Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Φόρος έως 32% σε όσους κρατήσουν ανώνυμες τις ελβετικές καταθέσεις
Σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τις ελβετικές αρχές βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία ώστε όσοι Ελληνες που διατηρούν καταθέσεις στις «ελβετικές άλπεις» να φορολογηθούν βαριά αν συνεχίσουν να διατηρούν την ανωνυμία τους.
Στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν με οδηγό τη συμφωνία της Γερμανίας και της Αγγλίας με τις ελβετικές αρχές και στόχος είναι να δώσουν δύο επιλογές στους Ελληνες καταθέτες που διατηρούν τα τελευταία χρόνια λογαριασμούς σε τράπεζες της συγκεκριμένης χώρας.
Η πρώτη επιλογή έχει να κάνει με εκείνους που θα δεχθούν να δηλώσουν ότι πράγματι είναι κάτοχοι ενός ή πολλών τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα επιβαρυνθούν ούτε με ένα ευρώ επιπλέον φόρο. Απλώς σε περιπτωση που προχωρήσουν σε αγορά κάποιου περιουσιακού στοιχείου στην Ελλάδα θα πρέπει να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες. Δηλαδή οι καταθέσεις αυτές να προέρχονται από τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Η δεύτερη επιλογή είναι αυτή που θα οδηγήσει σε φορολογία που θα κυμανθεί από 25% έως 32% ανάλογα την τελική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας.Οι ελβετικές αρχές θα καλούν τους Ελληνες καταθέτες ή τους διαχειριστές τραπεζικών λογαριασμών στην περίπτωση των off shore εταιρειών και θα τους θέτουν το ερώτημα αν επιθυμούν να γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών το όνομά τους και το ύψος της κατάθεσης που διατηρούν στην Ελβετία. Στην περίπτωση που επιλέξουν να συνεχίσουν να είναι ανώνυμοι ως προς τις ελληνικές αρχές τότε το σχέδιο που ετοιμάζεται θα προβλέπει φορολογία περί το 30% επί του ύψους της συνολικής κατάθεσης.
Το ποσό αυτό θα καταβληθεί άπαξ και στη συνέχεια ο Ελληνας καταθέτεις θα μπορεί να κάνει ότι θέλει τα χρήματά του στην Ελβετία χωρίς έλεγχο. Ομως αν επιλέξει να τα φέρει στην Ελλάδα τότε τον περιμένει έλεγχος πόθεν έσχες ειδικά αν προχωρήσει στην αγορά κάποιου περιουσιακού στοιχείου υψηλής αξίας.
Επίσης, οι ελβετικές αρχές θα συνεχίσουν να φορολογούν με 10% τους τόκους των καταθέσεων και το ποσό αυτό θα το αποδίδουν στην Ελλάδα ανεξάρτητα αν δηλωθεί ή όχι η κατάθεση.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Επώνυμοι Θεσσαλονικείς κινδυνεύουν να κάνουν Πρωτοχρονιά στη φυλακή
Στα ρηχά νερά των... πισίνων πνίγονται οι κατά καιρούς εξαγγελίες για την πάταξη φοροφυγάδων που κρύβουν τις πισίνες τους, καθώς από τις δεκάδες χιλιάδες «δεξαμενές κολύμβησης», όπως είναι η επίσημη ονομασία των πισίνων, που κοσμούν την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά της Ελλάδας, μόνον τις 2.501 έχει καταφέρει να ελέγξει το ΣΔΟΕ και μόνο σε μία περιοχή της χώρας, και από αυτές, όπως διαπιστώθηκε, είχαν δηλωθεί μόνον οι 222!
Η έλλειψη υποδομής των υπηρεσιών δίωξης της φοροδιαφυγής, που αναγκάζονται να κάνουν τους... ντέτεκτιβ για να ανακαλύψουν κρυμένες πισίνες, καθώς και ο τεράστιος όγκος δουλειάς στο αντικείμενο της φοροδιαφυγής που πέφτει στις πλάτες των 600 ελεγκτών του ΣΔΟΕ, που τρέχουν από το ένα στο άλλο, όπως και το γεγονός ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε ακουμπήσει η πολιτεία αυτού του είδους τους φοροφυγάδες, συνιστούν ένα μείγμα καθυστερήσεων.
Η ιστορία με τις πισίνες τείνει να εξελιχτεί σε φάρσα, γιατί παρά τις κάθε τρεις και δύο εξαγγελίες ότι θα πληρώσουν οι έχοντες λιμουζίνες και πισίνες, η πραγματικότητα μέχρι τώρα δείχνει ότι τουλάχιστον οι «πισινάτοι» μένουν ακόμη στο απυρόβλητο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέχρι τώρα έλεγχος στις πισίνες έγινε δειγματοληπτικά και αφορά μία από τις ακριβότερες και ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας -περιοχή «φιλέτο», όπως χαρακτηρίζεται- την οποία κοσμούν βίλες και επαύλεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων συγκαταλέγονται στην ελίτ της χώρας. Κι όμως, ενώ οι κατέχοντες τις πισίνες εκεί είναι από τους... έχοντες στον τόπο μας, όπως προέκυψε, από όλους αυτούς περίπου μόνο το 8% τις είχε δηλώσει.
Για τον εντοπισμό φανερών και κρυφών «δεξαμενών κολύμβησης» επιστρατεύτηκε το... δαιμόνιο των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ που ανέτρεξαν στους χάρτες του Google (Google Earth), όπου μέσω της δορυφορικής φωτογράφησης της συγκεκριμένης περιοχής κατάφεραν να ανακαλύψουν τις πισίνες της συγκεκριμένης περιοχής, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία που ορίζει ο νόμος. Το αποτέλεσμα ήταν ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό για την κατάσταση, που επικρατεί στην Ελλάδα:
Από τις 2.501 πισίνες που εντόπισε το ΣΔΟΕ μέσω των χαρτών του Google Earth ακολούθησε έλεγχος μέσω του Κτηματολογίου για να βρεθούν οι ιδιοκτήτες τους, ενώ στη συνέχεια αναζητήθηκαν τα φορολογικά στοιχεία των προσώπων αυτών μέσω της ΓΓΠΣ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων).
Με βάση το υλικό από τη ΓΓΠΣ, ελέγχθηκαν οι φορολογικές δηλώσεις του 2009 και προέκυψε ότι από τις 1.398 δηλώσεις φυσικών προσώπων μόνο οι 101 ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν δηλώσει τις πισίνες τους.
Περίπου αντίστοιχη ήταν η εικόνα από τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων του 2010, όπου δηλωμένες ήταν μόνον 121 πισίνες, ενώ για το ίδιο δείγμα της ίδιας περιοχής που αφορά το τρέχον φορολογικό έτος του 2011 δεν υπάρχουν στοιχεία, καθώς ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κριτήριο για το δείγμα περιοχής το οποίο επελέγη από τους αρμόδιους του ΣΔΟΕ ήταν το γεγονός ότι πρόκειται για περιοχή ακριβή, που κατοικείται από τα λεγόμενα «υψηλά εισοδήματα».
Νησιά και υπόλοιπη Ελλάδα δεν έχουν μπει ακόμη στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών, ενώ εκκρεμής και ανολοκλήρωτος παραμένει ο έλεγχος για την ίδια περιοχή, που αφορά το τρέχον φορολογικό έτος του 2011.
Στο ΣΔΟΕ δεν γνωρίζουν εάν έχει τρέξει χρήμα στα ταμεία από το κυνηγητό των ιδιοκτητών «δεξαμενών κολύμβησης», καθώς οι διωκτικές υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες, εκ του νόμου, να παραπέμψουν τις αδήλωτες πισίνες στις αρμόδιες ΔΟΥ προκειμένου να επιβληθούν τα αντίστοιχα πρόστιμα.
Σύμφωνα με την άποψη ανθρώπων που τρέχουν στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, «το «εργαλείο» το οποίο θα διευκόλυνε το έργο των υπηρεσιών τους θα ήταν ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα των ελεγκτικών υπηρεσιών, το γνωστό ως σύστημα «elenxis». Το σύστημα αυτό είναι ακόμη στα σπάργανα, γι΄αυτό και οι υπηρεσίες μεταξύ τους παραμένουν ασυντόνιστες. «Αθλο» θεωρούν στο ΣΔΟΕ όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, καθώς όπως εξηγούν είναι πολλά τα «μέτωπα» που κανένας δεν είχε αγγίξει για χρόνια ολόκληρα.
Τρία είναι τα «όπλα» του ΣΔΟΕ στο φοροκυνηγητό των πισίνων.
Ξεκινάνε έρευνα για τον εντοπισμό των «δεξαμενών κολύμβησης», την οποία βάζουν στο στόχαστρο, μέσω του προγράμματος Google Earth.
Από τις περιοχές που απεικονίζονται εντοπίζονται όλες οι πισίνες, φανερές και... κρυφές. Στη συνέχεια αποστέλλονται τα στοιχεία στο Εθνικό Κτηματολόγιο, προκειμένου να ταυτοποιηθούν με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, που κατέχουν πισίνες.
Τρίτο και... φαρμακερό βήμα, αναζητούνται τα φορολογικά στοιχεία των ιδιοκτητών πισίνων και το εάν έχουν δηλώσει ή όχι τις πισίνες τους, μέσω των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματός τους των τελευταίων οικονομικών ετών και μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Παράλληλα, όταν διαπιστωθεί ότι δεν είχε δηλωθεί η πισίνα, αναζητούνται επιπλέον στοιχεία νομιμότητάς της ή όχι, όπως: Αν υπάρχει μελέτη μηχανικού, άδεια από την αρμόδια Πολεοδομία, αν είχε ανατεθεί η κατασκευή της σε εργολάβο (εκσκαφή, μπετά, τοποθέτηση πλακιδίων ή ειδική βαφή, μηχανισμών ανακύκλωσης και καθαρισμού του νερού κ.λπ.), ενώ για όλα αυτά απαιτείται και η λήψη των προβλεπόμενων φορολογικών στοιχείων.
Επιπλέον, ζητείται από τις αρμόδιες εφορίες να διαπιστωθεί πότε αποκτήθηκε η πισίνα, άρα θα έπρεπε να έχει δηλωθεί η δαπάνη κατασκευής της, που είναι τεκμήριο απόκτησης και να επιβληθούν κυρώσεις για τη μη δήλωσή της σε σχέση με το εισόδημα του ιδιοκτήτη της, καθώς επίσης να προσκομιστεί η άδεια κατασκευής και τα φορολογικά στοιχεία για την κατασκευή της.
Φοροδιαφυγή που ξεπερνά ακόμα και τα 50.000 ευρώ τον χρόνο κάνουν όσοι δεν δηλώνουν στην εφορία τις πισίνες, καθώς με αυτόν τον τρόπο παρακάμπτουν και το «πόθεν έσχες» και τα τεκμήρια διαβίωσης. Για παράδειγμα, κάποιος με ετήσια εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ που δεν δήλωσε στη φορολογική του δήλωση πολυτελή πισίνα 65 τ.μ., με κόστος κατασκευής 100.000 ευρώ, αποφεύγει τον καταλογισμό φόρου 45.000 ευρώ με βάση το «πόθεν έσχες». Κι αυτό γιατί το ποσό που ξόδεψε για την κατασκευή της πισίνας φορολογείται με συντελεστή 45% σε περίπτωση που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά του.
Επιπρόσθετα, «γλιτώνει» φόρο ύψους 5.040 ευρώ, αφού το τεκμήριο διαβίωσης για τη συγκεκριμένη πισίνα με βάση τη νομοθεσία ανέρχεται σε 11.200 ευρώ. (11.200Χ45%=5.040 ευρώ).
Ετσι, από την απόκρυψη της πισίνας η συνολική φοροδιαφυγή ανέρχεται σε 50.040 ευρώ. Ακόμα και για φορολογούμενους με μεσαία εισοδήματα τα ποσά του φόρου που γλιτώνουν είναι τεράστια. Ετσι, κάποιος με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ που έχει στην κατοχή του πολυτελή πισίνα και δεν τη δηλώνει στην εφορία ξεφεύγει από την τσιμπίδα του «πόθεν έσχες» και δεν καταβάλλει φόρο 35.000 ευρώ (κόστος κατασκευής 100.000Χ35% συντελεστής φορολογίας). Ταυτόχρονα παρακάμπτοντας το τεκμήριο διαβίωσης αποφεύγει φόρο ύψους 3.920 ευρώ (αντικειμενική δαπάνη για τη χρήση και συντήρηση της πισίνας 11.200 ευρώ Χ 35% συντελεστής φορολογίας=3.920).
Νέο σκάνδαλο
Επώνυμοι Θεσσαλονικείς έκλεβαν φόρους με offshore
Οκτώ γνωστοί δικηγόροι της Θεσσαλονίκης και πέντε επιχειρηματίες κτηματομεσίτες της Χαλκιδικής αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κάνουν... Πρωτοχρονιά στη φυλακή!
Πρόκειται για αντιπροσώπους 13 offshore εταιρειών, πίσω από τις οποίους κρύβονται οι άγνωστοι πραγματικοί ιδιοκτήτες, που, από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ, βρέθηκαν να οφείλουν μεγάλα ποσά φόρων, που ξεπερνούν συνολικά τα 25 εκατ. ευρώ, για πολυτελή ακίνητα, κυρίως στην τουριστική ζώνη της Χαλκιδικής.
Το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει τις συγκεκριμένες offshore εταιρείες και τους φόρους που απέφυγαν να πληρώσουν.
Δύο από αυτές, η «Portlawn Limited» και η «Le Gend Port» ήταν κυριολεκτικά εταιρείες-φαντάσματα, καθώς είχαν για χρόνια δραστηριότητες και... αφορολόγητες έως τώρα ιδιοκτησίες μεγάλης ακίνητης περιουσίας στη Χαλκιδική και δεν φαίνονταν πουθενά! Οι αντιπρόσωποί τους δεν τις είχαν καν δηλώσει σε ΔΟΥ και δεν διέθεταν φυσικά ούτε ΑΦΜ!
Για την πρώτη βεβαιώθηκαν φόροι 762.588,28 ευρώ, ενώ για τη δεύτερη 761.536,19 ευρώ, που πρέπει να καταβληθούν άμεσα.
Το ρεκόρ, ωστόσο, των οφειλών στην εφορία έχει η offshore «Nalico Anstalt» με ιδιοκτησίες ακινήτων τεράστιας αξίας, που καλείται να πληρώσει, εκτός από τα πρόστιμα, φόρους που φτάνουν τα 21.288.917,41 ευρώ.
Μεγάλα ποσά βεβαιώθηκαν επίσης για τις offshore «Westland Trading International Limited» με οφειλές 2.471.520,11 ευρώ, η «Argos Holdings Properties ltd» με 168,153,54 ευρώ, η «Hamston Enterprises ltd» με 131.147,34 ευρώ, η «Dinuba Limited» με 97.429,69 ευρώ, η «Herychip Trading Limited» με 81.382,20 ευρώ, η «Cial Europeene sa» η «Renokio Trading Limited» με 63.820,10 ευρώ, η «Gravenstaete Bv» με 41.473,91 ευρώ, η «Wyclef Holding Limited» με 19.088,88 ευρώ και η «Srikland Properties ltd» με 10.743,30 ευρώ.
Ολες αυτές οι offshore ήταν στην αφάνεια και στην κυριολεξία ανακαλύφτηκαν ύστερα από έρευνα του ΣΔΟΕ, στα υποθηκοφυλακεία των Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.
Οπως χαρακτηριστικά μας είπε στέλεχος των ελεγκτικών μηχανισμών, «αυτό που συχνά αναρωτιούνται οι διερχόμενοι με το ΙΧ τους πολίτες, καθώς βλέπουν πολυτελείς βίλες ή τεράστια περιφραγμένα κτήματα, αν οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν φόρο, είναι ακριβώς αυτό που προστέθηκε στη νέα τακτική των ελεγκτικών μηχανισμών, να ψάχνουμε δηλαδή αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει πληρώσει τους φόρους».
Νέα επίσης τακτική είναι η διασταύρωση στοιχείων με τα πολεοδομικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία, όπου διαπιστώνουμε τις διαδρομές των αγοραπωλησιών και αφού βεβαιωθούν οι παραβάσεις και η ενδεχόμενη φοροδιαφυγή, παραπέμπεται η έκθεση στην αρμόδια ΔΟΥ, για είσπραξη και επιβολή προστίμων.
Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις των offshore Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, οι φόροι που βεβαιώθηκαν οφείλονται κυρίως σε οφειλές από το 2003 έως 2009 ποσοστού 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Επίσης φόροι για τη 2ετία 2010-2011 ποσοστού 15% επί της αντικειμενικής αξίας. Φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ), μέχρι το 2006.
ΕΤΑΚ για τα έτη 2007-2008. ΦΜΑΤ για το 2009 και τέλος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010.
Οι υπεράκτιες εταιρείες (offshore) χρησιμοποιούν τη μη λήψη Αριθμού Φορολογικού Μητρώου από την αλλοδαπή εταιρεία η οποία έχει προχωρήσει σε αγορά ακινήτων. Επίσης, τη μη υποβολή της δήλωσης για την πληρωμή του ετήσιου φόρου 15% επί της αντικειμενικής τιμής και την εκμίσθωση των ακινήτων χωρίς να υποβάλλονται από την πλευρά της υπεράκτιας εταιρείας δηλώσεις φόρου εισοδήματος καθώς και δηλώσεις φόρου ακίνητης περιουσίας.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Ουρές στις εφορίες για επιστροφή πινακίδων
Το αδιαχώρητο έχει δημιουργηθεί στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, καθώς έχουν σπεύσει εκεί πολλοί φορολογούμενοι, οι οποίοι επιδιώκουν να απαλλαγούν από ένα σημαντικό έξοδο: τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους.
Για το λόγο αυτό καταθέτουν τις πινακίδες των ΙΧ τους και δεσμεύονται πως δε θα το μετακινήσουν μέσα στο 2012, ώστε να μην καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας αλλά και τα αυξημένα ασφάλιστρα. Σύμφωνα με τους διευθυντές των εφοριών, φέτος, εκείνοι που επιστρέφουν τις πινακίδες τους είναι περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά
Το 2012 προοιωνίζεται μια χρονιά κατά την οποία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης θα κυκλοφορούν λιγότερα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, ανέφεραν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι διευθυντές των Ά και Δ΄ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, καθώς και εκείνοι της Καλαμαριάς και της Νεάπολης.
Γενικότερη εκτίμηση είναι πως, οι έκτακτες εισφορές, η άνοδος των τιμών των καυσίμων, τα αυξημένα ασφάλιστρα και τέλη κυκλοφορίας, η επιβολή του επιπλέον φόρου 5% στα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα (άνω των 2.000 κυβικών) αλλά και στα νεότερα των δέκα χρόνων, σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών και την ανεργία, οδηγούν ολοένα και περισσότερους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στο να… απαρνηθούν το μεταφορικό τους μέσο.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στη Δ΄ ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης - όπως τόνισε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο διευθυντής της συγκεκριμένης υπηρεσίας - ο αριθμός όσων κατέθεσαν μέχρι σήμερα τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους ξεπέρασε ήδη κατά 250 τον αντίστοιχο της περσινής χρονιάς.
Πάντως, κατά την εκτίμηση των διευθυντών των ίδιων εφοριών στο σημερινό αδιαχώρητο που δημιουργήθηκε στις ΔΟΥ συνέβαλε, τόσο η συνήθεια του Ελληνα να τακτοποιεί τις υποθέσεις του την τελευταία στιγμή όσο και το γεγονός ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΕ-ΔΟΥ), προκήρυξε απεργία για την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Τι να κάνετε το 2012 με τα λεφτά σας
Νέα δεδομένα στον επενδυτικό χάρτη φέρνει το 2012. Η κρίση, η μεταβλητότητα και η ταχύτητα των εξελίξεων έχουν αλλάξει άρδην τους βασικούς κανόνες για τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις. Αναλυτές, χρηματιστές και τραπεζίτες προειδοποιούν πλέον ότι συμβουλές και στρατηγικές που είχαν εφαρμογή σε κανονικές περιόδους αποδεικνύονται άχρηστες, ενδεχομένως και επικίνδυνες στο νέο περιβάλλον.
Ετσι, προτείνουν 10 νέους επενδυτικούς κανόνες για το 2012, προκειμένου οι υποψήφιοι επενδυτές να καταφέρουν να επιβιώσουν αλλά και να κερδίσουν στις νέες συνθήκες.
Η διακράτηση είναι επικίνδυνη. Οι εποχές που αγοράζαμε μετοχές, ομόλογα ή αμοιβαία και τα «ξεχνάγαμε», έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι εξελίξεις στις αγορές είναι τόσο έντονες και γοργές, ώστε ο επενδυτής πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση κάνοντας άμεσες και δραστικές αλλαγές στο χαρτοφυλάκιό του όταν αλλάζουν τα δεδομένα στις αγορές ή σε συγκεκριμένους κλάδους.
Η διασπορά κεφαλαίων δεν αρκεί. Η κρίση έχει χτυπήσει εξίσου τις μετοχές, τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια και τα νομίσματα αποδεικνύοντας ότι η διασπορά δεν είναι αντίμετρο ικανό ώστε να εξασφαλίσει κάποιος τα χρήματά του. Για να κοιμάται ήσυχος, απαιτείται συχνός έλεγχος των επενδύσεων και ενεργητική διαχείριση ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.
Η χαμηλή τιμή των μετοχών δεν σημαίνει ότι συμφέρουν. Δεκάδες μετοχές αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους στο Χρηματιστήριο. Μπορεί οι τιμές να φαντάζουν δελεαστικές, όμως πολλές από τις εταιρείες είτε δεν θα επιβιώσουν από την κρίση, είτε θα συγχωνευθούν ή θα κάνουν αρκετά χρόνια για ανακάμψουν. Συνεπώς, το φθηνό δεν σημαίνει αναγκαστικά και συμφέρον.
Παρακολουθήστε στενά τα επιτόκια. Μέσα στο 2011 τα επιτόκια του ευρώ ανέβηκαν δύο φορές και έπεσαν άλλες δύο. Οσοι κατάφεραν να αξιοποιήσουν τη μεταβλητότητα αυτή, σε δάνεια και επενδύσεις, βγήκαν κερδισμένοι. Και μέσα στο 2012, αναμένεται κινητικότητα στον τομέα αυτόν, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις.
Επεκτείνετε τους επενδυτικούς σας ορίζοντες. Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, οι επενδύσεις πρέπει αντίστοιχα να είναι διεθνείς. Μετοχές σε ξένα χρηματιστήρια, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα άλλων χωρών, ακόμα και νομίσματα είναι κάποια από τα νέα όπλα στη φαρέτρα των επενδυτών που αναζητούν ευκαιρίες ανά την υφήλιο και δεν περιορίζονται στα στενά γεωγραφικά όρια της ελληνικής οικονομίας.
Παρακολουθήστε τις πολιτικές εξελίξεις. Πρωταρχικό ρόλο στην εξέλιξη της κρίσης παίζουν οι δηλώσεις και οι αποφάσεις των πολιτικών. Μια φράση από τα χείλη της Μέρκελ, του Σαρκοζί ή του Ομπάμα είναι ικανή να φέρει τα πάνω κάτω στις αγορές αλλάζοντας το κλίμα και οδηγώντας σε βίαιη άνοδο ή πτώση. Συνεπώς, οι όποιες επενδυτικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και την πολιτική συγκυρία.
Στοχεύσατε στο σταθερό εισόδημα. Οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος κερδίζουν έδαφος σε περιόδους ανασφάλειας και, κατά συνέπεια, δέχονται τις μικρότερες πιέσεις λόγω κρίσης. Μετοχές που παραδοσιακά δίνουν υψηλό μέρισμα, προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου και εγγυημένης απόδοσης, ακόμη και αποταμιευτικά προϊόντα, εξασφαλίζουν σταθερή ροή χρημάτων και ασπίδα προστασίας στην αρνητική συγκυρία.
Βάλτε συγκεκριμένους επενδυτικούς στόχους. Η κρίση είναι η χειρότερη εποχή για... απληστία. Αν θέλετε να βγείτε κερδισμένοι επιλέξτε συγκεκριμένους, ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους για το προσεχές διάστημα. Αν τους εκπληρώσετε, επανακαθορίστε τη στρατηγική σας με τα τότε δεδομένα και μην εμπλακείτε στο κυνήγι δεικτών και αποδόσεων χάνοντας την αίσθηση των πραγματικών στόχων.
Θεσπίστε συγκεκριμένους κανόνες πώλησης πριν αγοράσετε. Πριν επενδύσετε, υπολογίσετε πόσα χρήματα μπορείτε πραγματικά να χάσετε και βάλτε συγκεκριμένα όρια και κανόνες. Η κρίση συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους και ειδικά αν ασχοληθεί κανείς με παράγωγα και μόχλευση είναι πολύ εύκολο να χάσει ολόκληρο το κεφάλαιό του ή και ακόμη παραπάνω. Χρειάζονται, λοιπόν, κανόνες αλλά και σιδηρά πειθαρχία για να τους τηρήσει ο επενδυτής.
Μη διστάσετε να αντιγράψετε επενδυτικές στρατηγικές. Σε αυτή την κρίση είναι προφανές ότι οι μεγάλες επενδυτικές εταιρείες και πολλά funds κερδίζουν δισεκατομμύρια. Πολλές φορές, έχουν αρκετά κεφάλαια για να στρέψουν τις αγορές προς το συμφέρον τους. Δεν είναι ντροπή, λοιπόν, να ακολουθεί κανείς κατά πόδας τις κινήσεις τους παρακολουθώντας τις επενδύσεις τους και αντιγράφοντας τις τοποθετήσεις που κάνουν.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
IX: Παρατείνεται για ένα χρόνο η απόσυρση αυτοκινήτων και φορτηγών
Παράταση για ένα ακόμη χρόνο λαμβάνει το μέτρο της απόσυρσης οχημάτων με σημαντικές ωστόσο διαφοροποιήσεις σε σχέση με εκείνη που είχαμε κατά τη διάρκεια του 2011 ενώ παράλληλα δεν θα κινδυνεύουν πλέον οι 50.000 ιδιοκτήτες παλαιών ΙΧ που τα απέσυραν να μείνουν με το Πιστοποιητικό Καταστροφής στο... χέρι.
Ειδικότερα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της “Η” η απόσυρση των οχημάτων για το 2012 θα αφορά την απόκτηση κάποιου καινούριου ή εισαγόμενου μεταχειρισμένου ΙΧ που θα πληρεί τις προδιαγραφές ρύπων Euro5 ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να “επιδοτηθούν” και τα εγχώρια μεταχειρισμένα με δώρο τα Τέλη Κυκλοφορίας καθώς έχουν καταβληθεί οι Φόροι.
Επιπλέον στην απόσυρση του 2012 για πρώτη φορά εξετάζεται η προσθήκη και των βαρέων φορτηγών τα οποία ούτως η άλλως από την 1η Μαϊου θα απαγορεύεται να κυκλοφορήσουν στο νέο Πράσινο Δακτύλιο και επιπροσθέτως διαθέτουμε τον γηραιότερο στόλο φορτηγών σε όλη την ΕΕ.
Η νέα απόσυρση αναμένεται να περάσει είτε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είτε με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. To μέτρο πάντως αναμένεται να ισχύσει από τις 2 Ιανουαρίου του 2012 όποτε και θα μπορούν να δέχονται και πάλι αυτοκίνητα για απόσυρση τα κέντρα ανακύκλωσης της ΕΔΟΕ.
Το μέλος του δ.σ. του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος κ. Ευριπίδης Κωνσταντινίδης μιλώντας στην “Η” τόνισε μεταξύ άλλων πως: “Η παράταση της απόσυρσης επιβάλλεται γιατί είναι ένα μέτρο που σίγουρα τονώνει τις πωλήσεις αυτοκινήτων ενώ παράλληλα βοηθά στην ανανέωση του παλαιού στόλου των οχημάτων που έχουμε με άμεσο αντίκτυπο στις εκπομπές ρύπων. Το γεγονός πως περιλαμβάνονται και τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα στο μέτρο του 2012 είναι πολύ θετικό και θα πρέπει στο μέτρο να συμπεριληφθούν και τα εγχώρια μεταχειρισμένα Euro5 ώστε να τονωθεί και η εγχώρια αγορά μεταχειρισμένων ΙΧ η οποία έχει πληγεί απίστευτα από την κρίση. Αν το μέτρο της απόσυρσης συνοδευτεί από κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας, κατάργηση ή μείωση του Τέλους Ταξινόμησης πιστεύω ότι η αγορά θα ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα για τον κλάδο, τους καταναλωτές και πάνω απ' όλα την Εθνική Οικονομία”.
Ιδιαίτερο ρόλο στην συγκεκριμένη εξέλιξη έχει διαδραματίσει ο Σύλλογος Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης και ειδικότερα ο πρόεδρός του κ. Καρούλης Κωνσταντίνος.
Μάλιστα όπως τονίζει ο μιλώντας στην “Η” το μέλος της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών της Ελλάδος κ. Τσιταμπάνης Θανάσης: “Αυτό είναι ένα μέτρο που θα δώσει έστω και μία προσωρινή ανάσα στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου, εάν όμως συνδυαστεί και με την αναπροσαρμογή των προδιαγραφών του πράσινου δακτυλίου. Είναι γνωστό ότι σε ολόκληρη την ΕΕ οι προδιαγραφές ρύπων Euro 4 θεωρούνται οικολογικές, με αναφορά στα αυτοκίνητα που κινούνται στη Γερμανία, τα οποία φέρουν πράσινη σήμανση και κυκλοφορούν στο κέντρο όλων των πόλεων. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της εφαρμογής του μέτρου της απόσυρσης και για τα μεταχειρισμένα οχήματα, θεωρείται ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και διορθώνει, έστω και καθυστερημένα, τη στρέβλωση που είχε δημιουργηθεί προς όφελος των καινούριων επιβατικών αυτοκινήτων. Είναι ένα μέτρο, που θα βοηθήσει τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα να αποκτήσουν με λιγότερα χρήματα ένα ασφαλές και «καθαρό» όχημα.”.
Απόσυρση 2012
Το θέμα της απόσυρσης ΙΧ απασχολούσε έντονα ολόκληρο τον κλάδο του αυτοκινήτου ο οποίος πέραν της πολύ μεγάλης πτώσης των πωλήσεων που καταγράφει τα 2 τελευταία χρόνια αποτελούσε την όαση στην έρημο καθώς αν δεν υπήρχε το εν λόγο μέτρο οι πωλήσεις κυριολεκτικά θα είχαν βυθιστεί. Με δεδομένο το γεγονός πως τα κρατικά έσοδα από τα αυτοκίνητα έχουν υποστεί μείωση 63,5% στο 10μηνο και ανέρχονται σε 85 εκατ. ευρώ έναντι 233 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010 είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε το μέτρο της απόσυρσης.
Αλλωστε η εφαρμογή του μέτρου κατά το 2011 οδήγησε περίπου 85.000 ΙΧ και 5.000 φορτηγά στα κέντρα ανακύκλωσης της ΕΔΟΕ όμως μόλις 31.000 ιδιοκτήτες τα αντικατέστησαν με καινούρια. Οι υπόλοιποι όμως λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν κατάφεραν να τα αντικαταστήσουν και ευελπιστούσαν στην παράταση του μέτρου και το 2012 ώστε να μπορέσουν να κάνουν χρήση του μέτρου.
Το γεγονός μάλιστα της αντικατάστασης με κάποιο μεταχειρισμένο εισαγόμενο ΙΧ θα αποτελέσει ακόμη μία επιλογή για τους καταναλωτές η οποία μπορεί να αποβεί πολύ οικονομικότερη σε σχέση με κάποιο αντίστοιχο καινούριο μοντέλο.
Αν πάλι το μέτρο καταφέρουν να ισχύσει και για τα εγχώρια μεταχειρισμένα που οι έμποροι δεν ξέρουν τι να τα κάνουν τότε θα ήταν η ιδανικότερη λύση.
Οσον αφορά στο θέμα εφαρμογής του μέτρου και στα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων η έλευση του Πράσινου Δακτύλιου από την 1η Μαϊου του 2012 σίγουρα “άνοίγει” το δρόμο προς αυτή τη κατεύθυνση καθώς θα απαγορεύεται η κυκλοφορία των παλαιών, ρυπογόνων και επικίνδυνων οχημάτων όχι μόνο στο μικρό αλλά και στο μεγάλο Δακτύλιο με εξαίρεση τα εθνικά οδικά δίκτυα.
Επίσης η απαγόρευση της κυκλοφορίας των παλαιών ΙΧ μέσα στο νέο Δακτύλιο θα αποτελέσει αφορμή για κάποιους να προβούν στην αντικατάσταση του παλιού οχήματός τους με κάποιο καινούριο.
Παράταση για τα Euro4
Παράταση για 6 μήνες αναμένεται να λάβουν και τα καινούρια και εισαγόμενα ΙΧ που πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro4 και βρίσκονται στους τελωνειακούς χώρους της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες η εν λόγο εξέλιξη αποτέλεσε ιδιαίτερα χαρμόσυνη είδηση για εισαγωγείς και εμπόρους που έχουν στην κατοχή τους χιλιάδες τέτοια αυτοκίνητα και δεν μπορούσαν να διαθέσουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα αν δίνονταν παράταση κάποιοι από αυτούς να αναγκάζονταν να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη τη στιγμή που τα ταμεία των επιχειρήσεών τους παραμένουν ερμητικά άδεια...
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Τι προβλέπει το Ποινολόγιο για τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων
Μικρότερα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, μέχρι και επιστροφή χρημάτων στους συνεπείς ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, καθώς και απαλλαγές φέρνει το νέο ποινολόγιο για τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Παράλληλα προβλέπεται η επιβολή προστίμου 100 ευρώ στους καταναλωτές που δεν ζητούν αποδείξεις, καταργείται η απόρριψη βιβλίων και στοιχείων και μπλοκάρεται η θεώρησή τους από την Εφορία για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο. Ειδικότερα, με το ποινολόγιο παρέχεται έκπτωση μέχρι και 60% για περιπτώσεις εμπρόθεσμης και εφάπαξ καταβολής των προστίμων, ενώ για πληρωμή σε δόσεις η έκπτωση θα είναι 40%.
Τα πρόστιμα καταβάλλονται σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, αλλά η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ. Επίσης σύμφωνα με το Εθνος, επιστρέφεται το 30% του προστίμου σε όσους το καταβάλλουν κανονικά και δεν εντο­πισθούν άλλες παραβάσεις κατά τη διαχειριστική περίοδο επιβολής του προστίμου και των δύο επόμενων αυτής.
ΤΑ ΕΞΙ «ΜΠΛΑΝΚΟ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΠΑΡΑΒΑΤΕΣ
Σε ποιες περιπτώσεις η Εφορία δεν θα επιβάλλει πια πρόστιμα
Με τον νέο Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων παρέχονται αυξημένες αρμοδιότητες στους προϊσταμένους των εφοριών, καθώς ορίζεται ότι σε κάθε περίπτωση είναι αρμόδιοι για την ολική ή μερική διαγραφή ή τον επαναπροσδιορισμό των προστίμων υπό την προϋπόθεση ότι η πράξη διαγραφής ή ο αναπροσδιορισμός του προστίμου πρέπει να περιέχει πλήρη και ειδική αιτιολογία. Παράλληλα όμως ο Κώδικας προβλέπει την απαλλαγή από τα πρόστιμα της εφορίας όταν:
1 Διαπιστώνεται για πρώτη φορά οποιαδήποτε παράβαση ανεξάρτητα από το είδος και το πλήθος με εξαίρεση τη μη τήρηση βιβλίων και στοιχείων και γενικά παραβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση των εσόδων και των δαπανών
2 Εχουν εκδοθεί αθεώρητα φορολογικά στοιχεία από παραδρομή αλλά έχουν καταχωριστεί στα βιβλία εμπρόθεσμα και έχει δηλωθεί εγγράφως από τον υπόχρεο στον προϊστάμενο της ΔΟΥ η παράλειψη πριν από τον καταλογισμό της από οποιονδήποτε φορολογικό έλεγχο.
3 Για συγκεκριμένη συναλλαγή δεν έχει εκδοθεί το προβλεπόμενο από τον νόμο φορολογικό στοιχείο, αλλά το εκδοθέν στοιχείο περιλαμβάνει τουλάχιστον τα δεδομένα του προβλεπόμενου, έχει εκδοθεί στον οριζόμενο γι' αυτό χρόνο και φέρει θεώρηση
4 Δεν έχουν εκδοθεί από τον υπόχρεο δελτία αποστολής για τις περιπτώσεις παράδοσης επιστρεφόμενων αγαθών αξίας μέχρι και 5.000 ευρώ ή παράδοσης αγαθών προς επισκευή, συντήρηση που δεν συνεπάγεται απόκτηση εσόδων εφόσον έχουν εκδοθεί από τον παραλήπτη των αγαθών δελτία αποστολής και αποδεικνύεται με αντίτυπο ή φωτοαντίγραφο του σχετικού δελτίου αποστολής.
5 Διαπιστώνονται παρατυπίες ή παραλείψεις που αποτελούν τυπικές παραβάσεις που επηρεάζουν τα ακαθάριστα έσοδα ή τα έξοδα, εφόσον οφείλονται σε παραδρομή ή συγγνωστή πλάνη.
6 Πρόκειται για υποθέσεις που έχουν ήδη ελεγχθεί με τακτικό φορολογικό έλεγχο και έχουν εκδοθεί οριστικά φύλλα ελέγχου ή πράξεις προσδιορισμού του φόρου στη φορολογία εισοδήματος και στον ΦΠΑ ή για υποθέσεις που έχουν περαιωθεί ως προς τις φορολογίες αυτές με οποιονδήποτε τρόπο.
Αντικειμενικό σύστημα
Για τον προσδιορισμό του ύψους του προστίμου καθιερώνεται αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού τους (point system) με την εφαρμογή βάσεων υπολογισμού, συντελεστών βαρύτητας, πολλαπλότητας και υποτροπής και ανώτατα όρια ανάλογα με το είδος της και την έκταση της παράβασης.
Επίσης, με το νέο ποινολόγιο μειώνονται τα πρόστιμα για μη έκδοση η έκδοση ανακριβών, πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.
Με τις νέες ρυθμίσεις τα βιβλία των επιχειρήσεων δεν θα καταρρίπτονται από τις φορολογικές αρχές καθώς οι παραβάσεις θα υπολογίζονται στα έσοδα και στα έξοδα με τη μέθοδο του λογιστικού προσδιορισμού (έσοδα μείον έξοδα) πλέον των προσαυξήσεων ανάλογα με το είδος, την έκταση και τη βαρύτητα της παράβασης
Ο εξωλογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος θα ισχύει όταν δεν τηρούνται ή δεν διαφυλάττονται ή δεν προσκομίζονται έπειτα από δύο τουλάχιστον προσκλήσεις τακτικού ελέγχου τα βιβλία, τα φορολογικά στοιχεία και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά έγγραφα καθώς και τα συνοδευτικά στοιχεία συναλλαγών καθώς και όταν δεν φυλάσσονται οι φορολογικές ταμειακές μηχανές ή τα φορολογικά συστήματα.
Τέλος τα βιβλία Β' κατηγορίας μετονομάζονται σε «απλογραφικά» και τα Γ' κατηγορίας σε «διπλογραφικά». Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ακαθάριστα έσοδα κάτω από 1,5 εκατ. ευρώ θα τηρούν «απλογραφικά βιβλία» και οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα του 1,5 εκατ. ευρώ θα τηρούν «διπλογραφικά βιβλία».
Οι εκπτώσεις
Για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων, που έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη συναλλαγής ή μέρους αυτής αξίας μεγαλύτερης των 5.000 € (1.200 ευρώ σήμερα) επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με το 25% της συναλλαγής ή του μέρους αυτής που αποκρύφτηκε (ο ισχύον νόμος προβλέπει ότι το πρόστιμο είναι ίσο με την αξία της συναλλαγής ή του μέρους αυτής που αποκρύφτηκε).
Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και σε περιπτώσεις διακίνησης αγαθών χωρίς το προβλεπόμενο συνοδευτικό φορολογικό στοιχείο.
Η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων και η λήψη εικονικών ή νόθευση αυτών καθώς και η καταχώριση στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο συνιστά ιδιάζουσα φορολογική παράβαση.
Το πρόστιμο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ίσο με το 30% αξίας (έναντι του διπλάσιου της αξίας που ισχύει σήμερα) κάθε στοιχείου ή καταχώρισης μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ εφόσον η αξία είναι μεγαλύτερη των 5.000 € (έναντι 1.200 ευρώ με βάση το ισχύον καθεστώς).
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Η Φύση μας εκδικείται όλο και σκληρότερα - ζημιές ρεκόρ το 2011
Σεισμοί, τσουνάμι, πλημμύρες, τυφώνες, συνέθεσαν το εεφιαλτικό σκηνικό για τα κράτη και τις ασφαλιστικές εταιρείες, που «σώθηκαν» μόνο από τα σχετικά χαμηλά ποσοστά ασφάλισης ακινήτων και επιχειρήσεων στην Ιαπωνία
Η κυνική προσέγγιση της πραγματικότητας μέσω των οικονομικών μεγεθών αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο στα στοιχεία για το κόστος των φυσικών καταστροφών φέτος (και συγκεκριμένα μόνο το πρώτο 11μηνο του έτους).
Το τσουνάμι στην Ιαπωνία και οι πλημμύρες στην Ταϊλάνδη, κόστισαν δεκάδες χιλιάδες ζωές και διάλυση των κρατικών υποδομών της οικονομίας και της πρόνοιας, αλλά οι ασφαλιστικές έχουν να πουν ένα «ευτυχώς». Αυτό, επειδή τα ποσοστά ασφάλισης ιδιωτών, ακινήτων και επιχειρήσεων δεν ήταν από τα υψηλότερα σε ανεπτυγμένες χώρες. Ετσι, οι οικονομικοί κολοσσοί του κλάδου απέφυγαν να πληρώσουν τις περισσότερες αποζημιώσεις από ποτέ άλλοτε, ακόμη και σε περιόδους πολέμου.
Το βάρος της αποκατάστασης των ζημιών ρεκόρ πέφτει έτσι στους κρατικούς προϋπολογισμούς, σε μία περίοδο έντονης ανασφάλειας για τη διεθνή οικονομία.
Το γεγονός ωστόσο ότι οι περισσότερες από τις καταστροφές δεν αφορούν την Ευρώπη και τον πλούσιο Βορρά της Δύσης, επιτρέπει στις κυβερνήσεις να συνεχίζουν να απέχουν από τη λήψη μέτρων άμεσης απόδοσης για τον περιορισμό και την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής.
Ας ελπίσουμε το 2012 να αναθεωρήσουν, πριν μας «χτυπήσει την πόρτα» η ίδια η Φύση...
ΠΗΓΗ: Έθνος
Εκλεψε 1,3 εκατ. δολάρια για να... βοηθήσει τον Ελληνα φίλο του
Έκλεψε 1,3 εκατομμύρια δολάρια για να πληρώσει τα χρέη ενός Έλληνα φίλου του που... δολοφονήθηκε.
Αυτό ισχυρίστηκε ο Μάικολ Χέντερσον, από τη Μελβούρνη που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 7,5 χρόνων.
Ο Χέντερσον υποστήριξε ότι έκανε τις κλοπές για να βοηθήσει τον Έλληνα φίλο του, Δημήτρη Μπέλια, που δολοφονήθηκε το 1999 από τον υπόκοσμο της Μελβούρνης κατά την διάρκεια του λεγόμενου «πολέμου των συμμοριών» που άφησε πάνω από 30 νεκρούς.
Ο Μπέλιας, που χρωστούσε μεγάλα ποσά στον υπόκοσμο, προσπάθησε να τους πουλήσει ψεύτικα διαμάντια για να εξοφλήσει και κάποιοι τον εκτέλεσαν.
Οι δολοφόνοι του παραμένουν ασύλληπτοι.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
TAXISnet: Νέες υπηρεσίες για τους φορολογούμενους
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών ανακοινώνει ότι από 22/12/2011 τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία ένα νέο σύνολο ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο περιβάλλον του νέου TAXISnet.
Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες αυτές αφορούν:
1. Ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Φόρου Προστιθέμενης Αξίας:
· Εκπρόθεσμες και τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις (έντυπο Φ2) για φορολογικές περιόδους από 1.1.2011 και εφεξής.
· Εκπρόθεσμες και τροποποιητικές εκκαθαριστικές δηλώσεις (έντυπο Φ1) που αφορούν διαχειριστικές περιόδους που λήγουν από 1.1.2010 και εφεξής.
· Διορθωτικοί ανακεφαλαιωτικοί πίνακες (έντυπα Φ4 και Φ5) που αφορούν ημερολογιακές περιόδους από 1.1.2010 και εφεξής
· Εκπρόθεσμοι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες (έντυπα Φ4 και Φ5) που αφορούν ημερολογιακές περιόδους από 1.1.2011 και εφεξής.
2. Ηλεκτρονική υποβολή Εντύπου Γνωστοποιήσεων:
· Χρησιμοποίηση περισσοτέρων σειρών για κάθε είδος φορολογικού στοιχείου.
· Επέκταση της χρήσης του ενιαίου μηχανογραφικού εντύπου για έκδοση και άλλου φορολογικού στοιχείου ή άλλης σειράς στοιχείων ή τήρησης άλλου βιβλίου, από το ήδη θεωρημένο έντυπο.
· Ανάθεση έκδοσης εγγράφων μεταφοράς σε αντιπρόσωπο ή πράκτορα, από το μεταφορέα που πραγματοποιεί θαλάσσιες ή εναέριες μεταφορές.
· Αρχική εγκατάσταση – προσθήκη σημείων εγκατάστασης αυτόματων πωλητών ή τη μεταφορά τους.
· Χρησιμοποίηση τουριστικών λεωφορείων από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που ανήκουν σε αυτές ή τα εκμεταλλεύονται για τη μεταφορά των υπαλλήλων τους, προκειμένου να μην εκδίδουν δελτία κίνησης.
· Μη τήρηση ενιαίας αρίθμησης ή επανάληψης αυτής κατά την έκδοση φορολογικών στοιχείων από παραδρομή. (Αφορά δήλωση πριν το φορολογικό έλεγχο)
· Έκδοση αθεώρητων φορολογικών στοιχείων από παραδρομή. (Αφορά δήλωση πριν το φορολογικό έλεγχο)
· Έκδοση αθεωρήτων φορολογικών στοιχείων από μηχανογραφικό στέλεχος, λόγω βλάβης της Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. με την οποία σημαίνονται.
· Επανάληψη της ενιαίας αρίθμησης των βιβλίων που τηρούνται σε κινητά φύλλα και των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται.
· Ενημέρωση των μηχανογραφικά τηρούμενων βιβλίων εκτός έδρας.
· Τήρηση των βιβλίων και στοιχείων των ανωνύμων εταιρειών των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης σε εγκατάστασή τους εντός του ίδιου νομού.
· Αλλαγή για πρώτη φορά της μεθόδου προσδιορισμού της τιμής κτήσης των αποθεμάτων ή του ιστορικού κόστους παραγωγής.
· Μη τήρηση ιδιαίτερου πρόσθετου βιβλίου της παραγράφου 5 του άρθρου 10 στο υποκατάστημα που στεγάζεται στον ίδιο ή σε συνεχόμενο κτιριακό χώρο με την έδρα.
· Ενσωμάτωση δεδομένων βιβλίων υποκαταστήματος χωρίς αυτοτελές λογιστικό αποτέλεσμα σε άλλο με αυτοτελές λογιστικό αποτέλεσμα.
· Ενσωμάτωση δεδομένων βιβλίων υποκαταστήματος χωρίς αυτοτελές λογιστικό αποτέλεσμα σε άλλο χωρίς αυτοτελές λογιστικό αποτέλεσμα.
· Τήρηση ιδιαίτερης σειράς πρόσθετων βιβλίων επί διαρκούς παροχής υπηρεσίας.
· Τήρηση των βιβλίων και στοιχείων εκτός έδρας σε άλλο τόπο χωρικής αρμο­δι­ό­τη­τας ίδιας Δ.Ο.Υ.
· Τήρηση των βιβλίων και στοιχείων εκτός έδρας αλλά σε τόπο χωρικής αρμοδιότητας άλλης Δ.Ο.Υ. στην ίδια πόλη (πλην Ν. Αττικής και Θεσσαλονίκης).
· Παράταση του χρόνου ενημέρωσης των βιβλίων.
· Βλάβη του Η/Υ για παράταση ενημέρωσης των βιβλίων.
3. Έντυπο παραστατικών μεταβίβασης φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών και συστημάτων.
4. Αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες Δηλώσεις Απόδοσης Φόρου Ασφαλίστρων.
5. Αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις Απόδοσης Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς Δακοκτονίας.
Οι ενδιαφερόμενοι που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ του Υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1178/7-12-2010 (ΦΕΚ 1916Β΄/9-12-2010).
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο υποστήριξης της υπηρεσίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση taxisnet@taxisnet.gr ή στο τηλεφωνικό κέντρο 210-4802552 κάθε εργάσιμη ημέρα από 8:00 έως 18:00.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ανοίγουν «παράθυρο» εξαίρεσης από την εργασιακή εφεδρεία
«Παράθυρο» για την πρώτη εξαίρεση δημοσίων υπαλλήλων από την εργασιακή εφεδρεία, ανοίγει επισήμως το υπουργείο Παιδείας. Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Κων. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ζητήσει από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημ. Ρέππα να «παγώσει» η εφαρμογή του μέτρου για τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ για ένα χρόνο.
Το ίδιο αίτημα φέρεται να έχει υποβάλει και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας και άλλοι υπουργοί, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Δήμας και Άμυνας Δημ. Αβραμόπουλος ζήτησαν να υπάρξουν εξαιρέσεις από το μέτρο της εφεδρείας για ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων των υπουργείων τους.
Σημειώνεται πως το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να εξαιρέσει από το μέτρο της εφεδρείας τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Ειδικότερα, σε συνάντηση που είχε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας με τους συντάκτες του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ, επισήμανε πως περίπου 200 διοικητικοί υπάλληλοι στα ΑΕΙ οδηγούνται στην εφεδρεία. Ο αριθμός αυτός, εξήγησε ο κ. Αρβανιτόπουλος, είναι μικρός και δεν πρόκειται να αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων στο κράτος. Αντίθετα, είναι εξαιρετικά καθοριστικός για την ομαλή λειτουργία των ΑΕΙ.
Για το λόγο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός γνωστοποίησε πως έχει υποβάλει προφορικά αίτημα προς τον υπουργό Δημήτρη Ρέππα, ενώ σύντομα θα στείλει και σχετικό έγγραφο, να εξαιρεθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ από την εφεδρεία για ένα χρόνο. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα πιέσει για να δρομολογηθούν εντός του 2012 οι εκκρεμείς διορισμοί περίπου 500 καθηγητών στα ΑΕΙ.
Πηγές, πάντως, από το υπουργείο Εσωτερικών απέφυγαν να σχολιάσουν το αίτημα του κ. Αρβανιτόπουλου. Υπενθυμίζεται, ότι εξαιρέσεις είχε ζητήσει για τους εργαζόμενους στα αεροδρόμια και άλλα μέσα μεταφοράς ο υπουργός Υποδομών Μ. Βορίδης.
Φοιτητικές εστίες
Παρά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τη διαδικασία εκλογής των εσωτερικών μελών των πρώτων Συμβουλίων Ιδρύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ. Σε ό,τι αφορά τους φετινούς υποψήφιους για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Αρβανιτόπουλος δεν απέκλεισε να υπάρξουν και νέα τμήματα ΤΕΙ φέτος, μετά τα 24 πέρυσι, που θα δεχθούν μηδενικούς εισακτέους, ενώ δεσμεύτηκε πως θα γίνει εξαντλητικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» στην ανώτατη εκπαίδευση. «Αγκάθι» αποτελεί, ωστόσο, η λειτουργία των φοιτητικών εστιών από τη νέα χρονιά. Ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε πως συνεχίζεται ο διάλογος ώστε τα ΑΕΙ να αναλάβουν τη λειτουργία των φοιτητικών εστιών, μετά την κατάργηση του έως τώρα εποπτεύοντος φορέα, Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας.
Χρηματοδότησή
Μέχρι στιγμής, όμως, τα περισσότερα ιδρύματα αρνούνται να αναλάβουν αυτήν την αρμοδιότητα λόγω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησής τους, ενώ ήδη ΑΕΙ έχουν προσφύγει κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης με αποτέλεσμα η λειτουργία των φοιτητικών εστιών από το νέο χρόνο να βρίσκεται στον «αέρα».
Ενδεικτικά, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ζητά να καθυστερήσει η ανάθεση της αρμοδιότητας στα ΑΕΙ έως ότου επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τη φοιτητική εστία η οποία βρίσκεται στην οδό Πατησίων, ενώ το ΕΜΠ επεξεργάζεται σχέδιο ώστε η ανάληψη της ευθύνης των εστιών να έχει βιώσιμες προοπτικές.
Εν τω μεταξύ, με απόφαση του ειδικού γραμματέα ανώτατης εκπαίδευσης παρατείνεται μέχρι τις 25 Ιανουαρίου του 2012 η διαδικασία διανομής συγγραμμάτων στους φοιτητές ΑΕΙ για το χειμερινό 6μηνο.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Λύση «πακέτο» για τα επικουρικά με νόμο έως το τέλος Iανουαρίου
Tην εντολή να προχωρήσει το αργότερο έως τις 15 Iανουαρίου στη σύνταξη νομοσχεδίου που θα προβλέπει τόσο τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις (για την κάλυψη των αναλογιστικών ελλειμμάτων) όσο και την ενοποίηση, από την 1η Iουλίου του 2012, σε ένα ενιαίο ταμείο των πέντε μεγαλύτερων επικουρικών (με δικαίωμα αυτοεξαίρεσης, το αργότερο έως τα τέλη του 2012, όσων κλάδων αποφασίσουν να μετατρέψουν τα ταμεία τους σε NΠIΔ ή σε επαγγελματικά, χωρίς, όμως, καμία εγγύηση για τις παροχές στο μέλλον) έδωσε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος στον υπουργό Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης Γ. Kουτρουμάνη.
«Oι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις -όπως και στα εφάπαξ- προβλέπονται στο Mεσοπρόθεσμο και εντάσσονται στις άμεσες υποχρεώσεις μας», δήλωσε ο Γ. Kουτρουμάνης μετά τη συνεδρίαση του Yπουργικού Συμβουλίου που έγινε υπό την προεδρία του Λ. Παπαδήμου και στη διάρκεια του οποίου ετέθη θέμα για τις «αντιρρήσεις» και τις «επιφυλάξεις» της N.Δ. και του ΛA.O.Σ. σχετικά με τις μειώσεις στις επικουρικές.
«Eάν δεν ολοκληρωθεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση έως τα μέσα Iανουαρίου, θα αντιμετωπίσουμε σημαντικές δυσκολίες στις διαβουλεύσεις με την τρόικα και με την αξιολόγηση της δημοσιονομικής προοπτικής της χώρας», ξεκαθάρισε ο Λ. Παπαδήμος, ανακοινώνοντας ότι θα συνεκτιμηθούν οι παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν στο Yπουργικό Συμβούλιο και το σχέδιο Kουτρουμάνη θα συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο με τα κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση.
Tο σχέδιο
Tο σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης θα πρέπει να ψηφιστεί έως τα τέλη Iανουαρίου. Kαι με δεδομένα την ανατροπή που υπάρχει (και συνεχώς επιδεινώνεται) στη σχέση συνταξιούχων - ασφαλισμένων (από 1 προς 4,32 το `95 έχει πέσει στο 1 προς 2,53) και τα σταθερά διογκούμενα ελλείμματα (900 εκατ. ευρώ, 1,2 δισ. ευρώ του χρόνου και υπερτριπλασιασμός τους έως το 2020) θα προβλέπει διπλή παρέμβαση:
Mειώσεις στις επικουρικές συντάξεις έως 25% (μεσοσταθμικά 15%) από τον Iανουάριο είτε από το Φεβρουάριο ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε κλάδου-τομέα (συνολικά είναι 32 μέσα στα 5 επικουρικά ταμεία).
Aναδιάρθρωση - ενοποίηση των πέντε ταμείων (ETEAM, TEAΔY, TAYTEKΩ, TEAIT και ETAT, χωρίς την ένταξη στο ενιαίο του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος) με κοινό κουμπαρά, «έτσι ώστε οι μειώσεις των επικουρικών να είναι ηπιότερες και να είναι βιώσιμες στο μέλλον», όπως είπε ο υπουργός.
Xωρίς την ενοποίηση θα έπρεπε να γίνουν μειώσεις έως 80% και αντί συντάξεων να χορηγούνται βοηθήματα σε αρκετές περιπτώσεις, συμπλήρωσε ο υπουργός, φέρνοντας ως παράδειγμα το επικουρικό ταμείο των ναυτικών, όπου οι συνταξιούχοι είναι 72.000 και οι ασφαλισμένοι 16.000.
Mείωση 32% θα έπρεπε να γίνει στο TEAΔY (αντέχει για 2 - 3 χρόνια) και 33% στο ETEAM. Aντιθέτως, σε καλή οικονομική κατάσταση είναι (παρά την ανατροπή της σχέσης συνταξιούχων - ασφαλισμένων) τα ταμεία των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες, το TEAΠOKA και το ταμείο των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων, τα οποία στηρίζονται οικονομικά σε κοινωνικούς πόρους.
Eννέα ταμεία γλιτώνουν
Mε την ενοποίηση οι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις θα κυμαίνονται από 20% του συντάξιμου μισθού (όσο έχουν οι νέοι ασφαλισμένοι από 1/1/93 αλλά και όσο προέβλεπαν οι νόμοι της N.Δ.) έως 45% (στα ταμεία που «αντέχουν»). Oι ασφαλισμένοι τουλάχιστον εννέα ταμείων (συμπεριλαμβανομένων και των υγιών) θα γλιτώσουν τις νέες μειώσεις στις επικουρικές εφόσον γίνει η ενοποίηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός είναι το TEAΔY, το Mετοχικό Tαμείο Πολιτικών Yπαλλήλων, το Tαμείο των Δημοτικών και Kοινοτικών Yπαλλήλων, τα ταμεία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες, στα EΛTA, στον Tύπο (στον EΔOEAΠ, όμως, που είναι NΠIΔ χρειάζεται μείωση 6%) και το επικουρικό των Nαυτικών (σε αυτά πρέπει να συμπεριληφθεί και το TEAΠOKA).
Θέμα θα προκύψει (και θα πρέπει να γίνει ειδική μελέτη) για το ύψος των επικουρικών συντάξεων εφόσον αρνηθούν να συμμετάσχουν τα περισσότερα ταμεία στο νέο ενιαίο ταμείο.
Χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού μέσω φορολογίας
Πριν από την Πρωτοχρονιά θα ξεκινήσει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που έχει ζητήσει η τρόικα και προβλέπει το Mνημόνιο. Tο Yπουργικό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» στο Γ. Kουτρουμάνη να οργανώσει επίσημα το διάλογο με στόχο να γίνουν μειώσεις στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας και «αντάλλαγμα» (για να μην χάσουν κι άλλα έσοδα τα ταμεία) τη σύνδεση της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού με τη γενική φορολογία, όπως ισχύει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι διαφορές
1. Aπό 205 ευρώ - 800 ευρώ είναι οι επικουρικές συντάξεις για τους ασφαλισμένους για πρώτη φορά μέχρι τις 31/12/92.
2. Στα 205 ευρώ είναι για τους ασφαλισμένους από 1/1/93 και μετά.
3. Mε εισφορές ύψους 34.240 ευρώ στα 18 χρόνια, το ETEAM καταβάλλει συντάξεις ύψους 87.000 ευρώ για 18 χρόνια.
4. Aν οι επικουρικές ήταν πλήρως ανταποδοτικές (ιδιωτικές) θα έπρεπε να ήταν 60% χαμηλότερες από τις καταβαλλόμενες.
Eως 25% θα είναι οι μειώσεις στις συντάξεις από τις αρχές του 2012
Oι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις
EΠIKOYPIKA
ΣYNTAΞIOYXOI
MHNIAIΑ ΔΑΠΑΝΗ (ευρώ)
MEΣH ΣYNTAΞH (ευρώ)
ETEAM
645.416
137.286.724,00
212,71
TEAΔY
158.011
37.421.877,72
236,83
TEAΔY-TAΔKY
22.483
6.755.220,63
300,46
TEAΔY-TEAΠOKA
23.532
7.795.803,20
331,29
ETAT-AΓPOTIKH
7.122
4.571.832,92
641,93
ETAT-ALPHA
1.470
1.087.034,45
739,48
ETAT-EMΠOPIKH
547
263.369,71
481,48
ETAA-TΣMEΔE
74
4.656,13
62,92
ETAA-TAN
8.487
2.777.076,30
327,22
ETAA-TAΣ
1.476
653.755,33
442,92
ETAA-TEAΔ
9.403
3.018.456,89
321,01
TAYTEKΩ-EPT-EOT
4.116
1.973.486,32
479,47
TAYTEKΩ-EΛTA
9.326
1.703.031,98
182,61
TAYTEKΩ-ΔEH
32.821
14.416.843,93
439,26
TAYTEKΩ-ETBA
733
483.105,67
659,08
TAYTEKΩ-OTE
25.566
8.449.076,63
330,48
ETAΠMME-TATTA
996
231.266,68
232,2
ETAΠMME-TAIΣYT
603
131.911,92
218,76
OAEE-TEAA
4.037
502.048,89
124,36
OAEE-TEAΠYK
657
383.687,57
584
MTΠY
226.574
41.013.515,50
181,02
TEAΠAΣA-TEAYAΠ
15.705
1.091.298,50
69,49
TEAΠAΣA-TEAEX
36.853
3.899.236,34
105,81
TEAΠAΣA-TEAYΠΣ
6.015
619.778,59
103,04
TEAIT-TEAΠOZO
4.188
1.015.581,72
242,5
TEAIT-TEAYET
3.901
987.902,93
253,24
TEAIT-TEAYEK
28.089
8.073.401,71
287,42
TEAIT-TEAYNTΠ
4.747
2.608.560,37
549,52
TEAIT-TEAX
2.342
556.958,50
237,81
TEAIT-TEAAΠAE
4.966
2.473.710,34
498,13
TEAIT-TEAEIΓE
1.489
484.766,32
325,57
TEAIT-TEAYΦE
5.847
3.107.718,67
531,51
TEAIT-TEAΠEΠ
3.319
1.260.704,42
379,84
ΣYNOΛO
1.300.911
297.103.400,78
228,38
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Συμψηφισμός χρεών με το Δημόσιο
Ενα νέο σύστημα με αντικειμενικά κριτήρια... επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να «στεγανοποιήσει» το καθεστώς επιστροφών φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα προωθεί «αυτοματοποιημένο» συμψηφισμό για χρέη από και προς το Δημόσιο.
Το σχέδιο είναι έτοιμο και σύμφωνα με πληροφορίες τίθεται σε ισχύ στις αρχές του 2012.
Μεταξύ των άλλων προβλέπει ηλεκτρονικές λίστες προτεραιότητας για τις επιστροφές βάσει του χρόνου υποβολής της αίτησης από τον δικαιούχο, διαφορετική λίστα για τις επιχειρήσεις οι οποίες κατά το παρελθόν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, αυτόματο συμψηφισμό των χρεών του οφειλέτη με επιστροφές φόρων και συσχετισμό των επιστροφών με την πορεία των φορολογικών εσόδων.
Οπως σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η εφαρμογή του νέου συστήματος έχει ως στόχο να αποκλείσει τον... ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή να μην επαφίεται στην κρίση των προϊσταμένων των Δ.Ο.Υ. το πότε θα καταβληθούν οι επιστροφές φόρων και σε ποιες επιχειρήσεις.
Η ηγεσία του υπουργείου προωθεί το μέτρο των αντικειμενικών κριτηρίων μετά και την καταγγελία υψηλόβαθμου παράγοντα του ΣΔΟΕ για την καταβολή «γρηγορόσημου» για τη γρήγορη επιστροφή φόρου, το οποίο φθάνει πλέον και το 10% του συνολικού ποσού.
Μάλιστα, μετά την καταγγελία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου απέστειλε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γιάννη Καπελέρη, με την οποία ζήτησε «την ενεργοποίηση διαδικασιών προκειμένου να διασφαλιστούν η ομαλότητα και η ισονομία κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας επιστροφής διαφόρων φόρων προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, την αντικειμενικοποίηση του συστήματος επιστροφής των φόρων και τη στεγανοποίησή του από ενδεχόμενη διαφθορά».
Εξάλλου, στο υπουργείο τονίζουν ότι δεν τίθεται θέμα «παγώματος» των επιστροφών μέχρι το τέλος του έτους και δίνεται προτεραιότητα σε χαμηλά ποσά έως 2.000 ευρώ.
Προς την κατεύθυνση αυτή το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Βασικό κριτήριο θα είναι ο χρόνος υποβολής της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο, είτε είναι φυσικό πρόσωπο είτε επιχείρηση. Θα δίνεται δηλαδή προτεραιότητα βάσει του χρόνου υποβολής της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο, με τη δημιουργία ηλεκτρονικής λίστας ώστε να μην είναι δυνατόν να παρακαμφθεί η χρονολογική σειρά των επιστροφών. Οι υπόχρεοι θα λαμβάνουν ένα νούμερο από την Εφορία με πιθανή ημερομηνία επιστροφής των οφειλόμενων ποσών, η οποία ωστόσο θα είναι ενδεικτική.
Οι παραβάσεις που διαπιστώνονται κατά τον έλεγχο, ένα άλλο κριτήριο. Οι επιχειρήσεις που είχαν στο παρελθόν παραβάσεις θα υπαχθούν σε διαφορετική λίστα από τις υπόλοιπες εταιρείες που αιτούνται επιστροφές και θα προηγείται έλεγχος από τις φορολογικές αρχές.
Ο συμψηφισμός υποχρεώσεων. Η Εφορία θα προβαίνει στον αυτόματο συμψηφισμό των χρεών του οφειλέτη με επιστροφές φόρων χωρίς να απαιτείται αίτηση από τον υπόχρεο. Επιπλέον εξετάζεται και το ενδεχόμενο ο συμψηφισμός των επιστροφών φόρου να γίνεται όχι μόνο με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δικαιούχων προς τις εφορίες και τα τελωνεία, αλλά και προς άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στις περιπτώσεις αυτές, πάντως, θα απαιτείται απόφαση του αρμόδιου υπουργού.
Το είδος της επιστροφής φόρου. Ο επιστροφές θα συσχετίζονται με το είδος του φόρου και θα ανέρχονται σε συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα, ανάλογα με την εξέλιξη των εισπράξεων. Για παράδειγμα, εάν οι εισπράξεις ΦΠΑ είναι αυξημένες, αυτόματα θα αυξάνονται και οι επιστροφές ΦΠΑ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου η ρύθμιση για τα αυθαίρετα
Κατόπιν αιτήματος πολιτών παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2012 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων.
Οπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2012 για όλες τις υποβαλλόμενες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011 αιτήσεις.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Με τρία κριτήρια οι επιστροφές φόρου και ΦΠΑ
«Χαρτάκι» προτεραιότητας για την επιστροφή των φόρων θεσπίζει το υπουργείο Οικονομικών με τον αύξοντα αριθμό να διαμορφώνεται από μια σειρά αντικειμενικών κριτηρίων, όπως η φορολογική συμπεριφορά της επιχείρησης ή του φυσικού προσώπου, το ύψος της επιστροφής αλλά και ενδεχόμενες οφειλές προς το δημόσιο.
Το υπουργείο Οικονομικών κατατείνει στο μέτρο αυτό μετά τον σάλο που προκάλεσαν στους φορολογουμένους οι δηλώσεις πρώην στελεχών του οικονομικού επιτελείου που έκαναν λόγο ότι προκειμένου να φθάσει η επιστροφή στην τσέπη του δικαιούχου θα έπρεπε πρώτα αυτός να καταβάλει προμήθεια από 5%-10% επί του επιστρεφόμενου ποσού στον έφορο.
Οσο μεγαλύτερο μάλιστα είναι το επιστρεφόμενο ποσό τόσο υψηλότερο ήταν και το «γρηγορόσημο».
Τις θέσεις αυτές ακολούθησαν αντικρουόμενες δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο να θεωρεί την τακτοποίηση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους απαραίτητα στοιχεία για την ενίσχυση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας, κόντρα στις συστάσεις που έγιναν λίγες ημέρες αργότερα προς τους εφόρους για «πάγωμα» των επιστροφών λόγω της δημοσιονομικής κρίσης.
Η σύγχυση ενισχύθηκε περαιτέρω μετά τη δήλωση του νέου ΓΓΠΣ κ. Χ. Θεοχάρη, που ανέφερε ότι οι συστάσεις αυτές δεν αφορούν μικροποσά επιστροφών φόρου, τα οποία πάντως υπολογίζονται συνολικά περί τα 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών αρχικά είχε υπολογίσει να επιστραφούν στα φυσικά πρόσωπα ποσά ύψους 3,8 δισ. ευρώ. Με τα νεότερα, όμως, δεδομένα οι επιστροφές θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ. Η αύξηση των επιστροφών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο μπόνους των αποδείξεων, το οποίο και ψαλιδίστηκε σημαντικά για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους.
ΘΕΣΠΙΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ
Κατόπιν αυτών το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να προχωρήσει στη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων, χωρίς ανθρώπινη μεσολάβηση, από τα οποία και θα κρίνεται εάν το ποσό της επιστροφής θα φθάσει στον φορολογούμενο ή θα παγώσει. Τα κριτήρια αυτά θα θεσμοθετηθούν σε ειδικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή στις αρχές του χρόνου και θα αφορά στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Μεταξύ των κριτηρίων αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται:
1. Το ύψος του επιστρεφόμενου ποσού σε συνδυασμό με την πορεία είσπραξης των φόρων. Εάν τα έσοδα αυξάνονται με ρυθμό μικρότερο των προβλέψεων θα υπάρχει συγκράτηση του ρυθμού αποδέσμευσης των επιστροφών πάνω από ένα συγκεκριμένο μηνιαίο ποσοστό που θα καθορίσει το υπουργείο. Εάν αντίθετα υπάρχει αύξηση των εσόδων θα αποδεσμεύονται περισσότερες επιστροφές.
2. Ειδικά για τις επιστροφές ΦΠΑ θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος κατάθεσης υποβολής του αιτήματος από τους δικαιούχους, οι οποίοι και θα λαμβάνουν ειδικό ειδικό αριθμό με την ημερολογιακή καταχώρηση του αιτήματος. Οι δικαιούχοι με βάση αυτόν τον αριθμό θα μπορούν να παρακολουθούν μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης της ΓΓΠΣ την πορεία υλοποίησης του αιτήματός τους και να υπολογίζουν με σχετική ακρίβεια το πότε θα πληρωθούν.
3. Η φορολογική συμμόρφωση της επιχείρησης και το κατά πόσο έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις στο παρελθόν. Εφόσον κάποια έχει εντοπισθεί να φοροδιαφεύγει στο παρελθόν, ο φάκελός της θα παρακρατείται για περαιτέρω έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το αιτούμενο προς επιστροφή ποσό ανταποκρίνεται σε πραγματικές συναλλαγές ή όχι. Οσες είναι φορολογικά ενήμερες και δεν έχουν απασχολήσει τις ελεγκτικές Αρχές, θα έχουν προτεραιότητα στην επιστροφή.
Αντίθετα, πέραν της καθυστέρησης έως και παγώματος της επιστροφής, όσες επιχειρήσεις συλληφθούν να παραβατούν θα συμπεριληφθούν σε νέα ειδική λίστα.
4. Ενδεχόμενες οφειλές του δικαιούχου προς το Δημόσιο. Εφόσον διαπιστωθούν βεβαιωμένες οφειλές του δικαιούχου προς τις φορολογικές Αρχές η εφορία θα προχωρεί αυτομάτως σε συμψηφισμό χωρίς μάλιστα να απαιτείται υποβολή αίτησης. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η πρόθεση του Δημοσίου να προβεί σε συμψηφισμό δικών του οφειλών με οφειλές που διατηρούν φορολογούμενοι τόσο προς την εφορία όσο και σε άλλους φορείς του Δημοσίου.
Ασφυξία στην αγορά
Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην αγορά, καθώς την ώρα που οι φορολογικές υποχρεώσεις αυξάνονται συνεχώς, οι επιχειρήσεις στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας με το κράτος να συνεχίζει απτόητο τη σιωπηρή στάση πληρωμών προς τρίτους, εκτινάσσοντας τις ληξιπρόθεσμές οφειλές του στο ιλιγγιώδες ποσό των 6,673 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο του έτους (έναντι 6,482 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο).
Πολιτική, που επιτείνει τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά, ενώ βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις επιταγές της τρόικας που ζητεί οι οφειλές προς τρίτους να μηδενιστούν.
Τη μερίδα του λέοντος, σύμφωνα με τα μηνιαία ταμειακά στοιχεία των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης, που δεν έχουν εξοφληθεί μετά την παρέλευση 90 ημερών, μετά την ημερομηνία οφειλής, κατέχουν οι οφειλές των ταμείων που ανέρχονται στο ένα τρίτο σχεδόν του συνολικού χρέους (2,8 δισ. ευρώ). Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων ανέρχονται στα 926 εκατ. ευρώ, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα 910 εκατ. ευρώ, των νοσοκομείων στα 1,778 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ρυθμίστηκαν τα 113 εκατ. ευρώ.
Οφειλές, εξάλλου, ύψους 236 εκατ. ευρώ αναλογούν σε «λοιπά νομικά πρόσωπα». Τα υπουργεία, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο δεκάμηνο του έτους είχαν συνολικά ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 926 εκατ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες οφειλές παρουσιάζει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με 271 εκατ. ευρώ και Υποδομών και Μεταφορών με 252 εκατ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της βελτίωσης της ανταπόκρισης των φορέων στην αποστολή των στοιχείων, αφού από τους συνολικά 894 φορείς ανταποκρίθηκαν και απέστειλαν στοιχεία οι 824. Οι ανυπάκουοι απειλούνται με στέρηση της επιχορήγησης εφόσον συνεχίσουν να μην ενημερώνουν για τα ταμειακά τους στοιχεία.
Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αυτό διαμορφώνεται στα 24,3 δισ. ευρώ αυξημένο περίπου κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο του εννεαμήνου.
ΠΗΓΗ: Κέρδος
Μειώσεις έως 1.000 ευρώ το μήνα τον Ιανουάριο στο Δημόσιο
Μεγάλη «κρυάδα» παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι καθώς οι πληρωμές τους σήμερα και αύριο για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου είναι... πετσοκομμένες ελέω ενιαίου μισθολογίου και αναδρομικών κρατήσεων από 1ης Νοεμβρίου. Οι διατάξεις του νέου μισθολογίου μπαίνουν σε πλήρη εφαρμογή και επειδή, σύμφωνα με τον νόμο, τίθενται σε ισχύ αναδρομικά από την 1η-11-2011, οι συνολικές απώλειες στις αποδοχές κυμαίνονται από 206 έως και 937 ευρώ ανάλογα με το υπουργείο και τα χρόνια προϋπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρατήσεις των αναδρομικών θα γίνουν σε δύο δόσεις.
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι εφοριακοί και οι υπόλοιποι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, καθώς γι΄ αυτούς το «κούρεμα» των μηνιαίων αποδοχών φθάνει και τα 1.000 ευρώ λόγω των υψηλών επιδομάτων τα οποία ελάμβαναν πριν από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Εκτιμάται ότι στα «εκκαθαριστικά» για την προκαταβολή του Ιανουαρίου πολλοί υπάλληλοι του δημόσιου τομέα θα δουν με έκπληξη πολύ χαμηλές καθαρές αποδοχές, ακόμη και κάτω των 100 ευρώ.
Η... εξαΰλωση των μισθών των εφοριακών είναι ένας από τους λόγους που ο κλάδος προχωρά σε νέα 48ωρη απεργία εντός της εβδομάδας (Πέμπτη 29 και Παρασκευή 30 του μήνα). Πιο αναλυτικά, μεγάλη μερίδα υπαλλήλων πληρώνονται τώρα για πρώτη φορά με το ενιαίο μισθολόγιο, κάτι που σημαίνει ότι τους κόβονται και τα ποσά τα οποία αναλογούν στις περικοπές των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.
Σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι βασικοί μισθοί έχουν ήδη προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που φέρνει το μισθολόγιο και έχουν κοπεί τα επιδόματα.
Ειδικά για τους εφοριακούς, τους τελωνειακούς και τους υπόλοιπους υπαλλήλους του υπουργείου, οι μειώσεις των συνολικών ακαθάριστων αποδοχών που προκύπτουν βάσει του νέου μισθολογίου ξεκινούν από 40% και φθάνουν ακόμη και το 52%.
Οπως προβλέπεται στον νόμο, επιβάλλονται σταδιακά με ποσοστό μείωσης 25% από την 1η Νοεμβρίου 2011. Το μισό του εναπομείναντος ποσοστού μείωσης εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2012 και το άλλο μισό από την 1η Ιανουαρίου 2013.
Ηδη με τις προηγούμενες μισθοδοσίες επιβλήθηκε η πρώτη δόση των μειώσεων (25%). Ομως, η μείωση αυτή δεν... φάνηκε στις αποδοχές τους επειδή ταυτόχρονα καταβλήθηκαν, για τελευταία φορά, αναδρομικά ποσά του επιδόματος ΔΙΒΕΕΤ, βάσει του παλιού μισθολογίου. Ομως, στις αποδοχές του Ιανουαρίου δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον το ΔΙΒΕΕΤ, ενώ παράλληλα ενσωματώνεται και η δεύτερη δόση των μειώσεων, δηλαδή το ήμισυ του υπόλοιπου ποσοστού μείωσης που απομένει μετά την αφαίρεση της πρώτης δόσης του 25%.
Για τους λόγους αυτούς, οι εφοριακοί υπάλληλοι υφίστανται πλέον από σήμερα περικοπές αποδοχών που μπορεί να φθάνουν ή και να ξεπερνούν κατά τι, τα 1.000 ευρώ.
Πρόβλημα
Θα πρέπει να τονιστεί πως σοβαρό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν λάβει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τη δόση να παρακρατείται αυτόματα από τον μισθό τους. Οπως σημειώνουν συνδικαλιστικά στελέχη, θα υπάρξουν και περιπτώσεις υπαλλήλων των οποίων οι καθαρές αποδοχές δεν θα φθάνουν για να καλυφθεί η δόση του στεγαστικού τους δανείου.
Οι μειώσεις θα... εκλογικευτούν σταδιακά εντός του 2012, όταν ολοκληρωθεί και η δεύτερη δόση των αναδρομικών κρατήσεων.
Για 300.000
Περικοπές 15% - 20%
Το 2012... φέρνει περικοπές μεταξύ 15% και 20% στις αποδοχές των περίπου 300.000 υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων.
Στο μνημόνιο υπάρχει σαφής πρόβλεψη για τις μειώσεις μισθών στα ειδικά μισθολόγια, και το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζουν τις σχετικές διατάξεις. Οι μειώσεις αφορούν δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ και τους ένστολους (Eνοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό Σώμα).
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης για το «χαράτσι» στα ακίνητα
Συνταγματικό «ρήγμα» στην απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης σε όσους δεν πληρώνουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ για τα ακίνητα προκαλεί η δικαιοσύνη, κρίνοντας την επίμαχη ρύθμιση του Νόμου 4021/11 ως «αμφίβολης συνταγματικότητας».
Τα δικαστήρια (Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία) συνεχίζουν να εκδίδουν προσωρινές διαταγές με τις οποίες απαγορεύουν στη ΔΕΗ (και σε άλλες εταιρείες προμηθεύτριες ρεύματος) να διακόψει την ηλεκτροδότηση σε όσους αδυνατούν να καταβάλουν το «χαράτσι» τουλάχιστον για 1-2 μήνες μέχρι να συζητηθούν οι σχετικές αγωγές, εντοπίζοντας πολλά λάθη αλλά και συνταγματικής φύσης προβλήματα.
Απαγορεύοντας στη ΔΕΗ να διακόψει το ρεύμα σε συνταξιούχο που δεν πλήρωσε το «χαράτσι» για ακίνητο 70 τ.μ. σε περιοχή της Φθιώτιδας, το δικαστήριο επισημαίνει ότι αφού η απειλή διακοπής στηρίζεται στον Ν. 4021/11 θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η ΔΕΗ ενεργεί ως εισπρακτικό όργανο του Δημοσίου κατ' εξουσιοδότηση ή κατά παραχώρηση και ότι η σχετική ενέργεια είναι νόμιμη, καθόσον προβλέπεται από το Ν.Δ. 356/74, δηλαδή τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).
Ωστόσο το γεγονός αυτό -τονίζει το Μονομελές Πρωτοδικείο- δεν σημαίνει ότι από τη διάταξη αυτή προκύπτει υποχρέωση της ΔΕΗ να ενεργήσει σύμφωνα με το περιεχόμενο της σχετικής εντολής του Δημοσίου.
Και αυτό γιατί η εντολή αυτή συνδέεται με κύρωση (διακοπή ρεύματος), η επιβολή ή μη της οποίας αποτελεί αποκλειστικά και μόνο περιεχόμενο της σύμβασης ηλεκτροδότησης (μεταξύ ΔΕΗ - καταναλωτή), στην κατάρτιση και λειτουργία της οποίας το Δημόσιο ουδεμία επέμβαση έχει ή πρέπει να έχει (αφού η σύμβαση ηλεκτροδότησης δεν αφορά τους όρους άσκησης της πολιτικής για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και την ενέργεια).
Το δικαστήριο καταλήγει με την παρατήρηση ότι η επίμαχη διάταξη του Ν. 4021/11 είναι αμφίβολης συνταγματικότητας και με την επισήμανση ότι τα δικαστήρια, όπως και όλοι οι πολίτες έχουν συνταγματική υποχρέωση και καθήκον να μην εφαρμόζουν νόμο με περιεχόμενο αντίθετο προς το Σύνταγμα, το οποίο οφείλουν να σέβονται και να πράττουν με σκοπό τη μη κατάλυσή του.
Οριστική απάντηση στις συνταγματικές ενστάσεις που διατυπώθηκαν κατά του Ν. 4021/11 από πολλούς φορείς και ιδιοκτήτες ακινήτων θα δώσει σε 2-3 μήνες η Ολομέλεια του ΣτΕ, όπου συζητήθηκαν οι σχετικές προσφυγές σε «πιλοτική» δίκη.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο συνταξιούχος παραπονιόταν για την αντισυνταγματική πολλαπλή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, διαμαρτυρόμενος ότι με τις οικονομικές περικοπές των συντάξεων και των αποδοχών της συζύγου του (που περιμένει καιρό για να εγκριθεί και να της καταβληθεί σύνταξη) δεν μπορεί να καταβάλει το επίδικο τέλος των 220 ευρώ, καθώς συμβάλλει και σε άλλα οικογενειακά βάρη (ενοίκιο παιδιού τους, δόσεις στεγαστικού δανείου κ.λπ.), έχοντας εξαντλήσει κάθε όριο οικονομικής αντοχής.
Υπογράμμιζε δε ότι τυχόν διακοπή του ρεύματος θα οδηγήσει την οικογένεια σε απόλυτη εξαθλίωση.
Νεότερες προσωρινές διαταγές απαγόρευσαν να διακοπεί το ρεύμα περίπου για δύο μήνες σε 26 κατοίκους της περιοχής της Ν. Ιωνίας που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας (ανάπηροι, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λπ.) ή είναι πολύτεκνοι κ.λπ. και που πλήρωσαν μόνο τον λογαριασμό του ρεύματος που κατανάλωσαν και όχι το ειδικό τέλος για τα ακίνητα. Το Ειρηνοδικείο Ν. Ιωνίας «πάγωσε» κάθε ενδεχόμενο διακοπής ρεύματος μέχρι τις 9-2-12, οπότε συζητείται η σχετική προσφυγή επί της ουσίας.
Την ίδια στιγμή, συνταγματικά προβλήματα εντοπίζει Πρωτοδικείο στη ρύθμιση του Ν. 4021/11 (άρθρο 53) που προβλέπει την υπό όρους διακοπή του ρεύματος σε όποιον δεν πληρώνει το τέλος, καθώς κρίνει ότι οι προϋποθέσεις και η διαδικασία διακοπής της ηλεκτροδότησης ορίζονται εκτός του περιεχομένου της σύμβασης που έχει καταρτίσει η ΔΕΗ με τον καταναλωτή.
Ομως η απειλή αυτή να σταματήσει η ηλεκτροδότηση στον ιδιοκτήτη ακινήτου που διαμένει με την οικογένειά του, όπως πιθανολογεί το δικαστήριο «αποτελεί κατάχρηση της πλεονεκτικής θέσης της ΔΕΗ έναντι του καταναλωτή, αφού τον αιφνιδιάζει προβλέποντας κύρωση (στο άρθρο 53 του Ν. 4021/11) για παράβαση που δεν συνάπτεται κατ' αντικείμενο και σκοπό με τη σύμβαση παροχής οικιακού ρεύματος που έχουν καταρτίσει».
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Παράταση 10 ημερών για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας

Wednesday December 28, 2011 12:45 AM


Παράταση λόγω της διήμερης απεργίας των εφοριακών αναμένεται να ανακοινώσει το ΥΠΟΙΚ μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις εφορίες λόγω της απεργίας των εφοριακών την πέμπτη και την παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, η παράταση αναμένεται να έχει δεκαήμερη διάρκεια (έως και τις 10 Ιανουαρίου) ενώ σε ότι αφορά την πληρωμή των άλλων φορολογικών υποχρεώσεων, όπως των δόσεων του φόρου εισοδήματος και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης θα δοθεί προθεσμία τουλάχιστον έως τις 2 Ιανουαρίου.

Ηδη, σε αρκετές εφορίες μετά και την εφαρμογή της εφεδρείας η κατάσταση είναι δραματική με τους υπαλλήλους να τρέχουν από όροφο σε όροφο προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Μάλιστα το πρόβλημα έχει οξυνθεί το τελευταίο διάστημα μετά και την μαζική κατάθεση πινακίδων από χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα νέα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας.

Πάντως, η παράταση θα ισχύσει και για την πληρωμή των τελών μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ. Το ίδιο ισχύει και για όσους ιδιοκτήτες οχημάτων επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., έχουν επίσης τη δυνατότητα να το πράξουν έως τις 10/1/2012.

Πληροφορίες από Α.Π.Ε. και Βήμα

Οι νέες υπηρεσίες του Taxisnet και τα προβλήματα με τις αυτόματες υποβολές των δηλώσεων

Wednesday December 28, 2011 12:30 AM


Όπως ήδη γνωρίζουμε από 22-12-2011, η Γ.Γ.Π.Σ. έθεσε σε λειτουργία μια σειρά από νέες λειτουργίες στο περιβάλλον του νέου Taxisnet. Για να ενημερωθείτε για το περιεχόμενο των νέων λειτουργιών μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/9089

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή των συναδέλφων σχετικά με την αυτόματη υποβολή μέσω των λογιστικών προγραμμάτων που χρησιμοποιούν, των δηλώσεων Φ.Π.Α. (Έντυπο Φ2) και ανακεφαλαιωτικών πινάκων (Έντυπα Φ4 και Φ5).

Λόγω της προσθήκης των νέων λειτουργιών από τη Γ.Γ.Π.Σ., παρατηρήθηκε το φαινόμενο ότι στην αυτόματη υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων τρέχουσας περιόδου μέσω κάποιων λογιστικών προγραμμάτων, οι δηλώσεις αυτές υποβλήθηκαν σε παλαιότερη φορολογική περίοδο από αυτή που πραγματικά αφορούσαν.

Πολλοί συνάδελφοι λόγω κεκτημένης ταχύτητας προχώρησαν στην τελική υποβολή των παραπάνω δηλώσεων χωρίς να προσέξουν ότι αφορούσαν άλλη φορολογική περίοδο, με αποτέλεσμα οι δηλώσεις αυτές να εισαχθούν λανθασμένα στο υποσύστημα του Taxis.

Τονίζουμε στους συναδέλφους ότι μέχρι οι εταιρείες λογισμικού να εναρμονίσουν τα προγράμματά τους σύμφωνα με τις νέες υπηρεσίες, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν υποβάλλουν αυτόματα τις ανωτέρω δηλώσεις και να ελέγχουν τόσο τη φορολογική περίοδο που αυτές αφορούν, όσο και τα μηνύματα της Γ.Γ.Π.Σ. που εμφανίζονται στην οθόνη του Η/Υ πριν την τελική υποβολή τους.

Επιμέλεια: Επιστημονική ομάδα Taxheaven