Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015

Κατατέθηκε η τροπολογία για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Με την προτεινόμενη τροπολογία προβλέπονται τα εξής:
1. Επαναφέρεται η απαλλαγή των υπηρεσιών εκπαίδευσης από το καθεστώς ΦΠΑ.
2. Σε περίπτωση που έχει καταβληθεί ο ΦΠΑ για παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και υπό την προϋπόθεση ότι εκδίδονται πιστωτικά φορολογικά στοιχεία για την επιστροφή του επιρριφθέντος φόρου στον αντισυμβαλλόμενο, ο ΦΠΑ θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθείς και επιστρέφεται.
3. Τυχόν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί διαγράφονται και επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα κατόπιν σχετικής αίτησης των υποκειμένων στα πρόστιμα.
4. Οι υποκείμενοι που από 20.07.2015 είχαν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ υποβάλλουν δήλωση μεταβολών για την ένταξή τους στο απαλλασσόμενο καθεστώς μέχρι τις 30.12.2015.
5. Δηλώσεις αποθεμάτων μετάταξης που τυχόν έχουν υποβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της προτεινόμενης τροπολογίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015

Αυτά είναι τα τέλη κυκλοφορίας για το 2016.

Αυτά είναι τα τέλη κυκλοφορίας για το 2016. Δείτε την τροπολογία που κατατέθηκε στη ΒουλήΕπί τροπολογίας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων».

Α. Με την προς ψήφιση τροπολογία επέρχονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας των επιβατικών οχημάτων. Ειδικότερα:

1. Για την επιβολή ετήσιων τελών κυκλοφορίας στα επιβατικά αυτοκίνητα και δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσυκλέτες που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως την 31-10-2010, θεσπίζονται τρεις (3) κατηγορίες για τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών, ως εξής: έως το έτος 2000, από το έτος 2001 έως το 2005 και από το έτος 2006 και μετά. Συγκεκριμένα:

Πότε χάνεται η ρύθμιση οφειλών στο δημόσιο μετά τις 15 Δεκεμβρίου 2015, με τις νέες ρυθμίσεις


Απαντήσεις με παραδείγματα.
Του φοροτεχνικού Γιώργου Δ. Χριστόπουλου
Αποκωδικοποιώντας τις νέες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου βλέπει κανείς ένα νέο καθεστώς επί το αυστηρότερο για τους οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση είτε με τις διατάξεις του νόμου  4321/2015, είτε με αυτές του προηγούμενου νόμου  4305/2014.
Για να επιτύχει τη σκλήρυνση της στάσης ο νομοθέτης (σημ. οι θεσμοί θέλω να πω) έναντι όσων δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώνουν έγκαιρα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, (όπως μπορούμε να δούμε πιο κάτω στη παράθεση των διατάξεων που παραμένουν)  χωρίς να πειράξει τις υφιστάμενες περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης που ήδη τρέχει, παρεμβαίνει νομοθετικά με «παράπλευρο» τρόπο, στις τρέχουσες νέες οφειλές που γεννιούνται, οι οποίες όταν δεν θα εξοφλούνται εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, θα χάνεται η  ρύθμιση του ως άνω νόμου.

Πως θα μειώσετε τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. - Οδηγίες για όσους δικαιούνται έκπτωση ή μείωση φόρου

Πως θα μειώσετε τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. - Οδηγίες για όσους δικαιούνται έκπτωση ή μείωση φόρου


Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός


Ι. Πρόλογος
Πολύς ντόρος γίνεται εσχάτως για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., για τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα, τις δόσεις καταβολής, κ.λπ και έχει δημιουργηθεί μια αναστάτωση άνευ προηγουμένου αναφορικά με το ζήτημα αυτό.
Είναι πασιφανές ότι για τη σύγχυση που επικρατεί αυτές τις μέρες ευθύνονται κυρίως τα παντός είδους Μ.Μ.Ε. που για πολλοστή φορά έχουν βάλει και πάλι το χεράκι τους, ή μάλλον την ηλεκτρονική τους γραφίδα και τη δύναμη της εικόνας για να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Το μόνο σίγουρο που αξίζει να σημειώσουμε και στο οποίο όλοι πιστεύω συμφωνούμε, είναι ότι ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. τελικά είναι ένας φόρος που δυστυχώς από τη στιγμή που θεσπίστηκε, ήρθε για να μείνει!
Εμείς, ακολουθώντας πιστά τις αρχές της έγκυρης ενημέρωσης, βουτώντας ταυτόχρονα τα δάκτυλά μας στο «πληκτρολόγιο» της λογικής, γράφουμε κάθε φορά και παρουσιάζουμε τις ειδήσεις, έτσι ακριβώς όπως είναι, αδιαφορώντας για την εύκολη και βατή ατραπό του κιτρινισμού και της παραπληροφόρησης που ανεβάζουν την επισκεψιμότητα.