Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Τι λένε οι γείτονες... της τρόικας στην Ακρόπολη
Χωρίς «κριτήρια ΔΝΤ», το ίδιο το... ΔΝΤ νοίκιασε σπίτι στην Αθήνα, υπογράφοντας συμβόλαιο για 9.100 € τον μήνα, τίμημα που κρίνεται υπερβολικά υψηλό. Πρόκειται για ρετιρέ-μεζονέτα 5ου και 6ου ορόφου με δώμα, εμβαδού 250 τ.μ. επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, η οποία νοικιάστηκε για 3 χρόνια με δυνατότητα παράτασης άλλων 2, και στην οποία θα διαμένει ο Μπομπ Τράα, απεσταλμένος επιτηρητής του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με μεσίτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, τα μισθώματα ακόμα και στον πανάκριβο πεζόδρομο για τα «καλά σπίτια με θέα στην Ακρόπολη», κυμαίνονται αυτήν την περίοδο από 15 έως 20 ευρώ το τ.μ., ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής και άλλων κριτηρίων. Μόνο το «σπίτι του ΔΝΤ» κοστίζει 36 ευρώ το τετραγωνικό! Ή, τουλάχιστον, τόσο θα το πληρώσουν οι ενοικιαστές από την Ουάσιγκτον, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», οι απαιτήσεις της ιδιοκτησίας για τα διαμερίσματα των υπόλοιπων τεσσάρων ορόφων που παραμένουν ξενοίκιαστα είναι διαπραγματεύσιμες ακόμα και κατά 25% επί της αρχικής τιμής.
Μάλιστα, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το νέο στάτους του κτιρίου, υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση που υπάρξει ενδιαφέρον για κάποιο από τα αδιάθετα σπίτια, τα στελέχη του ΔΝΤ διατηρούν το δικαίωμα να ελέγξουν για λόγους ασφαλείας το προφίλ του υποψήφιου ενοικιαστή, με τον οποίο θα «συγκατοικήσουν» μελλοντικά...
Χουβαρντάδες
Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι που καλούνται να εποπτεύσουν τη σκληρότερη λιτότητα που επιβλήθηκε ποτέ στη χώρα, είτε είναι χουβαρντάδες είτε -όπως υποστηρίζουν οι περίοικοι- έκαναν πλημμελή έρευνα της αγοράς κατοικίας με αποτέλεσμα να... το πληρώσουν ακριβά.
Κάτοικοι και εργαζόμενοι στους γύρω δρόμους δηλώνουν έκπληκτοι με το ύψος του μισθώματος, σχολιάζοντας ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία το ΔΝΤ δεν δίνει το καλύτερο παράδειγμα σε όσους εγκαλεί να κόψουν από το υστέρημά τους.
Αναπόφευκτα, πολλοί αναρωτήθηκαν «μήπως πληρώνουν οι... πολίτες το ενοίκιο;». «Οχι», απαντάει στο «Εθνος της Κυριακής» η ιδιοκτήτρια της πολυκατοικίας (πρόκειται για μέτοχο γνωστής κατασκευαστικής εταιρείας), «το συμβόλαιο δεν έχει σχέση με το ελληνικό δημόσιο. Το υπογράψαμε με εκπρόσωπο του ΔΝΤ που ήρθε από την Ουάσιγκτον».
ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ
«Με την εμφάνιση του κ. Τράα έχει αυξηθεί η αστυνόμευση»
Ηδη, από την περασμένη εβδομάδα, δεν αλλάζουν μόνο οι... τιμές των μισθωμάτων στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αλλά και η ζωή των περιοίκων, που έχουν πλέον γείτονα το ΔΝΤ, μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μέτρα φύλαξης και ελέγχων. Αλλωστε και κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας εκεί για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, αστυνομικοί με πολιτικά μας ζήτησαν ταυτότητες.
Χωρίς να καταφέρνουν να περνούν εντελώς απαρατήρητοι, ήδη δεκάδες «μυστικοί» προσποιούνται τους τουρίστες, περιφέρονται στα στενά της Πλάκας ή απολαμβάνουν τον καφέ τους στα μαγαζιά της περιοχής, ειδικά στα πρώτα 80 μέτρα του πεζόδρομου. Συνεχής είναι η παρουσία λίγο πιο μακριά και ένστολων αστυνομικών με μηχανές ή περιπολικά.
Η παρουσία των αστυνομικών γίνεται εντονότερη τις πρωινές ώρες όταν ο «υψηλός επισκέπτης» μας αναχωρεί από το σπίτι για... τη δουλειά στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στο υπ. Οικονομικών και το ίδιο επαναλαμβάνεται τις ώρες που επιστρέφει. Την κατάσταση αυτή βιώνουν οι γείτονες, όπως και οι εργαζόμενοι στα μαγαζιά της περιοχής.
Υπερβολική
«Η έντονη παρουσία αστυνομίας ήδη ήταν υπερβολική, επειδή δίπλα στο σπίτι του ΔΝΤ έχει γραφείο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και γύρω άλλοι επώνυμοι, τώρα όμως βλέπουμε αυξημένα μέτρα, που φυσικά έως ένα βαθμό κατανοούμε ότι πρέπει να υπάρχουν, αλλά...», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο περιπτεράς κ. Νίκος Κορκώνης.
Για παράδειγμα, πριν μερικές ημέρες με τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων στην Ακρόπολη, μαζεύτηκαν εδώ μπροστά στα μαγαζιά δύο διμοιρίες ΜΑΤ. «Εδειχναν μάλλον πιο πολύ να προστατεύουν το σπίτι του ΔΝΤ. Από τη μέρα που έχουμε στη γειτονιά τον εκπρόσωπό του, θαρρείς και "μας... προσέχουν" όλους περισσότερο».
«Οχι δεν έχει έρθει σ’ εμάς ο κύριος από το ΔΝΤ ούτε σε άλλο μαγαζί», λέει η Αγγελική, που εργάζεται στην απέναντι καφετέρια. Μόνο μία φορά ο ένοικος του ρετιρέ έστειλε άνδρες της ασφαλείας του να πάρουν φαγητό πακέτο από το γειτονικό εστιατόριο. Τα γκαρσόνια στα παρακείμενα καφέ αστειεύονται με τους πελάτες, λέγοντας ότι ''έχουμε τον καλύτερο καφέ, αφού εδώ πίνει και το... ΔΝΤ''».
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι καφέ πίνουν πολλοί νέοι πελάτες, αστυνομικοί της ασφάλειάς του. «Μας κολακεύει το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ μάς προτίμησε για το φαγητό του, έστω και σε πακέτο», μας εκμυστηρεύτηκε ο υπεύθυνος του εστιατορίου.
ΠΗΓΗ: Έθνος
"Σούπερ προσφορές" για την 28η Οκτωβρίου από τα τουριστικά γραφεία
Στα... αζήτητα παραμένουν λίγες μόλις μέρες πριν από την έναρξή τους, τα πακέτα διακοπών για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.
Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές προσφορές προκειμένου να προσελκύσουν τους υποψήφιους ταξιδιώτες.
Στους ελληνικούς προορισμούς, όπου παραδοσιακά αυτές τις μέρες έκαναν εκδρομές περίπου 4.500 άτομα, φέτος καταγράφεται μείωση της τάξης του 30%, ενώ για το εξωτερικό, όπου επέλεγαν να πάνε περίπου 6.000 άτομα, η μείωση φθάνει και το 40%.
«Κόπηκαν»
«Μέχρι και πέρσι, το φθινόπωρο και η άνοιξη ήταν οι κατεξοχήν εποχές για τριήμερες, μίνι αποδράσεις και εκδρομές», τονίζει ο Γιώργος Πανάγου, εκπρόσωπος ταξιδιωτικού γραφείου στην Αθήνα. «Τα τριήμερα "28η Οκτωβρίου", "Καθαρή Δευτέρα", "25η Μαρτίου" και "Αγίου Πνεύματος", καθώς και τα Σαββατοκύριακα, τα τελευταία χρόνια κέρδιζαν όλο και περισσότερους τουρίστες.
Φέτος, όμως, και αυτά κάνουν "κοιλιά"». Ετσι, οι πράκτορες έχουν μπει δυναμικά στον χορό των προσφορών, παρέχοντας προσιτές τιμές, ημιδιατροφή αντί πρωινού, δωρεάν τοπικές εκδρομές και κρουαζιέρες.
Η «Οικονομία» σας προτείνει πακέτα από επώνυμα ταξιδιωτικά γραφεία, όπου υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες θέσεις.
Συγκεκριμένα:
Τετραήμερο στη Ζάκυνθο με 3 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 5 αστέρων για διακοπές all inclu­sive κοστίζει 145 ευρώ και 239 ευρώ το άτομο αν η μεταφορά γίνει με πούλμαν (Balakakis).
Τριήμερο στο Καρπε­νήσι με 2 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, για διακοπές all inclu­sive κοστίζει 145 ευρώ το άτομο (Manessis).
