Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ξύρισμα τώρα στις φοροαπαλλαγές
Νέες περικοπές στις φοροαπαλλαγές δρομολογούνται για εργαζομένους και επιχειρήσεις. Θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011. Σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου, η επιβάρυνση σε ένα μέσο νοικοκυριό μπορεί να φτάσει στο ποσό των 1.940 ευρώ ετησίως
Αναδρομικές περικοπές ή και κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις "έκρυβε" το πακέτο μέτρων ύψους 7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012 που ανακοίνωσε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και το οποίο εξειδικεύει σήμερα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου... εν αναμονή των επικεφαλής της τρόικας.
Όπως είπε ο υπουργός, η κυβέρνηση προχωρεί σε σημαντική περικοπή στις φοροαπαλλαγές, η οποία θα είναι της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,3 δισ. ευρώ και θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011.
Το "ξύρισμα" των φοροαπαλλαγών σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ φέρνει μεγάλες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους, οι οποίες μπορεί να φθάσουν και στα 1.940 ευρώ τον χρόνο για ένα μέσο νοικοκυριό.
Πέρα από τις φοροαπαλλαγές, ο υπουργός Οικονομικών συμπεριέλαβε στο πακέτο των μέτρων την πρόσθετη μείωση κατά 20% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τις νέες περικοπές 4% μεσοσταθμικά στις συντάξεις, την υπαγωγή σε καθεστώς εφεδρείας 30.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους, την εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις έως το τέλος του 2014 και το "χαράτσι" στα ακίνητα.
Στο μέτωπο των φοροαπαλλαγών, στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για πλήρη κατάργηση όλων των εκπτώσεων δαπανών (τόκοι στεγαστικών δανείων, ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα, ενοίκια, δίδακτρα) για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ? 40.000 ευρώ. Για χαμηλότερα εισοδήματα η πρόταση προβλέπει να εκπίπτει από τον φόρο ποσοστό 10%.
Με βάση το ισχύον καθεστώς, από τον φόρο εκπίπτει το 20% των παραπάνω δαπανών και το ποσοστό περιορίζεται στο 10% για το υπερβάλλον τμήμα εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.
Παράδειγμα
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ που πληρώνει 5.000 ευρώ ετησίως για τόκους στεγαστικού δανείου και 1.500 ευρώ σε ασφάλιστρα ζωής με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών θα κληθεί να πληρώσει παραπάνω φόρο 1.240 ευρώ (1.000 ευρώ για τους τόκους δανείου και 240 ευρώ για τα ασφάλιστρα). Επίσης, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, που ισχύει αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2011, θα επιβαρυνθεί με άλλα 700 ευρώ.
Δηλαδή η συνολική επιβάρυνση του φορολογουμένου για τα εισοδήματα του 2011 φθάνει στα 1.940 ευρώ. Για τα φυσικά πρόσωπα η κατεύθυνση είναι η περικοπή, ακόμα και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών μέσω της σύνδεσής τους με το ύψος του εισοδήματος. Στο στόχαστρο μπαίνουν περισσότερες από 900 απαλλαγές που, σύμφωνα με τα στοιχεία, κοστίζουν στο Δημόσιο πάνω από 5 δισ. ευρώ.
Το νέο κύμα περικοπών στις φοροαπαλλαγές αφορά στις εκπτώσεις δαπανών για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, στους τόκους στεγαστικών δανείων, στα ασφάλιστρα, στις ασφαλιστικές εισφορές.
Επίσης, στην "προκρούστεια κλίνη" μπαίνουν τα αφορολόγητα για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, τις γονικές παροχές και κληρονομιές ακινήτων, οι εκπτώσεις δαπανών για επιχειρήσεις και οι απαλλαγές στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, καθώς και στον ΦΠΑ (μειωμένοι συντελεστές στα νησιά).
ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
Την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο. Το όριο εισοδήματος πάνω από το οποίο επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές 1%-4% αναμένεται να μειωθεί από τις 12.000 ευρώ πιθανότατα στις 5.000 ευρώ. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου για την επιβολή της ειδικής εισφοράς θα ισχύσει το 2012. Συνεπώς, το επόμενο έτος η "ειδική εισφορά αλληλεγγύης" θα επιβληθεί σε όσους θα δηλώσουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ για το 2011. Υπολογίζεται ότι με τη μείωση του αφορολογήτου θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά για τα εισοδήματά τους πάνω από 2.000.000 φορολογούμενοι.
Φοροαπαλλαγές που μπαίνουν στο στόχαστρο
Δαπάνες για ενοίκια, νοσήλια, γιατρούς, δίδακτρα, ασφάλιστρα, τόκους στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο για προστατευόμενα τέκνα, κατοίκους παραμεθόριων περιοχών και αγρότες.
Απαλλαγές ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Τα αφορολόγητα όρια και οι ειδικές εξαιρέσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές.
Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά.
Απαλλαγές από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων για ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως οι πολύτεκνοι και άλλοι.
Εκπτώσεις δαπανών και ειδικές απαλλαγές για τις επιχειρήσεις.
6 μέτρα για 7 δισ. έως το τέλος του 2012
Μείωση 20% κατά μέσο όρο στους μισθούς του Δημοσίου
Ψαλίδισμα φοροαπαλλαγών 1,3 δισ. ευρώ αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2011
Ειδικό τέλος ακινήτων με εφαρμογή έως το 2014
Εργασιακή εφεδρεία για 30.000 υπαλλήλους έως το τέλος του 2011
Εφαρμογή του κανόνα "1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις" μέχρι και το 2014
Περικοπές 4% στις συντάξεις
ΠΗΓΗ: ¨Έθνος
Ψηλώνουν οι φόροι ακινήτων με βάση τις αγοραίες τιμές
Αυξήσεις φόρων στα ακίνητα φέρνει το νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, το οποίο θα προβλέπει τιμές ζώνης στα επίπεδα των αγοραίων τιμών και την αναπροσαρμογή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το θέμα των αντικειμενικών αξιών θα αντιμετωπιστεί, όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μέσα από το νέο φορολογικό σύστημα όπου και θα παρουσιαστεί ένας νέος τρόπος μεταχείρισης των ακινήτων.
Δείγμα των φόρων που προσδοκά η κυβέρνηση από το νέο αυτό μοντέλο υπολογισμού είναι και η φράση του υπουργού ότι η διαφορά μεταξύ αντικειμενικών αξιών και πραγματικών τιμών δείχνει και το μέτρο της παραοικονομίας, κάτι που - όπως είπε - ισχύει για κάθε είδους ακίνητο, φθηνό, μεσαίο και ακριβό. Για να προσθέσει ότι από τις σημερινές αποκλίσεις των τιμών ζώνης με τις πραγματικές τιμές το Δημόσιο χάνει τα 50 δισ. ευρώ από τα 100 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να εισπράξει συνολικά από κάθε είδους μεταβιβάσεις και υπεραξίες.
Το νέο σύστημα τιμών ζώνης, που θα πλησιάζουν πολύ τις πραγματικές και θα αναπροσαρμόζονται συχνά ώστε να μην παρουσιάζουν τις σημερινές αποκλίσεις, θα συμπεριληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Εφόσον κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στις δύο τιμές, θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές της αγοράς είναι μέχρι και διπλάσιες από αυτές που επιβάλλει η Εφορία. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας ενιαίας τράπεζας τιμών και ταυτόχρονα την κατάργηση των αρμόδιων επιτροπών που συστήνονται στους νομούς της χώρας, με την ομπρέλα της Εφορίας κάθε φορά που είναι να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές. Η νέα αυτή τράπεζα τιμών θα βασιστεί κατ' αρχάς στα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία συχνά δημοσιεύει τις μεταβολές που παρουσιάζουν οι αγοραίες τιμές ανά περιοχή, αλλά και σε στοιχεία φορέων της αγοράς όπως οι μεσίτες, οι κατασκευαστές κ.λπ. Στόχος είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες να διαμορφώνονται ετησίως, ανάλογα πάντα με το πόσο συχνά αλλάζουν οι τιμές αγοράς, ενώ η βάση δεδομένων θα συγκεντρώνει τιμές τόσο για κατοικίες όσο και για καταστήματα, γραφεία και οικόπεδα. Αν για τεχνικούς λόγους η νέα υπηρεσία που θα συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών δεν προλάβει να καθορίσει τις νέες τιμές με βάση τα πραγματικά στοιχεία της αγοράς, τότε εντός του 2012 οι αντικειμενικές αξίες θα αναπροσαρμοστούν για τελευταία φορά με βάση τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου, που έχουν ήδη συσταθεί για την κατάρτιση των νέων πινάκων με τις τιμές ζώνης σε όλη την Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Ψυχρολουσία με πετρέλαιο θέρμανσης 1€ το λίτρο
"Φωτιά" στα οικονομικά των νοικοκυριών, τα οποία δοκιμάζονται από την ύφεση και τους απανωτούς φόρους, βάζουν οι αυξημένες κατά 40% σε σχέση με πέρυσι, τιμές του πετρελαίου θέρμανσης.
Στα 0,98 με 1 ευρώ το λίτρο εκτιμάται ότι θα κυμανθούν οι τιμές πώλησής τους, κάτι που σημαίνει ότι μία μέση τετραμελής οικογένεια που ζει σε τεσσάρι διαμέρισμα στην Αθήνα και τις νότιες περιοχές θα πληρώσει για τη χειμερινή θέρμανσή της από 784 έως 800 ευρώ. Ένα αντίστοιχο νοικοκυριό της Θεσσαλονίκης ή άλλης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας θα βάλει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη καταβάλοντας για τα λίτρα που θα "κάψει" από 1.411,2 έως 1.440 ευρώ.
Οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας 12 διαμερισμάτων στην πρωτεύουσα θα πρέπει να συγκεντρώσουν ποσά 6.860 έως 7.000 ευρώ και στη συμπρωτεύουσα πολύ περισσότερα χρήματα και συγκεκριμένα από 12.348 έως 12.600 ευρώ.
Μεγάλο πλήγμα θα δεχτούν συνταξιούχοι και φοιτητές που ζουν σε δυάρια διαμερίσματα. Στην Αθήνα θα πληρώσουν για τα λίτρα που θα καταναλώσουν από 490 έως 500 ευρώ, ενώ στη Θεσσαλονίκη το κόστος θα είναι από 882 έως 900 ευρώ.
Οι δαπάνες αυτές υπολογίζονται με βάση την ελάχιστη κατανάλωση που κάνουν τα διαμερίσματα. Αν μία οικογένεια δεν έχει καθόλου πετρέλαιο θέρμανσης, τότε για 1.000 λίτρα θα πρέπει να καταβάλουν από 980 έως 1.000 ευρώ, ενώ πέρυσι πλήρωσε 650 έως 700 ευρώ.
Το κόστος θέρμανσης ανεβαίνει λόγω της σταδιακής εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το ντίζελ κίνησης. Έτσι, όπως εξήγησε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Χάρης Μαυράκης κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο φόρος του θέρμνασης από τα 412 ευρώ τα χίλια λίτρα ανεβαίνει στα 600 ευρώ. Η ΠΟΠΕΚ ζήτησε την πλήρη εξίσωση των δύο ΕΦΚ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μάστιγα του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις τους στα 400 με 500 εκατ. ευρώ η φοροδιαφυγή. Το κίνητρο είναι η διαφορά των φόρων στους δύο τύπους καυσίμων.
Ωστόσο, τα μέλη της Ομοσπονδίας, ζήτησαν το μέτρο να συνοδευτεί με επίδομα θέρμανσης στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά κοινωνικά στρώματα. Ταυτόχρονα ζήτησαν την εφαρμογή του μέτρου της εγκατάστασης συστημάτων εισροών - εκροών στα πρατήρια τους αλλά και στους υπόλοιπους διακινητές των καυσίμων προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο έλεγχος των ποσοτήτων που διακινούνται.
Βέβαια, τόσο η ΠΟΠΕΚ όσο και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας Δ. Ασημακόπουλος, που συμμετείχε στη χθεσινή συνέντευξη, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ούτε λίγο ούτε πολύ για ατολμία: "Το πολιτικό σύστημα κλείνει διαχρονικά το μάτι στο λαθρεμπόριο", είπε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, τα μέλη της Ομοσπονδίας εκτίμησαν τις αυξημένες πιθανότητες για φοροδιαφυγή με την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση, ώστε οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες να καταναλώνουν για θέρμανση ντίζελ κίνησης. Όπως διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ "σε μία πολυκατοικία όπου υπάρχουν επαγγελματίες και νοικοκυριά - ένοικοι οι παραγγελίες θα είναι σε πετρέλαιο θέρμανσης ή ντίζελ κίνησης";
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πόσο θα μας κοστίσει το νέο χαράτσι με τις αποδείξεις
Έρχεται νέο «φορο-χαράτσι» με τις αποδείξεις. Μετά την μείωση – σοκ του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ και το «μαχαίρι» δεκάδων φοροαπαλλαγών που προωθείται στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν αλλαγές και στο μέτρο των αποδείξεων.
Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζεται όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις από αυτές που ορίζει σήμερα ο νόμος (25% επί του εισοδήματος με ανώτατο ύψος τις 15.000 ευρώ) για να «γλυτώσουν» από την επιβολή πρόσθετου φόρου 10% επί της διαφοράς. Και όλα αυτά τρεις μήνες πριν την εκπνοή του 2011.
Όσοι δεν θα καταφέρουν μέχρι το τέλος του έτους να μαζέψουν τις αποδείξεις που απαιτούνται ανάλογα με το εισόδημά τους θα επιβαρυνθούν με «πέναλτι» φόρου 10% πέρα από τον πρόσθετο φόρο έως και 700 ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου η οποία ισχύει για τα εισοδήματα του 2011 όπως ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος.
Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ έπρεπε με το ισχύον καθεστώς να συγκεντρώσει αποδείξεις 25% αυτού, δηλαδή 7.500 ευρώ, εάν το ποσοστό ανέβει στο 40% τότε θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 12.000 ευρώ. Εάν δεν τα καταφέρει όμως και μαζέψει αποδείξεις, για παράδειγμα, 10.000 ευρώ τότε στη διαφορά των 2.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί επιπλέον με 200 ευρώ ενώ η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση ανεβαίνει στα 900 ευρώ με την εφαρμογή του «κουτσουρεμένου» αφορολογήτου των 5.000 ευρώ.
Το μέτρο αυτό θα πλήξει κυρίως τους φορολογούμενους που δεν έχουν εισοδήματα ή έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης γιατί κατοικούν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία ή διαθέτουν ένα αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού.
Με το νέο σύστημα οι αποδείξεις αποσυνδέονται από το αφορολόγητο όριο. Δηλαδή οι φορολογούμενοι πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις όχι για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο αλλά για να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο.
«Οι αποδείξεις δεν αφορούν το αφορολόγητο όριο, αφορούν το επίπεδο που πρέπει να φτάνεις με αποδείξεις, ανάλογα με τα εισοδήματά σου» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος ενώ δίνοντας μια πρόγευση των αλλαγών που σχεδιάζονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είπε χαρακτηριστικά «αν τα εισοδήματά σου είναι 100.000 ευρώ θα πρέπει να εμφανίσεις 60.000 ευρώ σε αποδείξεις, αν δηλώσεις 50.000 ή 60.000 ευρώ πρέπει να έχεις αποδείξεις οι οποίες είναι 30.000 όχι 5.000 ευρώ». «Αυτές οι αποδείξεις θα είναι ηλεκτρονικές, οι αποδείξεις θα είναι συγκεντρωμένες με ηλεκτρονικό τρόπο και δεν παίρνεις καμία επιστροφή. Πρέπει να οικοδομήσεις το επίπεδο του δικού σου εισοδήματος με αποδείξεις οι οποίες θα είναι ηλεκτρονικές» συμπλήρωσε ο υπουργός.
Για το χρόνο εφαρμογής του μέτρου ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος «Αυτό το μέτρο θα ισχύσει με τη φορολογική δήλωση του 2012 για τα εισοδήματα του 2011.»
Η πρόταση που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες:
Όλα τα φυσικά πρόσωπα θα υποχρεωθούν να μαζέψουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 30%-60% των ετησίων εισοδημάτων τους, αντί 25% που προβλέπει αυτή τη στιγμή η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία.
Με την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών που σχεδιάζεται με εισοδηματικά κριτήρια οι αποδείξεις που αφορούν δαπάνες για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ιατρικά έξοδα θα «μετράνε» πλέον στις αποδείξεις που απαιτούνται για να μην επιβληθεί ο έξτρα φόρος 10%. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο θέλει να αναθερμάνει το «κίνημα» των αποδείξεων το οποίο έχει αδρανήσει.
Είναι προφανές ότι το μέτρο αυτό αν δεν εφαρμόζεται κλιμακωτά θα φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού καθώς επιβάλει στους πολίτες να μην αποταμιεύουν και να καταναλώνουν.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Δημόσιοι υπάλληλοι υπονομεύουν τις εντολές υπουργών.
«Απελπιστική», χαρακτηρίζουν την κατάσταση της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, που συμμετέχουν στην κοινοτική «Ομάδα δράσης» που έχει αποσταλεί στην Αθήνα.
Αυτό αναφέρεται σε σημερινό ρεπορτάζ της ολλανδόφωνης εφημερίδας του Βελγίου «Den Morgen», που σημειώνει πως η ομάδα αυτή είναι μια «λεγεώνα ξένων τεχνοκρατών», η οποία αναμένεται να καταφθάσει στην Αθήνα, προκειμένου να συνδράμει τις ελληνικές αρχές στις προσπάθειες βελτίωσης του συστήματος είσπραξης των φόρων και περιστολής των δαπανών.
