Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ειδικός οδηγός για να γλιτώσετε από τις παγίδες της εφορίας - Τα δικαιολογητικά για τις φοροαπαλλαγές
Απαντήσεις στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που υποβάλουν οι φορολογούμενοι δίνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Σε ειδικό οδηγό παρέχονται διευκρινήσεις για θέματα που αφορούν στις φορολογικές δηλώσεις όπως τις δαπάνες που μειώνουν το φόρο, τη φορολόγηση των ειδικών εισοδημάτων και τον υπολογισμό του φόρου, στη φορολογία των ακινήτων καθώς και στις περιπτώσεις που ενεργοποιείται το μέτροο των κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
docΟδηγίες Γ.Γ.Π.Σ..doc
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Μείωση φόρων στην οικονομική ατζέντα της νέας κυβέρνησης
Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις αλλά και τη διατήρηση των συντάξεων τουλάχιστον στα σημερινά τους επίπεδα με ταυτόχρονη προστασία των μισθών στον ιδιωτικό τομέα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της τριμερούς συνάντηση που αναμένεται να ξεκινήσει στη Βουλή μεταξύ εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς με σκοπό τη σύσταση κυβέρνησης συναπισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο που πρόκειται να συνταχθεί ως συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται ένα πακέτο μέτρων και άμεσων προτεραιοτήτων για την προστασία μισθών και συντάξεων, ενώ το θέμα της μετενέργειας για τις συλλογικές συμβάσεις θα τεθεί χωρίς να αναμένεται και η αποδοχή του από την τρόικα.
Σε σχέση με τον ΦΠΑ στην εστίαση, πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι η άμεση επιστροφή από το 23% στο 13% ή ακόμα και στο 9%.
Για τις επιχειρήσεις, ο φόρος συζητείται να μειωθεί από το 20% που είναι σήμερα στο 15% από το 2013.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012


Σήμερα σχηματίζεται κυβέρνηση


Σήμερα σχηματίζεται κυβέρνηση

Πραγματικότητα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα σήμερα το μεσημέρι η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ μετά τις σκληρές διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών κομμάτων που έγιναν από το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ και αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα.

Οι κκ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης δεν αποκλείεται, με τριμερή συνάντηση σήμερα, να «δώσουν και τυπικά τα χέρια» για τη συμφωνία σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνει:
Α) Ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο.
Β) Θητεία μακράς πνοής.
Γ) Πρόσωπα ευρείας αποδοχής.
Δ) Σύσταση ειδικής διαπραγματευτικής ομάδας για το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση.

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ

Ο «λευκός καπνός» βγήκε από νωρίς από τα στρατηγεία της Συγγρού, της Ιπποκράτους και της Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ ο κ. Αντώνης Σαμαράς εκμυστηρευόταν χθες αργά το βράδυ σε συνομιλητές του ότι «η Πέμπτη είναι μακριά και ότι πιθανότατα σήμερα θα τελειώσουν όλα». Και μάλιστα «με αρκετές εκπλήξεις». Ωστόσο, οι «ωδίνες» του τοκετού του σχηματισμού νέας κυβέρνησης έφεραν και πολλές εσωτερικές συγκρούσεις, τόσο στο ΠαΣοΚ όσο και στη ΔΗΜΑΡ.

Για τη μία το μεσημέρι σήμερα έχει ορισθεί νεό ραντεβού των στενών συνεργατών των τριών αρχηγών, προκειμένου να διευθετυθούν και οι τελευταίες διαφορές.
Χθες το απόγευμα οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων (από τη ΝΔ οι κκ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Χρύσανθος Λαζαρίδης, από το ΠαΣοΚ οι κκ. Κώστας Σκανδαλίδης και Στέλιος Αγγελούδης και από τη ΔΗΜΑΡ ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης) συναντήθηκαν στη Βουλή προκειμένου να συμφωνήσουν επί των προγραμματικών δηλώσεων.
Οι κκ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης ήταν σε ανοικτή ακρόαση και επρόκειτο να συναντηθούν είτε αργά το βράδυ είτε σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να «κλείσει» η τελική συμφωνία.

Δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη, αν ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις διαβουλεύσεις μεταξύ ΝΔ και ΔΗΜΑΡ δεν αποδειχθεί κάποια μαξιμαλιστική επιδίωξη για το μνημόνιο, αλλά μία εκ των βασικών προεκλογικών θέσεων της «Συγγρού», να καταργηθεί ο νόμος Ραγκούση για το μεταναστευτικό. Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να «παγώσει» μία βασική προεκλογική του δέσμευση, προκειμένου να μην δώσει στους άσπονδους φίλους του κ. Κουβέλη το επιχείρημα ότι «προσαρμόζει» βασικές πολιτικές του επιλογές, έναντι των μεταναστών.
Η μορφή της κυβέρνησης και ο τρόπος συμμετοχής θα οριστικοποιηθούν στη συνάντηση μεταξύ των τριών συμμετεχόντων στην κυβέρνηση, αρχηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχηγοί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης αλλά και στα πρόσωπα.

