Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2010

Φως στο τούνελ της ελληνικής οικονομίας
Φως άρχισε να φαίνεται στο τούνελ που έχει  μπει για τα καλά η ελληνική οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξέφρασε χθες την αισιοδοξία του ότι η ύφεση φέτος θα είναι μικρότερης κλίμακας σε σχέση με την αρχική εκτίμηση (-4%) .
Προέβλεψε δε πως από το δεύτερο μισό του 2011 θα επιστρέψουμε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης κάτι που θα διατηρηθεί και το 2012.
Βέβαια δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η ανεργία θα φθάσει το 13%.
Την ίδια ώρα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του αναφέρει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Προσθέτει πως το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα υποχωρεί σε ρυθμούς αντίστοιχους με αυτούς των στόχων και πως οι επιδόσεις της οικονομίας της χώρας είναι οι προβλεπόμενες.
Όπως γίνεται αντιληπτό η εικόνα της Ελλάδος αρχίζει σταδιακά να αλλάζει και στο εξωτερικό.
Δεν είναι τυχαίο πως χθες ο κ.  J. Mueller, οικονομολόγος της DWS Investment (ανήκει στον όμιλο της Deutsche Bank),  ανέφερε πως «δεν πουλάμε τα ελληνικά ομόλογα που έχουμε γιατί πιστεύουμε στα βήματα δημοσιονομικής προσαρμογής που κάνει η Ελλάδα».
Πρόσθεσε ότι η χώρα δεν  θα χρεοκοπήσει μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια Ειδικότερα χθες ο υπουργός Οικονομικών  μιλώντας στο "Mega"  εμφανίστηκε αισιόδοξος.
«Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι το 2010 η μείωση το ΑΕΠ θα είναι μικρότερη απ’ ό,τι είναι αυτή που έχουμε προβλέψει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε :
«Το  2011 δεν το βλέπω ότι θα πάμε σε θετικούς ρυθμούς, αλλά θα είμαστε σχεδόν στην ισορροπία. Από το δεύτερο μέσο του 2011 πλέον θα έχουμε γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς και το 2012 θα είναι θετικό».

Παρότι όπως είπε «ο ξένος επενδυτής που κοιτάει την Ελλάδα, δεν θέλει να την αγγίξει» από το Σεπτέμβριο  ξεκινάει μια καινούργια περίοδος καθώς  έχουμε κάνει όλα τα δύσκολα.
Προς την κατεύθυνση αυτή πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.
«Όσο πιο γρήγορα απελευθερώσουμε τα επαγγέλματα, που βοηθάει το να μπορέσουν να πέσουν οι τιμές και να προχωρήσουν τα πράγματα στην οικονομία, όσο πιο γρήγορα έχουμε ένα καλύτερο φορολογικό σύστημα και πιο απλό, όσο είναι πιο απλό να αδειοδοτούνται επιχειρήσεις, όσο πιο γρήγορα μειώνει το Δημόσιο τα ελλείμματά του και έτσι δεν απορροφά όλα τα χρήματα, αυτά όλα ωθούν στην ανάπτυξη», εξήγησε την άποψη του ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Τέλος ο υπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία ένδειξη πως μέτρα που προωθεί θα κριθούν αντισυνταγματικά.
Έσπευσε όμως να θυμίσει το παράδειγμα της Ρουμανίας όπου η μείωση των συντάξεων κατά 15% κρίθηκε αντισυνταγματική , το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι θα κόψει την επόμενη δόση και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αυξήσει τον Φ.Π.Α. κατά πέντε μονάδες.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Χωρίς αγγελιόσημο η διαφήμιση στο internet
Διαγράφεται τελικά το κείμενο του άρθρου 67 στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο 2010, που προέβλεπε την ασφάλιση στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΣΠΕΑΘ) των συντακτών ηλεκτρονικών εφημερίδων, sites, portals στο διαδίκτυο και την επιβολή αγγελιοσήμου και στο Internet (21,5% όπως για τη διαφήμιση στην Τηλεόραση), μετά από σειρά διορθώσεων στο νομοσχέδιο στις οποίες προχώρησε την Πέμπτη 1 Ιουλίου ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.  Συνεπώς, οι εργαζόμενοι στα ενημερωτικά sites και portals, παραμένουν εκτός των δημοσιογραφικών ταμείων ενώ δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η σχεδιαζόμενη επιβολή αγγελιοσήμου και στο διαδίκτυο.
To IAB Hellas (Internet Advertising Bureau Hellas) και η ΕΔΕΕ (Ένωση Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος) με ανακοινώσεις τους ζήτησαν την απόσυρση της διάταξης για την επιβολή αγγελιόσημου και στο internet. 
Υπενθυμίζεται ότι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα εισαχθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της βουλής.