Τριήμερο στους Δελφούς με 2 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 4 αστέρων με πρωινό, κοστίζει από 66 ευρώ το άτομο (Ginis).
Τριήμερο στο Πήλιο με 2 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 4 αστέρων και ημιδιατροφή, κοστίζει 80 ευρώ και 159 ευρώ άν η μεταφορά γίνει με πούλμαν. Προσφέρονται δωρεάν οι εκδρομές σε Χάνια, Πορταριά, Μακρινίτσα, Βόλο, Μηλιές (Planet Tours).
Τετραήμερο στη Λίμνη Πλαστή­ρα και στα Ορεινά θέρετρα Πίνδου με 3 διανυκτερεύσεις και ημιδιατροφή κοστίζει 244 ευρώ το άτομο. Η με­ταφορά γίνεται με πούλμαν (Aca­dimos).
Επταήμερη εκδρομή σε Κωνσταντινούπολη, Βόσπορο, Πριγκιπον­νήσια με 6 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 4 αστέρων και ημιδιατροφή κοστίζει 350 ευρώ το άτομο. Η μεταφορά γίνεται με πούλμαν (Signature Travel).
Τετραήμερο στη Βουδαπέστη με 3 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 4 αστέρων και ημιδιατροφή, ξεναγήσεις και περιηγήσεις κοστίζει 460 ευρώ. Στην τιμή περιλαμβάνονται και τα αεροπορικά εισιτήρια (Signature Tra­vel).
Πενθήμερη εκδρομή σε Ρώμη και Βατικανό με 4 διανυκτερεύσεις με πρωινό, ξεναγήσεις και περιηγήσεις κοστίζει 525 ευρώ το άτομο. Στην τιμή περιλαμβάνονται και τα αεροπορικά εισιτήρια (Su­perior Travel).
Τετραήμερο στη Μάλτα με 3 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 4 αστέρων και πρωινό, ξεναγήσεις και περιηγήσεις και δώρο κρουαζιέρα κοστίζει 399 ευρώ το άτομο. Στην τιμή περιλαμβάνονται και τα αεροπορικά εισιτήρια (Malta Holidays).
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΛΟΥΚΕΤΑ
Στο κόκκινο ένα στα τρία πρακτορεία
Το ένα πέμπτο των εσόδων τους έχουν χάσει σταδιακά την τελευταία διετία τα ταξιδιωτικά γραφεία.
«Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που τα έσοδά μας μειώνονται. Πέρυσι μειώθηκαν κατά 12% και φέτος όλα δείχνουν ότι θα κλείσουμε στο μείον 7% με 8%)», λέει ο Γιώργος Τελώνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης τους (HATTA). Οι συνέργειες, οι συνεργασίες και η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών είναι μονόδρομος προκειμένου να αποφευχθούν τα λουκέτα», καταλήγει ο κ. Τελώνης.
Από τα 4.000 γραφεία πανελλαδικά εκτιμάται ότι τουλάχιστον τα 1.300 (περίπου ένα στα τρία) αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη των οικονομικών του υποχρεώσεων. Ταυτόχρονα, οι υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί στα γραφεία ως εποχικό προσωπικό έχουν ήδη απολυθεί.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Τέσσερα σπίτια στην τιμή τριών για να κινηθεί η αγορά ακινήτων
Με πακέτα προσφορών και πρακτικές που συναντά κανείς στα... σούπερ μάρκετ, επιχειρούν οι «πιεσμένοι» οικονομικά εργολάβοι οικοδομών να πουλήσουν το τεράστιο απόθεμα κατοικιών που διαθέτουν.
Μετά τις γενναίες εκπτώσεις, τις άτοκες δόσεις για την πληρωμή των σπιτιών με συναλλαγματικές και τα «δώρα» που περιλαμβάνουν, από δωρεάν θέσεις πάρκινγκ, αποθήκες, μέχρι και τα... ηλεκτρικά της κουζίνας, έρχεται νέα προωθητική κίνηση... απελπισίας.
Πρόκειται για την πώληση «πακέτου» τριών, πέντε ή και περισσότερων διαμερισμάτων σε τιμή πολύ χαμηλότερη απ’ ό,τι αν πωλούνταν το καθένα ξεχωριστά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατασκευαστές, κυρίως εξοχικών συγκροτημάτων, «πακετάρουν» μια σειρά από σπίτια που διαθέτουν και τα πουλάνε «χαρίζοντας» το ένα όχι στην πραγματικότητα αλλά ως προς την τελική τιμή.
Για παράδειγμα, εργολάβος ο οποίος είχε τέσσερα διαμερίσματα στο ίδιο συγκρότημα, καθένα από τα οποία κόστιζε 150.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 600.000 ευρώ, δημιούργησε «πακέτο» προσφοράς και των τεσσάρων σπιτιών μαζί στην τιμή περίπου των τριών, δηλαδή 450-500 χιλιάδες ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να προσελκύσει είτε έναν επενδυτή ακινήτων που θα θελήσει να τα αγοράσει με σκοπό την ενοικίασή τους είτε τέσσερις ιδιώτες μαζί οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν την προσφορά και θα αποκτήσουν από ένα σπίτι ο καθένας στην τιμή των τριών.
Πριν από μερικούς μήνες, περίπτωση πώλησης διαμερισμάτων σε... πακέτο υπήρξε σε πόλη της επαρχίας όπου τρία νεόδμητα σπίτια αξίας 650 χιλιάδων ευρώ προσφέρονταν αντί 450 χιλιάδων ευρώ.
400 χιλιάδες
Εντυπωσιακή είναι και η αγγελία από τον Παρνασσό όπου πωλούνται όλα μαζί αντί 400 χιλ. ευρώ, μια μεζονέτα 90 τ.μ., ένα πέτρινο ισόγειο 62 τ.μ., ισόγειο 78 τ.μ., ισόγειο σπίτι 36 τ.μ. και μίνι μάρκετ 74 τ.μ., όλα μισθωμένα.
Στη Χαλκιδική, συγκρότημα αποτελούμενο από 97 κατοικίες συνολικής επιφάνειας 11.000 τ.μ. πωλείται «πακέτο», χωρίς να αναφέρεται η τιμή.
Σύμφωνα με στέλεχος μεγάλης κτηματομεσιτικής εταιρείας, «εδώ και καιρό πολλοί κτηματομεσίτες συγκεντρώνουν τρεις-τέσσερις αγοραστές μαζί προκειμένου να πάρουν διαμερίσματα σε συγκρότημα κατοικιών και να πετύχουν πολύ χαμηλές τιμές.
Κάνουν μια προσφορά στον κατασκευαστή, η οποία ουσιαστικά περιέχει έκπτωση όσο η τιμή του ενός διαμερίσματος».
Οπως επισημαίνει στην «Οικονομία» ο σύμβουλος ακινήτων, Ν. Γιαννουλέλης, το φαινόμενο της προσφοράς «πακέτου» ακινήτων είναι σπάνιο στην πρώτη κατοικία και αρκετά συχνό στην παραθεριστική, ειδικά στα μεγάλα συγκροτήματα.
Το νέο... μοντέλο στην πώληση ακινήτων αναμένεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, να συνεχιστεί και ολόκληρη την επόμενη χρονιά, καθώς, όπως όλα δείχνουν, δύσκολα θα απορροφηθεί το στοκ των 150 χιλιάδων και πλέον απούλητων σπιτιών.
Λήγει η περίοδος μη καταβολής
Βρόχος ο ΦΠΑ για σπίτια μετά το 2005
Η αγωνία των κατασκευαστών να «βγάλουν από πάνω τους» όσο περισσότερα ακίνητα μπορούν, μεγαλώνει καθώς στο τέλος του χρόνου για τις οικοδομές με άδεια μετά το 2005 λήγει η πενταετής περίοδος μη καταβολής του ΦΠΑ.
Ετσι το κράτος θεωρεί ότι τα σπίτια αυτά είναι ιδιόκτητα κι όχι προς πώληση και ζητά τον ΦΠΑ από τους εργολάβους, οι οποίοι και προσπαθούν να τα «ξεφορτωθούν», χωρίς, πάντως, να τα ξεπουλήσουν. Η πίεση για τον φόρο και η οικονομική δυστοκία για πάρα πολλές από τις 15.000 οικοδομικές επιχειρήσεις οδηγούν σ’ αυτό το νέο μοντέλο προσφοράς για ομάδικές πωλήσεις.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο σύμβουλος ακινήτων, Ν. Γιαννουλέλης, πιστεύει ότι η χρονιά θα κλείσει με 45-50 χιλιάδες αγοραπωλησίες, όταν πέρυσι ήταν διπλάσιες. «Το πρώτο εξάμηνο του ήταν καταστροφικό αφού πωλήθηκαν περί τα 20.000 ακίνητα. Από το β’ εξάμηνο και μετά θα είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα διότι θα περάσει και στον κόσμο η αίσθηση της μεγάλης πτώσης των τιμών», υπογραμμίζει.