Πρωθυπουργός θα είναι «ασυζητητί» ο κ. Αντώνης Σαμαράς, όπως λένε στελέχη και από τα τρία κόμματα. Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, κεντρικός στόχος του κ. Σαμαρά είναι η συγκρότηση μιας αποτελεσματικής κυβέρνησης και για τον λόγο αυτό επιμένει σε ένα ολιγάριθμο σχήμα, περίπου 15 υπουργείων, χωρίς πληθώρα υφυπουργών. Πρόταση που βρίσκει σύμφωνους τους αρχηγούς του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ

Παράλληλα, η «Συγγρού» προτάσσει, στέλνοντας το μήνυμα και προς την «Ιπποκράτους», πρόσωπα συναινετικού προφίλ, οι οποίοι δεν έχουν συνδυαστεί με συγκρουσιακές περιόδους του παρελθόντος, ούτε με ακραίες συμπεριφορές. Τα ονόματα στελεχών, όπως οι κκ. Σταύρος Δήμας, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Μουρμούρας καθώς και οι κυρίες Μαριέττα Γιαννάκου και Ολγα Κεφαλογιάννη, έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ και οι κκ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιάννης Μιχελάκης και Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναμένεται να αξιοποιηθούν.

Στο ΠαΣοΚ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη συμφωνία επί των προγραμματικών, βάσει της οποίας είναι γι' αυτούς η πρόταση 8 σημείων του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου που περιέγραφε στην επιστολή του προς τους πολιτικούς αρχηγούς προεκλογικά.

Σε δήλωση του, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τόνισε πως μετά την άρνηση του ΣυΡιζΑ, η μόνη λύση είναι κυβέρνηση ΝΔ-ΠαΣοΚ-ΔΗΜΑΡ. Και διαβεβαίωσε πως θα στηρίξει ειλικρινά τη νέα κυβέρνηση χωρίς να ακολουθήσει την τακτική της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης. Προέβλεψε δε πως με βάση τα σημερινά δεδομένα η νέα κυβέρνηση θα προκύψει μέχρι αύριο το μεσημέρι.

Κατά τον κ. Βενιζέλο το σημαντικό είναι να υπάρξει η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων αλλά και η εθνική διαπραγματευτική ομάδα που πρότεινε. Αυτή θα είναι σε επίπεδο αρχηγών ΝΔ-ΠαΣοΚ-ΔΗΜΑΡ και θα στηρίζεται από τεχνοκράτες, η οποία θα επιδιώξει την καλύτερη δυνατή αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης.
«Στη μάχη αυτή το ΠαΣοΚ και εγώ προσωπικά θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις κινητοποιώντας όλες τις διεθνείς επαφές, αξιοποιώντας όλη την εμπειρία, τη γνώση και τον σχεδιασμό που έχουμε» είπε με έμφαση.

Εξέφρασε τη λύπη του για την άρνηση του ΣυΡιζΑ να συμμετάσχει, αλλά διευκρίνισε ότι η πρόσκληση θα είναι «πάντα ανοικτή». Από την Κουμουνδούρου, στελέχη κοντά στον κ. Αλέξη Τσίπρα, υποστήριζαν ότι θα δοθεί στήριξη του κόμματος κατά τη διαπραγμάτευση, εφόσον κριθεί απαραίτητο, αλλά «ad hoc» (κατά περίπτωση) και όχι εκ προοιμίου και θεσμικά.

Εσωτερικές συγκρούσεις, τόσο στο ΠαΣοΚ όσο και στη ΔΗΜΑΡ

Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση της επταμελούς γραμματείας του ΠαΣοΚ υπό τον κ. Ευ. Βενιζέλο σχετικά με τη μορφή που θα πάρει η συμμετοχή του Κινήματος στην κυβέρνηση. Οι κκ. Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Πέτρος Ευθυμίου υιοθέτησαν «σκληρή γραμμή» ζητώντας να συμμετάσχει το ΠαΣοΚ με τους «άριστους και έμπειρους» που διαθέτει, ήτοι τα θεωρούμενα κορυφαία στελέχη με κυβερνητική εμπειρία. Μάλιστα, ο κ. Ευθυμίου πρότεινε να τοποθετηθεί deputy primeminister (αντιπρόεδρος) ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος έχει εμπειρία της διαπραγμάτευσης. Στον αντίποδα, ήταν ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης που ζήτησε «μόνο κοινοβουλευτική στήριξη», ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης και οι κυρίες Αννα Διαμαντοπούλου και Φώφη Γεννηματά, οι οποίοι εκτίμησαν ότι το ΠαΣοΚ πρέπει να αποφύγει τη συμμετοχή προσώπων που έχουν ταυτιστεί με τον «κυβερνητισμό». Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση κινήθηκε σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους και «έφτασε στα άκρα», όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έδειξε πάντως να έχει καταλήξει στην πρόταση του. Είναι χαρακτηριστικό το ενσταντανέ που υπέπεσε στην αντίληψη των δημοσιογράφων. Ο κ. Λοβέρδος, βγαίνοντας κάποια στιγμή από τη συνεδρίαση, είπε με έντονο ύφος στον κ. Ανδρουλάκη, δείχνοντας έναν πυροσβεστήρα που υπήρχε στον 6ο όροφο: «O πυροσβεστήρας αυτός Μίμη, δεν μπορεί να σβήσει τη φωτιά στο βουνό, αλλά είναι για μέσα στο κτίριο», υποννοώντας πως το ΠαΣοΚ θα έπρεπε να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση με κορυφαία στελέχη που έχουν και κυβερνητική εμπειρία για να είναι ικανά να αντιμετωπίσουν την κρίση. Τελικά η «χρυσή τομή» βρέθηκε με την εξουσιοδότηση που παρείχαν οι 7 κορυφαίοι στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ να χειριστεί το θέμα. Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος φαίνεται πως έχει κατασταλάξει. Σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις του κ. Βενιζέλου είναι να αξιοποιήσει στελέχη που δεν συνδέονται άμεσα με το ΠαΣοΚ, όπως για παράδειγμα οι κκ. Γιώργος Ζαννιάς, Γιάννης Στουρνάρας, Ναπολέων Μαραβέγιας, Τάσος Γιαννίτσης, η κυρία Λίνα Μενδώνη κ.ά.