Το 'Αρθρο 67 του νέου Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου 2010 που διαγράφηκε:
Ασφάλιση συντακτών ηλεκτρονικών εφημερίδων
1. Στην ασφάλιση του Τομέα Σύνταξης Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και του Λογαριασμού Ανεργίας Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης των οικείων κλάδων του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υπάγεται υποχρεωτικά το προσωπικό που απασχολείται με μία από τις ειδικότητες όπως αυτές ορίζονται στις παρ. 6 και 7 του άρθρου 5 του π.δ. 284/1974 (Α' 101) κατά κύριο επάγγελμα με σχέση εξαρτημένης εργασίας με μισθό, σε σελίδα ή πύλη του διαδικτύου που διατηρούν οι ημερήσιες εφημερίδες που εκδίδονται στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και σε επιχειρήσεις οι οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα και έχουν ως αποκλειστική δραστηριότητα την παροχή, μέσω διαδικτύου, οπτικοακουστικού περιεχομένου, εφόσον το περιεχόμενο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, είναι πρωτογενές, παρέχεται σε καθημερινή βάση και συνεχή ροή και περιλαμβάνει ειδήσεις, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά, αθλητικά γεγονότα, εκδηλώσεις, καθώς και άρθρα σχόλια, συνεντεύξεις ή συζητήσεις για τα θέματα αυτά.
Οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 3 του π.δ 284/1974 (101 Α) εφαρμόζονται και στα πρόσωπα της παραγράφου αυτής.
Για την ασφάλιση των παραπάνω εργαζομένων στον Τομέα Σύνταξης Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης καταβάλλεται εργοδοτική εισφορά 7,5% και εισφορά ασφαλισμένου 8,5% και στον Λογαριασμό Ανεργίας Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης καταβάλλεται εργοδοτική εισφορά 2%. Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι από τη συγκεκριμένη απασχόλησή τους και σε καμιά περίπτωση σε αποδοχές κατώτερες αυτών που προβλέπονται κάθε φορά από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφεται μεταξύ Ε.Ι.Η.Ε.Α και Ε.Σ.Η.Ε.Α. για τους συντάκτες και από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ Ε.Π.Η.Ε.Α. και Ε.Ι.Η.Ε.Α. για το προσωπικό.
2. Διαφημίσεις ή με πληρωμή δημοσιεύματα που προβάλλονται ή καταχωρούνται στην ηλεκτρονική σελίδα ή πύλη του διαδικτύου που διατηρούν οι αναφερόμενες στην προηγούμενη παράγραφο επιχειρήσεις, υπόκεινται στην επιβάρυνση αγγελιοσήμου, στο ίδιο ποσοστό που προβλέπεται κάθε φορά για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, το οποίο κατανέμεται στους φορείς και κατά την ίδια αναλογία που καθορίζονται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του ν.1866/99 (222 Α), της παραγράφου 1α του άρθρου 14 του ν.1989/91(Α´ 192) και της παραγράφου 5 του άρθρου 11 του ν.3021/2002 (Α´ 143).
Το αγγελιόσημο βαρύνει άμεσα τον διαφημιζόμενο ή τον διαφημιστή που μεσολαβεί κατ' εντολή του διαφημιζόμενου και κατατίθεται από τους υπόχρεους σε λογαριασμό με τίτλο «Ειδικός Λογαριασμός Αγγελιοσήμου Διαδικτύου» που τηρείται στην ίδια Τράπεζα στην οποία κατατίθεται το αγγελιόσημο και των άλλων μέσων ενημέρωσης .
3. Οι διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 2429/1996 (155Α) και της αριθ.1086567/40/Τ και ΕΦ/29-7-1996 (Β 689) απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έχουν ανάλογη εφαρμογή  στις επιχειρήσεις της παραγράφου 1.
