Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Μυστικοί πράκτορες κατά του παραεμπορίου!
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) έχει επιστρατευτεί για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου παρακολουθώντας μάλιστα υψηλόβαθμα στελέχη δημοτικών αστυνομιών.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε χθες ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μιλώντας με δημοσιογράφους. Άφησε δε, αιχμές για απροθυμία συνεργασίας του ΣΔΟΕ, όταν η φοροδιαφυγή από την παράνομη διακίνηση ρούχων, παπουτσιών, μηχανημάτων κι άλλων βιομηχανικών προϊόντων αγγίζει τα 4,5 με 5 δις. ευρώ.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια άτυπης συνάντησης αξιωματούχου του υπουργείου Ανάπτυξης με δημοσιογράφους το στέλεχος αναφέρθηκε στην τελευταία απόφαση της επιτροπής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με αυτή θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο το οποίο θα συντονίζει τις ενέργειες των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών.
Η ίδια πηγή θέλοντας να δείξει τη διάσταση που έχει λάβει το παρεμπόριο αποκάλυψε πως στέλεχος άλλου υπουργείου του μετέφερε: «Η ΕΥΠ παρακολουθεί κορυφαία στελέχη δημοτικής αστυνομίας μεγάλων δήμων. Ερευνά το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε παράνομη διάθεση εμπορευμάτων και κυρίως κατασχεμένων προϊόντων».
Το στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης είπε πως «στο δήμο Πειραιά έχει γίνει πολύ καλή δουλειά. Έχει... καθαρίσει από το παράνομο εμπόριο. Στο δήμο της Αθήνας τελευταία γίνονται κάποιες απόπειρες. Πρόσφατα μαζί με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έγινε επιχείρηση όπου συνελήφθησαν στην οδό Ακαδημίας παράνομοι διακινητές εμπορευμάτων. Είχε προηγηθεί προσπάθεια της δημοτικής αστυνομίας αλλά χωρίς επιτυχία».
Αίσθηση επίσης προκαλούν οι αιχμές του στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης για τη στάση του ΣΔΟΕ απέναντι στην αντιμετώπιση του παρεμπορίου: «Έξι μήνες το υπουργείο Ανάπτυξης ζητά τη δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου, αλλά ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτης αντιδρά. Λέει ό,τι δε θέλει να συμμετάσχει αφού έχει πολλές άλλες υποθέσεις να χειριστεί».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αναφορές του για την ΕΛΑΣ και το ΣΔΟΕ στην προ μηνών τροπολογία για την καταστροφή των κατασχεθέντων προϊόντων: «Το ΣΔΟΕ και η ΕΛΑΣ ζήτησαν να αυτοεξαιρεθούν από την καταστροφή των παράνομων εμπορευμάτων. Έτσι μπορούν να τα καταστρέφουν μόνο η δημοτική αστυνομία, οι ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης και τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου των περιφερειών.
Το παρεμπόριο συνεχίζεται κανονικά. Το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης περιγράφει τους δρόμους της παράνομης διακίνησης των εμπορευμάτων. Φτάνουν στη χώρα μας με δύο τρόπους, είτε με κοντέινερ από την Άπω Ανατολή είτε μέσω Ιταλίας ως ευρωπαϊκά προϊόντα. Στη συνέχεια αυτά μεταφέρονται σε κέντρα συλλογής και διαλογής στην Αγία Βαρβάρα, τον Κολωνό, τα Σεπόλια, τον Ασπρόπυργο και σε αντίστοιχες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Από κει μικρότεροι έμποροι παίρνουν τα προϊόντα και τα κατευθύνουν σε ημί-νόμιμα σημεία χονδρικής και λιανικής. Σε αυτά έρχονται και ψωνίζουν νόμιμοι και παράνομοι πλανόδιοι έμποροι αλλά και καταστηματάρχες. Τέλος τα εμπορεύματα αυτά χωρίς ή με παραποιημένα παραστατικά καταλήγουν στους καταναλωτές.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο με σπίτια, αυτοκίνητα και μετοχές
Εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο με μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων του οφειλέτη προβλέπει ρύθμιση που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου ευνοϊκότερου σχεδίου «τακτοποίησης» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που συνολικά αγγίζουν τα 42 δισ. ευρώ. Παράλληλα προωθείται η άμεση απελευθέρωση του κλάδου των φορτηγών καθώς και ρυθμίσεις για το άνοιγμα του επαγγέλματος των δικηγόρων, πιθανόν με την άρση περιορισμών για τη σύσταση δικηγορικών εταιριών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» που συζητείται αύριο στο υπουργικό συμβούλιο, είναι πιθανόν να ενσωματώνεται ρύθμιση με την οποία, οι οφειλέτες που αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο θα μπορούν να εξοφλήσουν μέρος αυτών, μεταφέροντας στο δημόσιο εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη, ψιλή κυριότητα, επικαρπία) που έχουν σε ακίνητα αλλά και σε κινητά περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, μετοχές, κ.α.).
Η ρύθμιση αυτή εντάσσεται στο πλέγμα μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε μια χρονιά εξαιρετικά κρίσιμη για τα δημόσια οικονομικά.
Στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνονται επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες:
1. Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε πολλές δόσεις που θα φτάνουν ή και θα ξεπερνούν τις 60, χωρίς να είναι αναγκαία προκαταβολή. Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων θα προβλέπεται έκπτωση έως και 100% στις προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί λόγω εκπρόθεσμης πληρωμής οφειλών. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης αναμένεται να μειωθεί από τα 500 στα 300 ευρώ.
2. Μπαίνει «φρένο» στην ακύρωση πράξεων διοικητικής εκτέλεσης, εάν ένα από τα χρέη κριθεί ως μη οφειλόμενο
3. Απλοποιούνται οι διαδικασίες για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων
4. Βελτιώνονται οι διατάξεις για την επίλυση φορολογικών διαφορών από την αρμόδια επιτροπή.
Ειδικά όσον αφορά στους δήμους είναι πιθανόν να προωθηθεί διακανονισμός για την εξόφληση οφειλών των δήμων προς το δημόσιο με συμψηφισμό των πόρων που τους χορηγούνται από το Κράτος.
Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθεί το ενιαίο σύστημα πληρωμών στο δημόσιο ενώ το υπουργείο Εσωτερικών θα ρυθμίσει τις διαδικασίες λήψης νέων δανείων των δήμων, ενώ θα προβλέπει και παράταση στην προθεσμία αποπληρωμής παλαιότερων δανείων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Νέα αντικειμενικά κριτήρια, ρυθμίσεις χρεών και εισπρακτικές εταιρείες
Ρυθμίσεις για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών με κατάργηση προσαυξήσεων, ελάχιστη δόση 100 ευρώ και εξόφληση σε 60 δόσεις, εισαγωγή νέων αντικειμενικών κριτηρίων με έλεγχο ακόμη και των τραπεζικών καταθέσεων 1.000.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, φορο-κυνηγητό από ιδιώτες ελεγκτές και φορο-εισπρακτικές εταιρείες αλλά και νέο ποινολόγιο για τελωνειακές παραβάσεις περιλαμβάνει το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου που θα συζητηθεί αύριο Πέμπτη στο υπουργικό Συμβούλιο.
Το «Βήμα» παρουσιάζει τα βασικά άρθρα του νομοσχεδίου όπως ακριβώς έχουν συνταχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα τεθούν προς συζήτηση - έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο.
Μάλιστα σε αυτά τα άρθρα περιλαμβάνεται και η ρύθμιση που σχεδίαζε το υπουργείο Οικονομικών για την περίπτωση των 3.417 βενζινάδικων που δεν έχουν καταχωρίσει στο σύστημα Ήφαιστος τα παραστατικά για το πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να καλυφθεί νομικά η εγκύκλιος «Καπελέρη» με την οποία ουσιαστικά ανέβαλε προσωρινά την επιβολή προστίμων μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα νομοθετικά.