«Εγώ δεν μίλησα, άκουγα κυρίως» είπε χαμογελώντας ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. «Θα ήταν οξυδερκείς φαίνεται» του παρατηρήσαμε για να ανταπαντήσει με νόημα: «Η νέα ΚΟ του ΠαΣοΚ είναι ευάριθμη, αλλά έχει μεγάλη αντιληπτική ικανότητα». «Εγώ διαμόρφωσα την εισήγησή μου με βάση τη συζήτηση που έκανα με τους βουλευτές» είπε αμέσως μετά σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Πρόσθεσε δε πως «η αξιοπιστία μας θα κριθεί από το αν εννοούμε και μετεκλογικά όσα λέγαμε προεκλογικά» εννοώντας τη φράση που είχε πει δημοσίως ότι «δεν θα δείτε τα γνωστά στελέχη σε υπουργικούς θώκους». Οσο για τα σενάρια περί αντιπροεδρίας στην κυβέρνηση ο κ. Βενιζέλος τα απέρριψε κατηγορηματικά: «Ε, φτάνει, έχω κάνει δύο φορές, έχω κλείσει την καριέρα μου ως αντιπρόεδρος!» είπε γελώντας.

Αντίστοιχα προβλήματα με τα πρόσωπα είχε και ο κ. Κουβέλης, καθώς μερίδα στελεχών της ΔΗΜΑΡ είχαν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα: Ορισμένοι υποστήριζαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει εκπροσώπηση στο ανώτατο επίπεδο και άλλοι που προέκριναν το αντίθετο. Ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε αρκετές φορές τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ζητώντας του να το «ξανασκεφτεί», καθώς δεν επιθυμούσε να υπάρχουν «τρεις ταχύτητες» στην εκπροσώπηση των κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης στην εισήγησή του τόνισε ότι «προχωράμε, δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά δεν μετέχουμε με βουλευτές ή κομματικά πρόσωπα». Ετσι άφησε ανοιχτό μόνο το ενδεχόμενο να μετέχουν στην κυβέρνηση πρόσωπα που ιδεολογικά πρόσκεινται στη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά δεν έχουν καμία κομματική ιδιότητα.

Ο κ. Κουβέλης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξήγησε ότι αυτή την απόφαση επιβάλλει η κρισιμότητα των στιγμών και ότι η Δημοκρατική Αριστερά έτσι ανταποκρίνεται 100% στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αναλαμβάνοντας ως Αριστερά της ευθύνης, τις ευθύνες που τις αναλογούν. Οι εξελίξεις οδηγούν, όπως φαίνεται, τον κ. Κουβέλη στο να επιλέξει πρόσωπα από τον χώρο του, αλλά χωρίς έντονο κομματικό στίγμα, όπως για παράδειγμα τους νυν υπηρεσιακούς υπουργούς Εργασίας κ. Αντώνη Ρουπακιώτη και Εσωτερικών κ. Αντώνη Μανιτάκη.


