Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Καμία νέα επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων
«Επαναλαμβάνω πως ό,τι και να γίνει, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων. Καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν όσων - με τον έναν ή τον άλλο τρόπο - έχουμε δεσμευτεί» διεμήνυσε στη συνάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης με νέους επιχειρηματίες ο Γ. Παπανδρέου.
Η ομιλία του είχε και ένα μήνυμα προς την τρόικα: «Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, γιατί είναι θέμα επιβίωσης της χώρας, αλλά μέχρι εκεί». «Όλοι, μέσα και έξω από την Ελλάδα, πρέπει να καταλάβουν ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι πρωτόγνωρες, είναι πρωτοφανείς», προσέθεσε ο πρωθυπουργός. Και έδειξε πού θα επικεντρωθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης από εδώ και πέρα:
«Πλέον, το βάρος θα πέσει σ’ εκείνες τις πολιτικές που μειώνουν τη σπατάλη στο Δημόσιο και σε όσους εξακολουθούν να κρύβουν εισοδήματα και να παρασιτούν σε βάρος της χώρας και των πολιτών».
«Οι θυσίες, μαζί με τις μεγάλες διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές, αυτές που πραγματοποιούμε, είναι που εγγυώνται την οριστική έξοδο της χώρας, της Ελλάδας, από την κρίση. Την οριστική έξοδο από την παρακμή και την υπανάπτυξη».
«Θα αλλάξουμε εκ βάθρων το κράτος, μειώνοντας τη γραφειοκρατία, κάνοντάς το σύγχρονο, ευέλικτο, πραγματικό αρωγό του πολίτη και πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο, που στηρίζει τον επιχειρηματία με τον οποίο συναλλάσσεται».
«Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, όπως σας είπα, πρέπει να την αποδαιμονοποιήσουμε. Ο επιχειρηματίας, πιστεύω ότι χτυπήθηκε ως έννοια, όπως και πολλά άλλα στη χώρα μας, διότι δεν υπήρχαν καθαρές σχέσεις».
«Φορολογικά κίνητρα. Μακάρι αυτή τη στιγμή να μπορούσαμε να μειώσουμε τους φόρους. Βρεθήκαμε σε μία τριπλή κρίση, τετραπλή θα έλεγα. Έλλειμμα, χρέος και έλλειψη ανταγωνιστικότητας, ήταν τα τρία βασικά μας προβλήματα».
«Η φορολογία είναι αυτή τη στιγμή υψηλή, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και το έλλειμμα, και το χρέος της χώρας, και την αναξιοπιστία της χώρας, αλλά είναι υψηλή και για ένα άλλο λόγο: Γιατί το σύστημα, όπως είπα και προηγουμένως, είναι τέτοιο, που πληρώνουν λιγότεροι απ’ ό,τι θα έπρεπε».
«Όπως μια καλή ιδέα που άκουσα είναι, από το Δημόσιο, να μπορεί να αποσπάται για ένα χρονικό διάστημα ένας δημόσιος υπάλληλος, για εκπαίδευση σε μια ιδιωτική εταιρεία».
Ρίσκο
Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με μία σειρά προσωπικών αναφορών. Είπε πως ο ίδιος αναλαμβάνει το ρίσκο της προσπάθειας και προσέθεσε: «Εμείς ερχόμαστε για ένα χρονικό διάστημα στην κυβέρνηση, μικρότερο από όσο θα είστε εσείς επιχειρηματίες - εμείς θεωρούμε ότι είμαστε περαστικοί από την εξουσία - για να αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο που θα είμαστε στην εξουσία, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη χώρα, για την οικονομία, για την κοινωνία και για το κράτος».
ΠΗΓΗ: Έθνος