Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Επανέρχεται η πρόταση για επαναγορά ελληνικού χρέους!
Πρωτοβουλία για την επαναφορά της πρότασης περί επαναγοράς ελληνικού χρέους ανέλαβε ο Τσαρλς Νταλάρα, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου 400 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο.
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Νταλάρα πρότεινε να συσταθεί ένα νέο ταμείο ύψους 50 δισ. ευρώ, το οποίο θα αναλάβει να επαναγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ελληνικό χρέος.
Η εν λόγω πρόταση διαφοροποιείται σημαντικά του γαλλικού σχεδίου καθώς στην ουσία καλεί τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρεία και τα ταμεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους, αντί να λάβουν νέους τίτλους, όπως προβλέπεται από το σχέδιο, να προχωρήσουν και να αγοράσουν, μέσω ενός ενιαίου μηχανισμού, υφιστάμενα -κι όχι νέα- ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.
Για να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ θα πρέπει να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία τράπεζες, ασφαλιστικές και ταμεία που κατέχουν ομόλογα λήξης την παραπάνω περίοδο της τάξης των 70 δισ. ευρώ.
Η πρόταση του κ. Νταλάρα έρχεται σε μια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας, ανοίγουν εκ νέου. Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναδιατύπωσε προηγούμενη πρότασή του για ανταλλαγή -κι όχι μετακύλιση- των ελληνικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα, το επόμενο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας αν συμπεριλαμβάνει ένα σχέδιο απόσυρσης του υφιστάμενου χρέους της μέσω οργανωμένης επαναγοράς του.
Ένα ταμείο με ενεργητικό 50 δισ. ευρώ αφιερωμένο σε αυτόν το σκοπό, θα μπορούσε, τόνισε ο κ. Νταλάρα, δυνητικά να περιορίσει το χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ έως και κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πώς θα φορολογηθούν οι τόκοι των Ελλήνων στο εξωτερικό
Το καθεστώς φορολόγησης των τόκων από καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού που αποκτούν Έλληνες φορολογούμενοι ξεκαθαρίζει το υπουργείο Οικονομικών.
Με εγκύκλιο το γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Γ. Καπελέρη διευκρινίζονται τα εξής:
1. Στην περίπτωση που φυσικό πρόσωπο κάτοικος Ελλάδας αποκτά τόκους από καταθέσεις στην αλλοδαπή και το προϊόν της είσπραξης παραμένει στο εξωτερικό, ο δικαιούχος των τόκων πρέπει να αποδίδει τον οφειλόμενο φόρο 10% εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης στην εφορία στην οποία υπάγεται μέσα στον επόμενο από την καταβολή ή την πίστωση των τόκων μήνα. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να προσκομίζει και το πρωτότυπο αποδεικτικό της αλλοδαπής τράπεζας, από το οποίο θα προκύπτει το ποσό των τόκων που καταβλήθηκε σε αυτόν ή με το οποίο πιστώθηκε ο λογαριασμός του στην αλλοδαπή, ο φόρος που έχει παρακρατηθεί και ο χρόνος καταβολής ή πίστωσης.
2. Για την απόδοση του φόρου 10% από τον δικαιούχο των τόκων, δεν απαιτείται η προσκόμιση επίσημα μεταφρασμένου αποδεικτικού της αλλοδαπής τράπεζας. Στην πράξη διαπιστώθηκε ότι υπάλληλοι ορισμένων Δ.Ο.Υ. ζητούν από αυτούς που προσέρχονται για να αποδώσουν τον οφειλόμενο φόρο 10% επί των τόκων από καταθέσεις που αποκτούν στην αλλοδαπή να προσκομίσουν επίσημη μετάφραση του πιο πάνω αποδεικτικού της αλλοδαπής τράπεζας, χωρίς να υπάρχει τέτοια εντολή από τη διοίκηση. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος της επίσημης μετάφρασης υπερβαίνει το ύψος του οφειλόμενου φόρου.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πωλούνται ελληνικά νησιά
nhsia-pwlhshΑμέτρητα νησιά σε όλη την Ελλάδα διατίθενται προς πώληση και αναζητούν τον κατάλληλο ιδιοκτήτη, ενώ όπως πρόσφατα διευκρινίστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν έχει σχέση με τις πωλήσεις αυτές η κυβένρηση αφού πρόκειται για ιδιωτικά νησιά.
Για τους πιο καχύποπτους ωστόσο, αποτελεί μείζον θέμα το πως κατέληξαν αυτά τα νησιά σε χέρια ιδιωτών και ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν νομικά κενά σε αυτές τις αγοραπωλησίες...ειδικά τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν υπάρχει κτηματολόγιο.
Σύμφωνα με την Καναδέζικη ιστοσελίδα Private Islands, αμέτρητα νησιά σε όλη την Ελλάδα διατίθενται προς πώληση και αναζητούν τον κατάλληλο ιδιοκτήτη. « Τα ελληνικά νησιά θεωρούνται το απόλυτο σύμβολο κοινωνικής θέσης αλλά στην πραγματικότητα είναι προσιτά ως προς την τιμή τους καθώς κοστίζουν λιγότερο από την αγορά ενός σαλέ στο Άσπεν του Κολοράντο (ΗΠΑ), ή από ένα ρετιρέ στο Κολωνάκι, ή ενός καλού οικοπέδου στην Άπω Ανατολή» αναφέρει η προαναφερόμενη ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε πωλήσεις νησιών σε όλο τον κόσμο. Οι τιμές διαφέρουν ανάλογα την έκταση, τη γεωγραφική θέση και τις δυνατότητες εκμετάλλευσης του καθενός.
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2.000 νησιά εκ των οποίων μόλις τα 200 κατοικούνται. Πολλά από αυτά είναι ιδιόκτητα -τα συναντούμε κυρίως στο Ιόνιο πέλαγος και λιγότερο στο Αιγαίο- και φέρουν μεγάλη ποικιλία στα χαρακτηριστικά τους. Η εκμετάλλευση τους μέχρι πρόσφατα ήταν σχεδόν αδύνατη καθώς η ισχύουσα νομοθεσία ήταν ιδιαίτερα αυστηρή και απαγόρευε πλήρως την πώληση τους σε ξένους ιδιοκτήτες – κάτι που ,όμως, έπαψε να ισχύει το 2003.
Από τότε δημιουργήθηκε μια ολοκαίνουρια αγορά με «προσιτό» προϊόν αφού κατά μέσο όρο το κόστος ενός νησιού ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ φθάνουν και μέχρι τα 15 εκατ. ευρώ.
Οπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ για άλλα νησιά οι τιμές είναι συγκεκριμένες και για άλλα αποτελούν αντικείμενα διαπραγμάτευσης, ενώ πολλοί είναι οι Τούρκοι επενδυτές που δείχνουν ενδιαφέρον για τα προς πώληση νησιά.
