Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Αλαλούµ µε την περαίωση
Αλαλούµ στις εφορίες, ουρές, ταλαιπωρία και σύγχυση στην πρεµιέρα της περαίωσης, µε τους φορολογούµενους να συρρέουν µαζικά για να διαµαρτυρηθούν και να διορθώσουν λάθη στα εκκαθαριστικά τους.
Το υπουργείο Οικονοµικών έραψε κοστούµι έξτρα φόρων ακόµα και για µισθωτούς, συνταξιούχους και µακαρίτες. Οµως όσο κι αν προσδοκούσαν λύση στα προβλήµατα και τις ενστάσεις τους οι θιγόµενοι, άκρη δεν βρήκαν.
Οι εφορίες, αν και κρατούσαν τα στοιχεία των φορολογουµένων, δήλωναν αδυναµία διόρθωσης των λαθών µέχρι νεωτέρας. Και αυτό γιατί ναι µεν το υπουργείο Οικονοµικών από χθες παρέπεµπε τους φορολογουµένους για διορθώσεις στις εφορίες, όµως δεν είχε φροντίσει νωρίτερα να στείλει το απαραίτητο λογισµικό διορθώσεων. «Θα σταλεί έως το τέλος της εβδοµάδας», απαντούσαν αρµοδίως από το υπουργείο.
Παράλληλα, σε πολλές εφορίες δεν έχουν ακόµα συγκροτηθεί τα ειδικά συνεργεία διόρθωσης λαθών και τηλεφωνικών κλήσεων σε φορολογουµένους εις βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί καταλογιστικές πράξεις, καθώς δεν έχουν πραγµατοποιηθεί οι προβλεπόµενες µετατάξεις 220 υπαλλήλων από τα περιφερειακά ελεγκτικά κέντρα.
Τα προβλήµατα αναµένεται να πολλαπλασιαστούν τις επόµενες ηµέρες, όσο θα προχωρεί η αποστολή 1,4 εκατ. εκκαθαριστικών σηµειωµάτων ναρκοθετώντας τον στόχο είσπραξης 700 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
Για να αποφύγουν την ταλαιπωρία
Προκειµένου να αποφύγουν την περιττή ταλαιπωρία, οι φορολογούµενοι είναι χρήσιµο να γνωρίζουν ότι:
1Η περαίωση είναι προαιρετική. Η παραλαβή του εκκαθαριστικού δεν σηµαίνει ότι ο φορολογούµενος θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρώσει τον έξτρα φόρο. Εχει τη δυνατότητα να αγνοήσει το ραβασάκι. Στην περίπτωση αυτή απειλείται µε έλεγχο και πρόστιµα εφόσον έχει διαπράξει παραβάσεις.
2Σηµειώµατα περαίωσης αποστέλλονται και σε πολλούς µισθωτούς ή και συνταξιούχους που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν «καθόλου έσοδα από ελευθέριο επάγγελµα» αλλά έχουν κάνει στο παρελθόν έναρξη επιτηδεύµατος και δεν έχουν κλείσει τα βιβλία τους. Κανονικά, οι συγκεκριµένοι φορολογούµενοι θα έπρεπε να έχουν κάνει δήλωση µεταβολών στο τµήµα Μητρώου της εφορίας ώστε να τεθούν τα βιβλία τους σε αδράνεια. Αν δεν το έχουν πράξει, τα σηµειώµατα θα αποσταλούν, εξηγούν λογιστές οι οποίοι διευκρινίζουν ότι σε περίπτωση που δεν έχουν περαστεί δαπάνες και δεν έχουν γίνει καταχωρίσεις στα βιβλία τους, µπορούν απλώς να αγνοήσουν το σηµείωµα και όταν θα γίνει έλεγχος, οι ελεγκτές δεν πρόκειται να βρουν τίποτα. Στην αντίθετη περίπτωση όµως, τυχόν έλεγχος µπορεί να φέρει πρόστιµα.
3Εύλογα οι φορολογούµενοι αγανακτούν όταν λαµβάνουν σηµειώµατα περαίωσης για συγγενείς τους που έχουν αποβιώσει.
Η φορολογική νοµοθεσία ορίζει όµως ότι σε αυτή την περίπτωση τους φόρους περαίωσης πρέπει να εξοφλήσουν – εφόσον επιθυµούν υπαγωγή στη ρύθµιση – οι νόµιµοι κληρονόµοι.
4Στην περίπτωση διακοπής εργασιών, για παράδειγµα τον Ιούνιο του 2006, ο φόρος περαίωσης θα υπολογιστεί και για το οικονοµικό έτος 2007, που αφορά τη χρήση 2006, µέχρι τον Ιούνιο.
5Προσοχή χρειάζεται και από όσους έχουν κάνει αυτοπεραίωση. Η περαίωση αφορά φορολογούµενους µε αυτοπεραίωση για τις χρήσεις 2006-2007 µόνον εφόσον έχουν συµπεριληφθεί στο δείγµα ελέγχου, ενώ για τις χρήσεις 2008-2009 ο φόρος περαίωσης για όσους έχουν κάνει αυτοπεραίωση είναι µειωµένος στο µισό.
6Εστία λαθών αποτελεί και ο προσδιορισµός του φόρου περαίωσης στην περίπτωση παραβάσεων. Οι φορολογούµενοι θα πρέπει να ελέγξουν αν έχουν υπολογιστεί σωστά οι προσαυξήσεις.
7Σε περίπτωση ύπαρξης σφαλµάτων στο εκκαθαριστικό, ο φορολογούµενος θα πρέπει να απευθυνθεί στην εφορία του για να κάνει τις σχετικές διορθώσεις. Σε αυτή την περίπτωση προκαταβολή και δόσεις εξοφλούνται µόνο στην εφορία η οποία έκανε τις διορθώσεις. Προϋπόθεση βέβαια είναι να φτάσει το λογισµικό διορθώσεων στις εφορίες για να µπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους.
8Η καταβολή της προκαταβολής γίνεται υποχρεωτικά σε οποιαδήποτε συµβεβληµένη τράπεζα, µε την προσκόµιση - επίδειξη του εκκαθαριστικού, από 1ης Νοεµβρίου και µετά.
9Οι δόσεις, σε περίπτωση µη εφάπαξ εξόφλησης, καταβάλλονται επίσης σε οποιαδήποτε συµβεβληµένη τράπεζα, µε δυνατότητα όµως καταβολής και στις ΔΟΥ. 10Καταληκτική ηµεροµηνία αποδοχής της ρύθµισης περαίωσης είναι η 18η Νοεµβρίου. Για τα εκκαθαριστικά µε λάθη, µετά τις διορθώσεις, το περιθώριο αποδοχής της ρύθµισης εκπνέει στις 29 Νοεµβρίου, οπότε έως τότε πρέπει να καταβληθεί και η προκαταβολή.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Διευκρινίσεις για τη διαδικασία της περαίωσης
Το Υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων εκούσιας κατάργησης φορολογικών διαφορών και προκειμένου να υπάρχει η πληρέστερη δυνατή ενημέρωση των φορολογούμενων πολιτών που παραλαμβάνουν εκκαθαριστικά σημειώματα και να μην υπάρξουν παρερμηνείες, υπενθυμίζει:
·Η υπαγωγή στις ρυθμίσεις για την εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών είναι απολύτως προαιρετική και παρέχεται ως δυνητική επιλογή σε οποιονδήποτε επιθυμεί να την αξιοποιήσει για το κλείσιμο ανέλεγκτων χρήσεων.
·Οποιοσδήποτε φορολογούμενος παραλαμβάνει εκκαθαριστικό σημείωμα, αλλά δεν επιθυμεί να υπαχθεί στη ρύθμιση μπορεί να το αγνοήσει χωρίς καμία επίπτωση.
·Εκκαθαριστικά σημειώματα αποστέλλονται σε όλους τους φορολογούμενους εφόσον στο μηχανογραφικό σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται να έχουν ανέλεγκτες χρήσεις την περίοδο 2000-2009 κατά τη διάρκεια των οποίων για τις φορολογικές αρχές θεωρούνταν οικονομικά ενεργοί.
·Η επιλογή του φορολογούμενου να μην υπαχθεί στην περαίωση, δεν επιφέρει καμία ειδική δυσμενή συνέπεια και δεν αποτελεί κριτήριο για τη στόχευση μελλοντικών ελέγχων.
·Η υπαγωγή του φορολογούμενου στις ρυθμίσεις εκούσιας κατάργησης φορολογικών διαφορών σημαίνει φορολογικό κλείσιμο των χρήσεων που θα επιλέξει να περαιώσει, για τις οποίες δεν χρειάζεται να ελεγχθεί στο μέλλον.
·Η επιλογή της αυτοματοποιημένης διαδικασίας αποστολής εκκαθαριστικών και απευθείας εξόφλησης μέσω των τραπεζών έχει ως μοναδικό στόχο τη διευκόλυνση της διαδικασίας και χρόνου και πόρων για όσους φορολογούμενους επιλέξουν να υπαχθούν.
·Οποιοσδήποτε φορολογούμενος δεν συμφωνεί με τα δεδομένα του εκκαθαριστικού σημειώματος που θα παραλάβει ή διαπιστώνει λάθη, μπορεί να απευθυνθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για επανέλεγχο των στοιχείων πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε καταβολής.
·Οποιοσδήποτε φορολογούμενος παραλαμβάνει εκκαθαριστικό που θεωρεί ότι με κανένα τρόπο δεν θα έπρεπε να απευθύνεται σε αυτόν – π.χ. δεν είχε ασκήσει ποτέ ελεύθερο επάγγελμα, επιτήδευμα ή επιχειρηματική δραστηριότητα – μπορεί να το αγνοήσει.
·Η υπαγωγή στη ρύθμιση ξεκινάει αυτόματα εφόσον ο φορολογούμενος αποδεχτεί τα ποσά που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό – ή όπως αυτά τροποποιηθούν από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. εφόσον ο ίδιος ο φορολογούμενος έχει απευθυνθεί έχοντας εντοπίσει λάθη – και ξεκινήσει τη διαδικασία εξόφλησης.
Τονίζεται ότι, εφόσον όλοι οι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και ασκoύντες επιχειρηματική δραστηριότητα θα παραλάβουν εκκαθαριστικά σημειώματα δεν στοιχειοθετείται η πληροφορία ότι όσοι δεν υπαχθούν θα έχουν άμεσες επιπτώσεις ή θα δεχτούν άμεσα ελέγχους. Είναι προφανές ότι το ελεγκτικό έργο μετά το πέρας των προθεσμιών της περαίωσης θα μπει σε κανονική λειτουργία με βάση το νέο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων, στη βάση διασταυρώσεων στοιχείων και κριτηρίων επικινδυνότητας φοροδιαφυγής. Η συμμετοχή ή μη στην περαίωση δεν αλλάζει την αντικειμενικότητα των ελέγχων. Είναι επίσης προφανές ότι όσοι έχουν κλείσει ανέλεγκτες χρήσεις στο πλαίσιο της εκούσιας κατάργησης φορολογικών διαφορών δεν ξαναελέγχονται.
Σημειώνεται επίσης, ότι έχουν ήδη καταγραφεί ειδικές περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι δηλώνουν άγνοια περί της ύπαρξης φορολογικών εκκρεμοτήτων και κατ’ επέκταση αμφισβητούν την ορθότητα του εκκαθαριστικού. Συνήθεις είναι οι περιπτώσεις θανάτου που δεν έχει δηλωθεί από τους συγγενείς, καθώς και θανάτου που έχει δηλωθεί αλλά δεν έχει γίνει αποποίηση από τους κληρονόμους. Διευκρινίζεται ότι το μηχανογραφικό σύστημα έχει ήδη εξαιρέσει 1.697 φορολογούμενους που αντιστοιχούν σε 2.798 χρήσεις, λόγω απενεργοποιημένου Α.Φ.Μ. ή αποβιωσάντων χωρίς κληρονόμο. Επίσης συνήθεις είναι και οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν αλλά ουδέποτε έγινε διακοπή εργασιών και κλείσιμο βιβλίων στην Δ.Ο.Υ. καθώς και επιχειρήσεων που παρότι έκαναν διακοπή εργασιών, δεν έχουν ελεγχθεί από την Εφορία και το δικαίωμα δεν έχει παραγραφεί. Όλες αυτές οι περιπτώσεις, θεωρούνται φορολογικά ενεργές και το μηχανογραφικό σύστημα εκδίδει εκκαθαριστικό σημείωμα για όσες από τις υπαγόμενες στην περαίωση χρήσεις είναι ανέλεγκτες. Κάθε ένσταση ή αμφισβήτηση μπορεί να διευθετηθεί στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. με την προσκόμιση των αναγκαίων αποδεικτικών.
Επιπλέον, τονίζεται ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας της περαίωσης με τρόπο αυτοματοποιημένο μέσω της Γ.Γ.Π.Σ. γίνεται για πρώτη φορά για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων και είναι απολύτως αιτιολογημένη η ύπαρξη περιπτώσεων σφαλμάτων. Για το λόγο αυτό, η Γ.Γ.Π.Σ. θα αποστείλει ειδικό λογισμικό στις εφορίες, δίνοντας τη δυνατότητα άμεσης ηλεκτρονικής διόρθωσης τυχόν λαθών και έκδοσης νέων εκκαθαριστικών, από την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, για την ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση των φορολογούμενων. Το Υπουργείο Οικονομικών σε κάθε νέα διαδικασία και ρύθμιση επιχειρεί πλέον την αυτοματοποίηση και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση τεχνολογιών και διευκολύνσεων προκειμένου να βελτιώνονται διαρκώς οι υπηρεσίες προς τους πολίτες. Με την αυτοματοποίηση της διαδικασίας περαίωσης η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων θα διευθετηθούν με ελάχιστο χρόνο για τους πολίτες και καμία επιβάρυνση των οικονομικών υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες που θέλουν να υπαχθούν στην περαίωση μπορούν να απευθύνονται στις Δ.Ο.Υ. για οποιαδήποτε ένσταση και επίλυση των θεμάτων που προκύπτουν.
Τέλος, οι φορολογούμενοι που είναι πιστοποιημένοι χρήστες του taxis net, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, θα έχουνε τη δυνατότητα να κατεβάσουν το σημείωμα της περαίωσής τους εδώ .
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
13 συμβουλές για τα λάθη της περαίωσης
Συμβουλές και διευκρινίσεις για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, μετά το αλαλούμ που προκάλεσαν τα λανθασμένα εκκαθαριστικά σημειώματα.
Το υπουργείο αναγνωρίζει ότι υπάρχει πιθανότητα σφαλμάτων στα εκκαθαριστικά και μεταθέτει την ευθύνη για τον εντοπισμό τους στους ίδιους τους φορολογούμενους. Με χθεσινή του ανακοίνωση καλεί τους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες να ελέγξουν προσεκτικά το περιεχόμενο των σημειωμάτων της περαίωσης και στην περίπτωση που δεν συμφωνούν να προσέλθουν στην εφορία τους για διορθώσεις. Με την πληρωμή της προκαταβολής ο φορολογούμενος αποδέχεται ως σωστό το περιεχόμενο του εκκαθαριστικού και τότε δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής.
Το υπουργείο «απολογούμενο» για τα σημειώματα που εστάλησαν σε συνταξιούχους που έχουν κλείσει την επιχείρησή τους εδώ και πολλά χρόνια καθώς και σε πεθαμένους, αναφέρει ότι τα λάθη οφείλονται:
Στον μεγάλο όγκο φορολογικών δεδομένων που είχε να επεξεργαστεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αφού η ρύθμιση αφορά περισσότερες από 4 εκατομμύρια ανέλεγκτες χρήσεις.
