχη της τελευταίας εντόπισαν στη Θεσσαλονίκη τα ηλεκτρονικά «ίχνη» των τριών νεαρών και κλιμάκιο της υπηρεσίας μετέβη στην πόλη την περασμένη Παρασκευή, όπου συνέλαβε τους δύο Ελληνες.
Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους βρέθηκαν δύο φάκελοι που περιείχαν τραπεζικά έγγραφα (αναλύσεις λογαριασμών και βεβαιώσεις εκτέλεσης εντολών για χρηματιστηριακές ή εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές), δύο υπολογιστές, δύο πιστωτικές κάρτες της τράπεζας και 11.300 ευρώ, 19.915 δολάρια ΗΠΑ, 10.130 ελβετικά φράγκα, 1.080 δολάρια Καναδά και 100 δολάρια Αυστραλίας.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες έχουν επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια διαφόρων τραπεζών, χωρίς να αιτιολογούν την προέλευση των χρημάτων.
Για τον λόγο αυτόν ενημερώθηκε η Επιτροπή για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος. Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα, ο 21 ετών Βρετανός συνεργός τους καταζητείται, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για να διαπιστωθεί το συνολικό ποσό της ηλεκτρονικής απάτης.
Αργά το βράδυ οι νεαροί με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ ο καθένας. Οι δράστες ομολόγησαν την πράξη τους και υποστήριξαν ότι θα επιστρέψουν τα χρήματα στην τράπεζα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Λιγότερος ΦΠΑ με αγορές μέσω πιστωτικής κάρτας
Oσοι καταναλωτές κάνουν χρήση πιστωτικών καρτών κατά τις αγορές τους θα απολαμβάνουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ κατά 3%, από το 23% που ισχύει σήμερα στο 20%, και από το 13% στο 10%, όπως προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που έχει και την έγκριση της τρόικας.
Το σκεπτικό του σχεδίου υποστηρίζει ότι η επιχείρηση ή οποία εισπράττει τον ΦΠΑ δεν θα μπορεί να μην τον αποδίδει στο Δημόσιο.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Το πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών
Τα εισοδήματα των πολιτικών αρχηγών, συμπεριλαμβανομένων και των συζύγων τους, εμφανίζονται στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των βουλευτών, που αναρτήθηκαν σήμερα στο διαδίκτυο.
Αναλυτικά τα πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών
Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσιάζει εισοδήματα από την βουλευτική αποζημίωση ύψους 122.113,94 ευρώ, ενώ η σύζυγός του 2.045,83 ευρώ.
Αναφορικά με τις τραπεζικές καταθέσεις: Ο κ. Παπανδρέου έχει δύο λογαριασμούς με 51.435,49 ευρώ και με 9.944,75 ευρώ. Τα δύο ποσά προέρχονται από εισοδήματα έτους.
Η Άντα Παπανδρέου έχει κατατεθειμένα 19.311,06 ευρώ από εισοδήματα προηγούμενων ετών και 636,8 ευρώ από εισοδήματα του έτους. Η κ. Παπανδρέου έχει μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων (ομολογιακή έκδοση κυμαινόμενου επιτοκίου) αξίας 228.000 ευρώ
Η ακίνητη περιουσία του πρώην πρωθυπουργού είναι η οικία στην Νέα Ερυθραία 365,07 τμ την οποία έχει από κοινού με την σύζυγό του. Επιπλέον, η κ. Παπανδρέου κατέχει (με γονική παροχή) την πλήρη κυριότητα διαμερίσματος 83,5 τμ στην Πάτρα και 50% οικίας 378 τμ στην ίδια πόλη. Τέλος, ο κ. Παπανδρέου έχει ένα ΙΧ 1985 κυβικών εκατοστών του 1996.
Αντώνης Σαμαράς
Τα έσοδα του προέδρου της ΝΔ για το 2009 ανέρχονται σε 107.150 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση και από άλλες πηγές (όχι τεκμαρτά) 110.695,28 ευρώ.
Η σύζυγός του εμφανίζει εισοδήματα ύψους 53.924,10 ευρώ.
Νέο απόκτημα στην ακίνητη περιουσία αποτελεί διαμέρισμα 153 τμ στην οδό Μουρούζη, αγροτεμάχιο 3.126,88 τμ στην Πύλο Μεσσηνίας.
Παράλληλα, το ίδιο έτος πωλήθηκαν διαμέρισμα και αποθήκη (50%) επίσης στην οδό Μουρούζη με εισπραχθέν τίμημα 78.848,10 ευρώ. Στα προϋπάρχοντα ακίνητα περιλαμβάνονται ένα οικόπεδο 2.335,51 τμ στην Κηφισιά, δύο αγροτεμάχια στο Λαύριο, ένα αγροτεμάχιο στην Εύβοια, ενώ η σύζυγος του κ. Σαμαρά διαθέτει διαμέρισμα και κατάστημα στο Ναύπλιο, διαμέρισμα, οικία και γραφείο στην Αθήνα, οικία και οικόπεδο στην Εκάλη και οικόπεδο στην Καλλιθέα.
Το χαρτοφυλάκιο του ζεύγους περιλαμβάνει 3.500 μετοχές της ΑΝΕL LINES και 300 μετοχές της Smartstore Ag.
Ο κ. Σαμαράς έχει δύο τραπεζικές καταθέσεις με 8.951,84 ευρώ και 285.467 ευρώ.
Η κ. Σαμαρά έχει τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς με 9.312,66, 3.775,74 ευρώ και 618, καθώς και 4.000 λίρες Αγγλίας.
