Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Η μείωση μισθών στο Δημόσιο είναι αντισυνταγματική
Αντισυνταγματικές και αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αλλά και αντίθετη στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, κρίνει το Ειρηνοδικείο της Αθήνας τις μειώσεις των αποδοχών και των επιδομάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα. Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχε κρίνει του μνημονιακούς νόμους συνταγματικούς επισημαίνοντας ότι οι περιορισμοί στις αποδοχές, τα επιδόματα και τα δώρα των εργαζομένων είναι συμβατοί με τις επιταγές του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.
Η επίμαχη απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό «Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου» (τεύχος 10/2012) και είναι του Ειρηνοδικείου Αθηνών (599/2012) με ειρηνοδίκη τη Σταυρούλα Κουτρουβίδα. Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει οι εργαζόμενοι στην Ανώνυμη Εταιρεία ΣΤΑΣΥ» (πρώην ΑΜΕΛ Α.Ε.) η οποία είναι θυγατρική της «Αττικόν Μετρό Α.Ε.» και ανήκει στον Δημόσιο τομέα.
Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για απόφαση Ειρηνοδικείου και δεν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε ότι αφορά τα Μνημόνιο και τις μειώσεις αποδοχών, εντούτοις είναι η πρώτη αντίθετη απόφαση πολιτικού δικαστηρίου που έρχεται σε σύγκρουση με τα όσα αποφάσισαν οι ανώτατοι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στην απόφαση τονίζεται ότι τόσο ο νόμος 3833/2010 που αφορά τα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης, όσο και ο νόμος 3845/2012 για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο (ΔΝΤ), είναι αντίθετοι στα άρθρα 4, 22, 23, 25, 28 και 106 του Συντάγματος, στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 151/1978 και 14/1981.
Υπογραμμίζεται στη δικαστική αυτή απόφαση ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν σε βάρος των εργαζομένων πραγματοποιούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συλλογική αυτονομία με αποτέλεσμα να καταλύουν τα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος, ενώ δεν συνοδεύονται από αντισταθμιστικά μέτρα, όπως είναι η μείωση των τιμών και των φόρων. Αντίθετα, μάλιστα, προσθέτει η απόφαση, επιβλήθηκαν φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα. Ακόμη, σημειώνεται στην δικαστική απόφαση, ότι παραβιάζεται και το άρθρο 4 του Συντάγματος (περί ισότητας), καθώς έγινε μείωση ίδιου ύψους στις αποδοχές τόσο των υψηλόμισθών όσο και των χαμηλόμισθων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Νέα συνταγή για δαπάνες και φόρους
Με αλλαγή της φιλοσοφίας για τις περικοπές δημοσίων δαπανών και το φορολογικό καθεστώς ξεκινά ο «Γολγοθάς» του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει κατ' αρχάς το κλίμα εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας.
Με αλλαγή της φιλοσοφίας για τις περικοπές δημοσίων δαπανών και το φορολογικό καθεστώς ξεκινά ο «Γολγοθάς» του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει κατ' αρχάς το κλίμα εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας.
Μια πρόγευση της νέας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αποτελεί η επιστολή του πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της ΕΕ, ενώ η εξειδίκευση των προτεραιοτήτων της Οικονομίας αλλά και της νέας κυβέρνησης γενικότερα θα γίνει στις προγραμματικές δηλώσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικές προτεραιότητες έχουν ήδη αποφασιστεί στις αλλεπάλληλες επαφές του πρωθυπουργού με τον κ. Στουρνάρα.
Πέραν των επιθετικότερων και διευρυμένων αποκρατικοποιήσεων, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα κινηθεί σε δύο βασικούς άξονες:
  • Αλλαγή της φιλοσοφίας για τη μείωση των δημοσίων δαπανών, όπου οι δράσεις που θα αναληφθούν πλέον θα στοχεύουν κάθετα στο κράτος και όχι οριζόντια, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, όπου η όποια περικοπή προερχόταν από μισθούς και συντάξεις. Για παράδειγμα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η επαναξιολόγηση των λειτουργικών δαπανών και η διαφάνεια του συστήματος προμηθειών αποτελούν βασικούς άξονες του εγχειρήματος.
  • Καθιέρωση ενός σύγχρονου και σταθερού φορολογικού συστήματος με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και την απλοποίηση του συστήματος. Αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, δεδομένου ότι οι πλούσιοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν καθόλου σε αντίθεση με τη μεσαία τάξη, η οποία πληρώνει όλους τους φόρους.
Διαπραγμάτευση
Ολες οι προτεραιότητες θα ανακοινωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και θα αποτελέσουν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με το κλιμάκιο της τρόικας που θα βρίσκεται στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα.
Βασικό διαπραγματευτικό όπλο για την κυβέρνηση και τον νέο υπουργό Οικονομικών στις επαφές με την τρόικα είναι το βάθος της ύφεσης, η οποία συνεχίζεται αμείωτη για τέταρτο χρόνο, και η άμεση ανάγκη αναζήτησης καινούργιων αναπτυξιακών εργαλείων.
Ηδη η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση για 4η χρόνια (στο 3ο τρίμηνο θα ξεπεράσει το 9%). Επίσης, τα κρατικά ταμεία έχουν μόλις 2 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις, τα νοσοκομεία δεν έχουν υλικά για τα χειρουργεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως το ΙΚΑ, χρειάζονται πρόσθετη χρηματοδότηση, οι Εφορίες δεν εισπράττουν φόρους, όπου η υστέρηση εσόδων ανέρχεται στο πεντάμηνο στα 900 εκατ. ευρώ.
Το πρωτογενές πλεόνασμα (μετά τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις και τις παροχές) εξανεμίστηκε, σε σημείο που ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία, και κυρίως τα νοσοκομεία, προχώρησαν το τελευταίο δίμηνο σε μια ακήρυχτη «στάση πληρωμών». Ο υπουργός ενημερώθηκε ότι στην τακτική μηνιαία απογραφή τα περισσότερα χρέη τα είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ξεπέρασαν το πρώτο τετράμηνο του έτους τα 2,8 δισ. ευρώ, ενώ τα χρέη των νοσοκομείων ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ τον Μάιο.
Θα συζητηθούν ακόμη τα χρήματα της επόμενης δόσης που ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ, όπου και θα συμφωνηθεί πότε θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση. Επίσης θα συμφωνηθεί και ο χρόνος της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Το νέο Μνημόνιο
Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου θα είναι το κεντρικό ζήτημα που θα θέσει ο νέος υπουργός στους επικεφαλής της τρόικας.
Βέβαια πρόκειται για ένα θέμα που αποφάσεις λαμβάνουν μόνον οι αρχηγοί κρατών-μελών της Ευρωζώνης, και ως εκ τούτου οι κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς δεν θα μπορέσουν τουλάχιστον επίσημα να το συζητήσουν.
Είναι σαφές όμως ότι off the record θα συζητηθεί και μάλιστα επισταμένως. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν επαρκώς σε ποια σημεία πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις (επιτόκιο, επέκταση Μνημονίου κατά 2 ή 3 χρόνια, μειώσεις φόρων σε βενζίνη κ.λπ.).