Σε στοιχεία-πληροφορίες που λείπουν από το μηχανογραφικό σύστημα. Για παράδειγμα, εάν δεν έχει δηλωθεί ο θάνατος συγγενούς, το μηχανογραφικό σύστημα δεν τον εξαιρεί και θα εκδοθεί εκκαθαριστικό στο όνομα του θανόντος. Αν έχει γίνει δήλωση του θανάτου, αλλά δεν έχει γίνει αποποίηση, το μηχανογραφικό σύστημα δεν εξαιρεί και θα εκδοθεί εκκαθαριστικό, το οποίο αποστέλλεται στους κληρονόμους.
Εάν δεν έχει γίνει διακοπή εργασιών και κλείσιμο βιβλίων στη Δ.Ο.Υ., το μηχανογραφικό σύστημα θα εκδώσει εκκαθαριστικό σημείωμα εφόσον η επιχείρηση θεωρείται ότι εξακολουθεί να είναι φορολογικά ενεργή.
Εάν έχει γίνει διακοπή εργασιών αλλά οι χρήσεις δεν έχουν ελεγχθεί από την Εφορία, το μηχανογραφικό σύστημα θα εκδώσει εκκαθαριστικό σημείωμα για τις μεσολαβούσες χρήσεις μέχρι το έτος της διακοπής. Σε κάθε περίπτωση η υπαγωγή στη ρύθμιση αφορά στις ανέλεγκτες χρήσεις για τις οποίες θεωρείται φορολογικά ανενεργή μια επιχείρηση.
Διευκρινίσεις
Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τις εξής διευκρινίσεις:
Η υπαγωγή στη ρύθμιση είναι προαιρετική.
Εκκαθαριστικά για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα λάβουν όλοι οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις.
Τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν από τη Γ.Γ.Π.Σ και θα αφορούν όλες τις ανέλεγκτες χρήσεις από το 2000 έως και το 2009, εξαιρουμένων όσων έχουν προβεί σε αυτοπεραίωση και δεν έχουν ενταχθεί στο δείγμα ελέγχου.
Για κάθε χρήση, ανεξαρτήτως ακαθάριστων εσόδων υπάρχει ελάχιστο ποσό καταβολής προκειμένου ο φορολογούμενος να υπαχθεί στη ρύθμιση εάν επιθυμεί και να γίνει κατάργηση της φορολογικής εκκρεμότητας για τις χρήσεις που θα επιλέξει να υπαχθεί.
Κάθε φορολογούμενος-αποδέκτης εκκαθαριστικού θα πρέπει να ελέγξει προσεκτικά την ορθότητα των στοιχείων του εκκαθαριστικού του, μόλις το παραλάβει.
Εφόσον συμφωνεί, μπορεί να περαιώσει επιλεκτικά όσες χρήσεις αποφασίσει, με την προϋπόθεση ότι θα είναι συνεχόμενες από την παλαιότερη μέχρι την πιo πρόσφατη.
Με την καταβολή ποσοστού 20% από το συνολικό ποσό που αφορά στις χρήσεις που επιλέγει να ρυθμίσει ως προκαταβολή, τεκμαίρεται η από μέρους του ανεπιφύλακτη και αμετάκλητη αποδοχή των στοιχείων του εκκαθαριστικού σημειώματος.
Η αποδοχή των όρων της ρύθμισης δια της καταβολής, σύμφωνα με το μηχανογραφικό δελτίο, της πρώτης δόσης ή του συνολικού ποσού θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2010 και γίνεται σε οποιαδήποτε τράπεζα.
Εφόσον το ποσό που απομένει μετά την προκαταβολή εξοφληθεί μέσα στον χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση 10% επ’ αυτού.
Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, δηλαδή τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την αποδοχή της ρύθμισης που περιλαμβάνεται στο εκκαθαριστικό.
Εάν ο φορολογούμενος δεν συμφωνεί με τα ποσά του εκκαθαριστικού, απευθύνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., πριν να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε καταβολή.
Εφόσον επέλθουν μεταβολές στο εκκαθαριστικό από τη Δ.Ο.Υ. και ο φορολογούμενος συμφωνήσει με τις μεταβολές, η πληρωμή της προκαταβολής πρέπει να γίνει μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2010 και γίνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Εφόσον από την επανεξέταση του εκκαθαριστικού στη Δ.Ο.Υ. δεν προκύψουν τροποποιήσεις, η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2010 σε τράπεζα.
ΠΗΓΗ: Εθνος
Τρομο-επιστολές από την Εφορία
Επιστολές-βόμβες στέλνει και η Εφορία. Παραλήπτες τους είναι 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Πρόκειται για τα εκκαθαριστικά σημειώματα της περαίωσης που λαμβάνουν αυτές τις ημέρες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες που έχουν εκκρεμότητες με την Eφορία και καλούνται να «καθαρίσουν» οριστικά με τις φορολογικές αμαρτίες του παρελθόντος.
Ομως, «ραβασάκια» περαίωσης δεν φτάνουν μόνο σε όσους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στέλνει σημειώματα σε φορολογούμενους που έχουν κλείσει την επιχείρησή τους ή δεν ασκούν ελευθέριο επάγγελμα εδώ και πολλά χρόνια. Εκκαθαριστικά εστάλησαν ακόμη και σε φορολογούμενους που όχι μόνο δεν έχουν επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά έχουν πεθάνει.
Τις επιστολές-βόμβες της Εφορίας λαμβάνουν:
1 Φορολογούμενοι οι οποίοι την τελευταία δεκαετία είχαν μηδενικά εισοδήματα για ένα ή περισσότερα χρόνια. Οι φορολογούμενοι αυτοί, με το που ανοίγουν τον φάκελο της ΓΓΠΣ και βλέπουν το εκκαθαριστικό, κυριολεκτικά μένουν άφωνοι. Καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρου περαίωσης για να κλείσουν χρήσεις για τις οποίες δεν είχαν εισπράξει ούτε ένα ευρώ.
Σε περίπτωση αδράνειας, ο φόρος της περαίωσης ανέρχεται σε 500 ευρώ για κάθε χρήση. Το δίλημμα να αποδεχτούν ή όχι την περαίωση αντιμετωπίζουν κυρίως οι μισθωτοί που κάποια στιγμή στο παρελθόν έκαναν έναρξη εργασιών επαγγέλματος και χρησιμοποίησαν το δελτίο παροχής υπηρεσιών μία ή δύο φορές την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο δεν μπορούν να επιλέξουν να περαιώσουν μόνο τις χρήσεις για τις οποίες είχαν αποκτήσει εισόδημα, ακόμη και αν αυτές είναι συνεχόμενες, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι περαιώνονται συνεχόμενες χρήσεις, αρχής γενομένης από την πρώτη ανέλεγκτη χρήση.
Παράδειγμα
Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας έχει ανέλεγκτες τις χρήσεις 2000-2009 (οικονομικά έτη 2001-2010). Το 2003 και το 2004 είχε εισοδήματα 10.000 και 20.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ για τις υπόλοιπες χρήσεις είχε μηδενικά εισοδήματα, καθώς δεν είχε καμία συναλλαγή.
Ο φόρος περαίωσης ανέρχεται συνολικά σε 5.400 ευρώ:
1.400 ευρώ για τις χρήσεις 2003-2004 (700 ευρώ η κάθε χρήση) και
4.000 ευρώ για τις μηδενικές χρήσεις (500 ευρώ η κάθε μηδενική χρήση). Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος για να κλείσει τις χρήσεις 2003 και 2004 θα πρέπει υποχρεωτικά να περαιωθεί από την πρώτη ανέλεγκτη, δηλαδή, από το 2000 που ήταν σε αδράνεια. Δηλαδή, θα πρέπει να πληρώσει φόρο περαίωσης για τις χρήσεις 2000-2004 ή 2.900 ευρώ (1.500 ευρώ για την τριετία 2000-2003 που είχε μηδενικά εισοδήματα και 1.400 ευρώ για τη διετία 2003-2004 που είχε αποκτήσει εισοδήματα).
2 Χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν πάψει εδώ και πολλά χρόνια να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρων για να περαιώσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις των ανύπαρκτων πλέον επιχειρήσεών τους. Η ΓΓΠΣ δεν έχει ενημερωθεί ότι οι εν λόγω φορολογούμενοι έχουν κάνει παύση εργασιών εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τους θεωρεί ως «αδρανείς επιχειρήσεις». Για τον λόγο αυτό τους έχει χρεώσει για κάθε έτος με το ελάχιστο ποσό των 500 ευρώ, το οποίο προβλέπει ο νόμος για την περαίωση για όσους έχουν μηδενικό τζίρο.
3 Σημειώματα στέλνονται και σε φορολογουμένους που έχουν πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση φορολογούμενου που απεβίωσε το 2005 και ήταν άνεργος από το 1987. Στον πεθαμένο αυτό φορολογούμενο εστάλη εκκαθαριστικό περαίωσης με το οποίο καλείται να πληρώσει συνολικό ποσό φόρου 1.800 ευρώ για να περαιώσει τις ανέλεγκτες χρήσεις των ετών 2000-2005.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι
10 SOS για όσους λαμβάνουν «ραβασάκι»
Οι επιτηδευματίες και ελεύθεροι που λαμβάνουν εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1 Εχουν δύο επιλογές:
- να αγνοήσουν το ειδοποιητήριο με το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με τον τακτικό έλεγχο της Εφορίας ή
- να αποδεχτούν την περαίωση, πληρώνοντας στην τράπεζα την προκαταβολή 20% του φόρου περαίωσης ή ολόκληρο το ποσό.
2 Τα εκκαθαριστικά αφορούν όλες τις ανέλεγκτες χρήσεις από το 2000 έως και το 2009. Εξαιρούνται όσοι έχουν προβεί σε αυτοπεραίωση και δεν έχουν ενταχθεί στο δείγμα ελέγχου μέχρι τη χρήση 2007 (οικονομικό έτος 2008).
3 Για κάθε χρήση, ανεξαρτήτως ακαθάριστων εσόδων, υπάρχει ελάχιστο ποσό καταβολής που κυμαίνεται από 300 έως 700 ευρώ για τις επιχειρήσεις, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων και από 700 έως 1.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Για χρήσεις με μηδενικό τζίρο, ο ελάχιστος φόρος είναι 500 ευρώ. Για τις χρήσεις 2008 και 2009 (οικ. έτη 2009 και 2010) που έχουν αυτοπεραιωθεί, ο φόρος της περαίωσης περιορίζεται στο 1/2 του ελάχιστου φόρου.
4 Ελέγξτε προσεκτικά την ορθότητα των στοιχείων του εκκαθαριστικού, μόλις το παραλάβετε και πιο συγκεκριμένα τα εξής στοιχεία:
Τα ανέλεγκτα οικονομικά έτη που αναγράφονται.
Τη νομική μορφή του επιτηδευματία και την κατηγορία Βιβλίων ΚΒΣ.
Τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα.
Το ποσό του φόρου περαίωσης κατά οικονομικό έτος.
Το σύνολο της οφειλής κατά οικονομικό έτος.
5 Οποιος συμφωνεί με το εκκαθαριστικό, μπορεί να περαιώσει επιλεκτικά όσα οικονομικά έτη αποφασίσει, με την προϋπόθεση ότι αφορούν συνεχόμενες ανέλεγκτες χρήσεις, αρχής γενομένης από την πρώτη ανέλεγκτη χρήση.
6 Με την εξόφληση της προκαταβολής 20%, ο φορολογούμενος αυτομάτως αποδέχεται τα στοιχεία του εκκαθαριστικού σημειώματος.
7 Η προθεσμία αποδοχής της ρύθμισης εκπνέει στις 18 Νοεμβρίου 2010 και γίνεται σε οποιαδήποτε τράπεζα. Δηλαδή, δεν είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη σας την προθεσμία που αναγράφεται στο σημείωμα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να δώσει παράταση.
8 Εφόσον το ποσό που απομένει μετά την προκαταβολή εξοφληθεί μέσα στον χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση 10% επ’ αυτού.
9 Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, δηλαδή τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την αποδοχή της ρύθμισης που περιλαμβάνεται στο εκκαθαριστικό.
10 Εάν ο φορολογούμενος δεν συμφωνεί με τα ποσά του εκκαθαριστικού, απευθύνεται στην αρμόδια ΔΟΥ, πριν να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε καταβολή. Εφόσον επέλθουν μεταβολές στο εκκαθαριστικό από τη ΔΟΥ και ο φορολογούμενος συμφωνήσει με τις μεταβολές, η πληρωμή της προκαταβολής πρέπει να γίνει μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2010 και γίνεται στην αρμόδια ΔΟΥ.
Υπ. Οικονομικών
"Εξηγήσεις" για τα λάθη της περαίωσης
Σε πολλά σημειώματα της περαίωσης υπάρχουν και άλλα λάθη, όπως:
Εχουν σταλεί σημειώματα στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται όλες οι ανέλεγκτες χρήσεις στην περαίωση. Στα εκκαθαριστικά αυτά αναγράφονται φόροι για λιγότερο αριθμό εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων από αυτές που έχουν στην πραγματικότητα οι φορολογούμενοι.
Σε άλλα σημειώματα δεν αναγνωρίζεται ότι ορισμένες χρήσεις έχουν περαιωθεί με τακτικό έλεγχο ή με τη διαδικασία της «αυτοπεραίωσης», με αποτέλεσμα να ζητείται από τον φορολογούμενο να ξαναπληρώσει για να περαιώσει.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα λάθη που εντοπίστηκαν στα «ραβασάκια» της περαίωσης οφείλονται:
Στον μεγάλο όγκο φορολογικών δεδομένων που είχε να επεξεργαστεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αφού η ρύθμιση αφορά περισσότερες από 4 εκατομμύρια ανέλεγκτες χρήσεις.
Σε στοιχεία-πληροφορίες που λείπουν από το μηχανογραφικό σύστημα. Για παράδειγμα, εάν δεν έχει δηλωθεί ο θάνατος συγγενούς, το μηχανογραφικό σύστημα δεν τον εξαιρεί και θα εκδοθεί εκκαθαριστικό στο όνομα του θανόντος. Αν έχει γίνει δήλωση του θανάτου, αλλά δεν έχει γίνει αποποίηση, το μηχανογραφικό σύστημα δεν εξαιρεί και θα εκδοθεί εκκαθαριστικό το οποίο αποστέλλεται στους κληρονόμους. Εάν δεν έχει γίνει διακοπή εργασιών και κλείσιμο βιβλίων στη ΔΟΥ, το μηχανογραφικό σύστημα θα εκδώσει εκκαθαριστικό σημείωμα, εφόσον η επιχείρηση θεωρείται ότι εξακολουθεί να είναι φορολογικά ενεργή. Εάν έχει γίνει διακοπή εργασιών, αλλά οι χρήσεις δεν έχουν ελεγχθεί από την Εφορία, το μηχανογραφικό σύστημα θα εκδώσει εκκαθαριστικό σημείωμα για τις μεσολαβούσες χρήσεις μέχρι το έτος της διακοπής. Σε κάθε περίπτωση η υπαγωγή στη ρύθμιση αφορά τις ανέλεγκτες χρήσεις για τις οποίες θεωρείται φορολογικά ανενεργή μια επιχείρηση.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Σύνταξη με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους
Τη διατήρηση του δικαιώματος συνταξιοδότησης με 37 έτη εργασίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας για όσους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί) συμπληρώνουν έως τα τέλη του 2010 τα 35 έτη εργασίας και ασφάλισης, σχεδιάζει να νομοθετήσει πριν από το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση.