Η οικογένεια Σαμαρά έχει δύο ΙΧ.
Αλέκα Παπαρήγα
Η γγ του ΚΚΕ εμφανίζει 91.750,71 ευρώ εισοδήματα ως βουλευτική αποζημίωση και 43.401,25 ευρώ από άλλες πηγές, διαθέτει ένα μόνο ακίνητο (62,5%) 90 τμ στην Αθήνα, δεν έχει μετοχές, ενώ οι τραπεζικές καταθέσεις ανέρχονται σε 700,90 ευρώ και αυτά από εισοδήματα του έτους.
Αλέξης Τσίπρας
Τα εισοδήματα ανέρχονται σε 22.872 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση και 25.332,63 από άλλες πηγές. Στην κατοχή του έχει διαμέρισμα 114 τμ στην Αθήνα, ενώ οι καταθέσεις σε τράπεζες ανέρχονται σε 1.276 ευρώ και 7.860. Στην δήλωση περιλαμβάνεται και η μοτοσυκλέτα 650 cc.
Γιώργος Καρατζαφέρης
Τα εισοδήματα του προέδρου του ΛΑΟΣ ανέρχονται σε 102.324,4 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση και 165.750 από άλλες πηγές, ενώ η σύζυγός του εμφανίζει εισοδήματα 6.000 ευρώ.
Η ακίνητη περιουσία του ζεύγους αυξήθηκε σε σχέση με το 2008 με υπό ανέγερση κτίσμα στο Παλαιό Φάληρο και αποθήκη στην Κορινθία, ενώ στα προϋπάρχοντα ακίνητα περιλαμβάνονται βοσκότοπος 8.500 τ.μ. και οικόπεδο 250 τ.μ στην Αρκαδία, πέντε διαμερίσματα στην Καλλιθέα, ένα πάρκινγκ στην Καλλιθέα, οικία στην Κερατέα, διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο, βοσκότοπος στην Κορινθία, οικία στην Φθιώτιδα. Η σύζυγος του κ. Καρατζαφέρη έχει δύο διαμερίσματα στην Αθήνα, δύο καταστήματα στην Καλλιθέα, ένα διαμέρισμα στο Μάτι Αττικής, ένα βοσκότοπο και μια οικία στην Κατερίνη.
Οι τραπεζικές καταθέσεις ανέρχονται σε 22.385 για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ και 49.000 ευρώ για την σύζυγό του.
Τέλος ο κ. Καρατζαφέρης πώλησε ένα ΙΧ και απόκτησε δύο νέα, ενώ προϋπήρχε βάρκα έξι ατόμων.
Φώτης Κουβέλης
Τα εισοδήματα του. Φώτη Κουβέλη ανέρχονται σε 93.515 ευρώ από την βουλευτική αποζημίωση και 2.048 ευρώ από άλλες πηγές.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πώλησε γραφείο επί της οδού Κριεζώτου 200 τμ, ενώ απέκτησε αγροτεμάχιο στην Αργολίδα έκτασης 442 τμ. Προϋπήρχαν μια αποθήκη και διαμέρισμα στην Κυψέλη, αγροτεμάχιο στην Εύβοια, μια οικία, δύο οικόπεδα και έξι αγροτεμάχια στα Τρίκαλα. Επίσης κατέχει αμοιβαία κεφάλαια Διεθνικής ενώ η σύζυγός του έχει 5.000 μετοχές Capital AXE.
Ο κ. Κουβέλης έχει δύο τραπεζικούς λογαριασμούς, έναν με 237.952 ευρώ και έναν με 85.407 ευρώ. Η σύζυγός του έχει δύο τραπεζικούς λογαριασμούς, 112.717 ευρώ και 9.185 ευρώ. Το ζεύγος έχει τρία ΙΧ.
Ντόρα Μπακογιάννη
Η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζει εισοδήματα ύψους 99.723 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση και 29.662 από άλλες πηγές, ενώ ο σύζυγός της δηλώνει εισόδημα 273.587,49 ευρώ (σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τα εισοδήματα είναι: 12.430 από αμοιβές υπουργού Εξωτερικών, 11.760 από ενοίκια και 5.471 από τόκους καταθέσεων).
Η ακίνητη περιουσία της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας αυξήθηκε με οικία στην Γλυφάδα που έλαβε ως γονική παροχή σε ποσοστό 20%, ενώ στα προϋπάρχοντα περιλαμβάνονται: δύο διαμερίσματα στην οδό Αραβαντινού συνολικού εμβαδού άνω των 300 τμ, γραφείο στην Διον. Αρεοπαγίτου 200 τμ, δύο αγροτεμάχια στην Γαλλία σχεδόν 75.000 ευρώ, οικία και αγροτεμάχιο στην Ευρυτανία, τρία αγροτεμάχια στα Χανιά σχεδόν 15.000 τμ. Ο σύζυγός της δηλώνει μεταξύ άλλων τέσσερα διαμερίσματα, γραφεία και καταστήματα στην Αθήνα.
Η κ. Μπακογιάννη εμφανίζει μετοχές αξίας 3.439 της Alpha Bank, ενώ ο σύζυγός της έχει χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Οι τραπεζικές καταθέσεις της κ. Μπακογιάννη ανέρχονται σε 34.240 ευρώ, 112.000 ευρώ, 763 ευρώ, 17.170 ευρώ, 182.289 ευρώ, 857.461 ευρώ. Ο σύζυγός της διαθέτει 11 τραπεζικούς λογαριασμούς με καταθέσεις τόσο σε ευρώ όσο και σε δολάρια.