Όμως, μετά την εξέλιξη με την άσκηση ποινικής δίωξης από τον οικονομικό εισαγγελέα στον κ. Ι. Καπελέρη, η ρύθμιση αυτή θα κατατεθεί αργότερα σε άλλο φορολογικό νομοσχέδιο ώστε να έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι νέες παράμετροι και οι περιπτώσεις λαθρεμπορίου όπου και αν εντοπιστούν.
Το πολυνομοσχέδιο που παρουσιάζει «Το Βήμα» περιλαμβάνει προτεινόμενες διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες, όσοι φορολογούμενοι θέλουν να εξοφλήσουν τις οφειλές αλλά δεν έχουν μετρητά και δεν μπορούν λόγω κρίσης να πωλήσουν τα ακίνητά τους για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους στο δημόσιο, θα μπορούν να «χαρίσουν» στην εφορία τα εν λόγω ακίνητα και να διαγραφεί το χρέος τους.
Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η εξόφληση θα μπορεί να πραγματοποιηθεί εφάπαξ προκειμένου να διαγραφεί το 100% των προσαυξήσεων, σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις προκειμένου να διαγραφεί το 90% των προσαυξήσεων, σε 13 έως 24 δόσεις για να διαγραφεί το 75% των προσαυξήσεων, σε 25 έως 36 δόσεις για απαλλαγή του 60% των προσαυξήσεων, σε 37 έως 48 δόσεις για διαγραφή του 45% των προσαυξήσεων και σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή του 25% των προσαυξήσεων. Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ.
Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2012 στην αρμόδια εφορία ή τελωνεία όπου είναι βεβαιωμένες οφειλές μέχρι την ημερομηνία αυτή.
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης δεν θα γίνεται δεκτή η συζήτηση αίτησης αν δεν έχει ενημερωθεί μέσα σε 20 ημέρες η εφορία.
Ιδιώτες φοροεισπράκτορες
Ανοίγει ο δρόμος για εισπρακτικές εταιρείες και ιδιώτες κυνηγούς φόρων με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών.
Οι ιδιώτες σύμβουλοι είσπραξης φόρων θα κυνηγούν χρέη ιδιωτών ή επιχειρήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εφορίες και τελωνεία αλλά και ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Νέα αντικειμενικά κριτήρια μικρομεσαίους
Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να εφαρμόσει νέα αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού εισοδημάτων και καθαρών κερδών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών προκειμένου να δηλώνονται υψηλότερα εισοδήματα από αυτά που αναγράφονται τα τελευταία χρόνια στις φορολογικές τους δηλώσεις και σε αρκετές περιπτώσεις είναι προκλητικά χαμηλά.
Το εντυπωσιακό είναι ότι πλέον θα λαμβάνονται υπόψη οι καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η σχέση της τιμής των πωλούμενων προϊόντων και υπηρεσιών έναντι του συνολικού όγκου κύκλου εργασιών, η ανάλυση ρευστότητας του φορολογούμενου κτλ. Από αυτά θα προσδιορίζονται τα ακαθάριστα έσοδα, τα φορολογητέα κέρδη και ο ΦΠΑ. Όταν υπάρχουν αποκλείσεις θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Έως τις 20 Ιανουαρίου οι φόροι του Δεκεμβρίου
Παράταση μέχρι τις 20 Ιανουαρίου των προθεσμιών για την υποβολή δηλώσεων και την καταβολή φόρων, εισφορών, τελών και βεβαιωμένων χρεών που έληγαν στις 30 Δεκεμβρίου 2011 ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικά για τα τέλη κυκλοφορίας, η προθεσμία μετά την παράταση λήγει στις 13 Ιανουαρίου.
Πρακτικά η παράταση του υπουργείου Οικονομικών δίνει έξτρα περιθώριο 20 ημερών σε όσους φορολογούμενους θέλουν να πληρώσουν φόρους, τέλη, εισφορές και βεβαιωμένα χρέη στις εφορίες χωρίς προσαυξήσεις, ενώ παρατείνεται και η προθεσμία για την υποβολή ξεχασμένων φοροδηλώσεων έως το 2009 χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Η παράταση αφορά και τις δόσεις της έκτακτης εισφοράς αλλά και τυχόν δόσεις φόρου εισοδήματος και δόθηκε προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι και να καλυφθούν οι αρρυθμίες που προκλήθηκαν από την απεργία των εφοριακών υπαλλήλων στην εκπνοή του έτους.
Για τα τέλη Ι.Χ. Στο άλλο μέτωπο των τελών κυκλοφορίας, μετά την παράταση οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο αγοράς των σημάτων έως τις 13 Ιανουαρίου, ενώ έως την ημερομηνία αυτή ισχύει και η παράταση της προθεσμίας για την κατάθεση πινακίδων από όσους έχουν αποφασίσει να θέσουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία το επόμενο έτος, προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν τέλη και έκτακτες εισφορές που προκύπτουν από τις αντικειμενικές δαπάνες (για Ι.Χ. άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών).
Τα τέλη κυκλοφορίας μετά την παράταση μπορούν να πληρώνονται μόνο στις εφορίες, ενώ μετά τις 13 Ιανουαρίου 2012 η εκπρόθεσμη προμήθεια του σήματος επιβαρύνεται και με πρόστιμο ισόποσο με την αξία του τέλους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, όσοι από τους φορολογούμενους δεν έχουν λάβει ειδοποιητήριο ή το έχουν χάσει και εφόσον είναι πιστοποιημένοι χρήστες του taxisnet μπορούν να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής των σημάτων τελών κυκλοφορίας από το Διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr).
Οι φορολογούμενοι που θα χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο θα πρέπει αρχικά να επιλέξουν το πλαίσιο Υπηρεσίες προς Πολίτες ή το πλαίσιο Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις - Επιτηδευματίες και στη συνέχεια το πλαίσιο Ειδοποιήσεις Πληρωμής ή Επιστροφής Φόρου για να τυπώσουν τα ειδοποιητήριά τους.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Τα νέα τεκμήρια μέσα από παραδείγματα
του Κου Τύρη Ιωάννη, Φοροτεχνικού, Προέδρου Δ.Σ. της Ε.ΦΟ.Β.Ε.
Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας
1. ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Τετραγ. μέτρο
Τιμή Ζώνης
έως 2800
Τιμή Ζώνης
έως 2800 -5000
Τιμή Ζώνης
άνω των 5000

    + 40%
    + 70%
Έως 80  m²
40 €   τ.μ. 
56 €   τ.μ. 
68 €   τ.μ. 
Από 81 – 120
65 €   τ.μ. 
91 €   τ.μ. 
110 €   τ.μ. 
Από 121 – 200
110 €   τ.μ. 
154 €   τ.μ. 
187 €   τ.μ. 
Από 201 – 300
200 €   τ.μ. 
280 €   τ.μ. 
340 €   τ.μ. 
Από 300 & άνω
400 €   τ.μ. 
560 €   τ.μ. 
680 €   τ.μ. 
Όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται προκειμένου για Μονοκατοικίες κατά ποσοστό 20%.
Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που εκτιμάται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα για ιδιοκατοίκηση ή μίσθωση.
Δευτερεύουσες κατοικίες όπως και οι βοηθητικοί χώροι αυτών ορίζεται στο 1/2 ή στο 50%.
Βοηθητικοί χώροι κύριας κατοικίας 40 € το τετραγωνικό.
ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΕΤΗΣΙΟ ΚΑΘΑΡΟ
ΕΙΣΟΔΗΜΑ 13.000 Ευρώ
Με αφορολόγητο                8.000  Ευρώ
Φόρος που θα πληρωθεί:     580  Ευρώ
Εάν ο ίδιος φορολογούμενος έγγαμος
Έχει ένα (1) σπίτι 110  m2                 τεκμήριο  5.150
Έχει ένα (1) αυτοκίνητο 1.600 κ.ε.           »        6.400
Τεκμήριο βιωσιμότητας                            »        5.000
Το σύνολο τεκμηρίων του είναι:                       16.550
Ο φορολογούμενος θα πληρώσει
Φόρος με βάση τα τεκμήρια                                 1.557 Ευρώ
Φόρος χωρίς τεκμήρια                                            580 €
           Επιπλέον φόρος                                          977 €
ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
με εισόδημα 15.000 €
Αφορολόγητο                     5.000 €
Φόρος χωρίς τεκμήρια       1.240 €
Εάν έχει σπίτι  110  m2                            5.150  τεκμήριο
  »     »   αυτοκίνητο 1600 κ.ε.                  6.400        »
Έγγαμος με τεκμήριο βιωσιμότητας         5.000        »
Εξοχική κατοικία                                       1.600        » 
Σύνολο βάσει τεκμηρίων εισοδήματος   18.150         »
ΦΟΡΟΣ βάσει    τεκμηρίων                      1.957 €
      »       χωρίς  τεκμήρια                         1.240 €
         Επιπλέον φόρος                                 717 €
2. ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Με βάση το άρθρο 28 η ετήσια αντικειμενική δαπάνη επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης ορίζεται ανάλογα με τον κυβισμό:
ΚΥΒΙΣΜΟΣ
Έως 5 έτη
5 – 10 έτη
 30%
Πάνω από 10 έτη  50%
1200 κ.ε.
4000
2800
2000
1300 κ.ε.
4600
3220
2300
1400 κ.ε.
5200
3640
2600
1500 κ.ε.
5800
4060
2900
1600 κ.ε.
6400
4480
3200
1700 κ.ε.
7000
4900
3500
1800 κ.ε.
7600
5320
3800
1900 κ.ε.
8200
5740
4100
2000 κ.ε.
8800
6160
4400
2100 κ.ε.
9700
6790
4850
Από 2000 κ.ε. μέχρι και 3000 κ.ε. προστίθενται εννιακόσια (900) ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
3000 κ.ε.
17.800
12.460
8.900
Από 3000 κ.ε. μέχρι και άνω προστίθενται χίλια διακόσια (1.200) ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
3100
19.000
13.300
9.500
Καταργούνται οι μειώσεις που παρέχονται για αυτοκίνητα αγοράς από ΟΔΔΥ και σε μετοικούντες.
3. ΝΕΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΙΣΙΝΕΣ
Εξωτερική πισίνα
Μέχρι       60 τ.μ.                    160 €  ανά τετραγωνικό
Άνω των  60 τ.μ.                     320 €  το    τετραγωνικό
Εσωτερική πισίνα τα παραπάνω ποσά διπλασιάζονται
Μέχρι       60 τ.μ.                    320 €  το    τετραγωνικό
Άνω των  60 τ.μ.                    640 €   το   τετραγωνικό
4. ΝΕΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΓΙΑ ΣΚΑΦΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
Σκάφη σε μέτρα (μήκος)
Ετήσια αντικειμενική
Δαπάνη σε €
Μέχρι   7    μέτρα
12.000
Από     8 – 10  μέτρα
  3.000 για κάθε επιπλέον μέτρο
   »     11 – 12     »
  7.500   »     »        »            »
   »     13 – 15     »
15.000   »     »        »            »
   »     16 – 18     »
22.500   »     »        »            »
   »     19 – 22     »
30.000   »     »        »            »
   »     23  μέτρα και άνω
50.000   »     »        »            »

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Aπόσυρση ΙΧ το 2012 και επίσημα!
“Ανάσα” στους εισαγωγείς αλλά και τους εμπόρους αυτοκινήτων έδωσε για ακόμη ένα χρόνο η παράταση του μέτρου της απόσυρσης έως και στις 20 Δεκεμβρίου του 2012, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα της “Η” (22/12), καθώς συμπεριλήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της κυβέρνησης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Ειδικότερα στον αριθμό Φύλλου 268, παράγραφος 4 και άρθρο 2 αναφέρεται χαρακτηριστικά πως: “2. α. Η ισχύς των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν. 3899/2010, όπως τροποποιείται με την παράγραφο β΄ της παρούσης παραγράφου και της παραγράφου 5 του άρθρου 30 του ν.3943/2011 παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2012.
β. Το στοιχείο (ε) της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν. 3899/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«ε) Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται μετά από δέκα (10) ημέρες από την έκδοση της απόφασης της προηγούμενης περίπτωσης και για αυτοκίνητα που θα αποσυρθούν μέχρι 20.12.2012. »
«2. Οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 3899/2010 και της παρ. 5 του άρθρου 30 του ν. 3943/2011,εφαρμόζονται για αυτοκίνητα που θα τελωνισθούν και θα καταβάλουν τις οφειλόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις μέχρι και 31.12.2012.»
Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΑΑ) κ. Δημήτρης Πάτσιος μιλώντας στην “Η” τόνισε πως: “Η παράταση της απόσυρσης είναι πολύ θετική ειδικά αφού διαπιστώθηκε πως περίπου 50.000 ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων δεν είχαν αξιοποιήσει ακόμη το δικαίωμα από την διαγραφή του παλιού τους ΙΧ. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι η αγορά του αυτοκινήτου, για να εκλογικευτεί η πτώση που υφίσταται, θα πρέπει να μειωθούν σημαντικά τόσο τα Τέλη Κυκλοφορίας όσο και τα τεκμήρια που καθιστούν τα αυτοκίνητα ακόμη και μεσαίου κυβισμού είδος πολυτελείας!”.
Το μέλος του δ.σ. Του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος κ. Ευριπίδης Κωνσταντινίδης δήλωσε στην “Η” πως: “Σωστή θεωρείται η παράταση του μέτρου της απόσυρσης και την επικροτούμε αλλά η εξαίρεση των εισαγόμενων και εγχώριων μεταχειρισμένων από το μέτρο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο και την ανεργία εκατοντάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους. Ζητάμε από το υπουργείο να συμπεριλάβει έστω και καθυστερημένα στο μέτρο και τα εισαγόμενα ή εγχώρια μεταχειρισμένα που πληρούν τις οδηγίες ρύπων Euro4 και Euro5 ώστε να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατόν απώλειες στο κλάδο”.
Οσον αφορά στα κρατικά έσοδα από τον κλάδο του αυτοκινήτου κυριολεκτικά κατέρριψαν κάθε αρνητικό ρεκόρ καταγράφοντας πτώση 63,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010 καθώς μόνο από τα Τέλη Ταξινόμησης εισπράχθηκαν μόλις 84 εκατ. ευρώ έναντι 233 εκατ. ευρώ.
Δεκέμβριος: Αύξηση 50% στις πωλήσεις ΙΧ
Εκτός πραγματικότητας χαρακτηρίζουν τις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων του Δεκεμβρίου στελέχη της αγοράς καθώς η αύξηση κατά 50% που καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα του έτους σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2010 μόνο αληθινή δεν είναι. Ειδικότερα το Δεκέμβριο του 2011 πουλήθηκαν 5.536 νέα ΙΧ έναντι 3.691 οχημάτων ωστόσο τα εταιρικά αυτοκίνητα ξεπερνούσαν τις 2.000 ταξινομήσεις!
Οσον αφορά στις αναλυτικές πωλήσεις Δεκεμβρίου στις 5 πρώτες θέσεις βρέθηκαν η Toyota με 1.278 ταξινομήσεις και ακολουθούν η Opel με 556, η VW με 456, η Ford με 430 και η Fiat με 315 πωλήσεις ΙΧ.
Επομένως με τη λήξη της χρονιάς οι εισαγωγείς αλλά και οι έμποροι έσπευσαν να “πινακιδώσουν” καινούρια ΙΧ ώστε να πετύχουν τους στόχους που τους έχουν θέσει τα εργοστάσια και να διατηρήσουν τα ποσοστά κέρδους τους ενώ από την άλλη μεριά η λήξη της ημερομηνίας εκτελωνισμού οχημάτων Euro4 αποτέλεσε αφορμή για κάποιους άλλους ώστε να ταξινομήσουν τα αυτοκίνητά τους με χαμηλά Τέλη Ταξινόμησης...