«Τα καθήκοντα που καλείται να φέρει εις πέρας η Αθήνα είναι πολύ βαριά, για να τα επωμιστούν λίγα άτομα», δηλώνει στην εφημερίδα ο κ. Ραϊχεμπαχ, ο πρώην ανώτατος υπάλληλος της Επιτροπής, που ηγείται της Ομάδας, τονίζοντας ότι μετέβη στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος της ίδιας της Αθήνας.
Αναλυτικά στο δημοσίευμα αναφέρονται τα εξής:
«Πώς είναι η κατάσταση στην Ελλάδα; «Αρκετά απογοητευτική», λένε εμπλεκόμενοι με την Ομάδα δράσης κρίνοντας από τις πρώτες τους επισκέψεις.
Η χώρα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει και συντηρείται στη ζωή από τις δόσεις του δανείου της Τρόικας. Σε αντάλλαγμα, οι δανειστές αξιώνουν από την Αθήνα να ακολουθήσει μια πολιτική λιτότητας και να μεταρρυθμίσει εκ βάθρων την οικονομία της, αλλά το έργο αποδεικνύεται σισύφειο.
«Εάν μιλάς με τον Παπανδρέου και τον Βενιζέλο, δεν βλέπεις παρά την κορυφή του παγόβουνου, το οποίο φαίνεται μια χαρά. Από εκεί και πέρα, όμως, η κατάσταση είναι λιγότερο ειδυλλιακή», λέει ένας από τους εμπλεκόμενους.
Αντιμέτωποι με ένα τιτάνιο έργο, οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες διαπιστώνουν στα ελληνικά υπουργεία, μια έλλειψη από ικανά στελέχη που να έχουν την διάθεση να μεταβάλουν τα κακώς κείμενα. «Υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι στα υπουργεία, οι οποίοι, όμως, δεν είναι οι κατάλληλοι.
Αντίθετα, πολλοί από αυτούς υπονομεύουν τις εντολές που δέχονται από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους», λένε.
Πάρτε για παράδειγμα τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, που αποτελούν την υπ' αριθμόν 1 προτεραιότητα της ομάδας Δράσης. Αυτό που αμέσως εντυπωσίασε την Ομάδα είναι η μεγάλη διακριτική ευχέρεια, που διαθέτουν οι εν λόγω εφοριακοί, στην άσκηση των καθηκόντων τους.
Με άλλα λόγια, οι ίδιοι οι εφοριακοί είναι εκείνοι που, κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αποφασίζουν ποιος θα πληρώσει φόρους, κάτι που οδηγεί σε αυθαιρεσίες, πελατειακές σχέσεις και, εν τέλει, σε μια φοροδιαφυγή μεγάλης κλίμακας.
Δεν υπάρχει, ή βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, το σύστημα της αυτοματοποίησης της επιβολής φόρων και ως εκ τούτου απουσιάζουν οι συστηματικοί έλεγχοι.
Ειδικοί από τις αντίστοιχες ολλανδικές και γερμανικές φορολογικές υπηρεσίες, θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Καλούνται να παράσχουν συμβουλές στους Έλληνες συναδέλφους τους προκειμένου να μπορέσουν να οργανώσουν ένα σύστημα δίκαιων και αποτελεσματικών ελέγχων.
Το ΔΝΤ έχει ήδη συντάξει ένα προσχέδιο για το θέμα αυτό.
Παρά το γεγονός ότι η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακή μορφή, ο κ. Ράϊχεμπαχ είναι αισιόδοξος, σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα, που χρειάζεται η Αθήνα για να διευρύνει τα φορολογικά της έσοδα. Μέσα σε ένα χρόνο εκτιμάται ότι τα φορολογικά έσοδα θα
έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση είναι η διαχείριση των δημόσιων δαπανών: Η Ομάδα Δράσης γνωρίζει ότι η Ελλάδα - ήδη από την προγενέστερη του ευρώ περίοδο- κατέχει καλά την τέχνη του να αφήνει πολλές πληρωμές εκτός προϋπολογισμού.
Υπάλληλοι από διάφορα υπουργεία Οικονομικών χωρών της ευρωζώνης, θα προσπαθήσουν να συνδράμουν. Ένα ιδιαίτερα λεπτό εγχείρημα, καθώς η βοήθεια αυτή άπτεται του πυρήνα ενός κράτους, στο βαθμό που ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο το τελευταίο μπορεί να ξοδέψει τα χρήματά του.
Καλύτερο και ευκολότερο για την Ομάδα Δράσης είναι το καθήκον της βελτίωσης της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων που δικαιούται η Ελλάδα. Για το λόγο αυτό πρέπει να εκπονηθούν ολοκληρωμένα σχέδια που τονώνουν την οικονομική ανάπτυξη. Η υποχρεωτική οικονομική συνεισφορά της Αθήνας θα περιοριστεί.
Εντελώς νέα είναι η ιδέα της Ομάδας Δράσης να χρησιμοποιηθούν τα ευρωπαϊκά ταμεία, ως ταμεία παροχής εγγυήσεων. Στη βάση αυτών των εγγυήσεων, μπορεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επενδύσει ευκολότερα στην Ελλάδα μεγαλύτερα ποσά.
Τα ταμεία εγγυήσεων θα φροντίσουν ώστε οι ελληνικές τράπεζες να λάβουν νέα κεφάλαια για να μπορούν εκ νέου να επιτελέσουν τον παραδοσιακό τους ρόλο, ως πηγή χρηματοδότησης των ιδιωτών και των επιχειρήσεων.
Ο κ. Ράϊχεμπαχ αναγνωρίζει ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κολοσσιαίο έργο. Διαθέτει μια ομάδα από 30 άτομα (είκοσι στις Βρυξέλλες και δέκα στην Αθήνα) για να οργανώσει το εγχείρημα αυτό. Η πραγματική τεχνογνωσία θα προέλθει, όμως, από τους εκατοντάδες τεχνοκράτες που θα διαθέσουν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
Η έλευση, βεβαίως, των εν λόγω τεχνοκρατών, αποτελεί μια ιδιαίτερα λεπτή υπόθεση. Οι λιγοστοί ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που επιβλέπουν την πορεία εφαρμογής του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος, εκλαμβάνονται από πολλούς Έλληνες, ως ξένοι τοποτηρητές.
Μια στρατιά τεχνοκρατών της Ομάδας Δράσης πολύ γρήγορα μπορεί να θεωρηθεί ως μια δύναμη
ξένης κατοχής.
Ο κ. Ράϊχεμπαχ πιστεύει ότι χρειάζεται δύο με τρία χρόνια για να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Θα του δώσει, όμως, αυτό το χρόνο η Ελλάδα; Διπλωμάτες, πολιτικοί, τραπεζίτες και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι παρά τα ξένα δάνεια, η Ελλάδα δεν θα αποφύγει, εν ευθέτω χρόνω, την χρεοκοπία.
«Και στην περίπτωση, όμως, αυτή η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις», υπογραμμίζουν συνεργάτες της Ομάδας Δράσης.
«Η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και πιθανότατα της ευρωζώνης. Το έργο που φιλοδοξεί να επιτελέσει η Ομάδα Δράσης είναι προς το συμφέρον όλων», προσθέτουν.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Μετέωρη χώρα: λεφτά μόνο για μισθούς και συντάξεις
Οι δανειστές της Ελλάδας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) απειλούν να αφήσουν τη χώρα μετέωρη τον Οκτώβριο αν η κυβέρνηση δεν τους πείσει με γραπτές δεσμεύσεις και άμεση υλοποίηση μέτρων ότι θα εφαρμόσει όλες τις εκκρεμότητες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Την Τρίτη στις 12.00 o αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της οδού Νίκης.
Μπροστά στον διαφαινόμενο κίνδυνο, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά ουσιαστικά σε «παύση πληρωμών» κάθε κονδυλιού (προμήθειες, επιχορηγήσεις ΠΔΕ, άλλες επιδοτήσεις, επιστροφές φόρων και ΦΠΑ σε αγροτικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις κτλ.) εκτός από μισθούς και συντάξεις. Στόχος είναι να εξασφαλίσει τους πόρους για να καταβληθούν κανονικά η μισθοδοσία και οι συντάξεις τον Οκτώβριο και ως τα μέσα Νοεμβρίου ωσότου αρχίσουν να αποδίδουν τα εισπρακτικά μέτρα (τέλος ακινήτων, έκτακτη εισφορά). Μόνο για μισθούς και συντάξεις το Δημόσιο χρειάζεται κάθε μήνα 1,7 δισ. ευρώ.
Για την καταβολή των τόκων που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ μηνιαίως, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και εντός του Οκτωβρίου αναμένονται αποτελέσματα από τις νέες συμβάσεις παραχώρησης για ΟΠΑΠ και «Ελ Βενιζέλος». Από τον ΟΠΑΠ η κυβέρνηση αναμένει εισπράξεις άνω το 900 εκατ. ευρώ από την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης των παλαιών παιχνιδιών και την πώληση νέων αδειών για 35.000 φρουτάκια (μηχανές βιντεολότο - VLT). Επιπλέον 300 εκατ. ευρώ προσδοκόνται μέσα στον Οκτώβριο από ην ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης στην εταιρεία λειτουργίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τη γερμανική Hochtief, ως το 2046.
Επιστολή Βενιζέλου σε Λαγκάρντ
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος έστειλε επιστολή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Κυριακή το βράδυ δύο ώρες πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιστολή περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που έχει δεσμευτεί να λάβει η ελληνική πλευρά, ωστόσο αναμένεται να σταλεί και νέο σημείωμα με τα μέτρα απολύτως κοστολογημένα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνήθηκε το βράδυ της Δευτέρας να διαψεύσει η να επιβεβαιώσει ότι η επιστολή παραλήφθηκε και δεν απάντησε επίσης στο ερώτημα πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν.
Η τρόικα δεν «βιάζεται» να εκταμιεύσει την επόμενη δόση. Αυτό κατέστη σαφές τη Δευτέρα από δηλώσεις στελέχους της Κομισιόν που ανέφερε στο «Βήμα» ότι «δεν έχουμε ακόμη ημερομηνία επιστροφής». Από τις Βρυξέλλες, ο κ. Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου κ. Ολι Ρεν, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθεί απόφαση εκταμίευσης από τις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin στο Λουξεμβούργο στις 3-4 Οκτωβρίου. Προηγείται η άφιξη της τρόικας στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είπε ο κ. Αλταφάζ και άφησε να εννοηθεί ότι η εκταμίευση της δόσης θα μπορούσε να γίνει αργότερα και με τηλεδιάσκεψη.
Τα μέτρα
Οι δανειστές επιμένουν στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας για 30.000 υπαλλήλους το 2011, στην υλοποίηση της περικοπής κατά 20% των μισθών του Δημοσίου τομέα μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου και στην τήρηση όλων των δημοσιονομικών στόχων χωρίς εκπτώσεις τόσο για το 2011 όσο και για το 2012. Στα διαρθρωτικά μέτρα περιλαμβάνονται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων με κατάργηση της «γνωμοδότησης».
Μένει να διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες και ώρες πως θα εφαρμοστεί η μείωση αποδοχών 20% στο Δημόσιο η οποία θα προέλθει από την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου-Βαθμολογίου από 1ης Οκτωβρίου. Ανοιχτό παραμένει επίσης το πώς θα εφαρμοσθεί η εργασιακή εφεδρεία, καθώς ήδη αρκετοί φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα δηλώνουν ενστάσεις. Σημαντικό κεφάλαιο άνοιξε, τέλος, από την αναφορά του υπουργού Οικονομικών στην Ουάσιγκτον για κατάργηση των φοροαπαλλαγών η οποία θα ισχύσει αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2011 και ασφαλώς αναμένονται διευκρινίσεις για το ποιες φοροαπαλλαγές κόβονται και για ποιους. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι δαπάνες για ενοίκια, νοσήλεια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, τόκους στεγαστικών και πολλές ακόμη κατηγορίες.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Έρχονται νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, ψαλίδισμα συντάξεων, περικοπές στις φοροαπαλλαγές
Μειώσεις σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων (20%), ψαλίδισμα συντάξεων κύριων και επικουρικών, καθώς και περικοπές στις φοροαπαλλαγές αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011, περιλαμβάνονται στα μέτρα που ανέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση του IIF. Όπως χαρακτηριστικά είπε τα πρόσθετα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ (προσεγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με τον υπουργό τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:
- Επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του δημόσιου (επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις περικοπές της τάξεως του 25% στις ΔΕΚΟ). Αυτές οι μισθολογικές περικοπές συνδυάζονται με διαρθρωτικές αλλαγές στο μισθολογικό πλέγμα του Δημοσίου, κάτι που διασφαλίζει μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση και βελτιώνει την παραγωγικότητα του δημόσίου τομέα.
- Μια, κατά μέσο όρο, επιπλέον περικοπή 4% στις συντάξεις (επιπροσθέτως του 10% που ήδη εφαρμόζεται). Αυτές οι περικοπές συμπληρώνονται από την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό (μέσω και της μεταρρύθμισης στα επικουρικά ταμεία) που διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος.
- Την δημιουργία του καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας στην οποία θα ενταχθούν 30 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2011.
- Την εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις καθ'όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.
- Σημαντική περικοπή στις φοροαπαλλαγές της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011
- Την εισαγωγή ένα τέλους ακινήτων που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα αποδίδει ετησίως έσοδα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ για όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής
Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, επεσήμανε, ο στόχος για τον Σεπτέμβριο είναι 1,7 δισ. ευρώ. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσα στον Οκτώβριο, με τα 1,4 δισ. ευρώ να συγκεντρώνονται εντός του Σεπτεμβρίου. Μέχρι το τέλος του 2011 υπολογίζουμε να έχουν συγκεντρωθεί 4 δισ. ευρώ. Όλα τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων της περιόδου μέχρι το 2014 ωριμάζουν, για να τρέξουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα, τώρα που το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έχει αρχίσει να λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και συναίνεσης, τόνισε.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Αλαλούμ με τα λάθη στην έκτακτη εισφορά
Ανέτοιμο να διαχειριστεί τα προβλήματα που ανέκυψαν μετά τα αναμενόμενα λάθη στα εκκαθαριστικά της έκτακτης εισφοράς αποδείχθηκε το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ενώ έστελνε τις προηγούμενες ημέρες τους φορολογούμενους στις εφορίες για την υποβολή αίτησης νέας εκκαθάρισης, δεν φρόντισε να έχει στείλει και το απαραίτητο λογισμικό για τις διορθώσεις. Έτσι, οι φορολογούμενοι που είχαν λάβει ραβασάκι με λάθη και ήθελαν να τα διορθώσουν για να μην πληρώσουν φόρο, έκαναν χθες ουρές στις εφορίες και σε ορισμένες περιπτώσεις προτίμησαν να ρισκάρουν να καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή τους, με επιβάρυνση 1% επί του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης, παρά να πληρώσουν λάθος φόρο.
Αλαλούμ επικρατεί και με τις εξαιρέσεις των ανέργων από την έκτακτη εισφορά καθώς στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι απαλλάσσονται όσοι το 2011 λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, εφόσον δεν έχουν κατά τον χρόνο της βεβαίωσης πραγματικά εισοδήματα. Θεωρώντας ασαφή τη διατύπωση περί «χρόνου βεβαίωσης» ορισμένοι εφοριακοί ερμηνεύουν τον «χρόνο» ως έτος και απαιτούν για την εξαίρεση να μην υπάρχουν εισοδήματα για το 2011 ενώ, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, ο «χρόνος» αφορά το διάστημα - άρα τον Αύγουστο - κατά το οποίο βεβαιώθηκε ο φόρος. Για να πάψει το αλαλούμ, όμως, πρέπει να υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών. Τα λάθη στα εκκαθαριστικά της έκτακτης εισφοράς ήταν αναμενόμενα εξ αρχής καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν είχε το περιθώριο χρόνου για να κάνει διασταυρώσεις και να εξαιρέσει εισοδήματα από εφάπαξ ή αποζημιώσεις απόλυσης που εξαιρούνται ή να μη στείλει εκκαθαριστικά σε ανέργους και άτομα με αναπηρία τα οποία επίσης εξαιρούνται.
Δεδομένης αυτής της αδυναμίας, η ΓΓΠΣ έχει καταγράψει όλες τις εξαιρέσεις στο εκκαθαριστικό και καλεί τους φορολογούμενους να απευθυνθούν στις εφορίες για διορθώσεις. Ωστόσο, το λογισμικό των διορθώσεων δεν εστάλη εγκαίρως. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το λογισμικό πρόκειται να σταλεί σήμερα. Το πρόβλημα όμως είναι πως οι εφοριακοί υπάλληλοι πραγματοποιούν 48ωρη απεργία (σήμερα και αύριο) και η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης (για όσους έχουν λάβει εκκαθαριστικά και ο φόρος έχει βεβαιωθεί τον Αύγουστο) εκπνέει την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου (αν δεν δοθεί παράταση).
Παράταση. Εν τω μεταξύ, με δύο εγκυκλίους του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου που εστάλησαν στις εφορίες, παρατείνεται έως τις 22 Δεκεμβρίου η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 για το 2011 και ορίζεται προθεσμία έως τις 30 Νοεμβρίου 2011 για την πληρωμή του «τέλους καπνιζόντων» που επιβαρύνει καζίνα και κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων. Το τέλος ανέρχεται σε 200 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο των χώρων καπνιζόντων που έχουν τα συγκεκριμένα κέντρα και πρέπει να πληρωθεί από τους υπόχρεους στις ΔΟΥ.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Στις 4 Νοεμβρίου η δίκη για το τέλος επιτηδεύματος.