Εάν η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση δύο ετών (δηλαδή έως το 2016) για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Μνημονίου, τότε θα απαιτηθεί και πρόσθετη χρηματοδότηση από την τρόικα κατά 16-20 δισ. ευρώ.
Σε εκκρεμότητα παραμένει, πάντως, η καταβολή συνολικού ποσού ύψους 90 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης μέχρι το 2014, με την Κομισιόν να προειδοποιεί ότι για την αποδέσμευση κάθε δόσης προϋπόθεση είναι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο δεύτερο Μνημόνιο.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Ρύθμιση για εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 6 δόσεις
Ρύθμιση για την εξόφληση των επιβαρύνσεων που προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων, σε περισσότερες από τρεις δόσεις, πιθανότατα έξι, εξετάζει το νέο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αποτρέψει την εκδήλωση ενός...κινήματος «δεν υποβάλλω φορολογική δήλωση».
Μέχρι και χθες, 17 μόλις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την ηλεκτρονική υποβολή των φετινών δηλώσεων και μία μόλις εργάσιμη ημέρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής χειρόγραφων δηλώσεων, είχαν υποβληθεί μόνο 1,9 εκατ. δηλώσεις, επί συνόλου 5,7 εκατομμυρίων.
Δηλαδή, λίγες μέρες πριν λήξουν οι προθεσμίες είχε υποβληθεί μόλις το 1/3 των δηλώσεων.
Στο υπ. Οικονομικών εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί φορολογούμενοι όχι μόνο δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα φόρων που έρχεται με τα εκκαθαριστικά, κηρύσσοντας αναγκαστικά στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, αλλά θα αρνηθούν να υποβάλουν ακόμη και τη φορολογική τους δήλωση για να αποφύγουν τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις.
Για να μη δημιουργηθεί μια νέα «γενιά» οφειλετών του Δημοσίου, και αυξηθούν κατακόρυφα οι ανείσπρακτες οφειλές που ήδη υπερβαίνουν τα 45 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν μια ειδική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία να εξοφλήσουν τους φόρους που θα περιλαμβάνονται στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα (φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος) σε περισσότερες από τρεις δόσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζονται προβλέπει την καθιέρωση τουλάχιστον έξι δόσεων. Τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα των περισσότερων δόσεων θα έχουν κυρίως οι οικονομικά ασθενέστεροι (χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι) και ενδεχομένως τα νοικοκυριά, που εκτός από τον φόρο εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν και φόρους στην ακίνητη περιουσία.
Τα «χαράτσια»
Ο φόρος εισοδήματος, που φέτος περιλαμβάνει την έκτακτη εισφορά του 2011 και το τέλος επιτηδεύματος, καταβάλλεται σε μία έως 3 το πολύ δόσεις, ανάλογα με την ημερομηνία εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης και τον χρόνο βεβαίωσης του φόρου.
Αν ο φόρος εισοδήματος βεβαιωθεί μέχρι και τον Ιούλιο, τότε εξοφλείται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Αν βεβαιωθεί τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, οι διμηνιαίες δόσεις περιορίζονται σε δύο, ενώ αν ο φόρος εισοδήματος βεβαιωθεί από τον Οκτώβριο και μετά, προβλέπεται εφάπαξ καταβολή του.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για να περιορίσουν τις απώλειες εσόδων, έχουν αποφασίσει φέτος να εντοπίσουν όλους όσοι δεν υποβάλλουν μέχρι τις προβλεπόμενες προθεσμίες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Συγκεκριμένα, η ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη λήξη των προθεσμιών, θα διενεργήσει διασταυρώσεις για να ελέγξει ποιοι από όσους υπέβαλαν πέρυσι δήλωση δεν έκαναν το ίδιο και φέτος.
Όσοι διαπιστωθεί ότι δεν υπέβαλαν τις φετινές δηλώσεις τους θα παραλάβουν ειδοποιήσεις ή θα λάβουν τηλεφωνικές κλήσεις από το υπουργείο Οικονομικών, με τις οποίες θα κληθούν να τις καταθέσουν εκπρόθεσμα στις ΔΟΥ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ε.ΦΟ.Β.Ε. - Παράταση στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών
Μετά απο επικοινωνία μας με το Υπουργείο Οικονομικών, ενημερωθήκαμε οτι θα δωθεί παράταση στην  υποβολή αίτησης υπαγωγής ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μέχρι και τις 16 Ιουλίου 2012.
Με εκτίμηση,
Για το ΔΣ της Ε.ΦΟ.Β.Ε.
Ο Πρόεδρος
Τύρης Ιωάννης
ΙΚΑ: Εντατικοί έλεγχοι για την ανασφάλιστη εργασία
Εντατικούς ελέγχους για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας θα πραγματοποιεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, με ιδιαίτερη επικέντρωση των ελέγχων στις περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.
Τους ελέγχους θα διενεργήσουν, σε πολλές περιπτώσεις, μικτά κλιμάκια, αποτελούμενα από στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ–ΙΚΑ), του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπογραμμίζει ότι συνιστάται στους εργοδότες η παραλαβή και τήρηση του ειδικού βιβλίου καταχώρισης νεοπροσλαμβανόμενων, η έκδοση κάρτας πρόσληψης, η τήρηση πίνακα επιθεώρησης εργασίας και η καταβολή μισθών και εισφορών, για αποφυγή των κυρώσεων, που προβλέπονται γι' αυτές τις περιπτώσεις.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Στις 16 Ιουλίου ξεκινούν οι εκπτώσεις
Τη Δευτέρα 16 Ιουλίου ξεκινά η περίοδος των θερινών εκπτώσεων και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 31 Αυγούστου, ενώ στο διάστημα που μεσολαβεί έως την εναρξη των εκπτώσεων οι επιχειρήσεις μπορούν να ενεργούν 10ημερα προσφορών.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου απέστειλε οδηγίες προς τις εμπορικές επιχειρήσεις και τους Εμπορικούς Συλλόγους-μέλη της σε όλη τη χώρα για να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:
- Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά (τα προϊόντα) εκτίθενται.
- Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (για παράδειγμα «50% έκπτωση»).
- Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.
- Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
- Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έναρξη των εκπτώσεων, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενεργούν 10ήμερα προσφορών.
Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται πως όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 μέχρι 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Έρχεται έξτρα φόρος για τα περσινά εισοδήματα
Έξτρα φόρο 1.595 ευρώ κατά μέσο όρο καλούνται να πληρώσουν για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι, 338.732 φορολογούμενοι οι οποίοι εντός της εβδομάδας θα παραλάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ταχυδρόμησε σήμερα την τρίτη παρτίδα 500.191 εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Επτά στους δέκα φορολογούμενους θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα και θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση μέχρι το τέλος Ιουλίου ενώ σχεδόν ένας στους δέκα φορολογούμενους έχει φέτος επιστροφή φόρου. Μαζί με την παρτίδα αυτή, η ΓΓΠΣ έχει στείλει 1.403.446 σημειώματα.
Από τα 1.403.446 εκκαθαριστικά που έχουν ταχυδρομηθεί προκύπτει ότι:
  1. 935.844 φορολογούμενου ή το 66,68% καλούνται να πληρώσουν συνολικά φόρους ύψους 1,4 δισ. ευρώ ή 1.500 ευρώ κατά μέσο όρο. Πιο συγκεκριμένα, το φόρος εισοδήματος ανέρχεται σε 1,077 δισ. ευρώ, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ φθάνει τα 283,08 εκατ. ευρώ και το τέλος επιτηδύματος σε 42,679 εκατ. ευρώ.