Πηγή Το Κέρδος
«Όχι» σε χαλάρωση και νέο πακέτο για Ελλάδα λέει η Μέρκελ
Η Γερμανία αναμένει τον γρήγορο σχηματισμό μιας νέας, σταθερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, που θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους προσερχόμενη στην σύνοδο κορυφής των ηγετών του G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι δεν μπορεί να δεχθεί μετά τις εκλογές οποιαδήποτε χαλάρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, ενώ απέρριψε και την προοπτική ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Αθήνα.
«Δεν βλέπω το λόγο να συζητείτια και τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα πλέον των δυο που έχουν ήδη συζητηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα. Μέρκελ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Δεν έχει συμφωνηθεί παράταση χρόνου για την Ελλάδα, λέει τώρα το Βερολίνο
Η Γερμανία αναμένει από την επόμενη ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τους όρους του μνημονίου, που δεν είναι ωστόσο διαπραγματεύσιμοι, είπαν τη Δευτέρα αξιωματούχοι, υποβαθμίζοντας προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών ότι η Γερμανία θα δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
Το Βερολίνο χαιρέτισε την νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής ως ξεκάθαρη ψήφο των Ελλήνων υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη και της τήρησης των όρων του μνημονίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως η περαιτέρω αποδέσμευση των δόσεων από την ΕΕ θα εξαρτηθεί από το αν η νέα ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Guido Westerwelle πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της.
"Η ουσία των μεταρρυθμίσεων δεν είναι διαπραγματεύσιμη", δήλωσε ο Westerwelle σε γερμανικό ραδιοσταθμό. "Οποιαδήποτε κυβέρνηση και να σχηματιστεί θα πρέπει να τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν με την Ευρώπη".
Ωστόσο, οι γνώμες στο Βερολίνο διίστανται σχετικά με το ποιες παραχωρήσεις θα μπορούσαν να γίνουν, εάν γίνουν, τώρα που το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα είναι αυτό που υπέδειξε την παραμονή των εκλογών η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel.
"Είναι ξεκάθαρο σε μας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να πιεστεί υπερβολικά ", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Steffen Kampeter στη γερμανική τηλεόραση.
Ο Westerwelle προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, επισημαίνοντας πως "χάθηκε" χρόνος για τις μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και πως οι επιπτώσεις αυτού θα πρέπει να συζητηθούν.
"Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το χρονικό πλαίσιο καθώς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις χαμένες εβδομάδες και δεν θέλουμε τους πολίτες να υποφέρουν εξαιτίας αυτού", είπε ο υπουργός.
Ωστόσο ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, είπαν πως οι δηλώσεις του Westerwelle δεν αντιπροσωπεύουν την ευρύτερη κυβερνητική γραμμή, και ότι η βάση της διαπραγμάτευσης παραμένει το μνημόνιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να δοθεί παράταση χρόνου για να εφαρμόσει η Ελλάδα το μνημόνιο, μια από τις πηγές είπε: "Ξεχάστε το. Κάτι τέτοιο θα μας έφερνε ακόμα πιο κοντά σε τρίτο πακέτο για την Ελλάδα και απέχουμε πολύ από αυτό".
"Φυσικά θα χρειαστεί να μιλήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στο τραπέζι", πρόσθεσε η πηγή.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Αντιμέτωποι με διακοπή ρεύματος οι πρώην πελάτες Hellas Power και Energa
Τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος αντιμετωπίζουν από την προσεχή Κυριακή, 24 Ιουνίου οι πρώην πελάτες των εταιρειών Hellas Power και Energa που δεν έχουν επιλέξει ακόμα νέο προμηθευτή και συνεχίζουν να προμηθεύονται ενέργεια από τη ΔΕΗ.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υπενθυμίζει με σημερινή ανακοίνωση σε όσους καταναλωτές δεν έχουν υπογράψει νέο συμβόλαιο με προμηθευτή ρεύματος να το κάνουν αυτήν την εβδομάδα γιατί, όπως αναφέρει, η προθεσμία της 24ης Ιουνίου είναι τελική.
Οι πελάτες των δύο εταιρειών που σταμάτησαν να δραστηριοποιούνται στην αγορά στις 24 Ιανουαρίου μεταφέρθηκαν αυτόματα στη ΔΕΗ η οποία έχει το ρόλο του προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου. Όμως η προμήθεια τελευταίου καταφυγίου ισχύει σύμφωνα με το νόμο για δύο μήνες και τον Απρίλιο παρατάθηκε για άλλους δύο. Η δεύτερη παράταση λήγει την προσεχή Κυριακή.
Η προθεσμία αυτή αφορά οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και τις μικρές επιχειρήσεις με ισχύ παροχής μέχρι και 25 kVA (κιλοβολταμπέρ). Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι αν παρέλθει άπρακτη αυτή η προθεσμία, ο Διαχειριστής του Δικτύου είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε διακοπή χωρίς περαιτέρω ενημέρωση.
Για τους καταναλωτές με μεγαλύτερη ισχύ παροχής οι προθεσμίες έχουν ήδη παρέλθει.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Εφορία: Τρία «χαράτσια» σε ένα - Τα στοιχεία του νέου πολυεκκαθαριστικού