Τέλος ο σύζυγος της κ. Μπακογιάννη συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο έξι ναυτιλιακών εταιρειών.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Το «πόθεν έσχες» των βουλευτών
Στην ηλεκτρονική σελίδα της Βουλής έχουν αναρτηθεί από σήμερα τα πόθεν έσχες των βουλευτών.
Τα στοιχεία αναρτούνται για πρώτη φορά το διαδίκτυο και δίνονται στη δημοσιότητα με μεγάλη καθυστέρηση έναντι προηγούμενων ετών.
Πρόκειται για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης όλων των υπόχρεων για το οικονομικό έτος 2010 (χρήση 2009). Σε αυτούς περιλαμβάνονται βουλευτές, ευρωβουλευτές, τέως βουλευτές και ευρωβουλευτές, τέως υπουργοί και υπεύθυνοι οικονομικών και πολιτικών κομμάτων.
Δείτε τα στο παρακάτω link:
http://www.hellenicparliament.gr/Organosi-kai-Leitourgia/epiropi-elegxou-ton-oikonomikon-ton-komaton-kai-ton-vouleftwn/Diloseis-Periousiakis-Katastasis-Oikonomikou-Etous-2010-Chrisi-2009
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Λουκέτο στις εφορίες στις 29 και 30 Δεκεμβρίου
Σε 48 απεργία στις 29 και 30 Δεκεμβρίου κατεβαίνουν οι εφοριακοί μετά από απόφαση που έλαβε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ.
Η απεργία προκαλεί νέο πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών καθώς πραγματοποιείται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο διάστημα για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων και την εκτέλεση του προϋπολογισμού
Κι αυτό καθώς τις τελευταίες ημέρες του έτους εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι προσέρχονται στα δημόσια ταμεία για να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους με την εφορία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο δίνει “μάχη” για την αύξηση των εσόδων και μέχρι την εκπνοή του 2011 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, την δόση της έκτακτης εισφοράς , Φ.Π.Α , φόρο εισοδήματος κ.α.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία η κινητοποίηση πραγματοποιείται “λόγω των οξυμένων προβλημάτων που απασχολούν τον εφοριακό κλάδο, τα οποία έχουν επιδεινωθεί μετά τις επιθέσεις, τη συκοφάντηση και τη στοχοποίηση που δεχόμαστε καθώς και τις πολιτικές αποφάσεις που συμβάλλουν στην αυξανόμενη εξαθλίωση μας”.
Εξάλλου παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2012 η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2011 καθώς και της διόρθωσης στοιχείων της περιουσιακής κατάστασης
ΠΗΓΗ: Ημερησία
 efove logo small
Παράταση προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής Ε9 φυσικών και νομικών προσώπων έτους 2011 – Επίσημη ανακοίνωση
Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου  παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2012 η  προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων έτους 2011 καθώς και της διόρθωσης στοιχείων της περιουσιακής κατάστασης.
Επίσης παρατείνεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2012 η προθεσμία υποβολής μέσω διαδικτύου της κατάστασης  φορολογικής αναμόρφωσης.


Προηγούμενο άρθρο:
Μετά από επικοινωνία μας με το Υπουργείο Οικονομικών ενημερωθήκαμε ότι θα δοθούν οι εξής παρατάσεις:
  • Υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) έως 31 Ιανουαρίου 2012
  • Υποβολή κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης (άρθρο 31 ΚΦΕ), βάσει του Ν. 3842/2010/άρθρο17/παρ. 9 και την ΠΟΛ 1235/2011 έως 15 Φεβρουαρίου 2012
  • Προμήθεια κλειδαρίθμου από τις ΔΟΥ έως 30 Ιουνίου 2012
Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση.
Για οποιαδήποτε πληροφορία είμαστε στη διάθεσή σας.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Η επίσημη ανακοίνωση για την παράταση του Ε9 και της κατάστασης Φορολογικής αναμόρφωσης

Τρίτη Δεκέμβριος 20, 2011 10:15 μμ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - Παράταση προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής Ε9 φυσικών και νομικών προσώπων έτους 2011


Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2012 η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων έτους 2011 καθώς και της διόρθωσης στοιχείων της περιουσιακής κατάστασης.

Επίσης παρατείνεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2012 η προθεσμία υποβολής μέσω διαδικτύου της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Μειωμένος ΦΠΑ για αγορές μέσω πιστωτικής.

Monday December 19, 2011 05:00 AM

Σύμφωνα με σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που έχει την έγκριση της τρόικας.
Μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ κατά 3%, από το 23 στο 20%, και από το 13% στο 10%, θα καταβάλλουν οι καταναλωτές που θα ψωνίζουν με πιστωτική κάρτα, όπως προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που έχει και την έγκριση της τρόικας.

Με τον τρόπο αυτό αποκλείεται κάθε δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εισπράττουν τον ΦΠΑ και μην τον αποδίδουν στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, η χώρα μας δεν εισπράττει το 30% περίπου του οφειλόμενου ΦΠΑ, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ περιορίζεται στο 12%. Η αποδοτικότητα της χώρας μας στην είσπραξη του ΦΠΑ είναι, μάλιστα, η δεύτερη χαμηλότερη σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με βάση τα στοιχεία του 2008, απόδοση που εκτιμάται ότι επιδεινώθηκε την τελευταία διετία υπό το βάρος της οικονομικής ύφεσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ, που προχώρησε η κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια, τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο εμφάνισαν το 2011 μείωση πάνω από 7% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα πριν την κρίση.