ΠΗΓΗ: Εξπρές

Συμψηφισμός του ΦΠΑ με οφειλές στο Δημόσιο Tην άμεση επιστροφή στις επιχειρήσεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για ποσά έως 30.000 ευρώ και την παροχή δυνατότητας συμψηφισμού των οφειλών από και προς το κράτος προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός ο συμψηφισμός θα αφορά μόνο συναλλαγές με την εφορία. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει παγώσει την επιστροφή ΦΠΑ, χωρίς προηγούμενο έλεγχο, απόφαση η οποία είχε προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου, που ζητούσε την αναστολή εφαρμογής του μέτρου. Οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η άμεση επιστροφή ΦΠΑ για ποσά έως 30.000 ευρώ θα αποτελέσει ανάσα ρευστότητας για πολλές επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά τον συμψηφισμό με οφειλές προς το Δημόσιο, σημειώνεται ότι αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου. Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι προχωρά η διασταύρωση κατόχων ακινήτων με τα εισοδήματα που έχουν και σε περίπτωση που βρεθεί ασυμφωνία, θα παραπέμπονται οι ιδιοκτήτες με τη νομοθεσία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, «η οποία προβλέπει βαρύτατες ποινές». Για τους ελέγχους σε όσους εισπράττουν τόκους από το εξωτερικό, είπε ότι έχουν γίνει συμφωνίες με ξένες χώρες και είναι γνωστές οι τράπεζες όπου υπάρχουν καταθέσεις Ελλήνων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύθηκε ότι θα πληρωθούν τις επόμενες ημέρες οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ, προαναγγέλλοντας όμως σχέδιο αναδιάρθρωσης τύπου ΟΣΕ σε αυτήν, όπως και στις υπόλοιπες ελλειμματικές ΔΕΚΟ του Δημοσίου, καθώς το μνημόνιο προβλέπει ρητά ότι πρέπει να μειώνονται κάθε χρόνο οι επιχορηγήσεις του κράτους. Στο μέτωπο του ΟΣΕ είπε ότι βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης, σε συνεργασία με τον συναρμόδιο υπουργό Υποδομών Δ. Ρέππα, το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί και από την τρόικα. Eκανε λόγο για μεγάλους μισθούς 6.000-8.000 ευρώ και προανήγγειλε συνταξιοδοτήσεις και μετατάξεις προσωπικού, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν είναι στις προθέσεις μας απολύσεις». Κατηγόρησε τις προηγούμενες διοικήσεις γιατί δημιούργησαν χρέη 11 δισ. ευρώ από τον δανεισμό του Δημοσίου προκειμένου να καλύψουν τα ελλείμματα του οργανισμού. Ο υπουργός εκτίμησε παράλληλα ότι η ανεργία μπορεί να ξεπεράσει το 13%, αλλά η μείωση του ΑΕΠ φέτος μπορεί να είναι μικρότερη από την αναμενόμενη (4%) και το 2011 οριακή. Επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα «όσο υλοποιούμε το μνημόνιο». ΠΗΓΗ: Εξπρέ

Συμψηφισμός του ΦΠΑ με οφειλές στο Δημόσιο
Tην άμεση επιστροφή στις επιχειρήσεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για ποσά έως 30.000 ευρώ και την παροχή δυνατότητας συμψηφισμού των οφειλών από και προς το κράτος προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός ο συμψηφισμός θα αφορά μόνο συναλλαγές με την εφορία.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει παγώσει την επιστροφή ΦΠΑ, χωρίς προηγούμενο έλεγχο, απόφαση η οποία είχε προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου, που ζητούσε την αναστολή εφαρμογής του μέτρου.
Οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η άμεση επιστροφή ΦΠΑ για ποσά έως 30.000 ευρώ θα αποτελέσει ανάσα ρευστότητας για πολλές επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά τον συμψηφισμό με οφειλές προς το Δημόσιο, σημειώνεται ότι αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου.
Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι προχωρά η διασταύρωση κατόχων ακινήτων με τα εισοδήματα που έχουν και σε περίπτωση που βρεθεί ασυμφωνία, θα παραπέμπονται οι ιδιοκτήτες με τη νομοθεσία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, «η οποία προβλέπει βαρύτατες ποινές». Για τους ελέγχους σε όσους εισπράττουν τόκους από το εξωτερικό, είπε ότι έχουν γίνει συμφωνίες με ξένες χώρες και είναι γνωστές οι τράπεζες όπου υπάρχουν καταθέσεις Ελλήνων.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύθηκε ότι θα πληρωθούν τις επόμενες ημέρες οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ, προαναγγέλλοντας όμως σχέδιο αναδιάρθρωσης τύπου ΟΣΕ σε αυτήν, όπως και στις υπόλοιπες ελλειμματικές ΔΕΚΟ του Δημοσίου, καθώς το μνημόνιο προβλέπει ρητά ότι πρέπει να μειώνονται κάθε χρόνο οι επιχορηγήσεις του κράτους.
Στο μέτωπο του ΟΣΕ είπε ότι βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης, σε συνεργασία με τον συναρμόδιο υπουργό Υποδομών Δ. Ρέππα, το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί και από την τρόικα. Eκανε λόγο για μεγάλους μισθούς 6.000-8.000 ευρώ και προανήγγειλε συνταξιοδοτήσεις και μετατάξεις προσωπικού, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν είναι στις προθέσεις μας απολύσεις». Κατηγόρησε τις προηγούμενες διοικήσεις γιατί δημιούργησαν χρέη 11 δισ. ευρώ από τον δανεισμό του Δημοσίου προκειμένου να καλύψουν τα ελλείμματα του οργανισμού.
Ο υπουργός εκτίμησε παράλληλα ότι η ανεργία μπορεί να ξεπεράσει το 13%, αλλά η μείωση του ΑΕΠ φέτος μπορεί να είναι μικρότερη από την αναμενόμενη (4%) και το 2011 οριακή. Επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα «όσο υλοποιούμε το μνημόνιο».