Τρία «χαράτσια» σε ένα θα περιλαμβάνει το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα σταλεί σε 8.500.000 φορολογούμενους όπως προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών. Το νέο εκκαθαριστικό έχει ήδη ξεκινήσει να αποστέλλεται σε χιλιάδες πολίτες που έχουν ήδη υποβάλει τη φορολογική τους δήλωσης, ενώ περίπου 7 στους 10 έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Στο νέο εκκαθαριστικό προβλέπεται να αναγράφεται ο φόρος εισοδήματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος για επαγγελματίες και επιτηδευματίες
Μεταξύ των στοιχείων που αναφέρονται στο νέο εκκαθαριστικών και ο φορολογούμενος μπορείς να ελέγξει ώστε να είναι σίγουρος ότι έχει σωστά η εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης είναι τα εξής:
* Στοιχεία Φορολογούμενου
  • − Στοιχεία Υπόχρεου (Ονοματεπώνυμο, Δ/νση αλληλογραφίας, Αντίκλητος)
  • − Στοιχεία Συζύγου (Δ.Ο.Υ., Α.Φ.Μ., Ονοματεπώνυμο)
* Στοιχεία εκκαθάρισης φόρου εισοδήματος (Υπόχρεου - Συζύγου)
  • − Συνολικό δηλωθέν εισόδημα
  • − Προστιθέμενη διαφορά αντικειμενικών δαπανών
  • − Εκπτώσεις εισοδήματος - Απαλλασσόμενα
  • − Φορολογητέο εισόδημα
  • − Φόρος κλίμακας
  • − Μειώσεις από το φόρο
  • − Φόρος που αναλογεί, συμπληρωματικός, κ.τ.λ.
  • − Φόρος που παρακρατήθηκε, κ.τ.λ.
  • − Μείωση επιστροφής φόρου
  • − Κύριος φόρος (+/−)
* Εκκαθάριση Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (Υπόχρεου - Συζύγου)
  • − Συνολικό δηλωθέν εισόδημα
  • − Απαλλασσόμενα Δ΄, Ε΄, Ζ΄ πηγής
  • − Αυτοτελή φορολογούμενα..., κ.τ.λ.
  • − Φόρος αυτοτελώς φορολογούμενων ποσών
  • − Συνολικό εισόδημα
  • − Τεκμαρτό εισόδημα
  • − Εισόδημα επιβολής εισφοράς
  • − Συντελεστής εισφοράς
  • − Ποσό εισφοράς
* Τέλος επιτηδεύματος (Υπόχρεου - Συζύγου)
  • − Ποσό έδρας
  • − Ποσό υποκαταστημάτων
* Εκκαθάριση (Υπόχρεου - Συζύγου)
Ποσά, διακριτά για υπόχρεο, σύζυγο και στο σύνολο (οριζόντια & κάθετα):
  • − Κύριου φόρου
  • − Προκαταβολής φόρου
  • − Λοιπών συμβεβαιούμενων ποσών
  • − Σύνολο φόρου εισοδήματος
  • − Ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
  • − Τέλους επιτηδεύματος
  • − Συνολικά
* Ανάλυσης εισοδημάτων, εκπτώσεων από το εισόδημα, μειώσεων φόρου κτλ. (Υπόχρεου - Συζύγου)
  1. Συνολικό εισόδημα
  2. Φόρος: Κλίμακας - Συμπληρωματικός - Προκαταβολή
  3. Λοιπά Συμβεβαιούμενα Ποσά
  4. Εκπτώσεις - Μειώσεις
  5. Φόρος που παρακρατήθηκε... κ.τ.λ.
Εξάλλου, στο νέο εκκαθαριστικό σημείωμα αναγράφονται όλοι οι κωδικοί και τα ποσά που δηλώθηκαν στη δήλωση φορολογίας Εισοδήματος φυσικών προσώπων, βάσει των οποίων έγινε η εκκαθάριση της δήλωσης, τα διακριτά δηλωθέντα αυτοκίνητα, οι ενδείξεις περαίωσης για υπόχρεο και σύζυγο.
Εκτός των πιο πάνω στοιχείων στο εκκαθαριστικό σημείωμα είναι ενσωματωμένα Ενιαία Αποδεικτικά είσπραξης (φόρου εισοδήματος, ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων και του τέλους επιτηδεύματος), για όσους φορολογούμενους προκύπτει, μετά την εκκαθάριση, ποσό για καταβολή.
Εάν το οφειλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο των 300 ευρώ τότε στο εκκαθαριστικό σημείωμα ενσωματώνονται εκτός του αποδεικτικού είσπραξης ολικής εξόφλησης και αποδεικτικά είσπραξης (φόρου εισοδήματος, ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων και του τέλους επιτηδεύματος) διακριτά για την εξόφληση, Α΄ δόσης, Β΄ δόσης, Γ΄ δόσης.
Η έκδοση των αποδεικτικών είσπραξης γίνεται αυτόματα με την κεντρική εκκαθάριση της Δήλωσης με την συμπλήρωση όλων των απαραίτητων για την είσπραξη στοιχείων ή ενδείξεων.
Ειδοποιητήρια επιστροφής φόρου εισοδήματος
Για τους «τυχερούς» που θα προκύψει επιστροφή φόρου και αυτό γίνει μέσω τραπεζών, τότε στο ενιαίο εκκαθαριστικό ενσωματώνεται η ειδοποίηση επιστροφής φόρου εισοδήματος.
Η ειδοποίηση αυτή έχει τα εξής στοιχεία:
  • − Το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου,
  • − Τη διεύθυνση της κατοικίας του,
  • − Το επιστρεφόμενο ποσό ολογράφως και αριθμητικά,
  • − Τον Α.Φ.Μ.,
  • − Τον αριθμό του λογαριασμού IBAN για όσους η επιστροφή θα γίνει μέσω εντόκου λογαριασμού,
  • − Αριθμ. Πιστ. Κατάστασης, Αριθμ. Ειδοποίησης,
  • − Τις ημερομηνίες κατά τις οποίες μπορεί να εισπραχθεί το επιστρεφόμενο ποσό,
  • − Την τράπεζα από την οποία θα γίνει η ανάληψη ή η είσπραξη.
Αξίζει να τονιστεί ότι όσοι έχουν κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, θα μπορούν να εκτυπώνουν το Ενιαίο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φυσικών Προσώπων, στο οποίο αναγράφεται ότι αποτελεί ακριβές αντίγραφο του εκδοθέντος σημειώματος και φέρει ημερομηνία έκδοσης και ημερομηνία έκδοσης αντιγράφου και τη σήμανση έγκυρου εκκαθαριστικού σημειώματος μέσω του www.gsis.gr.
Επίσης, μπορούν να εκτυπώνονται τα αποδεικτικά είσπραξης για την τρέχουσα δόση κάθε μήνα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τυχόν μη καταβληθείσες προηγούμενες δόσεις και οι αναλογούσες για αυτές προσαυξήσεις.
Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εκτυπώνουν την ειδοποίηση επιστροφής φόρου σε περίπτωση που δεν την παρέλαβαν ή την απώλεσαν.
Η εκτύπωση των παραπάνω ειδοποιήσεων μπορεί να αντικαταστήσει την αντίστοιχη έντυπη ειδοποίηση που αποστέλλεται ταχυδρομικώς, και να χρησιμοποιηθεί στα πιστωτικά ιδρύματα για την εξόφλησή τους.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Υποχρεωτικά από 1/10/2012 και οι καταστάσεις των αθεωρήτων στο Taxis