Thursday September 29, 2011 07:15 AM

Ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό.
Στις 4 Νοεμβρίου προσδιορίστηκαν από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Παν. Πικραμμένο να συζητηθούν με τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης» στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου οι προσφυγές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Συλλόγου Ελλήνων Φορολογουμένων και του δικηγόρου Άγγ. Τσιγκρή κατά του τέλους επιτηδεύματος.

Με τις προσφυγές ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η απόφαση του υπουργού Οικονομικών που επιβάλει το τέλος επιτηδεύματος.

Ανάλογη προσφυγή όμως υπέβαλλαν και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας και ο πρόεδρός του Λάμπρος Γκάνης υποστηρίζοντας ότι «αποτελεί ανεπίτρεπτο κατά το Σύνταγμα αντικείμενο φορολογίας η κατά κεφαλήν (caput) φορολόγηση» και κάνοντας λόγο για «κεφαλικό φόρο μεσαιωνικών συστημάτων».

Επίσης , αναφέρεται στην προσφυγή ότι θεωρείται κατά τρόπο ολοκληρωτικό και ισοπεδωτικό όλοι οι επιτηδευματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει πέντε έτη ασκήσεως της δραστηριότητάς τους, ευρίσκονται στην ίδια θέση και κατάσταση από πλευράς φοροδοτικής ικανότητας, ώστε να δύνανται να καταβάλλουν το τέλος.

Όμως ουδόλως λαμβάνονται υπ' όψιν ουσιώδεις παράγοντες προσδιορισμού της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας, όπως είναι το ετήσιο εισόδημα, υπολογιζόμενο κατά τρόπο πραγματικό ή αντικειμενικό, και, εν γένει, οι ιδιαίτερες συνθήκες ή περιστάσεις, υπό τις οποίες ασκεί τη δραστηριότητά του ο κάθε επιτηδευματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας».

Πηγή Newsbeast.gr

Βιβλίο εσόδων - εξόδων για κάθε οικογένεια

Thursday September 29, 2011 07:30 AM

Θα δηλώνονται όλες οι δαπάνες
Σε εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων προχωρεί το οικονομικό επιτελείο, εξαναγκάζοντας τα νοικοκυριά να κρατούν... βιβλία εσόδων-εξόδων.

Με το νέο σύστημα, το οποίο θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2012, γίνεται υποχρεωτική η δήλωση καταθέσεων, ομολόγων, μετοχών και ακινήτων, ενώ στο σκέλος εξόδων που θα λαμβάνονται υπόψη για τη συλλογή αποδείξεων θα καταγράφονται όλες οι δαπάνες των νοικοκυριών, αναφέρει το Έθνος.

Η συνολική προσμέτρηση των δαπανών αποτελεί προάγγελο της επερχόμενης καθολικής κατάργησης των φοροαπαλλαγών.

Πιο αναλυτικά, με το νέο σύστημα καθιερώνεται επί της ουσίας ένα ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» για όλους. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν σε ειδικό έντυπο, που θα συνοδεύει την κανονική φορολογική δήλωση, αναλυτικά στοιχεία για όλες τις καταναλωτικές δαπάνες, τις αποταμιεύσεις, τις αποκτήσεις περιουσιακών στοιχείων και τα ήδη υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία τους, καθώς και να υποβάλουν όλα τα προβλεπόμενα αποδεικτικά από τα οποία θα προκύπτει ότι τα ποσά που ξόδεψαν για καταναλωτικούς σκοπούς, αποταμίευσαν ή διέθεσαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων είναι αυτά που δήλωσαν και προήλθαν από νόμιμα εισοδήματα ή έσοδα.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι θα δίνουν αναλυτική αναφορά στην εφορία για κάθε ευρώ που έχουν ξοδέψει από το διαθέσιμο εισόδημά τους και έχουν πάρει απόδειξη. Με χθεσινή του δήλωση ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγ. Βενιζέλος, αποκάλυψε ότι οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν το σύνολο των οικογενειακών δαπανών, όπως ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μικρό ποσοστό περίπου 10% του εισοδήματος θα εξαιρεθεί από τη συλλογή παραστατικών, αφού για κάποιες δαπάνες δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αποδείξεις, όπως για παράδειγμα τα χρήματα που δίνουν οι παππούδες στα εγγόνια τους.

Με βάση τις ηλεκτρονικές δηλώσεις «πόθεν έσχες» θα γίνονται οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και ταυτόχρονα διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς με καταθέσεις αρκετών χιλιάδων ευρώ ή έχουν αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής) μεγάλης αξίας που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στην εφορία.

Οσοι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν με νόμιμα παραστατικά ή άλλα αποδεκτά αποδεικτικά στοιχεία το σύνολο των χρημάτων που αποταμίευσαν ή δαπάνησαν για την απόκτηση των περιουσιών τους, θα επιβαρύνονται με επιπλέον φόρους εισοδήματος και πρόστιμα για τα αδικαιολόγητα ποσά, ενώ όσοι δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν πολύ μεγάλα ποσά θα κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με κατηγορίες για "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος".