ΠΗΓΗ: Εξπρέ

Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010

Νέο κύμα ανατιμήσεων από τον ΦΠΑ
Θερινό κύμα ανατιμήσεων στην αγορά φέρνει από την Πέμπτη 1η Ιουλίου η δεύτερη μέσα σε 3,5 μήνες αύξηση του ΦΠΑ. Οι επιχειρήσεις δεν φαίνονται διατεθειμένες να απορροφήσουν τη νέα αύξηση του φόρου με τον πληθωρισμό να σημειώνει νέο άλμα ανόδου, που πιθανότατα να σκαρφαλώσει ακόμη και πάνω από το 6% τον Ιούλιο.
Αγαθά και υπηρεσίες θα επιβαρυνθούν με τους αυξημένους κατά 10% συντελεστές ΦΠΑ ενώ περισσότεροι από 5.000.000 καταναλωτές θα πληρώσουν αναδρομικά την αύξηση του φόρου μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, τηλεφωνίας (σταθερής και κινητής). Ακριβότερες γίνονται και οι υπηρεσίες που θα παρέχουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι αλλά και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές λόγω της επιβολής ΦΠΑ για πρώτη φορά.
Αμοιβές
Στις αμοιβές των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, άμισθων υποθηκοφυλάκων και δικαστικών επιμελητών επιβάλλεται ΦΠΑ 23% και 11% οι υπηρεσίες νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης και διάγνωσης που παρέχουν ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Από τον ΦΠΑ εξακολουθούν να απαλλάσσονται οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται από ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οδοντιάτρους στα ιδιωτικά τους ιατρεία και οδοντιατρεία, από ιδιωτικά πολυιατρεία και πολυοδοντιατρεία, ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικά εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.
Επίσης με ΦΠΑ 11% επιβαρύνονται όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους καλλιτέχνες, συγγραφείς και ερμηνευτές έργων τέχνης. Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα του καταναλωτή θα αρχίσουν να φαίνονται από την πρώτη κιόλας ημέρα που θα ισχύσουν οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ:
Ο κανονικός συντελεστής, που επιβάλλεται στα περισσότερα αγαθά (ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, καύσιμα, οινοπνευματώδη ποτά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, ακίνητα κ.α. καθώς και στην παροχή υπηρεσιών αυξάνεται από 21% σε 23%.
Ο μειωμένος συντελεστής 10% που εφαρμόζεται στα τρόφιμα (γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, ψωμί, φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια κ.α), αναψυκτικά και φάρμακα καθώς και στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού και στην παροχή υπηρεσιών μεταφορών, αυξάνεται σε 11% από 10%.
Ο συντελεστής 5% με τον οποίο επιβαρύνονται κυρίως βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου αυξάνεται σε 5,5% από 5%.
Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 16%, 8% και 4,5%.
Βενζίνη
Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, θα αυξηθούν κατά 1,65% οι τιμές των καυσίμων. Η βενζίνη θα πωλείται κατά 2,5-3 λεπτά ακριβότερα το λίτρο, ενώ η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης θα κυμανθεί γύρω στα 2-2,5 λεπτά. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων:
Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης θα φτάσει τα 1,54 ευρώ το λίτρο, ενώ η μέγιστη τιμή θα φτάσει τα 1,73 ευρώ.
Στο ντίζελ κίνησης η μέση τιμή θα διαμορφωθεί γύρω στα 1,33 ευρώ και η μέγιστη θα φτάσει τα 1,50 ευρώ το λίτρο.
Ταξί
Επίσης από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη τα κόμιστρα των ταξί θα ακριβύνουν κατά 11% καθώς όσοι εκμεταλλεύονται ταξί υποχρεούνται πλέον να εκδίδουν αποδείξεις και να τηρούν βιβλία και στοιχεία. Στην Αττική Οδό, τα διόδια αυξάνονται για πρώτη φορά από το 2006, από 10 λεπτά (μοτοσυκλέτες και ΙΧ αυτοκίνητα) έως 40 λεπτά (μεγάλα φορτηγά).
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Νέα αύξηση ορίων το 2021
Νέο, σκληρότερο πακέτο μέτρων, με μειώσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, ευελιξία στο ωράριο απασχόλησης, κατάργηση επί της ουσίας της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και του βασικού μισθού έρχεται μέχρι το τέλος του χρόνου.
prosdokimo_zwhsΌσον αφορά το Ασφαλιστικό φαίνεται ότι δεν θα απαιτηθεί νεότερη ρύθμιση, αφού ήδη στο νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση περιλαμβάνονται διατάξεις που προβλέπουν την αυτόματη αναπροσαρμογή της ηλικίας συνταξιοδότησης ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής και περιορίζουν στο εξής τις αυξήσεις των συντάξεων στα όρια του πληθωρισμού.