Οι πωλήσεις την τελευταία πενταετία
Μετά το μπαμ του 2005 οι πωλήσεις χρόνο με τον χρόνο μειώνονται σταδιακά για να φτάσουμε στο κραχ του 2009. Η κτηματαγορά βρίσκεται σε βαθιά κρίση και, όπως όλα δείχνουν, φέτος δεν πρόκειται να πωληθούν πάνω από 45.000 με 50.000 κατοικίες.
40.000 πωλητήρια για εξοχικά
Στην Κρήτη το μεγάλο παζάρι
Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν εμφανιστεί δεκάδες αγγελίες με προσφορές «πακέτο», κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς η εξοχική κατοικία βιώνει την πιο μεγάλη κρίση. Οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για περισσότερα από 40.000 παραθεριστικά που έχουν βγει προς πώληση, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
«Η Κρήτη έχει τα πρωτεία αυτού του φαινομένου, καθώς διαθέτει μεγάλα συγκροτήματα κατοικιών, πολλές φορές ημιτελή», επισημαίνει ο σύμβουλος ακινήτων, Ν. Γιαννουλέλης,
Και στη Μύκονο όμως όπως λέει στην «Οικονομία» ο κατασκευαστής κ. Ιωάννης Τάσσης, ο οποίος δραστηριοποιείται στο νησί, «υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες σε συγκροτήματα κατοικιών. Οι τιμές είναι χαμηλά όταν τα σπίτια πωλούνται όλα μαζί, όταν δηλαδή βρεθεί μια ομάδα αγοραστών οι οποίοι θα πάρουν π.χ. τέσσερα εξοχικά στην τιμή των τριών».
Στη Νάουσα της Πάρου, σύμφωνα με σχετική αγγελία, πωλείται συγκρότημα 7 κατοικιών (3 των 66 τ.μ., 3 των 93 τ.μ. και 1 των 81 τ.μ.) μπροστά στη θάλασσα. Το συγκρότημα είναι κατάλληλο και για επιχείρηση, ενώ η τιμή είναι συζητήσιμη.
Ενδιαφέρουσες είναι και οι αγγελίες για «πακέτα» προσφορών στην περιφέρεια. Για παράδειγμα στη Λάρισα «πακέτο» 3 διαμερισμάτων συνολικής επιφάνειας 350 τ.μ., αξίας άνω των 600 χιλ. ευρώ, πωλείται αντί 300 χιλιάδων ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πόλη τα νεόδμητα σπίτια κοστίζουν από 1.400 έως 1.700 ευρώ/τ.μ.
Στη Μύκονο
Εκπτωση 1,3 εκατ. στα 3 εκατ. ευρώ
Χαρακτηριστική περίπτωση «πακεταρισμένης» προσφοράς είναι αυτή συγκροτήματος κατοικιών στη Μύκονο, στην περιοχή Πισκοπιανά, αποτελούμενο από 5 ανεξάρτητες πολυτελείς κατοικίες. Η πρώτη είναι βίλα 307 τ.μ. και οι άλλες τέσσερις από 113 μέχρι 129 τ.μ. η καθεμία. Η τιμή πώλησης της βίλας είναι γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ και των υπολοίπων γύρω στις 450 χιλ. ευρώ. Αν πουληθούν ένα ένα τα σπίτια σε βάθος χρόνου ο τζίρος του κατασκευαστή θα είναι 3,3 εκατ. Αν βρεθεί αγοραστής που θα πάρει «πακέτο» το συγκρότημα στην κατάσταση που είναι σήμερα (δηλαδή σχεδόν τελειωμένο) μπορεί να καταβάλει ένα ποσό χαμηλότερο κατά 1,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή στα 2 εκατ. μετρητά προκειμένου να μπορέσει να «ρεφάρει» ο κατασκευαστής.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
«Υπόγειες» αυξήσεις... στις δόσεις των δανείων
Η αύξηση που έχει γίνει στο euribor μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει σε υψηλότερες δόσεις τα νέα δάνεια. Οσο, μάλιστα, συνεχίζεται η άνοδος, είναι θέμα χρόνου να επιβαρυνθούν όλων των μορφών οι χορηγήσεις.
Οι τράπεζες δικαιολογούν τις -σιωπηρές μέχρι σήμερα- αυξήσεις των επιτοκίων στην αύξηση του euribor, αλλά και στο γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα που ήταν εκτός αγορών, δανείζονταν από άλλες πηγές με καπέλο με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται το επιτόκιο δανεισμού τους πάνω από το 3,5%.
Σημειώνεται ότι η επιβάρυνση αυτή από την άνοδο του διατραπεζικού επιτοκίου δεν αφορά μόνο τις νέες εκταμιεύσεις δανείων, αλλά όλα τα τρέχοντα δάνεια τα οποία είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο euribor.
Και αυτό διότι οι τράπεζες εδώ και ένα χρόνο τις νέες χορηγήσεις τους τις έδιναν με επιτόκιο euribor και όχι με το βασικό της ΕΚΤ που ήταν η μέχρι τότε πρακτική.
Mάλιστα επειδή το euribor τριμήνου είναι υψηλότερο από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ που είναι 1%, πολλοί αναμένουν αύξηση και του βασικού επιτοκίου.
Μισή μονάδα
Παράλληλα η πλειονότητα των τραπεζών από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα έχει αυξήσει κατά μέσο όρο μισή μονάδα το περιθώριο κέρδους.
Η επιβάρυνση, αφορά κατ’ αρχάς άμεσα όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με euribor το οποίο ανεβαίνει μέρα με τη μέρα και αποτελούν την πλειονότητα των δανείων που δίνονταν. Το ύψος της επιβάρυνσής τους εξαρτάται από το ποσό που είχαν δανειστεί, τη χρονική διάρκεια δανεισμού και το επιτόκιο που είχαν δανειστεί, ενώ άμεση επιβάρυνση υπέστησαν όσοι είχαν καταναλωτικά δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια και στεγαστικές κάρτες, και κυρίως τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις τα οποία απορρόφησαν όλες τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν.
Σημειώνεται ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις χορηγήσεις που παίρνουν από τις τράπεζες νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις παρουσίασε τον Αύγουστο του 2010 αρνητική καθαρή ροή 695 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε κατά 2,3%.
Ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς τους ιδιώτες επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο στο 0,6% από 1,0% τον Ιούλιο, με στεγαστικά δάνεια να έχουν αρνητική 192 εκατ. ευρώ και τον ετήσιο ρυθμό ανόδου να έχει πέσει στο 1,6% από 1,9% τον Ιούλιο.
ΓΙΑ 200.000
48 ευρώ τον μήνα η επιβάρυνση
Επιβάρυνση 48 ευρώ τον μήνα διαμορφώνει για ένα δάνειο 200.000 ευρώ και 25ετούς διάρκειας η συνεχιζόμενη «κούρσα» του επιτοκίου euribor από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα.
Ειδικότερα, για σύμβαση στεγαστικού δανείου όπου το επιτόκιο είναι συνδεμένο με euribor μηνός, η μηνιαία δόση τον περασμένο Ιανουάριο ήταν 979,9 ευρώ και το επιτόκιο 3,30%. Σήμερα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,75% εξαιτίας της ανόδου του euribor και η μηνιαία δόση στα 1.028 ευρώ.
Ωστόσο, για έναν νέο δανειολήπτη, το ίδιο δάνειο κοστίζει ακριβότερα, αφού στο διάστημα αυτό οι τράπεζες αύξησαν και το περιθώριο κέρδους τους (spread), με αποτέλεσμα το νέο επιτόκιο να έχει σήμερα 4,25% και η μηνιαία δόση να ανέρχεται στα 1.083 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Έθνος

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Έκτακτη στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους με 100-300 ευρώ
Την απόφασή της να καταβάλει έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους, ύψους από 100 μέχρι 300 ευρώ, επιβεβαίωσε η κυβέρνηση με κοινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αναγνωρίζοντας ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλη ευπαθή ομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 100 μέχρι 300 ευρώ που κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα τους και διαμορφώνεται ως εξής:
- Για συνταξιούχο με ατομικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, το ποσό ανέρχεται στα 300 ευρώ.
- Για συνταξιούχο με ατομικό ετήσιο εισόδημα από 7.000 μέχρι 8.500 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 14.500 ευρώ, το ποσό ανέρχεται στα 200 ευρώ.
- Για συνταξιούχο με ατομικό εισόδημα από 8.500 μέχρι 10.500 ευρώ  και οικογενειακό μέχρι 16.500 ευρώ, το ποσό ανέρχεται στα 100 ευρώ.
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί στο τέλος Δεκεμβρίου, ταυτόχρονα με την καταβολή της σύνταξης από κάθε ταμείο (πλην του ΟΓΑ) και το Δημόσιο για συνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω. Το ηλικιακό όριο δεν ισχύει για τις συντάξεις αναπηρίας.
Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων θα είναι 500.000 περίπου χαμηλοσυνταξιούχοι και το συνολικό κόστος της παρέμβασης 100 εκ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Μειώσεις σε τέλη και τιμές
syntelestes_telwn_taksinomhshsΣτο προσκήνιο έρχεται η μείωση των φόρων στα ΙΧ αυτοκίνητα, με την κυβέρνηση να αναζητάει τρόπους για να ανεβάσει ταχύτητες ο κλάδος, προκειμένου να μην οδηγηθεί στην πλήρη καταστροφή αλλά και για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις για μείωση του τέλους ταξινόμησης και αύξηση του ορίου της εργοστασιακής αξίας πάνω από το οποίο μπαίνει ο φόρος πολυτελείας, με στόχο τη μείωση των τιμών για τα μεσαίου κυβισμού αυτοκίνητα, τα αυτοκίνητα δηλαδή που επιλέγουν οι περισσότεροι Ελληνες.
Το «παράθυρο» για τη μείωση των φόρων στα ΙΧ άνοιξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η όποια κίνηση αποφασιστεί θα έχει σκοπό να ελαφρύνει το κόστος πώλησης όχι των αυτοκινήτων υπερβάλλουσας πολυτέλειας αλλά των αυτοκινήτων ενός μεσαίου επιπέδου».
Το οικονομικό επιτελείο, βλέποντας τη σημαντική υστέρηση εσόδων που έχει από τον κλάδο αυτοκινήτου, φαίνεται να πείθεται από το βασικό επιχείρημα των εκπροσώπων της αγοράς που υποστηρίζουν ότι η αύξηση της φορολογίας στην αγορά αυτοκινήτου, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, μειώνει αντί να αυξάνει τα κρατικά έσοδα.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ το 2008 ο μέσος όρος εσόδων του κράτους ανά αυτοκίνητο ήταν 5.751 ευρώ, τώρα είναι μόλις 4.462 ευρώ, μείωση δηλαδή κατά 22,5%. Πριν από την αύξηση του ΦΠΑ και την επιβολή φόρου πολυτελείας, η φορολογία στην αγορά αυτοκινήτου κυμαινόταν, αναλόγως του κυβισμού, από 24% έως 69%. Σήμερα ξεκινάει από 28% και φτάνει το 122,2%, ενώ στις κατηγορίες με τις περισσότερες πωλήσεις (από 901-1.800 κ.ε.) η αγορά αυτοκινήτου επιβαρύνεται με φόρους 35% έως 89,9%.
Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν:
1 Μείωση του τέλους ταξινόμησης σε ποσοστό έως και κατά 50%. Αν αυτή η εισήγηση γίνει τελικά αποδεκτή, για ένα καινούργιο ΙΧ 1.600 κυβικών εκατοστών, φορολογητέας αξίας 20.000 ευρώ, που σήμερα έχει τέλος ταξινόμησης 4.000 ευρώ, η φορολογική επιβάρυνση θα μπορεί να μειωθεί έως και στα 2.000 ευρώ με ανάλογο όφελος για τον αγοραστή. Τα τέλη ταξινόμησης προκύπτουν σε συνάρτηση του κυβισμού του ΙΧ, της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και της εργοστασιακής αξίας. Στα καινούργια αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας τα τέλη ταξινόμησης επιβάλλονται με συντελεστές από 5% έως και 50% της εργοστασιακής τιμής.
2 Αύξηση του ορίου της εργοστασιακής αξίας πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο φόρος πολυτελείας. Από 15.000 ευρώ που είναι σήμερα εξετάζεται να αυξηθεί στα 20.000 ή 25.000 ευρώ. Σήμερα ο φόρος πολυτελείας ανέρχεται σε:
10% στα ΙΧ με εργοστασιακή αξία από 15.000 έως 20.000 ευρώ.
30% για μοντέλα με εργοστασιακή αξία από 20.001 έως 28.000 ευρώ.
40% για ΙΧ με εργοστασιακή αξία από 28.001 ευρώ και άνω.
Για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα εισαγωγής ο φόρος πολυτελείας ξεκινά από 10% για μοντέλα με εργοστασιακή αξία από 11.000 έως 14.000 ευρώ, 30% για ΙΧ με εργοστασιακή αξία από 14.001 έως 19.000 ευρώ και φτάνει στο 40% για μοντέλα με εργοστασιακή αξία από 19.001 ευρώ και άνω.
Οι ελαφρύνσεις θα «ζεστάνουν» την αγορά
Τρόπους για την αναθέρμανση της «παγωμένης» αγοράς αυτοκινήτου, αλλά και την προσέλκυση έμμεσων φόρων αναζητεί η κυβέρνηση εξετάζοντας διάφορα σενάρια.
Οι προτάσεις του ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων) για πρόγραμμα αυτοχρηματοδοτούμενης απόσυρσης, προκειμένου να σταματήσει η κατρακύλα του κλάδου (το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου ταξινομήθηκαν μόλις 3.692 οχήματα, ενώ η αγορά συνολικά επιβραδύνεται σε ένα ποσοστό που φτάνει το 65%) φαίνεται να μην παίρνει το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση, ωστόσο οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ για την ελάφρυνση της φορολόγησης των αυτοκινήτων.
Δεν είναι μόνο οι αντιπροσωπείες που έχουν διαφυγόντα κέρδη από μια συρρικνωμένη αγορά, αλλά και το ίδιο το κράτος που βλέπει να μην εισέρχονται στα ταμεία του τα προϋπολογισμένα έσοδα από τον κλάδο του αυτοκινήτου.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση μελετά τρόπους για την τόνωση της αγοράς χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός και φαίνεται ότι επιλέγει τη μείωση της φορολόγησης των ΙΧ έως τα 2.000 κ.εκ. Και η όποια απώλεια φόρων θα ισοσκελιστεί για τα κρατικά ταμεία από την αναμενόμενη αύξηση των πωλήσεων.
Το σενάριο που εξετάζεται είναι το εξής: μείωση των τελών ταξινόμησης, που ανάλογα με τον κυβισμό του ΙΧ κυμαίνεται από 5% έως 50%, και μετακύλιση του φόρου πολυτελείας σε μεγαλύτερη εργοστασιακή αξία (θυμίζουμε ότι τώρα ξεκινά από τα 15.000 ευρώ για τα καινούργια και από τα 11.000 ευρώ για τα μεταχειρισμένα). Εδώ τα μεγαλύτερα οφέλη θα προκύψουν στα αυτοκίνητα άνω των 1.600 κ.εκ. και, απ’ ό,τι φαίνεται, αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης, καθώς σε αυτές τις κατηγορίες υπάρχουν μεγαλύτεροι φορολογικοί συντελεστές, άρα και περιθώρια εσόδων για το κράτος.
Χωρίς κανένας να μπορεί να ξεκαθαρίσει το πόσο θα μειωθεί το τέλος ταξινόμησης ή πόσο θα ανέβουν οι εργοστασιακές αξίες αναφορικά με τον φόρο πολυτελείας, πληροφορίες μάς αναφέρουν ότι:
Το ειδικό τέλος ταξινόμησης θα μειωθεί κλιμακωτά, καθώς, όπως μας ανέφεραν χαρακτηριστικά καλά πληροφορημένες πηγές, είναι δύσκολο ο χαμηλότερος συντελεστής (5%) να μειωθεί ακριβώς στο ίδιο ποσοστό με τον μεγαλύτερο (50%).
Η εργοστασιακή αξία των καινούργιων αυτοκινήτων, που υπόκεινται σε φόρο πολυτελείας, θα αυξηθεί από τα 15.000 ευρώ σε πάνω από 20.000 ευρώ και η όποια επιβάρυνση αυτών των αυτοκινήτων θα ισοσκελιστεί από τη μείωση του τέλους ταξινόμησης, που αναλογικά θα είναι μεγαλύτερη.
ΑΓΟΡΑ
Από 100 έως 3.800 ευρώ τα οφέλη για τον καταναλωτή
Αυτό που ενδιαφέρει τον υποψήφιο αγοραστή είναι το πόσο τελικά θα φτηνύνουν τα αυτοκίνητα από τα νέα μέτρα που σχεδιάζει κυβέρνηση.
Πληροφορίες μας από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι πρόκειται να επιλεγεί η κλιμακωτή μείωση του τέλους ταξινόμησης και θα ξεκινά από το 10% και θα φτάνει το 50% για αυτοκίνητα με κυβισμό έως 2.000 κ.εκ.
Οι συντελεστές που θα προκύψουν θα είναι σημαντικά μειωμένοι από τους ισχύοντες στις κατηγορίες από 1.600 κ.εκ. και πάνω, καθώς, όπως παρατηρείτε και στον σχετικό πίνακα, πέφτουν από το 30% στο 18% στην κατηγορία 1.601-1.800 κ.εκ. και από το 40% στο 20% για τα ΙΧ κυβισμού από 1.801-2.000 κ.εκ.