Ως «λογιστές» θα κληθούν να λειτουργήσουν από το επόμενο έτος όλοι οι φορολογούμενοι, αφού θα πρέπει να κρατούν αποδείξεις για όλα τα έσοδα, τις δαπάνες και τις αποταμιεύσεις. Για κάθε δαπάνη θα πρέπει όχι μόνο να κρατούν τις αποδείξεις, αλλά και να τις καταχωρίζουν ηλεκτρονικά σε ειδικό πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Πηγή Newsbeast - Ημερησία
Τέλος ακινήτων: Οι τελικές ρυθμίσεις για τους άνεργους – Προς νομιμοποίηση οδεύει το… έκτακτο τέλος
Την ένταξη του τέλους ακινήτων στο ενιαίο φορολογικό σύστημα μετά από τα δύο πρώτα χρόνια είσπραξής του μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ προανήγγειλε στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος αφήνοντας έτσι παράθυρο και για παγιοποίησή του.
Οπως εξήγησε ο υπουργός το μέτρο θα ισχύσει (και εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) για το 2011 και το 2012, αλλά στην συνέχεια θα ενταχθεί στο ενιαίο φορολογικό σύστημα, όπου και θα επαναπροσδιοριστούν τα κριτήρια.
Απαλλάσσονται οι μακροχρόνια άνεργοι
Σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, του τέλους ακινήτων απαλάσσονται πλέον όλοι οι μακροχρόνια άνεργοι με εισόδημα έως 12.000 ευρώ.
Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Ετσι, για παράδειγμα ένας μακροχρόνια άνεργος με ένα παιδί και εισόδημα έως 16.000 ευρώ δεν θα καταβάλει το τέλος.
Μειωμένοι συντελεστές και απαλλαγές δεν ισχύουν εάν η αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2008), υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ ή οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο έχει τιμή ζώνης πάνω από 3.000 ευρώ ή έχει έκταση πάνω από 120 τ.μ προσαυξανόμενη κατά 20 τ.μ για κάθε παιδί μέχρι 200 τ.μ.
Αναβλήθηκε η ψηφοφορία
Εν τω μεταξύ, η απουσία τεσσάρων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για λόγους υγείας (απουσία που “κατέβαζε” τον αριθμό των δυνητικά θετικών ψήφων στις 150) ανέβαλε για την ερχόμενη Τρίτη την ονομαστική ψηφοφορία της τροπολογίας που περιλαμβάνει το νέο ειδικό τέλος ακινήτων.
ΠΗΓΗ: ¨Εθνος
Η κρίση «αλλάζει» τους Έλληνες
Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Ελλάδα και με τη... βούλα.
Σύμφωνα με έρευνα της The Boston Consulting Group (BCG), οι Έλληνες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από άλλους λαούς ενώ έχουν επέλθει και δραστικές αλλαγές στην καταναλωτική τους συμπεριφορά.
Πλέον καταγράφεται αναβάθμιση της κατανάλωσης στο σπίτι, οι αγορές επικεντρώνονται σε προϊόντα όπως φρέσκα τρόφιμα, γαλακτοκομικά, παιδικός ρουχισμός, υπάρχει κοινωνική αποδοχή των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, ενώ παράλληλα αξιοποιείται το διαδίκτυο για την εξεύρεση ευκαιριών αγοράς.
Σημειώνεται πως η ιδιωτική κατανάλωση ανέκαθεν ήταν παράμετρος κλειδί του εθνικού ΑΕΠ στην Ελλάδα και παρόλη τη μείωσή της, αντιστοιχεί στο 76% του παραγόμενου εισοδήματος.
Οπως επισημαίνεται στην έρευνα της The Boston Consulting Group, η κρίση επέφερε αλλαγές όχι μόνο στη καταναλωτική συμπεριφορά αλλά και στις βασικές αξίες, κάτι που αν γίνει αντιληπτό από τις επιχειρήσεις, μπορεί να υποδείξει τις ευκαιρίες που κρύβονται πίσω από τη νέα σκληρή πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Β. Αντωνιάδη, επικεφαλή της BCG στην Αθήνα, από την έρευνα προκύπτουν 5 σημαντικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
* Πρώτον, τα νέα δεδομένα στην κατανάλωση με μεγαλύτερη έμφαση και αναβάθμιση της κατανάλωσης στο σπίτι με την οικογένεια και φίλους.
* Δεύτερον, η αξιοποίηση της πρόθεσης των καταναλωτών να ξοδέψουν περισσότερα υπό προϋποθέσεις και σε ορισμένες κατηγορίες (φρέσκα τρόφιμα, γαλακτοκομικά, παιδικός ρουχισμός κ.λπ). Επίσης, ιδιαίτερη σημασία δίνεται σε προϊόντα και υπηρεσίες που δίνουν στον καταναλωτή σημαντική τεχνική διαφορά ή καλύτερο αποτέλεσμα.
* Τρίτον, άμεση και πρακτική προσαρμογή των καταναλωτών στη κύρια τάση να ξοδεύουν λιγότερα. Οι καταναλωτές κυνηγούν τις καλύτερες τιμές και νιώθουν ικανοποίηση όταν τις εντοπίζουν.
* Τέταρτον, εναρμόνιση της επικοινωνίας με τη σωστή σειρά αξιών. Η εξοικονόμηση, η υγεία και οι αγορές μου να αξίζουν τα χρήματα τους είναι στη κορυφή της λίστας των καταναλωτικών αξιών.
* Τέλος, η «έξυπνη» αξιοποίηση του διαδικτύου και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτούς που μπορούν και το εκμεταλλεύονται καταλλήλως.
Η έρευνα διεξήχθη τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2011 παράλληλα σε 21 χώρες, όπου ερωτήθηκαν σχεδόν 25.000 καταναλωτές και για πρώτη φορά συμπεριλήφθη και η Ελλάδα με 800 συμμετέχοντες.
Συγκρίνει την συμπεριφορά του μέσου καταναλωτή στις συμμετέχουσες χώρες και υπογραμμίζει ενδιαφέρουσες ομοιότητες και σημαντικές διαφορές.
Η έρευνα με τίτλο «Πλοήγηση στα Νέα Δεδομένα των Καταναλωτών» παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης, επεσήμανε την ανάγκη προσαρμογής των εταιρειών στα νέα δεδομένα της εποχής μας και κυριότερα στις ανάγκες των καταναλωτών.
Η ελληνική κοινωνία, είπε συγκεκριμένα ο κ. Γραμματίδης, πλήττεται βάναυσα από μια δομικού χαρακτήρα κρίση και αντίστοιχα δομικές πρέπει να είναι και οι αλλαγές στην εταιρική φιλοσοφία, ανανεώνοντας τη σχέση της αγοράς με τον καταναλωτή - πολίτη.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Partner & Managing Director της BCG στην Αθήνα κυρία Camille Egloff-Γκίκα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Ζακ Βαν Χέρπεν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της FrieslandCampina κ. Γρηγόρης Σκλήκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Procter and Gamble κ. Ρόμπερτ Βαν Παπέλενταμ και ο Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας κ. Αντρέας Αθανασόπουλος.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
600.000 Έλληνες πάνε για ψώνια σε Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Τουρκία
Στην... ξενιτιά λόγω της οικονομικής ύφεσης και των δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων οδηγούνται κάθε μήνα 600.000 Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι ψωνίζουν από Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Τουρκία τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, καύσιμα κλπ.
Τα προϊόντα σε αυτές τις χώρες είναι φθηνότερα και είναι χαρακτηριστικό πως η βενζίνη στα Σκόπια είναι φθηνότερη κατά 0,50 ευρώ το λίτρο.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου στους ακριτικούς εμπορικούς συλλόγους, οι οποίοι καταγγέλλουν λαθρεμπόριο 500 εκατ. ευρώ.
Η ΕΣΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς 1 στις 4 εμπορικές επιχειρήσεις στις παραμεθόριες περιοχές έχουν κλείσει, ενώ ήδη έχουν μεταναστεύσει στα γειτονικά κράτη 1.500 μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Η ΕΣΕΕ για να συγκρατηθεί το κύμα των ξενιτεμένων καταναλωτών αλλά και να ενισχυθεί το ρεύμα ξένων προς τη χώρα μας για ψώνια προτείνει στην κυβέρνηση:
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της «καταναλωτικής μετανάστευσης» αλλά και για την προσέλκυση καταναλωτών από παραμεθόριες περιοχές στις ελληνικές εμπορικές αγορές, η ΕΣΕΕ καταθέτει τις ακόλουθες προτάσεις:
Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων όλων των ακριτικών περιοχών. Διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ και επέκτασή τους σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές.
Άρση όλων των εμποδίων έκδοσης βίζας με παροχή δυνατότητας έκδοσής της με την είσοδο του επισκέπτη στα σύνορα της χώρας.
Αυστηροποίηση έλεγχου σε «μικροπωλητές» από τρίτες χώρες οι οποίοι εγκαθίστανται σε παραμεθόριες περιοχές, όπως και στις οδικές αρτηρίες από τις παραμεθόριες περιοχές προς τα σύνορα για την αντιμετώπιση του περάσματος λαθραίων εμπορευμάτων.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Από την 1η Νοεμβρίου "ανιχνευτής" φοροφυγάδων
Με την εφαρμογή 420 κριτηρίων κινδύνου φοροδιαφυγής θα επιλέγονται από την 1η Νοεμβρίου οι επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, ακόμη και μισθωτοί που θα ελεγχθούν από την εφορία. Πρόκειται για ένα πόιντ σύστεμ - «ανιχνευτή» φοροφυγάδων, καθώς θα παρακολουθεί τη «φορολογική συμπεριφορά» κάθε φορολογουμένου με συγκεκριμένα κριτήρια και τη χρήση μεθόδων ανάλυσης (risk analysis), που αποτυπώνουν υψηλές πιθανότητες διάπραξης φορολογικών παραβάσεων.
Για κάθε κριτήριο - κανόνα κινδύνου αντιστοιχεί συγκεκριμένος αριθμός μορίων που αποτυπώνουν τον βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή. Οι φορολογούμενοι που συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα και με διαδικασίες εξπρές.
Τα 420 κριτήρια - κανόνες και ο αριθμός των μορίων βαρύτητας του κάθε κανόνα για την επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο, καθορίζονται με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου.
Σύμφωνα με την απόφαση:
1 Από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογιών ανέλεγκτων χρήσεων, που αφορούν επιτηδευματίες και φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες (μισθωτοί, συνταξιούχοι, εισοδηματίες), επιλέγονται για έλεγχο υποθέσεις με τη χρήση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου (risk analysis) του συστήματος Elenxis.
2 Καθορίζεται πίνακας κριτηρίων - κανόνων επιλογής υποθέσεων για έλεγχο και μοριοδότησης αυτών.
3 Σε κάθε κριτήριο αναφέρονται αναλυτικοί κανόνες που υλοποιούν το κριτήριο, καθώς επίσης και ο αριθμός των μορίων βαρύτητας του κάθε κριτηρίου-κανόνα.
4 Με 1.000 μόρια χρεώνεται ο φορολογούμενος σε περίπτωση:
Μη υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. (αν είναι υπόχρεος επιτηδευματίας).
Μη υποβολής δήλωσης ΕΤΑΚ ή ΦΑΠ από υπόχρεο νομικό πρόσωπο/ένωση προσώπων/προσωπική εταιρεία.
Απόκρυψης αγοράς ακινήτου στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος σε χρήση που προκύπτει καταβολή φόρου μεταβίβασης.
Καταβολής ενοικίου μεγαλύτερου ή ίσου των 20.000 ευρώ σε νομικό πρόσωπο.
5 Με 800 μόρια χρεώνεται ο φορολογούμενος σε περίπτωση που:
Τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι μεγαλύτερα από το σύνολο των τεκμαρτών δαπανών κατά ποσοστό μέχρι 20%.
Τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι μικρότερα από το σύνολο των τεκμαρτών δαπανών σε ποσοστό μεγαλύτερο από 20%.
Το άθροισμα των δηλωθέντων μισθωμάτων στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι μεγαλύτερο από το 50% των συνολικών δηλούμενων πραγματικών οικογενειακών εισοδημάτων.
Το ποσό που δηλώνεται ως δαπάνη προσωπικών ασφαλίστρων στη φορολογική δήλωση είναι μεγαλύτερο από το 30% του συνολικού πραγματικού οικογενειακού εισοδήματος.
Στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) δηλώνεται η λήψη δανείου και στην επόμενη χρήση και περαιτέρω δεν δηλώνεται ποσό τοκοχρεολυσίων τουλάχιστον 5% στους σχετικούς κωδικούς.
6 Με 700 μόρια χρεώνεται ο φορολογούμενος εάν για παράδειγμα η συνολική αξία των δηλωθέντων δαπανών ανέγερσης οικοδομής, στη φορολογική δήλωση σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι μεγαλύτερη από το 80% των συνολικών δηλούμενων πραγματικών οικογενειακών εσόδων στο ίδιο χρονικό διάστημα.
7 Με 500 μόρια χρεώνεται ο φορολογούμενος σε περιπτώσεις όπως:
Στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) δηλώνεται αγορά ακινήτου αξίας μεγαλύτερης ή ίσης των 300.000 ευρώ.
Στη διεύθυνση ιδιοκατοίκησης που δηλώνεται στο έντυπο φορολογίας εισοδήματος Ε1, υπάρχουν και άλλα ακίνητα που δηλώνονται στα έντυπα Ε2 και Ε9.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Άνοιγμα της Θεσσαλονίκης στην Τουρκία
Το «άνοιγμα» στην αγορά της Τουρκίας με στόχο την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην πόλη, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στη συνάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη και του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προετοιμασία των εκδηλώσεων στους τομείς του τουρισμού και πολιτισμού, που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη το 2012, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Παράλληλα συμφωνήθηκε η οργάνωση ειδικής ημερίδας για την τουριστική προβολή της πόλης, όπου θα παρουσιασθεί και το νέο brand name του προορισμού.
Μεταξύ των προωθητικών ενεργειών που αναφέρθηκαν για την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού τουριστών από την Τουρκία, προτάθηκε η οργάνωση ιστιοπλοϊκού αγώνα από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη, ποδηλατικού αγώνα, καθώς και αγώνα με αυτοκίνητα αντίκες. Παράλληλα ο υφυπουργός θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, όπου θα εξεταστούν θέματα και για τη διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης visa, για την ευκολότερη πρόσβαση τουριστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως τουριστικό προορισμό συμφωνήθηκε επίσης η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου και του Δήμου, που θα προβλέπει τη στήριξη ενεργειών στον τουρισμό και τον πολιτισμό. Η σύμβαση θα περιλαμβάνει την υποστήριξη δράσεων του Δήμου για την τουριστική προβολή, την ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων και την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Τηλεδιάσκεψη: Συμφώνησαν σε μέτρα σοκ
Δέσμη σκληρών μέτρων βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.
Στην τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τριμερούς εξετάστηκαν μεταξύ των άλλων η επέκταση του έκτακτου τέλους για τα ακίνητα ως το 2014 (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα επιμένει στο μέτρο αυτό), η μείωση του αφορολόγητου στα 4.000 ευρώ (από 8.000 που είναι σήμερα), άμεση εξίσωση της φορολογίας σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έως 20%,  μπλόκο σε όσους βγαίνουν στη σύνταξη πριν από κλείσουν τα 55 χρόνια.
Εξάλλου οι διαπραγματεύσεις αφορούν :
Απολύσεις συμβασιούχων ορισμένου αλλά και αορίστου χρόνου σε όλο το δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα και των εκπαιδευτικών. Πληροφορίες αναφέρουν πως την έξοδο από το δημόσιο ίσως δουν και όσοι προσλήφθηκαν πρόσφατα δηλαδή στη διετία 2010 - 2011 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Επέκταση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας σε όλο το δημόσιο με άμεση γραπτή ενημέρωση όλων  των υπαλλήλων που θα εισαχθούν στον προθάλαμο της απόλυσης. Για το σκοπό της ταχείας εφαρμογής της απόφασης προωθείται άμεσα η έκδοση όλων των απαιτούμενων προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων.
«Λουκέτο» σε 65 δημόσιους φορείς. Προς κλείσιμο οδεύουν όχι μόνον οι  35 φορείς που προβλέπονται στο μνημόνιο αλλά και επιπλέον 30 άλλοι. Για το σκοπό αυτό αναμένεται άμεσα έκδοση υπουργικών αποφάσεων.
Εξάλλου, σχέδια εκτάκτου ανάγκης καταστρώνουν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανή έλλειψη ρευστότητας σε περίπτωση που καθυστερήσει να εκταμιευτεί  η έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ.
Έτσι εξετάζουν την αλλαγή του συστήματος πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.
Σήμερα στο Δημόσιο την πρώτη κάθε  μήνα δίνεται η προκαταβολή και στις 15 εξοφλείται ο τρέχον μήνας. Αν για παράδειγμα το σύστημα αλλάξει από τον Οκτώβριο η προκαταβολή θα δοθεί στις 15 και η εξόφληση του μήνα στις 30. Επί της ουσίας θα χάσουν ένα δεκαπενθήμερο αυτό που θα έπαιρναν την 1η Οκτωβρίου.
Επίσης εξετάζεται η μετάθεση της πληρωμής του δώρου Χριστουγέννων τον Ιανουάριο του 2012 .
Όπως σημειώνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες πρόκειται για μέτρα ταμειακής διευκόλυνσης και όχι μόνιμου χαρακτήρα που θα συνέτειναν στη δημοσιονομική προσαρμογή.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Μπαίνει λουκέτο σε 19 εφορίες
Λουκέτο σε 19 εφορίες της περιφέρειας βάζει έως το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του.
Οταν το σχέδιο ολοκληρωθεί, εντός του 2012, οι 288 εφορίες που λειτουργούν σήμερα θα έχουν μειωθεί σε 75, οι φορολογούμενοι θα διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και θα πληρώνουν τους φόρους στις τράπεζες και οι εφοριακοί θα ασχολούνται με διασταυρώσεις και ελέγχους έχοντας στο πλευρό τους και ιδιώτες οι οποίοι θα συνδράμουν στον εντοπισμό των οφειλετών και των περιουσιακών τους στοιχείων τα οποία θα μπορούν να κατασχεθούν στην περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα καταργηθούν οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες Τροπαίων, Ακράτας, Κλειτορίας, Ανδρίτσαινας, Βάρδας, Τυμπακίου, Καστελλίου Πεδιάδας, Ληξουρίου, Νεάπολης Βοΐου, Δερβενίου, Αρεόπολης, Κροκεών, Νεάπολης Βοιών, Νεάπολης, Πλωμαρίου, Μήθυμνα, Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, Πάργας, Καρλοβασίου. Οι εφορίες αυτές θα ενσωματωθούν σε γειτονικές ΔΟΥ.
Εντός του 2012, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα γίνει ριζική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, αν και τα σχέδια έχουν ήδη αλλάξει τρεις φορές.
Αρχικά προβλεπόταν η συρρίκνωση των εφοριών περίπου στο ένα τρίτο, στη συνέχεια το σχέδιο έγινε πιο δραστικό και προέβλεπε ότι θα παραμείνουν περί τις 30 εφορίες, τώρα προκρίνεται και πάλι το σενάριο διατήρησης μίας εφορίας ανά νομό, 20 στον νομό Αττικής και 6 στον νομό Θεσσαλονίκης.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Για 4 χρόνια το τέλος στα ακίνητα
Χωρίς ...τέλος φαίνεται πως θα είναι το τέλος ακινήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα επιμένει το μέτρο να εφαρμοστεί καθ΄ όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος δηλαδή έως το 2014.
Έτσι είναι εξαιρετικά πιθανό το “χαράτσι” για πάνω από 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων να ισχύσει για μία τετραετία (2011 – 2014) κατ΄ απαίτηση της τρόικας
Όπως γίνεται αντιληπτό το τίμημα για την εξασφάλιση της 6ης δόσης των 8 δις ευρώ θα είναι βαρύ..
Οι επικεφαλής της τρόικας κατά την χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο έθεσαν το θέμα του τέλους ακινήτων εκφράζοντας το σκεπτικό πως δεν μπορεί να ισχύσει μόνο για δύο χρόνια αλλά θα πρέπει να έχει συμβολή στην δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι την ολοκλήρωση του Προγράμματος όπως και η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα.
Παράλληλα επέμειναν στον ακριβή προσδιορισμό των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο είτε μέσω της εργασιακής εφεδρείας, είτε μέσω απολύσεων σε νέες μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων σε πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και του εφάπαξ αλλά και σε αυξήσεις στην φορολογία (μείωση αφορολόγητου – εξίσωση φορολογίας στο πετρέλαιο).
Κι αν τις δύο πλευρές χωρίζει μικρή απόσταση για τα μέτρα του 2011 και του 2012 η τρόικα έθεσε θέμα επαναπροσδιορισμού των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν βάσει Μεσοπρόθεσμου το 2013 και το 2014 καθώς έχει αλλάξει πέραν όλων των άλλων η πρόβλεψη για το μέγεθος της ύφεσης.
Η οριστική συμφωνία για το σύνολο πλέον την χρονικής διάρκειας του Μεσοπρόθεσμου αναμένεται να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας.
Προκειμένου να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή εφέτος και το 2011 η κυβέρνηση θα προχωρήσει τόσο σε δραστικές μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στον συνολικό αριθμό τους.
Ειδικότερα όσον αφορά στο μισθολογικό κόστος οι πληροφορίες κάνουν λόγο για οριζόντια μείωση στις αποδοχές των υπαλλήλων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά 20% η οποία θα προηγηθεί του ενιαίου μισθολογίου. Δηλαδή με το νέο μισθολόγιο είναι εξαιρετικά πιθανό να προκύψουν και νέες περικοπές για τους υπαλλήλους με υψηλά επιδόματά.
Στο μέτωπο των απολύσεων η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρούσει τις απαιτήσεις της τρόικας για άμεση απομάκρυνση τουλάχιστον 20.000 υπαλλήλων (συμβασιούχων και αορίστου χρόνου) εντός του τρέχοντος έτους.
Το βέβαιο είναι πως η τρόικα απαιτεί μείωση του προσωπικού του Δημοσίου κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015.
Το οικονομικό επιτελείο για να αποφύγει τις απολύσεις αντιπροτείνει επέκταση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας σε όλο το δημόσιο με άμεση γραπτή ενημέρωση όλων των υπαλλήλων που θα εισαχθούν στον... προθάλαμο της απόλυσης.
Για το σκοπό της ταχείας εφαρμογής της απόφασης προωθείται άμεσα η έκδοση όλων των απαιτούμενων προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων.
Τέλος επισπεύδει «λουκέτα» σε 65 δημόσιους φορείς .
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που χρησιμοποιεί το δημόσιο θα πληρώσουν το τέλος, εξαιρέσεις για ξενοδοχεία
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία νοικιάζει το Δημόσιο θα επιβαρυνθούν με το τέλος ακίνητης περιουσίας μέσω της ΔΕΗ, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή λίγο πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία της τροπολογίας για την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτου, που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί εξαίρεσης από το τέλος ακινήτων, των ιδιοκτητών των κτηρίων που είναι μισθωμένα στο Δημόσιο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βενιζέλος: «ακούω να υπάρχουν διάφορες φήμες ή μύθοι σε σχέση με το ειδικό τέλος. Από κανένα στοιχείο ή σημείο δεν προκύπτει εξαίρεση για τους ιδιοκτήτες που είναι μισθωμένα στο Δημόσιο και σε ΝΠΔΔ. Δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να εξαιρεθούν ιδιοκτήτες, ιδίως δε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Αν στους καταλόγους της ΔΕΗ καταγράφεται το Δημόσιο ως υπεύθυνο για την καταβολή των τελών, το Δημόσιο θα αναζητήσει ως υπεύθυνο τον ιδιοκτήτη του ακινήτου», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι θα υπάρξει εξαίρεση για χώρους ξενοδοχείων, όπως είχε πει κατά την αρχική εισήγησή του. Πρότεινε μάλιστα να προστεθεί η σχετική πρόβλεψη στη διάταξη που εξαιρεί από το τέλος και τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών.