Μοντέλο
Πάντως σε σχέση με το πρώτο πακέτο μέτρων για τα Εργασιακά ο ΟΑΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταλήξει σε ένα μοντέλο επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των νέων που θα προσλαμβάνονται με μισθό στο 84% της συλλογικής σύμβασης, ώστε να μην επηρεάζονται οι καθαρές αποδοχές τους.
Οι ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις που περιλήφθηκαν στο υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο και αφορούν τη μείωση των αποζημιώσεων, την κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους ανέργους, την παράταση της μαθητείας, την αύξηση των ομαδικών απολύσεων και τη μείωση της υπερωριακής αμοιβής αποτελούν απλώς προοίμιο αυτού που πρόκειται να ακολουθήσει.
Βάσει του μνημονίου για τον μηχανισμό στήριξης της οικονομίας, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου σε συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος των εργασιακών σχέσεων στην κατεύθυνση της αναθεώρησης της νομοθεσίας για την προστασία της απασχόλησης, της αναθεώρησης του κατώτατου μισθολογίου, της αναθεώρησης του συστήματος διαπραγματεύσεων μισθών, της αύξησης της ευελιξίας και της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας.
Επέλεξε όμως να σπάσει σε δύο πακέτα τα μέτρα επισπεύδοντας την ψήφιση του πρώτου και ελπίζοντας ότι μέρος του δεύτερου θα προκύψει από απευθείας συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή φαντάζει ανέφικτο, οπότε και η κυβέρνηση προβλέπεται ότι θα υποχρεωθεί να νομοθετήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010.
Πάντως, όπως και να έχει το θέμα, λόγω αδυναμίας συνεννόησης των κοινωνικών εταίρων από τον Ιούλιο οι εργαζόμενοι θα μείνουν ακάλυπτοι, αφού λήγει η ισχύς της παρούσας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης. Εμπόδια στις διαπραγματεύσεις είναι το πάγωμα των μισθών για τρία έτη (2010-2013) και ο τρόπος ενσωμάτωσης του 13ου και του 14ου μισθού στις τακτικές αποδοχές.
ΕΠΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ
Στο απόσπασμα 14ος μισθός και συλλογική σύμβαση
Με το δεύτερο πακέτο μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις θα τεθεί υπό αμφισβήτηση ο 14ος μισθός, ενώ θα παρακαμφθούν η εθνική γενική συλλογική σύμβαση και οι κλαδικές συμβάσεις από τοπικά σύμφωνα απασχόλησης και επιχειρησιακές ή ακόμα και ατομικές συμβάσεις που θα συνδέονται με την παραγωγικότητα.
1 Αναθεώρηση συστήματος διαπραγμάτευσης μισθών
Βάσει των υποχρεώσεων που προκύπτουν από το μνημόνιο η κυβέρνηση θα ανοίξει θέμα για την παράκαμψη ή ακόμα και την τυπική κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενισχύοντας τις κλαδικές ή ακόμα και τις ατομικές συμφωνίες. Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη της ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη, μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ σε 20 χώρες ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από εθνικές συμβάσεις, ενώ σε επτά, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Δανία, η Αυστρία και η Σουηδία, από κλαδικές.
2 Τοπικά σύμφωνα κάτω από τις κλαδικές συμβάσεις
Το επόμενο κύμα για το Εργασιακό θα προβλέπει τη δυνατότητα να συνάπτονται τοπικά σύμφωνα απασχόλησης σε περιοχές με υψηλούς δείκτες ανεργίας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να παρακάμπτονται και οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, αφού για παράδειγμα επιχειρήσεις σε έναν ολόκληρο νομό θα μπορούν να μην ακολουθούν τις μισθολογικές αυξήσεις που θα συμφωνούνται σε κλαδικό επίπεδο, αλλά να δίνουν χαμηλότερες ή και μηδενικές.
3 Μεταβλητές απολαβές ανά επιχείρηση
Στο Εργασιακό του... χειμώνα θα επιχειρηθεί η σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα και αυτό θα γίνει με δύο τρόπους. Σε γενικό επίπεδο, επειδή θεωρείται αδύνατο να υπάρξουν αναπροσαρμογές μισθών ανά κλάδο, εξετάζεται η γενικευμένη περικοπή του 14ου μισθού και η παροχή δυνατότητας στους εργοδότες να τον αποδίδουν στους εργαζόμενους ή σε κάποιους εργαζόμενους ως πριμ παραγωγικότητας στο τέλος κάθε χρόνου. Η δεύτερη «πρόνοια» θα αφορά τη δυνατότητα μεταβλητών απολαβών ανά επιχείρηση, ώστε οι μισθοί να αντικατοπτρίζουν την παραγωγικότητά σε αυτήν άσχετα με τον υπόλοιπο κλάδο.
4 Ευελιξία χρόνου εργασίας
Τα μέτρα θα εισάγουν την έννοια του ετήσιου υπολογισμού του χρόνου εργασίας, ο οποίος θα μπορεί να κατανέμεται με μεγαλύτερη ελαστικότητα μέσα στο έτος.