Υποβολή των καταστάσεων - δηλώσεων που προβλέπονται από τις Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1082/2003 και ΠΟΛ.1083/2003 με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου.

Το κείμενο της απόφασης:

Άρθρο 1
Τρόπος υποβολής

1. Η υποβολή των κατωτέρω καταστάσεων – δηλώσεων και των συμπληρωματικών αυτών, που προβλέπονται από τις Υπουργικές Αποφάσεις ΠΟΛ.1082/2.6.2003 και ΠΟΛ.1083/2.6.2003 γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω του Διαδικτύου, στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) www.gsis.gr.:

1.1 Κατάσταση με τα ανά εγκατάσταση είδη και σειρές των στοιχείων που εκδίδονται και σημαίνονται με τη χρήση Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. βάσει της Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1082/2.6.2003.

1.2 Κατάσταση με τα ανά εγκατάσταση είδη και σειρές των στοιχείων που εκδίδονται αθεώρητα βάσει της Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1083/2.6.2003.

2. Μετά την επιτυχή υποβολή των ως άνω καταστάσεων, ο επιτηδευματίας υποχρεούται να διαφυλάσσει και να επιδεικνύει σε περίπτωση ελέγχου είτε εκτύπωση του «μηνύματος επιτυχούς υποβολής» που εμφανίζεται στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή του, ή το ηλεκτρονικό αρχείο στο οποίο αποτυπώνεται το σχετικό μήνυμα, εφόσον έχει μεριμνήσει για την ηλεκτρονική αποθήκευσή του στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή ή σε άλλο πρόσφορο μέσο.

3. Εφόσον την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προαναφερόμενων καταστάσεων – δηλώσεων, διαπιστώνεται ότι υπάρχει τεχνική αδυναμία του ειδικού δικτύου TAXISnet, που αναγνωρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, να κάνει αποδεκτή την υποβολή των καταστάσεων - δηλώσεων της παρούσας, μετά από σχετικό έγγραφο που αποστέλλεται από τη Γ.Γ.Π.Σ. σε όλες τις Δ.Ο.Υ., οι εν λόγω καταστάσεις υποβάλλονται εντύπως στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., εμπροθέσμως, μέχρι την επόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα.

4. Οι εκπρόθεσμες υποβολές των ως άνω καταστάσεων γίνονται υποχρεωτικά, εντύπως, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

5. Στις περιπτώσεις που δεν γίνεται δεκτή η ηλεκτρονική υποβολή των καταστάσεων της παρούσας και ο υποβάλλων αμφισβητεί τους λόγους της μη αποδοχής, μπορεί να προσέλθει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., με μια εκτύπωση του μηνύματος που εμφανίζεται αυτόματα στην οθόνη του, για περαιτέρω διερεύνηση των λόγων απόρριψης της υποβολής και εν συνεχεία, η υποβολή γίνεται εντύπως μέσω της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

6. Οι υπόχρεοι, εφόσον είναι νέοι χρήστες εγγράφονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TAXISnet σύμφωνα με όσα ορίζονται με την με αριθμό ΠΟΛ.1178/7.12.2010 Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Η διαδικασία αυτή δεν απαιτείται για τους ήδη πιστοποιημένους χρήστες σε οποιαδήποτε εφαρμογή. Σε περίπτωση απενεργοποίησης από την Γ.Γ.Π.Σ. των κωδικών πρόσβασης στο σύστημα, εφαρμόζονται τα αναφερόμενα στο άρθρο 6 της ανωτέρω απόφασης.

Άρθρο 2
Έλεγχος – Ενημέρωση Δ.Ο.Υ.

1. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενημερώνεται από την Γ.Γ.Π.Σ., αμέσως μετά την υποβολή των καταστάσεων – δηλώσεων της παρούσας, ανά υπόχρεο, με ταυτόχρονη καταχώρηση των στοιχείων παραλαβής στο σύστημα TAXIS.

2. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχει την δυνατότητα εμφάνισης των στοιχείων των καταστάσεων – δηλώσεων της παρούσας που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά.

Άρθρο 3
Ισχύς της Απόφασης

1. Η παρούσα απόφαση ισχύει προαιρετικά από τις 6/6/2012 και υποχρεωτικά από τις 1/10/2012.

2. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Ολόκληρη η απόφαση εδώ.