Ακόμη, επανάλαβε ότι ειδική μέριμνα θα υπάρξει στην υπουργική εγκύκλιο για την εφαρμογή της τροπολογίας, για ειδικές κατηγορίες, πχ για τους υπόχρεους εκείνους, που εξαρτώνται από ηλεκτρικές συσκευές (άτομα με αναπνευστική ανεπάρκεια, νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση κλπ.).

«Τέτοιου είδους ζητήματα θα λυθούν ρητά με την εγκύκλιο και την εφαρμοστική απόφαση και θα αντιμετωπιστούν με τον πλέον ευαίσθητο τρόπο» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Σημασία έχει να μπορέσουμε να πετύχουμε τον δημοσιονομικό στόχο του 2011 και 2012. Όλη η ρύθμιση θα ενταχθεί στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε συνολικά το ζήτημα της επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, όπου συναντώνται και οι δύο όψεις της οικονομίας - επίσημη και ανεπίσημη».


28/9/2011
Πηγή: www.in.gr

Αναδρομικά και το νέο σύστημα των αποδείξεων - Αποσύνδεσή τους από το αφορολόγητο.

Wednesday September 28, 2011 12:30 AM


Αναδρομικά και το νέο σύστημα των αποδείξεων - αποσύνδεσή τους από το Αφορολόγητο.

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, μεταξύ των οποίων η διεύρυνση της εφαρμογής χαμηλότερου αφορολόγητου και στις οικονομικά ευάλωτες ομάδες των συνταξιούχων και των νέων όπως επίσης την αποσύνδεση των αποδείξεων από το αφορολόγητο με πρόβλεψη, όμως, προστίμων, στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώνουν ένα (μεγάλο) ποσόν σε σχέση με το εισόδημά τους.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, το μειωμένο αφορολόγητο ισχύει από τις αρχές του 2011 και σε ότι αφορά στους συνταξιούχους και τους νέους το αφορολόγητο μειώνεται από τις 12.000 ευρώ που είναι σήμερα, στις 9.500 ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε, επίσης, και αλλαγή του τρόπου συλλογής των αποδείξεων, κάνοντας λόγο για ηλεκτρονικές αποδείξεις, προφανώς εννοώντας μέσω της χρήσης της φοροκάρτας, που όμως ακόμη δεν είναι έτοιμη και βεβαίως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους

Εφερε δε ως παράδειγμα έναν φορολογούμενο με εισόδημα 100.000 ευρώ να συγκεντρώνει «ηλεκτρονικές αποδείξεις» αξίας 60.000 ευρώ, ενώ τον φορολογούμενος με εισόδημα 60.000 ευρώ αποδείξεις αξίας 30.000 ευρώ. Εάν δε δεν συγκεντρώνονται αυτά τα ποσά, όπως άφησε να εννοηθεί, ο φορολογούμενος θα τιμωρείται με επιπλέον φόρο. Συμπληρώνουμε εδώ ότι το παραπάνω παράδειγμα είναι μάλλον ακραίο και ότι οι συντελεστές και τα ποσοστά που θα ισχύσουν δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα.

Το νέο σύστημα των αποδείξεων ισχύει αναδρομικά και για τα εφετινά εισοδήματα.






Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπ.Οικονομικών (video)


Δεν έχει καθοριστεί ακόμα το ποσοστό των υποχρεωτικών αποδείξεων.

Wednesday September 28, 2011 08:00 AM


Δεν έχει καθοριστεί  ακόμα το ποσοστό των υποχρεωτικών αποδείξεων.

Δεν έχει καθοριστεί το ποσοστό των υποχρεωτικών αποδείξεων, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου.Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το ποσοστό των αποδείξεων που θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει οι πολίτες, σύμφωνα με το εισόδημα τους, ώστε να μην πληρώσουν επιπλέον φόρο, ενώ ήδη, η πρώτη αντίδραση εντός της κυβέρνησης εκφράστηκε από τα χείλη του αντιπροέδρου Θ. Πάγκαλου, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει συζήτηση για το θέμα.

Σύμφωνα, πάντως, με όσα δήλωσε σήμερα το πρωί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, το ποσοστό επί του εισοδήματος θα αυξηθεί, όμως ακόμη δεν είναι γνωστό πόσο. Σε ότι αφορά στη χθεσινή του υπουργού Οικονομικών για συγκέντρωση αποδείξεων που θα αντιστοιχούν έως το 60% του εισοδήματόςτου, τόνισε ότι ήταν ένα παράδειγμα.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, το ακριβές ποσοστό των αποδείξεων που θα χρειάζεται κάθε φορολογούμενος θα συγκεκριμενοποιηθεί στο νομοσχέδιο για το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα κατατεθεί εντός του Οκτωβρίου στη Βουλή. "Το ποσοστό θα είναι λογικό, και θα προκύπτει στατιστικά από ό,τι ο μέσος φορολογούμενος καταναλώνει" σημείωσε στον Σκάι και πρόσθεσε: "Το κίνημα των αποδείξεων πέτυχε, αλλά δεν μπορούμε δημοσιονομικά να αντέξουμε επιστροφές".

Για την εφεδρεία είπε ότι τα αποτελέσματα από τις λίστες των διοικητών δεν είναι ικανοποιητικά ενώ υπογράμμισε πως θα γίνει επέκταση της εφεδρείας σε όλο το δημόσιο, όπου δεν υπάρχει συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας.