  2. 123.676 φορολογούμενοι μόλις το 8,81% θα λάβουν πιστωτικό σημείωμα. Η επιστροφή φόρου ανέρχεται συνολικά σε 68,1 εκατ. ευρώ.
  3. Για 343.926 φορολογούμενους ή το 24,51% το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό.
  4. Το μέσο δηλωθέν εισόδημα ανήλθε σε 16.668 ευρώ.
  5. Ο καθαρός φόρος που θα εισπράξει το Δημόσιο φθάνει τα 1,335 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ανυποχώρητη η τρόικα για τον κατώτατο μισθό
Η τρόικα ήρθε στην Αθήνα αποφασισμένη να επιμείνει στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στο ύψος του κατώτερου μισθού. Όπως έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες, η τρόικα έχει πάρει εντολές να μην κάνει πίσω στα δύο αυτά επίμαχα θέματα, σε περίπτωση που προκύψουν σχετικά ελληνικά αιτήματα. Η θέση της, λοιπόν, θα είναι ανυποχώρητη και δεν πρόκειται να δεχθεί τροποποίηση του προγράμματος για τα κλειστά επαγγέλματα και τον κατώτερο μισθό.
Στο μεταξύ, πέφτουν στο κενό οι απειλές της Φινλανδίας και της Ολλανδίας ότι ενδέχεται να εμποδίσουν την αγορά ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης, με το επιχείρημα ότι απαιτείται ομοφωνία για την εφαρμογή της απόφασης που ελήφθη κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής των «27».
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν, που ακόμη δεν μπορεί να «χωνέψει» την απόρριψη της υποψηφιότητάς του για τη θέση του προέδρου της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστήριξε ότι «στο μέλλον η ομοφωνία είναι αναγκαία» για αποφάσεις που προβλέπουν την αγορά από τον ΕSM ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και «η επίτευξη ομοφωνίας δεν είναι δυνατή λόγω των επιφυλάξεων της Ολλανδίας και της Φινλανδίας».
Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Σιμόν Ο'Α Κόνορ, υπενθύμισε ότι ακόμη και αν ισχύει κατά γενικό κανόνα η αρχή της ομοφωνίας, αρκεί να συμφωνήσει μια ομάδα χωρών που εκπροσωπούν το 85% του κεφαλαίου του ΕSM «όταν χρειάζεται επείγουσα απόφαση για τη διατήρηση της σταθερότητας της ευρωζώνης». Η Φινλανδία και η Ολλανδία, όμως, εκπροσωπούν μαζί κάτω από το 15% του κεφαλαίου (1,79%  και 5,71% αντίστοιχα). Συνεπώς δεν μπορούν να μπλοκάρουν την απόφαση... Τη δυνατότητα αυτή έχουν η Γερμανία (27,14%), η Γαλλία (20,3%) και η Ιταλία (17,9%)...
Ο Σιμόν Ο'Α Κόνορ υπενθύμισε, επίσης, ότι στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής αναφέρεται ότι η αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά εκ μέρους του ΕSM υπάγεται στην εκπλήρωση όρων και την ένταξη σε μνημόνιο... Και επιβεβαίωσε ότι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του EFSF και του ΕSM δεν χρειάζεται αλλαγή της Συνθήκης.
Όλα αυτά, τη στιγμή που η τρόικα αναλαμβάνει δράση σε τρεις χώρες, Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία. Η Μαδρίτη διαπραγματεύεται με την Κομισιόν τους όρους χρηματοδοτικής ενίσχυσης των τραπεζών της. Η διαπραγμάτευση αφορά ως επί το πλείστον τα ιδρύματα που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες δυσκολίες, όπως δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος. Αποφάσεις για το όλο θέμα αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη σύνοδο της ευρωζώνης, που θα συνέλθει τη Δευτέρα.
Η Κύπρος αρχίζει τις διαπραγματεύσεις, μην ανοίγοντας τα χαρτιά της όσον αφορά την αναζήτηση διακρατικών δανείων από την Κίνα ή τη Ρωσία. Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της κυπριακής προεδρίας, ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, δήλωσε ότι η τρόικα θα συλλέξει στοιχεία στην Κύπρο, κάτι που θα πάρει περίπου μία εβδομάδα, και στη συνέχεια, αφού μελετήσει, την κατάσταση, θα επανέλθει. Τέλος, ο κ. Σιαρλή χαρακτήρισε το ΔΝΤ «καλό τραπεζίτη»...
ΠΗΓΗ: Εξπρές
«Κόκκινος συναγερμός» ενόψει της άφιξης της τρόικας
«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο εν όψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα.
Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, με αντικείμενο την προετοιμασία του βασικού πλαισίου δράσης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων το οποίο θα παρουσιαστεί στους επικεφαλής της τρόικας κατά τη διάρκεια των επαφών τους από την ερχόμενη Πέμπτη έως και το Σάββατο.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη συζητήθηκαν η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων με την υλοποίηση σημαντικών κινήσεων μέσα στο καλοκαίρι, τα «λουκέτα» σε κρατικούς φορείς, η προετοιμασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, η εφαρμογή των αλλαγών στην αγορά εργασίας, η μείωση των δαπανών στην Υγεία και το άνοιγμα αγορών-επαγγελμάτων.
Οπως τόνισε αμέσως μετά τη σύσκεψη κυβερνητικός αξιωματούχος, η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει στους θεσμικούς της εταίρους ότι έχει σαφές σχέδιο.
«Πρέπει να είμαστε σοβαροί στις δεσμεύσεις μας και μετά όλα τα άλλα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί η άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να δείξει «δείγματα γραφής» ώστε παράλληλα να μπορέσει να υποβάλει και να στηρίξει αιτήματα όπως η επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με το «ιταλο-ισπανικό μοντέλο» για να επιτευχθεί ελάφρυνση του χρέους.
Οπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για μία «δύσκολη» διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Πρόσθεσε ότι «στο κείμενο της Προγραμματικής Σύγκλισης έχουν μπει στόχοι 4ετίας και ανάλογα με το πότε ωριμάζουν, σιγά σιγά θα θέτουμε το κάθε ζήτημα στην τρόικα».
Για την «ιδιοκτησία» του προγράμματος και για το ποιος αποφασίζει τη «συνταγή» διευκρίνισε ότι «εάν με μία άλλη "συνταγή" πείθουμε τους εταίρους ότι επιτυγχάνεται ο στόχος, τότε μπορούμε να αλλάζουμε τη "συνταγή"».
Από σήμερα το πρωί τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ξεκινούν επαφές με γενικούς γραμματείες και υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων. Οι επικεφαλής θα έχουν ραντεβού επί ένα τριήμερο και βάσει προγράμματος θα μείνουν στην Ελλάδα έως και το Σαββάτο.
Με τις έως τώρα πληροφορίες αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και αφού στο μεσοδιάστημα τα κλιμάκια έχουν ολοκληρώσει τον «έλεγχο» της ελληνικής οικονομίας.
Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι και ο πιο σκληρός καθώς κατά τη διάρκειά του κυβέρνηση και τρόικα θα καταλήξουν στο κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου.
Σημεία τριβής αναμένεται να αποτελέσουν οι απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, μέτρα τα οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να αντικαταστήσει με άλλα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.
Να αναφέρουμε πως στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Γιάννη Στουρνάρα συμμετείχαν ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς, οι υπουργοί Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, Εργασίας Γ. Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης, Υγείας Α. Λυκουρέντζος, Περιβάλλοντος Ευ. Λιβιεράτος, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Μέχρι 3.000 ευρώ το χρόνο το επίδομα ανεργίας για ελεύθερους επαγγελματίες