Σε επίπεδο έτους η αγορά αυτοκινήτου το 2011 σημείωσε πτώση 30,9% σε σχέση με το 2010 καθώς πουλήθηκαν 97.678 νέα ΙΧ έναντι 141.499 οχημάτων.
Σε επίπεδο έτους οι εταιρείες που πρωτοστάτησαν ήταν η Toyota με 12.148 πωλήσεις και ακολουθούν η Opel με 11.440, η VW με 9.465, η Ford με 6.427 και η Fiat με 5.816 πωλήσεις ΙΧ.
Ζήτω η πετρελαιοκίνηση!
Ιδιαίτερα έντονο ήταν το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα πετρελαιοκίνητα ΙΧ και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περίπου 1 στα 4 καινούρια ΙΧ που πουλήθηκαν το Δεκέμβριο αφορούσε σε κάποιο πετρελαιοκίνητο μοντέλο. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός πως οι καταναλωτές αναζητούν κάποιο ΙΧ με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος χρήσης και σίγουρα τα πετρελαιοκίνητα οχήματα πέραν της χαμηλής κατανάλωσης έχουν και πολύ χαμηλά Τέλη Κυκλοφορίας. Μάλιστα ειδικά για το Δεκέμβριο από τα 5.535 νέα ΙΧ τα 1200 αφορούσαν σε πετρελαιοκίνητα μοντέλα που σε ποσοστό μεταφράζεται σε 23% των συνολικών πωλήσεων!
Φορτηγά
Τελικά στην παράταση του μέτρου της απόσυρσης εξαιρέθηκαν και πάλι τα βαριά φορτηγά όπως επίσης και τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της “Η” ειδικά για τα βαριά φορτηγά ετοιμάζεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης ειδικό σχέδιο επιδότησης για αγορά καινούριων οχημάτων που πληρούν όμως την οδηγία ρύπων Euro5 ή μεταγενέστερης. Ειδικότερα το υπουργείο εξετάζει την επιδότηση των παλαιών ή νέων μεταφορικών εταιρειών για αγορά καινούριων φορτηγών με επιδότηση μέσω του ΕΣΠΑ. Πάντως όπως αναφέρουν στελέχη μεταφορικών εταιρειών η αγορά φορτηγών Euro 5 ξεκινά από τις 40.000 ευρώ ενώ στα μεγάλα φορτηγά (άνω των 20 τόνων) το κόστος ξεπερνά τις 100.000 ευρώ! Ο ιδιοκτήτης φορτηγού κ. Π. Παναγόπουλος ανάφερε στην “Η” πως: “Ο πράσινος δακτύλιος από την 1η Μαίου απαγορεύει την κυκλοφορία των παλαιών φορτηγών στην Αττική. Ωστόσο από την στιγμή που δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για απόσυρση του παλιού με επιδότηση αγοράς του καινούριου εκατοντάδες επαγγελματίες θα μείνουν άνεργοι. Οσον αφορά στην επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ μπορεί να βοηθά τον κλάδο ωστόσο από την στιγμή που δεν υπάρχει μεταφορικό έργο το μέτρο θα αποτύχει.”.
Συγκριτικά κρατικά έσοδα 11μηνου 2011-2010 από αγορά ΙΧ
Τέλη Κυκλοφορίας Τέλη Ταξινόμησης
2011 127 εκατ. ευρώ 84 εκατ. ευρώ
2010 525 εκατ. ευρώ 233 εκατ. ευρώ
Διαφ.11-10 -75,8% -63,9%
Συγκριτικές πωλήσεις νέων ΙΧ Δεκ. 2011-2010
Εταιρεία Δεκ-11 Διαφ. % 2011 vs 2010 Δεκ-10
TOYOTA 1.278 340,7% 290
OPEL 556 44,8% 384
VOLKSWAGEN 456 108,2% 219
FORD 430 99,1% 216
FIAT 315 45,2% 217
NISSAN 134 57,6% 85
HYUNDAI 160 -31,3% 233
SKODA 201 -36,2% 315
CITROEN 141 60,2% 88
PEUGEOT 97 -14,2% 113
SUZUKI 159 84,9% 86
SEAT 103 43,1% 72
AUDI 123 -20,1% 154
KIA MOTORS 157 336,1% 36
MERCEDES 200 -36,5% 315
BMW 165 77,4% 93
CHEVROLET 57 67,6% 34
ALFA ROMEO 84 20,0% 70
RENAULT 115 -8,0% 125
SMART 92 -44,2% 165
VOLVO 100 233,3% 30
MITSUBISHI 45 50,0% 30
HONDA 39 2,6% 38
MINI 68 -34,6% 104
DAIHATSU 107 365,2% 23
DACIA 44 22,2% 36
MAZDA 21 -22,2% 27
SUBARU 18 125,0% 8
JEEP (CJD) 8 60,0% 5
LANCIA 38 40,7% 27
SAAB 3 -76,9% 13
LEXUS 7 -
ABARTH 1 -85,7% 7
PORSCHE 1 0,0% 1
LANDROVER 8 -
LADA 2 100,0% 1
JAGUAR 1 0,0% 1
SSANGYONG 1 -95,0% 20
Σύνολο 5.536 50,0% 3.691
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Τι κερδίζουν το 2012 καταθέτες και δανειολήπτες
Υψηλά επιτόκια σε καταθέσεις, χαμηλά επιτόκια στα στεγαστικά -κυρίως- δάνεια φέρνει το 2012. Με αποτέλεσμα να είναι ευνοημένοι και οι καταθέτες και οι δανειολήπτες.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το επιτόκιο του ευρώ αναμένεται φέτος να ακολουθήσει πτωτική τροχιά, ευνοώντας όσους αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, η συνεχιζόμενη διαρροή των καταθέσεων ευνοεί τους καταθέτες, καθώς οι τράπεζες προσφέρουν ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια στους λογαριασμούς προθεσμίας, που συχνά ξεπερνούν το επίπεδο του 5%.
Από τον Ιανουάριο του 2010, τα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ακολουθούν φθίνουσα πορεία και τον περασμένο Νοέμβριο υποχώρησαν στα 174 δισ. ευρώ, από 176,42 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο 2011 και 183,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2011. Την τελευταία διετία (Ιανουάριος 2010- Νοέμβριος 2011) οι διαρροές έφτασαν τα 63,2 δισ. ευρώ, που είναι και η μεγαλύτερη μείωση που σημειώθηκε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στέλεχος μεγάλης τράπεζας, «το μέλλον είναι άδηλο». Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής -όπως εκτιμούν τραπεζίτες και αναλυτές-, είναι ότι τα επιτόκια των καταθέσεων και ειδικά στους λογαριασμούς προθεσμίας θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2012.
Σήμερα ακόμα και για ποσά της τάξης των 20.000 με 30.000 ευρώ οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκια 4,5% με 5%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα επιτόκια φτάνουν και το 6,5%. Μάλιστα ακόμα και για καταθέσεις προθεσμίας ύψους μόλις 5.000 ευρώ οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκια πάνω από 4%.
Αν δε το ποσό κατάθεσης υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, τότε ο καταθέτης μπορεί να πετύχει ύστερα από προσωπική διαπραγμάτευση με την τράπεζα ακόμα υψηλότερο επιτόκιο της τάξης του 7% ή και 8%.
Καθώς λοιπόν οι τράπεζες επιδιώκουν να διατηρήσουν τα μερίδιά τους στις καταθέσεις, που διαρκώς συρρικνώνονται, θα εξακολουθήσουν -παρά τις προβλέψεις για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ- να προσφέρουν «απαγορευτικά» για τις ίδιες επιτόκια, τουλάχιστον για όσο διάστημα θα είναι αποκλεισμένες από τη διατραπεζική αγορά.