24h NewsRoom

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστροφή της τρόικα με σκληρούς όρους
Σκληρούς όρους έθεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Οι όροι συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με την κ. Λαγκάρντ και τον κ. Τρισέ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ αναφέρεται ότι η επιστροφή θα συμβεί "κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα", χωρίς όμως να καθορίζεται η ακριβής ημερομηνία.
Μετά την συνάντηση ο Ελληνας υπουργός υποστήριξε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση "βελτίωσαν το οικονομικό κλίμα, αλλά απαιτείται να γίνουν πολύ περισσότερα". Πρόσθεσε πως "εάν δεν κάνουμε αυτές τις θυσίες, η εθνική μας κυριαρχία βρίσκεται σε κίνδυνο". Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον χρόνο επιστροφής του κ. Τόμσεν και των συνεργατών του στην Ελλάδα φοβούμενος αλλαγή των σχεδίων τους την τελευταία στιγμή.
Αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ακριβής ημερομηνία της επιστροφής των επικεφαλείς της Τρόϊκα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναμένουν μία σημαντική κίνηση από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πιθανότατα έχει σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις και την φορολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες περιμένουν επίσης την ψηφοφορία στη Βουλή για τη ΔΕΗ όπου "θα δουν την συμπεριφορά πρώτα απ' όλα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ", αλλά όπως τονίστηκε "και την στάση της Νέας Δημοκρατίας".
Ελληνική πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεων υποστήριξε ότι η κ. Λαγκάρντ ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο μία μεγάλη περίληψη των μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Το αίτημα αυτό χαρακτηρίζεται τουλάχιστον περίεργο, καθώς τα κυβερνητικά μέτρα δημοσιοποιήθηκαν μετά από διαβουλεύσεις με τα μέλη της τεχνικής επιτροπής της Τρόϊκα και έχουν δημοσιευθεί στην ολότητά τους σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, ελληνικά και ξένα.
Πριν από την συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο, η κ. Λαγκάρντ συναντήθηκε με ομάδα δημοσιογράφων που κάλυψαν τις εργασίες της συνόδου του ΔΝΤ και δήλωσε ότι εάν οι Έλληνες δεν θέλουν τη συμβουλή μας, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτούς. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου αντιμετώπισε με "συγκρατημένο θυμό" όλες τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν και αφορούσαν την Ελλάδα και είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες απάντησε με επιθετικό τρόπο επαναλαμβάνοντας πολλές φορές τη λέξη "εφαρμογή". Οι αξιωματούχοι του Ταμείου συνεχίζουν να επιμένουν ότι υπάρχει πρόβλημα υλοποίησης των συμφωνηθέντων και των υποσχέσεων, ενώ ισχυρίζονται ότι υπάρχει επίσης πρόβλημα συμπεριφοράς και συνεννόησης. Τα ίδια παράπονα εκφράζουν και ελληνικές πηγές.
Εϊναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια κουβέντα εεκφράστηκε ανοικτά ο φόβος ότι "δεν θα περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή", ενώ έγινε συζήτηση και για τον τρόπο αντίδρασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ελληνική πηγή υποστήριξε ότι σε όλες τις επαφές του κ. Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον, ακόμα και με τραπεζίτες, τέθηκε το θέμα "της μή υποστήριξης (των μέτρων) από τη Νέα Δημοκρατία". Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ελληνας υπουργός θα επικοινωνήσει το επόμενο 24ωρο με τον κ. Σαμαρά για να τον ενημερώσει.
Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε την κ. Λαγκάρντ για τα σκληρά μέτρα αλλά και για τις θυσίες του ελληνικού λαού, της είπε ότι η προσαρμογή έγινε υπό συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης. Φέρεται να παραδέχθηκε τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Μνημονίου. Αργότερα ελληνική πηγή είπε είπε ότι ο κ. Βενιζέλος πιστεύει ότι "μπορούσαμε εύκολα να επιτύχουμε αρκετά πράγματα εάν δεν είχαμε καθυστερήσεις".
Ο Ελληνας υπουργός τόνισε επίσης στην επικεφαλής του Ταμείου ότι "αποτελεί συνείδησή μας πώς πρέπει να κάνουμε" όσα συμφωνήθηκαν με την Τρόϊκα. Υπογράμμισε ακόμα πως "αν δεν κάνουμε τις θυσίες δεν θα αποκατασταθεί η εθνική μας κυριαρχία".
Η ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρει με ακρίβεια τα εξής:
"Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκε με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο στην Ουάσιγκτον σήμερα (χθες). Συζήτησαν τους όρους κάτω από τους οποίους η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα για την πέμπτη επιθεώρωση του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας -κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εδβομάδα".
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πώς θα ρυθμίσετε το δάνειό σας
Χιλιάδες δανειολήπτες χτυπούν την πόρτα των τραπεζών για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους εξασφαλίζοντας μικρότερη δόση στα προγράμματα επαναδιαπραγμάτευσης που προσφέρουν οι τράπεζες. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις τους επόμενους μήνες, καθώς τα νέα μέτρα και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος αναμένεται να ενισχύσουν το κύμα των ρυθμίσεων.
Μεγάλο κύμα προσφυγής στις τράπεζες για ρύθμιση δανείων από νοικοκυριά που δεν θα μπορούν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις για στεγαστικά, καταναλωτικά και κάρτες εκτιμάται ότι θα φέρουν τα νέα σκληρά μέτρα μείωσης των μισθών, των συντάξεων και των νέων φόρων.
Ήδη από την αρχή της κρίσης οι τράπεζες έχουν αναχρηματοδοτήσει 600.000 δάνεια που βρέθηκαν στο κόκκινο καθώς οι οφειλέτες τους δεν μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος της μηνιαίας δόσης. Τώρα, λόγω των νέων μέτρων που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος, στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι θα προστεθούν άλλα 600.000 καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, οι κάτοχοι των οποίων ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες και πιθανότατα θα αναγκαστούν να προσφύγουν στην τράπεζα για διευκολύνσεις. Πρόκειται για προγράμματα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου (π.χ. από 20 σε 30 χρόνια, άτοκες περιόδους κτλ.) και άλλες αλλαγές στους όρους των συμβάσεων που χαλαρώνουν τη θηλιά των δόσεων με αντίτιμο την καταβολή τους για περισσότερα χρόνια.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αυτή τη στιγμή ένα στα πέντε δάνεια - καταναλωτικά και στεγαστικά - αντιμετωπίζει πρόβλημα και ήδη έχει ρυθμιστεί περίπου το 10% των οφειλών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αντιστοιχούν σε 600.000 δάνεια.
Ενδεικτικό για την κατάσταση που επικρατεί είναι ότι μόνο τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση (πέραν των τριών μηνών) χωρίς να υπολογίζονται γενικά τα προβληματικά δάνεια (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που εμφανίζουν μικρότερες καθυστερήσεις) αναμένεται μέχρι το τέλος του 2011 να φτάσουν σε αξία τα 30 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 12% του συνόλου των δανείων. Οι εκτιμήσεις των τραπεζών τα ανεβάζουν στο 15% το 2012 και την αξία τους στα 40 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η μείωση στα εισοδήματα αλλά και οι επιπλέον επιβαρύνσεις από τους φόρους έχουν άμεσο αντίκτυπο στη δυνατότητα των πελατών τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Επιπλέον, λόγω των δύο διαδοχικών αυξήσεων στο βασικό επιτόκιο του ευρώ μέσα στο 2011, όσοι έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, είτε στεγαστικά είτε καταναλωτικά ή κάρτες, αναγκάζονται να καταβάλλουν κάθε μήνα υψηλότερες δόσεις.
Η μέση επιπλέον επιβάρυνση για ένα στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ κυμαίνεται ανάμεσα στα 40 και τα 50 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τη διάρκεια και το επιτόκιο, ενώ μικρότερο αλλά εξίσου επώδυνο είναι το επιπλέον κόστος για τα καταναλωτικά και τις κάρτες.
Έτσι, τους τελευταίους μήνες οι δανειολήπτες προχωρούν σε μαζικές αναχρηματοδοτήσεις, κυρίως με επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων ώστε να μειωθεί η δόση.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Τι σημαίνει ολική ή μερική χρεοκοπία εντός ή εκτός ευρώ για τους Έλληνες
Οι αντιφατικές δηλώσεις και οι γρίφοι κορυφαίων αξιωματούχων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ όλη την προηγούμενη εβδομάδα περιέπλεξαν περισσότερο την κατάσταση που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα. Από τη μια δήλωναν ότι «δεν υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας» και από την άλλη διευκρίνιζαν ότι «θα κάνουν τα πάντα να μην οδηγηθεί η χώρα σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία», αφήνοντας έτσι όλα τα σενάρια ανοιχτά. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων (ή μέρους αυτών) της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων. Oπως είπε «υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων θα πρέπει να επανεξεταστεί το κατά πόσο είναι εφαρμόσιμοι οι όροι της συμφωνίας του Ιουλίου» υπονοώντας τη χαμηλότερη της προσδοκώ­μενης συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα. Πάντως ο ίδιος επέμεινε ότι «είναι σημαντικό να εφαρμοστούν με τη μέγιστη σοβαρότητα οι αποφάσεις που ελήφθησαν τον Ιούλιο, ακυρώνοντας έτσι τις προηγούμενες δηλώσεις του.
Στο πλέον κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η ελληνική οικονομία, με τις επιλογές ή τους δρόμους που θα ακολουθήσει να επιβάλλονται ουσιαστικά από άλλους, αλλά τις επιπτώσεις που θα φέρουν οι επιλογές αυτές να τις υφίστανται αποκλειστικά οι Ελληνες πολίτες.
Τις επιλογές που μας έχουν απομείνει τις περιγράφουν ήδη αναλυτές και διεθνείς οίκοι, εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμα και αυτά που μέχρι πρόσφατα ήταν «ταμπού» όπως την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή.
Το κρίσιμο σταυροδρόμι περιλαμβάνει πλέον τρεις επιλογές, τη μια πιο επώδυνη από την άλλη και είναι συνάρτηση των οικονομικών επιπτώσεων που έχει η μία ή η άλλη επιλογή στις οικονομίες των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Η πρώτη προβλέπει κατάσταση αναδιάρθρωσης του χρέους («μερική χρεοκοπία» την αποκαλούν αναλυτές και διεθνείς οίκοι) με τη συμμετοχή ιδιωτών, δηλαδή η κατάσταση την οποία προσπαθεί να επιτύχει η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ιουλίου.
Η δεύτερη επιλογή αφορά τη συντεταγμένη χρεοκοπία, αλλά με παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και η τρίτη προβλέπει ολική χρεοκοπία με έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή.
Αστάθμητοι παράγοντες
Το ποια λύση θα επιλεγεί είναι αποτέλεσμα πλήθους παραγόντων και αστάθμητων συντελεστών όπως οι κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και του κόστους για τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης. Επίσης, βαρύνουσα σημασία έχει και η αποτελεσματικότητα των μέτρων που θα πάρουν οι Βρυξέλλες για την ανάσχεσης της κρίσης και την αποτροπή του ντόμινο από τη μετάδοση των παρενεργειών από την Ελλάδα.
Για παράδειγμα, υπάρχουν αναλύσεις που λένε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν επώδυνη και για την Ευρωζώνη και επίσης έχουν γίνει υπολογισμοί πως το κόστος για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες από την εγκατάλειψη του ευρώ θα ήταν μεγαλύτερο από το κόστος διατήρησής του και στήριξης των αδύναμων κρίκων του. Αλλες, υποστηρίζουν το αντίθετο.Σε κάθε περίπτωση το κόστος είναι απτό, όποια και είναι η επιλογή, για μια σειρά από κλάδους της ελληνικής οικονομίας και την ίδια την κοινωνία.
ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών
Οι πιστωτές μας συνεχίζουν να απαιτούν συρρίκνωση των κατώτατων αμοιβών και συντάξεων, είτε με άμεσες περικοπές όπως προβλέπουν τα τελευταία μέτρα είτε έμμεσα μέσω κατάργησης αφορολογήτων και γενικά αύξησης φόρων. Η συρρίκνωση θα αφορά τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα γύρω στο 20% κατά μέσο όρο.
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ
καταργούνται και τα... υπολείμματα επιδομάτων και δώρων που έχουν απομείνει στους μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, μέτρο που επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα. Νέες περικοπές στις ονομαστικές αμοιβές θα ανεβάσουν τις συνολικές απώλειες εργαζομένων στο 40%, ενώ οι μισθοί για τους νεοπροσλαμβανόμενους θα είναι σε βαλκανικά επίπεδα.
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ
Η στάση πληρωμών θα έχει άμεση επίπτωση στην καταβολή συντάξεων και μισθών του Δημοσίου, ενώ πολλές θα είναι και οι επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα που θα αδυνατούν να καταβάλλουν αμοιβές. Η έλλειψη ρευστότητας θα οδηγήσει σε «πάγωμα» της κατανάλωσης ακόμη και των πλέον βασικών ειδών, με συνακόλουθη αδυναμία πληρωμών στους μισθούς των υπαλλήλων.
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις, καθώς οι απώλειες των τραπεζών από το μερικό «κούρεμα» των ομολόγων, εύκολα ή δύσκολα καλύπτονται. Εως ότου υπάρξει μια σταθεροποίηση στη νέα κατάσταση, οι καταθέτες θα συνεχίσουν να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους για να προστατευθούν από ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Οι τράπεζες θα χάσουν τεράστια κεφάλαια από μια συντεταγμένη πτώχευση και κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου που κατέχουν σε ποσοστά 50%, με αποτέλεσμα να σταματήσουν άμεσα τις χρηματοδοτήσεις οποιασδήποτε μορφής. Η εύρρυθμη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα αντιδράσει ο μηχανισμός στήριξης.