Βεβαίως σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τα οφέλη που θα προκύψουν από την απαλλαγή του φόρου πολυτελείας για τα ΙΧ άνω των 1.600 κ.εκ.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, οι μειώσεις των τιμών που θα προκύψουν από τη μείωση των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης είναι από 100 ευρώ στα αυτοκίνητα 1.000 κ.εκ., 200 ευρώ στα 1.200σάρια, 400 ευρώ στα 1.400σάρια, 1.000 ευρώ στα 1.600σάρια, 2.000 ευρώ στα 1.800σάρια, παίρνοντας ως δεδομένα τη μέση τιμή αυτοκίνητου της κατηγορίας.
Απαλλαγή
Ειδικά η κατηγορία από τα 1.600-1.800 κ.εκ. θα έχει επιπλέον οφέλη, που θα προκύψουν από τη μετακύλιση του φόρου πολυτελείας.
Ετσι στα 1.600σάρια στα 1.000 ευρώ θα πρέπει να προσθέσουμε άλλα περίπου 1.200 ευρώ που θα είναι η απαλλαγή από τον φόρο πολυτελείας, ενώ και σε κάποια 1.800σάρια θα έχουμε επιπλέον όφελος τουλάχιστον 1.800 ευρώ.
Αυτό το σενάριο ακούγεται ευεργετικό για την αγορά, ωστόσο το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν αυτοκίνητα έως τα 1.400 κ.εκ., για προφανείς λόγους (καύσιμα, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιστρα, τιμές αγοράς). Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν μεγαλύτερες εκπτώσεις σε αυτές τις κατηγορίες, καθώς ήδη το όφελος των 100-400 ευρώ, που αναμένεται να προκύψει από τα σχεδιαζόμενα μέτρα, το προσφέρουν ήδη οι αντιπροσωπείες για να μη χάσουν την πώληση.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Ώρα για πράσινο λίφτινγκ
prasinh_katoikiaΑρχίζει εντός των προσεχών εβδοµάδων το πολυσυζητηµένο πρόγραµµα Εξοικονοµώ Κατ' Οίκον που αφορά ενεργειακές εργασίες σε περίπου 100.000 σπίτια, µέσα από έναν συνδυασµό χαµηλότοκων δανείων και επιδοτήσεων.
Το προανήγγειλε από το βήµα του συνεδρίου του Εconomist «Η πράσινη ατζέντα µετά την Κοπεγχάγη» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, λέγοντας ότι το πρόγραµµα αρχίζει µέσα στις επόµενες εβδοµάδες και γι’ αυτό προβλέπονται πόροι (δηµόσιοι και ιδιωτικοί) άνω του 1,2 δισ. ευρώ τα επόµενα δύο χρόνια.
Το µέγιστο ύψος των επιλέξιµων εργασιών είναι τα 15.000 ευρώ και η µέγιστη δωρεάν επιδότηση δεν θα µπορεί να ξεπερνά το 30% (ήτοι 4.500 ευρώ), αλλά εκτός αυτής ο δικαιούχος θα µπορεί να πάρει και δάνειο, που για ορισµένες περιπτώσεις χαµηλοεισοδηµατιών θα είναι άτοκο. Επιδοτούνται η αντικατάσταση κουφωµάτων - τζαµιών και η τοποθέτηση συστηµάτων σκίασης, η εγκατάσταση θερµοµόνωσης στο εξωτερικό του κτιρίου και στο δώµα και η αναβάθµιση του συστήµατος θέρµανσης και παροχής ζεστού νερού.
Από τις αρχές Νοεµβρίου, οπότε και αναµένεται να προκηρυχθεί, οι ενδιαφερόµενοι θα µπορούν να καλέσουν ενεργειακό επιθεωρητή για να διενεργήσει την απαραίτητη για την υπαγωγή τους σε αυτό επιθεώρηση του σπιτιού τους.
Βάσει αυτής θα καταθέτουν και την αίτηση στις συνεργαζόµενες τράπεζες. Αν δηλαδή η επιθεώρηση αναφέρει ότι για να ενισχυθεί ενεργειακά ένα σπίτι απαιτείται για παράδειγµα να µονωθεί εσωτερικά, ο φάκελος που θα συνοδεύει την αίτηση θα αφορά µόνο τη συγκεκριµένη εργασία και όχι άλλες. Εντός των ηµερών το Ταµείο Εγγυοδοσίας Μικρών & Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) επιλέγει τις τράπεζες που θα αναλάβουν να «τρέξουν» το πρόγραµµα (έχουν υποβάλει προσφορές οι Εurobank, Εθνική, Credicom-Εµπορική, Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο, Αγροτική Τράπεζα, Πειραιώς και Αlpha Βank). Τα επιτόκια των χαµηλότοκων δανείων θα καθοριστούν από τη διαγωνιστική διαδικασία.
Εισοδηµατικές κατηγορίες
Τρεις είναι οι εισοδηµατικές κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται οι δικαιούχοι, (σύµφωνα µε το πρόγραµµα που είχε ανακοινωθεί τον Ιούλιο, και παραµένει ως έχει σύµφωνα µε τις πληροφορίες):
n Για όσους έχουν ατοµικό εισόδηµα µέχρι 15.000 ευρώ και οικογενειακό µέχρι 25.000 ευρώ προβλέπεται άτοκο δάνειο και επιχορήγηση του 30% του επιλέξιµου προϋπολογισµού των παρεµβάσεων. Δηλαδή, αν κάποιος λάβει δάνειο από την τράπεζα 10.000 θα αποπληρώσει άτοκα µόνο τα 7.000 ευρώ, άρα στην ουσία εισπράττει τα υπόλοιπα 3.000 ευρώ ως επιχορήγηση. n Για όσους έχουν ατοµικό εισόδηµα µεταξύ 15.000-30.000 ευρώ και οικογενειακό µεταξύ 25.000-50.000 ευρώ προβλέπεται χορήγηση χαµηλότοκου δανείου και επιχορήγηση για το 15% του επιλέξιµου προϋπολογισµού. Δηλαδή, για δάνειο 10.000 ευρώ ο δικαιούχος θα αποπληρώσει έντοκα τα 8.500 ευρώ, άρα θα εισπράξει ως επιχορήγηση τα 1.500 ευρώ.
Τέλος, για ατοµικά εισοδήµατα 30.000-45.000 ευρώ και οικογενειακά 50.000-65.000 ευρώ χορηγείται χαµηλότοκο δάνειο.
Ετοιµη και η λίστα µε τους επιθεωρητές
ΕΝΤΟΣ των προσεχών ηµερών εγκρίνονται κι οι πρώτοι ενεργειακοί επιθεωρητές, τα ονόµατα των οποίων χωρισµένα ανά περιφέρεια θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο, ώστε να µπορούν να απευθυνθούν σ’ αυτούς οι ενδιαφερόµενοι για τη διενέργεια της απαραίτητης για την υπαγωγή στο πρόγραµµα επιθεώρησης.
Αν και οι αιτήσεις µηχανικών να ενταχθούν στο Μητρώο είναι χιλιάδες, οι επιθεωρήσεις θα ξεκινήσουν µε έναν µικρό αριθµό επιθεωρητών, ο οποίος κάθε εβδοµάδα θα εµπλουτίζεται. Το πρόγραµµα χρηµατοδοτείται µε 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και όπως είπε ο κ. Μανιάτης «έχουµε ζητήσει από τις τράπεζες, τον µηχανισµό που στην ουσία θα το τρέξει, να βάλουν έως και 800 εκατ. ευρώ, γι’ αυτό µιλάµε για ένα συνολικό προϋπολογισµό έως 1,2 δισ. ευρώ».
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται επιδότηση εισφορών
α λάβουν τη μερίδα του λέοντος των επιδοτήσεων των εργοδοτικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα που «άνοιξε» και επίσημα χθες ο ΟΑΕΔ στους εργοδότες (οι οποίοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www. oaed.gr) δίδει τη δυνατότητα στους μικρομεσαίους να διεκδικήσουν έως και το 80% των θέσεων (160.000 σε σύνολο 200.000).
Το 50% των θέσεων- 9 άτομα.
Το 30% των θέσεων (60.000) θα καλυφθούν από τις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν από 10-49 άτομα και
Το 20% των θέσεων  (100.000) θα καλυφθούν από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν από 2(40.000) θα καλυφθούν από τις επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 άτομα και άνω.
«Θα γίνει ανακατανομή των θέσεων μόνο στην περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση», δήλωσε στην «Η» ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλιας υπογραμμίζοντας ότι στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν οι επιχειρήσεις το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Προϋποθέσεις
Δικαιούχοι της επιχορήγησης του ΟΑΕΔ είναι εργοδότες και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δεν είναι προβληματικές (από την 1η Αυγούστου 2008 και μετά) είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες και δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους (με καταγγελία σύμβασης, εθελουσία έξοδο, πρόγραμμα παροχής οικονομικών κινήτρων για οικειοθελή αποχώρηση) κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα.