Ταυτόχρονα, η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα «ελαφρύνει» σημαντικά τις δόσεις των στεγαστικών κυρίως δανείων, που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο του ευρώ, προσφέροντας σημαντική οικονομική ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά.
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το 2012 ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα προχωρήσει και σε νέες μειώσεις του επιτοκίου του ευρώ, το οποίο δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί ακόμα και στο 0,5% από το 1% σήμερα.
Ας σημειωθεί ότι από τη μείωση του επιτοκίου κατά 1 μονάδα, ο δανειολήπτης με στεγαστικό δάνειο ύψους 200.000 ευρώ με διάρκεια 20 χρόνια έχει όφελος πάνω από 100 ευρώ στη μηνιαία δόση του.
Στην περίπτωση τώρα που κάποιος έχει στεγαστικό με σταθερό επιτόκιο και το «γυρίσει» σε κυμαινόμενο μπορεί να πετύχει μείωση ακόμα και 2 μονάδες (από το 5,5% στο 3,5%) που σημαίνει ότι για δάνειο 150.000 ευρώ με διάρκεια 20 χρόνια το μηνιαίο «κέρδος» του θα είναι τουλάχιστον 150 ευρώ.
Κέρδος όμως θα έχουν και όσοι θελήσουν να προχωρήσουν σε συγκέντρωση οφειλών σε ένα δάνειο. Να «πακετάρουν» δηλαδή χρέη από πιστωτικές κάρτες, ανοικτά ή προσωπικά δάνεια που έχουν στην ίδια τράπεζα σε ένα νέο δάνειο. Στην περίπτωση αυτή θα τιμολογηθούν με χαμηλό ?σε σχέση με το παρελθόν- επιτόκιο, ενώ θα μπορούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Γιατί διώκεται ο κ. Ι. Καπελέρης
Ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία ασκήθηκε κατά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κ. Ι. Καπελέρη από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ευ. Λακαφώση, ύστερα από παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη σχετικά με τη μη είσπραξη προστίμων, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για λαθρεμπόριο καυσίμων.
Η δίωξη στρέφεται και κατά της διευθύντριας της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνίων, κυρίας Ευαγγελίας Πανταζή.
Η δίωξη αφορά στο γνωστό ζήτημα του παγώματος της είσπραξης προστίμων που επεβλήθησαν για τη μη εγγραφή των εμπόρων πετρελαίου στο σύστημα «Ηφαιστος» εν όψει της έκδοσης εγκυκλίου που θα ρύθμιζε το θέμα.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος ζήτησε χθες την παραίτηση του κ. Καπελέρη, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το θέμα είχε απασχολήσει την τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής, προκειμένου να βρεθεί λύση.
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, «επειδή οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας, ο υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων - παρουσία του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γ. Πεπόνη - να διασταυρώσουν τα στοιχεία με την Ελληνική Αστυνομία και ιδίως την Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, που ασχολούνται επίσης με θέματα λαθρεμπορίας καυσίμων, προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων, που εντάσσονται στο σύστημα ''Ηφαιστος'' και εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων».
Η ανακοίνωση αυτή ήρθε λίγο μετά την άσκηση ποινικής δίωξης στα δύο στελέχη του υπουργείου για κακουργηματική απιστία στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/1950, περί καταχραστών του Δημοσίου. Η ποινική δίωξη εναντίον τους ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ευ. Λακαφώση, με βάση το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας κ. Σπ. Μουζακίτης, με αφορμή τις καταγγελίες του άλλοτε γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Διομήδη Σπινέλλη, περί λειτουργίας παραμηχανισμού στο υπουργείο Οικονομικών, που εμπόδιζε την είσπραξη των επίμαχων προστίμων.
Ταυτόχρονα, ο ειδικός ανακριτής θα αναζητήσει στη διάρκεια της κύριας ανάκρισης το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών κι αν διαπιστωθεί, τότε - σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Πεπόνη - θα ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη.
Οπως διευκρινίζεται στο πόρισμα του κ. Μουζακίτη, το αδίκημα διαπράχθηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας της πράξης βάσει του Νόμου 1608/50, ενώ το ύψος της ζημιάς ανέρχεται κατ' ελάχιστον στο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ. «Η ζημιά αυτή, αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων», αναφέρει ο εισαγγελέας.
Η προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώθηκε σχεδόν σε δύο μήνες. Ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου ύστερα από δημοσιεύματα, με αφορμή την παραίτηση του κ. Σπινέλλη, περί ύπαρξης παραμηχανισμού εντός του υπουργείου Οικονομικών που αδρανοποιούσε-μπλόκαρε την είσπραξη προστίμων, τα οποία είχαν επιβληθεί μέσω του συστήματος «Ηφαιστος» για λαθρεμπόριο καυσίμων.
Ο κ. Καπελέρης, όταν κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αδικήματος αρνήθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες - οποιαδήποτε ποινική ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι δεν χαρίστηκαν πρόστιμα. Παράλληλα, επικαλέστηκε προβληματική διαδικασία του συστήματος «Ηφαιστος» και τις εκπρόθεσμες καταγραφές σε αυτό.
Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του κ. Καπελέρη, τα πρόστιμα δεν αφορούσαν σε λαθρεμπόριο καυσίμων και εάν επιβάλλονταν, επειδή ήταν εξοντωτικά, θα οδηγούσαν σε κλείσιμο 3.000 πρατηρίων. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε ότι εξέδωσε την εγκύκλιο με την οποία «πάγωσε» η είσπραξη των προστίμων, αφού αναμενόταν η ύπαρξη νομοθετικής ρύθμισης για το θέμα.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Οι πληροφορίες έφεραν τον κ. Σπινέλλη να παραιτείται τον περασμένο Αύγουστο δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι η λίστα βενζινοπωλών για πρόστιμα που είχε προωθηθεί στα κεντρικά του υπουργείου Οικονομικών, όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε αλλά με εγκύκλιο του σημερινού γενικού γραμματέα κ. Γιάννη Καπελέρη θα ελάμβανε «χάρη» και απαλλαγή των ποινών.
Καλούμενος από τον εισαγγελέα κ. Σπύρο Μουζακίτη, ο κ. Σπινέλλης δήλωσε μεν άγνοια για το γεγονός αυτό και τα σχετικά δημοσιεύματα, εμμένοντας στη θέση της αποχώρησης για προσωπικούς λόγους, πλην όμως ο εισαγγελέας κάλεσε τον κ. Καπελέρη στις 25 Νοεμβρίου να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για ανείσπρακτα πρόστιμα από λαθρεμπόριο καυσίμων.
Η λίστα αφορούσε βενζινοπώλες που δεν έστελναν στη ΓΓΠΣ τα στοιχεία των πωλήσεων του πετρελαίου θέρμανσης ως είχαν υποχρέωση. Η υποχρέωση αυτή είχε θεσπιστεί με το σύστημα «Ηφαιστος», προκειμένου να γίνεται από το Δημόσιο η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στους πρατηριούχους που πουλούσαν το πετρέλαιο με μειωμένο φόρο στα νοικοκυριά, ενώ οι ίδιοι το είχαν προμηθευτεί με τον αυξημένο. Το σύστημα αυτό καταργήθηκε ωστόσο, αλλά η υποχρέωση ενημέρωσης του συστήματος παρέμεινε χωρίς πολλοί από αυτούς, όπως υποστηρίζουν, να το γνωρίζουν.
Πρόκειται δηλαδή, όπως υπογραμμίζει ο κ. Καπελέρης, για παραβάσεις εκπρόθεσμης ενημέρωσης και όχι για λαθρεμπόριο. Για τις παραβάσεις αυτές, ωστόσο, προβλέπεται πρόστιμο πενταπλάσιο της διαφοράς φόρου μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, καθώς και διαγραφή των πρατηριούχων από τα μητρώα σε περιπτώσεις υποτροπής.