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα καταστραφεί, καθώς όλοι θα τρέξουν μαζικά στις τράπεζες για αναλήψεις των καταθέσεών τους, οι τράπεζες θα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και η κρατικοποίησή τους θα είναι η μοναδική λύση. Η επιστροφή στη δραχμή θα συνοδευτεί με υποτίμηση, γεγονός που θα μειώσει αντίστοιχα (σε μεγάλο ποσοστό) τις καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων.
ΔΑΝΕΙΑ
1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Τα επιτόκια θα εξακολουθήσουν να είναι συνδεδεμένα με το ευρώ και οι όποιες διαφοροποιήσεις θα οφείλονται στη διασύνδεσή τους με τις επισφάλειες. Οσο θα αδυνατούν να πληρώνουν οι δανειολήπτες, τόσο θα αυξάνονται. Τα δάνεια θα εξακολουθήσουν να αποτελούν ζητούμενο για την πλειοψηφία των ιδιωτών, αφού η ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της οικονομίας θα συναντά τις σημερινές δυσκολίες.
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Η τραπεζική ρευστότητα θα είναι είδος υπό εξαφάνιση, ακόμα και στην περίπτωση που οι απώλειες των πιστωτικών ιδρυμάτων από το μεγάλο κούρεμα τον ομολόγων καλυφθούν από τον μηχανισμό στήριξης. Ακόμα και αν βρεθούν άλλες πηγές ρευστότητας, δάνεια θα παίρνουν μόνον οι λίγοι και με ισχυρές εγγυήσεις.
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Η τραπεζική χρηματοδότηση θα αποτελεί παρελθόν, ακόμα και όταν ηρεμήσουν τα πράγματα από το σοκ της χρεοκοπίας. Πολύ αργότερα και με δεδομένο ότι οι τράπεζες που θα διασωθούν θα είναι κρατικές, ο δανεισμός θα είναι όπως πριν 30 ? 40 χρόνια. Με φειδώ και αφού ο επιχειρηματίας συμμετέχει στο ρίσκο με δικά του κεφάλαια, ενώ για τα νοικοκυριά θα περιορίζεται μόνον σε δανειοδοτήσεις κατοικιών κατά ένα ποσοστό 20-30%.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: «Μάζεμα» του τραπεζικού κλάδου με περαιτέρω συγχω­νεύ­σεις και μεγαλύτερη φειδώ στις χορηγήσεις. Η ρευστότητα θα εξακολουθεί να είναι περιορισμένη και η βασική τραπεζική εργασία θα είναι η συγκέντρωση μικροκαταθέσεων και γενικότερα η καλύτε­ρη διαχείριση της σημερινής κατά­στασης, με το κύριο βάρος να πέφτει στη διαχείριση των επισφαλειών από τα παλιότερα δάνεια.
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Το τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί αντιμέτωπο με πρωτόγνωρο κίνδυνο κατάρρευσης και με μοναδική ασπίδα προστασίας τη βούληση των Ευρω­παίων να τις στηρίξουν με κεφάλαια. Οι μεγάλες απομειώσεις στα χαρτοφυλάκιά τους θα τις καθιστούσε ευάλωτες σε κρατικοποιήσεις. Η δυνατότητα διατήρησης του ευρώ, ακόμη και σε περίπτωση πτωχεύσεως, είναι πολύ σημαντική, καθώς εξασφαλίζεται έτσι το ύψος των καταθέσεων.
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα συντριβεί και θα παρατηρηθούν μαζικές εκροές καταθέσεων πέρα από τις τεράστιες ζημίες που θα υποστεί το ενεργητικό των τραπεζών. Ακόμα και ακραία μέτρα όπως ο περιορισμός ή το πάγωμα της κίνησης κεφαλαίων δεν θα μπορούσε να φέρει ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Η πτώση του τζίρου θα παγιωθεί αφού θα ακολουθεί την πτώση της κατανάλωσης. Και με δεδομένη την αδυναμία τραπεζικής χρηματοδότησης και τη συσσώρευση ζημιών από τα προηγούμενα χρόνια θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις στην ανυπαρξία. Νέες επιχειρήσεις με νέα δεδομένα θα μπορέσουν να επιβιώσουν, επιβίωση που είναι συνδεδεμένη με τις πληρωμές του Δημοσίου και την αγοραστική ικανότητα των ιδιωτών.
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεων θα κλείσουν, οι υπόλοιπες θα υπολειτουργούν και θα βγουν στην επιφάνεια εταιρείες χαμηλού κόστους που παρέχουν φθηνά προϊόντα. Παραδοσιακές εταιρείες θα χρεοκοπήσουν αφού οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς των παγίων τους ή θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο υπό το βάρος της έλλειψης νέας χρηματοδότησης.
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Το σοκ της αποπομπής από το ευρώ θα οδηγήσει άμεσα στο κλείσιμο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ τεράστια θα είναι τα προβλήματα και για τις μεγάλες εταιρείες, ιδιαίτερα τις εμπορικές, βιομηχανικές και της παροχής υπηρεσιών. Αιτία η δραματική υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Θα σημειωθεί κατακόρυφη άνοδος των τιμών και των επιτοκίων.
ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Ολα υπό πίεση και η όποια κοινωνική παροχή θα είναι... ανταποδοτική, καθώς οι πολίτες θα συμμετέχουν καταβάλ­λοντας ένα ποσοστό. Για παράδειγμα, η αγορά φαρμάκων και η ιατροφαρμα­κευτική περίθαλψη θα έχει μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλι­σμένων, ενώ τα επιδόματα και τα βοηθήματα στους ασθενέστερους θα επανεξεταστούν με στόχο να περιοριστούν σε ένα μικρό αριθμό.
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Περαιτέρω περικοπή των κοινωνικών παροχών όπου η περίθαλψη και η υγεία θα χορηγούνται ανάλογα με τη δυνατότητα του ασφαλιστικού ταμείου. Δεν θα καλύπτονται οι εξετάσεις, τα φάρμακα θα αγοράζονται ή θα απαιτούν μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλισμένων. Τα επιδόματα στις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού θα κοπούν και δεν θα συνδέονται πλέον ούτε με το εισόδημα.
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Πλήρης κατάρρευση του κοινωνικού κράτους η οποία θα φέρει εξαθλίωση στις μεγάλες μάζες του πληθυσμού. Οσο το κράτος αντέχει, θα καλύπτει για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη απόρων, μισθωτών και χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ τα επιδόματα της πρόνοιας θα είναι πενιχρά.
ΕΞΑΓΩΓΕΣ
1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Οι επιχειρήσεις που έχουν στραφεί σε νέες αγορές θα συνεχίσουν να ανθούν και μάλιστα με καλύτερους όρους όσο περνούσε η κρίση αβεβαιότητας. Τα παραδοσιακά εξαγωγικά μας προϊόντα θα συνέχιζαν να βρίσκουν θέση στις ξένες αγορές και θα γίνονταν πιο ανταγωνιστικά αφού το κόστος θα ήταν μικρότερο λόγω μείωσης μισθών.
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Ολο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις θα αναγκάζονταν να αναζητήσουν νέες αγορές λόγω της ύφεσης της εγχώριας οικονομίας. Κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία θα ήταν η εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς ο τραπεζικός τομέας θα αδυνατούσε.
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Η υποτίμηση θα έκανε πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας με αποτέλεσμα την ενίσχυση των εξαγωγών. Πάντως, η σύγχρονη ιστορία της χώρας έχει δείξει ότι η οικονομία μας δεν μπόρεσε να διατηρήσει το πλεονέκτημα της υποτίμησης για περισσότερο από 2 χρόνια.
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Η αύξηση της ανεργίας θα ήταν δεδομένη όσο θα συνεχιζόταν η ύφεση στην οικονομία, ενώ στις στρατιές των ανέργων του ιδιωτικού τομέα θα προστίθενται οι απολύσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο. Ελπίδες για αντιστροφή της κατάστασης υπάρχουν και συνδέονται με τις νέες επενδύσεις που μπορούν να φέρουν τράπεζες και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και γενικά η επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας που θα έχει σαφώς έναν πιο εξαγωγικό προσανατολισμό.
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Η επιχειρηματικότητα θα κινούταν στο μηδέν από τα συντρι­πτικά πλήγματα στην οικονομία εξαιτίας της μερικής πτώχευσης, με επακόλουθο απώλειες νέων θέσεων εργασίας. Η απασχόληση θα είναι μειωμένη και συνδεδεμένη άμεσα με τις ενέργειες στήριξης της ελληνικής οικονομίας μέσω ενίσχυσης της τραπεζικής ρευστότητας και διοχέτευσης της στην πραγματική οικονομία.
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Το άμεσο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων θα δημιουργούσε νέες στρατιές ανέργων. Οι ένταονοι κλυδωνισμοί λόγω ύφεσης και αστάθειας θα καθιστούσαν ακόμη λιγότερο ελκυστική τη χώρα στα ξένα κεφάλαια.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Τα τεκμήρια ακυρώνουν και το αφορολόγητο των 5.000 - Παραδείγματα
Oι μόνοι που σίγουρα κατοχυρώνουν το αφορολόγητο είναι οι στρατιώτες, οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι και όσοι αποδείξουν ότι έχουν την οικονομική στήριξη άλλου προσώπου.
Φόρο θα πληρώσουν όχι μόνο όσοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας αλλά και εκείνοι που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ εισόδημα, καθώς το νέο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ καταργείται στην πράξη από τα τεκμήρια διαβίωσης.
Ακόμα και για κάποιον που θα υποβάλει φορολογική δήλωση με μηδενικό εισόδημα αλλά έχει κύρια κατοικία 50 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών εκατοστών ο αναλογούν φόρος θα είναι 400 ευρώ!!!
Κι αυτό, γιατί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης που αυξήθηκαν μέχρι και 100% με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και ισχύουν για τα φετινά εισοδήματα, η Εφορία θα υπολογίσει ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης 3.000 ευρώ και έξοδα 2.000 ευρώ για τη χρήση και τη συντήρηση της κατοικίας και άλλα 4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο. Συνολικά δηλαδή, το τεκμαρτό του εισόδημα είναι 9.000 ευρώ και άρα τα 4.000 ευρώ που είναι πάνω από το νέο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10% και έτσι προκύπτει καταβολή φόρου 400 ευρώ.
Αποδείξεις
Για να αποφύγει την πληρωμή φόρου ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πρέπει να αποδείξει στην Εφορία ότι πραγματικά δεν είχε εισοδήματα το 2010. Το τεκμήριο είναι μεν μαχητό, σύμφωνα με τον νόμο, αλλά οι μόνες βέβαιες και καθαρές περιπτώσεις κατάρριψής του από την πλευρά του φορολογούμενου είναι αν υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία ή είναι άνεργος εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή προσκομίσει παραστατικά που να αποδεικνύουν ότι είχε την οικονομική στήριξη άλλου προσώπου.
Σε κάθε περίπτωση, ο συνδυασμός του νέου μειωμένου αφορολόγητου ορίου με τα τεκμήρια διαβίωσης θα οδηγήσει στα ταμεία της Εφορίας πάνω από 3.000.000 φορολογούμενους, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ φόρο.
Κι αυτό, γιατί με βάση τις διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιούνιο επήλθε εκρηκτική αναπροσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης που για τις κατοικίες κυμαίνεται από 13% μέχρι και 34% και για τα αυτοκίνητα από 34% μέχρι 72%.
Ετσι για κατοικία 50 τ.μ. σε περιοχή με τη χαμηλότερη τιμή ζώνης από 500 μέχρι 1.500 ευρώ το τ.μ. το εισόδημα που θα υπολογίσει η Εφορία για τον ιδιοκτήτη της είναι 2.000 ευρώ. Για κατοικία 70 τ.μ. το τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται σε 2.800 ευρώ, για 100 τ.μ. το ποσό αυξάνεται στα 4.500 ευρώ, για 120 τ.μ. στα 5.800 ευρώ, για 150 τ.μ. στα 9.100 ευρώ, ενώ φθάνει μέχρι τα 52.200 ευρώ για κατοικία 300 τ.μ.
Αν η κατοικία βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης άνω των 1.500 ευρώ το τεκμήριο ανεβαίνει ακόμα υψηλότερα, ενώ για μονοκατοικίες το ποσό προσαυξάνεται κατά 20%.
Το ποσό του τεκμηρίου για αυτοκίνητο 1.200 κυβικών παλαιότητας μέχρι 5 ετών είναι 4.000 ευρώ, για 1.300 κυβικά ανεβαίνει στα 4.600 ευρώ, για 1.400 κυβικά είναι 5.200 ευρώ, για 1.500 κυβικά 5.800 ευρώ, για 1.600 κυβικά 6.400 ευρώ, για 1.700 κυβικά 7.000 ευρώ, για 1.800 κυβικά 7.600 ευρώ, για 1.900 κυβικά 8.200 ευρώ και για 2.000 κυβικά 8.800 ευρώ και ούτω καθεξής.
Τα παραπάνω ποσά μειώνονται κατά 30% για αυτοκίνητα παλαιότητας 6-10 ετών και κατά 50% για πάνω από δέκα έτη.
Παραδείγματα
Για άγαμο φορολογούμενο με κύρια κατοικία 70 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης μέχρι 1.500 ευρώ το τ.μ. και ένα αυτοκίνητο 4 ετών 1.400 κυβικών το εισόδημα για το 2011 που θα προσδιορίσει η Εφορία, ανεξάρτητα από εκείνο που θα δηλώσει ο ίδιος, θα ανέλθει σε 2.800 ευρώ για την κατοικία και άλλα 5.200 ευρώ για το αυτοκίνητο. Επιπλέον, θα τους υπολογίσει άλλα 3.000 ευρώ ως ελάχιστα έξοδα διαβίωσης. Συνεπώς, το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα θα είναι 11.000 ευρώ.
Με το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ για το υπερβάλλον τμήμα των 6.000 ευρώ θα υπολογισθεί φόρος με συντελεστή 10%, δηλαδή 600 ευρώ. Αν από το δηλωθέν εισόδημα δεν προκύπτει φόρος ή προκύπτει χαμηλότερος των 600 ευρώ, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλει τον τεκμαρτό φόρο 600 ευρώ.
Για έγγαμο φορολογούμενο με κύρια κατοικία 100 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο 1.600 κυβικών το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι 15.900 ευρώ (5.000 ευρώ ελάχιστα έξοδα διαβίωσης για την οικογένεια + 4.500 ευρώ για την κατοικία + 6.400 ευρώ για το αυτοκίνητο). Ετσι ο ελάχιστος φόρος που θα του υπολογίσει η Εφορία με βάση τα τεκμαρτό εισόδημα είναι 1.402 ευρώ.
Για έγγαμο φορολογούμενο με κύρια κατοικία 120 τ.μ., δευτερεύουσα κατοικία 80 τ.μ., ένα αυτοκίνητο 1.600 κυβικών και ένα άλλο 1.400 κυβικών το τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται σε 24.000 ευρώ και ο αναλογών φόρος με βάση τα τεκμήρια σε 3.360 ευρώ.
ΠΗΓΗ: ¨Έθνος