Τη νέα ρύθμιση-τροποποίηση διάταξης του νόμου Λοβέρδου που καταργούσε, με τη λήξη του 2010, τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 37 έτη εργασίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει το υπουργείο Εργασίας σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των Ταμείων αλλά και με το υπουργείο Οικονομικών (για το δημοσιονομικό σκέλος).
Η αλλαγή θα γίνει έτσι ώστε να «θεραπευτεί» η αδικία που προκαλεί ο ασφαλιστικός νόμος «φορτώνοντας» εμμέσως με 1 - 2 επιπλέον χρόνια εργασίας (μέσω της πρόβλεψης ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση) άτομα τα οποία εργάζονται από νεαρή ηλικία και με διαφορά ακόμη και 1 μήνα θα έχαναν από την 1/1/2011 το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας.
Η «αποκατάσταση» της αδικίας θα γίνει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, με τροπολογία την οποία πρόκειται να συμπεριλάβει η ηγεσία του υπουργείου σε νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (θα κατατεθεί στη Βουλή προς τα τέλη Νοεμβρίου).
Ποιοί ωφελούνται
Όπως εξηγεί στην «Η» ο δικηγόρος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης Διον. Ρίζος, στην 37ετία δεν υπολογίζονται χρόνια ασφάλισης που έχουν διανυθεί διαδοχικά σε διαφορετικά ταμεία (π.χ. μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων) ούτε και η αναγνώριση του χρόνου του στρατού. Η διατήρηση της δυνατότητας συνταξιοδότησης με 37έτη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας «ευνοεί» ειδικότερα:
Ασφαλισμένους στο ΙΚΑ που με 35 χρόνια ασφάλισης φέτος θα έπρεπε να έχουν την ηλικία των 58 ετών και 36 χρόνια ασφάλισης το 2011 για να συνταξιοδοτηθούν και 37 έτη εργασίας και ηλικία 59 ετών το 2012.
Ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και στο Ταμείο των επιστημόνων (γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους) που, από το νέο έτος, δεν θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν αν δεν είχαν συμπληρώσει την ηλικία των 60 ετών.
Εξαιρέσεις
Το μέτρο δεν θα αφορά φυσικά ασφαλισμένους σε ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών, Τύπου) πριν από το 1983 που με το νόμο Λοβέρδου διατηρούν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Με άλλες τροπολογίες που θα κατατεθούν στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ, η κυβέρνηση θα «διορθώσει» και άλλες διατάξεις που έχουν ψηφιστεί όπως την (αδικαιολόγητη) περικοπή του δώρου Χριστουγέννων από τους παραπληγικούς και την υποχρεωτική επέκταση και στους συνταξιούχους του Δημοσίου του νόμου Λοβέρδου για τους περιορισμούς που ισχύουν για την απασχόληση των συνταξιούχων όλων των άλλων ταμείων.
Οι ωφελούμενοι από το μέτρο
Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ που με 35 χρόνια ασφάλισης φέτος θα έπρεπε να έχουν την ηλικία των 58 ετών και 36 χρόνια ασφάλισης το 2011 για να συνταξιοδοτηθούν και 37 έτη εργασίας και ηλικία 59 ετών το 2012.
Ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και στο Ταμείο των επιστημόνων (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι) που, από το νέο έτος, δεν θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν αν δεν είχαν συμπληρώσει την ηλικία των 60 ετών.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ανάσα για µητέρες µε ανήλικα
syntaksi_mhterwv_anhlikwnΔιατηρούν το δικαίωµα συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ γυναίκες µε ανήλικα παιδιά (στα 55 για πλήρη και στα 50 µε µειωµένη, αντί για τα 65 και 60), εφόσον µέχρι τις 31/12/2010 συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις (5.500
ηµέρες ασφάλισης), ανεξάρτητα αν έχουν και σήµερα ανήλικο παιδί.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουµάνης απαντώντας σε ερώτηση του ΙΚΑ σχετικά µε την εφαρµογή των διατάξεων του άρθρου 10, παρ. 17, του Ν. 3863/2010 για τις ασφαλισµένες του Ιδρύµατος διευκρινίζει σε εγκύκλιό του ότι οι µητέρες ανηλίκων που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις πρόωρης συνταξιοδότησης (5.500 ένσηµα και ανήλικο παιδί) µέχρι τις 31/12/2010 δεν χάνουν το δικαίωµα της πρόωρης συνταξιοδότησης από 1/1/2011 – που αρχίζει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας – ανεξάρτητα µε τη χρονική στιγµή που συµπλήρωσαν σωρευτικά τις προϋποθέσεις, ακόµη και αν η χρονική στιγµή ανατρέχει πολύ πριν από την ηµεροµηνία της έναρξης της ισχύος του νόµου. Οσες ασφαλισµένες, λοιπόν, συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις µέχρι τις 31/12/2010 συνταξιοδοτούνται οποτεδήποτε καταθέσουν αίτηση, µε τα όρια ηλικίας που ισχύουν µέχρι την ηµεροµηνία αυτή και που είναι τα 50 χρόνια για µειωµένη σύνταξη και τα 55 για πλήρη – και µάλιστα χωρίς να εξετάζεται αν κατά τη συµπλήρωση των ορίων ηλικίας συνέτρεχε ή όχι η ανηλικότητα του παιδιού.
Θεµελίωση δικαιώµατος
Ερµηνεύοντας το πνεύµα του νόµου η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι µε τον νέο ασφαλιστικό νόµο εισάγεται για πρώτη φορά για τους ασφαλισµένους/ες στο ΙΚΑ η έννοια της κατοχύρωσης - θεµελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώµατος. Οι προϋποθέσεις της συνταξιοδότησης οριοθετούνται ανάλογα µε τη συνταξιοδοτική διάταξη της οποίας κάνει χρήση ο ασφαλισµένος και τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα λάβει τη σύνταξη, ανεξάρτητα από τον χρόνο κατά τον οποίο θα ασκήσει το δικαίωµά του αυτό, και σε οποιαδήποτε περίπτωση η θεµελίωση του δικαιώµατος δεν σχετίζεται µε τον χρόνο έναρξης της καταβολής της σύνταξης.
Στα 37 χωρίς όριο
Εξάλλου, µε τροπολογία την οποία πρόκειται να συµπεριλάβει η ηγεσία του υπουργείου σε νοµοσχέδιο για το Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας (εντός του Νοεµβρίου) θα υπάρξει τροποποίηση διάταξης του νόµου Λοβέρδου που καταργούσε, µε τη λήξη του 2010, τη δυνατότητα συνταξιοδότησης µε 37 έτη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Η αλλαγή θα γίνει έτσι ώστε να εξαλειφθεί η αδικία που προκαλεί ο ασφαλιστικός νόµος «φορτώνοντας» εµµέσως µε 1–2 επιπλέον χρόνια εργασίας (µέσω της πρόβλεψης ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση) άτοµα τα οποία εργάζονται από νεαρή ηλικία και µε διαφορά ακόµη και ενός µηνός θα έχαναν, από 1/1/2011, το δικαίωµα να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας.
Αυτό σηµαίνει ότι θα υπάρξει η διατήρηση του δικαιώµατος συνταξιοδότησης µε 37 έτη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας για όσους ασφαλισµένους στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ (δικηγόροι, µηχανικοί, γιατροί) συµπληρώνουν έως τα τέλη του 2010 τα 35 έτη εργασίας και ασφάλισης.
Επανέρχονται τα δώρα
Με άλλες νοµοθετικές ρυθµίσεις αναµένεται να «επανέλθουν» τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδοµα αδείας στους παραπληγικούς συνταξιούχους, που κόπηκαν λόγω του Μνηµονίου, ενώ θα υπάρξει και διευθέτηση του θέµατος που έχει δηµιουργηθεί µε τη µη διακοπή των συντάξεων των πολιτικών συνταξιούχων που εργάζονται και λαµβάνουν σύνταξη εξ ιδίου δικαιώµατος και σύνταξη χηρείας.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Σπίτι: Συμφωνία κυβέρνησης-κατασκευαστών για ανακαίνιση με έκπτωση 25%
Πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες και εμπορικές επιχειρήσεις με στόχο την εξοικονόμηση 9 δις. ευρώ, μέχρι το 2020 ανακοίνωσαν την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη σε εκδήλωση του υπουργείου για την παρουσίαση του προγράμματος «Χτίζοντας το μέλλον». Συγκεκριμένα μέσα από δράσεις  θα πραγματοποιηθούν 3.100.000 ενεργειακές παρεμβάσεις σε μονοκατοικίες, διαμερίσματα και εμπορικά καταστήματα με εκπτώσεις τουλάχιστον 25% στις τιμές των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Το πρόγραμμα προβλέπει την συμφωνία ανάμεσα σε επιχειρηματίες του κατασκευαστικού κλάδου και της κυβέρνησης για εκπτώσεις τουλάχιστον 25% σε παρεμβάσεις που αφορούν σε αντικατάσταση κουφωμάτων, αλουμινίων, και υαλοπινάκων, στην τοποθέτηση ηλιακών θερμοσύφωνων αλλά και στην τοποθέτηση μόνωσης.
Όπως είπε η υπουργός Περιβάλλοντος, το πρόγραμμα αναβάθμισης του κτιριακού τομέα περιλαμβάνει δράσεις το 2011-2012 σε τρία επίπεδα:
-          Προκήρυξη εκδήλωσης συμμετοχής για παρεμβάσης εξοικονόμησης ενέργειας για 130.000 κατοικίες και 24.000 εμπορικά κτίρια.
-          Επιδεικτικές και πιλοτικές δράσεις σε έργα μεγάλης κλίμακας προιόντων και τεχνολογιών υψηλής ενεργειακής και περιβαλλοντικής απόδοσης.
-          Δράσεις συντονισμένης βιομηχανικής και ακαδημαϊκής έρευνας για την άναπτυξη καινοτόμων βιομηχανικών προιόντων υψηλής ενεργειακής και περιβαλλοντικής απόδοσης.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν την μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη. «Για παράδειγμα ενώ έχουμε το ίδιο κλίμα έχουμε σχεδόν 30 % μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας από την Ισπανία ή 50 % σε σχέση με την Πορτογαλία και διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες της Σκανδιναβίας».
«Συνδυάζουμε την προστασία του περιβάλλοντος με άλλη αναπτυξιακή λογική, που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση πόρων, επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας. Ο τομέας των κατασκευών και των κτιρίων δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση καθώς αποτελεί σημαντικό τμήμα της οικονομίας, και είναι υπεύθυνος για πάνω από το 50 % των επενδύσεων στη χώρα. Οι επενδύσεις στην κατασκευή νέων κτιρίων είναι σε πολύ περιορισμένο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν, στόχος είναι να αναβαθμίσουμε την υπάρχουσα υποδομή.»
Το πρόγραμμα χτίζοντας το μέλλον είναι το μεγαλύτερο και το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα επέμβασης στα κτίρια σε ολόκληρη την Ευρώπη, με δυνατότητα συμμετοχής όλων των πολιτών και με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, να μειωθεί το κόστος διαβίωσης, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι το ενεργειακό κόστος είναι μεγαλύτερο για τα χαμηλά εισοδήματα, καθώς μόνο το 8 % των φτωχών νοικοκυριών ζουν σε κτίρια με μόνωση έναντι 64 % στα υψηλότερα εισοδήματα. Τα φτωχά νοικοκυριά πληρώνουν 127 % παραπάνω για θέρμανση (κόστος θέρμανσης ανά μονάδα επιφάνειας) σε σχέση με τα υψηλότερα εισοδήματα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Παράταση στην αποπληρωμή
«Η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι ξεκάθαρη: είναι κάθετα εναντίον». Τα παραπάνω τόνισαν πηγές που έχουν σχέση με το ΔΝΤ και θύμισαν ότι ο γενικός διευθυντής Ντομινίκ Στρος - Καν έχει τοποθετηθεί και δημόσια επί του θέματος, ενώ εξήγησε την άποψή του και στη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τον Σεπτέμβριο στο Οσλο και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου τον Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον.
Στο Ταμείο θεωρούν ότι «δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει σήμερα με βεβαιότητα ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας όπως θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι βιώσιμο (sustainable)». Ανέφεραν και τα εξής: «Με άλλα λόγια, χώρες με υψηλό χρέος όπως ο Λίβανος απέφυγαν την αναδιάρθρωση. Ολα εξαρτώνται λοιπόν από το εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να υλοποιήσει το πρόγραμμα και συγκεκριμένα από το αν θα πετύχει την πραγματοποίηση πρωτογενών πλεονασμάτων και ρυθμών ανάπτυξης όπως προβλέπονται στο μνημόνιο. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η συνέχιση της προσπάθειας για την απρόσκοπτη υλοποίηση των στόχων του μνημονίου», υποστήριξαν οι πηγές.
Στο Ταμείο υπενθυμίζουν επίσης ότι «σε πρόσφατη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε και στην Ελλάδα, τα στελέχη της Διεύθυνσης Φορολογικών Θεμάτων του ΔΝΤ καταρρίπτουν επιστημονικά το σενάριο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους των νότιων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας» - πρόκειται για τη γνωστή έκθεση Κοταρέλι.
Τα στελέχη του ΔΝΤ θυμίζουν ακόμα ότι ο κ. Στρος - Καν έχει τοποθετηθεί επίσης με σαφήνεια για το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του. Στη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών στο περιθώριο της συνόδου του Ταμείου την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου ο επικεφαλής του ΔΝΤ εξήγησε το σχέδιό του για την επιμήκυνση εφόσον αυτή χρειαστεί. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στις αρχές του καλοκαιριού όταν θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επιτυχία ή όχι του Προγράμματος Σταθερότητας. Προς το παρόν εκφράζονται αμφιβολίες για το ελληνικό πακέτο καθώς στο Ταμείο προβληματίζονται πολύ με την εκλογολογία που αναπτύχθηκε, ενώ εντοπίζουν μία διστακτικότητα για «να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο» σε θέματα όπως τα κλειστά επαγγέλματα, οι δαπάνες στα νοσοκομεία και την τοπική αυτοδιοίκηση και η εξυγίανση των ΔΕΚΟ.
Εάν επικρατήσει το σενάριο της επιμήκυνσης, πιστεύεται ότι αυτό θα κλειδώσει για άλλα πέντε χρόνια (από τρία) με επιτόκιο της τάξης του 3 με 3,15% (αυξημένο κατά 0,4-0,7%).
Μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Στρος - Καν είχε δηλώσει στο Bloomberg ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προωθήσει την ιδέα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του ελληνικού χρέους λέγοντας ότι «αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να κάνουν κάτι, θα κάνουμε σίγουρα το ίδιο». Ο επικεφαλής του Ταμείου είχε δηλώσει ότι «θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας» εάν χρειαστεί η επιμήκυνση. Επίσης είχε απονείμει εύσημα στην Αθήνα λέγοντας πως «κάνει ακριβώς ό,τι χρειάζεται» για να περιορίσει τις δαπάνες και να επιτύχει τους στόχους που τέθηκαν ως όροι για τη βοήθεια.
Μετά τις δηλώσεις του κ. Στρος - Καν, η εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου Σιμονέτα Ναρντίν είχε διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει «συγκεκριμένο σχέδιο» αλλαγής του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης του ελληνικού δανείου καθώς όπως είχε πει είναι πιθανό «η Ελλάδα να είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις ανάγκες χρηματοδότησής της το 2012 από τις αγορές, όπως ήταν ο σχεδιασμός όταν εγκρίθηκε το πρόγραμμα στήριξης τον περασμένο Μάιο».