Η άγνοια της υποχρέωσης είχε ως συνέπεια να διαπιστωθούν 48.000 εκπρόθεσμες καταχωρήσεις από περισσότερες από 3.5000 επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα όλο το σύστημα προμήθειας της αγοράς.
Το θέμα αυτό αποφασίστηκε, ύστερα από αίτημα των φορέων να αντιμετωπισθεί νομοθετικά με τον κ. Καπελέρη να ζητεί με εγκύκλιό του τον περασμένο Ιούλιο την προσωρινή αναστολή των προστίμων εν όψει της έκδοσης πράξης νομοθετικού περιεχομένου.
Στην κατάθεσή του ο κ. Καπελέρης υποστήριξε ότι πρόκειται για αναστολή και όχι διαγραφή των προστίμων μέχρι την έκδοση συγκεκριμένων πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Στο πνεύμα αυτό ήταν και η εγκύκλιος που εξέδωσε τον Ιούλιο, η οποία είχε να κάνει με προσωρινή αναστολή των προστίμων μέχρι την έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου.
Οι πρατηριούχοι στηρίζουν τον κ. Ι. Καπελέρη
«Άδικη και λανθασμένη» χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Υγρών Καυσίμων την απόφαση να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Ι. Καπελέρη, για τη γνωστή εγκύκλιο με την οποία ανεστάλησαν τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε χιλιάδες συναδέλφους πρατηριούχους σχετικά με τις εγγραφές στο σύστημα «Ηφαιστος».
Η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι έχει επισημάνει κατ' επανάληψη ότι τα πρόστιμα αυτά επιβλήθηκαν για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους και δεν έχουν καμία σχέση με λαθρεμπόριο. «Το ζήτημα είναι ότι όταν σταμάτησε η αγορά πετρελαίου θέρμανσης με τον υψηλό φόρο που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης πολλοί συνάδελφοι θεώρησαν ότι εξέλιπε και η υποχρέωση υποβολής των σχετικών δηλώσεων στον ''Ηφαιστο''. Αφότου το θέμα διευκρινίστηκε, οι δηλώσεις υποβάλλονται κανονικά» όπως εξηγεί η Ομοσπονδία.
Δηλώνει δε ότι η αναστολή των προστίμων έγινε ύστερα από αίτημα της Ομοσπονδίας, ενώ από τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει, εξάλλου, ότι οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας.
«Αν ύστερα από τόσα χρόνια που το λαθρεμπόριο καυσίμων πραγματικά οργιάζει, η πολιτεία κατέληξε ότι ένοχοι είναι μερικές χιλιάδες πρατηριούχοι που αμέλησαν μία τυπική υποχρέωση τότε κάθε σχόλιο περιττεύει. Και δεν έχουμε παρά να δώσουμε συγχαρητήρια τόσο στις διωκτικές Αρχές όσο και στα πραγματικά κυκλώματα του λαθρεμπορίου που καταφέρνουν με τόσο μεγάλη επιτυχία να θολώνουν τα νερά» καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
ΠΗΓΗ: Κέρδος
Το ΙΚΑ ανακάλυψε το Internet! - Ουρές τέλος για μια σειρά από βεβαιώσεις
Από 10 Ιανουαρίου χιλιάδες άνθρωποι θα πάψουν για ένα... χαρτί να ταλαιπωρούνται και να χάνουν μεροκάματα.
Το ΙΚΑ βάζει μπρος την online χορήγηση βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, με παράλληλη δυνατότητα επιβεβαίωσης της εγκυρότητάς τους μέσω διαδικτύου.
Από την ίδια ημερομηνία καταργείται, η χορήγηση βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, μέσω fax, και η χορήγησή τους θα γίνεται αποκλειστικά μέσω του ΟΠΣ ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, χρησιμοποιώντας τη νέα υπηρεσία που τίθεται σε εφαρμογή.
Εναλλακτικά οι συναλλασσόμενοι είναι δυνατόν να εξυπηρετούνται:
-Μέσω των υπηρεσιών εσόδων των Υποκαταστημάτων και Παραρτημάτων του Ιδρύματος.
-Μέσω διαδικτύου από πιστοποιημένους φορείς (Δημόσιες Υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., Τραπεζικά Ιδρύματα, Συμβολαιογράφοι κ.λπ.) και απογεγραμμένους εργοδότες, πιστοποιημένους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ..
Με τη νέα υπηρεσία, παρέχεται δυνατότητα σε πιστοποιημένους φορείς του Δημοσίου και απογεγραμμένους εργοδότες, πιστοποιημένους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, να λαμβάνουν βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας μέσω διαδικτύου με χρήση της αντίστοιχης εφαρμογής, από το δικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ( http://www.ika.gr/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ), ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη:
-σε όσους φορείς ή πρόσωπα (δημόσιες υπηρεσίες, ΚΕΠ τράπεζες, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, Επιμελητήρια, Συμβολαιογράφους κ.λπ.) έχουν πιστοποιηθεί ή θα πιστοποιηθούν στο μέλλον, οι οποίοι θα μπορούν να εξυπηρετούν τόσο τους απογεγραμμένους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων & οικοδομοτεχνικών έργων, όσο και τους αναπόγραφους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων. Οι μη απογεγραμμένοι εργοδότες οικοδομικών έργων θα εξυπηρετούνται μόνο στα κατά τόπους αρμόδια υποκαταστήματα/ παραρτήματα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ -σε απογεγραμμένους στο Μητρώο Εργοδοτών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ εργοδότες (κοινών επιχειρήσεων & οικοδομοτεχνικών έργων), που διαθέτουν ενεργούς κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος για την υποβολή ΑΠΔ.
Η έκδοση των βεβαιώσεων γίνεται μέσω του λογισμικού του Ο.Π.Σ. Ι.Κ.Α- Ε.Τ.Α.Μ.:
-αυτόματα από το σύστημα χωρίς καμία παρέμβαση του χρήστη,
-με προεκτυπωμένη την υπογραφή και σφραγίδα του εκάστοτε Διευθυντή της Δ/νσης Εφαρμογών της Γενικής Δ/νσης Πληροφορικής του Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ.,
-χωρίς να απαιτείται πλέον η έγκριση και υπογραφή τους από το Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο Εσόδων, πλην των βεβαιώσεων για είσπραξη λογαριασμού δημοσίου έργου.
Τα είδη Ασφαλιστικής Ενημερότητας που εκδίδονται είναι, για κοινές επιχειρήσεις:
-βεβαίωση μη οφειλής - ασφαλιστικής ενημερότητας,
-βεβαίωση για θεώρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων,
-βεβαίωση οφειλής,
-Υπηρεσιακό Σημείωμα για επιστροφή εισφορών/πληρωμή προμηθευτών Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ.,
-Υπηρεσιακό Σημείωμα για άλλη χρήση.
Για οικοδομοτεχνικά έργα:
-βεβαίωση για μεταβίβαση κτίσματος,
-βεβαίωση για συμμετοχή σε δημοπρασίες,
-βεβαίωση για είσπραξη λογαριασμού δημοσίου έργου,
-Υπηρεσιακό Σημείωμα για επιστροφή εισφορών/πληρωμή προμηθευτών Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ..
Τα Κ.Ε.Π. θα χρησιμοποιούν τη νέα υπηρεσία, όπως και οι λοιποί πιστοποιημένοι φορείς, οι δε βεβαιώσεις που θα εκδίδονται από αυτά θα χρησιμοποιούνται, όπως και οι χορηγούμενες στα Υποκαταστήματα/Παραρτήματα I.K.A.-Ε.Τ.Α.Μ..
Για την πιστοποίηση των φορέων, θα τηρούνται οι οδηγίες του υπ' αριθμ. 095/104/11.11.2011 Γεν. Εγγράφου της Γενικής Δ/νσης Πληροφορικής, ενώ για τους απογεγραμμένους εργοδότες δεν απαιτείται διαδικασία πιστοποίησης, αφού αρκεί η εγγραφή τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος για την υποβολή ΑΠΔ.