5 Πάγωμα μισθών για τρία χρόνια
Το μνημόνιο για τη χρηματοδοτική ενίσχυση της χώρας αναφέρει ρητά το πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τρία χρόνια, δηλαδή από το 2010 έως το 2013. Το θέμα έχει τεθεί στις συζητήσεις των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ η κυβέρνηση ελπίζει ότι εργοδότες και εργαζόμενοι θα καταλήξουν σε τριετή συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει και αρκετά από τα μέτρα που ορίζει το μνημόνιο. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να επιβάλει με νόμο το αναγκαστικό πάγωμα των μισθών.
6 Ενίσχυση προσωρινής και μερικής απασχόλησης
Η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει μέτρα που θα διευκολύνουν τη χρήση συμβάσεων προσωρινής και μερικής απασχόλησης. Μεταξύ αυτών ενδέχεται να προβλεφθεί η δυνατότητα επιχορήγησης από τον ΟΑΕΔ των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης για συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
7 Καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας
Το καρότο για την υποβάθμιση της απασχόλησης και την κατάργηση των κοινωνικών κεκτημένων που θα επιφέρουν τα αναμενόμενα μέτρα του υπουργείου Εργασίας θα είναι ένα αυστηρότερο πλαίσιο και μια συντονισμένη προσπάθεια για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, μέσω της ενίσχυσης της νομοθεσίας για την επιβολή δήλωσης των νέων απασχολουμένων και την πλήρη στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία πλέον θα έχει συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους.
ΒΡΗΚΕ ΛΥΣΗ Ο ΟΑΕΔ
620 ευρώ ο καθαρός μισθός για τους νέους
Σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα μετατραπεί η ρύθμιση για πρόσληψη νέων ανέργων έως 24 ετών με το 84% του βασικού μισθού της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Σύμφωνα με τον διοικητή του, Ηλία Κικίλια, το Υπουργείο και ο Οργανισμός έχουν καταλήξει στο μοντέλο βάσει του οποίου θα επιτυγχάνονται η ελάφρυνση του εργοδοτικού κόστους, η διατήρηση του καθαρού εισοδήματος του νεοπροσλαμβανομένου και η μη επιβάρυνση του ΟΑΕΔ, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Χρήση του προγράμματος θα μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε εργοδότης αποφασίσει να προσλάβει νέο άνεργο μέχρι 24 ετών εγγεγραμμένο στα μητρώα του ΟΑΕΔ, αρκεί να μην έχει προχωρήσει σε απολύσεις το τελευταίο εξάμηνο. Συγκεκριμένα:
- Ο νέος άνεργος θα προσλαμβάνεται με το 84% του μισθού της εθνικής συλλογικής σύμβασης.
- Ο εργοδότης θα αποδίδει στο ΙΚΑ μόνο τις εργοδοτικές εισφορές.
- Το ποσοστό της εισφοράς του εργαζομένου θα καταβάλλεται στον ίδιο ως μέρος του μισθού του.
- Ο ΟΑΕΔ θα αναλαμβάνει να καλύψει το μέρος της εισφοράς του εργαζομένου προς το ΙΚΑ.
- Το ΙΚΑ χρωστάει 6,5 δισ. στον ΟΑΕΔ και έτσι θα γίνεται συμψηφισμός των οφειλών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το νέο πρόγραμμα θα αφορά σε πρώτη φάση νέους 10.000 ανέργους και εφόσον εξαντληθεί θα επαναπροκηρυχθεί.
Με τα σημερινά δεδομένα ένας νεοπροσλαμβανόμενος με την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας και μεικτές αποδοχές 740 ευρώ έχει καθαρές αποδοχές 620 ευρώ και κοστίζει στον εργοδότη 950 ευρώ.
Με τη νέα ρύθμιση οι μεικτές αποδοχές ενός νέου θα φτάνουν το 84% του βασικού μισθού, ενώ οι καθαρές αποδοχές του θα είναι ίδιες στα 620 ευρώ λόγω της προσθήκης στον μισθό του της εισφοράς του προς το ΙΚΑ. Από την άλλη, το εργοδοτικό κόστος θα μειώνεται από τα 950 ευρώ περίπου στα 800 ευρώ.
Νέα προγράμματα
Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν και νέα προγράμματα, μεταξύ των οποίων θα δίνεται και η δυνατότητα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα επανένταξης στην εργασία. Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, το υπόλοιπο του επιδόματος ανεργίας θα μπορεί να μετατρέπεται σε ισόποση επιταγή, την οποία θα εισπράττει ο εργοδότης που θα προσλαμβάνει τον άνεργο για το διάστημα που απομένει μέχρι να λήξει το δικαίωμα της επιδότησης. Κατόπιν θα μπορεί να γίνει υπαγωγή σε άλλα προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Αύξηση στα όρια ηλικίας με αλγόριθμο
Μια και καλή φαίνεται πως ξεμπερδεύει με το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση, αλλά και όλες οι επόμενες, αφού εκτός από την πλήρη ομογενοποίηση των όρων και των παροχών στο σύνολο του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και τη συγχώνευση των Ταμείων που προβλέπονται στο προς ψήφιση νομοσχέδιο με δύο ρυθμίσεις το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μπαίνει στον αυτόματο πιλότο όσον αφορά τις μελλοντικές αυξήσεις στις παροχές αλλά και τις τυχόν αναπροσαρμογές των ορίων ηλικίας.
Στο άρθρο 11 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου προβλέπεται αφενός ότι από το 2014 και μετά (μέχρι τότε οι παροχές θα είναι παγωμένες) οι ετήσιες αυξήσεις των συντάξεων θα καθορίζονται κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από την αύξηση του γενικού δείκτη καταναλωτή. Οι αυξήσεις σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι υψηλότερες από τον πληθωρισμό, αλλά μπορεί να είναι χαμηλότερες, εφόσον η αύξηση του ΑΕΠ είναι χαμηλή ή και αρνητική.
Στο ίδιο άρθρο επίσης προβλέπεται ότι μέχρι το 2060 οι δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση μπορούν να αυξηθούν μέχρι του ποσοστού του 2,5% σε σχέση με το 2009, ενώ από το 2021 και μετά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γίνονται ασανσέρ και αναπροσαρμόζονται αυτόματα ανάλογα με την επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής. Η πρώτη αναπροσαρμογή θα γίνει το 2021 με βάση την αύξηση στη δεκαετία 2010-2020 και οι επόμενες θα γίνονται ανά τριετία
ΠΗΓΗ: Έθνος
Όλοι στα 65 με μειωμένη σύνταξη
Αλλαγές-σοκ στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από το Δημόσιο προβλέπει το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κλείνει τις πόρτες εξόδου πριν από το 65ο έτος. Ενδεικτικό της δριμύτητας των αλλαγών είναι πως η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης φτάνει μέχρι και τα 15 χρόνια, με μεγάλες χαμένες τις μητέρες ανηλίκων.
oria_hlikiasΟι αλλαγές θα προχωρήσουν με διαδικασίες-εξπρές και είναι χαρακτηριστικό πως η αύξηση των ορίων ηλικίας ξεκινά το 2011 και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2013. Οι πλέον χαμένοι είναι όσοι ασφαλίστηκαν το κρίσιμο διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Ωστόσο επηρεάζονται και συγκεκριμένες κατηγορίες «παλαιών» ασφαλισμένων -που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983- καθώς για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα απαιτούνται σταδιακά 25 έτη δουλειάς (από 17,6 έτη). Αντιθέτως για τη συγκεκριμένη ομάδα ασφαλισμένων δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στη διάταξη, που επιτρέπει την «έξοδο» με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου.
Επίσης από το 2015 θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και το ποσοστό αναπλήρωσης θα μειωθεί στο 64% για όσους συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η βασική ρύθμιση συνίσταται στο ότι άνδρες και γυναίκες με ανήλικα παιδιά, οι οποίοι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μεν άνδρες το 65° έτος, οι δε γυναίκες το 50ό, εξισώνονται σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μέσα σε μία μεταβατική περίοδο τριών ετών.
Επτά είναι οι κυριότερες αλλαγές στα όρια ηλικίας και στα έτη ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση:
Εξομοιώνονται, σταδιακά έως το 2013 ως προς τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος (25 έτη) άνδρες και γυναίκες υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1982.
Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά σταδιακά (σύμφωνα με τα ανωτέρω) από 20 σε 25 τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες που έχουν τρία παιδιά και άνω και καταργείται στην περίπτωση αυτή η πρόσθετη προϋπόθεση που ίσχυε για τους άνδρες, δηλαδή να έχουν την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση ή να είναι χήροι.
Επέρχεται εξομοίωση των ανδρών και γυναικών στρατιωτικών ως προς τα έτη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος (25 έτη) εντός της τριετίας όπως ακριβώς και στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις.
Θεσπίζονται, σταδιακά, τα ακόλουθα όρια ηλικίας για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 1998 και μετά ή προσλήφθηκαν για πρώτη φορά στο Δημόσιο από 1ης Ιανουαρίου 1983 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992.
Το 65ο έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανήλικο παιδί κατά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας.
Το 60ο έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανίκανα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο κατά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας.
Το 65ο έτος για άνδρες και γυναίκες που δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1η Ιανουαρίου 1998 και μετά ή έχουν διορισθεί από 1η Ιανουαρίου 1983 και μετά.
Εξομοιώνεται μέσα στην επόμενη τριετία το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου που μπορούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του ισχύοντος ορίου ηλικίας και να λάβουν μειωμένη σύνταξη.
Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν ότι όσοι υπάλληλοι έχουν τρία και άνω παιδιά συνταξιοδοτούνται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Ορίζεται ότι όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, δεν θίγονται από τις διατάξεις του νόμου.
Στην πυρά τα κεκτημένα
Τέσσερις ομάδες στο στόχαστρο
Τέσσερις ομάδες βρίσκονται στο «στόχαστρο» του ασφαλιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που κατατίθεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή. Από τις προωθούμενες αλλαγές στις συντάξεις απειλούνται: οι συνταξιούχοι που εργάζονται, όσοι παίρνουν σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ, οι χήρες, αλλά και οι άγαμες θυγατέρες.
Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπονται τα ακόλουθα:
1 Επιβάλλονται περιορισμοί τόσο στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου όσο και στους επιζώντες συζύγους που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολούνται. Για όσους από αυτούς εργάζονται στον δημόσιο τομέα ισχύουν ήδη αυστηρότερες διατάξεις για τον περιορισμό της σύνταξης.
Ουσιαστικά, θα υπάρξει ενιαίο μοντέλο με τον ιδιωτικό τομέα και θα προβλέπονται τα εξής:
Η σύνταξη αναστέλλεται σε όσους συνταξιούχους του Δημοσίου είναι κάτω των 55 ετών και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.
Η σύνταξη περικόπτεται για όσους συνταξιούχους του Δημοσίου είναι άνω των 55 ετών και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%.
Ειδικά για τους συνταξιούχους που ασκούν δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ προβλέπεται πως μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους καταβάλλουν εισφορές προσαυξημένες κατά 50%.
2 Καταργείται το δικαίωμα συνταξιοδότησης των άγαμων ενήλικων θυγατέρων με εξαίρεση τις ανίκανες και όσες σπουδάζουν, καθώς και το δικαίωμα συνταξιοδότησης των διαζευγμένων θυγατέρων.
Επιπλέον αυστηροποιούνται οι ήδη ισχύουσες διατάξεις που προβλέπουν περιορισμό του ποσού της σύνταξης λόγω αυξημένων εισοδημάτων.
3 Επιμηκύνεται από 2 σε 5 έτη ο χρόνος διάρκειας του έγγαμου βίου, προκειμένου να δικαιωθεί σύνταξη ο επιζών σύζυγος αποβιώσαντος συνταξιούχου.
4 Από 1η Αυγούστου θεσπίζεται και στο Δημόσιο Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, η οποία παρακρατείται από τις συντάξεις που υπερβαίνουν το ποσό των 1.400 ευρώ. Ο συντελεστής θα είναι κλιμακούμενος από 3% έως 9% ανάλογα με το ποσό της σύνταξης.
Στον αντίποδα κερδισμένοι αναμένεται να βγουν όσοι ασφαλισμένοι του Δημοσίου έχουν διαδοχική ασφάλιση, καθώς θα υπάρξουν οριακές βελτιώσεις στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.
Νεος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης
Περικοπές με επτά ψαλιδιές
Ριζικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στο Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προβλέπουν τα δύο Ασφαλιστικά νομοσχέδια, που μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή. Συγκεκριμένα:
1 Από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν «βασική» και «αναλογική» σύνταξη.
2 Η βασική αναλογεί στη συμμετοχή του κράτους και για όσους αποχωρούν στο 65ο έτος θα είναι 360 ευρώ.
3 Η αναλογική θα υπολογίζεται με κλιμακούμενους συντελεστές, ανάλογα τα έτη ασφάλισης και τον μισθό του εργαζομένου. Ο μέσος συντελεστής θα είναι 1,2%, με αποτέλεσμα το ποσοστό αναπλήρωσης να διαμορφώνεται στο 48%.
4 Το τελικό ποσό της σύνταξης προκύπτει από το άθροισμα της βασικής και της αναλογικής. Το ποσοστό αναπλήρωσης αναμένεται να είναι 64% για όσους συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης.
Σήμερα το ποσοστό για τους παλαιούς ασφαλισμένους είναι 80% για τα έτη μέχρι και το 2007, ενώ για τα έτη από το 2008 και μετά μειώνεται κατά μια ποσοστιαία μονάδα τον χρόνο. Για τους νέους ασφαλισμένους η αναπλήρωση είναι 70%.
5 Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί ένας μεικτός τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Ετσι τα χρόνια έως και το 2010 θα υπολογίζονται με το παλαιό καθεστώς και τα έτη ασφάλισης από το 2011 έως και το 2014 με τους νέους συντελεστές.
6 Τα έτη ασφάλισης που υπολογίζονται με το νέο σύστημα θα αυξάνονται κατά 12 μήνες τον χρόνο. Ετσι το 2016 έξι χρόνια θα υπολογίζονται με το νέο καθεστώς, το 2017 επτά έτη και ούτω καθεξής.
7 Σταδιακά για το ποσό της σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.
ΠΗΓΗ: Έθνος