Η κ. Ναρντίν πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε πως οι αγορές ανησυχούν για το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των επίσημων δανείων και αν οι ανησυχίες αυτές παραταθούν, οι επιλογές του Ταμείου περιλαμβάνουν την παράταση της περιόδου αποπληρωμής, την αντικατάσταση πιο βραχυπρόθεσμων με πιο μακροπρόθεσμα δάνεια και τη συμφωνία νέου προγράμματος, όταν το παρόν ολοκληρωθεί».
Λ. Κατσέλη
«Η επιμήκυνση θα απελευθερώσει πόρους»
«Θα είναι καλό να επιτύχουμε μια διαπραγμάτευση για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου της τρόικας», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη προσθέτοντας ότι «κάθε επιμήκυνση είναι καλή, καθώς θα απελευθερώσει πόρους για την ανάπτυξη». Η υπουργός Εργασίας κ. Κατσέλη σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Channel 9 και στον Γιώργο Δημητρομανωλάκη αναφέρθηκε και στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής λέγοντας ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό κλίμα, γιατί αλλιώς το όποιο δίλημμα θα υπάρχει για τις αγορές την επομένη των εκλογών. «Δεν μπορούμε να έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που θα αμφισβητεί την κυβέρνηση την επόμενη μέρα», σημείωσε.
ΠΗΓΗ: Εθνος
Καταφθάνουν τα τέλη κυκλοφορίας
Τα ειδοποιητήρια στους κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσικλετών για την πληρωμή των νέων τελών κυκλοφορίας του 2011 θα αρχίσει να ταχυδρομεί τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών.
Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για να προμηθευτούν το ειδικό σήμα. Η προμήθεια του σήματος γίνεται από τις τράπεζες, το διαδίκτυο και από τις εφορίες (με προσκόμιση της άδειας κυκλοφορίας) στην περίπτωση που ο κάτοχος του οχήματος δεν λάβει ειδοποιητήριο ή το έχει χάσει ή σε αυτό αναγράφονται λανθασμένα στοιχεία.
Το υπουργείο Οικονομικών με χθεσινή του εγκύκλιο παρέχει διευκρινίσεις για το πώς διαμορφώνονται τα νέα τέλη κυκλοφορίας και υπογραμμίζει ότι για όλα τα οχήματα που θα ταξινομηθούν από 1η Νοεμβρίου 2010 τα νέα «πράσινα» τέλη θα συνδέονται αποκλειστικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ για τα επιβατικά Ι.Χ. που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά έως την 31η Οκτωβρίου 2010 και τις δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα τα τέλη καθορίζονται ανάλογα με τον κυλινδρισμό του κινητήρα.
Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται πρόστιμο 30 ευρώ και χορηγείται νέο σήμα χωρίς άλλη επιβάρυνση, ενώ στην περίπτωση εκπρόθεσμης αγοράς το πρόστιμο είναι ισόποσο με την αξία του σήματος.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Εισέπραττε ΕΚΑΣ με εισόδημα 496.000 ευρώ!
Τους πρώτους συνταξιούχους - εισοδηματίες που εισπράττουν το ΕΚΑΣ των? χαμηλοσυνταξιούχων, αν και έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ εντόπισε το Κέντρο Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων.
Οπως αποκάλυψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης εντοπίστηκαν 32 συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ που εισπράττουν κανονικά το ΕΚΑΣ.
Τα εισοδήματά τους προέρχονται από τόκους καταθέσεων και, όπως είπε, δεν εμφανίζονταν στο φορολογητέο εισόδημά τους. Με τον ίδιο τρόπο και από διασταυρώσεις στοιχείων που ξεκίνησαν και θα ενταθούν, εντοπίστηκαν, ακόμη, συνταξιούχος - επιδοματούχος του ΕΚΑΣ με ετήσιο εισόδημα 496.000 ευρώ καθώς και διπλοσυνταξιούχοι που εισπράττουν δύο φορές το ΕΚΑΣ.
Εσοδα
Τα επιδόματα που παράνομα καταβάλλονται, σε κάθε περίπτωση, θα επιστραφούν ενώ οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλα τα ταμεία τα οποία καλούνται να αυξήσουν τα έσοδά τους και να περιορίσουν τις δαπάνες. Ηδη στον ΟΑΕΕ, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η μηνιαία δαπάνη με αναγωγή, φαίνεται ότι έχει μειωθεί κατά 50%, στα 12 εκατ. ευρώ έναντι 25 εκατ. ευρώ.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένει, έως το τέλος του χρόνου, επιπλέον έσοδα 410 εκατ. ευρώ από τις καταβολές δόσεων έναντι ρυθμίσεων χρεών που έχουν γίνει και, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, έφτασαν το 1,7 δισ. ευρώ.
Για 1.100 μεγαλο-οφειλέτες που χρωστούν συνολικά 2,5 δισ. ευρώ (και ο καθένας οφείλει πάνω από 300.000 ευρώ) θα γίνουν ειδικές διευκολύνσεις από την ειδική επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί και θα αρχίσει να λειτουργεί με βάση ειδικό πλαίσιο κανόνων και διαφάνειας.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Οι τοκογλύφοι επέστρεψαν... στην αγορά αυτοκινήτου
Στην τοκογλυφική μέθοδο των γραμματίων εξαναγκάζονται οι αγοραστές αυτοκινήτου ελλείψει ρευστού και αδυναμίας τραπεζικής χρηματοδότησης. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το "Εθνος" είναι συγκλονιστικά και αποκαλύπτουν ότι η παραοικονομία σε μια ήδη καταβαραθρωμένη αγορά (σ.σ.: πτώση τζίρου έως και 70%), «ανθεί», αναβιώνοντας τις τριτοκοσμικές συνθήκες της δεκαετίας του ‘80, όταν η τοκογλυφία στην εμπορία των ΙΧ είχε αναχθεί σε επιστήμη...
Οι τοκογλύφοι που είχαν εξαφανιστεί από την επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας τα τελευταία χρόνια, όταν οι τραπεζικοί κρουνοί του χρήματος ήταν ανοικτοί, βρίσκουν και πάλι πεδίον δράσης λαμπρό. Και δεν είναι μόνο οι υποψήφιοι αγοραστές μεταχειρισμένων ΙΧ που εξαναγκάζονται να υποκύψουν σε ετήσια επιτόκια της τάξης 25-30%, αλλά και οι ίδιοι οι έμποροι. Προκειμένου να καλύψουν τις ταμειακές ανάγκες της επιχείρησης καταφεύγουν στους τοκογλύφους αποδεχόμενοι τους ίδιους επαίσχυντους όρους...
«Τα επιτόκια αυτά μπορεί να ακούγονται υπερβολικά, αλλά το ίδιο δεν κάνει και το κράτος για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο που επιβάλλει μηνιαίο τόκο 5,7%...;» θα μας πει, υπό τον όρο της ανωνυμίας, γνωστός έμπορος αυτοκινήτων και συνεχίζει:
Εκπέμπουν SOS
«Είναι υψηλό το ρίσκο που παίρνουμε με τις συναλλαγματικές, αλλά πρέπει να πουλήσουμε αυτοκίνητα για να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις μας. Δεν είναι μόνο οι αγοραστές, αλλά και κάποιοι από εμάς που αναγκαζόμαστε να δανειστούμε με τέτοια επιτόκια» για να καταλήξει: «για να μην μείνουμε από ρευστό, αναγκαζόμαστε να προεισπράξουμε τις συναλλαγματικές που έχουμε στα χέρια μας από τοκογλύφους που μας παρακρατούν το 20-25%. Το πρόβλημα στην αγορά είναι μεγάλο. Εκπέμπουμε SOS προς κάθε κατεύθυνση».
Θύματα, όσοι αδυνατούν τραπεζικού δανεισμού κουβαλώντας «βάρη» από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια κ.λπ., αλλά και οι αλλοδαποί, στους οποίους έτσι και αλλιώς οι τράπεζες έχουν κλείσει την πόρτα. Το ιδιωτικό συμφωνητικό που δημοσιεύει η «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» σήμερα, αναφέρεται σε περίπτωση αλλοδαπού που αγόρασε ένα αυτοκίνητο Jeep Chero­kee με συμφωνημένη επισήμως αξία 12.500 ευρώ.
Ο αγοραστής βάσει συμφωνητικού φαίνεται να έχει καταβάλει ως προκαταβολή 7.000 ευρώ και να έχει υπογράψει για το υπολειπόμενο ποσό των 5.500 ευρώ, 10 συναλλαγματικές των 550 ευρώ.
Οπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Ο αγοραστής έχει δώσει άλλα... 3.500 ευρώ, που δεν φαίνονται πουθενά, καθώς η πραγματική αξία που πουλήθηκε το αυτοκίνητο ήταν στα 16.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, τα «μαύρα» 3.500 ευρώ στο μεγαλύτερο μέρος τους αντιστοιχούν στους τόκους του υπολειπόμενου ποσού, αλλά και στο κέρδος του εμπόρου!
Υπολογίζεται ότι οι αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων ΙΧ μέσω γραμματίων ξεπερνά ακόμη και το 30% επί του συνόλου και σε απόλυτους αριθμούς για το λεκανοπέδιο Αττικής φθάνει τα 2.000 αυτοκίνητα τον μήνα.
Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, η παραοικονομία ανθεί στις εμπορίες των δυτικών προαστίων, όπου υπάρχουν αναφορές ακόμη και για γκανγκστερικές μεθόδους αγοραπωλησιών.
Χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε περίπτωση όπου γνωστός έμπορος στην υπογραφή του συμφωνητικού με τον πελάτη προτάσσει τους δύο «φουσκωτούς», απειλώντας τον πως, εάν δεν είναι συνεπής με την αποπληρωμή των συναλλαγματικών, οι... υπάλληλοί του θα αναλάβουν την είσπραξη. Και ο νοών νοείτω...
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
30% επιτόκιο, 7 εκ. το μαύρο χρήμα μόνο στην Αττική
Σε επτά εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα χρήματα που αλλάζουν χέρια κάτω από το τραπέζι στις αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται με γραμμάτια στην Αττική. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, τα δημόσια ταμεία χάνουν έναν ποσό της τάξης των 1,7 εκατ. ευρώ από τη μη καταβολή ΦΠΑ τόκων (23%), ενώ πολύ περισσότερα είναι τα χρήματα από τη απόκρυψη εσόδων των επιχειρήσεων, που υπολογίζεται σε τουλάχι­στον 2,5 εκατομμύρια ευρώ... Κερδισμένοι φυσικά οι τοκογλύφοι, και όσοι έμποροι αυτοκινήτων έχουν ρευστό και λειτουργούν τοκογλυφικά.
Ο συνήθης τρόπος που προτείνεται στους αγοραστές είναι η σύναψη συναλλαγματικών (έως 24) και η καταβολή ενός ποσού ως προκαταβολή (30%), όπως και η υπογραφή ενός συμφωνητικού μεταξύ των δύο μερών στο οποίο προβλέπεται η παρακράτηση της κυριότητας και οι υποχρεώσεις του αγοραστή.
Και εδώ αρχίζουν τα ωραία... Ο έμπορος απαιτεί από τον αγοραστή ένα επιτόκιο μεταξύ 25-30% για το υπολειπόμενο ποσό, το οποίο φυσικά δεν αναγράφεται πουθενά στο ιδιωτικό συμφωνητικό για ευνόητους λόγους.
Δεν καταβάλλεται ο ΦΠΑ των τόκων (23%) και ο έμπορος απαλλάσσεται καταβολής των αντιστοιχούντων φόρων (περίπου 30%) από τον τζίρο της επιχείρησης.
Σύμφωνα με Σύμφωνα με υπολογισμούς, το «μαύρο χρήμα» που ρέει κάτω από το τραπέζι των εμπόρων ξεπερνά τα 600.000 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή ετησίως πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ μόνο για την Αττική.
Το συμφω­νητικό αναφέρει τελική τιμή τα 12.000 ευρώ (7.000 προκαταβολή και 10 συναλλαγματικές των 550). Ο αγορα­στής όμως έχει δώσει άλλα 3.500 ευρώ που δεν φαίνονται πουθενά.
ΠΗΓΗ: Εθνος
Ετοιμάζονται πρόσθετα μέτρα το 2011
Το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής και η πρόοδος του μεταρρυθμιστικού έργου όπως περιγράφονται με ακρίβεια στο Μνημόνιο θα αποτελέσουν τα δύο βασικά κριτήρια αξιολόγησης για την έγκριση και εκταμίευση της τρίτης δόσης από το μηχανισμό στήριξης ύψους 9 δισ. ευρώ, η οποία σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα εκταμιευτεί εντός του Δεκεμβρίου. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για το οικονομικό επιτελεί το οποίο καλείται να δώσει εξετάσεις στις 15 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία καταφθάνει στην Αθήνα η τρόικα. Κι αυτό καθώς μετά τον έλεγχό της η τρόικα θα συντάξει την τριμηνιαία έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την εκταμίευση του δανείου. Επίσης, παρουσία της τρόικας θα «κλειδώσουν» και τα πρόσθετα μέτρα το 2011.
Αναλυτικά στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και αγοράς ενέργειας, κατάρτιση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, παρουσίαση αναλυτικού πλάνου αποκρατικοποιήσεων με ποσοτικούς στόχους) έχει γίνει προεργασία και υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου για να παρουσιαστούν τα τελικά σχέδια.
Παρεμβάσεις
Θεωρείται βέβαιο ότι η τρόικα θα πιέσει για πρόσθετα μέτρα στον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου προκειμένου να καλυφθεί του χρόνου το έδαφος που χάθηκε φέτος στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής. Έτσι εντός του επόμενου 15ημέρου το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει καταστρώσει σχέδια και πρόσθετες παρεμβάσεις τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και σε αυτό των δαπανών.
Ειδικότερα όσον αφορά στις αλλαγές που ετοιμάζονται στο ΦΠΑ, ο μεσαίος συντελεστής 11% θα ανέβει είτε στο 12% είτε στο 13% ενώ ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες που θεωρούνται «πολυτελείας» θα πάνε στο 23%. Αν η αύξηση είναι μία μονάδα, τα έσοδα υπολογίζονται στα 500 εκατ. ευρώ και θα φθάσουν το 1 δισ. ευρώ εφόσον τελικά επικρατήσει το σενάριο του 13%. Εξάλλου, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναζητούν κωδικούς δαπανών απ' όπου θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν κονδύλια. Παράλληλα, θα προχωρήσουν και οι διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να είναι θετική η αξιολόγηση της τρόικας, η οποία θα συντάξει τη νέα τριμηνιαία έκθεσή της.
Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με το Μνημόνιο, σχετίζονται μεταξύ των άλλων με την προετοιμασία του ενιαίου μισθολογίου το οποίο και θα επιφέρει μείωση αποδοχών σε μερίδα δημοσίων υπαλλήλων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την παρουσίαση αναλυτικού σχεδίου για την αγορά ενέργειας και την παρουσίαση αναλυτικών σχεδίων αποκρατικοποιήσεων με ημερομηνίες και ποσοτικούς στόχους για τα έσοδα.
Τέλος η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα πρέπει να ετοιμάσει έως την 1η Δεκεμβρίου ενδιάμεσες μακροχρόνιες προβλέψεις για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες έως το 2060 που θα καλύπτουν τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ , δημοσίων υπαλλήλων).