www.kathimerini.gr
Αβέβαιο το νέο πακέτο των 130 δισ. ευρώ
Τελεσίγραφο με σκληρούς όρους έθεσε η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα εντός του Ιανουαρίου και να υπογραφεί η σύμβαση για το νέο πακέτο χρηματοδότησης της χώρας συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ.
Πακέτο που, όπως λένε στην τρόικα, «δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο».
Πιθανή αθέτηση των όρων, οι οποίοι σχετίζονται με τον προσδιορισμό των πρόσθετων μέτρων για το 2012 αλλά και τη διετία 2013-2014, τις σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις, τις οποίες θα πρέπει να αναλάβουν οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση και την επίτευξη τελικής συμφωνίας για το PSI Plus, θα φέρει την Ελλάδα σε δεινή θέση, αφού θα είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας εντός της ζώνης του ευρώ.
Αξιωματούχος της τρόικας έστειλε χθες το μήνυμα προς την Αθήνα. «Μη θεωρείται δεδομένο το νέο πακέτο, δήλωσε στο Reuters
Οπως διευκρίνισε, τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα είναι πρόθυμα να δώσουν στην Ελλάδα ένα τεράστιο ποσό χωρίς πρώτα να έχουν πειστεί ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο.
Και προειδοποίησε πως «η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, εάν θέλει να λάβει τα χρήματα», προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να το κατανοήσουν αυτό».
Οπως γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, μια και η επιστροφή της τρόικας έχει προγραμματιστεί για τις 16 Ιανουαρίου, θα πρέπει να διατηρήσει τη συνοχή της, να λάβει δύσκολες αποφάσεις και να δώσει πειστικές απαντήσεις στους δανειστές μας.
Το διακύβευμα είναι τεράστιο με το σκεπτικό ότι θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 90 δισ. ευρώ εντός του Φεβρουαρίου αλλά για να προχωρήσει το το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 50%.
Σε αντίθετη περίπτωση χωρίς τα νέα δάνεια αλλά και τη συμφωνία του PSI Plus η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με αδυναμία αποπληρωμής ομολόγων ύψους 14,5 δισ. ευρώ που λήγουν εντός του Μαρτίου.
Οπως όλα δείχνουν, οι διαπραγματεύσεις του Ιανουαρίου θα είναι επίπονες, αν αναλογιστεί κανείς αυτές που προηγήθηκαν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου για την εκταμίευση της δόσης των 8 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά η κυβέρνηση σε λιγότερο από 30 ημέρες και εν μέσω εορταστικής περιόδου θα πρέπει:
- Να έχει προσδιορίσει επακριβώς τα πρόσθετα μέτρα του 2012 ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, που θα καλύψουν τις αστοχίες του φετινού προϋπολογισμού αλλά και τις κατευθυντήριες γραμμές για τις παρεμβάσεις ύψους 7 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014.
- Να έχει εξασφαλίσει πολιτική συμφωνία, καθώς η τρόικα ζητεί τη δέσμευση των κομμάτων, τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, ότι τα μέτρα που θα αποφασιστούν κατά τη διαπραγμάτευση θα υλοποιηθούν κατά γράμμα και από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.
- Να έλθει σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI Plus, η υλοποίηση του οποίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να τρέξει το νέο δανειακό πρόγραμμα.
Οπως εκτίμησε ο αξιωματούχος της τρόικας, οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την ανταλλαγή των ομολόγων είναι εποικοδομητικές και χρήσιμες, όμως είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί το αποτέλεσμα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Κλείνουν καταστήματα οι επώνυμες αλυσίδες. Στο δρόμο 100.000 εργαζόμενοι
Κλείνουν καταστήματα οι επώνυμες οργανωμένες αλυσίδες εστίασης, καθώς δεν αντέχουν το βάρος του ΦΠΑ 23%. Για το 2012 αναμένεται, αν δεν μειωθεί η έμμεση φορολογία σε όλο τον κλάδο της εστίασης, δηλαδή και στις ανώνυμες ταβέρνες, ψησταριές, καφέ κ.λπ., να χάσουν τη δουλειά τους περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι.
Τις τραγικές επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ περιέγραψαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (Goody's, Everest, TGI Friday's, Γρηγόρης, KFC, McDonald's, Flocafe, Φούρνοι Βενέτη, Απολλώνιον, Pizza Hut, Pizza Fan, Coffee Time κ.λπ.) στη διάρκεια συνάντησής τους με τους δημοσιογράφους. Πρόκειται για 28 επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 25% του συνόλου της εστίασης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αθανάσιος Παπανικολάου (διευθύνων σύμβουλος της Goody's & Everest) υπογράμμισε πως «έχουμε ήδη κλείσει καταστήματα και για το 2012 εκτιμούμε ότι από τις επιχειρήσεις-μέλη μας θα χαθούν 20.000 θέσεις εργασίας. Βγάζουμε κραυγή αγωνίας...», συνέχισε ο κ. Παπανικολάου, «και καλούμε την κυβέρνηση να μειώσει τον ΦΠΑ στο 9%». Οπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του Σ.ΕΠ.Ο.Α. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης (διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Βενέτης»), «τα έσοδα έχουν μειωθεί και δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών. Κι αυτό γιατί οι πωλήσεις μας έχουν πέσει από τον Σεπτέμβριο κατά 40%».
Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Νίκος Νέγκας (γενικός διευθυντής των TGI Friday's) και το μέλος Βλάσσης Γεωργάτος (διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Γρηγόρης) μίλησαν για έκρηξη της φοροδιαφυγής. Οπως είπαν, από τις ανώνυμες επιχειρήσεις εστίασης (αντιπροσωπεύουν το 75%) λίγοι είναι εκείνοι που εκδίδουν αποδείξεις ταμειακής μηχανής. «Σε αντίθεση με εμάς που πληρώνουμε τους φόρους, ασφαλίζουμε τους εργαζομένους μας και γι' αυτόν τον λόγο εμείς είμαστε που θα κλείσουμε, καθώς δεν μπορούμε να φοροδιαφύγουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργάτος.
Ο κ. Παπανικολάου έφερε ως παράδειγμα των επιπτώσεων τα Goody's: «Κλείσαμε τρία ιστορικά καταστήματα στο Πασαλιμάνι, στην Κηφισιά και την Ομόνοια», ενώ ο κ. Νέγκας έκανε γνωστό ότι τα τέσσερα από τα 10 καταστήματα TGI Friday's είναι πια ζημιογόνα.
Ο πρόεδρος του Σ.ΕΠ.Ο.Α. είπε ότι «αν ο ΦΠΑ πέσει στο 9% θα μειωθούν 15% οι τιμές και θα διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας. Η Γαλλία μείωσε τον συντελεστή στο 5,5% από 19% και δημιούργησε 40.000 θέσεις εργασίας, ενώ και η Ιρλανδία που είναι στο ΔΝΤ έριξε τον ΦΠΑ στο 9% από 13%».
Οι εκπρόσωποι του Σ.ΕΠ.Ο.Α. άφησαν αιχμές για τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Σ. Ξυνίδη, επειδή αν κι έχουν ζητήσει συνάντηση μαζί τους, εντούτοις δεν τους έχουν δεχτεί.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Επανέλεγχος φορολογικών δηλώσεων και «πόθεν έσχες» των εφοριακών
Φορολογικό επανέλεγχο και έλεγχο «πόθεν έσχες» όλων των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών διέταξε ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή τις τηλεοπτικές δηλώσεις του νέου προέδρου της Ομοσπονδίας Εφοριακών και του προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΠΥΟ Ν. Ρουμελιώτη.
Ο κ. Νικολακόπουλος ισχυρίστηκε ότι οι εφοριακοί δέχονται διαχρονικά παρεμβάσεις από την πολιτική ηγεσία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και ο κ. Ρουμελιώτης ότι δεν υπάρχει ουσιαστική πολιτική βούληση για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Βενιζέλος που κάλεσε στο γραφείο του, τους δυο συνδικαλιστές ζήτησε να του παρουσιαστούν συγκεκριμένα στοιχεία ενώ ζήτησε τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου «να διαφυλαχθεί το κύρος του προσωπικού και των στελεχών να μη γενικεύονται κατηγορίες, αλλά και να εντοπιστούν τυχόν παραβατικές συμπεριφορές».
Μάλιστα επειδή ο πρόεδρος των Εργαζομένων του ΚΕΠΥΟ προέβαλε τον ισχυρισμό ότι εάν δοθεί σχετική εντολή της πολιτικής ηγεσίας, μπορεί –μέσω των συστημάτων της ΓΓΠΣ- να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κ. Βενιζέλος έδωσε προς τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρη Θεοχάρη, την εντολή να εντάξει στο επιχειρησιακό σχέδιο άμεσων δράσεων της ΓΓΠΣ τις προτάσεις των εργαζομένων του ΚΕΠΥΟ για ελέγχους και διασταυρώσεις.
Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλλη για τον κανόνα «40-40-20» ανέφερε χαρακτηριστικά «Αυτό το ακούω και εγώ, το ακούτε και εσείς, μπορεί να λέγεται μεταξύ τυρού και αχλαδιού, δεν μπορεί να το λέει ένας πρώην δημόσιος λειτουργός που μόλις απεχώρησε από την υπηρεσία χωρίς να το έχει πει και χωρίς να το έχει τεκμηριώσει μόλις προηγουμένως και ένα εν ενεργεία στέλεχος της υπηρεσίας. Εάν όμως απ' αυτό μπορεί να προκύψει έστω και ένα συγκεκριμένο στοιχείο και να πιάσουμε την άκρη ενός νήματος που οδηγεί σε συγκεκριμένο κύκλωμα αυτό θα γίνει».
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα 100.000 νέοι
Μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό αναζητούν όλο και περισσότεροι Έλληνες, κυρίως νέοι επιστήμονες. Κατά τους πρώτους έντεκα μήνες του 2011, οι πολίτες που αποφάσισαν να διεκδικήσουν μία θέση στην αγορά εργασίας της Ευρώπης, συμπληρώνοντας το Ευρωπαϊκό Βιογραφικό (Europass Cv), ανήλθαν σε 89.300 και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσουν τις 100.000.
Αριθμός, υπερδιπλάσιος σε σχέση με το 2010 (46.399) και τριπλάσιος συγκριτικά με το 2009 (32.267). Το 2007 είχαν συμπληρωθεί μόλις 3.359 βιογραφικά.
Βιογραφικά
Το Σεπτέμβριο, με τη μεγαλύτερη κίνηση, συμπληρώθηκαν 12.560 βιογραφικά για το 2011, 5.774 για το 2010 και 1.572 για το 2007.
