Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Επανέρχεται η πρόταση για επαναγορά ελληνικού χρέους!
Πρωτοβουλία για την επαναφορά της πρότασης περί επαναγοράς ελληνικού χρέους ανέλαβε ο Τσαρλς Νταλάρα, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου 400 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο.
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Νταλάρα πρότεινε να συσταθεί ένα νέο ταμείο ύψους 50 δισ. ευρώ, το οποίο θα αναλάβει να επαναγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ελληνικό χρέος.
Η εν λόγω πρόταση διαφοροποιείται σημαντικά του γαλλικού σχεδίου καθώς στην ουσία καλεί τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρεία και τα ταμεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους, αντί να λάβουν νέους τίτλους, όπως προβλέπεται από το σχέδιο, να προχωρήσουν και να αγοράσουν, μέσω ενός ενιαίου μηχανισμού, υφιστάμενα -κι όχι νέα- ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.
Για να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ θα πρέπει να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία τράπεζες, ασφαλιστικές και ταμεία που κατέχουν ομόλογα λήξης την παραπάνω περίοδο της τάξης των 70 δισ. ευρώ.
Η πρόταση του κ. Νταλάρα έρχεται σε μια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας, ανοίγουν εκ νέου. Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναδιατύπωσε προηγούμενη πρότασή του για ανταλλαγή -κι όχι μετακύλιση- των ελληνικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα, το επόμενο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας αν συμπεριλαμβάνει ένα σχέδιο απόσυρσης του υφιστάμενου χρέους της μέσω οργανωμένης επαναγοράς του.
Ένα ταμείο με ενεργητικό 50 δισ. ευρώ αφιερωμένο σε αυτόν το σκοπό, θα μπορούσε, τόνισε ο κ. Νταλάρα, δυνητικά να περιορίσει το χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ έως και κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.
ΠΗΓΗ: Ημερησία