Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Νέες διευκρινίσεις από το Υπ.Οικ. σχετικά με τις υποθέσεις των φορολογούμενων που έχουν αποστείλει εμβάσματα στο εξωτερικό



Το κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής :

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις στο πλαίσιο χειρισμού των υποθέσεων φορολογουμένων που έχουν αποστείλει εμβάσματα στο εξωτερικό κατά τα έτη 2009-2011

Εισιτήριο υγείας για 200.000 ανασφάλιστους πολίτες

«Ανάσα» για 200.000 ανασφάλιστους πολίτες, δίνει το υπουργείο Υγείας το οποίος προχωρά στην εφαρμογή του εισιτηρίου υγείας για τους πολίτες που δεν είναι ασφαλισμένοι. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος είχε την Τετάρτη το απόγευμα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με «ευέλικτο» ωράριο και χαμηλότερο μισθό 307.600 εργαζόμενοι

Ρεκόρ στις προσλήψεις εργαζομένων με μειωμένα ωράρια (μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία) και αντίστοιχα... μειωμένους μισθούς κατέγραψε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας το 2012. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ που δημοσιεύει η «Η», η παράταση της ύφεσης και η κρίση στην αγορά περιόρισαν τις προσλήψεις με πλήρη απασχόληση και πλήρη μισθό κατά 18,42% με αποτέλεσμα 307.600 άτομα (το 45% των νέων προσλήψεων) να αναλάβουν για πρώτη φορά εργασία με «ευέλικτες» συμβάσεις, ενώ άλλοι 84.490 ήδη απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις είχαν, μέσω μετατροπής των συμβάσεών τους, μείωση ωραρίου και αποδοχών.

Αλωνίζουν παράνομα οι εισπρακτικές εταιρείες - Συμβουλές

Αλωνίζουν οι εισπρακτικές εταιρείες, οι υπάλληλοι των οποίων συχνά εμφανίζονται ως εντεταλμένοι των τραπεζών, εκφοβίζουν και ασκούν ψυχολογική πίεση στους δανειολήπτες, απειλώντας ακόμα και με κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων, σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στην Γ.Γ. Καταναλωτή και στον Τραπεζικό ΔιαμεσολαβητήΤις περισσότερες φορές αποκρύπτουν ότι τηλεφωνούν από εισπρακτική εταιρεία και επικαλούνται μόνο το όνομα της τράπεζας με την οποία συνεργάζονται.

'Πάγωμα' επιστροφών φόρων και μείωση δαπανών έφεραν πλεόνασμα

Η μεγάλη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και το ουσιαστικό «πάγωμα» των επιστροφών φόρου αντιστάθμισαν την ανησυχητική υστέρηση των δημοσίων εσόδων. Αυτό προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 4,433 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 4,437 δισ. ευρώ (υστέρηση 4 εκατ. ευρώ). Ωστόσο πρόκειται για μία «μαγική» εικόνα διότι το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε δραστική μείωση των επιστροφών φόρου (πχ ΦΠΑ).

Οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν πληρώνουν εισφορές στον ΟΑΕΕ

Μόνο 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες καταβάλλει κανονικά τις εισφορές του για σύνταξη και παροχές ασθένειας στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα το ταμείο να «βουλιάζει» σε όλο και μεγαλύτερα χρέη από απλήρωτες εισφορές οι οποίες έφτασαν τα 7,4 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία - σοκ παρουσίασε χθες η διοικητής του ΟΑΕΕ Γ. Κωτίδου στους προέδρους της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλο και της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη στη διάρκεια σύσκεψης για την πορεία των εσόδων του ταμείου εν μέσω της παρατεινόμενης ύφεσης και της κρίσης στην αγορά και ενόψει της ρύθμισης των οφειλών που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

Επιλέγουν από σήμερα οι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα που επιθυμούν να μεταταχθούν

Ξεκινά σήμερα το 20ημερο που έχουν στη διάθεσή τους οι 1.891 δημόσιοι υπάλληλοι και που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, για να επιλέξουν τη θέση που επιθυμούν από τις 2.423 κενές θέσεις, τις οποίες ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς η σχετική απόφαση πήρε σήμερα αριθμό ΦΕΚ για τη δημοσίευσή της.

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Παράταση προθεσμίας υποβολής Ε9 φυσικών προσώπων

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών παρέχονται διευκρινίσεις για τον τρόπο υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2013. Επίσης με την ίδια εγκύκλιο δίνεται παράταση της παραπάνω προθεσμίας μέχρι 30 Ιουνίου 2013.


Η εγκύκλιος έχει ως εξής:

1. Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων έτους 2013 υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.

2. Για αποβιώσαντες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013, εφόσον έχει δηλωθεί ο θάνατος στο μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. .

3. Για νομικά πρόσωπα, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., διακοπή εργασιών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013.

4. Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013, παρατείνεται μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2013.

Δείτε την ΠΟΛ. 1029/2013 στην online τράπεζα.

19/2/2013

ΠΗΓΉ: www.e-forologia.gr

Ενιαίος φόρος ακινήτων χωρίς αφορολόγητο - Ελάχιστο ετήσιο φόρο 50 ευρώ διεκδικεί το υπουργείο Οικονομικών

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με  τον ενιαίο φόρο των ακινήτων. Και αυτό επειδή τα διεκδικούμενα έσοδα δεν μπορούν να είναι λιγότερα από 3 δισ. ευρώ.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πιστεύει ότι χωρίς τη φορολόγηση του συνόλου της περιουσίας των Ελλήνων, έστω και με μικρούς συμβολικούς συντελεστές, δεν μπορούν να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό έσοδα.

Αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, κεφαλαιούχοι και εμπορευόμενοι στο στόχαστρο της Εφορίας

Στην φορολογία θα παιχθεί όλο το παιγνίδι της ελληνικής δημοσιονομικής  σταθεροποίησης. Αυτή είναι η κοινή πεποίθηση των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών και σ' αυτό το πεδίο μεταφέρεται όλη η προσοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Από τις μελέτες και τις αξιολογήσεις που έχουν γίνει έως τώρα προκύπτει ένα σημαντικό έλλειμμα φόρων από συγκεκριμένες ομάδες φορολογουμένων.

Παράταση της ασφαλιστικής κάλυψης των ανέργων έως το 2014

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για ανέργους και συνταξιούχους μαζί με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος «Αριάδνη» για να αντιμετωπιστούν οι παράνομες συντάξεις περιλαμβάνει το νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί εντός των προσεχών ημερών στη Βουλή.
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:

«Όχι» Μαυραγάνη στις περισσότερες δόσεις για αποπληρωμή οφειλών

Το υπουργείο Οικονομικών δεν συμμερίζεται την ανάγκη καθιέρωσης μεγαλύτερου αριθμού δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών στο Δημόσιο, διότι όπως αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης μια τέτοια πρακτική δεν θα συμβάλει στην καθιέρωση ενός πάγιου και αποτελεσματικού συστήματος ρυθμίσεων- διευκολύνσεων για την αποπληρωμή οφειλών και την εδραίωση μια σύγχρονης αντίληψης φορολογικής συμπεριφοράς.

Σαφάρι φόρων - Ρύθμιση από 25 ευρώ τον μήνα

Τη ρύθμιση της «ύστατης ευκαιρίας», που κυριολεκτικά θα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία όχι μόνο για τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις να τακτοποιήσουν τα χρέη τους στο Δημόσιο και στα Ταμεία με πολύ μικρές δόσεις (από 25 ευρώ τον μήνα), αλλά και για να ανακάμψουν τα έσοδα που βυθίζονται λόγω της πρωτοφανούς ύφεσης, προετοιμάζει πυρετωδώς το οικονομικό επιτελείο με τους τεχνικούς συμβούλους της τρόικας.

Ξανά στη «μέγγενη» οι μισθοί

Στη «μέγγενη» της εφαρμογής του μνημονίου τίθενται εκ νέου οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί του αντιθέτου. Οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Μέργου, όπως και οι «διευκρινίσεις» του αντιπροέδρου και επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ολι Ρεν,κατ' ουσίαν άνοιξαν το θέμα των αμοιβών στην Ελλάδα, προαναγγέλλοντας μια μακρά περίοδο - άνω του έτους - δραματικών αλλαγών και πιέσεων των κατώτατων αλλά και των κλαδικών μισθών.

Έλεγχοι σε 21.057 επιχειρήσεις για τον ΦΠΑ

Προσωρινούς ελέγχους σε 21.057 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για την απόδοση του ΦΠΑ πραγματοποίησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών το 2012. Από τους φόρους που βεβαιώθηκαν μετά τους ελέγχους εισπράχθηκε το 29,4% ενώ, σύμφωνα με έγγραφη απάντηση στη Βουλή του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες λόγω της είσπραξης των υπολοίπων δόσεων από τις έξι που προβλέπονται για την εξόφληση ποσών που βεβαιώνονται ύστερα από προσωρινό έλεγχο ΦΠΑ. Οι στόχοι που είχαν τεθεί ήταν η πραγματοποίηση 10.000 προσωρινών ελέγχων ΦΠΑ και η είσπραξη ποσού 20% των βεβαιωθέντων ύστερα από έλεγχο ποσών. Το πλήθος των συμμορφούμενων ως προς την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, μετά την αποστολή e-mail και τηλεφωνικών κλήσεων ανέρχεται σε ποσοστό 10,05% των αρχικά μη συμμορφούμενων.

Θα χάσουν την περιουσία τους 12.878 οφειλέτες του Δημοσίου

Ένα βήμα πριν χάσουν τις περιουσίες τους βρίσκονται 12.878 οφειλέτες του Δημοσίου αν δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν το 2012 σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και κατασχέσεις κατοικιών, οικοπέδων, εργοστασίων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ εφαρμόζοντας σχετικές ρυθμίσεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και με σκοπό να εισπράξουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη που είχαν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες.
Από τους φορολογουμένους αυτούς, οι 4.307 ήταν οφειλέτες μεγάλων ποσών, της τάξεως των 100.000 ευρώ και άνω.

«Παγώνει» και το ΔΝΤ τις ελπίδες για χαλάρωση του Μνημονίου

Μετά τον κοινοτικό επίτροπο Ολι Ρεν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βάζει «φρένο» στις προσδοκίες της Ελλάδας για χαλάρωση του δημοσιονομικού προγράμματος. Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν σημείωσε χθες ότι η προχθεσινή επιστολή του στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, «αποτελεί συνέχεια της συζήτησης που έγινε στο ΕΚΟΦΙΝ για το θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών» και πως «ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολ. Μπλανσάρ, δεν είπε ποτέ ότι πρέπει να αλλάξουμε γενικότερη δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη».

Πόσο πωλούνται οι κατοικίες σε 84 περιοχές σε όλη την Ελλάδα

Στα αζήτητα έμεινε και το 2012 η συντριπτική πλειοψηφία των νεόδμητων κατοικιών αλλά και όσων έχουν επιφάνεια πάνω από110 τετραγωνικά μέτρα.
Σχεδόν 9 στους 10 αγοραστές ακινήτων προτίμησαν παλαιά, ηλικίας 5 ετών και πάνω, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το κόστος ενώ ελάχιστο είναι πλέον το ενδιαφέρον για απόκτηση αγροτεμαχίου/οικοπέδου ή επαγγελματικού ακινήτου.