Οκτώ στους δέκα Έλληνες που συμπληρώνουν το βιογραφικό είναι από 20 έως 35 ετών, ενώ οι υπόλοιποι είναι άνω των 35 ετών.
Ακόμη περισσότεροι είναι οι Έλληνες που επισκέφθηκαν τη σχετική ιστοσελίδα για να λάβουν πληροφορίες, με τα «χτυπήματα» το 2011 να ξεπερνούν τις 190.000. Πέρυσι, ο αριθμός των επισκέψεων ήταν 175.411, ενώ την τελευταία τριετία προσέγγισε τις 500.000.
«Είναι ανάγκη να φύγουμε από τη δημοσιονομική συζήτηση και να μπούμε στη συζήτηση μιας νέας Ελλάδας. Πριν από περίπου 15 χρόνια, σε έρευνα στη νέα γενιά, στην ερώτηση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό το 88% απάντησε ότι προτιμά το Δημόσιο. Σήμερα, το 36% των νέων θέλει να δημιουργήσει δική του επιχείρηση, το 34% να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το 5% θέλει να εργαστεί στο Δημόσιο», ανέφερε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου χθες σε ημερίδα για το Europass.
Ο αριθμός των νέων που έχουν καταθέσει τα στοιχεία τους στο Europass αυξήθηκε σε όλες τις χώρες, ακόμα και σε εκείνες που δεν έχουν τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Στοιχεία
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP), τα βιογραφικά σημειώματα που κατατέθηκαν από όλη την Ευρώπη από το 2005 έως και το 2010 ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια. Ενδεικτικά, στην Αυστρία -η οποία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα δημοσιονομικής κρίσης ή υψηλά ποσοστά ανεργίας και έχει σχεδόν τον μισό πληθυσμό σε σύγκριση με την Ελλάδα- έχουν συμπληρωθεί 44.067 Europass. Σε Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο έχουν συμπληρωθεί 292.000 βιογραφικά σημειώματα, ενώ «πρωταθλήτρια» είναι η Πορτογαλία με 797.000 βιογραφικά.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και «παράθυρο» για άρση μονιμότητας
Πέραν πάσης αμφιβολίας επιβεβαίωσε χθες ο Δημήτρης Ρέππας ότι έρχονται απολύσεις στο Δημόσιο τα επόμενα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε «παράθυρο» για άρση της μονιμότητας μέσω της επόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης. Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας θα ανταποκριθεί πλήρως στη δέσμευση που έχει αναλάβει για απομάκρυνση 150 χιλιάδων υπαλλήλων ως το 2015, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι από τη διαδικασία αυτή θα εξαιρεθούν οι περίπου 350.000 εκπαιδευτικοί και ένστολοι. Κατά συνέπεια ο «πέλεκυς» αφορά τους υπόλοιπους, από τους περίπου 680 χιλιάδες υπηρετούντες στο στενό δημόσιο, κάτι που πρακτικά συνεπάγεται θα αποχωρήσουν περίπου οι μισοί! Μοναδική προϋπόθεση όπως είπε ο κ. Ρέππας είναι ότι οι απομακρύνσεις θα γίνουν ύστερα από αξιολόγηση.
«Συζητάμε τα πάντα» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δηλώνοντας ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόταση μπορεί να συμβάλει προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης του κράτους αν και, όπως τόνισε στην τελευταία συνάντηση που είχε με την τρόικα, δεν του ζητήθηκαν απολύσεις. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «το θέμα υπάρχει εν σπέρματι», ενώ παραπέμποντας στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας, πρόσθεσε με νόημα ότι «αυτοί συνήθως μιλάνε στο τέλος».
Παράταση
Παραδεχόμενος στην ουσία το ναυάγιο της εφεδρείας στο Δημόσιο -αφού όπως είπε μόνο 10 χιλιάδες υπάλληλοι μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει εκ των οποίων μόλις το 10% εντασσόμενοι σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και όχι μέσω κανονικής συνταξιοδότησης- άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση του χρόνου της εφεδρείας, διεύρυνση των ορίων ηλικίας για προσυνταξιοδότηση, ή και υπαγωγής σε αυτή κατηγοριών εργαζομένων που δεν είχαν ενταχθεί. Σε αυτούς, σημειώνεται, ανήκαν μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι απασχολούμενοι στο ΕΣΥ. Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι η αρχική δέσμευση αφορούσε την αποχώρηση 30 χιλιάδων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους αν και, όπως είπε ο υπουργός, ο βασικός στόχος ήταν να δοθεί το μήνυμα ότι «δεν υπάρχουν κάστρα και ταμπού». Για το λόγο αυτό, όπως σημείωσε, και όχι τόσο για τα αποτελέσματά της η εφαρμογή της εφεδρείας αποτελεί ένα δραστικό μέτρο.
Πάντως σε ό,τι αφορά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις και αν η τρόικα θα τις αποδεχθεί στον αριθμό των αποχωρήσεων, ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι αυτές ήταν απόρροια της ανακοίνωσης του μέτρου της εφεδρείας, αφού στην πλειοψηφία τους οι αιτήσεις έγιναν από τις 6 Οκτωβρίου οπότε και κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο.