Αμέσως, μεσιτικά γραφεία σε όλο τον κόσμο αλλά και σε Αθήνα, Πειραιά, Ιωάννινα και Λάρισα επικέντρωσαν τις δραστηριότητες τους σε αυτές της νησίδες.
Τα νησιά που πωλούνται -μεταξύ άλλων- είναι τα εξής:
Βούβαλος: 127 στρέμματα 3,6 εκατ. ευρώ
Το νησί Βούβαλος του Αμβρακικού στη τιμή των 3,6 εκ. ευρώ. Εχει έκταση 127 στρεμμάτων, το οποίο καλύπτεται με ελιές και πεύκα, έχει επιβλητικούς γκρεμούς, φυσικά λιμάνια, αμμώδεις παραλίες και διασκορπισμένες λίμνες. Ενώ παράλληλα είναι βολική είναι η τοποθεσία του, αφού σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το αεροδρόμιο του Ακτίου και οι πόλεις Άρτα και Πρέβεζα. Ειδικά για το αεροδρόμιο σημειώνουμε ότι ο κάτοχος του νησιού θα μπορεί με το ιδιωτικό του αεροπλάνο άνετα να το χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του και στη συνέχεια επιβιβαζόμενος σ' ένα ταχύπλοο σε 3-4΄θα είναι στο νησί του.
Άγιος Αθανάσιος: 10 στρέμματα, 1,5 εκατ. ευρώ
Στον Κορινθιακό κόλπο, 1,5 χιλιόμετρα από την πόλη της Ιτέας και σε μικρή απόσταση από τους Δελφούς, το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού και το ιστορικό λιμάνι του Γαλαξιδίου, βρίσκεται αυτό το όμορφο νησί. Πεύκα και ελιές είναι διάσπαρτα σε όλο το έδαφος και μια μικρή αμμουδερή παραλία βρίσκεται στη βορειοδυτική περιοχή του νησιού. .Το περιβάλλον είναι φυσικό και ήσυχο, όσον αφορά στο εσωτερικό, το θαλασσινό νερό που douses η ακτή είναι κρυστάλλινα και πλούσια σε ζωή θάλασσα.
Μικρή Αμοργός: 494 στρέμματα, 6,1 εκατ. ευρώ
Άγιος Θωμάς: 300 στρέμματα, 15 εκατ. ευρώ
Αποτελεί μέρος της αλυσίδας Διαπόρι στο Σαρωνικό Κόλπο, μια περιοχή γνωστή για την πλούσια σμαραγδένια ομορφιά της γραφικότερα νησιά της. Το νησί είναι στη μέση σε μια αλυσίδα από τρία νησιά σήμερα διαθέσιμα προς πώληση, και ανέρχεται συνολικά 300 στρέμματα. Προσβάσιμο από την Κόρινθο με θαλάσσιο ταξί, περίπου σε 20 λεπτά και από την Αθήνα σε 45 λεπτά. Υπάρχουν 2 γραφικά χωριά στην άμεση περιοχή με πολυτελείς κατοικίες κατά μήκος των ακτών που περιβάλλουν. Η πλησιέστερη πόλη της Κόρφου είναι ένα ήσυχο χωριό θέρετρο πολλά μικρά ιστιοφόρα σκάφη των οποίων η τελεία shimmering Σαρωνικού και Αργολικού κόλπου. Η πόλη των Μεγάρων είναι μόλις μισή ώρα μακριά, καθιστώντας την τοποθεσία απολύτως πρωταρχικό για την τροφοδοσία ενός θερέτρου στην ελίτ της Ευρώπης.
Νήσος Ναυσικά: 235 στρέμματα, 6,9 εκατ. ευρώ
Βρίσκεται στο Ιόνιο και είναι ίσως από τα τλευταία έρημα νησάκια του Ιονίου και γι αυτό είνια ιδανικό για όσους θέλουν απομόνωση.
Καρδιώτισσα: 800 στρέμματα, 6,5 εκατ. ευρώ
Βρίσκεται στο κέντρο του Αγαίου κοντά στη Σίκινο και τη Φολέγανδρο έχει υποδομές για ιστιοπλοϊα καταδύσεις και σπορ δράσης. Ο πλούσιος βυθός θα ήταν κατάλληλος ακόμη και για θαλάσσσιο πάρκο ή κέντρο ωκεανογραφικών μελετών. Εχει απολύτως καθαρούς τίτλους.
Με τιμή διαπραγματεύσιμη:
Ταραγονήσι: 90 στρέμματα, η τιμή δεν είναι σαφής

Τρία ανώνυμα νησιά του Ιονίου, 170 στρέμματα, 49,4 στρέμματα και 58,3 στρέμματα. Τα τρία νησιά θα πωληθούν ξεχωριστά και θα έχουν υψηλή τιμή
Άι-Γιάννης: 750 στρέμματα, η τιμή θα καθοριστεί σε συμφωνία με τους αγοραστές
Η Σαμπάχ κάνει αναφορά και στην κατάργηση των εμποδίων για την αγορά ακίνητης περιουσίας στις παραμεθόριες περιοχές από αγοραστές που δεν είναι Ελληνες.
Ποιά έχουν πουληθεί:
Το νησί Κεφαλονήσι με έκταση 110 στρέμματα πουλήθηκε στην κόρη του Πάμπλο Πικάσο έναντι 500.000 ευρώ το 2006
Το νησί Κύθρο με έκταση 756 στρεμμάτων όπου αγοράστηκε έναντι 3.000.000 ευρώ από μία Ελληνοαμερικανική εταιρία.
Ο εμίρης του Κατάρ, ο σείχης Χαμαντ μπιν Χαλίφα αλ Τανί έχει αγοράσει νησί στο Ιόνιο πέλαγος και προσδοκά την εμπορική εκμετάλλευση του με τη δημιουργία ενός υπερπολυτελούς χώρου διακοπών.Παρά την έντονη φημολογία που έκανε λόγο για τη νήσο Σκορπίδι (ιδιοκτησίας του βουλευτή Σπ. Λιβανού και του αδερφού του) παραμένει άγνωστο πιο τελικά επέλεξε.
Η Φάνη Πάλλη Πετραλιά (σύμφωνα με «Το Βήμα» 15/08/2009) κατέχει το 50% του νησιού Ρένες δίπλα στη Σκυροπούλα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Αποδείξεις ίσες με το 25% του συνολικού εισοδήματος πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι το 2011
Δυσμενέστερο γίνεται από το 2011 το μέτρο των αποδείξεων, καθώς με τις νέες ρυθμίσεις ακόμα και όσοι έχουν εισόδημα 1.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις στην εφορία προκειμένου να γλιτώσουν την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση.