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Μάχη για τις αυξήσεις στα τσιγάρα
Μπρα ντε φερ ανάμεσα στην εγχώρια καπνοβιομηχανία και τις πολυεθνικές εταιρείες για τις αυξήσεις στα τσιγάρα, με τον ρόλο του διαμεσολαβητή να αναλαμβάνει ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, με στόχο να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η χθεσινή πολύωρη συνάντηση του υφυπουργού Δ. Κουσελά με τους εκπροσώπους των φορέων της αγοράς τσιγάρων δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Ο κ. Κουσελάς τούς ζήτησε να συμφωνήσουν στις επικείμενες αλλαγές της φορολόγησης, διότι σε άλλη περίπτωση θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Παράλληλα τους ανακοίνωσε ότι θα καθορίσει το περιθώριο κέρδους για τους περιπτερούχους. Το χθεσινό «τελεσίγραφο» του υφυπουργού Οικονομικών προς τις πολυεθνικές, την καπνοβιομηχανία και τους λιανοπωλητές θα λήξει στις 15 Νοεμβρίου.
Η πρόταση που καλούνται να συμφωνήσουν όλοι είναι η μείωση του αναλογικού φόρου στο 65% από 67% σήμερα, η αύξηση του πάγιου φόρου από το 10% στο 20% και η διατήρηση του ελάχιστου φόρου στο 75%. Ομως οι πολυεθνικές ζητούν να ανέλθει στο 90%.
Η αλλαγή του ελάχιστου φόρου είναι η «πέτρα» του σκανδάλου και στο σημείο αυτό διατυπώνεται η διαφωνία.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Καρέλιας» εξέφρασε αντιρρήσεις για την αλλαγή του ελάχιστου φόρου, αφού θα προκαλέσει την ανατίμηση των φθηνών τσιγάρων στα επίπεδα των 2,90 ευρώ το πακέτο από 2,40 σήμερα. Η εγχώρια βιομηχανία κατέχει σημαντικά μερίδια αγοράς στην κατηγορία και στην περίπτωση αύξησης της τιμής, θεωρεί ότι θα δεχθεί ισχυρό χτύπημα από τον ανταγωνισμό. Οι πολυεθνικές φαίνεται ότι θα βρουν κοινή γραμμή πλεύσης, αφού τα προϊόντα τους θα τοποθετηθούν σε τιμές που θα έχουν «απόσταση» ασφαλείας και έτσι δεν θα προκληθεί κύμα μετακίνησης πελατών από το ένα εμπορικό σήμα στο άλλο.
Μείωση πωλήσεων
Η αναμόρφωση της φορολογίας των τσιγάρων θεωρήθηκε επιβεβλημένη από το υπουργείο Οικονομικών, αφού οι τελευταίες τρεις αυξήσεις των φόρων δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα από πλευράς εσόδων. Αλλωστε οι πωλήσεις των τσιγάρων έχουν μειωθεί κατά 20%. Τα ακριβά σημείωσαν πτώση κατά 25% τους τελευταίους πέντε μήνες. Η άνοδος της τιμής των τσιγάρων με την αναμόρφωση των φόρων θεωρείται δεδομένη και τα ακριβά τσιγάρα θα φθάσουν τα 4 ευρώ το πακέτο. Πάντως, στελέχη των πολυεθνικών εταιρειών ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να θεσμοθετήσει περιθώριο κέρδους για τους λιανοπωλητές και κάνουν λόγο για «μπλόφα» του υπουργείου, η οποία δεν θα περάσει.
Η τελική ρύθμιση θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τον προϋπολογισμό του 2011, δηλαδή μεταξύ 20-25 Νοεμβρίου.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Ποιοι Δήμοι απειλούνται με χρεοκοπία
Θύελλα αντιδράσεων (ακόμα και σε κυβερνητικά χείλη ενόψει εκλογών) ξεσήκωσαν οι προτάσεις του προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου.
Μίλησε για περικοπές στα ΚΑΠΗ (όπως εκδρομές και δωρεάν διακοπές για μια 5ετία), κλείσιμο δημοτικών ΜΜΕ και συγχώνευση καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης με εκατοντάδες δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικούς που εργάζονται εκεί, περικοπές στα ΤΕΙ, αύξηση εισιτηρίων του ΟΑΣΑ, μέχρι και μείωση των δαπανών για τη μεταφορά των μαθητών στην περιφέρεια.
Μερικά από αυτά αποτελούν δείγμα τι σημαίνει χρεοκοπημένοι δήμοι, εγκλωβισμένοι στη θηλιά του τραπεζικού δανεισμού εξαιτίας των περικοπών. 'Η αλλιώς της στάσης πληρωμών που κήρυξε το δημόσιο στην τοπική αυτοδιοίκηση (όπως και στις συγκοινωνίες), προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, στους κερδοσκόπους-δανειστές του.
Οι ειδήσεις για τα κλεισίματα παιδικών, βρεφονηπιακών, σταθμών (ή έστω για το χαράτσι στην εξυπηρέτηση χιλιάδων οικογενειών), μαζί με τα χρέη που πνίγουν τους δήμους, το ψαλίδισμα στους υπαλλήλους και τη διάλυση υπηρεσιών που αφορούν τη ζωή των ανθρώπων στις γειτονιές, έχουν την τιμητική τους ενόψει των δημοτικών εκλογών.
Εκλογές με κεντρικό πολιτικό μήνυμα πλέον και μέσα από τα πρωθυπουργικά χείλη στη διακαναλική συνέντευξη που προκάλεσε ντόρο.
Μια κατάσταση που θυμίζει την περσινή φάση των κοινοβουλευτικών εκλογών, με αλλαγή ρόλων. Οταν, δηλαδή, ο Κ.Καραμανλής ομολογούσε ανοιχτά την πολιτική χρεοκοπία της κυβέρνησής του (μαζί με την οικονομική) με την αξιωματική αντιπολίτευση (Γ. Παπανδρέου τότε) να αρνείται να στοιχιστεί μαζί του όπως κάνει τώρα ο Σαμαράς. Τότε, ο Καραμανλής έφυγε. Τώρα ο Παπανδρέου το θέτει ως δίλημμα: Να μείνω με το Μνημόνιο ή να φύγω; Και τον Σαμαρά να τρώει τα νύχια του...
Κι αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον, σήμερα, που η οικονομική κρίση διεθνώς παραμένει, απλώνοντας τα πλοκάμια της πολιτικής κρίσης στην Ευρώπη, από την απεργιακή Γαλλία του Σαρκοζί και την ασταθή κοινοβουλευτικά κυβέρνηση Σοάρες στην Πορτογαλία, έως την Ισπανία, την Ιρλανδία ακόμα και την Γερμανία της παραπαίουσας στις δημοσκοπήσεις Μέρκελ.
Τι σημαίνει χρεοκοπημένοι δήμοι και περιφέρειες;
Αυτές οι αποτυχίες της διεθνούς οικονομικής κρίσης (και στην ελληνική βερσιόν της) που χτύπησαν την κυβέρνηση Καραμανλή, μαζί με τη γενικευμένη κοινωνική κατακραυγή (από τις απεργίες για το ασφαλιστικό και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις για το άρθρο 16, έως τη δολοφονία Γρηγορόπουλου), χτυπούν διπλά τώρα και την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Αυτά τα αδιέξοδα έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Κι αυτή η εικόνα, δεν είναι μόνο ελληνική.
Τα παραδείγματα της γαλλικής πόλης Σεντ Ετιέν, και της γερμανικής Πφορτζχάιμ έχουν να πουν πολλά, ενώ ακόμα και η Morgan Stanley μαζί με την Standard & Poor΄s ασχολούνται εκτενώς σε εκθέσεις τους με τη χρηματοοικονομική κατάσταση των δήμων και των τοπικών αρχών στην ευρωζώνη σε συνθήκες κρίσης.
Η Morgan Stanley εκτιμά σε πρόσφατη έκθεσή του ότι το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης δεν αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα σε πολλές από τις χώρες της ευρωζώνης. Οι υποχρεώσεις και οι προϋπολογισμοί των δήμων είναι εξίσου σημαντικοί.
Αρκετές δημόσιες υπηρεσίες χρηματοδοτούνται μέσω της κεντρικής κυβέρνησης. Η τελευταία ωστόσο δεν έχει πλήρη έλεγχο στον δανεισμό των δήμων και είναι σιωπηρά υπεύθυνη για τα χρέη των οργανισμών και δήμων που εξαρτώνται από τη βοήθειά της.
"Και τι θα γίνει αν προκύψουν σημαντικά ελλείμματα σε δημοτικό επίπεδο;", σημειώνει.
"Η χρήση των κεφαλαίων της ΕΕ μπορεί να φανεί αποτελεσματική, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα. Για τις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, αυτό θα ήταν αρκετό για να χρηματοδοτήσουν πλήρως τα ελλείμματα των τοπικών κοινοτήτων".
Μετά τις τράπεζες... οι Δήμοι;
O αμερικανικός χρηματοοικονομικός οίκος τονίζει επίσης πως το θέμα έχει συζητηθεί αρκετά, αλλά πολύ λίγο έχει διερευνηθεί. Και διερωτάται, «μήπως μετά από την κρατική βοήθεια προς τον τραπεζικό κλάδο, αυτή θα είναι η επόμενη αρνητική έκπληξη».
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, χωρίς να υπάρχει επίσημη υποχρέωση, οι εθνικές κυβερνήσεις αναμένεται να στηρίξουν τους εγχώριους δήμους σε περίπτωση χρηματοοικονομικής κρίσης. Υπογραμμίζει ακόμη ότι ανέκδοτα στοιχεία κάνουν λόγο για κάποιους δήμους, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της ευρωζώνης, που η πρόσβασή τους στην αγορά γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Και η S&P έχει προβεί σε ανάλογες εκτιμήσεις. Η εφημερίδα Guardian ανέφερε:
«Αυτές τις μέρες τα πρωτοσέλιδα ασχολιούνται με την κρίση στην ευρωζώνη, όμως σε ένα χαμηλότερο επίπεδο ωριμάζει και μια άλλη κρίση χρέους. Αυτή την χρονιά αναμένεται οι ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες να ξεχυθούν στην αγορά αγχωμένες να χρηματοδοτήσουν το όλο και διογκούμενο χρέος τους.
Ο δανεισμός των δήμων και των περιφερειών αναμένεται να φτάσει στο ιστορικό ρεκόρ του σχεδόν 1,3 τρισ ευρώ, σύμφωνα με την εταιρεία αξιολόγησης Standard & Poor΄s (S&P).
Το μεγαλύτερος μέρος αυτών των δανείων θα γίνει από τα ιδιαιτέρως αποκεντρωμένα γερμανικά Lander (κρατίδια) και τις υπερχρεωμένες περιφέρειες της Ισπανίας, που αντιμετωπίζουν δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση και ακριβότερο κόστος δανεισμού».
Χρεοκοπημένοι δήμοι και περιφέρειες
Οι δήμοι και στην Ελλάδα είναι βουτηγμένοι στα χρέη. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι συνολικές τραπεζικές υποχρεώσεις των δήμων ανέρχονται στα 1,7 δισ. ευρώ, και τα χρέη προς τρίτους σε 1 δισ. ευρώ.
Στη δεκάδα των πιο υπερχρεωμένων δήμων εξαιτίας παλαιών κυρίως δανείων εμφανίζονται κατά σειρά:
Ο Πειραιάς με 131 εκατομμύρια ευρώ, η Αθήνα με 130 εκατ. ευρώ, η Θεσσαλονίκη με 75 εκατ. ευρώ, το Μενίδι με 55 εκατ. ευρώ, το Μαρούσι με 52 εκατ. ευρώ, ο Ασπρόπυργος και η Ρόδος με 41 εκατ. ευρώ, η Νίκαια Αττικής με 40 εκατ. ευρώ, το Περιστέρι με 38 εκατ. ευρώ και τα Γιάννενα με 32 εκατ. ευρώ.
Στις αρχές του καλοκαιριού, το υπ. Εσωτερικών, μετά την προειδοποίηση του δήμου Πειραιά ότι θα σταματήσει λόγω των χρεών του τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του, έδωσε τη δυνατότητα στους υπερχρεωμένους δήμους να δανειστούν από το Ταμείο Παρακαταθηκών ως το τέλος του χρόνου αποκλειστικά και μόνο για να εξοφλήσουν μέρος των τοκοχρεολυτικών δόσεων των δανείων τους προς τράπεζες.
Τι έγινε αλλού...
Τα παραδείγματα της γαλλικής πόλης Σεντ Ετιέν, και της γερμανικής Πφορτζχάιμ έχουν να πουν πολλά για το πού οδήγησε το άνοιγμα της χρηματοδότησης στους τραπεζίτες. Όπως ανέφερε μια είδηση στην «Καθημερινή» τον Απρίλη: "Η ηλικίας 800 ετών πόλη βρέθηκε να χρωστάει στην Deutsche Bank 1,18 εκατ. ευρώ εξαιτίας συμφωνίας που είχε συνάψει με γερμανική τράπεζα και αρχικά φαινόταν ευνοϊκή".
Αναγκάσθηκε, έτσι, να μην αποπληρώσει το χρέος της, αφήνοντας σε εκκρεμότητα 10 πιστωτικά παράγωγα τόσο επισφαλή ώστε καμία τράπεζα δεν θα τα αγόραζε πλέον... Η Σεντ Ετιέν προχώρησε δύο φορές σε αύξηση των φόρων, περιόρισε κατά 75% το σχέδιο ανακαίνισης τοπικού μουσείου, που μνημόνευε την εκλιπούσα βιομηχανία εξόρυξης χάλυβα στην πόλη, και ακύρωσε την κυκλοφορία ενός τραμ.
Η Πφορτζχάιμ ακυρώνει σχέδια αποκατάστασης οδικών δικτύων, σχολείων και ανακαινίσεις κτιρίων, καθώς οι τοπικές αρχές της Βάδης Βυρτεμβέργης στην Καρλσρούη της έδωσαν εντολή να περιορίσει τον προϋπολογισμό της κατά 240 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 12% ετησίως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Ο λόγος δεν ήταν παρά η ζημία ύψους 55 εκατ. ευρώ που χρεώθηκε από πιστωτικά παράγωγα και το έλλειμμα ύψους 50 εκατ. στα δημόσια οικονομικά της... η γνωστή ως "Χρυσή Πόλη" λόγω της παράδοσής της στη βιομηχανία κοσμημάτων και ρολογιών, είχε απλούστατα εμπιστευτεί την Deutsche Bank που το 2004 και το 2005 την συμβούλεψε να στοιχηματίσει στα επιτόκια.
Αποκέντρωση του Μνημονίου... μέσω "Καλλικράτη"
Ο Δήμος Αθηναίων την τριετία 2007-2009 μόνο για τους τόκους των δανείων που έχει βάλει, έχει καταβάλλει το ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Οι αναγκαίες επιχορηγήσεις του κράτους στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουν πετσοκοπεί ήδη 30% το 2010. Οι δήμοι ήδη έχουν βγει στους ανέμους των κερδοσκόπων-δανειστών, λόγω των κρατικών περικοπων. Την ερχόμενη τριετία προβλέπεται να πέσει "μαχαίρι" μισού δισ. ευρώ σε δήμους και περιφέρειες.
Με τον «Καλλικράτη» μπαίνουν όροι στο δανεισμό, αναφέρει ο Λέανδρος Μπόλαρης στο περιοδικό ΣΑΚ:
α) το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης κάθε Δήμου/Περιφέρειας να μην υπερβαίνει το 20% των ετήσιων τακτικών του εσόδων, β) το συνολικό χρέος του Δήμου/Περιφέρειας που προβαίνει σε δανεισμό να μην υπερβαίνει το ποσοστό των συνολικών εσόδων του. Ως συνολικό χρέος θεωρούνται οι συνολικές μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του.
Όλα είναι έτσι σχεδιασμένα ούτως ώστε: Πρώτον να διασφαλίζονται οι τράπεζες, μην και βρεθούν με ένα βουνό μη-εξυπηρετούμενων δανείων από τους ΟΤΑ. Δεύτερον, να οδηγηθούν οι «υπερχρεωμένοι» δήμοι και περιφέρειες στα «προγράμματα εξυγίανσης» που θα υπαγορεύονται από την ελεγκτική αρχή που θα δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό, όπως παραδέχονται και οι εκθέσεις των Morgan Stanley και S&P.