Μέχρι 3.000 ευρώ το χρόνο το επίδομα ανεργίας για ελεύθερους επαγγελματίες            

ΣΤΗ χορήγηση επιδόματος ανεργίας από 360 ευρώ το μήνα και μέχρι 3.000 ευρώ το χρόνο, σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, γιατρούς, δικηγόρους και δημοσιογράφους που έχασαν την εργασία τους προβλέπει υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση.

Όπως σημείωσε, δικαιούχοι του βοηθήματος από τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένων του ΟΑΕΔ είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, οι οποίοι διακόπτουν το επάγγελμά τους για τουλάχιστον τρεις μήνες από τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση ή δεν αυτοαπασχολούνται.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ο ασφαλισμένος που πραγματοποιεί διακοπή δύο ελεύθερων επαγγελμάτων δικαιούται επίδομα από μία μόνο πηγή. Η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, θα είναι από 3 έως 12 μήνες και το ποσό θα κυμαίνεται από 360 ευρώ ανά μήνα, έως 3.000 ευρώ το χρόνο.

Ο δικαιούχος πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

- Να έχει τουλάχιστον 3 χρόνια ασφάλισης στο φορέα που υπάγεται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος.

- Να έχει καταβάλει στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας:

Εισφορές για έναν χρόνο, για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1ης Ιανουαρίου του 2012.

Εισφορές για τουλάχιστον 2 χρόνια, για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1ης Ιανουαρίου του 2013.

Εισφορές για τουλάχιστον 3 χρόνια, για τους δικαιούχους που διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα από 1ης Ιανουαρίου του 2014 και μετά.

- Το συνολικό ατομικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν από τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 50.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό ετήσιο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των τριών ετών πριν από τη λήψη του βοηθήματος να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ.

- Διακοπή του επαγγέλματος από την 1/1/2012 και εφεξής, για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήψη του βοηθήματος και σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις των ασφαλιστικών φορέων.

- Να μην έχει αναλάβει μισθωτή απασχόληση ή να μην αυτοαπασχολείται ή να μη λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ ή το Δημόσιο ή φορέα κύριας ασφάλισης ξένης χώρας, για το χρονικό διάστημα που δικαιούται το βοήθημα. Ειδικά για τους ασφαλισμένους του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) του ΕΤΑΑ απαιτείται η διακοπή της ασφάλισης στον ανωτέρω τομέα.