Αν και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φιλοδοξούν ότι ο αριθμός των 150 χιλιάδων απομακρύνσεων υπαλλήλων θα καλυφθεί κυρίως μέσω των συνταξιοδοτήσεων και της αυστηρής εφαρμογής της ποσόστωσης στις προσλήψεις, προσμετρώντας μάλιστα και τις αποχωρήσεις του 2010, ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν και νέα κύματα εφεδρείας και απολύσεων, αφού όμως προηγηθεί η αξιολόγηση δομών και προσώπων. Όπως είπε ο κ. Ρέππας με στόχο ένα επιτελικό κράτος ήδη εργάζονται οι επιτροπές αναδιοργάνωσης των υπουργείων για την αξιολόγηση των δομών ώστε να αποφασισθεί ποιες από αυτές μπορούν να συμπτυχθούν ή να καταργηθούν, χωρίς να αποκλείονται και οι καταργήσεις μη ωφέλιμων οργανισμών με μεταφορά οργανικών θέσεων εάν και εφόσον όμως κριθεί ότι είναι χρήσιμες. Εντός του επόμενου έτους θα πραγματοποιηθεί και η αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού, κάτι που θα επιτρέψει σε περίπτωση που απαιτηθούν επιπλέον απομακρύνσεις αυτές να μη γίνουν με οριζόντια κριτήρια, όπως συνέβη με την εφεδρεία.
Αδικίες
Όπως παραδέχθηκε άλλωστε ο υπουργός «τα αποτελέσματα της εφεδρείας δεν ήταν καλύτερα», ενώ έκανε λόγο για ανισότητα, αδικία και ανορθολογισμό στην εφαρμογή του μέτρου. Τους προβληματισμούς αυτούς μάλιστα τους εξέφρασε χθες ο κ. Ρέππας και στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον επικεφαλής της task force Χ. Ράιχενμπαχ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν στην παρούσα φάση η απομάκρυνση υπαλλήλων μπορεί να γίνει μόνο μέσω οργανικών θέσεων, λόγω και της συνταγματικής προστασίας που υπάρχει για τους απασχολούμενους στο Δημόσιο, ο κ. Ρέππας δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε ακόμη και σε άρση της απόλυτης προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2013.
Bολές για την εφεδρεία
Tο ναυάγιο της εφεδρείας, αλλά και της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Yπουργικού Συμβουλίου.
H παραδοχή ότι ο αριθμός των εφέδρων δεν θα ξεπεράσει τις 10 χιλιάδες άναψε τα αίματα με τους υπουργούς να στρέφουν τα βέλη τους κατά του Δημ. Pέππα αλλά και του προκατόχου του Γ. Pαγκούση τον οποίο κατηγόρησαν για απογραφή-«μαϊμού» που δεν τους επιτρέπει να έχουν σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει στο Δημόσιο.
Αξιολόγηση Εντός του επόμενου έτους θα πραγματοποιηθεί και η αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού, κάτι που θα επιτρέψει σε περίπτωση που απαιτηθούν επιπλέον απομακρύνσεις αυτές να μη γίνουν με οριζόντια κριτήρια, όπως συνέβη με την εφεδρεία.
Επιτροπές Όπως είπε ο κ. Ρέππας με στόχο ένα επιτελικό κράτος ήδη εργάζονται οι επιτροπές αναδιοργάνωσης των υπουργείων για την αξιολόγηση των δομών ώστε να αποφασισθεί ποιες από αυτές μπορούν να συμπτυχθούν ή να καταργηθούν.
Αναθεώρηση Ο κ. Ρέππας δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε ακόμη και σε άρση της απόλυτης προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2013.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ηλεκτροσόκ αυξήσεων από τη ΔΕΗ
Tην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, ενώ όσον αφορά στο ειδικό τέλος ακινήτων τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τα 650 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ οδηγεί σε συνολικά έσοδα του Δημοσίου άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή πάνω από τους στόχους του Προϋπολογισμού.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνταστίνου, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου άφησε να εννοηθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο την εισήγησή του για την αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος. Απέφυγε όμως να μιλήσει για το ποσοστό της αύξησης.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός έχει ζητήσει αυξήσεις τουλάχιστον 15% εκτιμώντας ότι διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος το 2012 η επιχείρηση να έχει ζημιές.
Εν τω μεταξύ χθες συνεδρίαζε η ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προκειμένου να καταλήξει στην τελική γνωμοδότηση για τις αυξήσεις των τιμολογίων, που ορισμένοι εκτιμούν ότι θα κυμανθεί γύρω στο 12%-13%.
Το 83% πλήρωσε
Οσον αφορά στο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, ο κ. Ζερβός είπε ότι παρά τις διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις, το 83% των πελατών της ΔΕΗ εξόφλησε κανονικά το λογαριασμό ρεύματος, προσθέτοντας ότι τελικώς ο ειδικός φόρος δεν φάνηκε να αλλοιώνει τη συμπεριφορά των καταναλωτών στο ταμείο, αφού το 80%-83% είναι κατά κανόνα το ποσοστό των πελατών που εξοφλούν εγκαίρως το λογαριασμό. Η ΔΕΗ έχει αρχίσει να στέλνει τους λογαριασμούς με τη δεύτερη δόση του ειδικού τέλους, καθώς ολοκληρώθηκε η αποστολή της πρώτης δόσης. Είναι πιθανόν πάντως, η παράταση των 80 ημερών που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών σε συνδυασμό με τους διακανονισμούς που κάνει η ΔΕΗ για την εξόφληση των λογαριασμών, να προκαλέσει κάποιες καθυστερήσεις από εδώ και πέρα. Ας σημειωθεί ότι στους λογαριασμούς με διακανονισμό εξόφλησης, η αποπληρωμή των δόσεων γίνεται κάθε μήνα.