Ποιος πιστεύει ότι η "αποκέντρωση του Μνημονίου" δεν είναι το άλλο όνομα του "Καλλικράτη";
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πώς θα λειτουργεί η φοροκάρτα
Σχεδόν έτοιμη είναι η φοροκάρτα που θα μπει στη ζωή μας από την 1η Ιανουαρίου 2011. Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να λάβει την έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για να κλείσει την τελική συμφωνία με τις τράπεζες. Η φοροκάρτα που πιστοποιήθηκε ήδη από τον ΕΛΟΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα έχει ούτε ΑΦΜ, ούτε όνομα, αλλά μόνο έναν αύξοντα αριθμό, τον οποίο μόνο το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να ταυτίσει με πρόσωπο.
Οι πολίτες, χωρίς κόστος, θα προμηθεύονται από την τράπεζα της επιλογής τους τη φοροκάρτα μέσω της οποίας θα καταγράφονται οι συναλλαγές τους και οι αποδείξεις θα «περνάνε» απευθείας στη ΓΓΠΣ για τη σύνδεση με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Στη μία όψη της κάρτας αποτυπώνεται το λογότυπο του υπουργείου Οικονομικών και της τράπεζας και ο μοναδικός αριθμός της κάρτας, ενώ στην πίσω όψη υπάρχει μια μαγνητική ταινία.
Ο φορολογούμενος, αν είναι χρήστης των υπηρεσιών taxisnet, μπαίνει στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και με τους προσωπικούς του αριθμούς, σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί, ταυτίζει την κάρτα με τον ΑΦΜ του. Οι οικογένειες θα μπορούν να ενεργοποιήσουν περισσότερες κάρτες ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους. Οσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο taxisnet, θα μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 ανέργων
Ξεκίνησε σήμερα η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή επιχειρήσεων και εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, μέσω της απασχόλησης 10.000 ανέργων, ηλικίας 16 έως 24 ετών, νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν σταδιακά άλλα επτά προγράμματα , που στόχο έχουν την ενίσχυση της απασχόλησης και την εξασφάλιση των υπαρχόντων θέσεων εργασίας.
To νέο πρόγραμμα, που είναι στα πρότυπα του παλαιού stage διαφοροποιείται, σε σχέση με προηγούμενα αντίστοιχα προγράμματα, ως προς τα εξής σημεία:
Απευθύνεται μόνο σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα
Παρέχει στους ωφελούμενους νέους μισθό και ασφάλιση
Η χρονική του διάρκεια είναι συγκεκριμένη (6-12 μήνες)
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο οι νέοι ηλικίας 16-24 ετών
Παρέχει ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να μετατρέψουν την σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε σύμβαση εργασίας
Ο ΟΑΕΔ καταβάλει ως επιχορήγηση το ποσό που αντιστοιχεί στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων για τους κλάδους σύνταξης, ασθενείας και επαγγελματικού κινδύνου του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ενώ οι εργοδότες καταβάλουν στους νέους με τους οποίους συνάπτουν σύμβαση εργασιακής εμπειρίας μισθό, ο οποίος αντιστοιχεί στο 80% του κατώτατου βασικού μισθού ή ημερομισθίου.
Το πρόγραμμα επιχορήγησης έχει διάρκεια 12 μήνες και παρέχει ισχυρά κίνητρα για επέκταση για 12 επιπλέον μήνες, ύστερα από την μετατροπή της σύμβασης απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε σύμβαση εργασίας. Έχει προϋπολογισμό 53.940.400 ευρώ για τα έτη 2010-2012.
Περιεχόμενο προγράμματος
Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ανέργων ηλικίας 16 έως 24 ετών, νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, με την απασχόλησή τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.
Οι εργοδότες συνάπτουν με ανέργους ηλικίας 16 έως 24 ετών συμβάσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας οι οποίες δεν μπορεί να είναι διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών και μεγαλύτερης των 12 μηνών στη διάρκεια των οποίων καταβάλλουν στους προσλαμβανόμενους μισθό ίσο με το 80% του κατώτατου βασικού μισθού ή ημερομισθίου, όπως αυτό ορίζεται από την ΕΓΣΣΕ και τους ασφαλίζουν υποχρεωτικά στους κλάδους σύνταξης, ασθένειας σε είδος και επαγγελματικού κινδύνου του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.
Μετά τη λήξη της σύμβασης παρέχονται στους εργοδότες ισχυρά κίνητρα να μετατρέψουν σε σύμβαση εργασίας την σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας των επιχορηγούμενων νέων, ύστερα από αίτηση τους στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ (εντός 30 ημερών), και να επιχορηγηθούν για επιπλέον 12 μήνες.
Παράλληλα, οι εργοδότες υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας (παλαιές και νέες) καθ' όλη τη διάρκεια του β' σταδίου του προγράμματος, που ανέρχεται συνολικά στους 18 μήνες (12 μήνες επιχορήγηση και 6 μήνες δέσμευση).
Σε περίπτωση που η επιχείρηση μειώσει το προσωπικό της και εφόσον δεν το αντικαταστήσει μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, το πρόγραμμα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας όσες μειώθηκε το προσωπικό. Σε περίπτωση αδυναμίας αντικατάστασης του προσωπικού σε επιχορηγούμενη θέση λόγω έλλειψης ειδικότητας (που θα διαπιστώνεται από την Υπηρεσία) διακόπτεται η επιχορήγηση μόνο για τη θέση αυτή, χωρίς άλλες επιπτώσεις για τον εργοδότη. Ως μείωση προσωπικού θεωρείται η καταγγελία σύμβαση εργασίας
Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι:
- Δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας εκτός αν οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αποδεικνύεται με δικαιολογητικά (διαφορετικά θα πρέπει να έχει γίνει αντικατάσταση πριν την υποβολή της αίτησης).
- Δεν χαρακτηρίζονται ως προβληματικές.
- Δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις.
Οι άνεργοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει:
-Να είναι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας ηλικίας 16 - 24 ετών και να μην έχουν ασφαλισθεί για περισσότερες από εκατόν πενήντα (150) ημέρες ασφάλισης.
-Να έχουν την ιδιότητα του άνεργου και να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ.
-Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
-Να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
-Οι άνεργοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα δεν πρέπει να έχουν εργαστεί στην ίδια επιχείρηση το τελευταίο 12μηνο πριν την ημερομηνία υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Περάστε από το γκισέ για περαίωση
Στα γκισέ των τραπεζών στέλνει το υπουργείο Οικονοµικών από την 1η Νοεµβρίου ένα εκατοµµύριο ελεύθερους επαγγελµατίες και επιτηδευµατίες για την προκαταβολή της περαίωσης εκκρεµών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009.
Παράλληλα οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων έχουν πάρει φωτιά για να ολοκληρωθεί το συντοµότερο δυνατό η διαδικασία έκδοσης και αποστολής των εκκαθαριστικών σηµειωµάτων, ώστε να µη χρειαστεί παράταση της προθεσµίας αποδοχής της περαίωσης και προκαταβολής του 20% του έξτρα φόρου έως τις 18 Νοεµβρίου.
Μέχρι σήµερα υπολογίζεται ότι έχουν αποσταλεί 440.000 εκκαθαριστικά σηµειώµατα και οι παραλήπτες τους θα είναι οι πρώτοι που θα κληθούν να περάσουν από την τράπεζα της επιλογής τους για την εξόφληση της προκαταβολής 20% επί του συνολικά οφειλόµενου φόρου που περιγράφεται στο εκκαθαριστικό τους, εφόσον βέβαια επιθυµούν να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις τους. Στην αντίθετη περίπτωση, απειλούνται από το υπουργείο Οικονοµικών µε έλεγχο.
Οι διαδικασίες υπαγωγής
Οι διαδικασίες υπαγωγής στη ρύθµιση και εξόφλησης των φόρων περιγράφονται αναλυτικά σε εκτενή εγκύκλιο που εστά λη από το υπουργείο Οικονοµικών στις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα, µε την οποία ξεκαθαρίζεται:
n Το εκκαθαριστικό σηµείωµα περιέχει για καθεµία υπόθεση την αρµόδια Εφορία, τα ανέλεγκτα οικονοµικά έτη, τη νοµική µορφή του επιτηδευµατία και την κατηγορία Βιβλίων ΚΒΣ, τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα, τυχόν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ή παραβάσεις, τον συντελεστή του φόρου περαίωσης, το ποσό του φόρου περαίωσης κατά οικονοµικό έτος, το ποσό του ΦΠΑ που προκύπτει κατά έτος, το σύνολο της οφειλής κατά οικονοµικό έτος και το ποσό της συνολικής οφειλής για όλα τα οικονοµικά έτη, το 20% της προκαταβολής το οποίο δεν µπορεί να είναι κάτω από 500 ευρώ, εκτός αν το ποσό της συνολικής οφειλής είναι κατώτερο από το ποσό αυτό.
n Η καταβολή της προκαταβολής γίνεται υποχρεωτικά σε οποιαδήποτε συµβεβληµένη τράπεζα µε την προσκόµιση - επίδειξη αυτού του εκκαθαριστικού, από 1/11/2010 και µετά. Οι δόσεις, σε περίπτωση µη εφάπαξ εξόφλησης, καταβάλλονται επίσης σε οποιαδήποτε συµβεβληµένη τράπεζα, µε τη δυνατότητα όµως καταβολής και στις ΔΟΥ. n Αν υπάρχουν σφάλµατα στο εκκαθαριστικό, ο φορολογούµενος πρέπει να απευθυνθεί στην Εφορία του για να κάνει τις σχετικές διορθώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, προκαταβολή και δόσεις εξοφλούνται µόνο στην Εφορία η οποία έκανε τις διορθώσεις. Και τηλεφωνικές ειδοποιήσεις για τη ρύθµιση
ΑΚΟΜΑ και σε τηλεφωνικές ειδοποιήσεις, προκειµένου να πείσει τους φορολογουµένους να υπαχθούν στη ρύθµιση για την περαίωση και να εισπραχθούν έως το τέλος του έτους τα 700 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισµό, προχωράει το υπουργείο Οικονοµικών.
Με την εγκύκλιο για την περαίωση, ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου ζητάει από τον προϊστάµενο κάθε Εφορίας να συγκροτήσει δύο ειδικά συνεργεία που θα τρέξουν τις διαδικασίες. Ευθύνη του πρώτου συνεργείου θα είναι η υποδοχή φορολογουµένων που προσέρχονται για οποιεσδήποτε πληροφορίες ή διορθώσεις εκκαθαριστικών σηµειωµάτων. Θα πρέπει, σύµφωνα µε τις οδηγίες, να επανεκδίδουν το διορθωµένο εκκαθαριστικό το συντοµότερο δυνατό, ώστε ο φορολογούµενος να µπορεί να υπαχθεί στην περαίωση εντός των προθεσµιών. Το δεύτερο ειδικό συνεργείο θα είναι επιφορτισµένο µε… τηλεφωνήµατα. Σύµφωνα µε τις οδηγίες που δόθηκαν, κάθε Εφορία και ελεγκτικό κέντρο θα πρέπει να ενηµερώσει τηλεφωνικά ή να αποστείλει αµέσως προσκλήσεις στους επιτηδευµατίες αρµοδιότητάς τους, εις βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί καταλογιστικές πράξεις, οι οποίες εκκρεµούν και µπορούν να περαιωθούν προκειµένου οι επιτηδευµατίες αυτοί να υποβάλουν µέχρι τις 15 Νοεµβρίου αίτηση υπαγωγής στην περαίωση.
«Κάψτε τα βιβλία»
Με την εγκύκλιο, επίσης, ξεκαθαρίζει τοπίο αναφορικά µε τη δυνατότητα καταστροφής των βιβλίων. Το «κάψτε τα βιβλία» ισχύει µέχρι και τη χρήση που έληξε στις 31/12/2005 και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν περαιωθεί όλες ανεξαιρέτως οι υπαγόµενες ανέλεγκτες χρήσεις, καθώς και όλα τα εκκρεµή προσωρινά φύλλα ελέγχου ή οι πράξεις ή οι αποφάσεις επιβολής προστίµου, και έχει εξοφληθεί η συνολική οφειλή που προκύπτει από το εκκαθαριστικό σηµείωµα. Παράλληλα παρατείνονται έως τις 31/12/2011 οι προθεσµίες παραγραφής του δικαιώµατος του Δηµοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων τελών και εισφορών που λήγουν στις 31/12/2010 (χρήσεις 2000 έως και 2004).
Αξίζει να σηµειωθεί ότι στη ρύθµιση για την περαίωση υπάγονται οι εκκρεµείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήµατος και λοιπών φορολογικών αντικειµένων επιτηδευµατιών, οι οποίες αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν µέχρι και τις 31/12/2009 και για τις οποίες:
n δεν έχει αρχίσει ο έλεγχος ή έχει αρχίσει και δεν έχει περατωθεί.
n έχει εκδοθεί φύλλο ελέγχου ή πράξη αποτελεσµάτων, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί.
n εκκρεµεί το θέµα στα διοικητικά δικαστήρια έπειτα από άσκηση εµπρόθεσµης προσφυγής ή έφεσης και δεν έχουν συζητηθεί στο ακροατήριο του δευτεροβάθµιου δικαστηρίου.
Ως εκκρεµείς θεωρούνται και οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί οριστική απόφαση του πρωτοβάθµιου δικαστηρίου και δεν έχει παρέλθει η προθεσµία άσκησης έφεσης για κάποιον από τους διαδίκους, ή έχουν ήδη ελεγχθεί και µέχρι τις 31/8/2010 έχουν εκδοθεί συµπληρωµατικά φύλλα ελέγχου, τα οποία δεν έχουν οριστικοποιηθεί ή έχουν εκδοθεί αποφάσεις επιβολής προστίµου που δεν έχουν οριστικοποιηθεί ή εκκρεµούν στα δικαστήρια.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Οι 5 παγίδες της περαίωσης
Με πέντε... παγίδες κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου η περαίωση. Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 18 Νοεμβρίου να υπαχθούν στη ρύθμιση και θα πρέπει να προσκομίσουν στην τράπεζα το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης πληρώνοντας το 20% του φόρου. Οι δόσεις της περαίωσης, σε περίπτωση μη εφάπαξ εξόφλησης, καταβάλλονται είτε στην τράπεζα είτε στην εφορία.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με εγκύκλιό του ζητάει από όλες τις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα να «ανεβάσουν ταχύτητες» και να «τρέξουν» όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις διαδικασίες της περαίωσης.
Στην εγκύκλιο αυτή κρύβονται και πέντε παγίδες καθώς προβλέπονται:
1 Ελάχιστος φόρος από 300 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με τα βιβλία, ακόμη και για κάθε χρήση με μηδενικό τζίρο.
2 Εξονυχιστικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις σε περιπτώσεις που εκκρεμούν αιτήματα για επιστροφές φόρων εισοδήματος και ΦΠΑ.
3 Ακόμη κι αν περαιωθούν οι υποθέσεις, θα γίνεται έλεγχος και θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα σε περίπτωση που δεν έχουν υποβληθεί περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
4 Μόνο αν περαιωθούν όλες ανεξαιρέτως οι ανέλεγκτες χρήσεις από το 2000 μέχρι το 2009 θα μπορεί ο φορολογούμενος να «κάψει» τα βιβλία του μέχρι το 2005.