Με το νέο σύστημα όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν περισσότερες αποδείξεις, χάνοντας παράλληλα το «μπόνους» της έκπτωσης φόρου 10% που υπήρχε στα εισοδήματα του 2010.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματος, υπολογιζόμενο από το πρώτο ευρώ, για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο. Το ανώτατο όριο αποδείξεων ανέρχεται σε 15.000 για εισοδήματα μέχρι 60.000 ευρώ.
Ο λόγος που η ηγεσία του Yπουργείου Οικονομικών αλλάζει το σύστημα έγκειται στις υψηλές επιστροφές φόρου λόγω της συγκέντρωσης περισσότερων των απαιτούμενων αποδείξεων από πληθώρα φορολογουμένων.
Σύμφωνα με όσα καθορίζονται στον εκτελεστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος:
• Διατηρείται άθικτη εφέτος η ωφέλεια για τις αποδείξεις που συγκεντρώθηκαν το 2010. Δηλαδή, δεν αλλάζει τίποτε για όσους εκκαθαρίστηκε ήδη ο φόρος. Είτε είχαν επιστροφή φόρου είτε πλήρωσαν συμπληρωματικό φόρο, δεν αλλάζει τίποτε, όπως και για τις δηλώσεις που δεν εκκαθαρίστηκαν ακόμη.
• Kαταργείται πλήρως κάθε κέρδος από τη συλλογή των αποδείξεων που μαζεύουμε φέτος και θα δηλώσουμε το 2012. Από του χρόνου, δηλαδή, η εφορία δεν θα επιστρέφει ούτε ένα ευρώ, όσες αποδείξεις και αν μάζεψε για να καταθέσει κάποιος.
• Aπαιτούνται περισσότερες αποδείξεις για να κατοχυρώσει ο φορολογούμενος το (μειωμένο) αφορολόγητο όριο. Αντί για αποδείξεις 0 ευρώ για εισόδημα έως 6.000 τον χρόνο ή 600-1.200 ευρώ για εισόδημα 6.000-12.000 ευρώ ή 1.201-30.000 ευρώ για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ τον χρόνο, πλέον θα απαιτείται το 25% του δηλωθέντος εισοδήματος ή αποδείξεις αξίας έως και 15.000 ευρώ maximum. Αν μαζέψει λιγότερες απο όσες απαιτούνται, θα πληρώνει και 10% «πρόστιμο» επί της αξίας όσων λείπουν
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Αποτελέσματα εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων 2011, μέσω internet
Προκειμένου να ενημερωθείτε για την εκκαθάριση της φορολογικής σας δήλωσης για το οικονομικό έτος 2011 (εισοδήματα 2010), μέσω διαδικτύου, πατήστε το παρακάτω link της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (TaxisNet).
Πατήστε είσοδος και μετά εισάγετε τον Αριθμό φορολογικού μητρώου που σας ενδιαφέρει για να μάθετε άμεσα το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης. H υπηρεσία είναι διαθέσιμη ανεξαρτήτως του τρόπου υποβολής της Φορολογικής σας Δήλωσης (στη Δ.Ο.Υ. ή μέσω διαδικτύου).
Ενημέρωση Εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων έτους 2011
Προσοχή: Σε περίπτωση που πλοηγήστε με browser internet explorer, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί το μήνυμα:  There is a problem with this website's security certificate. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει ανανεωθεί το πιστοποιητικό ασφαλείας της σελίδας. Πατήστε το link Continue to this website (not recommended).

Από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανακοινώθηκε τη Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011, ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) αποστέλλει στους φορολογούμενους την έκτη σειρά εκκαθαριστικών σημειωμάτων για φορολογικές δηλώσεις του 2011. Συνολικά, προσεγγίζει πλέον το 1 δισ. ευρώ, λόγω των αποδείξεων δαπανών, το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστρέψει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογουμένους, μετά και την 6η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2011.
Σημειώνεται ότι, οι μεγαλύτερες, σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, επιστροφές φόρου, λόγω του "κινήματος των αποδείξεων", οδήγησαν το υπουργείο στο να καταργήσει τελείως από το έτος 2012 την έκπτωση λόγω αποδείξεων. Έτσι, οι φορολογούμενοι πρέπει τώρα να συλλέγουν περισσότερες αποδείξεις (ουσιαστικά από το πρώτο ευρώ και συνολικά έως και το 25% του ατομικού εισοδήματος ή έως και 15.000 ευρώ ο καθένας), για να αποφύγουν απλώς και μόνον την "ποινή" της καταβολής επιπλέον φόρου (10% επί της διαφοράς).
Σύμφωνα με τα στοιχεία έως σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 2.807.218 φορολογικές δηλώσεις συνολικά, από τις οποίες οι 530.265 δηλώσεις είναι χρεωστικές (18,89% του συνόλου), οι 1.098.588 είναι πιστωτικές (39,13%) και οι 1.178.365 δηλώσεις είναι μηδενικές (41,98%).
Οι επιστροφές φόρου ανέρχονται σε 965.814.713 ευρώ και ο επιπλέον φόρος που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι σε 1.402.928.528 ευρώ. Με αποτέλεσμα, στα κρατικά ταμεία να εισρέουν "καθαρά" μόνον 437.167.815 ευρώ. Από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που έχουν εκδοθεί έως τώρα, σε ποσοστό 70,68% αυτά επέχουν και θέση φορολογικής ενημερότητας.
Απο την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει οτι θα πραγματιοποιήσει ελέγχους για να εξακριβώσει την αξιοπιστία των δηλώσεων αυτών και οτι θα επιβληθουν οι αυστηρές κυρώσεις του νόμου για τους παραβάτες. Σημειώνεται οτι οι έλεγχοι του υπουργείου θα αφορούν και επιστροφές φόρου χαμηλότερες των 1.500 ευρώ ανά φορολογούμενο.
ΠΗΓΗ: Εξπρές
DER SPIEGEL: Τρεις οικογένειες κατέστρεψαν την Ελλάδα
Η Ελλάδα δύσκολα θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της σημειώνεται σε άρθρο στο περιοδικό DER SPIEGEL με τίτλο «Φεουδαρχικοί δημοκράτες» και τον υπότιτλο «Με την απόφαση της Αθήνας για το πρόγραμμα λιτότητας τα κράτη της Ευρωζώνης κέρδισαν χρόνο. Αλλά έτσι οι Έλληνες δύσκολα θα καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους: Τρεις οικογένειες κατέστρεψαν τη χώρα».
Ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι η αναμενόμενη προσωρινή αποκλιμάκωση της κρίσης απλά δίνει λίγο χρόνο στους ευρωπαίους ηγέτες, που όμως «δεν θα μπορέσουν να σώσουν την Ελλάδα. Γιατί τις προηγούμενες δεκαετίες μια ελίτ, τον πυρήνα της οποίας αποτέλεσαν οι οικογένειες Παπανδρέου, Καραμανλή και Μητσοτάκη, δημιούργησαν μια πελατειακή οικονομία. Αυτή η πελατειακή οικονομία πέταξε εκατομμύρια, που το κράτος δεν τα είχε. Οι κεφαλές της δυναστείας ευνοούσαν φίλους και οικογένεια με δανεική ευημερία. Διόγκωσαν την κρατική μηχανή, για να μπει καθένας με τη σειρά σε δημόσιες θέσεις και δημιούργησαν ένα γραφειοκρατικό τέρας».
Πάντοτε, τα κόμματα δούλευαν περισσότερο για ρουσφέτια, παρά για την πολιτική. Όποιος μπορούσε να χαρίζει δημόσιο χρήμα, εξαγόραζε φίλους και ψηφοφόρους, που χρωστούσαν κάτι στο κόμμα - και συγχρόνως χρωστούσε στην οικογένεια, που τους εξουσίαζε. Έτσι, δημιουργήθηκε η φεουδαρχική δημοκρατία της Ελλάδας. Οι γενιές έρχονται και παρέρχονται, τα ονόματα των υψηλά ισταμένων παραμένουν πάντα τα ίδια: Παπανδρέου και Καραμανλής, Καραμανλής και Παπανδρέου, και ενδιαμέσως ο Μητσοτάκης. Σε καμιά ευρωπαϊκή δημοκρατία δεν ξανάγινε κάτι τέτοιο.
Οπως περιγράφει το άρθρο ο κόσμος κάθε ηλικίας καθημερινά αυξάνεται στις ουρές που σχηματίζονται στα συσσίτια της Εκκλησίας, ενώ αυξάνονται και οι άνεργοι που διαμαρτύρονται στους δημοσιογράφους ότι στην Ελλάδα «αν δεν έχεις μέσον, δεν σε παίρνει κανείς σε δουλειά. Και τα πράγματα συνεχώς χειροτερεύουν».
Τα κόμματα λεηλάτησαν το κράτος
Και οι κομματάρχες συνήθιζαν τον λαό τους να ζει πέρα από τις δυνατότητές του. Η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με 11 εκατομ. κατοίκους, έχει ελαιόδενδρα, γαλάζιο ουρανό και παραλίες. Αλλιώς, λίγα πράγματα. Ένας στους τέσσερις εργάζεται στο μεταξύ για το κράτος. Το κράτος είναι η πηγή, απ' όπου όλοι θέλουν να πιουν νερό.
Και επειδή τα κόμματα λεηλάτησαν το κράτος, όρμησε και ο λαός να πάρει ό,τι μπορούσε. Οι πλούσιοι δεν κατέβαλαν φόρους εκατομμυρίων ευρώ, οι φτωχοί επιβίωσαν με μαύρη εργασία και οι δημόσιοι υπάλληλοι δωροδοκήθηκαν.
Τώρα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να συμμαζέψει όσα έκανε ο πατέρας του, που όταν κυβερνούσε ο κόσμος έβγαινε στη σύνταξη και δεν ήταν υποχρεωμένος να δουλεύει πολύ.
Η μεγάλη τομή πρέπει να γίνει τώρα, λέει ο Παπανδρέου ο νεότερος: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Ωστόσο, ξέρει καλά τι πάει στραβά δεκαετίες τώρα. Ο παππούς του, Γεώργιος και αυτός, ίδρυσε την πολιτική δυναστεία ως Υπουργός και τελικά πρωθυπουργός.
Μετά τη στρατιωτική δικτατορία, από το 1967 έως το 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου, γιος του Γεωργίου, ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ. Τη δεκαετία του '80 εξυπηρέτησε την πελατεία του τόσο ανεπιφύλακτα, που το δημόσιο χρέος εκτινάχτηκε στα ύψη.
Αντίθετα, μια «κλίκα» παρά μια οικογένεια ηγείται των ελλήνων συντηρητικών, που εναλλασσόταν στην εξουσία με τους Παπανδρέου: Ο γέρος Κωνσταντίνος Καραμανλής κυβέρνησε πολλές φορές πριν αναλάβει την εξουσία ο ανιψιός του Κώστας. Μερικές φορές υπήρχε και λίγος χώρος στην κομματική ηγεσία για την οικογένεια Μητσοτάκη: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, και αυτός, υπήρξε επίσης πρωθυπουργός και κυρίως για δυο δεκαετίες ο ισχυρός άνδρας της ΝΔ.
Κατά τον προεκλογικό αγώνα του 2004 ο Καραμανλής ο νεότερος υποσχέθηκε στο λαό να μεταρρυθμίσει τη χώρα. Μετά τη νίκη του όμως στις εκλογές πύκνωσαν τα σκάνδαλα. Υπήρξαν συμφωνίες δισεκατομμυρίων για ακίνητα, ενώ σπαταλήθηκαν χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων. Οι άνθρωποι του Καραμανλή παραποίησαν τα οικονομικά στοιχεία που δήλωναν στην ΕΕ και λίγο πριν χάσουν τις εκλογές δημιούργησαν στα γρήγορα μερικές δεκάδες χιλιάδες νέους δημοσίους υπαλλήλους: συγγενείς και κομματικούς φίλους. Στο τέλος οι συντηρητικοί διπλασίασαν το δημόσιο έλλειμμα.
Η κόρα του Μητσοτάκη Ντόρα, για ένα διάστημα ΥΠΕΞ, προσπάθησε στη συνέχεια να αναλάβει την ηγεσία της ΝΔ. Αλλά τότε μπήκε σφήνα ο Αντώνης Σαμαράς - ακόμα τότε υπό την τιμητική προεδρία του μπαμπά Μητσοτάκη. Ο Σαμαράς - πλούσιος γόνος της ανώτερης τάξης σαν τον Παπανδρέου - είναι τώρα ο αντίπαλος του πρωθυπουργού, ένας σκληρός αντίπαλος, που παίζει με τα παλιά κόλπα. Ωστόσο μιλούν ο ένας στον άλλο στον ενικό, από τότε που τη δεκαετία του '70 μοιράζονταν το ίδιο φοιτητικό δωμάτιο στις ΗΠΑ.
Ο Παπανδρέου θεωρείται από τους οικονομικούς πολιτικούς της ΕΕ ευτυχής περίπτωση: Προσπαθεί να κάνει οικονομία, αλλά ο Σαμαράς υπόσχεται στους ψηφοφόρους να μειώσει τους φόρους και να διαπραγματευτεί σκληρά με την ΕΕ για τα μέτρα λιτότητας.
Ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ο Παπανδρέου έχασε ραγδαία σε δημοτικότητα και το ΠΑΣΟΚ έπεσε στο 27% (το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 34 χρόνια), η ΝΔ του Σαμαρά κρατήθηκε στο 31%. Στα μέσα Ιουνίου το ποσοστό αυτό τον έφερε μεν στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, ήταν όμως κατά 2,5% χαμηλότερο από το αποτέλεσμα των εκλογών του 2009.