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Σμίντινγκ: Σας φορολογούν για παραδειγματισμό
Κριτική στην ακολουθούμενη συνταγή των συνεχών περικοπών ασκεί Γερμανός οικονομολόγος εκτιμώντας ότι οι απαιτήσεις της τρόικας για εισπρακτικά μέρα είναι αποτέλεσμα μίας τιμωρητικής λογικής που έχει επικρατήσει στην Ευρώπη για το ελληνικό ζήτημα
Συνεντεύξεις γνωστών οικονομολόγων της Γερμανίας και των ΗΠΑ για το ελληνικό πρόβλημα φιλοξενούν σήμερα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
"Ο ασθενής υποβάλλεται σε δίαιτα λιμοκτονίας", είναι η άποψη του Γερμανού οικονομολόγου της Berenberg Bank Χόλγκερ Σμίντινγκ σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus.
Ο Σμίντινγκ απορρίπτει τις νέες περικοπές υποστηρίζοντας ότι "τα πακέτα περικοπών είναι πολύ δραστικά". "Ο ασθενής υποβάλλεται σε δίαιτα λιμοκτονίας. Η τρόικα θα έπρεπε να αξιολογεί την Ελλάδα με βάση τις μεταρρυθμίσεις και όχι με βάση τους στόχους διόρθωσης του ελλείμματος, διότι σε εποχές ύφεσης όλοι οι στόχοι για συρρίκνωση του ελλείμματος συνιστούν ψευδαίσθηση", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα γιατί η τρόικα ζητά συνεχώς νέες περικοπές, ο Γερμανός οικονομολόγος εκτιμά πως το πράττει επειδή "κυριαρχεί η ιδέα της τιμωρίας". "Οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα της σαθρής οικονομικής τους διαχείρισης", συμπληρώνει.
"Πέραν τούτου οι περικοπές μπορούν να εξηγηθούν πιο εύκολα στους Ευρωπαίους ψηφοφόρους και βεβαίως είναι μετρήσιμες. Αντίθετα οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς μετά από καιρό. Έχω όμως την εντύπωση πως η Ευρώπη αρχίζει σιγά-σιγά να το αντιλαμβάνεται", παρατηρεί στη συνέχεια
Στο ερώτημα εάν η κήρυξη χρεοκοπίας θα διευκόλυνε τα πράγματα, ο Σμίντινγκ απαντά πως μια χρεοκοπία σημαίνει ότι "το κράτος δεν θα έχει πια να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ότι θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και οι Έλληνες πολίτες θα χάσουν τις οικονομίες τους. Ουδείς γνωρίζει, τι μπορεί να προκύψει σε μια χρεοκοπία, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, είναι μεγάλοι".
Το περιοδικό ρωτά πόσο αξιόπιστη είναι η απειλή Σόιμπλε πως δεν θα δοθεί η επόμενη δόση στην Ελλάδα, εάν είναι αρνητική η έκθεση της τρόικας, και ο οικονομολόγος της Berenberg Bank εκτιμά: "Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε επανειλημμένα πόσο σημαντικές είναι οι εκθέσεις της τρόικας. Εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει όντως τα συμφωνηθέντα, οφείλουμε να δώσουμε μια απάντηση".
Τέλος, ο Γερμανός οικονομολόγος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα "δρομολόγησε μια σειρά σωστές μεταρρυθμίσεις".
Τη θέση ότι η ΕΕ έχει κάνει "ένα μισό γάμο" διατύπωσε σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Κένεθ Ρογκόφ και χαρακτήρισε τις δομές της "πολιτικά ασταθείς".
Εκτίμησε ακόμη πως αργά ή γρήγορα θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, "οι πιστωτές της Ελλάδας ενδέχεται να πάρουν για κάθε ευρώ μόνον 30 λεπτά. Είναι αναπόφευκτο".
"Εάν θα μείνει παράλληλα η Ελλάδα στην ευρωζώνη, είναι μια πολιτική απόφαση. Νομίζω όμως ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Πορτογαλία δεν έπρεπε να ενταχθούν καν στην ευρωζώνη. Συνιστά ύβρη. Το ίδιο ισχύει και για την ένταξη της Σλοβακίας και της Εσθονίας. Είναι όλες τους θαυμάσιες χώρες, αλλά είναι αναδυόμενες οικονομίες", πρόσθεσε.
Ερωτηθείς πώς οριοθετείται η ευρωβοήθεια, ο Αμερικανός οικονομολόγος απάντησε: "Θεωρητικά πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση χρέους σε όλες τις χώρες που είναι αφερέγγυες και να στηριχθούν μόνον όσες έχουν προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχουν σαφή όρια στις δύο αυτές έννοιες. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να χαράξουν μια διαχωριστική γραμμή, να θέσουν όρια, και ασφαλώς να τα τηρήσουν. Ο αποκλεισμός της Ελλάδας θα είναι όμως παράλογος".
ΠΗΓΗ: Έθνος
Έως τις 22 Δεκεμβρίου τα Ε9
Η 22α Δεκεμβρίου του 2011 θα είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης του Ε9, όπως τελικώς ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία
Ιδιώτες στο «κυνήγι» της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο
Στο «κυνήγι» της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ρίχνονται οι ιδιώτες. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλου ανατίθενται σε ελεγκτικές εταιρείες, δικηγόρους ή δικηγορικά γραφεία η έρευνα συγκεκριμένων υποθέσεων οφειλετών του Δημοσίου. Πρώτοι στο στόχαστρο των ελεγκτών βρίσκονται όσοι χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ. Η αμοιβή των ιδιωτών για κάθε υπόθεση που αναλαμβάνουν κυμαίνεται από 200 έως 1.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Τρία σενάρια για το χρέος και τη χρεοκοπία
Πυξίδα «φυγής» από τα αδιέξοδα της οικονομίας, με ασφαλείς προτάσεις για τα τρία βασικά σενάρια που παραμένουν ισχυρά στον ορίζοντα, αναζητεί η κυβέρνηση.
Το καλό, το κακό και το τρίτο σενάριο της «έκπληξης» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αρχίζει και καλλιεργείται τουλάχιστον στο πεδίο της κυβερνητικής παράταξης - εκεί όπου χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, περιέγραψε με ενάργεια την κατάσταση της οικονομίας απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στον διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομίας.
Ο κ. Βενιζέλος, αν και απέφυγε να χρησιμοποιήσει λέξεις που ως κορυφαίος κρίκος της κυβέρνησης εκ των πραγμάτων συνήθως πρέπει να «ξεχνά», προχώρησε στη δευτερολογία του ένα «βήμα» παρακάτω και εξήγησε χωρίς περιστροφές στους «πράσινους» βουλευτές ποια είναι η κατάσταση, τα αδιέξοδα και οι πιθανές, αλλά το ίδιο σκληρές λύσεις. Δεν επιχείρησε να εξωραΐσει την κατάσταση, αλλά έθεσε, όπως και ο πρωθυπουργός νωρίτερα στη συνάντησή του με βουλευτές, τα διλήμματα για τους «κολασμένους» μήνες που ακολουθούν.
Ζήτησε στήριξη
Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών ανέλυσε τρία σενάρια που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, ζητώντας από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν το καλύτερο! Το καλύτερο υπό την έννοια ότι θα βρεθεί, κάπως, κάποτε, πάτος στο βαρέλι του χρέους και θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης. Το πρώτο σενάριο αφορά τη χωρίς αρνητικές «εκπλήξεις» εφαρμογή των μέτρων, την ψήφιση τον Οκτώβριο του προϋπολογισμού του '12 και φυσικά την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια χωρών της ΕΕ του ελληνικού «πλάνου» που θα ενεργοποιήσει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Το δεύτερο πλάνο φέρνει χιονοστιβάδα εξελίξεων, όπου ο «σκηνοθέτης» παρακολουθεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα να μην ψηφίζει και τον κίνδυνο της χρεοκοπίας να πλησιάζει με τελεσίδικο τρόπο? εννοείται ότι η 6η δόση, βάσει αυτού του σεναρίου, εξατμίζεται...
Το τρίτο πλάνο είναι αυτό για το οποίο δεν μιλά δημοσίως η κυβέρνηση, αλλά τουλάχιστον το ψελλίζουν στις κυβερνητικές συνεδριάσεις. Τι συμπεριλαμβάνει; Κατ' αρχάς την εφαρμογή και την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού και μετά διαδικασίες για μεγαλύτερο «κούρεμα» (η 21η Ιουλίου «μιλά» για 20%) στο 50%.
Λέγεται ότι ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας χθες στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε ζητώντας εχεμύθεια και τονίζοντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να ζητεί κάτι που αποτελεί απόφαση πολλών. Βουλευτές που άκουσαν τη δευτερολογία του, υποστηρίζουν ότι αντί του 20%, συζητείται ενδεχομένως διαδικασία υπέρ της βιωσιμότητας του χρέους (δηλαδή κατά 50%). Τονίζουν μάλιστα ότι ο κ. Βενιζέλος υπονόησε πως εάν και εφόσον ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη διαδικασία που αφορά την αντιμετώπιση του χρέους, για την οποία η συζήτηση αν εξελιχθεί άναρχα θα καταστεί επικίνδυνη, τώρα.
Αστερίσκοι
Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές άκουσαν, ρώτησαν, πρότειναν και σημείωσαν «φράσεις» που αναπαράγει τις τελευταίες μέρες ο διεθνής Τύπος. Εβαλαν δε πολλούς αστερίσκους σε μια αναφορά του αντιπροέδρου, όπου υπονόησε ξανά ότι υπάρχει ένα αρκετά καλύτερο σενάριο, το οποίο δεν έχει (προφανώς) εξασφαλιστεί (αποτελεί απόφαση πολλών...) και προσεγγίζει διέξοδο π.χ. με πρωτογενή πλεονάσματα εντός του 2012.
Το δίλημμα του... Γολγοθά ή της χρεοκοπίας έθεσε νωρίτερα ο Γ. Παπανδρέου στη συνάντησή του με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από Κρήτη και Ιόνια, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Εχουμε μια ακόμη προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να κλειδώσουμε τις σημαντικές αποφάσεις του Ιουλίου, που μας δίνουν και ένα νέο πακέτο διάσωσης, αλλά και ελαφραίνουν το χρέος για τον ελληνικό λαό, για όλους, και επιτέλους με τις δικές μας αποφάσεις πηγαίνουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα».
Είναι πασιφανές ότι ο πρωθυπουργός εξηγεί στην ουσία τον... τρίτο δρόμο στους βουλευτές του διά της πλαγίου για τη διέξοδο από την κρίση...
Τα σενάρια
Το καλό: Εφαρμόζεται το πακέτο των μέτρων και η ΕΕ ενεργοποιεί τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου
Το κακό: Η Βουλή δεν ψηφίζει τα μέτρα, κίνδυνος χρεοκοπίας
Η έκπληξη: Μετά την εφαρμογή των μέτρων, «κούρεμα» 50% του συνόλου του ελληνικού χρέους
ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ: Κριτική για τα μέτρα - Αγωνία για το αύριο
Βροχή ερωτημάτων από τους βουλευτές
Αν ο πρώτος στόχος ήταν να αποφευχθούν οι διαρροές, την απάντηση θα δώσουν οι ίδιοι οι βουλευτές στη ψηφοφορία της προσεχούς Τρίτης για το «χαράτσι» στα ακίνητα.
Αν ο δεύτερος στόχος ήταν να αλλάξει το κλίμα στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς το τοπίο παραμένει «γκρίζο».
Και αυτό γιατί οι 60 και πλέον βουλευτές που συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών αμφισβήτησαν ανοιχτά την αποτελεσματικότητα της τακτικής των αλλεπάλληλων επώδυνων μέτρων, τα οποία καλούνται και πάλι να ψηφίσουν. Δεν δίστασαν, μάλιστα, να πουν σε ένα εσωκομματικό όργανο του ΠΑΣΟΚ όσα έλεγαν και στα «πηγαδάκια» της Βουλής τις τελευταίες ημέρες, για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ακόμη και για εκλογές! Αν και γνώριζαν πως θα συναντούσαν σκηνικό αμφισβήτησης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και δύο υπουργοί (Δ. Ρέππας και Γ. Κουτρουμάνης) επιχείρησαν να δώσουν απαντήσεις στη «βροχή» των ερωτημάτων που δέχονταν επί έξι ώρες. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δεν μας πιστεύει κανείς στην Ευρώπη...
Η εργασιακή εφεδρεία είναι μικρής δημοσιονομικής απόδοσης της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Οι δανειστές μας ζητούν μετ’ επιτάσεως την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα? Ο μέσος όρος του αφορολόγητου στην Ευρώπη είναι 5.000 ευρώ, δεν μπορούσαμε να το κρατήσουμε πιο ψηλά» ήταν μερικές από τις απαντήσεις του κ. Βενιζέλου.
Η Β. Παπανδρέου
Δίνοντας τον τόνο του προβληματισμού, η Βάσω Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά: «Εξι δόσεις, έξι φορές σώσαμε τον τόπο. Πόσες φορές ακόμα; Υπάρχει πλήρης αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Δεν μπορούμε να φορολογούμε συνέχεια τους ίδιους και τους ίδιους. Πλεόνασμα το 2012 με ύφεση αποκλείεται».
Επικριτική ήταν η Μιλένα Αποστολάκη: «Αμφισβητείται η αξιοπιστία μας εντός και εκτός Ελλάδας και αυτό οφείλεται σε αστοχίες και καθυστερήσεις, που μας αναγκάζουν να παίρνουμε συνέχεια δυσβάσταχτα μέτρα. Σε δύο χρόνια δεν κάναμε καμία αποκρατικοποίηση. Πώς είναι δυνατό να κάνουμε τώρα, με τις σημερινές τιμές, που θα επιτρέψουν στην ανεύθυνη αντιπολίτευση να μας κατηγορεί για ξεπούλημα».
«Απαιτείται άμεσα σχέδιο και τρόπος να βγάλουμε το καπάκι από το καζάνι της κοινωνίας και της Κ.Ο. που βράζει» τόνισε ο Α. Μακρυπίδης. «Το πιο οδυνηρό είναι ότι η κοινωνία εξάντλησε τα αποθέματα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» σημείωσε ο Ν. Σαλαγιάννης. «Στο μέσο της διαδρομής είναι σαν να κιοτέψαμε. Στη μέση όμως δεν σταματάς γιατί βουλιάζεις. Η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης» ανέφερε ο Κ. Γείτονας.
Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας πρότειναν οι Δ. Λιντζέρης και Οδ. Κωνσταντινόπουλος. «Ετσι όπως πάμε είναι σαν να τρέχουμε με 200 πάνω σε τοίχο» επισήμανε η Τόνια Αντωνίου. «Να τα κάνουμε όλα με έναν πόνο, σαν το τσιρότο» προέτρεψε ο Γ. Αμοιρίδης. «Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ απολύσεις. Ξεχάστε το» διαμήνυσε ο Δ. Κουσελάς. Τέλος, η Ελπίδα Τσουρή παρομοίασε την κυβέρνηση με «φάλτσα ορχήστρα στον Τιτανικό».
ΠΗΓΗ: Έθνος