Σε όσες περιπτώσεις, με βάση τα τελευταία επεξεργασμένα στοιχεία από το μηχανογραφικό σύστημα, διαπιστώνεται ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, θα εκδίδεται η αιτούμενη βεβαίωση.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα εκδίδεται "Eνημερωτικό Σημείωμα", με το οποίο ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται για την αδυναμία ικανοποίησης του αιτήματος του και, ταυτόχρονα, θα παραπέμπεται στο αρμόδιο υποκατάστημα/παράρτημα IKA -ΕΤΑΜ.
Το υποκατάστημα/παράρτημα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ θα πρέπει να καταχωρήσει για το συγκεκριμένο ενδιαφερόμενο νέο αίτημα και να ακολουθήσει τη διαδικασία που περιγράφεται στο εγχειρίδιο διαδικασιών.
Η εγκυρότητα των βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, που εκδίδονται μέσω της νέας υπηρεσίας, είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί μέσω του δικτυακού τόπου του Ιδρύματος ( http://www.ika.gr/Ηλεκτρονικές_Υπηρεσίες ), ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες.
Οι βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας, που εκδίδονται μέσω διαδικτύου από τους πιστοποιημένους φορείς (υπηρεσίες ή πρόσωπα), ισχύουν αποκλειστικά για τη συναλλαγή που ζητήθηκαν, χωρίς να απαιτείται επικύρωσή τους.
Επίσης, δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε διόρθωσή τους, η αναπαραγωγή τους σε φωτοαντίγραφα ή η θεώρησή τους από οποιονδήποτε.
Οι εργοδότες, που λαμβάνουν μέσω διαδικτύου βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας, έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώσουν περισσότερα του ενός αντίγραφα, χωρίς να απαιτείται θεώρησή τους, δεδομένου ότι υφίσταται δυνατότητα ελέγχου της εγκυρότητάς τους.
Για τυχόν χρήση των βεβαιώσεων στο εξωτερικό, θα τηρούνται, ως προς την επικύρωσή τους, οι οδηγίες του υπ' αριθμ. Ε99/6/21.10.2011 Γενικού Εγγράφου της Δ/νσης Οργάνωσης & Απλούστευσης Διαδικασιών.
Εάν κατά την επεξεργασία αιτήματος για χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας (κοινών επιχειρήσεων ή οικοδομοτεχνικών έργων) εντοπισθούν μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες δεν έχουν βεβαιωθεί με τη σύνταξη Πράξης Επιβολής Εισφορών (ΠΕΕ), παρέχεται η δυνατότητα, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων (σχετ. Εγκ. 45/2011) και εφόσον ο ενδιαφερόμενος εργοδότης το επιθυμεί, να καταβληθούν τα αντίστοιχα ποσά (με τα αναλογούντα πρόσθετα τέλη) στα Υποκαταστήματα/ Παραρτήματα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ώστε η σχετική πληροφορία να είναι άμεσα διαθέσιμη, για τη διενέργεια, στη συνέχεια, των απαιτούμενων μηχανογραφικών ελέγχων και την έκδοση της ζητούμενης βεβαίωσης.
ΠΗΓΗ: NewsIt.gr

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών, τελών και βεβαιωμένων χρεών καθώς και των δηλώσεων του άρθρου 18 του ν.4002/2011 που λήγουν στις 30 Δεκεμβρίου 2011
Το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει ότι:
Παρατείνονται μέχρι την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012 οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών, τελών και βεβαιωμένων χρεών καθώς και των δηλώσεων του άρθρου 18 του ν.4002/2011 που λήγουν στις 30 Δεκεμβρίου 2011.
Nέα ¨καυτά¨ τεκμήρια για τα εισοδήματα του 2011
Αντιμέτωποι με τα νέα αυξημένα έως και 100% τεκμήρια για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και πισίνες βρίσκονται εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι κινδυνεύουν το 2012 να φορολογηθούν όχι με βάση τα εισοδήματα που θα δηλώσουν αλλά τα εισοδήματα που προκύπτουν με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης.
Τα νέα τεκμήρια «καίνε» και απειλούν όσους φορολογούμενους δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και μπορεί να έχουν στην κατοχή τους μόνο ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο μικρό ή μεσαίου κυβισμού.
Τα νέα αυξημένα τεκμήρια εφαρμόζονται για τα εισοδήματα του 2011 και θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν την άνοιξη του 2012.
Με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Γ. Καπελέρη παρέχονται οδηγίες για τα νέα τεκμήρια.
Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:
Άρθρο 28
1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού αντικαταστάθηκαν τα δύο πρώτα εδάφια της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε. σχετικά με την ετήσια αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή της μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.
Συγκεκριμένα υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως:
- μέχρι και ογδόντα (80) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με σαράντα (40) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,
- από ογδόντα ένα (81) μέχρι και εκατόν είκοσι (120) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με εξήντα πέντε (65) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο,
- από εκατόν είκοσι ένα (121) μέχρι και διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με εκατόν δέκα (110) ευρώ το τετραγωνικό  μέτρο,
- από διακόσια ένα (201) έως τριακόσια (300) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με διακόσια (200) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και
- από τριακόσια ένα (301) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με τετρακόσια (400) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό σαράντα (40) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας. Ως βοηθητικοί χώροι σε περίπτωση πολυκατοικίας θεωρείται ο ανεξάρτητος χώρος της αποθήκης ή του γκαράζ μέσα στην ίδια οικοδομή ενώ στην περίπτωση μονοκατοικίας η αποθήκη, ο χώρος στάθμευσης, το λεβητοστάσιο, η αποθήκη καυσίμων, το κλιμακοστάσιο εφόσον οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με αυτή και δεν είναι κοινόχρηστοι.
Περαιτέρω διευκρινίζεται ότι όταν το ποσοστό της συνιδιοκτησίας ή το ποσοστό του ενοικίου σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας, δεν καταλήγει σε ακέραιο ποσοστό τότε θα γίνεται στρογγυλοποίηση προς την πλησιέστερη μονάδα, για παράδειγμα 39,5% σε 40% ή 35,2% σε 35%. Το ίδιο ισχύει και για τους βοηθητικούς χώρους.
2. Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 αντικαταστάθηκε το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης γ' της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε. και τα νέα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτουν από επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης ορίζονται ως εξής:
α) για τα αυτοκίνητα μέχρι χίλια διακόσια (1.200) κυβικά εκατοστά σε τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ,
β) για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των χιλίων διακοσίων (1.200) κυβικών εκατοστών προστίθενται εξακόσια (600) ευρώ ανά εκατό (100) κυβικά εκατοστά μέχρι τα δύο χιλιάδες (2.000) κυβικά εκατοστά,
γ) για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των δύο χιλιάδων (2.000) κυβικών εκατοστών προστίθενται εννιακόσια (900) ευρώ ανά εκατό (100) κυβικά εκατοστά και μέχρι τρεις χιλιάδες (3.000) κυβικά εκατοστά και
δ) για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από τρεις χιλιάδες (3.000) κυβικά εκατοστά προστίθενται χίλια διακόσια (1.200) ευρώ ανά εκατό (100) κυβικά εκατοστά.
Αν ο κυβισμός του αυτοκινήτου δεν καταλήγει σε πλήρη εκατοντάδα (π.χ. 1240, 1290 κ.ε.) τότε θα γίνεται στρογγυλοποίηση προς την πλησιέστερη εκατοντάδα (μέχρι 50 κ.ε. προς την αμέσως προηγούμενη και πάνω από 50 κ.ε. προς την αμέσως επόμενη).
3. Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 αντικαταστάθηκε η υποπερίπτωση αα' της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε. και η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από την κυριότητα ή κατοχή μηχανοκίνητων σκαφών ανοικτού τύπου, ταχύπλοων και μη, ορίζεται στο ποσό των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ για τα μέχρι πέντε (5) μέτρα ολικού μήκους ενώ για τα πάνω από πέντε (5) μέτρα το ποσό αυτό αυξάνεται κατά δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ το μέτρο.