Η λιτότητα δεν φτάνει
Είτε μόνο υπό τον Παπανδρέου είτε και υπό τους δύο μαζί, αν το κράτος εφαρμόζει λιτότητα, αυτό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο επειδή πιθανότατα θα στραγγαλίσει την οικονομία: «Είναι σαν τη γάτα που κυνηγάει την ουρά της», λέει ο έλληνας καθηγητής Οικονομίας Γιάννης Βαρουφάκης. Και ο αμερικανός συνάδελφός του Kenneth Rogoff, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, προειδοποιεί: «Αν συνεχίσουν μόνο με το πρόγραμμα λιτότητας, θα εγκλωβιστούν σε μίνι ανάπτυξη ή ύφεση για όσο μπορεί να προβλέψει κανείς. Και στο τέλος παρ' όλα αυτά θα χρεοκοπήσουν».
Κι όμως δεν είναι ότι οι Έλληνες δεν έχουν ήδη κάνει οικονομία. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Αθήνας μειώθηκε χάρη στο πρώτο πακέτο λιτότητας από το 15,4 στο 10,6% του ΑΕΠ πέρσι. Έγιναν περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Αυτά τα μέτρα λιτότητας οδήγησαν πέρσι και στην απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας…
Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Αργίτης μιλά περιφρονητικά για την «κυρίαρχη τάξη πολιτικής και κεφαλαίου που λυμαίνεται τη χώρα» και δημιούργησε όλη αυτή την κατάσταση. Και ο δημοφιλής συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης περιγελά τη «σαθρή κρατική μηχανή», οι εκπρόσωποι της οποίας «για ένα μόνο πράγμα ενδιαφέρονται: να διατηρήσουν τα προνόμιά τους και για όλα τα άλλα δεν τους καίγεται καρφί».
Εννοεί για παράδειγμα εκείνους τους υπαλλήλους της Βουλής, που συνεχίζουν να παίρνουν 14 μισθούς το χρόνο συν 2 επιπλέον. Εννοεί τους τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας του Δημοσίου, όπου οι πολιτικοί φροντίζουν αυτούς που τους βοηθούν, οι πατεράδες τα μέλη της οικογένειάς τους και οι διευθυντές των Υπηρεσιών τους ευνοουμένους τους.
Μετά τις κυβερνητικές αλλαγές, τοποθετούνταν κάθε φορά χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και απλοί υπάλληλοι, χωρίς οι προηγούμενοι να φεύγουν. Κανένας δεν έπαιρνε πρωτοβουλία όσο παρέμεναν αρκετά μεγάλες οι δικές του προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση. Στο μεταξύ όμως ο λαός περιφρονεί όλη την 'κάστα': 71% των Ελλήνων δήλωσαν το Μάιο ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση. Εξίσου λίγο εμπιστεύεται την αξιωματική αντιπολίτευση το 76%.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ιδιωτικές «εφορίες» με βάση το πορτογαλικό μοντέλο
Επιστράτευση των ελεγκτικών εταιρειών στην είσπραξη των φόρων, με διαδικασίες ανάθεσης σε τρίτους (outsourcing) όπως ήδη συμβαίνει στην Πορτογαλία, είναι το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για την ταχεία αύξηση των εσόδων.
Αν και το σχέδιο, κατά δήλωση κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου, δεν έχει εξειδικευθεί, το πιθανότερο είναι ότι σε πρώτη φάση οι ελεγκτικές εταιρείες και τα μεγάλα λογιστικά γραφεία θα αναλάβουν έναν ρόλο παράλληλο με εκείνο των εφοριών, για την απόδοση στο Δημόσιο βεβαιωμένων οφειλών, με έμφαση στη δεξαμενή των 30 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων, εκ των οποίων εισπράξιμα είναι πολύ λιγότερα.
Δεν αποκλείεται ωστόσο, σε δεύτερη φάση, και εφόσον το σχέδιο πετύχει, να παίξουν έναν πιο ενεργό ρόλο ως προς τη συλλογή των εσόδων, όπως συμβαίνει με τις εισπρακτικές εταιρείες για λογαριασμό των τραπεζών.
Το πορτογαλικό μοντέλο στηρίζεται στο γεγονός ότι ένα σκέλος της είσπραξης των φόρων έχει δοθεί με τη μορφή του outsourcing σε λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία, με τα πρώτα δείγματα μέσα σε σύντομο διάστημα να είναι θετικά. Πάντως ακόμη και το σχέδιο του υπουργείου να περιοριστεί στην πρώτη φάση, η αντίδραση των εφοριακών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
«Δεν λειτουργεί». Την ίδια στιγμή τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του υπάρχοντος φοροεισπρακτικού μηχανισμού κρίνονται πενιχρά - «εδώ υπάρχουν ταμειακές ανάγκες, εδώ υπάρχει αδυναμία να λειτουργήσει ο φορολογικός, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Βενιζέλος, και με βάση την άποψη που έχει παγιωθεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, οι εφορίες της χώρας, αδυνατούν να στηρίξουν τη προσπάθεια για αύξηση των εσόδων.
Ερωτηθείς αν το σχέδιο έχει εξειδικευτεί, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών απαντά αρνητικά και εκτιμά ότι δεν περιλαμβάνει την αντικατάσταση των 15.000 εφοριακών από ιδιώτες εισπράκτορες. Παρόμοια σενάρια, που προέβλεπαν να ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες η είσπραξη των φόρων, είχαν πέσει στο τραπέζι για πρώτη φορά επί Ν.Δ., επί υπουργίας Γιάννη Παπαθανασίου. Πρώτος στόχος εκείνου του σχεδίου ήταν και τότε τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Παπαθανασίου είχε γίνει αποδέκτης «σκληρών» εισηγήσεων, που συνάντησαν τις έντονες αντιδράσεις από τους εφοριακούς και δεν προχώρησαν ποτέ.
Πάντως, ήδη με διάταξη του νόμου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι ελεγκτικές εταιρείες και τα μεγάλα λογιστικά γραφεία, εκτός από τις λογιστικές καταστάσεις μεγάλων εταιρειών (Α.Ε. και Ο.Ε.), ελέγχουν πλέον και τα φορολογικά τους. Τα μεγάλα αυτά γραφεία, εκτός από τον έλεγχο της οικονομικής δραστηριότητας μιας επιχείρησης, «τσεκάρουν» και τη σωστή τήρηση των φορολογικών της υποχρεώσεων, και εν συνεχεία της εκδίδουν ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό. Θυμίζουμε επίσης ότι της ειδικής ομάδας κρούσης που έχει συσταθεί από πέρσι στο υπουργείο για τον συντονισμό των υπηρεσιών και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων, ηγείται ιδιώτης.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Πόλεμος ευρεσιτεχνιών μεταξύ Samsung και Apple
appleΤην απαγόρευση εισαγωγής και εμπορίας συσκευών της (αμερικανικής) Apple ζητά με αίτημά της στις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ η ανταγωνίστρια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Samsung.
Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο μιας ιδιότυπης δικαστικής διαμάχης μεταξύ των δύο εταιρειών που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα. Οι δύο εταιρείες αλληλοκατηγορούνται για υποκλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας στην τεχνολογία των «έξυπνων» και συμβατικών τηλεφώνων καθώς και στις ευρεσιτεχνίες που καλύπτουν τις ταμπλέτες.
Η νοτιοκορεατική εταιρεία ζητά από την αμερικανική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (ITC) να απαγορεύσει την εισαγωγή των iPhone, iPad και iPod που κατασκευάζονται στο εξωτερικό καθώς όπως ισχυρίζεται η ίδια, η Apple έχει υποκλέψει την τεχνολογία κατασκευής που καλύπτεται από πέντε διαφορετικές πατέντες που έχουν κατατεθεί από τη Samsung.
Τις προηγούμενες ημέρες η Apple είχε καταθέσει ανάλογο αίτημα στις αρχές της Σεούλ για το ανταγωνιστικό «έξυπνο» τηλέφωνο Galaxy S της Samsung. Παρά τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει (χωρίς «θύματα μέχρι στιγμής καθώς δεν έχει εκδοθεί σχετική απόφαση) οι δύο εταιρείες διατηρούν πολύ στενές εμπορικές σχέσεις. Όσο παράδοξο και αν φαίνεται η αμερικανική εταιρεία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της Samsung (μετά την ιαπωνική Sony). Σχεδόν το 4% του ετήσιου τζίρου της νοτιοκορεατικής εταιρείας, κυρίως μικροεπεξεργαστές, διοχετεύεται στην Apple.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Χαράτσι στα «μπλοκάκια» των 700 ευρώ
Τέλος επιτηδεύματος σε όλους τους φορολογούμενους με «μπλοκάκι» επιβάλλει τελικά το υπουργείο Οικονομικών.
Ο εφαρμοστικός νόμος που ψηφίσθηκε την Πέμπτη στη Βουλή δεν εξαιρεί από την καταβολή του ετήσιου τέλους ούτε τους εργαζόμενους των 700 ευρώ με εξαρτημένη εργασία που αμείβονται με «μπλοκάκι», ούτε τους ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται σε αδράνεια (δεν έχουν καθόλου εισοδήματα) αλλά ούτε και τους μισθωτούς που αποκτούν εισοδήματα και από ελευθέριο επάγγελμα.
Οι φορολογούμενοι αυτοί, κάθε χρόνο θα πληρώνουν το τέλος επιτηδεύματος που ορίστηκε σε 300 ευρώ φέτος και από το 2012 ανέρχεται σε 400 ευρώ εάν έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους και σε 500 ευρώ εάν έχουν την έδρα τους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 ευρώ. Μάλιστα όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ θα πληρώνουν μέχρι και το 2015 και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που υπολογίζεται με συντελεστές 1% - 4% στο συνολικό τους εισόδημα.
Από το ετήσιο ειδικό τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται μόνο:
Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις για τα πρώτα 5 έτη άσκησης της δραστηριότητας.
Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
Επιτηδευματίες που βρίσκονται 3 χρόνια πριν τη συνταξιοδότησής τους (ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας).
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ποιοι δεν θα πληρώσουν το ειδικό τέλος επιτηδεύματος
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από το τέλος επιτηδεύματος οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» και έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας σε έναν εργοδότη ο υπουργός Oικονομικών Eυ. Bενιζέλος.
Aν και μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε κατατεθεί τροπολογία, φαίνεται να γλιτώνουν το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκια» και παρέχουν εξαρτημένη εργασία καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που βρίσκονται σε αδράνεια. O υπουργός Oικονομικών στη χθεσινή συζήτηση στη Bουλή, αναφερόμενος στο θέμα των νέων που αμείβονται με «μπλοκάκια» είπε, ότι «θα δούμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης εάν χρειαστεί να προστεθεί και κάποια άλλη εγγύηση, αυτή θα προστεθεί. Aλλά βεβαίως πρέπει να εφαρμόζεται και η εργατική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει να υποκρύπτεται κάτω από μια σύμβαση έργου, με ελεύθερο επαγγελματία μάλιστα, μια σύμβαση εξαρτημένης εργασίας χωρίς τις εγγυήσεις αυτής της σύμβασης».
Mε άλλες διορθώσεις που έγιναν χθες στον Eφαρμοστικό νόμο:
1. Eξαιρούνται από την «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης οι μισθοί, συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, που υπερβαίνει σε ποσοστό 80%.
2. Eπιβάλλεται εισφορά 5% και στα εισοδήματα που αποκτούν οι ευρωβουλευτές, πρόεδροι και οι διοικητές και υποδιοικητές των NΠΔΔ και των κρατικών NΠIΔ, των δημοσίων επιχειρήσεων και γενικά όλων των εταιρειών και επιχειρήσεων, οι διοικήσεις των οποίων ορίζονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος.
3. Aυξάνεται στο 100% ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα.
4. Aίρεται το φορολογικό, τραπεζικό, χρηματιστηριακό ή επιχειρηματικό απόρρητο για τις έρευνες που διενεργεί η Oικονομική Aστυνομία.
5. Mέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 που θα εξισωθεί το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα υπάρξει ειδική ρύθμιση για τους αγρότες.
6. Mειώνεται, σύμφωνα με την τροποποίηση, κατά 50 εκατομμύρια ευρώ η χρηματοδότηση στο NAT και από το 2012 κατά 100 εκατομμύρια ευρώ για κάθε έτος.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Προωθείται η είσπραξη ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο
Θετικός εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην πρόταση της ΕΣΕΕ για να απλοποιηθεί, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, η φορολόγηση των συναλλαγών στο λιανεμπόριο, μέσω της διασύνδεσης καταστημάτων, τραπεζών και ταμειακών μηχανών.
"Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει θετικά την πρόταση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίησή της", αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε γραπτή απάντησή του στη Βουλή, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Άγγελου Κολοκοτρώνη.
Προηγήθηκε σχετική πρόταση της ΕΣΕΕ, με στόχο την απαλλαγή των εμπόρων από το ρόλο του "φοροεισπράκτορα", όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά.
"Στα τέλη Μαΐου ... συστήθηκε ειδική ομάδα εργασίας, η οποία έργο έχει να αναζητήσει και να διερευνήσει σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους για την ενσωματωμένη δυνατότητα ΦΗΜ (Φορολογική Ηλεκτρονική Ταμειακή Μηχανή) απομακρυσμένης και αυτόματης επικοινωνίας προς υλοποίηση όσων ορίζει η παράγραφος 9 του άρθρου 26 του Ν. 3943/2011", διάταξη που προβλέπει την ηλεκτρονική αποστολή δεδομένων των φορολογικών στοιχείων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από τους επιτηδευματίες που εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης", αναφέρει ο κ.Βενιζέλος.
Η ίδια επιτροπή θα προχωρήσει σε "διερεύνηση τρόπων αποστολής δεδομένων σε κεντρικές υποδομές για την αξιοποίησή τους και τη διενέργεια διασταυρώσεων, καθώς και τον προσδιορισμό τεχνικών μεθόδων διαβίβασης και αποδοχής τιμολογίων κατ΄ εφαρμογήν των διατάξεων των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 20 του ν. 3842/2010" που αφορά την ηλεκτρονική διαβίβαση στοιχείων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών και για φορολογικά στοιχεία άνω των 3.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Ποιοι θα πληρώσουν τους 10 έκτακτους φόρους και πόσο
Μία πραγματική καταιγίδα από «ραβασάκια» της εφορίας και νέες φοροεπιβαρύνσεις έρχονται με το καλημέρα του Ιουλίου και μέχρι το τέλος του έτους σε όλους τους φορολογουμένους με την εφαρμογή των νέων φορο-μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και του εφαρμοστικού νόμου που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.
Οι «ανοιχτοί λογαριασμοί» με την εφορία αφορούν φόρο εισοδήματος μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου, «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδευματίας, τέλη κυκλοφορίας, έκτακτες εισφορές σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και πισίνες, φόροι στην ακίνητη περιουσία. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα ακριβαίνουν για ακόμη μια φορά τα «φθηνά» τσιγάρα ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου έρχονται αυξήσεις στα αγαθά που σερβίρονται σε ταβέρνες, κατετέριες, ψητοπωλεία κλπ, τα αναψυκτικά και τους χυμούς με την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Αυξημένη παρακράτηση φόρου στους μισθούς – συντάξεις: Άμεσα τίθεται σε εφαρμογή η μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ και η νέα φορολογική κλίμακα που φέρνει αυξημένες κρατήσεις φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Από αυτό το μήνα οι μισθωτοί ηλικίας άνω των 30 ετών και οι συνταξιούχοι ηλικίας μέχρι 65 ετών με μηνιαίες αποδοχές από 600 έως και 1.000 ευρώ θα διαπιστώσουν μείωση στο μισθό ή τη σύνταξή τους κατά 1% έως και 3%. Μισθωτοί άνω των 30 ετών και οι συνταξιούχοι μέχρι 65 ετών που λαμβάνουν μηνιαίες καθαρές αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ θα χάσουν από 28,14 έως και 32,83 ευρώ το μήνα. Ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις, από 33 έως και 38 ευρώ το μήνα, θα υποστούν οι μισθωτοί με ένα ή δύο τέκνα και αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ το μήνα. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με τις οδηγίες για την παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις με τη νέα φορολογική κλίμακα. Όσον αφορά τον επιπλέον φόρο που προκύπτει λόγω της αναδρομικής μείωσης του αφορολόγητου ορίου από την 1η Ιανουαρίου 2011, το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να μην τον εισπράξει φέτος, αλλά με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του 2012.
2. «Έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης: Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αρχίσουν να έρχονται τα σημειώματα για την καταβολή της ειδικής εισφοράς στους φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα μεγαλύτερα από 12.000 ευρώ. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα αναλάβει να εντοπίσει τους υπόχρεους και θα τους αποστείλει ειδοποιητήρια με τα οποία θα τους καλεί να εξοφλήσουν την εισφορά είτε εφάπαξ είτε σε 2 έως 6 μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ. Σε περίπτωση που η εισφορά είναι μικρότερη των 300 ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ. Φορολογούμενοι με εισοδήματα από ο12.000 και μέχρι 20.000 ευρώ, το ποσό της εισφοράς θα υπολογιστεί με 1% επί του συνολικού εισοδήματος και θα κυμανθεί από 121 έως και 200 ευρώ. Όσοι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 και μέχρι 50.000 ευρώ, θα πληρώσουν ειδική εισφορά με συντελεστή 2% επί του συνολικού εισοδήματός τους, δηλαδή θα καταβάλουν ποσά από 408 έως και 1.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά με συντελεστή 3% επί του συνολικού εισοδήματος, δηλαδή θα καταβάλουν ποσά που θα κυμαίνονται από 1.500 έως 3.000 ευρώ. Τέλος, όσοι απέκτησαν το 2010 εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ θα πληρώσουν την εισφορά με συντελεστή 4% επί του συνολικού εισοδήματος, δηλαδή θα κληθούν να καταβάλουν ποσά μεγαλύτερα των 4.000 ευρώ.
3. Τέλος επιτηδεύματος: Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα κληθούν να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος των 300 ευρώ πάνω από 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Το τέλος θα πληρώσουν και όσοι είχαν το 2010 μηδενικό τζίρο, λόγω «αδράνειας», οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε έναν εργοδότη και αμείβονται με «μπλοκάκι» καθώς και οι μισθωτοί οι οποίοι αποκτούν εισοδήματα και από ελευθέριο επάγγελμα. Από το τέλος εξαιρούνται μόνο:
- Νέοι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη άσκησης επαγγέλματος.
- Όσοι βρίσκονται μέχρι και 3 έτη πριν τη συνταξιοδότησή τους, εφόσον είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 62 ετών.
- Οι κάτοικοι χωριών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων και νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.
Η ΓΓΠΣ θα εκδώσει και θα στείλει τα σχετικά εκκαθαριστικά σημειώματα. Ειδικά όσοι έχουν συνολικό ατομικό εισόδημα (δηλωθέν ή τεκμαρτό ) άνω των 12.000 ευρώ για το 2010 θα κληθούν πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος μαζί με το λογαριασμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης .
4. Έκτακτες εισφορές: Εντός του φθινοπώρου οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων άνω των 1.929 κ.εκ. και παλαιότητα μέχρι 10 ετών, οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής, με εξαίρεση όσους έχουν σκάφη ανοικτού τύπου μήκους μέχρι 6 μέτρα, καθώς και όσοι κατέχουν πισίνες θα κληθούν να πληρώσουν και έκτακτη εισφορά, η οποία θα υπολογιστεί με 5% επί των τεκμηρίων διαβίωσης του οικονομικού έτους 2011. Για τον υπολογισμό της εισφοράς θα εκδοθούν από τη ΓΓΠΣ εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία θα αποσταλούν στους φορολογούμενους.
5. Φόροι στα ακίνητα: Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 και να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ειδικά για φέτος ΦΑΠ θα υπολογιστεί με το μειωμένο αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ.
6. Τσιγάρα. Ακριβότερα έως και 60 λεπτά το πακέτο θα πωλούνται μέχρι το τέλος Ιουλίου τα φθηνά τσιγάρα. Οι καπνιστές θα τα αγοράζουν προς 2,80 έως 3 ευρώ το πακέτο. Η αύξηση αυτή προκύπτει από την αύξηση του ελάχιστου ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβαρύνει τα τσιγάρα, από το 75% στο 100% του συνολικού ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στη σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης των τσιγάρων.
7. ΦΠΑ: Από την 1η Σεπτεμβρίου θα αυξηθεί, από το 13% στο 23% ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τις τιμές πώλησης σε όλα τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα ανθρακούχα εμφιαλωμένα νερά, καθώς και την παροχή γευμάτων σε εστιατόρια, ταβέρνες, οινομαγειρεία, πιτσαρίες, ψητοπωλεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία κ.λ.π.
8. Τέλη κυκλοφορίας: Όλοι οι κάτοχοι οχημάτων θα κληθούν, στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011, να πληρώσουν τα νέα αυξημένα έως και 12,5% τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2012.
9. Φυσικό αέριο: Από την 1η Σεπτεμβρίου θα ακριβύνει το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση χιλιάδων νοικοκυριών.
10 Πετρέλαιο θέρμανσης: Από τις 15 Οκτωβρίου θα τεθεί σε ισχύ ο αυξημένος από 21 σε 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, δηλαδή από 2 σε 6 λεπτά ανά λίτρο, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης που παραλαμβάνουν και χρησιμοποιούν τα φυσικά πρόσωπα, για τη χρονική περίοδο από 15 Οκτωβρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Από την αύξηση αυτή του ΕΦΚ θα προκληθεί επιβάρυνση των τελικών καταναλωτών κατά 5 - 6 λεπτά το λίτρο.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ανεξέλεγκτη η τοκογλυφία μέσω πιστωτικών
pistwtikh_kartaΑνεξέλεγκτες διαστάσεις αρχίζουν να παίρνουν το τελευταίο διάστημα φαινόμενα τοκογλυφίας. Απελπισμένοι πολίτες, ψάχνοντας οικονομικές διεξόδους, πέφτουν στην παγίδα των φερόμενων "γραφείων διεκπεραίωσης και προώθησης δανειακών υποθέσεων", τα οποία έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.
Οι καταγγελίες προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή άρχισαν να καταγράφονται πριν από μερικούς μήνες και αυξάνονται συνεχώς με γεωμετρική πρόοδο. Οι περισσότερες όμως παραμένουν προφορικές, αφού τα θύματα φοβούνται, και λιγότερες γίνονται επωνύμως.
Την πρώτη γραπτή καταγγελία έκανε στον Συνήγορο του Καταναλωτή γνωστός ηθοποιός, που έπεσε ο ίδιος "θύμα" των τοκογλύφων και αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά "για να σωθούν κι άλλοι άνθρωποι πριν να είναι αργά" όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Με το θέμα ασχολείται ήδη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ ειδική έρευνα έχει ανατεθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ο τρόπος που κινούνται οι τοκογλύφοι είναι ιδιαίτερα ευέλικτος. Εμφανίζονται σε δημόσιους χώρους και ποτέ σε γραφεία -άλλωστε δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη έδρα-, δεν δίνουν όνομα, ούτε επίθετο, αλλά μόνο αριθμούς τηλεφώνων, σταθερού και κινητού. Συνήθως οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε κάποια καφετέρια ή σε πάρκα και πλατείες.
Ο τρόπος που γίνονται οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός, όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας. "Ο τοκογλύφος ακόμα και την ίδια ημέρα έχει βρει όσα μετρητά του ζητά ο ενδιαφερόμενος. Παράλληλα παίρνει την πιστωτική κάρτα του θύματος και την κρατάει για ένα διάστημα στην κατοχή του".
Ενεργοποίηση
Αν η κάρτα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο τοκογλύφος θα πληρώσει μία - δύο δόσεις, οπότε η κάρτα να μπορεί και πάλι να είναι ενεργή. Επόμενη κίνηση είναι η αύξηση του πιστωτικού ορίου, ακόμη και στο διπλάσιο! Εδώ σημαντική είναι και η συνδρομή κάποιων τραπεζικών υπαλλήλων.
"Σίγουρα υπάρχει συνεργασία των επιτήδειων αυτών με υπαλλήλους τραπεζών, αφού οι κάτοχοί τους παίρνουν πίσω την κάρτα με διπλάσιο πιστωτικό όριο, χωρίς οι ίδιοι να έχουν προβεί στις ανάλογες διαδικασίες".
Η επόμενη κίνηση του τοκογλύφου είναι η επίσκεψη σε ένα μεγάλο κατάστημα ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών ειδών. Εκεί θα πραγματοποιήσει, με τη συνοδεία του κατόχου της πιστωτικής κάρτας τις περισσότερες φορές, αγορές ειδών εύκολης μεταπώλησης και με... σταθερή αξία, όπως κομπιούτερ, ψυγεία, home cinema, τα οποία αργότερα θα πουλήσει ξανά και θα κερδίσει έτσι τα χρήματα.
Εν τω μεταξύ ο κάτοχος της κάρτας θα χρεωθεί με το υπέρογκο ποσό και μόλις υπογράψει τις δόσεις στο κατάστημα ο τοκογλύφος θα του επιστρέψει την πιστωτική κάρτα του. Μια κάρτα με διπλάσιο πιστωτικό όριο, αλλά υπερχρεωμένη.
Οι ενδιαφερόμενοι έτσι λαμβάνουν το χρηματικό ποσό που έχουν ανάγκη, στην ουσία όμως έχουν καταστεί μακροχρόνιοι οφειλέτες πολλαπλάσιων ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. "Ετσι διπλασιάζουν το κεφάλαιό τους μέσα σε μία ημέρα. Αυτά θυμίζουν Κατοχή και διακίνηση μαύρου χρήματος. Και το πιο λυπηρό είναι πως αυτοί οι παράνομοι παρατραπεζίτες ίσως αύριο να είναι νόμιμοι" λέει ο κ. Ζερβέας.
"Υποκαταστήματα"
Η δικτύωση των "γραφείων" και η δράση τους έχουν εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, διαθέτοντας εκπροσώπους σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ο Συνήγορος του Καταναλωτή, οι "dealers" δρουν με 300 "υποκαταστήματα" και διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους στέλνοντας e-mails, με αυτοκόλλητα που κολλούν σε σταθμούς του Μετρό και σε στάσεις λεωφορείων αλλά και με αγγελίες σε διάφορα έντυπα.
ΠΗΓΗ: Έθνος