Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2013

Ακριβότερο το χρήμα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον Οκτώβριο

Συνεχίστηκε και τον φετινό Οκτώβριο η αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων, με το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από νοικοκυριά με διάρκεια έως 1 έτος να υποχωρεί στο 2,97% από 3,1% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Αντιθέτως τα επιτόκια χορηγήσεων αυξήθηκαν με αποτέλεσμα η μεταξύ τους απόσταση (επιτοκιακό περιθώριο) να διευρυνθεί κατά 0,11% στο 3,71%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τον Οκτώβριο του 2013, διαμορφώθηκε στο 5,61%, από 5,56% τον προηγούμενο μήνα. Αντιθέτως, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε κατά 0,06%, στο 1,90%.
Ειδικότερα:

Πρωτοβουλία για ατομικά συστήματα θέρμανσης σε πολυκατοικίες

Νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να αποκόπτονται από το δίκτυο της κεντρικής θέρμανσης και να εγκαθιστούν μικρούς λέβητες που θα καλύπτουν τις ατομικές τους ανάγκες, βρίσκεται υπό συζήτηση με την κυβέρνηση, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Χ. Σαχίνης, μιλώντας σήμερα στο 18ο Συνέδριο Ενέργειας που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Εγκύκλιος: Εως 6-2-2014 η μεταφορά δηλώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων στον νέο νόμο

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2014 ορίστηκε η προθεσμία μεταφοράς δηλώσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων από τον παλιό νόμο 4014/2011 στον νέο νόμο 4178/2013, για όσες εκ των οποίων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή βρίσκονταν σε κατάσταση αρχικής υποβολής, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του νόμου για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. [Μπορείτε να κατεβάσετε την εγκύκλιο επιλέγοντας το Link στο τέλος του άρθρου].

Έρευνα σοκ: Πώς η κρίση έπληξε τις επιχειρήσεις

Η ύφεση και η έλλειψη ρευστότητας έχουν πλήξει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα οι οποίες βλέπουν τις πωλήσεις τους να συρρικνώνονται και τις ζημιές τους να καταγράφουν σημαντική αύξηση.
Τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις επιχειρήσεις από το 2008 μέχρι και το 2012 καταγράφει έρευνα της Grant Thornton η οποία έγινε στις 259 μεγαλύτερες εταιρίες της χώρας (191 εισηγμένες στο Χ.Α.) και σε 36 συνολικά κλάδους.
Όπως προκύπτει από την έρευνα στις 259 επιχειρήσεις:

Εφορία: Έρχονται οι ηλεκτρονικές αποδείξεις και μείωση φόρου

Την υιοθέτηση, από το 2014, του πορτογαλικού μοντέλου που προβλέπει «επιβράβευση» των φορολογούμενων που δηλώνουν ηλεκτρονικά τις αποδείξεις τους με επιστροφή φόρου 30%, μελετά το υπουργείο Οικονομικών.
Κεντρική ιδέα σε αυτό το σύστημα αποτελεί το «ηλεκτρονικό τιμολόγιο», το «e-fatura», το οποίο έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ στην Πορτογαλία.
Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, όλες οι επιχειρήσεις αποστέλλουν, σε μηνιαία βάση, τα δεδομένα των συναλλαγών τους στο υπουργείο Οικονομικών σε ηλεκτρονική μορφή.
Επαναφορά φοροκάρτας

Έρχονται μεγάλες ανατροπές για τους συνταξιούχους το 2014

Ανατροπές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης «φέρνει» το 2014 για τέσσερις κατηγορίες ασφαλισμένων. Οι αλλαγές αγγίζουν τρεις ομάδες ασφαλισμένων στο ΙΚΑ αλλά και τους ενστόλους που θέλουν να αποχωρήσουν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Αναλυτικά οι ρυθμίσεις που θα «τρέξουν» τη νέα χρονιά είναι οι εξής:
Αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ που υπάγονται στο καθεστώς των βαρέων. Το μέτρο αφορά ασφαλισμένους με 10.500 ημέρες, εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα.

«Φραγή» στο TAXIS για εργοδότες που χρωστούν πάνω από 400.000 στο ΙΚΑ

Νέο «μπλόκο», αυτή τη φορά, σε όσους εργοδότες χρωστούν εισφορές πάνω από 400.000 ευρώ, βάζει το ΙΚΑ «κλείνοντας», μέσα στις επόμενες ημέρες, την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή Ανακεφαλαιωτικών Περιοδικών Δηλώσεων. Η ηλεκτρονική «φραγή» είχε μπει σε όσους χρωστούσαν πάνω από 500.000 ευρώ και είχε ως αποτέλεσμα να προσέλθουν για ρύθμιση οφειλών εργοδότες που ήθελαν να συνεχίσουν να λειτουργούν απασχολώντας... νόμιμα το προσωπικό τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης του ΙΚΑ, μέσα σε ένα μήνα πληρώθηκαν 109 εκατ. ευρώ έναντι οφειλών προηγουμένων ετών, ενώ, συνολικά, τα έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών θα «αγγίξουν» φέτος το 1 δισ. ευρώ. Η ηλεκτρονική «φραγή» του ΙΚΑ στους ασυνεπείς στην καταβολή εισφορών εργοδότες θα επεκταθεί, σταδιακά, και σε όσους χρωστούν μικρότερα ποσά και δεν τα ρυθμίζουν, προκειμένου να εισπραχθούν τα οφειλόμενα και να στηριχθούν τα έσοδα του Ταμείου (και για τις πληρωμές συντάξεων).
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Στο Δημόσιο ανείσπρακτα ενοίκια για την αποφυγή φόρου

Σε διάψευση πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας περί κατάργησης του δικαιώματος των ιδιοκτητών ακινήτων να εκχωρούν ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο, προκειμένου να απαλλάσσονται από την υποχρέωση να δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά στη φορολογική τους δήλωση, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013

Δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για να μην ανάβουμε τα τζάκια

Πρόταση για την χορήγηση δωρεάν ηλεκρικού ρεύματος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ώστε να μην ανάβουν τα τζάκια, κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.
Ο κ. Μανιάτης με επιστολή του στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζητά να προβλέπεται μηδενική χρέωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών που προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα με Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ), για το διπλάσιο αριθμό των ημερών που θα παρουσιαστούν υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από τα 150 mg/m3.