4. Με τις διατάξεις της παραγράφου 4 αντικαταστάθηκε η υποπερίπτωση ββ' της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε. και η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από την κυριότητα ή κατοχή ιστιοφόρων ή μηχανοκίνητων ή μικτών σκαφών με χώρο ενδιαίτησης, ορίζεται ως εξής:
α) για τα ολικού μήκους μέχρι και επτά (7) μέτρα, δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ,
β) για τα πάνω από επτά (7) και μέχρι δέκα (10) μέτρα ολικού μήκους προστίθενται τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους,
γ) για τα πάνω από δέκα (10) και μέχρι δώδεκα (12) μέτρα ολικού μήκους προστίθενται επτά χιλιάδες πεντακόσια (7.500) ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους,
δ) για τα πάνω από δώδεκα (12) και μέχρι δεκαπέντε (15) μέτρα ολικού μήκους δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους,
ε) για τα πάνω από δεκαπέντε (15) και μέχρι δεκαοκτώ (18) μέτρα ολικού μήκους είκοσι δύο χιλιάδες πεντακόσια (22.500) ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους,
στ) για τα πάνω από δεκαοκτώ (18) και μέχρι είκοσι δύο (22) μέτρα ολικού μήκους τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους και
ζ) για τα πάνω από είκοσι δύο (22) μέτρα ολικού μήκους προστίθενται πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους.
Διευκρινίζεται ότι όταν το μήκος του σκάφους αναψυχής δεν είναι ακέραιος αριθμός τότε γράφεται ο αμέσως επόμενος ακέραιος αριθμός μέτρων.
5. Με τις διατάξεις της παραγράφου 5 αντικαταστάθηκε το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης η' της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε. και τα νέα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτουν για τον κύριο ή τον κάτοχο εξωτερικής δεξαμενής κολύμβησης ορίζονται για επιφάνεια μέχρι εξήντα (60) τετραγωνικών μέτρων σε εκατόν εξήντα (160) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για επιφάνεια άνω των εξήντα (60) τετραγωνικών μέτρων σε τριακόσια είκοσι (320) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
6. Με τις διατάξεις της παραγράφου 6 ορίζεται ότι οι διατάξεις της περίπτωσης γ' του άρθρου 17 του Κ.Φ.Ε. αναστέλλονται μέχρι και την 31.12.2013. Δηλαδή δεν υπολογίζεται η δαπάνη που προκύπτει από την αγορά ή τη χρονομεριστική ή τη χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης μέχρι και την 31.12.2013.
7. Με τις διατάξεις της παραγράφου 7 ορίζεται ότι οι διατάξεις των παραγράφων 1 έως 5 εφαρμόζονται από 1.1.2011 ενώ οι διατάξεις της παραγράφου 6 ισχύουν για δαπάνες που πραγματοποιούνται από 17.12.2010.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Υποψίες για φυγάδευση καταθέσεων στο εξωτερικό από 4 βουλευτές
Συνεχίζονται οι έλεγχοι για το “πόθεν έσχες” τεσσάρων βουλευτών που παρουσίασαν μείωση καταθέσεων από 100.000 ως 400.000 ευρώ, αφήνοντας σκιές για φυγάδευσή τους στο εξωτερικό.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της η Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών ενημερώθηκε από τους ορκωτούς λογιστές σχετικά με τον επανέλεγχο των στοιχείων, στον οποίο προχώρησαν για τα "πόθεν έσχες" όσων υπόχρεων είχαν μειώσεις καταθέσεων από 100.000 έως από 400.000 ευρώ, χωρίς να έχουν δώσει επαρκείς εξηγήσεις.
Η Επιτροπή έκρινε ότι για αυτές τις 3-4 περιπτώσεις βουλευτών, πρέπει ο έλεγχος να συνεχιστεί για να διαπιστωθεί αν υπάρχει παράβαση του νόμου 3213/203 για τα "πόεθν έσχες".
"Δεν μπορούμε να ενοχοποιήσουμε κανέναν πριν ολοκληρωθεί η έρευνα", δήλωσε ο κ.Αργύρης και πρόσθεσε: "Η μείωση καταθέσεων δεν σημαίνει βεβαίως και παράβαση. Ωστόσο θα πρέπει να κατατεθούν τα απαιτούμενα παραστατικά που θα την δικαιολογούν πλήρως. Δεν μπορεί η Επιτροπή να αρκεστεί σε μία προφορική δήλωση".
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Καταστροφή του ευρώ το 2012
Πληθαίνουν οι δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον του ευρώ, παρά τις διαβεβαιώσεις αξιωματούχων της ΕΕ ότι το κοινό νόμισμα δεν βρίσκεται υπό πίεση.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε προ ολίγων ημερών ότι η Ευρώπη και το νόμισμά της θα βγουν από την κρίση με μεγαλύτερη ισχύ, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε προχθές πεπεισμένος ότι παρά την κρίση χρέους το ευρώ δεν κινδυνεύει.
Τις απόψεις τους δεν συμμερίζεται ωστόσο ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος με συνέντευξή του στο Ρόιτερς χτύπησε «καμπανάκι» χαρακτηρίζοντας το 2012 ως μία πολύ κρίσιμη χρονιά καθώς στη διάρκειά της με την πολιτική λιτότητας που ακολουθείται στην Ευρωζώνη η υπάρχουσα κατάσταση θα επιδεινωθεί και το νόμισμα των «17» θα καταστραφεί.
Ειδικότερα έκανε λόγο για τη «συντέλεια» του ευρώ, η οποία θα έρθει μέσα στο επόμενο έτος, επισημαίνοντας πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα είναι αποσπασματικά, καθυστερημένα και εντείνουν την πολιτική λιτότητας. Παράλληλα, επέκρινε τη Γερμανία για την αντίδρασή της στη χρηματοδότηση των εθνικών χρεών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λύση την οποία ο ίδιος είχε υποστηρίξει εξαρχής.
Κατέληξε δε λέγοντας: «Ελπίζω να διαψευστώ, αλλά το 2012 μπορεί πράγματι να είναι η χρονιά που η Ευρωζώνη θα λάβει τέλος».
Εξίσου δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν και πολλοί αναλυτές. «Μέσα στο νέο έτος τα προβλήματα με το ευρώ θα φανούν ξεκάθαρα έναντι του δολαρίου» δηλώνει ο αναλυτής της BNY Mellon, που βλέπει υποχώρησή του στο επίπεδο του 1,20 έναντι του δολαρίου.
Η UBS πιστεύει πως η ζήτηση για το δολάριο θα αυξηθεί το 2012, καθώς τα προβλήματα στην Ευρωζώνη θα βαθαίνουν.
Στο μεταξύ, «βουτιά» 1% έκανε χθες το ευρώ και διαπραγματευόταν αργά το απόγευμα στα 1,2945 δολάρια. Το νόμισμα, παρά τη θετική δημοπρασία ομολόγων στην Ιταλία όπου η απόδοση έπεσε από το 6,5% στο 3,25%, δέχτηκε έντονες πιέσεις από την είδηση ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 239 δισ. ευρώ, στα 2,73 τρισ. ευρώ.
Παράγοντες της αγοράς το απέδωσαν στο γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες επιστρέφουν στην ΕΚΤ τα ποσά-ρεκόρ που δανείστηκαν.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών, τελών και βεβαιωμένων χρεών καθώς και των δηλώσεων του άρθρου 18 του ν.4002/2011 που λήγουν στις 30 Δεκεμβρίου 2011
Το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει ότι:
Παρατείνονται μέχρι την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012 οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών, τελών και βεβαιωμένων χρεών καθώς και των δηλώσεων του άρθρου 18 του ν.4002/2011 που λήγουν στις 30 Δεκεμβρίου 2011.