Σε περίπτωση μείωσης του προσωπικού οφείλει να έχει αντικαταστήσει το μισθωτό έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι επιχειρήσεις θα επιδοτούνται για το 50% των εργαζομένων που απασχολούν (και για 1 - 80 κατ’ ανώτατο όριο) για 12 μήνες με την προϋπόθεση να διατηρήσουν για 18 μήνες τουλάχιστον ίσο αριθμό μη επιχορηγούμενων εργαζομένων με τον αριθμό των επιχορηγουμένων (με όμοια χαρακτηριστικά)
Τα ποσά
Ο ΟΑΕΔ θα «καλύπτει» το ποσό που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές στο 100% μέχρι του ύψους των 2.000 ευρώ για τα άτομα με αναπηρία, 1.800 ευρώ για εργαζόμενους ηλικίας 50 ετών και άνω και 1.300 ευρώ για τους άλλους εργαζόμενους. Οι ωφελούμενοι εργαζόμενοι πρέπει να ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό και να συνεχίζουν να εργάζονται στις επιχειρήσεις με καθεστώς πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου για χρονικό διάστημα 18 μηνών ή να εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου υπό την προϋπόθεση της επέκτασης της σύμβασής τους μέχρι τη λήξη του προγράμματος.
Κατηγορίες που εξαιρούνται
Στο πρόγραμμα δεν εντάσσονται οι παρακάτω 12 κατηγορίες επιχειρήσεων:
Ολες οι επιχειρήσεις που διέπονται, όσον αφορά στην πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του ν. 2190/94 (ΦΕΚ 28/Α/03.03.1994) και του ν. 3812 (ΦΕΚ 234/Α/28.12.2009).
Τα νυχτερινά κέντρα.
Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης.
Οι εποχικές επιχειρήσεις για το εποχικό προσωπικό τους.
Οι έμμεσοι εργοδότες.
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και του άνθρακα, στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την μεταπώληση σε μεταπράτες ή εμπόρους και η επιχορήγηση μετακυλίει στους παραγωγούς.
Οι επιχειρήσεις για τους εργαζόμενούς τους που απασχολούνται από την 22η ώρα βραδινή (έναρξη ωραρίου) έως και την 6η πρωινή (λήξη ωραρίου).
Ατομικές επιχειρήσεις για άτομα που είναι σύζυγοι ή συνδέονται με α' βαθμού συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον επιχειρηματία.
Οι Ο.Ε., Ε.Ε., Α.Ε., και Ε.Π.Ε. για τους ομόρρυθμους εταίρους στις Ο.Ε. και Ε.Ε., για τα μέλη του Δ.Σ. στις Α.Ε., για τους εταίρους στις Ε.Π.Ε., καθώς και οι σύζυγοι και οι συγγενείς α' βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας αυτών.
Οι συνεταιρισμοί για τα μέλη τους.
Επιχειρήσεις εις βάρος των οποίων εκκρεμεί ανάκτηση προηγούμενων κρατικών ενισχύσεων.
Επίσης δεν μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις όταν το αντικείμενο εργασιών τους είναι σύνθετο και το ένα από τα αντικείμενα εξαιρείται του προγράμματος.
Δεν θα εντάσσονται για επιχορήγηση και οι πιο κάτω 8 κατηγορίες εργαζομένων:
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και δεν επεκτείνεται η σύμβασή τους (έως την ημερομηνία διεξαγωγής του ελέγχου υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα από τους ελεγκτές του αρμόδιου ΚΠΑ ή ΚΠΑ2).
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και δεν μετατρέπεται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης (έως την ημερομηνία διεξαγωγής του ελέγχου υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα από τους ελεγκτές του αρμόδιου ΚΠΑ ή ΚΠΑ2).
Οι εργαζόμενοι οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε έμμεσο εργοδότη.
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι ενταγμένοι σε άλλο πρόγραμμα απασχόλησης (ΝΘΕ) του ΟΑΕΔ ή σε προγράμματα επιδότησης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους ή μέρους αυτού.
Οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν για την κάλυψη συμβατικών υποχρεώσεων της επιχείρησης, όπως της δημιουργίας θέσεων εργασίας από επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται σε άλλο καθεστώς ενίσχυσης.
Οι πρακτικά ασκούμενοι π.χ. των Τ.Ε.Ι. και των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων.
Ατομα που τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του Ν.2643/98.
Οι εργαζόμενοι που δεν υπάγονται στην κύρια ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ι.Χ.: Μειώνονται οι φόροι
Αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων και των Ι.Χ. αυτοκινήτων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο.
Τις κυβερνητικές προθέσεις αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, ο οποίος μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό άνοιξε «παράθυρο» για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και του τέλους ταξινόμησης των αυτοκινήτων. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών:
Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα συνοδευτούν με μειώσεις στους συντελεστές φορολόγησης των μεταβιβάσεων ακινήτων και αύξηση των αφορολογήτων ορίων για αγορά πρώτης κατοικίας, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές. Οπως είπε ο κ. Πλασκοβίτης «είναι δυνατόν στα συμβόλαια να απεικονίζονται οι πραγματικές αξίες των ακινήτων και να μην αυξήσουμε τη φορολογία ρυθμίζοντας κατάλληλα τους φορολογικούς συντελεστές».
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Πλασκοβίτης, οι μειωμένοι συντελεστές και τα νέα αυξημένα αφορολόγητα όρια θα αρχίσουν να εφαρμόζονται ουσιαστικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2011, όταν θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων, ώστε οι νέες υψηλότερες αξίες να μην προκαλέσουν υπέρμετρες αυξήσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις των ακινήτων.
Οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα γίνουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και μόλις ολοκληρωθεί το νέο σύστημα με το οποίο η φορολογητέα αξία των ακινήτων θα υπολογίζεται με μέσους όρους αγοράς. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι νέες σημαντικά αυξημένες αντικειμενικές αξίες θα αντιπροσωπεύουν τους μέσους όρους των αγοραίων τιμών που ισχύουν κατά περιοχές. Οπως είπε ο γενικός γραμματέας «οι αντικειμενικές τιμές θα αναπροσαρμόζονται συχνά, ενδεχομένως ανά εξάμηνο». Το σύστημα αυτό δεν θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο, γιατί «χρειάζεται μια στατιστική επεξεργασία τιμών για κάθε περιοχή της χώρας κι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία ώρα στην άλλη».
Μείωση φόρων στα Ι.Χ.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσει σε μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων των Ι.Χ. αυτοκινήτων μικρού και μεσαίου κυβισμού για να ανακόψει το κύμα κάθετης πτώσης των πωλήσεων, έκρηξης λουκέτων και απολύσεων και δραστικής συρρίκνωσης των εσόδων του προϋπολογισμού. Οπως είπε ο κ. Πλασκοβίτης, «η ένταση της φορολόγησης λειτούργησε αποθαρρυντικά για τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων ή μετέφερε μερίδιο αγοράς από τα αυτοκίνητα μεσαίας αξίας στα αυτοκίνητα πολύ μικρής αξίας». Αν και ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση σημείωσε ότι «η όποια κίνηση αποφασιστεί θα έχει σκοπό να ελαφρύνει το κόστος πώλησης όχι των αυτοκινήτων υπερβάλλουσας πολυτέλειας αλλά των μεσαίου επιπέδου».
Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στη μείωση του τέλους ταξινόμησης και στην αύξηση της εργοστασιακής αξίας πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο φόρος πολυτελείας. Σύμφωνα, με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εμπόρων Αυτοκινήτων, στο οκτάμηνο 2010 τα έσοδα του κράτους (τέλη ταξινόμησης, ΦΠΑ και φόρος πολυτελείας) από τις πωλήσεις καινούργιων και εισαγόμενων μεταχειρισμένων επιβατηγών ανέρχονται σε 521,38 κατ. ευρώ, ενώ τα μέσα έσοδα ανά μήνα διαμορφώνονται σε 65,17 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο του έτους τα κρατικά έσοδα από την αγορά αυτοκινήτου δεν αναμένεται να υπερβούν, όπως εκτιμά ο ΣΕΑΑ, τα 650 εκατ. ευρώ, κατά πολύ λιγότερα περίπου από το 1 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί.
Μειώνεται ο ΦΠΑ για βασικά αγαθά
Το βασικό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση για τον ΦΠΑ είναι η αύξηση των χαμηλών συντελεστών από το 5% στο 6%-6,5% και από το 11% στο 12% ή στο 13%, αλλά και η μείωση -από το 11% στο 6%-6,5%- του συντελεστή που επιβαρύνει ορισμένα τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης, όπως το γάλα και το ψωμί.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πριμ περίθαλψης σε ανέργους
oaed_perithalpsiΙατροφαρµακευτική κάλυψη πέραν της διετίας για όλους τους ανέργους προωθεί το υπουργείο Εργασίας, ενώ τουλάχιστον διετής θα είναι η κάλυψη για ελεύθερους επαγγελµατίες που αναστέλλουν την επαγγελµατική δραστηριότητά τους.
Για την παράταση της ιατροφαρµακευτικής κάλυψης των παροχών υγείας στους ανέργους θα υπάρξει νοµοθετική ρύθµιση. Σχετικές δηλώσεις έκανε χθες (από τη ΝΕΤ) ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουµάνης.
