Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Εφορία: Αλλάζουν οι ποινές, καταργούνται πρόστιμα

Την τακτική του «καρότου» και «μαστιγίου» σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών για τους φοροπαραβάτες.
Το νέο ποινολόγιο που προωθεί το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης θα προβλέπει την κατάργηση των τσουχτερών προστίμων που επιβάλλονται σήμερα για μικρές και τυπικές παραβάσεις και την επιβολή αυστηρότερων ποινών στις περιπτώσεις δόλιας φοροδιαφυγής.
Ταυτόχρονα, ύστερα από πολλές δεκαετίες καταργείται το απαρχαιωμένο σύστημα της θεώρησης - διάτρησης των βιβλίων και φορολογικών στοιχείων (τιμολογίων, αποδείξεων παροχής υπηρεσιών κ.λπ.) ενώ στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών όλες οι συναλλαγές επιτηδευματιών με την Εφορία θα γίνονται ηλεκτρονικά.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης παραδέχεται ότι «σήμερα τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα υψηλά, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται ο αρχικός φόρος και αντικειμενικά αρκετές επιχειρήσεις ακόμη και να είναι εν λειτουργία, δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν». « Αν τα αποπληρώσουν θα κλείσουν» σημειώνει ο υφυπουργός.
Έτσι, στο πλαίσιο κατάργησης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και εξορθολογισμού των φορολογικών ποινών, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει τα εξής:
  1. Καταργούνται τα περισσότερα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα για τυπικές παραλείψεις και κυμαίνονται από 40 έως 1.170 ευρώ. Τα πρόστιμα που θα επιβάλλουν οι φοροελεγκτικές αρχές θα είναι ελάχιστα και θα αφορούν συγκεκριμένα φορολογικά αδικήματα.
  2. Δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο από την εφορία όταν:
  3. Διαπιστώνεται για πρώτη φορά οποιαδήποτε παράβαση ανεξάρτητα από το είδος.
  4. Έχουν εκδοθεί αθεώρητα φορολογικά στοιχεία, αντί θεωρημένων από παραδρομή και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εμπρόθεσμα και δηλώθηκε εγγράφως από τον υπόχρεο στον προϊστάμενο της ΔΟΥ η παράλειψη αυτή, πριν από τη διαπίστωσή της από οποιονδήποτε φορολογικό έλεγχο.
  5. Εχουν εκδοθεί δελτία αποστολής ?ε γενική (ελλιπή) περιγραφή των ειδών, εφόσον σκοπός της διακίνησης είναι ο δειγματισμός άνευ παραδόσεως των ειδών και δεν τηρείται βιβλίο αποθήκης.
  6. Αφορούν τυπικές παραβάσεις, οι οποίες δεν καταγράφονται σε αυτές που επηρεάζουν τα ακαθάριστα έσοδα ή τα έξοδα, εφόσον οφείλονται σε παραδρομή ή συγγνωστή πλάνη.
  7. Πρόκειται για υποθέσεις που έχουν ήδη ελεγχθεί με τακτικό φορολογικό έλεγχο ή έχουν περαιωθεί ως προς τις φορολογίες αυτές με οποιονδήποτε τρόπο.
  8. Στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι δεν θα καταβάλλουν τους φόρους η εφορία θα επιβάλει πρόστιμο, ανάλογα με την παράβαση, το οποίο θα κυμαίνεται από 1% έως 10% επί του φόρου που δεν πληρώθηκε. Επίσης, το πρόστιμο δεν θα μειώνεται σε περίπτωση συμβιβασμού, ίσως μόνο σε περιπτώσεις οικειοθελούς συμμόρφωσης, ενώ σε περιπτώσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων θα υπάρχει ειδικό πρόστιμο.
  9. Εξετάζεται ρύθμιση για τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί η οποία προβλέπει:
  10. Τα πρόστιμα θα καταβάλλονται σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με τον περιορισμό ότι κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ εκτός της τελευταίας.
  11. Κατά την εμπρόθεσμη καταβολή των προστίμων, εφάπαξ ή σε δόσεις, να παρέχεται έκπτωση 60% για την εφάπαξ καταβολή, 40% για την καταβολή σε δόσεις, για κάθε δόση, εκτός της πρώτης για την οποία δεν παρέχεται έκπτωση.
  12. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν όχι μόνο το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης
ΠΗΓΗ: Ημερησία