Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ανοίγει το Taxis για τέλη κυκλοφορίας 2014 και φόρο πολυτελείας - Παραδείγματα

Από σήμερα θα μπορούν οι κάτοχοι αυτοκινήτων να εκτυπώνουν από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2014, προκειμένου να τα εξοφλήσουν στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ. Παράλληλα, όσοι κατέχουν οχήματα μεγάλου κυβισμού (άνω των 1.929 κ. εκ.), θα μπορούν να εκτυπώσουν και το ειδοποιητήριο για τον φόρο πολυτελείας- καθώς όπως έγινε και πέρυσι δεν θα αποσταλούν τα σχετικά ειδοποιητήρια από το υπουργείο Οικονομικών- και να εξοφλήσουν τον φόρο μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας

Ασφάλιση των προσώπων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις μελών της οικογένειάς τους

Της Δήμητρας Καβουρίδου, Οικονομολόγου

Με εγκυκλίους του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ διευκρινίστηκαν οι μεταβολές στο καθεστώς ασφάλισης των συζύγων, ή συγγενών πρώτου και δευτέρου βαθμού συγγένειας που ισχύουν από 11/4/2012.
  Παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές αυτές προβλέπονται με τον Ν.4075/11-4-2012, οι απαραίτητες διευκρινίσεις κοινοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2013. Με τις οδηγίες που δόθηκαν, η ασφάλιση των συγγενών αντιμετωπίζεται πλέον όπως κάθε απασχολούμενου με εξαρτημένη εργασία από 1/5/2012, όσον αφορά τα; ασφάλιστρα, με αντίστοιχη υποχρέωση των επιχειρήσεων για καταβολή τους από την περίοδο αυτή. Επιπλέον, μετά την εξέλιξη αυτή, τα πρόσωπα αυτά δικαιούνται και επιδότησης ανεργίας.