- Να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του και να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία.

- Να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε πρόσωπο α'Α και β'Α βαθμού συγγένειας.

- Ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται.

- Να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

Οι σχετικές αιτήσεις θα υποβάλλονται στον ΟΑΕΔ εντός τριών μηνών από την έκδοση της βεβαίωσης του ταμείου για τη διακοπή της ασφάλισης και θα πρέπει να αναγράφουν το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου.

Ως δικαιολογητικά θα απαιτούνται:

- Βεβαίωση του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα με την οποία πιστοποιείται η διακοπή  ασφάλισης ή της ιδιότητας, ο χρόνος ασφάλισης και η μη ύπαρξη οφειλής.

- Βεβαίωση από την αρμόδια ΔΟΥ ότι δεν έχει κάνει έναρξη νέας επαγγελματικής δραστηριότητας ως φυσικό πρόσωπο και δεν συμμετέχει σε άλλο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε νομικής μορφής, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για την καταβολή του βοηθήματος.

- Εκκαθαριστικά σημειώματα της τελευταίας τριετίας από το έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης για τη λήψη του βοηθήματος (ή της τελευταίας τριετίας που προηγείται της διακοπής του επαγγέλματος).

- Υπεύθυνη κατά νόμο δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχει αναλάβει μισθωτή εργασία, δεν αυτοαπασχολείται, δεν λαμβάνει σύνταξη από φορέα κύριας ασφάλισης, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ ή το Δημόσιο, ή φορέα κύριας ασφάλισης της αλλοδαπής και δεν έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε σε πρόσωπο α'Α και β'Α βαθμού συγγένειας.

Βάσει της αρχικής πρόβλεψης, η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, θα είναι από 3 έως 12 μήνες και το ποσό θα κυμαίνεται από 360 ευρώ ανά μήνα, έως 3.000 ευρώ το χρόνο.


Πηγή Express

Θ. Θεοχάρης: Μπορεί να υπάρξει παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων


Ανοιχτό, άφησε το ενδεχόμενο, να δοθεί παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας.
Ανοιχτό, άφησε το ενδεχόμενο, να δοθεί παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Θ. Θεοχάρης. Η παράταση θα είναι λίγων ημερών και δεν αναμένεται η σχετική ημερομηνία να φτάσει μέχρι τον Αύγουστο, αλλά θα εξαντληθεί τον Ιούλιο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9.84 ο κ. Θεοχάρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι: «Μπορεί να υπάρξει κάποια παράταση. Δύσκολα θα περάσουμε μετά τον Ιούλιο και για λόγους εσόδων».

Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της δήλωσης είναι η 16η Ιουλίου.

Παράλληλα ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κάλεσε τους πολίτες να κάνουν τις δηλώσεις τους τις επόμενες μέρες για να μην πέσει το taxis σε περίπτωση που σπεύσουν όλοι μαζικά τις τελευταίες μέρες.

Στο ερώτημα αν το σύστημα θα αντέξει ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάτι. Εξαρτάται από τη συμπεριφορά του κόσμου». Όπως είπε μέχρι σήμερα υπάρχουν 300.000 δηλώσεις αποθηκευμένες στο σύστημα που δεν έχουν κατατεθεί, ενώ το τελευταίο διήμερο κατατίθενται 85.000 δηλώσεις ημερησίως. Μέχρι την 16η Ιουλίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί ακόμη 3 εκατ. δηλώσεις.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας δεν έχουν αν κερδίσουν κάτι όσοι καθυστερούν, αλλά αντίθετα να χάσουν. Και αυτό γιατί αν η εκκαθάριση της δήλωσης γίνει τον Ιούλιο, τότε θα πληρώσουν σε τρεις δόσεις, τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Αν η εκκαθάριση γίνει τον Αύγουστο, τότε το ποσό θα πρέπει να πληρωθεί σε δύο δόσεις, μία τον Σεπτέμβριο και μία τον Νοέμβριο.

Τέλος επεσήμανε ότι υπάρχει σκέψη όλες οι υποχρεώσεις των φορολογούμενων να μπουν σε ένα πακέτο και να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση.

Πηγή 24h.gr
Σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων προχωρούν οι τράπεζες
Αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων καταγράφεται όσον αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Αυτό το θέμα υπήρξε και αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης τεχνικών κλιμακίων των τραπεζών σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η σύσκεψη των τεχνικών κλιμακίων πραγματοποιήθηκε υπό τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννη Παπαδάκη.
Σε 2,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από τις τράπεζες ανέρχονται οι καταθέσεις που μπήκαν στα ταμεία των πιστωτικών ιδρυμάτων μετά τις εκλογές.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν τραπεζίτες το μεγαλύτερο τμήμα των κεφαλαίων αυτών είναι μετρητά που οι πελάτες των τραπεζών είχαν «σηκώσει» από τους καταθετικούς τους λογαριασμούς υπό το φόβο χρεοκοπίας της χώρας και επιστροφής στη δραχμή.
Το μεγαλύτερο τμήμα των κεφαλαίων ήταν μικροκαταθέσεις ενώ υπήρχε και ένα τμήμα μετρητών που αφορούσε παλαιότερες αναλήψεις- που πραγματοποιήθηκαν σε φάσεις κρίσης ακόμη και μέσα στο 2011- όπως προκύπτει από τους αριθμούς των δεσμίδων που εμφανίζονται στα ταμεία των τραπεζών από τους οποίους μπορεί να διακριβωθεί ο χρόνος εκταμίευσης των καταθέσεων.
Τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες για αρκετά υψηλά ποσά (άνω των 200.000 ευρώ) σε επίπεδο προθεσμίας τριμήνου-εξαμήνου κινούνται από 4,7% έως 5,5% σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες.
Ας σημειωθεί ότι προεκλογικά τα επιτόκια για αντίστοιχα ποσά και αντίστοιχες προθεσμίες κινούνταν κοντά στο 6% και σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω της δυσπραγίας των πιστωτικών ιδρυμάτων να συγκρατήσουν τα μετρητά στο ταμείο τους ξεπερνούσαν ακόμη και αυτά τα επίπεδα.
Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί πως παρά το γεγονός πως επιστρέφουν καταθέσεις δεν επιστρέφουν καθόλου εμβάσματα τα οποία εξήχθησαν στο εξωτερικό είτε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. είτε στην Ελβετία. Η τρέχουσα,ωστόσο, κατάσταση δίνει μία ευχέρεια στις τράπεζες να «ρίξουν» τα επιτόκια δεδομένου ότι αποκτούν σταδιακά κάποια ρευστότητα η οποία θα τους επιτρέψει να χρηματοδοτήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες.
«Κόκκινα δάνεια»
Συγχρόνως μείζον ζήτημα για τα πιστωτικά ιδρύματα αποτελεί ο ρυθμός αύξησης των «κόκκινων» δανείων καθώς η ασφυξία των επιχειρήσεων αλλά και των ιδιωτών βρίσκεται σε απόλυτο μέγεθος.
Έχουν ξεπεράσει το 19% τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των τρίων μηνών σύμφωνα πάλι με πρόχειρα στοιχεία που έχουν καταμετρημένα και στη διάθεσή τους οι τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή παραμένει δραματική και εξαιρετικά δύσκολα αντιμετωπίσιμη από τα πιστωτικά ιδρύματα.
Ρυθμίσεις
Οι τράπεζες προσπαθούν με κάθε τρόπο είτε στα καταναλωτικά δάνεια που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα, είτε στα στεγαστικά είτε στα επιχειρηματικά δάνεια να ρυθμίσουν όσα ρυθμίζονται και να καταστήσουν «βιώσιμους» όσους πελάτες τους μπορούν έστω και μελλοντικά να αποπληρώσουν τμήμα της οφειλής τους.
Ωστόσο, τα ποσά είναι συνεχώς διογκούμενα και οι παράγοντες της αγοράς μιλούν για ποσοστά πέραν του 20% που θα διαμορφωθούν μετά το Σεπτέμβριο.
Εν τω μεταξύ στα πλαίσια της καθυστέρησης που υπήρξε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οι τράπεζες δεν εκτιμάται πως θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσουν με νέα κεφάλαια την ελληνική οικονομία πριν το τέλος του έτους, όπως τουλάχιστον σημειώνουν έγκυροι παράγοντες του χώρου.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί πολύ σημαντική υπόθεση όχι μόνον για τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και για ολόκληρη την ελληνική οικονομία αφού οι τράπεζες μοιραία θα αποτελέσουν κάποια στιγμή την κινητήρια δύναμη χρηματοδοτικής ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων.
Ανακεφαλαιοποίηση 
Η ανακεφαλαιοποίηση αποτελεί ένα από τα καυτά μέτωπα με τα οποία αναμένεται άμεσα να ασχοληθεί το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Μάλιστα όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τουλάχιστον ως προς κάποια σημεία της ο σχεδιασμός μεταβάλλεται όπως για παράδειγμα στο θέμα της Αγροτικής Τράπεζας η οποία στόχος ήταν να σπάσει σε good και bad bank (δηλαδή σε μία καλή τράπεζα που θα απορροφήσει τα στοιχεία ενεργητικού και σε μία κακή τράπεζα που θα απορροφήσει τις ζημίες) αλλά σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αυτό αλλάζει.
Οι τράπεζες επιθυμούν να τρέξει άμεσα το project της ανακεφαλαιοποίησής τους κάτι το οποίο σημαίνει πως η ΤτΕ θα πρέπει να ανακοινώσει άμεσα στην κάθε τράπεζα τις κεφαλαιακές της ανάγκες ώστε τα πιστωτικά ιδρύματα να ξεκινήσουν τις διαδικασίες αυξήσεως κεφαλαίου.
Εκτός τα εμβάσματα
Στα γκισέ των τραπεζών δεν επιστρέφουν εμβάσματα τα οποία εξήχθησαν στο εξωτερικό είτε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε στην Ελβετία.
Τα επιτόκια
Τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες για αρκετά υψηλά ποσά (άνω των 200.000 ευρώ) σε επίπεδο προθεσμίας τριμήνου-εξαμήνου κινούνται από 4,7% έως 5,5%.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Η Ελλάδα σήμερα: 20.000 άστεγοι, 400.000 άνεργοι, το 64% των νέων θέλει να φύγει
Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφεται η κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ, στην τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οσον αφορά την Ελλάδα, στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται επιδείνωση της απασχόλησης στον τομέα των υπηρεσιών και των κατασκευών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, μέσα σε ένα χρόνο χάθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας με τον δείκτη της απασχόλησης να παρουσιάζει μείωση 8,7%. Μάλιστα, την τριετία 2008-11 η ανεργία στους πολίτες ηλικίας 55-64 ετών διπλασιάστηκε στην Ελλάδα, όπως και στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.
Το 64% των Ελλήνων ηλικίας 15-35 ετών δηλώνουν έτοιμοι να εγκατασταθούν και να εργαστούν σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, το 27% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και το 37% μακροπρόθεσμα, την ίδια ώρα που ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 53%. Υψηλά ποσοστά παρατηρούνται επίσης στην Ισπανία (67%), την Ιρλανδία (67%) και την Πορτογαλία (57%). Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει η Επιτροπή την κατάσταση των αστέγων στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το 2011 οι άστεγοι στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 25%, σε σχέση με το 2009 και ανέρχονται σε 20.000.
Οι περισσότερο άστεγοι εντοπίζονται στην Αθήνα και τον Πειραιά, όπου από τους 11.000 αστέγους οι 8.000 είναι Έλληνες. Το πρόβλημα των αστέγων έχει κάνει επίσης την εμφάνισή του σε πόλεις όπως τα Χανιά, το Ηράκλειο και τα Τρίκαλα, αναφέρει η Επιτροπή. Στην έκθεση υπογραμμίζεται, ότι λόγω της κρίσης έχει αυξηθεί ο αριθμός των αστέγων με υψηλή μόρφωση, που είχαν ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο, χωρίς ψυχολογικά προβλήματα ή προβλήματα εξάρτησης, οι οποίοι πλέον «δεν τα βγάζουν πέρα», έχοντας χάσει τη δουλειά τους.
Σημειώνει επίσης, ότι το 68% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος και διαθέτει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το ενοίκιο ή την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου. Αναφέρεται επίσης ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2012 αναμένεται να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες κατά 18%.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Προωθείται μείωση-αστραπή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%
Αισιοδοξία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη δυνατότητα άμεσης μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%.
Για λόγους ταχύτητας, καθώς η τουριστική σεζόν πλησιάζει στην κορύφωσή της, εξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ με υπουργική απόφαση, την οποία θα εγκρίνει η τρόικα, καθώς η κατάρτιση και η ψήφιση μιας νομοθετικής ρύθμισης θα καθυστερήσει πολύ την εφαρμογή του μέτρου. Είναι πολύ πιθανό η τρόικα να δώσει τη συγκατάθεσή της κατά την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Σήμερα στην εστίαση επιβάλλεται ΦΠΑ με συντελεστή 23%, ενώ στόχος είναι να μειωθεί στο 13%.
Όπως έγραψε προ ημερών το «Βήμα», στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το μέτρο αυτό δεν θα βρει σημαντικές «αντιστάσεις» από την Τρόικα αφού μέχρι στιγμής έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Δηλαδή μειώθηκε ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης, τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν σημειώσει πτώση ενώ έχει διαπιστωθεί ότι από τότε που εφαρμόστηκε έχει αυξηθεί και η φοροδιαφυγή με τη μη έκδοση αποδείξεων.
Παράλληλα, έτοιμο είναι εδώ και αρκετούς μήνες και το νομοσχέδιο με το οποίο θα καταργηθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων προκειμένου να απλοποιηθούν οι φορολογικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο νέος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής ενός απλού φορολογικού συστήματος, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει τη διαδικασία για να ληφθούν άμεσα μέτρα που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία στις εφορίες και στις κεντρικές υπηρεσίες ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να μειωθεί η φοροδιαφυγή.
Παράλληλα, σε διαπραγμάτευση με την Τρόικα θα επιδιώξει να περάσει το μήνυμα ότι στην Ελλάδα όταν αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές δύο πράγματα συμβαίνουν: μειώνονται τα έσοδα και αυξάνεται η φοροδιαφυγή.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2012. Τα έσοδα παρουσιάζουν «μαύρη τρύπα» 661 εκατ. ευρώ, ενώ οι επιστροφές φόρων έχουν μειωθεί κατά 49% και έφθασαν στα 1,23 δις. ευρώ από 2,23 δις. ευρώ πέρυσι. Οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος ήταν μειωμένες κατά 352 εκατ. ευρώ ή κατά 8,37%, ενώ τα έσοδα από τον ΦΠΑ σημείωσαν πτώση της τάξεως των 894 εκατ. ευρώ ή του 12,1%. Οι εισπράξεις από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης καυσίμων και λοιπών ενεργειακών προϊόντων υποχώρησαν κατά 43 εκατ. ευρώ ή κατά 2,94%. Την «παρτίδα» σώζουν οι εισπράξεις από το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίες στο πρώτο πεντάμηνο έφθασαν τα 1,633 δισ. ευρώ.
Αλλαγές στη φορολογία προτείνει η νέα κυβέρνηση
-          Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στα πλαίσια του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς (συμπεριλαμβανομένων και των συμβάσεων έργου που υποκρύπτουν συμβάσεις εργασίας) και τους συνταξιούχους.
-          Μείωση των εξής φορολογικών συντελεστών:
-          ΦΠΑ για την εστίαση στην προηγούμενη κλίμακα.
-          ΦΠΑ για αγροτικά εφόδια, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, σε χαμηλά κλιμάκια.
-          Αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και όλων των φόρων επί της Ακίνητης Περιουσίας με ενιαίο προοδευτικό φόρο.
-          Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ταυτόχρονα με τη σταδιακή μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, πάταξη της φοροδιαφυγής και της παρα-οικονομίας.
-          Μείωση των έμμεσων φόρων και των συντελεστών ΦΠΑ
-          Οριστική κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάσταση τους από απλούς κανόνες απεικόνισης συναλλαγών.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Τα τέσσερα πρώτα μέτρα του Γ. Στουρνάρα για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης
Με τέσσερις κινήσεις... εξπρές θα επιχειρήσει ο νέος υπουργός Οικονομικών να αποκαταστήσει το κλίμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, μετά τις τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με πληροφορίες, θέτει ως άμεσες προτεραιότητες την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους 6,5 δισ. ευρώ, την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τη μείωση του ελλείμματος σε συνδυασμό με πολιτικές για την ανάσχεση της ύφεσης και την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και τη «διαγραφή» των σεναρίων εξόδου της χώρας από το ευρώ, ώστε να βελτιωθεί η... ψυχολογία στις αγορές.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών γι' αυτόν τον σκοπό άρχισε χθες έναν πρώτο γύρο επαφών και συναντήθηκε διαδοχικά με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας θεωρεί πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα και να υπάρξει άρτιος συντονισμός των αρμόδιων υπουργείων και κυρίως των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Πιο αναλυτικά, για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά κομβικής σημασίας είναι η αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και «αγγίζουν» πλέον τα 6,5 δισ. ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει αίτημα προς την τρόικα για την εκταμίευση του ποσού αυτού (στο Μνημόνιο προβλέπεται η σταδιακή αποπληρωμή τους με κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης) το συντομότερο δυνατόν.
Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο συζητήθηκε με τον κ. Προβόπουλο, το ζητούμενο είναι να οριστούν οι όροι με τους οποίους θα γίνουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των εγχώριων τραπεζών, ώστε να εξασφαλιστεί, όπως άλλωστε ζητά και η τρόικα, ότι αυτές δεν θα κρατικοποιηθούν.
Τα κονδύλια
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει και τα κονδύλια που είναι απαραίτητα για να υλοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση, καθώς στην επόμενη δόση που θα λάβει η Ελλάδα από το EFSF έχει προβλεφθεί η εκταμίευση 25 δισ. ευρώ γι' αυτόν τον σκοπό.
Στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη μείωση του ελλείμματος σε συνδυασμό, όμως, με παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας.
Η θέση του αυτή σχετίζεται με ένα λιγότερο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα προσαρμογής, το οποίο θα αφήσει περιθώρια και πόρους για αναπτυξιακές παρεμβάσεις.
Γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκλιμακωθεί το έλλειμμα με ύφεση άνω του 6%.
Προς αυτήν την κατεύθυνση το άνοιγμα των αγορών θεωρείται ότι θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων.
Με αυτές τις πολιτικές ο νέος υπουργός Οικονομικών πιστεύει ότι η Ελλάδα θα απομακρυνθεί από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεοκοπίας και θα δείξει εμπράκτως ότι επιζητεί την παραμονή της στο ευρώ.
«Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η εξασφάλιση ρευστότητας είναι τα πιο μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα», λέει ο κ. Στουρνάρας στους συνεργάτες του.
Προσθέτει ότι η οικονομία μπορεί να αντιδράσει υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις ως συμπιεσμένο ελατήριο μετά τη μακροχρόνια κάμψη.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Το 10% των επιχειρήσεων δεν έχει υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το 2011
Μια στις 10 επιχειρήσεις δεν υπέβαλε ως όφειλε έως τις 8 Ιουνίου τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και οι επιχειρηματίες καλούνται τώρα από το υπουργείο Οικονομικών να τις υποβάλουν εκπρόθεσμα μέσα σε προθεσμία δέκα ημερών και να καταβάλουν το πρόστιμο.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διαπίστωσε ότι σε σύνολο περίπου 225.000 νομικών προσώπων περισσότερες από 20.000 επιχειρήσεις δεν δήλωσαν τα κέρδη τους, μεταθέτοντας χρονικά την εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Από τις επιχειρήσεις αυτές μάλιστα περίπου 6.000 είναι ΑΕ και ΕΠΕ.
Οι επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έχουν καταγραφεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και ήδη υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν αρχίσει τα τηλεφωνήματα και τα ειδοποιητήρια προκειμένου να τους οδηγήσουν στην εφορία.
Οι επιχειρηματίες που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις  θα πληρώσουν  πρόστιμο 1% επί του οφειλόμενου φόρου, χάνοντας βεβαίως και το πλεονέκτημα των δόσεων.
Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, τα στοιχεία της ΓΓΠΣ δείχνουν πως μέχρι χθες είχαν κατατεθεί περίπου 1.800.000 δηλώσεις, από τις οποίες 1,5 εκατ. είχε υποβληθεί ηλεκτρονικά.
Δεδομένου ότι οι συνολικές δηλώσεις που αναμένεται να υποβληθούν φέτος εκτιμάται ότι θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 5,5 εκατομμύρια, πρακτικά μέχρι σήμερα ούτε το 30% των υπόχρεων δεν έχει υποβάλει δήλωση.
Οι προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων λήγουν στις 2 Ιουλίου προκειμένου για χειρόγραφες δηλώσεις και στις 16 Ιουλίου για τις ηλεκτρονικές.
Σημειώνεται ότι όσοι υποβάλουν τις δηλώσεις τους από την 1η Ιουλίου και μετά θα πληρώσουν  το φόρο σε δύο αντί για τρεις δόσεις. Αν ο φόρος βεβαιώνεται τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, καταβάλλεται σε δύο δόσεις και αν βεβαιώνεται τον Οκτώβριο ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ σε μία δόση έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της φορολογικής δήλωσης τα φυσικά πρόσωπα απειλούνται με πρόστιμο 1% επί του φόρους (εφόσον προκύπτει) ή με αυτοτελές πρόστιμο σε περίπτωση επιστροφής φόρου ή μηδενικής δήλωσης
Επίσης δεν αναγνωρίζεται το ποσό των αποδείξεων που εμφανίζεται σε εκπρόθεσμη δήλωση. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το ποσό που θα συμπληρώσετε στον κωδικό 049, ο έφορος έχει το δικαίωμα να το διαγράψει. Και αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσετε πρόστιμο για τη μη προσκόμιση αποδείξεων το οποίο θα ανέρχεται στο 10% επί της αξίας των αποδείξεων που αναλογούν στο εισόδημά σας.
ΠΗΓΗ: Εξπρές
«Αποχώρηση, υποτίμηση και επανένταξη» ο δρόμος για την Ελλάδα
«Αποχώρηση, υποτίμηση και επανένταξη», θα πρέπει να είναι το μότο για τις χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, καθηγητή Χανς Βέρνερ Ζιν, ο οποίος υποστηρίζει ότι η κοινοτικοποίηση του χρέους θα οδηγήσει την Ευρώπη στην κατάρρευση.
«Σε περίπτωση που όλα τα χρέη έμπαιναν στο ίδιο καζάνι και δεν ευθυνόταν πλέον κάθε χώρα ξεχωριστά για τις δικές της υποχρεώσεις, σύντομα η κορυφαία αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας θα ετίθετο σε κίνδυνο», δήλωσε ο Γερμανός οικονομολόγος σε εκδήλωση στο Μόναχο και σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην πτώση όλης της Ευρώπης.
Τάχθηκε δε υπέρ της πολιτικής που ασκεί η γερμανική κυβέρνηση, στην κατεύθυνση της δημιουργίας κινήτρων για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους. «Το ευρώ πρέπει να διατηρηθεί, αλλά όχι με όλες τις χώρες», προσέθεσε ο κ. Ζιν και έκανε λόγο για την ανάγκη εξυγίανσης χωρών όπως η Ελλάδα, πιθανόν και η Ισπανία - λόγω του υψηλού ποσοστού ανεργίας - και επανένταξής τους όταν θα έχουν καταστήσει τις οικονομίες τους υγιείς και ανταγωνιστικές.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Ένωση ΦΟροτεχνών Βορείου Ελλάδος – Παράταση στην υποβολή χειρόγραφων φορολογικών δηλώσεων
Η Ε.ΦΟ.Β.Ε. σας ενημερώνει ότι θα δοθεί παράταση στην υποβολή των χειρόγραφων φορολογικών δηλώσεων.
Μόλις έχουμε την ακριβή ημερομηνία της παράτασης θα σας ενημερώσουμε με νεότερη ανακοίνωση.
Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ. της Ε.ΦΟ.Β.Ε.
Ο Πρόεδρος
Τύρης Ιωάννης