Επιδόσεις
Σχολιάζοντας τις επιδόσεις της ΔΕΗ ο κ. Ζερβός δήλωσε ότι «το τέταρτο τρίμηνο του 2011 δείχνει εξίσου αρνητικό με το τρίτο τρίμηνο, το οποίο ήταν ζημιογόνο» και αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται η επιχείρηση για την αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων, καθώς τα τοκοχρεολύσια του 2012 αγγίζουν το 1,2 δισ. ευρώ. Μόνον στο πρώτο τρίμηνο πρέπει να αποπληρώσει περί τα 700 εκατ. ευρώ, γι' αυτόν το λόγο η αύξηση των τιμολογίων παίζει καθοριστικό ρόλο, υπογράμμισε ο κ. Ζερβός.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε ακόμα ότι οι τράπεζες και οι αναλυτές πιέζουν για τη μείωση του χρέους και ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα ήταν καλό η κυβέρνηση να αποσαφήνιζε εγκαίρως το ποσοστό των εσόδων από την πώληση μονάδων κ.λπ. που θα μπορούσε να παραμείνει στην επιχείρηση.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Έκτακτες αλλαγές σε εφεδρεία, πλειστηριασμούς, χαράτσι ακινήτων
Έκτακτες παρεμβάσεις κατεπείγοντος χαρακτήρα, που σχετίζονται με την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και του Μεσοπρόθεσμου ενέκρινε σήμερα ομόφωνα το υπουργικό Συμβούλιο και θα ισχύσουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Τα μέτρα που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
- Παρατείνεται για ένα έτος η ισχύς της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να προστατευθούν, ενόψει της συνεχιζόμενης κρίσης και ύφεσης της οικονομίας, οι δανειολήπτες που δεν δύνανται να αντιμετωπίσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις,
- Διευκρινίζονται τα θέματα που αφορούν την εφαρμογή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε. Ε. Τ. Η. Δ. Ε.) του ν. 4021/2011 και να προστατευθούν οι πολίτες για τους οποίους συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας ή οι πολίτες που διαβιούν υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες,
- Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την αυτοδίκαιη απόλυση των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων καθώς και των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, που συμπληρώνουν 35 έτη υπηρεσίας και το 55ο έτος της ηλικίας τους και υπάγονται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου.
- Συμπληρώνονται άμεσα οι διατάξεις των παρ. 3, 4 και 7 του άρθρου 34 του ν. 4024/2011, σχετικά με τη θέση σε εφεδρεία των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
- Αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ν. 2362/1995) και να διασφαλισθεί η ομαλή εκτέλεσή του, χωρίς υπέρβαση του ορίου των ετήσιων συνολικών πιστώσεων του Π. Δ. Ε., καθώς από την πορεία του εξαρτάται και η απορρόφηση πόρων από την Ε. Ε..
- Διασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή των αποδοχών, τόσο στο μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό που υπηρετεί στις Περιφέρειες, όσο επίσης και στο αντίστοιχο προσωπικό που μετατάχθηκε σε Δήμους, με την δαπάνη αυτή να βαρύνει υπό όρους τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
- Υπάρχει πρόβλεψη για τήρηση των απαραίτητων βιβλίων και στοιχείων των φορολογουμένων και μετά την 1.1.2012 που ορίζεται στη διάταξη της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 5 του ν. 3888/2010 (Α΄ 175), μέχρι την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας ενσωμάτωσης των αναγκαίων διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων στις διατάξεις της Φορολογίας Εισοδήματος, (ν. 2238/1994) ή σε άλλο φορολογικό νόμο,
- Παρατείνεται η ισχύς για ένα έτος του ισχύοντος καθεστώτος σχετικά με τις δαπάνες λειτουργίας της ΕΛ. ΣΤΑΤ.,
- Θεσπίζεται άμεσα η δυνατότητα, σε επείγουσες περιπτώσεις μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων πιστωτικών ιδρυμάτων προς άλλα πιστωτικά ιδρύματα, οι σχετικές διαδικασίες (υποβολή προσφορών, καθορισμός του ανταλλάγματος και μεταβίβαση) να χωρούν με βάση προσωρινή αποτίμηση από την Τράπεζα της Ελλάδος.
- Αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά το στάδιο της πρώτης λειτουργίας του νέου φορέα ΕΟΠΥΥ, για τη διασφάλιση της συνέχειας των παροχών ασθένειας προς τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους των κλάδων ασθένειας ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ., της ομαλής καταβολής των αποδοχών του συνόλου του προσωπικού που μεταφέρεται στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και της ιατρικής περίθαλψης των ασφαλισμένων στους κλάδους ασθένειας του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ.
- Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν απαιτήσεις ασφαλιστικών φορέων έναντι των φαρμακευτικών εταιρειών ή κατόχων αδείας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) φαρμακευτικών σκευασμάτων, με συμψηφιστική εξόφληση απαιτήσεων και υποχρεώσεων μεταξύ Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, δημόσιων νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και φαρμακευτικών εταιρειών,
- Ρυθμίζονται περαιτέρω θέματα της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, που αφενός αποσκοπούν στην καλύτερη ρύθμιση της αγοράς με τη θέσπιση ευρύτερων κανόνων εύρυθμης λειτουργίας και αφετέρου επιδιώκεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της εταιρίας ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ Α. Ε., με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οφέλους για το Δημόσιο κατά τον πλέον συμφέροντα για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας τρόπο.
ΠΗΓΗ: Ημερησία