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Ξένοι τραπεζίτες «ψαρεύουν» Έλληνες καταθέτες σε μεγάλα ξενοδοχεία
Δίχτυα έχουν απλώσει μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου στην Αθήνα, για να «ψαρέψουν» καταθέσεις.
Έχουν στήσει τα επιτελεία τους, σε σουίτες μεγάλων ξενοδοχείων της πρωτεύουσας και κλείνουν ραντεβού με επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών. Το κυνήγι για τις καταθέσεις είναι ανελέητο από τους ξένους τραπεζίτες, που εκμεταλλεύονται το ρευστό πολιτικό σκηνικό, αλλά και το μπαράζ των δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο, ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν εγκαταλείψει το ευρώ.
Το μόνο που υπόσχονται οι ξένες τράπεζες, ανάμεσα τους η UBS, η Merrill Lynch, η Deutche Bank, αλλά και η Citibank, η Gredit Agricole και πολλές άλλες, είναι η ασφάλεια των καταθέσεων, αφού τα επιτόκια που προσφέρουν είναι ελάχιστα. Ενώ έχουν φτάσει στο σημείο να προσεγγίζουν ακόμα και τραπεζικά στελέχη, από τα οποία ζητούν να μεταφέρουν στο εξωτερικό τις καταθέσεις τους.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαρροές από τις ελληνικές τράπεζες. Υπολογίζεται ότι το τελευταίο 15νθήμερο, οι καταθέτες έχουν «σηκώσει» περισσότερα από 4 δισ. ευρώ. Ενώ πλήθος είναι τα αιτήματα προς τις τράπεζες για αναλήψεις ποσών από 20.000 ευρώ και πάνω (απαιτείται προειδοποίηση 1 ή 2 ημερών ανάλογα με την τράπεζα), καθώς όσο πλησιάζουμε στις εκλογές η ανησυχία κορυφώνεται.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη το 40% των χρημάτων που σηκώνουν οι Έλληνες το τελευταίο διάστημα κατευθύνονται σε τράπεζες του εξωτερικού και το 60% το «φυλάνε» σε θυρίδες, στρώματα και σεντούκια.
Ας σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2010 περισσότερα από 72 δισ. ευρώ έχουν φύγει από τις τράπεζες της χώρας.
Οι ελπίδες για να αναστραφεί το κλίμα φυγής και για να υπάρξει σταδιακή επάνοδος των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, είναι η ανάδειξη κυβέρνησης από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Παγκόσμιος συναγερμός για τις ελληνικές εκλογές
Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει ενόψει των ελληνικών εκλογών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκαθαρίζει ότι θα σεβαστεί την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και ετοιμάζεται για την πρώτη καθοριστική επαφή με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Η ευρωζώνη σχεδιάζει τη διεξαγωγή έκτακτης τηλεδιάσκεψης αμέσως μετά την πολιτική επικύρωση των αποτελεσμάτων. Ενώ η Αγκελα Μέρκελ μεταθέτει κατά 12 ώρες την επίσκεψή της στο Μεξικό για τη Σύνοδο της G20 και ο Ολι Ρεν δεν πρόκειται να μεταβεί καθόλου στο Λος Κάμπος (τον τόπο διεξαγωγής της Συνόδου) προκειμένου να εποπτεύσει, ευρισκόμενος σε ευρωπαϊκό έδαφος, κάθε ενδεχόμενη εξέλιξη.
Την πρόθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να έλθει σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση αμέσως μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής μετέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρυ Ράις σε συνέντευξη Τύπου.
Σε ερώτηση του Εθνους ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικοί σχηματισμοί που προαναγγέλουν την «εκδίωξη» του Ταμείου, ο κ. Ράις απάντησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αντιμετωπισθεί εφόσον προκύψει [«αυτό θα το δούμε εάν έρθει η ώρα του»].
«Σεβόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες και θα σεβαστούμε την απόφαση του ελληνικού λαού», πρόσθεσε ο κ. Ράις ο οποίος εκδήλωσε την πρόθεση του Ταμείου να έλθει σε επαφή με τη νέα κυβέρνηση μετά τα αποτελέσματα της 17ης Ιουνίου.
Ερωτηθείς εάν το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα ήταν δυνατό να επαναδιαπραγματευτεί το οικονομικό πρόγραμμα που συνέστησε στην Αθήνα, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι θέλει πρώτα να αφήσει τη δημοκρατική διαδικασία να ακολουθήσει την πορεία της.
Σε ερώτηση του Εθνους, πως είχε συμβεί η διακοπή των συνομιλιών ΔΝΤ και Ουγγαρίας, ο κ. Ράις αρκέστηκε να υπενθυμίσει ότι αυτό είχε γίνει ύστερα από αίτημα του Ούγγρου πρωθυπουργού προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές αποκατέστησαν εσχάτως την επαφή τους.
Ο ίδιος ανέφερε ότι το Ταμείο δεν έχει δεχθεί αίτημα βοήθειας από την Κύπρο ενώ επανέλαβε ότι δεν έχει εκπονηθεί κανένα σχέδιο για οικονομική βοήθεια προς την Ισπανία και κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειές της για ανάκαμψη των δημοσιονομικών και της οικονομίας της.
«Δεν υπάρχει αίτημα για οικονομική ενίσχυση από το ΔΝΤ ούτε σχέδιο στο ΔΝΤ για βοήθεια αυτού του είδους», είπε ο κ. Ράις που έκρινε σημαντικό «ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η ισπανική κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιείται».
Με κομμένη την ανάσα η ευρωζώνη
Εν τω μεταξύ, την πιθανότητα να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη αμέσως μόλις κλειδώσουν τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών - μελών της ευρωζώνης, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.
«Ένα τηλεφωνικό Eurogroup αναμένεται ότι θα διεξαχθεί αφού γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα το απόγευμα της Κυριακής, αλλά τίποτε δεν έχει αποφασιστεί» οριστικά, είπε η μία από τις πηγές αυτές, η οποία ρωτήθηκε σχετικά χθες, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει «συντονισμός» σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα.