5 Αν ο επιτηδευματίας μεταξύ 2000 και 2009 τήρησε βιβλία α’ και γ’ κατηγορίας ή α’ και β’ κατηγορίας παράλληλα, το ελάχιστο ποσό φόρου ανά χρήση είναι αυτό που αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη κατηγορία βιβλίων.
Εξάλλου, για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων συγκροτείται άμεσα σε κάθε Δ.Ο.Υ. κλιμάκιο έμπειρων υπαλλήλων που θα εξυπηρετούν τους επιτηδευματίες που ζητούν πληροφορίες ή τη διόρθωση του εκκαθαριστικού σημειώματος. Το τροποποιημένο εκκαθαριστικό θα επανεκδίδεται στον συντομότερο δυνατό χρόνο και θα παραδίδεται στον επιτηδευματία.
Ενημέρωση
Επιπλέον, εφορίες και ελεγκτικά κέντρα καλούνται να ενημερώσουν τηλεφωνικά ή να αποστείλουν άμεσα προσκλήσεις στους επιτηδευματίες με εκκρεμείς ελεγμένες υποθέσεις προκειμένου αυτοί να υποβάλουν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου αίτηση υπαγωγής στην περαίωση.
Ειδικότερα, στην εγκύκλιο διευκρινίζονται μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα θέματα:
Στη ρύθμιση υπάγονται και οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδράνεια ή δεν δηλώνουν έσοδα, καθώς και τα νομικά πρόσωπα που τελούν υπό εκκαθάριση μέχρι την ημερομηνία έναρξης της εκκαθάρισης.
Εξαιρούνται από τη ρύθμιση οι ανέλεγκτες υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί μέχρι και την 31.8.2010 εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος για κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις, καθώς και οι επόμενες αυτής. Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος σε ενδιάμεση χρήση, εξαιρούνται η συγκεκριμένη χρήση και οι επόμενες αυτής. Οι προηγούμενες όμως αυτής χρήσεις μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.
Δεν εξαιρούνται από την περαίωση ανέλεγκτες υποθέσεις για τις οποίες σε μία ή περισσότερες χρήσεις δεν έχουν υποβληθεί εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά έχουν όμως υποβληθεί μέχρι και 31.8.2010 οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος των χρήσεων αυτών.
Σε περίπτωση που υφίσταται παράβαση Κ.Β.Σ. ή επιβαρυντικό στοιχείο γενικά για χρήση για την οποία ο φορολογούμενος δεν είχε υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως επιτηδευματίας, εξαιρείται της υπαγωγής στη ρύθμιση τόσο η συγκεκριμένη χρήση όσο και όλες γενικά οι επόμενες, ανεξαρτήτως του αν για τις επόμενες έχουν υποβληθεί δηλώσεις.
Εξαιρούνται από τη ρύθμιση οι υποθέσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων σε όλες ανεξαιρέτως τις επιμέρους κατηγορίες αγορών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.
Περαιώνονται υποχρεωτικά η πρώτη κατά σειρά ανέλεγκτη χρήση και οι επόμενες συνεχόμενες με αυτήν ανέλεγκτες χρήσεις που υπάγονται στη ρύθμιση.
Αν μετά την αποδοχή του εκκαθαριστι κού σημειώματος περιέλθούν σε γνώση του εφόρου συμπληρωματικά στοιχεία εκδίδεται συμπληρωματικό εκκαθαριστικό.
Ποσά που αφορούν τυχόν εκκρεμή αιτήματα επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ και για όλες τις περαιούμενες χρήσεις επιστρέφονται χωρίς έλεγχο εφόσον ανέρχονται έως και σε 5.000 ευρώ. Εάν όμως το ποσό του αιτούμενου προς επιστροφή ΦΠΑ υπερβαίνει το προαναφερόμενο όριο, σε κάθε περίπτωση για την επιστροφή του αιτούμενου ποσού διενεργείται προσωρινός έλεγχος.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Αύξηση light στο ΦΠΑ
sxedio_fpaΟικονομικών που αναζητεί φόρμουλα «μισής» αύξησης του ΦΠΑ και έχει καταλήξει σε μειώσεις των τελών ταξινόμησης και του φόρου πολυτελείας για τα μικρομεσαία Ι.Χ. «Η οικονομία έχει φορτώσει φόρους», λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που αναγορεύει σε πολιτικό διακύβευμα την προβλεπόμενη από το Μνημόνιο μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή 23%, με στόχο την άντληση 1 δισ. ευρώ το 2011.
Ετσι προκρίνεται η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα, στο 12%, με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να προέλθουν από νέο μαχαίρι στις δαπάνες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε εντολή στον αρμόδιο υφυπουργό Φ. Σαχινίδη να προχωρήσει σε «χειρουργικές επεμβάσεις» στις δαπάνες του προϋπολογισμού του 2011 ώστε να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ. Από μια πρώτη ματιά στους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να περικοπούν περαιτέρω λειτουργικές δαπάνες και επιχορηγήσεις προς τρίτους, δίνοντας με τον τρόπο αυτό και το πολιτικό μήνυμα ότι το βάρος στο εξής θα πέσει στις δαπάνες. Αλλωστε, το πολιτικό μήνυμα αλλά και οι αντιδράσεις θα ενισχυθούν μέσω γενναίων περικοπών σε ΔΕΚΟ και νοσοκομεία, οι οποίες βρίσκονται επίσης στο τραπέζι.
Για παράδειγμα, αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο ΟΣΕ έλαβε φέτος επιχορηγήσεις 500 εκατ. ευρώ και το 2011 θα λάβει μόλις 50 εκατ. ευρώ, ενώ πολλές ελπίδες εναποτίθενται στο μέτωπο των προμηθειών των νοσοκομείων. Στο μέτωπο αυτό ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος προωθεί διάταξη νόμου κατά την οποία οι προμήθειες των νοσοκομείων ανατίθενται σε ιδιώτη, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη παρακολούθησης και έγκαιρης εξόφλησής τους ώστε να μη δημιουργηθούν και πάλι βουνά νοσοκομειακών χρεών.
Το σχέδιο για τον ΦΠΑ
Νέες ανατιμήσεις για δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες φέρνει η αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% σε τουλάχιστον 12% από την 1η Ιανουαρίου 2011, αλλά στην καλύτερη περίπτωση οι καταναλωτές μπορούν ακόμα να ελπίζουν σε μείωση τιμών για βασικά είδη διατροφής όπως ψωμί, γάλα, κρέας και αυγά. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένει την έγκριση της Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα για να οριστικοποιήσει το τελικό σχέδιο για τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ. Το μοντέλο που προκρίνεται, αλλά συναντά ορισμένες ενστάσεις από την πλευρά των Βρυξελλών, έχει ως εξής: Ο χαμηλός συντελεστής 11% αυξάνεται σε 12% και αυτόματα ο υπερ-μειωμένος συντελεστής 5,5% (ο οποίος πρέπει να είναι στο 50% του χαμηλού) αυξάνεται σε 6%. Στον υπερ-μειωμένο συντελεστή 6% μεταφέρονται προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως ψωμί, γάλα, κρέας, αυγά αλλά και υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό όπως για παράδειγμα οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία ώστε να υπάρξουν ελαφρύνσεις για τους καταναλωτές και ανάσα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας. Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ που παραμένει στο 23% μεταφέρονται προϊόντα πολυτελείας όπως για παράδειγμα το χαβιάρι που σήμερα υπάγεται στο 11%. Με τον τρόπο αυτό, ένα κιλό ψωμί που σήμερα στοιχίζει 0,80 ευρώ με ΦΠΑ 11%, θα κοστίζει 0,76 αν υπαχθεί στον συντελεστή 6%, ένα κιλό μοσχάρι με τιμή 7,5 ευρώ θα κοστίζει 7,16 ευρώ και ένα λίτρο γάλα με τιμή 1,2 ευρώ θα στοιχίζει 1,14 ευρώ. Αντίστροφα 200 γραμμάρια χαβιάρι που σήμερα στοιχίζει 50 ευρώ θα κοστίζει 55,4 ευρώ.
Ενδοιασμοί από Κομισιόν Το μοντέλο αυτό, το οποίο έχει επεξεργαστεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτης, παρότι πολιτικά εξυπηρετεί την κυβέρνηση, συναντά ορισμένα προβλήματα. Οπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, η Κομισιόν έχει εγείρει ενδοιασμούς για το κατά πόσο μπορείς να «τεμαχίσεις» ομάδες αγαθών και να προχωρήσεις σε αναταξινομήσεις. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει εντός των ημερών ώστε να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο χαμηλός συντελεστής 11% θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 12% φέρνοντας νέο κύμα ανατιμήσεων από την 1η Ιανουαρίου 2011. Σήμερα στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται τρόφιμα, φάρμακα, χυμοί, αναψυκτικά, ξηροί καρποί, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών και αθλητικών εκδηλώσεων, λουλούδια, υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών κ.λπ. που αφορούν συντήρηση παλαιών κατοικιών, σερβιριζόμενα αγαθά σε καφενεία, εστιατόρια και μπαρ, διαμονή σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ, επιδιορθώσεις ενδυμάτων και υποδημάτων, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, αλλά και υπηρεσίες κηδειών... Η αύξηση του συντελεστή από 11% σε 12% σημαίνει ότι ένας καφές που σερβίρεται έναντι 4 ευρώ θα στοιχίζει πλέον 4,03 ευρώ, αύξηση που εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών ότι μπορεί να απορροφηθεί από τους καταστηματάρχες.
Από την άλλη, όμως, η επισκευή της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης σε ένα παλαιό σπίτι που σήμερα στοιχίζει- έστω- 3.500
ευρώ με ΦΠΑ 11%, με ΦΠΑ 12% θα στοιχίζει 3.531 ευρώ. Και πάλι, από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η αύξηση αυτή είναι προφανώς πιο ανεκτή σε σχέση με το αρχικό σενάριο μετάταξης στο 23%, που θα έφερνε τη συγκεκριμένη υπηρεσία να κοστίζει 3.878 ευρώ. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, βέβαια, το πρόβλημα έκδοσης απόδειξης από τον ηλεκτρολόγο παραμένει και πιθανότερο είναι ότι ο επαγγελματίας θα επιχειρήσει να... τα βρει με τον πελάτη. Με αντάλλαγμα τη μη έκδοση απόδειξης ο πελάτης τελικά θα πληρώσει λιγότερα για τις υπηρεσίες και το Δημόσιο πάλι δεν θα εισπράξει αυξημένους φόρους.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Τα μυστικά γκάλοπ
mystika_gkalopΜε βεβαιότητες, στοιχήματα και τετελεσμένα, περιγράφει το ΠΑΣΟΚ την πορεία των υποψηφίων του στις 13 Περιφέρειες, όπου μυστικά γκάλοπ ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για το αποτέλεσμα της 7ης Νοέμβρη.
Η μάχη του δεύτερου γύρου είναι για το ΠΑΣΟΚ εξίσου κρίσιμη, αλλά στην Ιπποκράτους κυριαρχεί η άποψη ότι αν την πρώτη Κυριακή επικρατήσει κλίμα εμπιστοσύνης υπέρ των υποψηφίων του, θα δημιουργηθεί εν συνεχεία «ρεύμα» απόρριψης ετερόκλητων σχημάτων που κατέρχονται με την «αντιμνημονιακή σημαία». Καθαρός στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι ταυτόχρονα το προβάδισμα (έστω και με... μία ψήφο διαφορά) έναντι των «γαλάζιων» αντιπάλων του στις περιφέρειες, για τις οποίες και η ΝΔ έχει αποκτήσει εικόνα ντέρμπι.
Η αλήθεια είναι ότι ο Μιχάλης Καρχιμάκης ζήτησε και έχει, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, γκάλοπ που «φωνάζουν» για τη δέουσα τακτική των τελευταίων επτά ημερών.
Πρώτο μέλημα, η άνετη επικράτηση από τον πρώτο γύρο στις «σίγουρες» Περιφέρειες που δεν... επιδέχεται αμφισβήτηση η ηγεμονία των υποψηφίων του (π.χ. Κρήτη, Δυτική Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο).
Γκάλοπ και αντάρτες
Δεύτερο «στοίχημα», είναι η ασφαλής «μετάφραση» των μυστικών γκάλοπ, σε περιοχές όπως η Ηπειρος, η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα, στις οποίες οι υποψήφιοι περιφερειάρχες μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αρκεί να πείσουν και να κινητοποιήσουν εγκαίρως τους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους.
Τρίτη και εξέχουσα προϋπόθεση να πριονίσει τη δυναμική των «ανταρτών» -στην Αττική και στα Ιόνια- ώστε να περιορίσει τις «διαρροές» και ει δυνατόν να ανατρέψει κάθε πρόβλεψη για τα δίδυμα (και τη σειρά) που θα φτάσουν στον δεύτερο γύρο. Εκτός αυτού στην Ιπποκράτους διατηρούν τη φιλοδοξία να πετύχουν την έκπληξη σε περιοχή, όπου η Ρηγίλλης θεωρεί δεδομένη τη νίκη των υποψηφίων της (π.χ. στη Δυτική Μακεδονία).
Η μόνη μέρα που το ΠΑΣΟΚ δεν είχε στα χέρια του δύο και τρία γκάλοπ για την Αττική ήταν η 28η Οκτωβρίου λόγω αργίας! Τις υπόλοιπες μέρες και μετά τα «διακαναλικά» διλήμματα του πρωθυπουργού, η συσπείρωση των «πρασίνων» ανέβηκε αισθητά - σε βαθμό μάλιστα που στην Ιπποκράτους έχουν πια βάσιμες ενδείξεις ότι ο Γιάννης Σγουρός ελαχιστοποιώντας τη διαφορά από τον Γ. Δημαρά (ήδη σε υποχώρηση) θα καταφέρει να κόψει πρώτος το νήμα την 7η Νοέμβρη.
Τα γκάλοπ «συμφωνούν» επίσης ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα αυξήσουν περαιτέρω τη συσπείρωσή τους μέχρι την κάλπη, συμπέρασμα που οδηγεί σε γρίφο σχετικά με το «πλαφόν» της ανόδου του κ. Κικίλια.
Στον δεύτερο γύρο
Σε ανοδική πορεία έναντι του «πράσινου αντάρτη» στα Ιόνια βρίσκεται ο Ηλίας Μπεριάτος, ο οποίος βάσει των γκάλοπ θα αντιπαρατεθεί στον δεύτερο γύρο με τον Σπ. Σπύρου της ΝΔ. Πάντως, ο κ. Μπεριάτος καλείται να λύσει το πρόβλημα στην Κέρκυρα, το μοναδικό αλλά και πολυπληθέστερο νησί, όπου πρώτος παραμένει ο Σπ. Καλούδης.
Τρεις Περιφέρειες θεωρούνται σίγουρες και στο ΠΑΣΟΚ προβλέπουν νίκη από τον α' γύρο. Πρόκειται για την Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και τη Δυτική Ελλάδα, ενώ ακολουθεί η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, όπου ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Τ. Γιαννακίδης, προηγείται σταθερά.
Η εκτίμηση του ΠΑΣΟΚ παραπέμπει επίσης σε βέβαιη νίκη, συνυπολογίζοντας στη στήριξη των μειονοτικών περιοχών και στην αντιμετώπιση τοπικών συγκρούσεων.
Ισχυρή πρωτιά έχει στην Πελοπόννησο σε όλα τα γκάλοπ ο Πέτρος Τατούλης (γράφει -λένε- 4 μπροστά...), ωστόσο ο «γαλάζιος» υποψήφιος εμφανίζει άνοδο στη Μεσσηνία και Λακωνία.
Εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα υπέρ του κ. Τατούλη θα γυρίσει οριστικά και θα κριθεί από τη σθεναρή στήριξη της Κορινθίας και της Αργολίδας, καθώς στην Αρκαδία διαπλέκονται σε δημοτικό επίπεδο οι ψήφοι προς «αντάρτικα» ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.
Κεντρική Μακεδονία και Βόρειο Αιγαίο φαίνεται ότι θα καταγραφούν στις γαλάζιες νίκες, παρότι ο Μάρκος Μπόλαρης στις δημοσκοπήσεις «διαβεβαιώνει» ότι έχει την προοπτική της μάχης στον δεύτερο γύρο και ο Ν. Γιακαλής μπορεί να αναθερμάνει τις παλιές σχέσεις του με το τοπικό ΚΚΕ (άλλωστε ο ίδιος έχει ταχθεί κατά του μνημονίου).
Συμπέρασμα; Το ΠΑΣΟΚ απομακρύνεται από την «κόλαση», αλλά δεν έχει σαφή εικόνα για την απόσταση που τον χωρίζει από τον... παράδεισο!
Οι γνωρίζοντες εξηγούν ότι το αποτέλεσμα στις 13 Περιφέρειες μπορεί να... γυρίσει και στο παρά πέντε - είτε πριμοδοτώντας τους υποψηφίους και δίνοντας τη νίκη τουλάχιστον στις 7 μάχες είτε χάνοντας την πλειοψηφία και τον αγώνα με τους «αντάρτες» στην Αττική των δυόμισι εκατ. ψηφοφόρων και στα κατά την... παράδοση πράσινα Ιόνια Νησιά...
Πως βάφεται ο χάρτης της Ελλάδας λίγο πριν από το νήμα
Σύμφωνα με τα γκάλοπ του ΠΑΣΟΚ μπορούν θα κερδηθούν από τον πρώτο γύρο οι περιφέρειες της Κρήτης, του Νοτίου Αιγαίου και της Δυτικής Ελλάδας, ενώ σίγουρες θεωρούνται και οι περιφέρειες της Πελλοπονήσου, όπου υποστηρίζεται ο ανεξάρτητος Πέτρος Τατούλης και της Ανατολικής Μακεδινίας και Θράκης.
Ο Πέτρος Τατούλης σε όλα τα γκάλοπ προηγείται συγκεντρώνοντας ποσοστά πάνω από 40%, ωστόσο ο «γαλάζιος» υποψήφιος εμφανίζει άνοδο στη Μεσσηνία και Λακωνία. Ισως για αυτό στα γκάλοπ της ΝΔ δείχνει ότι η εκλογή περιφερειαχη στην Πελλοπόνησο θα εξελιχθεί σε ντέρμπι.
Ντέρμπι δείχνουν τόσο τα γκάλοπ του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ σε Ηπειρο, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Στη Στερεά Ελλάδα ο Κλέαρχος Περγαντάς κατάφερε να μειώσει την ψαλίδα που αρχικά έδινε προβάδισμα στον «γαλάζιο» υποψήφιο κ. Χειμάρα.
Η ΝΔ πιστεύει ότι θα κερδίσει ίσως και από τον πρώτο γύρο την Κενρική Μακεδονία με τον Π. Ψωμιάδη, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η ΝΔ εκτιμά ότι έχει σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας, καθώς ο κ. Γ. Δάκης συνεχίζει να διατηρεί ένα προβάδισμα που ξεπερνά τις έξι ποσοστιαίες μονάδες.
Τα ντέρμπι και η ανατροπή
Τέσσερις μάχες μπορούν να κάνουν τη διαφορά
Στο ΠΑΣΟΚ έχουν αρκετούς λόγους να επιμένουν ότι ξεκινώντας με τη θετική πρόβλεψη στις πέντε περιφέρειες (Κρήτη, Ν. Αιγαίο, Αν. Μακεδονία-Θράκη, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο), δύνανται να κερδίσουν κάποιο ή κάποια από τα ντέρμπι σε Ηπειρο, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα με αιχμή του δόρατος τους κ.κ. Αργύρη, Παπατόλια και Περγαντά αντίσοιχα. Τελευταίες μετρήσεις «διευκρινίζουν» ότι το οριακό προβάδισμα που καταγράφουν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να ενισχυθεί στο επταήμερο.
Ζητούμενο παραμένει η συμπεριφορά των ψηφοφόρων στον β' γύρο -π.χ. στη Θεσσαλία οι του ΚΚΕ «μοιράζονται» βάσει των γκάλοπ μεταξύ του πράσινου και γαλάζιου αντιπάλου. Ενα στοίχημα της τελευταίας στιγμής αφορά την πρόβλεψη για ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία, αν και σε πρόσφατο γκάλοπ ο «γαλάζιος» υποψήφιος προηγείται τρεις μονάδες. Τα ποιοτικά στοιχεία όμως «μιλούν» για «αουτσάιντερ» εκ των «πρασίνων», που ενδέχεται να κάνει την έκπληξη. Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητα των ψηφοφόρων σχετίζεται εν πολλοίς και από τη δυναμική των υποψηφίων δημάρχων που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Οπου έχει να αντιμετωπίσει «αντάρτικους» συνδυασμούς, ελλοχεύει ο κίνδυνος εσωκομματικών συγκρούσεων, καθοριστικών σε κάποιες περιοχές για τη συνεργασία στις 14 Νοέμβρη.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Τα μυστικά γκάλοπ
mystika_gkalopΜε βεβαιότητες, στοιχήματα και τετελεσμένα, περιγράφει το ΠΑΣΟΚ την πορεία των υποψηφίων του στις 13 Περιφέρειες, όπου μυστικά γκάλοπ ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για το αποτέλεσμα της 7ης Νοέμβρη.
Η μάχη του δεύτερου γύρου είναι για το ΠΑΣΟΚ εξίσου κρίσιμη, αλλά στην Ιπποκράτους κυριαρχεί η άποψη ότι αν την πρώτη Κυριακή επικρατήσει κλίμα εμπιστοσύνης υπέρ των υποψηφίων του, θα δημιουργηθεί εν συνεχεία «ρεύμα» απόρριψης ετερόκλητων σχημάτων που κατέρχονται με την «αντιμνημονιακή σημαία». Καθαρός στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι ταυτόχρονα το προβάδισμα (έστω και με... μία ψήφο διαφορά) έναντι των «γαλάζιων» αντιπάλων του στις περιφέρειες, για τις οποίες και η ΝΔ έχει αποκτήσει εικόνα ντέρμπι.
Η αλήθεια είναι ότι ο Μιχάλης Καρχιμάκης ζήτησε και έχει, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, γκάλοπ που «φωνάζουν» για τη δέουσα τακτική των τελευταίων επτά ημερών.
Πρώτο μέλημα, η άνετη επικράτηση από τον πρώτο γύρο στις «σίγουρες» Περιφέρειες που δεν... επιδέχεται αμφισβήτηση η ηγεμονία των υποψηφίων του (π.χ. Κρήτη, Δυτική Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο).
Γκάλοπ και αντάρτες
Δεύτερο «στοίχημα», είναι η ασφαλής «μετάφραση» των μυστικών γκάλοπ, σε περιοχές όπως η Ηπειρος, η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα, στις οποίες οι υποψήφιοι περιφερειάρχες μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αρκεί να πείσουν και να κινητοποιήσουν εγκαίρως τους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους.
Τρίτη και εξέχουσα προϋπόθεση να πριονίσει τη δυναμική των «ανταρτών» -στην Αττική και στα Ιόνια- ώστε να περιορίσει τις «διαρροές» και ει δυνατόν να ανατρέψει κάθε πρόβλεψη για τα δίδυμα (και τη σειρά) που θα φτάσουν στον δεύτερο γύρο. Εκτός αυτού στην Ιπποκράτους διατηρούν τη φιλοδοξία να πετύχουν την έκπληξη σε περιοχή, όπου η Ρηγίλλης θεωρεί δεδομένη τη νίκη των υποψηφίων της (π.χ. στη Δυτική Μακεδονία).
Η μόνη μέρα που το ΠΑΣΟΚ δεν είχε στα χέρια του δύο και τρία γκάλοπ για την Αττική ήταν η 28η Οκτωβρίου λόγω αργίας! Τις υπόλοιπες μέρες και μετά τα «διακαναλικά» διλήμματα του πρωθυπουργού, η συσπείρωση των «πρασίνων» ανέβηκε αισθητά - σε βαθμό μάλιστα που στην Ιπποκράτους έχουν πια βάσιμες ενδείξεις ότι ο Γιάννης Σγουρός ελαχιστοποιώντας τη διαφορά από τον Γ. Δημαρά (ήδη σε υποχώρηση) θα καταφέρει να κόψει πρώτος το νήμα την 7η Νοέμβρη.
Τα γκάλοπ «συμφωνούν» επίσης ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα αυξήσουν περαιτέρω τη συσπείρωσή τους μέχρι την κάλπη, συμπέρασμα που οδηγεί σε γρίφο σχετικά με το «πλαφόν» της ανόδου του κ. Κικίλια.
Στον δεύτερο γύρο
Σε ανοδική πορεία έναντι του «πράσινου αντάρτη» στα Ιόνια βρίσκεται ο Ηλίας Μπεριάτος, ο οποίος βάσει των γκάλοπ θα αντιπαρατεθεί στον δεύτερο γύρο με τον Σπ. Σπύρου της ΝΔ. Πάντως, ο κ. Μπεριάτος καλείται να λύσει το πρόβλημα στην Κέρκυρα, το μοναδικό αλλά και πολυπληθέστερο νησί, όπου πρώτος παραμένει ο Σπ. Καλούδης.
Τρεις Περιφέρειες θεωρούνται σίγουρες και στο ΠΑΣΟΚ προβλέπουν νίκη από τον α' γύρο. Πρόκειται για την Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και τη Δυτική Ελλάδα, ενώ ακολουθεί η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, όπου ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Τ. Γιαννακίδης, προηγείται σταθερά.
Η εκτίμηση του ΠΑΣΟΚ παραπέμπει επίσης σε βέβαιη νίκη, συνυπολογίζοντας στη στήριξη των μειονοτικών περιοχών και στην αντιμετώπιση τοπικών συγκρούσεων.
Ισχυρή πρωτιά έχει στην Πελοπόννησο σε όλα τα γκάλοπ ο Πέτρος Τατούλης (γράφει -λένε- 4 μπροστά...), ωστόσο ο «γαλάζιος» υποψήφιος εμφανίζει άνοδο στη Μεσσηνία και Λακωνία.
Εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα υπέρ του κ. Τατούλη θα γυρίσει οριστικά και θα κριθεί από τη σθεναρή στήριξη της Κορινθίας και της Αργολίδας, καθώς στην Αρκαδία διαπλέκονται σε δημοτικό επίπεδο οι ψήφοι προς «αντάρτικα» ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.
Κεντρική Μακεδονία και Βόρειο Αιγαίο φαίνεται ότι θα καταγραφούν στις γαλάζιες νίκες, παρότι ο Μάρκος Μπόλαρης στις δημοσκοπήσεις «διαβεβαιώνει» ότι έχει την προοπτική της μάχης στον δεύτερο γύρο και ο Ν. Γιακαλής μπορεί να αναθερμάνει τις παλιές σχέσεις του με το τοπικό ΚΚΕ (άλλωστε ο ίδιος έχει ταχθεί κατά του μνημονίου).
Συμπέρασμα; Το ΠΑΣΟΚ απομακρύνεται από την «κόλαση», αλλά δεν έχει σαφή εικόνα για την απόσταση που τον χωρίζει από τον... παράδεισο!
Οι γνωρίζοντες εξηγούν ότι το αποτέλεσμα στις 13 Περιφέρειες μπορεί να... γυρίσει και στο παρά πέντε - είτε πριμοδοτώντας τους υποψηφίους και δίνοντας τη νίκη τουλάχιστον στις 7 μάχες είτε χάνοντας την πλειοψηφία και τον αγώνα με τους «αντάρτες» στην Αττική των δυόμισι εκατ. ψηφοφόρων και στα κατά την... παράδοση πράσινα Ιόνια Νησιά...
Πως βάφεται ο χάρτης της Ελλάδας λίγο πριν από το νήμα
Σύμφωνα με τα γκάλοπ του ΠΑΣΟΚ μπορούν θα κερδηθούν από τον πρώτο γύρο οι περιφέρειες της Κρήτης, του Νοτίου Αιγαίου και της Δυτικής Ελλάδας, ενώ σίγουρες θεωρούνται και οι περιφέρειες της Πελλοπονήσου, όπου υποστηρίζεται ο ανεξάρτητος Πέτρος Τατούλης και της Ανατολικής Μακεδινίας και Θράκης.
Ο Πέτρος Τατούλης σε όλα τα γκάλοπ προηγείται συγκεντρώνοντας ποσοστά πάνω από 40%, ωστόσο ο «γαλάζιος» υποψήφιος εμφανίζει άνοδο στη Μεσσηνία και Λακωνία. Ισως για αυτό στα γκάλοπ της ΝΔ δείχνει ότι η εκλογή περιφερειαχη στην Πελλοπόνησο θα εξελιχθεί σε ντέρμπι.
Ντέρμπι δείχνουν τόσο τα γκάλοπ του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ σε Ηπειρο, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Στη Στερεά Ελλάδα ο Κλέαρχος Περγαντάς κατάφερε να μειώσει την ψαλίδα που αρχικά έδινε προβάδισμα στον «γαλάζιο» υποψήφιο κ. Χειμάρα.
Η ΝΔ πιστεύει ότι θα κερδίσει ίσως και από τον πρώτο γύρο την Κενρική Μακεδονία με τον Π. Ψωμιάδη, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η ΝΔ εκτιμά ότι έχει σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας, καθώς ο κ. Γ. Δάκης συνεχίζει να διατηρεί ένα προβάδισμα που ξεπερνά τις έξι ποσοστιαίες μονάδες.
Τα ντέρμπι και η ανατροπή
Τέσσερις μάχες μπορούν να κάνουν τη διαφορά
Στο ΠΑΣΟΚ έχουν αρκετούς λόγους να επιμένουν ότι ξεκινώντας με τη θετική πρόβλεψη στις πέντε περιφέρειες (Κρήτη, Ν. Αιγαίο, Αν. Μακεδονία-Θράκη, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο), δύνανται να κερδίσουν κάποιο ή κάποια από τα ντέρμπι σε Ηπειρο, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα με αιχμή του δόρατος τους κ.κ. Αργύρη, Παπατόλια και Περγαντά αντίσοιχα. Τελευταίες μετρήσεις «διευκρινίζουν» ότι το οριακό προβάδισμα που καταγράφουν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να ενισχυθεί στο επταήμερο.
Ζητούμενο παραμένει η συμπεριφορά των ψηφοφόρων στον β' γύρο -π.χ. στη Θεσσαλία οι του ΚΚΕ «μοιράζονται» βάσει των γκάλοπ μεταξύ του πράσινου και γαλάζιου αντιπάλου. Ενα στοίχημα της τελευταίας στιγμής αφορά την πρόβλεψη για ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία, αν και σε πρόσφατο γκάλοπ ο «γαλάζιος» υποψήφιος προηγείται τρεις μονάδες. Τα ποιοτικά στοιχεία όμως «μιλούν» για «αουτσάιντερ» εκ των «πρασίνων», που ενδέχεται να κάνει την έκπληξη. Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητα των ψηφοφόρων σχετίζεται εν πολλοίς και από τη δυναμική των υποψηφίων δημάρχων που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Οπου έχει να αντιμετωπίσει «αντάρτικους» συνδυασμούς, ελλοχεύει ο κίνδυνος εσωκομματικών συγκρούσεων, καθοριστικών σε κάποιες περιοχές για τη συνεργασία στις 14 Νοέμβρη.
ΠΗΓΗ: Έθνος