Οσον αφορά τον ΟΑΕΕ, στον Νόµο 3845/2010 «Μέτρα για την εφαρµογή του µηχανισµού στήριξης της ελληνικής οικονοµίας κ.λπ.» περιλαµβάνονται διατάξεις στις οποίες προβλέπεται ότι οι ασφαλισµένοι του ΟΑΕΕ ηλικίας άνω των 30 ετών και µέχρι 65 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλµατός τους, καλύπτονται για παροχές ασθένειας από τον Κλάδο Υγείας του Οργανισµού για δύο χρόνια από τη διακοπή της ασφάλισης, εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
1 Εχουν πραγµατοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισµού 600 ηµέρες εργασίας ή 2 χρόνια. Αυτό το κατώτατο όριο αυξάνεται ανά εκατόν είκοσι ηµέρες ή τέσσερις µήνες κάθε χρόνο µετά τη συµπλήρωση του 30ού έτους της ηλικίας και µέχρι τη συµπλήρωση των 4.500 ηµερών εργασίας ή 15 ετών ασφάλισης.
2 Δεν ασφαλίζονται για οποιονδήποτε λόγο στο Δηµόσιο ή σε άλλον ασφαλιστικό οργανισµό.
Τα δικαιολογητικά για υπαγωγή στην ασφάλιση
Με απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζονται τα απαιτούµενα δικαιολογητικά καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτοµέρεια για την εφαρµογή των ρυθµίσεων του άρθρου αυτού. Τα δικαιολογητικά για την υπαγωγή στην ασφάλιση είναι: αίτηση για υπαγωγή στην ασφάλιση, υπεύθυνη δήλωση στην οποία ο αιτών θα δηλώνει ότι είναι ανασφάλιστος και ότι µόλις αναλάβει οποιαδήποτε εργασία (µισθωτή ή ελεύθερο επάγγελµα) θα δηλώσει αυτό στον ασφαλιστικό οργανισµό. Επίσης, σε περίπτωση ασφάλισης σε περισσότερους από έναν οργανισµούς, θα πρέπει να προσκοµίζονται σχετικές βεβαιώσεις για την πιστοποίηση του χρόνου ασφάλισης.
Αιτήσεις για το πρόγραµµα του ΟΑΕΔ
Αύριο αναµένεται να αρχίσει η υποβολή αιτήσεων συµµετοχής στο πρόγραµµα του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση 200.000 θέσεων εργασίας µέσω της επιδότησης κατά 100% των εργοδοτικών εισφορών µε στόχο να διατηρηθούν οι 400.000 θέσεις (www. oaed.gr).
Η υπαγωγή των επιχειρήσεων στο πρόγραµµα διατήρησης των θέσεων εργασίας θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν προηγηθεί κατά το προηγούµενο τρίµηνο απολύσεις (µπορεί όµως να έχει συµπληρωθεί στο µεταξύ ο αριθµός ώστε να µην υπάρχει µείωση προσωπικού).
Η επιχείρηση θα επιχορηγείται για το 50% των εργαζοµένων που απασχολεί, από 1 έως και 80 εργαζοµένους κατ’ ανώτατο όριο, µε τη δέσµευση να διατηρήσει τουλάχιστον ίσο αριθµό µη επιχορηγούµενων εργαζοµένων µε τον αριθµό των επιχορηγουµένων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράµµατος (12 µήνες µε επιχορήγηση +6 χωρίς επιχορήγηση).
Δεν θα ισχύσουν κριτήρια για την προτεραιότητα υπαγωγής, ενώ το 50% των θέσεων θα αφορά µικρές επιχειρήσεις (1-9 άτοµα). Το πρόγραµµα θα κοστίσει στο ΙΚΑ την απώλεια 992 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές (συµψηφίζεται µε µέρος των χρεών που έχει στον ΟΑΕΔ).
Κατσέλη: Να εγγραφούν όλοι οι άνεργοι
Χθες η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη τόνισε: «Ολα τα προγράµµατα ένταξης ανέργων απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Οι τρίτεκνοι περιλαµβάνονται στους πολύτεκνους. Ο άνεργος που µας ακούει τώρα, µπορεί να εγγραφεί στον ΟΑΕΔ. Ολοι οι άνεργοι είναι απαραίτητο να εγγραφούν.
Να πληροφορηθούν για τα προγράµµατα. Υπάρχουν και προγράµµατα ενίσχυσης επιχειρηµατικότητας. Αν καθήσει στο σπίτι, είναι σίγουρο ότι δεν θα βρει δουλειά.
Οσο πιο ενεργητικός είναι, όσο πιο πολύ µιλήσει µε πιθανούς εργοδότες και κινητοποιήσει και τους ίδιους τους εργοδότες τόσο το καλύτερο, να κάνει χρήση των προγραµµάτων».
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Καμία νέα επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων
«Επαναλαμβάνω πως ό,τι και να γίνει, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων. Καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν όσων - με τον έναν ή τον άλλο τρόπο - έχουμε δεσμευτεί» διεμήνυσε στη συνάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης με νέους επιχειρηματίες ο Γ. Παπανδρέου.
Η ομιλία του είχε και ένα μήνυμα προς την τρόικα: «Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, γιατί είναι θέμα επιβίωσης της χώρας, αλλά μέχρι εκεί». «Όλοι, μέσα και έξω από την Ελλάδα, πρέπει να καταλάβουν ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι πρωτόγνωρες, είναι πρωτοφανείς», προσέθεσε ο πρωθυπουργός. Και έδειξε πού θα επικεντρωθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης από εδώ και πέρα:
«Πλέον, το βάρος θα πέσει σ’ εκείνες τις πολιτικές που μειώνουν τη σπατάλη στο Δημόσιο και σε όσους εξακολουθούν να κρύβουν εισοδήματα και να παρασιτούν σε βάρος της χώρας και των πολιτών».
«Οι θυσίες, μαζί με τις μεγάλες διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές, αυτές που πραγματοποιούμε, είναι που εγγυώνται την οριστική έξοδο της χώρας, της Ελλάδας, από την κρίση. Την οριστική έξοδο από την παρακμή και την υπανάπτυξη».
«Θα αλλάξουμε εκ βάθρων το κράτος, μειώνοντας τη γραφειοκρατία, κάνοντάς το σύγχρονο, ευέλικτο, πραγματικό αρωγό του πολίτη και πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο, που στηρίζει τον επιχειρηματία με τον οποίο συναλλάσσεται».
«Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, όπως σας είπα, πρέπει να την αποδαιμονοποιήσουμε. Ο επιχειρηματίας, πιστεύω ότι χτυπήθηκε ως έννοια, όπως και πολλά άλλα στη χώρα μας, διότι δεν υπήρχαν καθαρές σχέσεις».
«Φορολογικά κίνητρα. Μακάρι αυτή τη στιγμή να μπορούσαμε να μειώσουμε τους φόρους. Βρεθήκαμε σε μία τριπλή κρίση, τετραπλή θα έλεγα. Έλλειμμα, χρέος και έλλειψη ανταγωνιστικότητας, ήταν τα τρία βασικά μας προβλήματα».
«Η φορολογία είναι αυτή τη στιγμή υψηλή, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και το έλλειμμα, και το χρέος της χώρας, και την αναξιοπιστία της χώρας, αλλά είναι υψηλή και για ένα άλλο λόγο: Γιατί το σύστημα, όπως είπα και προηγουμένως, είναι τέτοιο, που πληρώνουν λιγότεροι απ’ ό,τι θα έπρεπε».
«Όπως μια καλή ιδέα που άκουσα είναι, από το Δημόσιο, να μπορεί να αποσπάται για ένα χρονικό διάστημα ένας δημόσιος υπάλληλος, για εκπαίδευση σε μια ιδιωτική εταιρεία».
Ρίσκο
Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με μία σειρά προσωπικών αναφορών. Είπε πως ο ίδιος αναλαμβάνει το ρίσκο της προσπάθειας και προσέθεσε: «Εμείς ερχόμαστε για ένα χρονικό διάστημα στην κυβέρνηση, μικρότερο από όσο θα είστε εσείς επιχειρηματίες - εμείς θεωρούμε ότι είμαστε περαστικοί από την εξουσία - για να αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο που θα είμαστε στην εξουσία, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη χώρα, για την οικονομία, για την κοινωνία και για το κράτος».
ΠΗΓΗ: Έθνος
Εκπτώσεις στα πρόστιμα
Έρχονται εκπτώσεις στα πρόστιμα για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Η κυβέρνηση μετά και το βέτο της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρμπίλη... ξεχνά τα σχέδια περί ρύθμισης με «συνταγή» ημιυπαίθριων και θα προσπαθήσει να εισπράξει τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα που έχουν επιβληθεί κατά την τελευταία 25ετία, από τότε δηλαδή που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Τρίτση.
Ομως, επειδή στοχεύει, όπως ρητά αναφέρεται στο μνημόνιο και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, στην είσπραξη 500 εκατ. ευρώ εντός του επόμενου έτους και συνολικά 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013, τη στιγμή που πέρυσι στα δημόσια ταμεία μπήκαν μόλις 25 εκατ. ευρώ, στο τραπέζι έχει πέσει η λύση των... γενναίων μειώσεων.
«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να πάμε σε εκπτώσεις στα πρόστιμα», μας είπε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Κι αυτό γιατί με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να επιτευχθεί ο στόχος, μια και πρόκειται για πρόστιμα υπέρογκα που είναι αμφίβολο αν οι υπόχρεοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αποπληρώσουν εν μέσω κρίσης.
Πιο αναλυτικά, χθες η κ. Μπιρμπίλη είπε «όχι» σε οποιαδήποτε νέα ρύθμιση «καρφώνοντας» παράλληλα τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου για μη είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών.
«Ρύθμιση αντίστοιχη με τους ημιυπαίθριους για τα αυθαίρετα δεν μπορεί να υπάρξει. Και δεν μπορεί να υπάρξει διότι εδώ έχουμε μία πάρα πολύ σαφή νομολογία από το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου δεν μπορούμε να πάμε απέναντι», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Περιβάλλοντος σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash». Μάλιστα άφησε αιχμές για τον υπουργό Οικονομικών προσθέτοντας πως «από εκεί και πέρα υπάρχουν βεβαιωμένα πρόστιμα στις πολεοδομίες τα οποία πηγαίνουν μετά στις εφορίες και βέβαια αυτά τα πρόστιμα εφόσον το υπουργείο Οικονομικών θελήσει μπορεί να τα εισπράξει».
Φόρμουλα
Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών η απάντηση στις δηλώσεις της κ. Μπιρμπίλη ήταν «ουδέν σχόλιο». Ομως υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου σε δηλώσεις του στο «Εθνος» υπογράμμισε πως μαζί με το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα για να μπορέσουν να εισπραχθούν αυτά τα πρόστιμα. «Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζουμε το ενδεχόμενο να πάμε σε εκπτώσεις των προστίμων», προσέθεσε.
Από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται η ενεργοποίηση του νόμου του 2003 της Βάσως Παπανδρέου που θεσμοθετούσε αντικειμενικά κριτήρια (εμβαδόν, χρήση, τιμή ζώνης κ.ά.) για τον υπολογισμό των προστίμων στα αυθαίρετα. Ο νόμος αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ και πολλά άρθρα του ανεστάλησαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και με αυτήν τη λύση το ύψος των τελικών προστίμων εκτιμάται πως θα μειωθεί.
Πάντως, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τις τελικές της αποφάσεις γιατί τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Ετσι, το τοπίο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα καθώς στις 15 Νοεμβρίου καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ, οι οποίοι και θα ζητήσουν να ενημερωθούν.
Αναγκαίες οι μειώσεις
Η προοπτική των μειώσεων θεωρείται επιβεβλημένη καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, τα πρόστιμα από τα αυθαίρετα που εκκρεμεί η πληρωμή τους έχουν φθάσει σε «δυσθεώρητα» ύψη. Και είναι φυσικό οι ιδιοκτήτες τους να μην τα πληρώνουν και να επιλέγουν τη δικαστική οδό, πρακτική που οδηγεί σε πολυετείς καθυστερήσεις. Επίσης παρουσιάζεται το φαινόμενο βεβαιωμένα πρόστιμα να παραμένουν... ξεχασμένα σε συρτάρια κρατικών υπηρεσιών, πολεοδομιών, νομαρχιών και εφοριών.
Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν πως για να αλλάξει η κατάσταση αυτή θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων ΥΠΕΚΑ, Εσωτερικών και Οικονομικών έτσι ώστε να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα και να κλείσουν οι τρύπες του προϋπολογισμού. Σε συνδυασμό βέβαια με τη μείωση των αναλογούντων προστίμων.
Κώστας Τσαχάκης
Εισηγήσεις για ενεργοποίηση του νόμου
Κατηγοριοποίηση αυθαιρέτων με βάση αντικειμενικά κριτήρια
Την ενεργοποίηση του νόμου 3212/2003 της Βάσως Παπανδρέου που προέβλεπε κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, εισηγούνται στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην κατεύθυνση μιας πιο δίκαιης και αποτελεσματικής είσπραξης των προστίμων από τα αυθαίρετα.
Ο νόμος αυτός θεσμοθετήθηκε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 2004 αλλά ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε αφού πολλά άρθρα του ανεστάλησαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Προβλεπόταν η έκδοση κοινής απόφασης των υπουργείων Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ που θα όριζε όλα τα συναφή θέματα σχετικά με τον τρόπο βεβαίωσης των προστίμων από την Πολεοδομία, τη διαδικασία είσπραξης και ταμειακής βεβαίωσης. Η αξία ενός αυθαιρέτου θα προέκυπτε: α) από το εμβαδόν, β) τη χρήση, γ) το είδος της κατασκευής (σ.σ.: πολυτελής ή μη), και δ) την τιμή ζώνης των ακινήτων της περιοχής.
Η καταβολή των προστίμων θα μπορούσε να γίνεται σε δόσεις και μηχανογραφικά, ενώ τα έσοδα θα αποδίδονταν, ολικά ή εν μέρει, στο ΕΤΕΡΠΣ (σήμερα Πράσινο Ταμείο). Αυθαίρετα σε κοινόχρηστους χώρους, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους, στον αιγιαλό ή στην παραλία, σε δάση, δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις και σε ζώνες απολύτου προστασίας κρινόντουσαν ως αυθαίρετα «μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης».
Αρμόδιοι του υπουργείου ΠΕΚΑ πιστεύουν πάντως πως προέχει η είσπραξη των προστίμων που έχουν βεβαιωθεί κατά την τελευταία 25ετία, από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή ο περίφημος νόμος Τρίτση (1337/83), τα οποία ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Πόσα ακριβώς, κανείς δεν γνωρίζει. Ούτε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. «Δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία», δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης. Απαιτείται έρευνα για να μην πούμε αριθμούς και μετά πέσουμε έξω».
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί δήμαρχοι και νομάρχες αποφεύγουν να αποστείλουν τα βεβαιωμένα πρόστιμα στις ΔΟΥ (ιδίως εν όψει των δημοτικών εκλογών) και ζητούν να επανατοποθετηθεί το θέμα των αυθαιρέτων από τα αρμόδια υπουργεία.
Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος απορρίπτει το ενδεχόμενο νέας νομοθετικής ρύθμισης και θεωρεί πως η υπάρχουσα νομοθεσία καλύπτει επαρκώς το ζήτημα.
Μ. Νικολοπούλου

Μεγάλες οι καθυστερήσεις στην καταβολή των προστίμων
Σε ενστάσεις και γραφειοκρατία σκοντάφτει η πληρωμή
Η γραφειοκρατία και η δυνατότητα κατάθεσης ενστάσεων από τους πολίτες στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα για αυθαίρετα κτίσματα από την πολεοδομία της περιοχής τους εμφανίζονται ως οι σημαντικότερες αιτίες για την καθυστέρηση καταβολής των προστίμων στα ταμεία του ελληνικού κράτους.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία, συνεργεία της πολεοδομίας εντοπίζουν το αυθαίρετο και κάνουν τις απαραίτητες επιμετρήσεις.
Κατόπιν ενημερώνουν τον ιδιοκτήτη, ο οποίος μπορεί να καταθέσει ένσταση εντός ενός μηνός από την ημέρα ειδοποίησης.
Η ένσταση εξετάζεται από την επιτροπή αυθαιρέτων της πολεοδομίας. Η διαδικασία της ένστασης μπορεί να κρατήσει 3-4 μήνες, μέχρι να «βεβαιωθεί» το πρόστιμο στην οικεία Δ.Ο.Υ.
Σε αρκετές περιπτώσεις, όμως, που αφορούν σημαντικά πρόστιμα, οι ιδιοκτήτες οδηγούν την υπόθεση στα δικαστήρια με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις στην καταβολή των προστίμων να είναι πολύμηνες.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες τα πρόστιμα από τα αυθαίρετα, που εκκρεμεί η πληρωμή τους σήμερα, αφορούν «δυσθεώρητα» ποσά.
Αντίστοιχα, στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών διαβεβαιώνουν ότι με τον Καλλικράτη θα δημιουργηθεί πολεοδομία σε κάθε έναν από τους 325 νέους δήμους και θα επισπευσθούν οι καταβολές των προστίμων που αφορούν την αυθαίρετη δόμηση, αφού προβλέπεται μηχανισμός προληπτικού ελέγχου για τα έσοδα των ΟΤΑ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι παρόλο που τα συγκεκριμένα πρόστιμα καταβάλλονται στο Δημόσιο Ταμείο, η είσπραξή τους θα ενταχθεί στον έλεγχο εσόδων του δήμου.
ΠΗΓΗ: Έθνος