Σήμερα άλλη διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης. «Έχουν γίνει όλες οι διευθετήσεις ώστε να επιτραπεί να οργανωθεί πολύ γρήγορα μια τηλεδιάσκεψη, εάν αυτό είναι απαραίτητο», είπε η πηγή αυτή.
Η πραγματοποίηση της τηλεδιάσκεψης αυτής «δεν είναι αποφασισμένη» τελεσίδικα, επεσήμανε και η δεύτερη πηγή. Τη σχετική πρωτοβουλία θα κληθεί να αναλάβει ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε.
Η συνομιλία αυτή θα έχει στόχο ειδικά το να «συντονίσει την επικοινωνία» των μελών του Eurogroup σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, εξήγησε η πηγή αυτή, με στόχο να αποφευχθεί το να γίνουν δηλώσεις που δεν πρέπει, κάτι που έχει ήδη συμβεί, όπως σημείωσε.
Έτοιμες για συντονισμένη δράση οι κεντρικές τράπεζες
Αλλες πηγές του G20 δήλωσαν στο Reuters ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες σημαντικών οικονομιών του πλανήτη βρίσκονται σε "ύψιστη ετοιμότητα" για να παράσχουν έξτρα ρευστότητα, κυρίως σε δολάρια, προκειμάνου να διασφαλίσουν την σταθερότητα στις διεθνείς χρηματαγορές, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα προκαλέσε γενική αναταραχή.
Υψηλόβαθμη αμερικανική κυβερνητική πηγή εκτίμησε ότι οι ελληνικές εκλογές δεν θα δώσουν "το οριστικό σήμα, για το τί πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια" στο πλαίσιο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Μένει Ευρώπη ο Ρεν
Νωρίτερα, αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times Deutschland (FTD) ανέφεραν ότι ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, δεν θα μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής του G-20, η οποία πραγματοποιείται τη Δευτέρα στο Μεξικό, εν αναμονή των ελληνικών αποτελεσμάτων.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, «η κρίση στην Ευρωζώνη μπορεί να λάβει δραματική τροπή μετά τις εκλογές στην Ελλάδα» ενώ τονίζεται ότι οι αρμόδιοι προετοιμάζονται για συνεδριάσεις αντιμετώπισης της κρίσης.
Ο κ. Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των FTD, δηλώνει ότι δεν θα ήταν δείγμα υπευθυνότητας να βρίσκεται ο Ευρωπαίος επίτροπος επί 14 ώρες εν πτήσει μακριά από την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί του. Άλλωστε, όπως επισημαίνει, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.
Εν πτήσει προς το Μεξικό θα βρίσκονται το βράδυ της Κυριακής η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στο κυβερνητικό αεροσκάφος, ωστόσο, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες επικοινωνίας, όπως έγινε γνωστό από την καγκελαρία.
ΠΗΓΗ: Έθνος
«Εθελοντική» μείωση εισφορών στον ΟΑΕΕ
«Πράσινο φως» για τη μείωση, έως και δύο χαμηλότερες κλάσεις και έως τις 31/12/2014, των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ ανάβει η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Με εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Διευθύντρια Αρτ. Δεδούλη έκανε γνωστό ότι η Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου εστάλη για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι ασφαλισμένοι, για να έχουν δικαίωμα κατάταξης στην αμέσως κατώτερη ή στη δεύτερη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία του κλάδου σύνταξης, θα πρέπει κατά την υποβολή της αίτησης να μην έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή ή να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και να είναι ενήμεροι.
Η κατάταξη στην κατώτερη κατηγορία αρχίζει από το αμέσως επόμενο δίμηνο και μετά την αίτηση και ισχύει για όσο διάστημα είναι ενήμεροι στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών και στις δόσεις της τυχόν ρύθμισης. Αν ο ασφαλισμένος δεν είναι ενήμερος, επανέρχεται αυτοδικαίως στην κατηγορία στην οποία βρισκόταν. Υποχρεωτικά από την 1/1/ 2015 θα επανέρχονται και όλοι οι ασφαλισμένοι που έχουν επιλέξει χαμηλότερη κλάση.
Για τις περιπτώσεις που υποβλήθηκαν αιτήσεις επιλογής χαμηλότερης κατηγορίας μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου 4075/2012, δηλαδή από τις 11 Απριλίου 2012 και μετά και πριν από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης, οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται στην ασφαλιστική κατηγορία που θα επιλέξουν καταβάλλοντας τις νέες χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές από το αμέσως επόμενο προς έκδοση δίμηνο της δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Προεκλογικές αναλήψεις έως 800 εκατ. ευρώ την ημέρα
Σε καθημερινές αναλήψεις μεγάλων ποσών από τις τράπεζες έχουν προχωρήσει χιλιάδες καταθέτες ενόψει εκλογών. Η Τράπεζα της Ελλάδας υπολογίζει ότι μετά τις εκλογές του Μαϊου και μέχρι σήμερα έχουν ανέλθει σε 6 δισ.ευρώ οι εκροές καταθέσεων ενώ το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι οι ημερήσιες εκροές στη χώρα μας κυμαίνονται μεταξύ 500 και 800 εκατ. ευρώ.
Στα 500-800 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές εκροές καταθέσεων στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, σε ημερήσια βάση, τις τελευταίες ημέρες, όπως αποκάλυψαν σήμερα στο Reuters υψηλόβαθμοι τραπεζίτες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις μεσαίες και τις μικρότερες τράπεζες οι εκροές ανέρχονται στα 10-30 εκατ. ευρώ.
Ένας από τους τραπεζίτες ανέφερε μάλιστα στο πρακτορείο ότι οι αποσύρσεις ήταν χθες ιδιαίτερα αυξημένες.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα