Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Παγκόσμια «πρωτιά» στη φορολόγηση των κινητών

Την υψηλότερη θέση στον πλανήτη καταλαμβάνει η Ελλάδα στην φορολόγηση των συνδρομητών της κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα η υπερφορολόγηση να πλήττει, τελικά, τα δημόσια έσοδα. Αυτό δείχνει έρευνα που εκπόνησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και η ICAP, για λογαριασμό της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), η οποία προτείνει τη μείωση των φόρων τόσο για την ανάκαμψη της οικονομίας όσο και για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων.

Σε εφαρμογή το νέο πληροφοριακό σύστημα ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ

Σε εφαρμογή τίθεται το νέο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ, το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική - μέσω διαδικτύου - υποβολή εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ από εργοδότες, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση.

Νέο "κούρεμα" βλέπουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Οι αποκλίσεις από τους στόχους του οικονομικού προγράμματος και οι προβλέψεις για μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση στην Ελλάδα επαναφέρουν στο προσκήνιο τα σενάρια για μια νέα αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters δήλωσαν ότι η χώρα μας θεωρείται απίθανο να μπορέσει να πληρώσει ο,τι χρωστάει και εκτιμούν ότι είναι πλέον απαραίτητη μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους, δηλαδή ένα νέο "κούρεμα" ομολόγων...
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ο έλεγχος της τρόικας, που θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο μήνα, αναμένεται να δείξει ότι η Ελλάδα κινείται εκτός στόχων, κάτι που σημαίνει ότι οι πιστωτές της χώρας - η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης - θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε νέα αναδιάρθρωση χρέους για τα ομόλογα των 200 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους, προκειμένου η χώρα να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά.

Αυξημένη η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Αυξημένη έκρινε την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αναλύτρια της Moody's, ωστόσο η εγκατάλειψη της ευρωζώνης από τη χώρα μας, δεν συνιστά το βασικό σενάριο για τον οίκο αξιολόγησης
«Η πιθανότητα (μιας εξόδου) έχει αυξηθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό» από τις αρχές του χρόνου, δηλώνει στο Reuters η αναλύτρια Σάρα Κάρλσον, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο οίκος δεν θεωρεί πιθανό να φύγουν άλλες χώρες από την ευρωζώνη.
Η Moody's μείωσε σήμερα από "σταθερή" σε "αρνητική" (negative outlook) την προοπτική του δημόσιου χρέους της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, λόγω της "αυξανόμενης αβεβαιότητας" για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

"Το ΔΝΤ γνώριζε από την αρχή ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας θα αποτύχει"

«Γνωρίζαμε από την αρχή πως το πρόγραμμα για την Ελλάδα ήταν αδύνατο να εφαρμοσθεί, καθώς δεν υπήρξε πουθενά ένα επιτυχές παράδειγμα, λόγω και του γεγονότος της συμμετοχής της χώρας μας στο ευρώ, που δεν της επιτρέπει την υποτίμηση του νομίσματός της για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας», επισημαίνει στους New York Times ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και πρώην εκπροσώπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Ο κ. Ρουμελιώτης τονίζει πως υποτιμήθηκαν οι αρνητικές συνέπειες του προγράμματος για την ελληνική οικονομία, καθώς η μεγάλη ύφεση δεν οφείλεται στη μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, όπως λέει η Τρόικα, αλλά στις μεγάλες περικοπές δαπανών.
Οι New York Times στο εν λόγω δημοσίευμα επαναφέρουν τα σενάρια χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Μειώσεις μισθών 6,7% για τους εμποροϋπαλλήλους

Τη μείωση των μισθών που θα προβλέπονται από τη νέα κλαδική σύμβαση του Εμπορίου κατά 6,%-7% εισηγήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ελλάδος, κ. Ασημακόπουλος, από κοινού με τον πρόεδρο των Εμπόρων κ. Β. Κορκίδη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση έχει ήδη συμφωνηθεί και είναι για την ακρίβεια 6,7%, ενώ η νέα κλαδική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.

Στα 1.635 ευρώ ο μέσος φόρος βάσει των έως τώρα εκκαθαριστικών

Νέα παρτίδα με 369.432 εκκαθαριστικά σημειώματα απέστειλε σε αντίστοιχο αριθμό φορολογούμενων η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Έως τώρα έχουν αποσταλεί στους φορολογούμενους 3.086.571 εκκαθαριστικά σημειώματα, από τα οποία προκύπτει ότι ο μέσος φόρος που πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται στα 1.635 ευρώ.
Από το σύνολο των εκκαθαριστικών, τα 216.532 είναι χρεωστικά, τα 25.417 είναι πιστωτικά και τα 127.483 είναι μηδενικά.
Σημειώνεται ότι από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 2.087.947 είναι χρεωστικά, τα 741.433 είναι μηδενικά και τα 257.191 είναι πιστωτικά.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Εφορία: Αλλάζουν οι ποινές, καταργούνται πρόστιμα

Την τακτική του «καρότου» και «μαστιγίου» σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών για τους φοροπαραβάτες.
Το νέο ποινολόγιο που προωθεί το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης θα προβλέπει την κατάργηση των τσουχτερών προστίμων που επιβάλλονται σήμερα για μικρές και τυπικές παραβάσεις και την επιβολή αυστηρότερων ποινών στις περιπτώσεις δόλιας φοροδιαφυγής.
Ταυτόχρονα, ύστερα από πολλές δεκαετίες καταργείται το απαρχαιωμένο σύστημα της θεώρησης - διάτρησης των βιβλίων και φορολογικών στοιχείων (τιμολογίων, αποδείξεων παροχής υπηρεσιών κ.λπ.) ενώ στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών όλες οι συναλλαγές επιτηδευματιών με την Εφορία θα γίνονται ηλεκτρονικά.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης παραδέχεται ότι «σήμερα τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα υψηλά, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται ο αρχικός φόρος και αντικειμενικά αρκετές επιχειρήσεις ακόμη και να είναι εν λειτουργία, δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν». « Αν τα αποπληρώσουν θα κλείσουν» σημειώνει ο υφυπουργός.
Έτσι, στο πλαίσιο κατάργησης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και εξορθολογισμού των φορολογικών ποινών, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει τα εξής:
  1. Καταργούνται τα περισσότερα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα για τυπικές παραλείψεις και κυμαίνονται από 40 έως 1.170 ευρώ. Τα πρόστιμα που θα επιβάλλουν οι φοροελεγκτικές αρχές θα είναι ελάχιστα και θα αφορούν συγκεκριμένα φορολογικά αδικήματα.
  2. Δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο από την εφορία όταν:
  3. Διαπιστώνεται για πρώτη φορά οποιαδήποτε παράβαση ανεξάρτητα από το είδος.
  4. Έχουν εκδοθεί αθεώρητα φορολογικά στοιχεία, αντί θεωρημένων από παραδρομή και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εμπρόθεσμα και δηλώθηκε εγγράφως από τον υπόχρεο στον προϊστάμενο της ΔΟΥ η παράλειψη αυτή, πριν από τη διαπίστωσή της από οποιονδήποτε φορολογικό έλεγχο.
  5. Εχουν εκδοθεί δελτία αποστολής ?ε γενική (ελλιπή) περιγραφή των ειδών, εφόσον σκοπός της διακίνησης είναι ο δειγματισμός άνευ παραδόσεως των ειδών και δεν τηρείται βιβλίο αποθήκης.
  6. Αφορούν τυπικές παραβάσεις, οι οποίες δεν καταγράφονται σε αυτές που επηρεάζουν τα ακαθάριστα έσοδα ή τα έξοδα, εφόσον οφείλονται σε παραδρομή ή συγγνωστή πλάνη.
  7. Πρόκειται για υποθέσεις που έχουν ήδη ελεγχθεί με τακτικό φορολογικό έλεγχο ή έχουν περαιωθεί ως προς τις φορολογίες αυτές με οποιονδήποτε τρόπο.
  8. Στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι δεν θα καταβάλλουν τους φόρους η εφορία θα επιβάλει πρόστιμο, ανάλογα με την παράβαση, το οποίο θα κυμαίνεται από 1% έως 10% επί του φόρου που δεν πληρώθηκε. Επίσης, το πρόστιμο δεν θα μειώνεται σε περίπτωση συμβιβασμού, ίσως μόνο σε περιπτώσεις οικειοθελούς συμμόρφωσης, ενώ σε περιπτώσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων θα υπάρχει ειδικό πρόστιμο.
  9. Εξετάζεται ρύθμιση για τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί η οποία προβλέπει:
  10. Τα πρόστιμα θα καταβάλλονται σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με τον περιορισμό ότι κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ εκτός της τελευταίας.
  11. Κατά την εμπρόθεσμη καταβολή των προστίμων, εφάπαξ ή σε δόσεις, να παρέχεται έκπτωση 60% για την εφάπαξ καταβολή, 40% για την καταβολή σε δόσεις, για κάθε δόση, εκτός της πρώτης για την οποία δεν παρέχεται έκπτωση.
  12. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν όχι μόνο το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Αλλάζουν πάλι οι αποδείξεις

Αλλάζει το σύστημα των αποδείξεων. Το προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να θεσπιστούν ισχυρά κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένες κατηγορίες επιτηδευματιών, όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί κ.λπ.. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η πρόταση που προέβλεπε ότι οι αποδείξεις από τις εν λόγω κατηγορίες επαγγελματιών θα «μετρούν» εις διπλούν στην κατοχύρωση του αφορολογήτου.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Απόφαση για μηδενικές καταβολές ποσών από υπερχρεωμένους ανέργους

«Πράσινο φως» ακόμα και για μηδενικές καταβολές χρηματικών ποσών από υπερχρεωμένα νοικοκυριά ανάβει η Δικαιοσύνη, όταν ο οφειλέτης έχει απολυθεί από τη δουλειά του και παραμένει άνεργος, καθώς και όταν αντιμετωπίζει αυξημένα οικονομικά προβλήματα για λόγους υγείας.
Δικαστική απόφαση «παγώνει» για 8 μήνες την υποχρέωση 33χρονου ανέργου (πρώην οδηγού ταξί) να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό από τις οφειλές του προς 6 πιστωτικά ιδρύματα από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες που πήρε από το 2004, με συνέπεια το συνολικό χρέος του να εκτοξευθεί (με προσαυξήσεις, τόκους υπερημερίας κ.λπ.) σε 118.300 ευρώ.

Με ελέγχους εξπρές η περαίωση εκκρεμών φοροϋποθέσεων

Προωθείται περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2011 με την εφαρμογή μιας συνοπτικής διαδικασίας φορολογικών ελέγχων, σύμφωνα με την οποία οι προς έλεγχο υποθέσεις θα επιλεγούν με συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια και οι ελεγκτικές επαληθεύσεις θα γίνονται σε συγκεκριμένα φορολογικά αντικείμενα δειγματοληπτικά.
Ο κ. Μαυραγάνης είπε ακόμα ότι εξετάζεται η παροχή κινήτρων σε όσους πραγματοποιούν τις αγορές τους με κάρτες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η αυτόματη συμμετοχή των καταναλωτών σε κληρώσεις που θα γίνονται στο τέλος κάθε μήνα.
Τέλος για το επίδομα θέρμανσης τόνισε ότι η καταβολή του που θα γίνει από το φθινόπωρο θα αφορά στους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και στους κατοίκους περιοχών που επικρατούν πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Ποιοι χάνουν τις φοροαπαλλαγές

Μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια στις φοροαπαλλαγές σύμφωνα με σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα εξετάζεται να μπει τέλος στις φοροαπαλλαγές για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ .
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, περικοπή κατά 50% των φοροαπαλλαγών για νοικοκυριά με εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και πλήρη κατάργηση των εκπτώσεων από το φόρο εισοδήματος για τους φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

Ηλεκτρονικό φοροφακέλωμα για όλους

Με την εφαρμογή του «περιουσιολογίου» από το 2013 θα καταργηθεί το ισχύον σύστημα για τον τεκμαρτό προσδιορισμό των εισοδημάτων με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Οδηγός επιβίωσης - Κάθε μήνα και ένα... ραντεβού με την Εφορία

Τι θα πληρώσουμε από τον Αύγουστο μέχρι τα μέσα του 2013. Η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 10 δόσεις θα αφορά νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως 100.000 ευρώ. 800 εκατ. ευρώ αναμένεται να μπουν στα δημόσια ταμεία από την πληρωμή των... ξεχασμένων ΦΑΠ.
Στενές σχέσεις με την Εφορία αποκτούν πλέον οι φορολογούμενοι. Κάθε μήνα μέχρι και τον Μάιο του 2013 θα πληρώνουν τουλάχιστον έναν φόρο στα ταμεία του Δημοσίου. Τα «χαράτσια» έρχονται το ένα μετά το άλλο, με τους φορολογούμενους να μην προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα.
Ήδη έχουν πληρώσει το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για το 2009, ενώ η «φορο-καταιγίδα» των φετινών εκκαθαριστικών σημειωμάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ταχυδρομεί στους φορολογούμενους τη μια παρτίδα εκκαθαριστικών μετά την άλλη, με τον μεγαλύτερο όγκο να καταφθάνει στους φορολογούμενους τον Αύγουστο.

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Για την οικονομία και την εργασία τους ανησυχούν οι Ελληνες

Στις πέντε πιο απαισιόδοξες χώρες του πλανήτη παρέμεινε η Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2012, με την καταναλωτική της εμπιστοσύνη να διαμορφώνεται στις 43 μονάδες και να βρίσκεται σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια κάτω από τις 60 μονάδες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της Nielsen.

Μείωση 22,6% στο εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων - ΑΔΕΔΥ: Αιτία πολέμου

Το ενδεχόμενο των περικοπών στα εφάπαξ που χορηγούν Ταμεία, για τα οποία οι σχετικές μελέτες δείχνουν αναλογιστικά ελλείμματα, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, για τα προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων.
«Δυστυχώς, τα αναλογιστικά ευρήματα για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, δείχνουν σημαντικές αποκλίσεις που το καθιστούν μη βιώσιμο», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε, ότι «οι προσαρμογές των εφάπαξ αποζημιώσεων, θα γίνουν με αναλογιστικές μελέτες και δικαιοσύνη».

Πάνω από 20.000 δανειολήπτες ζητούν «κούρεμα» του χρέους τους

Πάνω από 20.000 πολίτες που έχουν πάρει δάνειο από τις τράπεζες και αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, ζητούν «κούρεμα» και ρύθμιση των δόσεων. Οι υποθέσεις τους εκκρεμούν για εκδίκαση στα Ειρηνοδικεία της χώρας, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης.
«Μόνο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης έχουν κατατεθεί, από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι σήμερα, 2.700 αιτήσεις δανειοληπτών για «κούρεμα» και απ΄ αυτές τις υποθέσεις οι 1.900 θα παραπεμφθούν για επίλυση στη Δικαιοσύνη, αφού οι τράπεζες αρνήθηκαν να διακανονίσουν το χρέος», είπε στο ΑΜΠΕ η εκπρόσωπος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της οργάνωσης προστασίας καταναλωτών Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, Μαρουτσέλα Βασιλειάδου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι δανειολήπτες προσφύγουν σήμερα στα δικαστήρια, ζητώντας «κούρεμα» και ρύθμιση του χρέους τους, η υπόθεσή τους θα προσδιοριστεί για συζήτηση στο Ειρηνοδικείο το …2016 και σε περίπτωση προσφυγής σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο, θα χρειαστούν άλλα ένα με δύο χρόνια για την έκδοση απόφασης.
Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών ιδιωτών προς τις τράπεζες αφορούν στεγαστικά δάνεια και σύμφωνα με στοιχεία του παραρτήματος Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. Θεσσαλονίκης ο κάθε ιδιώτης χρωστάει, κατά μέσο όρο, σε τέσσερις διαφορετικές τράπεζες ενώ οι οφειλές του αφορούν 8 έως 11 καταναλωτικά προϊόντα.
«Οι περισσότερες τράπεζες αρνούνται κατηγορηματικά να διακανονίσουν και να «κουρέψουν» χρέη, σύμφωνα με το νόμο 3869/2010, οι δανειολήπτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και η μόνη διέξοδος που τους απομένει είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Όμως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε λίγους μήνες θα υπάρχει πρόβλημα. Με αυτούς τους ρυθμούς, κάθε χρόνο θα προσφεύγουν στα δικαστήρια 10.000 ιδιώτες», επισήμανε η κ. Βασιλειάδου.
Να σημειωθεί, ότι το Ειρηνοδικείο Πτολεμαϊδας δικαίωσε πρόσφατα 46χρονο δανειολήπτη, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών «κουρεύντας», με απόφασή του, 212.000 ευρώ, από το συνολικό χρέος των 315.000 ευρώ, που είχε προς τις τράπεζες, για στεγαστικό, καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης ο μισθός του 46χρονου μειώθηκε, τα τελευταία δύο χρόνια, από 3.000 σε 2.000 ευρώ περίπου, ενώ εκτός από τα ανήλικα παιδιά του συντηρεί και τους γονείς του, οι οποίοι είναι βαριά ασθενείς. Εκτός από το «κούρεμα» το υπόλοιπο χρέος θα το αποπληρώσει, καταβάλλοντας 1.000 ευρώ το μήνα (για τα πρώτα 4 χρόνια) και για τα υπόλοιπα, 230 ευρώ μηνιαίως.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Στα 2.000 ευρώ ο μέσος φόρος στη νέα παρτίδα εκκαθαριστικών

Νέα παρτίδα περίπου 780.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων - εκ των οποίων 564.000 χρεωστικά - αναμένεται να στείλει την επόμενη εβδομάδα σε αντίστοιχο αριθμό φορολογούμενων η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Από τα εκκαθαριστικά προκύπτει ότι ο μέσος φόρος που πρέπει να καταβληθεί είναι 2.000 ευρώ.

Ηλεκτρονική αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κατά της γραφειοκρατίας

Το νέο σύστημα θα παρέχει στους εργοδότες τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μια σειρά εντύπων

Πληροφοριακό σύστημα που καταργεί τη γραφειοκρατία, αυξάνει την διαφάνεια και αναβαθμίζει τους ελέγχους θα θέσει σύντομα σε παραγωγική λειτουργία το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Ειδικότερα, το Πληροφοριακό Σύστημα ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΣΕΠΕ θα παρέχουν στους εργοδότες τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μια σειρά εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ, τα οποία μέχρι σήμερα υποβάλλονται με τον παραδοσιακό τρόπο.